Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Óraátállítás
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Rap, Hip-hop 90'
- MasterDeeJay: RAM gondolatok: Mennyi a minimum? DDR3 is jó?
- hcl: Könnyű légierő
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Na, ezt akartam pont elkerülni, hogy győzködjetek, hogy amit ettem az nem volt jól megcsinálva.

Gyerekek, amiket felsoroltatok (tej, tököm stb) már mindegyiken túl vagyok, pont erről beszéltem.
Az egyik rokonom (amit szintén leírtatok) olyan fűszeres bundában csinálja, hogy tényleg jó íze van. Csak egy bökkenő van vele, marhára nem érezni, hogy halat eszek.
Ennyi erővel ehetném a sima bundát, a busa nem is kéne bele.
Ennél a halnál vagy azt érezni hogy valami nem oké, vagy pedig egyáltalán nincs íze. Mindegy, nekem nem kell.#99518 Steady74 Felénk lófejből csinálják a halászlé alapot. Olasz módra...

-
sasa311
veterán
válasz
sityupityu
üzenetére
Megesszük, nyáron minden héten 1x van halnap

A finom busának 3 trükkje van:1. A tenyészetett tavi busa szar. Egyszerűen algás mocsár íze van. Úgyhogy boltban venni felesleges, az jó nem lesz. A vadvizi kora tavaszi a legfinomabb amúgy.
2. Meg kell nyúzni. A bőre amúgy is ehetetlen, olyan mint a cipőtalp. A másik meg, hogy annak van egy erős íze
3. Ki kell véreztetni. Ez akármilyen morbidul hangzik fogod és átvágod a kopoltyút, szépen kivérzik. Hó fehér lesz a hús tőle+1 ízlés szerint: A "vöröst húst" sokan nem szeretik (én sem). Ha sütöd nem kell szenvedni a kivágásával, mert megsülve elválik a fehér hústól, otthagyod és kész. Ha fasirtot vagy pörköltöt, stb.. csinálsz belőle akkor ki lehet vágni. Annak nagyon erős, halas íze van.
Én megmondom a frankót sokkal jobb hal mint a ponty. Fehér hús, tejesen semleges, sovány zsírmentes hús, sokkal kevesebb szálka és 0 kicsi Y szálka csak nagy bordák. Nagyon szereti az egész család.
Mi egyszerűen egsütjük panírozva mint a pontyot vagy megy a halászlébe, semmi voodoo mágia nincs, mint a fokhagymás tej meg társai. Előző este be kell sózni oszt' szevasz. Az egyik legsemlegesebb ízű hal, gyakorlatilag úgy fűszerezed ahogy szereted.
Ha valakit érdekel a mester itt demonstrálja hogyan kell előkészíteni:
https://www.youtube.com/watch?v=zyJGNId0jEc&list=WL&index=152 -
PpenoO
őstag
válasz
sityupityu
üzenetére
Mi megesszük. Kivágom a vörös, gerinc melletti részét és filézem, szálkátlanítom amennyire lehet. Majd besózom és pihentetem egy éjszakát vagy lefagyasztom. Rántani szoktam. Nem egy fogas vagy tőkehal szint, de nem is pocsolya ízű mint a legtöbb tesco ponty.
A pálinkát én is utálom, kivéve a somból és a szilvából készített extra minőségű párlatokat. Ha már égetett szesz akkor inkább a rum (hermanyi féle don papa) és a gin (london), a többi az kuka nálam

-
lumpy92
aktív tag
válasz
sityupityu
üzenetére
Érdekes. Elég semleges íze van, szinte nincs is neki, mellé szép fehér húsa van. Tehát a fűszerezéssel szinte bármilyen irányba el lehet vinni. Ahogy írták is, sima paprikás lisztben kirántva is jó. Ha a vörösrészt nem vágják ki, annak van rossz íze.
Ami még érdekesség, hogy a tejesnek rosszabb íze van mint az ikrásnak. -
Steady74
Topikgazda
válasz
sityupityu
üzenetére
azt hiszem egy napig kell pihentetni, sózva a húst, miután feldolgoztad a halat, akkor lesz állítólag jó íze. De megmondom őszintén, hogy már vagy 30 éve, hogy ettem busát, de akkor paprikás lisztben jól megsütve egészen jó emlékeim vannak. Egyébként meg alaplébe lehet, hogy jó lehet, bár egy 10-15 kilós malacból elég sok alaplé jön ki

-
Gyok2
senior tag
válasz
sityupityu
üzenetére
Ez érdekes, mert egy sima paprikásnak elkészítve is már finom.
-
válasz
PpenoO
üzenetére
Amúgy ti mit csináltok vele, megeszitek? Én már megkóstoltam a "legjobb mesterszakácsok" által a legkülönbözőbb módon elkészített busát is, amiből természetesen a kevésbé jó részek kikerültek, de számomra továbbra is az ehetetlen kategória. Szemét egy hal gasztronómia szinten is, de ez csak az én véleményem.
Csak azért írtam le a legelején, hogy már kb az összes ismerős tuti receptjét végigkóstoltam, hogy nekem senki ne jöjjön azzal, hogy "mert nem volt jól megcsinálva".
Nem erről van szó, egyszerűen nem jön be ennek a halnak az íze. Amelyik halat meg szeretem, azt kb bárhogyan elkészítve megeszem. Ez a dolog pont olyan szerintem, mint amikor valaki utálja a pálinkát, de állandóan azzal jönnek neki, hogy csak azért mondod mert nem ittál még jót...

-
-
sasa311
veterán
válasz
sityupityu
üzenetére
Ez visegrádi öböl sarka.
-
mmdms
addikt
A horgászjegy.hu-n applepay-el fizetek, külföldön élek így euro alapú számlám van. mit hova kell állítanom hogy az 5500 ft-os jegyer ne ~7400-et fizessek a végére? Azért ez elég nagy felár az online fizetésér.
-
-
PpenoO
őstag
válasz
sityupityu
üzenetére
Kép alapján a pilismaróti volt hajótemetőnek tűnik.
-
-
válasz
galervin93
üzenetére
Mi az, hogy elvből nem rakózól?
Sokaknak van fenntartása ezzel a módszerrel szemben amióta létezik (bonyolult, sok cucc stb, ami kb mind nem igaz mai szemmel nézve), de elvi dologról még nem hallottam.
-
sasa311
veterán
Na indulnak a bambafejűek is, meg is van az idei első!
-
galervin93
addikt
Jól kibabrált velem az időjárás.
Adácson lettem volna ma úszós versenyen, és mivel elvből nem rakózok, nálam ez matchet jelent. Na hát nyilván már reggel 7 előtt viharos széllökések, és nem oldalról, nem hátulról, természetesen telibe pofába. Nem vagyok nyápic, eljárok hóban-sárban-esőben pecázni, de itt egyszerűen már fizikailag kb. lehetetlen a peca, vékony falú, könnyű botokat ilyen ellenállással szemben dobálni kb. öngyilkosság. Rakósoknak is szívás nyilván, ott is fog kellemes perceket okozni, de kb. az az egyetlen úszós peca, amit ma ott lehet tolni. Szóval lemondtam a csába és hazajöttem - Nógrádban szélcsend, madárcsicsergés... (Teljesen normális jelenség, a Tátra szélárnyékában egy ún. összeáramlási zóna kellős közepén vagyunk ilyen szitukban.)
Na mindegy, ha már így alakult elmegyek itthon peccantani egyet... -
tasiadam
veterán
Urak
Megtaláltam a 2017-es horgászjegyem. Mivel sporthorgász vagyok, a fogási napló tök üres, és 1 ideig nem is volt kötelező nem homosz által üzemeltetett helyeken az engedély, elég volt a napijegy. Kérdés: A 17-es jegyemmel befáradhatok bárhova, hogy nekem 21 évesen már volt felnőtt jegyem, és szeretnék venni? Vagy van bármi papír a vizsgáról? -
Emu
őstag
Elhatároztam, hogy holnap ha nem lesz ítélet idő kimegyek egyet feederezni. Van nem messze egy tó, ahol nem kérnek állami jegyet, elegendő ha megváltom a napijegyet. Beszaladtam egy helyi boltba 2 tekercs damilért, meg egy kiló kajáért, majd irány apósom garázsa a cuccokért...
Melléksztori: ~ 1 éve betörtek hozzá, akkor nagy értékű cuccokat megnéztem (botok/orsók/szék) megvolt minden, sokkal nagyobb érvágás volt, hogy ellopták apósom autóját a garázsból.
...nyilván a tételes összepakoláskor nem volt meg minden...Gyerekek botjai, szák, kitámasztók, pontymatrac, és ami a legfájóbb: szerelékes doboz benne a régi igazolvánnyal + plasztik kártyával

Úgy látszik senki sem akarja, hogy horgásszak.Igazolványok eltűnését kell valakinek jelenteni?
-
Steady74
Topikgazda
válasz
BlackmMmDog
üzenetére
Kár, régen pecáztunk együtt.
-
bandi0000
nagyúr
Sziasztok,
Tudtok ajánlani valami olcsó de jó dőlő bóját? Jelenleg csak az RSD-re kellene egy világítós, de jó lenne ha esetleg később, máshova is használható lenne.
-
balou84
tag
Walterland szülinap
A 20 éves évforduló napján Március 28-án szombaton egységes 20% kedvezménnyel szeretnénk kedveskedni régi és új vásárlóinknak. A kedvezmény kizárólag a soroksári WalterLand-ban minden* teli áras termékre automatikusan vonatkozik. Azokra is gondolunk, akik személyesen nem tudnak ellátogatni hozzánk, ezért a www.walterland.net webshopon 28-án, szombaton 19 órától 24 óráig ugyanazzal a 20%-os kedvezménnyel tudnak vásárolni. [link]
-
-
Steady74
Topikgazda
válasz
BlackmMmDog
üzenetére
Egs. Hanyatló nyugatra jössz?
-
Köszönöm a gratulációkat!
-
Steady74
Topikgazda
válasz
galervin93
üzenetére
Én magas, és porálló autóval megyek. Illetve elől, hogy a sorban a többieknek jusson egy kis többlet por

-
Emu
őstag
Bár én horgászni nem fogok, de nekem Gönyű van a legközelebb

Egyébként Gönyűn a Gödörben van jó kaja, ha ez opció/számít.
-
Grillo
őstag
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Lényeges, hogy lehessen szar pizzát rendelni.
Nekem az SCross 4x4, Steadynek is a Kia, más kérdés, hogy a hasmagasság nem nagy. A por nem gond, víz lemossa.
-
galervin93
addikt
Én csak a nagy nyomvájúkat kerülöm, mert viszonylag alacsony a járgány. Por, járható sár nem zavar. Én nagyon élném a Rábát, de nyilván a közösségi szempontokat
figyelembe véve nagy duzzogva elmegyek tóra is...
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
PpenoO
üzenetére
Van olyan út is, fennakadós, belógó ágas, de a helyek nagy része megközelíthető töltésen, kavicsos, poros úton.
Ha nem akarjátok elhagyni a civilizációt, a gát feletti rész Nicken gyakorlatilag az aszfaltos út mellett van, mutatom, ez aszfaltos út, pár 10 métert kell földúton, vagy füvön menni. [link]
Ezért kérdem, mit szeretnétek. Fennakadós útra nem vinnélek benneteket, de iszonynyat poros lesz az autó pár száz m töltés után is.
Emlékeim szerint Gönyűn is elég sokat földuton kell menni, bár lehet vannak aszfalton megközelíthető részek is. -
PpenoO
őstag
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
A por nem gond, de:
1. Ültetett autó + nemrég volt küszöbcsere. Nem lenne jó fent akadni.
2. Belógó ágas, keskeny útszakasz nekem no-go zóna, nem szeretném újra fényezetni a kocsit.Gönyüi dunapartra szavazok ha akadós/karcolós a Rábás pecához vezető út.
-
Zoli bácsi
őstag
Én pecára készülök, helyet adni nem tudok, mikor 2012-ben házat vettünk, már úgy készültünk asszonnyal, hogy ketten maradunk itt (Úgy is lett).
Egy-két sört le szoktam gurítani, de megmondom őszintén, mikor utoljára bebaxtam, úgy 1995-ben lehetett, másnap hányni járt belém a lélek, megfogadtam, hogy többet ilyet nem teszek. (SZintén, úgy is lett)
Kérdésedre válaszolva, én pecára készülök, meg arra, hogy személyesen is találkozhatunk, akikkel itt beszélgetünk évek óta...Egy évtizede, sőt szerintem több, hogy itt vagyok.
Én berúgni nem szoktam, 1-1 sör lecsúszik, én nem megyek tovább a szaloncpiccnél.
Ha itt akartok maradni, akkor van mindenhol panzió, szálláshely, megoldható minden.
Majd, egyszer, lehet hogy vendégül tudok látni mindenkit, ha sikerül a terv, hogy nyugdíjas korunkra egy vízparti házat veszünk. Bár kissé visszavetette a projektet, hogy lányomnak vettünk Győrbe lakást, 2/3 része meglett kp. (Eladtunk Kapuváron egy lakást) meg 10 évre eladósodtunk....
-
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Akkor mire készüljünk? Jót pecázunk vagy a végére beb@szunk és mindenki ott alszik nálatok?

-
Zoli bácsi
őstag
válasz
Steady74
üzenetére
Igazából sosem horgásztam az Ikervári műcsatornán, ide kb 40-50km. Régen ment, de a Nicki gát alatti rész is horgászparadicsom volt...... Most amit hallok, már a műcsatorna sem az igazi. A Rába meg....Rapszodikus.
Igazából a Nicki gát alatt közvetlenül, ahol ilyen kis tó van, ott tudna leülni egymás mellé ennyi ember. Bárhol máshol, amit ismerek a Rábán helyeket, csak kicsit szétbontva.
Viszont megnézem addig élőben ezt a Pápoci fenékküszöbös részt is.
De ez még majdnem egy hónap, inkább azt mondjátok meg, mert lényeges!
Mennyire kényes autókkal jöttök? A Rába parti töltés poros. Nagyon poros. De van olyan rész, ahova talán 10m-t kell poros földúton menni, pl a gát fölött.
Szóval ha kényesek vagytok az autókra, sok hely kiesik.
Igzából horgászható a Rábca, és a Hanság Főcsatorna is, szerintem egyiken sem horgásztatok még.
Maradjunk annyiban, még körülnézek, ezen szempontok alapján, hogy sok kis ember jó hekyen...ŐŐŐ sok jó ember hol fér el.
Amúgy múltkor fölvetettem a megye határán lévő Gönyűi Duna partot is, ahol fórumtársunk pecázgat, az sem rossz hely szerintem, elférnétek.
Mindegy, ötletem van, meg lesznek újak is.
Azt mondjátok meg, mit szeretnétek? Könnyen megközelíthető hely, aszfalton, ahol azért van mozgás, közel a lakott terület. Vagy bevállaljátok, hogy egy por az autó, de a környéken sem lesz ember, se lakott terület, bolt, stb.?
A tó, ami B terv ugye, kb 100-200m poros úton közelíthető meg, addig aszfalt. -
Steady74
Topikgazda
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Klassz ez a fenékküszöb, csak arra számolj, hogy ha leszünk vagy 7en, 8an (Te, Grillo, PpenoO, lumpen, Hermanyi, Ervin, Ice, én) és még esetleg befut valaki, ha számolsz szűken 5m-t egymástól, akkor az 40m, hogy le tudjunk ülni egymáshoz közel, nem 50 méterre (annyit nem akarok egy beszélgetésért sétálni 25X). Ikervári csatorna (eléggé egysíkú tudom, de régen szép keszegállománya volt) mennyire van messze, vagy mennyire szar opció?
-
Zoli bácsi
őstag
Bakker....
Elraktam a hólapátokat....Na, szerintem elolvad ám hamar, úgy tűnik nálam reális esély van havazásra, többi országrészben semmi.... [link]
Mindegy, megyek 24-be pénteken is, vasárnap is, sokkal jobban elvan az ember melóba ha rossz az idő, mint amikor szép idő van....
-
jansky1
senior tag
válasz
BlackmMmDog
üzenetére
Gratula!
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
Steady74
üzenetére
Én Nick környékére szoktam menni. Igazából a többi szakaszt nem ismerem, bár Árpás környékére is el akarok menni valamikor, megnézni most azt a részt. Illetve most kaptam egy titkos tippet, itt van a közelben, állítólag a Pápoci fenékküszöbnél érdemes próbálkozni..... [link]
Sajnos bármelyik szakasz rapszodikus, de ezt megbeszéltük, tudjátok. Vadvíz. Igen előtte 2 nappal már jól tudható a vízállás, ha Osztrákoknál esik az eső, akkor lehet gond, de ez már tudható.
Mindegy, a dátum megvan, a helyet utolsó napig meggondolhatjátok. Idén neki akarok állni én is alaposabban fölfedezni a megyét, ha már megveszem a megyei jegyet...Meg akarom próbálni a Rábca alsóbb szakaszát, Rábcakapi környékén, a Marcalt, a Répcét, ahol még van benne víz, Gyóró-Himod körül. Itt Kapuvár előtt egy csatornán elviszik a vizét a Kardosba, szóval ez a szakasz egy náddal benőtt árok lett, de feljebb jobb. Soha nem próbáltam. Mosoni Duna, Szigetköz...sajnos ezeket sem ismerem. Idén szeretnék pár eddig ismeretlen helyet felfedezni.
-
Grillo
őstag
válasz
BlackmMmDog
üzenetére
Gratula, az epret én is bírom, pláne ilyenkor.
-
Steady74
Topikgazda
válasz
BlackmMmDog
üzenetére
Gratulálunk! (kár, hogy ez a kép vagy 6 éves
)
-
válasz
jansky1
üzenetére
arra gondolsz hogy szamócán élek, igen azon

Jól sikerült a mai Ho-Hó Klub Kecskemét HE. által szervezett Szezonnyitó pecatúránk, a tiszakécskei III-as holtágon.Igaz már az első 20 percben kiderült, ki nyeri meg a mai versenyt.Juhász István első dobásra megfogta a nap legnagyobb halát, ami egy 5175 g-os ponty volt.Minden résztvevő fogott valamilyen halfajt, de egyik sem tudta túlszárnyalni ezt a méretet.A verseny végén István megkapta a haláért járó kupát és az 1 láda szamócát, amit a Vacsiközi Zöldség-Gyümölcs bolt ajánlott fel.Köszönjük minden kedves résztvevőnek a sportszerű versenyzést és várunk minden kedves tagunkat, az április 12-i Ho-Hó Tavi egyéni versenyünkre! [link]
-
Steady74
Topikgazda
Zolibácsi,
Valami térképen jelöld meg azt a Rába szakaszt, ahová érdemes mennünk a fórumpecára.
Az alapfelállás a következő lesz:
1. Rábára készülünk. A peca előtt 2 nappal, szerdán, ha nézünk időjárás/vízállás jelentést, abból már el lehet dönteni, hogy jó lesz-e a Rába.
2. Ha nem lesz jó a Rába, vagy nincs akkora hely, ahová le tudunk ülni, akkor a Szákó-mester tava lesz a célpont. -
Zoli bácsi
őstag
"Öregnél"
Ööööööö.. itt szerény személyemre történt célzás?
Leírtam már valamikor, nem azért lettem itt Zoli bácsi, mert öregnek érzem, vagy éreztetném magam, hanem amikor 2003-ban regisztráltam a PH-ra, minden nick név foglalt volt, amit próbáltam. Akkor volt ovis a lányom, és én próbáltam arrafele terelni a nevelést, hogy tisztelje az idősebbeket. Sose szóltam érte, és meg sem sértettek, de nekem furcsa volt hogy lányom ovis, majd később iskolás társai lazán sziáztak, tegeztek. Én egy másik rendszerben voltam gyerek, akkor eszembe nem jutott volna a velem egykorúak szüleit letegezni. Szóval az ismerősi körben a velünk egykorúakat, meg idősebbeket a gyereknek " bácsi" és "néni" jelzővel illettük, és elvártuk a magázást, míg nem szóltak hogy mehet a tegeződés (persze, szólt mindenki).. Mondanom sem kell, nagy röhej lett az ismerősi körben, persze visszapattant a labda, én is bácsizva lettem. Bepróbáltam a nicknevet, szabad volt.
Persze, azóta eltelt 23 év, közeleg a hatodik iksz.... De elhihetitek, én egy gyerek vagyok, sajnos egy egyre nyűgösebb testben.
Amúgy gyertek csak, igaz hogy nem mindenkit ismerek fel, akiről láttam fotót, azt nagy eséllyel igen, de a stílusból is talán kikövetkeztetném ennyi idő után, hogy melyik arcot melyik nicknévvel kell társítani.
Na, ON:
Hermanyi: Elhiszem, és van is benne logika.
Galervin93: Uh, ez aztán részletes témakivesézés lett. Ilyen szerelékem nem volt sosem, mármint fonott főzsinórhoz sosem kötöttem monofil dobóelőkét. Hogy őszinte legyek, keveset horgásztam telibe fonott zsinórral. Az egyszerűség miatt csak egy kicsit hosszabb erőgumit tettem be, egyszerűségen értem hogy kettővel kevesebb csomó.....Bár erőgumi miatt ugyanannyi a csomó, ha azt kötök be.
Amit most kipróbáltam, a pickerbotomon telibe monofil van, nincs dobóelőke, sem erőgumi. Próbáltam jobb zsinórt venni, Technikumot nem kaptam, Daiwa N'zon lett feltéve.......Hermanyi, sicc, ezt ne olvasd.....
0,235-ös méretben. Szerintem is vastag egy kicsit, előke persze jóval finomabb, meg 3 peca után alig nyúlt meg. Persze ez a zsinór használatra, ránézésre olyan, mint a Döme féle 0,20-as.
Viszont tényleg jobban bírja, szóval azt hiszem el kell menni a minőség fele.
Igen, én pickerhez is tettem dobóelőkét, ennek az volt az oka, hogy kis kosárral, közelbe (20m) dobva is megnyúlt már egy peca után a zsinór. Persze, CXP, Nevis, Döme zsinór.
Én nem versenyzek, nekem a vízparton töltött idő fontos. Elvben tudom mit kellene változtatnom finomabb pecához, viszont egyrészt lusta vagyok szerelni, másrészt egyre rosszabb a szemem...Szóval azért kötök legtöbbször fonott dobóelőkét még pickerhez is, mert nincs vele gond egy darabig nem kell szerelni, nem nyúlik.
Illetve mivel lusta voltam levágni a megnyúlt zsinórszakaszt, régen sok megtépésem volt. Mióta fonott dobóelőke Albright csomóval bekerült szinte minden feeder szerelékbe, a megtépések száma szinte 0. Ez bevált, persze van felvastagodó monofil dobóelőke is a fiókban..De nem próbáltam.
-
galervin93
addikt
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Nem hülyeség a mono csapó, sőt! Leírták már fentebb.
Én hozzátennék még pár adalékot a témához.
Nincs univerzális megoldás. Amit tudni kell, hogy alapvetően ez pici (pár deka, néhány tíz dekás) és/vagy finoman kapó halakról szól.Lehet telibe vékony fonottal keszegezni. 0.06-0.08, rövid peca (10-20 méter), kis kosár (10-20 gramm).
Lehet telibe fonottal, de dobóelőkével. Például távoli peca, nagy szél, erős áramlás stb. miatt kell a vékony főzsinór, de nagy a végszerelék tömege, ekkor a fentihez hasonló, 0.06-0.08-as fonott elé simán mehet 0.14-0.18-as szintén fonott csapó.
De ugyanezt meg lehet oldani monofil/FC csapóval is (amiről szól az eredeti kérdés), és ezt még meg lehet csavarni azzal, hogy ez a zsinór lehet kónuszos (vastagodó) vagy sima egy vastagságú is.
És akkor a slusszpoén: lehet ám telibe monoval is keszegezni.
Mondjuk itthon ritka az olyan víz, ahol folyamatosan nagy keszeget lehet fogni, és esetleg egyéb nagy bónusz is beeshet, de van ilyen szitu. Ide vehetjük a folyóvízi keszegezést is, ahol teljesen felesleges a fonott, sőt lehet hogy teljesen fejreáll a világ és a főzsibór lesz monofil, a dobóelőke meg fonott... 
És a fentiekben még szó sem esett a végszerelékről.
Lehet erőgumit kötni bele, de nem minden fonottas szerkóba kell! Ha nagyon picik a halak (levélkeszeg) akkor szerintem simán elhagyható egy telibe fonottas szerkóban is, ugyanis gumival simán lehet hogy lemaradsz a kapásról, pláne hosszú előkével (értsd 70-80 centi felett). Ez inkább verseny szitu, mert nem sokan szopatják magukat hétköznap ilyen pecával, de miért ne, képzeljük el hogy 25 méteren kell 5-10 dekás átlagú keszeget fogni, pici gyűszűnyi a kosár, hideg a víz, 1-2 szem pinki, szúnyog vagy pici giliszta a csali...
De pl. akkor sincs erőgumi, ha sodrott végszerelék van, ami ugye helyből abból indul ki hogy monofil a csapó, és abbol készül a sodrat...Összességében sok minden ízlés kérdése, de az alapokat szerintem elég jól leírták fentebb a többiek is, én csak tovább fűztem pár gondolatot.
És ha már olyan, akkor leírom én hogyan csinálom-csináltam, akár verseny körülmények között is:
- rövid peca (10-20m) kis kosár (10-20g 3-4 soros): telibe fonott 0.07-0.09 + erőgumi
- ugyanez vagy nagyobb táv (40m-ig) de nagyobb kosár: 0.07-0.09 főzsinór + kónuszos csapó (0.19-0.27 vagy valami ilyesmi, nem emlékszem pontosan), sodrott vagy erőgumis végszerelék
- nagy táv (nekem 45m+): fonott főzsinór 0.09 + fonott csapó 0.16 körül + mindenképpen erőgumis szerkó.Izgi a fonottas peca, finom bot és finom kéz kell hozzá.
-
jansky1
senior tag
válasz
BlackmMmDog
üzenetére
Jónapot. Vasárnap hogy sikerült?
-
Akkor ápr. 17-én az a terv hogy fórum peca az "Öregnél", GYMS-ban? Nem tudom, hogy hogyan fog alakulni a tavasz indító Balaton túra, de ha nem megyünk akkor ide én szívesen becsatlakoznék.
-
hermanyi
addikt
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Zolibácsi hidd el nem hülyeség . A kagylót sokkal jobban bírja egy Mono dobó mint a 10 es fonott.
-
jézusom
addikt
válasz
aladarazurbe
üzenetére
Én nagydunán raktam 45ös FC dobóelőkét. De most rsd-n is a metódot erre kötöm, mert jobban bírja a kagylót. Tudom durva cucc, de működik. Amúgy meg rohadtul most kezdtem a metódot de beadja

Viszont egyik botomon áttettem a monofira mert ebbe a buzi szélben alig tudtam berántgatni a víz alá a zsinórt. Vettem jó kis trabukkó süllyedő feeder zsinórt.
-
Steady74
Topikgazda
válasz
aladarazurbe
üzenetére
Érdemes monofil előtét zsinórt tenne, mert az ad egy kis rugalmasságot a szerelékbe és így nem kell feedergumit kötni a szerelékbe. A két zsinór összekötésére meg a legegyszerűbb, hogy a fonott végére kötsz egy nagyobb hurkot, majd abba sima clinch csomóval belekötöd a 25-ös fc zsinórt, és meg is vagy. A legkisebb gyűrűkön is átfut ez a kötés. Hajrá. Viszont a kapásra ne vágj be, csak emeld meg a botot, egy bevágással simán elveszted a halat.
Szerk: főzsinórra elég a 0,10-es bőven, de a 0,08-as is elég lesz. Viszont lágy botot válassz ehhez a módszerhez.
-
Spoon16
tag
válasz
aladarazurbe
üzenetére
A fonott zsinór mindig egy megosztó kérdés,mert kb egy sem olyan vastag mint ami rá van írva. Én mostanában inkább a szakítót nézem, szerintem 3-4 kg-s szakító bőven elég keszegezéshez. Ez a jobb zsinóroknál 0,06-0,08-010 körüli vastagságot jelent. A fonott zsinóros keszeges szettem nekem úgy néz ki,hogy be van kötve a végére egy 0,25-ös monofil szakasz, amolyan dobóelőke címen. Ez bírja a sok dobást-tekerést és szépen működik rajta a sodrott zsinórszakasz,amibe meg megy a horogelőke. Ez így nekem évek óta bevált, nem kopik a fonott és tök jól elkerülhetőek a gubancok vele.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
aladarazurbe
üzenetére
Szerintem hülyeség ide a monofil dobóelőke, pont ott jó a fonott zsinór strapabírósága, nem nyúlik meg. Monofil horogelőke viszont bevált dolog, egy erőgumit köss be az előke elé.
Keszegezni elég lehet valami vékonyabb....Csak csendesen jegyzem meg, szinte az összes amuromat "keszegezés" közben fogtam, szóval azért bele kell kalkulálni, hogy más is akadhat. Szerintem 0,10 mm körüli jó lehet.
Más. 1 hétig ingyen szállít bármit a pecapláza. [link] (FB videó a link, írásos akció leírást nem találtam.) -
aladarazurbe
csendes tag
Fonott zsinóros keszegezésbe fognék.
A célom 30-50 grammos kosarakkal 20-50 méterre horgászni. Milyen vastag legyen a fonott főzsinórom? Jól gondolom, hogy mono csapó kell? -
jézusom
addikt
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Nekem is metóddal megy rsdn. Szerintem jönne bordás csipeszesre is, de kora tavasszal azzal próbáltam, nem jött be. Mondjuk én olcsó kimért pellettel etetek. Szerintem ez a durva lapátos etetés még korai, bőven elég egy fél marék miktopellet, ami a metodon van.
-
Gyok2
senior tag
Nekem még kicsit odébb a szezon, de készülök rá, ezért van is megint egy zsinóros kérdésem

Delphin fonott zsinórokról mi a vélemény, vehető, vagy inkább Asso?
-
Steady74
Topikgazda
válasz
galervin93
üzenetére

-
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Helyfüggő még nagyon: ha beáll a csapat, akkor maradnak.
A telepített halaknál számít, mihez szoktak hozzá, de közben kíváncsiak is.Például szabadidős horgászatnál jól működik a nagy pontyoknál (10–15+ kg) a kukoricás, darás–kukorica csírás etetőanyag, viszont ha egész szem kukoricát látnak, azt inkább elkerülik.
-
Steady74
Topikgazda
válasz
galervin93
üzenetére
ez az a tó?
-
Grillo
őstag
válasz
galervin93
üzenetére
OK, Utána meg megyünk ide: Deszpaszi-tó
-
Zoli bácsi
őstag
Na, beleuntam a pontyfogásba. Szakértők, rutinosak, ezt magyarázzátok meg nekem: Pár napja csontival fogtam pontyokat, methodoztam mellette, mozdítás sem lett methodra. Jó, akkor Walter féle pellet boxot használtam.
Ma előszedtem egy lejárt Carp Zoomos method kaját, megbontva semmiféle illata nem volt, sima kukoricadara (Moslékszaga volt na.) szagot árasztott. Belocsoltam, bekevertem egy lejárt locsolóval, ami kezembe került, meg szórtam bele 3mm-es pelletet. Mert ez volt megbontva. Csontival azt hiszem egy pontyot fogtam, methoddal 20-30 darabot, tényleg nem számoltam...Bedobtam, aztán húzta a kisponty. Telepített 30cm körüli (30-35cm) kispontyok jöttek, néha egy egy darabosabb, 3kg körüli lehetett a legnagyobb.
Össze is pakoltam, mondtam, etikátlan dolognak tartom a frissen telepített (Ősszel) pontyokat tekerni kifele. Sehol egy sebes száj, mindegyikben talán az én horgom volt az első.
Elég kis horgot használtam, 7mm-es tüskével, 8mm-es csalival, aggódtam, hogy kicsi a horog..De egy leakadás sem volt, minden kapás meglett.
Látjátok a horgot..? Szépen összeállt a kaja, mindig elsőre kijött a töltőből, illetve ki is oldódott a kosárból.
Szemben 80 éves bácsi pecázott, klasszikus fenekező, fűzött kukorica lapáttal szórta a szemes etetőanyagot, bőségesen, bordás kosárral dobált...semmi. Kiabált át, mivel fogom a halat? Mondtam, methoddal..Nem értette az öreg, az mi.
Volt hogy bedobtam, le se ültem, már húzta a hal. Véletlen lehet hogy így ment a method, vagy ennyire eltaláltam az ízlésüket véletlenül..?
A nyerő kutyulék:
Ugyanott horgásztam mint minap, ugyanazon módszerekkel. Ma brutálisan ment a method, csak az etetőanyagváltás miatt, vagy a pelletbox is működött volna...
Erre annyira kíváncsi vagyok, legközelebb viszek mindegyik kajából. Csali mindegy, ma akármit tettem, húzták, de tudjuk, methodnál csalinak nincs jelentősége..Nagy biztos nincs.
-
galervin93
addikt
válasz
Grillo
üzenetére
Halyagosi, azért is linkeltem amit, mert abban van videó, Steady linkje #98952.
Funfact: hivatalos neve "Pataki-pataki víztározó (Nagyoroszi-pataki)".
Így is van fent a Mohosz rendszerében. A tározó a Nagyoroszi-patakra van felfűzve, de a szomszéd település neve szintén Patak, a határban meg nyilván melyik patak folyik, hát a Pataki-patak... 
Emu: hogyne, legalább nosztalgiázunk kicsit a wotról is.
-
Emu
őstag
Fórumpecára nézőként fogadtok látogatót? (ha már itt lesztek a szomszédban)
Most néztem, hogy utolsó éves engedélyem 2019-re váltottam ki
Sajnos költözéssel járó felújítások+harmadik gyerkőc érkezése óta csak időnként a fórumba beleolvasás jut már csak, illetve egy-egy videó, míg a felénél bele nem alszom. -
Zoli bácsi
őstag
Elment az asszony dolgozóba, azt mondta kettőig lesz. Aztán rámírt, lebetegedett valaki, estig marad.. No.... "B" terv..
Legalább megvan az első methodos ponty idén....
-
Grillo
őstag
válasz
galervin93
üzenetére
Ez most az éesekvadkerti vagy a halyagosi? Vagy annyira új, hogy nincs rajta a mapsen?
-
galervin93
addikt
Említettem múltkor ezt a vizet, srácok ide ki kell jönni fórum pecára.
Egyenes part, kocsival be lehet állni, nincs törpe, ellenben gyönyörű keszegek lakják, előtted a csudiszép tó, hátad mögött a Börzsöny, zseniális.
-
aladarazurbe
csendes tag
válasz
sityupityu
üzenetére
A Dunán az öblök már jók, keszegre biztosan. Én beljebb próbálkoztam (2m, parttól 30 méterre) , mert piszokul tiszta áttetsző volt a víz.
-
@mriya@
őstag
Ma kipróbálom a sekélyebb vizet.
-
-
hermanyi
addikt
válasz
galervin93
üzenetére
Minden uj meritőnyél fel lett avatva
-
Steady74
Topikgazda
válasz
galervin93
üzenetére
sok sikert, szorítunk.
-
galervin93
addikt
válasz
Steady74
üzenetére
Jól látod, én is csak pislogtam. Ennek ellenére a halak beljebb vannak, nem ment a láb alatti peca, bár nem is nagyon erőltették.
Jövőhéten úszós verseny, egy forduló, nyilván rakóval agyon fognak verni, ezért természetesen matchezek...
Úgy 7-8 hónapja nem volt csúzli a kezemben, szép lesz...
---
Jó volt a hangulat úgy látom, és még hal is akadt, ügyesek vagytok.

Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Air13 M4 16GB RAM 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- LG 32MR50C-B VA Monitor! 1920x1080 / 100Hz / 5ms / FreeSync
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Adácson lettem volna ma úszós versenyen, és mivel elvből nem rakózok, nálam ez matchet jelent. Na hát nyilván már reggel 7 előtt viharos széllökések, és nem oldalról, nem hátulról, természetesen telibe pofába. Nem vagyok nyápic, eljárok hóban-sárban-esőben pecázni, de itt egyszerűen már fizikailag kb. lehetetlen a peca, vékony falú, könnyű botokat ilyen ellenállással szemben dobálni kb. öngyilkosság. Rakósoknak is szívás nyilván, ott is fog kellemes perceket okozni, de kb. az az egyetlen úszós peca, amit ma ott lehet tolni. Szóval lemondtam a csába és hazajöttem - Nógrádban szélcsend, madárcsicsergés... (Teljesen normális jelenség, a Tátra szélárnyékában egy ún. összeáramlási zóna kellős közepén vagyunk ilyen szitukban.)

Elraktam a hólapátokat....Na, szerintem elolvad ám hamar, úgy tűnik nálam reális esély van havazásra, többi országrészben semmi....

Legalább megvan az első methodos ponty idén....