- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PROTRON
addikt
válasz
ekkold #100287 üzenetére
Köszönöm a megerősítést, igen, minőségi tápegységek esetén amiknek az adatlapja kitér erre a lehetőségre ott elhiszem hogy nincs gond, de ahogy írod nem csak azokból áll a világ.
Az olcsóbb 12V LED szalag tápegységeknél előjött a problematika, sőt egyes tápegység gyártók külön fel is írják a dokumentációba hogy párhuzamos bekötés esetén nem garantálják egyáltalán a működést, a garancia meg azonnal ugrik.De pl Hyrite gyártó az anrodiszlécen árult LED tápegységeknél külön marketingolja, hogy bezzeg Ők belerakják azt a pár 10 forintos diódát és vezetéket hogy +5k-t elkérhessenek darabonként az adatlap szerint garantált párhuzamosítható üzemért.
Én meg aki erősáram miatt kevésbé vagyok otthon benne, inkább biztosra megyek mint hogy összeforrasszak valamit a végére... -
Reggie0
félisten
válasz
ekkold #100220 üzenetére
Az atutes amugy mar 327V dc-tol lehetseges szabad levegon, 500V-on mar iv is kialakul. Lasd Paschen torveny.
Az 1000V-os (igazabol ez ac, dc-n 1500V) szabaly inkabb a gyakorlati megkozelites miatt alakult ki. Ezeknel mar fontos figyelni a problemara, kisebb feszultsegnel alacsony a veszely.
-
-
-
-
válasz
ekkold #100169 üzenetére
Az AC kört hall elemes lakatfogóval mértem, has jól értelmeztem a leírását.
Nem tudom ez hogyan viszonyul a 24kHz PWM jelhez.
A számok kb. a helyükön vannak,
Dc oldal 32*27=864W
AC trafó primer oldal 14*59=826W.
Elveszett 38W, ennyi a fetek vesztesége + az elektronika, ez is oké.
A pufferek csinálnák ezt az egészet?
Kisütés, nagy áram de aármekkora kitöltési tényező, a DC körön meg a visszatöltögetés egy kisebb és állandó árammal történik?
Érted mit nem értek még mindig?
És valószínű tényleg csordogál a trafó primeren 60A köröl mert az első kísérletél 80 amperes feteket használtam és úgy szálltak el mint a győzelmi zászló.
Most HY5608W-t használok, ezek 360A csúcsáramot tudnak és tönkretehetetlenek. -
-
válasz
ekkold #100153 üzenetére
Ebben is hónapokig bírná, de bontott akku van, TP4056 töltő van, USB meg mindenhol van. Szinte semmiben nem használok elemet, akkor se, ha az sokáig megy, mert minek? Az elem mindenhogyan egyszer használatos, nem túl jó dolog.
Elvileg az az AMS1117-18 is LDO, aztán mégsem olyan kicsi a nyugalmi árama.@tordaitibi : De az egér kikapcsolása nem kapcsolná ki a LED-et, így az folyamat fogyaszt. Azért gondoltam sorosra, mert azon csak akkor folyik bármi, amikor bekapcsolom az egeret.
@rednifegnar : Mert megtehetem
Többit ld. fent.
@digitalpimp : Na jó, de az
- pénzbe kerül
- semmi kihívás -
rednifegnar
senior tag
válasz
ekkold #99897 üzenetére
nyilvan egy 1997-es cuccrol van szo, az nem tudja azt hozni mint a maiak.
ha most vennek szkopot akkor nem ezt vennem, de ez megvan, itt van. +20 eve hasznalom, maga koraban eleg jo volt (28 eves konstrukcio). emlexem ahogy idegenkedtek tole az oreg szakik az uzemben, aztan ok is raereztek, foleg az akkori digit (ttl vonalon) es az az 1 db amit meg tudott venni a ceg az mindig valakinel kint volt.
akkortajt, ujdonsag volt hogy nem csoves, konnyu mobil, tud sok mindent tek neve is eleg jo, hogy kiadott ilyet, ugy emlexem ez volt az elso lcd kijelzos gepuk (pontosabban sorozat).
hantek meg hasonlok azt se tudom leteztek e akkor.ez a szkopozas is olyan, hogy van hogy evekig nem hasznalom, de amikor kell akkor meg nagyon kell.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
ekkold #99891 üzenetére
neztem most persze a komolyabbakat is, hantek-bol van olyan ami szines de amugy csont ugyanaz mint a 30-eves tds210-es tek-em (az enyem monokrom), de paramterei ugyanezek: 60MHz, 1G/s, ket csatornas, 7", meg a gombkiosztas/elrendezes is pofara azonos (persze mar van hattervilagitas meg hasonlok). ez a DSO5062B, 160e ft korul van heastoreban es ez meg csak a belepo kategoria. nyilvan akkor mar nem ilyet vennek amit a mostani is tud.
a tek-nek sajnos mostanra ecetes lett a kijelzoje, tudom még hasznalni de igy nem valami jo. annyi orom az uromben, hogy lehet venni hozza vacsi uj kijelzoket kinabol, nem is valami nagy ritkasag mert eleg sokat talaltam (javitani is lehet de inkabb veszek masik lcd-t).
nem tom 30 ev mulva egy hantekhez lesz e csere lcd (bar 30 ev mulva mar igazabol mindegy is), persze az se baj ha 5-10 ev mulva van, meg hazilag cserelheto.
a pc-vel osszekotom fincsisegek eddig se igazan kellettek, asszem a tek-emben van lpt modul, talan mintha egyszer nyomtattam is volna vele, de ma mar siman lefenykepezem teloval a kijelzot szoval ez nem sokat jelent.akkor szoktam szkopozni mikor mar nehezen jutok elorebb valamivel, foleg logikai aramkoroknel (igaz ritkan foglalkozom massal). az nem lenne rossz ha hordozhato lenne es nem kellene tapkabellel szerencsetlenkedni.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ekkold #99891 üzenetére
Támogatom amit most mondasz eggyetéktek,én is nézegetem évekóta hogy legalább 10mhz-es oszcilloszkópom is legyen,de azt láttam hogy a régieknek a súlya 35kg-os is lehet és nem mindennap használnám és ezért a tárólása a lakásban - nehezen de megolható is ha letakarnám a porellen.
Jelenleg ez a tervem hogy jó is lenne használnom és ezért még keresgélek analog csőves kivitelezésű scopot,ami nekem megfelelne. -
-
ViZion
félisten
válasz
ekkold #99283 üzenetére
jó gondolat.
Nemrég vhol írtam, lehet, h itt?
Ahonnan ne: külföldi cégjegyzékes, csak előre utalos shopok.
Alis árak alatt adják a semmit.
emag: ha számla is kell, akkor nagyobb vásárlás előtt kérdezni kell, mert van, ahol áfamentes szla adnak. Sikerült így vásárolnom, akár itthon is megvehettem volna...
Aliexpress: figyelni kell. 133567776443 nevű shop, két hónapja árul, kevés eladott mennyiség, de minden vevő boldog...: fake. Csak onnan, ahol sok az eladott, régi bolt, jó visszajelzések. Garizás itt nincs, se csere, nekem nem sikerült még. Jó árhoz kattintgatni kell, néha napokig. pl. minden esp32-re klikk, kosárba, másnap törlés, keresés esp32, kattintgat, stb. Majd lesz jó ár és jó shop...
Temu: vannak brand shopok, de elektronikai bigyókat elég nehéz itt a lom kategórián túl találni. Valami mindig sántít... -
PROTRON
addikt
válasz
ekkold #99283 üzenetére
Az összefoglalóban vannak boltok, esetleg azt kéne frissíteni kiegészíteni, skálázva hogy melyik hány pontot kap a vásárlási folyamat egyes szakaszaira...
pl Lomexnek gyűlölöm a webshopját, de az üzletben amire rálátásuk van, abban szívélyesen segítenek. De a boltjuk telefonon sokszor órákon át elérhetetlen, mert sok a vevő.
Cserébe az üzletben minden pár%-al drágább mint webshopon.
Modulshopban is segítőkész, csak kicsi cég, ott csak 1 ember van aki belekóstolt az elektronikába, kapcsolatban állnak több elektronikai szakiskolával, de azért korlátozott a technikai tudás. Meg ugye főként kínából rendel, de legalább van garanciális ügyintézés. -
-
-
válasz
ekkold #99026 üzenetére
Nem vitatom, hogy a kapcsolófrekvencia megjelenése a kimeneten elméletileg nem hallható, de ennek ellenére az általad linkelt Skori féle D osztályú erősítő leírásában is lényegi elem ennek a kiszűrése.
A D osztályú erősítők legnagyobb előnye a 90% feletti hatásfok (ami a hagyományos A osztályú erősítő esetén 30-35%, a B osztályú erősítő esetén pedig 70-75%), ahol ez fontos, ott érdemes kihasználni ezt az előnyt.
Otthoni zenehallgatásnál ez pont nem lényeges, ott szerintem inkább a jó hangminőség a fontos.
Nekem is van jópár D osztályú erősítőm, saját építésű bluetooth hangfalaimban azzal döngetek, ott az akkus táplálás miatt fontos az alacsonyabb feszültségről is elérhető, jó hatásfokú működés.
Erősítő építgetést már régen abbahagytam, utolsó fellángolásom az LM3886-os IC-re épülő GainClone erősítő lemásolása volt. Ez egyébként egy elég jó hangú erősítő az igen egyszerű kapcsolástechnika ellenére (vagy pont annak köszönhetően
).
Koromból kifolyólag elköteleződtem az analóg rendszerek mellett (otthoni rendszereim fő hangforrása a szalagos magnó, többek között pl. ez
) Végigéltem a klasszikus sztereó hifi hanyatlását (a házimozi beköszöntével), így volt szerencsém viszonylag jó áron beszerezni szobai hifi erősítőket, két ilyen AKAI AM-65 erősítőm is van, ezek hangminőségben (és hangerőben is
) kielégítik a szobai hifis igényeimet.
Persze a D osztályt sem felejtem, ha jön a jobb idő, akkor belevágok
az OSB lapbaegy partybox építésébe, egy 2x50 wattos (+100 w sub) D osztályú erősítő és 2 pár 16 cm-es Pioneer autóhifi hangszóró felhasználásával. Az építés lépéseiről és az eredményről majd beszámolok -
troll81
addikt
válasz
ekkold #99030 üzenetére
Nem a költségvetés a kérdés.
Az idő és hogy a gyenge tudásom bele lecseréljem e az elhasznált időbe.
Ha olcsóbb venni egy jót akkor az lesz.
Ez a 405 tetszik.380 a legolcsóbb eredeti qvad 405.
Itthonra kell zenét hallgatni.enyibaz elvárás.
Van pár elfekvő dolgom és azért foglalkoztam a gondolattal -
-
Barret001
addikt
válasz
ekkold #98872 üzenetére
Az lenne a kérdésem,hogy blocking oszcillátoros elven lehet egyszerű,de viszonylag nagy teljesítményű tápot készíteni? Step down. Mert jutubon mindig csak a ledes kapcsolásokat mutogatják...Jó hogy bejött a ledes lámpa,működnek az 5000 wattos 3 alkatrészből álló inverterjeik...Sosem hősugárzóval tesztelik.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
ekkold #98773 üzenetére
ez a cucc mindere jo (nyilvan az osszefogo muanyag 3 nap mulva mar nekem is leolvadt), van vagy 30 eves (de talan tobb is) apamtol kaptam.
elotte volt egy ruszki azonos elven mukodo pakam de annak bakelitbol volt a háza es minden leejtesnel szettorott, akkor fater osszeragasztotta epokittel aztan ment tovabb. ahhoz kepest a cseszlovak mar nagyon meno volt.a klasszik hegyre ratettem egy nagyon vekony masik szalat (egy sodrot vezetekbol kihuzottat) igy ket U alaku iv volt egymason, a vekony kicsi elorebb.
ezzel forrasztottam tized mm szeles veztekezesu szalagkabelt amin megpattantak az erek. igaz lupeval kellett kozben neznem ettol mindig odaert a kezem jol tele volt nyomokkal. meg persze a szemembe ment a fust, de a cucc jo lettma sracok a holegfuvos allithato pakak mellol mar nem is tudjak milyen elmenyekrol maradtak le
-
válasz
ekkold #98696 üzenetére
Volt is itthon TLP250 de sajnáltam ilyen primitív felhasználásra
Megmérem majd, hogy pl. 10V alatt témyleg elveszi-e a gate meghajtó pozitívot a fettől.Megoldottam bár nem a legelegánsabb de a TL431 mindenre jó, talán hagymát vágni nem lehet vele azonkívül mindent
Saját tápját figyeli, a 12 voltot és ha egy határ alá esik, egy pnp tranyával megvalósított pozitív visszacsatolással nagyon rövid idő alatt billen. Táp megjelenésekor ugyanez fordítva.
ON-10,07V
OFF-9,46V
azaz schmitt trigger szerű hiszterézise van a 15kohm miatt, nem tud prellezni a billenési küszöb környékén.
Tökéletes, modelleztem az áramszünetet 10x és a fet, mármint a csere fet rendesen kapcsolgat nem akar elpukkanni.
Talán tényleg egyszerűbb lett volna a TLP dehát akkor mi öröme marad a hobbistának? -
Postas99
senior tag
válasz
ekkold #98705 üzenetére
Nagyon köszönöm a segítségedet.
Amúgy vállalsz ilyen kis "bizbasz" beültetést? Bár mindent megvettem még a schmitt trggeres ic-t is. A HQElektronikába küldtem a gyereket vásárolni, és az eladó mondta, hogy nincs kerámia kondi. Először a gyerek elkókat vett, elküldte képet mondtam hogy az nem jó, kéne valami már kerámia kondi (bipoláris) a hölgy értetlenül hallgatott engem. Majd egy akkora kondit kapott a nőtől 670Ft-ért amitől kisírtam a szemem. Hogy f@s.omba lehet valami ilyen drága, sha SMDben vettemm volna 20Ft az egész és a gyereket küldtem volna a Lomexbe.Nem a hölgyek akarom ekézni... de ha annyit mondok, hogy adjon egy 4.7uF közeli kerámia kondit akkor előveszi a készletből, és nem tesz fel még további kérdéseket. LEhet felőlem 50V-os is.
-
Tamy
senior tag
-
dave0825
őstag
válasz
ekkold #98254 üzenetére
Bocsi, most volt energiám összeszedni magam, megnézni.
150mA körül van átlagban, ha ez elég. Pontosabban: 130mA üresen, de sínen, vagonokkal, szóval terhelve (kicsit nyomtam a kerekeit üresben, az kb. ugyanaz a terhelés lehet), úgy volt 160mA max. Induláskor egy pillanatra 210mA.
Teljesen nem szedtem szét, az elemnél mértem áramot, szóval a szabad helyről nem tudok nyilatkozni, de szerintem nem túl sok van benne.
-
válasz
ekkold #98298 üzenetére
Hogyne fogadnék el kritikát,
se én se az általam tervezett megépített kapcsolások nem tökéletesek.
Amit rajzoltál a hídkapcsolás, ezen a vonalon is gondolkodtam, végül mégis a zeneres változat mellett döntöttem.
Igaz ehhez olyan opto kell amiben 2 infra led van, mindkét félhullámnál működnie kell.
Nem elhanyagolható előnye hogy amíg a zenerek nem ütnek át, és ez ebben a kapcsolásban valószínűtlen, bármi hiba esetén nem a 230 hanem csak 50V AC amit meg lehet érinteni és még ez is le van korlátozva 20kohm ellenállásokkal.
AVK, ingyen kaptam pár darabot amik rosszak voltak, a tipikus random leold hiba.
Nem veszítettem semmit hogy szétszedtem és átalakítottam.
Abban igazad van hogy az általad leírt megoldással ha cserélni kell, bármelyik boltban kapható megfelelne, sokkal univerzálisabb lenne.
Ez az AVK hekkelés amúgy bevált nekem.
Ilyen van 3 fázisú a napelem panelek lejövő vezetéken, szintén elektronika működteti.
Ez a vészkikapcsoló ha elszállna a töltésvezérlőben a MPPT egység és a cellafeszültség 4,1V fölé menne.
Kell mégegy ebből amúgy is, 2 inverterem van, 2 külön hálózat van kialakítva.
Meg fogom nézni az általad javasolt módszert is. -
troll81
addikt
-
aujjobba
addikt
válasz
ekkold #98242 üzenetére
Koszonom!
A trafoval kapcsolatban lenne meg egy buta kerdesem.
Itt a rajzon a labak szamozasat hogyan kell nezni?
Felulrol nezve irja a labakat, vagy felforditva a labak felol (alulrol) nezve?
Valahogy nem egyertelmu nekem. -
Janos250
őstag
válasz
ekkold #98052 üzenetére
Aztán az már más kérdés, hogy ez az óngyűrű, amire azt írják, hogy alacsony olvadáspontú, milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Mert akkor ennek valami ötvözetnek kell lenni, de fogalmam sincs, hogy mi. Az ötvözetek pedig igen változatos - néha meglepő - tulajdonságokat tudnak produkálni. Például a Wood fém, ami alacsony olvadáspontú. Nem emlékszem már pontosan, de valahol 100 fok alatt (!) olvad.
Ha valakinek van infója róla, hogy mit tartalmaz ez az ötvözet írja le, érdekes lehet. -
Janos250
őstag
válasz
ekkold #98052 üzenetére
"Villanyszerelésnél csak önmagában nem használható kötésre a forrasztás,"
Kösz, ezt nem tudtam.
Ónpestisről, mikor szervetlen kémiából vizsgáztam, azt tanultuk hogy csak nagy hidegben probléma, mert egyébként csak akkor okoz gondot, ha másik ónpestises tárggyal érintkezik. Ónpestist én még életemben soha nem láttam, laborban sem mutattak ilyet. Más kérdés persze, hogy akkoriban az ólom nélküli ón használata sokkal ritkább volt. -
Reggie0
félisten
válasz
ekkold #97982 üzenetére
Viszont amig a kimenet 0 vagy alacsony fesz, addig a felso oldali fet source laba is azon a feszultsegen van, igy a diodan keresztul a taprol kapja a meghajtast a boost aramkor. Szoval a kimenetnek a tapfesz feleig legalabb el kene jutnia a bekapcsolas soran, akkor meg mindig 7.5V van a boost korben, ami eleg a tranyo kinyitasahoz.
Szkopolni kene, anelkul nehez igy talalgatni. Az is lehet, hogy van valami nem dokumentalt lockout allapot, amikor tri-state lesz a kimenet. A blokkvazlatban csak annyit latni, hogy az SR-nek a reset bemenetet aktivalja a lockout, de azt nem irja, hogy ha az az SR tarolo resetelve van, akkor a kimenetet hogyan hajtja meg vagy esetleg akar high-z-be megy akkor vagy a Q es ~Q kimenete vagy 0 es 1 lesz, mint egy primitiv SR-nel.
-
válasz
ekkold #97967 üzenetére
Szétszedtem mert nem tudok összerakva semmihez hozzáférni.
555 meghajtással, kb. 10-12kHz mert hallom a tekercset.
Az IR2109 felső fet tápja 35V a Vb láábon, a fet high táp lábán 330nF kondival.
A high fet gate majdnem 17V a drainjéhoz mérve vagyis elég a bootstrap kondi és jól is működik.
Ennek ellenére üresbe 35 wattot vesz fel így az egész és ha beállíom az 555 PWM-t 12V kimentre és ráakasztok egy 21W féklámpaizzót akkor 100W lesz a bemenő vagyis valami nagyon de nagyon nem jó.
Hogy mi azt nem tudom mert asszem elengedem ezt, 1 hete szórakozok vele.
Nem tudom mi lehet a baj.
Nem hiszem el hogy nem sikerül. Vagy az IR2109 nem jó ide vagy passzolok.
Még annyit megcsinálok hogy a low fetet visszacserélem 20 amperes schottkyra, az IR-t meg meghagyom csak a high fet meghajtására.
Ha így se akkor kivágom a kukába az egészet. -
Steve_Brown
senior tag
válasz
ekkold #97965 üzenetére
Köszi a segítséget és neked is Reggie0!
Megrendeltem a villanymotorokat, majd ha megérkeztek lemérem a súlyukat illetve, hogy milyen áramfelvételük van.
Körülbelül 210g-ba kellene hogy beleférjek. Ezek 7.4V-os motorok, elvileg 100mA között van a teljesítményfelvételük névleges fordulatszámon. 1db 18650-es akkumulátorral szeretném őket táplálni, egy boost converterrel előállítani a 7.4V-ot illetve ebből vagy LDO-val előállítani az 5V-ot vagy pedig kapcsolóüzemmel. Utána az ESP32 LDO stabilizátora állítaná elő a 3.3V-ot. Ez így szerintetek élhető? Ahogy néztem az ilyen motorkkal használó drónok 7.4V-os 1Ah-ás LiPo aksikkal mennek. 1db 18650 már előrelépés lenne. 3.7V 3000mAh-rel. Van jobb alternatívátok, ti hogy valósítanátok meg? -
válasz
ekkold #97954 üzenetére
Nem jutok vele dűlőre.
Minden jól összerakva, átettem a stepdown modult is a 15V stabkimenetre, gyakorlatilag a barátod általi kapcsolási rajz. (nem Spafi véletlenül a tervezője?)
Kimeten nulla, nyugalmi áram 40mA.
A step modul kimenetén 14,6V van, vagyis a pwm 100% körül van.
Viszont az IR2109 semmit nem csinál. Nem hajtja a feteket.
Ha az IR2109 bementét leforrasztom a pwm step modul kimenetről és megfogom kézzel, elindul a műlödés, persze borzaasztóan vacakul mivel 50Hz de megy.
Összeütöttem egy 555ic-s pwm-et és ezt rákötve az IR2109-re, tökéletesen elindul a nagyáramú kör, a potival szépen tudom változtatni a kimenőfeszültséget.
Terhelni nem nagyon tudom, valószínű a frekvencia kevés a felső fet bootstrap áramkörhöz, nyem tud teljesen kinyitni mivel csak a tápot kapja meg a gete-n de működik.
A step-down modult visszaállítva gyári állapotába az is tökéletesen működik.
Mit ronthatok el? -
Reggie0
félisten
válasz
ekkold #97919 üzenetére
En voltcraft lakatfogos DC arammerovel jartam ugy, hogy kocsit szerettem volna merni, de nem tudtam, mert 22 fok alatt kiakadt es maximumot mutatott. Egy szuk tartomanyban folyamatosan kuszott fel a mutatott aramertek. Be kellett raknom a kabatom ala es varmi negyed orat, mig hasznalhatora melegedett
-
aujjobba
addikt
válasz
ekkold #97919 üzenetére
Persze nyilvan nem vartam nagy pontossagot egy parezer forintos eszkoztol, ez rendben is van.
Inkabb a hsz. masodik fele amit nem teljesen ertek, hogy vajon miert mutatott a muszer a mA allasban egy teljesen fals 1.3mA erteket, a μA allasban pedig a helyes, 0.5mA korulit.
Bar lehet ertem, ha a ket allasban ket kulonbozo sontot hasznal, akkor lehet problema.Dr. Szilikat: kulonbseg pl. az egyik 29mA a masik 27mA mert ugyanott, az en hobbiszintu felhasznalasomnal nem veszes.
Audience: koszi ez jo tipp
-
-
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
ekkold #97741 üzenetére
Szerintem értem. Ez a kondenzátor és ez az ellenállás megfelel a célnak?
-
.-..-.
tag
válasz
ekkold #97743 üzenetére
Pont a szétszedéssel van egy olyan gondom, hogy megpróbáltam finoman megynyomkodni, kocogtatni az illesztésnél, de annyira merev és masszív, vastag műanyagból van, hogy szerintem hamarabb törne el, mint jönne szét.
Emiatt ezt nem akarnám szétszedni. Féltem a burkolati elem részét.Régebben bevállt egyszer, hogy fagyasztottam a műanyagot (ragasztás dermesztése miatt) aztán ütögetésre szétnyílt. Tartok tőle, hogy itt ez nem járható út.
Ezért gondoltam az érintkező elszigetelésre, de nem jut eszembe semmi.
Felujítani nem akarom, szerintem a gép nem érné meg az akku árát -
Reggie0
félisten
válasz
ekkold #97706 üzenetére
Valoban, az elso nem jo kereses, de van forditott is. A masodik linken levo vsdisplay-t be is mutatja.
#97707 ViZion:
Valoban elneztem, de itt egy masik iranyu:
[link]A keresesben ragaszkodni kell a HDMI to EDP-hez, nem vettem eszre, hogy az elso talalatoknal a forditott sorrend szamit
Lehet kapni regebbi kijelzokhoz is, ha LVDS-rol van szo, de lehet csak LVDS to DVI-t fogsz talalni, azt meg egy konverterrel lehet HDMI-re.En egy HP TC1100-t akarok mar 2 eve atalakitani wacom kijelzonek, csak erre sem volt meg idom
Azt hasznaltan 20-30ezer korul dobjak ebayen, a touch interfesz pedig sima sorosport, lehet usb-re konvertalni.
A tabletek altalaban ugyanolyan interfeszt hasznalnak, mint a normal LCD-k csak a csati egyedi.
I2C vagy SPI kijelzot szerintem mar olcsobb venni, vagy esetleg waveshare-n nezhetsz egy kijelzo vezerlo panelt, de a csatit szerintem neked kell megoldani. Masfelol, ha azt nezzuk I2C-n baromi sok ido mire megetetsz egy ilyen panelt, de meg SPI-n sem keves. Lehet erre inkabb valamilyen kesz mikrokontrolleres megoldast kene keresni, persze akkor mar van egy mikrokontrollered amire egyszerubb lesz a kodot kiegeszitened, mint meg egy sajatot csatlakoztatni es ezzel kezd a sajat farkaba harapni a sztori -
válasz
ekkold #97620 üzenetére
Ezek RDS(ON)=1,5mΩ 180/360A FET, HY5608W, ilyen volt a fiókba
Nem hamisítvány, 4 tesója fél éve kapcsolgat az inverterembe 50-60 ampereket. Másodpercenként 24ezerszer, még bírják.15V G-S szerintem megvan a 400nC, még több is.
akkor 470nF elegendőnek kell legyen, van is kerámia, 470nF/50V.
Végre egy értelmes értelmezhető magyarázat, köszi!!
-
válasz
ekkold #97614 üzenetére
Igen pont ugyanezt agyaltam ki en is.
Az gate driver is ugyanaz, annyi hogy a 2109 tud standbyt.
Nalam a bootstrap kondi 2.2mikro+100nF, lehet ez keves?
EGS modulba ami 24kHz-en ketyeg, annal 10 mikrofarad van, 150kHz-en elegnek kene lenni a 2,2nek. Nalad meg 47. Mindegy teszek nagyobbat. -
válasz
ekkold #97607 üzenetére
Természesen mindenhol megvnnak hidegítő+elkók, 7815 be-ki, 2109 táp lábak között is, mindenhol.
Nincs nyák, vadszerelés van, ennek hozadéka hogy az összes alkotóelem 2-3 centin belül helyezkedik el.
Nem gerjed hanem semmit nem csinál.Holnap megszkópolom, az tart vissza hogy egy régi szkópot tudtam nemrég megvenni és 25 kiló
Semmit nem csinál, nulla V a kimenet.
Ha az IR21096SD, standby lábát lehúzom testre és elveszem, egy pillanatra felszalad a kimenet majd szépen visszamegy.Tekercset azt használom amit az eddigi kísérleteknél is, azzal nem lehet gond, mivel az előző fetes és tranzisztoros kimeneti fokozatokkal is jól működött.
Mérve 59mikrohenry. Webes számolóba egyik 12mikrohenryt adott, másiknál 60-at, harmadik 98-at...
paraszti logikával jó lesz az 59.
Ha gyári 3A/330mikrohenry, 15A/59 az közel jár.
Tudom nem pont így működik de közelítőleg jó lesz a tekercs, meg működött is.
Minden védelemmel el lezs látva, LM358+20mohmos figyelő a kimeneten, bevatkozás az LM feddback lábára. Mnt a gyári step-down konverterekbe.
Csak először induljon el labortápról...Holnap szkóp.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
ekkold #97545 üzenetére
ja igaz kevertem a kettot reg volt.
ugy latom mar a 35%-os peroxid is engedelyes.
a lakkfilc eleg ellenallo cucc, de regen csotollaztunk kozvetlen nyakra is sajat csinalmanyu katranyos tintaval... nem ma volt.majd erre a lezergravirozos cuccra leszek kivancsi.
nyakrendelossel az a baj, hogy soxor elofordul, hogy menet kozben kell alakitani, modositani, kiprobalni, javitani a cuccon. hazilag az gyorsabb foleg mikor nincs turelme az embernek varni hanem azon melegeben megcsinalja.
-
válasz
ekkold #97547 üzenetére
Köszi az infót.
Manapság már nálam is két út van:
- Ha nagyon prototípus, akkor megoldom spagettivel vagy próbanyákkal
- Ha ráér kicsit, megtervezem, feltöltöm a JLC-re, és amikor tudom, megrendelem egyben.
A legutóbbi rendelésem 10.17-én csütörtökön adtam le, közvetlenül, miután leadtam a Hestore megrendelést az alkatrészekhez. Október 21-én, hétfőn délelőtt a PCB már nálam volt. A Hestore csomag az ünnepet a GLS-nél töltötte, csak 24-én ért el hozzám. -
laed
aktív tag
válasz
ekkold #97494 üzenetére
az lesz az ára (előbb-utóbb), hogy minden egyes lejátszásért levon majd egy kicsit a bankszámládról, mint ahogyan most is sokan fizetnek havidíjat a youtube-nak, netflix-nek stb...(meg persze információgyűjtés) Használom persze én is pl. a youtube-ot, de eszem ágában sincs rá egy fillért sem áldozni (még akkor sem ha megtehetném
1 másik fórumon szúrós szemmel néznek rám, hogy hogy merek én olyat tenni, gondolni, hogy nem fizetek a YT-nak.
Eszem ágában sincs fizetni, szerencsére használni se kötelező. -
ViZion
félisten
válasz
ekkold #97494 üzenetére
igazad van, kicsit hozzátennék,
a sürgető csere (fél éves a mobilod, nem vagy ember..., de sorolhatjuk) az a marketing és a fogyasztói társadalom nyűge. És igen, rengeteg példa van a tervezett elavulásra, csak a módszerek finomodtak, ma már nemcsak fizikai, hanem szoftveres elavulás is van. Hogy lehet, h 2Gb ram elég volt a mobilba, most meg 8 alatt be sem kapcsol? Nehéz a dolguk, mert a pc-nél is eljutottunk oda, h átlag felhasználásra bármi 5 éves vas is jó. Erre win támogatással, vírusokkal fenyegetnek, h legyenek eladások.
De van alternatíva, ha esetleg sokaknak nem is kényelmes elhagyni a megszokott környezetet. Van linux, Alexa helyett van lokális asszisztens, android helyett lineage vagy ubuntu, stb. mondjuk ettől még a smart hűtő és a smart AI mosógép tönkremegy 3 év alatt...valami angol cég anno csinált kvázi örök életre mosógépet, 15 év garral. tönkrementek. Az emberek ebben nevelkedtek, h cserélgetni kell. sajnos.
-
válasz
ekkold #97479 üzenetére
Az a helyzet hogy igen, sajnos öregszünk.
Ami nekünk felesleges csicsa, az másnak jópofa luxus, pl. a fiam háza tele van olyan kütyükkel ami számomra nyűg, neki meg tetszik és használja is őket.
Kerasztapám vett egy fűthető tükrö 1 éve, ne párásodjon a fürdőszobába ha borotválkozik.
Maga az ötlet nem is rossz, +200 wattal fűti a fürdőszobát ha bekapcsolja, és teljesen jól működik a világítása is.
Nade. A tükör kizárólag wifi kapcsolattal működik, ezen szinkronizálja az időt, applikációval lehet programozni, a világítást fűtést is, ezeket ki-be kapcsolni stb. stb.
Kerasztapuéknak nincs okostelefonja, 75 plusszosak mindketten.
Mire megtaláltam a kezelési utasításába hogy a power gomb 10 másodpercig nyomásával lehet kikapcsolni az okosfunkciókat és ezután rövidet nyomva világítás ki-be, hosszabban nyomva tükörfűtés ki-be.
Amúgy a hiba sajnos bennünk van
Még emlékszak mikor megvették a szüleim az első infra távirányítós tévéjüket, 14 éves lehettem.
Apám félelemmel vegyes borzalommal nézte a távirányítót, ördögöt kiabált, elment a paphoz tömjénért és azt égette a szobába
Aztán kb. 1 hónap múlva el se lehetett tőle venni a távirányítót, rájött hogy milyen remek kis cucc ez.
Viszont másba nem tudott változni, soha nem tudott kezelni semmilyen kütyüt.
És most ugyanezt látom magamon.
Nem csak ilyenekbe. Analóg megy, és sajnos az smps technikát bár kóstolgatom de már soha nem fogom tudni olyan könnyedséggel átlátni mintha most lennék 20 éves és most kezdeném megérteni a működését.
Mikrokontroller, pic ugyanez.
A hiba bennünk van sajnos -
daninet
veterán
válasz
ekkold #97479 üzenetére
Én személy szerint úszok az okos otthon cuccokban, az elektronikai projektjeim jelentős százaléka ehhez köthető. Szvsz a jó okos otthon olyan, hogy észre sem veszed és automatikusan téged szolgál. A rossz nem ilyen
ott marad a lámpakapcsoláshoz képernyőnyomkodás.
Ez a tükör teljesen eszement hülyeség volt és érzek némi fura perverz örömöt, hogy lecseréltem a dolgokat benne -
.-..-.
tag
válasz
ekkold #97369 üzenetére
Egy nagyon retro, nem pc gépbe került, ami félig-meddig kompatibilis csak az eredeti ATA szabvánnyal. Emiatt ezek az eszközök tudnak furán működni vele.
Sima HDD viszont rendben szokott működni, de ezek a memória kártya konverterek vacakolni tudnak. Jelen esetben kellett egy másik eszköz is ugyanarra a kábelra.Köszi.
Igen, sejtettem, hogy a direkt gnd nem lesz tuti megoldás.
Igazából csak azt akartam megtudni, hogy ez megoldja-e a problémát.
Akkor veszek 1kOhm ellenállást. Ha jól nézem, akkor talán 0603 méretű fog kelleni. -
-
demars
addikt
válasz
ekkold #96706 üzenetére
Szia.
Köszi a tanácsot!
Ha rövidebb vezetéket használok, érdemes összesodorni azokat?
Potit sajnos fordítva kötöttem be, megpróbálom földelni.
Poti és erősítő közötti vezetékeket is rövidebbre szabom, ezeket is összecsavarom.
A borda nincs földelve. IC zászlón negatív fesz van, emiatt szigetelve vannak. Tehát a bordát is bekötöm GND re.Ventillátor szükséges mert nagyon melegszik a hűtőborda, a fa doboz szigetel. Menjen állandóan vagy pl hőmérséklet függvényében kapcsoljon? Néhány perc után 55 fokos volt a borda (lehet hogy az is kicsi?).
-
demars
addikt
válasz
ekkold #96667 üzenetére
Köszi mindenkinek!
Ez normál egyfázisú motor.
Régi Székesfehérvári daráló FV III 500W -os motor. Azért hozták el mert nem tudták bekötni (valaki leszerelte a kapcsolót). Nem volt időm azonnal foglalkozni ezzel, másnapra faterom bekötötte (falon kívüli kapcsoló és egy BKV nyomógombot fúrt az oldalára).
Nem akartam szétszedni ismét, Ő pedig nem tudta elmagyarázni mit hogyan kötött (70 + már ). -
Batman2
őstag
válasz
ekkold #96652 üzenetére
Szevasz
Régebben készítettem ezt a kapcsolást, saját tervezés, nem tudom hová tettem a rajzát, ha nem lelem meg, akkor vissza kell fejteni, egyelőre csak képet tudok mutatni: [kép]
A kimenő fesz visszacsatolás egyelőre még nincs megcsinálva rajta, amíg a jelalakkal bíbelődök. Kettő 555-ös és egy 4013-as IC van benne illetve tranzisztor páros FET meghajtás, UPS-ből kivett, erre hivatott trafó, kb. 150W teljesítménnyel.
Rengeteget böngésztem a push-pull konverter, illetve a snubber kapcsolás témában, mindenhol az általános infókat, kapcsolásokat találtam csak, kész UPS kapcsolásokban is rendszerint egyszerű RC snubber, esetleg RCD, vagy semmi sincs a trafó primer előtt, igaz, a mikrokontrolleres vezérlés esetén lehet, a kapcsoló tranzisztorokat kapcsolgatja úgy, hogy nem kell snubber áramkör hozzá.
Egy jó leírást találtam push-pull témában, ahol olyat írt, hogy az inverter trafó járulékos tekercsét (töltőáram), esetleg a kimenetét, ritkábban a primerjét zárja rövidre félvezető holtidőben, ezzel kerülik el a feszültség tüskét.
Ezt meg is tudom valósítani, ha kicsit módosítom a kapcsolásomat, viszont felmerül bennem a kérdés, ha rövidre zárom a trafó valamely tekercsét, teljesen lemágnesezem, az újabb periódus a primeren újra fel kell mágnesezze a trafót, ezzel pedig lehet megnő a kapcsolás áramfelvétele !
De lehet, nem jól gondolom.
A legegyszerűbb kapcsolás és legtisztább jelalakom az egyszerű teljesen négyszög kapcsolással volt, csak ott meg nem tudom szabályozni a kimenő feszültséget, ami nem jó.
Ha ezt a trapéz jelalakot produkáló kapcsolás PWM jelét nagyon nagy kitöltési tényezőre csavarom, akkor nagyon megnő a trafó fogyasztása, nagy lesz az áramfelvétel, melegedés, csak egy tartományon belül megy a szabályozás.Üdv.
-
válasz
ekkold #96604 üzenetére
És Reggie.
Favágó módszerrel bele a sűrűjébe,
kapott mind a 7 komparátor a tápokra 100uF/35Velkó+2,2uF kerámiát.
Tegnap délután óta nem történt fals leoldás, teszteltem mind a 7 kört, 4,08-4,09 voltnál billennek továbbra is csak addig nem ujjongtam itt míg tutira nem teszteltem le.
Marad így.
Hogy mi zavar ülhet rá az akkukörre ha elindul a HF inverterem, azt továbbra sem tudom, még 3,85V cellafeszültségnél is képes bebillenteni a 4,08 voltra állított komparátorokat.
De ez volt az oka, valami nagyfrekis szórás az akkuvezetékeken.
Köszönöm a segítségeket Reggie és topikgazda. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Linux kezdőknek
- EAFC 25
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Xbox tulajok OFF topicja
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Le Mans Ultimate
- Házimozi belépő szinten
- Revolut
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- PROCASTER 40UNB700 40" 101cm televízió + Számla + Garancia
- Akciós Windows 10 / 11 Pro OEM Licenc Kulcs 100% eredeti, jogtiszta!
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest