Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- droidic: Windows 11 önállóság nélküli világ: a kontroll új korszaka
- Hadeska22: Fiio x Snowsky Tiny - Megoldás a (mesterségesen gerjesztett) problémára
- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Pitterix: Gyógytorna
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
IstvánLászló
őstag
válasz
cigam
üzenetére
Ezt a fotós infórmációt én is hálásan kőszőnőm ezt a fontós témádat.

Azt tudom momdani én erre nem is gondotam,ijen mélységében és én sem ismerem a dekódólónak a működését pontósan,az illúsztráíódhóz,csak gratúlálnitudok,nagyón jó az illúsztrácíód.
Ezt szóktam mondani tanúlni nem szégyen,mert mindig is lehet - tanúlnúnk egy élethósszanát.. -
cigam
titán
válasz
growler
üzenetére
Igen is meg nem is. A céljuk, és működésük hasonló, de van pár difi. Pl. Ubuntun nem teszi fel a DVD lejátszáshoz szükséges libdvdcss2-t. Szintén csak a Mint-re települ automatice a
gstreamer1.0-plugins-uglyésgstreamer1.0-libavcsomag.
De pl. egyik rendszer sem rántja be alibavcodec-extracsomagot, ami az alaphoz képes többféle (jogvédett)formátumot ismer, pl. AC3, DTS. A legfőbb különbség, hogy nem a gstream-be épül (gstream-libav), hanem attól teljesen függetlenül működik.
Ha telepítve van mindkettő, akkor melyik fogja használni?!
Szóval elég nagy katyvasz van itt is, ha megkapargatjuk a felszínt. Többféle úton is elérhetjük, hogy működjön. -
Vasti74
senior tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Azért az nem kis teljesítmény, hogy egy ilyen masina + linux simán lejátszik egy 4k videót!
Meg a két magos arm procis, 1GB memóriás dzsunka médialejátszók is ;-)
Bocs, ezt nem hagyhattam ki ;-)
Én már csak sírva nevetek, amikor ezen az alapjában véve szerény, de azért mégiscsak piszok komoly teljesítményű gépemen (ryzen 5 4650) már olyanoknak is örülök, hogy ha mindenféle kompromisszumot hajlandó vagyok kötni, akkor akár még a munkaasztal is megjelenik hiba nélkül, sőt, még 4k videókat is nézhetek :-)
Persze egyértelműen op.rendszer hiba, hiszen minden más rendszer alatt a sokkal kisebb teljesítményű vas is bőven sok erre. De olyan játékba meg nem megyek bele, hogy éppen ebben a hónapban melyik rendszer alatt működik jól ez a pár dolog ;-) -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Sztem is valószínű hogy ott valami zavar lehet az erőben.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Dettó 4k YT videók régebbi gépemen Nvidia 1070 és 1070Ti vel is probáltm is ki CPU is 3-6% -ra néha beszál a búliba és a kétvga is kűlőn kűlőn teszeltem és móst jelenleg a GPU értékek nálam: 4K HDR Dolby Vision Video at 120 FPS youto-n maxon 4-5% -on dolgozik és teljesen síma a kép nálam és semmi lagólásókat nem tapastalók,tehát sem az ubuntu és mint és arch és edeavouros és nem gondolom,hogy ubuntun és minten nem futna jól,tegnap délelőtt felvátva félóránkét bottoltam a rendszereket és közben gépet leállítva csaréltem direk is ki teszetelésre a 1070>1070Ti -re minden rendszernek a bootja előtt,tahát szerintem a rendszer amit haszáluk - bíztósnan jó - kollégánál harveres probléma ókózhatja a kép lagolást - de nem záróm azt ki hogy tévedhetek is ebben.
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Igen, sajna ez az i7-8850H IGP-je még nem tudja az AV1-et.
Távgyógyítani ebben a témában főleg lehetetlen, nem azért, mert a kolléga még nagyon vakon van úgy általában, mert ehhez én is totál nokedli vagyok, max az itt általad utóbbi időben leírt Firefoxos infók alapján már valamennyire eligazodok...
No de legalább az Ubuntu hátha marad kicsit hosszabb ideig a kolléga gépén és elkezd ismerkedni az alapokkal. (bár a snap miatt ez nehezebb, de kezdőknek nem okoz annyira sokkot, mint akik már megszokták a hagyományos csomagkezelést)
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
a külön multimedia codecs csak Mint-nél van
Ráadásul más codecs van LM 22.2-ben és LMDE7-ben is. Épp előbb néztem utóbbin is, itt nem cserélte le a mint-meta-codecs a
libavcodec61-et, hanem én cseréltem le libavcodec-extra61
csomagra. Mindkettőnél ugyanúgy megy a lejátszás, igaz ez jóval régebbi Intel IGP, mint a kolléga gépén lévő. CPU is 10% körül pörög, szóval érthetetlen, mi lehet nála a gond, ami Ubuntunál nincs meg.about:support-ban megnéztem, ennyi hw-es support van...

-
-
IstvánLászló
őstag
válasz
cigam
üzenetére
+1 igen 100%-ig támógatlak én is ebben a témában,azt amit most mondasz.
A diszróhóppólást én már nem csinálóm,egyszer iso live modban mindent ki is probáltam és 1 hétig - ami nekem kell és a 3 rendszerből símán tudtam még kerzdőkén is választani.
A válsztásom elsőként mint-ububtu és ezután jött az arch és 1 clonja az endeavour-os és nálam - varázsló-lehet és érdekes is minden jól stabillan fut a 3 rendszerem duálboottal,semmlyen problémákat nem tapasztalók - még máma-sem.
A youtun akár probából nézetem én pár napja útána a 4k és magasabb témának és mind a 3 rendszeren csódásan és zőkkenés és mikrólagók-nélkűl csódásan fut - akár a 4-8ks videok,pedig a vgam és monitorom nem a legújjabb,de ő csak is a 1920x1080 16.9-es arányt tudja,de mégis nagyónjó a kép amit láthattam,tömören ezt tudom mondani - építő jó szándékkal a 3 rendszeremről. -
cigam
titán
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Ez elég merész kijelentés. Pl. más a Gnome verziója, és a környezet (kernel, driver, és n+1 beállítás) is más.
-
cigam
titán
válasz
growler
üzenetére
Az öreg Linux, nem vén Linux, és erre nem csak Tibi a példa.
A hét győztese a programozó, aki egy műholdon futtatta a Doomot
A műholdon Ubuntu 18.04 fut. -
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
az Ubuntuban csinál valamit máshogy, mint a többi disztró amit próbáltál
Épp néztem az Intel UHD 630 csomagjait Synapticban, mikor felmerült ez a Firefoxban nem megfelelő lejátszás...
Elképzelhető ok: A Linux Mint/LMDE install során ha nem jelöljük be a
multimedia codecstelepítését, akkor a Firefox nem tudja használni alibavcodec-extra-t, csak a disztrón meglévőlibavcodec60-at. Ha utólag felrakja a user amint-meta-codecscsomagot, az lecseréli az előző kétlibavcodec-et és elméletileg javul a helyzet. Nem tudom kipróbálni, ugyan nem volt fenn eddig amint-meta-codec, de a 16K-s YT tesztvideóm eddig jól futott nVidia nouveau-n is és most Intel IGP-n is.Nálam Firefoxon ez is fenn van ezer éve:

Csak agyalgatok a FF multimedia codec használatán, szerinted elképzelhető, amit gondolok?
Az is lehet, hogy az
ubuntu-restricted-extrametacsomagban van valami, ami más disztrónál nincs? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Ebből csak az látszik, hogy minden rendben, az AV1-et is tudja a hardver dekódolni. Tippre azt mondanám, hogy a Gnome3 felület az Ubuntuban csinál valamit máshogy, mint a többi disztró amit próbáltál.
-
-
Albert.Tamas
tag
válasz
cigam
üzenetére
Most mar senki nem fog lebeszelni az Ubunturol , lehet olyan amilyen de nekem jo nem porgeto a procit mint a tobbi youtuben

Es hozzateszem snappal hasznalom es nem lassu a programot betoltese abszolute olyan mint a tobbinek.pedig Libre es tarsai vannak fent. Pedig Ubuntun a kijelzo resznel tort meretezes be van kapcsolva ugy se akadozik 4k-ba vagy 8-k-ba. -
cigam
titán
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Oké, hogy 4k, de a tört számú skálázás, pl. 1.25 is be volt állítva?
-
Albert.Tamas
tag
válasz
Vasti74
üzenetére
Ubuntun megneztem firefoxon es Brave bongeszoben youtuben 4k tokeletes megy de meg a 8k is , ez ,hogy lehet? Annyira mondjak ilyen olyan rossz az Ubuntu ja es meg nem is porgeti a procit se .Minten , LMDE EndeavourOS-en szaggat mindket bongeszovel es 100%-on megy a proci 4k-ban .
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Microsoft Surface Laptop 4 13.5" i7-1185G7 16GB 512GB 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3425, 94% Akkumulátor
- Bomba ár! Dell Vostro 3550 - i3-2310M I 4GB I 250GB I DVDRW I 15,6" HD I HDMI I Cam I Garancia!
- Samsung Galaxy S22 128GB,Átlagos,Adatkabel,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

magyaran nem a gnome miatt miatt van