Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
HoTDoG
tag
válasz
Vision
üzenetére
Nem lehetetlen. Nekem sikerült, többször is. Pedig nem tartom magam superman-nek. Csak nem kell kötni az ebet a karóhoz. Heti nagykörű státusz meetinget miért nem lehet fixen berakni? Én továbbra sem értem a problémát, főleg, hogy több pozitív tapasztalatom van benne. Tényleg meg kellene próbálni más szögből is megközelíteni.
Egyébként már sokadjára jellemzel valamit (pláne negatívan) amiben nincs tapasztalatod, gyakorlatod, csak egy elképzelésed. Kezdve a madár jelzővel, most pedig a "piszok nehéz, lehetetlen" szavakkal. Ezt nem személyeskedésként mondom, csak lehet nem innen kellene kezdeni a véleménynyílvánítást olyasvalamiről amit ki sem próbáltunk. -
válasz
Vision
üzenetére
És a hozott példát hogyan kezeled? Történetesen a tényleges bányászmelót végzők idejével is gazdálkodsz PM-ként. Ha nem is meeting nappal, de valahogy meg kell oldani, hogy az 4x1óra vs 1x4 óra problémaköre feloldódjon. Pont emiatt volt kisebb conflict nemrég, egy projekten, ahol sérelmezték, hogy nem azonnal!!! válaszolnak a fejlesztők a problémákra. Én pedig mondtam, hogy igen, mert közben fejlesztenek és próbálnak legalább 1-2 órás blokkokat elkülöníteni, mert az emailes problémák mellett máshová is rángatják őket... és nem értette, hogy másnap standupon ezért fogunk rossz hírekkel jönni, amikor az a kérdés, hogy a taskokkal mi a helyzet.
De ez egy nagyon beteg projekt. Extrém fluktuációval...
-
nyunyu
félisten
A napi indító stand up-okat
Még mindig PTSDm van a 15 évvel ezelőtti munkahelyemtől, ahol ezt erőltették hajnal 10-től.
Majd délután 2-kor jött a havaria riport a meetinget tartótól, hogy SOS tűzoltás van X ügyfélnél.
Másnap hajnali standupon meg lebaltáztott, mert nem haladtam az előző napra "tervezett" taszkokkal.(akkoriban még nem voltam KV függő, így délnél előbb nem indult be az agyműködésem. Most 10-re néha sikerül előrehozni, ha iszom 2 KVt.)
Ha mostani melóhelyemen is lennének ilyenek, már rég otthagytam volna őket a vérbe.
(valami sprinteket szoktak papíron vezetni, de ez engem ez annyiban érint, hogy megvan a Jirában, hogy melyik release-re kéne odaérni, ezen felül a PM-ek szerdánként átcímkézik a jegyeket X. sprint Y. hétről X. sprint Y+1.hétre. Gondolom a főnökség felé így van eladva/riportálva, hogy agilisek vagyunk)
-
nyunyu
félisten
válasz
Vision
üzenetére
Jó ez az agilis valamire, vagy inkább csak egy marketing BS arra, hogy a szervezetfejlesztő tanácsadók pénzt kérhessenek a bevezetéséért?
Aztán pár évvel később a kivezetéséért?Attól, hogy a felesleges meetingek helyett agilis ceremóniákat tartunk, még nem lesz hatékonyabb a fejlesztés, hiszen ugyanúgy ott kell ülnie a fejlesztő csapatnak, különben nem lesz meg a megfelelő információ áramlás, hiszen a tervezést és a dokumentációt is felesleges hülyeségnek tartja az agilis doktrina.
-
Ezt nálunk lehetetlen lenne megvalósítani. Tettem rá kísérletet, hogy legalább tömbösítsük a nagy meetingeket, de most érted, refinement van heti 3x, fordulókor elmegy szinte egy teli nap ezeken kívül. Agilis szervezetben ilyen nincs, hogy meeting nap. És ezek most csak az agilis ceremóniák voltak, ezeken kívül millió egyeztetés van a stakeholderekkel (fejlesztők is ott vannak).
-
Egon
nagyúr
válasz
Vision
üzenetére
Szerintem érdemes lenne egy lépést hátrébb léponi, és első körben tisztázni, hogy pontosan mit is értünk PM (feladatai) alatt. Legalábbis az előző munkahelyemen és a jelenlegin nagyon nem ugyanazt értették...
A másik: mivel nálunk a fejlesztők elég sokat sírtak azon, hogy a meetingek szétszabdalják a napjukat (volt hogy 1 órát meetingen ültek páran, aztán egy óra meló, majd megint egy megbeszélés stb.), ezért bevezették a meeting nap (napok) fogalmát: csak az adott napra (napokra) lehet egyeztetést összehívni.
Nyilván előfordulhat havaria helyzet, de annak az a lényege, hogy minden szökőévben van egyszer (ha állandósul, az nyilván nem normális, akkor lépni kell). -
válasz
HoTDoG
üzenetére
Nem a részmunkaidő az, ami önmagában értelmetlen, simán van olyan, hogy pár órányi effortot raksz bele. Az a gond, hogy ezt ténylegesen részmunkaidőben csinálni piszok nehéz, kvázi lehetetlen, pont a meetingek miatt. Az, hogy fixen délelőttre/délutánra, vagy 1-2 fix napra lődd be őket, az esélytelen. Legalábbis nem láttam még rá pozitív példát. Főleg, ha megcsúszik a projekt, vagy prezentálni kell a fejeseknek.
-
carapace
tag
válasz
HoTDoG
üzenetére
Úgy van, amikor a négy betűs céggel dolgoztam a három betűs svájci banknak ba-pm vonalon, ott is az volt a végén, hogy a svájciak benyomták a cost cutot, és mondták, hogy csak heti három napban kellek. Úgyhogy hétfő-szerdán ott voltam, a másik két napon meg a svájci hqban csináltam egy belső projektet.
-
HoTDoG
tag
válasz
HoTDoG
üzenetére
Illetve a legtöbb multinál, nagyvállalatnál PM-ként nem egy projektet viszel, hanem többet. Akár megrendelői oldalon ülsz, akár belső fejlesztésen, akár beszállítóin. Legtöbbször azért, mert egy projekt nem töltené ki a teljes munkaidőt (heti 40 órát). Ezen logika alapján miért ne lehetne külsőst egy projektre részmunkaidőben felvenni...
-
HoTDoG
tag
válasz
Vision
üzenetére
Nálam működött, persze én rugalmasan kezeltem, másik projektek mellett. Egyébként prio 1-es projekt volt egy elég nagy szervezetnél, kritikus infrastruktúrával. Pl heti 3 napra voltam megrendelve, de volt, hogy egy héten összesen 8 órát se dolgoztam, máskor pedig éppen kitöltöttem a 3 napot. Tiszteletben tartották. PM-ként megvan az a lehetőséged, hogy Te írod ki a meetinget, persze figyelembe véve mások elérhetőségével. Nem volt vele gond. De ha valaki hívott reggel és nem tudtam felvenni, felhívtam később. Ebből sem volt gond. Nem operáción dolgoztam, hanem projekten. Nem értek ezzel egyet, hogy a PM-nek hotline-ként kell üzemelnie. Nem is az a dolga.
-
válasz
HoTDoG
üzenetére
Mondjuk túl sok érvet nem raktál a dolog mögé.

De csak hogy én hozzak párat: a PM pozi pont olyan, ahol gyakorlatilag folyamatosan elérhetőnek kell lenned. Mármint ha komoly projektről beszélünk, ahol pénzt is lehet keresni. Ott a part time-ot senki sem fogja tiszteletben tartani (pl. csak délelőtt vagy elérhető), ergo átmegy a dolog nem part time-ba, kivéve persze a fizetést.
-
-
Kobe
veterán
válasz
Dare2Live
üzenetére
You have to force behaviours, you have to force them every day
Larry Fink, Blackrock CEO
Linkedin-t nézegettem kicsit sűrűbben mostanában (a havi 0 helyett mondjuk heti 1x), meg 1-2 job siteot, hát, a véleményem röviden az hogy a világ tényleg megérett a pusztulásraA legnagyobb cringe amikor az LMBTQXYZABCDE+++++#### tökömtudja milyen kódszó alapján toleranciát propagáló HR-esek vérig vannak sértve, ha esetleg fehér hetero férfiként nem szeretnéd / azt kéred hogy a magát rózsaszín apacshelipokterként azonosító genderdegenerált ne erőltesse rád a hülyeségeit, pláne ne "DEI day" köntösbe bújtatott szervezett formában
-
BeZol
őstag
Nálunk 1 fő termék van, amit folyamatosan kell pofozni, kiegészíteni.
Jött egy teljesen új kérés, ami nem is a külsős partnerek igénye, hanem a belső projektek kezelését szeretnék áthelyezni más alapokra belsős igény szerint, de ugye nem áll semmiből a fő termékbe is belerakni, később pedig akár ügyfelek is "megvehetik" mint modul.
Én kaptam meg a UI-feladatkört minimális java-ban turkálással. Kaptam 48 órát, hogy összedobjam a projektet:
- elején jeleztem, hogy mivel itt teljesen új alkalmazást kell belerakni a rendszerbe, én pedig eddig csak meglévőket barkácsolhattam át (vagy a standarn Angular frameworkben dolgoztam), ezért nem ártana ha valaki mentorálna, mert annyira meg van már írva az Angular-os FE, hogy .xml és .json fájlokkal kell dolgozni, ami full belső specifikációk alapján megy. Na ebből lett 1x30 perc és 1x1 óra segítség, amik alapján kb. 2-2 órát tudtam egyedül hatékonyan továbbhaladni
- licenszfájlok hiányoztak a dev szerverekről (csütörtök délelőtt derült ki, kedd reggelre lettek rajta), gyakorlatilag vakon tudtál csak max dolgozni
- licenszfájlok után userjogosultságok hiányoztak (2 héttel később kerültek fel, addig server-restartonként, ami napi 5-6szor simán megtörtént, 18db szervízt kell beregelnem egyesével, míg pár nappal a vége előtt végre szólt az egyik okos, hogy amúgy van workaround és akkor elég 1et bevinni...)
- a namingschema annyira jól sikerült, hogy még a projektmanager és szakmai vezető is keverték h épp miről van szó
- a szakmai felelős csak a korábbi terméket ismerte, ezért olyan specifikációkkal volt teli, amiket a mostani termék nem is tud, én meg csak próbáltam összehozni, majd 1-4 óra sikertelenség után ha végre ráért egy rangidős kollega, akkor megrázta a fejét h bizony ilyet nem tudunk csinálni..., vagy ha mégis, akkor nagyon macera és lehet h inkább nem kéne
- mikor már kezdett égni a ház (határidős projekt, cégtulaj személyes követelése az egész projekt), hirtelen senki sem volt hajlandó szóban egyeztetni, hanem csak e-mail
- egyik rangidős kollega konkrétan már azzal vakart le h segítene, de akkor 2+ hét múlva talán lenne hely a naptárában + őt is be kell vonni akkor a projektre h legyen budget-je amire könyvelget --> na 3 napra rá elővették és berakták babysitterkedné mellém, ami még sztem is erős túlzás volt, mert elég volt volna napi 1-1-1 óra
- egész idő alatt jól figyeljetek: 3-5 perec volt mire betöltött az applikáció, és további 3-5 perc mire egy újabb oldalbetöltés történt utána, és ezen sírtam nekik 2+ héten át, le se tojták, dolgozzak...
- idővel kiderült, hogy esélyesen nem is a dev server a ludas (csak részben, mert jóval terheltebb az ami dolgozni kellett), hanem a windowsomnak esélyesen nem tetszett amikor 12xxx inteles gépből 11xxx inteles gépbe került, majd vissza (legalábbis tuti ilyen p-core / e-core galiba) egy ventillátor-csere során
- aztán amikor a rangidős kollégánál is előjött a probléma, akkor kezdett gyanús lenni h nem csak ezek a problémák (ettől még 2x lassabb volt nálam így is)
- projekt 3. hetében (jó kis 48 óra mi?!
) kiderült, hogy 5 héttel korábban volt a UI-node-on (.NET, ezzel is kommunikál az Angular FE) egy olyan commit, ami ezt a belassulást okozta, workaround van rá, bugfix még nem, de itt volt az, hogy kezdett más deveket is érinteni az engem már hetek óta érintő probléma és jé, hirtelen fontos lett és ráállt mindenki h wtf, majd 2 nap utána meglett a galiba forrása + ideiglenes workaround rá. Érdekes módon szó szerint csak a deveket érintette ez a kód
- a rangidős kollégával 6 munkanap alatt tettük össze a projekt felét (úgy, hogy sokmindent felhaszáltunk abból amit én csináltam), és a projekt felét is csak kb. 50-60%-osra (de én mint 3/4 éve a cégnél levő kolléga oldjam meg 6 munkanap alatt), tehát reálisan 4x48 óra kell h minden meglehessen, de nem baj...
- rangidős kolléga is kiakadt a projekt szakmai vezetőjére + a pm-re h mik ezek a specek, miért nem beszélt senki Anguláros kollégával h mi mennyi idő és mi megvalósítható és mi nem. Válasz: egyszerűbb hasra ütni, majd "eszkalálni" a cégvezető felé, ahol automatikusan a devek lesznek elővéve és rájuk mutogatnak, mert csak a PM beszél közvetlen a cégvezetéssel és ugye egyszerű mindent a nem jelenlevő 3. félre kenni
Na ez számomra elég hányás egy mentalitás.
- ez ki is derült, amikor 1:1 volt a főnökömmel, hogy a cégvezetésnél is előkerült a nevem nem pozitív szemszögből... köszi... Legjobb, hogy a főnököm tette a hülyét, hogy én nem is kértem segítséget, pedig kellett volna...
Majd szépen tételesen elmagyaráztam neki mikor mi és miért volt, amire csak hümmögött és rángatta a vállait, szóval a tények + magyarázatok fixen nem jutnak el a cégvezetéshez
- specifikációk kb. 70%-osak voltak, legjobb az amikor nem létező propertyket kellett meghívni
- a specek folyamatosan változtak is, de ezt sem tudták normálisan beírni, hogy épp micsoda változott, neked kellett kb mindig újra végigellenőrizni mindent
- mikor még bőven nem volt kész az alkalmazás, már teszteket nyomattak rajta a PM-ek és írták a hibaticketeket, ami miatt a ticketek fele már önmagában magától x nap múlva meg lett oldva, de nem, nekik idő előtt kellett tesztelni hogy neked is 1,5-2x munkád legyen, meg ugye ő maguk is könyvelgethessenek a projektre...
- legjobb hibák azok voltak, amikor "oh, ezt inkább így szeretném", végülis nem volt x hete/hónapja kitalálni..., neki csak 1 extra sor, nekem darabja 2+ óra akár, de extra budget persze erre sem jár és itt is te vagy elővéve h miért nem lett kész időben a budget keretei között
Szóval elég jól telt elmúlt 1 hónapom
Ennél idegörlőbb nincs is, amikor belsős, elavult, hiányos, vagy éppenséggel totálisan nem létező dokksik alapján "KELL" dolgozni 0 segítséggel (tényleg szó szerint levakart minden más dev, mert ez ráadásul egy extrémen komplex alkalmazás lett, ami kb az újabb alkalmazások golden sample-je is lesz, és minden egyes kérdésem még számukra is fejvakarást okozott, ergo lehetetlen volt h félvállról 5percen belül segítsenek), és ott ülsz a gép előtt, érzed h full nem hatékony amit művelsz, de magadra vagy hagyva és legyen kész mert kell a főfőninek... Aztán persze kiderültek itt a turpisságok és már jobban átlátom a rendszernek (és a cégnek is) a működését, de ez nagyon csúnya volt most sztem.
Esélyesen nagyon jó pontokat fognak adni a szeptemberi teljesítményértékelésnél, ja nem...
Legszomorúbb, hogy ez a tudás, amit most fel kellett szívnom, ennek szakmailag szinte csak ennél a cégnél van haszna.
Úgyhogy ha most szeptember/októberben a bértárgyalásoknál emiatt le is húznak, már keresem is a kövi német melóhelyet, ha nem tetszik a januártól járó bérmennyiség (meg mert fel is kopik az állunk, feleségem már nem fog GYED-et kapni, bölcsihely viszont 6+ hónappal később lesz csak + beszoktatás + mire fel is veszik vhova dolgozni, tuti lesz 9-12 hónap összesen, amikor megtakarításokat kell felélni...).
Izgalmas lesz 2025
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Dare2Live
üzenetére
Ezt a gyakorlatot a supreme court 2023-ban megtiltotta. Ennek eredményeképp a felvételi procedúráján változtatott is a Yale. Nem tudom, hogy konkrétan erről szól-e a podcast, mert marha hosszú, de a pluszpontokról én a felvételi procedúrára tudtam elsősorban asszociálni.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Vision
üzenetére
kb 1.5 hónapja jött szembe egy concorde podcast az US egyetemi élet/felvételi... ről és ott bizony kerek perec ott tanulók mondták, hogy nagyon súlyos pluszpontokat ér ha te pl fekete genderfluid vagy... ha tetszik nagyon komoly hátrány ha fehér hetero vagy. Sött sok neves! egyetemen nem is számít az "érettségi" pontszámod.
Ezek után amikor egy ilyen újra és újra szembejön azért elégondolkodik az ember a nem számítonon...
megkerestem gyorsan ha vkit érdekel. [link]
-
törölt tag
Mielott nagyon elszabadulnanak az indulatok:
U.S. companies with more than 100 employees are required to collect and report data on gender and race or ethnicity to the U.S. Equal Employment Opportunity Commission -
-
törölt tag
válasz
tototos
üzenetére
Szerintem nalatok a managementet el kellene kuldeni egy agilis trainingre. Ti azt tudjatok megmondani, hogy hany storypointot tudtok szallitani sprintenkent, nekik meg azt kellene, hogy mik a legfontosabb storyk, nem pedig forditva. Persze, lehet ezt igy csinalni, de ez egyaltalan nem scrum.
-
-
Egon
nagyúr
válasz
quailstorm
üzenetére
Nekem az az érzésem, hogy sok esetben már a BA elcseszi az egész projektet (sokszor az ügyfél hibájából, aki képtelen megfelelő segítséget nyújtani a pontos specifikáció kialakításához), és a végén a produktum tök más lesz, mint amit a kedves ügyfél elképzelt - ilyenkor jön a vita és a CR-ek hibaként történő tálalása ügyfél oldalról, és mehet a végtelen pénz a projektbe...
-
tototos
addikt
Nincs kummantás, a probléma inkább az, hogy a terület eléggé egyedi, sok kutatás kellene hozzá ehelyett inkább az a mondás, hogy csak át kell venni másoktól hasonló kódot, hiszen náluk működik a funkció.
Amúgy azt mondják, hogy ők rugalmasak, csak pl vannak külsős helyszínen való munkanapok, ahol utazással elmegy 5-6 óra és azt nem igazán munkaidőnek számolják.Kicsit azt érzem, hogy a managementnek ez egy szerelem projekt és azt gondolják, hogy az alkalmazottak is így állnak hozzá. De annyival meg nem fizetnek többet mintha elmennék egy multihoz ahol napi 8 órát ledolgozva békén hagynak.
-
Madwe
nagyúr
válasz
tototos
üzenetére
Ha nincs hiring freeze, akkor ütne kell az asztalt h márpedig legyen nyitott pozíció, s ameddig nincs addig sérülnek a határidők a sprinteknél. Ha hiring freeze van, akkor meg nekik kell ezt magukban lejátszani, szintén.
Az nem elvárható, hogy túlórázzatok, pláne nem ingyen. Ha eseti lenne csúsztatással, ahogy utaltál is rá, az nyilván tök oké lenne...
Nyilván abból indulok ki h nem kummantás s herevere van, s abból hogy mindenki rendes tudással rendelkezik, s a munkaideje nagyja nem a chatgpt és random seniorok nyaggatásából áll
-
tototos
addikt
válasz
pető bá'
üzenetére
De van hozzá story point(bár a management inkább időalapú dolgokat szeretne, hogy ennyi idő van a sprintben és abba akkor mennyi task fér bele) csak az is olyan, hogy ha az a management szerint inkább x/2 akkor szerintük belefér mér 1-2 story abba a sprintbe.
Ha szólunk hogy szerintünk sok, akkor azt mondják mondjuk meg mit vegyenek ki, de hogy ezt meg kell csinálni 2 hónapon belül mert addigra el kell készülnie a dolgoknak.
A legrosszabb, hogy kb számon vagyunk kérve a retron hogy miért sikerült már megint ilyen rosszul a sprint és hogy mi nem teszünk meg mindent azért hogy elkészüljenek a storyk.A scrumra úgy tekintenek mint egy eszköz amivel több munkát lehet elvégezni adott idő alatt mint nélküle.
-
válasz
tototos
üzenetére
sejtettem - gondolom akkor nem is storypoint alapú egy-egy item, nincs normálisan becsülve és így nincs vita arról, hogy mi fér bele.
Ha van valami becslés (100 storypoint a következő sprint pl), akkor szólni kell, hogy sok, múltkor is sok volt, most is az lesz, ezt nem tudjuk garantálni hogy kész lesz.
De ha a scrum nem kulturaként hanem csak egy munkaszervezési módszerként van implementálva, a team-nek nincs ráhatása a load-ra, nem adhat visszajelzést, akkor nem tudom.. fizettessétek ki a túlórát.
-
tototos
addikt
válasz
pető bá'
üzenetére
Hát commitment az nem igen van. Vagyis megkérdezik, hogy ez így jó lesz-e aztán mindenki hallgat. Sajnos azt érzem, hogy a management azt az eszközt keresi ami segít több munkát elvégezni adott idő alatt. Nálunk kb fix határidők vannak és addig meg kell lennie mindennek, ha kell akkor túlórázva is. Kvázi úgy gondolják, hogy ez a munka az álma mindenkinek és ezért bármire képes.
-
-
tototos
addikt
Ha alkalmazotti státuszban vagy, hogyan kezelitek a napi munkaidőt? Én 1 éve vagyok kötetlenben, előtte rugalmas volt ahol ha túlóráztál azt lecsúsztattad vagy kifizették. Most mivel kötetlen így nincs semmilyen kontroll az óraszámon. Sprintekben dolgozunk és sokszor van az, hogy nem készül el a tervezett csomag. Nem kummantás van csak egyszerűen jönnek előre nem látott dolgok amiktől több idő kell valamire. A management meg elvárná, hogy dolgozzunk többet és tegyünk meg mindent azért hogy sikeresen zárjuk a sprintet. De ez azzal jár, hogy többet kell dolgozni mint napi 8 óra. És ezt nem igazán tudjuk lecsúsztatni mert jön a kövi sprint ahol nincs figyelembe véve, hogy akár 1-2 nap plusz keletkezett az előzőben.
-
Dare2Live
félisten
válasz
tototos
üzenetére
"A miniszter szerint munkát a munkahelyen lehet végezni."
Azért ekkora sötéttséggel is ritkán találkozik az ember.
Az egy tök más kérdés, hogy saját tapasztalataim alapján az állami vállalatok igazgatóságon.... ülő "irodistáinak" jelentős nem csak 20%ról beszélek érdemben nem pontosabban napi pár órát dolgozik azt is fölöslegesen egy kitalált nincs értelme munkával mindezt teszik nem kis pénzekért mert NER uram/bátyámja vkinek. Az ultracsokosoknak pedig továbbra is lesz "otthoni munkavégzés"... de a Gizit akinek a munkája tényleg kell az járhat be a MÁVhoz miközben van két kisgyereke.
Ezért nem dolgozik rengeteg ember vagy fölöslegesen a MÁV.... nál nem mert "otthoni munkavégzés"Itt néha szörnyülködünk mert egy-egy PO nem ért eléggé hozzá, napi átlag 4ht dolgozik, nem elég jó a manager és a fő téma, hogy pazarlás e a banán/nutella... és a munkaidő 20% "értelmetlenül megy el" mert pl nagymulti...
de ha tudnátok mi megy, mit láttam anno az állami szférában mennyire nem a tudás hanem a NER dönti el a fizud, munkamennyiséged.... ahoz képest még egy nagy túl sok process... nagy multi is hatékonyság etalonja.Nah ez is kijött.
-
tototos
addikt
Lázár ezután arról is beszélt a Telex kérdésére, hogy a home office nagyjából egy lépésre van attól, hogy ne is dolgozzanak a MÁV-dolgozók, pedig ez nem vicc, adófizetői pénzekkel nem lehet játszani a miniszter szerint. A miniszter szerint munkát a munkahelyen lehet végezni.
-
Madwe
nagyúr
válasz
noiq_nolife
üzenetére
gyakori 1:1 - szerintem ezt lehet normálisan is, nekem 2 hetente van s örülök neki - pedig a napi standupokon is találkozunk, de ott más a scope.
úgy indul, h megkérdezik minden ok e, s ha igen utána ha nincs neki se témája, akkor ennyi volt, 2-3 perc mindenki életéből. ha van témám, vagy neki témája, vagy olyan org stb change volt, ha nem tetszett egy projektem, vagy ha nagyon is, s így képbe kerül jobban milyen taskokat aggassanak inkább rám... ha valami visszajelzést kaptam más tagoktól, vagy szimplán ha csak szabadságon voltam s kitárgyaljuk hogy telt, azoknak mind ez a helye. -
Egon
nagyúr
válasz
noiq_nolife
üzenetére
A hónap (nálunk igazából negyedév és év) dolgozója program valóban lehet kontraproduktív, főleg ha rosszul csinálják. Nálunk nem a management választja meg ezeket.
A "gyakori" 1-1-eket pedig nem úgy kell elképzelni, hogy ezen valamiféle erőltetett jópofizás folyik - úgy látszik, nem voltak eddig normális főnökeid. Ha nincs semmi olyan téma, amit érdemes lenne átbeszélni, akkor 2 perc alatt rövidre zárjuk az ilyen egyeztetéseket. -
válasz
noiq_nolife
üzenetére
Szerintem a havi 1:1 tök oké. 1 hónap alatt bőven összegyűlik annyi téma egy normális alkotó munkakörben, amit érdemes átbeszélni. Főleg, ha a főnököd közvetlenül nem vesz részt a munkádban.
-
Egon
nagyúr
Ott szerintem nem a céggel van gond, ahol ennyi mindent biztosítanak, és a Nutella elvétele - hogy idézzelek - "rohadtul káros a morálra"...

Inkább pont arra a trendre mutat rá, hogy - bár lassan minden sz*rt kapnak a kedves dolgozók, aminek szoros köze nem sok van a munkavégzéshez - egyeseknek semmi sem elég, csak a sírás megy mindig.
Egyébként elég sok képzésen vettem részt, amelynek témája a dolgozói morál javítása volt. Tucatnyi más formája van a morálnövelésnek, a gyakori 1-1-ektől kezdve a hónap (negyedév, év) dolgozója programon át a mentorprogramig, hogy csak néhányat említsek.
Ezt a témát a magam részéről lezárnám, túl sok köze a topic alaptémájához nincs, egyébként meg szabad szemmel is látható, hogy egyesek (akinek nem inge...) képtelenek a maguk szemszögén kívül mást is figyelembe venni, legalább minimális mértékben win-win szituációra törekedni, kábé mint az oviban... -
M.Úr
tag
Egyébként meg a lényeg az, hogy filléres tétel elvétele költséghatékonyság címszó alatt rohadtul káros a morálra és úgy egyáltalán a cég image-ére nézve. Persze látom vannak itt hozzászólók akiknek a morál fogalma ismeretlen, vagy lényegtelen szempont.
-
M.Úr
tag
Látom sikerült leszűrni a lényeget. Eddig volt, eztán nem lesz, költséghatékonyság címén. A fillérbaszásra hoztam példának.
Ki a tököm beszélt itt nutella miatti felmondásról rajtad kívül?A kedélyek megnyugtatása érdekében: van gyümölcs, kenyérfélék, többféle tej, VEGEMITE, teák, kávék stb. És az egész irodában (80 fő) két elhízott ember van, ha valakinek tényleg ez lenne a lényeg a történetből.
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
tototos
üzenetére
A professionon most van olyan lehetőség, hogy pár napra ingyen kipróbálhatod a prémium előfizut és meg tudod nézni, hogy adott pozícióra milyen bérrel pályáztak (min, max, átlag). Ezt kipróbáltam. Több BA és PM pozinál láttam a minimumot nettó 300 K körül. Tehát ennyit írtak be az emberek a CV jükbe, hogy ennyiért keresnek munkát. Gondolom, ha valaki előtte közszférában volt nettó 270 ért annak a nettó 300 jó. Bár LIDL eladóként többet keresnének, de ott keményen dolgozni is kell..

-
carapace
tag
Hát a hirdetésben egy büdös nyikk nincs arról, hogy ez part time lenne. Itt van ni
https://nofluffjobs.com/hu/job/technical-project-manager-keymakr-remote-9ri89agj?utm_source=fb_group&utm_medium=FB450&utm_campaign=fb_group&utm_content=9RI89AGJDe még ha mondjuk 50%os part time lenne, ez még úgy is szar

-
Egon
nagyúr
válasz
Reggie0
üzenetére
Nálunk van egy általános karbantartó srác, aki pl. felfúrja a white board-ot a falra, ha máshova kerül, vagy kicseréli a kiégett izzókat, kisebb javításokat elvégez, lombfúvózik a parkolóban stb. Neki azért erősen hullámzó a leterheltsége, nyugisabb időszakokban őt szoktuk elküldeni hogy pl. mosassa le a kocsit...
-
Reggie0
félisten
válasz
D1Rect
üzenetére
Azert futarnak lenni egy kicsit mas sztori. Ott erosen kiszivjak az ember lelket, idore kell rohanni, stb.. Ez ahhoz kepest egy laza melo.
#38319 Egon: Akkor leeg lenne 2-5 stb teamenkent egy ilyen ember. Nyilvan van amikor jol esik a kikapcsolodas es a seta, de nem mindig. Esoben sem sokan szeretnek kimenni stb. es nyaron a 30-40 fokban sem olyan jo fejet szelloztetni setalas kozben, olykor faradtabban er vissza az ember, mint ahogy elindult, ami nyilvan kihat a teljesitmenyre is.
-
Egon
nagyúr
válasz
Reggie0
üzenetére
Lehetne éppenséggel akár ez is, de ahogy látom, jellemzőbb hogy ha egy kisebb csapatból kimegy XY egy kajáldába, akkor a másik 3-4 embernek beviszi a rendelését a cégbe.
Egyébként nálunk szerintem az emberek jelentős része kifejezetten szereti azt a 4-5 perces sétát ebédidőben: kiszellőzteti a fejét ez idő alatt, mozog kicsit, és aztán beül valamelyik kajáldába a környéken, ahol megebédel (vagy éppen beviszi a céghez a megvett kaját).
Kb. az emberek fele szerintem ezt csinálja, a maradék nagyobb része meg otthonról hoz kaját magának; talán csak 20% körül mozoghat a rendelősök aránya. Máshol persze lehet hogy mások az arányok (az előző cégnél az emberek kétharmada a céges kajáldában evett: ugyan csak max. közepesnek volt nevezhető a minőség, de meglehetősen olcsó volt, és főleg levesből elég nagy adagok voltak; ez sokaknak megfelelt). -
Reggie0
félisten
Amugy en azt nem ertem, hogy miert nincsen teamenkent egy loti-futi ember, aki a boltbajaros igenyeket kielegiti. Sokkal olcsobb, ha elkuldheted a kifozdebe az eteledert, mintha a fejlesztok rohangalnanak 1-2 oras ebedszuneteket tartva. Es ez egy mindennapi problema, siman fel lehetne venni ra egy embert 8 altalanos+jogsival. Pl. kozelkeleten ez egy altalanos megoldas.
-
Egon
nagyúr
Ez a tuttti pozíció: [link]
Pályázza meg valaki rögvest, aztán ha bejön neki, akkor nem bánom, megvendégelhet egy felsőkategóriás RTX-szel...

-
carapace
tag
Hát az első munkahelyem ahol 9 évet töltöttem egy magyar kkv volt, ahol gyakorlatilag teljesen szabadon volt kezelve az otthonról dolgozás, voltak kollegák akikkel havonta egyszer találkoztam kb. Viszont ott nagyon fasza kis iroda volt, 4-5 fős szobákkal, elég sok hasonló korú (huszonéves) kollegával, úgyhogy viszonylag nem volt gáz bejárni se, én elég gyakran bementem.
Na azután viszont 8 évet töltöttem el különféle nagybankok ótvarabbnál ótvarabb openoffice irodájában, a UBSnél pl a vendor zónában ültem többszáz indiai kollega között konstans curryszagban, iszonyú gusztustalan wcvel, na nem, kizárt, elég volt, soha többet.
(Amúgy van egy rokonom, a rendszerváltás után csinált egy szoftvercéget, ők már a kilencvenes évek elején full homeofficeban tolták, merthogy németeknek dolgoztak be, aztán a rokon úgy okoskodott, hogy akkor meg mi a fenének költsön irodára ha nem muszály. Pedig akkor még normális net se volt, ők is ilyen beátrcsázós compuserve bizbaszt használtak) -
crocy
tag
válasz
VirsLee
üzenetére
megis mit vartal mit mondjon pm-kent?
en meg nem talalkoztam normalissal, lancos kutya a többsege.
scope-t vagni vagy esetleg szürni business oldalrol, hogy mi kerüljön lefejlesztesre, meg hirböl se ismerik vagy inkabb nem veszödnek vele.
melot toljak lefele 1-1ben meg nyakadra jarnak rugdosni, hogy mi mikor keszül mar el. aztan ebben ki is merül a tevekenysegük.
kisebb cegnel kell dolgozni ahol nincs pm (es ilyen devopsos verebek sem
) es van egy penge tech lead aki ert a businesshez es a people managementhez is.ez a kipreselni a dolgozobol az utolso szabat percet is pedig egy utolso közepkori despota hozzaallas.
-
Dare2Live
félisten
Nem. Saját tapasztalat alapján a magyar férfi lakosság 10-20%nál az elmaradt ebéd erős stresszt, nagyon könnyű ingerelhetőséget okoz. És egyik ok volt exiten és értem mért.
Volt vmi podcast a generációkról. Tökre visszaköszönt nagyapám generációja. Szombat, vasárnap otthon ebéd = rántott hús+ubisali és 12:00kor. Ha vmi elcsúszott 12:20kor már fel alá járkált 3percenként idegesítette nagyanyám mikor lesz kész 12:30kor pedig a nasiját nézegette...
Nagy gyáraknál pedig kiemelten fontos a kantin minősége ára. xyz cég pl ingyen biztosította a konyhát+200nmes kantint, volt panaszbox és komolyan vették. Mert baromira kihat a morálra.
-
Mindig is hidegen hagytak ezek a cafeteria dolgok, sosem értettem az ezen való rugózást. Egyik g*ciszar helyen hetente kaptunk rágcsálnivalót, és a Coca-Cola termékek ingyen voltak korlátlanul. De attól még szar hely volt.
A mostani helyen semmi sincs, csak normális, modern iroda és jó fizetés. A többit szépen mindenki megoldja magának.
-
Egon
nagyúr
10-15 perc gyaloglásra volt a legközelebbi bolt illetve kajálda, és mivel ez nem tegnap volt, a kajarendelések sem voltak olyan egyszerűek, mint manapság.
A kajarendelésekkel az a gond szerintem, hogy a Teletál és hasonló cégek nem elég rugalmasak (pl. aznapra nem lehet kaját rendelni, ha beteg vagy nehézkes lemondani stb.), a kiszállítós cégek meg 1-1 napra jók, de amúgy egy beülős helyhez képest általában elég drágák, így folyamatosan rendelni nem biztos hogy opció. Meg amikor késik egy órát a kiszállítás, és már kezdődik a meeting, az se vidám helyzet. -
tototos
addikt
A helyben lévő kantin nekem is hiányzik az előző cégtől. Covid után teljesen elfogadható áraik lettek, széles választékkal. Feleségem mostani munkahelye mellett csak gyorséttermek vannak(meki, kfc) és ilyen helyeken elég drágán tudsz rossz kaját venni.
Nekem szerencsére van 5 perc sétára egy jó hely ahol 2500 ft alatt tudsz főételt enni nagy választékból. -
-
-
Egon
nagyúr
válasz
-Skylake-
üzenetére
Nem árt értelmezni tudni.
A "szakma" a hazai gyakorlatot jelenti. Nyilván aki itthonról dolgozik Szváziföldre, az online teszi. Ez meg a "szakma" 0.1%-a. Ezt lehet kiindulási alapnak tekinteni, de nem biztos hogy szerencsés.
Egyébként a heti 3-4 HO-val, amit az embereim vonatkozásában jellemző, nem tudom értelmezni a "hol tartok" kitételt (illetve igen: ahogy korábban is jeleztem, az egybites gondolkodás jelen esetben sem célravezető). A cringézés kapcsán meg javaslom, hogy keresd meg az OFF gombot, illetve menj a progresszív adórendszerért tüntetni az helyett, hogy engem kóstolgatsz: mindenesetre a jövőben ignorállak, úgyhogy ha nekem írsz, választ azt ne várj...
Új hozzászólás Aktív témák
- Olcsón! LG 34WR55QC-B 100Hz 21:9 UltraWide USB-C PD Machez is! Gari: 2027.áprilisig.
- Liquid Freezer III 360 - használt, garancia: Alza 2031.02.16-ig - ALKUKÉPES.
- Asus Rog Strix G513 144hz Laptop Eladó!
- Mobil LTE hotspot router TP-Link M7200 V4 4G/LTE 150Mb/s,WiFi 2,4GHz 300M
- Four Connect Stage2 2x10mm2 prémium hangfalkábel Nakamichi banándugókkal
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen MS4010
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R5 5500 16GB DDR4 250GB SSD 120GB SSD GTX 1060 3GB Zalman T3 Plus 400W
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Starlight-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4182, 94% Akkumulátor
- GIGA AKCIÓ! Lenovo ThinkPad P15 Gen 2 Intel i7-11850H 32GB 512GB Nvidia RTX A4000 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Mit szolna nalunk a még ejszakahoz sorolhato 9am meetingekhez?

Majd szépen tételesen elmagyaráztam neki mikor mi és miért volt, amire csak hümmögött és rángatta a vállait, szóval a tények + magyarázatok fixen nem jutnak el a cégvezetéshez

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)