Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
Új hozzászólás Aktív témák
-
carapace
tag
Magyar ceg fronton raadasul a trendek is szarok. En pl 2004 es 2013 kozott egy magyar kkvnek dolgoztam, ami tele volt multis ugyfelekkel. Olyanoknak dolgoztunk mint a Nokia, az Ericsson, a Vodafone. Es nemcsak itthon, voltak projektek mindenfele Europaban de meg a tengerentulon is. Aztan a ceget megvette a nagy magenta, de csak a sajat fejlesztesi kellettek neki, a tobbi kiszervezodott egy uj cegbe. Azt meg egy ido utan a 4ig vette meg, a multis portfolio azota nyilvan kb a nullara epult le, a rozsaszin meg az allami kompetenciak maradtak.
-
azbest
félisten
A maradék meg alvállalkozói láncban van. Néhány jó kapcsolatokkal rendelkező cégen keresztül lehet munkát találni, akik lehet szintén egy másik cégen át tudnak munkát. 3-4-5 szintű alvállalkozói lánc. Így a kivitelezőhöz csak gombok jutnak el, a közvetítők meg 90%-át lefölözik. Nagyon kevés cég van, ahol saját terméket / szolgáltatást saját ügyfélkörnek adnak el szoftverfejlesztés terén legalábbis.
-
Egon
nagyúr
A magyar piac egyik nagy rakfeneje, hogy a hazai vallalatok nagyresze gyakorlatilag csak allami megrendelesekbol el.
Na ja. A kkv szektor tőkehiányos, a nagyvállalati szektor jelentős része multi, akik sok szempontból érthetően előnyben részesítik az anyavállalat beszállítóit, mégis ki adna jelentős értékű megrendeléseket? Majd ha elérjük a Lajtán túli fejlettségi szintet (haha), nem csak gazdasági szempontból és értelemben, akkor talán másképp lesz.
En ugy gondolom, hogy a magyar allamnak dolgozni (akar alkalmazottkent, akar cegkent) nagyon rossz otlet.
Erre csak meglehetősen hosszan tudnék reagálni, de azt nincs kedvem (nem csak azért, mert k. meleg van), úgyhogy csak annyit írok, hogy minden nézőpont kérdése (és nem, egyáltalán nem a NER-esedésre célzok ezzel).
-
FLx
addikt
válasz
Vision
üzenetére
Altalaban azok eroltetik az allami szektort akiknek valamilyen okbol nincs mas eselyuk. Pl. nem ertenek semmihez se, nem tudnak angolul megszolalni vagy eppen valamilyen mutyin keresztul innen jon vissza egy kis extra penz. Ez igaz tobbnyire a magyar nagyvallalati szektorra is, MOL es tarsai.
-
Egon
nagyúr
válasz
D1Rect
üzenetére
A választásokra.
A hazai piac jelentős része állami megrendelés. Választási évben tipikus, hogy már év elején nem mer senki új projektet bevállalni, mert hátha később problémája lesz belőle. A választások után sok esetben új intézményvezetőket neveznek ki, akiknek hónapok kellenek, mire áttekintik az adott cég vagy hivatal helyzetét, és új megrendeléseket foganatosítanak (úgy szeptember-október táján). Ehhez hozzájön, hogy a tendereztetés a DMÜ-DKÜ felállás miatt tetű lassú, szóval jobb esetben lehet 3 hónapot dolgozni a 12-ből, legalábbis új megrendelés esetén (ezért igyekszik minden érintett egy évvel korábban kötni hosszabb távú szerfződéseket). -
axioma
veterán
Erdekes, nekem mostanaban [1 honapja] joval tobb linkedin jon, mint az elmult 1/2 - 3/4 evben. Keves, de nem nulla 2.5M brutto feletti maxszal.
-
Dare2Live
félisten
válasz
MrSealRD
üzenetére
@FLX
"a cegek rekord profitokat hoznak minden evben, de hiring freeze es max sporolas mindenhol"Nekem is ez jön szembe. Vártnál jóval jobb éves eredmény, fizuemelés minimális, hiring freezen, cut ahol lehet AI efficiency tolása.
@sutszi
1. Nekem a kedvencem amikor fent vki kitalál egy plusz adminisztratív dologot ami átlag 0.2-1h meló naponta értelme meg kb a metrika. És 40K-100.000ember napi szinten csinálja. 3-4évre rá megszüntetik és amikor kérdezem a téma local focaljat akivel véletlen jóban voltam, hogy volt e ennek értelme akkor elsőre előadja a marketingszöveget, hogy egy új szintre ért a cég blabla... aztán megsúgja, hogy szerinte érdemben semmi rá is jöttek és szerinte ezért is szűnt meg.2"Tavaly hallottam olyat, hogy 24 már jó lesz."
? tavaly Q2 fele kezdett egyértelműen romlani a helyzet. Azóta romlik.
Egy évre rá topic, saját tapasztalat alapján 99%ban nem az van, mint korábban évekig, hogy váltunk magasabb bérért hanem, hogy ha kirúgnának nem tudnánk annyiért elhelyezkedni mint a mostani bérünk. Scalas senior dev ismerős 6hónapig keresett állást és kevesebbért sikerült végül állást találnia mint a korábbi bére. Miközben volt egy 15-20% infla. 2éve meg volt heti szinten megkeresése... Én 2025re se várok nagy fellendülést... rekorderedményt azt igen. -
2 dolgot emelnék ki.
1. "CEO-k a golfpályán". Ebben van igazság. Mintha 2 elefántcsont torony között kihúznád a drótos konzervdoboz telefont... Jesus...buborék a négyzeten néha.2. Ki kell várni. Tavaly hallottam olyat, hogy 24 már jó lesz. Szerintem nem lett. Már hallottam olyat, hogy 25 már jó lesz. Lehet, nem tudom.
Viszont rendeződnie kell a kamatoknak és az inflációnak, hogy a befektetői oldal a pénzét ne állampapírba meg hasonlókba akarja tolni, hanem startupokba...kell a szél az IT vitorlába, másképp nem megy. De mivel a fejlődés adott és az AI (amit hívjunk inkább LLM-nek) nagyot megy, ez lehet egy komoly katalizátor, amikor a tőke ténylegesen visszatár.
Bár állítólag AI cégekbe lapátolnak... How knows. -
FLx
addikt
Beallt az egesz IT a foldbe 1-2 evvel ezelott es nem tud belole kijonni. Pontosabban nem akar, mert a cegek rekord profitokat hoznak minden evben, de hiring freeze es max sporolas mindenhol, hatha uristen osszedol a vilag. Pedig nem fog, de inkabb elhiszik a negativ hype-ot, mert a golfpalyan a szomszed ceg CEO-ja is azt mondta. Igy mukodik ez. 2019 elejen kaptam brutto 1,6-os ajanlatokat rengeteg helyrol. Most 5 evvel kesobb sok ceg szerint ez egy normalis ber, 2 millio felett meg menekulnek amerre latnak.
Ezt itt most ki kell sajnos varni. USA-ban is romlik a helyzet, de ott azert meg gond nelkul vannak 200k koruli ajanlatok. -
tototos
addikt
válasz
Alexios
üzenetére
A nofluff számok szerintem azt mutatják, hogy x év tapasztalattal ezt a bért fogja kapni egy x+1-k fejlesztő egy cégnél. Itt bejön az 10 év tapasztalat=?senior besorolás kérdése. Nagy multinál elég könnyen ott lehet ragadni 1 szinten(kb medior) mert ugyanazt a kódot nézed nap mint nap, beraksz egy új funkciót vagy az x+1-k vevői projektre igazítod a dolgokat.
-
Egon
nagyúr
Még egyszer: rohadt nagy szórás van a bérekben.
Nálunk volt két junior (nem fejlesztő), erősen hasonló tudásszinttel. Az egyiknek 700K volt a bérigénye tavaly, a másiknak 950K. Mindkettőt felvettük annyiért, amennyit kértek (más kérdés, hogy előbbinek idén felnyomtuk a bérét 900K-ra, hogy el ne menjen). Ugyanezek az emberek egy multinál lehet hogy milla felett keresnének, egy állami cégnél meg 500-600K-t kapnának maximum. Ez ilyen egyszerű.
A legjobb bérek pedig a jelek szerint ritkán jelennek meg a hasonló statisztikákban, de azt kétlem, hogy tömegesen jobban lehetne keresni, mint amit mondjuk a Hays-ben látunk (az viszont igaz, hogy ez a statisztika valamivel a Hays-ben látott számok alatt van). -
Alexios
veterán
Más persze, de azért érdemes megnézni más cégek salary guidejait és összehasonlítani ezzel. Akár korábbi évekre visszamenőleg is. Messze a nofluff szokott a legalacsonyabb lenni, nem kevéssel, úgy tűnik ez az ára annak hogy ott a cégek kiírt fizetési sávokkal hirdetnek.
Saját területemet nézve .net-re rákerestem első találat br 1m, sok sikert hozzá pl. de ez is bekerül gondolom a guideba. De átlag 1.3-1.5m körüli alkalmazotti bér senior fejlesztőnek is egy vicc, én lassan 3 éve interjúztam, akkor is több helyről kaptam már ilyesmi vagy jobb ajánlatokat, de most is keresünk .net-est, simán megadnák br2m vagy fölötte (az más kérdés hogy a béka segge alatt van a jelentkezők szintje, és valószínűleg ez is okozza a különbséget, aki nem túl jó, annak is kell dolgoznia valahol)
-
Madwe
nagyúr
Ez világos, de ekkora eltérések azért nem normálisak szerintem, vagy legalábbis a minimum maximum sáv enyhén félrevezető, mindenesetre az talán kijelenthető hogy ez az adott statisztika eléggé az aljára lő, szerintem (én is csak ennyit tettem). legalábbis azt nehezen tudom értelmezni máshogy, ha az 5 ével ezelőtti juniorból mediorrá váló fizetésem a mai piacon a medior közepe, senior alja lenne
-
tototos
addikt
Hát én pont azon elmélkedtem hogy a jelenlegi 1,9es béremmel elégedjek meg mert nem igazán találnék másik állást ennyiért. 10 év beagyazott rendszerek és autoipari tapasztalat. 1 éve váltottam ahol onvezeto algoritmusok és AI fejlesztés van. Itt várható DevOps környezet összerakása külsős partnerrel de nem hiszem hogy kapkodnanak értem a cégek 2 millió feletti ajanlatokkal.
-
Madwe
nagyúr
Nade kérdés mennyire releváns ez a nofluffos kimutatás. szerintem ez az átlag alatt elérhető kategória? 2024es adatok szerintük a devops senior min 1.2 max 1.8, ehhez képest nekem pl 2021ben már 2024es max közeli volt a fizetésem? 3 éve, miközben brutál megszaladt a piac.. https://prohardver.hu/tema/jovedelem/hsz_21384-21384.html
de tovább megyek, még 2019ben, 5 éve!!! junior teteje medior alja szintemen is ezek szerint majdnem megközelítette a 2024es senior minimumát, mid közepét? (bocs h itt nettot írtam anno, ez olyan br. 1.1m körül van)
https://prohardver.hu/tema/jovedelem/hsz_14416-14416.htmlazóta meg köszönőviszonyban sincs ezzel... s nem is kiemelkedő a bérezésem, ennél amikor interjúztam 1 éve kaptam jobb ajánlatokat (rosszabb tech stackel meg kevésbé szimpatikus munkatársakkal) https://prohardver.hu/tema/jovedelem/hsz_36382-36382.html
-
Egon
nagyúr
válasz
nyunyu
üzenetére
Nem ez a kérdés, a fizetési igények 500-1000%-kal magasabbak ennél...
Az igazi kérdés az, hogy hol találkoznak az igények és a lehetőségek.
Ahogy ebből a guide-ból is látszik, rohadt nagy a szórás (ezt kb. minden alkalommal meg lehet állapítani), szóval vélhetőleg érdemes keresgélnie annk, aki maxolni akarja a fizuját; pár lehetőségből nem lehet a piac egészét leképezni. -
_NCT
addikt
-
Reggie0
félisten
válasz
thefreeman
üzenetére
En ugy tudom, hogy ilyen esetben ki kell kotni, hogy a munkaltatoi jogok atruhazhatoak, kulonben a nevvaltoztatas(masik fel valtozasa) is munkaszerzodes valtoztatas es azt alapvetoen csak ketoldaluan lehet, azaz el kell fogadnia a munkavallalonak is. De nem vagyok ugyved, igy meg annal is bizonytalanabb, mint amit egy ugyved mond

-
thefreeman
aktív tag
válasz
Reggie0
üzenetére
Ilyen transzfer már volt korábban is. Át veszik a jelenlegi munkaszerződést tartalmilag nem módosul, csak a munkáltató személye változik, tehát csak a tájékoztatást kell aláírni. De ugyebár sok minden nem a munkaszerződésben volt benne hanem a kollektív szerződésben. Ami az új cégnél már nem lesz, valami olyant mondtak hogy az új cégnek egy évig kell betartani az abban foglaltakat. Végkielégítés, juttatások, felmondási idő ezek mind abban vagy abból hivatkozott egyéb dokumentumokban vannak leírva. Ügyvéd átfogja nézni valószínűleg bár nem hiszem hogy különösebben támadható lesz bármi is.
-
FLx
addikt
válasz
Qtya123
üzenetére
Altalaban vannak sajatossagok orszagonkent, de azert a szektor sem mindegy, ahol a ceg mukodik. Egy bank es egy tech szektor azert elegge mas tud lenni pl. A sok munka altalaban startup specialitas egyebkent, ahol 10 munkakorre vesznek fel 1 embert. Cserebe a bankszektorban mindenki csak ul, mert 10x annyi ember van mint kene. Ettol fuggetlenul mindenki szokott maganak felesleges dolgokat talalni amin tud "dolgozni", aztan lehet mondani, hogy mekkora a terheles.
Volt szerencsem eleg sok nacioval dolgozni eleg sok szektorban, de en sehol nem talaltam meg 40 ora munkat sem. Max 20-30 oranyi ha szokott lenni. Ettol fuggetlenul mindenki mindenhol panaszkodott, hogy nem lehet birni a feszultseget meg a sok munkat. Tenyleg nem, ha az ember felesleges dolgokkal tolt vegtelen orakat es azt mondja ra, hogy az munka. Kozben 2 ora kavezas, beszelgetes, cigi, ebedelgetes, reggeli, uzsonna, ugyintezes stb. Az emberek ezeket az idoket altalaban munkanak szoktak tekinteni, ergo gyorsan kijon a napi 10 ora is.
Hatekonyan kell dolgozni es nem sokat, akkor sehol nem lesz gond az orakkal. Mondjuk azsiai fonokod sose legyen. 
-
-
Reggie0
félisten
válasz
thefreeman
üzenetére
Szerintem ebbol rovidtavon nem lesz gond. Normalis ceg ilyenkor kikoti, hogy a jelenlegi juttatasotok/szerzodesben levo feltetelek a minimalis szint, ami a transzfer es visszaberles feltetele. Inkabb a jovoben elmarado berfejlesztesek okozhatnak problemat, illetve ha kirugasok nem is, de atcsoportositasok fordulnak elo. De ez nyilvan fug attol is, hogy milyen amerikai ceg es mennyire erdeklik oket a munkavallalok.
Viszont azt erdemes megnezni, hogy munkaszerzodes szempontjabol ez mit jelent, mert nekem az az erzesem, hogy ez nem megy automatikusan csak ugy, ala is kell irni az uj munkaszerzodest az uj munkaltatoval. Azaz, ha nem kerul alairasra, akkor csak felmondassal tud elni az amcsi ceg es akkor jon a vegkielegites is. Lehet erdemes egy ugyveddel megnezetni a szerzodest, ha van, akkor a kollektiv szerzodest is.
-
Nekem az egyik nagy bajom, hogy fogalmam sincs, hogy mérjem a teljesítményt.
Simán van, hogy egy héten van 20 óra meeting.Az egyetlen dolog amit tudok mérni, hogy mennyi időt foglakozom a munkával.
Már rengeteget gondolkoztam rajta, de mivel elég sokrétű ami a napot kiteszi( tipikusan minden szart hajlandó vagyok megcsinálni), lövésem sincs, hogy lehetne ezt mérni. -
kexksz
addikt
válasz
Vision
üzenetére
A fejlesztői melók többsége digitális segédmunka. Ehhez képest brutálisan jól meg van fizetve (egyelőre).
Magyarorszagon ez pedig a nagyatlagnak megjobban relevans, mert kb. a munkahelyek nagy resze klasszikus CEE-be kiszervezett hub, amik kb. erre jottek letre. Ha nagyon nyomod lehetsz te a legjobb, de meg mindig kozod nem lesz ahhoz mint aki kozel van a tuzhoz, cserebe tobbszor annyi munkaval kapsz majd talan 10-20%-kkal tobbet mint aki delutan 2-kor mar nyomja a fapados feher Octaviat az M0-n. Ez ilyen.
Viszont azzal is egyetertek, amit emvy irt, egyszeruen van aki nem tud/akar minimalis erobefektetesert legnagyobb returnre optimalizalni, ilyenkor ugyanugy nyomod csak kozben talan van benned egy kis disszonancia hogy magadat szivatod. De nincs alternativa, felkelsz es epiteni akarsz valamit, csinalni, tanulni, stb., a nap igyis-ugyis eltelik es te csak igy erzed jol magad. Elobb-utobb ugyis fogjak ertekelni vagy itt vagy ott, tapasztalataim szerint azert sok ember aki igy nyomja organikusan megoldodnak ezek ha rugalmas tud lenni az ember es nyitott szemmel jar, szakmatol fuggetlenul.
Anno Morgannel is az elelmesebbek elobb-utobb LN/NYC-ban talaltak magukat, aztan valtottak mashova, aztan megint mashova, masok meg 10 eve ugyanazt az Angular frontendet foltozgatjak. Mindket tipus ugyanazon a fizun kezdett, ugyanolyan kilatasokkal, ugyanabban a gepezetben, ugyanolyan managerekkel, stb.
A nap igyis-ugyis eltelik, van akinek tobb erofeszites kerulgetni a munkat mint csinalni valamit, van, akit meg az tolt fel ha minel hamarabb letudja es csinal valami mast.
-
Egon
nagyúr
Viszont en azt tapasztalom, hogy aki remote-ban nem csinal semmit, az sose csinalt semmit az irodaban se es forditva. Maximum ugy latszott, hogy dolgozik, mert ott ult.
Tök más a tapasztalatom. Van olyan, aki produktívabb otthon, főleg ha egyedül végezhető, elmélyülős melója van, és otthon nyugi van (pl. nem lóg rajta két bölcsis kisgyerek), bent a melóhelyen viszont folyamatosan zavarják a többiek.
Más meg a cégnél produktívabb, mert nem tudja függetleníteni magát az otthoni dolgoktól ("na még elmosogatok mielőtt nekiállok" stb.). -
FLx
addikt
válasz
thefreeman
üzenetére
Lattam mar tobb cegnel hasonlot, altalaban az a vege, hogy felmond nagyjabol mindenki. De ezt tudja a menedzsment is, csak nem erdekli oket az egesz. Egyik helyen azt mondta erre a CEO, hogy legalabb friss munkaero lesz.

-
thefreeman
aktív tag
Sziasztok.
Elmesélném mi történik épp az egyik nagy amerikai multi egyik üzletágában. Pár hete jött a bejelentés hogy majdnem a teljes állományban lévő mérnök gárdát globálisan át fogják transzferálni egy munkaerő közvetítő céghez (főként indiai munkaerőt közvetít). Ez a cég Magyarországon még nincs is jelen de itt is sokan érintettek. Az alkalmazottak tulajdonképpen vagy felmondanak vagy csak átkerülnek majd a másik céghez. A transzfer automatikus. Olyan emberek is benne vannak ebben akik már 10-20 éve vannak ennél a cégnél. Az egész fű alatt ment még a közvetlen managerek sem tudták és ők is átkerülnek.
Senki nem számít semmi jóra és ettől a morál és motiváció is padlóra került az egész csapatban. Természetesen az elvárás az, hogy a futó projekteket mindenki ugyanúgy viszi tovább mint eddig.
Nektek mi a véleményetek erről. Volt már tapasztalt hasonlóval? -
tototos
addikt
válasz
Vision
üzenetére
Pont ezt beszéltük ma kollégával, hogy merre tovább. Most nem autóiparban dolgozom, de előtte csak ott volt 10 év tapasztalatom és a kollégának is. Ezzel eléggé behatárolt területen tudunk hasonló szinten elhelyezkedni, ha váltanánk akkor több mint valószínű hogy visszalépés lenne fizetésben és pozícióban is. Nekem beágyazott SW fejlesztői tapasztalatom van és mellé voltam rendszermérnök 2 évet. Beágyazott környeztben foglalkoztam Devops jellegű dolgokkal(fordító környezet átírása, fejlesztést segítő toolok írása stb.) de ezzel szerintem nem tudok megpályázni egy medior DevOps feladatkört sem.
-
tototos
addikt
Szerintem máshol is vannak okos emberek aztán mégsem keresnek ennyit

Elvárás nálam is magas, mégsem akarnak annyit fizetni
Össze kellene beszélni minden autóipari fejlesztőnek és azt mondani, hogy 2 millió alatt senki nem vállal munkát![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
@Vision: A felelősség azzal párosul, hogy mondjuk kirúgják az állásából? Szerintem nálam az a baj, hogy sosem láttam, hogy lett volna következménye egy-egy elhibázott döntésnek, sőt inkább felfele buktak a vezetők.
-
válasz
tototos
üzenetére
A pénzügyi szféra elég speciális, már csak a szigorú törvényi szabályozás miatt is. Kevés ehhez hasonló terület van. Az ügyfelek a pénzügyeikre a legérzékenyebbek, lásd most az Apple Store bugja, amikor az ügyfeleket becharge-olta az Apple Pay-en keresztül. A bankban azonnal körbement a levél, hogy saját költségen mindenképp visszatérítjük az ügyfeleknek a pénzt, ha elismeri az Apple, ha nem a hibáját.
Ezen túl:
Befbanki vonal: ma már nagyon IT-heavy az automatizált kereskedés miatt. Ott tényleg azon törpöl rengeteg nagyon okos ember, hogy minél jobb kereskedési algoritmusokat fejlesszen.
Kerbank: írtam fent példát. Komplex ökoszisztéma van minden klasszikus banknál, ezt üzemeltetni és fejleszteni nagyon kemény feladat. És nagy pénzek mozdulhatnak meg 1-1 fejlesztésnek köszönhetően (főleg a frontokon), szóval nagy a felelősség is. -
tototos
addikt
-
Drizzt
nagyúr
válasz
tototos
üzenetére
Egyertelmu, hogy ez nagyon egyen fuggo:
- Tul sok kontrol, tul keves kontrol.
- Tul sok mikromanagement, tul keves mikromanagement.
- Tul nyitott legkor, tul zart legkor.
- Tul professzionalis, tul amator.
- Tul kotott munkamenet, tul szabad munkamenet.
- Tul sok process, tul keves process.
- Tul Agile, nem eleg agile, tul waterfall, nem eleg waterfall, nincs is munkamodszer.
- Nincsen code review, minden szart review-zni kell.
- Tul sok munka, tul keves munka.
- Tul sok politika, tul keves politika.
- Tul befogado kultura, nem eleg befogado kultura.
- Tul sok visszajelzes, tul keves visszajelzes.
- Tul keves tanulasi ido, tul sok tanulasi ido.
- Tul sok innovacio, tul keves innovacio.
- Tul sokat kell bejarni, tul keves emberrel lehet talalkozni.
- Tul modern architektura, tul koros architektura.
- Tul sok stateless async ize, tul sok blokkolo sync orulet.
- Tul sok ACID, tul sok BASE.
- Tul nagy csapat, tul kicsi csapat.
- Tul nemzetkozi, nem elegge nemzetkozi.
- Tul sok idozona, tul keves idozona.
- Tul sok utazas, evek ota nem hagyhattam el az orszagot.
- Tul kotott munkaido, sose tudok munkaidoben se elerni senkit.Ha olyan kornyezetben vagy, ami a fentiek - es millio egyeb szempont - alapjan nem komfortos neked, akkor idovel jol kiegsz. Nyilvan valamilyen szintu alkalmazkodas van es szukseges. De vannak olyan sarkallatos pontok, amikben nagyon nehezen enged az ember. Jo ha az ember elore ismeri ezeket a maga tekinteteben es tud valamennyire szurni ezek alapjan. Viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy ezek idovel egyebkent meg tudnak valtozni akar tudatosan, akar tudattalanul. De ha tudod, hogy szamodra valami kizaro ok, azt erdemes elkerulni.
-
Madwe
nagyúr
Vagy akkor, ha tényleg nincs idő senkit sem kinevelni. Azért ha kell 1 senior tudás mert nincs elég senior az adott poziban, akkor kevesen tudják azt bevállalni, hogy felvesznek egy med/juniort, s kinevelik, hiszen ez jellemzően még minimum 1 senior idejének nagyját elviszi az első fél-egy évben ( rosszabb eseben a végén eljobhoppol a kinevelt ember) ameddig a felvett ember nemhogy termel de pénzébe van a cégnek s annyira feszes már így is a jelenlegi helyzet, hogy ennél már az is jobb ha tovább vadásznak embert és vagy megfizetik azt amit kér.
én úgy látom, hogy ez a neveljük ki a juniort dolgok akkor pörögnek, amimor a piac is pörög, ömlik a pénz s az ember a piacra. Ellenben most nagyon recseg a tapasztalatlanok piaca + azért ai tud valamennyi produktivitás boostot tud hozni senioroknál.37638: itt arra gondolhatott emvy, hogy a pénzen túl a tech stack s kultúra is számít. Én lehúztam 3 évet bankszektorban, köszönöm szépen soha többet.
-
gyépés
aktív tag
válasz
Dinter
üzenetére
Én úgy tudom, az Mtk. szerint a szabadságod féléről a munkáltató mondhatja meg, mikor vedd ki. Csak általában nem szokták, de elvileg ha nincs ettől eltérő a szerződésedben, akkor az Mtk. az irányadó.
Egyszer voltam ilyen helyen, de inkább nem vártam ezt ki és leléptem próbaidő végén. Nem konkrétan emiatt, de ugye ez is egy tünete volt, hogy nem ez az a cég, ahol dolgozni akarok.
-
tototos
addikt
Köszi ez így érthető. A fizetés meg gondolom kereslet kínálat függvénye.
Amit még emésztenem kell, az a nagy különbség az egyes nyelvek/ágazatok között. Pl egy autóipari multinál dolgozó PO miért keres kevesebbet mint egy bankszektorban dolgozó? Nagyobb a felelősségi köre a banknál? Vagy nincs összefüggés a felelősség és a fieztés között? -
válasz
tototos
üzenetére
> Az elsőnél honnan tudja, hogy neki egy senior cloud engineer kell?
Nem annyira a titulus szamit. Mondok egy peldat: ha egy kis ceg novekszik, es mondjuk 20-rol 150 fore no, de meg mindig mindenki maga konfiguralja a laptopjat (es ez kaoszt okoz), akkor tudhato, hogy kell valaki, aki nem csak hogy meg tudja csinalni a feladatot, de azt is tudja, hogy egyaltalan mi a feladat. Erre raaggatnak valami random cimket ('Director of IT Operations'), es azt mondjak, h felveszunk jo penzert, az elso feladat, hogy 3 het mulva adsz nekunk egy 3-6-12 honapos tervet arrol, h mit kene csinalni, es ha meggyozonek hangzik, akkor kapsz ra budzset.
Szoval onnan tudjuk, hogy kell egy senior ember, hogy
1) a dolgok nem mennek jol
2) senkinek nincs elegge meggyozo otlete arrol, hogy pontosan mit is kene csinalniHa a dolgok relative jol mennek VAGY tudjuk, h mit kene csinalni, csak nincs eleg kez a decken, akkor nem kell senior ember; ebben az esetben tehetseges ember kell.
-
tototos
addikt
Az elsőnél honnan tudja, hogy neki egy senior cloud engineer kell?
Lehet hülye kérdéseket rakok fel, de abszolút nincs rálátásom ezekre a folyamatokra. Autóipari multinál voltam 10 évet, ott kintről szinte sosem vettek fel experteket, sőt expertek is alig voltak. A mostani cégem meg egy irreális(olyat csináljunk amit más még nem csinált) célokat kergető vállalat ahol ha elfogy a pénz beszánthatják az egészet. -
tototos
addikt
Nekem ezek még mindig hihetetlen számok. Mire fizettek ennyit? Nagy a felelősség? Olyan tudása van ami másnak nincs?
Kicsit olyan érzésem van, hogy itt a kínálati oldal nem hajlandó egy bizonyos szint alatt elvállalni dolgoakt a cégek meg nem tudnak/nem akarnak egy kezdőt kinevelni az adott pozícióra. -
Revolit
senior tag
Milyen egyéb juttatások voltak? Elég, ha annyit írsz, hogy mondjuk még havi 400k értékben egyéb juttatás (mindegy, hogy bónusz vagy SZÉP kártya, vagy nem tudom, de mondjuk ingyen kávé meg fitness terem használatot nem érteném ide, csak azokat, ami jól forintosíthatóak mindenki számára. Bónusz persze tudom, opcionális, de azért szinte mindig megadják, úgyhogy az is érdekelne, csak ilyen összesítő számba bele véve)
Szóval amit kérdezni akarok, hogy 2.6 a teljes csomag, vagy csak alapfizu, és jár még hozzá durván havi 200k bruttónyi egyéb?

-
n00n
őstag
Hogy kicsit on-topic is legyek. Most ért végett egy Senior Cloud Engineer (AWS) hiring folyamatunk. Végül a végső br. 2.6 milliós ajánlatunkat is visszadobta, mert máshol kapott kicsit jobbat és közelebb is áll hozzá a stack. Ami én látok az az, hogy irtózatosan szét lett húzva a piac. Ha tényleg jó vagy, akkor lassan a sima Senior pozi is nyalogathatja a 3 milliót, ha nem, akkor örülj, ha találsz munkát
Érdekes időknek nézünk elébe. -
crocy
tag
jogos. az lemaradt, hogy hotfixekre keszen allok törzsidöben, söt akar azon tul is, ha gepnel vagyok. szoval masik oldalrol is müködik ilyenkor a rugalmassag.azt elismerem hogy nagyobb brainstorming jobban müködik elöben, de talan itt is volt rola szo, hogy ez leginkabb start-upoknal van, az epitkezös fazisban.
amugy legyen mindenki 1-2 oras repülöutnyira, hogy ha kell, össze lehessen rantani a csapatot par havonta. -
tototos
addikt
A gond ott kezdődik, amikor a manager elhiszi hogy jó kódot generál vele és nem érti hogy a fejlesztőnek miért telik 2-3 napba leimplementálni ugyanazt a dolgot.
Meg a kedvencem amikor kapok tök általános megoldásokat problémákra és hogy akkor meg is van oldva a dolog.
A probléma szerintem, hogy az AI elhiteti a kevésbé hozzáértőkkel, hogy csak fel kell tenni a kérdést és máris jön rá egy válasz ami megoldás is egyben. -
válasz
Alexios
üzenetére
Nálunk amikor érzésre nagyon keveset tett le egy srác az asztalra, akkor csináltam egy statisztikát vezetői kérésre, amivel alá tudtam támasztani hogy kb harmad / fele annyi commitja volt mint az átlag fejlesztőnek és munkaidő könyvelés szintén harmad annyi. Végül ez alapján (is) egyik napról a másikra felmondási idő nélkül kirakták. Nagy lókötő volt, nyilván nem első alkalommal volt szólva neki. De amúgy ja, nem jellemző hogy napi szinten ilyesmi statisztikákat nézegetnénk.
-
válasz
nyunyu
üzenetére
Bankoknál ennek biztonsági szempontjai is vannak: árgus szemekkel szokták figyelni, hogy a blockleaveek idején is minden ugyanúgy folyik a napi ügymenetben, mint máskor, aztán ha megváltozik a gyanús dolgok számossága, akkor lehet arra gyanakodni, hogy a szabin lévő kollégák valamelyike munkaidőben szokott rossz fát tenni a tűzre. (pl. saját szakállára könyvelget félre)
Ezt kifejtenéd, kérlek. Szégyen, de egy szót sem értek belőle

-
-
crocy
tag
"viszont az AI ugyis kisopri a jelenlegi fejlesztok jo reszet"
ehhez kell min 10-15 ev. input alapjan skeleton projektek felhuzasara jo az ai. de sztem attol meg mindig tavol vagyunk, hogy több tizezer soros legacy projektekbe belenyuljon megfelelöen.visszaterve az elözöhöz:
amikor vmin melyen filozok, jarkalok fel-ala a szobaban. ezt mondjuk nem tudom hogyan csinalnam meg az irodaban a többiek zavarasa nelkül. bar ez az en egyeni problemam.
-
tototos
addikt
válasz
üzenetére
Nagyjából igen. Mi most úgy nézünk ki hogy van egy 3 éves cél amit el szeretnénk érni, meg vannak 3 hetes sprint célok, amiket tudjuk hogy kellenek majd a 3 éves célhoz. De közben jönnek olyan határidők amiket meg kell csinálni különben lehetséges hogy lelövik az egész projektet. És ezekre hogy jól csináld nincs elég időd és kapacitásod, és a management megoldása rá, hogy teljesen mindegy hogyan de csináld meg.
A feedbacknél meg az van, hogy van csinálod vagy nem. Ha szerinted így nem lehet akkor te nem akarsz dolgozni.A nagy kérdés meddig akarja ezt csinálni az ember. Fizuban nem rossz, ennyit a mostani piacon nem kapnék meg. A probléma, hogy nem látom a fejlődést és félek hogy 1-2 év alatt itt lemaradok mert mindig csak tűzoltás van, és ha vége a bulinak akkor nem igazán találok másik állást.
-
törölt tag
válasz
Alexios
üzenetére
Tototoséknál nem a 2 hetes sprinkkel van a baj, hanem a negyedéves meg éves deadlineokkal, az alapján amit ír.
Azt írja kitalál fent valaki egy epicet és mivel már volt "hasonló" ezért azt mondja hogy erre van 1 negyedév, miközben rendesen megcsinálni 3 lenne, csak nem érdekli a felső managementet feedback.
-
HoTDoG
tag
Egy ideje már, hogy a LinkedIn elkezdett facebookosodni, mindenkinek van egy világmegváltó bóditesós sztorija, főleg coach-ok, recruiterek esetén.
Ami viszont látszik ezeken kívül, hogy az amcsi piac már a tavalyi év végén, ez év első felében földbe állt, és egyelőre nem látszik a lejtmenet alja, ez pedig most már érezhetően gyűrűzik az EU felé is. Kicsiny kis országunk pedig jellemzően hatványozottan érintett bármilyen válság esetén.
Recruiterek visszajelzése alapján is, az alkalmazotti keresés nagyon visszaesett, a contract még megyeget, de korábbi kommentek mikro-tapasztalatai alapján ezen a fronton is érződnek a vágások, csökkenő projektek.
Autóiparban érdekelt felsővezető ismerős tapasztalata Németországból, hogy ott '25-26-ra várják az alját. -
Alexios
veterán
válasz
tototos
üzenetére
Én ezt még mindig nem értem, projekt tervnél hogy jön be a képbe a kódsorok száma, hogy ebből időre becsülj tudni kéne mennyi lesz a várható kódsorok száma, ami teljesen értelmetlen és lehetetlen.
Pont egyel feljebb írja emvy hogy story pointok lényege akkor már ez, hogy látjuk a csapat velocityját, mennyi sp-t tud egy sprint alatt a csapat megoldani, akkor abból lehet becsülni egy sprint planningnél pl. hogy mi reális nagyjából.
-
tototos
addikt
válasz
Alexios
üzenetére
Nem nézi, csak azzal csinálják a projekt tervet. Ehhez a funkcióhoz ennyi idő kell és kész.
Nálunk most kicsit faramuci helyzet van ilyen téren. Szinte lehetetlen dolgokat akar megoldani a cég, nincs annyi kapacitás mint amennyi feladatnak el kell készülni határidőre. Amikor ezt jelezzük, akkor jön a kérdés, hogy akkor ne csináljunk semmit? A dolgok vége meg az hogy amikor ott a határidő akkor erőből meg kell csinálni teljesen mindegy hogyan de működjön. Meg jön a kis ráhatás, hogy ha nem készülünk el vele akkor nem lesz több pénz->megszűnik a munkahely.
A téma érdekes, de nagyjából olyan érzésem van, mint az amerikaiaknak lehetett amikor azt mondták nekik hogy az évtized végére embert kell juttatni a holdra.@emvy: EZ mind szép és jó, ha nem az van, hogy tök mindegy mennyi a csapat velocityje akkor is meg kell csinálni ezeket a feladatokat. Nálunk a tervezés szinte csak idő alapon megy, és mindig megy a fejvakarás hogy miért nem készült el minden task amikor ott volt rá az idő.
-
Alexios
veterán
válasz
tototos
üzenetére
Én még olyan helyen nem dolgoztam és nem is hallottam ahol bárki azt nézte volna a managementtől hogy a fejlesztő hány sor kódot commitol/nap. Ahogy Vision is írja, általában a story pointok nézése sem triviális(amire amúgy nincs is egyszerű mód jirában hogy /fő/hónap mondjuk visszamenőleg ilyeneket nézegess), nemhogy kódsorokkal foglalkozzon bárki.
De igazából az is nagyon ritka tapasztalatom szerint hogy teljesítmény szerint bárki elő legyen véve komolyabban(talán egyszer láttam ilyet), max fizuemelésekben látszik meg valamennyire -
nyunyu
félisten
válasz
Drizzt
üzenetére
Nálunk nemrég közölte a menedzsment, hogy elfogyott a keret a code obsolescence projektre, így felejtsük el a backlog irtást.
Közben az IT felé elvárás a leendő új tulajdonos részéről, hogy nem lehet befoltozatlan sérülékenységük, amihez viszont folyamatosan verzió emelni kéne a javát+keretrendszereket a régi alkalmazásaink alatt.
-
greggae
tag
válasz
Dinter
üzenetére
„A szabadságot – eltérő megállapodás hiányában – úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább tizennégy egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól. ”
Rendes helyen írásban nyilatkozol (helyi formanyomtatványon), hogy nem kívánsz ezzel élni, és meg van oldva.
-
Drizzt
nagyúr
Nem telhet be a backlog, ha nincsen backlog.
Nalunk egyebkent elegge gyakori, hogy business kerte fejlesztes elfogy. Ami leginkabb azert szokott felbosszantani, mert van amikor nekem kene meg adni par masik embernek is munkat es az elegge nehez, ha nekem sincs kulonosebben. De vannak persze olyan technical debtek, amiket lehet ilyenkor addressalni valamennyire. Tobbnyire az ures backlog persze a valodi management hianyanak a kovetkezmenye.
-
nyunyu
félisten
Bankoknál ennek biztonsági szempontjai is vannak: árgus szemekkel szokták figyelni, hogy a blockleaveek idején is minden ugyanúgy folyik a napi ügymenetben, mint máskor, aztán ha megváltozik a gyanús dolgok számossága, akkor lehet arra gyanakodni, hogy a szabin lévő kollégák valamelyike munkaidőben szokott rossz fát tenni a tűzre. (pl. saját szakállára könyvelget félre)
Én ugyan külsős fejlesztő vagyok, így nem vonatkozik rám a 2 hét blockleave, de amikor tavaly 1 hét szabi után visszajöttem, "véletlenül" nem működött a belépőkártyám az épülethez, úgy kellett személyesen bemennem a bankbiztonsághoz, hogy kapcsolják már vissza.
Valamit kamuztak róla, hogy most járt le a kártyám X év érvényessége, de nyilván nem erről volt szó, hanem fizikailag blokkolták a dolgozókat a szabi alatti munkavégzéstől, hogy kibukhassanak a simlis kollégák. -
Ezeken a kommenteken mindig elmosolyodok. Mármint ha valaki hardcore K+F fejlesztői melót csinál, akkor oké, ezt elfogadom. De közben a programozási feladatoknak töredéke ilyen. Nálunk most van pont egy kb. ilyesmi projekt, amire jut 100 olyan, ahol le kell fejleszteni képernyőket, hozzájuk logikákat. De gyakran még ez se megy. Persze mindig mindenki hibás, csak ők nem.
A fejlesztői melók többsége digitális segédmunka. Ehhez képest brutálisan jól meg van fizetve (egyelőre).
Ez így oké akkor, ha 1-személyes hadsereg vagy. De ha egyszer a planning délelőtt van, akkor nincs olyan, hogy neked nincs kedved melózni.
Nálunk értékelhető teljesítménymérés nincs. Még annyi sem, hogy a csapat tagjani mennyi storypontot szállítottak az adott negyedévben. Meglepődnék, ha máshol a ténylegesen leírt kódsorok száma KPI lenne.
Új hozzászólás Aktív témák
- Mini PC
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Horgász topik
- Spórolós topik
- Titkos szabállyal tereli a hazai megoldások felé a félvezetőgyártóit Kína
- Okos Otthon / Smart Home
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- Autós topik
- BestBuy ruhás topik
- További aktív témák...
- Steam Deck OLED 512GB (2024) + 512GB SD kártya Újszerű, keveset használt
- Latitude 5520 27% 15.6" FHD IPS érintő i7-1185G7 MX450 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv gar
- 9. generációs Gamer félkonfig, Asrock B365, i5-9400, 16GB, 256GB
- HP EliteDesk 800 G3 TWR i5-7500, 8GB, 256GB
- Dell Optiplex 3070 TWR i5-9400, 8GB, 256GB, WIN11
- iPhone 12 64GB 100% (1év Garancia)
- Bomba ár! Dell Latitude E6530 - i5-3210M/i5-3230M I 4GB I 320GB I 15,6" I HDMI I Garancia!
- AZONNAL KÉSZLETRŐL! Intel Core i5 14600K 32GB 6000MHz RAM 2TB Gen4 SSD RTX 5060 8GB FSP 750W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Lian Li Lancool 207 GIGABYTE 750W
- Akko 3098 /DE/PBT/RGB/Wireless/Hot swap/Yellow/Crystal switch
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Ezt itt most ki kell sajnos varni. USA-ban is romlik a helyzet, de ott azert meg gond nelkul vannak 200k koruli ajanlatok.
Hatekonyan kell dolgozni es nem sokat, akkor sehol nem lesz gond az orakkal. Mondjuk azsiai fonokod sose legyen.