- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- Narxis: Problémák, problémák, problémák
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
Madwe
nagyúr
válasz
tototos #37897 üzenetére
Mert ha normális összeget akarsz vállakozással keresni, oda kell a tapasztalat és a tudás, szóval számít honnan jössz. Átképzéssel, kvázi juniorként szerintem esélytelen hogy ennyit keress, vagy hogy egyáltalán keress bármit is. Fizikai munkánál még csakcsak találsz megbízót mert nem néz referenciákat, de hogy IT területén egy nullkilóméteres nem fog megbízásokat kapni azt kb garantálom.
-
törölt tag
válasz
tototos #37897 üzenetére
Benchmarkolhatod a fizetesed a Hay's Salary Guide-al, de szerintem azon a teruleten ahol dolgozol ez eleg szep penz. Biztos tudnal amugy tobbet keresni, de itt nem az alkalmazott vs vallalkozas jelenti a szuk keresztmetszetet, hanem a munkakorod es tech stacked. Ha sok penzt akarsz keresni akkor felejtsd el az embeddedet es tanulj cloudot. A fejlesztes, security es cloud egyutt olyan kombo amiert vegtelen penzt hajlando fizetni a cegek.
-
tototos
addikt
válasz
BigBlackDog #37896 üzenetére
Pont erre irányult a kérdés egy része, hogy a mostani fizetésem mennyire számít jónak és mondjuk egy átképzéssel lehetne-e ezen növelni, teszem fel elmenni villanyszerelőnek(csak egy példa). Gondolkozhatunk teljesen out of the box.
-
BigBlackDog
veterán
válasz
tototos #37895 üzenetére
"Miért fontos az hogy most mit csinálok?"
Ez a kérdés remélem nem volt teljesen komoly.
Mondjuk attól erősen függ a bevételi tartomány, hogy mit csinálsz és azt milyen ügyfélkörnek lehet eladni, illetve ki lehet a jövőbeli, potenciális megbízód vállalkozóként.
Autóiparra nincs rálátásom, de elsőre azt gondolnám, hogy új céggel viszonylag nehéz lehet bekerülni az alvállalkozói lánc elejére. Így szvsz lehetséges, hogy a mostani, alkalmazotti pozidban az általad előállított munkádból többet tud keresni a mostani cég, mintha Te alvállalkozóként mennél. Értelemszerűen, ha van bejáratott ügyfélköröd, akik ismerik a munkádat és igény tartanak rá, akkor könnyebb a helyzeted.
-
Madwe
nagyúr
válasz
tototos #37892 üzenetére
Lehet a lényeg nem ment át: többet kell termelned vállakozóként, mivel sokkal több a kockázatod. Nincs fizetett szabadságod, nincs betegszabadságod, rengeteg olyan természetesnek vélt védőhálód, amit ellensúlyoznod kell a bevételeddel, hogy anyagilag legalább ugyanott legyél mint alkalmazottként. S ebben az esetben csak ugyanott lennél, de ha neked nettó 1.280.000 a bevételed most alkalmazottként, akkor minimum 2.000.000 bevétel kellene havonta számodra, hogy érdemes legyen belevágnod, szerintem.
Ez egyébként bőven elérhető, akár még ennél sokkal több is. Kérdés hogy mit takar a monitor elött ülök, mert Mancika a titkárnő is ott ül. -
tototos
addikt
válasz
dellfanboy #37887 üzenetére
Monitor előtt ülök és ez már a nettó ami a számlára érkezik.
A képzés nem biztos hogy szükséges csak mint opció dobtam be. -
tototos
addikt
Legyen szó tényleg jövedelemről. Nektek mi a véleményetek: A havi 1280 000 Ft bevétel heti 50 óra ráfordításért jónak számít vagy sem? Alkalmazotti státuszról beszélünk, de felemerült bennem, hogy tudnék e hasonló számot produkálni vállalkozóként mondjuk pár hónapos képzés után.
-
Kedvencem a héten:
"Erre kéne egy estimate!"
"Én nem értek hozzá, passz."
"Nekem fogalmam sincs róla, mondani kéne valamit."
"Jó, akkor legyen 2 nap az, hogy kiderítem miről van szó."
"Az nem lehet, ez tök egyszerűnek tűnik, 1-2 nap megcsinálni, nincsen az estimatere 2 nap, már korábban megcsináltuk, igaz azt mondták, hogy XY csinálta, de ő nem tudja, hogy miről van szó."
"Értem, hogy tök egyszerűnek tűnik, és ha nem az?
"Akkor huszadikáig be tudod fejezni?" -
tototos
addikt
válasz
eladocuccaim #37878 üzenetére
Nálunk a management oldal aki úgy gondolja, hogy minden problémát meg lehet oldani nagyon egyszerű dolgokkal és nem értik a fejlesztők miért mondják hogy ezt nem lehet 2 nap alatt megcsinálni. Meg amikor kb azt mondják, hogy ezt már többen megcsinálták töltsd le a netről és használd.
-
válasz
Most azt figyeltem meg, hogy pont ezek a mókusok szállítják amúgy a legkevesebb feature-t. Nyilván tudni kell őket is kezelni, csak ez égeti az értékes időt.
-
MrSealRD
veterán
válasz
Nem cáfolom, hogy vannak akikkel vitatkozni olyan mint egy disznóval birkózni a sárban...és néhány óra után realizálni, hogy ő ezt élvezi. Viszont határozottan visszautasítom, hogy ez általános lenne.
Én nem ilyen fejlesztőkkel dolgozom együtt a csapatomban...és nem is vagyok ehhez hozzászokva. Mi általában már akkor boldogok vagyunk, ha van valamilyen szintű specifikáció. Vagy figma tervek... úgy egyébként induláskor. Mert legalább valamit már le tudunk hozni.
Én valós megélt szituációkat tudok, amikor kidolgozatlan és felületes igények voltak megfogalmazva. És amikor visszakérdeztünk tételesen, akkor komoly fejvakarások voltak, hogy "jaj...hát erre nem gondoltunk". -
eladocuccaim
junior tag
válasz
MrSealRD #37877 üzenetére
Ne tegyünk úgy, mintha a fejlesztők nem élveznék a tudálékoskodást. És itt most nem a valóban tehetségesekre gondolok, akik olyat is látnak, amit más nem. Hanem a neckbeard-ökre akik csak imádnak okoskodni, de közben csak idegesítőek, meg a problémát keresik. Ha nem jó, akkor majd szépen pattog az üzleti oldalon a labda.
-
MrSealRD
veterán
válasz
Vision #37864 üzenetére
Hogyan néz ki egy ilyen értetlenkedés, amit tényleg mindenki megért? Btw. ha megkapja a választ a kérdésre, akkor hogyan tud tovább értetlenkedni.
Amúgy én eddig weiss által írt esetet éltem át legtöbbször. Meg akarják spórolni a munkát az üzleti oldalon és a termék tervezésen. Aztán kiadják az utasítást, hogy kell egy utasbiztosítás ami pont úgy működik mint a lakásbiztosítás. Aztán meglepődnek, hogy úgy indul a kalkuláció, hogy "Hány négyzetméter ember utazik?"... -
eladocuccaim
junior tag
válasz
Dare2Live #37875 üzenetére
Az meg a másik, hogy 1,25 BP-n még talán ok multinál, de ilyen 1,8-at sokkal de sokkal magasabb poziban osztogatnak.
Külföldi cégalapítás téma: kicsit azt érzem, hogy a kolléga már elköltötte azt a pénzt, amit a lottón még nem nyert meg. Ügyfél nélkül, nulladik lépcsőfokon mégis mi értelme lenne külföldön céget alapítani, főleg nulla tapasztalattal. Segítek: semmi.
-
Egon
nagyúr
válasz
Vision #37864 üzenetére
Ilyenek ezek a butakötsög fejlesztők: ha már a konstans mibenlétét is magyarázni kell a többieknek, mert azoknak valahogy más srófra jár az agyuk, mint bárki másnak, akkor nincs mese: deklarálni kell, hogy mihez képest "mindenki" a mindenki...
De értem: jelen esetben a "mindenki" kitétel a "minden cégalapításon gondolkodót" jelenti, világos mint a vakablak...
Mondjuk az se zavarjon senkit, hogy maga a poszt írója is elismerte, hogy félreérthetően fogalmazott, de azért játsszatok fogadatlan prókátort...
Részemről a témát lezártam: sakkozni szeretek, de nem szárnyasokkal. -
-
válasz
Vision #37864 üzenetére
Lehet, hogy fingreszelés, de legyen pontosan leírva nem pedig "hát ez egyértelmű".
Én abba futok bele rendszeresen, hogy az üzlet nem tudja elmondani, hogy mit akar.
A manageremnek mondtam is, hogy erre rá kell feküdni, mert az nem járja, hogy nincsen leírva, hogy mit akartak, a tesztelésen ülnek heteket, az új feature-t meg lejelentik mint bug.
Vagy 2 héttel az utolsó deadline előtt kitalálják, hogy teljesen átvariálják az alap beállításokat 3 lokáción.
De a határidő az legyen sziklaszilárd. -
Drizzt
nagyúr
válasz
Vision #37864 üzenetére
Valóban érdemes megspórolni azt a 15 perc "fingreszelést", ha a végén az elmaradása esetén 1-2 hónap redesign kell a már leszállított dolgon? Persze, tudom arra gondolsz, amikor valami tényleg masszív trollkodás, de én nagyon szokszor azt látom, hogy pont az ellenkezője történik. Programozók ülnek mint a kuka, aztán ha megkérded, hogy mi volt amit értett, akkor bevallja, hogy nem mert kérdezni, mert félt tőle, hogy olyan egyszerű dolgot kérdezne, amitől mindenki hülyének nézi.
Az eredeti témához: az eredeti hozzászólásban a mindenkit én is szó szerinti mindenkiként értelmeztem. De a tisztázó hozzászólás egyértelműsítése sikeres volt.
-
válasz
Vision #37864 üzenetére
"vitatkozunk negyed órát valamin, amit amúgy józan gondolkodású ember elsőre megért,"
15 perc? Ezek amatőr számok, ezeket fel kell pumpálnod.
Lassan 10 hónapja nem érti meg a KEDVES felsővezetés, hogy agent install és maintenance nem a Cyber Defense Center feladata, hanem valamelyik infrastructure csapat, vagy tech service desk stb és yesman helyett én vagyok "Mr NO man!" a szemükben. Annyi adalék, hogy a csapat akinek csinálnia kéne, a managerük nagyon jó politikus és mindent ledob magáról, amit valamiért hagynak is neki(k). Szánalom büdös banda.
Na, kiventiláltam magam. Köszönöm a figyelmet! -
-Skylake-
addikt
válasz
#79563158 #37858 üzenetére
a vilagon mindenki ertette amit irtal. ja bocs nem MINDENKI mert az mindenki, de amugy mindenki. csak nem ugy mindenki hogy mindenki, hanem mindenki (nem a teljes magyar nepesseg. mondjuk a mindenki az mindenki, a magyar nepesseg azert nem mindenki ugye).
viccet felreteve semmi felreertheto nem volt benne (gondolom ugy ertetted hogy mindenki, hogy minden egyes magyar allampolgar. vagy nem ????) -
Egon
nagyúr
válasz
Oppenheimer #37859 üzenetére
LOL.
Nem tudom hogyan másképp lehetne érteni azt a mondatot. Ebben a formában sehogy.
A "mindenki", az mindenhol, mindenkor "mindenki". Legfeljebb annak nem, aki imád tudálékoskodni. -
Egon
nagyúr
válasz
#79563158 #37851 üzenetére
LOL.
Szerintem meg a teljes magyar népesség (ha már "mindenki") döntő többsége még hazai cég alapítását sem "járja körbe" az élete során, egyszer sem. Abban is nagy összegbe mernék fogadni, hogy jelen topic lakóinak alsó hangon legalább a fele-harmada sosenem gondolkodott el külföldi cég alapításán (én legalábbis biztos nem - hazai cégen igen). -
VirsLee
őstag
válasz
MrSealRD #37853 üzenetére
Nincs ezzel baj, de ha nem tudsz konkrétumot mondani bevételre, várható partnerekre (magán vagy jogi személyek), országokra, akkor nem igazán lehet vállalkozási formával és adózással kapcsolatban tanácsot adni.
Marad az általános tanács, ne izgulj, ha lesz ügyfeled 1 nap alatt EV leszel és számlázhatsz gond nélkül, a többit pedig később ráérsz eldönteni az aktuális helyzet és a bevételeid függvényében igazítani. Semmi sincs kőbe vésve. Nincs olyan, hogy elkezdesz valamit és azt kell folytatni. Szabadon mozoghatsz kedvedre akár egyszerre többféle formában is lehetsz aktív. Nekem is volt, hogy főállás mellett EV voltam és kft-ből is jött osztalék. -
Revolit
senior tag
válasz
Dr. Mózes #37854 üzenetére
Ha konkrét válasz nem is jön, a Hays guide mindig jó kiindulásnak. Tekintve, hogy tavalyi adat, és most váltasz, a tetejét céloznám meg.
-
Dr. Mózes
aktív tag
Sziasztok!
Jövő héten megyek állásinterjúra és elgondolkoztam, hogy mekkora bérigénnyel kellene odaállítanom.
Rólam:
Pénzügy-számviteli diploma
Mérlegképes könyvelői végzettség
Közbeszerzői végzettség
Haladó üzleti excel ismeretek
2015-óta dolgozom a szakmámban egy állami cégnél, 2017-től csoportvezetői, 2021-től osztályvezetői beosztásban. Munkahelyemen főként "mindenes" vagyok, azaz könyvelek, beszerzéseket folytatok le, egyeztetek osztályok között, ha elekadnak a kollégáim, akkor én vagyok a megoldó figura, informatikai kérdésekkel is hozzám fordulnak.
Jelenleg kb. bruttó 800-at viszek haza, plusz 13. havi, plusz 250 SZÉP kártya.
Frissen fog indulni a cég, több állás is meg van hirdetve, úgyhogy egyelőre nem tudom, hogy mi lenne a konkrét munkakör amit felkínálnak (ha felkínálnak). -
MrSealRD
veterán
válasz
VirsLee #37848 üzenetére
Szerintem nem vicces. Legalábbis nem annak szántam és nem is nevetek... Örülök, hogy te tájékozott vagy... én (még) nem.
Lehet, nem volt elég hangsúlyos, de mint írtam, minden ötletem/tervem nem szeretném ide kiteríteni érthető okokból. Így teljesen jól látod, hogy nem látsz mindent.
Ezeknek nincs is semmi köze ahhoz, hogy EV, vagy Kft, vagy külföldi kft. Ezért nem is értem miért kéred számon rajtam, hogy nincs ügyfelem... majd lesz. Azon is dolgozom hidd el, csak másik csatornákon. Illetve lehetséges társakkal/partnerekkel is beszélgetek. Rómát sem 1 nap alatt építették. Ahhoz képest, hogy kb 2 hete kezdtem ezen gondolkodni, munka meg úgy az élet mellett... elég pozitív feedbackjeim vannak. Ami még mindig nem kézzel fogható...és mondhatnád, hogy egy nagy büdös semmi... de érzésre semmi sem adott akkor motivációt és lökés az elmúlt 5 évben mint ez a pár nap. -
törölt tag
válasz
Oppenheimer #37850 üzenetére
+1. Szerintem a kulfoldi cegalapitas egy olyan tema, amit mindenki korbejar egyszer. Nekem peldaul van eszt ceggel rendelkezo ismerosom, ezert is neztem utana anno.
-
Qtya123
őstag
válasz
...Falco... #37786 üzenetére
Leépítések futnak ott? Nem ismerem a céget, csak járok arra és nemrég lett kész egy elég nagy iroda ott, még az út felett össze is kötötték egy átjáróval, meg ha jól emlékszem volt valami ujjongás is, hogy micsoda fejlesztés és bővülés ment végbe.
-
VirsLee
őstag
válasz
MrSealRD #37842 üzenetére
Kezd egy kicsit vicces lenni, amit itt művelsz
Onnan indultunk, hogy fogalmad sincs, hogy EV vagy KFT lenne jobb, de igazából még ügyfeled sincs.
Innen pedig gyorsan eljutottunk oda, hogy most màr nemzetközi cégalapításon töröd a fejed
Utána pedig felteszed a kérdést, hogy mennyivel nehezítené vagy könnyítené meg a dolgot.
- Jártál már Észtországban?
- Sok észt ismerősöd van?
- Viszonylag könnyen értesz meg észt nyelven adózási és jogi szakszövegeket?
Jótanácsként azt mondom kezd azzal, hogy megbecsülöd milyen éves bevételre számítasz, milyen országokból, milyen devizában, céges vagy magánszemélyektől, valamint tedd mellé azt, hogy jelenleg milyen formában és mennyi bevételed van. Ez alapján lehet tanácsot adni, minden más csak értelmetlen tippelgetès és jó eséllyel nem a pénzügyileg is ideális megoldás fog születni. -
válasz
MrSealRD #37842 üzenetére
Amennyiben csak azert alapitasz kulfoldi ceget mert ott kevesebb az ado, de kozben itthon vegzed a tevekenyseget, akkor az bizony adoelkerules a NAV ertelmezese szerint. Ott kell adozni, ahol a ceg tevekenyseget vegez. Sok ezer fos cegnel nyilvan minden orszagban alapitasz egy entitast, ahol vannak embereid. De a te esetedben nem mukodik, hogy olyan orszagban alapitod meg a ceget ahol neked tetszik. Akkor oda is kell koltozni, ott kell dolgozni. Ez megint ilyen urban legend tema ami jol hangzik, hogy XY minden nap mas orszagbol freelancer, mert ez mekkora meno mar. A vilag nem igy mukodik. Ezert is javasoltam, hogy cegalapitas elott ugyved, konyvelo. Maganszemely adozasa az megint egy masik tortenet.
Megjegyzem meg normal munkavallalkokent sem teheted meg, hogy pl. minden nap masik orszagbol dolgozol, mert valtozik az adojogi illetoseg. Ezt kimondottan tiltjak a full remote allasokban is.
Kezdesnek lehet ezt olvasgatni:
https://kiszamolo.hu/ha-nem-szeretsz-adozni-egy-kulfoldi-ceg-a-megoldas/
-
MrSealRD
veterán
Nem tudom ez miért adócsalás, vagy miért kell rögtön vádaskodni?! Rengeteg globálisan szolgáltató kis és közepes cég is van a világon. Nem csak a Google, Telekom, akármi...
Szóval van egy külföldi cég a tulajdonomban, akkor már adócsaló vagyok? Bakker, akkor nagyon sokan vannak adócsalók... akik szanaszét élik az életüket a világban, még a fél évet sem töltik egy helyen. De van valahol egy entitásuk amin keresztül munkát végeznek freelancerként...
A te értelmezésed alapján költözzek Észtországba, mert attól függ hogy adót csalok-e vagy sem?Szerintem ez 2 rétegű dolog. A kinti cégbe amíg érkezik a pénz és kint működik és ott adózik a tevékenysége után az egy hétköznapi történet. AZ, hogy én hogyan veszem ki abból a pénzt és hogy fizetem az adót itt magánszemélyként, azt szintén lehet szabályosan csinálni...
-
válasz
nyunyu #37840 üzenetére
Elvileg ott adozol ahol a ceg a tevekenyseget vegzi es/vagy ahol a bevetelet szerzi. Ez nyilvan lehet nagyon komplikaltan merheto is, ha mondjuk a fel vilagnak szamlazol es mindenhol vannak erdekeltsegeid. Nagy cegeknel nem gond ossze-vissza atszamlazni dolgokat Irorszagba mondjuk. Aztan persze oket is megbunteti a vegen az IRS, de ez mar mas kategoria.
Ha tudod bizonyitani a NAV-nak, hogy van nyomos oka a masik orszagban alapitott cegnek es az ottani adozasnak, akkor persze ok. De az 1 fos IT-s kft-nel, ha itthon ul az ugyvezeto magyar bejelentett lakcimmel es pl. kodolgat, azt igen nehez megmagyarazni.
Igen, ez egy erdekes kerdes. Ugye ki kellene szamolni, hol mennyi napod eltel. Aki naponta ingazik ki, az is lehet mas eset, mint aki heti 4 napot home office-ban ul itthon ugye, hiaba ugyanannal az osztrak cegnel dolgozik.
Ezekben az esetekben neked kellene intezned az adozast egyebkent, hogy biztosan ne legyen gond. Ha a cegre bizod, akkor ok a helyi szabalyok alapjan csinaljak meg altalaban az adobevallast. A masik orszag adohivatala a kotelezo csatornakon kapja meg az informaciot utolag, az adoev zarasa/adobevallas utan. Azonban ezeket az informaciokat altalaban automatikusan nem dolgozzak fel, csak ott allnak valahol, de ez orszagonkent, jovedelem forrasonkent stb. valtozik.
A gond akkor van, amikor valamilyen oknal fogva megneznek, pl. az adott szektor, ceg, orszag reflektorfenybe kerul. Ilyenkor azokat az adatokat is elo fogjak szedni, ami eddig ott allt, de nem foglalkoztak vele, mert nincs mindenre kapacitasuk. Es ilyenkor kapod a tamogatoi eljarasrol a levelet es a csekket a 10% buntetessel. Mondjuk van 5 ilyen eved amikor rossz helyre adoztal, rossz osszegeket, az izgi tud lenni.
-
nyunyu
félisten
Itt nem az a szabály, hogy olyan adóilletőségű vagy, ahol életvitelszerűen élsz? (évi 185+ nap)
(Kivéve USA, mert az IRS akkor is tartja a markát a 30%-áért, ha amerikai állampolgár külföldön él+dolgozik.)Ez olyankor érdekes, hogyha mondjuk Sopronból ingázol Bécsbe, akkor a téged foglalkoztató osztrák cég könyvelőjének a magyar NAV felé kell jelentenie+magyar adókat alkalmaznia rád, nem az osztrákot.
-
válasz
MrSealRD #37837 üzenetére
Egyebkent adozasilag nem igaz, hogy barhol lehet a ceg, csak mert EU. Ott kell adozni, ahol a tevekenyseget vegzed, ergo ha itthon ulsz foleg egyszemelyes cegben es kulfoldi ceggel szamlazol, akkor nem fogsz sporolni az adoval, mert itthon kell fizetned. Egyeb esetben a NAV igen gyorsan ra fog kerdezni, hogy megis miert van neked kulfoldi ceged.
Tovabba a ceges bankszamlaval is lesznek gondjaid kulfoldi allampolgarkent, mert rogton red flag-et kapsz a rendszerben, de van ahol nem is szerzodnek veled, ha nincs lakhelyed az adott orszagban. Nyilvan a magyar ember lelemenyes, alapitanak tobben egy kft-t es helyi lakost is behuznak tagnak a cegbe. Emiratusokban szokott ez foleg meno lenni. Ez mar jol hangzik technikailag, de ettol meg jon a NAV, ha nincs szerencsed.
Aki azt gondolna, hogy nem talaljak meg, az teved. A NAV-nak olyan adatvagyona van amit el se tudtok kepzelni. Ha akarjak azt is tudjak, hogy tegnap mit reggeliztel. Az ilyen es ehhez hasonlo manoverekkel gyakorlatilag celtablat rajzolsz a sajat mellkasodra.
-
MrSealRD
veterán
Ott akkor az volt a nagy mutatvány, hogy ott elég kedvezőek voltak anno az adóterhek... most nem tudom.
Mivel EU-n belül vagyunk így kb mindegy hol van a cég nem? Nemrég német meg román shopokból vásároltam ugyanazt amit nálunk sokkal drágábban lehetett megvenni...nem éreztem vásárlóként sem hátrányát(garanciát hagyjuk). A shop meg hát ott volt ahol. Ettől még megtaláltam őket. De csak az analógia miatt hoztam fel én más területen mozognék. -
MrSealRD
veterán
Még egy kínzó kérdésem lenne. Egy időben népszerű téma volt, hogy a Észt lokációval jó kondíciók mellett távolról is lehetett céget alapítani.
Feltételezem nem ennyire egyszerű a történet. Esetleg erről van valakinek hiteles infója, vagy tapasztalata, hogy egy ilyen lépés mennyire nehezíti, vagy könnyíti a napi működést, adózást? -
eladocuccaim
junior tag
válasz
Baga19830701 #37833 üzenetére
Nagyon fasza, korrekt ajánlat.
-
Baga19830701
csendes tag
Sziasztok! Hátha valakinek van rálátása a dologra, öcsém 10+ év után hazaköltözne a családdal, Katarban dolgozott a Siemensnél, aztán az utóbbi években Hollandiában egy szélerőműveket gyártó cégnél. Sajnos nincs tisztában a jelenlegi magyar fizetési helyzettel, egy magyar nagy multi vezető beszerző pozira 1,5-1,6M bruttót ajánlott neki. Ha esetleg van valakinek rálátása hogy ez magyar szinten mennyire korrekt ajánlat, azt megköszönném, sajnos én nem ezen a bérszinten mozgok.
-
Dare2Live
félisten
"es mondjuk egy eletre elfelejteni a KKV szektort. Tobb mint 10 eve untam meg a magyar piacot es foleg a KKV bohockodast, eletem legjobb dontese volt."
15+éve nekem is az volt a tapasztalatom, hogy a magyar KKVt (igazi startup akkor még nemvolt) vonalat erősen kerülni kell. Mindent is elvárnak, fizetni nem akarnak, főnök(ök) imádnak mikromenedzselni miközben érdemben szakmailag fogalmuk sincs, nehezen értik mért nem akarok napi 10ht dolgozni úgy hogy nem fizetik meg, szabadságra megyek az mintha kegy lenne és ha lebetegszem 2-3napra az mármár bűn, többet ne forduljon elő...
Közben kommunikáció 100%ban magyar megy azaz az angol/német tudásom 3év alatt erősen kopott, munkamódszerek rendszeresen "középkoriak", karrierút nincs, oktatás kvázi nincs...Erősen féltem az agyonszidott US multitól de KKVhez képest dolgozz jól akkor békénhagynak, van képzés, oktatás, kb akkor megyek szabira amikor akarok, ha elmentem anno táppénzre olyat mondott főnök, hogy bár péntekre már nem vagyok kiiírva de ne jöjjek be pihenjem ki magam... és szabit se kell rá kivennem. Leraktam a telefont és akkor 13+éve ott tudtam, hogy nagyon jó lesz nekem ez a "gonosz" US multi.
De saját tapasztalat meg régvolt...
-
Reggie0
félisten
Csak akkor felelsz a vagyonoddal, ha a munkaszerzodesed nem ter el. Lasd:
"209. § * (1) * A vezető munkaszerződése e törvény Második Részében foglalt rendelkezésektől – a (2) és (3) bekezdésben meghatározott kivétellel – eltérhet.
(2) * A vezető munkaszerződése
a) az 55. § (1) bekezdés b), c), e), j), k) és l) pontjában,
b) a 65. § (3) bekezdés a)–d) és g) pontjában,
c) a 113. § (5) bekezdésében,
d) a 118. § (4) bekezdésében,
e) a 118/A. §-ban és
f) a 127–128. §-ban
foglaltaktól nem térhet el.
(3) A vezetőre a kollektív szerződés hatálya nem terjed ki.
...
(5) A vezető gondatlan károkozás esetén a teljes kárért felel.
"Mint latod a 209. § (5) nincs a kivetelek kozott amitol nem lehete elterni. Az MT Masodik resze a 32-229/A §-ok. Nalunk pl. 3 havi tavolleti dijban van meghatarozva. Szoval csak bele kell irni az elterest a munkaszerzodesbe.
-
válasz
nyunyu #37826 üzenetére
A kft-ben is felelsz a maganvagyonoddal is, ha vezeto tisztsegviselo vagy. Ergo az egyszemelyes kft-ben, ahol te vagy az ugyvezeto, siman elviszik a maganvagyonodat is, ha nem tudod bizonyitani, hogy szabalyszeruen jartal el. Ez ilyen urban legend tema, hogy kft-ben jovan az ugy. Nem veletlen, hogy akik profi szinten csinaljak az adoelkerulest, azok a vegen eladjak a ceget egy hajlektalannak aztan o lesz mindenert a felelos a nap vegen, ami mar tenyleg nem behajthato. Sot a jo magyar szokasoknak megfeleloen a legtobb vallalkozo ceges kocsival, ceges lakasban tolja az ipart, mert azzal lehet sok adot elcsalni. Aztan meglepodnek, ha elvisznek mindent, mert cegvagyon ugye... Szoval en nem erzem, hogy az EV borzalmas kockazat lenne annak aki tisztessegesen dolgozik.
-
-
válasz
MrSealRD #37823 üzenetére
Hulye dontesbol volt nekem is boven eleg.
Amit tudok meg javasolni az egy jo ugyved, aki segit neked atnezni a vallalkozoi szerzodeseket mielott alairod majd. Rengeteg aknat tudnak elrejteni egy szerzodesben, kezdve a kotberezestol a teljesitesi hataridokig vagy a titoktartasi rendelkezesekig. Neha azert megremeg az ember keze, amikor 8 szamjegyu bunteteseket helyeznek kilatasba a szerzodes bizonyos pontjainak megszegeseert.
-
MrSealRD
veterán
Első bekezdésre: Totál igazad van... kecskeszar alakú ház esete... De akkor legalább tudom, hogy mennyiért vállaltam be és senki nem hibáztatok érte, mert egyedül vagy felelős önmagam hülye döntéseiért.
Technikai működés: Ez így jó iránynak, tűnik. Egyhangú a vélemény úgy látom.
De mindenképpen egyeztetek könyvelővel is. -
MrSealRD
veterán
válasz
Vision #37820 üzenetére
Amúgy a sikeres vállalkozás jellemzően úgy néz ki, hogy hamarabb van meg a meló, és később lehet agyalni a vállalkozási formán, mert az úgyis megvan pár nap alatt (EV konkrétan 0-1-2 nap). Szóval amíg nincs szó hirtelen tíz-százmilliós bizniszről, addig indulj el EV-ként, aztán csoki.
Ezen már dolgozom, de addig is párhuzamosan tájékozódom. Egyelőre a tényleges alapítást nem teszem meg. De annyi rossz példát láttam, látok...hogy nem akarok ott állni letolt gatyával, aztán nézni, hogy azt sem tudom merre induljak. Ha beérnek a melók akkor indul ténylegesen.
-
válasz
MrSealRD #37813 üzenetére
Eleg tipikus az eseted, de tovabbra sem erzem, hogy a vallalkozas a megoldas a gondjaidra. Inkabb munkahelyett kellene valtani es mondjuk egy eletre elfelejteni a KKV szektort. Tobb mint 10 eve untam meg a magyar piacot es foleg a KKV bohockodast, eletem legjobb dontese volt. Dolgoztam sok evet vallalkozokent is, nevetseges ami itthon megy. Ha valahol nem lesz beleszolasod semmibe es minden marhasagra csak bologatni fogsz, az a vallalkozoi let. Egy vallalkozo mindig leszallitja amit az ugyfel akar, akarmilyen baromsag is, csak legyen a vegen teljesitesi igazolas. A balhet is mindig a vallalkozo viszi el, mert az a legegyszerubb es meg kotberezni is lehet.
De ha a technikai oldalrol nezzuk, akkor elso lepeskent keress egy konyvelot es meseld el neki mekkora bevetellel, mennyi ugyfellel stb. kepzeled el a dolgot. O szepen elmondja neked a matekot ami alapjan mar latod mik a lehetosegek. Masodik lepeskent keresel ugyfeleket. En nem javaslom, hogy itthon keress melot, inkabb kulfold. Ha mar van a csoben valami, akkor lehet megalapitani a vallalkozast, en tovabbra is csak EV-t javaslok neked. Ezt 1-2 nap alatt vegig lehet vinni es utana mar szamlazhatsz is. Az operativ dolgok minimalisak, a konyvelo havi 20-30 ezrereset megcsinalja neked es semmi gondod. A szamlakat kell kiallitanod es utalnod az adokat. Az EV barmikor szuneteltetheto, ha megunod, 5 perces muvelet. Adozasi szempontbol nem rosszabb mint egy kft, ha KATA plafon feletti bevetelre szamolunk es VSZJA-t valasztasz. Ugyis kelleni fog az AFA kor is, mert nem szeretik sehol a 0% AFA-s szamlakat. A koltsegek elszamolasaban jobb a kft, de akkora macera, hogy kezdesnek nem erdemes foglalkozni vele. Majd ha stabilan jon evi 20 millio plussz bevetel stabilan, akkor talan meggondolhato. De en sokkal tobbet is szamlaztam EV-re, semmi gond azzal.
-
válasz
MrSealRD #37819 üzenetére
Ezekre mind van egyszerű megoldás. A törzstőkét simán elköltheted bármilyen céges beszerzésre, (kamu)irodabérletre a saját házadban, ahova a cég van bejelentve, stb.
Amúgy a sikeres vállalkozás jellemzően úgy néz ki, hogy hamarabb van meg a meló, és később lehet agyalni a vállalkozási formán, mert az úgyis megvan pár nap alatt (EV konkrétan 0-1-2 nap). Szóval amíg nincs szó hirtelen tíz-százmilliós bizniszről, addig indulj el EV-ként, aztán csoki.
-
MrSealRD
veterán
#37818Strezi: Köszi neked is. Ezek nagyon hasznos infók.
A törzstőke megvan. Azzal nincs gond. Azzal van gondom, hogy ott áll 3M bent és effektíve nem termel. Tudom ez másik kérdés, hogyan lehet befektetésbe tenni...ezt szintén nem tudom. Tehát csak azt akarom elkerülni, hogy ott álljon a zseton és megeszi az infláció.
-
Strezi
őstag
válasz
MrSealRD #37814 üzenetére
Nekem 25 éve van mellékes KFtm, volt hogy csak költség volt, de hosszú távon megérte. Havi költség most 35Eft könyvelő(1+1 alkalmazottal). Költségelni ugyan nem mindent is, cserében nyugodtan alszom mellette. Internet, normális ingatlan bérlet, évi egy nagyobb infó kiadás, autó + költségei, hosszabb távon már nagyon nem mindegy,
Cégalapítás szerintem erre specializálódott céggel érdemes, aznap működik. Törzstőke gyakorlatilag egy napig kell a cégszámlán legyen. Ha nincs ennyi indulód sem, inkább ne
Voltak évek sorák +- konstrikciók, amik megérték esetleg jobban, de összességében kb. egál más formákkal. Ha megugrod a KIVA-t, akkor csak a kivétekre adózol, akkor pláne jó a költségelés... -
csakegymunka
csendes tag
válasz
MrSealRD #37816 üzenetére
Nekem megérte, mivel a munka elég nagy részét letudom a főállás munkaidőben....
De a kezdés nehéz, mivel ilyen értékelős rendszer van, ha nincs értékelésed, akkor nehezebben kapsz melót, ami ugye ahhoz kellene, hogy értékelésed legyen utána...
De összességében nekem megéri, találkoztam nagyon jófej kliensekkel, nagyon érdekes és változatos projektekkel, amiket esélyem se lett volna megcsinálni a főállásomban. -
MrSealRD
veterán
válasz
csakegymunka #37815 üzenetére
Köszi a részletes infókat.
Upwork szintén scope nálam is. Hogy látod, megérte eddig? Azt kaptad az új helyzettől amit vártál?
-
csakegymunka
csendes tag
válasz
MrSealRD #37814 üzenetére
Főállás mellett tavaly indítottam egy alanyi adómentes egyéni vállalkozást, IT consulting infra/network/cloud irányban, de nem fejlesztés. Upwork platformon keresek és találok mellékes munkákat. Könyvelővel intéztetem a mindenféle bevallást, havi kb 19ezer forint, Billingo előfizetés (nem létszükséglet mert van ingyenes alternativa de én szeretem) évi 16ezer körül. Alanyi adómentesként készülj fel, hogy kb a bevételed 25%-a lesz befizetendő adó. De bővebbet könyvelő/adótanácsadó tud mondani.
-
MrSealRD
veterán
válasz
Vision #37812 üzenetére
Nagyon nem akarok elcsúszni a fő iránytól. Nem a létjogosultságot szeretném vitatni, hanem azt, hogy az operatív működés és működtetés szempontból ha valaki leírja a tapasztalatát azt megköszönöm, illetve iránymutatást, hogy honnan tudnék ezekről informálódni. Mivel ezeket nem tanítják úgy általánosan...amúgy meg honnan tudná az ember. Kivéve ha könyvelő.
Amúgy IT, Dev & Consulting, Elég sok dolgot láttam már, többnyire azt mit nem kéne... ezt szeretném kamatoztatni. Hangsúlyozom...idővel. Tehát most csak belekezdeni szeretnék óvatosan.
-
MrSealRD
veterán
Amiről most beszélgetünk elméleti síkon van. Egyáltalán nem biztos, hogy most indulok ebbe az irányba. De könnyelműség lenne a start mezőn feladni, mert nem ezért szoktak vállalkozást indítani.
A motivációm összetett. Mindent nem írhatok le ide. Így most csak a függetlenedési szálra reagálnék arra is csak részben. Szar melót most is csinálhatok abban nincs hiba.De legalább beleszólásom sincs annyi... mostanában hiába volt igazam sokszor totál szembe mentünk még a józan ésszel is, pedig ennél magasabban KKV szinten csak akkor lehetnék ha lenne tulajdonrészem... De nincs. Érzésem szerint kezdek megrekedni. Ráadásul a vezetésből is kicsit kezdek kiégni, abban a formában ahogy ezt most végeznem kell. És a fizetésem inkább nem írom be, mert magamtól is tudom, hogy hülye vagyok. Nem kell megerősítés.
Egyelőre főállás mellett működne ez az egész, hogy mellékesként induljon el valami... pilotként. Egyrészt megnézem milyen ez, másrészt ha lábra tud állni akkor váltanék erre a formára.
Van termék ötlet is. Nem világrengető, de szerintem van benne fantázia. De ez már egy későbbi dolog lenne... ezt hagyjuk is.
A költség rész azért érdekes...mert internet előfizetés, vagy laptop/laptop bérlés... IDE vásárlás...stb..ezeket sem lehet elköltségelni? Ez kissé meglepő számomra...
A könyvelős helyreigazítást köszönöm, akkor ennek nagyobb impactja van a jövőre mint gondoltam.
-
válasz
MrSealRD #37810 üzenetére
-1 lépés a könyvelő és nem a sokadik, ha jót akarsz magadnak. O majd elmondja, hogy mi a matek.
Ez a függetlenedés nem olyan érvnek hangzik, ami miatt vallalkozast szoktunk inditani. Ha 1 fős kft vagy EV leszel, kell majd talalnod fovallalkozokat, akik hoznak neked melot, aztan el leszel adva valahova ora alapon. Ha nagyon nagyon penge vagy es onalloan tudsz leszallitani teljes projecteket, akkor esetleg project alapon, de ennek nem sok az eselye a legtobb cegnel.
Ergo nem leszel független, mert ugyanugy megmondjak mit csinalj, ugyanugy lesznek fonokeid, cserebe nem lesz semmilyen ceges benefit, nem lesz fizetett szabadsag es sorolhatnam. Persze ezeket lehet kompenzalni, ha jo dijat tudsz kialkudni, de manapsag ez nem konnyu. A magyar piac kritikan alul fizet es le kell nyelned, hogy a NER lovagoknal lesznek csak jo melok. De kulfold sem kanaan.
Ha a celod az, hogy nem az idodet adod el, mint szolgaltatas, hanem van egy jo otleted amibol termek lesz, akkor persze vallalkozni kell. Ebben az esetben a fent leirtak nem vonatkoznak rad.
Elsore en csak EV-t kezdenek, aztan ha beindul a buil, johet a Kft. Ilyen fuggetlenedes cimszoval horror Kft inditani, plane, hogy a matek sem jobb mint az EV-nel, ha IT-ban gondolkodunk, ahol kb. semmit nem lehet koltsegkent elszamolni. Persze tudom van sok urban legend, hogy bezzeg a vallalkozok. De pont azert kell a konyvelo, hogy ezeket mind elmeselje neked.
-
MrSealRD
veterán
Nem találok sajnos alkalmasabb topikot... De nem gondolnám, hogy nem férne el itt.
Szóval eddig mindig alkalmazottként dolgoztam...ez jelenleg is így van. Viszont elkezdtem azon gondolkodni, hogyan tudnék függetlenedni és vállalkozóként talpon maradni. A kontextust csak azért adom, hogy érthető legyen mit makogok, de nem szeretnék minden aspektusára kitérni.
A lényeg, hogy egyelőre a azt próbálom felmérni, hogy EV vagy Kft és egyik vagy másik estén milyen adózási formák esetén hogy jönne ki a matek. Erről a mátrixról olvasni többet...
Egyelőre nincs tervben alkalmazott...max jómagam. De olyan szempontokat próbálok nézni, hogy egyik vagy másik esetén milyen havi költségek vannak pusztán a létezésének?
A felmerülő költségeket hogyan tudom elszámolni?
Kft-nél a 3M törzstőkét, hogyan érdemes bevinni és mikor? Elvileg van rá valamennyi idő, és lehet eszközt...
Vagy ezen kereszült cégként autó lízing...stb..stb...
Hol lehet ezekről olvasni anélkül, hogy elvégeznék egy könyvelői képzést...és első körben könyvelővel sem szeretnék konzultálni, mert az már egy 3. lépés...én meg most a -1. nél tartok.
Illetve milyen buktatók lehetnek vállalkozóként? Mire kell figyelni? Mi okoz nehézséget a havi működésben? Mennyi időt visz el ennek a működtetése? -
H A M M E R
csendes tag
válasz
Vision #37808 üzenetére
Sokan a magyar nagy cégeket, amelyeknek vannak külföldön lábai multinak hívják. pl.: MOL, OTP Viszont ezek teljesen máshogy működnek, mint egy külföldi cég, aminek van magyar lába. Külföldi cégnél sok helyen van Magyarországon külföldi vezető és muszáj még a legalacsonyabb szinten is angolul vagy valamilyen nyelven beszélni a magyaron kívül. És a HR előnyben részesíti, ha valaki 4-5 évente munkahelyet vált. 5 év felett már nem tanul újat. Magyar multinál sok minden más. Sok vezető nem beszél a magyaron kívül más nyelvet (nincs is rá szüksége), sok vezető pl.: OTP nál 10+ éve ott van, mert a bizalom a helyi domain tudás a fontos. Én is találkotam az magyar banknál ilyen kinevelt vezetőkkel, akik ott lépkedtek előre. Tényleg hatalmas domain tudásuk volt, de a konkorenciával kevésbé voltak képben, mint aki pár éve váltott oda.
-
válasz
eladocuccaim #37790 üzenetére
Úgy lehet tele, hogy nincs rá szükségük a munkavégzéshez. A kinti leányokkal bizonyos osztályok kommunikálnak, de a többség nem. Miért tennék?
Az OTP egyáltalán nem működik multi-szerűen. Mármint úgy biztosan nem, ahogy megszoktad. Ezek egymástól gyakorlatilag független vállalatok, szinte zéró közös szolgáltatáshalmazzal. Most van pár kezdeményezés ennek a leváltására, de ez még gyerekcipőben jár.
-
Reggie0
félisten
válasz
dellfanboy #37806 üzenetére
Meg a vezetok nem szoktak olykor felmondani es atmenni mashova vezetni. Ezek csak nyugdijba mennek, vagy munkanelkulinek lesznek vagy meghalnak, de munkahelyet nem valtanak. Esetleg ha megis valtanak, akkor alacsonyrol kezdenek, mert kinevelodni kell. Logikus
-
dellfanboy
őstag
válasz
eladocuccaim #37800 üzenetére
ezt mondtad a sales-eseknek is? hány olyat láttam hogy xy-t azért vették fel sales vezetői poziban mert neki jó kormányközeli kapcsolatai vannak
de ha 1 cég egy új országba akar elindulni ahol 0 infoja van simán felvesz egy külsöst,
vagy
neadjisten egy új termékvonalat akar a piacra dobni amihez szintén semmi közük, szintén egy tapasztaltat fognak hívni kivulrol...bár definialhatnád mi is pontosan az a rendes rt?
-
Reggie0
félisten
válasz
eladocuccaim #37804 üzenetére
Nem is tudnal, ezert szemelyeskedsz. Mehetsz.
-
eladocuccaim
junior tag
válasz
Reggie0 #37803 üzenetére
Figyelj, menj fel linkedinre, vagy csak nézz szét a saját vállalatod névtárjában, és ámulj. Látom nem sikerült értelmezni, amit írtam, és megint nagyon ügyesen kiböktél egy C level embert, gratulálok.
Ne haragudj, de nincs kedvem nagyra nőtt gyerekkel vitatkoznom, szép napot. -
Reggie0
félisten
válasz
eladocuccaim #37802 üzenetére
Ilyesmire gondolsz? [link]
Egyszerubb lenne, hogy hulye allitasok elott elobb korulneznel, akkor nem lenne csipobol cafolva. Buborekbol extrapolalni nem a siker titka.
-
Reggie0
félisten
válasz
eladocuccaim #37800 üzenetére
Azert ezzel kapcsolatban vannak ketsegeim
Pl.: Pat Gelsinger
De kivancsisagkeppen meg megnezhetsz par hiresebb vezetot merrefele is kalandoztak es voltak vezetok.
Új hozzászólás Aktív témák
- Vezetékes FEJhallgatók
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Autós topik
- Igazi csúcskészülék lett a Poco F7 Ultra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- Eladó egy 34" GIGABYTE M34WQ Ultrawide 144hz gaming monitor!
- ÚJ, GARIS! Dell Latitude 5450 - 14" FHD / Ultra 5 125U / 16GB DDR5 / 512GB NVMe SSD / HDMI 2.1
- Acer NITRO V 16 Gamer Tervező Laptop -35% 16" RYZEN 7 8845HS 16/1TB NVIDIA 4060 8GB FHD+ 165Hz
- AppleCare+ biztosítás és kiterjesztett garancia - Apple hivatalos biztosítás - Számlával
- Új Acer Predator HELIOS NEO 16 Gamer Tervező Laptop -35% i9-14900H 32/1TB RTX 4070 8GB 2,5K 240Hz
- Dell Latitude 5310, 5410, 5420, 5430, 7210 2-in-1
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP X2 210 G1Tablet - Intel Quad Z8300 I 2GB I 32GB SSD I 10,1" Touch I Cam I W10 I Gari!
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest