- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mdav88
aktív tag
válasz
enterlaci #65480 üzenetére
Ok, csak hirtelen le lett támadva, úgy hogy senkinek fogalma sincs mi a produktum. Azért egy esély szvsz adható neki...
Hogy a marketing milyen, az meg nem az én gondom
Legutóbb a Lucky Cap által pörkölt Bányai volt citromlé, de élvezhető szinten. Senki sem reklamált.
-
Upo
addikt
válasz
enterlaci #56130 üzenetére
Teszkómetróósaninterspár nincs a környéken? Valamelyiknél biztos ott lógnak. Nálunk csak 1 tesco van, de ott lógnak, ha elviszed mintának a régit akkor biztos lehet találni.
Innen a délvidékről ez nekem annyitra 1st world problem-nek tűnik, ahol bármihez majd 100km-t kellene autózni (oda-vissza 200). Ugye dél felé külföld, kelet-nyugat-észak felé meg csaknem illetve több mint 100 km egy nagyobb város, ahol még mindig nem elérhető minden. És akkor Bp-en van ilyen gond, ahol mindent lehet kapni, csak ne kelljen pár kerülettel arrébb menni... -
Daneeka
senior tag
-
-
sapizee
csendes tag
-
weinmaker
őstag
válasz
enterlaci #51684 üzenetére
Már megy fel a videó és megírtam a bővített formáját az itteni hozzászólásnak cikk formájában. Amint felmegy a videó, felteszem a cikket is, és akkor remélem érthetőbb lesz minden. Megmondom őszintén, hogy a kritikák valóban építő jellegűek voltak és hatalmas tanulsággal szolgált.
Legközelebb előbb megmérek minden sz@rt, hogy ne vigyen félre. Az szívatott meg a legjobban, hogy korábban mikor mértem, akkor alatta volt a 90-nek. Simii a tanúja, hogy még fel is hívtam miatta. De azóta volt nála szűkítőzésen és ki tudja, hogy varázsolt-e még valamit. Az biztos, hogy amikor visszakaptam a gépet csak annyit mondtam neki, hogy úgy gondolom, hogy most tökéletes. Parádés kávékat húzok vele.
Kellő bemelegítés után még számomra is meglepő, hogy mennyire stabil. A beállítási lehetőségei ezek szerint lényegesen szélesebb spektrumon mozognak, csak figyelembe kell venni azt az 5 celsius körüli különbséget (amit most már tudok). Igazából mindig úgy állítgattam a Gaggián a PID-et, amíg az adott kávé jó nem lett, és kevésbé érdekelt az érték, mert az ízek és crema színe eléggé árulkodó.
Innentől lett végleg tiszta számomra, hogy aki írta, hogy 96 fokos beállítással készíti a kávét, amin korábban szörnyülködtem és nem akartam elhinni, csupán ott simán benne van, hogy nála meg 5 fokkal kevesebb a kilépő víz. Vagyis emberek tessék elszaladni az ikeába és vegyetek egy 1500 FT-os hőmérőt, mert lesz nagy meglepődés
Most, hogy kiraktam a konyhapultra még ennek fényében viccelődök vele, bár korábban is próbálgattam magasabb hőfokra állítani, de az max. 94 volt. Eredménytől függetlenül küldöm vissza a gépet, mert a Gaggia nekem továbbra is nyerő teszteléshez a szélesebb beállítás miatt.
Most jönne el az a pont, hogy szívesen ütköztetnék egy PID-es tuningolt szilviát a Gaggiával
-
Peti...(16v)
tag
válasz
enterlaci #51676 üzenetére
Nézett a család, hogy mi a sz@rt csinálok
Asszonynak most esett le, hogy miért akartam múltkor húshőmérőt venniMár nem darálózok. Összeraktam, marad így, ha nem kapok tanácsot.
Közben még azon agyaltam, hogy igazából nem a menetes tárcsa adja a kés párhuzamosságát, hanem a késtartó öntvény, amit a 3 rugó feszít el a háztól. Ha ez a 3 rugó egyforma méretű (ezt mértem, egyformák) és erejű, illetve a házban a rugók fészkei pontosan ugyanolyan mélyek (azok), akkor az állítárcsa ferdesége nem kéne hogy beleszóljon a párhuzamosságba. De mégis belerondít... Lehet, hogy erősebb vagy új rugókkal, esetleg alátételezéssel csökkenteni lehetne a jelenséget? -
weinmaker
őstag
válasz
enterlaci #51656 üzenetére
Viszont ha nagyjából ugyanaz, mint amit paljocék mértek, akkor mi indokolja azt a különbséget amit tapasztaltam? Ha jól emlékszem amúgy egyszer én is mértem és a 90-es pid beállításnál simán kevesebb volt. Most nem tudom megmérni, mert beszart az ikeás hőmérőm (nem tudom mi lett vele, csak a fiókban volt).
A gépet már összecsomagoltam, nem tudom mikor jön érte a futár. Aztán majd paljoc mester megvizuálja és megméri, hogy mi a varázslat.
-
-
kozsy18
tag
válasz
enterlaci #50333 üzenetére
Én már rémeket látok, olvastam mindenféle bakteriális fertőzésekről, amik ehhez hasonló tüneteket mutatnak. Pár hete néhány citrussal él együtt az inkubátorban, de csak létezik, és lassan száradnak a levelei.
A klímája kellemes, friss illat van benne, 20-22 fok, napi 6x2 órát lámpázom és párája is van köszönhetően a permetezésnek. De valami még nem stimmel... -
ronin s8
senior tag
válasz
enterlaci #50213 üzenetére
Szilveszterkor Rómában sehol sem láttam minőségi kávét a boltokban. Külvárosi Iperben nem voltam, nem tudom, ott van-e még, de a belváros, és úgy általában minden üzlet tisztán megtartja és különválasztja a profi kínálatot a lakossági kínálattól. A kávézókban mindenütt (kivétel nélkül!) első osztályú a kávé, de az élelmiszerboltokban valóban, ahogy írták, csak kapszulás, párnás, és előre darált kávé található, 2-3- hónapos lejárattal. Ezekből nem lehet jó kávét főzni...
Bár szép lehet egy külföldi ajándék, ha ez a fontos, de mára gyakorlatilag az a helyzet, hogy itthon semmivel sem rosszabbak a jó kávéhoz jutás esélyei, mint kint. -
-
bl4ze
veterán
válasz
enterlaci #50208 üzenetére
Ez zsákutca : kb. sehol nem tartanak szemes kávét, legtöbb helyen POD + ŐRÖLT KÁVÉ !
(átlag boltok, közértekről beszélünk)
Akkor tud hozni szemes kávét, ha :
* valaki kávézóban megfűzi a személyzetet, hogy adjanak el (Én így vettem Mokaflor-t, stb.)
* valami nagy áruházba be tud menni ahol van választék. (Metro, stb.) -
Alvarez81
csendes tag
válasz
enterlaci #48936 üzenetére
A gyári LM sokkal jobb. Céges Cuadrán egész eddig csak a gyári(?) noname szűrők voltak. A dupla egész tűrhető volt, de a szimpla az kritikán aluli. Vettünk hozzá IMS szűrőket, a dupla is komplexebb ízvilágokat hoz elő, de a nagy ugrás a szimplánál volt. A kollégák fanyalogtak, hogy kipróbálják, de rábeszélés után mindenki mondta, hogy jobb, mint a régi dupla. AZ IMS nagyon jó, de a gyári LM talán egy fokkal mégjobb. (nem mindig, és nem minden kávéval, de kb 65-70%-ban az jobban ízlik - mostanában otthon a GB-n mindig 2 szimplát főzök a 2 szűrőn...). Szóval bármelyikkel nagyot lépnél előre, nem túl nagy befektetéssel. Most a szimpla LM-et jobbnak érzem általában az IMS-nél, viszont itthon épp nem kapni sehol. Ha valaki rendel a coffeehit-ről, csatlakozz hozzá.
(viszont mindig vizes marad a pogácsa, nem jön ki egyben, úgy kell kimosni, míg az IMS-ből egyben kipottyan, és amíg az IMS soha nem spriccel, az LM minden 3. kávénál spriccel valahol, pedig hústűvel jól meg WDT-zem. Igaz, az LM-be finomabb őrlemény kell, ezért is más ízű.) -
Keresztapper
senior tag
válasz
enterlaci #30186 üzenetére
Félek, akkor nem nagyon érdemes lecserélne a mostanit, mert abba is kb ennyi mehet, bár én sem nagyon mérem.
Az a baj, hogy akkor maradnom kell a duplánál, mert elkövettem azt a hibát, hogy egy darabig azt ittam, és így most "vékonynak" találom a szimplákat már ami az ízek intenzitását, de talán még az állagot is illeti.
Abban reménykedtem, hogy a fragola által említett szűrőbe esetleg belemegy valahol a szimpla és a dupla közötti mennyiség, amit szívesen kipróbáltam volna.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
enterlaci #25367 üzenetére
Ez egy ipari gép, annak minden előnyével és hátrányával. A 80-as évek közepén készült ez a széria, a formaterv is ennek megfelelő, és a full műanyag külső borítás is ezt a korszakot tükrözi. Szerintem egyike a legrondább kávégépeknek
de talán emiatt még szerethetőbb
A belseje: HX (hőcserélős) rendszerű, kb. 3,4 literes rézbojler van benne, szintérzékelővel és automatikus utántöltéssel. A fej termoszifonos fűtésű, de nem a megszokott E61-es, viszont a vízterítése azonos kialakítású. Ebben a példányban ugyanolyan ULKA rezgőszivattyú van, mint a kisgépekben, de létezik rotoszivattyús változatban is. Vízhálózatra köthető, saját beépített vízlágyítója van, de most a szokásos kis vízlágyító patronon szívja a vizet egy vázából
Lali.hu jóvoltából került bele fejhőmérő is. Kb. 45 perc melegedés után beáll 98 fokra, most 1 barra van állítva nyomáskapcsoló, ami kicsit lassan reagál, majd kicserélem benne a membránt.Sajnos kevés időm volt vele játszani, de az már most biztos, hogy gyönyörű lefolyásokat tud produkálni, és tankönyvi a zaccpogi állapota (ilyet Gaggiával soha nem láttam), tehát a vízterítéssel nem lesz gond
A hőmérséklettel annál több...
-
válasz
enterlaci #25192 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek!
Én mindig letekerem, és ki is fújom, mert elég sok víz marad a csőben. A szűrőben pedig zacc.
Durvára szoktam darálni, ahogy észrevettem nagyon függ a kávétól is a hab. A Lavazza elég krémes lett, viszont nem ízlett.
A kávékat avx-ről veszem. Brazil natural Águas Frias , Cuba Crystal, Ethiopia Bale Wild Forest, hawai kona, Brazil Natural Siíto, Guatemala Huehuetenango . Eddig ezeket kóstoltam.És ha már itt vagyok, szeretnék segítséget kérni.
Karácsonyra vettem a brikkát itteni ajánlással, amivel nagyon megvagyok elégedve. Teljesen függő lettem, párommal együtt.Előtte sima kotyogós volt itthon, és a legolcsóbb kávét ittuk. Azóta azt meg se tudom inni.
Gondolkozok, hogy venni kéne eszpresszó gépet, de az áruk számomra riasztóan magasak.
Kíváncsi lennék, hogy amiket iszok kévék milyenek lennének egy jó géppel.
AVX-en van eladó Gaggia Classic 2015 90000ft, de ahogy most olvasom az épp nem ajánlott.
Ennyit nem is szeretnék rákölteni, nincs is rá ennyi.
Egyáltalán nem értek a gépekhez, szarvasi volt a legkomolyabb eddig.Néztem, hogy felújított Krups Orchestro Dialog 57000ft ami még mindig sok, de ha azt mondjátok ez alá ne menjek, akkor lehet beruháznék rá. Mondjuk jófogáson találtam 40-ért. Az ár szimpatikus, de mivel nem értek hozzá, hiába mennék el személyesen...így maradna a posta. Mivel nem kis összeg csak megbízható embertől vásárolnék. Nem szeretnék mellé nyúlni.
A kérdés, honnan érdemes használtan beszerezni egy jó eszpresszó gépet?
Milyen gépek jöhetnek számításba?Köszönöm előre is segítséget!
-
ronin s8
senior tag
válasz
enterlaci #24966 üzenetére
Igen, Gaggiára igaz amit mondasz! Én a Giotto-val is szoktam café créme-et csinálni, ott nem esik csapolás közben a hőmérséklet, max. pár fokot. Az elméletem alapja, hogy a pogácsa lehűti a fejből érkező vizet, ami különösen csöpögős ristretto-nál érzékelhető. Minél gyorsabb az átfolyás, annál kevésbé hűl le a víz, és a kész kávé is annál forróbb. Gaggiánál ez úgy módosul, hogy az elején picit sok a hő, és a végére túlhűl...
Azon gondolkodom (de nem tudom biztosan), hogy Gaggiával jobb a café créme, mint Giotto-val..
-
ronin s8
senior tag
válasz
enterlaci #24950 üzenetére
Most már nem állok neki, majd legközelebb csinálok megint.
Én majdnem úgy szoktam csinálni, mintha rendes olasz szimplát/duplát készítenék, csak egy picit "elrontok" valamit. Picivel kevesebb őrlemény, nem nyomom meg annyira a tampert, vagy másik szűrőbe rakom, esetleg duplához szimpla-őrlést választok, szóval nincs ez olyan messze az olasztól.
Ha időben túlfolyatom, akkor túl extrahált lesz a kávé, miközben hab ugyanúgy képződik rajta, mint egy espresso-n, szóval ez nem annyira nehéz, és meg is van az "olajos, "telt" érzés, de a vizezéstől hígabb is lesz. Kávéja is válogatja, nem mindegyiknek áll jól.
Én nem venném magasabbra a hőt, sőt inkább csökkenteném, mert pl. egy beállított 90 fok a gyorsabb/hosszabb átfolyástól több hőt tart a karban, több hő éri a pogácsát, mondjuk olyan, mintha 95 fokra állítottam volna... -
simi.esp.28
csendes tag
válasz
enterlaci #24777 üzenetére
Múltkor egy ismerősöm rendelt innen, pont ezt a gőzcsövet GC-re.
Viszont nem azt küldték ami a képen van, hanem a v3-as változatot, ami nem annyira egyszerűen kompatibilis a GC-vel. De ezzel a kecskeméti céggel volt már pár embernek rossz élménye, köztük nekem is.Azért remélem nektek jó gőzcsövet adnak majd főleg, ilyen olcsón.
-
Daneeka
senior tag
válasz
enterlaci #24656 üzenetére
Köszi a kimerítő válaszokat!
Közben utánanéztem a CM-nek, van egy vidéki hely ahol párszor ittam már CM espresso-t, most Oscar Ortega volt terítéken. Nekem ez is baromi savanyú volt, akkor ittam csak ilyen savanyút amikor még extra bénán kezeltem a mokát. Ez a második-harmadik féle Casino Mocca amit náluk ittam.
Ti el tudjátok képzelni, hogy direkt alul extraktálja a fazon a kávéját, hogy egyértelműsítse a kevésbé kiművelt közönség számára a különbséget (nem csak a megye de majdnem az országrész egyetlen third wave helye lehet ez) a szokásos túlpörkölt cuccok és az ő kávéja közt vagy a CM az ilyen?
(összehasonlítási alapom csak pár féle Kapuczíner kávé, "etióp csoda", Blue Mountain, Esmeralda, Kona meg egy Frei Yirg, egyk sem volt soha ilyen savanyú Aeropressben vagy mokkában (miután nagyjából megtanultam kezelni a mokkát))Egyébként ha kiváncsi lennék valami összetéveszthetetlenül gyümölcsös kávéra akkor hova érdemes benéznem jövő héten a fővárosban? Neten szoktam olyanokat olvasni pl. Yirgról, hogy "egyértelmű áfonya lekvár", meg "annyira gyümölcsös, hogy barátnőm azt mondta, hogy ez nem is kávé" meg ilyenek. Na én ilyet nem nagyon éreztem még.
-
WiZARD
addikt
válasz
enterlaci #24701 üzenetére
nem tudom, pidelve vettem, elvileg SiD munkája...
Hogy mai koffein adag is meglegyen kilátogattunk Pozsonyba a coffeefest-re.
Nekem tetszett, 10€ volt a belépő, és jóformán korlátlanul lehetett kóstolni filter kávékat, illetve volt 4 db la marzocco, amiknél 2 óránként váltva volt 1-1 pörkölő 1-2 kávéja csapra verve. -
simi.esp.28
csendes tag
válasz
enterlaci #23942 üzenetére
Egy picit zavaros nekem amit leírtál, nem értem néhány dolgot miért így csinálsz.
Próbáld meg így:
Bekapcsolod
Beállítod 100°C-ra
Set gomb pár másodpercig nyomva -> Belép a menübe
Menj el a "run" menüpontba -> itt a fel/le gombokkal beállítod automatic-ra "1"
Set gomb nyomkodásával elmész a Control Outputba "CtrL"-> beállítod Auto Adjustment-re "2"
Set+AT gomb pár másodpercig nyomva tart, ekkor visszalép normál módbaEzután elkezdődik és "At" fog villogni a kijelzőn.
Csináld pontosan végig ahogy leírtam, ne állítgasd külön a arányos meg integráló tagokat defaultra meg valamilyen értékekre.Good luck!
-
soldier2
őstag
válasz
enterlaci #23918 üzenetére
Amíg el nem éri az egyensúlyi állapotot, addig túlfűt egy pár fokkal nálam is. A bekapcsolás után akár 5 fok is lehet a különbség, majd ahogy melegszik át a rendszer, úgy jön egyre közelebb a beállított értékhez, majd mikor már stabil, akkor marad ott ahova állítottam. Nálad ezt 10-15 perc után is csinálja? Mert akkor ott valami más a gond.
-
jolti
senior tag
válasz
enterlaci #23481 üzenetére
Veszel egy ilyen tölcsért, fémet, vagy műanyagot, aminek kb olyan átmérőjű a kifolyója, mint a csöved, levágod olyan rövidre, hogy 2-3 centit fel bírd rá tolni a csövet, Fbs-el összeragasztod, a felső részét olyan magasságban elvágod ami jó és egyszerűen fentről beleereszted a gaggia tölcsérbe. Esetleg fentről azt is beleragasztod, vagy kihúzod szilóval, ha mellé öntenéd a vizet, nehogy bele csepegjen a gépbe.
Elsőre ez jutott az eszembe. -
-
soldier2
őstag
válasz
enterlaci #22963 üzenetére
Ezek szerint más is nyúzza az M10-et. A barackmag nem lett meg(lehet egyszer megpróbálom magas hőfokon. 95 fok körül már szerintem megég picit, 93 már savanyú egy picit (még mindíg meglep, hogy mindössze 2 fok mekkora különbséget jelent), de 94 fokon egész finom, de inkább mandula van mint barackmag (azt csak az antikváriumos kávéban éreztem, de ott nagyon, majd visszamegyeg és megkóstolom, ha arra járok).
U.I. Mond, hogy nem a kotyogóssal lett meg a barackmag?
-
-
5381
aktív tag
válasz
enterlaci #21861 üzenetére
A kapus csésze, a sima fehér, az nem olyan vastag, mint a kis kávés csésze. Egyébként formára tényleg barátságosabb egy ívesebb. Még csak teát ittam belőle, mert nincs habosító edényem. De majd hamarosan beszerzek egyet.
Csak, ahogy mondani szokás: én csak egy jó kávét akartam inni és már 150K-t költöttem. -
dugesz77
őstag
válasz
enterlaci #21839 üzenetére
Visszakanyarodva a Gaggia pannarello témához(ígérem utoljára) találtam egy fanatikust aki lepróbálta szinte az összes variációt. Ő lenne az. Hat verzióban,melyik mit tud. A tier 1 az a gyári fekete amivel én is kaptam a gépet. Kicsit túljátssza az eseményeket,de látható miről beszéltem. A sima cső(tier 2)és a fémes pannarello (tier 3) viszont használhatónak tűnik. Csak a cső sok esetben rövid.A fémes pannarello meg ugyan úgy rendelni kellene. Az 5-6 viszont szerintem minden igényt kielégít.
-
-
dugesz77
őstag
válasz
enterlaci #21825 üzenetére
A gyári habosító kicsit olyan mint a nyomásfokozó. Úgy értve hogy szép nagy de műhabot csinál. Talán még a 0,1% tejből is habot készít de az túl nagy bubikból áll, mert egy nyíláson plusz levegőt kever bele. Gyorsan felhabzik de hamar össze is esik emiatt. Itt nincs plusz lyuk a csövön, csak az alsó amin a gőz jön ki. A mikró hab nagyon apró a tejjel együtt önthető, szinte a tejjel együtt mozog. Ízre tejszínesebb mint a "műhab" .Találtam egy videót ez talán többet ér mint ezer szó.3:00 Perc környékén. Az is jól látszik hogy az új gőzkarnál mennyivel jobban odafér a habosító kancsó. Kijjebb ér más az íve. Behajtva pont elfér a helyén.
-
dugesz77
őstag
válasz
enterlaci #21822 üzenetére
Nekem is pont ez volt a problémám a a fekete műanyag panarelloval. Bárhogy forgattam,döntögettem, játszottam a mélységgel nem tudtam vele mikró habot csinálni. Állandóan szinte a duplájára nőt tej/tejhab mennyisége és csupa nagy buborék volt benne ami hamar össze is esett. Ha meg levettem a hosszú műanyag részt akkor meg a kis műanyag résszel cső volt nagyon rövid. Én erre cseréltem le és rögtön sikerült vele a tejet beforgatni és normális mikró habot készíteni. Nagyon sokan lecserélik, nem véletlenül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Nux NDL-3 Hook Drum and Loop - dobgép és looper pedál
- DJI FPV Fly More Combo drón + Goggles V2 szemüveg - 3 akkuval
- DJI Air 2s Fly More Combo drón szett (FMC) 3 akkuval, ND és NDPL szűrőkkel - megkímélt állapot
- DJI Mini 3 Pro Fly More Combo RC drón szett - 3 akku +szűrők +táska
- GOPRO Hero 12 BLACK - 5.3k akciókamera - Motoros/biciklis szett (4.)
- NJOY Aster 3K 3000VA/2700W Rack Szünetmentes Táp
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- iKing.Hu - Samsung S25 Ultra - Használt, karcmentes
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Corsair 4000D Airflow 1000W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest