Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- droidic: Időutazás floppyval: A 486-os visszavág PCem-men
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- ldave: New Game Blitz - 2026
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
baly81
aktív tag
válasz
User_2
üzenetére
"megpróbálhatod bármelyik villanyászboltban 0,5 vagy 0,25mm2-es tömör rézvezetéket"
Ezt a bármelyiket itt Debrecenben 4 boltban játszottam el, de kb. 7-8 km kóválygás után az ötödikben már kaptam is 5 métert, igaz 2x8,5méter kellett volna.
Nem tudom miért, de a legtöbben sodrott 0,75 alatt nincs raktáron kisebb keresztmetszetű, tömörben meg végképp. Lehet ez nem általános... -
User_2
aktív tag
válasz
lanszelot
üzenetére
amit linkeltél, az sima rézvezeték, bárhol kapható.
megpróbálhatod bármelyik villanyászboltban 0,5 vagy 0,25mm2-es tömör rézvezetéket,
vagy ha nem kell szigetelés, akkor sokkal vastagabb, de sodrott rézvezeték egyedi szálát is megmérheted. tolómérő lesz az üzletben is, nem kell vinned.https://www.multicable.com/resources/reference-data/cross-reference-awg-to-mm2/
-
lanszelot
addikt
Hello,
Mindig gondban vagyok a kábellel, mert kukázni kell.
Nem tudok venni, mert túl vastag, vagy nem sodort réz.
A bread board kábel vastagsága kellene nekem, fekete és piros.
Nem tudom hogy keressem uk amazonon.
[link]
Ilyeneket találok csak de ezt már vissza küldtem, mert nagyon vastag.
Tudnátok segíteni ? -
[w]
őstag
válasz
dave0825
üzenetére
vigyázz, azért írtam hogy ha csak a kényelem a fontos, akkor használhatsz helyettesítőket, csakhogy azok ugyanolyan feszültségen, ugyanolyan kapacitást adnak, mint a 4 db különálló elem, szóval fényerőben és tartósságban nem leszel előrrébb!
röhögni fogsz, de ezek az alternatívák konkrétan 4 db egybe zsugorcsövezett gombelemet takarnak
-
Reggie0
titán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Az izzo nem rossz, de figyelembe kell venni, hogy nem tisztan rezisztiv terheles. Bekapcsolaskor egy aramlokest fok okozni, mert hidegen, amig nem izzik joval kisebb lesz az ellenallasa.
-
-
tsu
tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Autó H7 izzó kb 60W/db, többet párhuzamosan igény szerint?
-
Szeretnék írni egy bejegyzést egy tesztről pár tápról hogy mit is bírnak valójában.
Ehhez szükséges lenne nekem valami változtatható terhelés azaz 12v-os ágakat szeretném tesztelni úgy hogy adott terhelés adok rá. Konektoros fogyasztásmérőm van.
Nyilván egy komplett géppel tesztelni macerás és nehéz összehoznom nagy fogyasztást.
Szóval mi a legolcsóbb módja hogy 12v-ot terheljek mondjuk 200-500w között?
Aljzatokat megoldom a teszthez régi videókártyákról, kábelek is vannakbőven. -
dave0825
őstag
Egy ilyen kis lámpa, múltkor láttam itt Alin, hogy teleszkópos, tök érdekes, aztán munkatársamnak volt már ezerféle zseblámpája, mutattam neki, hogy ilyen tuti nincs, aztán elhozta, hogy de, van, nem is használja, nem sok fénye van, úgyhogy nekem adja.

-
baly81
aktív tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Az a baj, hogy ez a 65W kicsit gyenge lesz, ha 20V-nál magasabb feszt akarsz kihozni a konverterből. Nagyjából 2,5 A-re számíts ezen a feszen. Valahol nézzél egy bontott 120-150W-os (~20V / ~6A) laptop tápot. Ha nem veszel hozzá új tápot, és nem szükséges a nagy áramerősség, akkor kisebb teljesítményű buck-boost konverter is van olcsóbban. -Ha azzal megelégszel.-
-
Ton-ton
aktív tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Többnyire pc tápra szokták rákötni. Ott már alapból adott a 3,3-5-12V is...
(Lomtalanításkor ingyen beszerezhető
) -
Uhh sräcok ezek nagyon jó magyaräzatok voltak! Köszönöm szépen!
tordaitibi

Dr. Szilikát
Holnap megmérem mennyit esznek, teljes terhelésnél.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Flashback
üzenetére
Az adott LED-sor 600 mA értékre stabilizált áramot igényel, a nyitófeszültség lehet 50-80 V között változó, amit a driver képes kiszolgálni.
Ennyit persze nem változik, a hőmérséklet, illetve öregedés következtében, csak van némi tolerancia a soros tagok mennyiségére is. Meg az elektronika sajátja, hogy különösebb tervezés nélkül is tágabb a határ, mint ami pontosan szükséges.
Például 20 darabos fehér konfiguráció, az névlegesen 66 V, ami mondjuk ebben a kategóriában 64-70 V között rugalmasan "tágulhat".
A fényerő az áram szabályzásával módosítható, vagy fix értékre a driver kis átalakításával. Van olyan dimmelhető driver, aminek bemenete a klasszikus 230 V triac fázishasítóval kompatibilis, a jelalak függvényében változtatja a kimeneten generált áram nagyságát.
Van olyan, ami DC vezérlőjellel szabályozható.
Ami biztos, hogy az áramgenerátoros kimenetre nem tehetsz DC-konvertert, ez nem így működik.
-
válasz
Flashback
üzenetére
Annak a drivernek az a dolga hogy tól-ig határok között mindenképp 600mA-t igyekszik áthajtani a rajta lévő terhelésen.
Vagyis akkor is ha a betáp 100-240V között változik és akkor is ha 100 ledet vagy 1 ledet kötsz rá. Ez természetesen nem így van de példának jó.
Vagyis ha te bármilyen vackokat kötözöl a kimenetére akkor is igyekszik tartani a 600mA áramot.
Pélául ha tekered lejjebb a rákötött feszültségszabályzót és esik emiatt a kimeneti árama akkor a pl. eddigi 30V kimenőjét emeli egyre feljebb, 50--60--80 stb. voltra mert igyekszik tartani az áramot.
Ezért halott ügy egy áramgenerátorra feszültségszabályzót kötni. -
baly81
aktív tag
válasz
fatpingvin
üzenetére
Bocs, elírtam. Igen PoE.
Amiket eddig én láttam, ilyen hosszú USB kábeleket, annak mind csapnivaló volt a minősége. Én 5m felett jóval még nem találkoztam, de lehet ez csak az én tapasztalatom.
Az adatos erekre eddig nem is gondoltam. Lehet pont emiatt sem jött össze nekem (sem). -
fatpingvin
addikt
válasz
baly81
üzenetére
a PPPoE az kicsit más lesz
a PoE a táplálás.
amúgy nem csak a feszültségesés a probléma, az megoldható megfelelően nagy vezetékkeresztmetszettel. a probléma a data erekkel lesz, a szabvány egyszerűen nem erre lett kitalálva, az USB egy local external interconnect, nem távolsági. -
baly81
aktív tag
válasz
fatpingvin
üzenetére
Már a feszültség is rengeteget esne ilyen hosszú vezetéken, és némely kameratípus erre nagyon érzékeny. Esetleg a feszültséget lehetne emelni a tápoldalon egy DC modullal, és azt úgy beállítani, hogy a hosszú vezeték végén legyen meg az 5V.
Szóval +1a PPPoE kamerára! Vagy vagy Wifisben gondolkozni, ha van közelebbi tápforrás, mint 15méter.... -
fatpingvin
addikt
válasz
gyáliSanyi
üzenetére
vannak ilyen aktív jelismétlős USB hosszabbítókábelek, de ha 15 métert kell áthidalni akkor én valószínűleg nem USB-ben gondolkoznék, hanem egy UTP kábelben, aminek a másik végén egy (akár passzív) PoE-s táplálású minikomputer van (erre amúgy akár egy USB-képes szappantartó router is elég lehet amire van OpenWRT) és az USB eszközt ahhoz csatlakoztatni.
tudom hogy nem ez volt a kérdés, kéretik nem megkövezni, de az USB nem erre való. -
-
gyáliSanyi
őstag
Sziasztok!
Milyen vezetékkel hosszabbítanátok meg egy Usb-s kamerát?
Alapból 5m. Plusz 10 métert kéne rá kötnöm. Úgy még működhet? 1w5V. Az adaptert nem akarnám költöztetni. -
-
-
Van egy LED fényforrásom ahol a LEDek sorba vannak kötve, a fogyasztäs mérö 74W-ot mutat, a feszültségre még nem tudtam rämérni. Csak holnap lesz nälam a multi méterem.
A trafó paraméterei az alábbiak:
Input: 100-277V 50/60Hz
Output: 50-80v 600mAA trafó és a ledek közé kellene valami a fényerö szabälyozásra gondolom valami DC-DC konverter. Esetleg täp/driver csere.
DC-DC Step Down converter kell nekem ugye?
Ez jó lehet? -
Reggie0
titán
válasz
Speeedfire
üzenetére
Ezt is nezd meg: [link]
-
baly81
aktív tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Én kalibrált multival mértem, ki ellenőríztem! Teljesen pontos! Nem kell tőle félni. Minden beállítható benne. Ajánlom.
-
Speeedfire
félisten
válasz
baly81
üzenetére
Jól feltuningoltad. Igen, ilyesmit néztem én is, mert pl van itthon 20V 65W noti adapter, az lenne a táp, és akkor mellé egy ilyen dc-dc készülék. Még ha nem is teljesen pontos, meg nem tud mindent. De alap laportápnak jó lenne. Jobb mint egy sima fesz szabályzós adapter.
-
Babetta-X
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ez az elektronikában lévő üveg 230as biztosíték ami kimegy sajnos, köszi a segítséget, sajnos ez külföldön van de megpróbálom hazavinni akkor és megnézetni.
-
baly81
aktív tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Szia!
Nekem is van ilyen buck-boost konverterem, csak az enyém azt hiszem 40Volt / 6 Amper, 240W. De pontosan megnézem otthon a típusát és specifikációit, ha érdekel.
Itt egy pár fotó.
Arra figyelj, hogy Boost-os legyen. Ez alacsonyabb bemeneti feszültségből is tud magasabbat csinálni, persze az áramerősség rovására.
Én nem kompletten vettem. Megvettem külön-külön a converter egységet, a burkolatot, egy plusz hűtő és tápkört, és egy wifi modult is. Magamnak raktam össze, és az igényeimnek megfelelően módosítottam. Pl. Én a be és a kimenetet is tovább biztosítékoltam 5×20mm üveggel, bár a bemeneti oldalon van egy SMD bizti. (csak az 15A-es). De így mindenképpen tudom szabályozni / bolondbiztossá tenni a teszteket, üzemelést. A be és kimenet is 5,5-ös DC aljzat lett nálam, a gyári banánaljzattal szemben. A burkolatba kivezettem egy plusz JST aljzatot a hőszenzornak, így azt szerelés nélkül lehet kihúzni/ csatlakoztatni.
A burkolatban nincs hely a wifi modulnak, azt kicsit nehezebb beletenni. PC és droid app is van hozzá (sinilink). Vezérelhetsz monitorozhatsz vele.
Stabil, jól használható a jobbak tudják ami rá van írva és mindent tudsz vele tölteni is mindenféle modul nélkül (CC/CV). Én egy 100W-os szolár panellel (20V/5A) és egy 19V/6A-es laptoptáppal üzemeltetem. Megfelelő hűtés kell neki! A modulon van egy mini venti, az én verziómban ez kiegészül még eggyel. A modulon lévő a modul hőmérsékletét nézi. Ami nálam plusz, az a külön bemeneti táposztó modulra csatlakoztatott venti, amit a NYÁK-on lévő hőszenzor szabályoz. -
eladohardver
őstag
Üdv!
Trafót mivel szoktatok újra lakkozni?
Esetleg ennél kedvezőbb árú valami? -
Babetta-X
senior tag
Sziasztok! Adott egy Sime Bravaria one kazán egy hagc27-sm02 vezerlőpanellal megáldva. Az előéletéről nem sokat tudok, annyit csak hogy jópár évet állt, de előtte a műszaki ellenőrzéses papírok szerint jól működött. Én mikor megnéztem az üveg biztosíték ki volt benne égve, és sajnos ahogy az újat betettem egyből kinyomta az újat is. Kérdésem hogy merre érdemes ilyenkor elindulni, ilyenkor biztosan vezérlő panel hiba van, vagy lehet más oka is (ne adj isten összecserélt fázis és nulla? ), esetleg egyéb komponens hiba is okozhatja-e (szivattyú pl) vagy akkor nem a vezérlő panel biztije menne le? Előre is köszi a segítséget.
-
sonar
addikt
válasz
Speeedfire
üzenetére
Nekem ilyen van: [link]
Havi 1-2xer használom, tudja amit ráírtak.
Azt nem néztem, hogy mennyire sima a kimenete. -
laed
senior tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Ez táp?
Ez inkább 1 DC/DC konverter.
Csak van neki LCD-je..... -
Speeedfire
félisten
Sziasztok,
az ilyen jellegű kínai tápokkal van valakinek tapasztalata? [link]
-
dave0825
őstag
Üdv. Kaptam egy elemlámpát, amibe 4 db LR44 A76 elem megy, sorba kötve. Tudtok helyettesítő kis akksit, vagy elemet, ami méretre és feszültségre ugyanez? Hátha létezik más megoldás, ami egyszerűbben cserélhető, tölthető, mint a 4 db gombelemet.
-
[w]
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
igen, ez ilyen homlokracsapós "húbazmeg" dolog lett, miután olvastam egy jó régi hozzászólásban is, hogy "ha már körtüzes, rendellenesen melegszik, szokatlanul nagy áramot vesz fel, lehet kidobni a hibás forgórész miatt" és "Megtévesztő lehet például a kommutátoron tapasztalt beégés is, amikor naiv dolog azt hinni, hogy szépen felpolírozzuk és milyen jó lesz. Miután épp a menetzárlat, illetve körtűz égeti be ilyenkor."
csak hát amíg nem tudja az ember mit kell keresni, addig általában teljesen mást talál meg
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Az a kommutátorszelet nem véletlenül van megégve.És írta,hogy erősen melegszik. Egy jó motor gyakorlatilag szikramentesen forog.
-
Dr. Szilikát
őstag
-
[w]
őstag
válasz
leweegee
üzenetére
imént még alaposabban megpolíroztam a doktor úr által is kiszúrt beégés okán és most mintha jobb lenne, de büdös amperszagot áraszt
egyébként nem tudom mennyire kell melegednie egy ilyen motornak, ez 56-60 fokra szalad fel a program folyamatos keverés részében, úgyhogy eldöntetett, további gyengülés (vagy kimúlás) esetén berendelem a 12ezres új motort, ezzel nincs értelme tovább szenvedni
minden beleszólónak köszönöm a segítséget, együttgondolkodást!
-
[w]
őstag
válasz
leweegee
üzenetére
köszönöm! végső esetben legalább alkatrészem lesz
meg fogom próbálni a motort ellenőrizni direktben, de a "legviccesebb", hogy egy átlag háztartás egyenirányító diódával, főleg meg felesleges hálózati kanóccal nincs felszerelve
, majd igyekszem beszerezni és úgy egyértelműbb lesz a dolog@Dr. Szilikát: igen, szerintem is két helyen be van égve néhány érintkező, szóval szerintem ez lehet a probléma okozata, de hogy mi az oka, mitől égett be azt nem tudom, mindenesetre még kicsit finomítok rajta, hátha!
srácok, érzem az explicit aggodalmat (és meg is hatódtam), hogy program szerint nem is kellene tekerni, de mindenki megnyugtatására 3. éve használom a gépet, tudom mikor kever és mikor nem
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
" szegecs helyett süllyesztett fejű csillagcsavarral rakom össze, így bármikor könnyen szétszedhető lesz." Enyém is ilyen,5-ös rozsdamentesekkel

-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
baly81
üzenetére
Sütőforma aluszegecseinek elütött végeit sarokcsiszolóval síkba letolom (lehet reszelővel is, csak kínosabb). Utána a szegecsbe belefúrok egy 2 mm-es lyukat. A lyukba belehajtok egy lemezcsavart, amivel kihúzatom a sütőforma belseje irányába. Ehhez kell még egy nagyobb csavaranya alátámasztásnak, meg egy alátét a lemezcsavarnak.
A teflonréteg védelme érdekében alulra ajánlatos egy puhább alátét. Így egyáltalán nem deformálódik az alumínium sütőforma, szépen kijön a szegecs. Végül a szegecs helyett süllyesztett fejű csillagcsavarral rakom össze, így bármikor könnyen szétszedhető lesz.
-
Dr. Szilikát
őstag
Közben kiesett nekem is, hogy az elején szakaszosan járnak ilyen gépek, sőt volt ennél érdekesebb is, amikor kaptam egy kétlapátos gépet és el sem akart indulni, csak néhány programnál.
Persze, mert nem tudtam, hogy van az a fajta, amelyik bekapcsolás után sokáig csak áll és melegíti a tartalmat, majd egyszer elindul. Ez pontosan szerepel a programtáblázatban is. Nekem mondjuk ez nem is valami szimpatikus, ahhoz vagyok szokva, hogy megnyomom a gombot és rögtön indul, eleinte csak szaggatottan.
Tehát ez lehet normális, de a kommutátoron látszik egy kis hiba is. Ha pont ott kapja el a kefe, az átmeneti ellenállás miatt le is fulladhat, sőt fokozódhat is a beégés. Azt mindenképpen ajánlatos szerintem felcsiszolni, sőt "síkba" kellene hozni, esztergával szoktak ilyet felszabályozni:

(Előző válaszom mellékattintás miatt linkeltem önmagamra.)
-
leweegee
aktív tag
Itt van, [link] (esetleg szlovák kontakttal 6k [link] ) De valahogy ki kellene deríteni, hogy mi újság a motorszal. Fotózd le a panelt alulról, van egy olyan opció, hogy kiszedsz egy alkatrészt, és egy rövidzárat teszel a helyére, így direktben kapja meg az egyenirányitott hálózati feszt. Ehhez gyakorlatilag minden ott van a panelon... vagy ez is hardcore megoldás?
-
leweegee
aktív tag
Az a csiszolás elég bátor volt, de majd bekopik most már mindegy.
Én papírral szoktam felpolírozni (sima irólap pl.) a kommutátort, szép fényesre lehet sikálni vele, mikrokarcok nélkül.
Motor próba: kiszeded, egy graetz hidat pakolsz elé ami tud 1000V/10A-t és rákötöd direktbe 230-ra. Én így csinálnám, ez megmondja hány az óra a motorral kapcsolatban. Ha jó a motor tovább tudunk menni, sőt 10k körül van vatta új gyári panel, bár gondolom erről is tudsz. -
[w]
őstag
válasz
baly81
üzenetére
XB62/40-B a motorja, ha a többiek segítenek belőni, hogy valóban motorhibás-e, akkor van hozzá "eredeti" is, legfeljebb azzal még tudok futni egy kört
-
baly81
aktív tag
válasz
leweegee
üzenetére
Általában a motor bordásszíjjal hajtja meg a keverőlapátot a keverőtálban. Ott nincs mit olajozni, kenni. Az egyetlen dolog ami szorulni szokott az a keverőtál hajtásának tömszelencéje / szimeringje. Én még semelyik márka, semelyik típusát sem tudtam szétszedni roncsolásmentesen. Sajnos, az így bejuttatható olajmennyiség nem elég...
-
[w]
őstag
válasz
leweegee
üzenetére
na közkívánatra itt a panel képe:
még annyit csináltam, hogy 1200-as papírral megcsiszoltam a kommutátort, most faszán szikrázik mint egy csillagszóró, hát nem tudom mennyit ártottam ezzel...
a mechanikája tiszta, azzal nincs mit tenni, nem szorul, a szíj is tökéletes állapotú
a kefék elé viszont irtó idióta módon egy kondenzátor van forrasztva, szóval a kefét visszatartó sarut sem tudom kihúzni, mert a kondi rövid lábai nem engedik
vannak további kérdések, javaslatok?
-
leweegee
aktív tag
válasz
fatpingvin
üzenetére
Jahogy úgy, lehet benéztem. Akkor opció még, hogy becsorgott a csiríz az áttétel közé, szét kell szedni és ha úgy van takarítani/zsírozni (vazelinezni).
-
leweegee
aktív tag
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Persze, az nem is kérdés, nekem amúgy is kötelező felismerni ilyen motorokat, tanultuk is régen. Hengeres permanens mágnes állórész, kommutátoros forgórész.
De volt már ilyen téma, Moulinex kenyérsütő motorjára ráírták, hogy 230 AC, holott vak is látta a DC-motort, meg a Graetz-hidas táplálást (pufferelt tápost máshol láttam valószínűleg, nem ennél). De szerintem az csak az alkatrész rendelési azonosítását szolgálta:
- AC 230 V-os kenyérsütőbe rendeljük.
- AC 115 V-os gépbe rendeljük.Hogy kefés DC-motor valójában, kereskedelmi szinten senkit nem érdekel.
-
[w]
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
a videó már azután készült, hogy megtisztogattam a kommutátort, mert két helyen ilyen beégés-szerű volt rajta, ez látszik is 0:20-0:30 között, többször feltűnik kétcsíknyi fekete érintkező (pedig ez már a tisztított állapot, most már hallhatóan szikrázik is)
engem az zavar, ahogy rögtön az elején jól láthatóan 0:03-nál megáll a motor, próbálkozik, de nem tud továbblendülni
az ilyen meg-megakadásokból több szokott lenni, kihagy ütemeket, elveszti a ritmust, bár ebben a közel 1 percben sajnos pont csak ez az egy ilyen látszik (tipikus "murphy")...van ugyan 3-4 kondi, de külsőre épnek tűnnek, a méréshez ki kellene forrasztanom őket, az pedig sokszor nem sikerül nekem
majd teszek még fel képet, de ránézésre néhány relé, középen pedig egy tranzisztor csücsül
@fatpingvin: persze, este megmutatom a paneljét, de tegnap annyira örültem, hogy valamennyire megint működik, hogy egyből összeszereltem!
-
fatpingvin
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
de, ha nem tévedek ez DC motor. a betápnál lesz valami galiba. a panelről kaphatunk esetleg képet? preferált mindkét oldalról, de ha csak az alkatrészek felől sikerül az is elég.
-
Dr. Szilikát
őstag
Véletlenül nem ebben van olyan DC-motor, ami az egyenirányított és pufferelt 230 V-ról megy és tranzisztor kapcsolja?
Nem kondiból a kifújt elektrolit szagát érezted?
Járása ebben a formában túl szabályos, ami nem utal motorhibára. Olyat láttam már, amikor nem érintkezett rendesen a kommutátor, de az nem ilyen szabályosan ment, meg amúgy is zárlatos volt, szikrázott, égette a kefét.
-
-
-
[w]
őstag
ETA kenyérsütő motorja 3 év után alig forog, lassú, mintha nem bírná el a tésztát, első ilyen alkalommal kissé égett szaga is volt (nem tipikusan leégős), azóta nem büdös, de melegszik
szétkaptam és üresben így viselkedett...
mit lehet a gondja, minek nézzek utána? -
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi
üzenetére
Abba a kis kütyübe sok órányi kísérletezés, és sok tapasztalat van beleépítve.

-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ja még egy tipp, ha mindenképpen barkácsolni szeretnél. Kell egy kicsi hálózati trafó, ennek leszeded a primerét vagy a szekunderét (amelyikkel számodra kedvezőbb áttételt ad), és a helyén kell átfűzni a hálózati áramot vezető vezetéket - és máris kész az áramváltód.
Amúgy az ACS is használható de annak hatalmas és imbolygó DC offszetje van. Viszont ha csak AC-t kell vele érzékelni, akkor a kimenete leválasztható egy kondival (és már nincs is offszet probléma), utána kell egy AC-t erősítő opamp (nem sokkal 50Hz fölé korlátozott sávszéllel), majd egyenirányítás, és (hiszterézises ) komparátor.... -
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi
üzenetére
1000Ft nagyságrendben kapható panelbe ültethető áramváltó - vegyél egyet...
Gyűrűmagra meglehetősen macerás azt a legalább 1000...2000 menetet feltekerni.
Mivel a vasmag keresztmetszet kicsi, csak hatalmas menetszámok mellett kapsz használható nagyságú feszültséget. 100mA érzékelése nem túl nagy kihívás egy ilyennel.
Ezt építettem régebben, és itt írtam róla: [link]
A kapcsolási rajza ugyan nem publikus, de gondolom neked ez nem akadály, és találsz megoldást... -
rednifegnar
senior tag
sata nyakba forraszthato aljzatot honnan lehetne vetelezni? turom de nem lelek csak mindenfele kabeleket lelek.
van egy alaplap amire ket sata aljzat hibasan van felforrasztva az egyik le is esett, masik fityeg.
leszednem akar egy rossz laprol is de nincs. meg ahogy elnezem eleg picik a labai, nehez roncsolas nelkul kibontani. jobb lenne egy uj. nyilvan valami itthoni bolt lenne a tuti, nem kinabol 2 honap mulva.
-
Reggie0
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
1 ampernel 1 mV lesz a jel 1mOhmos ellenallason, ami 10W-ot disszipal 100Ampernel. Oda meg 0.1mOhmmal is mehetsz es az 100uV/A lesz.
Gondolom ez DC kor, nem 100A AC-d van otthon. Ilyen helyre pedig CSA-t celszeru rakni a sontre, mint pl. INA228. Annak 1uV az offszetje, az 100uOhm ellenallason 10mA hibat jelent.
Ha analog kell, akkor INA241A5-nek 200-as erositese van 8uV offszettel, az 80mA hiba es 20mV/A lesz a kimeneten. -
User_2
aktív tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
4:29-nál a kapcsolási rajz.
állítható érzékenységgel ad egy kapcsolási jelet.AC Current Detection Interface
https://youtu.be/gvBVxQGS_OU?t=269 -
A kisjelű jelútban lévő kondenzátorok enyhe átvezetése szokott ilyet, vagy visszacsatoló kondik.
Nagyon ritkán ellenállás is okozhatja de ez nem jellemző hogy így nyúlik meg. És még természetesen kh-s poti és kapcsoló is produkál ilyet.Csak hogy jobb kedvre derítselek
valóban okozhatja félvezető, és ezenkívül még kontakthibás, az évek alatt elvált forrasztás is.
Vagyis bármi.Taperolj, nyomkodd a panelt, így a kontakthiba kiderülhet. Megtalálni a forszemet, az már neccesebb.
-
Autós erősítőnél, ha bekapcsolás után halkan serceg, néha recseg, de egyébként rendben szól, terheni is lehet, merrefelé érdemes nézelődni a hiba után? A probléma működés közben fennmarad, nem szűnik meg, csak enyhül. Primer/szekunder puffer kondik okozhatják? Egy közel 30 éves Alpine erősítő, minden eredeti benne. Ugyanilyen kondit nem is találtam, mivel egymás mellett állnak, mint a heringek, és a magasságot is teljesen kitöltik, csak a méretet figyelve kicsit nagyobb kapacitásút kapni csak (3000uF - > 3300uF),de ez elvileg nem probléma. Olvastam olyat is, hogy ilyen hibát a FETek okoznak. Csatornánként nem próbáltam, hídban megy (2+2 csatorna).
-
válasz
Reggie0
üzenetére
Persze csak azzal megint ott vagy hogy ha pl. 0-100A között kellene valami értékelhető jel, 0,5-1 ampernél pár 10mikrovolt lesz a változás amit stabilan fel is kéne dolgozni.
Nálam is kitűnően működik egy darab 6-os rézdrót 20 centi hosszban mint sönt, csakugye nem mérni kell ezzel hanem egyedül a túláramvédelem a dolga az utána kötött komparátornak, 15mV-nál szólal meg. De ezzel 4-500mA-t bajosan lehet mérni. -
Az lesz vagy van otthon pár gyűrűmag, arra tekergetek madzagot.
Csak ma nem tudtam vele foglalkozni mert haveromnál betonozás volt ezerrel és most meg már megint itt vagyok a melóhelyemen éjjeli műszakba.
Gondolom egy graetz kondi trimmer és meg is van az állítható érzékenység.
Ha ettől erősen eltér a feldolgozás, jelformálás akkor megköszönöm ha segítesz. -
PHM
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Még mindig amondó vagyok, hogy tegyél egy próbát az általam linkelt áramváltóval.
Ha erre jársz, tudok adni egyet.
Gyakorlatilag a fiókból túrt alkatrészekkel megoldható a kapcsolás. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Remek áron dobozos új Asus Tuf Gaming FX507VV/i7-13620H 16GB 512 SSD Nvidia RTX 4060 144Hz garancia
- 24"-os Philips 246V Full HD monitor akciÓÓ!
- 14"-os 5.gen core i5 Dell notebook kiárusítás! AkciÓÓ
- Dobozos ÚJ Lenovo Legion 5 2.5K OLED i7-13650HX 32gb ddr5 1 TB RTX 5070 Garancia
- SAMSUNG (LS34C500GAUXEN) 34 " GAMER WIDE MONITOR ! AKCIÓ
- (TÖBB DARAB, KÉSZLETEN) Intel Core i7-6700 4C/8T 3.40 GHz-4.00 GHz - LGA1151
- Gaming PC! Ryzen 5700X / RTX 3070 / B550 / 32GB 2666Mhz / 512GB NVMe / 850w Gold! BeszámítOK
- Arris VIP7100 Android TV 4K
- iPhone 12 Mini 64GB Blue-2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5319
- szinteÚJ Dell Pro 14 Ultra 7 255U 32GB DDR5 512GB AI PC FHD+ 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Csak könnyebb egyet belerakni, mint 4-et. Megnézem majd, ha nekem sem jön be, nem tömöm elemmel én sem.
), veszek bele egyet, aztán ha tényleg kevés a fénye, vagy hamar lemerül, akkor többet nem kap tőlem se.
)

amihez sönt se kell, mert a vezeték is önmagában egy sönt tulajdonképpen.