Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: Muti, mekkora a havad?!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nem azért fizetsz magánsuliért, hogy rózsaszín burokban legyen a gyerek, és nem is azért, hogy az 1222 Aranybulla dátumot a fejébe verjék. Hanem azért, hogy ne 37-en legyenek egy osztályban, ha esetleg valami gond van a gyerekek között, akkor valaki figyeljen rájuk, stb. Legyen valódi minőségellenőrzés, lehessen visszajelzést adni, stb.
Nem arról van szó, hogy minden gyereknek muszáj lenne a magánsuli. Az sem igaz, hogy minden állami iskola szar. A probléma az, hogy totál esetleges, hogy milyen a helyzet. Az a gond az államiban, hogy ha épp szar (a tanár, az osztály, stb.), akkor semmilyen lehetőséged nincs arra, hogy változzon a helyzet. És akkor beszopta a gyerek, ha épp nem olyan típus, aki megoldja magának. Például a középiskolákban egyébként jobb a helyzet, alulról rohad a rendszer, először az ovik estek szét, aztán az általános iskolák.
Ja, meg hát sajnos az is van, hogy nem mindegy, hogy kik lesznek a barátai.
> Kaját hétköznap házhoz rendeljük kb havi 150e-ből megvan a 4 tagú családnak.
Nem mondod, hogy napi kevesebb, mint fejenként 2000 forintból megvan a kaja? Mit esztek ti?
-
Annyira nem rossz a közoktatás hogy havi százezreket kelljen fizetni érte
De, annyira rossz. Sőt, már oviban is megfigyelhető ez. A keresztfiamnak már a sokadik óvónője van, hiányzik az életéből ez a fajta stabilitás. A suliban már nálunk is az volt a módi, hogy minden évben másik nyelvtanár volt, ergo nem lehetett normális pedagógiai munkát végezni. Asszonynál ugyanez, pedig ő elitgimibe járt vidéken.
Most meg ott tartunk, hogy a tesitanár tartja a matekot bizonyos helyeken, mert nincs tanár. Ez szerinted oké? -
otapi
tag
válasz
tototos
üzenetére
Ez csak az én véleményem, de azzal senki nem fogja az életre felkeszíteni a gyerekét ha egy rózsaszín burokban tartja őket jó sok pénzért. Annyira nem rossz a közoktatás hogy havi százezreket kelljen fizetni érte, főleg a youtube meg a chatgpt korában ahol kb mindent is meg lehet tanulni ingyen is. 14-16 éves gyerekeim vannak, oktatásügyileg csak felvételi előkészítőre kellett fizetni nekik külön, az 150e volt gyerekekként. Kaját hétköznap házhoz rendeljük kb havi 150e-ből megvan a 4 tagú családnak. A családi youtube előfizetés havi 4700 Ft, ha úgy nevelted a gyerekeket már kiskoruk óta, akkor tudják mit hol találnak ha éppen a horgolásról, matek példákról vagy az íjászatról kell megtudni valamit (de pl. elméleti fizikáról is remek csatornák vannak). Na most, hobbira/sportra elmegy a két gyereknek havi 50-es, zsebpénzt meg csak akkor kapnak ha csináltak is házimunkát, vagy ha táborba, osztálykirándulásra mennek. Habár a 16 éves kap saját ösztöndíjat a sulitól...
A havi minimális költségünk kajával, rezsivel (saját pesti kertesház), ruházattal, rendszeres előfizetésekkel, hobbival kb 500e Ft - én ezzel számolok mennyi vésztartalék kell. Normál költségként elmegy átlagban havi 1M, de abban benne van családi sielés, étterem, nyári tábor meg ilyenek. Fogalmam sincs mivel lenne jobb a gyerekeknek ha plusz havi egy millát rájuk költenénk. Mire, új PS-re minden hónapban vagy magániskolára ahol milliomos elkényeztett (és nem feltétlenül okosabb) csemeték között kellene ücsörögniük? -
carapace
tag
válasz
tototos
üzenetére
Magánórák, magánsuli egyszerűen szerintem must have. A lányom pl most 4 éves angol magánoviba jár, ami kb 150kba fáj havonta. Nagyon jó kis ovi, kis csoport, angol native ovis nénik, jó kis programok, és itt van pár utcányira.
Mi a város egy hegyoldali részén lakunk ami egy amolyan elit negyed, a gond az, hogy a hegy lábánál lévő rész egy ilyen tipikus belváros körüli lepukkant rész, viszonylag a sok c class állampolgárral, na most az ovi ahova az állami rendszerben tartoznánk, ott van. Na most oda nyilván nem fogom küldeni, szóval más lehetőség amúgy sem maradna.
Na most ez az ovi. Ami az iskolát illeti, egyre inkább biztos vagyok benne, hogy amint eléri az iskolás kort, visszamegyünk külföldre, mert egyszerűen a városban nincs értékelhető magánsuli, Bp-re kellene felmenni hozzá, de azt meg mindannyian utáljuk. -
-
válasz
tototos
üzenetére
Ez úgy lenne érdekes ha megkeresnénk az ördögöt a részletekben...mert ez így max arra jó, hogy kreáljunk egy elégedetlentömeg.mp3-at.
Nyilván nem mindenki ugyanarra költ...és lehet, hogy ebben a 1,5-1,7-ben van olyan amit te nem vennél meg... Azért azt is hozzá kell tenni, hogy 20-25 évvel ezelőtt nem volt akkor trend a külön óráztatás... és sok olyan osztálytársam volt aki tőlem okosabb volt és jó eredményeket produkált. Nem mindig értettem, hogy csinálják. De sokat raktak bele otthon...önállóan, és sikerré tudta konvertálni a tudását... de hát itt megint kellene egy siker definíció, ami egyik embernek a FIRE míg a másiknak a juhász suba meg a 2 kutya amivel a nyájat tereli, cserébe 0 stressz...
-
-
tototos
addikt
Sziasztok!
FIRE csoportban volt kérdés, hogy mennyibe a havi kiadás egy 2 gyerekes család esetén. Átolvasva a kommenteket számomra meglepő volt a 1,5-1,7 millió HUF havonta. Ez számomra hihetetlen szám. Ehhez elég durva fizetések kellenek, hogy e mellett még félrerakni is tudjanak az emberek. Tudom minden életszínvonal kérdése, de ilyenkor nagyon elgondolkozom, hogy ennyire szétnyílt az olló?
-
buherton
őstag
válasz
Lortech
üzenetére
a fölös energiáidat ne abba invesztáld, hogy tolod a cég szekerét, hanem saját magad fejlesztésébe.
Ezt könnyű mondani. Személy szerint szeretem a munkámat és szeretek benne kiteljesedni, és nekem nagy fegyelemre és elhatározásra volt szükségem, hogy megtudjam ezt lépni. Most már írhatom, hogy tavaly előtt sikerült ezt először meglépni és azóta is tart.
Picivel több, mint 1 év alatt megcsináltam a CKA, CKAD, CKS, és AWS SAA vizsgákat, plusz rengeteg egyéb más traininget, amire tökre büszke vagyok. -
-
gergo5991
őstag
szerintetek mennyire reális elvárás évi 5-10% os fizu emelés? - ügyfélszolgáli meló
SK-hoz képest jó a fizu, de úgy érzem 2x többet melózok mint a kolegák, minden részlegnek segítek jó ötletekkel, olyan "app"-okat készítek / programozok igaz chatgpt-vel amik könnyítik a melót az egész részlegnek, és egész éven csak 2x hiányoztam, ennek ellenére egy büdös peták emelést nem kaptam..
január 1-én jár le a munkaszerződésem, erre csak ma tudatta velem a HR, hogy meghoszabbítják 1 év után határozatlan időre a munkaszerződésem, és akár alá írom akár nem, meghoszabbítják automatikusan (nem tudom ez mennyire legális, 1 év után ha lejárt és nem írom alá, nem hoszabbíthatják meg csak úgy, + akkor terhel engem a 2 hónapos felmondási idő is alapból).
Ha ennyire akarják, hogy ott maradjak, akkor igazán kínálhattak volna valamit. Még a HR-el se tudtam beszélni, mert egy küldöncel küldték el a szerződés kibővítését..
Itt sk-ban 2x szokás 1évre hoszabbítani és 3. alkalommal már kötelező a határozatlan idő.Kva csalódott vagyok.. sztem nyár előtt kérelmezek egy fizu emelést, és ha elutasítják egyből rávágom a felmondást..szerintem már ott lesz a zsebemben amikor megyek a hr-hez a válaszért.., aztán megyek külföldre inkább mosogatni..
a másik, hogy ezek a bérezések kb arra elegendőek, hogy az ember fenntartsa magát, most hiába amúgyis az 5-10% os emelés HA VAN, ami max az inflációt ha leköveti, ilyen nyomorult bérrel / béremeléssel HA VAN, próbálja meg a munkáltató magához láncolni az alkalmazottat évek / évtizedekre, míg a munkáltató degeszre keresi magát, addig a munkavállaló semmit nem tud előre haladni az életben, max annyi, hogy van egy mondhatni biztos bevétele amiből épp hogy kihúzza..
az elmúlt fél év az ügyfélszolgálaton arról szólt, hogy az összes részleg hibáját mi simítottuk el..senki nem lett a hibákért felelősségre vonva, de a mi munkánk se kapott semmi köszönetet..
-
nyunyu
félisten
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Én úgy vettem ki, hogy a Waldorfot eredetileg nehezebben tanuló gyerekeknek találták ki, akik a hagyományos iskolarendszerből hamar kibuknának a lassabb fejlődés és/vagy érdeklődés hiánya miatt. (Asperger/autista, SNI és hasonló buzzwordök)
Cél az, hogy belőlük is önállóan működőképes felnőttek legyenek.Versenyistálló? Nyilván ott nem az az elvárás, hogy gimi végére vágja a négy műegyetemi alapműveletből * az első kettőt, mint mondjuk a veszprémi Lovassy matek tagozatán.
Nálunk az idős kolléga kifejezetten üdvözölte, hogy mindkét gyereke külföldre ment, egyiket sem szeretné a mai magyar viszonyok közé hazahívni.
*: deriválás, integrálás, Fourier-sorfejtés, Z-transzformáció
-
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Szerintem akikkel te találkoztál, azok lehetnek a kivételek. A valóságban egy fasza Nyugati egyetem kulcs az igazán jó pozikba, végzettségtől függetlenül. A helyzet az, hogy a legjobb képességű diákok eleve nem is magyar egyetemmel számolnak (ha megtehetik).
A waldorf meg…hát, van jó pár a környezetemben. Tipikusan bölcsész-művész vonalra termel embereket, a természettudományok közelébe nem jutnak. A közösségépítés viszont jó.
#39270nyunyu
Nincs napidíj odaírva, szóval ezt 18 nappal számolnám. Akkor meg már nem rossz lóvé. Amúgy én kb. ezt csinálom most, szóval passzolna is a pozi, de nem akarok váltani. -
Dare2Live
félisten
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Ez nem kint indul hanem itthon.
Bődületes különbségek vannak az oktatásban. Minden kimutatás alapján messze MO a legszegregáltabb ország az EUban ezen a területen. (Jó eséllyel a világon is topban vagyunk.)
Sok szempontból tényleg az dönti el az életed, hogy melyik iskolába irattak be vagy hogy ki tudnak a szüleid fizetni ezt-azt.@emvy
"a 'jokepessegu, de nem geniusz' gyerekeknel (akikbol rengeteg van) szamit iszonyat sokat a jo oktatas."
Közepes képségűeken akikből detto sok van is rengeteget tud dobni. Gyenge tanár/iskola felhozatal mellett küszködik az érettségivel, traumatizált és 0 nyelvtudása van vs ha akar mehet felsőoktatásban megvannak a logikai... képességei és erős felső angolja van.
Külön gond, hogy a közepes-gyenge sulikban gyűlnek a magatartás, értelmi, bullying problémás gyerekek akik még jobb tanárgárda mellett is szétverik az oktaákozösséget, bődületesen lehuzzák az oktatás szinvonalát.... -
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Nem pont az oktatás által akarja biztosítani mindenki a lehetőséget arra, hogy a gyerekek és majd fiatal felnőttek kitűnhessenek?
-
Egon
nagyúr
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Először is, ha "büfészakra" megy valaki, akkor vélhetőleg tökmindegy, hol végez. Másodszor, ha a delikvens külföldön akar elhelyezkedni, akár csak ideiglenes jelleggel, nyilván jobban jár a külföldi képzéssel, már csak nyelvtanulás szempontjából is.
Harmadszor, sok esetben itthon is előny tud lenni egy külföldi egyetem az elhelyezkedésnél.
Ezeknek pedig nulla köze van ahhoz, hogy ki mennyire értékeli (túl) a gyerekét. -
eladocuccaim
tag
Én arra gondoltam, hogy átlagos gyerekek esetében, akik semmiben sem tűnnek ki, semmi értelme sok 10-100 millát beleölni, hogy valami politikatudomány, general business, vagy nyelvszakon bohóckodjon kint, hogy aztán utána hazajöjjön és beüljön egy olyan pozícióba, ami harmadannyit fizet, mint azok akik itthon tanultak ingyen, és valóban odateszik magukat.
Az én környezetemben sosem “komoly” szakon tanulnak kint. És 2 csimóta is utána egy iroda recepciójára ült be.De tudom, hogy érzékeny téma, mert mindenki gyereke tökéletes, különleges, okos, szép, és mindenki igyekszik túlkompenzálni… Aztán sokszor annyi az output, hogy harmincas titánoknak is apuék intéznek, fizetnek mindent, mert egy dolgot nem tanult meg a gyermek: reálisan gondolkodni, dolgozni, küzdeni.
-
tototos
addikt
válasz
axioma
üzenetére
Szerintem már nagyon nem egyértelmű hogy mit is kell oktatni a sulikban és mi legyen a szint. Van értelme mondjuk az összes évszám megtanulásának? Vagy ami nekem sosem ment az az irodalom és verselemzés. A tanár saját gondolatait próbálja belemagyarázni egy versbe. Aztán a végén kiderül hogy csak be volt rúgva a költő aztán papírra vetette a dolgokat. Persze tudom hogy ezektől is fejlődik az agy de nehol nekem túlságosan erőltetett volt a dolog.
-
-
Egon
nagyúr
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Aztán kiderül, hogy egyik sem különleges tehetség, bőven jó lenne nekik itthon is.
LOL, miért csak a "különleges tehetségek" (egyáltalán: miféle definíció ez, hol lehet meghúzni a határt?!?) tanulhatnának külföldön?
-
válasz
eladocuccaim
üzenetére
> Ha valami nem olyan, ami pont tetszik a gyerekeknek, már nyűgösek meg problémáznak.
Egyaltalan nem snowflake-kepzo a Waldorf. Tolem rendkivul tavol all az az intezmeny, de onallo, kooperalo gyerekek jonnek ki onnan is, tobbsegeben.
> Én is egyre több jómódú idősebb kollégától hallom, hogy a gyereke már bejelentette, hogy külföldön akar tanulni. Aztán kiderül, hogy egyik sem különleges tehetség, bőven jó lenne nekik itthon is.
Nem ertem, h miert fuggene ossze a kulonleges tehetseg es a magas minosegu oktatas. Pont a 'jokepessegu, de nem geniusz' gyerekeknel (akikbol rengeteg van) szamit iszonyat sokat a jo oktatas.
-
axioma
veterán
válasz
eladocuccaim
üzenetére
mondjuk nem hulyeseg ha mar kint akar majd elni, akkor mielobb beilleszkedjen - nem a jobb tanitas miatt
-
eladocuccaim
tag
válasz
nyunyu
üzenetére
Nekem ez kicsit úgy hangzik, mintha special snowflake képző lenne. Ha valami nem olyan, ami pont tetszik a gyerekeknek, már nyűgösek meg problémáznak. Az életben, munkahelyen is sokféle emberrel kell majd kontaktálnia, és ezek közül sok lesz a nehéz eset is…
Én is egyre több jómódú idősebb kollégától hallom, hogy a gyereke már bejelentette, hogy külföldön akar tanulni. Aztán kiderül, hogy egyik sem különleges tehetség, bőven jó lenne nekik itthon is. Aztán apukákat meg hallgatjuk bent, hogy végiggürizte az életét szar helyeken amiket utáltak, a kölkök meg hálátlan szarok lettek.

-
Strezi
őstag
Autók elektromosak és a cégben vannak, egyikre üzembentartóként van az éves Felelősségbiztosítás mint költségem. Ezen túl, kvázi nulla a havi költség, csak amit megyek vele. Ráadásul egyik ingyen tölt még a gyorstöltőhálózaton + othon napelemről az év nagy részében... Amit lehet már kifizettem előre, persze.
-
nyunyu
félisten
Előző helyemen volt egy idős kolléga, aki mindkét gyerekét a Waldorfba járatta (aztán mindegyik kiment Londonba továbbtanulni, és ott is diplomáztak le)
Mesélt sokat a módszertanról, miszerint minden osztálynak csak egy osztálytanítója van, aki az adott tanévben az összes tárgyat tartja *
Itt nagyon sok múlik az osztálytanító személyén, mert ha nem tud jól tanítani, nem szeretik a gyerekek, akkor több kárt okoz, mint a rendes suli, ahol a gyereknek sokféle különböző személyiségű, karakterű tanárral kell boldogulnia, aztán max egy-két tárgyat fog megutálni, és nem az összeset.
Egyik gyerekénél volt olyan hogy elment a kedvenc pedagógusa, akinél addig kitűnő volt, utána kaptak egy sokkal rosszabbat, másfél évig szenvedtek, gyerek folyamatosan nyűgös volt, nem akart iskolába járni.
Amikor már a sokadik osztálytársát iratták ki az iskolából, akkor kaptak új osztálytanítót, akinél megint volt kedve tanulni a gyereknek.*: kb. mintha sima suliban az osztályfőnök tartaná testneveléstől kezdve az éneken át a magyart, matekot is.
-
nyunyu
félisten
válasz
Vision
üzenetére
Ez mennyi, 125-130k+ÁFA/nap?
Ha jól számolom, az idei átalányadózó felső bevételi küszöb (10 x 12 x minimálbér
~32,016M) környékére jönne ki éves viszonylatban, de az jövőre szerencsére feljebb megy a minimálbérrel együtt, úgyhogy nem kell aggódni, hogy kivágnak-e az átalányadózók közül.Báááár, ha januárban kezdesz, akkor első fizu úgysem lenne aktuális március előtt (februári számlázás+30 nap fizetési lauf), vállalkozóként meg az adott évben BEÉRKEZETT lóvét kell nézni bevételnek, 10 hónapnyi fizuval meg pláne esélytelen túllépni a keretet.
(Kft-nél a kiszámlázottat nézi a könyvelő!) -
> a magániskolához inkább komolyabb vagyon kell mint jövedelem, ha sok gyereked van. Legalábbis, ha nem akarod kockáztatni, hogy egy karriertörés miatt iskolaváltásra is sor kerüljön
En nem igy latom. Az emberek sokszor bevallaljak ezt a kockazatot.
> Sok esetben a szülők túlaggódják a dolgot, és azt gondolják, hogy ha fizetnek érte, akkor biztosan jobb oktatást kapnak. Az infrastruktúra jó eséllyel jobb is lesz, de hogy az oktatás is, az számomra egy kérdés.
En azt latom, hogy az infrastruktura minimalisan jobb csak, elsosorban azert, mert jelenleg kb. 250e Ft/gyerek/honap a minimalis osszeg, amivel el lehet uzemeltetni egy iskolat, ha legalabb 1 teljes osztaly van evfolyamonkent. Ilyen osszeg mellett epphogy kijon a tanarok fizetese es az epulet, de ebbol nem lesznek meno laptopok meg robotikaterem.
> A más környékekről is könnyebben elérhető Montessori iskolák vagy Budapest School hozzáadott értéke - így kívülről nézve őket - számomra még talány.
Kerdezz nyugodtan, van ralatasom ezekre tobb oldalrol is.
> A nem expatoknak külön érdekes, hogy a fenti lokációkon még a közoktatás sincsen romokban.
A megdobbento az, hogy _de_. Erdekes a jo kornyekek nem implikalnak jo kozoktatast. Csomo tok jo allami iskola nem tul jo kornyekeken van, es az orszag leggazdagabb negyzetkilometerein is vannak szornyu kozintezmenyek. Most nem akarok konkret helyet mondani igy publikusan, de Budapest egyik legjobb kornyeken van olyan, kulsore nagyon szep allami altalanos iskola, ahol jopar osztaly felig van csak megtelve, mert annyira gaz tanarok vannak, hogy az altalanos iskolahiany es tultelitett osztalyok ellenere is inkabb elviszik a szulok a gyerekeket.
Szoval elsosorban azert lehet erdekes a maganiskola, mert kiszamithatobb, hogy milyen ertekrenddel rendelkezik (es elvarhatod, hogy azt hozzak, amit igertek, mert te vagy az ugyfel). Ez nem objektive jobb vagy rosszabb, mint egy masik iskola, de kozelebb lehet a te ertekrendedhez. Van, aki imadja a Waldorfot, van, aki a falra maszik az ezoteriatol meg a kozos csaladi himzodelutanoktol
. -
Gabró
tag
válasz
Strezi
üzenetére
A havi 500 ezer forint elképesztően kevés 5 főre két autó fenntartása mellett. Mi tavaly havi átlagban 1.050 ezer forintot költöttünk hiteltörlesztés nélkül. Még úgy is, hogy a gyerekeink (szintén 3) még kicsik, és nekünk csak egy autónk van, amit viszonylag keveset használunk.
#emvy: a magániskolához inkább komolyabb vagyon kell mint jövedelem, ha sok gyereked van. Legalábbis, ha nem akarod kockáztatni, hogy egy karriertörés miatt iskolaváltásra is sor kerüljön. A nem expatoknál szerintem nem is magától értetődő, hogy a magániskola a jobb választás. Sok esetben a szülők túlaggódják a dolgot, és azt gondolják, hogy ha fizetnek érte, akkor biztosan jobb oktatást kapnak. Az infrastruktúra jó eséllyel jobb is lesz, de hogy az oktatás is, az számomra egy kérdés. Egy brit, amerikai iskola vagy épp a Deutsche Schule nyilván verhetetlen a nyelvtanulás (felsőbb évfolyamokon a kapcsolatépítés
) tekintetében. De ezekkel az iskolákkal visszakanyarodtam oda, hogy vagyon kell, és nem jövedelem: az évtizedes elköteleződés miatt érdemes közel költözni, másrészt 14 éven keresztül le kell tudni tenni gyerekenként évi 8-9 millió forintot az asztalra.A nem expatoknak külön érdekes, hogy a fenti lokációkon még a közoktatás sincsen romokban. A más környékekről is könnyebben elérhető Montessori iskolák vagy Budapest School hozzáadott értéke - így kívülről nézve őket - számomra még talány. Ha valakinek vannak velük közvetlen tapasztalatai, akár privátban is szívesen olvasom őket.
-
válasz
carapace
üzenetére
Engem kerestek meg ilyen pozival, 2 éve adtak volna 1,8-at bruttóban. Egy haverom autóiparban senior PMO manager, ő még ennyit se kap.
Nyugaton sokkal vastagabb fizuk vannak egy valódi Program Managernek, itthon - ahogy a kolléga is írta - azt se tudják, hogy mi az. Persze ehhez hozzá tartozik, hogy ahol tényleg van értelme, az valami nagy multi lesz, és ők nem hoznak a gyarmatra ilyen fontos pozíciót.
-
Strezi
őstag
válasz
tototos
üzenetére
Majd idővel lesz pénzed ha így folytatod

Csak mert annyira stimmelnek a számok , nekem jelnleg (50 környékén) kb 200MFt a tehermentes ingatlan vagyonom és most vettem 20MFts (második) autót is kp-re. Lassan közelítem az 1M EUR összvagyont egyéb eszközökkel is számolva.
Viszont érdekes hogy nekem a három gyerekes család elketyeg havi nettó 500-ból, igaz hitelmentesen. Kb. 9 000EUR csordogál be havonta a családi cégbe, minimális költségggel, ha akarnám, akkor kb 3MFt lenne a bruttója. Ez is vastagon csak max 2% még... -
carapace
tag
Szerintetek egy Program manager nagy átlagban mennyit kereshet mondjuk a bankszektorban? A salary guideokból ez a szint már teljesen hiányzik.
-
Csabroncka
addikt
válasz
tototos
üzenetére
A probléma tototos azzal van, hogy annak rúdnak a végén állandóan mi vagyunk mint munkavállalók és nem feltétlen a munkáltatónk hibájából.
Én pl januárban fizuemelésként, és amiért elégedettek velem kaptam autót, nálunk a cég tulajdonában vannak. Miután nagy ország vezetőnk száján ismét kicsúszott egy biztató mondat a forinttal kapcsolatban, így továbbra is az egyet előre kettőt hátra év volt sok munkavállalónak a 10% ellenére.
A céges kocsi értéke a fenntartási költségek aránytalan növekedése miatt egyre nagyobb szerintem. -
JoinR
őstag
válasz
tototos
üzenetére
Értem, de ennyiért ugyanolyan autót kapsz-e, mint egy mezei kkv-nál? Pl. anno más multinál 20-30%-os akciók voltak egyes stratégiai patrnereknél, azt gondolnám, hogy mivel jelentős beszállítók, a VW-csoporttól nagyon olcsón kapnak autót. Ha igen, ez olyan komparatív előny, amit érdemes lehet megtartani, mint juttatást.
-
Szada85
aktív tag
válasz
-Skylake-
üzenetére
Szerintem (még ha a céges autókhoz mérten csekélyebb arányban is) mellé jöhet az “öröklés halmaz” is, akik mostanában örököltek/nek 1(-2, vagy akár) több ingatlant szülői/nagyszülői vonalról például, az elszaladt ingatlanárak miatt ott is pikk-pakk beesik 30-40-60 (vagy még több) milliós vagyon, ami egy egyszerűbb pénzügyi intelligenciával párosulva hamar oda futhat ki, hogy gyorsan vesznek valami fancy új vasat, sokak fejében még mindig “státusszimbólum”-nak gondolt, ahogy a minél nagyobb márkajelzéssel ellátott ruházati cikkek is.
-
Egon
nagyúr
Nálunk (közepes magyar kft) 2008-ban törölték el a céges autót, a válság miatt (csak a CEO-nak és a kereskedelmi igazgatónak maradt meg). Viszont 2021-ben új CEO lett, aki elég cégautópárti, és a menedzsmentnek (6 igazgató) biztosított Octavia-kat.
Más kérdés, hogy abban az évben (2022) relatíve elég lajtos béremelés volt cserében (kicsit több mint 8%).
Nálunk ez az emelés elég kis tétel szvsz ahhoz, hogy megüsse az ingerküszöböt. Szóba sem került, hogy elvennék a céges kocsikat. -
dkaro
őstag
válasz
tototos
üzenetére
Én nagy multinál vagyok és 3 éve gond nélkül eltörölték a céges autót. Túl nagy lázadás nem lett belőle. Volt egy kis szájhúzás de ennyi. Amik voltka azok lízingje szépen lejár és pénzt fog helyette kapni mindenki, az új emberek pedig már nem kaptak választási lehetőséget h pénz vagy autó.Aszem br 250 jár helyette de lehet csak 200, meg kéne nézni a bérpapírt de tuti nem fogok ezért belogolni bocsi

-
tototos
addikt
válasz
Drizzt
üzenetére
Emlékszek amikor a kötetlen munkarendet akarták bevezetni akkor az egyik középvezető mondta, hogy lassan csak a céges autó marad ami megkülönbözteti őket a többi dolgozótól. Ott közel 700db céges autó volt és nagyon kevesen kértek kompenzációt. Jah és családtag is vezethette szóval volt aki odaadta az asszonynak.
-
Drizzt
nagyúr
En 2019-ben vettem uj Corollat, hybrid sedant. Kaphattam volna akkor cegeset, de az nem lett volna hybrid, meg nem gondoltam, hogy ott akarnek megoregedni. Raadasul a kompenzaciobol kb. 5 ev alatt ki is jott volna a Corolla.
Viszont aztan a Corollaban vegul meg csak most lett meg az 50K km. Ha most nem lenne kocsim, akkor valoszinuleg nem vennek. Ha lehetne cegtol kerni, akor szinten nem kernek es kompenzaciot kernek helyette. Teljesen atszoktam a bkv + seta kozlekedesre. Olyan eletciklusban vagyok, amikor gyakorlatilag minden megoldhato auto nelkul. Sot, az esetek 90%-aban az autot valasztani massziv onszopatas. De nyilvan amikor nem metro 1km-es korzeteben laktam, akkor nem ez volt a helyzet.#39249: En tobb multirol tudok, ahol ez eppen folyamatban van. Van lazongas, de kb. annyit er, mint az alacsony fizetesemelesek eseten torteno lazongas. Semmit.
-
tototos
addikt
válasz
lumpy92
üzenetére
Elég tökös vezetőnek kell lenni ahhoz, hogy ahol eddig volt céges autó innentől ne legyen. Nagy multiknál lázadás törne ki szerintem. Ilyenkor még az lehet a kérdés hogy ezt áthárítják a dolgozóra vagy sem.
Ha mar volt szó a kompenzációról havi bruttó 350 ezer forint vagy egy új Arteon tankolókártyával? -
lumpy92
aktív tag
Januártól pedig 20%-al emelkedik a cégautó adó.link
Szinte már csak ők tartják életben az új autó piacot, most az ő vásárlási kedvük is alábbhagy majd.
#nemmegszorítás #nemadóemelés -
Reggie0
félisten
Igen, most megszaladtak, de nyaron sok hasonlo volt felrakva. Valoszinuleg az forint romlas miatt, meg nyaron nagy volt a tulkinalat, gondolom akinek gondja volt a teli hatotavval az meg a tel elott meg akart szabadulni tole ugy, hogy ne jojjon vissza a vevo panaszkodni. Nemet oldalakon ugyanez 3.2-re jott volna ki akkor.
-
Gabró
tag
Én a hajamat tépném, ha kompenzció lehetősége nélkül Arteonokat adnának. Sikerült keresztülvinnem, hogy nálunk legyen lehetőség kompenzációra. Céges policy lett belőle. Úgy tudom, ~55-ből ketten éltünk a lehetőséggel. A kollégának nincs jogosítványa.
Ebből három dolgot szűrök le:
- aki kicsit is jobban keres, az nagyon gyakran olyan helyen lakik (külváros, agglomeráció), ahol nagyobb érték az autó.
- aki nem, az is a szükségesnél magasabb éves futásteljesítménnyel értékeli ezt a juttatási formát, illetve eléggé magasra értékeli azt a kényelmet, hogy nem kell pepecselnie a saját autó fenntartásával (évi egy szerviz, két kerékcsere).
- túl alacsony a kompenzációs összeg
(havi br. 240k)Ha már Arteon. A házunkban két családban is van tanácsadócéges Arteon. Mindkét helyen második autó, ami szerintem elég meredek a lakás értékének nyolcada környékén. Az egyiknél egy Merci terepjáró a fő verda, a másiknál nem fér be a család, ezért fenn kell tartani egy 5008-at is. Akárcsak nekem, nekik is 3 metrómegállóra van az iroda.
-
Reggie0
félisten
válasz
tototos
üzenetére
Ezert vesznek tobbnyire hasznalt autot az emberek. En pl most a 3 eves 30k km-es elektromos fortwo-t 3.7-ert vettem gari nelkul, listaaron meg valami 12M. Ha tonkremegy es meg egyet kell vennem, akkor is felaron vagyok. Igy legalabb azon se aggodok, hogy meghuzzak-e a parkoloban.
-
Egon
nagyúr
-
tototos
addikt
Előző cégemnél is keret van. Az első szinten ahol céges autó jár ott 15 16 milliós Arteonokat hoztak ki 2.0 TSIvel. Eggyel feljebb már belefért a Volvo XC is. Belegondolva a cégek ezzel eléggé oda lancoljak az embereket. Mint ahogy számoltuk magánszemelykent ilyen autót kihozni elég nagy költség amit fizetésben nem igazán tudnak kompenzálni. Nekünk jelenleg egy 12 éves Priusunk van ami teljesen tökéletesen teszi a dolgát, de ugye én is szívesen ülnék egy új Arteonba amihez jár a tankolokartya így ahogy volt kollégám mondta, még wcre is azzal jár.
-
Egon
nagyúr
válasz
tototos
üzenetére
Nálunk valami kis dobozos Fordokat vettek "rohangálós" autónak (sokszor viszünk hardvert is a legnagyobb ügyfélnek), a vezetőknek Octavia kombi (egynek sima Octavia van), a CEO-nak meg Passat kombi van.
Ha egy Arteon-t kapnék céges autónak, hát ha a fél t*k*met nem is adnám oda érte, de mindenesetre közel járnék hozzá...

A sógoromnak jó dolga van: adtak neki egy keretet, és olyan autót vesz magának, amit akar. Ez a keret 6 vagy 7 éve is bőven 10M felett volt. Mivel nagy családi autót akart, és bele van szerelmesedve a Ford-ba, vetetett egy szénné extrázott S-Max-ot (biztos nem azt vettem volna). Most valami nagy Kia-t kért (a legnagyobb Ford SUV nem fért bele a keretébe).
Nekünk a lízingcég ajánl autókat, és az van amit a főnök kiválaszt. 3 éve még jó dolgunk volt, mert legalább értelmes színű (sötétszürke) Octavia-t kaptunk, bár elég idétlenül extrázva (pl. nem volt tolatókamera és kormányfűtés sem). Mondjuk a 6 vezetői autó három vagy négyféle színű volt, mert ezek voltak raktáron...
Most elvileg januárban jönnek majd a csereautók (elvileg most nem 3 hanem 4 évre kapjuk őket), fehér színben (
), de legalább kicsit több extrával - viszont dízel lesz, szóval erősen oda kell figyelnem hogy ne tankoljam "félre": eddig kizárólag benzines járgánnyal volt dolgom (két volt kollégám is megszívta ezzel)... -
tototos
addikt
Nálunk a CEO az alapján választ hogy melyiken keres a legtöbbet a lízing cég...(NER) elektromos autók lettek a kis rohangálós kocsik(gondolom erre tudta felvenni a lízing cég a támogatást) aztán Octavia meg Cupra Leonok.
Előző cégnél meg keret volt havi nettó 220 230 ezer, amiből 1 éve a 2.0 TSI Arteonokat hozták ki.Hát nekem nem adatik meg a céges autó egyelőre. Bár nem tudom mit választanék ha pénz vagy ceges autó között kellene dönteni.
-
Egon
nagyúr
válasz
tototos
üzenetére
Teljesen gáz most egy új autó vásárlása, a forintárfolyam plusz az infla totálisan betett ennek.
6 éve vettünk egy Astra kombit újonnan, közepes motorral és felszereltséggel. Akkor volt valami 5.2M. Befizettünk 2 misit (lehet hogy 2.5M-t, nem emlékszem pontosan), és mindössze 55K volt a lízingdíj 5 évig. Most egy ilyen Astra 11M körül van, totál nevetséges.
Amíg van céges kocsim, biztos nem fogok erre költeni: még jó fizetéssel is nagyon sok. -
Egon
nagyúr
válasz
tototos
üzenetére
Van róla statisztika, az új autók kb. kétharmada céges az utóbbi években (mostanság lehet hogy még annál is több kicsit).
A maradék 30-35% egy része nyilván luxusautó, egy jelentős részt tesznek ki a hétszemélyes autók (nagycsaládos kedvezménnyel veszik mint a cukrot), egy része kisautó (Yaris, Corsa stb.).
Octavia-t újonnan szerintem 99%-ban cégek vesznek csak. Jellemző céges autók még a Corollák (taxisok is szeretik), és a Kia Ceed-ek.
Kisebb cégeknél a CEO beállítottsága sokszor meghatározza hogy milyen céges autóban lehet gondolkodni. Sógoréknál pl. nagyon tolják az elektromos járgányokat, még annak is aki jelentős részben autópályán közlekedik. Nálunk pont az ellenkezője van: a CEO dízelpárti, ráadásul most olcsóbb a dízel Octavia bérlése, így jó eséllyel a legközelebbi autócsere során a benzines Octgavia-kat dízelekre cserélik majd...
-
tototos
addikt
válasz
-Skylake-
üzenetére
Mi asszonnyal keresünk netto 2 misit. Ebből 1 misi elmegy minden hónapban. Marad 1 misi, ebből mennyit ajánlott kocsira költeni? Főleg ha 2 kellene? 700 ezer forint menne el két Corollára vagy hasonszőrű társára. Szóval akkor a nettó 2 milliós családi bevétel jónak számít vagy sem Magyarországon?
-
válasz
-Skylake-
üzenetére
Szerintem nem fér bele. Nagyrészük céges autó. Most ami konkrétan eszembe jut, egy ismerősöm vett új CH-R-t magának (nem A6, CH-R), ő talán bruttó 3M körül keres. 1M bruttó körül kereső barátaimnak a következők vannak:
- 13 éves Octavia
- 15 éves FiatStb.
Az összes maradék új autós ismerős céges kocsit vezet.
Szerintem most egyébként is változni fog a helyzet a brutál infla után. Most nézegettem épp, hogy érdemes lenne-e lecserélni a kocsit, és teljesen nevetséges a helyzet.
-
-Skylake-
addikt
engem (erintettkent) a masik vege foglalkoztat :
en a tomenytelen mennyisegu also/kozepkat autot nem ertem. nem a 7es bmw, hanem az uj toyota corolla, passat kombi / golf / octavia / "esetleg" rav 4.
azt nem ertem, hogy ezek lennenek ugye az "atlagembernek" szant autok (egy corolla kombi kb annyira izgalmas mar kepen is mint az ugyfelkapu mondjuk) , de egyszeruen nem hiszem el, hogy belefer az atlag white collarnak, pedig alapvetoen azt gondolom nekik probal szolni.
klasszik 20% onerovel maganemberkent (mert ezek olyan autok), egy ilyen auto onereje utan 275k csak a torlesztes. erre 42k mondjuk egy casco, es legyunk elegansak, szamoljuk azt hogy evente erre ramegy 300k a kopoalkatreszekre, olajcsere, mittudomen. azaz ez meg mondjuk havi 25k es akkor erre jon ra benzin. legyen 1 tank havonta. az meg legyen 50l egy tank, 95 atlagar 613, 30k. es akkor ott vagyunk, hogy egy "vettunk egy autot hogy tudjunk kozlekedni" toyota corolla az teligumi nelkul, palyamatrica nelkul, minden kieg nelkul, havonta 1 tanknyi hatotavra , minden honapban FIXEN 372k.
372K es ez egy 110 loeros corolla combi. namost ez hogy fer bele akar mar egy "millios" fizuhoz ? marpedig a realitas tuti nem az, hogy a netto 3M-et keresok kozlekedne corollaval. ugye... en a rengeteg, panel elott parkolo ch-rt nem ertem. vagy emberek aranyaiban ekkora reszt szannak erre ? mondjuk netto 600k fizu, de mondjuk van lakasa nem kell alberletet fizetni az igy azt mondja na usse ko, ebbol belefer 400K csak az autora ?szoval hogy , hogy kell azt hogy lemegyek a rom panel ele, es ott all 8 ch-r ? mekkora reszt erdemes erre szanni egy fizubol ? en azt gondolom majd 400k-ert egy corolla kicsit sok, ha
-
válasz
tototos
üzenetére
Nem egeszen. A felso 2% vagyon nagyon messze van a felso 2% fizetestol. Ha a nagymamad egy rozsadombi lakasban elt, akkor siman lehet minimalberen egy 200 millas ingatlanod. Szoval a 'jo kereset' az nem implikalja a draga autot.
Eleve jellemzo, hogy csalad mellett keresnek az emberek jol, de a gyerekek joval dragabbak, mint kb. barmilyen auto havi lizingkoltsege. Sok ismerosom jaratja maganiskolaba a gyerekeket, akkor is, ha nagyon meg kell huzni a nadragszijat. Ket gyerekre a magansuli + kaja az kb. 500k havonta, szoval ha elkuldenek allami iskolaba, akkor jarhatnanak 7-es BMW-vel, nem pedig 12 eves Toyota Corollaval. De kinek mi a fontos.
-
tototos
addikt
Ez is igaz. Az hogy itthon ez a felső 2% még nem jelent semmit. Ez az amit probaltam írni hogy a felső 1% keresete fényévekre van szerintem a 2% fizetésétől. Egy 20 milliós autó szerintem manapság nem számít egy extrém drágának tekintve hogy egy jobban felszerelt Octavia 15 millió környéke amit kozepvezetoknek adnak a multik.
-
Dare2Live
félisten
válasz
tototos
üzenetére
A cikk, írás nem arról szólt, hogy ki hogy érzi akárki magát. Az baromira relatív.
[link] btw ha szeretnéd azt érezni, hogy elképesztően jól keresel és baromira keveset dolgozol érte és neked semmi bajod nincs az életben és mennyire elképesztően jó, el vagy kényeztetve javaslok egy gyári melós játszót. Ott mediant keresnek folyamatos műszakkal, északás pótlékkal...
-
Dare2Live
félisten
válasz
tototos
üzenetére
A fizetés decilis egy teljesen más dolog. Fizetés decilisben kb a magyar 10% keres 1.2brutto felett. Amúgy ez a felső decilis löki meg nagyon a magyar átlagkeresetet. (636 brutto, 422 netto)
A magyar median netto pedig 350.000Ft.
Median: Ha te netto 350.000Ftnél többet keresel akkor jobban keresel mint a magyarok fele.
MO az EU legszegényebb országává válik. Ez van.
-
tototos
addikt
A magyar társadalom 2% keres bruttó 1,2 millió felett? [link]
-
Dare2Live
félisten
Amiket hugom mesélt nagyon nehezen/nem hasonlítható sött érthető akár néha elképzelhető Svájc magyar szemmel.
Neki pl évi 25napja van de kollégáktól szokott venni hozzá 10-20napot. Én ezt se értettem.
De ilyen, hogy az 5évesek felnött kiséret nélkül mennek oviba. Értelmezni se tudom.
Anyukák nagyja nem vagy 50%ban dolgozik. 50%ban azért mert akar nem mert rá van szorulva.De ilyen a vonat is. Ha MOon nem tudsz helyjegyet venni mert a vonat teli és a következőre se és dec 23.án felszállsz hogy hazagyere Pécsre megbüntetnek.
Svájcban ha nem tudnak helyegyet adni ingyen utazol és sürítenek.
És valami játszóház is van a vonaton.
Ezeket a dolgokat magyar / MÁV... on szocializálodottként nem tudom/lehet értelmezni. -
pb99.5
újonc
válasz
skoda12
üzenetére
Nekem azért más tapasztalatom van; az interjúk folyamán említettem, hogy még van egy fél éves részmunkaidejű szerződésem az egyetemen, és önként ajánlották fel, hogy 90%-ban dolgozzak a lejártáig, ami aztán úgy is maradt (így is simán kijövök belőle anyagilag).
A svájci cégek elég kreatívak a munkaidőmenedzsmenttel: nekünk pl. 40 óra a hivatalos munkaidő, de kapunk egy csomó plusz szabadnapot (pl. ha csüt. államünnep, pénteken ki sem nyit az iroda, idén a karácsonyi szünetre is kijött 2 hét állásidő), és ezeket kompenzálva jön ki a 42 órás full-time munkahét. Cserébe viszont 22 nap szabadságunk van (általában a 30 nap elég ritka, szerintem inkább a 25 jellemző egyébként, és 20 a törvényi előírás). Ezen felül sok helyen lehetőség van fizetetlen szabadságok "vásárlására" is, és a túlórakeret terhére gyakorlatilag bármikor csúsztathatok egész napokat is.
Olyan ismerősöm is van, aki ugyanezt az arrangementet tolja 42 órás névleges, 44 v 45 órás tényleges munkahéttel, és bár irodai munka, kb. tilos a HO. Ez már oda tud baszni.
Ami meg az orvosokkal történik, az konkrétan kegyetlen; egy másik ismerősöm --munkáját elvégezve-- sokszor hazament a 10 óra letelte előtt, majd a határozott idejő szerződése vége felé rájött, hogy ezt be fogják rajta vasalni, és heteken át 12-órázott. És ő még a szerencsésebb, mert nincsenek ügyeletei, más orvosoknál ezek még az 50 órán felül számolódnak. Ehhez képest lehet 45 éves korára eljut oda, hogy többet keressen mint egy IT-s. Nem meglepő, hogy a kórházakban helyi orvost szinte egyáltalán nem találsz.
-
skoda12
aktív tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
Ahogy fentebb is írták, sokan részmunkaidőznek. 80%-os szerződésekkel dolgoznak, így bár kevesebb a pénz, de több szabadidő marad. De ez inkább a helyieknek működik, akiknek megoldott a lakhatásuk. Ha kimész kelet európaiként azzal a céllal, hogy megszedd magad vagy hogy jobb életszínvonalon élj és azzal a kezded a hónapot, hogy a fizud negyedét-harmadát leadod albérletre, akkor nem annyira opció egy 80%-os fizetésről indulni. Amúgy sem nagyon láttam, hogy bevándorlók esetén annyira engednék ezt, mert az a kimondatlan feltételezés, hogy kevesebbért jobban / többet dolgoznak majd, hogy bizonyítsanak. A helyiektől eltekintve, csak hosszú évek óta ott dolgozó új-zélandi és brit kollégánál láttam ilyet, de ők nem egy kalapban vannak a magyarokkal.
-
Egon
nagyúr
válasz
MrSealRD
üzenetére
Szvsz az orvosoknak az ügyelet miatt más a képlet, eléggé kizártnak tartom, hogy normál (értsd: ahol nincs ügyelet vagy ilyesmi) munkakörökben is ez lenne az általános (a 42 óra lehet inkább a max., abból érdemes kiindulni).
Az más kérdés, hogy az ember azt hinné, hogy inkább a négynapos munkahét felé történnek elmozdulások a fejlett nyugaton, az élhetőség jegyében... -
válasz
üzenetére
Hm... hát akkor ez semmiképp sem hagyható figyelmen kívül, ha valaki Svájcban képzeli el a jövőjét... Olyan sci-fi irányt nem is képzeltem, hogy 3x óra...
Oké, hogy forintra átszámolva jobb a pénz, de ezen a ponton kezd elgondolkodtató lenni a dolog hogy mi és mennyire éri meg. 50 órás standard munkahét? Mire marad időd mellette? Ez így baromi kimerítőnek tűnik, szóval tuti van még valami hiányzó puzzle darab, hogy tud ez élhető maradni... -
törölt tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
Tök általános. Barátnőmnek orvosként 50 órás lesz a munkahete. Svájcban jóval kevesebb a nemzeti ünnepnap is. Ahogy én látom sokan simán bent vannak 10 órákat az irodában nálunk is.
Viszont 3 napot nem meghaladó betegszabadságra nem kell orvosi igazolás, és legtöbb cégnél 100% fizu jár alatta.
Nem mintha nehéz lenne igazolást szerezni, covidos voltam 1 hétig és a biztosító mobil appján chaten írtam hogy beteg vagyok, kéne igazolás, és küldték is.25-30 nap az éves szabi a legtöbb cégnél.
-
Reggie0
félisten
válasz
gergo5991
üzenetére
Szerencsere mi meg a cegregisztracional elakadtunk. Bar biztosan nem tudom, mert vegul nem futottuk le a koroket, de nalunk az alapito okiratot nem fogadtak el, ugy nez ki azert, mert az ugyved akkor meg ugyan praktizalt, de most inkativ, mert elment allami szferaba dolgozni es osszeferhetetlenseg miatt felfuggesztette. Viszont igy az ugyvedi kamara honlapjan nincs fent az aktiv ugyvedek kozott. A robot es az alapszintu ugyfelszoli nem mondott semmit, hogy mi a gond, csak a sablon szoveget masoltak be. Egyszer ertem el telefonon egy fokkal magasabb ugyfelszolist, az azt mondta, hogy akkor kozjegyzozzunk. Hat a brokimat, egy szaros bankert, inkabb masnal elfogadom a kicsit magasabb dijat. Persze biztosan nem tudom, hogy ez volt-e a hiba, de azt tudom, hogy a magyar cegek 99%-ban az alapito okiratot adjak be a tulajdoni hanyadok igazolasara, total sablon dolog ugyebar, de nalunk azt mindegyik feltoltesnel visszadobtak.
-
gergo5991
őstag
válasz
Reggie0
üzenetére
csak mellékesen a revolut mellé megjegyzem, hogy a céges számlára évente többezer tranzakció érkezik be probléma nélkül, de az 1ik magyar ügyfélnek a neve angolul katonai rangként is érthető, és ebből kifolyólag az istenért nem akarták jóváírni a fizetést, bárhogy is próbáltuk..aztán lett ebből egy kis probléma hogy hetek teltek el úgy, hogy ő a pénzét nem kapta vissza, mi meg a fizetést nem tudtuk befogadni a rendelés után..
de volt olyan is, hogy német futárszolgálat jelzett vissza, hogy egy ,,most wanted'' ember nevére szóló csomagot adtunk át, bejelzett a rendszer..most vagy valaki poénkodott a névvel vagy hülye.. Az tuti, hogy a csávó "swattolta" magát.
mindig történik valami érdekes az ügyfélszolgálaton

-
Egon
nagyúr
válasz
MrSealRD
üzenetére
Btw ebből is látszik hogy mennyire csalókák a statisztikák. Nyugat-Európában azért alacsony (abb) az átlagos heti munkaidő, mert rengetegen dolgoznak részmunkaidőben (megtehetik, egy darab relatíve jobb fizetés is elég jó megélhetést biztosíthat a családnak), így kevéssé feltűnőek az ilyen "elhajlások".
-
válasz
skoda12
üzenetére
Na, ez izgalmas fejlemény... Eddig ez a körülmény nem volt annyira központi téma. Hát ha ilyen 40+- órás trendek vannak arrafelé, akkor ez némileg átértékeli benne a távlati célokat... Ettől még szerethető a hely, de pont az ellenkezőjére törekszem a munkaidő mértékével kapcsolatban.
-
skoda12
aktív tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
Bele lehet futni. Voltam Zürichben befektetési banknál fejlesztő, ott is 42 órázni kellett. Most Budapestről dolgozunk és jött új svájci kliens idén, aki azt akarja, hogy itthonról is 42 órázzunk. Kifizetnék túlórában, de meh ... Többen is offoltuk már őket. Hónapok óta nem találnak senior full-stack javást forexes tapasztalattal és akkor még nyakon öntik az egészet a speciális 42 órás elvárással. GLHF
-
-
törölt tag
Igen, én októberben, barátnőm novemberben költözött ki. Én október közepe óta dolgozom.
Svájc nem Magyarország, az biztos. Itt mindent meg kell tervezni, egyszerűen annyira az élet szerves része a rögzített processzek alkalmazása. Nekem nincs ezzel gondom, de el tudom képzelni hogy szétszórt típusú embereknek nehéz.
Munka: 42 órás a munkahét az én cégemnél, és van kötelező fél óra ebédszünet, és 2x15 perc szünet, amit le kell könyvelni az idő nyilvántartó rendszerben. Eszerint kb 9 és fél órát kéne az irodában tölteni minden nap, de úgy látom sokan rugalmasan kezelik. Van aki csak délelőttökre jön be, van aki kevesebbszer jön be mint heti 3, de a szabály heti 3 irodát ír elő. Viszont vannak sokan akik workaholicok, és úgy látom Svájcban ez egy népbetegség, sokan nagyon sokat dolgoznak. Én 8-16 között szoktam az irodában lenni heti 3x.
Boltok Fribourg kantonban hétköznapokom este 7-kor zárnak, nekem 1:20 az ingázás vonattal, szóval időben kell végeznem ha még boltba akarok menni (és 2-3 naponta menni kell).
Az SBB (vonat) elég jó, mindig van ülőhelyem és tudom az utazási időt Francia tanulásra használni, szóval nem veszik kárba. Ha nem ingáznék nehéz lenne időt találni rá.
Pénz: normálisan élve, egy autót és egy motort fenntartva, átlagban havi 2500 Frank marad a számlán. Barátnőmnek 1500-2000 körül fog maradni. Ezen felül mindketten kapunk 13. havi fizut.
-
nyunyu
félisten
válasz
Drizzt
üzenetére
Előbb sikerült belefutnom a Revolut magyar nyelvű chatbotjába egy vitatott kártyás tranzakcióval kapcsolatban.
Néha még érezni rajta, hogy mesterségesen rakja össze a mondatokat (rossz a szórend?), meg paneleket ismételget, de meglepően jól működik.Amikor 15 éve callcenter fejlesztő cégnél dolgoztam, akkor az volt a mondás a Pannonnál, hogy 3 hónap betanítani egy telefonos ügyintézőt, majd az átlagosan fél évig bírja idegekkel a hülye ügyfeleket, és felmond, aztán kezdhetik elölről a ciklust.
Na, az ezzel járó munka és adminisztrációs költségeket nagymértékben lehet csökkenteni a chatbotokkal, mert annak sokkal jobb a monotónia tűrése, nem lehet idegileg kizökkenteni, és olcsóbb üzemeltetni.
Plusz az online technológiák elterjedésével a fizikai (pl. bankfiók) és telefonos ügyfélszolgálatokra egyre kevésbé van szükség, helyüket átvették a chates, emailes ügyintézők.
Azokat meg könnyű AIra cserélni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Építő/felújító topik
- VR topik
- CES 2026: A tévékben is okosabb lesz a Gemini
- Autós topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hyundai, Kia topik
- Bittorrent topik
- Visszakerül a Realme az Oppo alá
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- CES 2026: Főhajtás a Moto 360 előtt Polar funkciókkal
- További aktív témák...
- Getac F110 - Ipari / Katonai tablet - I7 8665U 16Gb rammal - több db
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Rog Ally Z1 Extreme 512GB SSD/16GB RAM, szép állapotban, üvegfóliás, garanciális
- Lenovo laptop i3-8130U / 4GB RAM / 256GB NVMe SSD / GeForce MX110 / Win10 hibátlan esztétika
- ChatGPT Plus, Előfizetések
- Új, Aktiválatlan, iPhone Air (256 GB) (rendelhető)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Green-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4169, 100% Akksi
- Samsung Galaxy A33 5G / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia /
- Samsung Galaxy S20 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell Latutide E7270, 7280, i5- i7, 8GB RAM, 256gb ssd, EU bill., számla, 6 hó gar - több db
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Picivel több, mint 1 év alatt megcsináltam a CKA, CKAD, CKS, és AWS SAA vizsgákat, plusz rengeteg egyéb más traininget, amire tökre büszke vagyok.

.

(havi br. 240k)
), de legalább kicsit több extrával - viszont dízel lesz, szóval erősen oda kell figyelnem hogy ne tankoljam "félre": eddig kizárólag benzines járgánnyal volt dolgom (két volt kollégám is megszívta ezzel)...