- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ViZion #97296 üzenetére
Én csak ajánlani tudom a korszerűeket.
Énnálam még csak 9 éve megy a Grundfos Alpha. Autoadapt módban 2. fokozaton 9 wattot kajál.
Ez egy sajnos nem gravitációval működő rendszernél, pl. nálam azért számít mert így UPS kell, nagyot tud szólni egy röppenő kazán áramszünetnél.
Á kazánszivattyú ups-em egy DC-DC konverter, 12V/270V DC.
Erről megy a Grundfos 9 éve. A konverterrel együtt 9W.
ups akku egy 100Ah uraságoktól levetett indítóakku, még nem teszteltem de szerintem napokig elmegy róla.
Ha meghajtom, autoadapt-ki, padlógáz, 23watt de ilyenkor hangosan zúgnak a csövek úgy kergeti benne a vizet. -
-
válasz
Barret001 #97294 üzenetére
Hát én ezt kamunak mondom mindaddig amíg Csefkó Pál át nem jön hozzám és pár doboz alkoholmentes sör mellett el nem magyarázza a működését.
Egeíy Gyuri bácsit is a mai napig várom, még nem jött
Inverteres hűtők 70-80%-a aktív pfc-s, vagy azt is teljesen saját terv szerint csinálta...? Zseni..? Kötve hiszem.
Meg 2-3000 forintból több kilowattos, nemá, ezen szállt el az agyam és itt döntöttem el hogy ez clickbait kategória.
A képen látható doboz, kapcsoló, banánaljzatok konnektor se jön ki ennyiből.
De ha mégis, legyen Csefkó Palinak 100% haszna rajtam, 6ezret adok máris egy 3 kilowattosért.
Hol lehet megvenni? -
ViZion
félisten
válasz
csongi #97291 üzenetére
ohh, nekem a 45 Wra leszabályozott fűtési keringető is egy pillanatra kavitál. Nem mindig, szal. szerintem akkor, ha a radik egy része zárva van. De 2005 óta üzemel, gondoltam már takarékosabbra cserélni, majd az árakat elnézve ez a Grundfos innen megy majd a vastelepre... remélem jó sokára
Bejövő víz oldalon mik vannak? Ahogy Tibi mondta, nincs esetleg pl. rossz visszacsapó szelep vagy akármi? Azt a vizes topikban kérdezd meg, h pl. egy kis tágulási beépítése segítene-e ezen. -
csongi
veterán
válasz
tordaitibi #97293 üzenetére
Ez vegyes tuzelesu nyitott rendszer. Legkori nyomas, es amit a szivattyu csinal.
Ettol fuggetlenul,igen lehet halozati hiba. Regi a rendszer, es ez a resze akkor nem volt fontos.
El kell benne melyednem, es amit lehet erdemben javitani rajta.
Eloremeno agon van a szivattyu. -
Barret001
addikt
Tudja valaki hogy mi ez az inverter,és hogy működik? [Sziget]
-
válasz
csongi #97291 üzenetére
Ha tényleg kavitál, amit én kizárnék, pláne ha ivóvízen van, ott a 3-5bar nyomás alatt eleve nagyon nehezen tudna. Meg ez egy nokedli szivattyú, picike kerékkel, a lapátkerék szélén el kéne érni a kritikus sebességet ami megint csak kizárt.
Még egy zártrendszerű fűtéshálózatba is szinte kizárt az 1,5-2 bar nyomásnál.
Ott valami csőhálózat szűkület van akkor, mégpedig a szívóágon.Véletlenül nem a hidegvizes ágba a csöpögőszelep előtt van kialakítva a cirkulációs ág? Mert akkor tényleg nem tud szerencsétlen szivattyú rendesen szívni mivel le kell győznie a szelep rugóerejét is.
-
Atis45
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #97290 üzenetére
-
csongi
veterán
válasz
ViZion #97288 üzenetére
Ez mar aramlas resze.
De arra gyanuzok, hogy kaviatorozik indulasnal, es elegge levegosodik.
Ezt probaltam volna a lassabb indulassal csokkenteni. Az is lehet, rossz iranyba tapogatozom.tordaitibi
Sokat nem szeretnek kiserletezni.
Jovo evben esp32 vel fejlesztek, mert nagyon rafer egy fejlesztes, plusz szeretnek napelemet is. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Atis45 #97282 üzenetére
Ezek a kis dobozkák, zsugorcsőbe rejtett kis elektronikák PWM-esek szoktak lenni akkor is, ha elfelejtik említeni.
A feszültség (pl. 12 V) lineáris szabályzása több problémát felvet. Soros 3 db-os szakaszok vannak + ellenállás, így kap 12 V-ot paralel. Mivel a nyitófeszültségek nem teljesen egyformák, 9-8-7 V, ahogy haladunk lefelé, halványul a szalag, de egyenlőtlenül.
Továbbá az áram csökkenésével a fehér LED színhőmérséklete melegebb irányba tolódik, ez szemre is nagyon jól látható, még azon TV-k esetében is, ahol beavatkozással csökkentem az áramgenerátor áramát. (A menüben a háttérfény állítása az adott áramot PWM-szaggatja, de a csúcsáramot egy áramgenerátor korlátozza.)
PWM-szabályzás ilyen mellékhatást nem okoz, mivel a csúcsáram nem változik, csak szaggatásra kerül, amire ezek a LED-ek így reagálnak.
-
válasz
csongi #97287 üzenetére
Ha ez olyan mint amit írtam, azt mondod nem hagyományos motoros hanem bldc, azon semmit nem tudsz lágyindítani vagy leállítani.
Abba elektronika van ami ha megkapja a tápot, egy szint felett indul a motor, lefelé meg pillanat alatt leáll.Nekem elektronikus a kazánkeringetőm és bohóckodtam vele anno. Én 270V DC-ről hajtom, most nem ez a lényeg.
Lényeg hogy 190V alatt el se indul, 195 volton meg felpörög 0,5sec alatt.
Ezt nem tudod lágyindítani. Nem hagyományos.Maga a forgórész egyébként szerintem mindegyikbe lassan fut fel, legalábbis egy hagyományos aszinkron motoros szivattyúhoz képest.
Melóhelyemen van 5 darab Grundfos ivóvíz bypass szivattyú, napi 6x kapcsolnak be és állnak le.
Ezt 15 éve teszik hiba nélkül.Ha még mindig nem vettem el a kedved
próbálj kísérletezni, termisztor, izzó, triakos szabályzó.
Írd le mire jutottál mert tényleg kíváncsi vagyok.
De ha tényleg elektronikus akkor azt pont egy fázishasításos kísérletezgetéssel esélyes hogy hazavágod. -
csongi
veterán
válasz
tordaitibi #97283 üzenetére
Az sem kevés. Hosszú a vízhálózat, és egyik ágon 3méterre tolja fel a vizet, a másikon meg vízszintesen tolja.
és a leállás is jó lenne lágyítani.
De gondolkoztam ESP32-őn is. -
válasz
E.Kaufmann #97284 üzenetére
Az lehet de egy mezei laptop adapternek ugyanekkora kb. a bekapcsolási áramlökése.
Azt meg elviselik az ups-ek simán.
Ha bármi ohmos áramkorlátot elétesz, azon meg ha nem is nagy de folyamatos veszteség keletkezik.
Izzólámpa meg a karakteriszikájából fakadóan pont a bekapcsoláskor mintha ott se lenne, szinte egy darab drótként viselkedik. -
Adott 30V jó nagy terhelhetőséggel.
Hogyan tudnék én ebből nagy veszteség nélkül 15 ampert levenni? Akkutöltéshez kéne 24,5V/15A.
Analóg disszipatív áteresztővel 100W lenne a veszteség.
Létezik valamiféle házilag megépíthető kapcsolóüzemű 15 amperes áramgenerátor?
Keresgéltem neten de sajnos nem lettem okosabb. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
Atis45 #97282 üzenetére
Ne az árúháznál nézd, hanem a gyártónál. Ha meg nincs gyártói adatlap, akkor nem is érdemes megvenni. A Meanwell viszont mindenhez is gyárt tápot és van mindhez ilyen szép PDF, amit linkeltem.
Amúgy is AC/DC tápnál nem mennék gyártóban alájuk.tordaitibi: Lehet szünetmentesről járatná, az meg nem feltétlen komálja az áramlöketeket.
-
-
Atis45
aktív tag
válasz
E.Kaufmann #97281 üzenetére
Arra gondolok, hogy nézegetem az online áruházakba a led fényerő szabályzókat, és van amelyikhez oda van írva, hogy PWM, és van amelyikhez nincs. Van hogy kép alapján ugyan az a kettő, két külön boltba, külön cikkszámmal, de az egyikhez oda van írva hogy PWM, a másikhoz nincs.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Atis45 #97278 üzenetére
Nem csak az a bajod, hogy adott PWM vezérlőnek túl alacsony a frekvenciája? Bár olvastam monitornál is valami analóg szabályzást, de LED fényerőt pontosan változtatni PWM-mel a legkönnyebb.
Viszont az alábbi tápra azt írták egy fórumban, hogy PWM helyett használható, bár a vezérlőjel és a belső felépítés PWM, a kimenet konstans, nem direktbe PWM. [link] [link] -
csongi
veterán
válasz
tordaitibi #97276 üzenetére
Megnézem. Ha nincs benne, lehet értelmesebb egy olyanra cserélni.
ekkold:
Egyenlőre talonba tartom.Barret001.
Akkor már elé kötök egy fűtőszálat, ne pocsékoljak
-
Atis45
aktív tag
Sziasztok!
A led fényerő szabályzó az csak pwm-es van? Vagy honnan lehet tudni hogy egy adott fényerő szabályzó az pwm-es?
-
-
csongi
veterán
Melegvíz keringető szivattyóhoz milyen lágyindítót érdmes keresni, vagy csinálni?
90W 230Vac Kefenélküli motor. -
leweegee
aktív tag
válasz
rednifegnar #97269 üzenetére
Persze, nem állítottam, hogy csere és kész is van, de ha már megvan az ic, könnyebb elindulni, adatlap, példakapcsolás, lehet méregetni. Vakon sokkal nehezebb.
-
Pötyi
őstag
A boltos is hülye/nemtörődöm (nem kívánt törlendő), ha ilyen szarul dokumentált árut átvesz értékesítésre. Hogy még csak annyi sincs ráírva, hogy max. hány Ampert tud átvinni... Aztán meg majd csodálkozik, ha ha tízből tizet visszahoznak minőségi reklamációval, hogy a szutyok, túl vékony tyúkbél miatt nem tölt annyival a töltő, mint ahány Amper rá van írva. Aztán majd elmaradnak a vevők, ha ilyen lutri minőséget árul. Kéne, hogy legyen ilyen visszacsatolt információs lánc, akkor talán ebből tanulnának a boltosok is és a minőségi igény visszacsapódna egészen a gyártóig, akinek talán nem törne le a keze annyitól, ha néhány információt rábiggyesztene a kábelre. Ééérted!
-
leweegee
aktív tag
válasz
rednifegnar #97251 üzenetére
Szép találat!
A gugli szerint ezekben a típusokban ugyanaz a panel, szerintem meg is van a kérdés válaszolva.
-
Atis45
aktív tag
válasz
Szirtimorc #97263 üzenetére
Én azt hittem, hogy a ledek folyamatosan világítanak.
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #97262 üzenetére
Koszonom a reszletes leirast, mindig is lenyugoztek a nagy gepek, es a mernoki teljesitmeny mogottuk.
Hogyan neznek ki a felvezetok ekkora teljesitmenyre?
Gondolom nem to-220 haromlabubol van sorba kotve egy zsaknyi. -
Szirtimorc
senior tag
válasz
Atis45 #97256 üzenetére
Kicsit leegyszerűsítve: ha led folyamatosan világít, az a 100% fényerő, amikor meg nem világit, a 0%. Na most ha ezt a két állapotot gyorsan váltogatod, akkor az átveri a szemet. Tehát ha az idő 50%-ban világít illetve sötét, akkor az fél fényerőnek lehet érzékelni. Itt a villogtatás sűrűsége a lényeg, mert az állati szem sokkal érzékenyebb, a rovarok (ha jó emlékszem) még a másodpercenkénti 5000-es váltást is érzékelik. Sok ember szeme ezért nem bírja a led fényt, mert az olcsóbbaknak alacsony a villogtatási frekvenciája, és az fejfájdító is lehet, még ha maga a villogás nem is látszik. A halak szeméről fogalmam sincs, viszont szegények nem tudják ugye becsukni...
-
válasz
aujjobba #97257 üzenetére
Hőskor, Kandó mozdony, póluspár váltás 4 fokozat, közte vízellenállás a finom szabályzás.
Ward-Leonard hajtás.
Főtrafó 25kV/1500V, AC szinkrongenerátor, a tengelyén egy DC dinamó, a forgóvázakba DC soros motorok. Szabályozás a fődinamó gerjesztésével.
Szili, V43.
Főtrafó, a 25kV primer (!) oldalon egy 32 állású nagyfeszültségű fokozatkapcsoló ami a főtrafó primer megcsapolásait kapcsolgatja. Ez egyébként már magában egy elektromechanikai remekmű.
Szekunder 2*1500V tekercs, 2 darab nagyáramú diódaszekrény egyenirányít, utána következnek a forgóvázba DC soros motorok.
V63.
Főtrafó 25kV/1500V, diódaszekrények helyett tirisztorszekrények, 2000A terhelhetőséggel. Szabályzás ugyanaz mint bármely más tirisztoros fázishasításos megoldásnál csak kicsit nagyobbak az alkatrészek.
Forgóvázakban 6 darab DC soros motor.
+kellékek, 2 darab ngyáramú folytótekercs, a fázishasítás miatt.
És ez volt a hőskor.
Ma már mint Ekkold leírta, frekiváltós hajtás, visszatáplálásos fék móddal minden extrával.
Csak az érdekesség miatt,
dízelmozdonyok 3 féle.
Kisteljesítmény, pl. motorvonatok. Normál mechanikus hajtás mint egy autóba.
kuplung (ez lehet hidrodinamikus is) és mechanikus nyomatékváltó.
Dízel-hidraulikus hajtás.
Hidrodinamikus nyomatékváltó, kardántengely és mechanikus hajtás a forgóváz kerekeire.
Dízel-elektromos hajtás.
A motor egy dinamót forgat és innentől ugyanaz mint egy villanymozdony, a forgóvázakba DC soros motorok, a szabáyzás a dinamó gerjesztésével történik amivel összhangban van a dízelmotor szabályzása is.
Ma.
Az elv ugyanez csak a motor egy generátort hajt, a szabályzás többféle lehet, jellemzően többfázisú AC motorok, frekvenciaszabályzás.
Remélem nem lett nagyon off és tldr se. -
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #97227 üzenetére
Villanymozdonynal hogyan megy a sebesseg szabalyozas?
Tulmeretezett PWM vezerles jelenik meg csak a fejemben, kis tekergetos poti egy 555-tel, meg taskanyi tranzisztorokkal, de gondolom nem ez a valosag
Felteszem akkor AC alapon mennek, de hogyan, fazishasitas, vagy AC -> DC -> AC iranyban a vegso AC frekvenciajaval jatszanak? -
Atis45
aktív tag
válasz
Szirtimorc #97255 üzenetére
Köszönöm a linket, de hiába olvasom, nem értem. Én ezekhez az elektronikákhoz nem értek egyáltalán. Ha kínai nyelven lenne írva, ugyan annyit értenék belőle.
-
Reggie0
félisten
válasz
Armagedown #97253 üzenetére
Szamomra sima FPC csatlakozonak tunik. A labak tavolsagat kene megmerni es megszamolni, ugy lehetne nezni csatit hozza. A trukk egyedul a szalagkabelen levo tesztcsatlakozosor, aminek hely kell maradjon a csatlakozo hazan belul, azaz a tuskek nem nyulhatnak melyre.
-
Atis45
aktív tag
válasz
Szirtimorc #97247 üzenetére
Igazából azt se tudom mi az a PWM-es fényerő szabályozás.
Én egy ilyen fényerő szabályozóra gondoltam. [link] -
rednifegnar
senior tag
válasz
Csabesz666 #97245 üzenetére
van egy elado panel a jofogason, kersz egy nagyobb kepet
vagy kisirod az eladotol, hogy olvassa le.
talaltam egy eladot az ebayon, nem ugynez a tipus de kozeli (F30).
kinagyitottam a hozza levo kepeket es azon majdnem el lehet olvasni nemi fotosppolas utan: -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Voltak esetek, amikor a lelőtt darab megtalálható a készülék belsejében és véletlenül még olvasható is volt, részben vagy egészben.
Ezért ilyenkor első, hogy keresem a szilánkokat. Továbbá sok esetben már a lábkiosztás alapján rá lehet jönni, mivel elég sablonos megoldások vannak már manapság, egy hasonlót betenni.
Tehát aminek ugyanott van a táppontja, GND, optocsatoló bemenet és így tovább, nincs olyan sok láb.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
sherlock modon eselyes hogy ICE 2A365
-
laed
aktív tag
válasz
És gondolod ilyen IC-t külön is be lehet szerezni??
Amúgy szervizkönyv, kapcsolási rajz, stb.. alapján. -
Szirtimorc
senior tag
válasz
Atis45 #97239 üzenetére
A PWM-es fényerőszabályzás nem vadítja meg a halakat? Illetve a helyes színvisszaadás is szempont?
Egy helyre csináltam bútorvilágítást, az ügyfél vette a led cuccokat, és meglepően jó volt.
Gyakorlatilag 1-2%-ra is le lehetett dimmelni a szalagot (azt hiszem Tuya alapon megy) és ott sem látszott semmi vibrálás. Cob ledes alapú volt a szalag. -
$p@rr0w
őstag
válasz
rednifegnar #97231 üzenetére
Hálásan köszönöm.
-
Csabesz666
aktív tag
Sziasztok! Adot egy Saunier Duval Semia condens F25 alaplap és azon egy szétpukkant ic. Hogyan lehene kideríteni az ic tipusát?
-
ViZion
félisten
válasz
atesss #97242 üzenetére
Jól írod, rengeteg pontatlanság lehet a mérésben, ilyen ledes fogyasztásra nem pazarolnék mérőt, amikor vannak egy gháztartásban jóval nagyobb fogyasztók (gondolom a kapcsolás a lényeg, a fogy mérés csak extra). A tervben a fény/liter eléggé minimális, persze ez a környezettől is függ.
a ledszalagra írt teljesítmény sok esetben nagyon nem egyezik...
Ahogy a kollégám mondaná: a kínaiak azt írnak rá, amit kérsz. -
atesss
addikt
válasz
Atis45 #97236 üzenetére
Hát igen, a dimmeren még a két végállást se jelölik, nem hogy skála lenne rajta...
De a PWM kitöltési tényezőjét manapság már sok olcsóbb vagy közepes multiméter is tudja mérni.
Ha PWM-el dimmelsz, akkor ott elég pontos lesz az arány. Műszerrel mérve 50%-ra állított kitöltési tényező, az 50%-a lesz a max. fényerőnek.
(Mondjuk 20% kitöltési tényező alatt már lehet nem annyira, de az amúgy sem életszerű hogy tartósan úgy menjen, mert akkor nagyon túlméretezted a ledszalagot.)Ellenben ha a 230V-os oldalon mérsz (az okos-konnektorral), az vezethet félre annyiban, hogy a tápegység hatásfoka kisebb teljesítményen jelentősen romlik. Típus függő is, de pl. egy olcsó perforált fémházas led-táp szerintem elég rossz lehet ebből a szempontból.
Ja és a ledszalagra írt teljesítmény sok esetben nagyon nem egyezik a valós felvett teljesítményével (még pontos 12V tápfeszültséggel sem). Nyilván az olcsóbbakra írnak nagyobb számot...Ha pontos fogyasztási értéket akarnál, a DC 12V-os (vagy 24V-os) ágon kéne mérni, és ha jól sejtem ott is ajánlott lenne egy TrueRMS multiméter-el (de ezt majd a többiek véleményezik, nem tudom biztosan a PWM mennyire zavarja egy sima multiméter mérő-egyenirányítását).
Ráadásul amúgy a konnektoros fogyasztásmérő sem vagyok biztos benne hogy a kis teljesítményeket pontosan méri a 230V AC-n. -
ViZion
félisten
válasz
Atis45 #97239 üzenetére
Hát ennyire nem kell túlgondolni...
4000 Lumen, de nézd meg, h az hány Watt, nem biztos, h 40 W. Tápot ehhezz válassz, elvileg a tervezett 60 W jó. LED-ből esetleg kültérit, ne a beltéri dekort, vagy van kifejezetten akváriumokhoz, növényes biztosan (de enyi fénnyel ez sügeres vagy harcsás lesz sztem). Wattmérő nem kell, kb feléig dimmeled, 'oszt hogy az 20 vagy 25 Lumen az mindegy. Kemény műanyag az jó, páralecsapódás miatt valami olyan dőléssel, h ne a szőnyegre csöpögjön. Ötletek. -
Atis45
aktív tag
válasz
ViZion #97237 üzenetére
Leírnám inkább hogy mit is szeretnék, és hogy én hogy gondoltam teljesen laikusan. Akvárium világítást szeretnék csinálni fehér led szalagból. Akváriumnál a fényerő led esetébe lumen/literbe van megadva. Én nem szeretnék erős világítást, így egy 20 lumen/literes fényerőt céloztam meg. Egy 100 literes akvára ez esetbe kell 2000 lumen. Én úgy gondoltam, hogy rakok fel 4000 lumen led szalagot ami 40 watt. 100 lumen/wattos szalagot néztem, és egy 60 wattos tápot. Én arra gondoltam, hogy egy dimmerrel letekerem addig amíg a fogyasztásmérő 20 wattot mutat, és én arra gondolok, hogy ebbe az esetbe 2000 lumen lesz. Ez csak az én elképzelésem, és azért érdeklődök itt.
A led szalagot vagy egy kemény műanyagra akarom, de ha kell a hűtés feltétlen, akkor nyilván veszek alu profilt. 60 led/méteres szalagot néztem ki. -
Speeedfire
félisten
Hi
Van egy ilyen dsp-m, aminek az rca kimenete zajos. Amit egy sima pc-s hangfalon alig hallok, de egy focal szetten már jelentős. Szétszedve azt vettem észre, hogy a tda7851 már erősen melegszik, úgy hogy a hangszóró kimenetére semmi sincs kötve.
Tesztek alapján nem kellene, hogy ennyire gerjedjen. Labor táppal is ilyen.
Emiatt tudok arra gondolni, hogy a tda melegedése miatt lehet ez. Valami tipp esetleg? -
laed
aktív tag
válasz
rednifegnar #97231 üzenetére
Na akkor majdnem eltaláltam. Most nem állt módomban kibogarászni a megoldást...
-
-
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #97225 üzenetére
De ennek van sztem szabvány megfelelője. Ha szétkapja, megméri, akkor olyat beledobni és a PC kábellel már tudja táplálni. Úgy tűnik nem a sajátja, akkor ez jobb lenne, mert ha kábel jön ki, akkor a lyukkal kell kezdeni valamit, tömszelence, stb... ehh. Kábel faragás is azért nem jó, mert nem saját. Magamnak én sem szuttyognék a cserével...
-
And
veterán
válasz
Atis45 #97222 üzenetére
Mivel a ledek fényárama (a "lumen érték") a nyitóirányú áramukkal közel lineárisan változik, a nyitófeszültségük pedig nagyjából állandó, félteljesítményű lineáris meghajtás fele fényáramot eredményez. Nagy meredekségű PWM-meghajtásnál ez fokozottan igaz, mert annál nincs köztes állapot, csak kellően gyors ki/be kapcsolgatás.
-
-
válasz
E.Kaufmann #97209 üzenetére
Valamikor belefutottam egy ilyen nagyáramú dugó problémába, az még ráadásul valami spec. méret is volt, beszerezhetetlen. És már mutatta rendesen a melegedés nyomait.
Szó nélkül szétkaptam az eszközt és közvetlenül beforrasztottam a tápvezetéket.
Szerintem a mai napig működik.
Favágó módszer az biztos -
Atis45
aktív tag
Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy led szalagnál a dimmer a teljesítménnyel egyenesen arányosan csökkenti a lumen értéket is?
Gondolok itt arra, hogy pl van egy led szalagom ami pl 20 watt és 2000 lumen. Ha dimmerrel letekerem pl 10 wattig vagyis felére, akkor a lumen érték is a felére, 1000 lumenre esik le?
(remélem nem kérdeztem nagy marhaságot)
-
$p@rr0w
őstag
Sziasztok, ismét segítséget kérnék adott egy elektromos sütő.
[kép]
Láthatóan a hagyományos tápkábelt nem lehet beledugni, de gondolom ez csak valami gyártói sajátosság, ugyan úgy egy váltóáramú sima cucc, kifaraghatom a műanyagot hogy normál tápkábellel használhassam igaz? -
Reggie0
félisten
válasz
Armagedown #97215 üzenetére
A linkelt kepen nem latszik melyik csatlakozorol van szo.
-
mezis
félisten
válasz
Üdv.! Régen, amikor rájöttem, hogy az USB hosszabbító kábel végén lógó telefon adapter (stick?) áramigényét nem bírja kielégíteni a vékony erecske, akkor azt "megpatkoltam": A + - vezetékekhez vastagabb vezetéket forrasztottam a csatlakozókhoz közel. Nem volt szép, de működött.
Előtte próbáltam egy szám. tech. boltban vásárolni jobb USB hosszabbítót, rákérdeztem a kábel paramétereire, az eladó fapofával közölte, hogy ők a szabványnak megfelelő vezetéket árulnak. Búcsúzás nélkül távoztam. -
Armagedown
őstag
A Google Nexus 10 tablet alaplapján levő érintőképernyő csatlakozójának mi lehet a neve, ami alapján rá tudnék Alin keresni, és egy másikat rendelni, a mostani szét van törve és nem lehet a szalagkábelt csatlakoztatni.
Még nem forrasztottam ilyet és vágyom a kihívásra. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
atesss #97213 üzenetére
W-gombot ráteszik erre is, gondolom a fehéret (RGB-keveréket) aktiválja:
Ez meg ilyen:
Dual Outputs 44 Keys IR Remote Controller 4 Pin 2 Ports
https://www.amazon.com/Outputs-Remote-Controller-Control-WirelessReceiver/dp/B0CWCS7XBQ
-
atesss
addikt
válasz
Jano156 #97208 üzenetére
A 4-pines az tudtommal alapvetően az RGB-s (egyik pin a + táp, és a 3db PWM-el "kapcsolgatott" föld a három színnek).
A képeden meg egy RGBW vezérlő van - vagy legalábbis a távirányító a képeden olyan. Ebben benne van egy plusz fehér csatorna is.
Innentől kezdve ennek minimum 5 vezeték kell.
De lehet, hogy valamilyen kiosztásban a 2x4 vezetékre rakták fel.
Gondolnám hogy az egyik 4-es az akkor ugyanaz mint az RGB-snél, pont a kompatibilitás miatt.
De aztán ki tudja, lehet valami elbaszott logika alapján ezt is megváltoztatták... -
atesss
addikt
válasz
Mr-Pamacs #97199 üzenetére
DFMini-t használunk szabadulószobás játékelemekben már sok éve.
Sajnos volt rossz tapasztalatom annyiban, hogy néha lefagyott az egyik helyen (bár itt a fő gond hogy a teljes áramtalanítása a rendszernek eléggé körülményes,).
És pont emiatt pár éve rákérdeztem egy ismerősre akik végképp sokat használnak ebből.
Ő azt mondta hogy az "utángyártott kinai" [link] és az "eredeti kínai" [link] között ők csak egy dologban találtak különbséget. Az olcsóbbik le tud fagyni, ha gyors egymásutánban kap parancsokat. Gondolom ők serial-os vezérlésel használják, Arduino-król.
De ezen kívül azt mondják másban nem vették észre hogy rosszabb lenne az olcsóbbik, megbízhatóságban is ugyanaz kb.Na most neked ilyen "nyomogatós játékban" esélyes hogy sok esetben gyorsan kapná az egymás után parancsokat, ez alapján lehet a drágábbik az ajánlott.
Hacsak nem software-kódból megoldod hogy ne kapjon nagyon gyakran parancsot.
Én saját építésű és teljesen saját programozású játékelembe is a drágábbikat tettem fél éve. Mondjuk ott még a programkódomban nagyon voltam biztos, úgyhogy akkor még abszolút nem akartam kísérletezni. De majd egyszer ki akarom próbálni a különbséget magam is. -
atesss
addikt
válasz
Olyan nem lenne jó, ami kábeles ?
Van mondjuk egy méter kábel rajta, aztán az az utáni részre azt forrasztasz amit szeretnél.
A kábel belső réz erének vastagsága mondjuk kérdés ezeknél.
Egyenes biztosan van Hestore-on, de nézd meg hátha van 90-fokos is.Ami rémlik, hogy TME-ről rendeltem pár éve toldókábelt 90-fokos dugóval, asszem 1,5m-es vezetékkel (de szerintem volt többféle hosszban), és az nagyon masszív volt.
A kábel (külsőre) is vastag volt, meg a dugója és aljzata is abszolút minőséginek nézett ki.
A réz-vastagság belül még ott is kérdés lehetne, de azért annyira minőséginek kinézőből csak nem spórolták ki nagyon a rezet sem. -
E.Kaufmann
veterán
Sziasztok! Létezik kishazánkban rendelhető 90 fokos csavaros 5.5/2.1-es dugó? Csak egyenest találtam, valamint Conrádról rendeltem vezetékeset, de hiába írták, hogy 6A-t elbír, a NAS el sem indul róla, mert nem bírja felpörgetni a lemezeket
Egyenest használok most, csak kevés a hely mögötte és nem akarom, hogy feszüljön. -
Jano156
tag
Sziasztok!
Led vezérlőm elszált. 1 kijövő szál (4pines anya)Vettem egy ugyanolyan teljesítményűt 2 kijövő szállal. ( 4pines anya)
Nem hatja ki a vezetékeket ellentétben az elődjével. (Az utolsó sáv csak alig pislog.)
Lehetséges, hogy az írt teljesítmény eloszlik a 2 szál között?
Ha igen, akkor az egyik nem használt szál másikhoz "kötésével" megoldható a probléma?(A képen az új meghajtó)
Köszönettel
János -
demars
addikt
Köszi mindenkinek!
5,5 A külső, ezt tudtam mérni. Pontosan ugyan ilyen . Mérleghez kell, egy másik oldalt bedobott a Google, ott írta, hogy 5,5/2,1 csatlakozó.
Rendelek egyet (kivéve, ha van valakinek felesleges, eladó darab, akkor feleslegesen nem terhelem a környezetet). -
Barret001
addikt
válasz
Armagedown #97205 üzenetére
Az a kapacitás mérő nagyon fapados,sokkal jobbak is léteznek. A powerbankba nem kell kiegyenlítő,mert a cellák párhuzamosan lesznek bekötve.
-
Armagedown
őstag
Egy ilyen akkukapacitásmérő megfelelő-e egyszerű mérésre?Power banket akarok építeni bontott laptop akkukból, érdemes-e 8 cellásat venni, vagy inkább 5öset, ha figyelembe vesszük, hogy ezekben az olcsó házakban nincs kiegyenlítés.
-
válasz
tordaitibi #97200 üzenetére
Jogos, kihagytam, a töltésre veszek egy 8A körüli áramkorlátot is tudó dc/dc-t, kb ennek a nagytesóját.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! 860W Fractal Design ION + 2 Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 MAX 36GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Graphite - Használt, újszerű
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest