Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- LordAthis: RETRÓnia - RETRÓ Mánia - Úton van hozzám egy csodás történelmi darab!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lalikiraly: Kinek milyen setupja van?
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Pajac: A csodálatos mandarin
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Pár napja vagy hete...
amúgy június 25-én épp szintén szóba került, de ahogy rákerestem, rengeteg hsz tesz említést róla, viszont sokan ékezet nélkül írnak és a nálam kifejezés is előugrott találatként, ha magamra kerestem, akkor csak 44 találat volt.Ezekkel a keresésekkel mindig hadilábon állok.
-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Ez a szoftveres support jó ideje megvan szerencsére, a hardveres, amit mindig le kell ellenőrizni, előző Dell Latitude 5520-nál is állítgatni kellett valamit a Firefoxban, hogy OK legyen.
Szerencsére többnyire IGP-s notik vannak, így nagyon sokat nem kell velük bíbelődni...most ez a Zbook 15 G5 kivétel, de úgy veszem, mintha nem is lenne benne nVidia dVGA.
-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Én hiszek neked
Viszont.
Én egy olyen korba hangosítottam diszkóztam meg otthoni hifiztem amikor még ezeknek csoda DSP cuccoknak hírmondója sem volt még.
1980-85 tájéka.
És ha egy koncerten vagy bárhol +-2 vagy 3 decibelnél többet kellett a fő hangfolyamon korrigálnom akkor ott valami nagyon el volt b@szva.
Volt alkalmam otthon egy akkoriban nagyon átlag feletti cuccal zenélgetni és ott is tapasztaltam hogy az igazán jó alapanyagon, normális cuccon hallgatva bármi fázis és hangszínkorrekció csak rontani tudott.
Elhiszem hogy DSP meg hangprofil meg egyéb.
Viszont, csökevényes tudásommal kérdeznék.
Nem mindegy egy digitális adatfolyamnak hogy a hangszín, fázis és egyéb korrekció a dac vagy az oprendszer eszközeivel történik? Szerintem mindegy de várom a logikus ellenérveket.
Ennek ellenére nem tartom feleslegesnek a hangszínszabályozást mivel átlagusernek átlag alatti cuccokon csak az marad.
De hogy +9-12dB (még leírni is borzalom, ez 4x emelés... ) mélyemelés meg 8-10dB magasemelés oszt" hadd rontsa el totálisan a zenei ízlését.
Nem tudom, egyáltalán hányan hallgatnak ma élő zenét csak a tényleg szükséges minimális hangosítással?
pl. eldugott jazz-szerű klubok, MR2 Akusztik meg ilyenek?
Szerintem a mostani zenéken felnőtt generációnak fogalma sincs hogyan szól egy gitár élőben vagy milyet üt a mellén a lábdob, milyen is egy Marshall baszuskombó hangja.
Lassan minden hang elektronikai alapokon képzódik, pláne AI állítja elő.
De az is lehet csak én vagyok már túl öreg ezekhez digitális effektekkel teletűzdelt modern "zenékhez". -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Nem a Linuxot mentegetve, de jól van ez így. Az EQ egy eszköz lenne az átviteli lánc amplitúdómenet hibáinak kompenzálására, de ehhez kellene először egy mérő mikrofonos vizsgálat, mert különben csak vaktában tologatjuk a potikat, másrészt az EQ az cserébe beleszól a fázismenetbe, ami nem ideális...
Az SMSL cuccok ráadásul nem is olcsók, nekem is van, akkor már hozzuk ki belőlük amit tudnak.
-
Pöttön
őstag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Dual boot biztos nem lesz, mert van mellette közvetlen egy windows-os gép is.
Csak lusta vagyok ki-be dugdosni egyik gépből a másikba, illetve a win-es gépen emu-k meg játékok futnak zömében így arra egy fiio fejhallgató erősítő van dugva állandóra.Mindegy jó lesz így is, egy onkyo hm erősítőt hajt meg az smsl dac, a térhangzás így is baró, csak a sztereója gyengébb egy kicsit.
-
Pöttön
őstag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Igen, működik gond nélkül, plug&play.
A driver-t csak azért raktam volna fel, mert van egy plusz kezelőfelülete, amivel eq-t meg minden egyéb okosságot lehet állítani.
Na de ha nem lehet megoldani akkor használom így ahogy van.
Másik kérdésem.
Érdemes wine-al szórakozni windows-os programok futtatásával linuxon, vagy jobb ha átszoktatom magam linuxos alternatívákra?
Értem ez alatt pl az Office-t.
Yt videókban láttam hogy megoldható linuxon wine-al.Illetve a linux-os gépemet a közeljövőben fejleszteni fogom. (AM4 5800x, 32gb ram stb. ami a win-es gépből kijön)
Veszek majd bele egy 1tb-os ssd-t, mert Steam-en nagy ritkán lehet játszanék majd 1-2 játékkal.
Ezzel kapcsolatban lenne a kérdésem hogy érdemes lesz e majd meg particionáni az ssd-t, pl 250gb a rendszernek a maradék meg a játékoknak, vagy linuxon érdemesebb lehet egyben hagyni ha esetleg virtualizációra van szükség az adott játék futtatásánál akkor gondolm nem mindegy neki hogy hol tárolódik a játék. -
IstvánLászló
őstag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
A boot install -t már nem pendrivel inditom: Vemtoy -t használom SATA3 -as 1TB WD 5400RPM-s régi laptonak a HDD-jét,kondiciója még máma is 100/100-as és alaplapom SATA3-as portjáravan állandóra kőtve,azért met több linuxiso-t tudok így tárólni a tesztelös gépemen és kiprobálni - ami éppen engemetérdekell és a live boot idő így kevesbb és sokkal gyorsabb is az installálása a rendszernek és minden érdekel a linuxdiszroknak a kapcsán és ezért is éppen még máma teszteltem is le,azt hogy ami installet - mondtál tényegérdemeshasználni,erről tömören ezt tudom mondani.
Ezt a ventoy -al formázot HDD -s témát érdemes kiprobálnod,szerintem egy jó praktikus megoldása.ha éppen gyorsabban szerenél installálni,nekem is van pendrivem iso -kkal és doksi mentésekkel - ha éppen egy diszrot vinnék az ismerösömhöz - jóbb megoldás,mint HDD -t vínném is magammal.
Köszönöm az informáciodat. -
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Ez az, a szürke/kék installhelper! Mondjuk épp ez az ablak, ami a GUI-s telepítőben is szivatja a pógárt, ha csak ész nélkül kattingat, de amúgy minden ugyanaz.
Calamares, ja...én KalaMaris-nak hívom, sose jövök rá, miért húzták ezt a rettenetet át Debian live installhoz a Manjaro és társaiból. Miért kell Debianba egy olyan installhelper, amivel nagyanyám is felrakja? Épp az a lényeg a Debian weboldalában is, hogy aki nem tudja kiválasztani a neki és gépének megfelelő ISO-t, az még pár évig ne akarjon kezdőként Debiannal bohóckodni, épp elég kezdőknek összebabusgatott disztró van már. Épp ma láttam, hogy a csoda Zorin is beharangozta a Win10-ről kullogó usereknek a hípersuper 18-as verziót a Gnome 49-cel...ugye a Gnome is olyan, hogy a nagyon friss verzióval azért árdekes dolgpok történnek, bár ha a KDE plasma 6-ot nézzük, az nem új, mégis akkora bétaállapotú, mint öregapám disznóólja, amikor még erős deszka helyett kukoricakóróből csinálta az oldalát. A Viktor nevű harciröfi le is fejelte, mint teknősbéka a földiepret, aztán kijött és feltúrta öreganyám konyhakertjét. Mégis engem akartak agyoncsapni, mert szerintük a disznajon nem szabad lovagolni, mert kipurcan! Azóta se jövök rá, hogy tudtam 4-5 évesen megülni a röfit, de sikerült.
(városi hülyegyerek voltam, csak kicsaptak egy hónapra egy világvégén lévő szabolcsi faluba, ahol délután csodálkozva néztem, hogy iszonyat sok tehén sétál az utca tejes szélességében, állítólag mentek haza és mind önállóan bement a saját udvarukba! Hoppá...mi meg szutyok GPS-ekkel vagyunk okosak. -
IstvánLászló
őstag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Szép csódás napot neked és mindenkinek.
A curses alapú installerel fell keltetted a figyelmememt.
Az installer-t most fogom majdt teszelni - hogy mittud - jól ez az írány - szerintem.
Az arcshinstalere is szerintem nagyon jó a felépítése,én innen építem a renszeremet a nulláror és a mai napon is full stabillan fut a cinnamonnal a rendszererm.
A Wm témában :VM-eknek itt is soklehetöségünkvan,persze a többi diszrtonál is gondolom - vanilyenlehetöségünk.A tesztelős gépemen kiprobálom - nagyon érdekelnek - a lehetőségek és megéri probálni.
A penröl most bootolok éppen:Arch curses installerel - minden prímán beállithazó - mint az archinstallerben, Ő is netröl fríssiti a rendszert és pár-percmulva késszenvan a rendszerem: Cinnamonal - idáig semmilyen problámákat én nemláttam és ezt tapasztaltam.
Köszönöm hálásan hogy beszéltél a curses installarről,nagyon jó segiséget addtál. -
Vasti74
senior tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Na mindjárt törölnek itt ezt-azt az illetékesek, de addig is ;-)
Az IT meló tényleg daráló (úgy fele munkaidőben szervizes is voltam) : vidám, amikor reggel még az oviba sem indultam el a gyerekekkel, otthon reggelizünk, de már hívnak, hogy áll az XY cég, azonnal induljak! Ja... Aztán este 6-7-8 körül: csak erre meg arra a gépre nézzél rá légyszi, tuti 10 perces meló - jaaa... ;-) És szombaton csak délelőtt pár órára ugorj be, mert sok meló összegyűlt - aztán 14 óra körül, most már hazamennék, mert kihűl az ebéd ;-) Túlórapénz, mi az? Megegyeztünk egy (szégyenletes) havi pénzben, annyi, a többi heti 20-25 óra ajándék ;-) Na ez nem hiányzik!
A kétkezi munka jó, dolgoztam termelő üzemben is pár évet - REMUS sportkipufogók ;-) , megvan a szépsége, amikor valami nem szépből valami szép lesz :-)
Sőt, kiköltözés után a meki konyhán kezdtem (mert kevéssé tudtam németül) , én nagyon élveztem! A szerviz meg a számítógépek után akkora más világ, más élet, más ingerek, vidám társaság, vidám hajtás, hogy rendesen kivirultam tőle :-)
Mondjuk én szeretek dolgozni, azóta is, mindegy mit. És szerencsére errefelé még van a munkának becsülete, a koszos melós ruha becsülete! Sokszor előreengedik a melóst a boltban a pénztárnál. Tudják, hogy mindenkire szükség van, nem csak informatikusokra, közgazdászokra stb. ;-) Nem is erőltetik a gyerekeket mindenáron, hogy érettségizzenek, meg diplomát szerezzenek: tanulj egy szakmát, dolgozzál, megfizetnek, megbecsülnek, gondtalan életed lesz.Ja, egyébként ha burkoló vagy villanyszerelő lennék, tele lennék zsével, mert az errefelé is jól fizet, NAGYON jól :-)
Tibi, de jó is lenne :-)
Bocs, lelőttem magam ;-) A lényeg, hogy ezt linux alatt írtam, tehát némileg idevág ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Ja, egyébként - bocs az offért, de ha már ;-) nem egyedül jöttem: itt a két diplomás ápolónő feleségem (természetesen egy, kettővel és nem kettő, egyel ;-) , aki otthon a szívsebészeti intenzív főnővéreként nettó 120-at keresett mindenféle pótlékkal, és jött persze velünk a két kisgyerek, aki azóta egyetemisták. Így meg aztán pláne megérte! :-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Nem, ez a kettő kimaradt ;-) Buszsofőr vagyok (helyközi, a kisvárosunk és Graz között) és nagyon-nagyon bejött! Kellemes meló, halál nyugalom, szól a Rock Antenne Österreich egész nap, és ennyi :-)
Egyébként dolgoztam egy ideig számtech cégnél is szervizesként (nem ment a bolt, leépítettek egy osztrák sráccal együtt) De idekint már csak "csavarozó" voltam, semmi komoly meló: ugorj ki szünetmentes aksit cserélni, irodát költöztetni, meg hasonlók. Aztán majdnem egy évig saját üzletem is volt (mindenki új kütyüket vesz, nem tudtam olyan keveset mondani, amiért megjavíttattak bármit) Akkor eldöntöttem, hogy bájbáj ájtí: >20 év után nem sok örömöm volt már benne, és egyre kevesebb ;-)
-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Arra a konzolos expert módra gondolsz, amivel minimal.iso-ból lehet telepíteni? Olyant innen tuti nem használnak sokan, én régebben használtam, de kényelmesebb ez a régi GUI installhelper expert módban.
A Kalamaris meg nagyon nokedliknek lett beletéve, ami önmagában is paradoxon, hiszen nagyon nokedliknek nagyon nem való a Debian.
-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Én pontos dátumról nem tudok, de decemberig remélem kijön, a 22.3-as verziót is addig ígérik.
Szerk.: sőt, valószínűleg még ebben a hónapban élesedik.
https://www.neowin.net/news/lmde-7-release-could-be-imminent-as-iso-undergoes-final-checks/ -
-
-
PCProfessor
aktív tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Hát nem tudom. Memtest, prime95 és occt is le szokott futni hibátlanul 1-8 órás teszteknél.
Karhu, tm5 extreme vagy ycruncher viszont mindig elakadt 2-4 óránál, míg előzőek simán lefutottak.
cousin333: Cachyn mindegyik kernellel megáll a gép? Illetve v4-es repokat használtad? -
szarnyasdino
junior tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Akkor majd csinálok egy üres ssd-t és lesz rá külön linux telepítve.
De akkor a kérdés továbbra is fenn áll. Hogy nekem mint soha az életbe linuxhoz semmi közöm nem lévő usernek mit kell leszednek ehhez (linux verzió, driver hozzá stb) hogy játszani tudjak rajta...
Ha van valami magyar hülyéknek szóló video az nagyon jó lenne erről -
Dißnäëß
nagyúr
-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Igazán nincs mit! Azt hittem ez mindenkinek megvolt, persze nyilván nem mindenki SSDbuzi, mint én.

Sajnos a 870 EVO 2022 november előtti kiadása kb mindenkinél badsectorosodott, ha nem frissítette a fw-t. Samsungnál sajnos a sw fejlesztők gyakran nem bírták követni a hw fejlesztőket, ill a gyártást.
Talán most már utólérik magukat, mivel jó ideig nem adtak ki új verziójú SSD-t a 990 Pro után, talán 1080 Pro a friss most. -
-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
esetleg egy Samsung Magician SSD firmware frissítő még a listára..
Szerencsére épp a Samsung SSD az, ami miatt igen régóta nem kell Win, mert Linux alatt is simán lehet fw-t frissíteni, de a fwupd csomag már ezt is megoldja, nem csak Samsungoknál.
-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Oké, csak a testinget nem ajánlják hétköznapi használatra. Lassabban is kap biztonsági frissítéseket, mint a stable, és van a feature freeze időszak, amikor nem is kap új frissítéseket, mondjuk az nem olyan hosszú idő, 2-3 hónap.
Én egy kis célgépen használok Lubuntut a munkahelyen, nincs vele problémám. Ami nem kell rá, azt letakarítottam, így nem bloatware, és telemetria sincs.
-
-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Szerintem minden végigszopatott, ami létezett, nem véletlen kellett csóró Win7-et már minimum negyedévente újratelepíteni. Akkoriban ritka birka user voltam, mint a többség, amit netől le lehetett vadászni, azt levadásztuk. Linuxon már nem volt semmi gondom ilyesmivel, igaz csak 11 éve cuppantam rá.
-
-
Petya XT
senior tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Nem is olyan régen volt az Apple-nak egy csörtéje az FBI-al, mert megtagadták az együttműködést. Azután persze méregdrágán csak feloldották a telót valami izraeli céggel.
A német G-Data reklámozza magát azzal, hogy náluk a törvények nem engedik, hogy hátsó kaput építsenek be... Ezt vagy elhiszed, vagy nem....
A TrueCryptet is bedarálták anno, de továbbra sem gondolom, hogy egy LUKS, vagy VC kombinált, kulcsos titkosítást csak úgy feltörnek.
Ettől függetlenül én is azt gondolom, hogy lassan a privacy illúzió lesz csupán. Októbertől leszek kíváncsi, mert lesz valami törvényi variálás a végponti titkosításoknál a chat progiknál.
Ha magában a VPN szolgáltatóban nem is feltétlenül bízol, akkor azon keresztül TOR. De ez már a paranoid kategória. Egyetértek, jobb sodródni a tömeggel. Már maga a linux használat is érdekessé tehet mások számára. Meg még számtalan egyéb dolog.Tibi:
A második, hogyan állhat le szabályosan a rendszer arra igen.
Nekem KDE van de szerintem minden de-be benne vannak ezek.Ez ugyan a problémát nem oldotta meg, de segít, köszönöm. Állítottam a Cinnamon-on, hogy ne kérje be a jelszót ébredéskor, leállításkor meg ne kérdezzen. Egyenlőre ennyi.
-
-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Ahhát' meg rutter és szviccccs
Én pl. pendrájvnak szoktam írni az ártatlan pendrivet.
Ugye milyen hülyén hangzik? Pl. van 3 könyvtár a pendriveomon. Brrr..
Amúgy szerintem helyes.
Én agypéniszt kapok elektronikai csoportokba mikor valaki ékes magyarsággal jó helyesírással 300 karakteren keresztül keres transistort.
Ha már nem angolul ír legyen már tranzisztor. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Nem vitatkozni akarok, de nincs akkora különbség egy Lubi LTS meg az említett Debian között erőforrásigény terén, hogy érdemben megérje rögtön terminálos Debiánnak nekiugrani, főleg tapasztalatok nélkül.
Én ennél erősebb gépen egy Mintet állítottam be fájlszerver meg felhő backup célra a cégnél és bár meg tudnám oldani terminálból is az egészet egy alap Debianon, de egyszerűen feleslegesen sok melót jelentene, miközben a Mint GUI-n meg ott van minden ami kellhet.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Ezen öreg C2D laptopok átka a tetű GPU
Ha azt modulárisra csinálták volna anno (persze minek, ugye), és most lenne, aki gyárt valami szénné butított mini, hiperhatékony AMD/Nvidia GPU-t ilyenekbe, lehetne upgrade-elni és menne a YT FHD-ben."Aliexpressen lehet kapni notikhoz Crystal HD h.264 gyorsító MPci-e kártyát.
-
-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Nem, ezzel azt mondtam, hogy AV1 képtelen gépen nem AV1-et kell nézni, van rá más módszer.
Nemtom, ha egy x5-8350-en elmegy a FullHD akkor egy Core2+iGPU-n is el kéne.
Facebook meg mindent megfeketet. Szar az egész.BTW nekem ezért volt kellemes meglepetés az Alpine, ugyanígy iGPU-s Core2-n lazán ment pár éve a FullHD (2022 még tuti azt a T400 használtam - annyi csalás, hogy abban volt egy Radeon chip is, ami ugyanúgy nem tudja az AV1, de néztem ezeket kikapcsolt GPU-val is).
Illetve ilyen mozis világítás, ilyesmik kikapcsolása YT alatt sokat tud segíteni. Desktop környezet kompozitálását kiütni, extrém esetben képfrissítést levenni. A legtöbbet a kompozitor kiütése hozza.
@Cpt.Pirk : Ja, ha az nem lesz, az nagyobb baj lesz
@Rowon : "Kompatibilitás módot raktak már az XP-be is."
Azt sokszor a hajadra is kenheted
Amúgy a retro élménybe beletartozik a retro szívás is
-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Valszeg visszaveszem tőle hamarosan és befogom valami régi retro-zásra.
Másra ezek már nem jól igazán, csak nosztalgiázni. Van egy P4-es configom, annál is ilyen 100 watt körül eszik a gép aztán ki se lehet vele menni a netre, mert nincs rá támogatott böngésző.Ezzel szemben az N100-as gépem monitorral együtt eszik 35 watt körül aztán a 4K videót lejátssza... Már nagyon elmentek az asztali gépek a miniPC irányába, mert azok is szokatlanul nagy teljesítményre képesek.
-
-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Ha azt modulárisra csinálták volna
Nekem van itthon olyan P4 laposom, amiben még cserélhető a CPU. Az után már valószínűleg nem sok ilyet dobtak piacra, minden egybe van, már a RAM is rá van forrasztva az amúgy teljesen trágya minőségű alaplapra. De nem akarok savanyú lenni, mert nem mindegyik készülék ilyen.
Szerk.: csak az arányaiban jóval drágább. -
válasz
Dißnäëß
üzenetére
"Volt régen"
Na, az régen volt
Realteken még mindig az a csoda, ha stabil, bármilyen OS-en

RTL8723BS...
Ugyanolyan cucc, ugyanolyan Alpine, csak egy SBC és a tabletem. A SBC-n van wifi és Bluetooth. A tableten a wifi nagyon nehezen tud kapcsolódni, és lassú, BT egyáltalán nincs
Több főverzió óta.
A tabletnek ugye eredetileg Windows volt az OS-e, temérdek panasz a fifire... -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Architekturálisan nem kompatibilis a Linux ezekkel a ring0 területen futó biztonsági megoldásokkal, mert maga a platform nem eléggé zárt. Ezt nem lehet disztró szinten megoldani, meg igazából nem is érdemes mert nem egy újabb Windowst szeretnénk létrehozni.
*Azt nem látom, hogy a közeljövőben ez a helyzet változna, így bizonyos PvP játékok kiesnek Linux alatt.Sidorovich: igen, ahogy mondod. Na meg az a pár százalék viszont pont olyan, ami elveheti a SteamDeck előnyét pl. a hatékonyság terén.
-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Nem hinném. Ugyanezen a gépen 2 nappal ezelőtt Windows alatt nem volt ilyen gond.
Bekapcsolás után, használat közben rendben van kép most is. Csak akkor nincs és nem is jön vissza, ha kihúzom a HDMI kábelt és visszadugom, vagy órákra otthagyom a gépet kikapcsolt TV-vel, majd bekapcsolom a TV-t (a gép nem aludt).Az iGPU letiltása se oldotta meg a dolgot sajnos. Csak egy diszkrét nvidia kártya van a gépben most így, kihúzom a HDMI-t, visszadugom, többé nem lesz kép amíg újra nem indítom. Windows alatt ezzel nem volt gond.
-
-
-
-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Azt a kicsit bad-es WD-t nem bótoljuk meg vhogy ?
Simán megbótolhatnánk, sőt neked is adnám, ha tudnám hol rejtőzik! Minap vettem le szekrény tetejéről a desktopot, mert abban van egy szatyornyi meghajtó, de csak az 1003FXEZ volt benne és rájöttem, hogy az nem az eredeti desktopom, hanem amit kaptam gémelni tesómtól. Szóval van valahol egy régi desktop, abba lesz benne. No majd megkeresem és ha megvan szólok. Sajna a törpenyuszi miatt elég speciálisan kellett elpakolnom mindent, ezért kb másfél éve, mióta ez tart, semmit nem találok.
Az biztos, hogy ezek a régi konsturkciójú WD Balck HDD-k agyonvághatatlanok. Mondjuk a WD Black azóta is jó minőség, az van vele, ha valami külső hiba miatt badsectorosodik is, ha kiktatod a hibaforrást, utána ezerévig még megy hiba nélkül. Szerintem ezek még 2011 előtti konstrukciók, azért ilyen jók.
Szóval pár héten belül jelzem, megvan-e ez a régi csoda, mert úgyis át kell pakolnom sok dolgot itthon, de ez nem megy túl gyorsan, mivel Ördi is segít benne!
(Ördi a T-REX alfajú törpenyuszi, amúgy törpe REX) -
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Ja, ehhez akartam még mondani, hogy backupot rendszeresen meg kell nézni, úgy lehet elkerülni a "meghalt a backup eszköz pont akkor amikor az éles" problémát. Amikor egy oflline eszközön tárolod, akkor remek alkalom, amikor a mentett cuccot frissíted, és látod, hogy működik-e a winyó.
@ubyegon2 : Ennyi.
-
Zó
aktív tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Minden WD Greenem meghalt, az volt a kérdés, hogy garanciásan vagy sem, de egyébként is lassúak és megbízhatatlanok voltak. És volt, hogy hiába küldtem vissza, azt mondták, hogy náluk nincs hiba. A 2 TB-s hordozható Seagate Barracudám (részben backupra is használom, de semmi fontos nncs rajta, ami nem meg máshol is még egy backupban) most éppen jól tartja magát, bár sajátos módon Windowson már évek óta nem férek hozzá az adatok feléhez (adminjogot kér, aztán egydarabig el lehet vele jutni, de nem mindne fájlhoz), pedig több gépen is próbáltam, Linuxon meg bármelyik vasamon. Mindezt úgy, hogy NTFS, tehát fordítva lenne a hihetőbb. Előbb-utóbb leformázom exFAT-ra, de egyelőre nincs kedvem ennyi adatot rendezgetni és visszamásolni.
Pendrive-jaim is hullottak, de SSD-m még sosem múlt ki. Mondjuk, nem is írogatom 5000-szer tele őket, és próbálom tartani a 20% szabad helyet.
-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Nemtom, nálam ezer éve nem halt meg winyó. Utoljára a RAID5 tömbömben a kétes helyről vett 320GB-osok döglöttek.
@Tordaitibi : A HDD nem döglik random, álltában. Ezek tök jó kiragadott esetek, de mellé tudnék mondani még csomót, amikor mindenféle abuzálás ellenére sem lett baja. "WD Green" az takarhat egy rakat kivitelt

Pl. nekem volt olyan CD-m, DVD-m, nem kevés, ami pár év után olvashatatlan volt. Hivatalosan 50 évet ki kéne bírnia.
-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Létezik a RAID tömbben több diszk halál, és ha nem is jelentkezik, jobb elkerülni. Nem véletlen, hogy szerveres környezetben is must have a backup, pedig ott aztán nem kell, hogy téma legyen egy diszk azonnali cseréje, már ha nincs helyből hot spare. Ami csak egy példányban van meg, az veszélyben van.
"Majd írd már meg, mi lett az egymásutáni clear & scrub indítás-leállás dologgal"
Semmi, ez egy kb. egy éve sztori, azóta így van. -
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Nyilván akkor van backupod, ha vissza is tudod állítani.
Az egy szem külső HDD-s backup nem csodaszer, hanem egy szükséges és elfogadható minimum. (Otthoni környezetben.) Ha nincs semmid, az sokkal nagyobb veszély, mint ha van egy külső winyón egy mentésed. Azért egy olyan winya, amit alig használsz, kisebb eséllyel durran el.
Raid5 -ben nekem nem volt olyan, hogy winyócsere közben megállt volna még egy; mondjuk nem is ugyanolyan diszkekből kell összerakni

-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Miért kéne kettő? Backup, nem éles.
Zpool clear eltünteti a következő rebootig, ez meg nem megy folyamatosan. A scrub nem tud vele mit kezdeni, mert ugyanaz a hiba van a két eszközön.
root@a8host:~# zpool status -vpool: naspoolstate: DEGRADEDstatus: One or more devices has experienced an error resulting in datacorruption. Applications may be affected.action: Restore the file in question if possible. Otherwise restore theentire pool from backup.see: https://openzfs.github.io/openzfs-docs/msg/ZFS-8000-8Ascan: scrub repaired 0B in 05:16:36 with 23 errors on Mon Jun 23 01:34:10 2025config:NAME STATE READ WRITE CKSUMnaspool DEGRADED 0 0 0mirror-0 DEGRADED 0 0 0wwn-0x5000c500c5973297 DEGRADED 0 0 36 too many errorswwn-0x50014ee213e9cd11 ONLINE 0 0 36errors: Permanent errors have been detected in the following files:naspool/store:<0x289f82>naspool/store:<0x289f85>naspool/store:<0x289ebe>naspool/store:<0x289eca>naspool/store:<0x289dd6>naspool/store:<0x289ee5>naspool/store:<0x289ee8>naspool/store:<0x289deb>naspool/store:<0x289dee>root@a8host:~# -
válasz
Dißnäëß
üzenetére
"Egyszerűen semmi értelme egy több lemezes ZFS exportált poolt kitenni a polcra,"
Nincs hát. Elég az adatokat lementeni egy darab külső USB-re, vagy ha van másik géped, akkor arra
Annak már nem kell redundásnak lennie.Nekem itt a ZFS nem egészen úszta meg, hogy egyszerre esett le a két winyó alól a táp. Azóta van 36 adathibám, amivel nem tud mit kezdeni. Törölt file-ok, de mindig degraded-ként jön fel a pool.
A villámban meg nem kell hinni ahhoz, hogy adatot vessz (az adatvesztésben sem)
És más miatt is elmehetnek az adataid. Nem véletlenül alakult ki az, hogy a redundáns tárolás nem backup. -
-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
S ha nem VB alól, hanem Vmware Player vagy Hyper-V?
Meg hát backup. Amúgy is kell lennie backupodnak, ha értékes adat
"FreeBSD régóta mocorogtat. Filózok, miben adna többet a Debilnél. "
Nem feltétlen ad többet, viszont ha van olyan HW, ami azzal jobban működik, akkor igencsak opció. Nekem több olyan gépem is van, amin Alpine döcög úgy-ahogy, azokra megváltás lenne, ha jól működik rajta. -
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Ért

Virtuális Linux, annak odaadni azt a 4 diszket, az már fel tudja csatolni
De előtte csinálnék backupot 
Kell szívás -> én inkább akkor szoktam ilyeneket, ha az valamire jó lesz
Most kezdtem gondolkodni FreeBSD-n mint Alpine alternatíva, ha a tabletemen kezeli a touch-ot, akkor jó lehet. -
-
-
-
-
-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Én rollingok közül egyedül a Tumbleweed-et vagyok hajlandó használni, mert ott gyárilag be van lőve a Snapper, és normálisan fel van konfigurálva. Volt már olyan, hogy bekerült egy grafikai bug a disztróba, nem akartam foglalkozni vele, rollbackeltem két nappal korábbi snapshotra, és ment tovább az élet.
Egy desktopon és egy laptopon használok Tumbleweed-et, az egyetlen problémám vele, hogy olykor sokat szüttyög a leállással, mert valamelyik processz akadályozza (mikor melyik). De szerintem csak egy Systemd beállítás kérdése az egész.A céges Linuxos gépemen Fedora van, nincs rá panasz. Mondjuk úgy igazán túl sok mindenre nem használom, webes dolgokra elsősorban.
Rocky Linuxot egy régi Raspberry Pi-on használok, azaz használtam, mert tegnap este meghalt szegény. Pedig szépen tette a dolgát évek óta.
-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Ja, köszi, nem gond, ha marad pár config töredék, semmi olyanra nem használom a Zbookot, ami miatt kéne a gyári nVidia driver, szóval ez így marad. Amúgy normál helyzetben a nala csomagkezelőt használom, de konzolnál inkább az apt-tal csináltam, nehogy emiatt nyekeregjen a rendszer.
Nagyon kezdőknek is jobb lenne a nala packagemanager, mert nem gyűlne össze náluk sok régi kernel, mert nem futtatnak külön autoremove-ot. Amúgy az apt 3.x verziója tényleg áttekinthetőbb az eddiginél.
Szerk.: a ph színez, nem én.
Tudom! Mobilappon amúgy jól láthatóak ezek a sorok fekete háttéren piros a szöveg!
-
-
cigam
titán
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Az Ubuntu 24 LTS-t stabilnak nevezi a Canonical? Igen
A Debian Trixie-t testing-nek nevezi a Debian? Igen.1. Elírás volt, trixie és a sid keresztezéséből (napok óta szopat az MS, kizárt a fiókomból, és idegállapotba kerültem)
2. Igen, ezért akartam Trixie-t írni, csak nem emlékeztem jól, lásd 1. pont.
4. Oké érteni vélem, eddig is valami ilyesmit gondoltam róla.
köszi a leírást!ubyegon2
Csalódtam benned! Ez nem úgy van, hogy ott van még a stabil, a legstabilabb meg a legeslegstabilabb, plusz a stabilitás szobra, a gránit stabilitású Mint![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Ez az infografika tényleg nagyon jó, sajna Wheezy-ig van meg. Mindenképpen egyszerűbb megérteni így a dolgokat, mint Debian dokumentációkból.
Bár szerintem egész jól össze vannak rakva azok is, nem mintha érteném például ezt (jó, nyilván nem az én szintem):A Debian xid-et testing-nek nevezi a Debian?

Asszem cigam kollegával nem az idén fogod megértetni, hogy is van ez a Debian/Ubuntu stable/testing/etc., Amúgy nem egyszerű ez a Debian version management dolog, de cigam kollega rági motoros már, de mindannyiunknak vannak ilyen becsípődései. Engem többnyire szórakoztatnak ezek.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Ha egyszer Canonical úgy dönt, az Ubit lelövi, vagy valami randaságot tesz vele...
Tett már bőven, szerencsére a Linux Mint eddig el tudta kerülni a snapposodást!
De ez az LMDE párhuzamosság valóban jó ötlet volt anno, egyelőre azonban marad minden az eddigi kerékvágásban, épp egy hírben láttam, hogy érkezik a LM 22.2 és az LMDE 7 is, utóbbira most Debian stable alapokra építkezést említettek. Nem lesz nagy harakiri, ha az Ubuntu alapú Linux Mintről át kell térni LMDE-re, max annak lesz kényelmetlen, aki sok külső repot használ. -
válasz
Dißnäëß
üzenetére
és @sh4d0w : Amik Ubiban alapból vannak, azt Debilen kézzel kell felhackelni. Az összes ACPI cucc, videodriverek, firmwarek, minden. Sok-sok kézi konfig. Nincs autoupdate. Fapad. Persze sokkal kevesebb erőforrást kér, és nem bloat, de egy kezdőnek nem adnám oda.
És pl. pont egy videodriverezés kapcsán szokott előjönni, hogy fúj szar a Linux, mert azt hiszi, hogy le kell tölteni, Ubuntuban meg ott van a szoftverkezelőben, és felmegy.
Bedugsz egy nyomtatót, Ubuntun feljön egy ablak, hogy akkor itt egy nyomi, telepítsük? És működik.BTW hardverigény; azonos hardveren Ubuntun FullHD videó böngészőben : szaggat. Debianon elmegy, de 100% CPU használat, Alpine meg 60-70% procival...

A Mintet kevésbé ismerem, mert Ubuntut azért 23 végéig használtam, de a Mint is hasonlóan jónak tűnik. Ami még durván jól összerakott, az a KDE Neon, de amikor próbáltam, hát borzalom bugos volt.
@Cigam : Ubuntu, és ami abból van, az mind Testing
LMDE-t nem tudom.@Pöttön : /etc/samba/smb.conf a barátod
Abban van a Samba konfig, abba kellenek ezek.
Nekem kb. ennyi van benne (végére odarakva) :[cuccokz]comment = cuccokzpath = /storebrowseable = yesread only = noguest ok = no
És így a saját useremmel (aminek van joga a /store-ra) bejutok, más meg nem jut be.
Pedig létezik szerintem GUI-s Samba konfigoló is, de nem találok :S
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Milyen autót vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Mindenki bukja a Blackwell chipeket, ha bejön Trump terve
- Kuponkunyeráló
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Androidos tablet topic
- iPhone topik
- Dell notebook topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Elemlámpa, zseblámpa
- További aktív témák...
- HP EliteOne 800 G5 All-in-One i5-9500 32GB 1000GB 23.8" Érintőkijelző!! 1 év garancia
- Új és újszerű 13-14 Gamer, ultrabook, üzleti, 2in1, X360, Touch készülékek kedvező áron Garanciával
- HP 24" IPS LED FULL HD monitor 24fh 4HZ37AA
- Xbox Series kontrollerek 1 hó garancia, számlával!
- Xbox Series kontroller fekete
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
amúgy június 25-én épp szintén szóba került, de ahogy rákerestem, rengeteg hsz tesz említést róla, viszont sokan ékezet nélkül írnak és a nálam kifejezés is előugrott találatként, ha magamra kerestem,

Talán most már utólérik magukat, mivel jó ideig nem adtak ki új verziójú SSD-t a 990 Pro után, talán 1080 Pro a friss most.

Ha azt modulárisra csinálták volna anno (persze minek, ugye), és most lenne, aki gyárt valami szénné butított mini, hiperhatékony AMD/Nvidia GPU-t ilyenekbe, lehetne upgrade-elni és menne a YT FHD-ben."
)

CPT.Pirk