Hirdetés
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Kell-e manapság egérpad vagy sem?
- Meggyi001: Eldugott helyek Párizsban, amiket jó eséllyel még nem láttál... 2. rész.
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Mint Cinnamon volt, és egy ideje újra az van a gépemen, a Plasma-s disztrókkal csak szenvedtem pár kört, néhány hónapig ;-) A compatibility mode nélkül is települ, működik, minden hardveres gyorsítás is - egyszerűen csak erre volt képes a "rendszer".
Hogy most mire képes azt nem tudom, mert egyszerűen nincs már kedvem szórakozni vele még ennyit sem: 200%, oszt' jóvan, megszokta a szemem ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Akkoriban túl sokszor is leírtam ;-) , de most újra röviden:
Az i5-8400 + integrált grafika volt, amikor megvettem a 4k monitort, és Mint Cinnamon. Használhatatlan volt fractional scaling-el, de teljesen!
Akkor jöttek az ötletek disztribúció váltásra - kipróbáltam többet is Wayland + Plasma alapon (mert állítólag az a legmodernebb, és ugye a 4k egy új technológia ;-) , jobb volt (sebesség) , de nem volt az igazi, plusz "szemetelt" sokszor a képernyőn, mintha grafikus kártya hiba lenne.
Következő ötlet a gépcsere volt, mert az AMD támogatottabb, mint az Intel - még gyorsabb lett, de még mindig tudott idegesítően akadozni a videólejátszás (nem csak böngésző, hanem mkv fájlok is) A szemetelések maradtak.
Közben volt az asztalom mellett egy HP gép i3-8100 procival, azon kísérletezgettem - az is pont ugyanezeket a hibákat csinálta akkor, többféle disztribúcióval is. (Fedora, openSUSE, Neon, ha jól emlékszem ezeket próbáltam, de még talán Kubuntu-t is)
Na itt adtam fel (ez azért már nem most volt, talán fél éve, a fene tudja) , visszatettem a Mint Cinnamon-t, és 200%-ra méretezve használom. -
Vasti74
senior tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Azért az nem kis teljesítmény, hogy egy ilyen masina + linux simán lejátszik egy 4k videót!
Meg a két magos arm procis, 1GB memóriás dzsunka médialejátszók is ;-)
Bocs, ezt nem hagyhattam ki ;-)
Én már csak sírva nevetek, amikor ezen az alapjában véve szerény, de azért mégiscsak piszok komoly teljesítményű gépemen (ryzen 5 4650) már olyanoknak is örülök, hogy ha mindenféle kompromisszumot hajlandó vagyok kötni, akkor akár még a munkaasztal is megjelenik hiba nélkül, sőt, még 4k videókat is nézhetek :-)
Persze egyértelműen op.rendszer hiba, hiszen minden más rendszer alatt a sokkal kisebb teljesítményű vas is bőven sok erre. De olyan játékba meg nem megyek bele, hogy éppen ebben a hónapban melyik rendszer alatt működik jól ez a pár dolog ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Hopp, a Chrome valamit benézett - szerkesztem a hozzászólást ;-)
Nálam 4k kijelzőn 4k felbontásban - asztallal, 100%-ra skálázva a 4k YT videó totál akadozásmentes, de azért vannak eldobott képkockák.
Viszont már a munkaasztallal is problémák vannak, ha olyanja van ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Nem baj, ha én is válaszolok? ;-)
Bennem a 4k monitor megvásárlásával egyidőben roggyant meg a linuxba vetett több évtizedes bizalom, tisztelet, meg minden... ;-)
Addig burokban éltem, mert nem akartam semmit a rendszertől, csak netezni meg szöveget szerkeszteni, videót - zenét lejátszani, képeket nézegetni, és ennyi. FullHD felbontásban.
A monitor megvásárlása után is csak ennyit akartam, csak 4k felbontásban ;-) De csalódtam. Úgy néz ki, hogy a linux nincs erre felkészülve, túl új a nem is tudom, 10-15 éves 4k technika :-(
Akkor egy 8. generációs i5 procis gépem volt integrált grafikával, és katasztrófa volt, annak ellenére, hogy éppen volt egy koppra ugyanolyan hardverű Mac mini is itthon, ami ugye nem hogy elboldogul a 4k-val, hanem igényli az 5k-t, és van itthon két kb. ugyanolyan gép Win11-el, azok is szuperül futnak 4k monitorral. Linux alatt meg akadozás, "parajelenségek", és komoly CPU használat annak ellenére, hogy hardveresen támogatott elvileg minden, amit csinálok.
Itteni tanácsok alapján váltottam, vettem egy gépet Ryzen 5 4650 procival és integrált Vega grafikával, 32GB memóriával. Kicsit jobb, de pl. a fractional scaling kinyírja ezt is. Próbáltam több disztribúciót, Wayland + Plasma-t is, mert az ugye csúcstechnika meg minden, szemben az elavult X11-el, de - áhhh, halál :-(
Úgyhogy egy ideje visszatettem a Mint Cinnamon-t, 200%-on a skálázás (túl nagy minden, de kibírom) , és néha még így is meg-megakadnak dolgok, amik FullHD felbontásban nem akadtak. De beletörődtem, hogy a linux is kb. visszafelé fejlődik, illetve valamiért fontosabb 1000 nem jól működő disztribúció, mint 10 jól működő - ennyi :-) Tudni kell feladni ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
cigam
üzenetére
Ja, hogy mi az eredeti cél, azt nem tudom ;-)
De akkoriban volt X11 kliens Windows-ra, abban biztos vagyok - csak hogy mi volt azt, azt nem tudom, és azt sem, hogy van-e még ;-) Mindenesetre nekem ez tisztább - egyszerűbb megoldásnak tűnik (persze főleg otthoni környezetben) , mint távoli asztal megoldásokkal próbálkozni, elvégre az X11 kapásból "erre való". -
Vasti74
senior tag
válasz
kiborg
üzenetére
Piszok régen szoktam linuxos gépeket használni minden nélkül, csak távoli eléréssel, és valami no-check-local X11paraméterre emlékszem, amit valahol meg kell adni ;-) Így azon a gépen nem lesz grafikus felület (nem indul kliens) , csak a szerver fut, és azt eléred távolról. A részleteket (több) évtizedes homály fedi már, de keress rá ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
kiborg
üzenetére
Tudom, nem ez a kérdés, de erre a célra vennék a helyedben egy akármilyen NAS-t: biztosan olcsóbb lesz, min ez a gép, és sokkal egyszerűbb lesz használni.
Vagy ha mindenképpen ezt szeretnéd NAS-nak, akkor telepíts rá valami NAS disztribúciót. Van többféle (Pl. Open Media Vault, azt mintha egyszer próbáltam volna valamikor) , de tapasztalatom nincs velük, mivel én inkább NAS-t használok NAS-nak ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
$p@rr0w
üzenetére
Én pl. nem dugnám bele azt a kártyát a gépbe, mert minek? Az egyetlen előnye talán az, hogy mellette nem fogja az integrált grafika a rendszermemóriát és annak a sávszélességét fogyasztani, de az kb. elhanyagolható. De nem tud többet semmiben, mint az integrált, viszont több villanyt fogyaszt a gép (több hőt termel) , és ha ventilátor is van rajta, akkor hangosabb lesz, plusz egy érintkezési hiba lehetőség a PCIe csatlakozás is ;-) Azon a gépen már nem sokat lehet tuningolni, mindene régi és lassú. A 8GB minden rendszer alatt nagy különbség a 4GB-hoz képest, és egy SSD is meghálálná piszkosul...
Írok privátban valamit, majd olvasd el! ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
A mindenféle dsp-nek is van jelentősége, 40 év alatt fejlődött valamennyit a technika ;-) Nem a cuccok lettek rosszabbak, hanem az elvárások mások - magasabbak.
Egy parametrikus EQ korrigálhatja egy akárminek a frekvenciamenetét, mert ugye nem sok elektroakusztikus jelátalakító van (hangszóró, fejhallgató) , aminek lineáris. És ha hangszóró, akkor ott van még újra a szobaakusztika. Van, aki eredetiben akar mindent hallani csöves erősítővel, amiben csak egy hangerő szabályozó poti van (elnézést, tekerős kapcsoló ellenállásokkal ;-) , egyutas hangdobozzal, mert az az igazi ;-) és van, aki vállalja az EQ bajait, ha cserébe kap mondjuk egy 18Hz-30kHz lineáris átvitelt ;-)
A hangosítás is sokat fejlődött, esetleg elvárt, hogy "irányított" legyen a dolog, mondjuk egy fesztiválon több színpaddal, vagy hogy a környezetét kevésbé zavarja egy rendezvény, stb.
És hát ja... Egy elektronikus zenénél tényleg nehéz hanghűségről beszélni, mert mi a viszonyítási alap?! ;-) Márpedig a "popzene" jó régóta egy elektronikus valami. Jól szóljon, és annyi ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
Pöttön
üzenetére
Linux alá nem fognak feltelepülni a Windows-os driverek.
De nekem a hifi mellett (Raspberry 3 + piCorePlayer forráson) van egy S.M.S.L Sanskrit 10th MKII DAC, mindenféle trükközés és telepítés nélkül működik, mindenfélét lejátszott eddig, amit kapott ;-) Az asztali gépemen meg egy FX-Audio DAC-X6 USB-s DAC és fejhallgató erősítő van, az is egyszerűen csak működött eddig mindenféle linux alatt, pedig 8 éve megvan, volt már azóta a gépemen ez-az ;-)
Szóval szerintem dugd rá, és működni fog!
Egyébként ezt mondja rá a mesterséges okosság:
"The S.M.S.L DL200 is compatible with Linux without a driver, as the operating system has built-in support for the XMOS XU316 USB interface." -
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nekem nfs-en van két megosztás felcsatolva a NAS-ról, ugyanez: a legtöbbször le sem áll - újra sem indul a gép, akármeddig várok. Ha kiveszem, megszűnik a hiba. Mivel kb. sohasem állítom le, ha mégis, akkor meg kapcsolós elosztóm van ;-) ezért nem nagyon zavar...
-
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Imádom a poénkodást, csipkelődést, azért is járok ide - házhoz a pofonért ;-) Nincs vele semmi baj, sőt! :-)
A parajelenségekből kijutott mostanában rendesen nekem, az tény, nem is értem...
De összességében persze kiválóan működik a linux, és igazából eszemben sincs váltani (főleg, mióta itt a midnenféle-os-26, és olvasok róla ezt-azt, meg a kisebbik lányom is használja telefonon és táblagépen - már tudom, hogy mac-re sem mostanában váltok ;-)
Talán jobban rá kellene gyúrnom a problémák megoldására, nem csak 1 perc google és pár kérdés itt, de nincs hozzá erőm. Annyira nem zavarnak... Nem fogok órákat, napokat elcseszni azért, hogy pl. néha ne kelljen visszapakolnom az asztalikonokat ;-)
Debian: nem teljesen idegen ;-) , mert még Bo-val kezdtem az igazi linuxos életemet, és kevéssel ezelőttig csak azt használtam (aztán úgy gondoltam pár éve, hogy asztali gépre egy Mint mégis egyszerűbb) De szerverekre, ha az ügyfél nem kért kimondottan mást, Debian-t telepítettem. Viszont sok éve nem telepítettem, és ellustultam ;-) Tovább-tovább olvasás nélkül. Ennyi: a virtuális gépe szívatott, mert azon ugye hiába nyomogatom az CTRL + ALT + F1-et, a gazda rendszer fog konzolra váltani, nem a virtuális gép ;-)
Windows-os rendszergazdi nem voltam, lövésem sincs hozzá ;-) Novell NetWare-el kezdtem (2.11, ha jól emlékszem, még routereket is gyártottunk a 2,4kbites netek mellé intézményeknek routegen-el, valami ilyesmi rémlik ;-) aztán 4.xx-ig meg is maradt az a vonal, de mellette már ott volt a linux, váltottunk arra. Pár helyen futott az ügyfeleinknél NT Workstation "szerverként" (pl. áruházakban a pénztárgépek szerverének) , azokat meg samba-ra cseréltük.
-
Vasti74
senior tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Itt a sógoroknál ;-) a számtech szervizben hatan voltunk szervizesek. Abból ugye éppen akkor küldtek el kettőt... ;-) Az üzletben volt a falon egy csoportkép, rajta egy halom emberrel, kérdem mi ez? Azt mondja a főnök régebben ennyien dolgoztak itt! :-o
Ez olyan 10 éve volt kb.
Azt is mondta, hogy amikor ő fiatal volt (annyi idős, mint én, tehát ő is a boldog 90-es évekre gondolhatott ;-) Graz-ban kb. minden utcában volt egy számtech üzlet - szerviz, most meg a két kezén meg tudná számolni a komolyabb cégeket, akik nem másodállásban - feketén - otthonról kiugró "egyéni vállalkozók".De a saját városomban is látom, hogy az egykori nagy cégek, nagy központi irodával - raktárral és több telephellyel mára kis pár alkalmazottas vállalkozások lettek :-(
Az én egykori cégem (nem csak az enyém volt persze ;-) is már rég teljesen átalakult, a földszinti nagy szerviz helyett, ahol 6-7 szervizes dolgozott papír - írószer üzletet csinált a főnök. Pedig komoly ügyfélkör volt, '96-ban alapítottuk, ráadásul egy csődbe ment, akkor már sok éves vállalkozás helyett mint volt dolgozók, megtartva az előző ügyfélkör nagy részét... De mára már az is kevés. Pedig akkoriban baromi jó üzlet volt ;-)
Nem látom már át ezt a területet, de valószínűleg valami nagy-nagy cégnél kell dolgozni szoftverfejlesztőnél (de még meddig?) vagy rendszergazdaként (...meddig?) , ott még lehet elég meló és normális fizetés, de szép lassan talán annak is vége lesz. Ez van... El kell menni dolgozni ;-)
-
Vasti74
senior tag
Na még egy okos kérdés ;-)
Linux Mint Cinnamon alatt, VirtualBox-ban van valami módja, trükkje, hogy valami normális sebessége - késleltetése legyen a megjelenítésnek?
Már egy ideje nem szórakoztam ilyenekkel, de most próbálgatom a Debian 13-at Plasma-val, és idegesítően lassú számomra.
Telepítettem a Guest Additions "lemezről", amit telepíteni lehetett, újraindítottam, nem lett jobb.
Kipróbáltam mindenféle VGA-t a VirtualBox beállításainál, 16-64MB grafikus memóriával, 3D támogatással és anélkül, nem lett jobb.
Egy Ryzen 5 4650G proci, benne a grafika, 32GB memória, amiből 4 magot és 8GB memóriát kapott a virtuális gép.
Van valakinek ötlete, hogy valami hasonló sebességgel működjön virtuális gépen a rendszer, mint fizikai gépen?
Előre is köszönöm, üdv: Vasti -
Vasti74
senior tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Na mindjárt törölnek itt ezt-azt az illetékesek, de addig is ;-)
Az IT meló tényleg daráló (úgy fele munkaidőben szervizes is voltam) : vidám, amikor reggel még az oviba sem indultam el a gyerekekkel, otthon reggelizünk, de már hívnak, hogy áll az XY cég, azonnal induljak! Ja... Aztán este 6-7-8 körül: csak erre meg arra a gépre nézzél rá légyszi, tuti 10 perces meló - jaaa... ;-) És szombaton csak délelőtt pár órára ugorj be, mert sok meló összegyűlt - aztán 14 óra körül, most már hazamennék, mert kihűl az ebéd ;-) Túlórapénz, mi az? Megegyeztünk egy (szégyenletes) havi pénzben, annyi, a többi heti 20-25 óra ajándék ;-) Na ez nem hiányzik!
A kétkezi munka jó, dolgoztam termelő üzemben is pár évet - REMUS sportkipufogók ;-) , megvan a szépsége, amikor valami nem szépből valami szép lesz :-)
Sőt, kiköltözés után a meki konyhán kezdtem (mert kevéssé tudtam németül) , én nagyon élveztem! A szerviz meg a számítógépek után akkora más világ, más élet, más ingerek, vidám társaság, vidám hajtás, hogy rendesen kivirultam tőle :-)
Mondjuk én szeretek dolgozni, azóta is, mindegy mit. És szerencsére errefelé még van a munkának becsülete, a koszos melós ruha becsülete! Sokszor előreengedik a melóst a boltban a pénztárnál. Tudják, hogy mindenkire szükség van, nem csak informatikusokra, közgazdászokra stb. ;-) Nem is erőltetik a gyerekeket mindenáron, hogy érettségizzenek, meg diplomát szerezzenek: tanulj egy szakmát, dolgozzál, megfizetnek, megbecsülnek, gondtalan életed lesz.Ja, egyébként ha burkoló vagy villanyszerelő lennék, tele lennék zsével, mert az errefelé is jól fizet, NAGYON jól :-)
Tibi, de jó is lenne :-)
Bocs, lelőttem magam ;-) A lényeg, hogy ezt linux alatt írtam, tehát némileg idevág ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Ja, egyébként - bocs az offért, de ha már ;-) nem egyedül jöttem: itt a két diplomás ápolónő feleségem (természetesen egy, kettővel és nem kettő, egyel ;-) , aki otthon a szívsebészeti intenzív főnővéreként nettó 120-at keresett mindenféle pótlékkal, és jött persze velünk a két kisgyerek, aki azóta egyetemisták. Így meg aztán pláne megérte! :-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Nem, ez a kettő kimaradt ;-) Buszsofőr vagyok (helyközi, a kisvárosunk és Graz között) és nagyon-nagyon bejött! Kellemes meló, halál nyugalom, szól a Rock Antenne Österreich egész nap, és ennyi :-)
Egyébként dolgoztam egy ideig számtech cégnél is szervizesként (nem ment a bolt, leépítettek egy osztrák sráccal együtt) De idekint már csak "csavarozó" voltam, semmi komoly meló: ugorj ki szünetmentes aksit cserélni, irodát költöztetni, meg hasonlók. Aztán majdnem egy évig saját üzletem is volt (mindenki új kütyüket vesz, nem tudtam olyan keveset mondani, amiért megjavíttattak bármit) Akkor eldöntöttem, hogy bájbáj ájtí: >20 év után nem sok örömöm volt már benne, és egyre kevesebb ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Köszi, a su - nem jutott eszembe ;-)
Egyébként nem árt a felhasználót a sudoers fájlba is felvenni - arra emlékeztem, csak ugye nem engedte írni ;-)
Ha nem virtuális gépen futna a Debian, akkor persze simán átváltottam volna konzolra, bejelentkezek root-ként, aztán meg is van oldva: de hirtelen azt sem tudom, hogy VirtualBox alatt van-e ilyen elehetőség?! ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ne gúnyolódjunk ;-) Csak kb. 20 évig voltam rendszergazda, abból is pár évet az elején Novell Netware-t nyúztam - mivel nem igazán volt még linux ;-) És 15 éve országot - szakmát váltottam, azóta 1 bites felhasznál vagyok, mert az akarok lenni!!! ;-)
És tényleg nem olvastam el figyelmesen: virtuális gépre telepítettem, mellette több más dolgot is pötyögtem, tovább-tovább, ennyi. Aztán ez lett ;-) -
Vasti74
senior tag
Sziasztok! Hülye kérdés ;-)
Próbálgatnám a Debian13-at (Plasma) de rögtön elakadtam. Ugyanis nem vagyok (a telepítéskor létrehozott felhasználóm) a sudoers csoportban, így nem tudok tenni olyan dolgokat, amihez su kellene. Pl. rendszergazdává válni, hogy betegyem magam a sudoers csoportba ;-)
Mi erre a hivatalos megoldás??? Mert én még ott tartok, hogy egy frissen telepített linuxon az egyetlen felhasználó benne van a csoportban - legalábbis nem emlékszem olyanra, hogy nem volt benne. -
Vasti74
senior tag
válasz
bsanya
üzenetére
Helló!
Nem lehet, hogy valami jó nagy felbontásban szkennelsz???
Nekem egy ősrégi Samsung SCX-3400 van az asztalomon, 150dp-ben villám, 300-ban már lassú, 600-ban pedig kimondottan csigabiga ;-)
Aztán még a driver-t kellene megnézni, hogy a legfrissebbet töltötted-e le - bár gondolom igen, mert a régiek általában nincsenek szem előtt. Csak a mondjuk 5 éve töltötted le ;-) , akkor érdemes utána nézni, hátha azóta van újabb, ami az újabb rendszereken jobb.
-
Vasti74
senior tag
válasz
bobalazs
üzenetére
Érdekes... Mondjuk nálam meg a FF hangereje megy vissza néha a keverőn (Mint Cinnamon) olyan 70% körülre, hiába húzom fel a FF-ban maximumra... A keverőben is fel kell, aztán vagy ott marad, vagy nem.
A te problémádra lehet, hogy megoldás alsamixer-ben 100%-ra állítani a hangerőt, aztán
sudo alsactl storeLegalábbis ezt találtam ;-) Vagy a/usr/share/alsa/init/defaultfájl megsasolása. -
Vasti74
senior tag
válasz
Rowon
üzenetére
Én a clamav-ot azért tartom, hogy le tudjam linux alatt a windows-os fájlokat ellenőrizni! :-) (Hálózati meghajtó - bár ott a NAS saját maga csinálja, a gépemen meg az USB-s meghajtókat) Régebben meg, amíg rendszergazdi voltam, levelezőszervereken a levélmellékleteket is ezzel (is) ellenőriztettem. De hogy a linux _munkaállomásokat_ veszélyeztető nullához közelítő számú kártevőn mit tud ellenőrizni, azt nem tudom... Egy linuxos szervert meg nem vírusirtóval véd az ember. Persze lehet, hogy tényleg nagyon eljárt felettem az idő, és totál hülyeséget beszélek... ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
OK, de nem ugyanarról beszélünk! ;-)
Ha felbontást, skálázást, akármit állít az ember, akkor persze, átrendezi az ikonokat - már csak azért is, mert "nem adja ki" váltogatás közben az elrendezés, pl. hogy hány elem van egy oszlopban.
De én nem váltok felbontást. Soha. ;-) Feltelepítettem, azóta úgy van, aztán néha nem rendezi át, de inkább igen. -
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0
üzenetére
Tudtommal nem váltok felbontást: 4k, 200%-ra skálázva mindkét felhasználónál is. A kezdő (login) képernyő meg gondolom szintén 4, HiDPI be van pipálva a beállításainál, mert anélkül szemüveg kell hozzá ;-)
Meg ha ez lenne a probléma, akkor minden felhasználóváltásnál jelentkezne, mivel amúgy nem állítgatok semmit, de nem. Most pl. ideültem, és minden a helyén :-)
Egy javasasszony tényleg nem ártana... Egy harmincas, na jó korai negyvenes linux guru, de nem kocka hölgy személyében, csak az asszony meg ne tudja ;-) ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Akkor én rohadt szerencsés vagyok, mert eddig (kb. '96-97 óta csak linuxot használok) ilyet nem tapasztaltam! :-) Mióta Plasma-s próbálkozások után pár hónapja visszatértem Mint-re, csak most Cinnamon-al, azóta... Pedig ugyanezt a monitort néztem MATE alatt egy ideig, aztán több Plasma-s disztró jött, és most a Cinnamon.
-
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0
üzenetére
Nem jött válasz, és szomorú is voltam, hogy engem mindenki ignorál ;-)
Tuti nem rendezéses hiba, mert nem rendez, hanem kutyul. Meg hát ki is van kapcsolva a rendezés... Nincs benne rendszer (pl. név szerint) és oda pláne nem rendezhetne, ahová nem is kerülhet ikon. Szóval egyszerűen "csak" valami szoftverhiba.
Mondjuk azt eleve utálom, hogy miért nem bírja kirakni az ikonokat az asztal szélére, ahogy tette minden linux az elmúlt évtizedekben?! Ott egy széles üres hely. Ha meg tolok a rácspontokon, akkor nem 70-80, hanem 95%, hogy bejelentkezés után nem ott vannak az ikonok, ahol legutóbb voltak.
OK, lehet, hogy eléggé egyedi hiba, mert a legtöbb felhasználónál nincs ilyen: na de nálam van, és szerintem ez messze van a normálistól, elvégre nem valami béta rendszert használok :-(Nemek minden KDE disztribúcióval gondom volt, mindkét gépen (akkor már megvettem az AMD-t, de még itt volt az Intel az aszalom mellett) , ugyanolyan baromságokat csináltak: szemetelés pl. egy ikon húzásának a nyomán, vízszintes villogó, megjelenő - eltűnő vonalak. Értem én, hogy nagy elvárás 2025-ben egy 4k monitor, na de azért mégis... ;-)
A Mint MATE-ben meg azt utáltam, hogy bedugtam egy USB-s eszközt, és nálam jogosultsági hibát írt, nem csatolta fel, de ha átjelentkeztem az asszonyhoz (mindig mindkét felhasználónk be van jelentkezve, és váltogatunk) , akkor nála kért jelszót a felcsatoláshoz (amúgy nem is kellene jelszót kérnie) Mi van?!?! :-)
Szóval... Én nem tudom, leéltem úgy kb. 25-26 nyugodt évet linux felhasználóként, aztán így öreg fejjel, az elmúlt 1-2 évben meg csak szívja a véremet ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0
üzenetére
Kérdeztem itt is, és a Mint-es topicban is, hogy miért ugrálnak ez az asztalikonjaim??? Ki van kapcsolva minden rendezés, és nem mindig, de úgy 70-80%-ban ha aludni ment a gép, vagy az asszon átjelentkezett magához, és visszajelentkezek, elpakolja őket :-( Ami a legérdekesebb, oda is tesz ikont, ahová amúgy nem is lehetne, és egymásra kettőt. (A képen látszik: a bal felső sarokban ott nincs rácspont!) Szuper

Wayland + KDE disztrót meg többet is kipróbáltam, és másik gépen is (az egyik Intel, a másik AMD) Olyan jelenségek voltak, mintha döglődne a grafikus kártya, pedig nem, mert csak ilyen felállásban jött elő, X11 + MATE és Cinnamon alatt minden OK. Kivéve persze a teljesítményt, de abba már kb. beletörődtem.
KVM switch: érdekes! Igaz, rég volt már, hogy szervizes voltam, de akkoriban úgy volt a szervizünk, hogy három asztal, mindegyiken négyes switch, egy monitor - billentyűzet - egér, és kb. folyamatosan minden asztalon négy szervizelendő gép. Én nem emlékszem ilyen lefagyásos dologra, de azóta ugye fejlődött a technika ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0
üzenetére
Csak egy kicsit sz*r, hogy a hardveredhez - felhasználáshoz - mit tudom én kell disztibúciót választani... Aztán a múlt évben az akkori gépedhez még tizenkettedik próbálkozásra (különböző disztribúció kipróbálása után) találtál egy X alapú disztribúciót, már éppen megszoktad, aztán vettél idén egy új gépet, azon meg kilencedik próbálkozás után úgy tűnik, hogy egy Y alapú tud mindent, és bár 18 éve linuxozol, az Y alapú disztrók pont kimaradtak. Kellemes... ;-)
Windows - macOS vonalon van egy rendszer, és az kb. működik.
Valami hasonló lenne - nem végre, hanem újra jó linux felhasználóként is! :-)
Bocs, mostanában sokat szívtam, negatív lettem, és még mindig nem OK a gépem - éppen most kellene megint újratelepítenem a gépet, mert látszólag még egy Mint Cinnamon sem tud egyszerűen csak működni, a felhasználó bosszantása nélkül.
-
Vasti74
senior tag
válasz
sicc_innen
üzenetére
...futtathatóvá tetted? ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
IstvánLászló
üzenetére
A HDR10 azt jelenti, hogy egy színt 10 biten kódol, tehát 1024 árnyalata van, míg HDR nélkül 8 biten, tehát 256 árnyalat, "szint" van színenként. Ettől lesz nagyobb a dinamikatartomány: HDR = High Dynamic Range.
Ha tudja a kijelző, érdemes lenne bekapcsolni.
Csak ugye sokszor nem egyszerű az élet kedvenc operációs rendszerünkkel: ami máshol egy kattintás - vagy annyi sem, mert ha a lehetőség adott, akkor automatikusan működik, az itt ki tudja mennyi nyomozás, próbálkozás, aztán vagy működik, vagy nem ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma
üzenetére
...csak SATA csatlakozós régi masinákról beszélek egyébként, amikbe 120, max 250GB-os SSD-t vesznek a népek, és már azt is drágának találják ;-) TB-os M.2 PCIe, peeeersze ;-)
Itt a Samsung most éppen 16.500.tól indul (250GB) , az Intenso meg kb. 6.500, de ha a 120GB-os is elég, akkor meg 4.200, ami nem kis különbség egy kb. összesen ennyit érő gépnél ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
A brand gépekben benne van az SSD is, általában a gyári ;-) Intenso-t döglött vinyó helyett, vagy lassú vinyós laptopba a vinyó helyett szoktam beépíteni.
Az akármilyen SSD működik, eleve gyors, szerintem "irodai felhasználás" közben totál nem érezhető, hogy milyen SSD van a gépben, és nem szoktam stopperrel nézni ;-) Ráadásul egy régi vacak laptopnál, amibe tipikusan egy legolcsóbb SSD kerül van valami gyökér proci és általában a 4GB memóriát bővíti az ember 8GB-ra, na ott nem igazán kell a feslő szegmensből SSD-t válogatni, szerintem ;-)
24"-os 4k monitorjaim vannak, de ilyet újan rég nem lehet kapni: €110 körül vettem őket. Mert piszok jó képük van. És nem gondoltam hogy van még op.rendszer, ráadásul a kedvencem, ami erre még nem igazán van felkészülve... ;-)
Mindegy, csak annyit akartam mondani, hogy az Intenso SSD és megváltás egy már valószínűleg amúgy is haldokló laptop vinyó után, és a megbízhatóságával nem volt gond - nekem, eddig.
-
Vasti74
senior tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Ez erősen offtopic, elnézést is kérek - de teljesen egyetértek.
Egyrészt az Intenso-val: Ausztriában élek volt informatikusként ;-) , és mivel errefelé már régen folyton is szembejött a számomra addig ismeretlen gyártó (14 éve költöztünk ki) és olcsó volt, meg jók voltak a vélemények, szinte csak azt építettem be. Ismerősöknek, a családban is van pár, meg egy ideig volt egy kis szervizem, ott is elment sok: egy sem jött vissza. A teljesítménye meg pont annyi, hogy fényévekkel jobb legyen, mint egy notebook vinyó, és biztosan megbízhatóbb is, ennyi meg bőven elég ;-)
Másrészt meg a fizetett hirdetés terméktesztekkel, amik próbálják rávezetni az embereket hogy olyan valamit vegyenek, ami teljesen feleslegesen "profi" nekik, és még rohadt drága is, mert a drága mindig jobb (annak, aki eladja mindenképpen) Persze, vacak, sok hibája van, stb., de nehezen hiszem, hogy pl. egy Samsug A3x telefon nem elég kb. mindenkinek kb. mindenre, ha nem játszik vele a legkeményebb játékokkal (nem ismerem a mobilos játékokat) -
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Kérdeztem a Mint-es topicban, de nem jött válasz, gondoltam talán itt...
Mint Cinnamon van a gépemen, és azt csinálja telepítés óta (22.1-et tettem fel, azóta frissült 22.2-re, a hiba maradt) hogy miután elalszik a gép, vagy felhasználót vált az asszony ;-) visszajelentkezés után elmásznak az asztalikonok.Az ikonok automatikus rendezése ki van kapcsolva, elpakolom őket, ahogy nekem tetszik sorban a bal felső sarokból indulva, és alulra középen teszek pár gyakran használt dokumentumomra mutató linket. Így volt régen a Mint MATE alatt, aztán többféle KDE-s disztribúció alatt, nem volt vele gond.
Itt viszont általában a bal felső sarokban lévő ikon elugrik a második oszlop végére alulra, a helyre meg felköltözik két doksis link, egymásra! Néha meg máshová ugranak, másik ikonokra.
Van valakinek ötlete, hogy miért csinál ilyet? Tök idegesítő, hogy már ennyi sem tud normálisan működni... Szinte minden bejelentkezés után húzkodhatom vissza az ikonokat.
Mellékelek egy képet: a bal felső sarokban lévő egymáson lévő ikonoknak alul az SK mellett kellene sorakozniuk, a Számítógépnek meg ott kellene lennie, ahol azok vannak. Néha meg pl. a LibreOffice vagy a Firefox ikonon van valamelyik, van többféle variáció.
Előre is köszönöm az ötleteket, üdv: Vasti
-
Vasti74
senior tag
válasz
aquark
üzenetére
Milyen proci, melyik generáció? Nem is annyira a prociteljesítmény, hanem az integrált grafika miatt (gondolom az van a gépben, nincs diszktét VGA)
Mert alapjában véve szerintem akár egy új Mint is elfut rajta: azt, hogy böngészőben a mindenféle videók hogy fognak teljesíteni az már inkább GPU.
Anyunál nemrég még egy i5-6500 procis gép futott, igaz, SSD-vel (azon érdemes lenne elgondolkodni, egy bármilyen 120GB-os legolcsóbb vacak is piszok sokat dob a rendszeren, főleg egy talán már kicsit haldokló notebook vinyóhoz képest) és 8GB memóriával, de elvileg a 4GB is elég lesz, ha nem mindent akarsz egyszerre, hanem csak külön-külön ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
smbd nem hiszem, hogy kell arra a gépre, amire felcsatolod: az a szerver, neked meg csak fájlrendszer támogatás kell.
Próbáltad úgy is, hogy vers=1.0 ? Mert a leírásokban mindig úgy szerepel, hogy 1.0, 2.0, 3.0, és nem úgy hogy 1,2,3 ;-)
És a biztonság kedvéért írd előre az opciókat, azoknak is az elejére a verziót ;-) ,, szóval így próbáld:
sudo mount -t cifs -o vers=1.0,username=444tibi,password=asusproba //192.168.1.1/klip /home/tibi/router -
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Helló!
Próbáld meg parancssorban felcsatolni a megosztást: az opciók közé kell egy vers=1.0, ez elvileg megoldja ;-) Kipróbálni nem tudom sajnos.
Aztán ha működik, mivel nas-ként funkcionál a router, beírhatod az fstab-ba a dolgot, és akkor minden indulásnál felcsatolja. -
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
OK, persze megnéztem a teszteket: csak azt akartam mondani, hogy a majdnem semminek a duplája is még mindig majdnem semmi ;-)
Ezeket a cuccokat már akkor sem szabadott volna megvenni, amikor még "aktívan" a termékpalettán voltak - manapság meg kb. teljesen felesleges időt vesztegetni rájuk.
Illetve ha otthon találok egyet a fiókban, akkor persze telepítek rá valamit, és még jó lesz valamire, magamnak: de ha valaki (ismerős, volt ügyfél, rokon, stb.) hozna egyet, hogy ezzel "csak netezni akarunk", telepíts rá valamit, akkor azt mondanám, hogy - NEEEEEM!!!! ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Szerintem a két proci között olyan óriási különbség azért nincs ;-)
De 8GB memória és SSD nélkül nehéz az élet manapság, bármilyen rendszerrel...
A Windows ilyen procikon kb. kilőve, mert még a rendszer (háttérfolyamatok, amikből mindig akad elég) futtatásához is gyenge, az alkalmazásoknak már tényleg nem marad semmi ;-)
Szóval elég memóriával és egy SSD-vel egy Mint elvileg jól fog futni rajta (...) , de hogy egy Youtube vagy Netflix stb. mit fog szólni hozzá, azt el sem tudom képzelni. Szerintem 360 soros felbontásban azért működni fog ;-)
Én tuti lecseréltetném, mert ezzel boldogok nem lesznek soha. És amíg informatikus voltam, ilyen akciókba bele sem kezdtem, még rokonoknak sem: mert piszok sok idő és energia lemegy vele, de minek? Jó nem lesz, fizikai képtelenség, szóval te elcseszed az időt, és a végén megkapod, hogy kiadtál egy használhatatlan sz*rt a kezedből... ;-)
...ja, és ha valaki tanácsot kért, amit nem fogadott meg, aztán meg visszasomfordált, hogy valamit kellene csinálni azzal a valamivel, amit vett, azt sem nagyon szoktam díjazni ;-) Volt olyan ismerős, akinek ajánlottam valami normális laptopot, de a Lidl-ben éppen akciós volt a Medion valami ilyesmi procival, 4GB felforrasztott memóriával, a memóriafoglalatnak meg csak a helye volt benne, hááát.... Neki is csak annyit mondtam, hogy sok szerencsét amikor hozta, hogy használhatatlanul lassú ;-)
Szerintem "fillérekért" lehet kapni értelmes teljesítményű használt laptopokat, meg kellene célozni egyet.
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma
üzenetére
Bocs hogy beleszólok a nagyok dolgába ;-) , de ezt én sem értem, minden fórumon ez a folyton visszatérő probléma... OK, régen a fórumoknak és levelezőlistáknak komoly forgalma volt, ott rendet kellett tartani. De azok az idők rég elmúltak: manapság a legtöbb fórumon egy maroknyi tag van, akik egymással beszélgetnek - akkor nem mindegy, hogy melyik topicban?! A forgalom (szerverterhelés, tárhelyhasználat, stb.) ugyanakkora marad. Igazából elég lenne egy linuxos toipc is szerintem ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
I02S3F
üzenetére
Mi ki szoktuk venni az alaplapot, meg ami még olyan, aztán egy kis desztillált vizes mosás, szárítás, utána meg alkohollal (a számtech szervizekben szokott lenni tiszta alkohol spray) jól átfújni - átmosni, hogy folyjon róla, és így az olyan anyagok, amik oxidálhatnak valószínűleg eltávoznak ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Látod, az univerzum egyensúlya ;-) Nálad vége a szívásnak, nálam elkezdődött. Vagy ahogy mondani szokták: akinek az egyik lába rövidebb, annak a másik hosszabb ;-)
Tudom, egyszerűbb lenne visszahozni a régi monitoromat az egyik gyerekszobából, de ugye az elvek ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma
üzenetére
Ez ilyen - nekem meg annak elveim, ráadásul hülye sz*r régimódi informatikus elveim ;-)
(Egyébként valószínűleg a szoftverfejlesztőkkel van a baj...
A nagyobbik lányomnak már két ilyen pasija is volt, mindkettővel próbáltam egy kicsit IT-s dolgoktól beszélgetni az elején, veszett fejsze nyele. Szerintem kapnak egy mini részfeladatot valamiből, összevakarják, azt sem tudják mi az, mi lesz, meg úgy általában fogalmuk sincs a dolgokról, csak biorobotok.) -
Vasti74
senior tag
válasz
csixy
üzenetére
Hopp, ez bejött ;-) Mármint a letöltés - felülírás. A telepített (csomagkezelő) yt-dlp 200kb volt!!! Érdekes... Amit letöltöttem, az meg 35MB :-) Valamit tud ez a Mint is! ;-)
Most már csak azt kellene kitalálnom, hogy lehet-e valamit kezdeni a kezelőfelületével, hogy látni is lehessen. Vagy egyszer beállítom szemüveggel, aztán a beviteli mező a letöltendő linknek meg a Download gomb látszik így is ;-)
Spóroltam pár GB-ot, amit aztán hetente 2x frissíteni is akar a masina ;-)Köszönöm!
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma
üzenetére
Nem sajnálom a tárhelyet, van itthon elég.
De szerinted az normális, hogy egy pár MB-os program csak kb. 3GB-nyi "szemét" - vagy nevezzük függőség, futtatókörnyezet, nekem mindegy - feltelepítése nélkül nem működik?!
Akkor legyen minden programhoz külön 5GB-nyi körítés!
Vagy futtassunk minden programot egy külön virtuális gépen!
Sőt, külön fizikai gépen ;;-)
Néha elgondolkodok, hogy tényleg ennyire bonyolult lett ez az op.rendszeres - alkalmazásos világ, vagy ennyire nyomik lettek a programfejlesztők?
Amikor kezdtem, a 20MB-os merevlemezen elfért egy dos, egy windows, az office, mindenféle program, játék, és még hely is maradt bőven. Most a telefonomon egy fapados sudoku 34MB-ot használ. Annyival szerintem nem jobb annál, mint ami egy XT-n futott, és talán 50-100kB volt... -
Vasti74
senior tag
válasz
csixy
üzenetére
Ezt is próbáltam régebben is, meg most újra: van vele egy olyan apró probléma, hogy a 200%-ra méretezett asztalon így néz ki, és emiatt totál használhatatlan.
Persze átméretezhetném 100%-ra, de akkor elő kellene venni a szemüvegemet, hogy lássak valamit, annyit meg nem ér ;-)Mióta nem vagyok hajlandó lemondani a 4k monitoromról, a linux használatáról egy régi ismerősöm kedvenc mondása jut eszembe naponta többször, miszerint: "Nem rossz, csak a jótu' kib**ott messzi áll!" :-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ilyen beállítást nem találok... A felbontás stb. rendben van, de igazából mindegy, hogy mit választok, mindig elhasal azonnal :-( Erről a programról van szó:
-
Vasti74
senior tag
Sziasztok! Két kérdés:
- miért van az, hogy a Mint Cinnamon néha összekeveri az asztali ikonokat? Ki van kapcsolva az automatikus elrendezés, elhúzom őket ide-oda, aztán néha bejelentkezés után meg nem ott vannak, ahol voltak: amiket alulra sorba raktam pl., azok elkezdenek felsorakozni a bal felső saroktól kezdődően lefelé... Közben nem változott felbontás, skálázás, asztalbeállítás, meg semmi, egyszerűen csak kijelentkeztem és be. Tök idegesítő.
- Van az a kedvelt videóletöltő progi ;-) , amivel YT videókat szoktam letölteni. Egyszerűen csak Videodownloader a neve. Most a rendszer újratelepítése után nem működik: letöltenék valamit, egyszerűen csak annyit mond, hogy letöltés sikertelen, és a részleteknél sincs semmi. Terminálból indítva sem látok hibaüzenetet. Van valami ötletetek, hogy miért? Rendszercsomagként telepítettem, nem Flatpak-ként, mert az hozna még annyi vackot magával, amennyi kb. az egész rendszer...
Előre is köszönöm, üdv: Vasti
ui: vicces, hogy a LibreOffice alapértelmezett témája olyan, aminél nem látszik kb. semmi az eszköztárakból ;-) Szuper :-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
cigam
üzenetére
Ja, 100 vagy 200 százalékra skálázott asztallal nem próbáltam, mert úgy könnyű ;-)
180%-on használtam, a megjelenítés és a Youtube 4k is hibátlan volt, egyedül a 4k videók lejátszása a NAS-ról ami VLC-vel nézhetetlen volt, és egy másik programmal is erősen akadozott.
Lehet, hogy tovább kellett volna keresgélnem, de hamar kiakasztott a Play Store a keresésekre kapott fizetett hirdetésekkel, a progikkal, amiket feltelepítettem, és kiderült, hogy nem ingyenesek, stb., szóval öreg vagyok én már ehhez ;-)
Viszont az asszony szerint, aki csak böngészőt használ szuper a rendszer, azt mondta a linuxból már nagyon elege lett - mindegy, kínzom vele még egy kicsit ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
cigam
üzenetére
Nem igazán jobban, mint bármelyik másik linux X11-el - mert alapjaiban a Chrome OS is annak tűnik ;-) Pl. a 4k videók nézhetetlenek voltak, több lejátszóprogrammal is próbáltam. A Chrome - Youtube elég jól játszotta, amit kell, de az linux alatt is sokszor jó volt, aztán meg nem, a Chrome OS-t meg pár órát próbálgattam csak, aztán meguntam ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma
üzenetére
Nem is megváltást vártam! ;-) Csak kíváncsi voltam régóta (már akkor is, amikor még nem szívatott a linux + 4k ;-) , hogy milyen egy ilyen kütyü: vadásztam is egy ideje ilyen boxot, és éppen most találtam egy jót, jó áron. Úgyhogy kipróbáltam ezt is ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma
üzenetére
Csak "netezni" szuper. De nekem az, mint rájöttem, kevés...
Kell egy rendesebb Office, mert az online vackokat nem szeretem (OK, felmegy egyszerűen a LibreOffice, de elég vacakul néz ki) , hiányzott a megszokott fájlkezelés, nem működött a nyomtatóm, stb. stb., sok apróság, ami miatt nem jött be nekem.
Két gépet meg nem akarok az asztalra, még akkor sem, ha a Chromebox nagyon kicsi ;-) Inkább vissza a Mint, 200%, és úgy néz ki, hogy így most működik akadozás meg csíkozás meg ablakkeret vibrálás és hasonló szórakoztató effektek nélkül ;-)
...ugyanitt Acer Chromebox hamarosan eladó ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0
üzenetére
Már fel sem veszem ;-)
Egyébként meguntam a fractional scaling szívást, pár napja visszatettem egy Mint Cinnamon-t, és 200%-ra skálázva használom. Mert a Plasma-t még mindig nem szerettem meg.
De most éppen a Mint is szívat, pedig sok-sok évig jóban voltunk ;-)
Érdekes, ez a hangerő ugrálós dolog elmúlt. Most marad 100%-on... :-)
De Mint telepítés után telepítettem a multifunkciósomat, ahogy szoktam, azzal a telepítővel, amivel szoktam, és nyomtattam, szkenneltem, működött. Másnap nyomtatni akartam - nem nyomtatott. Mert telepített egy új nyomtatót, és a régi volt az alapértelmezett: de hogy az miért nem működött, passz, elvégre nem változott semmi, minden hátul van bedugdosva a gépbe, úgyhogy még csak az USB port sem változott.
A szkenner ugyanez: telepítés után működött, másnap meg telepítsek driver-t. Újra telepítettem, működik. Valameddig ;-)
Jó játék ez, szeretem ;-)
De valahogy még mindig tudnék mást használni: ismerem a Windows-t, volt 2x mac-em, most meg itt a Chromebox is, de nem győztek meg, hogy váltsak ;-) -
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Frissen telepített Linux Mint Cinnamon.
Miért állítja át folyamatosan a Firefox hangerejét 87%-ra?
A hangbeállítások - alkalmazásoknál alapban 87%-on volt. Feltolom 100%-ra, nézek valami zenevideót, és kb. 10mp után lehalkul a zene, visszaáll 87%-ra (az alkalmazásoknál) úgy, hogy a Youtube hangerő szabályozója 100%-on van.
Ez mi és miért?! ;-)
Egy kicsit idegesítő... OK, persze feljebb tekerhetném a hangerőt a hangkártyán (USB-s külső kütyü) , de azért mégis... Szeretném, ha MŰKÖDNE a linuxom ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma
üzenetére
Én pl. lehet, hogy tök hülye vagyok, de egyáltalán nem érdekelt soha, hogy mit gyűjtögetnek rólam a mindenféle cégek meg oldalak ;-)
Egyrészt az emberek egy közösségi akármin sokkal több adatok megadnak magukról önként (nekem olyanom nincs) Tudják a címemet, telefonszámomat, na és?!
Másrészt meg nem rossz, ha gyűjtöget némi adatot rólam: hirdetések néha felbukkannak itt-ott, akkor legyenek olyanok, amik talán érdekelnek is ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
mcwolf79
üzenetére
Á, ne húzd fel magad...
Régen a linuxos problémákra a linuxos levelezőlistákon - fórumokon segítséget lehetett kapni, egy ideje meg "nem neked való" válaszokat.
És azért, mert nincs válasz!!!!
Van 100 disztribúció 500 variánsa (csak mondtam hasra ütésre két számot) , és pont arra a problémára pont azon a disztribúción nem lesz megoldás. Esetemben meg pl. már a 4.-5. disztribúció alatt sem. Majd kérdeznek kernel verziót, wayland verziót, mesa verziót, mindenféle verziót, de előbbre nem halad vele semmi, mert másnap egy frissítés után már más kombinációk lesznek, aztán ugyanúgy szívás lesz ;-)Érzésem szerint, bár nem mélyedtem el benne (mer nem akarok) a linux meglehetősen "szétesett", messze van a régi önmagától: illetve addig szép jó, amíg elfogadod, hogy ha nem akarsz semmi extrát, csak egy rendszert böngészni meg néha egy doksit megírni LibreOffice-al, addig kevés turkálással, vagy akár turkálás nélkül is megbirkózik ezzel a komoly kihívással ;-) Aztán ha ennél többet akarsz, akkor kb. megszívtad, tényleg jobban jársz gyakorlatilag bármi mással.
-
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Szerintem indíts pl. egy Hiren's BootCD-t, azon találsz olyan progikat, amikkel át lehet méretezni egy partíciót értelmes módon (átpakolja az adatokat)
-
Vasti74
senior tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Igen, Cinnamon-ról váltottam Plasma-ra ;-)
Most éppen az én gépem is hibátlanul lejátssza, így hirtelen, röviden próbálva.
Meg lehet, hogy majd 1 óra múlva is. Meg később is. Aztán majd még később ;-) , vagy holnap, vagy nem tudom, de a közeljövőben ;-) meg ismét szórakozni fog... -
Vasti74
senior tag
Köszi, ezt még meg kell emésztenem ;-)
Nem szívesen váltanék FF-ról, mert megszoktam, de majd tesztelem Chrome alatt a dolgot.
Ugyanaz a videó, ami megakad, pl. F5-el újratöltve a dolgokat általában működik. Vagy amikor pl. teljes képernyős lejátszásra váltok, és megáll minden (teljes képernyőn marad a kis lejátszó ablak üresen, mellette meg üres terület) , és visszaváltok, meg oda, meg vissza ;-) , akkor el szokott indulni.
De amikor az van, hogy ugrok valahová a videóban, és a hang megy, az idő múlik, de a kép áll, azon nem sok minden segít, általában kilépés - belépés...A többit majd akkor kezdem el próbálgatni, ha nem települök át ChromOS-re ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
OK: de ezek a pikk-pakk megvett gépek brand gépek, nem régiek (ez még pl. garis szerintem, ami előtt most ülök) , és nem low-end cuccok vannak bennük, hanem 6 magos i5 meg Ryzen procik, 16-32GB memória társaságában.
Én meg csak Youtube videókat akarok nézni gondtalanul ;-)A monitorom egy LG 24UD58 , DP (jófajta) kábellel a gép(ek)re dugva.
(De a HDMI porton keresztül a tesztes masina is ugyanilyen, a Fujitsu is, meg a HP is ;-)Ja, ugyanilyen monitorja van a kisebbik lányomnak, szintén DP-re dugva, Win11 mellett, minden OK (175%-ra skálázva ugyanúgy, mint nálam a linuxok).
És ez a monitor is lógott már ezen-azon, legutóbb pl. egy mac Mini-n, ami szintén jaj de jól működött a véletlenül pont i5-8400 procijával, mint amilyen a Fujitsu gépemben is volt... ;-)OK, tényleg befejeztem - Chromebox teszt, aztán ha nem jön be, akkor marad a linux.
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
A friss Plasma-s (6.x) disztrókról váltottam a Debian 12-re + Plasma 5.x-re, és ha jobb nem is, de rosszabb sem lett ;-) Habár de: volt olyan disztró (a fene tudja már melyik) , ami nagyon gáz volt - de persze lehet, hogy ha egy hónappal korábban, vagy egy hónappal később próbáltam volna, akkor az is csak annyira lett volna gáz, mint a többi, mert éppen kifogtam valami szerencsétlen szoftververzió-együttállást ;-)
-
Vasti74
senior tag
OK, de ez rajtam nem segít... Megköszönve a segítő szándékot, de a válaszolók túlnyomó része "másról beszél". Nekem van egy problémám, arra keresem a megoldást, ha van, nem másra ;-) Ha pl. egy autós fórumon megkérdezem, hogy az 1.5 dci-m miért dadog 5000-es fordulat felett, akkor nem sokat segít, ha valaki megírja, hogy az ő Impreza WRX STI-je 7000-nél sem ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma
üzenetére
StressTest-et ugyan nem futtattam, de memtest86-ot mindig.
Csak brand gépeim vannak, és nem hiszem, hogy egy Fujitsu, egy HP és egy Lenovo pont ugyanúgy rossz...
Monitor downgrade nem lesz, X11-en még rosszabb a 4k, szóval ez nem járható út ;-)Mindegy, eddig jutottunk: ígérem, többet nem kérdezek ez ügyben ;-) , mert most már többedszer is kiderült, hogy nincs megoldás. Ha nem tetszik a ChromeOS sem, akkor élek tovább egy nem százas linux-ot használva ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma
üzenetére
Ilyen dolog ez...
- A linux tökéletesen megfelelt nekem a kilencvenes évek közepe óta - most már nem.
- Mivel szervizes is voltam, a Windows-t ismerem, és a gyerekek meg a család gépein is találkozok vele rendszeresen - nem szeretném használni. Akkor már inkább a linux + 4k bénázása továbbra is ;-)
- Mac-et 2x vettem, de nem tudtam kibékülni vele. Nekem jobb, mint a Windows, de még mindig nem olyan barátságos, mint a linux...
Most kipróbálom ezt a Chromebox-ot, talán bejön - ha nem, eladom, és nézem tovább még egy ideig a linux megjelenítési hibáit, mert lassan jönnek a 8k kijelzők, ezzel párhuzamosan talán használható lesz linux alatt a 4k ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Összefoglalom újra egy kicsit ;-)
4k a munkaasztal, átméretezve (skálázva) 175%-ra.
Az eredeti vassal, az eredeti rendszeremmel (Mint Cinnamon) eleve veszett fejsze nyele volt, mert minden akadt, nem csak böngészőben.
Akkor az jött le a tanácsokból, hogy Wayland + Plasma, mert talán ez az egyetlen páros, ami valamennyire támogatja a 4k asztalt.
Na, az i5-8400 + UHD630 pároson ez is kifogott: jobb lett, de messze nem jó.
Akkor az jött le a tanácsokból ;-) , hogy az Intel grafika támogatása talán nem az igazi, az AMD a legjobb, úgyhogy gépet cseréltem.
De még mindig nem jó: pedig a felsorolt disztribúciókat kipróbáltam, használtam, de már a munkaasztallal is gondok vannak néha (villogó ablakkeretek, "szemetet" hagy, amit az asztalon húzok, pl. egy ikont, vízszintes csíkok jelennek meg és tűnnek el, ezekről fotókat is tettem fel akkoriban)
Live rendszerrel nem próbáltam, de frissen telepítettel igen, nem kevésszer - ugyanez.
Tuti bennem van a hiba, valamit elrontok a "Rendszer telepítése" ikonra kattintás közben ;-), de 2 gép (vagyis három, mert közben egy HP-vel is szórakoztam) ennyi disztribúcióval pont ugyanúgy nem jó, pont ugyanazokat a hibákat csinálja...
Mindegy, egyelőre nagyon meguntam. Rendeltem egy tápot a Chromebox-hoz, és remélem, azzal már lehet nyugodtan böngészni ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma
üzenetére
Szerintem veszek egy PIII-at 14"-os mono VGA monitorral, feltelepítem a korban hozzá illő rendszert, és az talán már kiforrta magát ;-) Bocs, ezt nem hagyhattam ki: de van egy "elvárásom" a hardverrel szemben, hogy mit illene tudnia, és szerintem semmi extrát nem akarok... Az imac-ek már 2014 körül Retina kijelzővel voltak szerelve, és tudták, amit tudniuk kellett. Már akkor is, és valószínűleg ha előkapnák egy olyat, még mindig működne.
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
A 4k felbontású munkaasztalra gondolsz? Mert éppen pár hozzászólással ezelőtt írta ubyegon2, hogy khm... nem az elvárt módon működik ;-)
Egyébként a régi i5-8400 procis gépemen (amin próbálgatok néha ezt-azt) nem szoktam bejelentkezni a FF-ba, szóval frissen telepített, és annyi, de pont ugyanilyeneket csinál.
Meg az asszony profilja is ilyen.Mindegy, megérkezett a (remélem) megoldás, csak hirtelenjében nem találok hozzá tápot ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Jaaaa... .Eddig reménykedtem, de úgy látszik 2025-ben ez még mindig túl nagy falat a rendszernek. Csak az bosszant ennyi év linuxozás után, hogy ami más rendszereknek már >10 éve is alapértelmezett és természetes volt, azt itt még miért nem sikerült megoldani?!
OK, tudom: ingyenes, önkéntesek, stb. stb.
Szóval eljött a váltás ideje, ennyi... Befejeztem az önsz*patást egy soha el nem készülő rendszerrel.
Ugyanitt Lenovo M75s G2 eladó, sőt, még a Fujitsu D738 is itt áll az asztalom mellett, hogy segítsen rátalálni a nem létező disztribúcióra ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Gondolod, hogy véletlenül blokkoltam a Youtube-ot a routeren, és nem vettem észre? OK, lehet, hogy 50 felett már megtörténhet ilyen ;-) , de van itthon úgy általában az én gépemen kívül ezen a hálózaton, ezen a routeren:
- két asztali gép Win11-el
- egy laptop Win11-el
- iPad, iPhone, és néhány Android telefon, meg egy Android-os táblagép
- három UHD tévé, amin szintén mindenki szokott Youtube-ot nézniEzeken minden OK.
Az asztali gépem a 4k monitor óta vacakol - cseréltem a gépet egy izmosabbra - még mindig - kb. 4-5 disztribúciót kipróbáltam - még mindig.
Azt hiszem most már el kell fogadnom, hogy a 4k nem működik linux alatt megfelelően :-( Rendeltem is egy Chromebox-ot, mert Windows kilőve, Apple nem barátom, úgyhogy kb. ez maradt. Na majd meglátjuk.
ui: megnéztem, hátha mégis, de a router-en nincs blokkolva ;-) Mondjuk furcsa is lenne egy olyan blokkolás, ami csak néha, és csak egy gépen, és csak így blokkol...
-
Vasti74
senior tag
válasz
csixy
üzenetére
De ez egy elég új FRITZ!Box , a legújabb firmware-el. Amúgy meg wifi-n csak a telefonok lógnak, meg esetleg a gyerekek laptopja - táblagépe, ha itthon vannak, minden más (számítógépek, tévék) kábelen.
(Mondjuk nem tudom milyen opció lehet az, amitől csak FF alatt akadoznak a videók, más alkalmazásokban meg nem ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma
üzenetére
Nem - illetve próbáltam a Chrome-ot, de ott a reklámblokkoló, amit használni szoktam (uBlock Origin Lite) elég vacak a FF alatt használt nem-Lite ;-) verzióhoz képest, mert úgy reklámmentesíti a videókat, hogy ugyanúgy végig kell várnom a reklámok hosszát, mint nélküle, csak nem látom a reklámot...
Amúgy is FF-kedvelő vagyok, még Netscape-el kezdtem a böngészést a 90-es években, maradnék is nála ;-) Nem gondolnám, hogy a FF a hibás, bár a fene tudja. Más rendszerek alatt nincs vele probléma, pont a linuxos verziót rontották volna el?
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Előtte egy i5-8400 procis gépem volt szintén IGP-vel, az pont ugyanezt csinálta, csak sokkal gyakrabban - igazából annál az volt a gyakoribb, hogy nem működött jól, ezért cseréltem gépet (mivel állítólag az AMD grafikus kütyük támogatása jobb linux alatt, NVidia-t ne, más meg nem maradt ;-)
A BIOS mindig minden gépemen a legfrissebb...
A FF 139.0.1 verzió.
És akkor ez még FullHD videó lejátszás, a 4k-ról már (Youtube) le is szoktam, mert még vacakabb :-(
Mit nézzek, mit keressek, mit telepítsek, vagy távolítsak el?! Azért már piszkosul kezd tele lenni a hócipőm azzal, hogy a feleségem rendszeresen azzal fogad: videót nézett volna, de nem működött! Egy ilyen vason egy FullHD Youtube lejátszás...
-
Vasti74
senior tag
válasz
csixy
üzenetére
300/30Mbit-es dsl, stabilan tudja is... A 4k HDR Netflix videók stabilan mennek akkor is, amikor a gyerekek is itthon vannak, meg én is filmezek, szóval három egyszerre. Ja, minden Gbit-en kábelezve, és FRITZ!Box 7590 a router.
És most éppen egyedül vagyok itthon, aztán szórakozik... -
Vasti74
senior tag
Guruk!
Mitől lehet az, hogy a Youtube videók a FF-ban néha eleve el sem indulnak (úgy csinál, mintha, de áll a kép - beletekerek, mutatja a videó aktuális részét képként, de a lejátszás nem megy tovább) , néha elindulnak, de ha beletekerek, akkor a fenti jelenség: állókép, miközben az idő és a folyamatjelző megy előre, az asszonynál meg a Facebook videók gyakran nem indulnak?
Olyan is van, hogy kis méretben jól játssza a videót, de ha kiteszem teljes képernyőre, akkor kezdődik az elmebaj. Pl. a videólejátszó ablak teljes képernyős lesz, de a videó kicsi marad, és áll, visszaméretezem, akkor valami lesz - vagy elindul, vagy nem, néha frissítenek kell az oldalt, stb., aztán néhány próbálkozás után működik tovább-
Eddig is megvolt a jelenség (több disztribúció alatt is) , most éppen Debian 12 + Plasma ( + Wayland)
Persze legalább 90%-ban működnek a videók, de amikor nem, az rohadt idegesítő...
Van valakinek ötlete?
A vas egy Ryzen 5 4650G a Vega 7 IGP-vel és 32GB memória, szóval a hardver nem hiszem, hogy szűk keresztmetszet...
-
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ez jó volt, de komolyan :-)
Az a "baj", hogy én már "csak" használni akarom a gépet: tehát nem azért ülök le a gép elé, hogy új rendszert telepítsek, aztán megint újat, aztán kinyomozzam, hogy abban, amit éppen aznap feltelepítettem miért nem működik az, ami az előzőben működött, de annál meg valami más volt a probléma?! ;-)
Az, hogy itt ülök, és ezen a fórumon baromságokat írogatok még mindig értelmesebb elfoglaltság, mint a 12. diszrtibúciót feltelepíteni, mert a számítógépet most éppen használom, és nem használatra alkalmassá próbálom tenni - óriási különbség ;-) Szóval számomra itt 10 percig írogatni inkább OK, mint 5 percig guglizni, hogy a Debian alatt miért nem tudok nyomtatni, miközben eddig Mint, Fedora, openSUSE, Neon stb. alatt tudtam.
Én örülök neki, ha valaki szépséget lát ebben (rendszerbütykölés) , de én használni akarom a gépet: egy olyan disztribúciót keresek, amit feltelepítek tovább-tovább módon, és a végén minden működik, minden jól működik, feltelepítem a két multifunkciósunkat, azok is kapásból működnek, rákattintok egy videóra, működik, stb., ja, mindezt 4k monitoron, skálázott munkaasztallal, akadozás, baromságok, széteső megjelenítés nélkül, szóval ilyen magas elvárásaim vannak - tényleg magasak, mert még mindig nincs meg ez a disztribúció ;-) Tudom, a Windows vagy a macOS áll ehhez a legközelebb, de a Windows-t elég jól ismerem, inkább nem kérem, Apple gépet meg 2x vettem, és 2x nem bírtam megszokni - megszeretni (még annyira sem, mint a linuxokat ;-) , szóval egyelőre nincs kedvem harmadszor is megpróbálni. Bár erős a kísértés, hogy újra vegyek egy mac Mini-t, és hátha végre ráérzek ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma
üzenetére
"Isten mentsen valakit attól, hogy ilyen hozzáállások mellett valaki rád bízza a rendszere felügyeletét, mint ha most kezdtél volna a Linuxon..."
Ismét megragadtad a lényeget ;-)
- Van X disztribúció (amit eddig próbáltam -1) ahol nincs olyan tűzfal (vagy nincs is tűzfal, a fene tudja, egyáltalán nem érdekel) ami blokkolja azt, hogy elérje a gép, amin fut a belső hálózaton lévő dlna szervert.
- És van 1 disztribúció (amivel eddig találkoztam most hirtelen kb. 6 disztribúció kipróbálása során) , ami ezt alapból blokkolja, tehát fő a biztonság, nem éri el a gép a dlna szervert a belső hálón. (minden mást persze igen, a neten is, mert az nem veszélyes ;-)
Na ezek után a fene sem kezdi el a tűzfalat konfigurálni, nem kell az nekem, letiltom, és annyi ;-)ui: amikor még ezzel foglalkoztam, ez volt a szakmám, ezért kaptam a fizetésemet, természetesen nem ilyen volt a hozzáállásom: de sok-sok éve FELHASZNÁLÓ üzemmódban használom a gépet, és nincs sem kedvem, sem időm, sem motivációm ilyen baromságokat (mert ezek szerintem nettó baromságok) nyomozni ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma
üzenetére
Nem nézem meg a videót, elnézést, mert nem érdekel - a GYAKORLATBAN semmi jelentősége, és én sajnos gyakorlatias ember vagyok.
Egyszerűen az írásodból nekem az jött le, hogy szerinted a Debian-nak nem férnek bele ilyen-olyan okokból, hogy pl. codec-ek települjenek kapsából - pedig de, mert kapásból települtek. (Kapásból = tovább-tovább, ha jól emlékszem erre vonatkozó kérdés nem is volt, mert van olyan disztribúció, ami kérdez)
Ezzel szemben pl. ha jól emlékszem (túl sok vackot próbálgattam mostanában) a Fedora 41 Plasma telepítése után nem kis meló volt a codec-ek telepítése, mert a google által talált 1-2 doksi akkoriban még egy régebbi verzióra vonatkozott, a 41-ben meg máshogy volt ez-az, aztán amikor végre lett codec, kiderült, hogy az "alapból" települt VLC sem tudja, amit kellene, telepítsem innen, meg onnan.Szóval ez a gyakorlat: Debian: telepítés után azonnal lejátszotta a VLC-vel a NAS-ról a h265 4k videókat, de volt olyan (talán openSUSE) , ahol meg miután felgörcsöltek a codec-eket, aztán lecseréltem a VLC-t kiderült, hogy már csak a tűzfalat kell pl. letiltanom, mert annyira biztonságos, hogy ha engedélyezve van, akkor nem érem el a helyi hálózaton a dlna szerveremet :-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Itt most elveszítettem a fonalat. A Samsung driver-t kézzel telepítettem, a Samsung-tól letöltött csomagból (nyomtató és szkenner) De az a csomag ezek szerint felételez valami filter, ami fent van már a rendszeren - az az, ami a Debian alatt nem volt telepítve, eddig minden más disztribúció alatt, amit a Samsung megvásárlása (újan vettem, szóval nem tegnap volt ;-) telepítettem, viszont igen. (De azokon a rendszereken attól még, hogy ez a csomag - filter fent volt, telepíteni kellett a nyomtatót, nem ismerte fel, szóval nem volt telepítve a Samsung driver!) Ráadásul gondolom (...) ez a kis filter más nyomtatókhoz is kellhet, és tényleg apróka, és nem zavarna senkit, hogy a másik 1.000.000 telepített fájl között (amiből kb. 500.000 felesleges) ez is ott lapul.
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma
üzenetére
...a Debian az, ahol fent voltak telepítés után, kérdés nélkül a mindenféle codec-ek! Szóval ezek szerint nem merültek fel aggályok a részükdől. Tehát nem igazán aggályos a codec-ek telepítése. Akkor duplán nem értem, hogy más disztribúciók alatt miért kell vele külön görcsölni?! Költői kérdés volt ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
OK: de pont a "modernebb" disztróknál volt az, hogy a Samsung működött a telepítés után, de a videózás nem :-) Szerintem az a pár MB-nyi cucc még beleférne egy alap telepítésbe, megelőzendő az ilyen kellemetlenségeket. Mert igaz, hogy régi a nyomtató, de tökéletesen működik - mivel kb. az ötödik tonert tettem éppen ma bele, amióta megvan ;-) Itthoni szórakozásra, néha ezt-azt nyomtatásra szerintem kb. ennyi az átlag, és csak azért nem dobnám ki, mert régi.
A nyomtatót egyébként mindig a Samsung-tól letöltött driverrel telepítem, mert volt már olyan régebben, hogy települt automatikusan, aztán az első 1 oldalas nyomtatásnál meg jöttek a mindenféle írásjelekkel teli oldalak, amíg le nem lőttem.
-
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Jaaa, rég nem láttam Debian-t: most megjegyeztem ;-)
Számomra (most, hogy párat kipróbáltam ;-) kicsit fura, hogy hogyan raknak össze egy-egy disztribúciót: van, amelyik alatt egy "rendes" videó lejátszásáért kell sokat dolgozni, de nyomtatni kapásból lehet. Itt meg most kb. minden működött, ahogy kell, de hogy pont a nyomtatásért kelljen dolgozni?! Azért az alapvetőbb funkció, mint pl. a h.265 videók lejátszása. Nem semmi... ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
Sz_Imre
üzenetére
Ezt a hibát kizárnám. ;-) Mert a régi gépem még megvan, azon próbálgatok néha ezt-azt. Az HDMI kábellel van a monitoromra dugva, és pontosan ugyanezt tudja csinálni... Ráadásul igyekszem jó minőségű kábeleket venni. Ja, és lógtak már ezen a monitoron más gépek nem linux rendszerekkel, ugyanezekkel a kábelekkel, mindkét porton, nem volt ilyen jelenség.
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma
üzenetére
Erről nem akarok beszélni, még nem dolgoztam fel a dolgot ;-) Röviden: nem igazán.
Már gépet is cseréltem mióta Plasma-ra váltottam (Egy Fujitsu D738-am volt i5-8400 procival, IGP-vel, azt cseréltem egy Lenovo M75s Gen2-re Ryzen 5 4650G prcival és IGP-val) , most már nem is tudom hányadik Plasma-s rendszert próbálom, de mindegyiknél előjön ritkábban vagy gyakrabban (vagy folyamatosan, az a Fedora volt) mindenféle olyan megjelenítési hiba, mintha grafikus kártya probléma lenne. Szemetek a képernyőn, villogó ablakkeretek, függőleges csíkok, meg hasonlók. A hardverhibát kb. kizárnám, eddig Plasma 6-os rendszereket próbáltam, most a Debian Plasma 5, de ezen is ugyanaz... És a procihasználat szerintem videólejátszás közben még mindig magas egy Windows-hoz magy macOS-hez képest, pedig a vas már nem egyenge.
Ez van - beletörődtem ;-) -
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Telepítettem egy Debian-t a gépemre Plasma-val. Aztán telepíteném a Samsung SCX-3400 nyomtatómat, ahogy eddig mindig (a legfrissebb csomagból, ami elérhető hozzá: uld_V1.00.39_01.17 ) , fel is települ, szkennel, de nem nyomtat :-(
A cups error.log-ban ezt írja:
Samsung: File \"/usr/lib/cups/filter/rastertoqpdl\" not available: No such file or directory
De rastertoqpdl filter nincs a telepítő csomagban, gondolom nem is volt soha, csak rastertospl...Már mindenféle rendszerre telepítettem ezt a nyomtatót ezzel a driverrel ugyanígy, (mostanában pl. Mint, Fedora 41, Kubuntu) , és működött - most nem akar.
Szerintetek mi lehet a hasfájása?
Előre is köszönöm az ötleteket, üdv: Vasti
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Bekékült a Pixel 10a
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- TCL LCD és LED TV-k
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Spórolós topik
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- Okos Otthon / Smart Home
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Poco F7 – bajnokesélyes
- További aktív témák...
- SEAGATE ST6000NM0034 6TB 7.2k 3.5 512e SAS HDD ST6000NM0034
- Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló rugged
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Keresek BOSE / JABRA / SENNHEISER / Bowers szervizest
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3109
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő