Hirdetés
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: Poco F2 Pro facepalm
Új hozzászólás Aktív témák
-
blt-blog
junior tag
Nalunk az adatgyujtes / ertekeles az minden ev novembereben tortenik meg, decemberre befutnak mindenhonnan az ertekelesek. Januar-februarban megszakerti a HR es a finance, kiderul mekkora a pot amibol osztani lehet. A penzugyi ev marcius vegevel zarul, a vezetok mar marcius elejen megkapjak a beosztottjaik leveleit, amiben szerepel a bonusz es az emelt fizetes osszege, valamint a keplet amit hasznaltak. Ezt face2face beszelgetesen tudjuk nekik ismertetni marcius utolso heteig bezarolag, az utolso heten mindenki kezhez kapja ugyanezt a pdf-et. A marcius vegen erkezo aprilisi fizetes mar az emelt osszeg plusz a bonusz osszege.
-
> Kinek a BATNA-ja fölött: a cég rád vonatkozó BATNA-ja vagy az adott alkalmazott B terve játszik? Utóbbi esetben honnan tudod, hogy konkrétan mennyi a BATNA?
En most az alkalmazottera celoztam, de nyilvan mindketto szamit.
> Utóbbi esetben honnan tudod, hogy konkrétan mennyi a BATNA?
Hat, ez a menedzsment meg a HR dolga.
Tehat pl. ha van mondjuk mittudomen, egy nagyon jo enterprise Java fejleszto, aki iszonyat keni a ceges rendszert, akkor lehet, hogy ot kicserelni evi 10 millo forintba kerulne, de az adott piacon a hozza hasonlok 2 milliot keresnek. Igy lehet mondjuk neki fizetni 3-at, es akkor mindenki jol jar. (Marx meg forog a sirjaban, de az mas kerdes.)
-
Kinel hogy asszony kormosenel reggel 8-tol 17-ig fixen be van tablazva a csaj. 1 ora / ember. De a csaj konkretan idegbe jon ha valaki kesik 3 percet, olyankor jon a lebaszas, 15 perc kesesnel meg bünti köröm
alias azt csinal amit o akar es nem amit te kersz, mondvan hogy az idobe csak az fer bele. Enni nem eszik kb egesz nap. Ilyen 7-10k/fő. Es nincs hozza idopont! Full tele van. Ha lemondasz egy idopontot, akkor buko, jossz kovi honapban, mert masik szabad akkor lesz csak. A “megsem er ra valaki” szituban, ha nem szol elotte nap akkor a csaj kiszamlazza az alkalmat a kovetkezo koromepitesnel, nem szivbajos. -
eladocuccaim
tag
Ez inkább ugy van hogy inkabb ok baxnak at mindnekit, nem hogy oket...
Én azt látom, hogy 4-6 óra munkákra 700E-1M+-ós összegeket szórok ki. Igen, ezek sima vállalkozó melósok. Igen, nincs olcsóbb. Igen, a környékünkön tele van ilyen ember nem egy ingatlannal, a kutyájuknak is teslával, stb. És 0 felelősség meg stressz, mert pont leszarja a munkája minőségét. Utána meg sok siekrt, hogy leverd rajta.
Én meg cseszhetem a diplomám, szaktudásom, meg a sok stresszt, melót... Vagyis arra jó, hogy ki tudjam fizetni ezeket a félnótásokat.
-
sakal83
addikt
Na jo. Engedjuk el ezt a temat...
Ertelmetlen beszelni errol, foleg kiragadott peldak eseteben.
Nem keresnek ennyit, bruhuhuhu. Szegenyek felmerik es nem rendeled meg oket...
En is csak hallucinalom, amikor kifizetem, illetve az ismeroseim, akik ebben elnek, csak kitalaljak hogy tele vannak ilyen szektorban, es valojaban minimalberbol raktak ossze az 5-6 lakasnyi zsetont...
Persze megertem, hogy nemelyik ember meg hallani sem akar rola, hogy a dugulaselharitonak tobb penze van, mint neki...
-
tototos
addikt
Nekem van ezek szerint rossz szektorból tapasztalatom, de pl az utóbbi két évben csak alapbérem volt+ cafeteria(netto 40 ezer/hó), most meg alapbér és mellé 1 havi bónusz. Ezzel lesz meg nagyjából az éves bruttó 2 millió. Asszonynál van több minden de neki is havi szinten max 50 60 ezer nettóban.
Plusz ahogy látom a béren kívülivel az alapbért szokták kompenzálni, tehát hiába nagy a bónusz ha az alapod kisebb. Bosshnál pl ez a céges autó. Kapsz bruttó 1,6 körül de mellé csapják a 15 milliós céges autót tankolókártyával és legyél boldog. -
sakal83
addikt
Ha te 3m nettoval nem erzed magad kozeposztalynak akkor nagyon el vagy tevedve es olyan buborekban elsz, hogy erdemes ebbol kitekintened.
Nem sertesbol, nem szemelyeskedes, de mostanaban ilyen mondatokat az allami felallami szektorokban dolgozoktol hallok...Ennyi nincs becsben az atlagber nettoban...
Ez az osszeg tobb mint az atlagber 3xsa...
-
blt-blog
junior tag
"lehet hogy "csak" mondjuk 2.8M egy hónapra vetítve), és nagyon nem érzem magam sem gazdagnak, sem (felső)-középosztálybelinek"
Mi ketten asszonnyal hozzuk nettoban a 3.5M -t havonta, ha atszamoljuk forintra, pedig most kicsit erosebb is a forint, mint szokott. Meg egy kicsit felette is vagyunk. Egy fel evvel ez elotti arfolyamot nezve inkabb a 4M-nel tartunk. Semmi vezeto beosztas, mindketten a taplaleklanc aljan vagy talan egy picit felette vagyunk. Mi sem erezzuk magunkat gazdagnak, kulonosen most nem, hogy vettunk egy lakast. Holnap erkezik fizetes. Momentan az anyagi helyzet eleg komikus:

Siralmas lenne, ha nem lenne mellette mondjuk durvan 15-20M megtakaritas, de az a vesztartalek, ahhoz nem nyulunk. De igy csak komikus, elegge varom mar holnap, hogy jojjon a fizetes. Utoljara egyetemista koromban kellett ho vegen ennyire centiznem a megmaradt penzzel, de akkor nem kellett meg ket gyereket is etetni. Most jelenleg ott tartok, hogy ahol amexet nem fogadnak el, ott nem tudok vasarolni

-
tototos
addikt
Hát jelenleg számomra a bruttó 2 millió forintos fizetés is olyan kategória, hogy rakjam össze a két kezem ha megkapom. Szóval nem az van, hogy csak úgy az ember után vágják ha ért valamihez és dolgozni szeretne. Asszony jelenleg bruttó 1 milliót keres és szintén nem látom, hogy ezt megduplázná egyik napról a másikra.
-
Apophis
őstag
Dettó, hátteremet leírtam, asszony orvos, nagyjából ezen a szinten vagyunk. Gyerek nincs. Nyilván nem nyomorgunk, és nem kennyérre kell a pénz, de a középosztálytól nagyon messze vagyunk. Azok az ismerősök, akiket már talán oda sorolnék, ennél többet keresnek hetente; vállakozók, jó háttérrel. Külföldre szakadt ismerősök nem nagyon keresnek havi 5M alatt, amiből lakásban kényelmesen eléldegélnek.
-
tototos
addikt
2019-es a cikk, azóta durván hatott az infláció, szóval a cikkben szereplő 2 millió forint, mára már inkább a 3 felé közelít. Számomra jelenleg elképzelhetetlen a nettó 3 millió forint/hó mint családi bevétel.
A cikk alapján a német középosztály megegyezik nagyjából a magyarral, a probléma, hogy kiadásban nagyon hasonló a 2 keresetben viszont nagyon nem. -
Ismerem a konkrétumokat, ott dolgozom.

És még egyszer, se a főnököm, se a főnököm főnöke (300 ember) nem kap céges autót. Az lehet, hogy a Tribe leadek igen, de alattuk meg van 700 ember. Na, most érted. Ez nem főosztályvezető szint, hanem bőven fölötte.
És elfogadom, hogy abban a szervezeti egységben, amiről te beszélsz jobban osztják a verdákat. Itt nem.
Én is elég sokszor járok az M12 garázsában, de nem láttam leparkolva a Suzukikat. Majd holnap jobban figyelek.

-
Hát, nem tudom, hogy az agilis szervezetet hogy lehet átfordítani erre az osztály-főosztály, stb. dolgokra. De ha jól emlékszem SCL szinten se jár még autó, aki alatt van vagy 300 ember. Szóval az OTP-nél tényleg nagyon-nagyon kevés ember kap céges kocsit, legalábbis IT-n.
MOL-t passzolom. Ettől függetlenül tartom, hogy ez a Vitara-Octavia vonal ezen a szinten egy vicc. Octaviát normális helyeken az utolsó előtti melósnak osztogattak. T-nél szakértői szinttől járt, ami egy közepes, nem vezetői pozíció.
Arról nem beszélve, hogy a Skoda minősége úgy lecsoffadt, hogy az öcsém most szabadult meg tőle sikítva, mert recsegett-ropogott, hitvány szar volt az egész. És mindez egy 94-ezret futott fiatal példány volt.
-
-Skylake-
addikt
"A középosztály (azon belül pedig a felső-középosztály) definíciója pedig eléggé szubjektív, pontosabban többféle definíció is létezik, amelyek meglehetősen nagy szórást mutatnak."
nincs abba semmi szubjektiv, egyetlen egy dolgot kellene erteni (amit latvanyosan nem sikerul), hogy a kozeposztaly az nem a nepesseg kozepe....
-
tototos
addikt
Hát pont a hit hiányzik belőlem. Szkeptikus vagyok, hogy soha senki a világon nem csinált még ilyet és majd most mi fogjuk megvalósítani nagyon mély tudás nélkül. Ami vonzó az, hogy ha meg bejön akkor elég nagyot lehetne keresni vele.
D1Rect: jelenleg munkanélküli vagyok így az időm inkább a kukába megy minthogy keresnék vele. Nyilván az is hízelgő(jó kis taktika) hogy kb az első ember vagyok akinek felajánlottak pozit, tehát látnak bennem valamit.
-
Reggie0
félisten
Informatikusoknak egy alom: nagyon jo a legkondi es 0-24 van minden szolgaltatas, nem olyan dogrovas, mint Bp-en elni. Ha az autokat es a motorsportot szereted, akkor szinten eleg megtalalod a helyed, mert olcso az auto, az uzemanyag vannak jo palyak es amugy is lehet kimenni a sivatagba duneket hagni.
-
carapace
tag
Hát tekintve, hogy arrafelé nem nagyon van szja, szerintem édesmindegy.
Ma délután ráfeküdtem a témára, kitoltam 5-6 jelentkezést az emirátusokba, a chatgpt szerint az én szakmai hátteremmel, kb 150k USD medián elérhető, ami azért már nem rossz, Svájcban ennél többet kerestem, de ott azért a költségek sokkal durvábbak. -
azbest
félisten
Ott hibádzik leginkább az egész, hogy nem mennyiségi, hanem minőségi problémáról van szó. Nem sok analfabéta rabszolga, hanem értelmes és jól kereső ember az, akik kitermelik az ország működtetési költségeit.
Na ez nincs. Helyette leépülés van, magas adók (és járulékszerű adók) vannak kivetve, de a szolgáltatás érte vacak és mindenki stresszes, hogy a saját életével mi lesz dolgozó szegényként, hogy gyereket felelősségteljesen lehet -e vállalni egyáltalán még. Aztán persze van olyan kör, akik így vagy úgy a felső 1%-ból okoskodnak, mert nem értik, hogy az ország 90% szarban van. És van egy másik kör, akik semmivel sem törődnek, csak csinálják a gyerekeket a gyártósorhoz.
A nyugdíjat nem sok éhenkórász rabszolga fogja kitermelni. A rendszer buta éhenkórászokat akar, mert befolyásolhatóak és nincs erejük, ha szivatják őket is. Ebben a rendszerben sokszor azok viszik a terhek nagy részét, akiket köpködnek az eltartottak.
Ez kavarodik azzal, hogy sok helyen a management inkompetens és amiatt rabszolgatként bánnak az alkalmazottakkal. A saját szervezési alkalmatlanságukat próbálják fedni azzal, hogy mindig ég a ház és stresszelik a dolgozókat, hogy mindig a cég az első a saját életük és egészésgük előtt is. De azért vállaljanak gyereket is

-
A gyerektelenek leginkább más nemiszervével a csalánt csépelőkhöz hasonlítanak, ami fokozódik, ha még rinyálnak a gyerekesek "kiváltságain" is.
Sajnos eléggé kezdenek elszabadulni az indulatok, pedig ez egy békés beszélgetésnek indult... de azért megjegyezném, hogy igen is kiváltságokat kapnak a gyerekesek, ahogyan #41544 Qtya123 is mondja, de a munkahelyi kis kiváltság már tényleg csak hab a tortán.
Félreértés ne essék, egyébként én magamtól sosem kezdenék el erről vitatkozni, de ha már így felhoztátok a témát...Csak hogy idézzek az államunktól (1 hónappal ezelőtti hivatalos közlemény):
Az elmúlt 15 évben 4400 milliárd forintnyi adókedvezmény maradt a családoknál, a következő négy évben pedig még további 4000 milliárd forint maradhat náluk
Nem mondanám, hogy ez már az a szint, ahol bármiféle megjegyzés rinyálásnak, vergődésnek számítana, igenis a gyermektelenek (azok is, akik szeretnének, de még nem jött össze!) fizetik meg mindezt - direkt (irreálisan magas adók) és indirekt (ingatlan vásárlás ellehetetlenítése CSOK és egyebek nélkül) módon is. Inkább azt nevezném rinyálásnak, hogy ha valaki ezt megjegyzi, azonnal kapja a támadást.
Erre a hsz-re is sokan fel fogják kapni a vizet, de ezt tényleg ahhoz tudom hasonlítani, amit az előbb is kibeszéltünk: mint egy munkahely, ahol nem tudják megoldani az egyensúlyt a munka és magánélet között, ezért félmegoldásként egy-egy csoportnak kedvezményeznek, a másik kárára, ezzel konfliktusokat okozva.
Nem véletlenül hangoztatja ennyire a kormányunk, hogy csakis nálunk kapnak ennyi mindent a családok... igen, mert máshol nem annyira elb*szott a rendszer, hogy ezek nélkül nem tudnak megélni a gyerekesek. Extra kiváltságok nélkül is megy nekik
Ezt kellene mindenkinek megértenie, és egy olyan rendszert kialakítani (a kormánynak és a munkahelyeknek is), ahol ilyesmire nincsen szükség. Helyette hirtelen elszabadultak az indulatok, elindult a személyeskedés...
-
Reggie0
félisten
Ennek a kijelentésnek pontosan nulla köze van a HO-hoz, még ha azzal összefüggésben is született meg a gondolat.
Ha figyelmesebbne elolvasod, akkor ennek pont ahhoz volt koze, hogy abban vajkaltak, hogy ki mit csinal a HO alatt, mikozben igazabol senkinek semmi koze hozza, az output legyen meg es kesz. Ezert mondtam, hogy az is csak egy hobbi. Nem a munkaado valasztja a dolgozonak, sot a munkavallalo maganugye, hogy mivel tolti a szabadidejet.
-
Reggie0
félisten
Mivel a HO-nak kb. semmi koze nincs a produktivitashoz, igy nagyon nincs is ok, kevesebbet adni annak akinek nincs gyereke. Ez gyakorlatilag egy mondvacsinalt kegy gyakorlasa a csaladi allapot szerinti diszkriminacioval. Te meg ehhez tapsolsz. Gratulalok.
Plane, hogy a gyermekvallalasi kedvnek es az extra HO napnak nulla kapcsolata van.
-
Reggie0
félisten
Az volt a tema, hogy pl. miert kap kevesebb home office-t az akinek nincs gyereke, vagy miert van hatrasorolva bizonyos napokon szabadsag kivetelere. A populizmus az, hogy itt eloadjatok, hogy teljesen normalis az, ha masodrendu allampolgar lesz a gyermektelen. Latszik, hogy ratok is hat az orbani agymosas, hiaba hiszitek azt, hogy nem...
-
Qtya123
őstag
Ez nem fekete és fehér. Sokan szimplán nem szeretik, ha bizalmatlanok velük kapcsolatban. Végzik a munkát, de mindig jön a kérdés, a figyelgetés. Aki olyan az nem feltétlenül azért sír ezen, mert naplopó, hanem mert nem kezelik felnőttként.
A másik, hogy ahol az van, hogy végtelen a munka, ott nyilván az aki nem karrierista, vagy munkamániás, az nem fogja a saját belét azért kitaposni, hogy utána kb levegőt sem tud venni, már kapja a következő feladatot.
Középút.... Ésszel kell tolni a cég szekerét, az ár érték arányt figyelembe venni magadra nézve.
A munkahelyed nem egy jótékonysági szervezet és ő is csak a saját érdekeit nézi. De ott a Te példád is. Elég volt open to workre állítani a LinkedIn profilodat és már ki is b@sztak. -
proof88
addikt
Gondolom naponta, hetente történik ilyen.
Én éppen ezért minden nap bemegyek az irodába, hátha leejtem és összetöröm a céges telót, hogy gyorsan ki tudják cserélni.
Amúgy nincs bajom azzal ha be kell menni az irodába, mert ahogy mondod, covid előtt ez volt a természetes. Én sem értem, miért sírnak az emberek azon, ha most be kell menni heti 2-3 alkalommal.
Ami nekem fáj, hogy én nem lettem kárpótolva: azok az emberek is ezen sírnak, akik covid előtt úgy néztek rám mint a véres rongyra, ha néha elkéstem a reggeli standupról. Most meg a seggüket alig bírják egyáltalán bármikor bevonszolni az irodába.
Főleg csak szerdán tudják, el is neveztem corporate kérődző napnak a szerdát, állnak sorba a birkák, tehenek, nyakukban a sorszámozott bilétával az ebédhez délben, hogy tuti sokat kelljen sorban állni, nehogy spóroljanak 10 percet egy 11:15-ös ebéddel, nekik délben kell odaállni és bégetni, utána ebéd, kv, büfizgetés, kérődzés, aztán lehet menni a gyerekért. Egy csomó multinál még a rendezvényeket is szerdára rakják emiatt most már, mert akkor van bent az emberek többsége. Hétfőn és pénteken pangás van. Csütörtök még viszonylag erős. Többi napokon nehéz bemenni mert nehéz az élet, sok dolguk van szegényeknek, de amikor én a heti 5 alkalomból elkéstem standupról, akkor én voltam a köcsög.
-
Reggie0
félisten
Rosszul gondolod. Sok oran at tomegkozlekedni szerintem meg nagyobb szivas is, mit lehipozni es atkenni par cseszet, azzal legalabb megvagy 15 perc alatt.
De az egesz lenyege, hogy rad akarnak eroszakolni valamit, amit te nem akarsz. Hogy neked ez nem szempont az a te egyeni preferenciad, de nem gondolnam, hogy ezt masokra ki kellene vetiteni.
-
Alexios
veterán
Értem, tehát a technológia fejlődés és a világ változása nem számít.
Ahogy az is oké ha a cég felvesz téged a világ végéről, majd mivel a JPMorgan úgy dönt hogy megszünteti a ho-t, emiatt neked is kelljen innentől bejárni, remek indok, szerintem mindketten örüljünk hogy nem kell a másikkal dolgozzunk

-
Reggie0
félisten
Nem kifacsart. Van valami amit eddig nem kellett csinalni erre radverik. Azt is mondhatnak, hogy holnaptol havi 2-szer te takaritod a retyot. En meg mondhatnam neked, hogy mit izgulsz az szinte semmi, bele kell ferjen 90%-ban nem kell csinalnod es sokkal rosszabb lenne, ha minden nap kene.
-
Na, akkor arra a részre reagálok: a kivételezés engem is dühít. Nálunk ez úgy néz ki, hogy 3-at kell bejárni, de kisgyerekre, távolságra hivatkozva ez le tud menni 1-re. És ez elég sok embert felbasz. Merthát más meg szeretne biciklizni, én meg falat mászni, és sokkal kényelmesebb lenne ezt HO-ból intézni (az operatív részletekbe nem mennék bele). Más meg ugye a gyereket hurcolja, erre kap plusz HO-t. Akkor én miért nem kapok azért, hogy időben el tudjak indulni sziklát mászni?
Van olyan kolléga, aki elköltözött Bp-ről, és megkapta a +2 nap HO-t. De hát érted, akkor én költözzek el Sopronba ezért? Igazságtalan, na. Mondom ezt úgy, hogy ezt a kollégát kifejezetten kedvelem, de a rendszer maga egy rossz vicc.
#41398Alexios
Egyetértek. Szerintem se rossz, ha a csapat találkozik párszor a hónapban (de akkor legyenek ott mind). -
Alexios
veterán
100 éve meg mindenki a földeken meg gyárakban dolgozott és az is jó volt, de vannak ilyen korszakhatárok ami után változnak a dolgok.
Tudok több olyan cégről is aki kifejezetten elkezdett Bp helyett országszinten embert keresni, mert ha már távolról dolgozol akkor mindegy, csak nem mindegy hogy aztán amikor meggondolod magad a szomszéd kerületből kell visszarángatni vagy mondjuk Nyíregyházáról.
Saját tapasztalat alapján amúgy a havi 2-nek simán lehet értelme, sőt, több értelme van mint több más hibrid setupnak, ahol se nem vagy remote de igazából bent sincs rendes setupod és ugyanúgy online megy minden meeting. -
Az utazásra nem kap bért. De lényegtelen is. Aki megteheti, hogy ilyen preferenciái legyenek, az hülye lenne belekényszeríteni magát olyan helyzetbe, amit nem akar.
#41395tototos
Hát, igen. A hibridnek ebben a formában tényleg nem sok értelme van. Nálunk mindig van legalább 1 ember, aki HO-zik, szóval így is - úgy is be kell csörögnie mindenkinek online. Tárgyalóból meg eleve kevés van, vadászni kell, gyakran hiába vagyunk onsite, akkor is teams marad az asztaltól. Nyehh.
Annak több értelmét látom, hogy kijelöljünk 1-2 napot, amikor mindenkinek bent kell lennie, és tényleg legyen együtt a csapat. A többit meg mindenki úgy ossza be, ahogy akarja. -
tototos
addikt
De aztán Covid alatt kiderült, hogy nem csak irodából lehet dolgozni hatékonyan, ahogy előtte állították. Én semmi értelmét nem látom a hybrid munkarendeknek. Vagy legyen onsite az egész, vagy legyen full remote. De az, hogy heti 2-3 napokat dolgozol otthonról, majd menj be az irodába mert az a szabály. Jah és ezzel együtt változtassuk meg a munkarendet és azokra a napokra szervezzünk valami közösségi dolgot, hogy legyen mivel indokolni a bemenetelt.
Nagyon kíváncsi lennék a tényleges okokra, amiért kezd terjedni a return to office. Aki otthonról nem dolgozik, az irodában sem fogja széthajtani magát. Akinek meg kell az irodai légkör, az menjen be és társalogjon. -
Persze, de gondolom nem 20 év után váltottál. Mert a kolléga senior poziból akar egy teljesen új (melós) karrierbe belefogni. Ebben egyszerűen nem hiszek. Én csak kudarcokat látok magam előtt. A banda fele már asztalos, villanyszerelő, ács akart lenni. Aztán végül mindenki szépen visszakullogott az irodába.
Az más, hogy valaki pár év után belekezd valami másba, vagy rokon szakterületek között vándorol. De az, hogy a programozóból majd kőműves lesz, az vicc.
-
-
mrots
tag
En decemberi kezdessel a kovetkezo par hetben fogok egy 50+ -os embert felvenni az en csoportomba. Vannak mas jelentkezok, de o az, akivel ugy latom, hogy a tobbi emberem jol egyutt fog tudni dolgozni, mikozben a tudasa is megvan. Nyilvan az osszes felvetelrol nem tudok nyilatkozni, csak amit latok, arrol.
-
Madwe
nagyúr
ebben se feltétlen látom hogy bizonyított lenne az ok okozat, van több oka is.
Az egy dolog hogy eleve szűkebb az 50+ emberek számossága, de jellemzően ők szeretnek beragadni egy poziba, míg fiatalon nyilván amennyire csak lehet váltogat az ember. Biztos hogy azért van kevesebb 50+os belépő mert őket nem veszik fel? erre akkor lehetne jól válaszolni, ha meglenne pl az a metrika is, hogy hány 50+os jelentkezik adott pozícióra, milyen %ban utasítják el őket, szemben a fiatal titánokkal. -
-Skylake-
addikt
ahogy az intel/amd is hozza ki evrol evre a 30 eve szarra reszelgetett x86 procikat, mikozben meg az apple 5 eve bebizonyitotta, hogy az x86-nak koze nincs mar a jelenlegi valosaghoz....
nyilvan evTIZEDEKBE tart meg majd mire az utolso szottyos "egyszer osszeraktuk orokke igy megy majd" ATM-elbol es hasonlo beagyazott cuccokbol kikopnak az ilyen x86/java es tarsai cuccok, de hogy azert ne legyunk mar ennyire vakon...
a piac nagyjabol 3 olyan iranyban fejlodik ami emlitesre melto, AI, cloud native es microservice. ezekben mindben vannak a javanal jobb valasztasok. en ertem, hogy a sor melle 1993-ban odadobott win 3.1 host-on 32 eve futo barmi az java es azt is ertem hogy az is marad ameg el nem rohad onnan, csak a vilag mar nem itt tart.
azert jelennek meg az uj nyelvek/megoldasok mert valtoznak a problemak amire az informatikanak reagalnia kell, az komoly problema ha ezt magyarazni kell.ui: azt meg hagyjuk is, hogy igazabol az egesz kerdeskor ertelmet veszti mondjuk 5 ev mulva. klasszikus ertelemben vett "kodolas" max hobby lesz, akinek 5 ev mulva is java kell az majd vesz java ai agentet, aztan helo.
-
tototos
addikt
Az volt a mondás hogy ez egy ilyen műfaj és tudtuk hogy lehetnek ilyen esetek. A probléma akkor volt amikor több héten keresztül minden nap dolgoztunk mert jött a határidő( ez fix volt nem tudtál rajta tolni) és ennek a kompenzálása is csak csúszó lett mert nehéz lett volna plusz pénzt kérni közbeszerzés után.
Amúgy nem volt gond ha napközben elmentél ügyet intézni amikor nem volt hajtás. Ami fájt az ok az amikor a 4 napos hosszú hétvégén dolgozni kellett majd az volt a mondás hogy csúszóval tudsz később is 4 napos hétvégét csinálni. Ami igaz de mondjuk a feleségem nem tud.
Ahol még pilotkent volt ott meg azon vasalt el hogy van mindenkire bevezetik vagy senkire. És ez több ezer embert jelentett aminek az lett a vége hogy van aki nem tudja kihasználni ( laborban dolgozó technikusok) így ne legyen senkinek. Plusz ugye ahol több ezer ember van nagyon nehéz egységesen gondolkozó felettest találni így volt amelyik csoportban kötetlen nélkül is úgy dolgoztak a másikban meg nem bízott bennük a felettes így nagyobb felügyeletét tartott. -
A CFO nem TV-n végzett ember egy szállodában.
Mint ahogy egy IT-cégnél se IT-s végzettségű.A TV-n végzett arcok recin kezdenek jellemzően, aztán mennek tovább a ranglétrán. A szakma gyakorlati jellegéből fakadóan mindenki alul kezd.
A TV nem közgazdász, hanem üzleti képzés. A legalapabb közgáz tárgyakat tanulják, némi pénzüggyel, számvitellel kiegészítve. Semmi, de semmi köze a közgazdászképzéshez. Nem véletlen, hogy külföldön ez rendesen elválik még nevezéktanban is (Economist, Business).
A lányod azért választotta ezt, mert ez volt a divatos. Anno a suli tele volt olyan arcokkal, akik ezekről a nulla szakokról menekültek át a rendes képzésekre, vagy választottak szakmai mestert, és szenvedtek az alapozó tárgyak hiányától.
-
ParmaBoy
aktív tag
Ez így van, egyik barátom HR-es, jelenleg egy fejvadász cégnél van, és mondja, h akkora szívás nincs, inkább csak bizonyos iparágakban, régen a megbízásaik felét az IT tette ki, és dolgozni kellett vele, jelenleg alig van, és speciális nagyon, amit kapnak, mert a cégek simán kirakják a hirdetést és válogathatnak is. Ez pár éve még elképzelhetetlen volt, nettó pénzkidobás volt meghirdetni egy-egy IT-s állást, a jó szakembereket le kellett vadászni.
Ami ellenben fellendült, az a mindenféle gépészmérnök.
-
tototos
addikt
Én amit az autóiparban láttam, ott csak a bér volt kb a legfontosabb, meg hát ugye az adókedvezmény amit az állam biztosított. 10 éve indiával próbálkoztak, de pár év után inkább visszahozták a projekteket és csak toolfejlesztést vittek oda. A fő kutatás fejlesztés mindig is Németországban maradt. Full remote pozíciót nem is nagyon adnak ezen a területen, dolgozz ott ahol laksz.
-
A befektetés egy külön téma, nem is arra reagáltam, hanem arra, hogy 400 milla nagyon kevés ahhoz, hogy nyugdíjba menjünk. Hiszen ahogyan írod is, nagyon egyszerűen kijön havi 1 milla bevétel vele, ha el sem gondolkozol, mit csinálj vele. Ennek én is közel a háromszorosát keresem, de komolyan elgondolkoznék rajta, hogy elfogadom a harmadát egész életemre, cserébe 0 stresszért és bizonytalanságért, de igazad van, ez itt off

-
tototos
addikt
Mi jelenleg asszonnyal 1 milliót költünk havonta, ebből 500 ezer a hitel törlesztő. Szóval azért van az az életszínvonal ami kijön ebből. Bár ilyenkor felmerülhet a kérdés, hogy inkább szabad vagyok de kicsit alacsonyabb színvonalon élek vagy az életszínvonal növelésére használom a pénzt.
Gondolom ez is attól függ ki hogyan jutott el a FIRE állapotig. Vannak akik mindenen is spórolnak csak azért hogy meglegyen a pénz a munka nélküli életre. -
kexksz
addikt
Nem mindenki ugyanolyan eletszinvonalon akar elni. Ha szeretnel evi tobbszor nyaralni jarni, budapesti hazban elni, autokat fenntartani amit par evente lecserelsz, gyereknek megadni a lehetoseget hogy ott tanuljon ahol akar, stb, akkor nem lesz eleg. Ha megelegszel egy lakassal, kozoktatassal, kozegeszseguggyel, kevesebb/olcso nyaralasokkal, es a tudattal hogy el kell magyaraznod a gyerekednek, hogy azert nem engedhettek meg tobbet mert hiaba lenne ra lehetoseg, neked nincs kedved dolgozni mert ugy dontottel ennyi eleg lesz nektek az eletben, (ez nem negativ, jo ha az ember tudja mi az eleg) akkor eleg kevesebb is.
De alapvetoen eleg zsakutca ez a FIRE, a FI resze jo, de aki tenyleg nyugdijba megy asszem valami 80%-uk depresszios lesz par even belul, mert nyilvan az az ember aki kepes volt annyit tanulni es olyan karriert befutni hogy par ev alatt osszeszedjen annyi penzt ami masnak egy eletbe telik, az egyik pillanatrol a masikra nem lesz olyan ember, aki semmit nem akar csinalni. Ha vannak jo hobbijai az embernek + a penz oroksegbol jott nem abbol hogy az ember high achieverre kondicionalta magat, akkor tobb az esely ra, hogy mukodhet a teljes nyugdij is.
-
Dare2Live
félisten
Ilyen durva féldemens nagyszülő eladta ingatlant storyt ismerek párat. Kedvencem amikor a takarítónő akit amúgy a gyerekek fizettek örökölt.
btw egyke vonalon tudok hasonló el lehet menni FIREret. Egyke két nagyszülő+1dédszülő oldalról is örökölt BP panelt. Ebből se tudom mennyi lehet.
-
Egy ismerősöm járt úgy, hogy "örökölt" egy házat, ahol laktak 20+ évig, ott nőtt fel szinte, majd miután meghalt az apja, ugye megörökölte egyedüliként az egészet. Akkor derült ki, hogy nem "örökölt" ingatlant, mert az már réges rég el volt adva, csak élete végéig haszonélvezeti joggal lakott benne az apja, a tulajdonos pedig a halálhír után közölte, hogy akkor 30 napon belül ő szeretné átvenni a jogos tulajdonát, úgyhogy azonnal kicuccolni mindent.
A srác albérletben lakott, azzal számolt, hogy majd megörökli a házat az apja után, egy 60-70M-et kell érjen, aztán azt eladva vesz saját kecót magának. Gyakorlatilag egy autón és az ingóságokon kívül így semmit nem örökölt, totál ki volt akadva jó darabig utána. -
Lassan olyan korba lépek, hogy ezek a szituációk elkezdtek érinteni... Hát... Nem tudom, hogy mondjam finoman, de én eddig inkább a fejfájás részét éreztem mintsem a Fire szelét.
Persze, zsebpénz azért jött belőle... De mai árak mellett ingatlan nem tudunk belőle venni... A jelenleg folyamatban lévő határon is átívelő történet meg most indul, de már most elegem van belőle... és talán 1-2K EUR várható... inkább elvi kérdés miatt csinálom.
Szóval jó látni, hogy vannak szép példák is.
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Apple asztali gépek
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen processzort vegyek?
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Call of Duty: Modern Warfare III (2023)
- Az SK Hynix elárulta, hogy meddig nem lesz elég memória
- SörcsaPH!
- EU-s vám vethet véget a nagyi temus vásárlási lázának
- További aktív témák...
- AKCIÓ! DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2660v4 (28c/56t, 2.0/3.2GHz), 96GB RAM, 4x1G, áfás
- ÚJ ELEKTROMOS ROLLER Black friday Hardverapró.húúú!!! 2/3 ár alatt a és e-bike dobozban, 1 év gar.:
- iPhone 13 128GB 92% (1év Garancia)
- iPhone 15 Pro 128GB 100% (1év Garancia)
- Apple iPhone 17 Pro Max 512GB / 36 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
alias azt csinal amit o akar es nem amit te kersz, mondvan hogy az idobe csak az fer bele. Enni nem eszik kb egesz nap. Ilyen 7-10k/fő. Es nincs hozza idopont! Full tele van. Ha lemondasz egy idopontot, akkor buko, jossz kovi honapban, mert masik szabad akkor lesz csak. A “megsem er ra valaki” szituban, ha nem szol elotte nap akkor a csaj kiszamlazza az alkalmat a kovetkezo koromepitesnel, nem szivbajos.