- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Tonnara di Scopello
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sziasztok,
Utoljära kb 8 éve kellett kapcsolást terveznem és hozzä PCB-t.
Ezt még Eagle-be terveztem, azóta nem is követem ezeket a programokat.
Lévén hogy újra meg kell tanuljam kezelni, kb tök mindegy mibe kezdek bele.
Ajánljatok valamit, kérlek.A hobby projekt célja egy mikrokontrolleres növénygondozó.
Analóg eszközök:
- fénymérö
- talajnedvesség méröDigitälis eszközök:
- 2x relé (a pumpához, vilägítäshoz)
- wifi modul/btKérdéseim:
- Esp32 szerintem ideälis lenne. Szerintetek?
- Milyen tervezö programot hasznäljak amiben van Esp32 layout is? -
Honda567
tag
Sziasztok
Elektromos fűnyíróba az indító kondi tönkre ment,
vettem újat bele ezen meg 4db saru van.
Melyik lehet a + ; - rajta?
-
Krissz80
senior tag
válasz
razorbenke92
üzenetére
-
Krissz80
senior tag
válasz
razorbenke92
üzenetére
Köszi, a PPM-et mivel tudom adni?
-
válasz
Krissz80
üzenetére
A 18V az nem rossz, pont amiatt kérdeztem, mert vannak ezek a 40V-os dupla akksis cuccok, ahhoz már neccesebb bevetni a gyakori típusokat.
A gyári vezérlő fix fordulaton üzemel gondolom, amit eBay-en találsz annak majd kell egy PPM input, ami megadja neki a fordulatot.
-
Krissz80
senior tag
válasz
razorbenke92
üzenetére
Ez 18V-os, ebayen láttam 6-36V-os 20A-es vezérlőt pl. Az jó lehet. Gyárit nem biztos hogy akarok 20+ ezerért úgy, hogy 1,5 év után ment tönkre, és az alja tele volt fűvel.
-
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi
üzenetére
Scope 1.47 Van szinusz generátor üzemmódja is.
-
Krissz80
senior tag
Sziasztok, úgy néz ki az akkus fűnyíróm motorvezérlője megadta magát.
Brushless motor, 3 fázisú.
Milyen vezérlőt érdemes hozzá venni?
Illetve, hogy tudom matchelni a 3 fázist a motorhoz anélkül hogy tudnám a bekötést?
Köszi ! -
baly81
aktív tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
-
leweegee
aktív tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Borzasztó rossz a hatásfok visszafelé, egy 60W-os peltier kb 0.3W-ot ad le, úgy hogy a hideg meleg oldal között 75 fok a hőmérséklet különbség. 47 db 60W-os peltier elemmel kell számolni, tehát kb 2.8 kW bevitt hőteljesítményből lesz 14W elektromos teljesítményed... szerintem nem megérős.
-
baly81
aktív tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Így már tisztább a kép. Az én aggályom inkább még mindig az egyre enyhébb és kiszámíthatatlan tél és az ebből eredő esetleges teljesítményvesztés. Illetve, egy megbízható bemeneti tápváltó kapcsoló "építése", amely nem kapcsolgat ide-oda adott esetben percenként többször, ha határon van külső hőmérséklet. Szóval mindenképp olyan kütyű kellene, amelyen a hiszterézis állítható, és a feszültségeken felül a hőmérsékleti értékeket is figyeli. Mondjuk egy Arduino-val lehet nem a legbonyolultabb megoldani.
A külső hideglevegő könnyen odavarázsolható a kazánhoz? -
válasz
Ton-ton
üzenetére
Árpi bácsi
Rettenet az előadásmódja.12 voltról megy a kazánkeringetőm, egy Grundfos Alpha BLDC motoros 230-as szivattyúm van ami 14 wattot "zabál"
Van előtte egy mini modul, 12/250V DC-DC konverter, valami irgalmatlan jó hatásfokkal teszi a dolgát, a hatásfoka valahol 97% felett van az üresjárásija 0,4W alatti. 7. éve megy így a rendszerem.
Vagyis a 12V DC nem gond.ViZion,
tulajdonképpen ötlet volt részemről, egy flvetés hogy lehetne ilyet valahogyan.
A hatásfok itt egyáltalán nem érdekes, nekem 14W kellene a szivattyúhoz, ha ezt 10% hatásfokkal csinálná, a 24kW kazán nem nagyon venné észre hogy 140 wattal kevesebb megy a radiátorokba.baly81,
a mostani rendszer atombiztos, van 230 hálózatom, ha ez elmenne akkor van egy 9kWh akkupakkom amiről a ház 2-3 napig elmegy (napelem projekt) és magának a keringetőszivattyúnak van egy teljesen külön 90Ah akkuja amiről több napig elmuzsikál.
Mint feljebb írtam, eszmecsereindító kérdésnek is szántam, amiből akár valami lehet is kísérletképpen.
Ha működne, óriási előnye lenne hogy amíg ég a tűz a kályhába, addig megy a szivattyú, minden segédenergiaforrás nélkül. -
baly81
aktív tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Szerintem elég sok Peltier elem kellene, mert ettől a hőmérsékleteltéréstől nem hiszem, hogy sok áramot generálna egy modul. No meg a feltranszformálási veszteség miatt még többet kellene termelni. Az meg végképp kérdéses lenne, hogy a keringető táplálásának váltásimódját hogyan lehetne megodani biztonságosan. Nem tenne jót a kazánodnak, ha a keringető áramforrása megszűnne, ha mondjuk a külső hőmérsklet felemelkedik és a Pertier nem termel. Szerintem egy jól működő automata rendszerre többet kellene rákölteni, mint amit a keringető fogyaszt 8-10 szezonon keresztül.
-
Ton-ton
aktív tag
Peltier hatásfok...
Nos a hatásfok nagyon relatív fogalom.
Egy páramentesítőt próbálok összerakni lassacskán.
(Nem ez a legfontosabb, csak olyankor foglalkozom vele, ha minden máshoz túl fáradt vagyok, ami szintén nem segíti a sebességet
)
A kompresszoros megoldás úgy-ahogy működik. Azonban 22-23 fokon 50% páratartalomnál megáll a tudománya. Így ha azonos fogyasztás mellett a peltier működik tovább, akkor eg,értelműen jobb a hatásfoka. Legalábbis számomra... -
válasz
tordaitibi
üzenetére
-
Ton-ton
aktív tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Elméletben lehetséges. De...
Ehhez olyan keringetőt érdemes használni, ami 12V dc-ről üzemel. Létezik ilyen, napelemes rendszerekhez használják.
Az a fickó aki a tömegkályhát meghonosította itthon (bocs, a nevét elfelejtettem), készített ilyen rendszert. Keress rá, youtube videót láttam róla évekkel ezelőtt. -
Speeedfire
félisten
Köszi srácok, akkor jól gondoltam. AC állásban lehet ezt mérni. Sajnos mV nem volt, de 500mV körüli értékeket mértem. Alacsony a jel, ez tök jó nekem, mert akkor mehet az erősítőbe. Nem kell magas jelű erősítő hozzá.
-
-
mezis
félisten
válasz
t72killer
üzenetére
Találkoztam már Peltier elemes hűtéssel egy mini párátlanítóban.
Megdöbbentően rossz hatásfokkal hűtött: [link] . Egy darabig. Aztán már nem is hűtött....
Nem csodálom, hogy ritkán alkalmazzák. Pedig lehetne pl. ilyenekből telerakni a mennyezetet. Zajtalan klíma. Ja, hogy kell hozzá egy erőmű is.
-
-
-
-
válasz
Speeedfire
üzenetére
Mezei multiméterek AC mV állásba elég jól mérnek 1kHz környékéig.
Kéne egy stabil jel, nem zene, hogy azt honnan veszel nem tudom és azt megmérni.
Tégy próbát valami egyenletes hangerejű zenével és mérd meg a multiddal.
Meg ez így nem egy jó meghatározás hogy alacsony vagy magas.
Egy MC hangszedőből 0,2-0,5mV jön ki, egy MM-ből 3-4mV, egy dinamikus mikrofonból 0,2-5mV.
A kommersz erősítők bemenete 300-500mV-ot kér, a szabvány vonalszint az 775mV, egy PA végfoknak meg kell 2-3V.
Itt melyik lenne az alacsony, meg a magas jelszint?
-
t72killer
titán
válasz
baly81
üzenetére
Nagyon köszi, hogy ezeket megspóroltad nekem,mert pontosan ezt az utat jártam volna be
.Peltier akkor alapjából kuka, ami még gondolkoztat egy ilyen zseb-légkondi, amiből a hűvös levegőt a lapos szívónyílásághoz irányítom.
-
leweegee
aktív tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Általában oda van írva, a line out/preamp out és társai alacsony szintű kimenetek ilyen 1-2 volt (rms), a speaker out és társai meg magas szintű kimenetek ami ennek a többszöröse.
-
baly81
aktív tag
válasz
t72killer
üzenetére
Én kb. két éve kísérleteztem vele. Sajnos normális hűtési hatásfokkal nem lehet használni, mert közvetlenül nem tudod alkalmazni a párásodás miatt. Az összes víz a Peltier közül csapódik le, amitől ugye védeni kell a lapost. Próbáltam egy külön zárt hűtődobozt készíteni, amin keresztüláramlik a levegő, s lehűl. Hiába volt hosszú a hűtőborda, sajnos a végére csak 3-4 fokkal lett kevesebb a boxból kilépő levegő. Ráadásul kb ugyan annyi meleget csináltam a Peltier másik oldalán, ami fűtötte a szobát!
Én elengedném a helyedben. -
t72killer
titán
válasz
Barret001
üzenetére
Peltiernek? Alapból katasztrofális, egyáltalán nem véletlen, hogy nem ilyennel fagyasztja Juliska néni a fél disznót
. Aztán ugye a forrófejű chiptől elválasztó távolság se teszi a hatékonyság bajnokává...A piacon vannak már csicsás kész modellek (a videóban mondjuk el is hangzik, hogy valami 70W-ot cibál a konnektorból
, ami kb reális is nekem is a két rajtam maradt Peltier típussal).Ötlet még: SZÁRAZ hideg levegő befújása a lapos alá, ahonnan a levegőt szívja valami mini asztali légkondival: ezekkel viszont az a baj legtöbbször, hogy párás levegőt nyögnek ki magukból mert valami vizes-jeges hűtőkoncepción alapulnak.
-
Speeedfire
félisten
Sziasztok,
honnan tudhatom meg, hogy egy audio kiement magas vagy alacsony jelet használ multiméterrel?
Más lesz a kimenő fesz? Alacsony jelnél csak pár volt váltó fesz? -
leweegee
aktív tag
-
t72killer
titán
Tökölődött az egyik eladó így lett itthon két felesleges Peltier-elemem hűtőbordákkal. Szeritetek van értelme fémfenekű laptophoz spéci laptophűtőt eszkábálni belőlük, vagy a régi lyukacsos alu-lap laptophűtőt megtuningolni velük? Van itthon két forrófejű lapos, egyikben az SSD, másikban a proci szeret túlmelegedni. Télen persze okés a 18 fokos levegő keringetése, nyáron viszont lehet számítana, ha nem 30 fokos lenne a "referencia".
-
baly81
aktív tag
-
t72killer
titán
válasz
ViZion
üzenetére
Nem hiszem, hogy bárki panaszt tenne egy A3-as "TOJÁS VAN ELADÓ" ragasztmány miatt
. Lehet meg is van hozzá az anyag 
-
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Jogos. Annyiban csökkentettem/átgondoltam az elvárásaim, hogy igazán kapcsolgatásra nincs szükség, sötétedés után ha 3-4 órát világít, az elég. Nézegetek ilyen 10 k körüli napelemes motyókat, aminél van normális leírás. Udvarban üzemel pár kisebb, azok éjjel meglepően sokáig bírják, mondjuk csak mozgásra kapcsolnak, de a macsekok és a kutya miatt az kb. folyamatos üzem... Vezeték olyan 15k, refi meg relé az mondjuk van, kedvem nincs ehhez
Meg kellene kerülni a házat és a kamránál már van áram.
Megálmodom, köszönöm a segítséget
csak infóként erre a főzőlap történetre: az Omron 16A relé csere bevált, tökéletesen működött a húsvéti főzéscunami alatt. A relé mellett azt az elválassztó fém lemezt átkentem FBS-el, legalább ne a relére sugározza a hőt. Mintha a kezelőnél is hűvösssebb lenne, de lehet ezt már csak én úgy érzem. Köszönöm ebben is a segítséget, leweegee-nek a relé linket
-
válasz
ViZion
üzenetére
Kéne pontosan a leendő rendszer fogyasztása.
Nem a ledes refi a fő fogyasztó, pl.egy 30W refi napi 1 órába az 30wh, a wifi modul meg napi 24 órába pl. 8W az meg 192wh. Ugye milyen durva tud lenni egy icipici fogyasztó is ha nonstop megy?
Ha a példa rendszernél maradok, 48 óra redundanciával kellene egy 12v/40Ah akku, 70wP napelem és egy normális picike 6-8A-es MPPT töltésvezérlő.
Ez így eléggé horror összegre viszi fel a projektedet.
Ha hosszan tervezel, litium akkupakk, 140wP panel és 15A MPPT.
Ha elég ez 1 nap redundacia, azaz csak 1 felhős-borult északát kell átvészelni akkor az akku lehet a fele.
De ez sem garantálja hogy egész télen működni fog, ahhoz durva napelem mennyiség kell.
Nálam 1900Wp panel van a háztatőn, ebből a majdnem 2 kilowattból télen borult időbe 40-50W jön le, azaz nulla.
Meg még hozzá olyan wireless modul ami bírja a hideget-meleget kültéren +wifi yagi.Maradnék a vezeték mellett, az ennek töredéke árban, 100x egyszerűbb és sokkal megbízhatóbb.
-
Raktam a kerítésre ilyen bicikli "macskaszemet", de itt kerékpárút és még árok is van, szal. az úttól 6-8 m a kerítés. A napelemes jó lehetne, de mindenhol a W-ra gyúrnak, hurka kis akkuval és napelemmel. Lehet ilyen külön napelemeset kellene nézni és redukálni a csillió Wattot (10-20 W bőven elég lenne), vagy megnövelni az akku mennyiséget.
Ha párhuzamban adok hozzá akkut, az mit csinálna? Van ezekben a 10-15k kínai csodákban vmi töltésvezérlő?tordaitibi: Jah, kanóc lenne a legjobb, de ehhh... Mondjuk végig van kerítés, fizikailag védve lenne. Inkább itt a háznál macera, mert persze ezen az oldalon egy rohadt konnektor sincs.
-
válasz
ViZion
üzenetére
Én akkuval oldanám meg, ehhez kéne tudni pontosan az egész cuccos állandó fogyasztását, ehhez kellene méretezni.
Lehet napelemezni is, jó ötlet.Wireless, pont egy olyan bodegába üldögélek és internetezek ahol az AP tőlem 55 méterre van és ráadásul egy grafitos hungarocellel szigetelt épületbe.
2-3 a wifi térerő, vettem egy használt wireless yagit 5000 forintért és ezzel megoldva.Következő opció, simes modem, megcsörgeted és kapcsolja a világítást. Itt így működik 3 kapuvezérlés is a melóhelyemen.
Hátránya, +pénz fenntartani.Én a wifi antenna mellett maradnék.
Ha ki lehet húzni azt a 80 méter vezetéket, az a legstabilabb megoldás.
Egy 230 voltos ledes fényvetőnek elég 3*0,75-ös vezeték, a vezérlés meg bennt a házba és azzal kepcsolgatod amivel akarod, valami távolról elérhető smarthome cuccal. -
Sziasztok!
A tanyánktól ~70-80 m-re kell lefordulni az útról. Éjjel mindig probléma. Agyalok, h mi lehetne oda megoldás, valami távolról kapcsolható LED refi vagy ilyesmi. Áram ott nincs, háztól ca. 40 m-ig van még wifi... Valami napelemes cucc, megnövelt akkuval, esetleg húzzak ki oda kábelt és akár 230 vagy vmi 12 V megoldás, amit bent már tudok kapcsolni... A legjobb lenne vmi napelemes, amit távolról kapcolnék. RF-nek ez nem távolság, gondolom? Bár rálátás az szerény... Mit lehetne erre kitalálni?
-
válasz
rednifegnar
üzenetére
A rekorderem egy készenléti egység akku volt, 4 évet töltött a hűtőszekrény ajtaján lévő polcon mert elfelejtkeztek róla.
3,8V körül voltak benne a cellák amikor hazavittem, és azóta is jól teljesítenek, tudják a gyári kapacitás 93-94%-át. Pedig kb. 5 évesek amiből 4 évet álltak.
Igaz ez 18650 fém hengeres cella, nem a pouch zacsis kivitel de ha jó fajta, annak is bírnia kéne a tárolást.
Más kategória igaz de az is gyakorlatilag zacsis kivitel, a napelemes rendszerem 2018-ba gyártott LG cellái.
2020-2021-be történtek a visszahívások azaz akkortájt lett kiépítve egy elektromos autóból. Tehát 2-3 évet volt hajtva, majd én beüzemeltem 2023 Februárba, legalább 2 évet állt kiszerelve.
Tudja a névleges kapacitása majdnem 100%-át. Dagadásnak, fizikai elváltozásnak nyoma sincs. -
rednifegnar
senior tag
válasz
baly81
üzenetére
gyari samu galaxy s nemtomhanyas akkuk voltak (meg kiszedheto fajta meg egy olyan amit nem de kiszedtem). evek alatt fujodtak fel.
ez muszer amirol szo van abban is beepitett az akksi van, de a belso alaplaprol le tudom huzni, viszont mivel az akksi beepitett ezert kiszedni nem tudom. nem lenne jo ha mondjuk par ev mulva szetfeszitene a hazat. asszem majd nem tekerem be annyira a csavarokat ha megis dagadna. -
MPL-t én is kerülöm, ha olcsóbb, akkor is. A "futár" felénk egy 150 kg-os majdnem nyugger. Nincs vele baj, de minden futár feljön az irodába, hozzá le kell menni és elmondja hol a csomag, jobb esetben az anyósülésről szolgál ki. Szal. küldés az kizárt, fogadni meg akkor, ha nagyon nagyon nincs más opció.
És igen, a TME helyében olyan árat szabnék, h MPL-t ne válassza senki, ennyi, kész.Az ilyen fentről beavatkozások más helyeken masszívan tilosak, éppen azért, mert qrvára nem jó így manipulálni a piaci folyamatokat. Covid időkben is az a rengeteg kontraproduktív próbálkozásuk... ehh. Maradjanak otthon.

baly81: "Szerintem ez csak nekünk végfelhasználóknak lesz jobb" Te külföldön élsz? Mikor hoztak "ezek" azért valami szabályozást, h átlag polgárnak jobb legyen? MPL egy belsős cég, oda kell tolni a lóvét, amit a nyugati imperialista kannibál liberális futárok most kilapátolnak az országból. ennyi. Lesz@rják ezek, h nekünk mi lenne a jó...
-
baly81
aktív tag
válasz
leweegee
üzenetére
Az MPL is vesz fel csomagot háznál! Meg biztos vagyok benne, hogy így, a hátszéllel utána fognak nyúlni az ügyfelekért. Feleségem kis szülőfalujába (Szatmár megye) pl. a futár nem is minden nap megy ki. -Úgy véljük, ha nem jön össze a megfelelő mennyiségű csomagszám, akkor nincs szállítás.- Ha elolvasod azt a cikket amit Dr. Szilikát linkelt, akkor már most olcsóbb az MPL. Amúgy nem a sima posta fog neked szállítani, hanem az MPL! Az utóbbi időben nagyon elszálltak a futáros árak. Szerintem ez csak nekünk végfelhasználóknak lesz jobb... De pár hónapon belül kiderül minden.
-
leweegee
aktív tag
válasz
baly81
üzenetére
Egyetértek, de szerintem nem nagy érvágás ez nekik. Az MPL csomagok ha jól emlékszem csak a postán adhatók fel, ez azért nagyban bonyolítja a dolgot, persze ott van az MPL üzleti, de annak a különbözetét ki fizesse meg? Te? Én? A TME? Na ugye. Nem örülök neki, de megértem őket.
-
Dr. Szilikát
őstag
Kiragadott részletek:
Az állami postavállalat helyzetbe hozásának magyarázatával kapcsolatban először az Inforádió tudósítása közölt információkat: az ügyről a Magyar Posta az Infostarttal azt közölte, hogy a Posta más piaci cégekkel ellentétben nem válogathat, hogy honnan hová szállít. Így az MPL megjelenésével a webáruházak honlapján garantált, hogy a Magyarországon lakók, bárhol éljenek is, bármelyik webshopban vásárolhatnak.
A kormányrendeletben hivatkozott jogszabályi hely alapján csak a B2C vásárlásoknál kell ezt lehetővé tenni. A B2B üzletek esetén nem.
https://hwellkft.hu/marketing-szotar/b2c
A B2C Business to Consumer, az a tevékenység, amikor a vállalkozások magánszemélyeknek adják el a termékeiket vagy a szolgáltatásaikat. -
baly81
aktív tag
Ezt eddig is tudtam, gondoltam. Magát ezt az üzletpolitikát nem értem, amit most némelyik cég csinál ennek vonatkozásában. Pesze, magát a törvény sem értem és az ilyen kényszert elvetem, de amit most csinál pl. a TME is, az olyan mintha felköpnék az ég felé egy szép nagy, egészséges turhát, aztán, aláállva, felfelé nézve várnám hogy a pofámba essen. Miért? Csak mert bevételtől esnek el. Gondolom a bevétel töredék része az egyéni vásárlás, de "a sűrű Fillér jobb mint a ritka Forint" mondás igaz is lehet(ne). A szolgáltatóknak ugyan azt kell végégcsinálni, semmivel sem ró több munkát rájuk. No, meg egy kicsit talán lejjebb is fog menni a szállítási költség, mert belép a futárcégek közé egy "új" szolgáltató, amely esetlegesen árversenyek kialakulásához is vezethet(hetne).
Az MPL szolgáltatása amúgy szerencsére nem egyenlő a sima posta szolgáltatásaival! Mindezt mondom úgy, hogy amikor csak lehet futárcéget választok csomagjaim szállításához, és elitélem a barterezési / kartellezési célt szolgáló törvénykezést! -
baly81
aktív tag
Sajnos most az összes akku egy nagy rakás híg széklet. Mindegy, hogy Varta, Banner vagy Bosch. Talán utóbbi még csak-csak. Nálunk több gyártmányú / több akkutípusú szgk. / teherautó akku ment tönkre az utóbbi időben. 4-6 éves akkukról van szó. Némelyik autó alig megy, némelyik majd minden nap. Nagyjából egy a vége: az 5.évtől kezdve rohamosan gyengül mind. Pedig odafigyelek a töltésükre is.
t72killer:
Jah! Így kellő hosszabbítómennyiséggel akár csinálhattál volna belőle elektromos autót is. Töltőn hagyod, aztán egyes, kuplung fel és önindítóval odagurulsz ahová kell!
-
ekkold
Topikgazda
Ez meg mi a fene, tud erről valaki bármi bővebbet?

-
t72killer
titán
, minek vontassam, ha be is lehet vele bikázni a verdát
? Nyilván lapost csak járó motor mellett töltögetünk, pl ha az embernek a sztrádán előzgetés közben kedve támad egy kis NFS-t tolni 
Az előző akksim annyira cingár volt már a végére (11. életévében), hogy egy komolyabb telótöltés taccsra vágta

-
mezis
félisten
válasz
rednifegnar
üzenetére
Nagyon régóta használaton kívüli buta telefon akkuját átszereltem egy kemping lámpába.
Sokkal tovább világít vele, mint az eredeti zselés ólommal. Novemberben feltöltöttem és most márciusban még nem kellett töltenem. Egész télen pihent egy fűtetlen hétvégi házban.
Máskor is tapasztaltam hogy az Li akkuk milyen sokáig tartják a töltésüket. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
rednifegnar
üzenetére
Felfúvódást okozhatja túlmerülés, csak ezt nehéz így kijelenteni, mert ami nekem felfúvódott, az túlmerült, de ennek oka lehet a minőségi hiba is, nem csak az, hogy elfelejtettem egy jó időre.
Egyébként ugyanis azt találtam róla, hogy a felfúvódás oka a gyártásnál felhasznált anyagok, főleg az elektrolit minőségi hibája, vagy másképp fogalmazva, egy igazi minőségi akku nem fúvódna fel soha.
Hosszabb távú tárolásnál az akkunak állítólag az a legjobb, ha a lítium ionok egyformán oszlanak el az anód és katód felületén (50-50 %), ellenkező esetben vagy az anód, vagy a katód felületén indul el olyan kémiai erózió, ami vékony szigetelőréteget képez, azaz elkezd nőni a cella belső ellenállása, ami értelemszerűen káros.
Bizonyára nem véletlenül HP gyári ajánlás is, hogy nagyjából közepes töltöttségen tároljuk a laptopakkut, ha nem használjuk. Például ideális esetben 60 %-on eltéve és 40 %-nál rátöltve, ez persze nem kőbe vésett.
Hogy a mérhető üresjárási feszültség mennyi százaléknak felel meg, arról is találhatók adatok, mint például:
-
baly81
aktív tag
válasz
rednifegnar
üzenetére
A Li-Ion kémia 75-80%-os töltöttségi szinten (~3,8 - 3,9V /cella) és 10-15°C közötti hőmérsékleten tudja legjobban megtartani a benne tárolt energiát. Ha nincs kijelző amiről leolvasható a töltöttségi szint, multival mérj cella v. kapocsfeszültséget. A töltést ennek megfelelően végezd / szakítsd meg. A páratartalomra is érdemes figyelni, de ha egy antisztatikus zacskóban, száraz helyen dobozban tartod, nem hiszem, hogy gondot okozna.
-
rednifegnar
senior tag
tudom volt mar tema de megint van egy eszkozom amiben beepitett lion akku van es szeretnem megkimelni amennyire lehet. valoszinuleg sokaig nem lesz hasznalva (talan evekig) hogyan erdemes ezt tarolni?
le tudom huzni az alaplapjarol. de pl a toltottsegerol semmi infot nem ad, csak annyit, hogy ha fel van toltve akkor elalszik a toltesjelzo ledje. arrol hogy hasznalat utan mennyi marad benne arrol semmit. amikor lemerul egyszeruen lekapcsol (nem tul kultur).
annak kapcsan kerdezem ezt hogy mult heten, osszeakadtam egy regebbi samu telo akkujaval amit anno kivettem hogy ne menjen tonkre, par eve igy van aztan egy szep nagy poffeteg lett belole igy (es ez mar nem az elso amivel igy jarok). -
t72killer
titán
válasz
ViZion
üzenetére
Közben sztornóztam a vételt: kiderült, az eladó nem eredeti Dell töltőt árul, hanem egy JUNOON műremeket, amit amazonon eléggé lehúznak a hulladék minősége (=szép kis rövidzárral meghal pár hónap enyhe használat után, v egyenesen nem is kompatibilis a speckókban leírt modellel).
Kolléga #94801-ben linkelt modellje lesz a megoldás

-
-
halalfalo
tag
-
halalfalo
tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszi az infókat!
Valószínűleg belekényszerülök, hogy ezt rendeljem, mert az egész erősítő egy alu tömbből van CNC-zve és egy meghatározott helyre, meghatárott módon csúszik be a poti. Még az Alps-tól sem férne be olyan, ami egy tized mm-rel szélesebb pl.
Viszont kínai oldalakon nem találtam sehol, pár nagykereskedőnél van, de ilyen 50 dolláros szállítással meg 1000 darabos rendelés esetén.
A legolcsóbb a Mouser lenne "csak" 30 dolláros szállítással. Viszont találtam egy Maus Electronics Kft-t, ami importál Mauser cuccot, de nagyon budget oldala van, semmi érdemleges infóval. pl. hogy hogy kell rendelni... Erről tudtok valamit?
-
-
t72killer
titán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nagyon remélem ez a "trigger" kőbe van vésve a szabványban, és nincs "bibibí, nem ismerem fel a másik gyártó töltőjét" cirkusz: ma hozok el egy Dell usbc töltőt a lenovo laposhoz.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
t72killer
üzenetére
USB-C tápforrás alaphelyzetben 5 V-ra áll be, csatlakoztatáskor a fogyasztó eszköz engedélyezi, illetve utasítja a magasabb feszültségszintre való átváltásra. Vagy ilyen trigger modul kell hozzá:
https://www.aliexpress.com/w/wholesale-usb-c-trigger-board.html
Mivel továbbra is él az USB alapfilozófia: laikus ember bármit összedughat, ami USB, de abból kárnak nem szabad származni (most abba ne menjünk bele, hogy akadtak hibák is a történetben, de a tervezési cél ez).
Hogy például egy USB-C táplálású laptop vagy bármi, ami bírja ugyan a 20 V-ot, de azt csak úgy kéretlenül rányomjuk, ilyet én nem próbáltam, de ha nem is károsodik, nem is kapcsolódik (megfelelő kommunikáció / azonosítás hiányában), akkor mit sem ér.
-
lanszelot
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítséget

Megérkezett az lrd csomag 6 féle lrd-vel.
Így ma tesztelgettem melyiknek milyen ellenállás kell.
-
baly81
aktív tag
válasz
t72killer
üzenetére
Ilyen töltőm + fejkészletem nekem is van. Azatyaúristentis lehet vele tölteni, de nekem sincs type c fej benne. És ahogy lead írta, lehet nincs is. Én az ilyenre 'usb type c power converter' egységet vettem. Erre keress rá!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 2600 / GTX 1070 8GB / 16GB DDR4 / 128SSD + 500GB HDD!
- Keresek Xbox Series S / Series X / Playstation 5 konzolokat
- HP OMEN Transcend 2.8K OLED / Ultra 7 155H / RTX4060 8GB / 16GB 7467MHz / 1TB NVMe! BeszámítOK
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- HP 430 G5 Intel CEL 3865U laptop (kijelző hibás)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

, de jogos a festés.