Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sh4d0w: Én és a számítógép
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- sidi: Samsung Deskmaster 386s/20n
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Algieba: Nokia E61i 2025-ben
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
IstvánLászló #107121 üzenetére
Nagyon nincs mit méregetni rajta, mert senki nem fogja lecserélni még a legolcsóbb SSD-t sem, hogy visszaálljon HDD-re.
Nekem le is van húzva, ne kerregjen ott nekem mikor nélküle egész csendes a gép. -
IstvánLászló
őstag
válasz
growler #107123 üzenetére
Értelek van egy Samu M2-es 1Tb-os meghajtom,amit gépjavítás miatt és adat tárólására vettem,nagyon gyorsan bootol.
A rendszeremnek a hórdózhatósága miatt,jelenleg egy AXAGON támogatja a timmelést aluminum házban NVME M.2-es USB C kábellel tudom csatlakoztatni,akár USB2.0-3.1-re csatlakoztatva.
A családban lányomnak a gépe szókót dőglődni winen;fagyás és más érthetelen mizéiák - miatt,ekkor használom ez a USB lehetőséget.A gépemen ezzel a kűlső adapterrel USB3.1-en fantsztikusan nagyon gyors sebességgel bootol a rendszerem,amit mondasz minden is ígaz.
Amikor megvettem ezt a cuccot,elsőre rőgtőn rátettem: Pure ArchLinux Cinnamonnal és belaktam a rendszert tejesen beállitotam mindent - ami éppen nekem kell és ha kellene használhatom. -
growler
őstag
válasz
Az Arch Cinnamon rendszered megérdemelne egy SSD-t!
-
válasz
Köszi az eredményeket, egész jó a cached reads érték minkét esetben, ebből is látszik, mennyit számít a hardverkörnyezet egy meghajtó használatánál. A másik értéknél látható is, hogy HDD-kről van szó.
Még megnézhetnénk az itt említett másik értéket is a jobb összevetés miatt!
ezekre gondolok:
sudo hdparm -Tt --direct /dev/sda
sudo hdparm -Tt --direct /dev/sdb
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #107102 üzenetére
#ArchLinuxon Cinnaonnal éles rendszeremben kasználtam a parancssorokkal mért HDD sebességeimet,szándékom nem áll vítát kelteni - csak is egy mai élő mérést készitetem el terminálban,mert ez a tényleges sebességűk és most tisztelettel küldöm a méréseimet és ez szándékomban nem áll összehasónlitani SSD M2-es tárólókkal,tudom tapasztalatból hogy gyórasabbak.
A gépeinknek a képességeit nézzük általánossgágban is sokan használnak HDD-ket - akár tőbb terrásokat.A Ryzen configomban 32GB rammal és Jelenleg HDD-knek témájában én is tesztelteltem élesben a sudo hdparm -Tt /dev/sda - sdb Sata3-as két HDD-met,a boot egy 500Gb a bacupnak 1TB van a gépemben,mérés eredményei.
sudo hdparm -Tt /dev/sda
/dev/sda:
Timing cached reads: 63956 MB in 1.98 seconds = 32308.97 MB/sec
Timing buffered disk reads: 292 MB in 3.00 seconds = 97.29 MB/sec
sudo hdparm -Tt /dev/sdb
/dev/sdb:
Timing cached reads: 62604 MB in 1.98 seconds = 31619.35 MB/sec
Timing buffered disk reads: 460 MB in 3.00 seconds = 153.13 MB/sec
A szándékom ezzel a méréssel,hogy tudjak mindenkinek segíteni,azoknak akik éppe HDD-t használnak.
A tapasztalataim tőmőren mondom, boot útán rendszer elfogadhtó jó sebességgel gyorsan tőltődik,ami maxinum nálam 40 másodperc loginnal egyűtt mértem ezt az időt-le.Ajátékoknak a témájában a betőltési sebesség megfelelően gyorsnak mondom,ez más többi játékoknál változhat is a betőltendő adatoknak a mennyiségétől is fűgg.
Azt remélem ezzel tudtam segíteni,ígyekeztem érthetően tőmőren leírni a mai tapasztalataimat. -
válasz
csixy #107116 üzenetére
Szerintem ezeknél a tipusoknál nem nagyon tud okosat mondani a HDS, általában értelmetlen industrial, server SSD-ket nézegetni vele.
Ez a Kioxia/Toshiba HK4-E 1.6TB nem egy könnyen pusztuló tipus a 8,76PB TBW-jével, de a lényeg, hogy 2D MLC NAND-os!
Szerintem túlél bennünket simán!
-
válasz
Albert.Tamas #107109 üzenetére
WoeUSB vagy Ventoy, ez a kettő működik Windows ISO-val.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
Albert.Tamas #107115 üzenetére
Linuxszon ez van.
-
válasz
Albert.Tamas #107115 üzenetére
Ezt nem tudom, sokan tapasztalnak ilyet is, olyat is. Én 99%-ban hálózatra dugva használom a notit.
-
-
válasz
Albert.Tamas #107109 üzenetére
Ha a linkeltek között nem találsz megfelelőt, akkor hagyd a fenébe a projektet. Amilyen bolhaugrásokat csinálsz naponta az OS-ek között, semmi értelmét nem látom, keress egyet, amin elfut a böngésző és szépen gyakorolgass. Ez nem a Debian lesz, hanem a Linux Mint. Maradj annál, legutóbb még azon voltál. Debian majd pár év múlva ráér...
Amíg Linux Mint-en ilyenekel bíbelődsz, tényleg van még mit megismerned. Ezt tényleg jószándékkal írom, nem bactatásból.
Amúgy mi a célod ezekkel az össze-vissza ugrálással disztrók között?
-
válasz
fekete.puma #107106 üzenetére
Azért már az átlagos user gépében is jellemző a PCIe 3.0 storage foglalat. A PCIe 4.0 teljesen normális ezekbe is, lassan ezeket érdemes venni, mert lassan kikopnak a jó PCIe 3.0 csatolósokm ahogy a jó SATA-k is kikoptak. A sebessége meg pont annyi lesz, mintha 3.0 SSD lenne a gépben.
Előző notimban is PCIe 4.0 SSD volt, de a csatoló csak PCIe 4.0x2-es volt, az is kb PCIe 3.0 sebességű volt. Szekvenciális sebességekről beszélünk nyilván.A Crucial BX500 amúgyis a leggyengébbek között volt, 10 darabért se cseréltem volna el egy Samsung 850 EVO vagy 860 EVO-ra(PM883-ra).
-
fekete.puma
aktív tag
balenaEtcher-t ajánlottam volna de ha minden igaz az nem a legjobb win-re.
WoeUSB-ng ez grafikus. (dedikált eszköz Windows bootolható USB-hez Linuxon)
Ventoy erre csak fel kell másolni az ISO-kat lehet több is és telepítésnél válogatni közülük. -
válasz
Albert.Tamas #107110 üzenetére
Dupla kattintás az iso fájlra.
-
válasz
Albert.Tamas #107105 üzenetére
Nem kell hozzá semmi. Formázd meg a pendrájvot fat32-re és öntsd bele a felmountolt windows telepítő iso tartalmát.
-
válasz
Albert.Tamas #107105 üzenetére
Itt válogathatsz.
-
Albert.Tamas
tag
Sziasztok , debianon vagyok kellene nekem egy olyan program mint a rufus windowst kellene kiírni pendrivera , tudtok ilyent ? Köszönöm
-
válasz
fekete.puma #107103 üzenetére
Felesleges volt megkérdezni, a videóvágás és a többi írásintenzív process az nyilván igényli a minél gyorsabb SSD-t, de itt nem ezekről volt szó, hanem az általános homeuser tevékenységről.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
ubyegon2 #107102 üzenetére
Megkérdezetem a Grok-ot , hogy aki rendszeresen használja a videó vágást szerkesztést, képszerkesztést, virtuális gép snapshot-ok fájlmozgatás a pc-t a hétköznapi átlag felhasználói tevékenységek mellett 5 év alatt kb mennyit írhat az SSD-re?
70-90TB-ot saccolt, kevésbé intenzíven 50TB ami szerintem reális, ha a sajátomat nézem, nem a torrent nyomja meg.
Komolyabb pc esetén Crucial T500 1TB vs Crucial BX500 1TB SSD-k 5 éves távlatában szerinted mennyi időt veszteséget határozott meg, hogy ha a gépbe a lassabb SSD-vel végezték volna?
Erre mit kell írni a terminálba? -
válasz
growler #107101 üzenetére
#Linuxon parancssorokkal mért SSD sebesség
Az említett parancs valóban fontos, mivel szaktopikban is sokszor elhangzik, hogy egy SSD használati gyorsasága nagyban függ a hardverkörnyezettől, amiben használják.
Ami jobban tükrözi a nyers eszköz és illesztőprogram teljesítményét, az a
sudo hdparm -Tt --direct /dev/nvme1n1
parancs.Összehasonlításképpen mutatom a különbséget:
/dev/nvme1n1:
Timing O_DIRECT cached reads: 4224 MB in 1.99 seconds = 2121.69 MB/sec
Timing O_DIRECT disk reads: 8078 MB in 3.00 seconds = 2692.59 MB/sec
/dev/nvme1n1:
Timing cached reads: 39272 MB in 1.98 seconds = 19828.01 MB/sec
Timing buffered disk reads: 8954 MB in 3.00 seconds = 2984.57 MB/sec
-
growler
őstag
válasz
fekete.puma #107100 üzenetére
Ha a gép képességeit nézzük, akkor az alábbi parancs - szerintem -
erre elég egzakt választ tud adni.:
sudo hdparm -Tt /dev/eszköz azonosító
(A -T kapcsoló figyelembe veszi a processzor, a gyorsítótár, és a vizsgált rendszer memóriájának a sebességét is. - és így mutat
egy jellemző értéket.)
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Autós topik
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- Intel Dual Core 2000 felhasználók barátságos offolós topikja
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Gaming notebook topik
- Milyen alaplapot vegyek?
- iPhone topik
- Mégis marad a Windows 10 ingyenes frissítése
- OpenMediaVault
- További aktív témák...
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával! Upd. 10.03
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Starlight- 1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen,,MS3433
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- Samsung Galaxy S22 Ultra / 12/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest