Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tamy
senior tag
válasz #78522999 #93749 üzenetére
Kivitelezhető, de két dolgot kell végiggondolnod:
- Az általad linkelt konkrét tipust most nem tudom (régebben én is használtam több hasonlót), de van amelyik a 12 V-ot csak átengedi magán, azt nem szabályozza, tehát a bemenetére stabil 12 V kell (az akku nem az).
- Valahogy illene megoldani a kommunikációt is a gép szabályos leállításához, mielőtt teljesen lemerülne az akku. Van akit ez nem zavar, berizikózza, de egy szerver esetén, ahol nem vagy folyamatosan mellette, ott szerintem mindenképp szükséges.
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
válasz #78522999 #93751 üzenetére
A lítiumcella a lítiumos UPS-ekben nem 4,2, hanem alacsonyabb feszültségre van töltve, ígykevésbé használódik, hosszabb az élettartama. Így megoldhatod, hogy folyamatosan töltve legyen.
Amúgy ha egy mikrokontrollerrel figyeled a feszültséget, vagy hogy megvan-e a 230V, akkor az tud kommunikálni a szerverrel, azon meg fut egy script, ami leállítja/sleep-eli.
(Persze a bekapcsológomb lábain adott impulzussal is működik.)Mutogatni való hater díszpinty
-
rednifegnar
senior tag
válasz #78522999 #93749 üzenetére
nem tudom milyen ups de ha 10e-ert veszel bele egy akkut es megy 5 evig akkor 2e/ev-el nehez versenyezni.
fogyasztasban nem tom mennyit lehet fogni a konverzion, de valoszinuleg keves lesz egy 12v-os tyukbel az akkurol, mert kell oda negativ feszej is.
nekem is volt otthoni szerverem, de kivaltottam egy stick pc-vel es nas-al (+ups). nyilvan a stick az inkabb display meghajto mint funkcionalis de egyelore ellatja amit kell (3W).
A camera does not make art, the artist makes art.
-
ViZion
félisten
válasz #78522999 #93754 üzenetére
Érdekel, h mi lesz ebből. Amúgy a modernebb inverterek hatásfoka nagyon jó (95-97%). Ha összelegózol mindent, akkor lehet, h drágább lesz és a hatásfok sem biztos, h a végén hozza az elméleti többletet.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
-
ecaddsell
aktív tag
válasz #78522999 #93754 üzenetére
Igen, az jó ötlet lenne, hogy mondjuk 80%-ra töltődnének csak a lítium cellák.
Viszont hol kapok erre valami balanszeres modult?
Mindenhol azt látom, hogy 4.2V-ra töltenek.Van 4.35V-os cella is (jót nem biztos, hogy könnyen be lehet szerezni) amit a 4.2V-ra méretezett balancer nem fog maxra tötleni...
-
ekkold
Topikgazda
válasz #78522999 #93757 üzenetére
Szerintem az ötleted jó, annyira, hogy alkalmazzák is ipari eszközök esetén... csak ott 48V-os rendszerek vannak. A berendezések 40V...58V között bármiről működnek, így 48V-os akkupack-on csak mélykisütés védelem, és alacsony fesz. jelzés van, a táp meg tölti az akksit.
Az olcsó inverterek (szünetmentesek)-nek nagyon rossz a hatásfoka, némelyik csak 70...80%-os, és ez is csak a max teljesítmény 80%-ánál, mert alatta és felette még rosszabb. Persze biztosan vannak jobbak is a piacon, de az oda-vissza átalakítás hatásfokát ill. veszteségét érdemes megspórolni ha lehet. Nekem az otthoni szerverem mindössze 5...8W-ot fogyaszt, még egy viszonylag kicsi lítium packról is órákig tudna működni.http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/ https://www.hobbielektronika.hu/apro/index.php?u=1574
-
válasz #78522999 #93761 üzenetére
Amúgy igen, ilyen kis UPS-el szívtunk olyat, hogy akku nélkül be sem indul. Ha el van használódva az akku, akkor tud érdekes hibákat.
De ha rendben lett volna az akku, akkor szerintem azt a sok kis szünetet is kibírja, szóval szerintem jobban jársz egy nagyobb kapacitásúval.@ekkold : Barrett001-el volt erről itt a topicban hosszabb beszélgetés. 3,8-4,0 között, ha jól emlékszem.
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
ekkold
Topikgazda
2010 - 2019 között, az akkori munkahelyemen ilyen szünetmentes áramforrásokat is fejlesztettem, és százával gyártottuk is (pl. internet szolgáltatók is vették) Ezeken 100AH nagyságrendű ólomakksik voltak, 4x12V -> 48V-os rendszerben. Volt olyan típus aminek webfelülete, és SNMP elérése is volt, ahol minden üzemi paramétere monitorozható távolról.
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/ https://www.hobbielektronika.hu/apro/index.php?u=1574
-
tordaitibi
veterán
Szia.
Tanácsom.
2 darab PB akksi, azért PB mert faék egyszerű töltő kell, egyszerű CC-CV, nem kell balanszer, UPS módba 2,3V/cellafeszültségen tartva 5 évet el fog menni, nem kell cellaszintű figyelés, balanszer, bms.
Ha nem a megszokott 4,2volton tartod a cellákat, egyedi balanszer kell, vagy aktív smart bms, ára horror.Kell egy 27,6 voltra beállított cc-cv töltő, ezt házilag egyszerűen meg lehet tákolni (nekem minden van itthon hozzá, másnál lehet ez nem jellemző )
Akár analóg is lehet, de lehet smps is. Készen is vehető.
Töltőáram, amit a pc felvesz+ az akkukapacitás 1/20-a. Pl. 60Ah akkuk, akkor 3A+ a pc. Ez se ökölszabály de így 1-másfél nap alatt feltölt, gondolom nem mindennaposak az áramszünetek.
Ha maximalista vagy, C/10 azaz 6A, akkor 10 óra alatt feltölt.
Nálam a komplett fűtésvezérlésem egy 100Ah akkun lóg, felvesz 1,4A-t a rendszer és 4,5A a töltőm, még soha nem merült le és 2-3 napot elmegy áramszünetnél.Ha ez megvan, kell egy step-down modul ami ellátja a pc-t +picopsu.
Védelemnek tökéletes az ötleted, én analóg módon vitelezném ki egy LM358-al, lelövi PC-t. Ha jobban megy a mikrokontroller neked, az is teljesen jó.
Ez sokkalta jobb megoldás egy ups-nél, ott sajnos minimum 3x a konverzió, teljesen feleslegesen.
230-->12V--->230V-->12V és az ups-ek nagyon nem híresek a qurvajó hatásfokról.
míg egy step-down modullal 90-95% lehet.Az akkuról, kapacitás függvényében elmehet bármi, kisebb fogyasztók, helyi step modulokkal, telefontöltés, laptoptöltés, 12 voltos ledes izzók vészhelyzetbe.
Akár a ház is , én is így kezdtem és jelenleg 9kWh liion pakkom van, komplett napelemes rendszerrel.[ Szerkesztve ]
-
Barret001
addikt
válasz #78522999 #93777 üzenetére
A töltő kimeneti feszültségétől függ.Ha nem tud fölé menni a bekalkulált értéknek,akkor nem tud tölteni. Ha sok a "tartalék" a töltőben,akkor ez a megoldás nem az igazi. De vannak li- akkuk,aminek a töltési végfeszültsége alacsonyabb.Annak a töltőjével megoldható a korlátozás. Egy [Megoldás:]
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz #78522999 #93782 üzenetére
A TP4056 feszültségi paraméterei (melyek az adatlapon szerepelnek) nem módosíthatók, mivel nincs hozzáférés, lábakon keresztül.
Amit tudunk róla, hogy MOSFET áteresztő szabályzó van benne, ezért akár 4,3 V-ból is képes 4,2 V-ra szabályozni, ugyanakkor disszipatív elven működik.
Ha egyedi szabályzás szükséges, arra jó valamelyik CC/CV modul, ilyen az XL4015 is. Nyilván ez nem tud olyan töltéssel kapcsolatos képességeket, ami a TP4056 adalapján szerepel (hogy ne soroljam), de nem is kell sok esetben.
-
-
-
tordaitibi
veterán
válasz #78522999 #93862 üzenetére
Ez valami TSOP szerű infra vevőnek tűnik.
Megnézed megkapja-e a tápot, többet nem tudsz tenni, a kis mikontroller intézi a többit. Már ha intézi.
Hogy a megfelelő vivő kijön-e a vevőből mikor megnyomsz egy gombot, ahhoz szkóp vagy nagyon nagytudású multiméter kéne.
Kérdés ér-e ennyit az egész.
Lehet nem hozzávaló a távir, más frekin vagy modulációval megy, elkeverték csomagolásnál kiskínaiak.[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz #78522999 #93884 üzenetére
pár mm vagy annyi sincs közöttük, de a szemed felbontása nagyobb, tehát NEM látod homogénnek, ahogy írták is. Amit keresel az az oled, vagy valami más kijelző, az relative közelről is homogén... Vagy diffúzort raksz.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
válasz #78522999 #93950 üzenetére
Emagon (is) bagóért van UPS akku +690 szállítással íziboxba. Az uppsz akksiban meg ólom van és kénsav. Mindenkinek jobb, ha nem játszol vele, hanem leadod valahol. Nem mondom, hogy pl műhelybe nem lehetne felhasználni egy felélesztett akksit, de lakásban szünetmentesbe biztos nem raknám be.
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
Csak amennyire a gondozásmentes autóakkukban. Általában a gondozásost eladják mentesnek, csak le van ragasztva a beöntőnyílás matricával. Én is töltögetem, nekem is ilyen van.
Az UPS akkuk között is valószínű van, ami nem géles, hanem normál ólomakku, de ehhez azért gúglizz utána, hogy a tiéd milyen, mert kellemetlen dolgokat tud csinálni egy rosszul kezelt akku... (Robbanás, tűz... ha ügyes vagy )[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
Dr. Szilikát
őstag
Először is be kell vizsgálni, gyakori hiba, hogy egy cella lesz átvezetéses, a cella aljában lerakódó üledéktől, ami az elektródák anyagából válik le.
Erre láttam olyat, hogy valaki cellamosást csinált, udvaron, slaggal, meg az akkuval birkózva, azaz rázogatni kifelé a vizet.
Végül újratölteni az akkut a belevaló kénsavas elektrolittal. Nyilván ez olyan dolog, hogy valakinek mi a jó szórakozás? Nem mondom, hogy ajánlom, nem is veszélytelen, kénsavval foglalkozni. Siker is kétséges.
Magam részéről autóakkut inkább leadtam olyan akkus üzletben, ahol éppen akcióval kecsegtettek, azaz némi kedvezmény fejében beszámították.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz #78522999 #93956 üzenetére
Az semmit nem old meg, csak az elpárolgott vizet pótolja. Ezt én már többször átéltem, amikor lehalt egy autóakku.
Elkezd gyengülni és azt látjuk, hogy az egyik cella gyorsabban elfőzi a vizet, mert már átvezetéses. Hiába pótolom, elindult a lejtőn, innen már nem sok van neki hátra. Lehet vadászni a klienseket a parkolóban, aki segít betolni az autót
YouTube-on ennél nagyobb átveréseket is láttunk már.
-
ViZion
félisten
válasz #78522999 #93958 üzenetére
Ha a párolgás az oka, akkor kb. egyenletesen fogy minden cellából. Ha az a cella elfőzi, akkor nincs mit tenni. Próbát megér, de legyen B terved.
-
tordaitibi
veterán
Ez igy semmit nem er, hacsak nem a mutatvany elott 1 nappal lett elfozve az elektrolitbol a deszt.viz.
Ha az akku heteket allt ugy hogy a cellak felso harmada szaraz volt, az also 2 harmada meg a suru kensvaba allt akkor azon az akkun nem a desztillalt viz de meg a szenteltviz sem segit.
A szabadon levo aktiv anyagon nagyon gyorsan kialakul a kemeny szulfat amit visszalakitani elegge lehetelen kuldetes.
Javulhat az akku, azt nem mindom hogy nem de az attol lesz hogy a tul suru kensav beall a megfelelo higitasra es ez jotekony a kemiai folyamatokra. De egy ilyen akku soha nem fogja elerni a nevleges kapacitasa felet sem, a nagyaramu terhelhetosege meg a beka segge alatt lesz.Most abba bele se megyek hogy remelem tudod mit csinalsz, a higitott kensav nagyon durva dolgokat tud muvelni a kornyezetevel meg veled is.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz #78522999 #93958 üzenetére
A természetes párolgás nagyon lassú, gátolja a kupakban kiképzett kapilláris, ami a túlnyomást elengedi, míg a vizet nagyrészt visszacsapatja.
Ez a kis természetes párolgás nem gyengíti az akkut, nem veszünk észre semmit, és nem javít a víz pótlása sem, mivel nincs is baja.
Amikor az akku gyengülni kezd (gyanús jelek indításkor, valahogy nem olyan, mint megszoktuk), általában egy cella beteg, aminek árulkodó jele, hogy saját belső átvezetése miatt egyre gyorsabban elfőzi a vizet, illetve le is meríti magát a hibás cella. Ilyenkor a kapocsfeszültség mérésekor is kitűnik, hogy egy cella feszültsége hiányzik az összegből.
Emiatt viszont egyre jobban romlik az állapota, az átvezetéssel önmagát nyírja ki, ilyenkor már nem sok van hátra. Ilyen belső átvezetést vízpótlással javítani nem lehet sajnos.
-
tordaitibi
veterán
válasz #78522999 #94905 üzenetére
Használhatod.
13,8V
Semmi nem kell.
Automatikus, 13,8voltra töltődött akku esetén mivel nem megy feljebb, beáll az akku önkisülésére a töltőáram, ez 10mA nagyságrendbe lesz. Így hagyhatod 10 évig, minden riasztó és készenléti tápegység így működik.
Ha UPS módba használod, én ilyenkor teszek egy pár amperes schottkyt a kimenetre és 14,0 voltra állítom a kimenetet.
Nem kötelező de hasznos, először is semmit nem terhel vissza így,még a kimeneti feszültségosztó se,
másodszor a 4015 FB lábára se jut semmi. -
törölt tag
válasz #78522999 #94913 üzenetére
Eloszedtem egy par honapja felretett UPS akkut, de nagyon alacsony feszultseget merek rajta.
Ezek ugyebar szaraz akkuk olyan ertelemben, hogy a folyadek nem szabadon, hanem atitatott retegek kozott van.
Ha jol tudom, a szleng erre a zseles akkumulator nevet hasznalja, bar igazi zsele itt ugye nincs.Viszont van egy gyanum, hogy valamennyi viz eltavozhatott belole, mert a cellak gumi kupakjai nagyon konnyen lejottek es szerintem az a "szivacsos" anyag benne elegge szaraznak tunik.
Gondolom a savas resz ilyenkor nagyobb koncentracioban az aljan lehet, mivel az nem tud kiparologni.Mondjuk en is elkovettem a bakit, hogy valamelyest a szobahomersekletnel melegebb helyen taroltam.
Ha par csepp ioncserelt vizet cseppentek a cellakba probabol, azzal nagy bakit nem kovetek el igaz?
Sokat mondjuk nem varok tole, de mielott kidobom, terhelve a kornyezetet, talan meger egy probat.Probaltam fotozni a belso reszt, de a makro lencse es led tavolsaga a telefonon kicsit nehezitette.
(Hogy miert nem a makro lencse melle teszik a "vaku"-t?)Amugy van helyette masik, jo allapotu, kizarolag egy utolso menteskent gondolok a desztvizes muveletre. Egy mikrokontrollert es egy 5V vizpumpat a novenyeimnek meg ellethatna esetleg arammal a telken aramszunet eseten.
(Nem, nem cannabis ultetvenyem van )[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz #78522999 #94914 üzenetére
Zselés akkuk ma már nem nagyon vannak, ha létezik is állítólag, de most már az AGM elterjedt (absorbent glass mat), azaz átitatott üveggyapot.
Túltöltéstől ki tud száradni, vagy belső átvezetés hatására is kimelegíti magából a vizet, de akkor már hiába nedvesíted vissza, a zárlat nem szűnik meg.
-
tordaitibi
veterán
válasz #78522999 #94914 üzenetére
Mutasd az adatlapját vegy legalább az oldalán a matricát.
Flooded-->mezei elárasztott cella, olyan mint az autóakkuk csak nagyon jól zár a dugója, ezen rajta szokott lenni hogy szigorúan tilos fejreállítani.
AGM-->Absorber Glass Mat, övegszövetbe felitatott elektrolit
GEL--> egy zselés anygba felitatott elektrolit.
Ezek bármilyen helyzetben használhatóak. -
tordaitibi
veterán
válasz #78522999 #94919 üzenetére
AGM vagyis ebből nem tud elpárologni az elektrolit egy radiátor mellett.
Próbálkozhatsz vele de szerintem csekély esély
Ha sokat, pár hetet állt lemerülve akkor visszafordíthatatlanul szulfátos belül.
Lehet magához tér de a kapacitása az eredetinek 25-30%-a lesz csak.[ Szerkesztve ]
-
laed
tag
válasz #78522999 #94905 üzenetére
A kérdésedet Te magad megválaszoltad, csak kéne tudni értelmezni az akkun lévő feliratokat:
"Standby use: 13.5-13.8V
Cycle use: 14.4-15.0V
Initial current: Less than 1.95A"Standby az a csepptöltés, ahogyan azt a többiek is leírták.
A ciklikus a töltöd/kisütöd/töltöd/kisütöd/stb... használat.
És az utolsó sor azt jelenti, hogy max. annyival lehet tölteni az akkut.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Projektor topic
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Realme 8 - az igazi nyolcas
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Facebook és Messenger
- War Thunder - MMO Combat Game
- iPhone topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- HP EliteBook 845 G8 Tartós Fémházas Laptop 14" -60% Ryzen 5 Pro 5650U 6mag 16/512 FHD IPS Matt LTE
- HP EliteBook 845 G7 Fémházas Laptop 14" -45%Ryzen 5 PRO 4650U 16/512 FHD IPS SURE VIEW
- HP Elitebook 840 G8 i5 1145G7 / 32GB / 512GB / hibátlan!
- Nethome Plus, klíma wifi modul
- LG OLED55C12LA 2 ÉV GYÁRI GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest