Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Én és a számítógép
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- Argos: Az vagy, amit megeszel
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
CPT.Pirk #104499 üzenetére
nvidia-vaapi-driver
az fenn van Mint-en, Debianon a tapasztalatok alapján nem is rakom fel a gyárit, szerintem X11 jó kell legyen, anno Dell Precision M4700-on is simán működött a gyári driver, most viszont se primus panelapp, se bumblebee se semmilyen switcher nem akar működni. Igazából Linux Mint-en minden fenn van, ami kell, mégsem használja a FF, ezt viszont érthetetlen. Azért lehet megnézem Trixie-n is, mit alkot. Azt vettem amúgy észre, hogy sok Ubuntus csomag másként van fenn Debianon, de ez lehet régebben is megvolt.nVidia settingben lehet váltani performance és adaptíve mód között...
-
.-..-.
tag
válasz
ubyegon2 #104497 üzenetére
Én a laptopomon "csípőből" letiltottam az RTX2060-at, nem küzdök vele.
Először udev rules-al, de a tlp folyton bekapcsolta, úgyhogy a bios-ban tiltottam végül.
Egyetlen negatívum, ha külső monitorra akarnám kötni, mert ezzel elbuktam minden monitor kimenetet. Amúgy az NV 550+ drivereknél nem működött már az Optimus rész sem, folyamatosan aktív volt az NVidia, ha használtam, ha nem. (led jelzi az aktivitást) -
válasz
Warton #104495 üzenetére
Nem elég sima még, én is reszelgetek egy kicsit...
Ha már nézegetés, ránéztem én is, kicsit meglepett, mert semmi hw támogatás, pedig a gyári driver aktív...igaz, amire használom a Zbookot, arra tök felesleges a dVGA is, Debianon nincs is fenn, csak a nyílt nVidia driver és teljesen jó minden.
A panelswitch app azt írja, hogy a Prime nincs megfelelően beállítva...
ubyegon@LMC221-HP-ZBook-15-G5:~$ inxi -Gxxx
Graphics:
Device-1: NVIDIA GP107GLM [Quadro P1000 Mobile] vendor: Hewlett-Packard
driver: nvidia v: 570.133.07 arch: Pascal pcie: speed: 8 GT/s lanes: 16
ports: active: none off: eDP-1 empty: DP-1,DP-2,HDMI-A-1 bus-ID: 01:00.0
chip-ID: 10de:1cbb class-ID: 0300
Device-2: Chicony HP HD Camera driver: uvcvideo type: USB rev: 2.0
speed: 480 Mb/s lanes: 1 bus-ID: 1-7:2 chip-ID: 04f2:b5ee class-ID: 0e02
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.11 with: Xwayland v: 23.2.6 driver: X:
loaded: nvidia unloaded: fbdev,modesetting,nouveau,vesa
gpu: nvidia,nvidia-nvswitch display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 143 s-size: 341x191mm (13.43x7.52")
s-diag: 391mm (15.39")
Monitor-1: eDP-1 mapped: DP-0 note: disabled model: AU Optronics 0x24ed
res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 142 size: 344x193mm (13.54x7.6")
diag: 394mm (15.5") modes: 1920x1080
API: EGL v: 1.5 hw: drv: nvidia platforms: device: 0 drv: nvidia device: 2
drv: swrast gbm: drv: nvidia surfaceless: drv: nvidia x11: drv: nvidia
inactive: wayland,device-1
API: OpenGL v: 4.6.0 compat-v: 4.5 vendor: nvidia mesa v: 570.133.07
glx-v: 1.4 direct-render: yes renderer: Quadro P1000/PCIe/SSE2
API: Vulkan v: 1.3.275 layers: 5 surfaces: xcb,xlib device: 0 type: cpu
driver: N/A device-ID: 10005:0000
-
válasz
Warton #104495 üzenetére
A téma egyáltalán nem felesleges.
24 mag mellet valóban szinte mindegy de pl. az én munkahelyi mini pc-men nagyon nem mindegy a hardveres gyorsítás.
Anélkül Yt. 1080 videot lehetetlenlejátszani, kiakad a proci, hw gyorsítással meg 60-70%.
Vagyis használhatatlan pc kontra kellemes felhasználói élmény. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
.-..-. #104486 üzenetére
Na, beraktam az RX9060XT-t, azzal is simán megy Firefox alatt a dekódolás.
Nézd meg, hogy neked itt van-e különbség. Chromiumból nekem csak a normál verzió van fent, azzal természetesen nincs HW gyorsítás. Ott mindegyik CPU szál 10..20% körül van terhelve a Costa Rica 4K60 alatt.
-
-
Határeset, de valaki tudja esetleg, hogy Android x86 alatt mitől tud eltűnni az OS partíció?
Illetve hogyan lehet GRUB-ot újrarakni? Mert grub-install nincs, efibootmgr nem működik, mert nem lehet felhúzni az EFI változókat filerendszerként.
Kajak feltelepíted, elteszed az eszközt, majd pár nap múlva bekapcsolva nem indul. Telepítőről bootolni a telepített rendszert, és jé, csak egy EFI partíció van.
Live Linux, testdisk, az vissza tudta állítani az OS partíciót, de az EFI entry nem nő visszaÉs ebből kiadtak már több verziót
-
cigam
titán
válasz
Warton #104483 üzenetére
Ez a veszély benne van akkor is, ha csak a kötelező csomagokat telepíted, mert azoknak is lehetnek még plusz függőségeik, stb...
Persze így jóval kevesebb csomag települ, de itt is elindulhat a dominó.
Az a baj, hogy ha nem telepítem, akkor meg nyomozni kell, hogy miket kell még feltenni, hogy ez vagy az még működjön benne. Tipikusan melyik ujjamat harapjam meg esete.
A példádban ugye a súgó, videók előnézeti képecskéje, a rar támogatás, és a rabbitra ötletem sincs mit csinálhat. -
Warton
őstag
válasz
cigam #104462 üzenetére
Próbálgattam ezt viszont komoly veszély az, hogy a javasolt csomagok végigfutnak az összes függőségen. Azaz a javasolt csomagokhoz tartozó javasolt csomagokat is letölti, sőt az azokhoz javasolt csomagokat is és így tovább a függőségek végtelenségéig. Arról nem is beszélve, hogy ezeknél már előfordulhat kötelező függőség is. Így egy program letöltése esetén előfordulhat, hogy több száz másik csomagot fog még lerántani.
Legalábbis Kubuntun ezt tapasztaltam. Összességében nem javaslom ezt bekapcsolni.
-
oreg0503
tag
válasz
fekete.puma #104461 üzenetére
Köszi a segítséget. Dehogy, semmi olyat nem teszek. Kis torrent letöltés, böngészés és ezzel vége is. Akkor számomra ez nem kell. Köszi még egyszer a választ.
-
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #104474 üzenetére
Most egy laptop előtt vagyok, amin ugyanúgy Arch + Gnome + X11 van.
És Intel VGA esetén is ugyanaz a helyzet hajszálra pontosan. A log szerint jelzi, hogy elérhető például VP9-hez HW és SW decoding, de végül a logban látszik, hogy a második lekérésnél már csak SW decoding van mindenhol.Amúgy, ha arra vagy kíváncsi, hogy Codec szempontból mit jelez a Librewolf, akkor minden rendben van, mert a Media részen minden olyan helyen ahol lennie is kell az adott GPU esetén, ott Hardware Decoding - Supported.
Pontosan ezek miatt állok értetlenül, hogy mégis miért dobja a HW decoding-ot.
ChatGPT szerint elképzelhető, hogy a Sandbox miatt nem fér hozzá az FFMpeg VA-API támogatásához, de ez elméletileg a Codec oldalon in-build, szóval kikapcsolni sem lehet. Amúgy az FFMpeg a repoból tudja a VA-API-t és csináltam direktben egy VA-API tesztet is vele, szóval nem FFMpeg probléma. Legalábbis direktben nem.
Tippre nekem is az jön le, hogy a Sandbox a gond.Tegnap már csináltam egy saját Librewolf build-et --vaapi-enabled kapcsolóval, biztos-ami-biztos alapon, de semmi változás.
Amúgy csak kíváncsiságból ...
MOZ_DISABLE_RDD_SANDBOX=1 LIBVA_DRIVER_NAME=<radeonsi/iHD> MOZ_LOG="PlatformDecoderModule:5" <librewolf/firefox>
környezettel indítva nektek nem olyasmi a log biztosan, mint amit fentebb a pastebin-re felraktam? -
.-..-.
tag
válasz
growler #104470 üzenetére
Köszönöm, beállítottam (gfx.webrender.enabled nem létezett), de szerintem továbbra sem jó. Amúgy egy 4k/60fps VP9 video-ról van szó.
Paraméterekkel indítva is azt látom, hogy először felismeri, hogy van HW és SW dekóder, de aztán a decoding rész a paraméterezés ellenére is sandbox-ban indul el (Sandbox RDD decoder) és a következő lekérésnél már csak SW dekódert mutat. (pastebin)
Elképzelhető, hogy a megoldás túlmutat a kezdő kategórián, de maga a probléma elég alap. -
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #104468 üzenetére
Az a gondom, ha az about:config-ban "media.ffmpeg.vaapi.enabled = false" értéket adok meg, akkor is ezt a kijelzést látom.
Ha MOZ_LOG="PlatformDecoderModule:5" log-al indítom, akkor sem látok benne VA-API bejegyzést, viszont ezt igen:D/PlatformDecoderModule RemoteMediaDataDecoder[7f0c9b4aaf70] ::operator(): 7f0c9b4aaf70 RemoteDecoderChild has been initialized - description: ffvpx video decoder (RDD remote), process: rdd, codec: vp9
Közben pedig: [kép]
Ezért fura az egész. -
.-..-.
tag
Urak, próbáltam beállítani a LibreWolf-ot VA-API videó gyorsításra, de nem tudom ellenőrizni, hogy sikerült-e.
Maga a VA-API rész rendben van (Kodi pl. használja)
A Librewolf about:config résznél is beállítottam amit a netes keresés alapján láttam, de továbbra sem vagyok meggyőződve, hogy HW gyorsítással nézek egy YT videót.
A gépemben RX 7800XT vga van, Gnome + X11.Mit és hogy kellne csinálnom, hogy biztosan legyen gyorsítás?
-
cigam
titán
válasz
Warton #104455 üzenetére
Lehet, régen nem piszkáltam parancssorból. De ez az APT konfigurációjától is függ. pl. az
APT::Install-Recommends "0";
APT::Install-Suggests "1";
sorok úgy módosítják a beállítást. hogy a javasolt csomagokat is telepítse.
Már nagyon régen nem hopperkedek, nem tudom melyik distron mi az alap, pláne nem APT alapú csomagkezelőknél. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
oreg0503 #104459 üzenetére
Azt neked kell eldöntened, hogy látogatsz -e olyan oldalakat, hogy jó lenne ha nem lennél könnyen beazonosítható.
Ehhez nem kell fizetős VPN, cserébe nem lesz magyarországi szerver és lassabb lesz a net sebességed.
Böngésző esetén nem mindegy, hogy milyen böngészővel használod. -
oreg0503
tag
Sziasztok.
Kell, vagy van értelme VPN szolgáltatást fizetni LM rendszer használatakor? Tudom kezdő kérdés de...Azt viszont gondolom hogy mindenképp fizetős szolgáltatást érdemes. Vélemény, ajánlat? -
bugizozi
őstag
válasz
bugizozi #104456 üzenetére
Na közben az openconnect jelszó mentési gond meglett:
NetworkManager doesn't save password for openconnect vpn
"had to untick "All users may connect to this network" in the VPN connection "General configuration" settings section, and to allow my user to connect. After this saving the password works."
Így azért kényelmesebb. Kérdés, hogy a jelszót titkosítva menti valahova? Mondjuk telepítésnél LVM encrypted disk-et választottam, bootnál be kell írni egy jelszót, akkor kvázi mindegy hogy van tárolva itt, ha elhagyom, vagy valaki megtalálja a notebook-ot akkor nem fér hozzá az adatokhoz?
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Debian 13 (Trixie) telepítettem az új Dell 5450 laptopomra, viszont lenne vele egy gondom.
A fortisslvpn nem működik
Becsatlakozik, de nem érem el a távoli hálózatot, ping sem megy.
Google kidobta, hogy másnak is volt ezzel gondja, igaz más distron:Unable to connect to FortiSSLVPN using Network Manager
After upgrading to 24.10, fortisslvpn stopped working with NetworkManager. Still works in shell
Érdekes, hogy parancssorban, azopenfortivpn
-nel működik, ahogy ajánlják.Találtam egy mélyebb cikket: [link]
Nálam is ugyanez a hiba, ajournalctl -b -u NetworkManager
parancs azt mondta a logban, hogy:Can't execute /etc/ppp/ip-up: Permission denied
Innen linkeltek egy másik fórumra. Kipróbáltam az openconnect-tel, ez működik, csak nem menti el a jelszót, hiába pipálom be
Szóval a kérdésem az, hogy a fortisslvpn-t életre lehet valahogy lehelni, hogy csatlakozás után elérjem a hálózatot? Vagy az openconnect esetében meg lehet valahogy mókolni, hogy elmentse a jelszót? Nem szeretném mindig bepötyögni, vagy kimásolni valahonnan.
Köszönöm!
ui: egy KDE Neon 22.04-ről költözöm, ott rendben működik. Tudom a Trixie még nincs kint hivatalosan, próbáltam Debian 12-t telepíteni, de nem sikerült. Wifi firmware-t hiányolt, mind1, kábelen végigmentem vele, de reboot után a KDE felület nem töltött be, csak parancssor volt. Mindegy mert már szinte belaktam a 13-t, csak ez a része nem tökéletes még. Meg a Virtualbox hiányzik még, de idővel csak kijön hozzá.
-
cigam
titán
Mert pl. Gnome-on már eleve fent van, egy csomó programmal, és azok gtk-s függőségeivel. Lehet KDE alatt nem voltak fent azok a QT-s csomagok, mert pl. alapból nem pakol fel mindent is az adott distro(openmandriva?), vagy olyan sokféle programkönyvtárat használ, amiket az eddig telepített programoknak nincs szüksége.
Nem tudod szabályozni, a csomag készítője adja meg a függőségek listáját. Csomagkezelőtől függően létezhetnek külön kategóriák. pl.a Debian fél APT esetén
- Depends
A csomag működéséhez kötelező függőségek szükségesek.- Recommends
Erősen javasolt függőségek, amelyek javítják a funkcionalitást, de nem kötelezőek.- Suggests
Opcionális csomagok, amelyek további szolgáltatásokat nyújtanak.- Breaks
Azt jelzi, hogy egy csomag nem kompatibilis egy másik csomag bizonyos verzióival.- Conflicts
Megakadályozza két inkompatibilis csomag telepítését.- Provides
Lehetővé teszi, hogy egy csomag helyettesítsen egy másikat (virtuális csomagok esetén hasznos).Ha jól rémlik, a Suggest csomagok telepítésére rákérdez, ezek telepítését megakadályozhatod. Kérdés valóban jó ötlet-e kizárni olyan csomagokat, amik a program bizonyos szolgáltatásait lehetővé teszi. Menet közben derül ki hogy valóban szükség van-e rá, vagy nem. Pl. Telepítesz egy számológépet, de nem telepíted az ajánlott csomagokat, így csak az alapműveleteket tudja, nem kapcsolhatod át tudományos módba, vagy pl. nem kezeli a vágólapot, bármi...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Sziasztok!
Olyan kérdésem van, hogy mi az oka annak, hogy egyik disztrón; (pl. ubuntu) egy csomagnak pár gtk-s dependenciája van csak, de pl. OpenMandriván, és Mageián ugyanaz a csomag fel akar tenni egy halom QT-s néha KDE-s csomagot is.
Nem értem. Ezeket lehet valahol konfigurálni, vagy egyszeűen ez van a disztro csomagjaiban megadva dependenciaként?Köszi!
-
-
-
válasz
Balerik #104441 üzenetére
Nem baj, csak fura volt, hogy miért kérdezed
@sh4d0w : Hm, köszi.Changelogot is követi?
6.12.33 kernel van most a tesztdarabon, ezen a 3.19-es és 3.20-as Alpine nem fagyott, a 3.21-es viszont igen.
Semmi látható para. Se dmesg-ben, se sehol semmi, egyszer csak megáll. Random időközönként. -
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Balerik #104434 üzenetére
Az inicializálás a partíciós táblát cseréli le. Elvileg a Testdisk progival vissza tudod állítani a superblock-ot az egyik mentéséből és így helyreállnak a dolgok. Konkrét leírást nem fogok tudni adni erről mert ezt a részét sosem használtam a Testdisknek, de rákeresve a google AI a komplett lépéseket is leírja hozzá.
Ha ez valamiért nem menne, akkor még mindig tudod a Testdisket adatmentésre használni, csak legyen egy eszköz amire tudsz menteni.
-
Balerik
aktív tag
Sziasztok!
Tudom, hogy nem a fórumhoz tartozik, de itt sok segítséget kaptam tőletek.
Véletlenül (nagyon figyelemetlen voltam) egy ext4-s GPT ssd-re Windows 11 alatt ,,igen" -t nyomtam a lemez inicializására.
Valahogy vissza tudom állítani? Nagyon fontos lenne, hosszú évek zenei gyűjteménye volt rajta. -
válasz
Warton #104432 üzenetére
Mivel több fogyasztó lesz, persze. Kérdés, mennyivel, meg mennyire áll le a winyó, ha nem használod.
Én azért nem szerettem a winyós gépeket, mert érzékeny, és nem szerettem vinni.ON
6.6-6.12 kernel között valahol történt valami. Két SBC-m van, az Alpine Edge és 3.22 (az az aktuális kiadás) mind a kettőn össze-vissza fagy, a 3.19 nem.
A hasonló, de nem pont ugyanolyan procis tabletemen meg vígan elvan az Edge.
Tud valaki valami változásról a kernelben, ami ilyet okozott?@Balerik : Talán itt vagy itt
Esetleg Hiren's Bootcd, Partition Find and mount, de nem tudom, az ismeri-e az Ext4. -
Warton
őstag
Szerintetek ha egy laptopban az m2-es ssd mellett bennehagyom a HDD-t is akkor jobban meríti az aksit csakhogy ontopic legyek: Kubuntu használata esetén
?
-
válasz
cigam #104430 üzenetére
Mindig is a fejemben voltak a Mandrake/Mandriva leszármazottak; kiváncsi voltam rájuk, de sosem jutottam el a próbáig.
Aztán egyszercsak keresgéltem a viszonylag stabil rolling disztrók között, és láttam, hogy ott van köztük az OpenMandriva Rome.
Feltettem, tetszett, de a rolling verzió sok csomagja bugzott dependencia-inkompatibilitás miatt, viszont a stabil verzió teljesen jól műxik nálam - végül elengedtem a rollingot.
Annyi, hogy kicsit macera volt az XFCE desktop-ot feltenni úgy, hogy szép is legyen. A Gnome verzióból faragtam át.Azóta a másik gépen szépen duruzsol a Mageia is. Talán még jobb is; magától felrak olyan drivert, amivel más disztrón szenvedtem (Broadcom B43 wifi), egyből szép minden, és eddig nulla buggal találkoztam Mate desktop-on.
Szóval sajnálom, hogy nem korábban próbáltam ki őket.
mod: vagyis az installer mageiánál kicsit szét van esve bizonyos felbontásokon, de úgy is használható.
-
-
válasz
tordaitibi #104426 üzenetére
Na, rájöttem.
A /etc/default/ könyvtárban volt egy grub.openmandriva nevű file, ami tartalmazta ezt a beállítást.
Töröltem, egyből jó lett.
Néha nem árt file kezelővel bámészkodni ilyen esetben, vagy gyakrabban használni az ls parancsot.
-
Pontosan, én a grub időt vettem le az alapértelmezettről 5 másodpercre és tojt rá.
Valami grub.d ..? vagy mi a fene könyvtárban jártam akkor. Így tudtam véglegesen beállítani az 5 másodpercet.
Sajnos nem emlékszek már, legalább 5 vagy több éve volt ennek.
És azóta volt azért pár gub-update és tartja az 5 másodpercet. -
Igen, azt a beállítást hagyja figyelmen kívül a grub2-mkconfig.
Beállítok egy saját témát, de ő ragaszkodik a sajátjához.
Valahonnan máshonnan is jön egy útvonal, ami erősebb, mint a grub file beállítása.Ha rámásolom a gyári útvonalra a sajátomat, akkor műxik, vagyis nem a témám hibás.
-
-
Sziasztok!
A grub2-mkconfig parancs ugyebár a grub.d/ könyvtárban található template-ekből és a grub file-ból rakja össze a grub.cfg-t.
Ez idáig világos, és érthető.Szembejött egy helyzet, hogy hiába írom át a grub_theme valtozót a grub file-ban, mindenáron egy másik konkrét útvonalon keresi a témát, ahol valóban van egy gyári téma.
A grub.d mappában csak a 00_header file tartalmaz grub_theme nevű változót, így azt gondolom, hogy ott jön létre a témát meghatározó beállítás.
Viszont ez a file is úgy kapja meg kívülről ezt a változót, de nem csak a grub file-ból jöhet ez, hanem máshonnan is, mert valahonnan jönnie kell az alternatív téma útvonalnak, aminek nagyobb a prioritása, nint a grub file-ban található beállításé.A környezeti változók között nem találtam ilyet.
Az a kérdés, hogy a grub file-on kívül hol lehet még definiálva ilyen változó.
Köszi!
-
-
-
Egyre inkább érik, hogy bedobjam a LegoLinuxot!
(én neveztem át az LFS alapján, mielőtt valaki lehülyéz, hogy az nem is Lego)
Ilyen is van, ha valaki gamerdisztrót akar összedobni, systemd-free:
-
Akkor nekem pedig kéne egy olyan disztró, ami van olyan könnyű, mint az Alpine, és rendesen telepíthető
Az x86 SBC-imen valami bugzik Alpine-al egy ideje, és random megáll. Ubuntuval, Debiannal elmegy akármeddig, de az sok arra az Atom procira.
-
válasz
CPT.Pirk #104414 üzenetére
Kb mindenki azt csinálná, amit írsz, mert ilyen célra tökéletes svejcibicskákat lehet faragni(csixy komámat idézve), de ugye vannak közöttünk páran, akiknek az úgy sosem jó, ahogy mindenki másnak!
Ahogy nézegetem a packagelist-et a BackBox Linuxnál, elég sok tesztelő app van benne. De például a Caine-ban több androidos csomag van, mint ebben...
nem mind az, csak belenyúltam a lista közepébe:
• backbox-forensics-analysis 9.0.1
• backbox-icon-theme 9.0.4
• backbox-information-gathering 9.0.1
• backbox-live-settings 9.0.2
• backbox-maintaining-access 9.0.1
• backbox-malware-analysis 9.0.1
• backbox-menu 9.0.2
• backbox-miscellaneous 9.0.1
• backbox-mobile-analysis 9.0.1
• backbox-privilege-escalation 9.0.1
• backbox-reverse-engineering 9.0.1
• backbox-social-engineering 9.0.1
• backbox-stress-testing 9.0.1
• backbox-tools 9.0.1
• backbox-voip-analysis 9.0.1
• backbox-vulnerability-assessment 9.0.1
• backbox-wallpapers 9.0.4
• backbox-wireless-analysis 9.0.1 -
cigam
titán
Köszönöm a válaszokat! Azt gondoltam, hogy már mindenre is létezik külön distro, akkor erre is.
Ezekszerint találtam egy piaci réstMarad a szöszölés...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #104413 üzenetére
2.6.27-es kernelt mutatnak a képeken, az 2008-as. Jó eséllyel be sem bootol mai hardveren.
Ha ezt ma kéne csinálni, fognék egy mai disztrót, feltenném penre, aztán kapna 1-2 teszt progit mint pl. Geekbench meg Unigine Superposition, betennék pár monitor cuccot mondjuk a KDE rendszereszközök RnR pluginjával, meg kapna egy memtest86+ beépülőt és meg lenne oldva a stressz teszt és hőmérséklet figyelés.
tibi:
-
válasz
CPT.Pirk #104411 üzenetére
14 éves, na bumm. Emiatt akár jó is lehet:
Anélkül hogy Internetre csatlakoznék, töltögetnék, telepítenék.
Az már csak hab a tortán ha van benne CPU/GPU stresszelő.
Amúgy maradnak a penetration testing iso-k, Parrot, Caine és társai.Tibikomám
Látod, hogy belenyúltam! Én se gondoltam volna, hogy tőlem hallasz múzeális szoftverekről! -
-
válasz
cigam #104406 üzenetére
Nem tudok ilyet de nekem ha kéne,
bármelyik telepítő pendrájvra +1 partíció és appimage szoftverek.
Itt a System monitoring alatt mondjuk eléggé szegényes a kínálat.
[link]
Cpu stresszre meg ha jól tudom vannak cli megoldások, szkriptet írni és csak futtatni szintén erről a másodpartícióról.Te 11258x többet tudsz pl. nálam Linuxból, dobj össze egy ilyen tesztdisztrót
Kali az csak hálózati behatolás és biztonsági teszteket tud? Nincs benne rendszerteszt is?
Nagyon régen használtam még BackTrack volt a neve.
Kapitánynak sajmos igaza van,
Windowsos portable létezik minden ilyen feladatra és egy winpe vagy Hbcd-iso bebozoolva simán futtaja mindegyiket.
Nekem egész gyűjteményem van ilyenből, Aida 32-64bit, Furmark, Cpu-z Gpu-info, HWmonitor stb-stb. -
-
cigam
titán
Nem véletlen kérdeztem rá, hogy olyan specializált distro, amiben alapból benne vannak ezek az eszközök. Csak indítom a rendszert, és már ki is írja is a HW főbb paramétereit, pl. conky-val a desktopra, vagy önálló programként, bárhogyan. Anélkül hogy Internetre csatlakoznék, töltögetnék, telepítenék.
Az már csak hab a tortán ha van benne CPU/GPU stresszelő. -
-
Érintőlegesen olvastam az XLibréről, nem mindenki elégedett a Wayland ötletével.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam #104399 üzenetére
Az Xwaland az továbbra is működni fog, szóval a programokat ez nem érinti. Ez csak annyi, hogy a Gnome környezetet már nem lehet majd X11-en futtatni.
A watch paranccsal tudsz kimeneteket figyelni, de magát a hőmérséklet alapján a venti állítást azt a biosnak kellene csinálnia, függetlenül az OS-től. Nem tudom friss bioszt használsz-e.
hcl: na passz, olyasmit sosem csináltam.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3291
- Apple Watch Series 9 45mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Iphone 14 Pro Max 128GB // Akku 100% // Számla + Garancia //
- HP ZBook Studio G7 i7-10850H 32GB 1000GB Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest