- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Linux kezdőknek
- (kiemelt téma)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Tóth Olivér: VGA... Avagy honnan és hová?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-03-10 21:21 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
ubyegon2
félisten
Notiban a 13" ideális szerintem.
Jajjj, még a 14" is pici, igaz a fő gond nekem a jobboldali számbillentyűzet hiánya, ami sok 15"-nál is előfordul. Ez a Elitebook 865 éppen 16"-os, de mégse 17"-es. Kicsit nagy a tapipadja meg nincsenek gombok alul-felül, de már a Zbookok újabb verziói is ilyenek. De örökké nem használhatunk 2020 előttieket sajna. -
kenguru99
senior tag
-
ubyegon2
félisten
Ja, kevés olyan használat van, ami indokolja notiban a dVGA-t. Nekem két Precision is csorgott le tesómtól, a régi M4700 még valakinél most is super a családban, de a Precision 5530 épp az egyik elektrohibás, azt azért sajnálom, mert épp a 3D renderelés miatt 4K-s volt a kijelzője.
Van egy pici ThinkPad is, de képtelen vagyok megszokni az Elitebookok után, főleg a klaviatúráját...meg a színét meg az házat. Amúgy jó lenne az is. A475 viszont törpe. Nyusziban a törpe a kedvenc, notiban nem annyira.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
ubyegon2
félisten
Elvileg business line jobban érintett, mint a többi. Majd jelents, mizu.

Ne is mondd, a Zbook novellányi hibalistája mind olyasmik miatt volt, amiket írsz meg nyilván a consumer gépekhez képest ezernyi biztonsági megoldások... Próbáltam magam átkűzdeni ezeken, de aztán feladtam, maga a BIOS simulator is 80+ oldalas volt, ahol a beállítások nagy részét nem is értettem, mi célt szolgál. Végülis stabilan működik rajta a rendszer majd egy éve, ez a lényeg. De a Dell 2020 után kritikán aluli, most is van itt két üzleti és egy harmadikat meg eladtam a szervizem komámnak vasáron. Mindegyik valami elektronikai hibával ült le és csak szakszerviz javítaná, annyiért, amennyiért pont veszek egy másikat, a Zbook 15 G5 pont annyi volt, amennyi lett volna a Latitude 5520 javítása.HP üzletivel még nem faragtam rá eddig. Elitebook 8xxx sorozatból három is működik még, a 8560w napi használatos és még most sem számít gyenge notinak.
Erre az Elitebook 865 G9-re nagyon kíváncsi vagyok, mit tud, a CPU az tényleg bivalyerős benne, szerintem a 660M se lesz nokedli. Neki kéne már állni a telepítésnek, csak itt nem lesz elég 10 perc, mert nyugodtan meg kell néztegetnem a BIOS beállításait, tanulva a Zbook-nál tapasztaltakból. Rohadt idegesítő, ha valaminek a működéséről nem tudom, miért olyan.
Amúgy jót vigyorogam, mikor tök véletlenül találtam az Inteles Elitebookok között keresve ezt a 865-öt, bár előtte azt nézegettem, de csak 860-asok voltak jó áron....az eladó is ott volt fejben, hogy minden Intel, mert a VGA-hoz be volt írva az Iris XE!
Mondjuk a Zbook jobban tetszik most is külsőre, de tök felesleges a dVGA egy homeuser notiba. -
kristof123
őstag
Még 10-én este átálltam az 1 perces cronra és minden mást letakarítottam. Beüzemelés után 48 órával nem volt több parkolás. Ma ránéztem megint és 128 óra után 2-tőt valahogy összeszedett, de ezzel simán együtt tudok élni.
Pontosan erről van szó:* * * * * /usr/bin/dd if=/dev/sdb of=/dev/null bs=4K count=1 iflag=direct status=none 2>/dev/null
Köszi szépen a segítséget! -
kristof123
őstag
-
kristof123
őstag
-
csixy
addikt
-
kristof123
őstag
Okés, köszi! Nagyvonalakban leírom, mit csináltam eddig és mik a problémák, mit szeretnék.
HW: HP Probook 450 G1, 8 GB ram. Tárhelyek úgy alakulnak, hogy egy 120gb-os ssd a rendszer, +gépben 500gb vinyó és külső 3tb HDD Axagon USB-s külső házban.
Csatlakozások UUID-val, fstab-bal mountolva /mnt/ alá.
Legújabb Ubuntu server-t raktam fel és kikapcsoltam a jelszavas ssh elérést miután generáltam és felmásoltam az ssh key-t (ed25519). Azt olvastam, hogy ez így biztonságosabb, mintha meghagytam volna a jelszavas elérést.
Ezután CasaOS-t tettem fel és azon belül telepítettem fel további appokat (transmission, jellyfin, pi-hole+unbound, immich, stirling-pdf).
Tűzfalat (ufw) bekapcsoltam és csak a transmission portját engedtem ki, minden mást LAN-ra korlátoztam.
Csináltam napi és heti riportokat is, amik .txt fájlba írnak különböző ellenőrzéseket (smartctl, dmesg, journalctl stb.).
Emellett van heti szervermentés, nem lemezkép, hanem fontosabb szerveres mappákról (docker, etc, home, meta, root).Szerintem lehetne finomítani a szerveres mentésen, de itt elakadtam. Erre jöhetnek tippek, tanácsok, bármi.
Riportjaimba látszik, hogy a CasaOS folyamatosan crash-el (free object, bad pointer in Go heap, invalid pointer). Utánaolvasva találtam valakit akinek hasonló gondja volt és a downgrade oldotta meg neki. Ebbe nem igazán merek belefogni, szóval úgy döntöttem megvárok egy frissítést és utána vagy downgrade vagy cserélem. Az app-ok műdöknek szóval ezért nem nyúltam hozzá. Ehhez a témához is jöhetnek tanácsok.
Az Axagon külső ház 10 percenként leállt, szóval ezt cron-al kellett megoldanom, hogy folyamatosan menjen.
A belső vinyó fejparkol folyamatosan és mivel ezt napi 250+ alkalommal csinálja ezzel is kéne kezdeni vmit (Load_Cycle_Count alapján számolva), de cron (most cron nélkül fogom tesztelni) és hdparm APM 254-re tétele nem oldotta meg sajna (255-öt nem tudja). Ezzel is igen gondba vagyok, hogy mit kéne vele kezdeni.Mielőtt kiengedném a netre (Tailscale, Taildrive vagy WebDAV még nem tudom), szeretném ezeket rendbetenni és tudni, hogy így a szeró okés-e vagy kihagytam valami fontosat. Még csak ~2 hónapja foglalkozok ezzel, szóval jöhet mindenféle tanács, észrevétel.
Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv,
K. -
kriszpontaz
veterán
-
Warton
őstag
-
ubyegon2
félisten
Hát hallod, én már pár év után se tudtam eltérülni más csomagkezelésű disztróra! Egy kivétel lett volna, de az behalt sajna...a Chakra.
Debianon nekem is gyanús volt, hogy az éppen tárolókban meglévő nvidia-driver lehet-e csak a megfelelő, anno telepítettem én is a gyártó oldaláról letöltött drivert még a Dell Precision M4700-ra ás azóta szkeptikus vagyok a kijelölt driverekkel kapcsolatban. Ja és kiderült persze, hogy amit letöltöttem és felraktam, egyáltalán nem volt megfelelő a VGA-hoz, csak éppen erről a notebook nem értesült és tökéletesen futott rajta minden.
Mire tárolóba megérkezik új hardverhez a friss driver Debianon, addigra simán meg fogsz őszülni.
-
bdani94
tag
-
Necronom
senior tag
-
Necronom
senior tag
-
csixy
addikt
-
DarthSun
félisten
Értem, meggondolandó. Fiamnál láttam ebook olvasót, fekete-fehér, de tényleg papír hatása van.
A reklámszövegben amúgy rosszul van : az LCD nem frissít állandóan, csak ha változik a tartalom. Mondjuk alacsony frekis folyamatos vertikális frissítés esetén meg is őrülnénk, mint annó a CRT esetén. PWM nagyfreki van, de erre nem mindenki érzékeny, valamint a képpontok válaszideje, időbe telik a fény zárása-átengedése, de ezek ms nagyságrendek már. -
Petya XT
senior tag
Valóban, az alap 60-as érték okozhat olyat, hogy ott a szabad fizikai memória és mégis swappol. Ilyenkor érdemes lehet lentebb venni. Igen, ez is hasznos lehet, ha anomáliák vannak a swap használatánál. Mondjuk én még sohasem állítottam át, de biztos vannak olyan helyzetek, amikor célszerű megpiszkálni egy kicsit.
-
DarthSun
félisten
Én itt a bázispontomon vagyok otthon. Itthonülő, kb 98%- ban, csak néha bevásáni megyek. Kanapéjóga, az egyik fél seggem terhelését néha váltom a másikra.
Utálok utazni, kimozdulni, csakis a helyi multimédiás számítógép-központomban érzem jól magam. Főleg nyáron, undorodom a természetes napfénytől, napallergiás vagyok, itthon nyáron is besötétítve, redőny leengedve, és csakis a modern műfényeket kedvelem. Szgép RGB LED vezérelt, éjjeli lámpa is RGB vezérelt, mely nappal is világít, mivel az undormány napfényt kizárom, redőny leengedve.e-ink monitor : ezt nemtom mi
, én egy sima LCD QLEDet vettem a kanapé elé....tökéletes, illetve a tökéletesnél kicsit jobb. -
DarthSun
félisten
-
Albert.Tamas
tag
-
DarthSun
félisten
Fáradás után is - minden is fut Win alatt, pár registry+DLL public sorának behúzása kell...utóbbi pici C++ vagy Delphi objektum ismeret, nem is annyira expert...
Linux alatt a registry sorok megvannak, csak a modern C kernellt kell letöltenem(alapból már úgynézem nem telepíti a MINT sem), majd átnéznem, utána kb a nem futó is stabilizálható. -
daninet
veterán
-
Zó
senior tag
-
Zó
senior tag
-
Warton
őstag
Nem értem a felvetést, mert a secureboot nem kizáró a linux futtatása szempontjából, azt nem kell emulálni. Biospasswordos laptopomon is bekapcsolva maradt a secureboot és simán megy vele a Kubuntu, mindenféle tinkering nélkül. Egyébként itt van leírás, ha esetleg a kiválasztott disztro nem támogatja az SB-t, akkor hogyan lehet mégis csak rávenni, hogy támogassa: Archwiki
A BFek az anticheat miatt nem megy, de tudtommal benne van a GeforceNOWban. Spec én ezt még nem próbáltam, de szívesen olvasnék tapasztalatokat erről, mert nálam pl. az xboxcloud nagyon faszán működik, de abban nincs benne a BF6.
De majd este kipróbálom a BF5-öt, hogy megy-e, mert az elvileg benne van az xboxban. -
Zó
senior tag
Ha felhőből játszol, nálad mire kéne a Secure Boot? A BF6 amúgy elérhető a persze fizetős GeForce Now-ban, az pedig Linuxra tart.
Nem mintha én erőltetném felhőből a multit, de nem is multizom semmi olyaasmivel, melynél érintene a probléma.
-
Aweriot
aktív tag
A valóság meg inkább az, hogy azok a szolgáltatások amiket 20+ éve használtunk nem voltak gazdaságilag fenntarthatóak. Így szépen jöttek azok akik rájöttek hogy hogyan lehet ezt az egészet bizniszként üzemeltetni. És aként is üzemeltetik. A felhasználók pedig azért ugrottak rá, mert nekik kényelmesebb, megoldotta egy problémájukat. Nem kell konteokat keresni, elég csak alapvető üzleti szemlélettel ránézni az egészre.
daninet
Nekem nem kell mondanod, van NAS-om. Több is. Meg felhőelőfizum. Több is. Mert nem ugyan arra való a kettő. De évi 70k az 182€... az sok? Nemár.... -
daninet
veterán
ebből a fájlküldős szempontból az iphone a legrosszabb. vagy megnyitod cloudból vagy keresned kell egy appot ami megnyitja.
Nekem erre a Nextcloud lett a megoldás (mint minden sz@rságra az életben egy nyílt forrású selfhost szoftver a megoldás).
Ezen elérem mindenemet mindenhonnan. Képeimet az összes telefon lementi szintén a szerveremre immichen ~1 órán belül.
Fájlt megosztani meg tudok hivatkozással nextcloudról. A többiek meg oldják meg ahogy akarják
A környezetemben a legtöbben bekapcsolják az icloud vagy google drive backupot és elfogadják, hogy havidíjat fizetnek. Számomra rémisztő ahogy nem is próbálják sokan megoldani a problémát csak panaszolja, hogy "drága a google drive tárhely". Persze, hogy az b+ 4k felbontásban videózod a macskádat meg a kölyködet egész nap mit vártál

Én eléggé fárasztó vagyok mert hittérítem a családomat folyton. Anyáméknál teljes arr stack fut filmnézéshez és szeretik
Mindkét öcsémnek lett házi szerverje is. -
Warton
őstag
-
DarthSun
félisten
MC is fent van, nyilván
DXVK : pár DLL, melyek Vulkan- ra fordítják a régebbi DX/meg az újabbakat is asszem, de azt még nem próbáltam/ hívásokat a relatíve újabb kártyákon. Legalábbis Win11 alatt műkszik.
Linux alatt is, de kevésbé hatékony...nemgond így is jó.Fiatal vagy, én kissé idősebb kövület vagyok.
-
NeoPampalini
senior tag
-
Aweriot
aktív tag
-
NeoPampalini
senior tag
Azok a játékok, ahol a windows-ban is kernel szinten tanyázik az anticheat, vélhetően soha nem fognak működni Linux alatt (mivel wine/proton alatt nincs se windows kernel, se secure boot).
Ez vonatkozik kb. az összes EA multiplayer játékra.
Mondjuk engem nem igazán érint, főleg a régebbi Far Cry-okat indítom néha, meg Sniper Ghost Warrior, Ghost Recon Wildlands, aztán ezzel le vagyok tudva.

Én '18-ban elengedtem a Windows 7 kezét, azóta se kellett.
-
Aweriot
aktív tag
Szerintem ez erősen alma meg a körte esete. Mindig is léteztek megoldások arra, hogy az ember lokál hálózaton tudjon eszközök között fájlokat mozgatni. A cloud az egy tök másik usecasre adott megoldás ami a technika fejlődésével megjelent és el is terjedt. Az, hogy onnantól a usernek utána kellett nézni hogy kinek és hogyan adja meg az adatait az megint egy másik kérdés, de felnőttek vagyunk, ez férjen bele.
-
DarthSun
félisten
Mindent be tudtam lőni, egyedül a dxvk maradt, vagyis működik, de relatíve keveset gyorsít, a #109231- ben taglaltam. Bár nem probléma végülis, a meglévő sebességgel is teljesen jók a retró címek - 2000 környéke.
Későbbi teszt, pld az Unigine, pedig már Pingvin alatt gyorsabb, mint Win alatt. -
IstvánLászló
őstag
+1 igen a Mint nagyon jó én is haszáltam 2 hete hogy imimnek megmutassam játszani is tudna vele,már több mimt két hete Mintet használja cinnamonnal és azt mondta el párnapja,hogy már csak használja és játszik problémanélkül.
A gépén már csak a mintet használja és nem gondolja a leváltását.A Mint csapata nagyon jól nyomja nagyon stabil a rendszerük,ezt én is most is megerősítem,mindenkinek jó használni,tömören ez a tapasztalatom.
-
cigam
titán
-
Vasti74
senior tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Petya XT
senior tag
-
Aweriot
aktív tag
-
DarthSun
félisten
-
Zó
senior tag
Feltettem, hogy barátkozzam vele, a retróérzete nagyon jó, de meglátom, hogy bejön-e, kézre áll-e. Double Commanderben azért szeretem, hogy jobb klikkel tudok kényelmesen társítani, egy kattintás váltani a meghajtók között, be tudok állítani könyvtárakat kedvencnek stb., ezekkel a Total Commanderben sem találkoztam, de nem mostani verziót használtam abból utoljára.
-
DarthSun
félisten
-
DarthSun
félisten
-
Zó
senior tag
Nem én hoztam fel a TC-t, de használtam, az tény
Ismerős a Midnight Commander, ha volt belőle 20+ éve nem hivatalos windowsos verzió, szerintem, láttam. A Norton Commander és egyéb klónjai sokat mentek DOS-on (voltam olyan aljas, hogy ne mindig parancsokat hazsnáljak), később Windows XP-n is DOSBox úgy indult, hogy az NC könyvtárával nyíljon meg, így villámgyorsan indítottam az NC-t, és azon belül ott voltak a játékok mappái. A TC meg furcsa volt, hogy miért nem kék 
Amúgy mi az MC előnye a Double Commanderrel szemben?
-
Aweriot
aktív tag
-
urandom0
őstag
Biztos vagyok benne, hogy házon belül is mérik, mennyi embert érhetnének el vele, melléteszik a Linux verzió(k) becsült összköltségét is és amíg utóbbi nagyobb, mint előbbi, nem lépik meg.
Szerintem is így van, de én nem hiszem el, hogy Linuxon ne lenne annyi előfizetőjük, hogy megérje átportolni legalább az ismertebb szoftvereiket. Főleg, hogy Mac alól indult az egész, tehát olyan mélyen biztosan nincsen beágyazódva a Windowsos technológiákba.
-
Warton
őstag
Páromnál pont most volt, hogy nem volt LR előfizetése, mondom nézzük meg a darktablest, hátha jó. Persze minden oké, mert az alapfunkciók megvannak, de amikor pl. receptet kellett elmenteni és rátenni egy másik képre az már máshogy van az LR-hez képest. Akkor nézel yt- videókat, a másodikban meg is találod a választ kb. 15 perc sallang, skillshare reklám stb. után. Minden fasza aztán belefutott egy következő issuba, újabb 10-15 perc yt, közben próbálgatás, szerencsétlenkedés. Aztán a 3-nál már ment is lóvé az Adobe-nak, mert amikor 500 képet kell retusálni és 3 képpel vagy meg, miközben már 100-zal is meglehetnél akkor azért azon elgondolkodsz, hogy ez így nem lesz jó.
-
cigam
titán
Ahogy az Adobe nem akarja megoldani a Linux-os kiadást, úgy a felhasználók sem hajlandóak más programokat megtanulni/megismerni.
Ez valami technológiai dogmatizmus lehet. Ha hangkártya akkor SoundBlaster, ha fájlkezelő akkor TotalCommander, ha rajz program, akkor Photoshop. Pedig n+1 remek (sőt jobb) program is létezik, csak az az emberek lusták megkeresni őket, pláne kifizetni a licenc díjukat, és megtanulni a használatukat. -
huan
őstag
-
DarthSun
félisten
-
Sz_Imre
senior tag
-
RaZroX
addikt
-
NeoPampalini
senior tag
-
ubyegon2
félisten
Pár napja vagy hete...
amúgy június 25-én épp szintén szóba került, de ahogy rákerestem, rengeteg hsz tesz említést róla, viszont sokan ékezet nélkül írnak és a nálam kifejezés is előugrott találatként, ha magamra kerestem, akkor csak 44 találat volt.Ezekkel a keresésekkel mindig hadilábon állok.
-
cog777
őstag
-
cog777
őstag
-
ubyegon2
félisten
Ez a szoftveres support jó ideje megvan szerencsére, a hardveres, amit mindig le kell ellenőrizni, előző Dell Latitude 5520-nál is állítgatni kellett valamit a Firefoxban, hogy OK legyen.
Szerencsére többnyire IGP-s notik vannak, így nagyon sokat nem kell velük bíbelődni...most ez a Zbook 15 G5 kivétel, de úgy veszem, mintha nem is lenne benne nVidia dVGA.
-
Rowon
nagyúr
-
csixy
addikt
-
tordaitibi
veterán
Én hiszek neked
Viszont.
Én egy olyen korba hangosítottam diszkóztam meg otthoni hifiztem amikor még ezeknek csoda DSP cuccoknak hírmondója sem volt még.
1980-85 tájéka.
És ha egy koncerten vagy bárhol +-2 vagy 3 decibelnél többet kellett a fő hangfolyamon korrigálnom akkor ott valami nagyon el volt b@szva.
Volt alkalmam otthon egy akkoriban nagyon átlag feletti cuccal zenélgetni és ott is tapasztaltam hogy az igazán jó alapanyagon, normális cuccon hallgatva bármi fázis és hangszínkorrekció csak rontani tudott.
Elhiszem hogy DSP meg hangprofil meg egyéb.
Viszont, csökevényes tudásommal kérdeznék.
Nem mindegy egy digitális adatfolyamnak hogy a hangszín, fázis és egyéb korrekció a dac vagy az oprendszer eszközeivel történik? Szerintem mindegy de várom a logikus ellenérveket.
Ennek ellenére nem tartom feleslegesnek a hangszínszabályozást mivel átlagusernek átlag alatti cuccokon csak az marad.
De hogy +9-12dB (még leírni is borzalom, ez 4x emelés... ) mélyemelés meg 8-10dB magasemelés oszt" hadd rontsa el totálisan a zenei ízlését.
Nem tudom, egyáltalán hányan hallgatnak ma élő zenét csak a tényleg szükséges minimális hangosítással?
pl. eldugott jazz-szerű klubok, MR2 Akusztik meg ilyenek?
Szerintem a mostani zenéken felnőtt generációnak fogalma sincs hogyan szól egy gitár élőben vagy milyet üt a mellén a lábdob, milyen is egy Marshall baszuskombó hangja.
Lassan minden hang elektronikai alapokon képzódik, pláne AI állítja elő.
De az is lehet csak én vagyok már túl öreg ezekhez digitális effektekkel teletűzdelt modern "zenékhez". -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem a Linuxot mentegetve, de jól van ez így. Az EQ egy eszköz lenne az átviteli lánc amplitúdómenet hibáinak kompenzálására, de ehhez kellene először egy mérő mikrofonos vizsgálat, mert különben csak vaktában tologatjuk a potikat, másrészt az EQ az cserébe beleszól a fázismenetbe, ami nem ideális...
Az SMSL cuccok ráadásul nem is olcsók, nekem is van, akkor már hozzuk ki belőlük amit tudnak.
-
Pöttön
őstag
Dual boot biztos nem lesz, mert van mellette közvetlen egy windows-os gép is.
Csak lusta vagyok ki-be dugdosni egyik gépből a másikba, illetve a win-es gépen emu-k meg játékok futnak zömében így arra egy fiio fejhallgató erősítő van dugva állandóra.Mindegy jó lesz így is, egy onkyo hm erősítőt hajt meg az smsl dac, a térhangzás így is baró, csak a sztereója gyengébb egy kicsit.
-
Pöttön
őstag
Igen, működik gond nélkül, plug&play.
A driver-t csak azért raktam volna fel, mert van egy plusz kezelőfelülete, amivel eq-t meg minden egyéb okosságot lehet állítani.
Na de ha nem lehet megoldani akkor használom így ahogy van.
Másik kérdésem.
Érdemes wine-al szórakozni windows-os programok futtatásával linuxon, vagy jobb ha átszoktatom magam linuxos alternatívákra?
Értem ez alatt pl az Office-t.
Yt videókban láttam hogy megoldható linuxon wine-al.Illetve a linux-os gépemet a közeljövőben fejleszteni fogom. (AM4 5800x, 32gb ram stb. ami a win-es gépből kijön)
Veszek majd bele egy 1tb-os ssd-t, mert Steam-en nagy ritkán lehet játszanék majd 1-2 játékkal.
Ezzel kapcsolatban lenne a kérdésem hogy érdemes lesz e majd meg particionáni az ssd-t, pl 250gb a rendszernek a maradék meg a játékoknak, vagy linuxon érdemesebb lehet egyben hagyni ha esetleg virtualizációra van szükség az adott játék futtatásánál akkor gondolm nem mindegy neki hogy hol tárolódik a játék. -
IstvánLászló
őstag
A boot install -t már nem pendrivel inditom: Vemtoy -t használom SATA3 -as 1TB WD 5400RPM-s régi laptonak a HDD-jét,kondiciója még máma is 100/100-as és alaplapom SATA3-as portjáravan állandóra kőtve,azért met több linuxiso-t tudok így tárólni a tesztelös gépemen és kiprobálni - ami éppen engemetérdekell és a live boot idő így kevesbb és sokkal gyorsabb is az installálása a rendszernek és minden érdekel a linuxdiszroknak a kapcsán és ezért is éppen még máma teszteltem is le,azt hogy ami installet - mondtál tényegérdemeshasználni,erről tömören ezt tudom mondani.
Ezt a ventoy -al formázot HDD -s témát érdemes kiprobálnod,szerintem egy jó praktikus megoldása.ha éppen gyorsabban szerenél installálni,nekem is van pendrivem iso -kkal és doksi mentésekkel - ha éppen egy diszrot vinnék az ismerösömhöz - jóbb megoldás,mint HDD -t vínném is magammal.
Köszönöm az informáciodat. -
ubyegon2
félisten
Ez az, a szürke/kék installhelper! Mondjuk épp ez az ablak, ami a GUI-s telepítőben is szivatja a pógárt, ha csak ész nélkül kattingat, de amúgy minden ugyanaz.
Calamares, ja...én KalaMaris-nak hívom, sose jövök rá, miért húzták ezt a rettenetet át Debian live installhoz a Manjaro és társaiból. Miért kell Debianba egy olyan installhelper, amivel nagyanyám is felrakja? Épp az a lényeg a Debian weboldalában is, hogy aki nem tudja kiválasztani a neki és gépének megfelelő ISO-t, az még pár évig ne akarjon kezdőként Debiannal bohóckodni, épp elég kezdőknek összebabusgatott disztró van már. Épp ma láttam, hogy a csoda Zorin is beharangozta a Win10-ről kullogó usereknek a hípersuper 18-as verziót a Gnome 49-cel...ugye a Gnome is olyan, hogy a nagyon friss verzióval azért árdekes dolgpok történnek, bár ha a KDE plasma 6-ot nézzük, az nem új, mégis akkora bétaállapotú, mint öregapám disznóólja, amikor még erős deszka helyett kukoricakóróből csinálta az oldalát. A Viktor nevű harciröfi le is fejelte, mint teknősbéka a földiepret, aztán kijött és feltúrta öreganyám konyhakertjét. Mégis engem akartak agyoncsapni, mert szerintük a disznajon nem szabad lovagolni, mert kipurcan! Azóta se jövök rá, hogy tudtam 4-5 évesen megülni a röfit, de sikerült.
(városi hülyegyerek voltam, csak kicsaptak egy hónapra egy világvégén lévő szabolcsi faluba, ahol délután csodálkozva néztem, hogy iszonyat sok tehén sétál az utca tejes szélességében, állítólag mentek haza és mind önállóan bement a saját udvarukba! Hoppá...mi meg szutyok GPS-ekkel vagyunk okosak. -
IstvánLászló
őstag
Szép csódás napot neked és mindenkinek.
A curses alapú installerel fell keltetted a figyelmememt.
Az installer-t most fogom majdt teszelni - hogy mittud - jól ez az írány - szerintem.
Az arcshinstalere is szerintem nagyon jó a felépítése,én innen építem a renszeremet a nulláror és a mai napon is full stabillan fut a cinnamonnal a rendszererm.
A Wm témában :VM-eknek itt is soklehetöségünkvan,persze a többi diszrtonál is gondolom - vanilyenlehetöségünk.A tesztelős gépemen kiprobálom - nagyon érdekelnek - a lehetőségek és megéri probálni.
A penröl most bootolok éppen:Arch curses installerel - minden prímán beállithazó - mint az archinstallerben, Ő is netröl fríssiti a rendszert és pár-percmulva késszenvan a rendszerem: Cinnamonal - idáig semmilyen problámákat én nemláttam és ezt tapasztaltam.
Köszönöm hálásan hogy beszéltél a curses installarről,nagyon jó segiséget addtál. -
Vasti74
senior tag
Na mindjárt törölnek itt ezt-azt az illetékesek, de addig is ;-)
Az IT meló tényleg daráló (úgy fele munkaidőben szervizes is voltam) : vidám, amikor reggel még az oviba sem indultam el a gyerekekkel, otthon reggelizünk, de már hívnak, hogy áll az XY cég, azonnal induljak! Ja... Aztán este 6-7-8 körül: csak erre meg arra a gépre nézzél rá légyszi, tuti 10 perces meló - jaaa... ;-) És szombaton csak délelőtt pár órára ugorj be, mert sok meló összegyűlt - aztán 14 óra körül, most már hazamennék, mert kihűl az ebéd ;-) Túlórapénz, mi az? Megegyeztünk egy (szégyenletes) havi pénzben, annyi, a többi heti 20-25 óra ajándék ;-) Na ez nem hiányzik!
A kétkezi munka jó, dolgoztam termelő üzemben is pár évet - REMUS sportkipufogók ;-) , megvan a szépsége, amikor valami nem szépből valami szép lesz :-)
Sőt, kiköltözés után a meki konyhán kezdtem (mert kevéssé tudtam németül) , én nagyon élveztem! A szerviz meg a számítógépek után akkora más világ, más élet, más ingerek, vidám társaság, vidám hajtás, hogy rendesen kivirultam tőle :-)
Mondjuk én szeretek dolgozni, azóta is, mindegy mit. És szerencsére errefelé még van a munkának becsülete, a koszos melós ruha becsülete! Sokszor előreengedik a melóst a boltban a pénztárnál. Tudják, hogy mindenkire szükség van, nem csak informatikusokra, közgazdászokra stb. ;-) Nem is erőltetik a gyerekeket mindenáron, hogy érettségizzenek, meg diplomát szerezzenek: tanulj egy szakmát, dolgozzál, megfizetnek, megbecsülnek, gondtalan életed lesz.Ja, egyébként ha burkoló vagy villanyszerelő lennék, tele lennék zsével, mert az errefelé is jól fizet, NAGYON jól :-)
Tibi, de jó is lenne :-)
Bocs, lelőttem magam ;-) A lényeg, hogy ezt linux alatt írtam, tehát némileg idevág ;-)
-
Vasti74
senior tag
Ja, egyébként - bocs az offért, de ha már ;-) nem egyedül jöttem: itt a két diplomás ápolónő feleségem (természetesen egy, kettővel és nem kettő, egyel ;-) , aki otthon a szívsebészeti intenzív főnővéreként nettó 120-at keresett mindenféle pótlékkal, és jött persze velünk a két kisgyerek, aki azóta egyetemisták. Így meg aztán pláne megérte! :-)
-
Vasti74
senior tag
Nem, ez a kettő kimaradt ;-) Buszsofőr vagyok (helyközi, a kisvárosunk és Graz között) és nagyon-nagyon bejött! Kellemes meló, halál nyugalom, szól a Rock Antenne Österreich egész nap, és ennyi :-)
Egyébként dolgoztam egy ideig számtech cégnél is szervizesként (nem ment a bolt, leépítettek egy osztrák sráccal együtt) De idekint már csak "csavarozó" voltam, semmi komoly meló: ugorj ki szünetmentes aksit cserélni, irodát költöztetni, meg hasonlók. Aztán majdnem egy évig saját üzletem is volt (mindenki új kütyüket vesz, nem tudtam olyan keveset mondani, amiért megjavíttattak bármit) Akkor eldöntöttem, hogy bájbáj ájtí: >20 év után nem sok örömöm volt már benne, és egyre kevesebb ;-)
-
ubyegon2
félisten
Arra a konzolos expert módra gondolsz, amivel minimal.iso-ból lehet telepíteni? Olyant innen tuti nem használnak sokan, én régebben használtam, de kényelmesebb ez a régi GUI installhelper expert módban.
A Kalamaris meg nagyon nokedliknek lett beletéve, ami önmagában is paradoxon, hiszen nagyon nokedliknek nagyon nem való a Debian.
-
Rowon
nagyúr
-
csixy
addikt
Már ubi kitette, én meg feltettem és jó!
-
Rowon
nagyúr
Én pontos dátumról nem tudok, de decemberig remélem kijön, a 22.3-as verziót is addig ígérik.
Szerk.: sőt, valószínűleg még ebben a hónapban élesedik.
https://www.neowin.net/news/lmde-7-release-could-be-imminent-as-iso-undergoes-final-checks/ -
tordaitibi
veterán
-
csixy
addikt
-
csixy
addikt
-
PCProfessor
aktív tag
-
Rowon
nagyúr
-
szarnyasdino
tag
Akkor majd csinálok egy üres ssd-t és lesz rá külön linux telepítve.
De akkor a kérdés továbbra is fenn áll. Hogy nekem mint soha az életbe linuxhoz semmi közöm nem lévő usernek mit kell leszednek ehhez (linux verzió, driver hozzá stb) hogy játszani tudjak rajta...
Ha van valami magyar hülyéknek szóló video az nagyon jó lenne erről -
Dißnäëß
nagyúr
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
ubyegon2
félisten
-
törölt tag
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Linux kezdőknek
- (kiemelt téma)
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Google Chrome
- Jövedelem
- Nintendo Switch 2
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Diablo IV
- Elektromos cigaretta 🔞
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- VR topik
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Dell XPS 13 9305 13 FHD üzleti notebook -i5 1135G7 8GB DDR4 512GB SSD Intel IRIS XE W11
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 (5TW13AA) (DisplayLink)
- Apple iPhone 14 Plus 128GB sárga használt, karcmentes 97% akku 6 hónap garancia
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Kezdő Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / 16GB DDR4 / GTX 1650 Super / 500 SSD
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

, én egy sima LCD QLEDet vettem a kanapé elé....tökéletes, illetve a tökéletesnél kicsit jobb.
De majd este kipróbálom a BF5-öt, hogy megy-e, mert az elvileg benne van az xboxban.
CPT.Pirk