- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tordaitibi #96981 üzenetére
Ez van, ha fáradtan és felületesen olvas az ember.
🤐
-
válasz
tordaitibi #96978 üzenetére
Ha PWM-et vár, azaz 0-5V közötti négyszögjeleket, akkor nem lehet DC-vel vezérelni
Miért ne lehetne? A folyamatos 5V olyan PWM jel, aminek 100% a kitöltöttsége. -
válasz
Ton-ton #96970 üzenetére
Ez nem ilyen, ez rövid gombnyomásra is kikapcsol, meg két gombnyomásra is. Illetve mikor hogy gondolja, mert elvileg a rövid gombnyomásra csak a visszajelző ledeket kellene, hogy le-felkapcsolja, és bizonyos idő után azt is teszi.
Hosszú nyomásra meg úgy csinál, ahogy feljebb írtam.
Van olyan powerbankom itthon, ami meg hosszú nyomásra átáll kis áram módba, hogy okosórát meg ilyeneket lehessen tölteni vele és ne kapcsoljon le közben, na ezen ilyen mód sajnos nincs.Amúgy power bank és UPS modulként is van aposztrofálva, mivel töltés közben is képes árammal ellátni, ami rá van kötve, szóval jó kis cucc, pár éve vettem
valamire majd egyszer jó lesz
felkiáltássalPéldául raspberry-hez szünetmentes tápnak vagy hasonló célból, de mivel van rajta ledes töltöttség visszajelzés, most kapóra jött egy projekthez.
Van ebből olyan változat is (nem nekem), ahol a rajta lévő chip-en van i2c kommunikáció, na ott szoftverből ki lehet ezt kapcsolni meg a töltöttséggel is ki lehet olvasni stb. -
Azannyaszentségit talán sikerült.
A hosszan nyomás volt a kulcs.
A uC egyik pinjét rákötöttem a KEY lábra és 3mp-enként ki-be kapcsolgatom a power ledet, úgy tűnik ettől resetelődik a standby számláló és bekapcsolva marad a cucc. 😅Előtte vagy 2 órát szenvedtem azzal, hogy vajon milyen rövid impulzus lehet, ami nem kapcsolja le az áramkört, de reseteli a számlálót (hint: nem találtam ilyet). Aztán próbáltam gyorsan ki-be kapcsolni, szintén sikertelenül.
-
válasz
Dr. Szilikát #96962 üzenetére
Sajnos így van, a hosszan nyomva tartásával egy power ledet tud ki-be kapcsolni.
Próbálkoztam műterheléssel, de sajnos 50mA még nem elég az ébrentartásához. Amúgy is pazarlás lenne. -
Sziasztok! Hátha találkozott már valaki hasonló problémával:
Adott egy powerbank elektronika, DD06CVSA típusú.Ezzel szeretnék egy ESP32 modult megtáplálni, ami félig-meddig sikerült is, leszámítva, hogy 50mA alatti fogyasztásnál a modul lekapcsol.
Ezt pillanatnyilag egy LED segítségével hidalom át, az ESP-vel párhuzamosan, 50mA-t elégetek vele, így bekapcsolva marad...
Van ennél elegánsabb megoldás a problémára...?
Valahol azt írták, hogy a KEY lábra adott impulzus ébren tartja a modult, de erről nem találtam közelebbi információt. Máshol azt írták, hogy az árammérő ellenállást kell cserélni a lapon. -
válasz
leweegee #96948 üzenetére
Pedig valami le- vagy felmágneseződés lehet a háttérben, mert mióta áthúzogattam fölötte párszor a hűtőmágnest, azóta egész flottul működik.
A "legyengül a mágnes" verzió szerintem nem lehetséges, annyira erős, hogy alig lehet letépni a tokot a tablet oldaláról
Hő hatására persze el tud gyengülni, de akkora hőmérséklettől gyanítom nem sok maradt volna a készülékből.
Gondolom kb. ugyanolyan hall szenzorok gondoskodnak arról is, hogy érzékelje a tablet a tok nyitását-csukását, márpedig azok (valószínűleg) egyidősek a tokkal és hibátlanul működnek. -
válasz
leweegee #96942 üzenetére
Ezt linkeltem az előbb én is, csak ezt találtam. De kimértem a billentyűzet pineket dióda módban, és mindegyik adott magáról életjelet, de a cucc sem annyira elhasználódott, mint amit a videóban szétszed.
De találtam azóta egy másik videót is, amiben egy mágnessel keltette életre a cuccost, kipróbáltam egy hűtőmágnessel és működött.
Létezik az, hogy fizikai reed relé van abban a vékony tokban és átmágneseződött az idők során?De ettől még érdekelne a működése, ha valaki tud valami közelebbit róla.
-
Sziasztok! Apple Ipad smart keyboard konnektor (3 apró kör a tablet szélén) működéséről van valakinek fogalma? Tűvé tettem az internetet az utóbbi pár napban, de még csak érintőlegesen sem lehet róla olvasni. Feszültség szintek, kommunikációs protokoll stb. érdekelne, hogy ismeri fel a rádugott billentyűzetet. Illetve magának a billentyűzetnek a belső szerkezetét. Hihetetlen, hogy semmi információt nem lehet találni ezekről.
Egy első generációs ipad (2015) nem működő billentyűzetét szeretném diagnosztizálni ill. javítani, ha lehet.
YouTube-on vagy 3 videót találtam, amiben a szakadt átvezető fóliát javítják, illetve az egyik fickó honlapját, ahol nevesíti a pineket (gnd-power-data). A szakadást nehezen gondolnám, mert a tablet szép, alig használt állapotban került hozzám, és már működött a billentyűzet némi asztalhoz csapkodás áránami talán vmi belső mágneses érintkező miatt kell, ami érzékeli, hogy kihajtottam a tokot, vagy mert nem érintkezik rendesen a 3db rugós érintkező...
Műszerrel próbáltam feszültséget mérni az érintkezőkön, és a GND - Data között van 0.6V, a poweren viszont semmi se mérhető. Lehetséges, hogy valahogy rövidre zártam a próbálkozásaim során és végleg tönkretettem?
Vagy csak csatlakozás után kapcsolja rá a táp feszültséget arra a power pinre? Ezt tartom valószínűbbnek, mivel a külvilág felé teljesen nyitott a csatlakozó, nem hiszem, hogy csak úgy ott lenne rajta pár volt feszültség... Viszont erről nem találok sehol információt. -
válasz
lanszelot #96876 üzenetére
Ha nem állt túl sokáig 0V-on, akkor sanszos, hogy használható maradt (főleg akkor, ha védett cella és a védelem miatt kapcsolt le, akkor belül még jó eséllyel nem esett le a feszültség káros mértékben).
Fogd meg a cellát töltés közben. Az egészséges li-ion cella normál töltés közben teljesen hideg. Minél jobban károsodott, annál jobban melegszik. Ha picit langyos, az nem baj, ha már forrónak érzed töltés közben akkor inkább hagyd.
Esetleg ha le tudod választani az elektronikáról, nézd meg, hogy mennyire tartja a töltést feltöltve. -
válasz
rednifegnar #96789 üzenetére
-
válasz
tordaitibi #96786 üzenetére
Ne haragudj
A mélyen ülő övcsat legit problémának tűnik, bár nekem sosem jutott eszembe toldót használni ilyen esetekre.A másik problémát illetően ajánlom, nézz utána, hogy 25km/h ütközésnél mekkora erők hatnak. Ha például megpróbálod kézzel kitámasztani magad, mennyire kicsi az esély rá, hogy sikerül, és mennyire kellemetlen, amikor becsatolt öv nélkül robban az arcodba a légzsák, ami egy pirotechnikai eszköz és nem viccel. Ugye ez a két eszköz szorosan egymásra épülő rendszert alkot.
Nem tudok szó nélkül elmenni az ilyen dolgok mellett, mert népszokás, egyfajta magyar virtus ez a lázadás a rendszer ellen (még ha Nálad nem is erről van szó). Egy ismerős család (apa, anya és 2 gyerek) hozta haza egyszer valahonnan az egyik fiamat autóval, egyedül az én fiam kötötte be magát, a másik család egyik gyereke öv nélkül utazott az anyósülésen.
Mikor kérdeztem, hogy miért, az volt a válasz, hogy csak rövid útra mentek. Mondom jó, akkor ilyenkor gondolom csak egy kicsit fogtok meghalni. -
válasz
Reggie0 #96780 üzenetére
Én még az utcában tolatáskor is kényszeresen be szoktam kötni magam, akkor is, ha utána nem megyek 1 métert se előre. Egyszerűen úgy érzem jól magam az autóban, ha érzem magamon az övet, így szoktam meg. Rázós úton például az ülésben tart.
Van egy ilyen mondás, hogy
lehet, hogy a biztonsági öv korlátoz a szabad mozgásban, de nem annyira, mint a tolókocsi
-
Érdekes olvasni ezeket a véleményeket, a digitális mérlegekről. Én kifoghattam egy nagyon jó fajtát.
Vagy 20 éve megvan, Dyras márkájú, már mikrokapcsolót is kellett benne cserélnem, de annyira pontos, hogy ha tízszer állok rá egymás után, tízszer mutatja pont ugyanazt, ráadásul kb. mindegy, hogy hova teszem, laminált padlóra, padlószőnyegre, ott is ugyanazt mutatja.
Ez is eszi az elemet, 2db cr2032 van benne, már tettem alá egy madzagot, hogy gyorsabban tudjam őket cserélni, ez látszik is a képen -
válasz
tordaitibi #95978 üzenetére
Csináld meg ugyanezt a trükköt panelházban. 😏
-
Erre a célra akkor is inkább egy padlóventilátort javaslok, ami a nappaliból segít a hideg levegőnek elindulni a nappali irányába. A többit a fizika megoldja!
Nálunk ugyanez van, nappaliban légkondi, a hálókban meg lehet főni, ha nem figyelünk. Ezt elkerülendő nap közben minden ajtót nyitva hagyok, a fizika meg segít abban, hogy a légkondi hideg levegője terül az egész lakásban, így a padló/ágy magasságában azért megoldható a hűvös. -
válasz
Dr. Szilikát #95874 üzenetére
Asszem tisztul a kép.
Ismerem a li-ion töltési görbét, de én abból indultam ki, hogy az elektronika 4,4V-os feszültséget állít elő, ami a CC szakaszban beesik 3,2V-4,4V közé.
De most utánaszámoltam: 9V*1,64A=~15W-al tölt, ami lemerült akksi esetén (3,4V) ~4,3A töltő áramot jelent (100% hatásfokkal 😏). Ami ha jól tudom egy 4,3Ah akksi esetén reális, legalábbis jó állapotú/új akksi esetén.Innentől marad a kérdés: vajon ebből mennyit disszipál az elektronika/akksi a töltés során? A CC szakaszban eléggé fel tud forrósodni az egész készülék, de olyan 70% töltöttség környékén már érintésre hideg.
-
válasz
Dr. Szilikát #95868 üzenetére
Igen, én is így számoltam, kivéve ezt:
Példa kedvéért legyen 17 Wh energia az akkuban, átlagfeszültségre vetítve esetedben az 17 / 3,8 = 4,5 Ah töltésmennyiség nagyjából.
Én úgy okoskodtam, hogy nem 17/3,8, hanem 17/4,4 adja meg a bemenő töltésmennyiséget, mivel a kapcsolóüzemű CV töltő elektronika 4,4V-ra konvertálja a bemenő 9V-ot (ahogy a régi disszipatív töltő is az 5V és a 4,2V közti különbséget fűtötte el). És így már kijön 3850mAh körüli töltés, ami szerintem reális.
De lehet, túl kevés veszteséggel kalkuláltam
Ez a kérdés, vajon mennyi lehet a veszteség valójában. Azt nem gondolom, hogy az elektronika 10%-nál nagyobb veszteséggel dolgozik, sőt, ha jól tudom egy jobb fajta stepdown konverter 97-98%-os hatékonyságú is lehet. Viszont a telefon gyorstöltés közben eléggé melegszik, és feltételezem, hogy az akkumulátor az, ami melegszik, de ez nem újkeletű, a vásárlás óta csinálja, szóval nem hiszem, hogy az akku belső ellenállása nőtt volna az új korihoz képest. Szóval valamennyit az is elfűt. -
válasz
Barret001 #95864 üzenetére
Nem, én arra vagyok kíváncsi, amit leírtam.
Régi telefonok, power bankok esetében, amit 5V-on felvett töltést, mondjuk 2000mAh-t, azt tudtam, hogy kb. annyi ment is az akkuba, mert az egyszerű disszipatív töltő elektronika volt, a felesleget elfűtötte. De 9V-on már nyilván ez nem igaz, ezért érdekelne, tudja-e valaki, hogy pontosan ebből a felvett töltésből mennyi ment a cellába, milyen hatásfokú lehet az elektronika? Én így számoltam, hogy 90%-nál csak nem lehet rosszabb a hatásfoka, és akkor 3800mAh lehet a cella által felvett töltés. De ez túl soknak tűnik.
A leadott töltést amúgy se tudnám megmérni, ahhoz ki kellene szednem az akkut a telefonból.
2,8V-ig meríteni amúgy nem lenne értelme, a telefon 3,4V-nál kikapcsol (max.4,43V, 3,86V névleges feszültségű li-po akksi).Mivel amúgy jó minőségű és állapotú a cella (nem sérült, nem zárlatos) feltételezem, hogy a beletett töltést ki is lehet belőle venni.
A gyári névleges kapacitása egyébként 4350mAh, és a számítások/tapasztalat/töltésmérő alkalmazás alapján 70-80% között lehet most az állapota. Ezt szeretném cáfolni vagy igazolni valahogy.
-
Sziasztok!
Egy Samsung telefon akkumulátorának kapacitására lennék kíváncsi, illetve arra, vajon mennyit degradálódott két és fél év alatt.
Egy USB töltésmérő adatait szeretném használni, ami a következő:
Hogyan tudok ebből következtetni a felvett töltésre?
9V-on felvett 2070mAh-t (az egyszerűség kedvéért mondjuk, hogy a töltés elejétől a végéig 9V-on töltött), ami ha 4,4V-ra átszámítom (akku töltőfeszültsége), 4235mAh, ha 3,8V-ra (akku névleges feszültsége), 4900mAh. Melyikkel érdemes számolni? Esetleg 5V-tal, mint szabvány USB töltő feszültség?
Ebből lejön még 10-20% a töltés hatásfoka miatt.
Milyen lehet a hatásfoka egy Samsung középkategóriás telefon töltésvezérlő elektronikájának?Kihagytam valamit?
Nyilván tudom, hogy akkor tudnék pontosan következtetni, ha tudnám, hogy új korában mennyit vett fel, de most tegyük fel, hogy annak idején nem csináltam ilyen mérést.
-
válasz
ekkold #95759 üzenetére
Nekem is ilyenem van, nagyon szerettem, egész addig, amíg a forgókapcsolója kontaktos nem lett. Azóta is szeretem, ha sikerül bekapcsolni
de jó lenne valami megoldás, nem tudod, mit lehetne kezdeni vele? Egyszer szétszedtem, hátha látok belül kopást vagy lazulást, de úgy szétpotyogott, hogy alig bírtam újra összerakni
kopást nem láttam, még egy finom olajréteg is volt a réz felületen.
Ja, meg kiment benne a 600mA biztosíték, és égen földön nem találok hozzá, úgy kellett bele forrasztani egyet 🫣 -
válasz
lanszelot #95128 üzenetére
Nem értem ezt a szín-fetisizmust, látszódni fog a kábel, ez a baj? Dehát írtad, hogy el kell dugni. Szóval miért ne használhatnál piros helyett mondjuk narancsot, rózsaszínt, sárgát, fekete helyett meg kéket, zöldet, barnát (vagy általad tetszőlegesen kialakított logika mentén bármi hasonlót)? Én így szoktam, pl. egy tizes jumper kábelben is csak 1 piros és 1 fekete van.
A szín amúgy nem befolyásolja a rajta futó áramot, csak mondom. -
válasz
lanszelot #95093 üzenetére
4ik képen jól látszik az nem réz
V.S.True copper conductor (tinned).
Gondolom úgy lesz
oxigen free copper
, hogy bevonják ónnal. Azt persze nem tudom, hogy ez igaz-e vagy vmi szokványos kínai marketing kamu.Utp nem jó mert nem réz.
Csak a rézzel bevont alu UTP kábel nem réz, a réz UTP kábel az réz. -
válasz
tordaitibi #94960 üzenetére
Én valami tv okosítóban gondolkodnék inkább. Milyen tévéről van szó egyébként? A digi néhány adása a neten is nézhető, akár egy okos tv beépített böngészőjében is, netet meg viszonylag egyszerű módon lehet továbbítani.
-
válasz
tordaitibi #94925 üzenetére
nem mindenkinek van ponhegesztője
Nekem egy hegesztett cellám sincs, műanyag akkutartóval használom őket, lehet 4-es, 6-os tartót is kapni (talán nagyobbat is).
-
válasz
PiXeL90 #94708 üzenetére
Szia! A 3m összesen nem lépheti túl az 5A-t, tehát a többit is számold hozzá, de egyébként az ökölszabály ha jól tudom, hogy ~40%-kal szokás túlméretezni a tápegységet, ami miatt az egész 3m LED szalag áramfelvétele nem kéne, hogy túllépje a 3-3,5A-t.
Mindenesetre ha az egyik oldal megadta magát, a másik is meg fogja, én egyben cserélném. -
válasz
tordaitibi #94565 üzenetére
-
Én részemről 20 éve asztali gépként használok laptopokat, a fent leírt módon, időnként "megjáratom" az akksit, csak akkor teszem be, ha viszem is a gépet valahová, ilyenkor pedig jól tud jönni egy 100%-os akksi. Ha nem muszáj, már tönkretenni egy akksit akkor is, ha (éppen) nincs rá szükség.
A legelső laptopomban (2004 táján) még benne hagytam az akksit asztali gép módban, talán egy fél év sem telt el, amikor megadta magát. Azóta tartom őket a szekrényben. -
válasz
tordaitibi #94550 üzenetére
-
válasz
razorbenke92 #94532 üzenetére
-
válasz
t72killer #94526 üzenetére
Van nekem itthon egy CC/CV modulom, amit LED táp/Li-ion töltőként vettem. 3db poti van rajta, feszültség, áramerősség, és a harmadik egy visszajelző LED, ahol be tudod állítani azt a maximum áramerősséget, ahol a LED bekapcsol, ez használható töltöttségjelzőként. Egy ilyen kéne neked. Igaz ez csak buck konverter, boost-ot nem tud, de tized pontosan be tudod állítani a lifepo paramétereit (igaz le nem kapcsol, csak jelzi, ha kész).
-
válasz
t72killer #94522 üzenetére
A linket nem tudtam megnyitni, mert azt írja nálunk nem elérhető, csak a berakott képet látom, de az alapján, a címke szerint, ez egy 3s li-ion töltő
A buck-booster mellé gondolom standard li-ion töltő elektronika is van benne. A feszültség alapján nem jó lifepo akksihoz, ha csak nem 4s pakkot akarsz vele tölteni.
-
válasz
tordaitibi #94504 üzenetére
Ha egy fémszál 32A-től olyan forró lesz, hogy elolvad, nem hinném, hogy ~6%-kal kevesebb áram alatt teljesen hideg lenne. 🤔
-
Esetleg a hibás működésű PD (vagy zárlatos, PD képes elektronika) okoz gondot, mert az a kommunikáció, amin letárgyalja a PD tulajdonságait, 5V felett megsül a táp IC-ben
Hallott már valaki ilyet, hogy ez meg tud történni? Szerintem amikor a szabványt kitalálták, gondoskodtak róla, hogy ez ne történhessen meg semmilyen körülmények közt. Persze, tudom, hogy mérnök tervez, isten végez, és isten nagyon kreatív tud lenni ilyenkor
-
2 db Usb C-vel
Kérdés, hogy az USB C csatlakozó mely lábaira van kötve a + - vezeték, és milyen telefont szeretnél tölteni vele. A legtöbb telefon az USB C csatlakozó 2.0 lábait használja töltésre, és valamelyik csak akkor tölt, ha az adat lábak is be vannak kötve. A Samsung töltőben például az adat lábak rövidre vannak zárva, ha jól tudom.
-
válasz
Reggie0 #94404 üzenetére
Gondolom a bojler flexicsovet is csak akkor cserelned, ha mar elontotte a lakast a viz
Van a flexicsőnek hivatalos élettartama, ami után ajánlott cserélni? Akkor cserélem, ahogy cserélem az autóban az olajat, a fékfolyadékot, a vezérműszíjat stb. az előírt időközökben. Az előző lakásomban 10 év után se volt baja a flexicsöveknek, a mostani helyen az egyik szomszédnak fél évvel (!) a felújítás után durrant el. Akkor most mennyi a flexicső ajánlott szervizperiódusa, cseréljem fél évente, az szerinted megfelelően óvatos?
Egy jól üzemelő VGA drivert érdemes frissíteni, ha csak a verziószáma nőtt, és semmi bajod nincs a jelenlegi driverrel? De sokszor megszívtam már ilyenekkel...
Szabad-e újraírni egy legacy programkódot, ha jól működik, csak azért, mert elavult?
Egy hibásan megírt programkódot szabad-e refaktorálni akkor, ha véletlenül pont azt csinálja, amit eredetileg is kéne...?Egy 5 éve hibátlanul üzemelő alaplapnál megéri szétkenni az eddig problémát nem okozó trutyit, hátha ettől hirtelen tönkremegy?
-
Csak arra gondoltam, hogy lehet, hogy a megfolyt cucc szerencsés formát vett fel és épp nem zár semmi olyat rövidre, ami működési hibát okozna, ellenben ha megpiszkálod, lehet, hogy épp azzal okozol vmi hibát.
De én félig kibic vagyok ebben a topikban, a szervizesekre hallgass.
-
válasz
Dr. Szilikát #94383 üzenetére
Ja, hát Te tudod, mit kell nézni, úgy könnyű.
-
Ez nekem egy durva gyártási hibának tűnik, nem tudom hogy mehetett át a minőség(?)ellenőrzésen. Ha jól látom a megfolyt ón rövidre is zárt egy kondenzátort, mázli, hogy eddig nem okozott működési hibát. Ha észrevehető hibát nem is okoz (lehet azt a chip-et még nem használtad, nem tudom mi lehet a feladata) később még okozhat problémát, melegedést, esetleg élettartam csökkenést.
-
Akkor felmerülhet a belső zárlat, ha nem áll le a töltés (beindult a kristályosodás), de az is lehet, hogy a benne lévő cella sokkal kisebb kapacitású volt és olyan kis áramra van beállítva a töltőelektronika, hogy nem érzékeli a teljes töltöttséget. Ha nem melegedett, az is a kis töltő árammal magyarázható.
Vedd ki a cellát és tedd be a fiókba, 1-2 napra, és mérj rá időnként, hogy mennyire tartja a töltöttséget. Ha 2 nap alatt 4V alá esik, akkor kuka. -
válasz
tordaitibi #94223 üzenetére
[pl. ez itt eléggé érthető, bár monoton az előadás]
1,5-ös sebességen már egészen élvezhető
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
- AKCIÓ! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- MacBook Air 15 M3 8 / 256GB dobozos 12 hónap garancia
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest