Hirdetés
- urandom0: Mégsem számőzöm az AI-t az életemből :(
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
tototos
addikt
válasz
buherton
üzenetére
A safety-s kérdésnél én arra gondoltam(lehet hogy nem jól), hogy például redundánsan tárolsz változókat és csak akkor írod vagy olvasod ha megegyeznek, vagy nálunk volt olyan funkció ami kiszámolt egy értéket intben és floatban is majd összehasonlította.
Elfogadom, hogy jók a kérdések, számomra olyanok hogy beírom a chatgpt-be és megválaszolja 1 másodpercen belül.
-
buherton
őstag
válasz
tototos
üzenetére
Köszi!
A DMA-nak van hátránya?!

Milyen sw-es safety funkciókat ismersz?
Ezt hogyan kell érteni?Összességében szerintem ezek jó kérdések. Legalábbis a fejemben az a kép él, hogy seniorként már döntéseket kell hozni, amihez viszont ismerni kell mi hogyan működik és mikor mit érdemes használni. Amikor interjúztatok senior pozícióra akkor én is ilyen jellegű kérdéseket teszek fel.
-
-
Egon
nagyúr
[Akkora elbocsátási hullám zajlik az USA-ban, ami csak világgazdasági válságok idején szokott lenni]
A jelek szerint nem jövőre fog helyreállni a munkaerőpiac. A hazai kilátásokat a német gazdaság gyengesége, és az EU-s pénzek fájó hiánya tovább rontja (ha nem lesz jövőre kormányváltás, szerintem évekre beragadunk a stagflációba).
-
tototos
addikt
Nem volt sok interjúm, de amin meglepődtem, hogy a senior poziknál mennyire az elméleti tudásra mentek rá és nem a gyakorlati megvalósításra. Bár lehet ez csak a multi után furcsa ahol igazából azt volt az érzésem, hogy a senior pozíció az amikor több dolgot kell megcsinálnod mint az alattad lévőknek.
-
Egon
nagyúr
válasz
Vision
üzenetére
Volt kollégám dolgozik pont annál a Big4 cégnél valami lead developer pozícióban, immár 4 éve, ahonnan én pont nem kaptam még ajánlatot...
Nem szoktunk dumálni, nem voltunk annyira jóban, de azért gondolom ha annyira sz*r lenne, csak eljött volna már máshova. Bár a fene se tudja: van aki szereti ha szivatják. -
Qtya123
őstag
válasz
Apophis
üzenetére
"szakma több, mint fele hölgy, egy részüknél a fizu csokipénz a sokkal jobban kereső (pl. ITs, ügyvéd, orvos) férj mellett, így lehet találni jó kutatókat is olcsón."
Na igen, ez nagy baj.... Férj biztosítja a megélhetést, nőci meg nyomhatja kedvére a hobbit, meg lesz@rja a keresetet, önértékelése/önbecsülése meglesz, mert hát doktori, jól hangzó szakma, stb. Ha elmondja mit csinál, megkapja a váóóóó-t, ez neki így pont jó.
Annak idején gimnáziumban iszonyat ment a biológia nekem. Kémia sem volt rossz, de a biológiát imádtam, szabadidőmben is foglalkoztam vele. Nem mentem belőle fakultációra, de néha kíváncsiságból beültem rá és hát nagyképűség nélkül mondom, hogy vertem a tudásukat a faktosoknak a saját, iskolán kívüli érdeklődésem miatt.
Egy ideig meg is fordult a fejemben, hogy ebben az irányban tanulok tovább. Látva a kereseteket jó, hogy nem így tettem. 22 évesen megvan az egyetem, utána verj bele még 5-6 évet és 27-28 évesen, széttanulva a fél életedet, kezdj el keresni bruttó 500-at.PainKiller13: Ismerősöm az EY-hez ment kb 1.5 éve (azóta már máshol van), vám tanácsadó szerűségnek, elmondása szerint herevere volt az egész. Félt tőle, mikor odakerült, aztán azt mondta, hogy meglepődött, mert nem volt erős a munkateher egyáltalán. Nem tudom tényleg így volt-e, mert ez meg szöges ellentéte az általad leírtaknak.
Váltott később, mert mindenáron céges autót akart, aztán egy friss cégnél manageri pozícióba ment, ahol megkapta. Aztán onnan 4 hónap múlva lépett, mert a kínaiak H-V 10-12 órákat akarták, hogy dolgozzon.
-
Dare2Live
félisten
válasz
tototos
üzenetére
2023ban még lehet az volt, de 2025ben már kifejezetten jó.
2025ben már az se rossz hogy van...
De akárhogyis ebből nem lesz Balatonparti nyaraló.
más:
Ausztria ITben anno többszörösen ki lett tárgyalva, hogy hude nem jön ki jobban a matek. Ami több/jobb az az oktatás/eü/szoc védőháló. -
tototos
addikt
válasz
pb99.5
üzenetére
Na egy cégről beszélünk
Látják hogy te tehetséges vagy, de ahhoz hogy ezt elismerjék vegyél részt egy kiválasztási folyamatban, majd utána végezz el egy halom képzést majd utána ha épp jól állnak a csillagok akkor bevesznek a körbe.
Jah és jöttek a 2 éves "nevelőtábort" megélt emberkék ők persze előnyt élveznek mindenben. -
pb99.5
újonc
válasz
tototos
üzenetére
Jó vicc, amikor végeztem a doktorival, elmentem a főnököm után hogy kéne már kezdeni valamit a depresszív fizummal. Végtelen terelés és vagy 3-4 fingreszelős meeting után kiderült, hogy majd 2.5 év múlva pályázhatok a technical expert pozira. Ekkor már futott több pályázatom is, és pont ezen ominózus megbeszélés másnapján tudtam is küldeni a felmondást: jól esett.
Teamlead bizonygatta hogy lehet máshol többet ajánlanak, de a Bosch egy robusztus cég, ahol nem kell aggódni az állásom miatt meg esténként túlórázni. Ehhez képest ő egy évvel később lelépett máshova másfélszeres fizuért (szóval az én "előléptetésem" valószínűleg itt úszott/reszetelődött is volna), és ahogy hallom mostanság meg egész osztálynyi embereket röptetnek a cégből.A mostani főnökömmel pont ma volt egy hasonló megbeszélésem, de mivel szarul megy a cégnek, nem is számítottam jobbra. A különbség, hogy most közelében sem vagyok másik (nemhogy jobb) ajánlatnak, szóval annyit tudok tenni, hogy próbálok mellékesekből egykis extrát összeszedni és közben nem kirúgódni.
-
tototos
addikt
válasz
Reggie0
üzenetére
Autoiparhoz képest egészen jó(ott hasonló pozinál meg lehet csípni céges autót meg nagyobb bónuszt), beágyazott téren staff vagy principal pozik jobban fizetnek pl az áeremnél vannak most nyitott pozik de ők jelenleg sw tesztelésre keresnek embert.
Amúgy pont mostanra volt beigérve nekem a céges autós pozi még 3 éve. Kár lett volna várni rá most lehet inkább kirúgnának a nagy leépítésben.
-
Egon
nagyúr
Kaptam egy ajánlatot az egyik Big4 cégtől (a négyből három már keresett). A legmagasabb szintű senior fokozatra, IT Security tanácsadó/auditor beosztásra kínáltak 1.7M havi bért + némi (nem túl izmos) bónuszt.
Eddig is tudtam, hogy a Big4 nem fizet jól, de ez azért kicsit meghökkentett. -
Apophis
őstag
válasz
Qtya123
üzenetére
Postdoc szint, PhD kell hozzá, az egyetem után alsó hangon 4 év, inkább 5-6. A probléma többrétű, egyrészt a biológus és rokon szakok nagyon tömegtermelnek, felhígultak, másrészt a PhD = ingyenmunka a legtöbb laborban, és nem igazán foglalkoznak velük, így a végzettek jelentős része is kvázi egy túlképzett asszisztens. Ezen felül a csoportvezető bérkiegészítést a saját bére rovására tudna adni, amit nem fog megtenni, mert végigszopta ezt az egészet, és örül, hogy végre keres (a kutatók 2-3%-a lesz kb csoportvezető, nagyon kompetitív). Ezek mind lehúzzák egy egyébként jó szakemberek bérét is, aki teheti, rég külföldön van. Munkateher teljesen csoportfüggő, sok helyen csak tengenek-lengenek, máshol meg robotolnak. Van még egy ok, ami nem polkorrekt, de a szakma több, mint fele hölgy, egy részüknél a fizu csokipénz a sokkal jobban kereső (pl. ITs, ügyvéd, orvos) férj mellett, így lehet találni jó kutatókat is olcsón.
-
HoTDoG
tag
The Diary of a CEO - We have 2 years before everything changes
Egy újabb érdekes beszélgetés az AI jövője és annak hatása kapcsán. Amerikában már most jelentős a pályakezdő/frissdiplomás fiatalok munkanélkülisége, akik egyébként a nem túl olcsó diákhitelüket szeretnék elkezdeni törleszteni. -
Reggie0
félisten
válasz
Apophis
üzenetére
Sajnos ez ilyen. Nekem is volt kollegam, aki allatos kiserletekkel es kiserleti eszkozokkel foglalkozott, de nagyon nincs a szakmaja megfizetve. Elmenet egy mas ceghez kutatasi projektet vezetni ugyanebben a temakorben es epphogy alulrol karcolt egy mernoki bert. Pedig a munka hasonlo nehezsegu volt, mint a muszaki tervezes.
-
Apophis
őstag
Rájöttem, hogy még sosem írtam konkrétumokat. A fórum nagy része IT, hátha valakit érdekel élettudományi kutatói pálya - bár inkább eltántorítani fog
.
Végzettség: BME biomérnök, Semmelweis PhD. Konkrét munkahelyeket nem írok, de a legjobb magyar kutatóintézetek/egyetemek viszonylag jó csoportjai (nem az elit, de átlag feletti).2015 - 18: PhD "ösztöndíj", heti 40 óráért 140k nettó (ez még ma is ennyi...)
19-21: top intézet, tudományos munkatárs: 300 bruttó --> 500 bruttóig feltornászva a végére (bónusz/cafeteria nuku)
21-23: top egyetem, tud. munkatárs, 500 bruttó --> 900 bruttó a végére (+ éves bónusz, 600 cafeteria)
23-25: top egyetem, céges kapcsolat, bruttó 800 (+ havi és éves bónusz, 600 cafeteria) --> bruttó 1.25M a végére
2025: biotech cég, bruttó 1.2M (+ éves bónusz, 600 cafeteria), várhatóan 10% emelés jövőre.Ebben az a szomorú, hogy mostanában is nézelődök, és elit intézetek kitűnően támogatott csoportjaiban a PI szemrebbenés nélkül kínál bruttó 5-600-at. És talál is madarat, mert fel van töltve minden hely.
-
akela91
addikt
Kemény...

forrás: [link]
Ebben már benne kell legyen a feketén, borítékba kapott összeg is..."2024-ben a válaszadók 32 százaléka mondta azt, hogy nem tudnának kifizetni egy 100 ezer forintos hirtelen jött kiadást, 2025-re ez 29 százalékra csökkent. A kutatás szerint 35 százalék számára gondot okozna, de még meg tudná oldani saját erőből, 33 százalék viszont gond nélkül ki tudná fizetni a százezres összeget. 2022 óta a 100 ezer forint reálértéke jelentősen csökkent, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2022 elején egy automata mosógép átlagosan 120 ezer forintba, 2025-ben már 160 ezer forintba, egy átlagos, porzsák nélküli porszívó 2022-ben 29 ezer forintba, 2025-ben már 38 ezer forintba került. A friss eredmények tehát azt mutatják, a helyzet javulása mellett a pénz vásárlóereje is csökkent."
-
avl
senior tag
válasz
PainKiller13
üzenetére
“cserébe mindened elveszik” -> ezt hogy érted?
-
PainKiller13
őstag
Köszönöm, a Molban lett volna menedzseri karrier, ott azért vannak fizetések (1 szinttel felettem dupla fizu az akkorihoz képest, 2 szinttel 2.5x, de ezen a szinten már az évi bónusz az kb 6 havi bér, afelett meg már lakásnyi, lakásoknyi), cserébe mindened elveszik (ezt nem akartam). A gépészmérnöki vonalat én teljesen halottnak látom (MOLon kívül, ott régen minden vezető gépészmérnök volt, most már vegyes, ki kinek a bábja)
IT vonalra úgy lehetett átállni, hogy mérnöki project manageri feladatokat végeztem Continál, az úgy 40% mérnöki 60%ban informatika, most meg már FX brandeket készítünk, az már 100% informatika. Sok energia, képzés, illetve a mostani munkahelyet kb 1 év volt megtalálni, ez is rengeteg időt elvitt.
-
426os
őstag
válasz
PainKiller13
üzenetére
Gratulálok, egész jó ívet jártál be. Szomorú, hogy gépészmérnökként szakmában maradva (és nem is managerkedve) ma már szinte 0 potenciál van.... Mennyire volt nehéz átállni IT vonalra?
-
PainKiller13
őstag
Megosztanám a karrirertörténetem gépészmérnökként (januártól mérnökinformatikus is), hátha valakit inspirál:
2017: Mol leányvállalat műszaki előkészítő br. 350k
2018: Bridgestone curing mérnök: br. 530k
2018: Mol beruházáson projekt mérnök 600k, 2020ban emelés 660k-ra, 2022ig ez a fizu
2022: Continental Project Manager bruttó 900k, 2023ban 1050kra emelkedett, 2024ben 1150kra, 2025-ben 1230kra (fulltimeHO)
2025: Ciprusi FX cég, IT Project Manager: 5k EUR (FTHO) -
nyunyu
félisten
Nem úgy alakult a hosszútávúnak ígérgetett projekt, mint vártam, így 10+ év DB fejlesztői (főleg PL/SQL) gyakorlattal újat kéne keresnem.
Kb. milyen contractori napidíjat lehet reálisan elkérni Pesten 2026-ra?
-
sakal83
addikt
Te is leirod, amit en.
De peldak:
1 paromnal a kozpont szabályzatait nem tartjak be, mindenkinel okosabbak, es egyszerűen nem erdekli oket a bonusz. +50% is lehet a fizunak es teljesitheto
2. Kiadok egy kisebb munkat helyinek: 16 ora utan nem dolgozik, hetvegen nem dolgozik, es azt mondja, hogy 3-4 het.
3. Az autoszerelo 12 honapbol 3 honapot szabin van... Persze 1.5* dragabb mind pesten...
4. Ujdonsagot megvetik, minden ugy jo ahogy ok tudjak...
5. Ettermek hebehoba vannak nyitva
6. A kevesebbet tobbert a hozzaallas...Vannak kivetelek, de többségben van a fenti gondolkodas arrafele ahol en lakok...
Fontos, hogy Bphez kepest merem, es nem fekete feher!
-
válasz
sakal83
üzenetére
Nem teljesen értek egyet, bár tény, hogy bolti eladóknak és hasonlóknak sokkal egyszerűbb dolguk van, nincs folyamatosan 10 sorbaálló ember (bár ilyen esetekben tipikusan kevesebb embert vesz fel pl. egy üzletlánc, és ők csinálnak több mindent, nem csak pénztárnál állnak)... de sok más munkakörben ugyanolyan lefárasztás megy, mint BP-n, ami azért már a ló túlsó oldala, nem az emberek kiégetésénél lenne az elvárt teljesítmény.
Amit viszont megfigyeltem a 30 ezres városkámban, hogy az éttermek, családi boltok tényleg q*va lusták. Legutóbbi szombati munkanapon ebéd után akartam festéket venni, kb. fél 2-kor, hát ők bizony már bezártak, nem fognak csak azért elszokni a megszokott menetrendtől, mert most épp munkanap van.
Az éttermek, hamburgeresek stb. pedig folyamatosan sírnak, ha felröppen a hír, hogy jön a meki, vagy bármelyik nagyobb lánc... pedig ők is 20-30 éve csak az abszolút minimumot nyújtják, az étlap gyakorlatilag sohasem változott, kiszállítást a többség nem vállal, weboldalról, vagy legalább egy étlapról ne is beszéljünk... -
avl
senior tag
Nem tudom ezt a Myanmar vs. Erd es tel. árat, ahogy én ismerem nem egyforma az iparcikkek ára mindenütt, pl. auto kapcsan EU orszagokra lattam mar komoly cikket arkulonbsegekkel
Rakerestem nehogy besüljek
, az első link: [link] siman 2:3-hoz arány van -
-Skylake-
addikt
válasz
kexksz
üzenetére
igazat adok neked, de azert te is mazsolazgattal az en kommentembol. Mert azt kiemelted, hogy Myanmarban is annyiba kerul az iphone mint Erden, de azt nem, hogy mondjuk az etkezes/lakhatas/rezsi/fodrasz/vegtelen egyeb dolog azert nem pont annyi. De ertelek es valahol igazad is van. Ezek mellett is tartom, hogy nincs aranyban a berszinvonalunk es az arszinvonalunk, szamtalan pelda van ebben a topikban is arra, hogy osszesegeben nem igazan dragabb mas eu orszagban az elet mint nalunk, mikozben az elet/kornyezet minosege meroben elter mondjuk ausztriahoz viszonyitva.
Osszesegeben maradhatunk abban amit az utolso sorban irtal, a ketto igaz egyszerre. -
kexksz
addikt
válasz
-Skylake-
üzenetére
Ugyanannyira elsz az EU piacon, mint a globalis piacon.
Ez egy kimazsolazott reszhalmaz, amiben igazad van. A vilag (vitathatoan) egyik legjobb regiojanak a legrosszabbja vagyunk.
Myanmarban is ~annyiba kerul egy iPhone, mint Erden, hasonlithatod akkor azzal is."miert hasonlitanam barmi massal ossze, ha egyszeruen minden amit a penzen venni tudok az a kozos piacrol jon ?"
Azert, hogy nemi perspektivaba helyezd a dolgokat, attol hogy rengeteg elszalasztott lehetoseg / rossz dontes volt ebben az orszagban, es sokkal elorebb kene tartanunk kompetens es korrupcio mentes vezetoseggel, meg mindig jobban elunk, mint a vilag jelentos resze. A ketto lehet igaz egyszerre.
-
Madwe
nagyúr
Budapesti hivatalok, posta, ügyintézés: életunt biorobotok darálója
Vidéken becsöppensz a mi kis falunkba, kedélyes emberek lézengve csacsognak s időt szánnak rád. Mondjuk lehet rohadtul nem kompetensek mindeközben
Szakik: 99% kerülendő mint bárhol a világon, de ugyanúgy ott van az a réteg aki jó, alapos és magára is lehet hagyni.
#42051 Reggie0 erről ez jutott eszembe [link] -
A Zéé
addikt
válasz
sakal83
üzenetére
Ez amúgy sajnos igaz...
5 éve, mikor hazajöttem BP-ről, egy jó egy év kellett, mire nagyjából megszoktam, hogy minden kicsit lassabban megy. Bár néha azért még mindig kicsit fel tud húzni...
Bár azért van jópár olyan dolog, amin meg meglepődök, hogy mennyivel könnyebben, rugalmasabban tud menni itt, mint BP-n. -
-Skylake-
addikt
válasz
kexksz
üzenetére
"EU piacon mondhatjuk, hogy alul van. (Te ehhez viszonyitod)"
de hat az eu piacon elunk nem ? europai arakat fizetunk az elemiszerert, a ruhaert, a tvert, az autoert, a lakasert, mindenert. egy iphone ugyan annyi forint ahany euro nemetorszagban, a kulonbseg csak a penznem. pest nemigazan olcsobb mint mas kornyezo varos , vagy igen ? most fejtettuk itt fentebb, hogy hollandiaban mennyi az alberlet. miert, erden olcsobb ? pont azert hasonlitom az eu piaccal, mert miutan elutaljak a fizetesemet utana minden amit megveszek eu piac, semmilyen termek nem kerul fele annyiba azert mert magyar ip cimrol rendelem meg az amazonrol. pont ugyan annyiba kerul mint az osztrakoknak, attol sem olcsobb hogy kiflirol rendelem meg, nagyjabol ugyan annyi mint a billa-ba, kiveve azt ami nalunk dragabb.
miert hasonlitanam barmi massal ossze, ha egyszeruen minden amit a penzen venni tudok az a kozos piacrol jon ?
-
sakal83
addikt
válasz
Reggie0
üzenetére
Mi most vidéken vagyunk. Basszxmeg itt q*va lustak az emberek, de annal nagyobb az egojuk es meg egy penztaros is ugy viselkedik, mintha az MNB vezetoje lenne...
Parom nem akart hinni a szemenek, hogy ilyen letezik. Es nem lehet kirugni oket...
Nem gondoltam hogy ilyen. Azt hittem Bpen vannak lazulasok. A nagy francot, ott porges van, hajtas, itt meg a fele munkatol fujtatnak...
-
Reggie0
félisten
válasz
Vision
üzenetére
Igy van. Majd egyutt lopjuk a napot a penzt meg jezuska kuldi.

De tudok meg jobb otletet: menjen mindenki politikusnak es majd korbeadjuk egymasnak a penzt, igy mindenki jol fog keresni. Vagy reggel adsz 3 milliot, amit delben megadok es adok neked tovabbi 3 milliot, amit a nap vegen visszaadsz. Igy lesz napi 6 millio forgalmunk fejenkent es meggazdagszunk. -
sakal83
addikt
válasz
tototos
üzenetére
A 4.5 millio alkalmazott nem IT felso 20%...

A melosok tekintélyes hanyada be van rugva a melohelyeken. A kivalo magyar munkaero.
Mar csak azt kellene mondani hogy a legalacsonyabb testzsir%u nemzet vagyunk.

Parom vezetohelyettes bankban. A csoportjahoz tartozo 8 emberbol 4 kijelentette, hogy ot nem motivalja a bonusz, igy ok elengedtek, hogy hozzak a szamokat🙂 es igy nincs csoport bonusz sem...
Ha raszol hogy dolgozzon, mar futnak is feljebb, hogy összeférhetetlen es perelni fognak

-
sakal83
addikt
válasz
Vision
üzenetére
Ja... Haldoklo nyugat... Jelentosen kevesebbet dolgoznak... Ja... Latszik a gdpn es a hatekonysagi mutatokon...
Kerdezz meg egy a hatar menten dolgozot, hogy mi az elvárás kint es itthon.
Szolidaritas hianya? Akkor miert puffog a tobbseg a tobbkulcsos ado miatt?
Az epitoiparban miert van ATHn az ar, full dotacio mellett pedig padlon a megujulasi rata?Miert kell az ipari cegeket munkaero megtartasi tamogatasban reszesiteni hosszu evek ota?
Rokon nemetorszagbol jott haza autoipari ceghez mernokkrnt. Amulva nez, hogy kb 3ad annyit dolgoznak itt, mint kint. Mondta h kb 50%al lehetne faragniba letszamot. A vezetok mar rohogve varjak amikor megjelenik vki a kormanyzattol es ujabb dotacioban reszesulnek hogy megtartsak a munkahelyeket. Rutinszeruen megy...
Felallami banknal voltam, most multinal. Tizedannyi meeting van negyedannyi resztvevovel... Ugyanolyan kisebb projektek 1 honap alatt lefutnak, mig ott 1 ev+ volt...
Ne kabits a magyar munkaerorol.
Unokatestverem 700 nettot fizet villanyszereloknek havonta, es az atlagos, hogy hetfon meg csütörtökön mar be van rugva meloban is 6bol minimum 2, ha betalalnak...
Szinten rokon autoipari beszallitonal. 600 nettoert 26 evesen kormot reszel. Napi 1 orat dolgozik sajat bevallasa szerint, amit egy makako is megcsinalna.
Tenyleg ne kabits...
-
válasz
Reggie0
üzenetére
Csak nehogy egyszer rád is azt mondja valaki, hogy túl sokat keresel, és inkább helyettesítenek egy makróval.

Amúgy ha más nem, ez magyar sajátosság: a szolidaritás teljes hiánya, aminek eredményét láthatjuk a közállapotokon.
A valóságban Nyugaton jelentősen kevesebbet dolgoznak, mint itt, egyszerűen a gazdagságból fakadóan nincsenek már rászorulva.
-
kexksz
addikt
válasz
-Skylake-
üzenetére
Attol fugg mihez viszonyitjuk.
EU piacon mondhatjuk, hogy alul van. (Te ehhez viszonyitod)
Magyar piacon mondhatjuk, hogy felul van.
Globalis piacon mondhatjuk, hogy kb. pont jol van? Mert ha nem lenne, mar nem lenne itt a munkaja.Ha Bela, a debreceni SSC AP/AR munkatars munkajanak (atmasolni 3 fieldet egy emailbol egy templatebe es felrakni valahova aztan tartani 3 ora cigiszinetet) pl az alternativaja Python vagy Rajesh, akkor meg merem kockaztatni, hogy a debreceni ber is tul sok erte. Persze ha alternativa az, hogy Jurgen vegzi el, akkor Bela tenyleg tul olcson van cigiszuneten es kaphatna tobbet is erte. A versenypiacot nem a cost of living, hanem a cost of talent erdekli. De az, hogy a haszontalanok osztalyaval mit kene kezdeni valoban egy masik problema.
De ez meg K+F-ben is valid lehet; ismerek embereket pl videki fejlesztoirodakban, a munka amit vegeznek nem is volt feltetlenul rosszabb, de valoban kb 10-szer olyan lassan haladtak, alig dolgoztak vmit, csereben kb 50%-kkal kevesebb fizut is kaptak mint egy budapesti hasonlo poziban. (Nem viccelek, emlekszem hogy a negyed eves PI planning leszallitandok kevesebbek voltak mint mas helyen egy sprint goal
De nem is az volt a cel, hogy fejlodjon a termek, hanem hogy kb loopban legyenek az emberek, hogyha van valami akkor tudjak mi merre van a kodban azert.)Mature termekre ez lehet tok jo modell kepzett ember nezegeti centekert, a kepzett ember orul, hogy alig kell dolgoznia valamit, de ha fel evente egyszer van valami akkor megis van aki hozza tud nyulni, mindenki nyer aki erdekelt.
-
-Skylake-
addikt
válasz
Reggie0
üzenetére
mivel az arszinvonal szinte megegyezik mar mindenben ny.eu-val , de a berszinvonal a kozelebe sincs annak, igy a "tul vannak fizetve" szerintem erre az egesz orszagra amiben elunk nem ertelmezheto, nalunk MINDENKI alul van fizetve. maga az orszag alulfizet, fuggetlenul attol, hogy mivel foglalkozok. szoval ezt en valahogy nem tudom osszetenni fejben, hogy mit jelent a "tul vannak fizetve" magyarorszagon.
-
tototos
addikt
válasz
carapace
üzenetére
Nálam asszony bérszámfejtéssel foglalkozik, ő szerintem nehezen találni külföldön munkát mert nyugatról ide hozzák az ssc-ket a cégek.
Amit én itthon nagyon utálok, az a uram bátyám rendszer. Ha van ismerősöd akkor előbb sorra kerülsz, számla nélkül olcsóbban adom stb. -
carapace
tag
válasz
kexksz
üzenetére
Ez gyakorlatilag majdnem a teljes Ny-Europára igaz, a múltkor Luxemburgból találtak meg egy lehetőséggel, kiszámoltam, a végén nagyjából annyira jöttem volna ki megtakarításban mint itthon egy 2,3 millás bruttóval. Ami nem olyan rossz, de nem is egetverő.
A kontinensen igazából Svájc meg London az ahová a pénz miatt megéri kimenni ITsként.
Ami a kalkulációt igazából borítani tudja az az, ha van az embernek mondjuk felesége, és ő is el tud kinn helyezkedni, mert náluk sokkal durvább bérdifferenciák tudnak előjönni, és az már tiszta többlet.
-
Qtya123
őstag
válasz
DanielLong
üzenetére
Ez amúgy sajnos az idő múlásával egyáltalán nem csökkent Magyarországon. Adott iparágban szemmel láthatóan más a fizetés, ha azt mondjuk egy Pécsen letelepedett multinál végzed, vagy egy budapestinél.
De még állami szférán belül is van különbség. Feleségem abban dolgozik, nem teljesen fix bértábla van, hanem tól-ig van meghatározva a pénz 1-1 fokozatban.
Ugyanazért a munkáért amit ő Budapesten végez a tól-ig tetején (és a többi kollégája is), déli nagyobb városban a tól-ig sáv aljára beállítva végzik az emberek. És serős az eltérés, 6 számjegyű összeg a bruttóban.De még egy mezei targoncásnál is az van, hogy a főváros közeli ipari parkokban 500 nettó körül sok helyen megkapnak, vidéken meg éjszakázva, sokat melózva nettó 350-es bérek esnek le nem egy helyen.
-
DanielLong
senior tag
válasz
kexksz
üzenetére
Egy másik aspektus, hogy Ausztriában a jó bért szinte lokációtól függetlenül megkaphatod, tehát pl. egy 12 fős vállalkozás is vidéken, 2500 fős falu mellett megadja ezt a bérszínvonalat. Ráadásul még ennél jóval nagyobb, nemzetközileg is sikeres cégek vannak kisvárosokban, néha tényleg falvakban. Számomra emiatt sokkal élhetőbb és barátságosabb ország.
-
kexksz
addikt
válasz
Dareiosss
üzenetére
Ez regebben is volt pelda - meg en is neztem ajanlatokat - aki jol keres Magyarorszagon, annak Ausztria (pusztan anyagi okokbol - van sok mas ok is) nem feltetlenul fogja megerni. Azoknak jo, akik nem devialnak nagyon az atlagtol Magyarorszagon.
De pl. szoftverfejlesztesben en akarmilyen ajanlatot / infot kaptam becsi pozirol, akarhogy osztottam-szoroztam, nem jartam volna vele jobban mint Budapesten egy ekvivalenssel.
Persze azert az is eleg jo, ha ekvivalensre kijon az ember anyagilag, de kozben a nem anyagi tenyezok meg kedvezobbek. -
Egon
nagyúr
Azt felejted el rohadtul, hogy az elmúlt 100 évben minimum a tízszeresére nőtt a termelékenység, jóval több értéket állítunk elő. Ebből akár telhetne olyan középrétegre, amely a jelenleginél jobban él (a luxus fogalma is mást jelentett 100 éve, és mást jelent most).
Ez helyett lett egy kegyetlenül gazdag réteg, ami nagyobb ütemben nőtt, mint a szegények aránya - ergo a középosztály fogy elfele.
De egyébként rohadtul túlbeszéltük a témát. -
Madwe
nagyúr
válasz
MrSealRD
üzenetére
Igen, azokra. S nyilván energetikai korszerűségnek többségében megvan a helye s értelme, viszont ez extra igény. Amikor már 3-5+ milliós levegőztetőgépeket kell betenni ingatlanokba, mert szellőztetni macera. Amikor falhűtés alap, mert a légkondi zajos huzatos (hiszen a légkondi is alap már, ki akar 35 fokban aludni! tudom régen nem volt ilyen meleg ilyen sokáig)
Az autókban mondjuk a downsizing az valóban nem egy hasznos irány, de én inkább arra gondolok hogy régen klíma is úri hóbort volt, ma meg már ott tartunk hogy ami nem 3 zónás legalább az vmi puruttya vacak. Ai meg kamerák ezrei mindenhova.
Nézd, nem azt mondom, hogy ezek ne lennének jó dolgok sokszor, vagy hogy ne lenne e alap vagy olcsó az internet és a streaming.
Csupán arra akartam rávilágítani, hogy megy a sírás azon hogy csúszik le a középréteg meg az alsó, miközben az igényeik, az a szint hogy mi az ami alap az egyre feljebb megy.
Régen, ahogy te is írtad örült az ember ha haverokkal félrészegen mucsaröcsögén kínkeserves hónapok alatt összehozott kalákás csodának örültek, ma meg már mindenki a menő negyedekbe akar költözni, s felháborodik az árakon, miközben az régen is kevesek kiváltsága volt.
Egyébként mindehhez szerintem köze van a túltolt, kimaxolt tökélyre fejlesztett reklámokon túl az internetnek is, míg régen eleve szűkebb volt az ismerősi köre az embernek akikkel érintkezett, pláne amit látott s hallott a világból, ma már mindenki hozzáfér s betekintést nyer egy gyakran ferdített, kiszínezett világhoz s azt akarja elérni.
Még csak azt se állítom hogy ezek miatt szakadna le a középosztály, mert avokádós lattét iszik a legfelkapottabb helyen
mert nyilván nem. ettől függetlenül körülnézve tényleg egyre vastagabb rétegnek van egyre inkább elszállva az igényszintje. Aminek persze lehet az is egy részmagyarázata hogy érdemi előrelépés, megtakarítás, saját lakás kb egyre inkább elérhetetlen akkor meg miért ne költse el ilyen kényelmi dolgokra az ember a pénzét. -
Sztenly
tag
válasz
Dareiosss
üzenetére
Tök jó összefoglaló. Kedvet kaptam h a mi helyzetünket is leírjam.
Dél Hollandia (2felnőtt+1gyerek)
Hollandiában szintén sávos az adózás. Hasonló mint ami Ausztriában látható az itteni adóhatóság kiad egy táblázatot. Aki sima melós az 10% SZJA-t fizet aki meg top manager az meg 40%-ot. Lineáris szinte az átmenet. Nincs akkora jövedelmi olló.1DB kátyú nincs sehol és mindenki mosolyog a populáció túlnyomó része érti és beszéli az angolt.
Nade értelmezhető sorban:Lakhatás: Válság van. Iszonyú nehéz jó albérletet találni és a jövedelmed max 33%-át költheted rá. Ellenőrzik. Vagyis 3k/EUR havi bevételnél max 1K lehet a bérleti díj.
Errefelé az átlagos bérleti díj a 800-1300 körül van. Nyílván 1500 lehet pl Maastrichtban egy átlag lakás. (Mi az alját fizetjük messzebb vagyunk) Lakásárak 250ezer-400.000 sokmindentől függ.
Rezsi: 300EUR simán. (75nm padlófűtéses lakás) Itt nincs Rezsiszilárd. De sok szolgáltató van. A gáz elég drága kb 2x mint odahaza a villany is. Meglepő de a net csomag is 40EUR (1GB) kedvezménnyel. Még egy combosabb önkormányzati adó is benne van.
Élelmiszer: Gyakorlatilag hasonló árszínvonal van a német LIDL-ben mint odahaza. (Átjárunk mert közel van) Jumbo és Albert Heijn drágábbak mint pl SPAR odahaza. Átlag kosár érték 60-70EUR 2-3naponta ahogy kijön. Mi rendelünk is ami 40EUR átlag kosár szóval 1000eur elmegy kajára simán.
Egy darabig táblázatban vezettem olyan 10-30% drágább max mint odahaza. És sztem jobb a minőség. Van ami olcsóbb is.
Alap Étterem 2 főre 60-80eur de ha fancy meg pia is akkor 100.
Autófenntartás: Sokféle díja van de még nem irattuk át a rendszámot. Olyan 150EUR kb az alap adó+bizti ahogy másoktól halottam.
EÜ: Saját biztosítást kell fizetned amit a nettodból fizetsz 140-150eur az alap biztosítás. Ennyi kb ekvivalens mintha odahaza a br750ből elvonnák ugye a 8,5%ot (~64k FT) szóval vicc h ugyanannyi de a szolgáltatás sokkal minőségibb. Van own fee kb 380eur.
Fogorvos azonnal fogad cserébe 200-700eur között lehet végezni egy rutin szerűbb és egy gyökérkezelés között. Ez Mo-hoz képest 40%al drágább.
Fodrász/egyéb szolgáltatók: Duplája mint odahaza. Ez abszolút korrelál a fizetéssel.
Imádnak adóztatni. Meg lehet szokni. Vannak jó adóvisszatérítések is.TLDR: Egy átlagos irodista diplomával 2x akkor keresetre számíthat valaki mint odahaza. Ezzel szemben az élelmiszer bőven nem a duplája (+30% max) tehát az össz cost of living menedzselhetőbb. (Mi 6k körüli jövedelemmel rendelkezünk)
Nagyon nagy a szórás sokmindenben. Egy autószerelő lehet akár több mint 2szerese is mint odahaza de itt cserébe meg is csinálják nem csak mondják..
Nekünk kb 4000 kiadásunk van (1250bérleti díj+rezsi; 150EÜ 600 egyéb: bútor, fogászat, vinted, ikea, amazon…stb; 250-> szórakozás és évi 2szeri nyaralás; 350eur Autó: nagyrésze benzin sokat megyünk mindenfelé + szerviz; Élelmiszer + pelenka: 1000-1200Sokkal jobbak a közszolgáltatások. A vonat 1perccel korábban indul mint a kiírt menetrend. Persze ha esik az eső náluk is indul az 5-10perc csúszás meg most tüntetések is voltak náluk.
-
Reggie0
félisten
-
blt-blog
junior tag
"Nagyon durván ez a helyzet. Covid előtt simán lenyomtunk egy majd' háromhetes nyugati-parti USA túrát, akkor még csak egy gyerekkel, és nem nagyon éreztük meg. "
Valamit nagyon durvan boritott a covid az USAban, mi voltunk gyerek nelkul covid elott ketszer, egy gyerekkel covid utan haromszor es ket gyerekkel meg ketszer. Egeszen brutalis, hogy mennyit emelkedtek az arak - nyilvan mi csak a szallasok, ettermi etkezesek es ajandekok (polok, csetreszek) arait latjuk.
-
blt-blog
junior tag
"Tizensok év helyi (német) tapasztalata mondatja azt velem és a feleségemmel, hogy egy-egy magyar látogatás során csak pislogunk az árakon, és akkor még ki sem térünk a termékek minőségére. "
Detto ugyanez UK-bol latogatva HU-ra. Oke, eltelt par ev, ertem en, hogy mar nem tudok egy ezresbol megebedelni egy tetszoleges plaza kajareszlegen, mint regen. De azok az ettermi arak illetve bolti elelmiszer arak amiket lattunk, minket sokkoltak. Es a minoseg egeszen biztosan nem indokolja ezeket az arakat... -
Szerintem gond van a példákkal.
Mi az hogy sima ház? A szigetelés nélküli végtelen energiából fűthető és hűthető kitudja milyen kádár kockákra gondolsz? Aminek az építési minősége attól függött, hogy alkesz Géza vagy Béla segített építeni?
A passzív vagy azt közelítő házaknak megvan az értelme... vagy most hirtelen az igények inflálásának tűnik hogy csökkenteni kellene az energia felhasználást?
Nekem ez nagyon nem áll össze.Mi az hogy sima autó? Nézd meg régen hány párhuzamos típust futtatott egy gyártó. (mondjuk azt is kérdezhetném akár, hogy mit jelent a régen? 30 éve vagy 40 éve? )
Igenis nagyon sok hasznos funkcióval és képességgel bővültek az autók... sajnos nagyon sok felesleges és elhagyható dolgot is árulnak a gyártók ez igaz... Én nem gondolnám, hogy a Zastava vagy a Lada lenne az egyszerűség képviselője. Ahogy a 3 hengeres 1literes benzinmotor se az tartósság és a hasznosság csúcsa.Az internet az infrastruktúra. Kb olyan mint a villany... igen, régen elég volt a gyertya is...
A streaming szerintem annyira nem alap...csak nagyon jó a modell amire épültek korábban. Relatíve fájdalommentesen kifizethető aprópénz... VOLT... beetetés.Te jelent hasonlítod egy valamikor múlt idővel... Ez olyan mintha a középkorban azon gondolkodtak volna, hogy bezzeg az ókorhoz képest az életigények hogy elinflálódtak...
Ha valakinek ezek nem fontosak, most is kiköltözhet egy tanyára. Ha neked erre nincs szükséged akkor nem fizetsz elő. Az egyén döntése független attól, hogy mellette a társadalom 99% mit csinál adott dologgal. -
sakal83
addikt
válasz
Dareiosss
üzenetére
Vegre egy realis osszefoglalas. Nagyon erdekes felfogasokat olvasok en is. Mintha alap lenne a mindent azonnal. Az ingatlan eladok es arazasok is ezt a felfogast tukrozik. Mintha aranybanya lenne az alap az olajmezon

Egy osztrak azert el jobban, mert a berehez kepest relativ sokkal olcsobb a lakhatas, es tobb marad az elkoltheto resz a jovedelembol. Itt pedig olyan arszint van, hogy nagyon hamarosan berkorlatba utkozik es gatolja a munkaltatokat es szegenyseget okoz.
Es ausztria a vilag egyik legjobban fizeto helye!
Ezek a 5000-8000euros csaladi bevetelek kint is boven kozepkategoria.
Sajat ingatlannal ilyem bevetelek evente egy uj kocsi, es ha ujsn megveszed azitan 3 evente 3 havi megtakaritasbol boven csereli az ember. Egy 80mos lakas hitelre pedig apropenz egy 50mos osp hitellel, aminek a kamatkoltsege 66e/ho es az albi dijbol marad 200e ft... Tehat trezorkent mukodik. 280e ft kiadas, 150e ft tokekoltseg es 260e bevetel - 66e ft kamatkoltseg. Gyakorlatilag 170e ft cash flow kiadas mellett 200e tiszta nyereseg jelenerteken havonta. Ilyen bevetel mellett 5% megtakaritas.
Ilyen arany csak a felso retegben lehetseges.
-
vzozo
senior tag
válasz
D1Rect
üzenetére
A Kaufland tipikusan a drágább bevásárlólánc, minőségre az Aldi/Lidl bio-választéka számunkra megfelel ár/érték arányban, ha pedig vmi egyébre vágyunk, és elfogadjuk, hogy többe fog kerülni, akkor jöhet a Kaufland/Rewe/Edeka hármas.
A fogyasztói kosár a fontos, tehát akár még ki is jöhet, hogy nektek "jelentősen drágább" volt "minden". Fura, de legyen, mondom, van az a választék.
Viszont a 19 vs 27 százalékos ÁFA, a mindenféle különadók nélküli termékek azért elég jól a német árak felé billentik a mérleg nyelét. Mi nagyon sokat főzünk, rengeteg friss zöldség és gyümölcs kerül az asztalra, igen, a csirkemell itt nem ársapkás (de a 8-10 euró se vág földhöz.) Tejtermékek kb. semmi a lányok intoleranciája miatt, tehát ott főleg kókusz alapú tej, joghurt, sajt, egyéb vegán cuccok stb. tipikusan ezek aranyárban vannak Magyarországon.
Nem tudom fejből az árakat, ahhoz meg lusta vagyok, hogy kiguglizzam neked. Hiszel amit akarsz. Tizensok év helyi (német) tapasztalata mondatja azt velem és a feleségemmel, hogy egy-egy magyar látogatás során csak pislogunk az árakon, és akkor még ki sem térünk a termékek minőségére.
Éttermet meg bárhol találhatsz drágát. Egy tipikus random bajor étteremben a főfogások 15-25 euró között vannak, akár Münchenben, akár az Allgäuban, akár a Bayerischer Waldban vagy épp az Alpokban egy hegyi hüttében eszel valamit. Persze ha éppen 50-100 euróért akarok steaket enni, akkor hamar kijöhet egy 150-es végszámla. Mi a 2 gyerekkel, még ha mindketten "normál" adagot is kérnek ki, nagyon ritkán megyünk 100 fölé, pedig hidd el nem az étlap jobb oldalát sasoljuk.
Lásd még #42024 BeZol kommentjét.
#42021 kexksz
de ott is a cost of living joval gyorsabban nott a bereknel,Nagyon durván ez a helyzet. Covid előtt simán lenyomtunk egy majd' háromhetes nyugati-parti USA túrát, akkor még csak egy gyerekkel, és nem nagyon éreztük meg. Most kb. esélytelen lenne, és nem azért mert közben négyfős lett a család. Mindenhol durva infláció volt/van és azon az sem segít, hogy ez elmúlt 5 évben kb. bruttó 50-60k-val még nőtt is a household income. Nem érezzük, hogy jobban élnénk, inkább csak próbálunk a víz felett maradni, hogy pre-pandemic szint meglegyen.
#42022 Reggie0
Nagyotmondás? Hol? Épp elég a 2000 eurótól induló háromszobás ingatlanra gondolni, az igen drága. Nem a napi bevásárláson úszik el a lóvé, de azért iszok egyet az egészségedre a 9.99-ért vásárolt Ballantinesból.
Úgy hallom a szesz is jó olcsó odahaza... 
-
válasz
Dareiosss
üzenetére
A covid amúgy hatalmas vagyonátruházást hozott magával, a top 1% vagyona élesen növekedett, a milliárdosoké duplázódott, míg az átlagemberek rendesen megszívták...
Nagyon nehezen visszafordítható helyzet, ezt láthatjuk tőlünk nyugatra is, ahogy mondod, az elmúlt 5-6 évben elfogyott a jóléti puffer.

-
Dareiosss
senior tag
válasz
tototos
üzenetére
Ausztria.
Olvasva az elmúlt pár napot, nagyon tévúton vagytok a nyugati bérekkel.
Itt sávos adózás van: pl
2000 bruttónál 19%
4000:32%
6000:39%
8000:41%
Stb
Na 8000 bruttó már igen- igen ritka és az is (itteni fórumosan csak) 4761 euro. Szóval nettó 1818000. Itt kint a havi 8000-10000 bruttó extra jó fizetésnek számít.
A medián bér 55000 euro (ez 14 hónapból áll össze) szóval ez havi nettó 2680 euro
Költségek például:
Autófentartás: a havi kötelezőbiztosítás és adó lóerőtől függ, egy 140 le kocsira kb 120-150 euro
Rezsi: áram 28 cent/kw, gáz 1,8 euro/m3 víz+csatorna 7,2 euro/m3, szemét 6 hetes szállítás 60 liter vegyesszemét kb 35 euro per hó.
Ingatlan adó min 20 euro per hó. Egy 500 gbit net 45-60 euro. Lakás biztosítás 50 euro tól per hó. Tv adó 16 euro/hó
Élelmiszer: van ami olcsóbb mint Magyarországon sok azonos, de a hús az jóval drágább. 1 kg csirkemell legalább 10 euro/kg
Egészségügy, egy időpont urológus, nőgyógyász stb akár fél év is lehet. Fogorvos is sokszor több hónap, ha egyáltalán vállal. Háziorvos is változó, van ahol ott is időpont kell és csak 1-2 hétre kapsz. Sok vizzgálat fizetős hiába fizeted a tbt.
Alap Étterem: egy sör 5-6 euro, egy Schnitzel 16euro.
A legtöbb osztrák kap induló pénzt a szülőktől, nagyon sokan örökölnek komolyabb összeget. De az elmúlt 5-6 éveben nagyon komolyan elfogyott a puffer a fizetésekből. Szinte minden a duplájára drágult míg a fizetések 20-30 % ot nőttek. Pl már megvan a következő 2 éves fizetésemelés 2026-2027 évi 1,2% évente!!!!!
Kollégák akik régen 3-4 évente cserélték az audit már 6 évig használják, és utána se fér már bele egy új audi.
Havi nettó 3 milla vagy fölötte itt is egy nagyon szűk réteg keresi meg. A jól élő felső középrétegre akire gondoltok az itt jellemzően a vállalkozói réteg. De rengeteg a csőd manapság már nekik se megy olyan jól. Persze a felsőosztály az itt is nagyon gazdag és szélesebb is mint Mo-n
Szolgáltatások árai többszörös, mint Magyarországon. -
BeZol
őstag
válasz
D1Rect
üzenetére
Lidl/Aldi a legolcsóbb,
Rewe (=Spar) kb. 5%-al drágább,
a Kaufland pedig 10%-al.Lehet, hogy turistás és/vagy belvárosias részeken mozogtál,
ott meg emiatt eleve drágább
Én az EUR/kg árakat nézem mindig:
Gouda sajt 7,70 EUR/kg (akciósan 5,90)
Csirkemell 9,90 EUR/kg (akciósan 8)
Csirkemellsonka (95+% hústartalmú) 13,5 EUR/kg (akciósan 11)Rewe-ben gyakran 15 EUR/kg a csirkemellsonka
A sajt ára hasonló.
A csirkemell szinte mindig 15 EUR/kg, akciós esetben 10-12 EUR/kg.A laktózmentes 1,5%-os tej 1,09-1,15 EUR a Lidl-ben, akciósan 1 EUR.
Ugyanez Rewe-ben akciósan 1,15 EUR, amúgy mindig 1,39+ EURZabtej 0,99-1,05 EUR Lidl-ben, Rewe-ben kvázi csak 2+ EUR-sak vannak.
Rewe-ben 4 EUR a 8as pakk actimel. (közel 2 év után ma éppen 2 EUR volt, nem is értettem)
Lidl-ben 3 EUR a 12es pakk actimel (elmúlt pár hónapban kvázi mindig volt így akciózva)Helyi hentesnél 18 EUR/kg a csirkemell, míg a nemtom milyen fajta, de sötétebb húsú verzió 23 EUR/kg.
Ezek voltak azok a termékek, amiknél feltűnt nagyobb árkülönbség bolt és bolt között, a többinél nem nézem az árat, csak bedobom a kosárba azt, aminél kitapasztaltuk h ízlik.
Az áfonya, eper, alma fixen jobb ízű/minőségű a Rewe-ből, emiatt kvázi mindig ott vesszük a zöldség/gyümölcsöket.
Kaufland-ba nem járunk, mert tömegnyomor feeling mint egy Auchan/Tesco, és 99%-ban kiszolgál minket a Rewe/Lidl kombó.
Étteremben közel 2 év alatt mi még nem jártunk, nem is tervezzük, mert gyerekekkel szenvedős úgyis.
Környékbeli Döner/Kebab/Pizza legolcsóbban 7,5-8 EUR-tól indul.
A munkahelyre rendelt Döner/Kebab után mindkétszer beteg lettem (véletlen egybeesés is lehet, de gyanús), mikor most szombaton vendégségbe voltunk egy szülinapi partyn, a rendelt sajtos Pizzának lazacos mellékíze volt
(én gombásat ettem, és megint lebetegedtem
)
Ezek miatt kaját sem rendelünk, ahogy MO.-on sem rendeltünk már, csak a ZilaGo-ból (kétfogásos: leves + főétel 3490 Ft, és a főétel fele simán megmaradhatott vacsira)Heti 1-2 Rewe/Lidl bevásárlásunk (2 felnőtt, 2 kisgyerek) mióta visszajöttünk magyarországi nyaralásból:
2025.09.03 Rewe: 149,25 EUR
2025.09.08 Rewe: 127,69 EUR
2025.09.19 Rewe: 98,66 EUR
2025.09.23 Lidl: 61,19 EUR
2025.09.26 Rewe: 123,91 EUR
2025.09.30 Rewe: 73,27 EUR
2025.10.04 Rewe: 148,49 EUR
2025.10.10 Lidl: 87,65 EUR
2025.10.11 Rewe: 86,79 EUR
2025.10.16 Rewe: 95,86 EUR
2025.10.17 Lidl: 71,58 EUR
2025.10.22 Rewe: 26,81 EUR
2025.10.27 Rewe: 139,8 EUR
2025.10.30 Rewe: 91,35 EUR
2025.11.08 LIDL: 129,1 EUR
2025.11.08 Rewe: 138,6 EUR
2025.11.12 Lidl: 71,95 EUR
2025.11.18 Rewe: 118,5 EUR
2025.11.22 Lidl: 105,38 EUR
2025.11.27 Rewe: 129,77 EURÖsszesen: 2075,6 EUR / 13 hét
--> heti 159,66 EUR
--> havi 640 EUR környéke.Ez semmivel sem több, mint amennyi anno 2023-ban Kispesten volt...
Side note, de kb. a kaja 1/4-ede a gyerekek miatt fixen a kukában landol
,
én pedig napi 3 EUR-ért eszek a munkahelyen. (tehát ami a kukában landol hétközben, azt kvázi megenném amúgy
) -
kexksz
addikt
válasz
D1Rect
üzenetére
Dehat ugyanezt mondtam, de akkor harmadszorra is:
"Es megegyszer, meg nyugaton se teheti mar ezt meg a legtobb ember."
edit: vagy lehet en ertem felre
- a 106k jo vagy rossz? Nincs sajnos adatom keznel, de ott is a cost of living joval gyorsabban nott a bereknel, foleg a housing miatt. Epp ezert hangosak, mert ott nagyobb volt a habzsi-dozsi regen. Nalunk regen nagyon rossz volt, ezert jo, hogy most csak kicsit rossz. 
-
Lehet nekem nincsen meg valami, többször voltam az idén Németországban, de "minden" jelentősen drágább a lidlben/kauflandban.
Egyedül granolát találtam ami olcsóbb.
Tudom, hogy amikor ennek-annak éppen szezonja van, akkor jó minőségben van halomra, de akkor is relatív drága.Heidelberg 3 főétel, 2 víz, 1 sör = 152€.
-
vzozo
senior tag
válasz
tototos
üzenetére
Lakhatás, étkezés, hobbi, autófenntartás
Lakhatás: lokációfüggő. Ahol most lakunk, jelenleg 1 hasonló kategóriás lakást hirdetnek, mint a mienk, csak az 2000 euró warmmietevel. Mi kb. 1600-ot fizetünk, igaz 10 éve itt vagyunk. Nem szívesen költöznénk emiatt, de előbb-utóbb kell majd.

Étkezés: olcsóbb, mint Magyarországon
Hobbi: attól függ mi a hobbid.

Autó: dettó, milyen kategória, milyenek az igényeid. Fentebb ítam, hogy a teljesen kifizetett autónk kb. 400 euró havonta, de jobban átgondolva az akkor 400, hacsak áll a garázsban. Ha már megyünk vele, akkor tankolni is kell, külföldön pályadíjak, stb.
Szóval a lakhatást leszámítva minden kb. az egyedi igényektől függ. Bár igazából a lakhatás is, ha akarnánk mehetnénk falura, a halálfaszára, nyilván az is olcsóbb lenne...
-
tototos
addikt
Ha már felmerült itt a nyugati középosztály vs magyar középosztály.
Jelenleg mennyivel "drágább" mondjuk Németországban élni egy 2 gyerekes családnak? Lakhatás, étkezés, hobbi, autófenntartás -
vzozo
senior tag
Ez már az offtopik offtopikja lesz.

de ha 12 vagy 14 evesen rossz napot fogsz ki a kozpontin, az egesz eletedre rad rohad.
Sajnos nem magyar módi. Itt a németeknél (legalábbis Bajorországban) az áltisk 4-es eredményeid határozzák meg, hova mehetsz továbbtanulni. Erre még rá is játszanak a tanárok, tehát pl. a 3. osztályhoz képest a 4-ben nagyságrendileg többet kérnek számon és flexibilitás nélkül javítanak. Akárhol voltunk középiskolai nyíltnapon, kb. arról szólt mindegyik, hogy az iskolapszichológusoknak az egész 5. évfolyam arra megy rá, hogy helyrekalapálják a gyerekeket. Már akit lehet.Elvileg persze átjárható a rendszer, csak akkor hopp itt +1 év, ott +1 év ráhúzás, meg különbözeti vizsgák, és a végén leszel vagy 22 éves, mire érettségizhetsz.
Arról nem is beszélve, hogy ha a gyerek 10 évesen bekerül egy demotiváló, eléggé a minimumra lövő rendszerre, akkor nagyon-nagyon-nagyon kivételesnek és fejben erősnek kell lenni, hogy onnan kitörjön. -
avl
senior tag
epp most lattam:

Is the "middle class" living under the poverty line?
-
Madwe
nagyúr
Szerintem ezt csak a te buborékod miatt gondolod
Jellemzően a jó, stabil szülői háttérrel rendelkező gyerek, aki pozitív mintát kap szüleitől, s érzelmi szinten foglalkozva van, figyelve van, azok lesznek ilyen - szerintem helyes - értékrendű gyerekek.
Mert a helyes értékrendhez leginkább szellemi stabilitás szükséges, első sorban talán az, hogy belső igények s értékrendek alakuljanak ki, ne külső nyomásra.
Egyszerű példa: ha a szülők más gyerekekhez viszonyítják saját gyerekük teljesítményet. Ha a nagyszülők rászólnak a gyerekre hogy így nem illik viselkdeni (ez eddig rendben lenne) mert majd mit gondolnak mások!
Ezek mind beégnek a gyerekekbe, s csodálkozunk ha a mai marketingcunamiban felüti a fejét az anyagi kivagyiság...Ennél sajnos szerintem tendenciálisan továbbra is jellemzőbb ez a kivagyiság, ami általában az otthoni gyerekkori élményekből s túlkompenzációból ered - vagy anyagi, vagy szellemi biztonság hiánya, rosszabb esetben mindkettő.
-
Egon
nagyúr
A legeslegdurvabb ezek kozul a gimis felveteli, mert az az egyetlen vizsga, amit nem lehet soha kijavitani. Ujra erettsegizni lehet, egyetemet mindig megprobalhatod megegyszer, etc., de ha 12 vagy 14 evesen rossz napot fogsz ki a kozpontin, az egesz eletedre rad rohad.
Ez pontosan így van, ez dühít a legjobban engem is (nyolcadikos a kisebbik).
-
sakal83
addikt
válasz
buherton
üzenetére
Nem, de lattam top gimnaziumot🙂
Van alternativaja a magannak. De ahogy irod, van piaci res. Aki nem tud bejutni ilyen helyre, de van penze, az vehet hasonlot.Oktatasban kell a verseny sztem. Verseny es meres nelkul nelkul nincs fejlodes, csak hazugsag es kontraszelekcio.
Es nincs azzal sem baj, ha valaki 5. 100. 1000.ik, azzal van baj, ha nem tanitjak meg a gyerekeknek kezelni, hogy van okosabb, szebb, nagyobb, erosebb, alacsonyabb, gazdagabb, kevesbe okos, kevesbe szep, szegenyebb. Ez a tolerancia. De attol a cel, hogy fejlodjon.
-
válasz
buherton
üzenetére
> hogy egy vizsga alapjaiban képes a gyerek jövőjét meghatározni
A legeslegdurvabb ezek kozul a gimis felveteli, mert az az egyetlen vizsga, amit nem lehet soha kijavitani. Ujra erettsegizni lehet, egyetemet mindig megprobalhatod megegyszer, etc., de ha 12 vagy 14 evesen rossz napot fogsz ki a kozpontin, az egesz eletedre rad rohad.
-
buherton
őstag
válasz
sakal83
üzenetére
Ugy gondolod hogy nincs jo gimnazium, ahol boven hozzak, sot messze megugorjak a magant?
De van, viszont a számossággal és területi eloszlással vannak problémák
.Személy szerint teljesen mást gondolok erről. Szerintem az oktatásban semmi keresni valója a versenynek. Az oktatás egy végtelenül hatékony eszköz lehetne az esélyegyenlőségben és a társadalmi mobilitásban. És az hogy ennyire előtérbe kerültek a magániskolák az szerintem elsősorban azért történhetett, mert az állam képtelen jól ellátni a feladatát. Az pedig végképp a netovább csúcsa, hogy egy vizsga alapjaiban képes a gyerek jövőjét meghatározni. De ezzel most eléggé más irányba mentem.
Egy szó mint száz nem az van már, mint régen, hogy kb bárhova mehetett a gyerek, mert legalább a jó szintet elérte az oktatás színvonala. (Személyes tapasztalatom van ebben, mert nem jó hírű szakközépbe jártam.)
Személyes tapasztalatom az, hogy óriási különbség van az állami és a piaci alapon működő oktatás között az előbbi javára.
Hadd kérdezzem meg, hogy láttál már valaha magánintézményt működni belülről?
-
Egon
nagyúr
válasz
sakal83
üzenetére
Tartok tőle, hogy a saját, értelemszerűen statisztikailag nem reprezentatív, valamint időben és térben is korlátozott tapasztalataidból próbálsz általános érvényű következtetéseket levonni.
1. "Aggló": a Bp-i agglomerációba hivatalosan 81 település tartozik. Nyilván elég nagy a szórás közöttük. Vannak élhetőbb és kevésbé élhetőbb részek is.
2. Iskolák: a kisebbik gyerek játszik egy kosárcsapatban, ennek kapcsán volt szerencsém igen sok általános iskolában járni (jellemzően ezek tornatermében kerülnek megrendezésre a meccseik hétvégente): a IV.-től a XI. kerületig bezárólag több helyen (III. VXI., XVII. stb.). Olyan mértékű lepusztulást, amiről beszélsz, sehol sem tapasztaltam, bár nyilván volt pár iskola, amire ráférne egy felújítás. -
sakal83
addikt
válasz
sakal83
üzenetére
Osszefoglalva. Sajnos nem hiaba alakult ki a maganpiac az altalanos iskolai szinten, van ra igeny, mert eros piaci res van.
A kozponti iranyitas Bpen nagyon erezteti a negativ hatasat. Nem a realitas a vezeroelv. Ritkan mondok ilyet, de tipikus önkormányzat hatáskör lenne jo, mert a helyi igenyeket ok latjak. Nem a BM...
Alapnak kellene lenni, hogy Bpen elerheto tavolsagban mindenhol ujszeru altalanos iskola legyen, ami f6ig van nyitva es legyen tetszes szerint sportfoglalkozas delutanonkent. Es a tanari kar ne vandoroljon, allandosag legyen, mert a kolkok azt igenylik.
-
sakal83
addikt
Sajnos az "elit" (itt az uj qva draga uj tomb lakasokat vasarlokat ertem, nem prejorativ ertelemben) aki ezen a reszen vasarol, nem veszi figyelembe, hogy az elet is dragabb lesz (a kiszolgalo szemelyzetnek is) . Miert dolgozna ugyanannyiert egy tanar/orvos stb ott, ahol igenyek vannak es neki is dragabb a lakhatas, ha bivalybasznadon ugyanakkora a ber. Az aglos nyavalygasokrol meg hallani sem akarok, mert tevkepzetben elnek. Falura mentek vilagvarosi szolgaltatasi igennyel. Pont en is ezt tettem, kikoltoztem agloba hazba, 5 honapig birtuk. Pofan vagott a valosag. 2.5 ora inga a melohelyre, az oktatas szar, az ujak hisztiznek a regiek fujnak az ujakra. Igy egy gyors felismerest kovetoen el is költöztünk

Ra sem birok nezni az aglora, mert bar jo lenne hazban lakni, de totalis tevedes volt reszemrol, hogy ugy gondoltam, hogy a felet hozza a 13 keruletnek. Eleinte en is szidtam a kornyezetet, de ra kellett jonnom, a hibas az en irrealis elvarasom volt. Amire itt tobben - koztuk en is - vagyunk, az vilagvarosban nincs, vagy extreme dragan, amihez csoro vagyok.
Egy normalisabb lokacioban (csendes, kozel a belvaros, jo iskolak, nagyobb ter) egy normalisabb lakas/haz 200-400m kozott van...
Ez tokehasznalati dijban jelenleg havi 1.2-2m ft. Amortizacioban 250e-500e ft...
Az oktatasi allapotok mef extrem szaeok pesten altalanos iskolaba.
Most megyei jogu varosban vagyok. Itt kozepesek az iskolai infrastrukturalis allapotok, se nem jo se nem rossz. A tanari karban a valtozasok nem nagy mertekuek.
De vszinu megyek vissza Bpre. Ami ott van, az valami kegyetlen. Egyik jonak itelt iskolat neztuk peremkeruletben szo szerint rohad. En ilyet meg gondolni sem gondoltam volna, hogy letezik. A csatornak leszakadva, ablakuvegek kitorve, korhad minden... A tanarok jonnek mennek...
Bementem egy tornaterem felesegbe, es olyan budos volt, hogy ki kellett jonnom...
Csernobil jutott eszembe...
Bp iskolainak lezullesztese zajlik a videki iskolakhoz kepest.
-
A sokgenerációs értelmiségi (gazdag) családok kölykei ilyenek. Volt a közvetlen környezetemben hasonló társaság, aztán nem mondtad volna meg róluk, hogy milliárdos vagyon van mögöttük (mindez 10+ éve). Ruházat minimál, autóból is alsó-kategória használtan. Ami különbség volt, hogy egyikük se volt igazán törtető alkat, mert nem voltak rászorulva.
-
Egyebkent remelem, hogy majd ez visszajara fordul egy kicsit. Nagyobbik gyerekem maganiskolaba jar (felsobe), magyar viszonyokhoz kepest nem elunk rosszul, de a tobbiek gyakran jelentosen jobb anyagi hatterrel rendelkeznek. Az en gyerekemnel es a baratainal azt veszem eszre, hogy kifejezett ellenkezes megy a veretes ellen. Itthon egyaltalan nem elunk igy, szerintem, de megis rendszeresen megkapom a sajat gyerekemtol, hogy mittudomen, miert vettunk egy uj telefon, amikor a betort kijelzoju meg teljesen hasznalhato volt; eleve minden szulinapi bulin a gyerekek valami jotekonysagra kernek ajandekokat, eletemben egyszer sem hallottam, hogy egy bizonyos markat szeretnenek valamibol, emellett nagyon kornyezettudatosak mar tizenevesen.
Szoval remelem, hogy divatos lesz ez.
-
válasz
sakal83
üzenetére
Gimikben szerintem igazad van, de az ovi/bolcsi az sajnos olyan, hogy nem az 'elitkepzesert' viszik maganba a gyereket, hanem azert, hogy pl. egyaltalan bemenjen a tanar az orara. Mondjuk reszben te is ezt irod.
Budai keruletekrol irtam regebben, a legdragabb nm-aru kornyekeken sincs tanar az iskolakban. A kisgyerekkori 'zsenikepzesrol' szerintem hasonlo a velemenyunk, de nem errol van szo elsosorban.
Kozepiskola mas, ott akkor erdemes magansulit keresni, ha valami miatt specialis szuksegletek vannak (es nem csak neveles kerdese, hogy milyen gyereked van).
Gimikben a legjobbak meg mindig a klasszikus allami sulik, de nem mindenkinek alkalmasak. Akiknek meg nem, azt meg elegge az ut szelen hagyjak.
Új hozzászólás Aktív témák
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Philips LCD és LED TV-k
- PlayStation 5
- Okos Otthon / Smart Home
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Torrent meghívó kunyeráló
- urandom0: Mégsem számőzöm az AI-t az életemből :(
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 550W
- Akció! HP ZBook Firefly 14 i7-1165G7 16GB 512GB Nvidia Quadro T500 4GB 14" FHD 1 év garancia
- iKing - Apple iPhone 15 Pro Natural Titanium ProMotion 120 Hz, A17 Pro, USB-C 128 GB
- Bomba ár! Dell Vostro 5490 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone 16 Pro Max Desert Titanium Titán dizájn, Pro kamera, 120 Hz ProMotion,90%,3 hó gari
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

2025ben már az se rossz hogy van...
Látják hogy te tehetséges vagy, de ahhoz hogy ezt elismerjék vegyél részt egy kiválasztási folyamatban, majd utána végezz el egy halom képzést majd utána ha épp jól állnak a csillagok akkor bevesznek a körbe.
Dehogyis.
Úgy hallom a szesz is jó olcsó odahaza...

(én gombásat ettem, és megint lebetegedtem
,

Arról nem is beszélve, hogy ha a gyerek 10 évesen bekerül egy demotiváló, eléggé a minimumra lövő rendszerre, akkor nagyon-nagyon-nagyon kivételesnek és fejben erősnek kell lenni, hogy onnan kitörjön.