Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dare2Live
félisten
válasz
Qtya123
üzenetére
"a fodrász, aki napi 11-12 órát nyomja"
De minek?
Lokál Barber napi 8-9h melóval és ez úgy hogy bőven van szünete évi 35+nap szabi/tpvel 1.4-1.5mFt. Netto. Persze lehet tolni napi 11-12ht is. Konkrét eset nem is BP részletezzem?
A villanyszerelő mért nyeli a port? Ennyire hülye/kokler/amatőr? -
Dare2Live
félisten
válasz
DanielLong
üzenetére
Elég sokat gondolkodtam Zegnél jobb/nagyobb megyeszékhely vonalon, hogy nem jó helyen ház vagy jó helyen lakás vonalon. Végül győzött a lakás. Sétával két barber van három percen belűl, kettő ovoda+iskola van 5percen belűl, interspar, könyvtár 3perc, sportolási lehetőségek 5perc, korház 7perc.
Jégpályához már kocsiba kell ülni úgy 4-5perc.
Amikor szidják az anyukák/apukák edzésen felváltva a közlekedést, hogy napi 60-180perceket autóban ülnek és várnak gyerekre mert nincs értelme hazamenni úgy érzem jó döntés volt.
De ez nem spórolja meg a kocsit az kell. Csak töredékét ülöm benne, költöm üzemanyagra..."vehettek balatoni nyaralót is"
Nem balatoni nyaraló hanem "balatonparti" nyaraló. Olyan árak vannak mint Buda elit/drágább részein.Heti szinten látok egy családot itteni mérce szerint meglepően kevés pénzből, panelben élve az átlag 99%hoz képest szuper boldogan élni. Igazi példakép.
-
Dare2Live
félisten
válasz
tototos
üzenetére
br 1.8-2misi fizu az MOon erősen kimagasló. BPn is. A feleségedé is átlag feletti.
De ebből nem lesz "balatonparti" nyaraló. Soha. 100efts kabát esetleg. Amitől nem leszel boldogabb.
Én nem tudok túljutni azon hogy hasonlítok. Ami szar de ez van. pl Látom, hogy zanzibárba megy akárki családostúl téliszünetben. Elképesztő storyline képek FBn. 5* VIP. Bazki de jól néz ki, ráérdeklődlődök ismerősnél pont náluk van uaz. Általa adható max kedvezménnyel 4főre kb uaz 3.8misi.
És őszre elfogynak télre a helyek. Nem a bérből/fizetésből élők tipikus nyaralóhelye.
Fele ennyiből olyat tudok ami ennél jobb lesz. De ettől még a képek elképesztőek egyszer kellene de gyereknek meg gitár kell meg állás szitu se legjobb és szarnak érzem magam.
De tudom a megoldást. Megyek a gyerekért oviba játszótéren maradunk. Az ovonő, gyári melós, front officos "közhivatalnok" nyomora jön. Olyan anyagi szituk, élettörténetek, hogy nem tudom értelmezni. 1ht maradunk. Úgy jövők el, hogy de nekem úristen de jó. Nehéz értelmeznem. -
Dare2Live
félisten
válasz
akela91
üzenetére
Szerintem olyan nincs, hogy "bukik teljesen az IT ipar". Azt se tudom elképzelni, hogy 5 éves távban legyen egy 50% efficiency. Aztán Jensen/Musk... szerint lehet.
Amire látok pldakat, lehet mert most érdekel az az amikor valaki eltöltt 15-30+évet egy területen aztán valami új más iparágakhoz képest villámsebesen kirántódik alóla és azt az újt a 23éves végzős jobban vágja mint te. Erre jellemzően lehet készülni persze van amikor nem.
-
Dare2Live
félisten
válasz
blt-blog
üzenetére
Szerintem ~2011-2023közt egyetem elvégzése után könnyű és egyre könnyebb volt ITsként állást találni. Ez különösen igaz a 2020-2023as időszakra. Ott diploma elött állásbörzén levadászták akinek volt két keze, lába... Nem te jelentkeztél. Hozzád jelentkeztek a HResek. Ezekben az időszakokban érdemi tapasztalat, 8hban végigürizett egyeteme nélkül is felvettek kb mindenkit.
Ami durva az 2008-2010 volt. Nagyon sok cég épített le 20-50%ot, ment csődbe rengeteg 1-10év tapasztalattal rendelkező került utcára, alíg volt pozi kiírva. Amikor igen arra alapből volt 2-10év tapasztalattal rendelkezöből 200+jelentkező.
---
Az egyértelmű, hogy az első pár évben sokkal fontosabb a fejlődés mint a pénz.@mandlee
"Enterprisenál mindenre IS van ember"
Pontosan. Van külön network, storage.... minden team is. Nem lehetőség hanem úgy kell csinálni, hogy nyitsz ticketet. Evvel aztán érdemi tudást nem is lehet összeszedni. -
Dare2Live
félisten
válasz
D1Rect
üzenetére
A VSZben mindenhol urambátyám cucculiuzmus volt, sok esetben rosszabb állapotok mint nálunk. 10éves távon ki lehet mászni belölle. Kemény jogállammal elrettentő törvényekkel. pl 100millió+os lopások eseténe teljes kiterjedt vagyonelkobzás és "rács rács bilincs bilincs". És igen nagyon mély ami van. 500milliárd "vagyonvesztés" és egy feljelentés sincs minden oké. És sorolni lehet napestig.
Fejétől bűzlik a hal. Meg attól hogy valaki mentegeti sött mindha helyeselné a fentit, hogy de ám a festő se ad számlát.
Meglátjuk jobb lesz e. -
Dare2Live
félisten
válasz
D1Rect
üzenetére
Erre van a jogállam. Ahol van ott nem lehet mindent szétlopni. Ahol nincs ott hosszabb távon csak a lecsúszás van, mindent is szétlopnak.
Amit írtál azt kétlem. Az autoriter-oligarchikus rendszerek jellemzője, hogy csak a hevrok lophatnak szabadon. Más próbálja arra lecsapnak.@tototos
Az "Életkori diszkrimináció az IT-ban"nál se mondanak megoldást. Magát a jelenséget vesézik. Avval ugye sokat foglalkozik a piac, hogy mennyire nem kell a junior de ez érinti a 40/45+os réteget is.@kovsol
Pont amikor multkor "beszéltünk" beugrott, hogy mennyire számít, hogy mire kerültünk és mennyire nem volt beleszólásunk. Nekem tuti semmi. És most mennyire nem mindegy, hogy egy felfutó techre kerültünk vagy egy olyanra ami 10+év múlva leszálló ágba kerül. És még bevillant, hogy amikor léptél én is akartam de nekem adtak fizuemelést, neked nem. Lehet szerencséd volt, hogy te nem kaptál.
c'est la vie -
Dare2Live
félisten
Kis podcast ajánló_
[link] Platón ragadt informatikusok klubja
"ambiciózusabb pályakezdő informatikus akár 5-7 év alatt el tud jutni a senior szintre, elérve akár az itthon jellemző bérplafont is. Ezen a ponton túl azonban sokan úgy érzik, hogy megrekedtek. Elsőre meglepőnek tűnhet, de mégsem az, hiszen innen mind fizetésben, mint pozícióban nehéz továbblépni, lévén a magasabb engineering besorolások, a staff vagy a principal itthon ritkaságnak számítanak. Ez lenne a mid-career krízis, ami sokakat érinthet itthon is."[link] Életkori diszkrimináció az IT-ban
"Az ageism, vagyis az életkorral kapcsolatos előítélet és diszkrimináció az IT-ban hatványozottan jelen van, akár már 35-40 évesen is bele lehet futni. Itt a 67. kraftie podcast! A nagy techvállalatoknál a medián életkor 30 év körül van, ami önmagában bizonyíték az ageism jelenségre, ami szinte kódolva az iparág DNS-ébe. A versengő közeg, a gyors technológiai változások ideális táptalaja az életkorral kapcsolatos előítéleteknek, amit a startup kultusz, az óriási produktivitási kényszer csak tovább táplál. A jelenlegi munkaerőpiaci trendekkel megjelenő erősebb munkáltatói filterezés pedig már senkit nem kell meglepjen. A friss adásban magáról a jelenségről, megjelenési formáiról, illetve az általa okozott károkról is beszélgettünk." -
Dare2Live
félisten
válasz
Qtya123
üzenetére
Élmény volt 2008 a pénzügyi válság alatt Pécsen végezni. Végtelen jelentkezés után felvettek sw teszternek aztán Lehman csőd elvitte a céget én még a próbaidőmet se töltöttem ki.
Minimálbérrért elmentem volna akárhova bármire tesztelni, "kodolni", network bármi de 0 pozi volt meghírdetve ha igen kb még interjúig se jutottam. Ahogy kb senki.
Aztán voltam EON supportnál (nem élveztük egymást próbaidő végén elküldtek), igény szerint angol tolmács BATnál, villanyszerelő, pc boltban szervizes. Az angol tolmács kivételével mind minimálbér volt sött be se jelentettek... "Irigyeltük" azt akit protekcióval felvettek minimálbérért kórházi rendszergazdának!
Az egész über szar volt. Aztán 2011ben érezhetően elindult minden felfele, német tudásom miatt felvettek multihoz supportra és azóta is ott vagyok. Ami necc mert amit supportálok az erősen visszaszorulóban máshoz meg nem értek.@Dareiosss
Na igen pénzügyön végezni 2008ban az még ITnél is szarabb lehetett....szerk:
Lassan feltenném a kérdést: Ki Pécsi/végzett Pécsen? -
Dare2Live
félisten
válasz
Dareiosss
üzenetére
pl [link] XII. kerületben 2024ről 2025re közbeszerzések 50-60%al lettek olcsobbak. Az nem kevés. Azt az 50-60%ot mind ellopta a NER. És ez általános minden szinten. A legjobb, hogy mindez ld videot törvényesítetten megy. Úgy kell kiírni a közbeszerzést, ki lehet zárni aki nem tetszik...
Közben továbbra is heti szinten jön szembe "ovis játszótéren" 8hban valóban tisztességesen dolgozó emberek értelmezhetetlen nyomora. Tényleg hónapról hónapra élés az 5éves gyereknek egy biciklire spórolnak (wtf), temetésre hitelt vesznek fel... Az emberi pszihé egyik csodája hogy ha szar kedvem van csak hallgatom a semmi extra/mindennapos beszélgetést és 1h után úgy megyek haza, hogy de nekem mennyire jó...
-
Dare2Live
félisten
válasz
tototos
üzenetére
Nem segédmunkáról beszéltem.
A kérdés, hogy a 3/4 műszakos munkaidőkeretes 8/12h vérszivás gyári munkás (vagy a 40Cben 12ht dolgozó azt épp amikor kell) aki 400K nettot (se) kap mért nem megy el festeni/burkolni.... Ha van valami 90es IQja még akkor is ezek relatív könnyen gyorsan tanulhatók.Én kb 4éve erősen gondolkodtam hogy ITből! váltok. Aztán úgy tűnt lefele fog menni az építőipar (lefele is ment), érdekes volt a meló volt fizuemelés kellett kisgyerek mellett a HO és nem tettem. Lehet majd tavasszal átgondolom csak már azért 45 leszek...
-
-
Dare2Live
félisten
válasz
Alexios
üzenetére
2025ben 9éves lényegében 50éves minimumon volt az átadott lakások száma. És 2026 se lesz jobb. Talán 2027 végén elindulnak az átadások.
Visszatérve témához 2020ban covid miatt hazajött villanyszerelő barátom Németből. Nekiállt itthon fusizni és nem ment vissza mert többet keres itt mint Németben. Nem sok ilyen szakma van.
-
Dare2Live
félisten
válasz
kexksz
üzenetére
Összességében én se értem. Az biztos, hogy sok a tanárból/gyárba dolgozó apámmal csináltam, elolvasom, megcsinálom otthon és másodállás majd teljesben átnyergelek sokszor kókler vonal de ettől függetlenűl az árak "IT bér"hez hasonlóak vagy azt meghaladók. Ebben persze a van/nincs számlának is szerepe van de na.
pl dugulás elhárítás. Ismert probléma. Elmondom mi a gond, mit kell csinálni max 20perc meló, görényt kell hozni. 5szakit találtam 20.000alatt egyik se vállalta. Az sem aki már volt nálunk és tudta tényleg ennyi. Mindez 2023ban. Számla nélkül.
-
-
Dare2Live
félisten
Ki se jött festő 67nm panel glett+festés semmi extrára 1misi+ anyag ajánlatot kaptam. max 4nap meló..
-
Dare2Live
félisten
KSH átlagkereset

Ebbe szerintem nincsenek benne a nyuggerek az nem kereset. -
Dare2Live
félisten
válasz
tototos
üzenetére
2023ban még lehet az volt, de 2025ben már kifejezetten jó.
2025ben már az se rossz hogy van...
De akárhogyis ebből nem lesz Balatonparti nyaraló.
más:
Ausztria ITben anno többszörösen ki lett tárgyalva, hogy hude nem jön ki jobban a matek. Ami több/jobb az az oktatás/eü/szoc védőháló. -
Dare2Live
félisten
Szerencsétlen tény. Én úgy értem, hogy nem a median/átlag bért keresőt hívjuk középosztálynak. Akkor sem ha MOon rengeteg embernek középosztály = median/átlagbér. A középosztály az az amit leír. Az évek óta tartó sírás, hogy csökken a middle class egyre többen vannak alatta és felette is ebből jön.
@D1Rect
Szerintem meg a median bér = középosztály definiciója hibás. -
Dare2Live
félisten
válasz
tototos
üzenetére
"Itt is többször felmerült, hogy a középosztályt országon belül kell nézni vagy tágabb körben."
Amit írtál azt ránézésre a topik nagyja nem tudja értelmezni. kb egyetértek Alexios véleményével, hogy ez valami kognitiv diszonancia. Belinkelem újra nem mindha segítene. [link]@dellfanboy
A top 1% lehet. De jelenleg a jobb fizetősok nagyja is külföldön folytatja. Söttt ott vagyunk, hogy jobb állami gimik Fazekas, Karinthy.... 30-60% is lép. Nyi határszélen már az általánosba átjárnak nagyon keményen felfutott.
Havi szinten kerekedik el a szemem a NAT/magyar közoktatástól. Teljesen érthető.@Apophis
EUban magyarországon a legdurvább az iskolai szegregáció. "Nincs" társadalmi mobilitás. EUban a legjobban MOon határozza meg az életed az, hogy melyik családba születtél. -
Dare2Live
félisten
válasz
-Skylake-
üzenetére
Ahogy írtam a gond, hogy "Tipp alapján min 50-60% úgy definiálja, hogy középosztály = átlagfizetés. Amihez nekem nagyon hunyorítani kell."
És itt el is hasal a téma.
@Mindenki olvassa már el aki középosztály témába bebüfizik.
[link]@Apophis
Nagyon lokácio/gyerek/definició függő is. Aki a fentit tudja az középosztály. Ez a réteg MOon nagyon szűk én 3-5%ra teszem.
Persze lehet új definiciókat is gyártani és medianhoz@H A M M E R
Erről annó beszélgettünk. Elképesztően sokat számít, jellemzően nem behozható előny ha kapott/kap valaki egy lakást BPn (70-120misi) amikor egyetemre megy vagy/és ha van egy szülői Balaton parti nyaraló (100-300misi)... igaz ez még akkor is ha felső decilisben van a munkabére. -
Dare2Live
félisten
Nagyon számít a definició/lokáció/gyerek. "Vidéken" vagyok találtam "jó" iskolát = ~500Kval kevesebbe van /hó a gyerek.
"Kurva draga lett az elet."
+
"illetve 10-bol 8 kicsit tobbet keres, 2 meg munkat"Négy éve 2021-24 inflája ahol hivatalosan max év/év hivatalosan "csak" 25% volt össz ~40% körül de nekünk fogyasztási kosárra 90-100% körül van. Amikor az élelmiszer 1év alatt 70-80%ot ment az még ITs fizuval is fájt. Megszokott nyaralás összköltsége több mint duplázott. Pepe házhoz rendelés is, nem is rendelek max 20%/os havi kuponnal.
Fizum meg ment 3év alatt +20%ot.
Ki lehet számolni ez mit is jelent.És 1.5-3éve még havi szinten fixen volt érdemi megkeresés. Most akit csoportomból elküdltek 5hónapja keres állást. És megint hallok gosipet cég szintű leépítés/indiába mozgatásról. Ja és már 45vagyok és nem jó stacken. Vidám.
szerk:
on is legyen. Életkori diszkrimináció az IT-ban [link] Ez is vidám... -
Dare2Live
félisten
válasz
-Skylake-
üzenetére
definició/lokáció/gyerek kérdése is. Gyerek nélkül, nem 5évente kocsit cserélve... a középosztály alja nálam simán kijön 2.5misi/hó nettoból. Gyerekkel nem.
@eladocuccaim
A 2.5misivel is max 5% azaz alíg van/nincs középosztály MOon. 4misivel szerintem 1% alá csúszunk. -
Dare2Live
félisten
válasz
-Skylake-
üzenetére
Tipp alapján min 50-60% úgy definiálja, hogy középosztály = átlagfizetés. Amihez nekem nagyon hunyorítani kell.
A fő gond, hogy a "valós/kiszamolo/nyi" középosztály az nagyon ritka. Az 4fős családra 2025ben valahol 2.5misi/hó nettotól indul. Tippre a lakosság 3-5%a. 2019es kiszamolo cikk. [link] Érdekes volt átfutni komoly azóta az árdrágulás minden téren.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Vision
üzenetére
Persze értelmezhetetlen de mégse lehet 3-10oldalt írni róla itt, hogy szakember szemmel is korrekten értelmezhető legyen.
"A lakosságszám csökkenése nem önmagában baj."
Erre írtam hogy:
"De ez ha tetszik a kissebb gond. A nagyobb, hogy a dependency ratio szó szerint bedől." (és nem mert sok a gyerek)
"A lakosságszám csökkenése nem önmagában baj."
kb ezt írtam én is. "ez ha tetszik a kissebb gond. A nagyobb, hogy a dependency ratio szó szerint bedől."
A lakosság szám csökkenéssel akár semmi gond sincs. 2millióan is boldogan el lehet lenni kishazánkban. A gondot az előregedés a dependency ratio okozza. Esetleg még az, hogy ami gyerekszámban jön az kb egy fordított exponenciális görbe. Tipikusan az, hogy amikor az átlag, témával nem foglalkozó észreveszi exponenciális a görbe már megfutott a folyamat.
Megoldások vannak. Az EÜ, nyugdíjrendszer a jelenlegi GDP ráfordítással biztos fentarthatatlan de erre MO a legkevesebbet fordítja EUn belül lehet bőven emelni (max kevesebb jut NERnek).
A nyugdíjkorhatár 67 majd 70évre emelésével detto lehet játszani. És lehet inkább linkelnem kéne megoldás verziókat.
Ezek viszont nem fogják az expo görbe jellegzetességét megváltoztatni. Gyorsan lesz a nagy bajból, nagyon nagy baj majd társadalmi összeomlás.A téma itt rohadt off, szakmailag aztán végképp off és értelme sincs én tuti kiszáltam. Ha gondolod lehet valahol folytatni de hude értelmét nem látom.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Vision
üzenetére
Nem mondtam mondtad.
Így hirtelen keresésre teli a topik csodákkal:
"Szoval a hegymaszas boven lehet annyira fontos mint a gyerek." Hát persze lehet...
"Ezert mondtam, hogy az is csak egy hobbi. " (az is = gyerekvállálás)
... szépen ki lehetne mind gyüjteni, csokorba összerakni de nem fogom.Közben Magyarország, magyar társadalom (is) be fog dőlni mert nincs gyerek. Ennyit a gyerek vs hegymászás társadalmi hasznosságról.
De a témát elengedem. A fenti "a magyar társadalom a gyerekhiány miatt be fog dőlnivel" se ért egyet a topik jelentős része. Ez pedig lényegében 1*1. Innen értelmetlen bármi komplexebb vonalon érvelni.
-
Dare2Live
félisten
Nekem a téma gyerek = hobbitól indult.
Innen elég messze lehet menni. A bölcsöde, ovoda és iskola... is dotálás.
Mért dotálja/finanszírozza az állam emberek "hobbiját"?
A falmászást mért nem? Mindkettő hobbi a falmászásnak is lehet akkora társadalmi haszna...
értem én minden szentnek maga felé hajlik a keze a de na.@Qtya
Alapvetően nincs miért izgulni mert demográfia 30-40évre nagyon pontosan kalkulálható és 60-70+évre is elég jól.
pl kb most fut ki a népes ratkó unoka vonal a szülőképes korból (45+) tfr be fog zuhanni. Csak BAZ/Szabolcs-Szatmár... megye vonal miatt nem fog 1 alá menni. Nagyjából egy generáció alatt feleződi fog a lakosság száma. Egy 1.0ás TFR olyan mint egy "fordított" exponenciális görbe... De ez ha tetszik a kissebb gond. A nagyobb, hogy a dependency ratio szó szerint bedől. És nem azért dől be mert sok a gyerek...
Izgulni nincs miért mert ez igazából már eldőlt. De ettől még a falmászás és a gyerekvállalás társdalami haszna közé egyenlőséget tenni ilyen katasztrofális TFR mellett szerintem nonszensz. -
Dare2Live
félisten
válasz
D1Rect
üzenetére
"Valakiknek ezt meg kell csinálni, mert enélkül nincsen jövő."
Ez az itt lévők egy jelentős részét nem érdekli. Azon a szinte vannak, hogy a falmászás, hobbik... társadalmi haszna és a gyerekvállalás, neveléssel közt egyenőséget sugal, tesz.
És ld @eladocuccaim hszét a másik oldal a full gáz.
más: ITben máshol is 0.5-0.7 közt alakula TFR vagy ez csak általunk pár éve "szondázott" 3-4 deptnél van így?
-
Dare2Live
félisten
Ó most még istenes a helyzet. De nézz egy korfát. 12-14éves távban évente 160-180.000en fognak nyugdíjba menni és 80.000en lépnek be a munkaerőpiacra.
A magyar tfr közben esik.
btw nekem ITre van kis rálátásom, department szinten nézegettük, itt nem is országos átlag 1.4 a TFR hanem 0.6. Mondjuk aki Amigat kodol gépi kódban nem jött avval, hogy nagyobb a hobbi Amiga gépi kódolásának a társadalmi haszna.... csodával.Alapból nem érthető, hogy tudják egyesek így lebecsülni a COD, falmászás... társadalmi hasznosságát...
-
Dare2Live
félisten
válasz
Reggie0
üzenetére
"De elarulom sok hegyimento/koteltechnikas mento is azzal kezdte, hogy szeret es eljart maszni, nem a fizu miatt."
Van katona osztálytársam aki azzal kezdte, hogy mesélte, hogy tényleg úgy kezdődött, hogy szeretett CODozni és eljárt PC barlangba...
"Szoval a hegymaszas boven lehet annyira fontos mint a gyerek."
Logikus. Ha valaki CODozik, hegymászik, úszik, sakkozik... annak lehet akkora társadalmi értelme/haszna mint a kihalóban lévő MOon a gyereknek.Megérett ez az ország a pusztulásra az biztos.
-
Dare2Live
félisten
Lehet én értettem valamit félre de ő is maradna fejlesztés-automotive vonalon (szakmájában) viszont mivel több mint fél év alatt nem talált semmit logikusan/pánikolva bővítette a kört IT fejlesztésre ami dettó nem hozott előrelépést+realizálnia kellett, hogy az már nem stack és ezért gondolkodik el más opciókon is.
Ettől még az automotive a fő csapásirány.Ami nekem eszembe jutott, hogy oda kell menni automotiv-fejlesztésben ami van. Nincs más perincipal/seniorként mediornak 1.1 bruttoért. Onnan csökken a stresszfaktor, relatave gyorsan lehet fejődni vagy/és lábat lógatni és közben másik senior állást nézni.
És lehet ezt minnél elöbb. Az elöző héten bejelentett Bosch giga leépítés ha elindul sok-sok automotive fejlesztővel fogja növelni az álláskeresők számát...
---
Az ipari teljesítmény nagyon rosszul néz ki. De tényleg.
És ha előre akarunk tekinteni a befektetések 2+éve zuhanórepülésben vannak. Az pedig meghatározza a köv 1-5évet erősen. Gazdaság vonalon szarul néz ki kb minden és az nagyon sok mindent meghatároz. -
Dare2Live
félisten
Pár napig nem voltam pörgött a topic rendesen...
Amit írsz biztos. Amire én most ITben rálátok ott biztosan állíthatom, hogy most junior/0ról kezdeni 50+évesen kifejezetten/irgalmatlan nehéz.
----
Haverom 15évet volt németben bádogos. Győr mellé költözött mindennel együtt (válik, sérve volt, először alkalmazott akart lenni, rengeteg munkaeszközt meg kellett vennie, magyar vállalkozás/jogszably vonallal küzdött) egy év volt mire nulláról érdemi döccenökkel sikerült a vállalkozását érdemben felfuttatnia.
Az egy évben erősen benne van az, hogy "nem túl jó" szaktudásban, minőségben, munkamorálban a magyar bádogos szakma... -
Dare2Live
félisten
válasz
-Skylake-
üzenetére
Gyakorlatban belegondolva tényleg. Az az 50+os aki alól kihúzták kompletten a stacket és maradni tudott az az amit carapace írt.
Amit írt Egon arról még annyit, hogy sok ezren vagyunk és akárhogy gondolkodok kb nem tudok olyat, hogy valakit 45+ felett felvettek volna juniornak. Akár hogy gondolkodok egyet sem. De még 40+is ritka. Tippre a junior felvettek 99% 18-40közt van. Afölött ~1%.
És mégeccer: Ha kompletten kihúzzák alólad a stacket még ha 8-12hó alatt át is képzed magad attól még te junior vagy annak vesznek ill vennének fel. És ez most nekem elég rémítő. -
Dare2Live
félisten
válasz
eladocuccaim
üzenetére
"Nyilván nem 55 évesen lehet nagy karrierváltást csinálni. Ott már összeszorított seggel ki kell bírni nyugdíjig"
IT nagyon gyors tud lenni. Bejön egy új tech és 1-2év alatt "legacy" a tudásod. 2éve még nem tudtunk +projektet bevállalnit felváltotta a nincs bejövő munka. 1év alatt.
Tényleg nyugdíjas állás volt vannak akik 30+éve csinálják ez is bent a szentiment és pukk nincs. A jelenlegi "meta"ban a tudásunk semmit se ér. Egy végzett főiskolás/egyetemista azonos béren sokkal vonzobb kb bármely munkaadónak.
Van egy vésztervem aztán kiderül... ha nem jön be 45évesen 8-12hó alatt totálisan új stacket tanulni úgy, hogy akkor majd lehet felvesznek juniornak elég necces. Ha végig is tolom ~100% az egyetemről kipottyanókat fogják választani nem engem. Mondjuk őket se válasszák nagy a sírás. 2025 ITben a nem kell junior éve.
Nem móka kacagás. -
Dare2Live
félisten
válasz
tototos
üzenetére
Lehet nem vigasztal de sokan, én is nem hasonló de sokkal rosszabb cipőben járunk.
Amikor 15-30+éve elkezdtünk fene gondolta volna zsákutca. Amikor már sejtettük ki fog futni nem raktunk 8-12hót bele egy másik stackbe és kezdtük újra fele/harmad annyiért juniorként. A fősulin/egyetemen felszedett tudás 15-30+év után érdemben semmit se ér.
Annyi, hogy van melónk. Nyugdíjig ~100% nem tart ki.
Szóval príma helyzetben vagy.
(Most van egy tervem/lehetőségem nem rajtam múlik, remélem beindul én rajta leszek.) -
Dare2Live
félisten
válasz
hellomi
üzenetére
Ismerős gépész diploma + 10év tapasztalat + amit csinál ott senior és 6-8főt vezet szakmai focal/team leadként keres cafeteriával 850brutto + 45caf + 13.havit.
Tavaly BPn kínáltak 1.1et de + 2h utazással hude jobb nem lett volna az órabér, stresszes is lett volna + OT is... kihagyta.
ITn kívül mérnöki diploma annyira nem fizet jól. btw villamos haverom átvedlett villanyszerelőnek 1.1misi munkabér + anyagért vállalná el egy 67nmes panel komplett villanyszerelését. Nekem. Jellemzően panelt csinál havi kettő vállal az nagyon laza, kényelmes, havi min egy hete fixen szabi. -
Dare2Live
félisten
válasz
Reggie0
üzenetére
Kenguru tipikus kinek mi. Akinek megy a szövegértés + logika + alap matek kombó logika hangsúllyal annak jól megy. Persze kérdés mi a jó de mivel minden évfolyamból a top 5-10%ot küldik így egy gyenge középmezőny is már átlag felettit jelent.
btw fiam megyében (nem BAZ
) ~500ból 21.lett úgy hogy nincs matek szakkör és csak 3.as (3-4. oszt uaz + aki matekes iskolába jár ott van matek szakkör és 1-2hónapot Kenguru...ra készülnek.)
Cserébe a helyesírása botrányos.
@-Skylake-
Életem egyik legnehezebb vizsgája feladatválasztós volt.@tototos
Nekem is volt fősulin igen/hamisos ami 50%tól megvolt. És persze 0%ra is le lehet húzni a 2es határát de nyilvánvalóan. De ez nem definiálja. Kifejtősből is lehet olyat adni, hogy aki az utolsó 2órára bement annak megvolt. Ilyenem is volt... -
Dare2Live
félisten
Ezen a vonalon szerintem lehetetlen 0ról kapcsolatok nélkül indulni. Talán 20+éve lehetett.
Most már sok éve akármilyen jó, profi is vagy nem tudsz a konkurens / melletted lévő borászat, szállodával versenyezni mert nem tudod kikompenzálni, hogy kap 100-500milliós NER/EUs pénzt aminek a fele pl nem visszatérítendő.
A borászat külön csoda tud lenni. Sikk NERes körökben. Bármikor bedobnak 50-100milliót. Akár éveken keresztül. Soha nem hozza vissza de na bumm. -
Dare2Live
félisten
válasz
gergo5991
üzenetére
Ha ennél jobb lehetőség/fizu nincs akkor én hölgyel csak köszönés + szakmai kommunikáció és csinálnám tovább a munkát a legjobb tudásom szerint. Aki rendszeresen hazudik az hibázik. Keresnék egyértelmű eseteket amikor igazolhatóan hazudott és gyűjteném. Természetesen kettesben egy légtérben nem lehettek stb...
-
Dare2Live
félisten
válasz
VágniValó
üzenetére
Pihenőidőre... figyelni kell de OTt kb bármikorra el lehet rendelni.
Normál esetben ha jól rémlik:
OT 50%
Vasárnap 100%
Ünnepnap 100%
Tehát normál fizu +250%
Ennyiért nekem bármikorra elrendelhetik.
Rabszolgatörvény (munkaidőkeretben) egy agusztus 20, vasárnap "OT" kombóra egy fillért se kapsz azt mondja főnök, hogy akkor jövő héten egy napot ne dolgozz.
-
Dare2Live
félisten
Ilyen durva féldemens nagyszülő eladta ingatlant storyt ismerek párat. Kedvencem amikor a takarítónő akit amúgy a gyerekek fizettek örökölt.
btw egyke vonalon tudok hasonló el lehet menni FIREret. Egyke két nagyszülő+1dédszülő oldalról is örökölt BP panelt. Ebből se tudom mennyi lehet.
-
Dare2Live
félisten
válasz
favagoJoska
üzenetére
"iszont nem vezető beosztásnál szerintem nem tilthatja meg a munkáltatód hogy másodállást vállalj, HA az nem veszélyezteti a munkáltatód jogos érdekeit"
Ezt is mondja podcastban. Hol a kavarodás?@tototos
Korábbi témához: Érettségi találkozó. Józsi aki buszsofőr volt elment 42 évesen "nyugdíjba". Apja családjának másik ágában nem volt gyerek örökölt BPn jó helyen egy duna panorámás 150nmes polgári lakást. 370+ért adta el.
És igazából nem tudja kitől örökölte. A 15éve vett paneljében jól elvan, "Barista féle Firet" tervez, több gyerekezést, pecázást. Sok szempontból hibátlan.
Érdekes kérdés, hogy aki vette miből. Az ~fix, hogy nem bérből/fizetésből, ennek a törlesztője 20éve 2.4misi/hó.
-
Dare2Live
félisten
Ez a téma is érintve van a legutobbi krafitban. [link]
-
Dare2Live
félisten
+ ez nem új emlékeim szerint KSH adatok alapján mindig pénzügy vonal fizetett a legjobban. Persze itt is nagy a szórás meg mi számit annak. -
Dare2Live
félisten
válasz
tototos
üzenetére
Most biztos nagyon nehéz de minden esélyed megvan csak próbálkozz esetleg add alább. Az biztos, hogy most nehéz és nem pörög. De legalább a stacket nem húzták ki alólad.
@Steve_Brown Pár napja bedobta yt a Dunaújvársi elbocsátást. 15-35 év után kirúgnak és nem értesz máshoz mint vasöntés, acélakármi meg kokszolás. És ehez értenek még 10.000en és 1nek sincs hely. BPre nem lehet feljárni, Iváncsán nincs felvétel meg ha lenne akkor is 1-2%ot tudna felvenni és jelenleg Szfvár se pörög. Ingatlanok a jelenlegi 55m2 panel =25misi áron se eladhatóak. Végére nagyon sajnálom őket vérvérhalálhalál érzésem lett pedig nem engem küldtek el.
-
Dare2Live
félisten
Két autóiparban dolgozó PMel beszéltem az elmúlt héten és a tavalyi nagyon rossz év után az idei eddig mégrosszabbnak! indul és ha az US vám beüt vérengzést várnak/lesz. Autóiparban nagyon nagy a kitettségünk direkt és indirekt is US felé.
És ami meglepett, hogy nálunk felvétel lesz IT support vonalon (90% NYEUból tolnak át 50-150ft vagy több melót hozzánk) vannak elég jó pozik és lehet mind a ketten pályázni fognak mert annyira elegük van rossz a helyzet. kb úgy éreztem menekülnek, eljönnek kevesebbért egy alapvetően nyugis/biztos IT supportra.
btw ha valakit érdekel IT support... pozi Szfvár (BP etelen is van site és 2hó képzés+4-6hó képzés/betanítás után van 100% remote) az írjon rám priviben.
-
Dare2Live
félisten
válasz
kraftxld
üzenetére
Nehéz de nagyon tömören:
-jövedelem: +30-50+%
-RD fokuszúbb
-Nem egy város fokuszú
-google 3000+ központ...
-MOon nincs hely ahol 5000-7000fős IT rendezvényt meg lehetne tartani.
+1 infra egyes részei más dimenzióban van.
+2 "startup/unikornis" szinten durva a lemaradásunk. -
Dare2Live
félisten
Lengyel IT munkaerő piac podcast [link]
-
Dare2Live
félisten
válasz
HoTDoG
üzenetére
Másik, hogy us cégnél bármi kis baleset van indul az RC, 5why....
Hó volt, siton nem a bejáratnál hanem jól bent esett le cipőről, csúszott a padló és elesett valaki.
A magyar mentalitással ez kb a béna volt, nem nézett oda benne van a pakliban na bumm.
US multi cég mentalitásban meg RC, 5 why... mit lehetne tenni... aztán raknak le csúszásgátlót, szőnyeget tudomisén.Más: Sok éve magyar lokáción sok ezer főből egy a munkahelyén szivinfarktust kapott. Kiderült, hogy a dolgozó volt háziorvonál az elküldte kardiologiára de csak 5hónapra kapott időpontot. Volt mégegy eset. Nem tuti fix de gosip alapján RC, 5 why... lement ügy lett belölle és ezért jött be a medicover. Ahol ha bejelentkezel holnap felrakják rád az EKGt meg teljes vérkép + DDIMER
Na most magyar mentalitással kb az lett volna, hogy benne van a pakliban, hogy x évente egy ember szivinfarktus aztán meghal, lerokkan...
Az meg, hogy évente 1* meg kell csinálni a nem kereskedek Iránnal és félévente cyberseurity (ami amúgy elég jó hasznos) na bumm, kifizetik az időm.
Kinek mi.
-
Dare2Live
félisten
válasz
fpatrik17
üzenetére
Haysnál is azért lehet vakarni a fejet.
Machine L/Deep L... vonalon gyanusan alullövi. 2.3 az architekt/Tech/teamlead medianja és 2.7 a MAX. Az hirdetéseket nézve durván sovány.
pl Javanal meg erősen felül lövi. Senior mediánra 2.1et ír és az nagyon soknak tűnik. Mondanám lokál merítés de pont ezt a kettőt hozták kraftien is hogy vmi nagyon nem stimmt. -
Dare2Live
félisten
válasz
csakegymunka
üzenetére
inkább priviben...
-
Dare2Live
félisten
válasz
Jokanz012
üzenetére
Ha máshol megadják a 1.5t az bőven +20% felett van így ha még kedved sincs annyira nem kell rajta gondolkodni menni kell.
Nincs min gondolkodni.Amit én az autóiparból hallok (pl alu vonal alcoa, hydro, beszállítás pl Denso...) az elég csúnya. 20-30% leépítés és ha vmi nem változik jön még 10-20%.
Autóipari PM nem tudom de IT... PM vonal is recseg, contractor vonalon jelentős fizetéscsökkenés.... -
Dare2Live
félisten
válasz
dellfanboy
üzenetére
Hamár kraftiet linkeltem. Junior bérezés ~1-2évben össz 0t lépett előre. Ha nem hátra. Pedig volt kis infla. Mediornál sincs érdemi nagy plusz. Ami valamit emelkedett az a senior és felett vonal.
Nem puszipajtás miatt.
Kereslet/kínálat. -
Dare2Live
félisten
válasz
dellfanboy
üzenetére
A top és a senior... szavak nem zavartak?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nagyon boldogan felvesznek bármelyikre seniort...
Legyen vmi on is [link] Hays IT bér podcast. Első 22perc ami érdekes.
-
Dare2Live
félisten
válasz
HoTDoG
üzenetére
Produktivitás vonalon van amikor hasznos az RTO és van amikor káros. És ez nagyon egyedi is tud lenni. pl nem mindegy, hogy 10percre van a munkahely vagy napi 1+1ht commuteolsz. Van aki otthon csöndben jobban teljesít és rühelli a kimegyünk "megint" kvznit, van akinek ez szociálisan kell. Mondjuk produktivitást ez nem hoz. Van aki junior és annak 90%ban káros a full ho.
...
Ami szerintem egy jó kombó produktivitásra és elfogadható az a hibrid. Heti 2-3nap bent. A full RTO szerintem 90%ban a produktivitást/morált nem javítja hanem rombolja. Az nagyon kellemeltlen lehet amikor a top senior réteg ~fele nekiáll állást kereseni mert RTO és ők fognak is találni. -
Dare2Live
félisten
válasz
tboy93
üzenetére
imo egy gyerekkel 6hs meló lenne kb az ideáis. (Esete válogatja de kettővel már az is necc tud lenni.)
@axioma
Nem ezt látom. Ellenben pl amit gergobaby írt. (A nő szül (és a férfi nem tud), amíg a nő marad otthon a gyerekkel (és erre a férfi sokkal alkalmatlanabb)... addig a versenyorientált cégek kevésbé fogják preferálni a nőket. Na ezt kompenzáld ki, hogy legalább ezért ne legyen szivás annak aki gyereket vállal.
De lehet ilyenekre gondoltál amikor azt írtad, hogy "a no az ugyse teljesit ugyanugy"?"Viszont az "atlagos" munkatarsak meg US multinal is ki voltak akadva hogy a noket csak a kvota miatt vettek fel, tehat akkor varhatoan gyengebbek, mintha helyettuk a kovetkezo legjobb jeloltek vettek volna fel."
Nem lehet azért alakult ki ez a sztereoptipia mert már látták 35*? Kvóták voltak, ha nem teljesült ugrott a manager bonusza. Seniornak vették fel a junior nőt, kapta a senior fizetést, dolgozhatott helyette más.A "zürichi" podcast egyik végkicsengése, hogy akármilyen penge vagy ebben a kompetetív IT környezetben döntened kell. Vagy anya, vagy karrier. Neked ezek szerint sikerült mindkettő. Grat!
-
Dare2Live
félisten
válasz
gergobaby
üzenetére
"Ezután az összegyűjtött szabikból kiad neki kb. 3 hónap fizetett szabadságot"
Rég megszűnt.ITre látok rá ott katasztrófa ami gyerek vonalon megy. Nincs gyerek. De brutálisan nincs 0.5 alatt a TFR. És a fiatalabb ~32év alattiak nagyja nem is tervez! Élnek párkapcsolatban utazgatnak, mozi, sorozat, falmászás... és közben látják ahol van mert 32-40közt is alig, hogy végkimerültek, nem megy a karrier, beteg a gyerek, északa dolgozik, 0 szabadidő, kialvatlanság... és 2gyereknél van amikor jellemzően anya feladja a karrierjét mert máshogy nem megy. Akkor egy fizetésből élnek miközben 2 gyerek nem kicsi +költség...
Nagyon nem csoda hogy "senki" se akar, vagy max egyet.
-
Dare2Live
félisten
válasz
axioma
üzenetére
Kérdés, hogy ha alacsonyabb béren vannak tartva a nők mért alkalmaznak férfiakat. Semelyik cég nem ellensége a pénztárcájának.
A gyerekes vonal az ettől nagyon különbözik, mi keményen ráfutottunk mármár vörös posztó. Ahol esetleg nem és tényleg 101%ig "korrektek" (US multin kívül szerintem kb alig van ilyen) ott sokszor az anya látja be, hogy a kettő nem megy együtt. Nem lehet 8ht dolgozni gyerek mellett illetve lehet de akkor 17:00kor hozod el az oviból (aki ismeri a rendszert azt tudja, hogy ez nem működik) és amikor hazamész vele kezded a mosás/takarítás/kaja... vonalat.
Na de ez is elég off. Esetleg mert Big Tech is. [link]Hogy vmi on is legyen [link]
Így blokkold a karriered podcast. Egyszer kocsiban/buszon/kondiban /mosogatás közben.... érdemes meghallgatni. -
Dare2Live
félisten
Transzparenciáról volt hwsws kraftie podcast.
Akit érdekel.Emlékeim szerint nem várnak nagy transzparencia kánaánt.
@Egon
2021-ben Magyarországon a felsőfokú végzettségűek aránya a 15–74 éves népességben (24,6%) (KSH)
Első keresés alapján végzős vonalon lehet ez a 32%. 2024ben lassan paritás van nemek közt és nemzetközi trendeket figyelembe véve ez folytatódni fog. -
Dare2Live
félisten
válasz
Vision
üzenetére
ITnél szerintem nincs igazán magyar piac. Talán KEUs ahol sokszor az megy, hogy ki csinálja olcsobban. És ebbe sokszor pl india is beleszól.
@emvy Fentihez még annyit, hogy az oktatás tuti. Az állami/egyházi sulik fő feladata egyértelműen a gyerekmegörzés... másodsorban valami multba révedés, élvezhetetlen, érdektelen szövegek olvastatása, minnél több értelmetlen biflázása. Pedig annyi minden hasznosat, fejlesztőt, képességfejlesztőt, alapozót... lehetne tanítani.
-
Dare2Live
félisten
Mert HO mindig hot topic.
[link]
"Annyian mondtak fel a MÁV-nál, hogy most mégis visszavezetik a home office-t" -
Dare2Live
félisten
válasz
Vision
üzenetére
amennyire láttam a nappalos müinfo... arra jó, hogy van egy alapod és ha valamiből jó voltál vagy/és érdekelt... rátanulsz és felvesznek juniornak.
Na ugyanezt kb megadja a táv/levelvező is. Lehet gyengébb de az alapot kb megadja és aztán amúgy is az önképzés a döntő.Még a rémítően lesajnált bootcampeknél is akit érdekelt, foglalkozott vele, ment az önképzés rakás jó szakember, jól kereső... lett.
@skoda12
Az ment 10+évig ~2023ig, hogy akinek volt egy műinfos diplomája azt felvették. Baromi könnyű volt elhelyezkedni.
kb 2023ban elindult egy nem kicsi elbocsátási hullám ami amúgy még mindig tart. Tök átlagos 20-30%os leépítések. Van ahol 40%. (Xnél több). Ezek ott vannak a piacon.
Minden relatív és kereslet/kínált. btw volt a témáról kraftie podcast. Míg pl 2020-23 közt bárkit akinek volt műinfója alap koder skilljei és linkedinen irogattak hogy legyen jelölt addig jelenleg 100/200+ CVt kapnak egy-egy álláshirdetésre.
Sokkal nehezebb. De nem annyiért, nem HOval, nem vidékről... kitartóan jelentkezgetve most is el lehet. -
Dare2Live
félisten
válasz
Vision
üzenetére
"70 éves emberek tanítják a matekot, mert nincs másik szaktanár"
Tudok magyar kisvárost 1x.000főst ahol az egész városban egy felsős "nyugdíjas" matek tanár van.
A tanár fizetések emelésével ez a probléma lassan szünni fog de leglassabban a természettudományos vonalon. Viszont a NAT végtelen abszurditása, SNI "szönyeg alá vannak söpörve", roma nem fogott még kanalat... akkor is megmarad.
@tototos
Ez nagyon attól függ. A putriban 4 gyerekkel kijönnek havi 380ból. És van mindig mit enni és nem fagynak meg.
Ezt nem számolva is nagyon attól függ.
Van aki nem számolja bele a lakhatást, autót. Valakinél kijön az élelmiszer havi 300.000Ftból. Valaki nem járatja a gyereket sehova, nem számolja bele ha elmegy nyaralni esetleg van családi balatoni nyaraló azt ingyennek számolja... és erre még rájön a hol.
Konkrét pl két gyerekkel nem BPn 70nmes lakást bérelve(rezsivel 280), egy autót 20évre leosztva számolsz (~100k+ benzinnel), nyaralás 3hét olcsón megoldva, gyerekek sportolnak, nyáron gyerek megy táborba, kaja minőségi, ha kell fizetsz különórát... havi 1misi alatt nehéz kijönni.
A havi 1.5-1.8at én erősen túlzónak érzem. -
Dare2Live
félisten
"Annyira nem rossz a közoktatás"
Még kari elött beszéltünk valakivel akinek ~színötös volt 6.ban a gyereke. A suli nem a legalja de nem jó hírben áll, volt bullying is... és ha ennyire jól megy neki akkor gimi lesz=felvételi és ezért áthozta 7.be "hozzánk". Most az a gond, hogy ahogy kinéz hármas átlag talán össze fog jönni és matekból foglalkozni kell vele, hogy meglegyen a kettes. upsz. A szülő nem érti. Nem tudja mit csináljon. Szövegértés, logika gondok vannak, maradtak el az elmúlt 6-8év miatt.
Ekkora difi van a két suli közt. És nem a spektrum két végén van a két suli." hogy havi százezreket kelljen fizetni érte, főleg a youtube meg a chatgpt korában ahol kb mindent is meg lehet tanulni ingyen is."
Ez úgy indul hogy ovoda. Aztán úgy folytatódik, hogy iskola. Első, második... amúgy nagyon birom, hogy fullba megy a NAT ezért egy harmadikossal otthon foglalkozni kell mert én se értem ami az olvasókönyvbe le van írva és ha nem érti/visszaolvassa akkor már max 4es lehet. (Ezért az van minden gyerekbe belenevelve, hogy nem fontos, hogy érti e amit olvas olvassa ki. Meg is van az egyik fő oka annak mért funkcionális anaflabéta a magyar 16évesek 30(-40%)a.)
szerk:

pl egy másodikas olvasókönyvből. Ennél sokkal durvább részek vannak olyan szavakkal, amiket életben nem hallottam még.szerk2:
Kisgyerekek ~13-14éves korig a jó tantermi oktatást 99%nak semmi se pótolja. Igazából tovább.
szerk3
@weiss Ezért néztünk a gyereknek csapatsportot. Baromira élvezi, haverok, közösségi szellem, csapatmunka, együtt küzdés.
Csak ne lenne baromi drága...
-
Dare2Live
félisten
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Ez nem kint indul hanem itthon.
Bődületes különbségek vannak az oktatásban. Minden kimutatás alapján messze MO a legszegregáltabb ország az EUban ezen a területen. (Jó eséllyel a világon is topban vagyunk.)
Sok szempontból tényleg az dönti el az életed, hogy melyik iskolába irattak be vagy hogy ki tudnak a szüleid fizetni ezt-azt.@emvy
"a 'jokepessegu, de nem geniusz' gyerekeknel (akikbol rengeteg van) szamit iszonyat sokat a jo oktatas."
Közepes képségűeken akikből detto sok van is rengeteget tud dobni. Gyenge tanár/iskola felhozatal mellett küszködik az érettségivel, traumatizált és 0 nyelvtudása van vs ha akar mehet felsőoktatásban megvannak a logikai... képességei és erős felső angolja van.
Külön gond, hogy a közepes-gyenge sulikban gyűlnek a magatartás, értelmi, bullying problémás gyerekek akik még jobb tanárgárda mellett is szétverik az oktaákozösséget, bődületesen lehuzzák az oktatás szinvonalát.... -
Dare2Live
félisten
válasz
tototos
üzenetére
A cikk, írás nem arról szólt, hogy ki hogy érzi akárki magát. Az baromira relatív.
[link] btw ha szeretnéd azt érezni, hogy elképesztően jól keresel és baromira keveset dolgozol érte és neked semmi bajod nincs az életben és mennyire elképesztően jó, el vagy kényeztetve javaslok egy gyári melós játszót. Ott mediant keresnek folyamatos műszakkal, északás pótlékkal...
-
Dare2Live
félisten
válasz
tototos
üzenetére
A fizetés decilis egy teljesen más dolog. Fizetés decilisben kb a magyar 10% keres 1.2brutto felett. Amúgy ez a felső decilis löki meg nagyon a magyar átlagkeresetet. (636 brutto, 422 netto)
A magyar median netto pedig 350.000Ft.
Median: Ha te netto 350.000Ftnél többet keresel akkor jobban keresel mint a magyarok fele.
MO az EU legszegényebb országává válik. Ez van.
-
Dare2Live
félisten
Amiket hugom mesélt nagyon nehezen/nem hasonlítható sött érthető akár néha elképzelhető Svájc magyar szemmel.
Neki pl évi 25napja van de kollégáktól szokott venni hozzá 10-20napot. Én ezt se értettem.
De ilyen, hogy az 5évesek felnött kiséret nélkül mennek oviba. Értelmezni se tudom.
Anyukák nagyja nem vagy 50%ban dolgozik. 50%ban azért mert akar nem mert rá van szorulva.De ilyen a vonat is. Ha MOon nem tudsz helyjegyet venni mert a vonat teli és a következőre se és dec 23.án felszállsz hogy hazagyere Pécsre megbüntetnek.
Svájcban ha nem tudnak helyegyet adni ingyen utazol és sürítenek.
És valami játszóház is van a vonaton.
Ezeket a dolgokat magyar / MÁV... on szocializálodottként nem tudom/lehet értelmezni. -
Dare2Live
félisten
-
Dare2Live
félisten
Kollégám anno ráfutott arra, hogy nálunk felmondott, beütött covid, totál létszámstop új helyen még probaidőseket is elküldték. Ha jól rémlik pár napot dolgozott az új cégnél aztán pápá.
Két kisgyerek, covid, létszámstop, tél, meg intravertált... be is depizett tőle. Felesége küldte el pszihologushoz, kapott bogyót... Annyira bedepizett felesége jelentkezett állásokra. Hálisten aztán mindenhol hirtelen végtelen ember kellett és fel is vették, meg is gyógyult.

De az ott neki baromi nagy szivás volt. Még szerencse felesége ennyire szupportiv volt. De ezeknek az ajánlatoknak kötelező érvényűeknek kellene lenniük és ha elállnak a szerződéstől úgy hogy az nem roható fel a munkavállalónak akkor kötbér.
-
Dare2Live
félisten
válasz
skoda12
üzenetére
Kedvencem egy belsős agyrém volt ahol az első hónapban megmondtuk hogy ahogy csinálják annak úgy semmi értelme.
3évet ment a projekt. ~200-300+emberrel. A végén még meg is lett magyarázva, hogy de jól sikerült. Kb fanfár volt. Cégünk elérkezett a 21.szba egy új szintre lépett....
Beszéltem végén projektben résztvevővel aki első évben hude lelkes volt. Utolsó év totál kuka. Végül fent is belátták, hogy ahogy/amit csináltak annak semmi értelme.
Nem tudom mennyi 200-300 ember bére 3évre de nem lehet kevés... -
Dare2Live
félisten
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Amit én látok az alapján profit töredéke van CO2 kvotából. Azaz masszívan nyereséges az autógyártás úgy hogy még mindig induló cég, rengeteg megy építésre, fejlesztésre.
Ide raktam első keresést adatokkal, ha válaszolni szeretnél te is itt tedd kérlek: [link] -
Dare2Live
félisten
válasz
Qtya123
üzenetére
Ha szakmailag tolod nem hitvita. Nem kérd hogy pl az 1NRFE, 1KRFE... "nem jól sikerült" motor. VWnél se, hogy az új erős 2.0TDIn vmit elszúrtak (ami elég x mert az elődje egy jó dízel)
WV gondja szerintem nem a minőség, a koreai vonal pl szerintem egyértelműen rosszabb. Hanem, hogy 680.000 dolgozójuk van. Nagyja drága német dolgozó. Toyotanak meg 380.000. És mindent belevéve ~ugyanannyi autót gyártanak.
Na de ez itt baromira off. -
Dare2Live
félisten
Én ezt a kettőt hallottam az elmúlt héten:
-Pharma SSC: Rakják ki indiába. Amblokk.
-Nagy autóipari beszállító: 40%on megy a termelés. Kölcsönzött munkaerőt már mind elküldték, szabadásogakt kivetették, munkaidőkeret jó nagy -al fut és így is tökvakarás megy munkaidő felében dolgoznak. Hogy egy hét vagy 2hónap nem tudják de be fog indulni a kasza. -
Dare2Live
félisten
válasz
-Skylake-
üzenetére
Én mindenhol ezt látom.
2019ben majdnem Corolla Touringot vettem Comfort Style csomagban 7misiért. Most van rá 1misi kedvezmény. Úgy az ára 13.6 millio Ft. ~Duplájára ment afel az ára 5év alatt.
btw ár/értékben ami messze vezet nálam az egy Skoda Superb lenne. De úgy néz ki nem lesz a 17éves yarisom lecserlélve.
@Qtya123
Ha benézel a VW topikban elég jól ki van tárgyalva. Az erősebb 2.0TDI problémás de alapból az se eszi. Ez pedig zseniálisan jó pl a Kia/Hyundai benzines felhozatalához képest ahol egy-egy motor van ami vehető a többit kerülni kell. És a megbízhatóság szempontjából tényleg jó de túlhypolt Toyotanal is sorolni tudom az elmúlt 15évből a szar benzineseket. -
Dare2Live
félisten
válasz
gergo5991
üzenetére
Ez egyéfüggő. Nem tudjuk, csak te tudod mennyire vagy elégedetlen, mennyire kamionoznál milyen a családi helyzet.... pl az se mindegy 28 vagy 48 vagy.
Multi vonalon se jobb, mindenhol van hülyeség. Nekem pl napi átlag 1hm megy el mert nem túl jó a tool, mert igazából értelmetlen adminisztáció, mert... de úgy vagyok vele, hogy ha kifizetik napi 1h belefér.
Amúgy meg én ha nagyon elegem lenne elkezdenék jelentkezgetni.
-
Dare2Live
félisten
válasz
axioma
üzenetére
Stackeden 50évesen versenyképes is vagy de gondolj bele abba amit pl írtam, hogy rendesen kihuzzák a stacket alólad.
Beülsz az új stackre, és fel tudnád venni a versenyt a 30éves magaddal?@Drizzt Én volt zseni/atyaúristeneket látok akik 50évesen "hexaban" debugoltak, komplett dokumentációk voltak a fejükben, ha felhívtam vásárlózacsiban a kezükkel mondták a megoldást... 60+évesen pedig a közelükbe sincsenek 50éves énüknek. Szomorú, mellbevágó.
Persze ez se nagy merítés, lehet a te 65+os munkatársaid ugyanúgy bírják, tudják... mint 25éve. De azt tényleg nem tudom elképzelni, hogy egy nyugdíjas ITs alól kihuzzák a stacket és ő úgy beletanul mint amikor 35éves volt.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Jhonny06
üzenetére
"jó eséllyel senki nem fog felvenni 60 évesen.."
Nem is kell. Ez Németország. Nem tudják kirugni. Pont ezért is vannak ezek a ha magadtól felmondasz 2év fizut kapsz "akciók".más: Akiket láttam azok 55 körül már nagyon lefele mennek. Ami 10éve még ujjgyakorlat volt az nehézkesen megy. 50+ évesen stacket már kvázi képtelenek cserélni ha kihuzzák alóluk nincs tovább.
Viszont Németben, Hollandban aki dolgozott 25->55éves koráig ITban annak finoman szólva nincsenek anyagi gondjai. A 2éves csomagról beszélgettünk nem tudják mire költeni. Nincs értelme mégegy nyaralónak Spanyolban, mégegy Porschenak, mégegy lakást venni gyereknek, mégtöbb nyugdíjmegtakarításnak... Magyar szemmel tök abszurd.@Alexios Ahogy szigorítanak HO vonalon úgy lesz egyre nagyobb versenyelőny a full HO. Amikor bármikor le tudtok akasztani seniort jóval olcsobban mert Debrecen, Szeged, Pécs... vagy mert inrovertált, mizantróp, aszpergeres... vagy csak nem akar napi 2h vezetni/BKVzni az nagyon nagy win.
-
Dare2Live
félisten
MOon minek? EUs viszonylatban MOon nagyon könnyű/olcsó kicsapdosni az embereket. Német kollégák 60évesen 10éves munkaviszony után 2éves! csomaggal állak fel, mennek nyugdíjba. Ha akarnak.
De ha a cég, management erre játszik ennyire "korrekt" akkor szerintem belefér a quiet quitting...
-
Dare2Live
félisten
válasz
Strezi
üzenetére
Próbálok gondolkodni mennyi volt 2000ben egy jó gyros (300-400Ft), panel lakás (2.5-3misi). Más ára nem is ugrik be és lehet, hogy az 99 volt. Vagy 2001.
Mindesetre 2024re kb egy 6* szorzó, lakást nézve inkább 10*.reálértékben mindha most 12-20misit keresnél. Netto. Elképesztő brutál volt 2000ben netto 2misi/hó.
Ehez képest a jelenlegi 4misi bruttod az büdös szar...
@Vison Én egy 1200fős gyár igazgatójáét tudom. 4.5 brutto. Az is lószar egy 2000es évi 2misi nettohoz.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Citroware
üzenetére
Alapvetően MOon, tágabban Europában vagyunk.
Nekem kedvencem a német tőzsde. ~AHTn van, megy fel miközben Németo recesszióban.Viszont ennek az egésznek csak egy oka a gazdaság helyzete. Rekordprofitot, rekordprofitra halmozó cégek bocsátanak el 100.000vel fejlesztőket. Amikor seniorként, jobb domainben fél éves távban nem találsz munkát USben úgy hogy már hónapok óta a 130K$os minimumhoz se regaszkodsz az azért durva.
Nálunk bőven várt feletti lett az eredmény. Mégis szórnak, mindenhol cost cut. Nem elég a sok még sokkal több kell. -
Dare2Live
félisten
válasz
quailstorm
üzenetére
Elképesztőt fordult a piac 1.5-2év alatt.

-
Dare2Live
félisten
Van benne pár dolog ahol felhúztam a szemöldököm. pl hogy Musk/Teslanak (se) nem sikerül pénzt csinálnia az elektromos autón.
WTF, már 2020ba profitba fordult a Tesla.
Amikor a harmadik ilyet hallottam pillanatra érdekelt, hogy veszítette ennyire el a talajt a lába alól. Teslanal pl zsigeri gyűlölet + hülyül?
Végülis mindegy. De szomorú. -
Dare2Live
félisten
onnan indultunk, hogy
" első körre személyes interjút akarnak = fél napod elmegy egy 20-30 perces HRes csevegésre"
Nem arról volt szó, hogy második vagy utolsó kör ne legyen személyes. De aktív álláskereés mellett az első körre heti 2nap elmenne, mert a szakmai 0 HRes aki ld plt nem tud angolul kommunikálni személyesen szeretne csacsogni. -
Dare2Live
félisten
Nekünk most elég sok első körös interjúnk volt elképesztő az a hozzá nem értés, "iq" ami ott van. Ok, hogy szakmai vonalon nem ért hozzá de amikor a HRes tud e a jelölt angolul vonalon kérdez vmit angolul de ha a válasz vége után van egy kérdés angolul arra nincs válasz. És újra megy a kérdés angolul és nincs válasz... nem érti és ez multis HRestől, nem NER.
Külön jó amikor első körre személyes interjút akarnak = fél napod elmegy egy 20-30 perces HRes csevegésre. Nem jó a bekapcsolt kamera. Semennyire nem tiszteli a HR az időd. Reflexből decline. -
Dare2Live
félisten
válasz
VirsLee
üzenetére
"Sajnos itt páran már annyira megszokták a magyar állapotokat, hogy amikor azt látják, hogy egy országban van működő szociális háló, akkor azt abszurdnak nevezik. Lásd Tapsit. Azt azonban érdemes látni, hogy a magyar társadalombiztosítást tudatosan verték szét. Vicces látni amit a múltkor is műveltek itt páran, ideologizálva a magyar módszert."
Nekem ami nem fér a fejemben, hogy MO TOP 3 legmagasabb adóékes ország EUban és "~minden" döglődik. A plem a 9év után 3hónapig max ~200ks munkanélküli segély volt. Ehez képest TOP 3 legalacsonyabb "EUs" ország Svájcban 2év munka után 1évig 100% utána csökkentett és van képzés.
Egyszerűen nem tudom megérteni, értelmezni...De hozhattam volna oktatást... rengeteg mindent is plnek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gyúrósok ide!
- OLED TV topic
- Sorozatok
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Energiaital topic
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- OpenMediaVault
- További aktív témák...
- Olcsón! LG 34WR55QC-B 100Hz 21:9 UltraWide USB-C PD Machez is! Gari: 2027.áprilisig.
- Liquid Freezer III 360 - használt, garancia: Alza 2031.02.16-ig - ALKUKÉPES.
- Asus Rog Strix G513 144hz Laptop Eladó!
- Mobil LTE hotspot router TP-Link M7200 V4 4G/LTE 150Mb/s,WiFi 2,4GHz 300M
- Four Connect Stage2 2x10mm2 prémium hangfalkábel Nakamichi banándugókkal
- 0% THM 4 havi részlet, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
- Macbook Pro M3 Max 16" - 64 GB/4TB/ AJÁNDÉK MAGIC KEYBOARD 3/ 27% ÁFÁS!
- Eladó Apple iPhone 13 Mini 128GB / 12 hó jótállás
- Samsung Galaxy S21 FE / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Eladó Samsung S23 Ultra 8/256GB / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
És őszre elfogynak télre a helyek. Nem a bérből/fizetésből élők tipikus nyaralóhelye.
2025ben már az se rossz hogy van...

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)