- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- LordAthis: AI (és másra is használt) Cluster építése - Második Cikk
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- GoodSpeed: AMD Ryzen 7 7700X vs AMD Ryzen 9 9900X Cinebench R23 & R24 Benchmarkokban mérve
- bambano: Bambanő háza tája
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
Rimuru #105862 üzenetére
Attól függ kinek mire kell, van akinek az alap Gnome Boxes is megfelel.
Nekem már nincs türelmem kendácsolni azon, amit egy másik alkalmazás alapból hoz.
VMware nem dobálja el a netet az usb adapterrel, a pendrive-ot alapból felismeri nincs az, hogy nem látja mint a VirtualBox.
A VMware esetén a Windows jobban fut mint VirtualBox-ban de már a VirtualBox közelebb van hozzá, nem nagy a különbség. (proci, ram használat)
A virt-manager Windows-ra nem biztos, hogy jobb választás libvirt és a KVM ellenére. -
Rimuru
veterán
válasz
fekete.puma #105860 üzenetére
virt-manager csak egy front-end es tobb kulonbozo backendet is tamogat.
Nem annyira bonyolult de azert abban egyetertek hogy nem kezdonek valo.
-
I02S3F
addikt
válasz
fekete.puma #105860 üzenetére
Ejha!
-
I02S3F
addikt
Nagy öröm az új laptop!
Azon agyalok, hogy úgyis főleg Ubuntu alatt vagyok és értelme lenne virtuálisan használni a Windows-t, ha netán valami spéci dolgot kéne megtenni. Például Office-t használni.
Még a játékok nem is érdekesek annyira, mert nem játszom - újabban - . Csak egy dolog miatt szerintem meg kéne tartani. És ez a tanulás. Helpdesk-esként dolgozom és tervezem képezni magam (Hello gyorsan változó IT világ!). Ahhoz pedig nem árt a Windows host! Sokszor Hyper-V-t használnak a(z) MS mérnökök, oktatók, mert az MS szponzorálja őket. És szerintem Virtualbox-ban nehezebb beállítani a virtuális hálózatot.
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
berusbacsi #105855 üzenetére
-
Warton
őstag
Most volt egy kis szabadidőm, úgyhogy a potato gépemen (i5 2400, 8GB, GTX750) LinuxMint 22,1, 6.14.0.27 kernel, GE 10.12) tesztelgettem az NTSYNC-et és annak hatását a teljesítményre. Röviden: semmi pozitív hatást nem érzékeltem. Összességében ez egy lufi, amit felfújtak a streamerek a kattintásokért, meg a watchtime-ért, ennyi és egyébként szégyeljék magukat, mert vélhetőleg egy kicsit sem ásták bele magukat a témába csak dumáltak a semmiről.
Olyan játékokat próbálgattam, ahol legalább a minimum rekit úgy nagyjából elértem. Amiket konkrétan próbálgattam:
Mortal Kombat11: Ntsync nélkül nagyon felejtős, Ntsync-el játszhatatlan, de legalább a menü gyorsabban elindul
Mortal KombatXL: Ntsync nélkül játszhatatlan, Ntsyncel nem is nagyon akart elindulni, de kb ugyanúgy játszhatatlan
Mortal Kombat 9: tökmindegy, ugyanolyan jól megy
Tomb Raider (2013): tökmindegy, ugyanolyan jól megy
Doom3: tökmindegy, ugyanolyan jól megy
Doom (2016): ezzel is azzal is játszhatatlan, sőt Ntsyncel valami bug miatt kifagyott nálam.
Batman: ArkhamCity: tökmindegy, ugyanolyan jól megy
Batman: Arkham Asylum: tökmindegy, ugyanolyan jól megy
Trials Fusion: tökmindegy, ugyanolyan jól megy
StreetFigtherV: tökmindegy, ugyanolyan jól megyÖsszességében, ha valami játék megy akkor felesleges ezzel szórakozni, mert annyit úgyse fog hozni. Ha valami nem megy akkor esetleg be lehet vele próbálkozni hátha, de azért nagy csodákat nem érdemes várni az ntsynctől. Nem gráundbréking!
-
Sup Raa
újonc
Ubuntu 25.10 daily telepítve,gyorstesztelve.Alszik,kel,stabilnak tűnik.Apró bug a kisegítő lehetőségeknél,shell-nél de komolyabb problémát nem tapasztaltam.
I5,hd 630.
Distrohoppingban gazdag új esztendőt mindenkinek!🥳 -
Sz_Imre
senior tag
Sziasztok!
EndeavourOS használok kde felülettel. Olyan problémám volna, hogy egy jó ideje a Chromium alapú böngészők: pl.: Vivaldi vagy a Chromium random bezáródik, vagy crash-el (ezt nem tudom eldönteni), de mindenféle hiba üzenet nélkül. Ha konzolon nyitom meg, akkor "eddig" nem volt probléma.
Hogy lehet kideríteni, hogy mi okozza, vagy hol kutassak, amiből rájövök, hogy mitől záródik be? Adatok (pastebin) (kerneltől független mit használok) -
I02S3F
addikt
válasz
fekete.puma #105850 üzenetére
Egyetértek! Nálam is így megy. Vagy Virtuálisan is mehet.
-
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #105848 üzenetére
Amit megosztanak, azt visszamentik doc-ba, de lehet ez változott, majd megkérdezem.
A nagyobb része .docx, ahogy a mentésben most rákerestem.
Az úgy volt/van, h valaki valami doksit elkészített wordben. Nincs revízió, vagy új változat... tehát az originállal szívnak. De nem is eszkalálnak, néha asszony szokott morogni, h nem fog %-ot számolgatni wordben. Gondolom sok olyan van, ami még nyomtatásra és kézzel kitöltésre készült, utána lehet nem is digitalizálták. Csak eltelt 15 év.
Azt is jeleztem/üzentem, h az nem jó, h a /users/dolgozó/dokumentumok/2022-es lócitrom facsaró találkozó Simagöröngyösön/képek/jóska/ az elérési út. (Kicsit rövidítettem, ennél hosszabb elérési utak és mappanevek vannak.)
Majd ha mentéskor a program "valamit kiír"... akkor az ezért lesz -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #105846 üzenetére
Dzsezusz krájszt, a .doc az még az MS saját programjaiban sem 100% kompatibilis! A 2007-es office már docx-es, mit használnak ott 2025-ben? És miért?
Ha a Wordben táblázatoznak, akkor az Excelben meg gondolom adatbázist kezelnek... Ez így elég reménytelennek tűnik Linux alól.
-
I02S3F
addikt
válasz
ViZion #105846 üzenetére
Sajna az Online Word, Excel azzal kezdi, hogy a legújabb formátumra konvertálja a doksikat, majd utána lehet módosítani.
Más:
HP EliteBook 840 G8
1. A fwupdt-er talált és felrakta a legújabb uefi firmware-t. Hurrá! Régen ehhez Windows kellett!
2. Az ujjlenyomat olvasót megtaláltam és rögzítettem is ujjlenyomatot és azzal ki lehetne váltani a bejelentkezést. Azonban én automágikusan lépek be, így számomra szükségtelen! Azt hittem a sudo jelszó helyett lehet ezt beállítani. Ez nincs kizárva, de még nem néztem utána! -
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #105837 üzenetére
+Rowon
AI szerint málnás az egész, igaza lehet. Mert sajnos asszonyéknál nem docx van, hanem ős office-ok doc-al, mindenki abba ment vissza. újabb office-val ez még OK, de linuxos cucc esélytelen lesz. Mert word-be sok táblázatot is használnak (ne kérdezzétek, fogadjuk el)... majd megnézek pár mentett anyagot megnyitva valamelyikkel... de nem reménykedem.
-
-
válasz
Petya XT #105842 üzenetére
Szerintem ugyanaz, mint az előbb linkelt weboldalon leírtak, mivel Ubuntu, Mint, Debian ugyanaz... mivel berakja a saját repoját a sources-list-ba, így frissül is rendesen.
Érdejkes, hogy frissül Mint-en, ha nincs is bepipálva a repo, de lehet azért, mert terminalból raktad fel, csak itt nem aktiválódott a pipa...
Debianon is bármilyen repot hozzáadhatsz a sources.list-hez.
sudo apt install curl
sudo curl -fsSLo /usr/share/keyrings/brave-browser-archive-keyring.gpg https://brave-browser-apt-release.s3.brave.com/brave-browser-archive-keyring.gpg
sudo curl -fsSLo /etc/apt/sources.list.d/brave-browser-release.sources https://brave-browser-apt-release.s3.brave.com/brave-browser.sources
sudo apt update
sudo apt install brave-browser
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #105840 üzenetére
Azért kérdeztem pont a Brave-et, mert ezzel telepítem én is, és hozzáadja a tárolóját a rendszerhez. Gondolom, ez Debianon nem lehetséges. Vagy igen.... hát én már teljesen össze vagyok zavarodva...
No, várjunk, nem is PPA, hanem más. Azt sem tudom, hogy miért nincs engedélyezve, pedig frissíti magát.
-
válasz
Petya XT #105839 üzenetére
Amíg szakik nem jönnek, Debianon nem PPA-zunk, ami nincs tárolóban, azt saját weboldalról oldjuk meg, ha ott sincs, akkor nem erőltetjük. Az audicius, VLC van saját tárolóban, a Brave-et meg az itt megadott parancsokkal terminalból tudod felrakni.
ffmpeg ha nincs fenn alapból, szintén benne van a saját tárolóban. Debiannak van magasan a legtöbb csomagja, gyakorlatilag saját tárolóból dolgozunk, kivétel a pár megbízható app, mint a böngészők, Chrome, Vivaldi, Brave...
-
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon #105829 üzenetére
Ha már azt kell választanom, akkor inkább egy sima Debian-nal próbálkoznék meg inkább. Kipróbálom a 13-ast, ha már a hangrecsegésem elmúlna tőle, már jó alternatívája lehet a Mint-nek. Mivel a többi ubi alapú dsiztrón is van recsegésem, gyaníthatólag megörökölte mind. Kérdés, hogy az Ubuntu saját maga miatt van probléma, vagy a Debian miatt. Az LMDE-t talán egyszer próbáltam, pillanatok alatt beleálltam vele a földbe, ez főleg azoknak az ismereteknek a hiánya okozta, amivel kellett volna rendelkeznem. Már nem emlékszem mi volt, de nagyot szívtam.
Debian szakik:
Brave böngészővel mi a helyzet, azt fel tudom e rakni? Mert ugye az is, és a Megasync is PPA-val van megoldva. Valamiért mindig tartottam ettől a rendszertől, de muszáj lépnem valamerre. A hang is csak DP-HDMI átalakítón vacakol, analóg, alaplapi kimeneten nem, de az nincs TV-n. Négy program kell: Brave, Audacious, VLC, . Ez mondjuk három, de sebaj. Egy kezemen meg tudom számolni, az a lényeg. Ennél a rendszernél az ffmpeg az hogyan működik, azt is tárolóból feltelepítem és kész? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #105836 üzenetére
Ha az LO nem jön be, akkor nincs sok lehetőséged, max az OnlyOffice. Meg a webes office, a maga korlátolt módján ami az MS fiókkal együtt van.
Mi egyébként használjuk az LO-t a cégnél vegyesen MS Office-al, és jellemzően működik. Amit megfigyeltem, hogy egyes MS Office kiadások gondolom szándékosan nem kapták meg az odf formátum újabb verzióinak támogatását, amit alapból használ az LO (asszem ez most odf v1.3). Ilyenkor nem szól neked az MS Office, hogy ő ezt a fájl verziót igazából nem is ismeri, hanem megnyitja úgy ahogy ő azt gondolja...
Egyébként szerintem inkább próbáld ki az LO-t, hogy hol tart ma mert egy ideje eléggé ráfeküdtek a frissítésekre. *Ubuntunál kissé régi az LO...
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
Asszony nem akarja hurcolni a céges laptopot, az bent maradna. Itthonra -nála kevés a hely- gondoltam egy laptopra, AIO, NUC vagy ilyesmire... de igazán ez sem jó, mert ha kikapcsolja, akkor ott sem éri el a cuccait. Viszont van egy home serverem, azt elérné, most is elérjük távolról. Azt is meg tudom oldani, h a /Home vagy a MS dokumentumok mappa elérhető legyen folyamatosan.
A probléma ott van, h MS office-t (csak Word, Excel, PP) használnak sokat (meg online bármiket, de ott ugye mindegy). Viszont nem szeretnék win-es virtuális gépet, boldogabb lennék LinuxMint-el
A LibreOffice és az OpenOffice sajnos nem alternatíva, kompatibilitásilag kuka volt mindkettő, amikor próbáltuk pár éve. Ahogy rákerestem, ez nem változott(igen, ez leginkább az MS hibája, de a munkahelyen ezt nem nézik).
AI ajánlotta az MS online ingyeneset (mivel laptopra vettek neki, sztem kizárt, h ide előfizessenek, mert ezt is használná), illetve a SoftMaker FreeOffice-t, amit nem ismerek.
Van erről tapasztalat? Van, ahol erősen lehúzzák, hogy csak annyi van benne, h vedd meg a fizetős verziót... OnlyOffice-ről is olvastam, azt használja valaki? Mondjuk ez elég drágácska... WPS office?
Ha van ezekkel tapasztalat, akkor kérlek osszátok meg -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rowon #105833 üzenetére
Sima Mint Cinnamon. Napi kétszer az Onedrive kliens felmegy a céges felhőinkre, szinkronizálja a tartalmukat a belső raid tömbjén, aztán éjjel csinál egy inkrementális backupot a napi állapotból. Így ha az amúgy Windowsos hálózat bekapna egy cyrpto vírust vagy hasonlót, akkor még mindig van backupunk az egészről.
Ezen kívül még a SWAKS küldözget összefoglaló levelet ezekről a dolgokról, onedrive logokat beletéve, nagy fájlokat külön listázva, stb.Igazából bármi stabil disztrót foghattam volna erre a feladatra, még GUI sem kéne, de a Mint-en ezt kényelmes volt megcsinálni.
-
válasz
Petya XT #105824 üzenetére
Nem tudom, amúgy én már az LMDE-n is gondolkoztam, hogy a kis munkás gépemre inkább azt rakom fel, mert tele a szerszámosládám azzal, hogy folyamatosan frissítgetni kell, az automata frissítés pedig hol megy, hol nem megy... LMDE-t meg legalább nem kell olyan sűrűn frissíteni.
-
válasz
ubyegon2 #105823 üzenetére
Kolléga jönne Winről valamire ezért szaporodott meg a Windows kifejezés és néhány rá vonatkoztatható fogalom a topikba.
Írhattuk volna helyette hogy a:
Már régóta ismert kereskedelmi célú, jellemzően kékre asszociáló, redmondi fejlesztésű, Bill Gates nevével fémjelzett ablakos operációs rendszer.
Ez bár releváns de némileg egyszerűbb leírni a nevét.
[Ubyyyy ezt nézd meg, most találtam neked!] Lehet egyszer kapóra jön, én könyvjelzőztem.
Neharagudj! Nem tudtam kihagyni. -
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk #105819 üzenetére
Érdekes ötlet, bár nem teljesen új. Emlékszem még anno az OS/2-nek mondogattam, hogy diktésön....
Amúgy meg honnan fogja tudni, hogy az a szöveg neki szól? Jön valaki, egy telefonhívás, szól a zene/podcast/TV, hogyan szűri ki, hogy csak az én hangomra reagáljon? Honnan tudja hogy hozzá szólok, és nem valaki mással beszélgetek. Persze nem lenne rossz értelmes dolgokra használni a CPU-kba épített AI modulokat, de ez nagyon a jövő zenéje.ubyegon2
Te hoztad példának, hogy AnduinOS-en egy bash script kell hozzá. Az Anduin ubuntu tároló(ka)t használ. A Cannonical pedig megoldotta házon belül azt, amihez Minten egy külön program szükséges -
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon #105816 üzenetére
Valami nem százas a Mintnél az ébredéssel kapcsolatban. Nálam a hiba eddig kizárólag Nvidia driverrel volt, a TV alatti gépen meg maradtam a 21.3-nál, a DP vs. pipewire hangrecsegése miatt, ami minden 24.04 LTS-re épülő disztrón megvan, nem csak a Mintnél. Annál viszont, Intel IGP esetében még nem tapasztaltam, hetekig elalszik, felébred, szinte soha sincsen kikapcsolva.
Egyébként azt veszem észre, és ez nyilván szubjektív, hogy egyre nagyobb katyvaszok vannak a linux világában, ez a Wayland is kezd már kikészíteni, hogy akkor meglépjük, vagy sem, félig ilyen-félig olyan, a hangszervert lecserélték, azóta az Ubuntu vonalat nem tudom használni, meg ilyenek. Elég kiégető. A 22.2-is azért lehet érdekes, mert 6.14 kernel, és újabb Mesa. De elgondolkodok erősen, hogy egyáltalán kipróbáljam e, mert mi a garancia, hogy pl. a hanghibám megjavul tőle? Semmi. Egy rendszerfrissítés nem futott le nálam gond nélkül, vagy valami külső csomag borult be, vagy valamelyik Flatpakes. 2027-ig jó vagyok a 21.3-as Minttel is. Nálam mostanában csak a problémák jöttek az új Mint-ekkel. Én megmondom őszintén, belefáradtam. A tákolásba, gányolásba, intel, wifi driverek guberálásába... elbaszott rendszerfrissítésekbe... pl. a Manjarónál. Legutóbb olyan dolgok tűntek el, mint a Dolphin menüjéből a lemezképíró, csatolás,stb.... Maradok annál az utolsó kiadásnál, ami működik és támogatott.
Ez az energiakezelési dolog a Mintnél, itt, ebben a szűk körben is néhány embert tuti érint, elég ordas dolognak tűnik. Mégsincs róla semmi, hogy ez most akkor konkrétan micsoda. De lesz helyette lekerekített menü. Nem érdekel. Az, hogy funkcionáljon már a gép(ami a 17-18-as Minttől kezdve, gyakorlatilag hiba nélkül futott), az lenne a fontos. Nem az, hogy néz ki, azt két gombnyomással megváltoztatom. Hibajelentő.....küldeném, de nincs mit, mert az, hogy a rendszer nem ébred fel, utána reset, az nem hiba. -
válasz
tordaitibi #105822 üzenetére
Akkor ma is mindent félreértek vagy csak épp rossz pillanatban írtál!
Én se azért kerülöm ezeket a retteneteket, mert megrémisztenek, igaz én az Ubit is kerülöm. EndeVahúrt is meg mindent, ami nem Debian vagy Linux Mint!
Bár ahogy nézem, lassan a topikot is kerülnöm kéne, ha nem akarok arcidegzsábát kapni a friss MS hírektől...
-
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #105819 üzenetére
Nem kell minden hülyeség után a Windows után menni.
Inkább telefonnál van jelentősége mert pl kirakod tv-re és mondod neki, hogy mit nyisson meg, görgessen lefelé, olvasson föl stb...
PC-n elakarok valamit végezni, és mire kinyögöm neki és ha egyből mindent meg is értene, addigra egérrel már rég megoldottam. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam #105818 üzenetére
Nálunk EndeavourOS alatt időnként magától lefut a rankmirrors a frissítésekkel együtt, és ezzel le is van tudva a megfelelő tükörszerver kiválasztása.
------------------------------------------
Más, érdekes hírek jönnek a Windows12 világából. Azt mondják, hogy teljesen át akarják szabni ahogy a gépet használjuk és egér meg billentyűzet helyett hangvezérlés lenne az elsődleges kezelőfelület, amiben egy AI "megértené a szándékainkat"...
Ezt most csak azért hoztam ide, mert nyilván amit az MS kitalál, arra valamilyen formában választ kell adjanak a Linux disztrók is. Ha mást nem is, de legalább alternatívát.
Vegyes érzéseim vannak, valahogy a jó öreg "Hello Computer" jutott eszembe erről Scottytól. [link]
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #105810 üzenetére
Aki tudja mi az, és ilyennel szeretne szórakozni, az már van azon a szinten hogy tudja mi ez, hogyan működik. Ugyanakkor én még csak nem is olvastam olyanról, hogy megált a föld forgása, mert napokig nem volt elérhető az a gép amihez alapból kapcsolódna frissítésekért.
Nem mellesleg az alap cím(ek) mögött ténylegesen nem egy gép van.
Pl. Ahttp://archive.ubuntu.com/ubuntu/
mögött az Ubuntu hivatalos csomagarchívumának infrastruktúrája áll, melyet a Ubuntu fejlesztői, a Canonical üzemeltet.
Infrastruktúra: Ez egy nagy teljesítményű, skálázható szerverközpont, amely az Ubuntu csomagokat tárolja és szolgáltatja.
Terheléselosztás: A rendszer egy hatékony tartalomkézbesítő hálózatot (CDN) használ a terhelés elosztására a különböző szerverek között. A felhasználók automatikusan a legközelebbi és legkevésbé terhelt szerverre lesznek irányítva, hogy optimális letöltési sebességet biztosítson.
Redundancia: Az archívum redundáns kialakítású, több helyszínen replikált adatokkal, hogy az egyes szerverek kiesése ne okozzon szolgáltatáskiesést.
Összességében a hivatalos Ubuntu archívum (http://archive.ubuntu.com/ubuntu/
) egy nagyon teljesítőképes és skálázható infrastruktúrát biztosít az Ubuntu csomagok hatékony kiszolgálására a felhasználók számára. A terheléselosztás és redundancia magas rendelkezésre állást és teljesítményt garantál.
Szóval ez inkább pszihés mint valódi hatékonyság. A pillanatnyi állapotot minden nap ellenőrzöd? Hogy még mindég az a leggyorsabb szerver? Amennyi időt eljátszol ezzel, azalatt a leglassab kapcsolaton keresztül is lejön az aktuális frissítés. Vagy ha ma nem, hát holnap. Nem kell ennek túl nagy feneket keríteni. -
Más. Úgy látom, hogy a 32 bites architektúrát dobta a Debian új kiadása.
https://www.debian.org/CD/http-ftp/#stable -
válasz
Petya XT #105646 üzenetére
Visszatérek kicsit ehhez az anomáliához. N100 procis integrált gép. Tegnap a Mint Ubuntut nem kapcsoltam ki, hanem elmentem a géptől, majd az energiagazdálkodás magától alvó módba rakta a gépet és kikapcsolt. Indítanám a gépet és nincs kép.... Ki kellett kapcsolni, majd újraindítani, akkor lett kép megint. Érdekes....
-
válasz
tordaitibi #105812 üzenetére
...és ha én átláttam 15 másodpec alatt hogyan működik akkor másnak sem fog gondot okozni
Meggyőztél Tibikomám!Próbáld kiszámolni két kezeden, hány éve is használsz Linuxot?
Nem arról volt szó, mi jobb, kinek mi tetszik, hanem arról, egy Winről jövő totál kezdőnek mit érdemes felraknia. Lássuk be, a majd 20 éves Linux Mintet többen ismerik és könnyen telepíthető, használható és a későbbiekben páran tudunk is segíteni a kérdezőnek. Ti rákülditek erre az ismeretlen senki által nem használt kínai csodára, aztán majd jön kérdésekkel, akkor mit mondtok majd?
Én ki is szállok ebből a marhabaromságból inkább...
-
fekete.puma
aktív tag
A Mint-nek a szoftverkezelője kezdőknek rendben van flatpak kiegészítéssel, elégé le van fedve, amit keresnek nagyrészt meg is fogják találni benne.
A PC World állítólag ajánlott a Windows-ról frissen áttérőknek egy félkész hobby project disztrót, ami eléggé gáz.
Linux alatt a Win11 felületre legalább annyira volt szükség, mint kabátra nyáron a strandon. -
válasz
shadow1901 #105811 üzenetére
Egy részletes leírásban/kézikönyvben lévő képi illusztrációtól azt várjuk el, hogy minden pontosan ugyanolyan legyen telepítés után? Az érdekes, a Suzukim kézikönyvén egy kék autó van, az enyém meg ezüstszínű, akkor ilyenkor mi van?
A Synaptic egy ideje nem default a Linux Mintnél, de miért baj, ha alternatívák is megjelennek egy Kézikönyvben? Van Rendszerbeállítások Menü, gondolom azért, hogy mindenki testreszabhassa a saját rendszerét, az időjárás appot is innen lehet felrakni...
-
válasz
ubyegon2 #105809 üzenetére
A Flatseal faék egyszerű.
Egy regedit buzeránál sokkalta egyszerűbb és veszélytelenebb gui ami adja magát hogy melyik telepített flatpak szoftvernek milyen jogosultságokat, nem is jogosultságot hanem lehetőséget adsz meg.
Küső tárolóeszközök elérése, link kezelés, ilyesmi.
Ez egy hasznos szerszám és ha én átláttam 15 másodpec alatt hogyan működik akkor másnak sem fog gondot okozni.Segédprogram ami Winen is kismillió van, a Win hiányosságai vagy erőszakossága ellen.
És kismillióan használnak nagyon sok win tweak programokat úgyhogy ez nem lehet elrettentő.Ez miatt én is inkább a Flatpaket ajánlom a Snap helyett mert snapre még nem tudok ilyen guis engedélykezelőt, valamint egy snap appba ha nincs benne a készítője által megadott jogosultságlistába pl. a külső tárolók elérése (removable-media) akkor az élebe nem is lehet neki ezt megadni.
Míg Flatpak alatt minden adott csak bizonyos funkciók tiltottak. Ezeket lehet állítgatni a Flatseallal.Arról ne nyissunk ismét parttalan vitát illetve ne folytassuk hogy a Flatpak (és Snap) szoftverválasztéka és azok naprakész volta már most összehasonlíthatatlan egy elhanyagolt repóéval.
És ez az idő múlásával csak még jobb lesz. -
shadow1901
aktív tag
válasz
ubyegon2 #105810 üzenetére
Ezt az üdvözlő képernyő ajánlja is.
Sokkal rémisztőbb a "Mint kézikönyvben" a grub
babirizgálás, esetleg a csaló e-mailek részletezése. Vagy a képeknél félrevezető az időjárás előrejelzés. Vagy az átlátszó menü. Arra számít, de nem olyan lesz. Ha kézikönyv kell neki, tudja hogy kapcsolhatja be az előrejelzést? Mert nem azt kapja a dobozból.
Vagy mi az a synaptic? Ami tudtommal egyik Mintben sem alapértelmezett. -
válasz
cigam #105808 üzenetére
Egy mezei felhasználót pont nem érdekli, kb azt sem tudja mi az.
Nem is kell tudnia, de néha hasznos tud lenni egy közeli tükör, meg esetenként inaktívvá is válnak tükrök...A Linux Mint Cinnamon Frissítéskezelője rákérdez telepítés után, hogy akarsz-e tükröt váltani és nem árt, mert default USA tükrök vannak beállítva.
Másrészt, egy random Batch szkriptel miért ilyesztegetesz bárkit?
Ha szerinted a következő linken én vagyok, akkor OK, én ijesztgetek!
Vagy úgy érted, ne sokkoljak senkit az adott disztró Install dokumentációjával?
https://docs.anduinos.com/Install/Select-Best-Apt-Source.html
-
válasz
urandom0 #105807 üzenetére
Ilyen jogosultságproblémákat a Flatseal programmal könnyen meg lehet oldani.
Gondolom, de itt már a problémák megoldásáról beszélünk, ilyen alapon más jellegű problémákra is megvannak a megoldások.
Nekem jobban tetszik, hogy a Linux Mintnél választhatsz, hogy Flatpakból telepítesz vagy csomagkezelőből. -
cigam
titán
-
válasz
urandom0 #105802 üzenetére
...kezdőknek jobb is a flatpak, mint a hagyományos csomagkezelők
...csak olyan problémák vannak a flatpak programokkal, hogy nincs elég jogosultságok
Az ilyet meg egy kezdő pikkpakk megoldja.Mivel én (is) a Linux Mint Cinnamont ajánlottam, így értelmezhetetlen számomra a csomagkonfliktus kifejezés vagy csak engem került el 10+ évig. Most a Flatpaktól függetlenül, ezek szerint inkább ajánlanád egy totál kezdő Winesnek az Anduint, mint a Linux Mint-et?
-
riki
senior tag
válasz
old-dog #105773 üzenetére
Nem tudom ,de itt szinte mindenki a Nemzeti oprendszerünk alapját részesíti előnyben. Nem tudom,de nekem nem igazán jöttek be mint átlagos felhasználó, a Deb. variánsok kivéve az Mx. Nem zabálja szét a régebbi gépeket, kiforrott a támogatása,szoftverek is a debiánhoz képest frissek. Ami nekem a lényeg , hogy a ClamTK minden nyűg nélkül működik. / kicsit parás vagyok /. [link]
Félre ne érts, nem vitát szeretnék kirobbantani,csak mint lehetőségnek írtam. -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #105800 üzenetére
Szvsz kezdőknek jobb is a flatpak, mint a hagyományos csomagkezelők. Nem fog csomagkonfliktusokba futni, nem kell hozzáadni 3rd repót, hogy friss programjai legyenek, és nem kell attól tartania, hogy rendszerfrissítés után nem megy a programja.
Általában csak olyan problémák vannak a flatpak programokkal, hogy nincs elég jogosultságok. Pl. a Gthumb is úgy érkezik, hogy csak a home mappához van teljes hozzáférése. -
válasz
ubyegon2 #105800 üzenetére
Érdekes megoldás ez is, hogy az ISO-k nyelvenként tölthetők le külön(hungarian nuku)! Ilyet se láttam még. Amúgy ahogy nézegettem, minden konfigolás terminalból valósul meg, ami nekünk nem gond, de pont ez ajánlott egy totál kezdőnek? Bár, ha valaki Windowst akar, szenvedjen meg érte!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Nem lesznek forróbbak az új asztali Intel CPU-k, csak pontosabban mérnek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen monitort vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Házimozi belépő szinten
- Új telefont és tabletet mutatott be a Telekom
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- PC Game Pass előfizetés
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF A15 FA507NV 15 notebook - R7 7735HS 32GB DDR5 512GB SSD 1TB SSD RTX 4060 6GB W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 12 Mini 64GB / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest