- Dany007: Kiakasztó frissítések
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Fűtés és hűtés klímával, napelem segítségével
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
Új hozzászólás Aktív témák
-
Flex77
csendes tag
No Fluff Jobs Fizetési iránytű 2025 (e-mail regisztráció mentes változat, pdf file).
-
-
azbest
félisten
válasz
tototos #39387 üzenetére
Ha jól tudom ms-nek is van azure felhős képzése [link] , tananyagcsomagja, hasonlóan a google cloud engineer [link] és amazon aws certhez [link] is.
Lehet adnak valamennyi kreditet új fiókhoz, amivel lehet gyakorolni. Tananyagot pedig vagy pénzért / kreditvásárlással vagy már partner céges fiókkal lehet elérni. De akár udemy-n is vannak fenn többé-kevésbé valós feladadsorok vizsgákhoz. Az associate google cloud engineert csináltam a hivatalos tananyag vicces, mert előbb kérdez, aztán a linkelgeti be a kapcsolódó témákat. Az udemy kurzusnál meg a teszt eredményeinél van magyarázat és linkek, bár van hogy rossz a kérdés. -
tototos
addikt
Sziasztok!
KodeKloudon elkezdtem a Platform Engineer képzést. Ez már távolabb áll az eddigi automotive iránytól amiben tapasztalatom van. A probléma, hogy a cégnél nincs olyan ember akitől tanulni lehetne, saját magunknak csinálunk mindent, Chatgpt a legjobb barátunk. Hogyan tudnék több tudást felhalmozni pl Azure területén? Nem ettől a cégtől fogok nyugdijba menni az biztos(állam közeli cég) így jó lenne minél több tudással távozni 1-2 év múlva. Pár év múlva szeretnék olyan állást találni ahol értelmezhető fizetésért lehet részmunkaidőben dolgozni akár (vagy contractorként)
-
eladocuccaim
junior tag
válasz
Vision #39373 üzenetére
Én pl megcsináltam egy pénzügy mestert. Munka mellett kemény volt, de ha ez lett volna az egyetlen dolgom az tényleg vicc a mérnökihez képest. A szakdoga pedig pain in the ass, értelmetlen baromság. Cserébe nagyon megnyugtató, hogy végülis ha akarok karriert válthatok, csak persze alulról kell kezdenem.
-
Galaxy
újonc
válasz
skoda12 #39367 üzenetére
Redditet én is szoktam olvasni, ott legtöbbször tényleg csak a panaszkodás megy, de abból is próbáltam tanulni, hogy ők, hogyan próbálkoztak és miért nem sikerült elhelyezkedniük.
Én úgy voltam vele, hogy nincs lehetőségem válogatni, nulla tapasztalattal, kb. bármilyen állást elfogadtam volna. Minden jelentkezésnél az adott pozícióhoz igazítottam a CV-met is. Már interjúk előtt telefonban elmondták, hogy látják a CV-ben, hogy vidéki vagyok és nincsen tapasztalatom, ezért szükséges a napi irodába járás, hogy betanuljak. Tudom-e ezt vállalni? Mondtam, hogy perszer, részemről nem gond. Arra a kérdésre, hogy mikor tudok kezdeni sose mondtam, hogy azonnal, mert az furának tűnt volna. (Amúgy kis túlzással szinte azonnal tudtam volna kezdeni.) Mindig azt mondtam, hogy kb. 2 hét szükséges, hogy a költözést és a többi dolgot lerendezzem.
Ahova felvettek később tudtam meg, hogy ami miatt engem választottak az a rugalmasság, az, hogy interjún sokat kérdeztem és látták rajtam, hogy érdeklődöm. -
Reggie0
félisten
Szerintem akinek van tech lead referenciaja annal ugysem nezik, hogy van-e melle diplomaja, mert mit sem szamit. Akinek pedig szamarletran megy cegen belul, ott azert nem szamit. Az, hogy kivulrol nem tech lead embert vesznek fel tech lead poziciora nem lehet valami suru, oda nyilvan kellhet, mint eloszuro.
-
"sztem senki sem lehet tech lead szakiranyu diploma nelkül."
cáfolom, jelen
"marcsak azert sem, mert azon a szinten nagyobb a verseny, es ugyis lesz hasonlo kvalitasu ember papirral a pozira."
sztem IT-ban pont fordított a helyzet, junior/gyakornok szinten nagy a verseny, senior/lead emberből meg alig van
-
válasz
eladocuccaim #39369 üzenetére
Ez is mi, hogy nem költözik fel pestre? Ez mindig is alap volt.
Magyarországon sajnos hatványozottan igaz, hogy Budapest a minden... pedig ez nem tesz jót az országnak, főleg a vidéknek, ahonnan teljesen kivonul a fiatalság, tudás. Az én német cégem pl. egy 23 ezres kicsi, szép városkában épült ki, igaz csak ~200 ember dolgozik helyben, ~800 pedig a világ különböző pontjain. Ezt nálunk el sem tudnám képzelni, főleg nem IT területen.
Nem tudom konkrét esetről van-e szó, de egyébként aki évek óta home office-ban dolgozik, és produktívnak érzi magát (legalább annyira, mint az irodában), viszont megszerette az ennek ellenére is kapott szabadságérzetet, annak nagyon nehéz visszamennie az irodába, és elköltöznie csak emiatt. Szerencsére a covid után néhány nagyobb szereplő is nyitott lett a home office-ra (pl. epam), de bőven nem annyi, amennyit várnék, az irreális "vissza az irodába" történeteket olvasva...
Bár az is tény, hogy kell egyfajta kommunikációs készség és szorgalom, hogy valaki home office-ban is helytálljon. Az egyik projektünket egy svéd céggel közösen nyomtuk le, akik full irodában vannak, sokan képtelenek voltak pl. a Slack használatára, és random hívásokkal bombázva próbáltak elérni az írás helyett... vagy pedig átláthatatlan e-mail threadeket indítottak... nagyon látszott, hogy nem a távoli csapatokkal való kommunikáció az erősségük.
-
crocy
tag
válasz
Reggie0 #39374 üzenetére
sztem senki sem lehet tech lead szakiranyu diploma nelkül.
marcsak azert sem, mert azon a szinten nagyobb a verseny, es ugyis lesz hasonlo kvalitasu ember papirral a pozira.
szoval ha nagyon fentre akarsz törni az iparban vhogy megis jo keriteni papirost.
az egyetlen kivetel talan a matematikus es fizikus. ezek kb a joker es barhova jok. -
válasz
eladocuccaim #39371 üzenetére
Hát, ott a posztgrad képzést csinálták néhányan mérnökök közül, de ott is a szakdolgozat a végtelen jövőbe veszett és veszik jelenleg is. Az élethelyzetből adódóan (munkahely/család/gyerek) ezek már leértékelődnek, aztán sose készülnek el, ergo nem lesz belőlük végzettség.
Ha valakinek már van egy természettudományos végzettsége, úgy egy ilyen posztgrad/könnyebb üzleti diploma gyerekjáték. Persze ne biztosítási matekra/makroelemzőre menj, mert az kínszenvedés lesz, de mérnökként nyilván az nem is scope.
-
vzozo
senior tag
válasz
skoda12 #39367 üzenetére
Egyébként rengeteg szerencselovag próbálkozik még mindig.
Na ez a másik, amit nem tudok hova tenni. Néha interjúztatok entry level pozikra is, oda kb. akinek van pulzusa és beszél angolul, azt felvesszük.
Ennek ellenére olyan arcpirítóan nulla tudással vagy éppen fullba cheatelve (*) nyomják végig egyesek az interjút, hogy az megdöbbentő. Különösen annak fényében, hogy elvileg egy jó nevű multiról van szó.
(*) mindent vitt az az arc tavaly. Egyetlen kérdésre sem tudott elsőre válaszolni, majd 10-20 másodperc múlva mágikusan felmondta az anyagot. Aztán már előre gugliztunk a kérdésre, és virtuálisan együtt nevettünk az interjúztató társammal, hogy bakker, megint 100% egyben az első találat első mondatait olvassa fel.
Persze nála a webkamera is mágikusan éppen elromlott.
-
-
eladocuccaim
junior tag
válasz
skoda12 #39367 üzenetére
Persze, mert folyamatosan látják azt a néhány outliner tagot akik szinte napi szinten beírják mindig ahova csak lehet hogy mennyit keresnek. Most az mindegy hogy igaz-e, épp szerencséjük volt vagy tényleg nagyon jók stb. Ez alapján meg az egybites IT huszárok azt hiszik, ha fel tudják telepíteni a windows-t, akkor ő már USA-ba számláz berettyóújfaluból. Ez is mi, hogy nem költözik fel pestre? Ez mindig is alap volt. Egyetemért, gimnáziumért is utaznak az emberek nem hogy munkáért…..
-
Dare2Live
félisten
válasz
Vision #39355 üzenetére
amennyire láttam a nappalos müinfo... arra jó, hogy van egy alapod és ha valamiből jó voltál vagy/és érdekelt... rátanulsz és felvesznek juniornak.
Na ugyanezt kb megadja a táv/levelvező is. Lehet gyengébb de az alapot kb megadja és aztán amúgy is az önképzés a döntő.Még a rémítően lesajnált bootcampeknél is akit érdekelt, foglalkozott vele, ment az önképzés rakás jó szakember, jól kereső... lett.
@skoda12
Az ment 10+évig ~2023ig, hogy akinek volt egy műinfos diplomája azt felvették. Baromi könnyű volt elhelyezkedni.
kb 2023ban elindult egy nem kicsi elbocsátási hullám ami amúgy még mindig tart. Tök átlagos 20-30%os leépítések. Van ahol 40%. (Xnél több). Ezek ott vannak a piacon.
Minden relatív és kereslet/kínált. btw volt a témáról kraftie podcast. Míg pl 2020-23 közt bárkit akinek volt műinfója alap koder skilljei és linkedinen irogattak hogy legyen jelölt addig jelenleg 100/200+ CVt kapnak egy-egy álláshirdetésre.
Sokkal nehezebb. De nem annyiért, nem HOval, nem vidékről... kitartóan jelentkezgetve most is el lehet. -
skoda12
aktív tag
válasz
eladocuccaim #39360 üzenetére
Egyszer ment a rantelés, hogy nincs junior pozi, mindenhova sok év kell és szar minden. Googlebe beírtam valamit, hogy junior xy fejlesztő budapest. Az első 5 találatból 4 db 0-1 év tapasztalatot kért. Beküldtem a threadbe a linkeket, hogy tessék itt a munka. El lettem küldve a fenébe, hogy de az egyik ezért nem jó, másikról amott rosszat írtak, neki keveset fizet, stb. Szerintem csak elbuknak az emberek 3-4 interjút, aztán felhergelik magukat és utána vergődnek a nagy semmittevésben.
Egyébként rengeteg szerencselovag próbálkozik még mindig. Tapasztalat nincs, végzettség nincs, illetve tök más területről jönne és vidékről HO-zna lehetőleg. Ezt nem írja le természetesen és mikor mondom, hogy van állás és küldöm neki privátban a 3 graduation / career start programhoz a pozit, akkor jön, hogy de nincs hallgatói jogviszonya vagy nem költözik Pestre és megy tovább a panaszkodás.
-
carapace
csendes tag
válasz
dellfanboy #39362 üzenetére
Mostanában azt hiszem ez a foodora meg wolt futárkodás az ami menő, oda állítólag kb akárkit felvesznek. Van egy elektromos biciklim, gondolkodtam is rajta, hogy kipróbálom pár hónapra, legalább kipucolná kicsit a fejem.
-
carapace
csendes tag
Ez a baj főleg, a felsőbb régiókban az értelmes állások rettenetesen megritkultak. Szerintem most ez a medior-low senior sáv az egyetlen ami valahogy pörög, de borzasztó ótvar fizetéseket ajánlgatnak ott is.
Most decemberben kezdtem el körülnézni a piacon, de nagyon lehangoló, bár persze talán az év vége is benne volt, mindenesetre kiterjesztettem a keresést külföldre, nem akartam még visszamenni, de ha nincs más... -
vzozo
senior tag
válasz
eladocuccaim #39360 üzenetére
Szerintem redditen főleg a nagyon fiatal tapasztalatlan, meg himihumi arcok panaszkodnak, akiknek eddig a nagy bummban csak szerencséjük volt.
Nagyon esélyes. A cscareerquestions az konkrétan egy pöcegödör. Néha feldob a reddit egy-egy témát, és csak pislogok, mint hal a szatyorban.
Arról nem is beszélve, hogy ezeket a több száz-ezer jelentkezéseket úgy kell elképzelni, hogy automatikusan végigspammelnek minden nyitott pozit, aztán van a meglepődés a zéró válaszon.
Én egy ideje agyalok a váltáson, és hónapok óta csak mazsolázok a kiírások között. Egy kezemen meg tudom számolni, hogy mennyi az ami tényleg érdekelt, és vettem is a fáradságot, hogy a pozihoz igazítottam a CV-met + kontaktoltam.
Van dedikált senior / staff IT karrier sub? Arra szívesen ránéznék.
-
weiss
addikt
Mi vettünk /volna/ fel fejlesztőket diploma nélkül tavaly, annyi hogy ők egyetemisták voltak, de ez nem garancia arra, hogy el is végzi az alapképzést. Szóval nem lehetetlen, tudom, nem is állítottad
Az egyik egy elég link alak volt, le is lépett próbaidőben, a másik az interjún egy függvénydeklarációt sem igazán tudott megírni, őt fel sem vettük. És ők már prescreened emberek voltak...
-
Én redditet olvasgatom mostanában munkahely témakörben, tényleg az a realitás, hogy az emberek manapság 5-8-10 hónapig keresnek munkát? Számomra ez szinte hihetetlen, mármint az, hogy emberek zéró keresettel kibírnak ennyi időt. Szerintem én ha elveszteném a munkám, tutira elmennék kb bármit csinálni, hogy ne termeljem a minuszt... 300k bevétel is több mint a 0.
-
Galaxy
újonc
+ tboy93 Köszönöm a bíztatást.
Sajnos az előző szakmámon belül nem volt előrelépési lehetőség, IT állást pedig szinte lehetetlen volt vidéken találni, így maradt a váltás és költözés egyszerre, de nem bántam meg.
Eddig családi vállalkozáson belül dolgoztam telejesen más területen, még most is szokatlan az új irodai környezet és a 8 órás munkavégzés. A kollégák kedvesek, nem teher bejárni az irodába, de mindig azt mondják, hogy milyen stresszes ez a munka, én ezt egyáltalán nem érzem annak. A közvetlen főnököm elég nehéz eset, ezt már az interjún is láttam, de előzőleg szinte csak ilyen emberekkel kellett dolgoznom, így ez nem okoz gondot, mindenben rugalmas vagyok.
Most év végén volt egy projekt, amiben elvállaltam, hogy részt veszek, mert érdekelt a dolog. Napi 12 órákat kellett dolgoznom és bőven olyan feladatokat kellett ellátnom, ami egyáltalán nem tartozott a munkakörömbe, de mindent megoldottam. A túlórákat kifizették, a szerezett tapasztalatok pedig még hasznosak lesznek a későbbiekben. -
Kobe
veterán
félig offtopik, de gondoltam azért pár gondolatot megér. Év elején kicsit újra felnéztem linkedin-re, és érdekelne hogy milyen normális alternatívák vannak helyette nem csak állás / pozíció ügyben, hanem úgy általában szakmai kapcsolattartásra, vagy esetleg az érintett hálózatokban értelmes és releváns cikkek olvasására?
komolyan mondom az a site egy ZS kategóriás faxméregető lett, egymás vállát veregetős + diplomás golddigger vadászzóna.
A kedvencem hogy már a csoportokban is ömlik a szemét, manufacturing / ipar / renewables részen a legtöbbet feljövő tartalmak az újraosztott tiktok videók ahogy az indiai rabszolgák garázsban gyártják a használt műanyagflakonból a seprűt.....agyam eldobom -
Egon
nagyúr
válasz
Galaxy #39348 üzenetére
Jó ilyet olvasni, sok sikert és kitartást kívánok!
Azt vallom, hogy (szinte) mindenkinek eljön az életében legalább egyszer egy olyan pont, amikor ki tud (és ki is kell) lépni a komfortzónájából, a fejlődés és/vagy a jobb munkakörülmények (amibe a fizetést is beleértem) érdekében. Te megtetted.
Az emberek jelentős része nem vállalja be. -
Galaxy
újonc
Nem: Férfi
Kor: 27
Munkakör: IT Support Helpdesk/Desktop
Tapasztalat: 5 hónap
Végzettség: Rendszerüzemeltető OKJ + két másik szakma
Nyelvtudás: Angol középfok
Bruttó fizetés: 600.000 Ft
Egyéb: SZÉP kártya 30.000 Ft/hó, laptop, telefon
Hely: Budapest, logisztikai cég, havi pár nap HO
A fizetés nem sok, pláne az itteni átlaghoz képest és nem is egy magas hozzáadott értékű munka, de kezdésnek ennek is nagyon örülök. A fizetés jelentős részét pedig félre tudom tenni, amit önképzésbe fektetek. -
Galaxy
újonc
“De ha van fiatal IT-s a topikban, akinek az erős korlátozás ellenére is sikerült 5-6 év alatt közel nulláról belejönnie a témába, és elhelyezkednie, kíváncsi lennék a véleményére”
Read-onlyból kilépve ehhez valamennyire talán hozzá tudok szólni, igaz annyira fiatal már nem vagyok 27 évesen, de még így is a fiatalabbak közé tartozom, akik ezt a topikot követik. Hogy belejöttem-e a témába, azt a mai napig nem tudom, de idén sikerült elhelyezkednem, erős korlátozások ellenére, nulláról, autodidakta módon. Az 5-6 év nekem inkább 7-8 év volt, de ebben benne volt a covid, majd később a háború és a recesszió + az, hogy soha nem voltam biztos abban, hogy elegendő-e a tudásom.
16 éves koromig olyan neveltetést kaptam, hogy a számítógép felesleges és tiltva volt, pont az említett napi maximum fél órára lehetett használni. Ehhez az is hozzátartozik, hogy nagyon-nagyon szerény körülmények között nőttem fel Kelet-Magyarországon és az akkor használt családi PC-n sok mindent nem is lehetett csinálni. Így általános, majd később gimnáziumban soha nem tudtam részt venni a beszélgetésekben. A közös online játékokból mindig kimaradtam. A mai napig emlékszem, hogy informatika órán tátott szájjal néztem, azt, hogy az osztálytársaim milyen gyorsan írnak vakon a billentyűzeten, amíg én szó szerint kerestem a betűket a klaviatúrán. Ennek ellenére infóból érettségiztem és az érdeklődésem az informatika iránt mindig megvolt. Az évek alatt mindent autodidakta módon tanultam meg munka mellett, majd covid alatt elvégeztem egy bootcampet, így lett egy rendszerüzemeltető OKJ-m. A képzés kritikán aluli volt, de egy másik képzőintézet tudástárhoz hozzáférést kaptam, amiben komplett kurzusok voltak tananyagokkal, dokumentációkkal, feladatokkal, mindenféle témakörben.Nagyon sokáig úgy éreztem, hogy lemaradásban vagyok, de hogy a gyerekkori korlátozások, vagy az eleve gyengébb képességeim miatt azt nem tudom.
Tavaly nyáron döntöttem el, ha nem csinálok semmit, abból semmi nem lesz és elkezdtem álláshirdetésekre jelentkezni, interjúkra járni, releváns szakmai tapasztalat nélkül. Csak Budapesten kerestem állást, 40 db helyre jelentkeztem, 7 db interjún voltam, 1 db konkrét ajánlatot kaptam, amit másnap el is fogadtam. Majd később kaptam még kettő másik ajánlatot is. Visszanézve pontosan 30 napig tartott a munkakeresésem. Hatalmas nagy szerencsém volt, hogy folyamatos hiring freeze és leépítések közepette sikerült elhelyezkednem.
Ami kezdetektől fogva a legnagyobb segítséget adta a karrierváltásban az ez a topik. (+ a többi társtopik) Az itt leírtak adtak iránymutatást, hogy mit tanuljak, merre haladjak, mivel foglalkozzak, hogyan készüljek interjúkra. Idén lesz 8. éve, hogy követem a topikot.#39327 Vision
“ezek a fajta tudások (általános-középiskolás) arra elég, hogy elmenjél IT-supportosnak.”
Én is így gondolom. -
axioma
veterán
válasz
buherton #39345 üzenetére
probaido alatt felmondhatsz mindenfele szankcio nelkul, me'g csak az indoklast se kell a masik meloval kezdeni, 1 het utan siman barhol igaz, hogy nem ilyen elkepzelesed volt a beszelgetesek soran, vagy a melo me'g kevesbe illeszkedik, mint hitted
[hm, bar hatarozott munkaszerzodesben nem tudom ez hogy van... olvasd el az errol szolo reszt reszletesen, ha ala kene irni]nyilvan szemetkedni nem erdemes, de felfoghatod ugy is, hogy te aztan tenyleg adtal egy eselyt pedig lattak elore [pozi opciok keresese] hogy nem oszinte a mosolyod - de igy eloben kiderult, hogy sehogyse jott ossze
[btw az is lehet h tenyleg az ellenkezoje derul ki, es tetszik... vagy hogy belulrol kiderul h mennyire jobb/mas a masik amit inkabb akartal volna]azt azert tudd, h ebben az esetben a tb kiskonyvbol latszani fog, h dolgoztal egy keveset, szoval azt az opciot is meg lehetne kerdezni, hogy halaszthatod-e s kezdest, bar ha csomo ember egyutt kezd akkor az maceras
-
buherton
őstag
A kis cégnek jelentős megtakarítása van, szakmailag kompetens emberek dolgoznak ott. Ott lenne lehetőségem nagyot fejlődni és releváns tapasztalatot szerezni.
Úgy ismertem meg a kis cég tulajait, hogy lehet adni a szavukra. A multival sem szeretnék kitolni, így ott mihamarabb szólnék, hogy köszi, de nem megyek. Attól is tartok, hogy a kis cégnél nem lenne meg a szerződés jövő hét szerdáig, szóval amikor a multinál kezdenék. De akkor meg vegyem fel a munkát és aztán úgy mondjak fel? Az meg milyen már.
MOD: úgy emlékszem, Vision mindig az első munkanapon írta alá a szerződést, szóval még az is lehet, hogy jövő hétfőn felmondok. Csak ez meg rizikós.
-
skoda12
aktív tag
válasz
buherton #39342 üzenetére
Kis céghez biztos nem mennék, ha nem látszik tényleg működő, normális, saját termék körülötte egy atomstabil ügyfélkörrel. Ha csak bedolgoznak máshova vagy lufit fújnak, amíg kitart a pénz, akkor inkább a multit választanám, főleg hogy egyébként is le van már papírozva.
-
buherton
őstag
Szeretnék tanácsot kérni.
Korábban már írtam, hogy a Cisconál leépítettek - holott mindenki elégedett volt velem, szóval elég nagy gyomros volt a többieknek meg nekem is
- és aztán elkezdtem munkát keresni. Főleg azért is, mert a feleségem már több, mint 1 éve nem talál munkát. Még szerencse, hogy van megtakarításunk.
Megtalált egy munkaerő-közvetítő cég és beajánlott egy multihoz. A multinál az eredetileg keresett munkára azt mondtam, hogy azt nem csinálom és ekkor bedobtak néhány ötletet, ami már tetszett. Karácsony előtt beszéltem néhány szót a multis menedzserrel, hogy mi van az ötletekkel, de akkor azt mondta hogy egyelőre az oldalukon nincs változás és ha ez így marad, akkor maradna az a munka, amit nem akarok csinálni. Amit mindenféleképpen érdemes tudni, hogy ez a munka határozott idejű és még karácsony előtt a munkaerő-közvetítővel szerződést kötöttem. Szóval, ha nem csinálok semmit, akkor január 8-án - jövő hét szerdán - kezdek.
Közben LinkedIn-en rám írt egy srác, aki egy szuper jó kis cég társtulajdonosa. Kb. majdnem az álommeló kategória lenne a munka, a fizetés is jó. És tőle pedig dec 31-én kaptam ajánlatot. Ráadásul határozatlan idejű a szerződés. Személy szerint idemennék, mert itt minden klappol és még határozatlan idejű a szerződés is.
Egyik félnek sem mondtam, hogy amúgy engem leépítettek, mert ez elég rossz fényt vetne rám, mert kit szoktak leépíteni? akitől meg akarnak szabadulni, mert rossz...* A szuper kis cégnek pedig nem mondtam, hogy januárban kezdek a multinál.
Véletlenül sem szeretnék a két közé a pad alá esni, viszont a multisokat sem szeretnék fölöslegesen túráztatni. Azt is érdemes tudni, hogy elég nish nyelvvel dolgozok - golang - és ezért itthon kicsi a piac, szóval nem biztos, hogy egy könnyen jönne egy újabb jó lehetőség.
Mitévő legyek?
* 7 embert építettek le az irodából és ebből 6 embert megtudott magyarázni az itteni iroda, de engem senki. A nagy górék meg ugye nem mondják el, hogy miért mi lettünk kiválasztva. Amikor kiderült, hogy engem is leépítenek, akkor a csapatvezetőm elment 1 hét szabira, mert teljesen kiborult.
Amikor a Ciscohoz jöttem, akkor volt egy csapattag akit ki akartak már rúgni, de nekem sikerült
áthuzalozni
a fejét és idén már arról fognak beszélgetni, hogy hova léptessék elő. A közvetlen főnököm időt nem kímélve járt a nagy górék nyakára, hogy a listáról leszedjenek - utólag tudtam meg - , de ez kőbe vésett volt már. Szóval, tényleg nem azért építettek le, mert ne lettek volna megelégedve velem. -
Strezi
őstag
Szia! Az Assembly 93-ra helsinkiben, 18 évesen saját demónk(Griff) és a nagyképernyőn bemutatott 4K-m volt a szülinapi
Mondjuk én csak 11-évesen kaptam C64-et, előtte szomszédoltam érte. Énn is úgy emlékszem elsősen már mehettünk vagy öten az osztályból könyvtárba beiratkozni jó olvasóként. Volt valami disznó jó Assembly könyv, de arra már nem emlékszem, csak hogy a pillanat alatt kék csillagokkal megtelő képernyő beszippantott
-
vzozo
senior tag
válasz
Vision #39323 üzenetére
Miért gondolja azt bárki is, hogy attól lesz valakinek műszaki érzéke, ha gyerekkorától a Candy crusht nyomja a telón? Mármint érted, az ovis/alsós kölykök mi mást csinálnának ezekkel a kacatokkal?
Lehet én vagyok UFÓ, de a 7. szülinapom előtti karácsonyi C64-re kaptam, és az első napok arról szóltak, hogy ledaráltam a "21 nap alatt BASIC-ben" c. könyvet. Lehet más volt a címe, ennyi évtized távlatából nem emlékszem tisztán. Olvasni akkor már évek óta tudtam, szóval a nagyobb gondot inkább az jelentette a szüleimnek, hogy folyamatosan utánpótlást szerezzenek (80-as évek vége.)
Az onnantól beszippantott, nyilván játszottam is eleget, de jött a BASIC teljeskörű, majd az assembly elsajátítása, demoscene-es dolgokat kvázi még gyerekként (18 alatt) éltem meg.
Az viszont tény, hogy ma ilyet nehezen tudnék elképzelni.
-
Lányom magán gimijében 6-on voltak az angol felkészítő csoportban, 3 angoltanár osztotta fel az anyagot tematikusan. Most is 15-en vannak egy csoportban, 45-en a komplett évfolyamban, és nem vesznek fel többet mert évfolyamonként ennyi a max kapacitás. Biosztanár PhD-vel oktat, de a többi tanár is rendben van szakmailag és emberileg is - és minimális a tanári fluktuáció mert rendes bért kapnak.
-
válasz
Vision #39325 üzenetére
Most szívatsz, ugye? Konkrétan a továbbtanuláshoz szükséges tudásból vizsgáznak érettségin.
Igen, kell a továbbtanuláshoz, ez a középiskola célja, hogy szerezz egy jó érettségit. De nem az fogja eldönteni, hogy sikeresen továbbtanulsz-e (elvégzed-e az egyetemet), hogy az érettségid mondjuk 100, vagy 75%-os (főként pl. történelemből vagy irodalomból, ha nem olyan szakra mész). Inkább egy kapu, ami az egyetemre bejutáshoz kell, és egy minimum szintet mér, nem pedig a mély tudást.Wut? A BME-n felzárkóztató kurzust kellett bevezetni a VIK-en, mert annyira gyenge volt az emberanyag matektudása. A középiskolás tudást minden egyetemen alapnak veszik, nincs idő már újra megtanítani azt az anyagot.
Akkor a BME-n még jobb a helyzet, mint az SZTE-n volt 10 éve - nekünk nem volt külön kurzus, de a sok matek gyakorlatba (heti 3 óra, plusz az előadások) bele voltak sűrítve röviden az alapok is, kiindulási alapnak. Arról nem is beszélve, hogy ma már sokkal könnyebben felzárkózol otthon a 19-20 éves eszeddel a középiskolai anyagból, ha tényleg lemaradtál, és az újakat is könnyebb megérteni. Mit meg nem adtam volna egy ChatGPT-ért, ami elmagyarázza nekem a mindenféle differenciálegyenleteket érthetőenén anno indiai videókat néztem, ment a mémelés, hogy tőlük 5 perc alatt megértjük azt, amit a 3 órás gyakorlaton sem.
Miért gondolja azt bárki is, hogy attól lesz valakinek műszaki érzéke, ha gyerekkorától a Candy crusht nyomja a telón? Mármint érted, az ovis/alsós kölykök mi mást csinálnának ezekkel a kacatokkal?
Itt nyilván nem az óvodásokra gondoltam, inkább az iskolásokrabár nekem apukám már óvodás koromban mutatta, hogy a CAD programot nyomkodja, és gépeltem neki ezt-azt, folyamatosan mutatta a komoly dolgokat... Látom ismerős és családi körben is, hogy nagyon mennének a Minecraft irányba, a csapból is az folyik az osztályban már alsó tagozatban. Felső tagozatban pedig főleg látszik, hogy akkor most a tiktok nyomkodás megy, vagy pedig valami értelmes. Persze azt se felejtsük el, hogy bizonyára mindannyian hallgattuk a szüleinktől, nagyszüleinktől, hogy ne üljünk már mindig a számítógép előtt, így csak játszunk, úgy csak játszunk. Fogalmuk sem volt, hogy mit csinálunk, és ez valamilyen szinten a mai szülőkre is igaz, bár ma már sokkal többen értik, hogy mit csinál a gyerek, ha ránéznek... pl. a Minecraft az a dolog, ami tényleg még hasznos is lehet, nem csak bohóckodásról szól, hanem fejleszti pl. a problémamegoldási készséget, kommunikációt a többiekkel, stb... de egy hozzá nem értő számára az is egy totál értelmetlen játék.
És csak hogy visszacsatoljak a topicra: ezek a fajta tudások (általános-középiskolás) arra elég, hogy elmenjél IT-supportosnak. Minden másnak az alapjait, főleg amiben pénz is van, az egyetemen fogják megtanítani. Persze pont az IT az, ahol egy jó képességű ember diploma nélkül is boldogulhat, de ő se a középiskolás tudásával teszi ezt, hanem rengeteg önképzéssel.
Itt ismét egyetértünk, viszont akkor visszatértünk a kiindulási ponthoz - az önképzés nem fog menni, ha felnőtt korodig korlátozva volt a PC és internet használat, legalábbis IT területen. Jobban mondva, az önképzés az online jelenlét elsajátításával fog kezdődni...
Ne értsetek félre, nem az extrém szabadság irányát próbálom jóként feltüntetni (még ha sokunknak be is vált)... de biztos vagyok benne, hogy ezek a túl erős korlátozások ("napi fél óra internet") visszanyalhatnak. De ha van fiatal IT-s a topikban, akinek az erős korlátozás ellenére is sikerült 5-6 év alatt közel nulláról belejönnie a témába, és elhelyezkednie, kíváncsi lennék a véleményére#39326 quailstorm:
Éppen erről van szó, apukád jól csináltaez ma már máshogyan nézne ki, de azért bőven mennek a hasonlók. Jó példa a Minecraft, ahogyan fentebb írtam, vagy a másik népszerű játék, a Roblox. Közel sem merül ki az egész napos tiktok és snapchat görgetésből az iskolások internet használata, ha kapnak egy kis törődést, nem pedig egy komplett PC-t mindennel előre beállítva, megmutatva hol a tiktok. Tizenéves korban már látszik, hogy érdekli-e maga a számítógép, vagy csak a tiktok/snapchat tartalmak, innen pedig el lehet dönteni, hogy hogyan tovább.
Szerintem a topikban nagyon sokan így nőttek fel és sajátították el a készséget, amivel sikeresek lettek. Anno nekem saját Crysis klánom volt, amihez weboldalt csináltam (havonta cserélgettem alatta a motort és tárhelyet), dedikált szervert futtattam, versenyekre indultunk (klánháborúk), csapatot szerveztem stb... tény, hogy mára megváltoztak a dolgok, de azért bőven létezik hasonló réteg. AI botok készítése, szórakozás velük, képgenerálás, stb...
-
tototos
addikt
Én nem tartom magam kivételesnek, bár lehet az vagyok. A befektetett energiám a dolgokba az én véleményem szerint nagyon kevés volt. Néha azon gondolkozom, hogy léc volt ilyen alacsony vagy az én képességeim voltak jobbak mint a többieké. Néha van rémálmom is, hogy kivágnak az egyetemről mert semmit nem tudok
-
-
Dare2Live
félisten
válasz
Vision #39308 üzenetére
"70 éves emberek tanítják a matekot, mert nincs másik szaktanár"
Tudok magyar kisvárost 1x.000főst ahol az egész városban egy felsős "nyugdíjas" matek tanár van.
A tanár fizetések emelésével ez a probléma lassan szünni fog de leglassabban a természettudományos vonalon. Viszont a NAT végtelen abszurditása, SNI "szönyeg alá vannak söpörve", roma nem fogott még kanalat... akkor is megmarad.
@tototos
Ez nagyon attól függ. A putriban 4 gyerekkel kijönnek havi 380ból. És van mindig mit enni és nem fagynak meg.
Ezt nem számolva is nagyon attól függ.
Van aki nem számolja bele a lakhatást, autót. Valakinél kijön az élelmiszer havi 300.000Ftból. Valaki nem járatja a gyereket sehova, nem számolja bele ha elmegy nyaralni esetleg van családi balatoni nyaraló azt ingyennek számolja... és erre még rájön a hol.
Konkrét pl két gyerekkel nem BPn 70nmes lakást bérelve(rezsivel 280), egy autót 20évre leosztva számolsz (~100k+ benzinnel), nyaralás 3hét olcsón megoldva, gyerekek sportolnak, nyáron gyerek megy táborba, kaja minőségi, ha kell fizetsz különórát... havi 1misi alatt nehéz kijönni.
A havi 1.5-1.8at én erősen túlzónak érzem. -
tototos
addikt
Én 1995-ben kezdtem az általános sulit egy 5000 fős községben ahol 1 általános suli volt. Utána egy környékbeli gimibe mentem ahol kb 600 fő tanult. Nem volt semmi extra de felvettek a BME VIK-re(államira). Ott elvégeztem a Bsc és MSc-t is. Nem tudom, hogy 2007(ekkor kezdtem az egyetemet) mennyit változott a rendszer.
-
válasz
quailstorm #39326 üzenetére
És csak hogy visszacsatoljak a topicra: ezek a fajta tudások (általános-középiskolás) arra elég, hogy elmenjél IT-supportosnak. Minden másnak az alapjait, főleg amiben pénz is van, az egyetemen fogják megtanítani. Persze pont az IT az, ahol egy jó képességű ember diploma nélkül is boldogulhat, de ő se a középiskolás tudásával teszi ezt, hanem rengeteg önképzéssel.
-
quailstorm
félisten
válasz
Vision #39323 üzenetére
Ezt a hozzáállást én sem értem. Nagyon sokan hiszik azt tévesen hogy sokat használja = ért hozzá.
Nekem anno apám odaadta a kivénhedt 486-os gépet meg az orsós magnót hogy szívjak vele. Vagy amikor végre kaptam normális gépet akkor kaptam egy üres gépet, egy XP telepítő CD-t, meg egy Office 2003 telepítő CD-t. Előtte végignézhettem 1-2 géptelepítést.Ezekből még lehetett tanulni, de most már annyira készen van minden tálalva és annyira tele van minden addiktív mechanizmussal, hogy még egy felnőttet is tönkretesz, nem hogy egy gyereket.
Még ha privát Minecraft szervert (Java, pluginos) üzemeltetnek a gyerekek, abban legalább van kihívás. De ha egész nap csak pörgeti a TikTokot meg a Snapchatet és free2play mobiljátékokat, abból nem lesz semmi jó. Márpedig a felügyelet nélkül hagyott, jó példát sose látott gyerekek ebbe az irányba mennek. -
Nem ott fogja elsajátítatni a továbbtanuláshoz szükséges tudást.
Most szívatsz, ugye? Konkrétan a továbbtanuláshoz szükséges tudásból vizsgáznak érettségin.
Nekem a mérnökinfón nagyon kemény műszaki matek, kalkulus és társaik voltak, de sehol sem alapoztak középiskolás tudásra
Wut? A BME-n felzárkóztató kurzust kellett bevezetni a VIK-en, mert annyira gyenge volt az emberanyag matektudása. A középiskolás tudást minden egyetemen alapnak veszik, nincs idő már újra megtanítani azt az anyagot.
-
Az mondjuk tényleg nem mindegy, hogy kisváros alatt egy 25-30 ezres várost értünk, vagy egy 5 ezreset egy általános és egy középiskolával
én 25 ezresről gondolkodtam, semmi extra város (Szentes), de van több jónak mondott iskola és óvoda is, nem lepne meg, ha az óvodák sokkal barátságosabbak lennének, mint egy nagyvárosban.
Még valami, amit szerintem nagyon sokan nem tudnak: az általános és középiskola arra kell, hogy kitalálja a gyerek mit szeretne csinálni, és meglegyen a felvételi pontszám (vélhetően mindenki célja, hogy továbbtanuljon valamit). Nem ott fogja elsajátítatni a továbbtanuláshoz szükséges tudást. Persze ha a magániskola azért kell, mert élhetetlen az állami iskolai osztály, bunkók a tanárok vagy hasonló, akkor teljesen indokolt lehet magánhoz kanyarodni, de csak azért, hogy többet tanuljon, hát nem tudom...
Nekem a mérnökinfón nagyon kemény műszaki matek, kalkulus és társaik voltak, de sehol sem alapoztak középiskolás tudásra, szinte nem is érinti a középiskolás anyag az egyetemit, max az emelt szintű matek érettségi egy része, de nem sok értelme lett volna feladni a középiskolás éveimet cserébe. -
...kiég a gyerek a tanulásból amire felnő, örül, ha vége lesz már, miközben alig lesz műszaki érzéke.
Miért gondolja azt bárki is, hogy attól lesz valakinek műszaki érzéke, ha gyerekkorától a Candy crusht nyomja a telón? Mármint érted, az ovis/alsós kölykök mi mást csinálnának ezekkel a kacatokkal? -
66zio
aktív tag
válasz
Reggie0 #39301 üzenetére
Legjobb iskolás élményeim a „fillérbaszós” programok voltak. Egyszer elmentem síelni, jó élmény volt, viszont bármikor elcserélném egy olyan osztálykirándulásra ahová menetrendszerű Volán busszal mentünk ki és egy kempingben aludtunk faházakban. Elég furcsa értékrend amikor aszerint érzed magad jól, hogy mennyi pénzt költesz. Ha ezt el tudod engedni, kinyílik a világ. Pont amikor rájössz, hogy alkohol nélkül is lehet bulizni.
-
Oké, én meg azt mondtam, hogy a közoktatás Magyarországon rendszer szinten rossz. Az, hogy ezen a rendszeren belül vannak jó intézmények is nem változtat a tényen.
Ez ugyanaz, mint bármely más közszolgáltatás. A MÁV se lesz attól jó, hogy van 1-2 vonal, ahol pontosan jár, és faszák a szerelvények!
-
-
Egon
nagyúr
válasz
Vision #39313 üzenetére
Szerinted az a jó rendszer ismérve, hogy trükközni kell a beiratáskor, mert így van esélye a kölyöknek normális oktatásra?
Hol írtam azt, hogy jó a rendszer?
Sehol. Viszont nem szeretem az általánosítást. Még egyszer: nem minden esetben sz*r a közoktatás, ki lehet fogni normális sulit is. Ha ez sikerül, akkor nem muszáj a magánsuli. Mindössze ennyit próbáltam mondani.
-
Dare2Live
félisten
"Annyira nem rossz a közoktatás"
Még kari elött beszéltünk valakivel akinek ~színötös volt 6.ban a gyereke. A suli nem a legalja de nem jó hírben áll, volt bullying is... és ha ennyire jól megy neki akkor gimi lesz=felvételi és ezért áthozta 7.be "hozzánk". Most az a gond, hogy ahogy kinéz hármas átlag talán össze fog jönni és matekból foglalkozni kell vele, hogy meglegyen a kettes. upsz. A szülő nem érti. Nem tudja mit csináljon. Szövegértés, logika gondok vannak, maradtak el az elmúlt 6-8év miatt.
Ekkora difi van a két suli közt. És nem a spektrum két végén van a két suli." hogy havi százezreket kelljen fizetni érte, főleg a youtube meg a chatgpt korában ahol kb mindent is meg lehet tanulni ingyen is."
Ez úgy indul hogy ovoda. Aztán úgy folytatódik, hogy iskola. Első, második... amúgy nagyon birom, hogy fullba megy a NAT ezért egy harmadikossal otthon foglalkozni kell mert én se értem ami az olvasókönyvbe le van írva és ha nem érti/visszaolvassa akkor már max 4es lehet. (Ezért az van minden gyerekbe belenevelve, hogy nem fontos, hogy érti e amit olvas olvassa ki. Meg is van az egyik fő oka annak mért funkcionális anaflabéta a magyar 16évesek 30(-40%)a.)
szerk:
pl egy másodikas olvasókönyvből. Ennél sokkal durvább részek vannak olyan szavakkal, amiket életben nem hallottam még.szerk2:
Kisgyerekek ~13-14éves korig a jó tantermi oktatást 99%nak semmi se pótolja. Igazából tovább.
szerk3
@weiss Ezért néztünk a gyereknek csapatsportot. Baromira élvezi, haverok, közösségi szellem, csapatmunka, együtt küzdés.
Csak ne lenne baromi drága... -
Figyu, én Y generációs vagyok, ugyanúgy online élem az életem 14 éves korom óta, mint a kölykeid.
Jó, akkor nem Fb volt, hanem chat.hu és társai.
#39316otapi
Véleményem szerint az intézményesített oktatás már legalább felerészben elavult - legyen az állami vagy magániskola.
Ezt írtad, szó szerint. Oké, árnyalom, nem megszüntették volna, hanem leskálázták volna kevesebb, mint a felére. De nem csinálták ezt sehol, mert szükség van intézményi háttérre bizonyos korosztályban. -
Ha igazad lenne, akkor már régesrég megszüntették volna az intézményes oktatást, mert ez nagyon sokba kerül az államnak, ergo neked (is). De még a leginnovatívabb helyeken (pl. Finnország) sincs így.
#39312Egon
De még mindig nem értem, hogy mit nem értesz ezen az egészen. Szerinted az a jó rendszer ismérve, hogy trükközni kell a beiratáskor, mert így van esélye a kölyöknek normális oktatásra?Miközben te magad írtad le: ...ha normális suliba tud járni a gyerek. Ha meg nem tud, és magánsuli sincs, akkor megszívtad. És ez perpill az általános realitás Magyarországon.
-
Egon
nagyúr
válasz
Vision #39306 üzenetére
Ez tökéletesen így van, de pont ez a lényeg: ha normális suliba tud járni a gyerek (nyilván lehet kicsit trükközni a beiratáskor), akkor van azért élet a magániskolán túl is, úgy érzem (más kérdés, hogy sajnos egyre kevesebb).
Vidéken azért rossz a helyzet, mert ha egy faluban van egy darab iskola, és nem feltétlenül opció hogy másik helységbe vigyék a gyereket, akkor az vagy jó suli, vagy rossz, nincs B terv, erre gondoltam (ellenben már egy 30 ezres kisvárosban is van vagy féltucat általános iskola, és lehet választani). -
buherton
őstag
Személy szerint javaslom Gyarmathy Éva előadásait megnézni, hogy miért kellenek a pedagógusok.
Ízelítőnek álljon ez itt: [Gyarmathy Éva: A vizsgált elsősök 20 százaléka nem felel meg az iskolarendszer elvárásainak]
-
Részben egyetértek, sok ismerősnél látom ezt a mai trendet: a szerencsétlen gyereket általános iskola első osztály óta megállás nélkül versenyekre küldik, így-úgy taníttatják őket, ilyen-olyan "elfogadott" hobbikat szerettetnek meg velük (pl. focizás), és mindemellé pedig erősen korlátozzák a telefon és számítógép használatot (pedig látszik, hogy azt szeretné).
Számomra ez nagyon furcsa, és nem lepne meg, ha az ellenkező hatást fejtené ki - kiég a gyerek a tanulásból amire felnő, örül, ha vége lesz már, miközben alig lesz műszaki érzéke.Én is vidéken élek és nőttem fel, a saját példám talán nem az átlag, de nem is a nagy kivétel (baráti kör alapján): átlagos vidéki óvoda, általános iskola, szakközépiskola. Tényleg semmi extra, jó osztályok és rendes tanárok (bár minden évben cserélődött 1-2), de - főleg a szakközépiskolában - nem fektettünk annyira sok energiát a tanulásba, délutántól hajnalig ment a gépezés és hasonlók otthon vagy egymásnál
azért egy átlag 4-es érettségi meglett, és ezeknek köszönhetően az angol és infó érettségi közel 100%-os lett, meglett a nyelvvizsga is a felvételihez (egyedül ehhez kellett különóra, hogy tuti legyen, de nem sok, kb 20 alkalom).
Felvettek SZTE mérnökinfóra, kellett egy kis tunkolás otthon, de elvégeztem, és most itt vagyok
Ezért nem értem ezt a vegyük el a gyerek életét trendet... nem hinném, hogy attól lesz sikeres, hogy kiskora óta erőszakoljuk, hogy mit csináljon, talán már burokban tartva... -
otapi
tag
válasz
Vision #39306 üzenetére
"Nincs olyan tudományos publikáció, ami ezt alátámasztaná. Főleg gyerekkorban."
Ja hogy nincs róla tudományos publikáció?Így tanultam meg az ács szakmát és építettem két emeletes faházat is, meg így váltottam szakmát is IT- belül, ahol mellesleg évenként lejáró vizsgákat kell tennem, mivel hogy gyorsabban változik a szakma hogy tankönyveket írjanak belőle amit majd tanárok intézményesített tanórán megtanítanak.
A gyerek is köszönik szépen, elég jó eredményeik vannak. Nem csak természettudományokban nagyon jók az interneten elérhető cuccok, de pl. az okori görög drámákkal kapcsolatban is tök jó videók vannak. -
Volt tanárcsere is szülők kérésére.
Zsír, akkor nálatok volt kire lecserélni a tanárt. Számtalan helyen meg az van, hogy 70 éves emberek tanítják a matekot, mert nincs másik szaktanár.
A lányomnak vannak már svéd meg angliai haverjai is online játék kapcsán...
Azért, na!Persze lehet itt devalválni a barát szó jelentését, de ezek a külföldi kapcsolatok zéró erővel bírnak hosszú távon.
Egyrészt, állami suliba sem szörnyek járnak, miért baj ha onnan lesznek barátai?
Ez megint intézményfüggő. Viszont egyértelműen elindult egy olyan folyamat, hogy a középosztály egyházi/magániskolákba menekíti a gyerekeit, ergo államiban marad az aljanép.
-
otapi
tag
"Legyen valódi minőségellenőrzés, lehessen visszajelzést adni, stb"
Van államiban is, a tanárokkal mindig meg tudtuk beszélni ha gond. Akár emailben, krétában, vagy személyesen ill. fogadóórán. Viszont az esetek 80%-ban valóban a csemetével volt/van gond és neki kelltt többet tanulnia. Volt tanárcsere is szülők kérésére."Ja, meg hát sajnos az is van, hogy nem mindegy, hogy kik lesznek a barátai."
Egyrészt, állami suliba sem szörnyek járnak, miért baj ha onnan lesznek barátai? Másrészt, kicsik még a gyerekeid ha azt hiszed te tudod kontrollálni kivel barátkozzon a gyerekA lányomnak vannak már svéd meg angliai haverjai is online játék kapcsán...
"Nem mondod, hogy napi kevesebb, mint fejenként 2000 forintból megvan a kaja? Mit esztek ti?"
A reklám helye: e-food.hu. Jelzem, ez csak az ebéd. -
Persze, de ha egy átlagot veszel, akkor azt fogod tapasztalni, hogy rossz. Ha szerencséd van, akkor éppen jó a körzeti iskola, ha nincs, akkor beszoptad. Ha egy rendszerrel kapcsolatban szóba kerül a szerencse, mint szignifikáns faktor, akkor az a rendszer rossz.
Pont neked kell ezt magyarázni ITSec vezetőként?Nem igaz, hogy vidéken rosszabb a helyzet. Épp ellenkezőleg.
#39305otapi
De, annyira rossz. Az általános iskolát pedig nem lehet internettel pótolni, pont a covid időszak mutatta meg az online oktatás korlátait....az intézményesített oktatás már legalább felerészben elavult - legyen az állami vagy magániskola.
Nincs olyan tudományos publikáció, ami ezt alátámasztaná. Főleg gyerekkorban. -
otapi
tag
válasz
Vision #39299 üzenetére
Nem mondtam hogy tökéletes közoktatás, csak hogy annyira nem rossz. Tedd mellé ami írtam, tanulni már internetről is KELL, akár mint IT-s szakember, vagy mint egy általános iskolás. Véleményem szerint az intézményesített oktatás már legalább felerészben elavult - legyen az állami vagy magániskola. Amit nem tanít meg a matektanár azt el tudja magyarázni az egyik youtuber. Az angolról meg annyit, hogy mindenféle külön magántanár nélkül ráragadt a gyerekekre és filmeket, játékokat angolul nézik, angolul csevegnek PvP-s játékokban. Annak idején én sem tanártol tanultam meg, hanem muszály volt, mert csak angolul voltak meg a varázslatok az AD&D szabálykönyvben
De nyílván ezek az én tapasztalataim egy pesti külvárosi kerületből. BAZ megyében vagy máshol biztos más tapasztalataim lennének. -
válasz
tototos #39291 üzenetére
Nem vagy egyedül, ide járok olvasgatni ha úgy érzem, hogy meg vagyok elégedve a fizetésemmel
Amúgy igen, ennyire szétnyílt az olló, már családon belül is megfigyeltem. Két testvér, az egyik minimálbérből próbál megélni, a másik pedig az itteni bőven 7 számjegyű havi kiadásos emberek egyike is lehetne. Középosztály nincsen, a gazdagok nagyon durván gazdagodnak tovább (lásd a Forbes listát amelyben többen is dupláztak nálunk), a szegények pedig szegényednek tovább.
Én most 43 eurós órabérért dolgozom egy német cégnek (#38828), 2023 októberében sikerült kiharcolni ezt az órabért, 2024-ben nem kértem emelést, esélytelennek láttam, és egyelőre meg is vagyok elégedve vele. Contractorként csinálom, de egyébként 8 éve dolgozok a cégnél, gyakorlatilag teljes munkaidőben, így kijön havi ~170 óra. 2024-ben így ~90k eur jött össze. Napi 8 órával számolva ez 344 eurós napidíj. Adózás után marad nagyjából havi 2 millió belőle. Biztosan nem a bérsáv teteje, de nagyon kényelmes és stabilnak tűnő munkahely, a 8 év alatt háromszor kellett kiutaznom (minden költséget fizettek), nem igazán monitoroznak, csak egy-egy durva meetingekkel teli nap esik be időnként... de még a kamerámat sem szoktam bekapcsolni, csak havi egyszer
, szóval tényleg rendesek, egyelőre úgy érzem, hogy inkább maradok, hacsak nem jön szembe egy kihagyhatatlannak tűnő, jóval magasabb ajánlat...
Azt még hozzá kell tennem, hogy valamiért a HR nagyon nyomta, hogy figyelembe kell venniük, hogy Magyarországról dolgozom, kisvárosból, mielőtt sikerült megállapodnunk a 43 euróban...Idén az év második felében tervezek kérni egy emelést, de őszintén szólva nem sokra számítok (talán két számjegyűre), hacsak nem történik addigra valami gazdasági fellendülés - ez a cég is követi a többieket, stabil pénzügyi háttérrel rendelkeznek, de nagyon óvatosak, inkább kivárnak mint kockáztatnak, új embert is nagyon nehezen vesznek fel.
Olvasgattam itt a topikban ezeket a 2-3 ezres napidíjas storykat, sőt még évi 500k-sokat is... nem tagadom, irigylem ezeket az embereket, de ezek a számok a jelenlegi gazdasági helyzetben teljesen irreálisnak tűnnek, talán USA startup adna ennyit, vagy egy contractor akit időszakos munkákra vesznek fel, fix alkalmazottnak/contractornak Európában szerintem igen kicsi esélye van ilyesmire
-
buherton
őstag
Nálunk - Budapesten - a szülők első kérdése az állami iskolában, hogy van elég szaktanár?, és csak aztán jön az a kérdés, hogy jó iskola-e?. Úgyhogy, de ennyire rossz a helyzet. És személy jobban nem mennék bele, mert egyszerűen kritikán aluli mindennek a színvonala.
Számomra megdöbbentő volt, hogy egy országos körzettel rendelkező sport iskolában, amit az állam kiemelten kezel, képtelenek voltak egy nyíltnapot lebonyolítani.
A nagyobbik lányom egy olyan állami körzetes iskolába jár, ahol az idei tanév díja 1,3 millió forint. Oké, a három első osztály van egy nem fizetős.
-
Reggie0
félisten
Az eletre azzal is felkeszited, hogy jo lesz a kapcsolati haloja, aminek a segitsegevel meg tud elni, valamint az is eleg pozitiv dolog, hogy a szabadidos programok a barataival nem a fillerbszas kore szervezodik. Ezen felul a fizetos iskolaban a formaisagokra es a rendszerre is jobban adnak, sokkal jobb keretet biztosit a gyereknek.
Ezt egy prosti/drogdiler keltetoben nem kapja meg, a tanitas minosege pedig kockafeldobas lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Mobil flották
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Autós topik
- Mikrotik routerek
- Wise (ex-TransferWise)
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- #Drive Rally teszt
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A520 AORUS R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1