- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
demars
addikt
válasz
totya694 #96547 üzenetére
Nagyon jól néznek ki!
Ma haladtam a projekttel. Majdnem kész az összes forrasztás.
Össze kellene csavarozni a doboz oldalait.
A hangfal kábelekkel gyűlt meg a bajom, alig lehet forrasztani ezeket a vackokat.
Még a táp rész hátra van (kultúráltan és biztonságosan szeretném megoldani)'Lenne valakinél elfekvőben "tüskés" csatlakozó, 2 db dupla, kb 25 cm vezetékkel?
Olyan kellene, mint a PC ben van pl HDD led visszajelző, a lényeg, hogy a panelen van két ilyen kis tüske, nem szeretnék szétforrasztani valamit , jobb lenne egy kész dolog (ez lenne a némítás "Mute" funkció, amit külön kapcsolóhoz szeretnék kivezetni)
Köszönöm. -
demars
addikt
válasz
totya694 #96536 üzenetére
Ez nem ALU lemez. Ez rendes borda, csak nem látszódik.
Hátul már nincs hely, betáp (kapcsolós hálózati aljzat), ki és bemenetek (RCA aljzat, csíptetős hangfal csatlakozó).
Tehát kell a ventilátor. Hány fokon kapcsoljon?Barret001: nem vagyok profi asztalos
Lapokat lapszabászat készitette, lesz benne biztos hiba, majd a lazúr eltakarja.
-
tomazin
veterán
válasz
totya694 #96513 üzenetére
Magyarul jobban jarok, ha hagyom a francba ezt radiatorventis temat es veszek valahonnan hasznaltan par a alloventit es azzal probalom meg kiszaritani a pincet?
Mert megneztem par ilyen kisteherauto hutoventit es 400w-okat irnak az adatlapjan, ahhoz meg kellene 40a, ami tapban jelentosen tobbe kerul 1db is, mint hasznaltan venni par db sima 220as haztartasi ventit. -
-
demars
addikt
válasz
totya694 #96466 üzenetére
Szia.
Nekem is van egy HP tápom. GND re huzással indul elvileg, viszont netet bújva ezt találtam.
Enyém csak 62A tud, ez viszont kevés öcsémnek, így megmarad játszós tápnak. -
mezis
félisten
-
válasz
totya694 #96465 üzenetére
Jut eszembe most nekem is elkelne egy kis segítség.
Van pár db 2360W-os (12V 197A) szerver tápegységem amit sikerült működésre bírni de nem vagyok megelégedve velük.DELL Z2360P-00.
A tápegység 2-2db kivezetés segítségével indítható amelyeket testre kell zárni.Ha csak az egyiket vagy másikat zárom rövidre akkor nem indul.
Amikor megy a tápegység mérhető a 12V viszont ha adok neki terhelést pl 12V 65W Halogén izzót akkor az világít de random 1-1 pillanatra leáll a tápegység mint ha egy áramkorlát tiltana.A netet bújtam napokig de eddig még semmi hasznosat nem találtam.
Ha valakinek lenne ötlete szívesen fogadnám. -
draco31
veterán
válasz
totya694 #96459 üzenetére
Ez nem ilyen, beltéri, kis picike polymer akku van benne. A fél évet úgy értem, hogy új korában 3 hetet elmegy, aztán szépen csökken, végül fél évesen 2 napot bírt ki. Bár persze lehet pont gyenge volt az akkuja.
Van egy ilyenem Xiaomi márka alatt, az 5000 környéke volt itthon, na azt 2 havonta azért dugom fel a töltőre, mert nem bírok tovább várni, pedig már 3 éves elmúlt.
Ja és fél év alatt már a nyák egy rész eltűnt, már spórolnak rajta.
A nagy nyákos az eredeti első példányom, a kábel azért van benne, mert csak úgy tudtam megoldani az akkut. A kisebb ma érkezett.
-
baly81
aktív tag
-
baly81
aktív tag
válasz
totya694 #96299 üzenetére
Ez a csongi féle Genius hangrendszer elég jól, szépen szól. Nyilván nem egy 1MFt-os cuccal kell összevetni, de kategóriájában az egyik legjobb volt. Nekem is ez a típus van, pontosabban az eggyel korábbi, kijelző nélküli. Ezen még volt standby üzemmód is, az övén már nincs...
Volt szerencsém összevetni a kettőt, hangzásban majdcsak ugyanaz, sajátomat kicsit erősebbnek és dinamikusabbnak éreztem.
Nálam még most is ez üzemel, 2005 óta. Eszem ágában nem lenne lecserélni. Egyszer próbálkoztam 10-12 típust megnézve, de 150 EFt alatt nem találtam érdemben jobbat, sőt olyat sem, amely ezt a hangzást tudná. -
csongi
veterán
válasz
totya694 #96299 üzenetére
Ez teljesen egyen fuggo. A jelentos resze nekem sem tetszett, a hangot inkabb sztereoba tettem at, mert szterobol kotyvasztott terhangzas volt a zome.
Ezert is inkabb elmegyek a 2.1 iranyaba. A latvany fimeket kipipalom moziba a tobbihez meg a sztereo is kivallo, zehenez meg egyebkent is jo..
-
csongi
veterán
válasz
totya694 #96288 üzenetére
Ez nagyban fugg a hanganyagatol.
Vannak borzalmas kodolasuak. Ertelmetlen szetszort hanghatasokkal. Le esik egy kanal, es hatter hangszoro adja a hangot.
De vannak nagyon jok. Amikor valoban onnan erkezik a hangforras ahonnan kell.
Az ezekhez tartozo kepkockak idozitve vannak.
Pl balrol hatulrol elozo jarmu. A jarmu nem latszik de hallhatod. Az eletben is pont igy van.
Egy minosegi hangmunkalt termeknel is. Film, jatek. -
Reggie0
félisten
válasz
totya694 #96293 üzenetére
Ja, de a ful a bemenet, a hangszoro a kimenet. A termeszetben is tobb kimenet gerjeszti a bemeneteid.
Mar eleve a ful formaja miatt is kisse iranyfuggo a hallas, nem lehet csak ugy ket forrassal lefedni minden tulajdonsagat, max ha rad van programozva es transzformalva a hangsav.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
totya694 #96288 üzenetére
Pedig a moziélményen sokat dob, hiába én is sokáig a sztereó híve voltam, már a képcsöves korszak óta.
Később fogtam még egy sztereót, amit beraktam hátra, így lett 4.0 rendszer. (A hátsók lehetnek kisebbek.) A lejátszóprogramok (PotPlayer stb.) beállíthatók 4.0 kimenetre, ilyenkor az 5.1 forrást is átkeveri 4.0-ra.
Igaz, hogy a dialógusok többsége sztereóban megy, amikor jön egy utcai vagy egyéb jelenet, olyankor válik "szellősebbé" a tér, de már azért is megéri.
-
csongi
veterán
válasz
totya694 #96280 üzenetére
Nem értek hozzá sajnos, csak lelkesedek ennek megvalósításához.
Ez lenne a terv.
Van benne buktató?
Két frontot használnám és a subot.
3 Hangfalat kiveszek belőle.
A Board saját potikat használnám. A régi helyére kis szerencsével bemegy.
Plusz egyet felfúrok.
Tápból kapna egy paneles tápot.
Ez el kellene hogy bírja.
A front hagfalakba van 4 és 8ohm hangszóró. Attól még működne?
Gondolom az egyik hamarabb eléri a végét hangzásba vagy ilyesmi.
Filmhez meg hobbi zenehallgatáshoz elegendő lenne gondolom. Kis légtér 16nm
Össze kötöm meg beszerelem, csak a kompatibilitást nem tudom. -
válasz
totya694 #96260 üzenetére
A készülék kora miatt én már csak annyit csinálnék,hogy max ellenőrizném okozhatnak-e gondot a kimozdult érintkezők és azt után FBS-es beragasztanám a csatlakozót,hogy még véletlen se tudjon senki semmit se beledugni.Ott van a PCIe slot ha szükséges abba lehet rakni VGA-t és újra van a gépen DP port.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
totya694 #96220 üzenetére
van meg hasznaltban olyan is
-
törölt tag
válasz
totya694 #96201 üzenetére
Igen, de itt a rajzon is jelölve van az R742 feletti háromszög jellel.
A service manual így említi:Az eredeti darab gondolom kiégett, mert meg van patkolva egy másikkal, ami szemre talán 0.4W vagy 0.6W körülinek tűnik.
Ez helyett szeretnék egy megfelelő darabot beilleszteni és pár darabot tartaléknak, ha esetleg gond lenne. Hisz valamiért kiégett az eredeti. -
törölt tag
válasz
totya694 #96193 üzenetére
Jól néz ki. Gratula.
Én is csináltam hasonlót, de nekem félremért az amper-mérő része a műszernek, nem bírtam beállítani.
Ezért végül mikrokontrolleres volt/amper mérést csináltam hozzá, az megegyezik a multiméter(ek) mérésével.
Ellenőrizted, nálad pontos az amper mérés?
(Neten úgy olvastam, az ilyen műszerből a 4 digit-es verzió pontos) -
-
törölt tag
válasz
totya694 #96049 üzenetére
Köszönöm, ez szuper ötlet. Három vagy négy ilyen van, egyetlen pánt is elég lehet akkor.
Viszont ilyen pántot kell akkor szereznemNincsen ilyen jellegű alkatrész táram sajnos.
Talán off (akkor elnézést), de volna ötleted, hogy a pántot hol vagy miből lehetne beszerezni? Szigeteléshez mit tegyek alá? Hővezető gumit vagy csillámot?(A fotón amúgy valami autós erősítő van belülről?)
Helyben hűtésre (azaz beforrasztva) ezeket néztem ki: [kép] [kép]
Gondolom abban a helyzetben ezek is jók lennének, igaz? -
-cobra-
aktív tag
válasz
totya694 #96032 üzenetére
Élt már meg jobb napokat is ez a szegény Pedrollo. Adatlapja szerint 2004/2005-ös gyártású lehet, én a házzal együtt vettem.
Egyszer már 2015-ben kiégett, sikerült megmenteni, kapott zsugorcsövet a vezetékekre, sorkapcsot, kondit, csapágyat, szimeringet, gyári színt.
Egészen 2024 májusig húzta. Szerintem a fedél tömítése volt rossz és mivel elég párás helyen van, a saruk elkezdtek korrodálódni majd melegedni és szépen elolvadt a csatlakozás.
Most tettem rá ismét zsugorcsövet a sérült részeken, új sarukat, sorkapcsot és kondit. A fedél illesztését végigragasztottam ducktape-el hátha nem megy be a pára, remélem egy darabig nem lesz gond. -
4D4M
senior tag
válasz
totya694 #95955 üzenetére
Köszönöm szépen. Valami készebbre gondoltam első körben, de ha nem lesz más, akkor talán ezt is össze tudom kalapálni.
#95957 Dr. Szilikát:
Igen, relé lesz a folyamat végén, csak nem akartam elmulasztani a lehetőségét, hogy készen is van valami céleszköz már relével együtt. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
totya694 #95885 üzenetére
Amennyire tudsz hasznosítani egy step up konvertert, ami az AC 230 V inputból DC 400 V-ot képes produkálni, aránylag egyenletesen terhelve a szinuszhullámra, ami az aktív PFC lényege.
Csak kell hozzá a bemeneti Graetz-híd és a kimeneti puffer és / vagy, ami nincs rajta.
-
-Solt-
veterán
válasz
totya694 #95788 üzenetére
Szerintem az MBUX fejegység operációs rendszere korlátozza, de akár még az is lehet, hogy a mikrofon vevőegysége nem kommunikál a fejegység operációs rendszerével mert nem ismeri fel és "nem válaszol". BT mikrofon esetén például kiírja az adott eszköz nevét, tehát felismeri, próbál is csatlakozni, de a kapcsolat nem jön létre... ebben az esetben a BT eszköz nem támogatja az MBUX operációs rendszerét. [link]
-
baly81
aktív tag
válasz
totya694 #95754 üzenetére
Szép!
A Fluke 175-öt irigylem! Ennyit azért már nem költenék egy multira, nem azért mert sok(k) az ára, hanem mert az én felhasználási célomra ez már luxus és főleg felesleges lenne. De irigylésre méltó!
és akkor ezt csak 2 műszerrel tudtam megmérni,ismét elmentem a barátomhoz és még egy Fluke 25-el tértem haza.
És ezt hogy, miért, hogyan? Miért nem lehetett egy készülékkel mérni?
ekkold: szép gyűjtemény!
-
válasz
totya694 #95753 üzenetére
Sokáig volt meg egy Szovjet villamossági Deprez műszerem hasonló pontossággal mint a fentebb említett ledes és egy alkalommal panaszkodtam az idős barátomnak,hogy a műszerem már milyen vacak.Majd elő vett 1db katonai kivitelű Fluke 25-öt [link] műszert és meg is egyeztünk rá ennek már közel 20 éve.Nem sokkal később építettem a Nelson Pass F5 A osztályú erősítőmet és a kapcsolási rajzon is írja hol kell mérni a 0,7V-ot a munkapont beállításához és akkor ezt csak 2 műszerrel tudtam megmérni,ismét elmentem a barátomhoz és még egy Fluke 25-el tértem haza.Az óta van 2db egyforma Fluke 25 katonai műszerem.(olyan a háza ,hogy mind védekezésre és támadásra is egyaránt alkalmas)
Most meg karácsonyra kaptam sógoromtól egy Fluke 175-öt.
Ja meg van egy Simpson model 467 [link]
Van még pár mérőműszerem de azokat már nem sorolom fel. -
válasz
totya694 #95570 üzenetére
De jellemzően nem szabályozott vagyis nincs viszacsatolás a kimeneti tápfesz.ről.
14,4V-->2x50V, 12V-->2x43V. És ez nagy kimeneti csúcsteljesítmény csökkenés.
Anno fabrikáltam komolyabb végfokokat, PA és dizsi hangosítás.
Egy határ felett monoblokkokat kellett építeni mert ha egy tápról ment a 2 végfok, 30% teljesítmény csökkenés is volt. Ennyire sokat számít ha nem esik be durván a táp. -
Barret001
addikt
-
Barret001
addikt
válasz
totya694 #95488 üzenetére
Csak egy kósza gondolat volt,mint például az üzemanyag űrtartalma,és a motor teljesítménye közötti összefüggés. 50 HZ-ről töltődik a 230-as oldalon,ugyan akkorára cseréltem,mert az eredetinek elrohadt az egyik lába szinte teljesen. Mértem,az értékei jók voltak,a belső ellenállása is. Csak ugye az az elrohadt láb...
-
Grave_444
nagyúr
válasz
totya694 #95474 üzenetére
Ez típusfüggő. Színes nyomtatókat általában kinyírja az utángyártott patron.
MasterDeeJay
Ha resetter kell írj nyugodtan, nekem aránylag sok típushoz van. -
válasz
totya694 #95465 üzenetére
Epson tartályosok vannak nagyrészt, de ezekkel is van szívás. Használtfestéktartály resetelés az ami gond (mindenféle krekkelt szarral megy). Meg az hogy mind bedöglik 3-4 év után random bajokkal. Lapot nem húzza be, elmegy egy szín végleg stb. Pedig csak ilyen 20-30k nyomtatás van bennük. Garanciaidőt kibírja az tény.
Egy olyan nyomtatónk van ami bírja az meg egy HP 2420 az ősidőkbők abba csak használt papír megy és csak utángyártott patron. Epsonokba használt papír elakad. Ma már nem találok olyan nyomtatót ami megy 10 évet és 100+k nyomtatást rossz minőségű papírral. -
-
válasz
totya694 #95399 üzenetére
Semmire nem mész ha rajta van az IC-n hogy pl. PIC16F15214.
Pl. ez egy filléres 8 lábú programozható mikrokontroller ami az én kenyérpirítómba tönkrement.
És ennyi finito mivel hiába cseréled, a programja nélkül nulla az eredmény. Azt neg soha sehol sehonnan.
És a mikrokontrollernek semmi más dolga a potival szabályozható időzítésen, ezért én megcsináltam 555-tel de nem sokan tennének így.
Ugaynez van komolyabb cuccokkal is. Pl. nehogy azt hidd hogy egy kombicirkó vezérlőpanel olyan überbonyolult működési elvében.
De ha elszáll a mikrokontrollere kész kuka mer' a Nasa nem őrzi úgy az űrsiklót mint a gyártók a szoftvert.
És a panel kuka, cseréje = a készülék új árának az 50-70%-ával.
Jóreggelt, légy üdvözölve a könnyen javítható szervizbarát korszakba.
Ja nem, üdv a komplett fődarab cserejavítás korszakában. -
-
-
ViZion
félisten
válasz
totya694 #95374 üzenetére
gyártáskor ami nem tudta a K szintet, az volt a normál. ami azt sem, az az S, a T az a legalja. nem rossz, de azért fogyaszt kevesebbet, mert magok, cache, akármi le van tiltva. Volt T procim, idle mind ugyan annyit fogyaszt a szérián belül, erre vannak tesztek neten. szal. jó a S vagy a sima verzió, nagyrészt idle amïgy is. egy 4670S wattra kevesebb, de elég erős már. WinDos szerverre... huhh, nem akarom magam szivatni
Proxmox hypervisor, debian headless VMek. W11 iskolai laptop jött, senki nem használja, fiam inkább a régit, Linux Mint-el... persze, írták, h van erre is rufusos telepítő, kipucolva, de ehh... majd visszaadjuk, csak nem tudom, hogy kell.
-
ViZion
félisten
válasz
totya694 #95372 üzenetére
ezek már megvannak, CPU scale is átállítva, szolgáltatások kikapcsolva, stb...
Voltak mérések, h leállítok virtuális gépeket is, de a fogyasztásra nincs hatással. A PVE szépen elveszi a kraftot a VM-től, ha nem dolgozik. Lehetne még trükközni, h kapcsoljon ki ezt-azt, de sokat már nem jelent.
Táp hatékonysága rossz a 15% terhelésnél. 180 W táppal sztem visszamegyek a 30 W körülire. -
ViZion
félisten
válasz
totya694 #95366 üzenetére
Home Szerver, 24/7 üzem. Nézegetem, hátha van aprón vmi ATX-nél kisebb táp, jó hatásfokkal. Az a baj, h a legtöbb jó minőségű táp az brand gépekhez van, ott meg nem ezek a csatik vannak. Paneltáp+kocka az már olyan ár, h vehetnék valami jobb ATX tápot is, szal. nézelődök még.
-
aujjobba
addikt
válasz
totya694 #95356 üzenetére
Nalunk az IKEA led-ek birjak, amiket hagyomanyos lampaboltban tudtam megvenni mind xarok voltak, nehany honap utan megdoglottek.
Kicsit zabos is vagyok miatta, hogy tamogatnam a helyi kis szakboltokat, de kenytelen vagyok kulfoldi multi butorboltban vasarolni inkabb, ha nem akarok ideget es allandoan visszajarkalni parhavonta a lampaboltba.
-
válasz
totya694 #95345 üzenetére
Ne feledkezz meg az üresjárási felvételről sem, a cuccok nagy része napokig csak be van dugva a konnektorba, vagy épp standby-ba van.
És itt nagyon nem mindegy hogy bár terhelve pl. 92% hatásfokú, az üzemidő 90%-ában üresbe meg durván sokat eszik.
Én kb. 10 éve kezdem reformálni ez alapján a háztartásunkat, egy 4 digites meddőt és cosfit is mérni képes fogyasztásmérővel.
Hát meglepődtem rendesen...!
Azóta cserés lett a hűtő, lett egy Samu inverteres alulfagyasztós, ez rekorder. ha nem csinál semmit beéri 1,3 wattal. Egy plafonig érő batár hűtőszekrénynek ez nagyon jó.
A régi mikróm ami még "csak" 27 éves, kapott egy konnektorba dugható kapcsolót, ez a rekorder, ez 18 wattot zabálna ha nem kapcsolgatnám.
és így tovább, egyedül a 24 éves CRT tévémet hagytam meg mert elöször is hibátlan, másodszor 24 éve is már tudtak standbyba 1,5wattot fogyasztó cuccokat gyártani.
A mini pc-monitor kombóm 0,7 watt, a kapunyitóm sufni táppal megreformálva 1W , az automata mosógép 1,1W stb. stb. A fiaim wattb@szónak becéznek, aranyosak...
Ennek eredményeképp az egész házam alapfogyasztása 27W alatt van, ebbe benne a router, digi modem, ledes hálózati órák, minden.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo ThinkStation P520 Workstation! W-2145, 64GB, 512 SSD /Quadro - Számla, garancia
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged