- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
demars
addikt
válasz
demars #96695 üzenetére
Érdekes, megszűnt a hangos alap zaj. A hanszorókból most is hallani, de kisebb.
GND t lehúztam hálózat földjére, nem történt változás.
Sikerült a bt modult működésre bírni, megszólalt a rendszer.
Potit letekerve erősödik a zaj.
Viszont elég gyengének tűnik, két 200W -os hangládát tudtam szerezni, néhány mp erejéig feltekertem maxra, igazából egy jó telefon is tud ennyit.
Ami még feltűnt, hogy a hűtőborda kb 2 perc után langyos volt, szóval kell a kényszer hűtés. -
-
Micsurin
nagyúr
válasz
tordaitibi #96694 üzenetére
Felhasználhatom akkor duplán? Akkor tiszta sor az egész. Az lett volna csak a cél, hogy maradjon meg töltőaljzatnak a szivar de legyen kapcsoltam is róla! Köszi
-
-
Micsurin
nagyúr
Lehet kicsit rossz helyen vagyok most de nem volt jobb ötletem
Fejegységet cseréltem az autóban, a régi a kapcsolt 12V-ot megkapta CAN-en az új mivel nem gyári értelemszerűen nem fogja.
Kábelkötegben az állandó 12V adott, a kapcsolt 12V-ot kéne előállítsam még neki, ehhez az elképzelés:
Szivargyújtó az állandóan feszültség alatt van, ellenben az aljzat világítása az kapcsolt 12V-os gyújtásra. Szeretném berelézni, hogy az aljzatban is csak akkor legyen feszültség ha az autó gyújtáson van, ehhez vettem 4 PIN-es 12V 40A-es relét.
Alapesetben azt mondanám, hogy a 85-ös láb lesz a GND, 30-as szivargyújtó 12V-ja amit megakarok szakítani, 86-os a világítás 12V-ja ami alapján kapcsol, és 87-es a kimenő 12V-om amit a fejegység felé vihetnék.Ott akadtam meg a barkobázásban, hogy ha a szivargyújtó negatívját használnám GND-nek akkor bukom a szivargyújtót ugye..., de másképp honnan hozzak testet? Simán testeljem vissza a vázra az egyik ajtónál lévő test ponton?
Félévvel ezelőtti SD Kártya témás helpet köszi ismét
Azóta jelentem kezemben a papír.
-
Ribi
nagyúr
válasz
demars #96674 üzenetére
Már mindent leírtak, nekem is csak 2 drót ment a füles erősítőmbe, a házat le kellett földelni, különben búgott mint a fene. Illetve azt sem szerette ha mondjuk telefont kötöttem csak a bemenetére, mert akkor sem kapott egy fix pontot a földelése, mert az meg nem volt a házhoz kötve. Azóta egy kapcsolódobozon kersztül van a bemenete aminek a földje mindig kapcsolódik valamihez ami ugyancsak le van földelve. Azóta nincs búgás. Nem jók ezek a levegőben lógó földek / burkolatok. Összeszednek mindent is.
-
Barret001
addikt
Megint agymenésem van
Egy PC táp működhet mondjuk 24V-ról.ha a primer tekercs erősebbre van tekerve,és a primer oldali puffer kondenzátorra 24V-ot adok? Vagy mondjuk 48-at? Lényeg hogy egyenáramról menjen. Csak okoskodok.
-
-
-
-
-
Babetta-X
senior tag
Sziasztok! Adott egy kültéri csengő, sima gomb, két drótot zár össze. Keresnék valami olyan hangot adó kütyüt amit a másik végére tudnék kötni és lehetőleg elemmel működik, plusz extra ha nem kerül csilliárdokba és nem foglal nagy helyet/kinéz valahogy. Tudtok ilyesmit javasolni?
Tudom egy szög egyszerű cucc, de pont ilyet nem igazán találtam.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
demars #96674 üzenetére
Az erősítő fém házban van? Azt összekötötted a GND-vel? (én kondin keresztül szoktam öszekötni a bemenet környékén) Ha a hangerőt letekered akkor is búg? Ha a poti fémházas, akkor annak a házát is GND-re kell kötni. Fotókat tudsz készíteni esetleg a jelenlegi állapotról?
-
demars
addikt
válasz
tordaitibi #96675 üzenetére
Szia.
Köszi a választ.
Így kötöttem mindent. -
válasz
demars #96674 üzenetére
Ha a bemenetet testre zárod, megszűnik?
Ha igen,
bemeneteken a panelon van min. 47Kohm-22pF alkatrész?
Jó helyre megy a bemenetek testje? Kétpaneles a megoldásod, ha igen, bemeneten földhurok?Ne csüggedj, én 45 évvel ezelőtt ugyanígy szívtam életem első TBA810-es végfokjával, annyi hogy rögtön el is szállt valami gerjedés miatt.
Teljes topológia áttervezése, megfelelő hidegítő tagok betétele után szerintem még most is szólna ha megvolna. -
demars
addikt
Ma próbáltam (volna) az erősítőt.
Valami nem jó sajnos. Nagyon súg búg, potméterhez nyúlok erősödik a zaj.
A hátsó bemenet jelkábelét ha csak kezemmel közelítem erősödik a zaj.
Mindent úgy kötöttem ahogy anno ekkold rajzolta nekem.
A bt modul nem szólalt meg, az egy dolog, van még 3 db, majd cserélem.
Az alap zaj a dühítő.
Táp része működik (lágyindító, koppanásgátló, fesz megvan).
Nem készítettem képet mer ideges lettem.
Vezetékek kuszák és hosszúak.
12 V -nak egy dugasz tápot alkalmaztam, okozhatja ezt?
Hátsó jelkábel árnyékolt.
Merre keressem a "hibát"? -
Hello,
Rokon épít 7447 alapú órát; Arduino hajtja. Az a gond, hogy random villannak a kijelzőkön azok a szegmensek is, amiknek éppen sötétnek kéne maradnia. Mitől tud egy 7447 így villogni?Én nem találtam rá semmit, kb. "a tegyél 0,1uF a Vcc mellé" volt a legértelmesebb.
Köszi minden ötletet
-
demars
addikt
válasz
ekkold #96667 üzenetére
Köszi mindenkinek!
Ez normál egyfázisú motor.
Régi Székesfehérvári daráló FV III 500W -os motor. Azért hozták el mert nem tudták bekötni (valaki leszerelte a kapcsolót). Nem volt időm azonnal foglalkozni ezzel, másnapra faterom bekötötte (falon kívüli kapcsoló és egy BKV nyomógombot fúrt az oldalára).
Nem akartam szétszedni ismét, Ő pedig nem tudta elmagyarázni mit hogyan kötött (70 + már ). -
ekkold
Topikgazda
válasz
demars #96662 üzenetére
Ha egy fázisról akarod járatni, a 3 fázisú motort, akkor kell egy olyan alkatrész, ami a fázishelyzetet megváltoztatja. Ez lehet kondenzátor vagy induktivitás. Bizonyos kondenzátorok nem bírják a folyamatos üzemet, mert túlmelegszenek (létezik állandó üzemű, és csak indító típusú kondenzátor is). Az indító kondenzátort csak az indulás idejére kapcsolják be, nyomógombbal, vagy áram-relével.
Az olyan megoldás ahol nincs kondenzátor, csak nyomógomb, az speciális motorhoz van. Az ilyen motor úgy van elkészítve, hogy a saját tekercsének az induktivitása + a tekercs ellenállása hozza lére a fázistolást. Azonban az ilyen motor eleve 1 fázisú táplálásra készült, és igazából nem 3 fázisú motor. Nekem pl. egy ruszki köszörűgép 500W-os motorja ilyen. Amikor megvettem kb. 30 éve, a motoron kívül, az egész vezérlő elektronikát (kapcsoló, indító elé, visszajelző lámpa) ki kellett dobnom belőle, és sajátot beépíteni. Azóta viszont hiba nélkül megy, amikor kell.
Másképp fogalmazva: Rendes 3 fázisú motor, 1 fázisú üzemeltetése nem fog menni csak egy nyomógomb bekötésével. -
ekkold
Topikgazda
válasz
Batman2 #96661 üzenetére
Abban a kapcsolásban, amit építettél nem oldja meg a szupresszor dióda sem, hogy szép hullámformát láss. Mint írtam korábban - a lehetőségek:
- Ha működik vele amit szeretnél, akkor használd nyugodtan így ahogy van.
- Ha szebb hullámformát szeretnél, akkor másmilyen kapcsolás kell. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
demars #96662 üzenetére
Ha kondenzátoros fázistolással tervezett, akkor kell a kondenzátor, legfeljebb az áramrelé helyett használható manuális kapcsoló. Egyrészt az impedancia is úgy van számítva, hogy nélküle leéghetne a tekercs, illetve a megfelelő fázistoláshoz is kell. Hogy vannak-e esetek, amikor mégis kibírja és még el is indul, ilyet nem próbáltam soha.
Ha állandó üzemi kondenzátorral tervezett, akkor meg az (is) kell. Utóbbi elhagyása esetén túlterhelődhet, leéghet a munkatekercs.
Vannak azonban motorok, ami nem igényel kondenzátort, ilyen a hűtőszekrény kompresszora, itt a mágneskör megfelelő tervezésével érik el, hogy a segédfázistekercs létrehozza a kívánt forgómezőt. Tehát itt is kell a segédrelé / áramrelé az indításhoz, vagy PTC-termisztor. Itt nagy előny, hogy nem tud tönkremenni a kondenzátor, mert nincs.
Vagy régen is voltak állítólag olyan motorok, ahol alumíniumból tekerték a segédfázist, így a tekercs ellenállásának és a megfelelő tervezésnek köszönhetően kondenzátor nélkül elérték, vagy elérik a célt.
Külön kategória a hasított pólusú motor (réz rövidzár a vasmagban intézi a fázistolást), ott külön tekercs sincs.
-
demars
addikt
Üdv.
Egyfázisú 3 vezetékes motor kondenzátor nélküli bekötéséröl egy rajzot valaki dobna fel?
Én eddig csak kondenzátoros módszert láttam.
Ennél meg van egy kapcsoló és egy nyomógomb, kapcsolót felnyomom a nyomót egy pillanatra megnyomom és indul a motor.
Köszönöm! -
Batman2
őstag
válasz
ekkold #96652 üzenetére
Szevasz
Régebben készítettem ezt a kapcsolást, saját tervezés, nem tudom hová tettem a rajzát, ha nem lelem meg, akkor vissza kell fejteni, egyelőre csak képet tudok mutatni: [kép]
A kimenő fesz visszacsatolás egyelőre még nincs megcsinálva rajta, amíg a jelalakkal bíbelődök. Kettő 555-ös és egy 4013-as IC van benne illetve tranzisztor páros FET meghajtás, UPS-ből kivett, erre hivatott trafó, kb. 150W teljesítménnyel.
Rengeteget böngésztem a push-pull konverter, illetve a snubber kapcsolás témában, mindenhol az általános infókat, kapcsolásokat találtam csak, kész UPS kapcsolásokban is rendszerint egyszerű RC snubber, esetleg RCD, vagy semmi sincs a trafó primer előtt, igaz, a mikrokontrolleres vezérlés esetén lehet, a kapcsoló tranzisztorokat kapcsolgatja úgy, hogy nem kell snubber áramkör hozzá.
Egy jó leírást találtam push-pull témában, ahol olyat írt, hogy az inverter trafó járulékos tekercsét (töltőáram), esetleg a kimenetét, ritkábban a primerjét zárja rövidre félvezető holtidőben, ezzel kerülik el a feszültség tüskét.
Ezt meg is tudom valósítani, ha kicsit módosítom a kapcsolásomat, viszont felmerül bennem a kérdés, ha rövidre zárom a trafó valamely tekercsét, teljesen lemágnesezem, az újabb periódus a primeren újra fel kell mágnesezze a trafót, ezzel pedig lehet megnő a kapcsolás áramfelvétele !
De lehet, nem jól gondolom.
A legegyszerűbb kapcsolás és legtisztább jelalakom az egyszerű teljesen négyszög kapcsolással volt, csak ott meg nem tudom szabályozni a kimenő feszültséget, ami nem jó.
Ha ezt a trapéz jelalakot produkáló kapcsolás PWM jelét nagyon nagy kitöltési tényezőre csavarom, akkor nagyon megnő a trafó fogyasztása, nagy lesz az áramfelvétel, melegedés, csak egy tartományon belül megy a szabályozás.Üdv.
-
mezis
félisten
Nekem egy konyhai mérleg kezdett bizonytalankodni sok év után. Nagyon rafinált hibája lett: az AAA elem csatlakozójánál a RUGÓ és a LEMEZ közötti kapcsolaton néha szinte minden feszültség elfolyt. Korróziónak semmi nyoma, elemek soha nem folytak bele, minden szép fényes...
-
Tankblock
aktív tag
válasz
csabyka666 #96649 üzenetére
Szia
én azt tanácsolom hogy keress egy normális villanyszerelőt.
Ami biztos h a N és a PE különkell választani (általában a kiselosztóban, vagy még a villanyóránál) és utána tilos összekötni.
lehet bármi, a füst szag nem biztos h a kapcsolóból jön, hanem a csöveken keresztül a kötődobozból is jöhet. Innen megmondani h micsoda nem lehet.
Villanyszerelőt hívd ki, és ha már ott van és van hely FI relét építesd be. Mondjuk minden ellen nem véd...
-
válasz
tordaitibi #96655 üzenetére
Köszi a választ mindkettőtöknek!
Igazatok lesz, valami fellazulás a hiba oka, sejtem is, hogy hol. A fürdő falán kívülről van egy kötődoboz, de ugyanott belül is kell lennie - csak ügyesen elburkolták. Megkopogtattam a csempét, pont a dobozzal egyvonalban üreges hangja van, délután kivésem, szerintem ott is szigszalagos vezetéktekerést fogok találni!
-
válasz
Az elmenő földed viszi valahova a nullákat, vagy fordítva ez most mindegy.
és az meglazult, a kötés, ezért nem teljes föld illetve nulla ami a többi fogyasztóhoz megy.
Felemelkedett a nullád, korrózió kontkathiba bármi miatt.
Ha össze van kötve a föld-nulla, akkor azon mindig nullát kellene mérned, ha folyik is rajta 10-15A akkor is, max. 1-2V lehet amit felemelkedik a földpotenciáltól.A Legrandba bejövőn ne multival mérj, az 10Mohm, hanem akassz rá egy 800wattos 1kW-os fogyasztót pl. rezsót.
Mit csinál, így mit mérsz?
A mutatvány alatt lehetőleg te legyél csak otthon mert ha valóban föld szakadásod van, amit nullának is használtak eddig, akkor a legszerencsétlenebb esetben megjelenhet a 230 vagy a kontakthiba arányában 100-150V a földelt fémházas készülékeken, hűtő, mikró egyebek. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
csabyka666 #96653 üzenetére
Ha rendes vezetés lenne, akkor vagy 230 V-ot mérsz egyformán, vagy semmit. Általában ilyen "felemás" értékek is azt indikálják, hogy az csak valami kapacitív, ártalmatlan szivárgásból ered.
Itt lényeges az "általában", ilyen téren semmit nem szabad ugyebár biztosra venni, mindig ellenőrizni kell, akár többféle módon is. Mindenesetre gyakran hasznos tud lenni egy próbalámpa, egy foglalat vezetékkel, izzóval (nem LED).
Ha csak 1 fázis van, elegendő egy szimpla lámpa, 400 V-ra szoktak duplán (soros kötésben) felkészülni a villanyszerelők.
-
válasz
Dr. Szilikát #96651 üzenetére
Akkor ez a mérés így normálisnak tekinthető? Bár nem tudom, honnan kaphat potenciált, amikor csak a lámpákhoz megy a kapcsolt szál. :/
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Batman2 #96650 üzenetére
A kapcsoló-félvezetők holtidejében (amikor le vannak zárva) A trafó induktivitásában tárolt energia és a többi alkatrész együtt határozza meg milyen lesz a hullámforma. Tehát az áramköröd nem hibás, hanem egyszerűen ilyen.
- Ha ez zavar akkor ú.n. fázistolós inverter kell, abban a teljes híd mindkét félhídja 50%-os kitöltési tényezővel megy, de egymáshoz képest fázisban eltolva.
Ennek a kimenő jele majdnem ugyanolyan, de nincs olyan holtidő, amikor a trafó szabadon lengeni tudna (inaktív állapotban gyakorlatilag rövidre zárt a primer)
- A másik ehetőség ha nem foglalkozol ezzel, ha arra a célra jó, amire használni akarod, akkor használd (sok hátránya talán nem is lesz)...
Magyarul: snubberrel ezt csak nagyon nagy veszteséggel lehetne kezelni, vagy aktív snubber kellene, ami kb. majdnem ugyanolyan bonyolult, mintha fázistolós invertert építettél volna.Szerk.: Azt ugye látod te is, hogy nem 50Hz-en megy, hanem alacsonyabb frekvencián... miért nem állítottad be 50Hz-re?
Ezen kívül ezt úgy kellene beállítani hogy a feszültség csúcsértéke 320V körüli legyen, de az effektív értéke 230V, akkor a leginkább univerzális.
Ja és ha már kérdezel, egy kapcsolási rajzot is illett volna betenni, hogy értelmesebb válaszokat is kaphass.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
A multiméter kapacitív úton szivárgó áramokra is érzékeny (10 Mohm nagyságrendben terhel), jelezhet ilyeneket.
Próbalámpával terhelnéd ugyanott, esetleg semmi nem lenne.
-
Batman2
őstag
Üdvözlet mindenkinek !
Készítettem egy egyszerű invertert, ami működik is, csak egy apró baj van vele.
A kapcsoló tranzisztorok kikapcsolásakor a trafón keletkező feszültség tüskét, tranzienst nem tudom eltüntetni a kimenő feszültségből, próbálkoztam többféle snubber kapcsolással is, de hiába !
Mutatok pár oszcilloszkóp képet:
a terheletlen kimenőjel: [kép]
egy ízzóval megterhelve: [kép]
20w-os kopakt fénycsővel terhelve: [kép]
a snubber csomópontjában a jelalak (kék görbe): [kép]Érdekesen alakulnak a jelek és érdekes, hogy ohmos fogyasztóval megterhelve teljesen kitisztul, szabályos lesz.
A legjobban a szekunder oldalon elhelyezett egyszerű RC snubber csökkentette a feszültség tüskét, kb 2/3-ára - felére, de az sem tudja teljesen eltüntetni, pedig a powercom 600 UPS kimeneti jele teljesen tiszta négyszög, nincs benne semmi tüske, tehát ki lehet szedni, csak az UPS fogyasztásával nem vagyok megelégedve, mint szolár inverter, ezért vágtam bele saját fejlesztésbe, a nagyfrekvenciás átvitelű, gyári négyszög inverterekről pedig a LED lámpák egy része nem működik.
A tiszta szinuszos meg drága.
Valakinek valami tapasztalata, ötlete, működő megoldása erre problémára ??Üdv.
-
Üdv mindenki!
Egy furcsa jelenségre szeretnék magyarázatot kapni, érdekelne a véleményetek.
Fürdőszobámba felszereltem 2 db LED-es mennyezeti (UFO) lámpát (1 db 102-es, fázist és nullát is szakító kapcsoló kapcsolja mindkettőt) (a fürdőn falán kívül van a kapcsoló). Komplett egységek, táppal, mindennel, tehát nem egy-egy E27-es körte (bár abban is van táp, de most ez mindegy).
Kb 1 éve szereltem fel, ment szépen eddig, erre tegnap felkapcsolom, felvillant mindkettő, majd halványan elkezdett pislákolni. Kapcsolóból enyhe égett szagot éreztem, gondoltam ennyit bírt a nagy Legrand, amit kb 3 éve szereltem be...
Vettem másik kapcsolót, de ugyanúgy csak pislákolnak a lámpák. Kimértem a Legrand kapcsolót, persze L és N is jó, kapcsol szépen. Rámértem a vezetékekre. Kapcsolóhoz jövő fázis megvan, elmenőn nincs semmmi (mivel ugye nincs rajta a kapcsoló most), bejövő fázis és a nulla között megvan a 230V, viszont a bejövő fázis és az elmenő nulla között kb 210V-ot tudok mérni. Fi relé nincs, semmiféle barkácsolás nem történt a házban mostanában. Kötődobozokat még korábban felújítottam, a szigszalagos megoldások helyett késes WAGO csatik vannak.
Annyi észrevétel, pont a fürdő kötöződobozában egy FÖLD vezeték össze volt tekerve több NULLA vezetékkel. Ugyanúgy visszakötöttem, ha már eddig is így volt. Egy villanyszerelő ismerősöm azt mondta, nem a legjobb megoldás, de szoktak ilyet csinálni régebben. Fi relé azt mondta leoldana miatta, de ebben a házban nem volt soha olyan.
Mire enged következtetni titeket ez a leírás? Hol tud rámenni az elmenő(!!!) nullára a fázis? Egyáltalán, hogyan tudok mérni bármilyen feszültséget az elmenő nullán, amikor az tudtommal csak a lámpákhoz megy, és a fázis nincs rákötve jelenleg (mivel a kapcsolót kiszereltem).
Én kifogytam az ötletekből. Minden észrevételt köszönök! -
Érdekes olvasni ezeket a véleményeket, a digitális mérlegekről. Én kifoghattam egy nagyon jó fajtát.
Vagy 20 éve megvan, Dyras márkájú, már mikrokapcsolót is kellett benne cserélnem, de annyira pontos, hogy ha tízszer állok rá egymás után, tízszer mutatja pont ugyanazt, ráadásul kb. mindegy, hogy hova teszem, laminált padlóra, padlószőnyegre, ott is ugyanazt mutatja.
Ez is eszi az elemet, 2db cr2032 van benne, már tettem alá egy madzagot, hogy gyorsabban tudjam őket cserélni, ez látszik is a képen -
mzso
veterán
válasz
rednifegnar #96630 üzenetére
Az akku jónak néz ki? Nem zuhan le a feszültsége, vagy ilyesmi. Meg próbáltam egy másik párral is.
Én aljzatot kerestem, amin USB is van.
-
Nekem Xiaomi okos mérlegem van vagy 2 éve de nem emlékszem,hogy kellett volna elemet cserélnem benne.Csak mérlegnek van használva és a napi 1 mérés is megvan átlagba.
-
Reggie0
félisten
Napelemes kell, sotetben ugysem mered magad, mert olvashatatlan a kijelzo.
-
laed
aktív tag
válasz
rednifegnar #96636 üzenetére
most van egy omron uveglapos, az jo de az meg eszi az elemeket, pedig szimpla merleg nem okos vagy ilyesmi. ezt megoldottam ugy hogy tettem alulra egy kapcsolot, hasznalat elott be kell kapcsolni aztan ki. igy evekig birja.
Én ezt megoldottam "egyszerűbben": csak akkor rakom bele a gombelemet, amikor használjuk is.
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #96634 üzenetére
Ebből is a régit kell használni,mert az jó. Nekem még van hibrid mechanikus jeladós,digitális kijelzős is.
-
rednifegnar
senior tag
nekunk volt egy hasonlo merlegunk az is furakat mutaott, szetszedtem es el volt repedve a hitvany ontveny ami belul a kerete es a miatt hajlott belul a cucc.
most van egy omron uveglapos, az jo de az meg eszi az elemeket, pedig szimpla merleg nem okos vagy ilyesmi. ezt megoldottam ugy hogy tettem alulra egy kapcsolot, hasznalat elott be kell kapcsolni aztan ki. igy evekig birja.
ez az omron is olyan, hogy leteszed kalibralja magat, onnantol mutat jot. de az a fura szokasa megvan hogy ha raallsz akkor eltart egy darabig mig megmer, le fol jarnak a szamok, nyilvan atlagol.
ezutan ha leszallsz rola meg vissza akkor azonnal kicsapja az eredmenyt mar nem meregeti ujra. valahogy megjegyzi mennyi volt rajta elotte es utana ezen mar nem akar valtoztatni addig mig ki nem kapcsol magatol (vagy en ki nem kapcsolom). eleg idegesito feature. -
-
Dr. Szilikát
őstag
Ez valami selejtes olcsó kategória lehet, eleve irritáló, hogy mindig egyszer rá kell lépni, utána beáll egy értékre, ezután újra kell indítani, azaz lelépni, ismét rálépni. De rafinált módon, ilyenkor mindig más értékre áll be. Hiába pakoljuk mértani sík felületre, bárhová. Miután az is látszik, hogy 4 lábon, 4 szenzorral mér, igyekszünk segíteni, hogy jó legyen.
Holott az ember azt várná, ahogy állunk rajta és mozgolódunk, akkor is folyamatosan korrigál, illetve mintavételez, mér. Mint a konyhai mérleg. Nyilván lehetne venni valami drágábbat, jobbat, de feladja az ember, ha úgyis van otthon egy öreg mechanikus mérleg, jó az.
-
Tamy
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #96631 üzenetére
Személymérlegből én eddig amit próbáltam mind össze-vissza mért. Volt egy, ami teljesen fals értéket mutatott, felnőtt emberre talán 25-30 kg-ot. A többi ennyire nem csalt, de hiába tettem látszólag ugyanarra a vízszintes helyre (igyekeztem pont ugyanoda, a járólap ugyanazon sarkába), mint előtte, már több kg eltérést mutatott. Elvettem, visszaraktam, megint tök más érték. Nem tudom, csak én fogtam ki csupa ilyen gagyit, vagy tényleg mind ilyen?
-
Dr. Szilikát
őstag
Nekem gyárilag ilyen volt a Lidl konyhai, Rossman személymérleg, noha azok a gombelemet merítették.
A konyhai belsejébe tettem 2xAA elemtartót, később egy védelemmel integrált lapos Li-po cella került bele, mert abból kaptam egy szatyorral. Amúgy nem lett volna különösebb indoka, AA alkáli elemekkel is nagyon sokáig ment.
A személymérleggel is variáltam, de az még összevissza is mért, így el lett felejtve.
-
rednifegnar
senior tag
nekunk volt egy konyhamerlegunk, az evekig megy egy cr2032-vel. igaz atalakitottam cerka elemesre (hely bovan volt benne), de mivel a gombrol is sokaig megy igy sose hasznaltuk ceruzarol.
lehet hogy a ket akkud nem komalta ezt a lassu kisutest es megadtak magukat.nem teljesen vagom milyen usb-t szeretnel, vannak tobb portosak is:
https://kutyubazar.hu/usb-halozati-adapter-toltofej-4-db-bemeneti-lyukkal-izoxis-leo-5541
https://www.gold-media.hu/products/usb-charger-yd-3u-3-port-usb-ac-led-power-charger-adapter-31a-for-iphone-eu-c-wt
-
demars
addikt
Sziasztok.
Mekkora biztosítékot tegyek ennek a tápjába (+ és - ágon is lenne egy egy 5x20 -as biztosíték)?
300 VA a trafó, lesz mellette egy kiherélt dugasztáp, betápnak 10A túlzás? -
mzso
veterán
Helló!
Olyannal találkozott már valaki, hogy korábban a konyhamérleg vígan elvolt vagy egy évig két AAA NiMh akkuval, most meg 1-2 hét után bedobja a kulcsot és azt mutatja, hogy LO. Ráadásul régebben nem is emlékszem, hogy mutatta volna ezt a jelzést, csak simán nem működött. Ilyen mi a fenétől lehet? Még 1,35V volt mindkét akku, amit ha jól tudom nem tart amúgy sem sokáig, ha már 1,2 a névleges.
Más:
Látott már valaki 3-as, vagy 4-es külső hálózati dugaljat USB-porttal?1-est USB-vel még csak-csak találok, vagy külsőt hármas négyest USB nélkül. De valahogy egyszerre nem.
-
Peter Kiss
őstag
Sziasztok!
Lenne itt valaki a (VIII. vagy IX. kerületben leginkább), aki megcsinálna egy apró javítást (képen jelölve, alkatrész eltávolít + rövidre zár)? [kép]
Creative GigaWorks T20 2.0-ról van szó, aminek nem működik rendesen a rettentő fontos energiatakarékos üzemmódja.Köszi!
-
válasz
baly81 #96621 üzenetére
Mert a led fényforrások már 50-80 volttól halványan derengenek, elég ehhez pár mA és a kapcsolóba épített visszajelzőn bőven átfolyik ennyi.
Ha van mellette egy akárcsak 15W hagyományos izzó akkor a hiba nem jelentkezik mert az izzón folyik át és annak meg kevés hogy láthatóan világítson. -
laed
aktív tag
válasz
baly81 #96618 üzenetére
Ahogy a többiek is mondták:
az ilyen kapcsoló SORBA van kötve a rálógatott izzókkal.
(Ha felkapcsolod, akkor meg rövidre zárja a visszajelzőt.)A Volfrám-szál úgy viselkedik, mint 1 darab vezeték; csak vékony...
A LED-nél meg véletlenszerű, hogy mi lesz. Nálunk pl. gyorsabban adott fényt a LED. Gondolom, töltötte a kondiját.... -
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #96620 üzenetére
És Reggie0.
Köszi a válaszokat!Az 5 ágú mennyezeti lámpában vegyesen volt LED-es fényforrás és hagyományos izzó, ezért írtam. Így kaptunk számunkra megfelelő színhőmérséklet mellett (hideg és meleg együtt) elég fényerősséget.
Ilyeneket használtunk vegyesen (3 LED és 2 izzó):
És most ilyet vásároltam, aminek a fénye és a színhőmérséklete is ideális. És még talán szebben is néz ki a csillár búrája vele, mert így jobban hasonlít egy virághoz / bibéhez. Bár nem ez az elsődleges szempont.Azt nem értettem, hogy miért jelent meg nyitott áramkörnél 127V az E14 foglalatokban.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
baly81 #96618 üzenetére
Lehet, hogy ezek a lámpák kapacitív előtétes konstrukciók, ami valamivel érzékenyebb ilyesmire, a korábbi PWM áramgenerátoros, vagy klasszikus izzó, csak nem lehet érteni, mert következetesen izzónak nevezed még a LED-lámpát is, amiben nincs is izzószál egyáltalán.
"amint az utolsó régebbi izzót is kicsavartam"
-
Reggie0
félisten
válasz
baly81 #96618 üzenetére
Valoszinuleg a kek LED csak egy ellenallason es diodazva kap tapot pusztan a kapcsolo kapcsaira kotve, igy az az 5...20mA ami kell a kek LED-nek mar kozeliti a LED izzod teljesitmenyet es osztoznak a feszen. 5mA 230V-on mar 1.1W, ha ennek kb. fele megy a kapcsolo ledes aramkorebe, akkor is 0.55W jut a LED izzodra, ami mar jelentos, hiszen ezek olyan 4-9W-ot szoktak enni nevlegesen, azaz kb. kijon a 10% kornyeke.
-
baly81
aktív tag
Urak!
Tegnap belefutottam egy számomra ismeretlen anomáliába, és ugyan egyből a kapcsolóra tippeltem a "hiba" eredetére-, csak a miértjét nem tudom; így hozzátok fordulok magyarázatért.
Vásároltam a nappalim 5 ágú, egykörös mennyezeti lámpájába új E14-es ledes izzókat. És bár eddig is volt benne hagyományos és RGB LED-es is, mégsem produkálta azt, amit az újakkal.
Mentem körbe az izzókkal, régi kicsavar, új a helyére; következő kicsavar, új a helyére.... amint az utolsó régebbi izzót is kicsavartam a kicserélt 4 új izzó elkezdett halványan világítani. A kapcsolóval zártam az áramkört, világít 100%-on, ha nyitottam a kört ismét halványan világított, kb 5-10% fényerőn. A foglalatban 127V-ot mértem.
A hálózat jó, az egykörös kapcsolóhoz (csak) a fázis jön le, azt szakítja meg. 1perc gondolkodás után arra következtettem, hogy talán a kapcsolóba épített világítás is okozhatja ezt. Ebben nem grimm lámpa van, hanem egy NYÁK-on egy kék SMD LED. Egy védőburkolatot ki lehet pattintani, a mögött pedig 3 vékony vezeték van egy JST1.0 csatlakozóval díszítve. Ezt kihúztam, így értelemszerűen nem világít a kapcsolóba épített LED és megszűnt az E14-ben mért 127V is. A fesz így 0V.
Mi okozta ezt? Köszi! -
válasz
Reggie0 #96616 üzenetére
Van. Egy őskövület 2 sugaras asszem tán 20mHz...?
Csak kb. 20 kiló és nem nagyon akaródzik kicipelni a kazánházba. Ott vannak a napelemes cuccok a falra szerelve.
Ha mégis, mit mérjek, a cellánkénti kapcsokat, az meg most nem lesz már jó mivel leszűrtem kondikkal az esetleges nagyfrekis zajt. -
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #96613 üzenetére
Oszcilloszkop kene neked, azzal sokkal hatekonyabban fel tudnad deriteni az ilyesmit.
Szivesen.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #96614 üzenetére
Köszi. Ez jó lesz.
Próbálok valami olyan RC kombinációt találni, ami éppen van is itthon. -
válasz
tordaitibi #96613 üzenetére
Szia én [ezt használom ] ha néha kell ilyesmi méretezés.
Felülről a 3. görgess picit lefelé.
Ki tudnám számolni még talán számológéppel is ha nagyon kellene de minek ha van webes kalkulátor -
válasz
ekkold #96604 üzenetére
És Reggie.
Favágó módszerrel bele a sűrűjébe,
kapott mind a 7 komparátor a tápokra 100uF/35Velkó+2,2uF kerámiát.
Tegnap délután óta nem történt fals leoldás, teszteltem mind a 7 kört, 4,08-4,09 voltnál billennek továbbra is csak addig nem ujjongtam itt míg tutira nem teszteltem le.
Marad így.
Hogy mi zavar ülhet rá az akkukörre ha elindul a HF inverterem, azt továbbra sem tudom, még 3,85V cellafeszültségnél is képes bebillenteni a 4,08 voltra állított komparátorokat.
De ez volt az oka, valami nagyfrekis szórás az akkuvezetékeken.
Köszönöm a segítségeket Reggie és topikgazda. -
törölt tag
Szeretnek vonal szintu audio mereshez passziv felulatereszto szurot csinalni. Nagyjabol 9kHz alatt kellene csillapitani.
Tudnatok javasolni kalkulaciot? -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
mindenes24 #96606 üzenetére
Van olyan lehetőség is a klasszikus táp esetében, hogy a -12 V ág gyengébb diódáit erősebbre cserélve, meg ami van még útközben (vékony rézfólia, tekercs) szintén megerősíteni, így a - 12 V ág is jobban terhelhető lesz, hiszen ugyanaz a vastag a szekunder látja el, ami bírja az áramot. Meg egy "fölös" D29 dióda is látszik a rajzon, ami kihagyható lenne ilyen esetben.
Természetesen az így nyerhető 24 V nem a GND-hez képest lesz + 24 V, de ez már felhasználási kérdés, hogy mi a cél és valaki hogyan tudja kihasználni.
Így áttekinthetőbb az elmélet:
-
Reggie0
félisten
válasz
Talalsz ra peldakat a neten, ehhez sokszor meg szoktak szakitani a felso oldai tapban a vedofold es a 12V oldali GND kozotti kapcsolatot, igy az "alul" levo tap 12V-jat nem fogja rovidrezarni. Ettol csokken a biztonsag, ha a felso oldaliban atut a szigeteles(trafoban, optoban, akarhol), akkor azt nem fogja meg a vedofold. Ha a felso oldali burkolatat is teljesen levalasztod a GND-rol es lefoldeled, akkor ezt szinte teljesen ki tudod kuszobolni.
-
válasz
Igen ha biztosítod a betáp 2x230V galvanikus elválasztását, azaz pl. az egyiket a konnektorba dugod a másikat meg egy 1:1 leválasztótrafóba.
Vagy feláldozod a földelést, védővezetőt. Nagyon nem ajánlott.
Másképp nem megy mivel a fémház a negatív és a második sorba kötésével az első kimenetét zárlatba teszed. -
válasz
Lehet de én nem gondolkodnék ilyesmibe.
-
Barret001
addikt
válasz
Lehet. Galvanikusan el vannak választva egymástól.
-
mindenes24
junior tag
Van ket regi ATX tap, a 12V sorbakotesevel lehet 24V-ot csinalni belole?
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #96596 üzenetére
Csak ki kell találni a kívánt paramétereket, és lehet is méretezni.
Jelenlegi adatok a képen (áramkör-szimulátor).
Bekapcs: 4,002.9V Kikapcs: 3,960.6V Hiszterézis: 42,3mV -
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #96596 üzenetére
Szerintem inkabb a tranzisztor bazisara es emmitterere kene rakni, az a 2kOhmmal alulatereszto szurot fog alkotni.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #96600 üzenetére
A tranzisztorod B-E nyitófeszültségéről beszéltem. Ahhoz, hogy kinyisson a felső ellenálláson kell ekkora fesznek esnie. Ahhoz meg áramnak kellene folyni rajta. A TL431 viszont, az adatlapja szerint 1mA---100mA között üzemelhet, azaz 1mA alatt nem biztos, hogy tudja a specifikált paramétereit. Ha a felső ellenálláson nem folyik legalább 1mA (mert a bázis árama ehhez képest várhatóan sokkal kisebb, akkor instabillá válthat az áramkör - (ez megjelenhet hőfokfüggés, gerjedés, ingadozó paraméterek, öregedéssel változó értékek, stb.. formájában) 0,6V B-E feszültség esetén, a 680ohmon 1mA alatti áram folyik.
Persze lehetne más referenciát is használni, pl. TLV431-et, ez hasonló a sima TL431-hez, de 1,24V-os a ref., és 60uA árammal már jól működik. De a meglevő áramkört is lehetne kicsit jobban méretezni. Rengeteg fejlesztéshez használtam TL431-et, megbízható, jól használható, de ahhoz, hogy hosszú távon is az legyen, nem árt ismerni a határait - és átnézni az adatlapját (pl. ha kondi van rajta, akkor az nagyon nem mindegy mekkora, van egy érték tartomány ahol instabil, alatta-felette meg jó). De egy ilyen áramkör viselkedése nagyon könnyen tesztelhető szimulátorban is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- One mobilszolgáltatások
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Autós topik
- Hammer Construction 2 Thermal 5G - építő jellegű kritika
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W10 I CAM I Garancia!
- iKing.Hu - Apple iPhone 16 - White - Használt, karcmentes
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest