Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- btz: Internet fejlesztés országosan!
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
csgabee
tag
válasz
shadow1901
üzenetére
Mint ahogy Rowon is említette,Live módban böngészgettem,közben zenelejátszó is ment.Programokat is telepítgettem rá.
Felfogom telepíteni,ahogy többen ajánlottátok,és akkor derül ki az igazság.
Elementary is jól néz ki. Live próbát természetesen abból is teszek.
A fontos fájlokat,doksikat itteni tanácsra ráteszem az 1 terrás merevlemezre,és megy a fiókba.
Hallottam kb 5 Linux rendszerről,és folyton megleptek!
Majd még telepített módban a wine-al kell ismerkednem még. Total commander számomra fontos,zene terén pedig Foobar 2000.A többi majd menet közben derül ki.
Office-ból is eddig csak a Microsoft félét használtam.
Természetesen az újdonságtól nem zárkózom el,és lehet az Openoffice is lesz olyan jó. -
válasz
lacfy
üzenetére
Az tuti hogy sok munka a fejlesztés, ahhoz képest a legtöbb disztró ingyenes. Mára pedig bámulatos Windows pótlóra fejlődött, le a kalappal.
A Mint már mindent felismert az összetett X299 hobbigépemen, és jól is működik. Hab a tortán hogy még a retró Windowsos tesztek, játékok is működnek.Amúgy el sem tudom képzelni a Linux teamek munkáját, ennyi mindent ingyen
, MS pedig nagy programozógárdával, jópénzért...ok Wint is tartok, mert azon a vonalon jobban otthon vagyok, de elkezdtem tanulgatni a mai Mint- et is. -
lacfy
csendes tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
A ram azert van hogy a szoftver oda toltodjon be es onnan fusson (Neumann elvek egyike). Regen rossz lenne ha a rendszer mindenert folyton a diszkhez nyulna.
Szerintem a Zorin OS nagyon jo. Egy Thinkpad T14 gen 4-en (ryzen) mar regota hasznalam napi szinten es parade az uzemideje, energiagazdalkodasa. Pedig a linuxon nem mindig (volt) olyan rozsas a helyzet. A youtube 4K-ban siman megy, tobb monitoros kornyezet, ha lecsukom a laptopot elalszik abbol siman feleled es utana minden mukodik rajta ahogy kell. Ezt csak azert irom mert regen masik gepen tapasztaltam problemakat ilyen teren.
Nem tudom mi a problema azzal hogy kinalnak egy Pro verziot belole. Ezt ugy hivjak hogy tamogatas. Aki szeretne a fejlesztoket tamogatni, ezzel megteheti es cserebe kap nemi pluszt. Mi ezzel a gond? Sajnos a linuxos vilagban hajlamosak a userek evidensnek venni hogy minden ingyen van. Pedig k.rva sok melo van egy szoftverben (fejlesztokent mondom).
@csgabee: nyugodt szivvel merem ajanlani a Zorin-t. Probald ki.
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Szerintem duplán félreérted.
Én is agypéniszt kapok a ramhuszárkodástól.
van valakinek 8GB és sopánkodik hogy az a nyüves KDE megeszik alapon 600megát, bezzeg az ő pálcikára lefaragott rendszere beéri 360-nal. (emellett már élhetetlen de az nem baj, inkább szenved).
Kérdés.
Minek vett bele 8 gigát? Ha folyton azt nézi hogy minél kevesebb legyen használva? Akkor minek...?
Kb. mint amikor lecseréled a 120 literes orosz hűtőszekrényedet egy 820 literes side-by-side nofrost jégkockaadagolós intelligens hűtőszekrényre azért, hogy 1 doboz margarint tárolj benne.
Nekem nemegyszer sikerült megetetnem a Winnel a 8-ból nyolcat, az Ubuntuval 8-ból 6,9-et.
Egyelőre nem látok maradandó károsodást
A kollégánál azért szaladt fel a ram mert live módban próbálta a disztrót és szerintem órákig, és minden létező dolgot megnyitott és kipróbált.
Így nem csoda
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Tehát azért veszünk a gépbe 8-16-32GB RAM-ot, hogy kongjon az ürességtől és csak 1-2GB-legyen lefoglalva. Én ezt gondolnám át, mert ezek alapján tiszta hülye aki 16GB-ot vesz a gépébe.
Amúgy meg bármelyik Gnome-os rendszerre felteszed a Mutter-t, jól láthatóan megnő a RAM használat. (csak pár 100MB-ról beszélünk). Cserébe GPU gyorsított gördülékeny csilivili pimpelt extrákat kapsz. -
válasz
cigam
üzenetére
...azért van a RAM, hogy tele legyen. Mi értelme annak, hogy kong az ürességtől?
Drága kenyér! Sok vad dolgot hallottam már életemben, de ez közel dobogós lehetne.
Olyan van, hogy RAM-ból nincs olyan, hogy sok meg ehhez hasonlók, de az már qrvára rossz, ha tele van a RAM! Gyanítom nem is pontosan így akartad ezt megfogalmazni. Egyébként ha nagyon szeret tele lenni a RAM, akkor jönne képbe cog777 kolléga hsz-ében elhangzott dolog, sajnos ahogy leírta, az úgy nem igazán érthető. Vagy csak nekem magas ez, hogy csak úgy bekapcsolni... aztán hogy? Mondjuk így... (default eddig talán a Garudánál láttam ezt a zram-ot aktíválva, de lehet a CachyOS volt?) De akkor már lássuk a szintén nem egyszerűen csak hambekaplak zswap-ot is. Azért az tudni kell ám, mikor melyik jó és mire, kell-e egyáltalán vagy semmi értelme nincs. Jól mondom?És bizony nyugodtan jelentsük ki, hogy a Zorin kifejezetten RAM-zabáló, a normál Gnome is az, de hogy azt addig nyekergették, míg a Winesek rácuppantak, mert hűde Mekkes kinézete van...atyaég!
Már az is gyanús egyébként, hogy egy nagy Z betű a jelük! 

Sokan amiatt is kerülik ezt a rettenetet, mert teljesértékű rendszert akkor kapsz, ha fizetsz!
Linuxok között ez elég durva tud lenni...
-
shadow1901
aktív tag
válasz
csgabee
üzenetére
Elementary csicsásabb...
Számomra ha a rendszer megeszi az erőforrásokat (tárhely/ram) a használt dolgaim elől, tőlem nézhet ki akárhogy, megy a levesbe.
Szedj össze tetszőleges mennyiségű rendszert amire elsőre azt gondolod tudnál együtt élni vele. Telepítsd fel, (van ami csak élesben derül ki lásd bővítő kártyád) adj neki max 1 hetet, aztán próbáld a következőt. Ha elfogynak tudod majd melyik vált be a legjobban. Lehet nem a legszebb fog nyerni. Addig is tanulsz a különbségekről, az üzemeltetésről.Bajt nem csinálsz ha lesz több ramod, ddr4 amúgy is nagyon olcsó, de inkább pótolhatatlan fájlok biztonságba helyezése szerintem fontosabb lenne. Vagy utána járnék a zene minőségbeli problémájának. Hasznosabb és jobban elköltött pénz a ram, mint a kinézett/használt sata portjaid.
Pusztán kíváncsiság, hogyan fogyott el win alatt a 8gb ram? Miket használtál?
-
csgabee
tag
válasz
cigam
üzenetére
Ez a Zorin renszer nagyon tetszik.Annyi,hogy több ramot eszik,mint a windows 11.Igaz csak Live módba próbálom.
Nagyon hasonló a felület a windowshoz,és jobban is tetszik.Létezik,hogy ez ram igéynesebb,mint a többi Linux?Lehet kiveszem a végén a 2x4 gb ramot,és veszek majd bele 2x8-gb ramot ,és akkor átállok arra.
Köszönöm!
Vagány program. -
-
-
old-dog
aktív tag
Nekem is itt ajánlották a Mint-et. SSD-re telepítve gyorsabb, mint a Win. Nagyon rendben van ez a Linux. Segítőkész az itteni csapat, köszönet érte.
-
cigam
titán
Egy próbáti megér a ZorinOS is.
-
válasz
csgabee
üzenetére
Nekem nehéz is lenne másra szavaznom, mivel 10+ éve a Linux Mint Cinnamont nyúzom.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nobara kimaradt az életemből eddig, amikor olvastam róla, úgy emlékszem gaming-ra volt kihegyezve. De a userbarátsága mellett van még egy hatalmas előnye a Linux Mint-nek, nagyságrendekkel többen tudnak segíteni, ha kérdésed lenne! De egyébként live módban futtatva bármelyik disztrót kipróbálhatod, ha már fenn van egy állandó. A live az nem nyúl a már telepített rendszerhez.
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Nem tudom, nekem a 24.04-gyel voltak gondjaim, de a 25.10 már jó.
-
cog777
őstag
-
csgabee
tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Tehát Te is erre szavazol: Linux Mint Cinnamon ?
Hiszek Nektek,és akkor azzal kezdek.A windows se ment egyből.Azon már azért kiigazodok.
De valamiért a Nobaráról olvasottak fogtak meg nagyon.
Már várom,hogy nekilássak.És tudom,ha valami nem menne többszöri próbára sem,akkor Rátok számíthatok!Amit tényleg nagyon köszönök!
-
válasz
csgabee
üzenetére
Szia!
Igazán nincs mit, bár én inkább csak belevauztam a témába, de azért tényleg sikerült megtalálnotok a gubancot, ami lássuk be, elég ritka. Nem véletlen, hogy többen a BIOS trükkös beállításaira tippeltek. De innentől már jön a nagy szabadság, tuti neked is meglepő lesz, milyen tud lenni mondjuk épp egy Linux Mint Cinnamon a Windows után.
Ennyi szívás után meg is érdemled, hogy most már minden gördülékenyebben haladjon. Pár dolog még azért fog szembejönni, de épp ezen a disztrón lesz egyszerű megoldani. Szóval szurkolunk neked, sokan már rég feladták volna.
-
válasz
csgabee
üzenetére
Nekem is fura, hogy nem használod a 4db normál Sata csatlakozót, ha épp annyi HDD-d van. Mit jelent az, hogy nagy merevlemez? A gépházban biztosan elfér.
MVME berakáskor nekem is említették,hogy egy slot ilyenkor ugrik.
Ez az említették is érdekes dolog, ezeket el kéne felejteni, megnézed a hivatalos forrást, ami az alaplap weboldala és ha ott valami nem egyértelmű, akkor rákérdezel max...minden egyes alaplap Specifikációjában leírják, ha érint valamit valamilyen korlátozás!A lapodon nincs Sata-t érintő korlát...
Storage Interface
1 x M.2 connector (M2A_CPU), integrated in the CPU, supporting Socket 3, M key, type 2242/2260/2280/22110 SSDs:
- AMD Ryzen™ 5000 Series/3000 Series Processors support SATA and PCIe 4.0 x4/x2 SSDs
- AMD Ryzen™ 5000 G-Series/4000 G-Series/3000 G-Series Processors support SATA and PCIe 3.0 x4/x2 SSDs 1 x M.2 connector (M2B_SB), integrated in the Chipset, supporting Socket 3, M key, type 2242/2260/2280/22110 SSDs:
- Supporting SATA and PCIe 3.0 x4/x2 SSDs 4 x SATA 6Gb/s connectors, integrated in the Chipset:
- Support for RAID 0, RAID 1, and RAID 10
A Linux particióját remélem már nem NTFS-sel csináltad meg!
-
shadow1901
aktív tag
válasz
csgabee
üzenetére
-Az 5 sata eszköz. 4 hely van a lapodon. Író nem kell 0-24, hagyd a francba a dolgok vásárlását. Feldugod ha kell valamelyik nem kellő HDD helyére. Vagy 1Tb és 2Tb lemezt lecseréled 1db 3Tb-ra. De inkább kell a fájdalom és veszel egy másik kétes vezérlőt...
-Húzz le mindent.... "A merevlemez rajta maradt. "
-Nem volt gondod win alatt? "Igaz DVD író néha se megy."
-Win nem sikított érte? "...netes források szerint az Asmedia ASM chipjei okoznak ilyet..." Nem derült ki de nyilván linuxon problémás. Elég sokminden hajlamos linuxon problémásnak lenni. Nem törvényszerű, de furcsán kezeled az utasításokat, furcsán adod vissza a látottakat így rosszat sejtek.
- "Online próbád" pedig LIVE-nak hívják. Van valóban online próbára lehetőség de az más! Distrosea
- Mivel ugyan azt a forrást írod a lemezre mint amit gépről hallgatnál így valahol a láncban van a vélt/valós torzulás. Az lehet egy lejátszóprogram/codec, kábel, vagy a hifi bemenete. Mindenképp tegyél még egy próbát a kábeles összekötésre. Ha javul akkor megoldódik a csatlakozó probléma is az író kiesésével. M.2 SSD használatával nem törvényszerű a sata port kihullása, nagy az esély rá, de a kézikönyv tud többet mondani. De ha valóban pótolhatatlan adataid vannak, akkor esetleg egy HDD-re kimásol és fiókba elrak szintén megoldódik a csati probléma.
- RAM felhasználás függő. Majd meglátod. Egyelőre biztos mással lesz bajod. -
Használgatom kb. egy hete az Ubuntu 25.10-et és teljesen jónak találom. Nincs ezzel semmi gond. Nem teljesen értem a gyűlöletet az Ubuntu felé, még a snap is elfogadható sebességben üzemel, egyedül a LibreOffice az, aminél tényleg sokat kell várni és nem értem, hogy miért, de mindegy, együtt lehet vele élni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
csgabee
üzenetére
A Linux Mint Cinnamont [link] javaslom úgy elsőre. Magyarul mindegyik asztali disztró tud, az viszont nagyon kezdő barát, a dolgok ott vannak benne, ahol keresnéd. A terminal egyébként nem az ördögtől való, de napi szinten mi sem használjuk, az csak egy eszköz, ami segít.
Picit kitérve a gépre, egy lehetőség a külső USB-s dokkoló hdd-k számára.
Nekem régebben volt 3 darab 1TB-os hdd-m, helyettük vettem egy 4TB-os külső hdd-t, szintén USB-s. Ez így nekem jó, mert ha több hdd volt a gépben, az eredő vibrációkkal mindig küzdeni kellett, én meg szeretem, ha a gép csaknem hangtalan.
DVD íróm már nincs egy ideje, oda meg Temu-n vettem egy külső írót, az is USB-s, ráadásul van benne kártyaolvasó és egy komplett USB hub is.Most, hogy a ramjaid a megfelelő slotokban vannak, akkor akár az XMP profiljaikat is használhatod ami egy Ryzennek sokat számít, de az már egy másik topic témája.
-
csgabee
tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Az az igazság,hogy van több 1,és 2 terrás merevlemezem,valamint egy DVD író.Összesen 4 merevlemez+az író.
Amíg meg lehet oldani SATA vezérlővel a dolgot nem szeretnék nagy merevlemezeket.
Esetleges meghibásodásnál így több esélyem van,hogy biztonságosabban legyenek a cuccaim tárolva.DVD író pedig a régi,de tökéletes Technics hifimbe való CD kiírásra van.Van még tartalékban egy kevés CD lemezem,és sokkal szebben szól,mint PC-vel összekötve. MVME berakáskor nekem is említették,hogy egy slot ilyenkor ugrik.
De érdekes,hogy Windows nem sikított érte,csak a Linux.Sose jöttem volna rá Nélkületek!
Remélem lesz kedvenc Linuxom,és áttérek végleg.Szeretnék full magyar,és terminál nélküli változatot.De ,mint este kiderült lehet online is telepítés nélkül tesztelgetni.Lehet úgy fogom kipróbálni őket.Amúgy a Ventoy nagyon nagy találmány.Arra tettem fel eddig vagy 6 Linux+1 Windows rendszert.A Linuxból van 10 feletti változat szerintem.Remélem hamar rátalálok a nekem tetszőnek.
Valamint ram vásárlásnál is akartam keveset várni.Úgy hallottam Linux ram igénye kevesebb. 2x4gb 2400mhz Hyperx van benne.Windowsnál sokszor kevés.Amúgy nem játszom vele.Viszont a BIOS frissítés után 2% proci használattal fut a gépem.Azt a segítséget is nagyon köszönöm!
Alin találtam M.2. helyre 6db-os SATA adaptert.Lehet kipróbálom.Úgy is 2 hely van alaplapon,és csak 1 db MVME lesz benne valószínűleg.És akkor ki is tudom tenni a kicsi SATA kártyát.
[link] -
Petya XT
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Az van velük, legalábbis nálam, hogy nem UEFI kompatibilisek, a BIOS-om szerint. De lehet, hogy laponként eltér. Sanszos, hogy ezért nem indult el a telepítő, lehet itt is ilyen ez a kártya. A rendszerlemez alaplapi SATA, a többi mehet a kártyára, akkor nincs baj. Egyszer már csúnyán megszívtam, amikor oda akartam telepíteni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
csgabee
üzenetére
Na, csak kiadta magát!

Viszont van 2 + 2 sata portod az alaplapon, azokkal mi a gond, hogy bővítő kártyát tettél be?
Ilyenekkel nincs konkrét tapasztalatom, de csal az ASMedia csipjeivel szerelt megoldásokra láttam ezt a problémát, azt viszont jó pár évre visszamenőleg. Az okát nem tudom, mert egyébként a kernelben támogatottak ezek a sata vezérlők. Azt hiszem akkor van velük baj, ha az alaplapon lévő vezérlő mellé kerülnek, mint nálad is.
-
csgabee
tag
Srácok mindenkinek nagyon,nagyon köszönöm a rengeteg segítséget. Remélem én is megszeretem a Linuxot.
Hálás vagyok Nektek!!!El se hiszem de működik. 😀 -
Petya XT
senior tag
válasz
csgabee
üzenetére
Nem az a PCI SATA kártya csinálja a fesztivált? Nálam volt már ezekkel ilyen jellegű problémám. Csak alaplapi csatikra kötve minden, kártyát kivéve, ez is megérne egy próbát. Tényleg csak egy ötlet, mert látom volt itt már minden, mint a mesében.
Közben látom, már másnál is előjött a gyanú, csak nem olvastam az aljáig.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
csgabee
üzenetére
Ez így elég biztosan a Sata vezérlőhöz kötődő probléma. Azt nem tudom a te lapodon mi van, a netes források szerint az Asmedia ASM chipjei okoznak ilyet.
Én azt javaslom, hogy egy próba erejére húzd le az összes satás eszközt. Ha akkor bebootol a live iso, akkor állítsd le a gépet, majd egyenként dugd vissza a sata kábeleket és nézd meg, hogy melyiknél hasal el. A korábbi képed szerint 3 satás eszköz van a gépben.
*az egyik találat szerint kifejezetten a DVD meghajtó okozta a problémát, annak valamijét amire most nem emlékszem rosszul kezelte az alaplapi sata vezérlő. -
cigam
titán
válasz
cigam
üzenetére
Pedig a „AHCI controller unavailable” hiba valószínűsíti, hogy a SATA mód nincs AHCI-ra állítva. Mivel a B550 chipset elég régóta támogatott, szinte kizárt, hogy találsz olyan distrot, ami nem támogatja. Ha nem SSD van benne, ez sem különösebben fontos.
Állítólag, ha SATA M.2 SSD-t teszel be, az letilthat egyes hagyományos SATA portokat (ez a manualban fel van tüntetve). Pontosan melyik Kingston van benne?
Melyik Soltba van bedugva?
1 db PCIe 4.0 x4 (CPU-hoz kötve, Ryzen 3000/5000 sorozattól felfelé).
1 db PCIe 3.0 x4 (chipsethez kötve).
Az MI szerint ezeket kell ellenőrizned:
Indítsd újra a gépet, és lépj be a BIOS-ba (Del gomb indításkor).
SATA mód: állítsd AHCI-ra (ne RAID).
Menü: Settings → SATA and RST Configuration → SATA Mode → AHCI.
Secure Boot: kapcsold ki, ha gond van a telepítő indításával.
Menü: Boot → Secure Boot → Disabled.
CSM (Compatibility Support Module): kapcsold ki, ha UEFI telepítést használsz.
Menü: Boot → CSM Support → Disabled.
Ellenőrizd, hogy az NVMe SSD megjelenik a BIOS-ban a Boot menüben. -
cigam
titán
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton
üzenetére
Az Amdvlk az mostanra megszűnt. Ezzel tudod végleg törölni:
sudo apt-get purge amdvlk lib32-amdvlkElvileg fentvan a radv-s vulkan csomag alapból, de ha nem, akkor ezzel tudod felrakni:
sudo apt-get install vulkan-radeon lib32-vulkan-radeonÍgy biztosan a vulkan-radeon fog futni. Egyébként ezzel a proton opcióval tudod fixálni, hogy a radv-t szeretnéd:
AMD_VULKAN_ICD=RADV %command%De ha törlöd az amdvlk-t, akkor ez nem fog kelleni.csgabee: nem látjuk a Debianos képet.
A videóba is belenéztem, az alapján mire gondoltál? -
cog777
őstag
válasz
NeoPampalini
üzenetére
Hat, ha a config file hibas, akkor n lehet disk vagy ram hiba?
-
csgabee
tag
Debian eddig jutott.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
NeoPampalini
üzenetére
Kifutottam a szerkesztési időből.
Természetesen az ONT is újra lett indítva, de nyilván nem segített semmit.

-
NeoPampalini
senior tag
Mai érdekes jelenség, sikerült megoldani, de azért érdekelne, hátha van tippetek, mi okozhatta.
A gépen semmi nem változott, nem volt frissítés, semmi. Egyszer csak a böngésző elkezdett nem működni, nem jött be egyetlen oldal sem.
Gyors terminál ellenőrzés: IP-re ping OK, host névre kuka. De csak az én gépem, mert a céges laptop, ami ugyanazon a telekomos ONT-on "lóg" (wifin), hiba nélkül megy.
Jó, akkor újraindítás. Itt már fura volt, hogy a Thunderbird-re panaszkodva nem akart újraindulni -> reset.
Belépek, erre ugyanaz fogad: böngészőből nem érek el semmit, ha host névvel próbálom.
Ugyanekkor a Double Commander-t indítva hibát dobott, hogy a home mappában a config file invalid -> elveszett minden beállításom (nem a világ vége, de na).
Végül az [itt] leírtak után életre kelt a DNS.
Mi a túró történhetett itt? Minden más hiba nélkül működik...
-
csgabee
tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Már majdnem örültem
-
-
-
csgabee
tag
Srácok,
Szerintem megvan a hiba.
Most találtam.Igaz az angolom eléggé gyatra.De fura,hogy itt is épp egy Gigabyte lappal mutatják.
Be is jött a szép kék felület,de nincs PS2 klavim,és érdekes,mert ezen a felületen nem érzékeli az USB-s billentyűm.
[link] -
csgabee
tag
válasz
I02S3F
üzenetére
Szia,
DVD lemezről is ugyan azt csinálja,mint pendrive-ről.Ha lefut ez a rész újraindul.majd körbe körbe karikázik.Pár perc után vagy windows tölt be,vagy a pendrive tartalma újra boot beállítás függvényében.De a telepítő nem indul el.
Ha egy merevlemezt EXT4 partícióba tennék talán nagyobb lenne az esély?
Uefi resetet tanácsodra megcsináltam.Majd letíltottam ismét a Fast bootot, secureboot, a CSM,és az AMD CPU FTMP lehetőségeket
-
csgabee
tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
kedves Tibi,
Nagyon szépen köszönöm a kedves gesztust.Most még nagyobbat emelkedett előttem a magyar Linuxosok köre.És még jobban vonz a program.
Helyileg Bokodon lakom.
Még azért próbálkozom,hátha lesz sikerélmény.
Mely rendszert ajánlanád,hogy próbáljam ki?Nem játszom,és nem is szándékozom.De a terminal lehetőségét ki szeretném hagyni.A Vine,és hasonló programokat szeretném,ha benne lenne.Azért tetszett meg a Nobara42,mert elvileg abban sok iylen van. -
Warton
őstag
Kipróbáltam a Jedi Fallen Order című játékot és a múltkori Far Cry 5-höz hasonló fekete izélést tapasztaltam.
A ProtonDB szerint amdvlk okozhatja ezt és hogy használjam a radeon-vulkant. Na most kb. a következő percben a Manjaro frissítés leszedte az amdvlkt, viszont nem tudom, hogy hol lehet megnézni, hogy melyiket használja egy rendszer, mert lehet, hogy a Linuxminten még az amdvlk van? -
válasz
csgabee
üzenetére
Szia hol vagy helyileg? Ha közel, átmegyek hozzád, már nagyon kíváncsi vagyok mik történnek nálad

Szerk, Growler megelőzött.
Rajta vagyok én is, 444tibi néven, Pécel city.
Amúgy tényleg nem azért hogy, de egy ilyen kezdeményezésre 170 tag jelenezik, az szerintem nemhogy karcsú de inkább nemleges.
Vagy, ennyien használunk mér csak Ubuntut
-
cigam
titán
válasz
I02S3F
üzenetére
Az lehet, de esküszöm nem tudom hol akadt el, mi történik nála
Plusz kibogozni, hogy mit ír... pl.A telepítő nem indul se DVD re kiírva,se rufussal,se ventoy-al.
Sehol egy konkrétum, egy többszörösen bővített mondat, hogy pl. xy distro iso-ját kiírtam egy DVD lemezre, és amikor arról indulna a gép, xyz hibaüzenetet ír. Ha nem is írja le, legalább fotózza le meddig jutott. Ellenőrizte, hogy a letöltött ISO rendben van? számoltatott hozzá ellenőrzőösszeget? Pont a hétvégén jártam úgy, hogy a torrenten letöltött opensuse ISO-k nem voltak hajlandók indulni, ha közvetlenül a böngészővel töltöttem le, az meg egyből beröffent.Ha letöltöm az UEFI Windows boot,akkor újra a start nobara,férfira stb jön be.
Hogy mit tölt le?! Milyen férfira jön be? Totál értelmezhetetlen. -
cigam
titán
válasz
csgabee
üzenetére
Ez a baj. Mire megértjük hol akadtál el, már három lépéssel tovább áltál. Így nehéz segíteni.
Mi alapján választottad azt a distro-t? Néztél róla telepítő videót? Meg is értetted, hogy melyik lépés mire szolgál, mi történik olyankor?Ez (se) úgy működik, hogy ham, bekaplak. Meg kell tanulni!
-
Az áprilisi 4,27%-ról szépen visszaesett 3% alá. Nem teljesen értem a Statcountert, hogy mi alapján számol.

-
csgabee
tag
válasz
shadow1901
üzenetére
A 42-es változatot. Azt olvastam abban benne vannak a Windows hoz való Vince, és ilyesmik. De a Fedora ,Mint, és egyéb distribucio sem telepíthető.Ès az online változata se megy.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Összefoglalnád, hogy hol tartunk most?
Azért is nagyon furcsa nekem a helyzet, mert pont ilyen alaplapom van, csak rev 1.0-ás, de minden úgy bootol rajta, ahogy kell.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Invalid arch-dependent ELF magic volt eredetileg, és eszerint akkor kapod ezt az üzenetet, ha a Grub sérült, felismerhetetlen vagy hibás elf fájlt próbál betölteni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
csgabee
üzenetére
Na ez frankó, nincs is "FEc" nevű biosz ehhez az alaplaphoz, egyik revíziójához sem! Ami azt jelenti, hogy ha volt is ilyen, azt utólag törölték valami okból...
Nem egy nagy dolog a biosz frissítés, csak letöltöd az alaplapod revíziójának megfelelő zip fájlt innen: [link]. Belőle a 32MB-os bios fájlt rámásolod egy pendrivera, majd a képen látható Q-Flash menübe belépve egyszerűen csak beadod neki a fájlt és már csinálja is, pár perc az egész.
*Max annyi, hogy ne utólag dugd be a pent, már legyen bent mikor indul a gép.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- One mobilszolgáltatások
- Milyen légkondit a lakásba?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- BestBuy topik
- Call of Duty: Black Ops 7
- Path of Exile (ARPG)
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Építő/felújító topik
- Synology NAS
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 64GB Space Grey-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3668, 100% Akkumulátor
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3421
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nintendo Switch Oled // Számal // Garancia //
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
, MS pedig nagy programozógárdával, jópénzért...ok Wint is tartok, mert azon a vonalon jobban otthon vagyok, de elkezdtem tanulgatni a mai Mint- et is.
Olyan van, hogy RAM-ból nincs olyan, hogy sok meg ehhez hasonlók, de az már qrvára rossz, ha tele van a RAM! Gyanítom nem is pontosan így akartad ezt megfogalmazni. Egyébként ha nagyon szeret tele lenni a RAM, akkor jönne képbe cog777 kolléga

Linuxok között ez elég durva tud lenni...