- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ricshard444: Fényképező ? Telefon helyett
- Peter Kiss: Somogyi internet rádió INR 5000/BK
- Meggyi001: Egy olcsó vállfás megoldás a pólóimnak...
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vasti74
senior tag
válasz
cigam #105275 üzenetére
Ja, 100 vagy 200 százalékra skálázott asztallal nem próbáltam, mert úgy könnyű ;-)
180%-on használtam, a megjelenítés és a Youtube 4k is hibátlan volt, egyedül a 4k videók lejátszása a NAS-ról ami VLC-vel nézhetetlen volt, és egy másik programmal is erősen akadozott.
Lehet, hogy tovább kellett volna keresgélnem, de hamar kiakasztott a Play Store a keresésekre kapott fizetett hirdetésekkel, a progikkal, amiket feltelepítettem, és kiderült, hogy nem ingyenesek, stb., szóval öreg vagyok én már ehhez ;-)
Viszont az asszony szerint, aki csak böngészőt használ szuper a rendszer, azt mondta a linuxból már nagyon elege lett - mindegy, kínzom vele még egy kicsit ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
cigam #105269 üzenetére
Nem igazán jobban, mint bármelyik másik linux X11-el - mert alapjaiban a Chrome OS is annak tűnik ;-) Pl. a 4k videók nézhetetlenek voltak, több lejátszóprogrammal is próbáltam. A Chrome - Youtube elég jól játszotta, amit kell, de az linux alatt is sokszor jó volt, aztán meg nem, a Chrome OS-t meg pár órát próbálgattam csak, aztán meguntam ;-)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Rowon #105268 üzenetére
+1 Libre-re, csak szokás kérdése. A Draw-jában olyan anyagot raktam össze két hét alatt, hogy abból a CNC marós gravírozós ember egy hifi erősítő hátoldalát nekem tizedmilliméter pontosan begravírozta ahogy én azt megálmodtam, jelölések, betűk, vonalak, minden, k* jó mint egy profi gyári.
A másik gravírozós meg jön nekem a Corel-el, na hagyjál békén ember, holélsz...
-
Zó
aktív tag
válasz
Rowon #105268 üzenetére
Nálam is az a favorit.
Ha meg már 4K, pont most próbálgatom az új HDMI-kábelt, az eddigi 1080p@120 Hz-et tudott (azt is időnként villogva), 4K-ban csak 30 Hz lett volna. Így megvan a 4K@120Hz. Ez, hogy lehet? Nem arról volt szó, hogy Linuxon Radeonnal nem kéne mennie, csak DisplayPorttal vagy arról átalakítva? Mindenesetre a Mint Cinnamon és a tévém is azt állítja, hogy működik csont nélkül (200%-os scalinggel).
Kzdek dühös lenni, hogy fölöslegesen vettem átalakítót is
Szerk.: Ami nem tetszik, hogy a Double Commander GUI-ja így 4K-ban nem az igazi.
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #105265 üzenetére
Nem is megváltást vártam! ;-) Csak kíváncsi voltam régóta (már akkor is, amikor még nem szívatott a linux + 4k ;-) , hogy milyen egy ilyen kütyü: vadásztam is egy ideje ilyen boxot, és éppen most találtam egy jót, jó áron. Úgyhogy kipróbáltam ezt is ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #105262 üzenetére
Csak "netezni" szuper. De nekem az, mint rájöttem, kevés...
Kell egy rendesebb Office, mert az online vackokat nem szeretem (OK, felmegy egyszerűen a LibreOffice, de elég vacakul néz ki) , hiányzott a megszokott fájlkezelés, nem működött a nyomtatóm, stb. stb., sok apróság, ami miatt nem jött be nekem.
Két gépet meg nem akarok az asztalra, még akkor sem, ha a Chromebox nagyon kicsi ;-) Inkább vissza a Mint, 200%, és úgy néz ki, hogy így most működik akadozás meg csíkozás meg ablakkeret vibrálás és hasonló szórakoztató effektek nélkül ;-)
...ugyanitt Acer Chromebox hamarosan eladó ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0 #105250 üzenetére
Már fel sem veszem ;-)
Egyébként meguntam a fractional scaling szívást, pár napja visszatettem egy Mint Cinnamon-t, és 200%-ra skálázva használom. Mert a Plasma-t még mindig nem szerettem meg.
De most éppen a Mint is szívat, pedig sok-sok évig jóban voltunk ;-)
Érdekes, ez a hangerő ugrálós dolog elmúlt. Most marad 100%-on... :-)
De Mint telepítés után telepítettem a multifunkciósomat, ahogy szoktam, azzal a telepítővel, amivel szoktam, és nyomtattam, szkenneltem, működött. Másnap nyomtatni akartam - nem nyomtatott. Mert telepített egy új nyomtatót, és a régi volt az alapértelmezett: de hogy az miért nem működött, passz, elvégre nem változott semmi, minden hátul van bedugdosva a gépbe, úgyhogy még csak az USB port sem változott.
A szkenner ugyanez: telepítés után működött, másnap meg telepítsek driver-t. Újra telepítettem, működik. Valameddig ;-)
Jó játék ez, szeretem ;-)
De valahogy még mindig tudnék mást használni: ismerem a Windows-t, volt 2x mac-em, most meg itt a Chromebox is, de nem győztek meg, hogy váltsak ;-) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dißnäëß #105258 üzenetére
Nem vitatkozni akarok, de nincs akkora különbség egy Lubi LTS meg az említett Debian között erőforrásigény terén, hogy érdemben megérje rögtön terminálos Debiánnak nekiugrani, főleg tapasztalatok nélkül.
Én ennél erősebb gépen egy Mintet állítottam be fájlszerver meg felhő backup célra a cégnél és bár meg tudnám oldani terminálból is az egészet egy alap Debianon, de egyszerűen feleslegesen sok melót jelentene, miközben a Mint GUI-n meg ott van minden ami kellhet.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Lacpac #105252 üzenetére
Szia, Debian minimum install-t tegyél rá, esetleg ha kell grafika nagyritkán, akkor egy XFCE desktop-ot.
Ennél gyengébb kétmagos AMD-re tettem ugyanezt és pontosan ezt csinálja: fájlszerver lett anyáméknak, kapott 2db 500G-s laptop HDD-t egy ITX házikóban, arra mentegetik a telefonjaik tartalmát néha, nem felhőznek (lassan betelik). Ahogy néztem, olyan 2-3 év múlva fognak ezek is betelni, majd kapnak nagyobb kisvinyót.
Raid mirror.
A Google is és az Apple is már ugatott, hogy fizessenek több helyért, betelt az alap tárhelyük. Hát lepucoltuk.
-
csixy
addikt
Ebbe ki tudod cserélni a 2 gigás ramot egy db 4 gigásra és megfelelő toldóval bele tudsz tenni egy satás SSD-t.
[link] -
Lacpac
őstag
válasz
CPT.Pirk #105253 üzenetére
Nem vagyok tapasztalt, de nem félek tanulni.
Fileszerverszerűség lenne a cél. Ha jobban érdekel, akkor privátban...Vettem egy fusi L920-at, de mire konfigoltam mindent, addigra elhalálozott az alaplap. Szerintem a feszültségosztó áramkörben a betáp után egy kondi. De se tudásom se eszközöm, se szemem nincs már hozzá. Az első kettö még pótolható lenne.
Most egy volt kollegámnál van, javítás alatt, de mivel időhiányos... ki tudja mikor lesz belőlle karika.Amíg elkészül, addig hátha sikerülne munkára bírnom ezt.
Jelenleg 10.04 LTS van rajta, már egy két dolgot nagyon frissíteni kellene rajta. -
csixy
addikt
válasz
Lacpac #105252 üzenetére
Állítólag bővíthető a RAM 4gigára, meg bele kell bütyilni egy SSD-t. Én már egyszer egy hasonlóba beleflexeltem egy Samsung 470-es SSD-t.
[Duhajkodásom egy Wise keskeny klienssel]
[https://www.cambus.net/openbsd-on-the-via-eden-x2-powered-hp-t510-thin-client/]
A bios frissítést kerüld el, nekem azzal sikerült megölni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lacpac #105252 üzenetére
Elég egzotikus cucc, a VIA még Windows alatt is problémás volt, de elvileg működhet Linuxon ez a gép. Valami nagyon könnyű disztrót próbálj meg, pl. Lubuntu LTS [link]
Ha tapasztaltabb vagy Linux téren, akkor van egy rakás tényleg minimalista disztró amiből még választhatsz. Mit szeretnél vele csinálni?
-
Lacpac
őstag
Sziasztok!
HP T510
VIA Eden X2 U4200 (dual core)
1GHz
2GB ddr3
VX900 chipset.Milyen linuxot lehet erre még rávarázsolni?
-
Zó
aktív tag
válasz
Vasti74 #105249 üzenetére
Kérdés egyáltalán, hogy ez általános Firefox-probléma-e vagy linuxos. Személy szerint semmilyen operációs rendszeresen, Minten sem futottam bele, sem Firefoxszal, sem LibreWolffal (meg másokkal sem, de azok nem relevánsak).
Talán ezen a vonalon el tudsz indulni.
-
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Frissen telepített Linux Mint Cinnamon.
Miért állítja át folyamatosan a Firefox hangerejét 87%-ra?
A hangbeállítások - alkalmazásoknál alapban 87%-on volt. Feltolom 100%-ra, nézek valami zenevideót, és kb. 10mp után lehalkul a zene, visszaáll 87%-ra (az alkalmazásoknál) úgy, hogy a Youtube hangerő szabályozója 100%-on van.
Ez mi és miért?! ;-)
Egy kicsit idegesítő... OK, persze feljebb tekerhetném a hangerőt a hangkártyán (USB-s külső kütyü) , de azért mégis... Szeretném, ha MŰKÖDNE a linuxom ;-) -
válasz
fekete.puma #105238 üzenetére
Nem, de buildelni akkor buildelsz ha nincs más KHMM GUACAMOLE
(Na jó, az is talán csak a Testingben nincs
)
@tordaitibi : A tárolók olyan szinten (legalábbis az apt) ellenőrzöttek, hogy abba nincs belepiszkálva. A launchpad-es tárolókkal csak a közösség véd, ha valaki feltesz valami kártékonyat, azt riportolni fogják, és le lesz lőve az a tároló.
Debianon ilyen nincs. A központi repok hitelesítettek, más meg nem. -
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #105233 üzenetére
Nekem nem.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
tordaitibi #105240 üzenetére
Nem tudom, hogy ellenőrzik-e de én az Ubuntu-t és a Snap-et is kerülöm.
-
válasz
Ellenőrzik.
-
válasz
Dehogyis ellenőrzik, pont olyan, mint egy python, vagy javascript repo.
-
válasz
fekete.puma #105239 üzenetére
Értelek de elviekben a linuxos közösség kezéből nem kerülhet ki rossz, mindegy hogy milyen formátum.
Arról egyébként tényleg gőzöm nincs hogy a Snapet mennyire ellenőrzi az Ubuntu, pardon a Canonical. Elméletileg szigorúan kéne nekik, vagy tévedek?
Flatpakról semmit nem tudok, nem használom.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
tordaitibi #105237 üzenetére
1 Saját tárolóból való telepítés. 2 Flatpak a készítő által felügyelt. 3 Flatpak 3. fél által ellenőrizetlen.
Mindegy szerinted?
Mondjuk az Aur-ból, vagy a GitHub-ról valaki bármit felpakol, neki mindegy. -
válasz
fekete.puma #105235 üzenetére
Így van ahogyan leírtad.
Csak elvi síkon,
nem ajánlott, ez nagyon érdekes mert ugye mindegyik natív debes program pont azt csinálja alapból amit egy minden joggal felruházott Flatpak program.
Akkor...? Nem mindegy? -
-
-
válasz
tordaitibi #105231 üzenetére
Csak hát nem lesz minden szoftvered Flatpak vagy Snap.
-
Igen pontosan de megvan az oka.
Mindkettő konténeres, os az os-en balül, saját futtatókörnyezettel.
Ha minden szoftvered debes, Snapes vagy Flatpakos akkor no problem, látják egymást.
Keverve már nem az igazi.
Kb. mint egy virtuális gép.
Amíg nem konfigolod, nem adod meg az engedélyeket addig nem lát ki a saját kis vilgából, nem kezeli a külső lemezeket partíciókat stb. -
-
-
-
válasz
Edorn #105224 üzenetére
Ennyit találtam
"To find FlatPost files, you would typically look for them in the standard directories where Flatpak applications are installed. These files are usually stored in the user's home directory under the.var/app
folder, specifically in a subdirectory named after the application's ID." -
Edorn
senior tag
Krusader file manager-ben hogy tudom beállítani a Kompare fájlösszehasonlítót?
A Kompare-t Flatpost-al telepítettem. Startmenüből futtatni is tudom. Viszont a Krusader beállításoknál ha jól gondolom a függőségeken belül a "diff utility" mezőben meg kellene adni az elérési útját. Azt hol találom? Hivatalos honlapján nincs, egy Krusader leírásban találtam egyet, de az nem működik (/usr/bin/kompare). Terminálban a "flatpak info org.kde.kompare" telepítési útvonalat nem ír.
-
-
Edorn
senior tag
válasz
Edorn #105219 üzenetére
Végül nem kevés kattintgatás, próbálgatás, kismillió leírás átolvasgatása után meglett:
Fenti hdajackretask futtatása, majd a 0x14 színének átállítás zöldre, jack detection átállítása: No Present-re. 0x1b jack detection átállítása: No Present-re. InstallBootOverride. Majd újraindítás után a megszokott helyen (tálca óra melletti hangerőikon) már ha átváltok fejjhalgatóról vonalkimenetre, akkor végre átvált hangfalra.
-
Edorn
senior tag
Esetleg egy dmesg --follow és nézed a kimenetet, miközben húzgálod a csatikat?
Nem mutatta, illetve a kiadott lista sem nyújtott semmi támpontot.
Próbáltam úgy is, hogy a fenti kezelőfelületen minden nem mikrofonnak megjelöltet bepipáltam és átállítottam NotPresent-re. Nem volt eredménye. Majd mindet Present-re. De ennek sem.
-
-
Edorn
senior tag
Ó, néztem én, meg próbálgattam, de hát van egy pár lehetőség (lefelé még lehet tekerni az ablakban, nem ennyi lehetőség van!).
De sem az elnevezések nem stimmelnek, sem a színek, sem a lehetőségek száma. Mi alapján lőjem be, hogy egyáltalán melyik soron kell módosítanom és hogy mit?
-
-
Edorn
senior tag
Remélhetőleg utolsó nyűgöm linuxra való áttérésben.
Mert minden egyéb tökéletesen, sőt jobban működik, mint windows-on.
Ami meglepett, hogy a játékok nem hogy jobban, de hibamentesebben működnek, mint windows-on!Ami még nem működik: a hangfalam.
A fejhallgatóm-mikrofonom a ház csatlakozójába van bedugva, az működik rendesen.
Viszont van az MSI B450 GAMING PLUS alaplapi hangkártya (Realtek® ALC892 - 7.1-Channel High Definition Audio) csatlakozójába dugva egy Edifier hangfal (1jackdugós, nincs kihasználva a 7.1). Az nem működik sehogysem.Linux tálcán az óra mellett a hangerőszabályzónál át tudok váltani fejhallgatóról vonalkimenetre a portoknál, de semmi.
Google keresés alapján erre akadtam több helyen is: [link]
De a kezelőfelületén nem tudok elmenni, hogy mit-hogy kellene átállítani, bár próbálkoztam pár variációval, de nem jártam sikerrel...hdajackretask kezelőfelület:
-
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Dißnäëß #105143 üzenetére
Ezen öreg C2D laptopok átka a tetű GPU
Ha azt modulárisra csinálták volna anno (persze minek, ugye), és most lenne, aki gyárt valami szénné butított mini, hiperhatékony AMD/Nvidia GPU-t ilyenekbe, lehetne upgrade-elni és menne a YT FHD-ben."
Aliexpressen lehet kapni notikhoz Crystal HD h.264 gyorsító MPci-e kártyát.
-
válasz
Sanyi.mTs #105201 üzenetére
Ebben a hsz-ben vannak hasznos USB wifi adapteres linkek.
Ezt is érdemes megnézni, ha még nincs meg:
-
Edorn
senior tag
válasz
cigam #105212 üzenetére
Időközben sikerült így működésre bírni:
Flatpost-al telepített Jellyfin Server -> azon belül DLNA bővítmény telepítése.Ezt már látja a médialejátszó. Bár a Jellyfin működése elég nyakatekert, de egyelőre megteszi, legalább működik.
Azért ránézek majd a miniDLNA-ra is, mert sokan ajánlották külföldi fórumokon, csak oda ha jól láttam sok terminálos/konfigfájlos bűvészkedés kell.
-
-
Edorn
senior tag
a gépre is be lehet törni úgy sok esetben
Akkor inkább hagynám az smb1-et.
DLNA valószínű jó lenne, mert az az UPNP-re épül.
Közben találtam egy ilyet, amint tudom kipróbálom:
https://snapcraft.io/install/home-media-server/fedora
De ha van jobb/beváltabb módszer megoldás, akkor kíváncsi vagyok rá! -
válasz
Edorn #105207 üzenetére
" mert max a mesefilmeket tudja valami feltörni az SMB1 elavultsága miatt."
Nem, a gépre is be lehet törni úgy sok esetben. Viszont egy otthoni hálózaton nem akkora para.
Elvileg így kellene v1-et engedélyezni
vagy ígyEsetleg DLNA-t ha tud a lejátszó, azt is meg lehet próbálni.
-
Edorn
senior tag
Fájlmegosztásos kérdés:
Beüzemeltem a samba-t, megosztottam egy mappát a saját mappán belüli "Nyilvános" mappában (Nobara KDE). Eddig nincs is gond, látható, használható.Viszont! Van egy médialejátszóm, amivel csatlakoznék rá, de az nem látja. Mégpedig azért (gondolom), mert csak régi verziójú smb van rajta.
Be lehet állítani valahogy, hogy SMB1-el ossza meg a mappát? Csak ez a mappa van megosztva, csak mesefilm van benne a gyereknek. Így gondolom nem biztonsági kockázat, mert max a mesefilmeket tudja valami feltörni az SMB1 elavultsága miatt.Vagy: Windows-on eddig UPNP-vel osztottam meg ezeket a meséket ugyanezen probléma miatt. Azt tudja kezelni a médialejátszó.
Esetleg más tipp, hogyan oldjam fel ezt a problémát?
-
urandom0
senior tag
válasz
Sanyi.mTs #105202 üzenetére
Épp hcl kolléga írt M365-ről nem rég: https://logout.hu/bejegyzes/ms_office365_linuxon.html
-
válasz
Sanyi.mTs #105201 üzenetére
Le tud, ha mondod neki. Debian alatt firmware-realtek -nek hívják a csomagot (mint alatt meg másképpen), de ilyen non-free firmware meg ilyesmiket le tud szedni.
A Live-ra is fel tudod telepíteni, csak nem tudom, helyből elkezd-e működni, és nyilván reboot után nem marad meg.Amúgy több Realtek-es fifi van itthon, működni működnek. Az, hogy ők nem adnak ki kernelmodult hozzá, nem jelenti, hogy nem fog menni.
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
fekete.puma #105122 üzenetére
Nagyon szomorú vagyok ha ez a valóság:
"Realtek does not support their WiFi 6 USB WiFi chipsets with in-kernel drivers and it does not currently provide any Linux support for its WiFi 7 USB WiFi chipsets. My current recommendation is for Linux users to avoid Realtek WiFi 6 and 7 based USB WiFi adapters and modules" -
Sanyi.mTs
addikt
válasz
tordaitibi #105117 üzenetére
nincs gondom linux használatával, pár évig használtam is, míg nem lett egy w11 kompatibilis gépem. egyedül az MS office hiányzott. ritkán használtam, de amikor kellett a libre és társai kezelő felülete annyira idegen volt, hogy nem nagyon tudtam azokat használni.
-
Sanyi.mTs
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B550M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest