Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
szerenkemnek
üzenetére
1 év múlva dobbantanék a helyedben sokkal több pénzért.
-
szerenkemnek
csendes tag
Sziasztok!
Nincs egy hónapja, hogy végre Cloud Engineer-ként (AWS) dolgozhatok 9 évnyi IT-ban töltött idő után (a karrier malom lassan őröl nálam). Előtte sosem volt cloud csak help desk, support, rendszerintegráció. Van cloud practitioner cert, Azure admin cert is.
Brutto 950 000 HUF, havi ~20 000 cafeteria.
A piac szerint a kezdő cloudos brutto 1 200 000 HUF-t kaphat átlagban.
Én úgy vagyok vele, hogy most a kevesebb is biztosabb.Érdekelne a véleményetek. Jó döntést hoztam?
-
tener
csendes tag
válasz
Alexios
üzenetére
Nekem van egy indiai jó barátom, bár ő szakmailag messze a jobbakhoz tartozik. Ő egy céges relocationnel konkrétan kevesebb fizuért került Magyarországra, mint amennyit Delhiben kapott. Pedig br 1.2 vagy 1.3-mal érkezett Budapestre 9 éve,. Csak az új környezet miatt vállalta be és azóta is itt van.
-
mandleee
tag
válasz
Alexios
üzenetére
Aki tapasztalt és jó (vagy jobb helyen dolgozik) az tud jól keresni Indiában.
A medián közel hasonló, de a helyi jövedelem topikban röpködhetnek a nagy számok.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
https://www.levels.fyi/t/software-engineer/levels/senior/locations/india
https://www.levels.fyi/t/software-engineer/levels/senior/locations/hungaryDe ahogyan sokan tapasztalták a skála nagyon széles és nem kaphat mindneki jó fizut, de ez mindehol így van.
-
Alexios
veterán
válasz
Reggie0
üzenetére
Mennyi keres egy indiai IT-s? Gyors google keresés alapján nekem még csak közeli igazságnak se tűnik ez a kijelentés, de nincsenek számaim első kézből.
[link] ez alapján a reddit thread alapján nekem inkább _durván_ kevesebbnek tűnik mint itthon, nagyjából fele a jobban kereső bejegyzések is.
Persze aztán az is más kérdés hogy az milyen életszínvonalat enged meg nekik ott -
Reggie0
félisten
válasz
gyépés
üzenetére
Indiaban IT-ban mar jobban lehet keresni, mint itthon, ezert a kozepesek nem is jonnek Mo-ra, csak a benak akik kibuktak otthon vagy a jok akiket nem az olcsosagert, hanem a tudasert fizetnek. Mas helyeken, ahol joval tobb a fizu, mint itthon vagy indiaban, ott megtalalhato a teljes spektrum.
-
gyépés
aktív tag
válasz
dellfanboy
üzenetére
Én fejlesztő vagyok, de nekem kb 70%-ra estek vissza a fizuajánlatok a két évvel korábbi szintet nézve. Az elmúlt 2 hónapban mondjuk kezdett javulni kicsit.
Ezért is dolgozok most itthon, mert így már itthoni cégek is valid ajánlatok lettek, a legjobb ajánlatot is innen kaptam. Sajnos pont rosszkor lett vége a külföldi projektnek, nem jókedvemből váltottam ilyen rosszkor.
-
gyépés
aktív tag
Nekem is volt pár indiai kollégám az idők során. Az az érdekes, hogy ilyen közepes munkaerőt nem láttam soha, csak a teljesen jót, meg a haszontalant. Mintha ilyen kétpólusú volna az egész IT szakma náluk. Mondjuk 5-10 perc alatt észreveszi az ember melyik fajtával találkozott, aztán aszerint áll hozzá. De emberileg sosem volt bajom velük, sőt, általában barátságosabbak voltak az átlagnál. Csak ez a szakmai kettősség a fura nekem. Ami viszont az utóbbi pár évben feltűnt, hogy nem olcsóak egyáltalán. A leggkutyaütőbb is elég szép summákat keresett. Átlagban drágábbak voltak, mint a kelet-közep európaiak, viszont a sok kutyaütő miatt átlagban rosszabbak is szakmailag. Szóval egyelőre nem félek, hogy munka nélkül maradnék.

-
carapace
tag
Svájcban egy egy éves Senior PO contract nagybankhoz, 1000 CHF/napért szerintetek reális? Három éve amikor eljöttem az lett volna, de most nem tudom, hogy mi van ott azóta pontosan.
-
Sziasztok!
Mennyit érhet vajon a tudásom reálisan a piacon?
10+ év Java fejlesztői tapasztalat
Projektekben az első kő lerakásától(elemzés, több hétnyi egyeztetés ügyféllel) az utolsó porszem letörléséig részt vettem. Csapatjátékos és önálló hadsereg is voltam már
Springboot, DB, microservices, CI, stb. techstack
Angol full folyékony, jelenleg is külföldi projekten dolgozom -
Reggie0
félisten
válasz
-Skylake-
üzenetére
Az a baj, hogy olyan helyen dolgozol, ahol csak ilyeneket latsz, ez egy elegge into jel kell, hogy legyen. Amugy vannak am normalis munkahelyek normalis indiai alkalmazottakkal is.
Mellesleg otszor tobb indiai informatikus van, mint magyarorszag lakossaga. Nem fogod tudni megitelni oket 10-20 fos "statisztikabol".
-
Nekem nagyon jó tapasztalataim vannak az indiai kollégákkal, de a kínaiakkal is.
-
+1, mindkét véglet valós. Nekem is volt indiai oktatóm, aki valós időben írta a kódot ÉS magyarázott párhuzamban igen magas szakmai színvonalon. De láttam az ellenkezőjét is, amikor az állítólag 6+év tapasztalattal rendelkező indiai fejlesztő egy DB update jobot nem tudott megírni rendesen.
-
buherton
őstag
válasz
-Skylake-
üzenetére
Nekem egy autóban lévő biztonság kritikus rendszer tesztrendszerét és tesztjeit kellett átadnom egy indiai kollegának. Egyszer megkérdezte, hogy mi az a
#define, C-ről van szó és ez egy alap dolog. Huh, mondom ez sokáig fog tartani.De nagyon nincs más tapasztalatom.
-
Dare2Live
félisten
az én tapasztalatom alapján is vannak jó indiai szakemberek, nem is kevesen... de arányaiban valamiért magasan ott van a legtöbb semmirekellő. Egészen elképesztő mód tolják egymást, nagyon jó a marketingjük papíron mindenhez! értenek és managmentnek nagyon jól eladják magukat aztán amikor bekerülnek a csapatba kiderül, hogy valahol junior-medior között vannak.
Kedvencem amikor nem adják meg a +20%ot a bevállt kollégának ezért lelép. Kapunk egy senior/engineer/architektnek beharangozott indiai kollégát akiről kiderül, hogy az csapat egyik legmagasabb fizuját kapja ami ~+90-100%al több mint az elment bevállt kollégájé és valójában egy gyenge medior aki rendszeresen több kárt okozott mint hasznot. X napig javítgattuk amit elszúrt és volt rendszer ahol customer törölte az IDját és közölte ő nem dolgozik neki többé. Ilyet azért ritkán élünk meg.
És ilyenből volt pár. Aztán csodálkozik a cég mért esett be a morál...A mindent leokéznak, nem csinálják meg, kiderül nem is tudják egy külön mise. Értem a cikkben is benne van, hogy nem kell haragudni rájuk ilyen a kultúrájuk... de bkki evvel nem lehet együtt dolgozni...
-
HoTDoG
tag
Egyetértek, én is bőven láttam mindkét végletből. Én nagyon sok eszes, jólelkű, nagy tudású, angolul szépen beszélővel is dolgoztam. Meg persze a legaljával is. De hát másfél milliárd embert hogyan is lehetne általánosítani? Az utóbbi időben engem a recruiterek idegesítenek. Most ott érzem ezt az outsource vonalat. Hívnak német, angol, holland számokról, de persze indiában ülnek és végtelen igénytelen minőségben végzik a munkájukat.
Ami viszont feltűnő, hogy nagyon húzzák egymást. Ezerszámra települnek az USA-ba, kapják a munkavízumot, helyezik egymást cégen belül jobbnál jobb pozikba és nem csak a legélesebb késeket.
-
carapace
tag
Huhú, amikor Delivery Manager voltam a Morgan Stanleynél, na akkor volt az, hogy kaptam 20 embert, abból 1 volt magyar a többi Indiai. A legjobb a tesztelő srác volt, akiről egy hónap után kiderült, hogy nem tesztel, hanem automatikusan beállítja a storykat passed-ra. Kérdezgettük a srácot, hogy hát hogy tudnánk segíteni, közben kiderült, hogy még a böngésző cahce-t se tudja kiüríteni, szóal egy idő után feladtam, mentem a resource managementhez, hogy cseréljék le. (A resource management is indiai volt) Igen, természetesen lecseréljük, azonnal, jövő hétre meglesz. Nos, a tag még egy év múlva is ott rontotta a levegőt, a prod bugok annyira elszaporodtak, hogy egyszerűen lehetetlen volt normálisan fejleszteni, mert minden a bugfix-re ment el. Egy idő után fogtam magam, és én kezdtem el tesztelni. A fickó még akkor is ott volt, amikor eljöttem, épp tanította be az utódját.
Aztán ott volt a másik srác, aki senior volt a projekten, már három éve ott volt, na ő egy hónap alatt képtelen volt egy szimpla Rest API-t leimplementálni (azt hiszem egyes értékpapírokról kellett lekérni 4-5 ESG paramétert), aztán egyszer amikor már nagyon tele volt vele a hócipő, eltűnt hetekre. Amikor megjött, kiderült hogy felborult a lelki békéje, és valami templomba kellett mennie meditálni, hogy rendbejöjjön.
Aztán ott volt a tech lead, egy tüneményes belsős VP hölgyemény, aki amúgy tök segítőkész volt, csak amikor eljöttem, derült ki, hogy végig fúrt az ED-nél, mert ő akart lenni a DM.Szóval értem én, hogy ne üljünk magas lovon meg minden, de nincs az a pénz hogy én még egyszer... (na jó, van, de nagyon sok
) -
adam3
aktív tag
válasz
-Skylake-
üzenetére
Az elmúlt pár évben jobb minőségű szakmai oktatásokat kaptunk indiai emberektől, mint német/amerikai/francia szakértőktől. És a tag nem preziket olvas fel, hanem általa valósidőben készített rajzokkal magyaráz és minden kérdésre azonnali választ is ad.
De igen, nagy a szórás, volt szerencsém a másik véglethez is. De egy egész nemzetet leírni nem szabad pár példa alapján.
-
-Skylake-
addikt
válasz
eladocuccaim
üzenetére
huh, ez a legnagyobb felelmem...
engedjuk el amugy szerintem, nem fogjuk egymast meggyozni.
-
vzozo
senior tag
válasz
eladocuccaim
üzenetére
+1
Fentebbi szinteken is vannak problémák, de az inkább kulturális (lásd High vs. Low Power Distance cultures) mintsem hogy szakmailag tökhülyék legyenek. A topiktárs "enyhén" rasszista.
-
-Skylake-
addikt
válasz
eladocuccaim
üzenetére
"Persze a lvl 1 supporton, ticketing mögött, legalapabb tier 1 tesztelésen több a szerencsétlen."
hat ebben tok egyetertunk, csak nem ezt csinalja a csapat. szoval jogos, csak hogy jon ide ?
"Nem tudom mi a szakma alja meg teteje, de ha ti ilyenekkel dolgoztok együtt, mint amit leírsz, akkor nehezen hiszem el, hogy rajtuk kívül mindenki különleges tehetség vízumnyertes
"edes istenem... segitek akkor : NEM dolgozunk ilyenekkel. egy masik ceghez kerul a project, a csapatnak meg KT-zni kell. ez az "egyutt dolgozas".
-
eladocuccaim
tag
válasz
-Skylake-
üzenetére
Érdekes, én eddig többnyire kifejezetten okos, jó képességű indiaiak tömkelegével dolgoztam együtt, akik kiemelkedőek voltak. Persze a lvl 1 supporton, ticketing mögött, legalapabb tier 1 tesztelésen több a szerencsétlen.
Nem tudom mi a szakma alja meg teteje, de ha ti ilyenekkel dolgoztok együtt, mint amit leírsz, akkor nehezen hiszem el, hogy rajtuk kívül mindenki különleges tehetség vízumnyertes
-
-Skylake-
addikt
válasz
eladocuccaim
üzenetére
ezekkel nem en dolgozok szerencsere, hanem a nagy csapatom amibe vagyok 1 resze van ezen a projecten, en egy teljesen masikon. azt meg mar ne is haragudj, de netto leszarom hogy szerinted mi a "szakma legalja" , itt ket devops csapat kozott zajlik le egy project teljes tranzakcioja. a csapatunk ezen "kisebb" csapata a vilag egyik legnagyobb cegenek biztosit (tervez, deployol/supportol) egy teljes infrat, ezt az infrat adjuk at 1-1-be egy masik cegnek. azert talalkozunk ilyenekkel mert ilyenek, ennyi. de gondoltam hogy jon valaki majd aki dolgozott eletebe egyszer egy indiaival abbol a 65milliobol aki amugy IT-ban rontja a levegot es elmondja majd, hogy az a baj hogy csak az ucat soporjuk a billentyuzettel...
btw mi a szakma teteje ? csak erdekel.
-
-Skylake-
addikt
válasz
azbest
üzenetére
en dolgoztam veluk (szinte kizarolag csak veluk) 1,5evet, most dolgozok elvetve 1-2-vel, parom meg ~2eve szinte csak veluk (en IT, parom finance).
vallalhatatlanok es az egvilagon semmi keresnivalojuk a fejlett vilagban. a munkajuk minosege konkretan nem merheto, nem rossz, hanem nem merheto. en vegigneztem egy KT callban ahol 1X-en ultek, 3-an a mi oldalunkrol es a maradek toluk, vegigneztuk ahogy 10 ev (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) tapasztalattal - es tenyleg 10 ev, tehat fizikailag 10 ev - a 7-8-9 ember nem ertette, hogy miert nem talaljak a keresett processeket task managerben, MIKOZBEN AZ EVENT VIEWERT NEZTEK. vegigneztem, ahogy ulnek csondben 8an es probalnak rajonni, hogy HOGY TUDNAK KERESNI EGY NOTEPAD++-ban. 2 perc iszonyatos kinos csend utan nyogte be egy munkatarsam, hogy ha nem tartjak megfelelonek a notepad alap keresosavjat , akkor nyomjak meg a ctrl-f-et.ez india. azer mondom, ameddig 10 ilyenre jut 1 europai aki dolgozik addig elketyeg igy a dolog. de ha az felmond akkor minden mindegy, ebbol 100at is hozhatsz a helyere, nem fog szamitani.
-
azbest
félisten
válasz
-Skylake-
üzenetére
Indiai kolléga mesélte kulturális különbségként, hogy illetlenség nemet mondani. Ezért, ha indiában azt kérded, hogy az a vonat kukutyinba megy-e, akkor igent fognak válaszolni az információnál, akkor is, ha amúgy alsólapátfalvára megy.
Ezért nagyon ügyesen kell tudni kérdezni, különben jól be lehet szopni vele, kerülni az eldöntendő kérdéseket
[link] -
-Skylake-
addikt
vegyenek lol, majd utana megtanitjak nekik hol van az X a jobb/bal felso sarokba. mi is vegignezzuk parommal mindkettem, ahogy cserelik ki az europaikat indianokra, hat sok sikert. annyi fogalmatlan nyomorultat mint amit az az orszag a munkaeropiacra szar , szinte mar hihetetlen. de csinaljak csak nyugodtan, majd borul a faszba az egesz
most meg mukodik a modell, mert 10 indiai-ra jut egy europai/amcsi aki megcsinalja a 10 random munkajat, aztan amikor majd ot is elkuldik akkor a 11 indian majd pingelheti a masik 11et hogy do the nedful. iszonyuan varom ezt a pillanatot
(szerk : EN IS ismerek olyan indiait, aki ~~~~~hasznalhato. nem ez a lenyeg, hanem az a maradek 150 aki erre az egyre jut.) -
vzozo
senior tag
válasz
D1Rect
üzenetére
A céget nem érdekli az infláció, az érdekli, hogy pénzt termelj.
THIS.
Én idén pl. kemény 1.09%-os emelést kaptam, pedig itt Németországban is volt egy szemmel látható infláció.
Bónusz meg promó nélkül évről-évre kevesebbet keresnék reálértékben. Eleve a bónusz az része a megállapodásnak, a promóért pedig meg kell dolgozni keményen és ritkán jár - szóval ez annyira nem vigasztal számszerűen.
Nyilván a mérleg másik oldala, hogy alkalmazottként így is extrém magas a bérem, és kb. ennyit enged a céges policy. Azon kell lavíroznom, hogy a vezetőség fejében ne merüljön fel, hogy igazából ezért a pénzért 4-5 (nem kezdő) mérnököt is felvehetetnének egy olcsóbb országban, és akkor nekem annyi.
-
otapi
tag
válasz
Strezi
üzenetére
Az elmúlt 2 évben két multival is volt/van munkakapcsolatom, az inflációra való hivatkozást mindkettő azzal ütötte el hogy ez őket sosem érdekelte a fizetés szintek megállapításánal, helyette megnézik hogy a versenytársak az adott régióban/országban emelnek-e és mennyit és ők is ahhoz igazítják. Aztán ez jóval elmarad az inflációhoz képest, vagy el is maradt teljesen. Van is fluktuáció bőven, mert érzésre váltáskor könnyebb kialkudni az inflációnövelt magasabb bért. Csak ne az inflációra hivatkozz

-
Strezi
őstag
Lassan ideje újratárgyalnom a két éve változatlan, remote-kontrakt áramat angol/amerikai multival.
Ki mivel indítana? Magyar infláció, angol, amerikai? Senior, kvázi "alkalmazotti" pozi nagy csapat spec területén, elvileg 2026+-ig van igény a munkámra... -
lumpy92
aktív tag
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Benéztem, kellett a tisztázás

-
Jokanz012
csendes tag
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Köszi az inputokat, én is így látom, de nem biztos, hogy kiülném a völgy végét, kitudja mikor lesz jobb helyzet, derűs időszak a jobb fizuhoz és kihívásokkal teli munkához. Elbocsátás nálunk elvileg nem lesz, papirtologatás HO-ban megmarad. Érdemes lehetne felkészülnöm pl. egy PMP-re önállóan?
Estiben pedig egy kétkezi szakmát is elkezdtem
Karrier szempontból a többi RnD ipart nézegetem első körben, talán előny oda a tapasztalatom, de jól fel kell mérnem a helyzetet.
-
lumpy92
aktív tag
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Nincs érdeklődő a meghirdetett használt dolgaidra, így érted?
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
Jokanz012
üzenetére
Szerintem kapaszkodj az állásodba, mert most nem érdemes újnak meg próbaidősnek lenni az autóiparban.
Bár eladócuccaim szerint nagyon sötéten látom a jövőt, de szerintem jobb most kevesebbet keresni és majd jobb időszakban váltani, mint aztán munka nélkül maradni, és két szét közül a földre ülni. Én a mostani helyzetben csak extrém fontos/jó esetben ugrálnék.
Ráadásul most hatalmas emelésekre nem számíthatsz, míg a derűsebb időszakokban igen, jobb akkor váltani, amikor sokkal többet tudsz kérni.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Jokanz012
üzenetére
Próbálkozz azzal nem veszítesz de ha váltasz extra óvatosan.
Ahogy te is látod az autóipar (is) döglődik, mindenhol megszorítás nemrég néztem a negyedéves gyjket nagyon csúnyák. Sok helyen indulni fog egy elbocsátási hullám... marasztalni se fognak.
És nem csak autóipar IT... PM vonalon se rózsás a helyzet. -
Jokanz012
csendes tag
Sziasztok,
Autóiparban, műszaki RnD PM-ként 1,05-öt kapok bruttóban 29 évesen, keveslem. Döglődik az ipar, nem is várható extra emelés, nem hiszem, hogy határozott kommunikációval sokkal többet adnának.
Mennyit lehetne elkérni más helyen, automotiveban, vagy azon kívül?
Lehet dobbantanék, néztem Ausztriát, évi min. 55k, 60-65 lehet reális. Dél-Németo. kicsivel több, 70-75. Sajnos elég sok terület szűkül, nem tudom feladjam-e a langyos, de biztos kényelmet. -
-
Qtya123
őstag
válasz
pető bá'
üzenetére
Röhögünk, de néha azért elgondolkozom, hogy egészen komoly és nagy cégeknél is mennyi olyan ember "elfér" a saját területén, aki minden túlzás nélkül a vicc alanya.
Azt látom, hogy nagy cégnél azért, mert elvész a tömegben, kicsinél meg általában valakinek a valakije, vagy egyenesen a tulaj hozzátartozója.
Hasonlóan "vicces" sztori, amit ismerős kamionos mesélt az irányítójáról. A kiscsaj adott neki egy fuvart, ami ~890 km-re volt, hogy akkor aznapi lerakó. Mondja a sofőr, hogy és ez szerinted hogy fog menni? Kiscsaj: hát 10 óra vezetési időd van és 90-el tud menni a kamion, az 900 km egy napra...
Néha azért csodálkozni szoktam, hogy a világ még működik.
-
carapace
tag
Szerintetek két év egy helyen már elég ahhoz, hogy ne tartsák az embert jobhoppernek?
-
mandleee
tag
válasz
Qtya123
üzenetére
A versenytilalmi nagyon sokszor szerepel a munkaszerződésekben, de én még sosem tapasztaltam, hogy valóban élnének vele. Felmondásodkor egy tételes listát kellene kapnod a konkurens cégekről, hogy kik azok, de ellentételezést kellene kapni érte, egy év esetén pl. fél évnyi fizut.
-
Qtya123
őstag
válasz
Drizzt
üzenetére
"A főnököd reakciója alapján nem tűnik nyitottnak az őszinte kritika fogadására. De a leírásod alapján te sem vagy nyitott ennek az adására teljesen. Az árulkodó ebben, hogy nem akartad megmondani, hogy hova mész egyáltalán."
A kritika adása részemről úgy gondolom nem azzal indul, hogy arról beszélek, hogy melyik céghez megyek. Azért nem akartam megmondani, mert gondoltam, hogy a vergődés lesz, hogy már megint "azok". Továbbá én úgy gondolom, hogyha megkérdeznek annyit, hogy hová mész és én azt válaszolom, hogy maradok a szakterületen, akkor elég amatőr dolog tovább erőltetni a kérdést és barkóbázni, ahogy tették...
Én nyitott vagyok a problémák és a távozás indokainak kifejtésére, ezt maximálisan meg is tettem, de tudtam, hogy ugyanolyan falra hányt borsó lesz, mint az előttem távozók esetén. Így is lett. Náluk ha valaki távozik, akkor mindig az értetlen csodálkozás az első reakció. Annyit mondtak rá, hogy igen tudjuk a problémákat, de megoldási irány/javaslat nem volt a részükről és korábban sem tapasztaltam ezt. A fizetést emelgették ilyenkor, de elmondtuk, hogy nem az a baj és látható is, hiszen továbbra is távozunk.
Mindegy, nem is ennek a megoldása volt a lényeg, hanem a jogi oldala. Versenytilalmi szerződésem nincs természetesen.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Qtya123
üzenetére
Nincs eszköze semmi törvényileg. Azt nem tudom tudja-e már, hogy versenytilalmi szerződést csak és kizárólag külön ellentételezés fejében lehet kötni. Tehát ha azt akarja, hogy ne menjenek oda az emberek, akkor valamit jelentősen meg kell változtatnia. Ez nyilván lehet a pénz, de azért van sokféle más eszköz is. Írod, hogy sokak szerint gyenge szakmailag. Akkor önmagában az lehet egy jó irány a számára, ha ezekhez a szakmai megnyilvánulásokhoz teret ad. Ami megint lehet nagyon sokféle. Lehet van akinek a szakmai többlet az, ha van valakitől tanulni. Másnak az, ha megfontolják legalább az ötleteit. Harmadik típusnak az, ha kap munkaidőn belüli szabad időt, hogy olyen belső dolgot megcsináljon, amire alapból a cég sosem adna időt. Sok dolgot lehet tenni. De a reakciója alapján leginkább most erős tagadási fázis van. Legjobb ilyenkor, ha sikerül valahogy lehiggadni és átbeszélni akár a távozókkal valóban teret engedve nekik, hogy mik a valós problémák. Veled kapcsolatban ez nyilván nem történt meg. A főnököd reakciója alapján nem tűnik nyitottnak az őszinte kritika fogadására. De a leírásod alapján te sem vagy nyitott ennek az adására teljesen. Az árulkodó ebben, hogy nem akartad megmondani, hogy hova mész egyáltalán.
-
Reggie0
félisten
válasz
Stylewars_kp
üzenetére
Ja, arra en is kivancsi lennek.
-
Qtya123
őstag
Üdv!
Bedobom ide is, nem teljesen jövedelem, de melós dolgok és úgy látom annyira nem kötött a téma általában és nektek több tapasztalatotok van a multikkal, mint nekem:
Bocs, litánia lesz, de akinek ideje engedi kérlek olvassa el ha van kedve:
Egy érdekes helyzetet akarok megosztani, illetve néhány kérdést feltenni.
Adott a jelenlegi cégem, ahol 1 éve dolgozom. Van a közelben egy másik konkurens cég is (meg sok másik is van itt), amelyhez 2 év alatt elég sok ember távozott. Nagyjából úgy ment a dolog, hogy mikor egy ember átkerült és a másik cég bővült, kellett új ember a munkakörben, akkor mivel a korábbi kollégák tartották a kapcsolatot egymással, akkor megkérdezték a régi cégnél dolgozó adott kollégát, hogy jönne-e, így egy újabb kolléga oda került a konkurens céghez.A jelenlegi cégemnél nagy a fluktuáció az elmúlt 2 évben (előtte kb ismeretlen fogalom volt és kihalásos alapon lehetett bekerülni, de véleményem szerint elbízták magukat, hogy ők a királyok és szép lassan a többi cég is beérte őket, már vonzó volt máshol dolgozni).
Most nálam volt ugyanez a helyzet, meg tudtunk egyezni váltok, mert szakmailag sokkal jobban lehet ott fejlődni, több, HO, jobb béren kívüli juttatások.
A felmondáskor persze rögtön jött a faggatás, hogy ide megyek a szomszédba? Ahhoz a céghez? Én nem akartam mondani, hogy igen, de azt sem, hogy nem, mert kb rálátni a parkolóra, hülyén éreztem volna magam, hogy azt mondom, hogy nem és 1 hónap múlva ott látják az autóm a parkolóban. Így azt mondtam, hogy nem szeretnék céget mondani.
Persze ez alapján rögtön arra gondoltak.Ma pedig a cégvezető elkezdett előadást tartani nekem, lényegében tényként kezelve, hogy oda megyek és a tökük tele van, hogy az a cég elszívja a munkaerőt. Továbbá kényszerképzetei voltak, hogy DIREKT rálicitálnak az emberekre, hogy odavigyék őket és ez a cég meg szívjon. Mondtam neki, hogy nekem nem rálicitálás volt, hanem bővülnek, az a főnököm által is ismert dolog, hogy ott jobban lehet fejlődni szakmailag, így nekem az fontos. De annyira be volt sértődve nem rám, hanem a másik cégre, hogy személyeskedési szinten fikázta ott a vezetőket, meg azt mondta, hogy majd telefonálgat (gondolom csesztetni őket, hogy de szemetek vagytok), meg hogy a jogi osztállyal keresi a lehetőségeket, hogy miként tudná ezt megállítani, hogy elszívja a potens munkavállalókat a másik cég, nekik meg marad a lom.....
Elmondtam neki, hogy egyrészt, hogy ennyien távoznak innen az nyilván belső problémákat is feltételez, továbbá azért nem mindenki ide ment. De úgy látom nem ment át neki, még mindig abban van szerintem, hogy ők a királyok, a legjobbak és ide mindenki jönni akart. Magukban nem keresi a hibát, vagy a megoldást, inkább bűnbakot keres a másik cégben.
Azt a jogi osztállyal kapcsolatban elárulta, hogy olyanon gondolkodtak, hogy a munkaszerződésbe beleírni, hogy 1 évig nem mehet felmondás után a munkavállaló konkurens céghez. De rájöttek (micsoda meglepetés, erre úgy kellett rájönni és nem alapból egyértelmű?) hogy ezzel magukat szívatnák meg, mert senki, vagy nagyon kevesen írnának ilyet alá.
A kérdésem az, hogy bármilyen módon meg tudják torpedózni jogilag a dolgot, vagy annyi van csak a kezükben, hogy csesztetik a másik céget, hogy de szemetek vagytok?
Felmondani már felmondtam, az ottani ajánlatot elfogadtam, a HR már küldte a belépéshez kitöltendő papírokat, stb...Tudnak jogilag esetleg valami hülyeséggel támadni a másik cég felé? Hogy versenytárs ellehetetlenítése, vagy akármilyen más maszlaggal?
Jártatok már ti így? Elég kellemetlen helyzetnek érzem, hogy egyik multi esetleg odaszurkál a másiknak, hogy b@szódj meg. Főleg az lenne a kellemetlen, hogy az én személyem érkezése során történik ez... (hozzáteszem a leendő cégnél a közvetlen vezetőm pontosan tudta, hogy ez lesz, kicsit a legelején agyalt is, hogy engem válasszon-e, mert tudta, hogy tűz lehet).
-
eladocuccaim
tag
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Hú, szerintem nagyon sötéten látod ezt az egészet, ennél sokkal de sokkal egyszerűbb a magyar munkaerőpiac.
-
tototos
addikt
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Ez volt a pozi amivel megkeresett a fejvadász majd a CV-m után kérdezte a c++ tudást és azt mondta hogy szerinte az kevés ide:
Requirements:
- English fluency
- up to date C/C++ knowledge in a Linux based environment
- experience with security analysis
- experience in the automotive sector is preferred, particularly with ASPICE
- experience with TARA
Title: Senior Software Security Engineer (m/w/d)
Possible Salary Range: EUR 90-120k*
Location: remote located in Hungary, (2 week induction in Germany)Az autóiparban szerintem nagyjából kimaxoltam a dolgokat, még talán 1 szint lenne amit el tudok érni(céges autó, nagyobb bónusz) de fizuban ez is kb a bónusszal lenne több mint a mostani, úgy hogy a céges autó helyett pénzt kérek.
Nem akarok kilépni egyik napról a másikra, még adok 1 évet a dolognak, addig talán nem rohan el mellettem a világ. A mostani helyre is azért jöttem, hogy újat tanuljak, de sajnos egyelőre inkább az a fázis van amikor mutatni kell az eredményeket és az mindegy hogy milyen módon csinálod csak működjön.
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
tototos
üzenetére
Csak akkor van bármi értelmes esélyed és lehetőséged, ha fogod magad és kitanulsz mást.
A bosch fejlesztői tapasztalat (szerintem) sokszor nem jelent annyira jó minőségű tapasztalatot.
Ha kevés tapasztalatod van c++-ban, akkor miért nem nyújt fejlődési lehetőséget neked a hely?Most amúgy nem magától értetődő, hogy van lehetőséged visszamenned az autóiparba. (maximum a kapcsolatrendszereden keresztül)
Szóval szerintem az a valódi kérdés, hogy a mostani munkád mellett kitanulj-e valami mást. Szerintem számodra most nem valós alternatíva az azonnali kilépés.
Szerintem mindig érdemes kitanulni új és új dolgokat, mert jót tesz az agyadnak, a karrierednek, és sokkal jobb most magadtól, mint amikor a kényszer fog rábírni.
-
buherton
őstag
Go. Aki esetleg nem ismerné: [Miért és mikor érdemes Go-ban programozni? - Szabó Dávid (LeanNet)]
-
-
buherton
őstag
válasz
tototos
üzenetére
A váltás sosem egyszerű. Nekem féléven keresztül miden nap munka után toltam, a tanulást, házi csinálást, keresést, stb. A végére még azt is majdnem feladtam, hogy német céghez nem megyek. Szerencsére sikerült máshol találni. A nyelv is segített, mert nem olyan bloatware, mint a C++.
Sok éve a budapesti Morgan Stanleybe eljött Bjarne, aki elmondta, hogy mi lesz a C++20-ban. A végén csirke voltam megkérdezni, hogy a billentyűzeten maradt-e olyan speciális karakter, amit a nyelv nem használt még fel?! C++11-nél kiszálltam.
-
tototos
addikt
válasz
buherton
üzenetére
Fejvadász talált meg remote állással. C/c++ volt az elvárás. Rákérdezett a c++ tudásra ott mondtam hogy 1 éve fejlesztek benne és alap tudásom van. Aztán irta hogy ez kevés az álláshoz.
Linkedinen nézegetem az állásokat de vagy olyat találok ahol sw developer kellene vagy olyat ahol meg engineering manager pozi ahol meg az adott nyelv/stack mély ismerete az elvaras. -
buherton
őstag
válasz
tototos
üzenetére
Hát egy új területen szerintem bruttó 1,3-1,5 fizura számíthatok.
Tavaly váltottam a beágyazott világból a cloudra, ami jelentős váltás volt, és ennél többet sikerült elérni.
Ha nem váltasz ilyen értelemben területet, akkor biztosan esélyes vagy a még több fizura.
Nem igazán vagyok jó programozó
Villamosmérnökként végeztem és a kezdetektől programozok. Nekem ~10 év kellett, hogy rájöjjek nem SW developer vagyok, hanem SW engineer. Ez alapjaiban változtatta meg, hogy hogyan viszonyuljak a tudásomhoz és a teljesítményemhez.
Nem várom már el magamtól, hogy mindenféle flancos nyelvi elemet megértsek és uram bocsá' jól tudjak használni, erre ott van a SW developer csapattárs, aki ezt tudja és segít beletenni. Viszont elvárom magamtól, hogy a kód igenis legyen jól szervezve, és hogy a kód minden esetet figyelembe véve legyen megírva, stb.
Egyébként nyelvet is váltottam, ami segít a fentebbi megvalósításban. Már nem akarom elolvasni az ~1500 oldalas Metaprogramming in C++ c. könyvet
. -
Reggie0
félisten
válasz
nyunyu
üzenetére
Hat. Nekem pl. kellett egy 85-os TV-t vennem, hogy messzirol nezzem a kijelzot, mert romlik a szemem. Meg egy setapadot, hogy legyen mozgasos 15 perc piheno orankent, stb..
Komplett szekrenysor is belefer, ha szukseg eseten meg tudod pakolni munkaeszkozokkel. En pl. egy rakat ikeas tarolodobozt, izzot stb-t is cegre vettem, mert a munkavegzeshez ezek is kellenek. Sot, tobb emelheto asztal, gamer szek stb. mind mehet koltsegnek.
Neha elmehetsz repi cimszoval munkaebed/vacsorara lehetseges uzleti partnerrel.
-
nyunyu
félisten
válasz
Reggie0
üzenetére
Nekem pl. az a bajom, hogy ötletem sincs, mit kéne/lehetne költségelnem a szoftverfejlesztő kft-mre.
3 éve építettem magamnak egy fullos PCt, meg vettem egy laptopot, elvileg mostanra amortizálja le őket nullára a könyvelő.Most akkor megint vegyek mindenből újat, amikor a réginek sincs semmi baja?
Autóm nincs, nem szeretek vezetni.
BKV/vármegye bérletet automatikusan elszámolja a könyvelő, de az ugye csak havi 10k.Irodabútoron gondolkozom, mert van pár ősrégi, lecserélendő asztalom, székem.
Komplett szekrénysor nem tudom mennyire fér bele. -
nyunyu
félisten
válasz
Dare2Live
üzenetére
Ha levonod a 365 napból a 14 ünnepet, meg a 25-30 fizetett szabadságot, majd a maradékot elosztod 12-vel, az fog kijönni, hogy átlagosan 18 munkanapból kellene kitermelned magadnak a nettódat.
Ugye amikor nem dolgozol (szabi, beteg...), azért vállakozóként nem kapsz pénzt.Pl. 100k napidíj *18 *0.68 = ~1.22M maradna a zsebedben átlagosan, mínusz a költségek, ami ~1.8M bruttó alkalmazotti bérnek felelne meg, de itt nem számoltam a gyerekek után járó SZJA kedvezménnyel.
Költségek:
- Kft alapításhoz kell ügyvéd, 3 éve volt valami 25k a cégbírósági hercehurcával együtt. Elvileg igazolni kéne, hogy megvan egyben a minimum 3M törzstőkéd
- vállalkozás indításhoz elég bemenni az okmányirodába/önkormányzat gazdasági osztályára kitölteni pár papírt, meg beadni néhány nyilatkozatot, pl. hogy tied az ingatlan ami a vállalkozásod székhelye lesz. Ez ingyen volt 7 éve, amikor még katáztam
- könyvelő: évi 14*20k? (12 bérszámfejtés + decemberben éves leltár+ áprilisban éves beszámoló)
- vállalkozói bankszámlanyitás ingyenes, számlavezetés első évben ingyenes, utána is valami nevetséges díja van (100Ft?) *
- havi bér+adók átutalása után fizetsz kb. 2k-t a banknak, meg 5k-t az államnak (most emelték a tranzakciós adót a másfélszeresére!)
- évi 5k a csempeadó (amiért a Parragh szokta osztani a zészt a minimálbéres katás csalóknak), idéntől ezt az agrárkamara is elirigyelte, szóval ha bármilyen zöldség/gyümölcs/élelmiszer jellegű tevékenységi köröd van, az újabb 5k sarc.* értelmes banknál. OTP/MBH páros erősen felejtős, azoknál már a levegővételért is fizethetsz havi 3k-t, ha céges ügyfél vagy.
-
Dare2Live
félisten
Alkalmazotti vs vállalkozói vonalon ki milyen szorzóval számol, honnan éri meg ugyanúgy vagy jobban a vállalkozói?
És ilyen peremfeltételek mellett mekkora szorzóval érdemes számolni:
-Vállalkozói ha jól értem lényegében napibér. Azaz ha azonos mennyiséget nem akarok/tudok dolgozni mint alkalmazottként ami évi 2hónap (32nap szabi ami 2 gyerek nyári/őszi/téli/tavasziszünet miatt muszáj + saját és a 2 gyerek betegség elvisz évi átlag 10napot.)
-Nincs vállalkozás ennek is van költsége
-Az első félévben 100% kelleni fog könyvelő. Aztán lehet késöbb is.
-Költségelni nem nagyon fogok tudni, megvan minden ami kell.
...meg biztos van még jópár költség... amit most nem tudok. -
tototos
addikt
válasz
Drizzt
üzenetére
Egyedi tool fejlesztésben van több tapasztalatom elsősorban C#-ban de írtam már python SIL tesztert is. Érdekel a platform tervezés fejlesztés is amikor a meglévő tudást/tapasztalatot lehet használni.
Nem rossz programozó de nem is hatékony. Meg nálam az az expert programozó aki az adott nyelven ismer minden trükköt esetleg olyan speciális függvényeket amitől gyorsabb és jobb kódot tud írni.
Amúgy meg keressek minél többet minél kevesebb felelősséggel és munkával
-
Drizzt
nagyúr
válasz
tototos
üzenetére
A devops is jelentős részben programozás is. A többi devops területhez értesz? Ha esetleg nem, akkor miért szeretnél devopsra váltani?
"Nem igazán vagyok jó programozó, mert mindig hatszor átírom meg azon gondolkozom hogyan lehetne még jobban megírni valamit."
Ettől nem lesz valaki rossz programozó. -
tototos
addikt
válasz
dellfanboy
üzenetére
Jah az lemaradt hogy egy államközeli cégnél vagyok ahol szerintem 2 3 év max és húzzák a rolót. De lehet hogy 1 év múlva. 10 évet máshol voltam onnan váltottam. Autoiparban nem keresnék ennyit vagy max nagy mázlival.
-
tototos
addikt
Sziasztok!
35 évesen 10 év autoipari tapasztalattal ti meddig maradnatok egy cégnél ahol viszonylag jó a fizetés(bruttó 1,9) nincs nagy felelősség de fejlődési lehetőség se nagyon. C++ban meg pythonban kell kodolni(chatgpt is játszik) valamint opensource repokban elérhető dolgokat integrálni. Elvileg lenne kutatás de arra nem igazán kut idő meg már biztos valaki megcsinálta alapon túrod a netet.
-
Drizzt
nagyúr
[KSH MONITOR - KeresetekKÖZZÉTÉTEL: 2024. 08. 07.]
Annyiból érdekes, hogy vannak kvinitilisenkénti átlagok. Szóval a felső 20%-ba esők bruttó fejenkénti átlagos keresete 1,379M forint havonta. Azt is le lehet olvasni, hogy ebben a kvinitilisben volt a legkissebb a jövedelem növekedése éves alapon. -
válasz
D1Rect
üzenetére
Nem éri meg informatikusnak lenni, a cikk is írja:
”Dell azt tervezi, hogy 100 000 alá szorítja alkalmazottainak számát. A vállalat egyelőre nem erősítette meg a konkrét számot, de az értékesítési és marketingcsapatokból már legalább 12 500 embert elbocsátottak augusztusban.” -
nyunyu
félisten
válasz
tboy93
üzenetére
Ne emlegesd.
Nemrég kirúgott hajnali pacsirta BAnak volt a mániája, hogy ha valamit nem értett az exceleimen, amiből hétfő délre kellett volna prezit csinálnia a főnökségnek, akkor péntek délután 2-re hívott össze egy meetinget, amin megpróbálta még egyszer elmagyarázni a saját gondolatmenetét, amit elsőre nem jól sikerült gondolatolvasnom.
Aztán hétfő 9-kor megkérdezte, hogy állok az elemző szkriptek újraírásával, kéne a javított excel. -
válasz
HoTDoG
üzenetére
Van benne tapasztalatom, dolgoztam part time több role-ban is, jelenleg is csinálom ezt, és van rengeteg ismerősöm, aki szintén. Ez alapján mondom, hogy nem megérős a buli. A part time-ot jellemzően azért csinálják a cégek, hogy ne kelljen teljes időben fizetni embert, de közben az esetek többségében elvárják, hogy elérhető legyél akkor is, amikor nem fizetnek érte. Ha elvállalsz 2 part time PM melót, egészen biztosan többet fogsz dolgozni, mintha 1 full time-ot csinálnál. Biztosan van kivétel, és te lehet, hogy ebbe futottál bele, de nem ez a jellemző.
#38396sutszi
Ezt nagy csapat esetén még belül is nehéz kezelni. Most azt csináltam, hogy tömbösítünk legalább napon belül meetingeket, mindenki rábólintott, aztán következő héten jöttek páran, hogy dehát ez nem jó. Persze máskor meg sírnak, hogy szétforgácsolódik a napjuk.
Új hozzászólás Aktív témák
- Projektor topic
- Tiltott témává tenné Kína az öngyilkosságot az AI számára
- 3D nyomtatás
- Facebook és Messenger
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- LEGO klub
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- További aktív témák...
- Olcsón! LG 34WR55QC-B 100Hz 21:9 UltraWide USB-C PD Machez is! Gari: 2027.áprilisig.
- Liquid Freezer III 360 - használt, garancia: Alza 2031.02.16-ig - ALKUKÉPES.
- Asus Rog Strix G513 144hz Laptop Eladó!
- Mobil LTE hotspot router TP-Link M7200 V4 4G/LTE 150Mb/s,WiFi 2,4GHz 300M
- Four Connect Stage2 2x10mm2 prémium hangfalkábel Nakamichi banándugókkal
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 9060XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asus VG27AQL3A 27 180Hz IPS QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Razer Barracuda X Chroma Black gamer Fejhallgató
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4240
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

)