Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Cseppino: Windows 11 25H2 frissítés – Újdonságok, AI-funkciók és rejtett beállítások.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Szólánc.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Lalikiraly: Kinek milyen setupja van?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 7 – Még egy megosztó – de gyors – étel: resztelt máj
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
DarthSun #107320 üzenetére
A hardveres sebezhetőségek az más kérdés, konkrétan Linuxhoz előbb volt kész a Meltdown és a Spectre patch, mint Windowshoz. Most is benne vannak minden új verziójú kernelben.
Linuxon inkább a szerveroldali dolgokat támadják, pl. az SSH-t. Mint pl. a Jia Tan-féle eset.
De ha valaki nagyon akar, használhat Linuxon vírusírtót, van rá. -
Petya XT
senior tag
válasz
DarthSun #107320 üzenetére
Itt ez akkor sem olyan egyszerű. Két dolgog kell, hogy valami rosszindulatú dolog kerüljön be. Egyik, ha fizikálisan hozzáfér a géphez, a másik, ha Te magad teszel futtathatóvá állományt , és a jogosultságok is rendben vannak. De ez nem életszerű, bár volt már rá példa, akár egy kompromittálódott ISO-val, vagy egy közösség által karbantartott tároló, nem is olyan régen, az AUR. Be lehet szedni itt is bármit, ezért nem árt egy kis tűzfal alapozó, és legalább egy ClamAV, Kaspersky Rescue Disk, vagy hasonló. A böngészők, megfelelő add-on-ok segítségével az esetek túlnyomó részében megvéd az adathalászattól, vagy más, rosszindulatú linktől. Használhatsz Flatpakes böngészőt is, kb semmihez nem fér hozzá alapjáraton. Tudod itt az szokott lenni a baj, hogy biztonsági mentés sehol, sem a rendszerről, sem az adatokról. Adatbiztonsági elvek meg ugyanazok, mint Windows alatt, ez a tudatos használat. Minden naprakész. A rendszer és a programok is.
Rengeteg más megoldás is van, amivel védheted magad, VPN az ismeretlen weboldalakon, süti konténerezés, alternatív DNS használata a routeren: Quad9, Cloudflare( a malware szűréses) és egyebek. De inkább a szerverekre éleződnek ezek a dolgok, ahol a rendszergazda ismeri a rendszerei összes rezdülését, és nem fog innen-onnan telepíteni semmit. A 4% DE felhasználás meg nagyon kevés, hogy a közeljövőben annyi kártevő jelenjen meg a különböző kerneleket, felépítést és jogosultságkezelést tartalmazó disztrókra, ez kizárt. -
válasz
urandom0 #107317 üzenetére
Há én nem értek hozzá, de Win alatt szoftveresen is kijátszották az MS- t. Majd hardveresen is betaláltak, Intel/AMD esetén is, kihasználva az utsításkészletek kiskapuit. Azóta kell a secureboot, meg TPM, ilyesmi.
Az általad felsororolt tűzfalszerű dolgokkal a kisg*ci vírusírók is tisztában vannak, gondolom fejlesztik mint állat a kiskapukat, hogy a Linuxra is fullos vírust, trójait, egyebet tudjanak írni.
Ezek a kis genyók gazdagok, soha nem kellett dolgozniuk, a gazdag apuka járatta őket informatikai egyetemre, pénzre nyilván nincs szükségük, csak szórakozásból fejik le az áldozatokat, és bankkártyájukat...aztán csak röhögnek a markukba, mint Mardell. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
winboat - Egy új megoldás Wines appok használatára. Lényegében beépít egy virtuális gépet a rendszerbe, amin fut a progoramod, de azt RDP-n keresztül éred el. Viszonylag használható megoldás.
-
Egyik kedvenc YouTube csatorna feltöltött egy jó videót Linux biztonság témakörben. Angol nyelvű de szerintem megéri megnézni. Az alapokról beszél, de amolyan teljesen fogyasztható stílusban.
-
válasz
DarthSun #107311 üzenetére
Milyen fertőzött link? Mi a hatásmechanizmusa?
Weboldalon futó Javascript nem fog tudni elindítani semmit sem a gépeden, és a fájlaidhoz sem fog tudni hozzáférni.
Cookie-hoz, localstorage-hez nem fér hozzá más, csak a saját domainen futó oldal, tehát onnan sem fog tudni adatot lopni. Ransomware nem fog tudni letöltődni és elindulni csak úgy. Gyakorlatilag amíg kézzel le nem töltesz egy futtatható fájlt, x jogosultságot nem adsz neki, addig nem nagyon tudnak ártani csupán azáltal, hogy úgynevezett fertőzött linket keresel fel.Androidon nincs a klasszikus értelemben vett vírus. Adathalász alkalmazások vannak, de odafigyeléssel 99%-kát el lehet kerülni. Elég annyi, hogy nem tölt le az ember minden jött-ment alkalmazást, amit letölt, annak pedig csak a legszükségesebb jogosultságokat adja meg.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
DarthSun #107315 üzenetére
Ezt amit mondasz értem,igen a nem megfelelő driver,sok sok problámát tud ókózni.
Ezt még az Wps időkben tanultam is meg a megfelelő driver -t kell feltenni ami a vga -nkhóz illík.
A flag registerbit -hez nemértek,idáig még sohasem voltak problémáim a vga driverrel,erről ezt tudom mondani.
Pingvin disztrok install kőzben általában jól felismerik a vga-nkat,alapbeállitáson a nyíltdriverrel tudjuk a reboot után használni,tömören ennyi a driver kapcsán ezt tudom pontosan mondani. -
válasz
IstvánLászló #107314 üzenetére
Tippre akkor szokott anomália lenni, ha nem jól van fennt a driver, Windows alatt expert professzor vagyok, ott már detektáltam régebben ilyesmit(nem pontosan ezt, de ha nem 0 a visszatérési flag registerbit, akkor szétvágja az asztalt az ikonokkal együtt), Pingvin alatt tehát csak tipp...még amatőrként.
-
-
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi #107307 üzenetére
OK, de nem ugyanarról beszélünk! ;-)
Ha felbontást, skálázást, akármit állít az ember, akkor persze, átrendezi az ikonokat - már csak azért is, mert "nem adja ki" váltogatás közben az elrendezés, pl. hogy hány elem van egy oszlopban.
De én nem váltok felbontást. Soha. ;-) Feltelepítettem, azóta úgy van, aztán néha nem rendezi át, de inkább igen. -
válasz
urandom0 #107309 üzenetére
Mi a helyzet akkor, ha pld emailben figyel be egy fertőzött link ?, ami ráadásul Linux alatt is futó vírust aktivál. A fő célpont nyilván a Windows, de a szorgalmas genyóságra specializálódott hackerek tudják, ha a Win jól van védve...+figyel a frissített víruskergető, akkor nehezebb a szivatás. Emiatt lassan specializálódnak Linux alá is, mert ott nem online ellenőriz a vírusirtó, hanem offline lehet keresni.
Fertőzött weboldal nem kerül tiltásra azonnal, a futtathatóvá tett telepítőt pedig realtime startolják, semmi nem garantálja hogy nincs benne ártó kód.
A mellékelt csomagtelepítőkben pedig kb annyi lehet a garancia, mint pld az Android play-áruházban, utóbbiban is gyakorta rejtettek el vírusos csomagokat, melyre csak utólag hívták fel a felhasználók figyelmét, ha ezt telepítette, törölje, vagy állítsa vissza a telefont gyári alapra, és ismét töltse le az összes megjelent frissítést. -
válasz
Nem semmi, nálam még nem figyelt be ilyesmi, ismételt-visszatérő, de kezdő vagyok Mint disztróval. A retró 3DM2001- et futtattam az áramtermelő GTX1650- el(majd megy a helyére valami RTX, 850W táp már holnap érkezik), ott a felbontás 3D alatt 1024, de lefutás után visszaállt gond nélkül a FHD beállított, nem kaptam ilyen képernyő zippelést
-
válasz
zoltanpapp82 #107297 üzenetére
Emlékszem, nem egyszer volt olyan, hogy az ESET szólt, adott oldalon kártékony kód próbált futni, meg hát ott a "fizetésvédelem". Ilyenek miért nem kellenek Linuxra?
Weboldalon nem igazán lehet valóban kártékony kódot futtatni, amit lehet, azzal pedig nem igazán lehet kárt tenni. Tehát az adataid nem tudják ellopni csak úgy, a fájlaidhoz nem férnek hozzá, a rendszered nem tudják feltörni...
A fizetésvédelem pedig alapvetően egy elszeparált böngészős környezet, meg egy két plusz extra, mint pl. keylogger védelem, screengrabber védelem, ilyesmik. De ha odafigyelsz arra, hogy mit és honnan töltesz le, akkor még Windows alatt sem fogsz vírust kapni, nem hogy Linux alatt.Nagyon nagyon ritka kivétel esetleg valamilyen böngészős sebezhetőség, de annak az esélye, hogy ilyenbe belefutsz, szinte nulla. És ez ellen jellemzően a vírusírtók sem igazán védenek. Ami véd ellene, az az, ha frissen tartod a rendszered.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
A nincs panel se semmi, megoldása erre a - nagyon régi monitorommal volt ami mamximumux 50-60 herces lehetett 1280x1024 febontást tudott maximálisan bellitva és ha jól emlékszem én ilyenkor a super gombot nyomtam és menüben a beállítások és kijező -nek a felbontását kellet víssza is átállitanom1280x1024 -re,ezután alkalmaztam a beállitást és utána vísszaált a képernyőképem,ahogyan ezt mutatod hogy Iyen volt,remélem ez megoldja a problémádat,ennyiít tudok segíteni,majd írjál víssza hogy minden jó e így nálad.
-
-
IstvánLászló
őstag
válasz
cigam #107305 üzenetére
Igen támogatom amit most mondasz a Ventoy kapcsán,nálam is dettó bootol prímán, problémák-nélkűl,tőbb disztro iso -t tárólók - egy régebbi ventoy -al formázott 5400Rpms 1 TB-os Sata3 -as Hdd-n,doksikat és bakupot,ezóta nem kell pendrvet használnom,de bíztonságból megvan minden a pendrve -okon.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #107292 üzenetére
Nem a Ventoy a baja (bár nem írtad hanyas verzió). Nekem is van Ventoy, és simán bejön a legfrisseb rescuzilla, pik-pak működik.
Azt próbáld meg, hogy (már nem emlékszem a pontos nevére) a Rescuzilla boot menüjében van egy "csökkentett grafikus mód" (vagy hasonló a neve), azt kiválasztva indítsd. Akkor is összeomlik a GUI? Rémlik, hogy pár éve én is szoptam hasonlóval, és akkor ez segített. Meg nem mondom hogy milyen VGA volt a gépben, de ez segített. Hátha neked is ... -
válasz
Ilyenek miért nem kellenek Linuxra?
Általános esetben, ha valamilyen szoftverigényed van Linuxon, akkor azt a saját belső tárolókból telepíted. Nem megnyitod a böngészőt, beírod a keresőbe, hogy XYZ program és valamilyen noname honlapról letöltöd, hanem egy ellenőrzött és karbantartott belső szerverről telepíted, mondhatni zárt környezetből. Ez azért biztonságosabb, hasonló a Play Áruházhoz Androidon. Ha ezt mindig betartod, akkor szerintem nem igazán tud semmi települni a gépedre. Ha WINE sincs fent, akkor a Windowsos kártevők sem tudnak futni a rendszereden, szóval kevésbé kell tartani bármitől is.
Szerk.: ennyiből az Ubuntunak a Snap Store egy kicsivel másabb, mert azért ott már voltak érdekességek ( [link] ). Modjuk úgy, hogy ott is inkább olyan dolgokat érdemes telepíteni, amikre sok a visszajelzés és népszerűek, nem pedig olyanokat, amikről még senki sem hallott és tegnap kerültek fel az áruházba.
-
válasz
IstvánLászló #107298 üzenetére
Számítógépes játékoknál erősen kijön az, hogy az Nvidia videókártyák nem képesek azt a teljesítményt nyújtani Linux alapú rendszereken, mint Windowson. AI és produktív feladatoknál nem tudom mi a helyzet, de valószínűnek tartom, hogy ott sem. Már ott bukik a dolog, hogy sok népszerű szoftver nem képes Linuxon futni, vagy ha éppen fut is, akkor úgy fut, ahogy.
Az AMD oldalán sokkal jobb a helyzet, viszont ott sem 100%-os a hasonlóság, de már megközelíti. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
A bináris inkompatibilitás a legfőbb oka annak, hogy elvagyunk virker nélkül, egy Windowsra írt bináris fájl az csak egy darab fájl, ami semmit nem tud csinálni Linux alatt, mindegy mi van benne, fertőzött vagy sem.
Ami Linuxra írt bináris fájl, ha olyat töltesz le, annak meg alapból nincs futási joga, ott megint mindegy mi van benne, előbb neked kell futtathatóvá tenni.
De persze van Linuxra is virker, felrakhatod és használhatod.
*Eagle az mindig is ment Linux alatt, de az Altium bár elindítható, de jelenleg a 2D schema szerkesztőben használhatatlan a wine d2d1 implementációjának lassúsága miatt.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Nagyon apró félokos a HMD új mobilja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Automata kávégépek
- Borderlands 4
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Call of Duty: Black Ops 6
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új és újszerű 15-16 Gamer, irodai, üzleti, készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF VG34VQL3A 34 180Hz VA 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest