Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Lalikiraly: Astra kalandok @ Harmadik rész
- bambano: A sor végén
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
baly81
aktív tag
válasz
daninet
üzenetére
Eléggé túlvagyunk mindenen már.
Ha sokat iszol, hogy legyen elég üveged, lehet hogy a vakondjaid megmaradnak, de legalább már lesz*rod! És az is lehet, hogy nem a túrásban fogsz hasraesni, hanem már magadtól is borulsz... Ha meg ezt sűrűn ismételgeted, kiválthatod a rezgőmotoros riasztót is! Szóval a vakondok, így vagy úgy, de már nem fognak zavarni!
Lehet erre akart ViZion-álni!
(bocs mindkettőtöknek!
) -
-
Reggie0
félisten
válasz
daninet
üzenetére
"Az is megoldható lenne, de akkor már mikrokonroller is kellene ami 80-100mA idle módban bekajál"
Hat, valamit nagyon felrenezel, nekem idleben ennyit a ketmagos 600MHz cortex A7+400MHz mikrovezerlo kombo kajal be 512Mb rammal. Egy mikrovezerlo idleben, sleep nelkul 1-5mA. Neked boven sok meg egy Attiny13A, az belso 128kHz-es RC oszcillatorrol 5V-on kevesebb, mint 20uA-t eszik idleben.
Az, hogy a napelem eleg-e egyszeru kiszamolni: A motor fogyasztasa, ha folyamatosan megy 8W, ahhoz, ha 9 masodpercig ki van kapcsolva es 1mp-ig be, akkor kb. 10%-ra csokken a fogyasztas plusz az inditasnal a felporgeteshez szukseges extra, de 5%-os kitoltessel tuti 1W alatti atlagot kapsz. A napelem termeleset mar szamolhatod a napelemes topic tapasztalatai alapjan, hogy 1Wp-vel mennyi kWh-t termel egy evben, majd keresd ki a legrosszabb termelesu honapot amikor jon meg a vakond(nem tudom, hogy pl. decemberben, januarban turnak-e meg), szamold ki arra a honapra es nezd meg, hogy fedezi-e a fogyasztast. Ezutan meretezd az akkut, hogy saccra 2 hetet kibirjon toltes nelkul es kesz is vagy.
-
daninet
veterán
válasz
ViZion
üzenetére
Eléggé túlvagyunk mindenen már. A kert szélvédett, ilyenek nem nagyon működnek. A teljesség igénye nélkül: ultrahangos riasztók, élvefogó csapdák, nem élvefogó csapdák, büdös folyadékok, füstpatronok, karbid, mérgező golyók amihez nem is szabadott volna hozzájutnom. Ez utóbbi működött de nem akarom mérgezni a kertet. Áztattuk, hajnalban álltam ásóval és vadásztam rájuk.
Olvastam egy szakkönyvet a vakond csapdázásáról.Szóval elég extrém a helyzet
Fekete humuszos föld van nálunk tele földigilisztával, vakond paradicsom. Lassan több 100ezres a kár amit okoztak, az elhárításukra pedig legalább ennyit költöttem.
Ez az erős rezgőmotoros dolog még valami amit nem próbáltunk de vennem kellene belőle vagy 6ot ami 40k/darab áron kicsit erős beruházás. Szerintem meg tudom építeni. [link] -
-
daninet
veterán
Sziasztok!
Rezgős vakondriasztót szeretnék építeni, mert amit a neten árulnak és értelmes az 40k amit soknak tartok egy rezgőmotorért és egy 555 időzítőért
Elvileg az működik ha valami rázza a földet mint a bolond.
Az ötlet az, hogy a rezgőmotort egy 32-es PVC csőbe beleragasztom, az alját pedig lekupakolom. Tetején meg lenne egy doboz amiben a kevés elektronika lenne és a tetején a napelem panel. Bontott 18650 cellám van dögivel.
Szakértsétek meg a bevásárló listát.
Mivel erős rezgőmotort 12v verzióban találtam ezért 12v lesz a rendszer.Motor 12V 6000rpm - az első dupla súlyos verzióra gondoltam
Napelem 12V 145x145mm
MPPT töltő modul
Időzítő modul
3s bmsa kérdés ugye hogy tölti-e majd valamennyire a napelem az akkukat ezzel a felállással?
Ha félévente egyszer rá kell töltenem az belefér, télen nincs vakond egyébként sem.Illetve amit írtak még a neten, hogy rendszertelen rezgést csinálnak mert az hatékonyabb. Az is megoldható lenne, de akkor már mikrokonroller is kellene ami 80-100mA idle módban bekajál ami kb annyi lehet amennyivel a napelem tölteni tud.
Erre van-e ötletetek? -
Reggie0
félisten
-
-Solt-
veterán
válasz
leweegee
üzenetére
Egy XLR -> USB-C kábelt kinéztem már: [link]
Az infód alapján meg is rendelem, mert eszerint elvben működnie kéne... kérdés, hogy a fejegység operációs rendszere mit kezd vele, mert minden csatlakoztatott eszköznek kiírja a nevét, de egy analóg forrással nem tudom mit kezd. Mindenesetre egy próbát megér, köszi az infót!
-
-Solt-
veterán
válasz
totya694
üzenetére
Szerintem az MBUX fejegység operációs rendszere korlátozza, de akár még az is lehet, hogy a mikrofon vevőegysége nem kommunikál a fejegység operációs rendszerével mert nem ismeri fel és "nem válaszol". BT mikrofon esetén például kiírja az adott eszköz nevét, tehát felismeri, próbál is csatlakozni, de a kapcsolat nem jön létre... ebben az esetben a BT eszköz nem támogatja az MBUX operációs rendszerét. [link]
-
-Solt-
veterán
Üdv Urak,
Adott egy Mercedes NTG6 MBUX fejegység amihez USB-C csatlakozón (AUX nincs) keresztül szeretnék egy [ilyen] mikrofont csatlakoztatni, de a rendszer nem támogatja, gondolom az API nem érti, hogy mi ez. A Mercedestől azt az infót kaptam, hogy lehetőség van különböző audio eszközök csatlakoztatására, de nincs info arról, hogy mit támogat és mit nem, (vicc kategória) továbbá felismer különböző adathordozókat USB-C csatlakozón és lejátssza az audio fájlokat. A kérdésem az lenne, hogy megoldható-e valamilyen módon, hogy az adott mikrofon másnak hazudja magát az MBUX rendszer felé (mondjuk egy pendrive-nak) és ha igen, akkor így működhet-e?
B opcióm egy AUX bemenetes FM transzmitter lenne, de a mezei BT-s szivargyújtós gagyikkal nincs jó tapasztalatom... a kérdésem az lenne, hogy mondjuk egy [ilyen] kicsivel komolyabb AUX bemenetes transzmitter esetén van arra esély, hogy normálisan működjön? Értem ezalatt, hogy mivel erősebben sugároz, jobban elnyomja a gyengébb jeleket, kevésbé hallatszik be egyéb zaj, interferencia? Esetleg egy még erősebb, 500 mW-s változat? [link]
Elnézést ha ez itt nagyon off, de nem nagyon tudok hova fordulni... ha hülyeséget kérdeztem, azért még inkább elnézést!

A segítséget köszi előre is!
-
baly81
aktív tag
válasz
ekkold
üzenetére
Szerinted ez a MOD működhet a 683-nál is, vagy ég és föld a kettő?
Ezt a blogot, ajánlom a figyelmetekbe:
https://chinese-electronics-products-tested.blogspot.comTotya! Nagyon jó cuccod van!
De nem Magyarföldi halandó pénztárcájához van árcédulázva! 
-
-
-
biker
nagyúr
válasz
ekkold
üzenetére
igen, ez tetszik nekem is, órákon át be van kapcsolva, ha nem használom, előbb 200fokra áll, majd kikapcsol, megfogom, már fűt is
De a hőelvonás követése durva, a késél hegy ha egy 6mm-es lapos graetz lábat is kell olvasztani, röhögve bírja. Az 50-60W pákák ilyenkor 15-20mp-re lehűlnek.És igen, elvileg azért Quicko mert Hakko klón

De mondom, fogalmam nem volt róla, mi ez, csak mondom faterkám, építsél pákát, persze, alis vacak, jó kis weller kellene. Hát nem, rohadtul ledöbbentem tőle. -
ekkold
Topikgazda
Igen, a működési elvük hasonló (vagy szinte egyforma).
De amit érdemes tudni: a HAKKO egy japán cég, és sokféle pákát gyárt, de T12 pákát nem (vagy már nem). Tehát valójában ez egy kínai "hakko klón" (ami nem baj, attól még jól használható). Namost, JBC klónt is gyártanak a távolkeleten, ami szintén használható, de az eredetinél jóval gyengébb minőségű. Ez a T12 valahol a kettő között lehet (tehát a JBC klónnál jobb, az eredeti JBC-nél gyengébb). A JBC profi ipari cucc, általában futószalag mellett is ezeket használják, mert ezek bírják a legjobban a strapát (pl. akár 24 órás folyamatos üzemet), otthoni használatban szinte kinyírhatatlan - a JBC klón viszont nem az - bár kinézetre nagyon hasonló. Ami a leginkább meg szokta lepni azt aki először próbálja ki, hogy a ránézésre vékonykának látszó páka is pillanatok alatt átmelegít nagy felületeket is, és amit egy wellerrel forrasztanál 5...10 másodpercig, az ezzel 1..2 másodperc alatt kész, ráadásul jobb minőségben. Lehet, hogy majd készítek erről videofelvételt, ahogy egy apró, tűhegyes, SMD-hez való pákaheggyel is meg tudok forrasztani egy hatalmas egybefüggő rézfelületet a panelen. Egy vaskosabb pákaheggyel persze ez nem is lenne kihívás, más páka viszont , ebben a helyzetben, egyszerűen odaragadna a felületre.Csak érdekességképen pár számszerű adat, JBC 245-ről (saját mérések eredménye):
egy átlagos forrasztáshoz max 10...20W teljesítmény igénye van, a hőntartáshoz kb. 7W kell. Brutális hőelvonás esetén (pl. vizes szivacson lehúzzuk a pákahegyet) felszalad a teljesítményfelvétel 50W-ig, elvileg ennyi a páka max RMS teljesítménye is. Viszont csúcsban (pl. a páka felfűtésekor), rövid időre, akár 150W-al fűthet. Ez azt jelenti, hogy hatalmas tartalékkal üzemel, egy sima forrasztás alig 1...2 fokkal tudja visszahűteni a pákahegyet (lásd a weblapon mért eredmények grafikonjai) és azt is igen rövid idő alatt kiszabályozza a forrasztóállomás.
Gondolom a T12 esetében is hasonló az élmény, a régebbi pákákhoz viszonyítva. -
-
ekkold
Topikgazda
válasz
baly81
üzenetére
A 8008-as esetében jól működik az automata méréshatár váltás is, de találtam régebben egy leírást, hogy lehet rajta egy hangyányit tuningolni, és akkor sokkal gyorsabban beáll a megfelelő méréshatárra.
Egyszerűen a gyártó (olcsó műszer lévén) spórolt a fesz. referenciára rakott kondival, és a ref. adatlapján ajánlott 4,7µF helyett, csak 100nF van benne. Ennek a 100nF-nak tettem a hátára egy további kondit, és egyúttal a 3V tápra is egy 560uF-os polimer kondit. Valóban kicsit jobb lett, talán stabilabbak a kijelzett értékek, bár igazából előtte sem volt vele problémám. -
baly81
aktív tag
"nem akartam belemászni senki lelki világába"
Nem történt ilyen!
Csak leírja mindenki a tapasztalatait, gondolatait.
Igen, ez az automata multi nekem is fura volt elsőnek, és igazat adok neked, hogy az alacsonyabb feszt nem tudod így mérni és ez zavaró lehet. Én pl. automata módban nagyon ritkán használom, mert jobban szeretem a manual módot. Ugye ebben sokkal gyorsabban is használható. Viszont azt a tulajdonságát, hogy a méréshatárokat automatikusan váltja nagyon szeretem. Így azért nem kell sokszor az ismeretlen /hibás elektronika kimérésén visszafelé lépkedve haladni ezzel.
Amit én nem szeretek benne:
Bár ritkán használom szabad ég alatt, napos időben alig, vagy szinte lehetetlen látni a számokat. Nem szeretem az olyan készülékeket, amiknek nem az előlapján vannak a csatlakozók. Ráadásul a gyárilag hozzáadott mérőzsinórok csatija is egyenes, de legalább vállalható minőségű. A hőmérőszenzor működik, de ebben a formában nagyon sérülékeny, az cserés alapból. Szerencsére sikerült kiderítenem, hogy K-s, így azért könnyebb lesz alternatívát találni hozzá. -
biker
nagyúr
válasz
Reggie0
üzenetére
Reggie0: azon a söntön folyik át a max 10A mérőáram, így azért illene jól megforrasztani.
baly81: igazából úgy jöttek itt szembe az Aneng xxx-em van kommentek, hogy csak ezért álltam neki megnézni, miből maradtam ki? nem jött szembe még ilyen. És okkulva abból, hogy annak idején drága édesapám kérte, miket rendeljenek neki Alin mert össze akar rakni egy profi pákát (ezt a 4mp alatt felfűtő 4 pines cserélhető fejes csodát) akkor megmosolyogtam, most hogy megörököltem, rá kellett jöjjek, hogy a világ legjobb pákája, instant on, halál pontos, nagyteljesítményű, nem hűl el, készenlét, mindenkisf@szom benne van, és az összes pákámat betoltam a sarokba, és csak ezzel dolgozok. Hát lehet hogy valami zajlik műszer fronton, és instantget egy ilyen full kijelzős cucc is.
És sajnos nem jött el az érzés. Az általam kritizált videókban is elhangzik, hogy 25$-ért jó, de amúgy... És igen, a <10.000Ft műszerek piacán jó, csak én már messze nem ezt keresem. Eleve előjött durván a hiba, ami miatt régen én is elvetettem a fullautomata készülékeket, hogy van anengnek minden gomb nélküli csak kijelzős full autodetectes műszere, csak épp a tesztben 1V alatt nem akart feszültséget mérni, csak ellenállás módba ment
de ok, ez elkerülhető azzal, hogy olyat vesz az ember, amin legalább módválasztó van, de közel az 50-hez elég sok ilyennel dolgoztam, hogy tudjam, csak olyat szabad venni, amin az auto range mellett van manuális mód is, mert nem jó nélküle.
Szó mi szó, van piaca, de nem ezt keresem egy műszerben sem. És ezt leírtam, nem akartam belemászni senki lelki világába. Tök jó hogy nV pontosságú, meg 9999-es nem 1999-es, de jobban örülnék egy teljes CAT III osztály besorolásnak CAT III 1000V 10A mérőzsinórral, nem azzal a PVC cuccal, ami 390Ft-ot ér a kínaiban. ÉS örülnék, ha a kitámasztó lábon megállna a műszer, nem akkor esne hanyatt mikor akar. És örülök ha van akasztó egy műszeren, mert szekrényben mérve jó felakasztani, nincs hova támasztani. -
válasz
ekkold
üzenetére
Nekem is ilyenem van, nagyon szerettem, egész addig, amíg a forgókapcsolója kontaktos nem lett. Azóta is szeretem, ha sikerül bekapcsolni
de jó lenne valami megoldás, nem tudod, mit lehetne kezdeni vele? Egyszer szétszedtem, hátha látok belül kopást vagy lazulást, de úgy szétpotyogott, hogy alig bírtam újra összerakni
kopást nem láttam, még egy finom olajréteg is volt a réz felületen.
Ja, meg kiment benne a 600mA biztosíték, és égen földön nem találok hozzá, úgy kellett bele forrasztani egyet 🫣 -
laed
aktív tag
válasz
ecaddsell
üzenetére
"5000 Ft-ig pl. egész jó szilikonos mérőzsinórt kapni."
Hát na hallod..... HIFI-be még hajmeresztőbb dolgokat is látni.
1m RCA kábel milliókért....
Azért ahhoz, hogy legyen mit hallgatnod, még nem biztos, hogy erre szükség is van.
Szerintem valahogy így érthette a hobbit.
Pár elem kimérése (melyik a döglött) vagy esetleg némi elektromos hálózat mérése (ne b...on már agyon csak azért mert valamiért hozzá kell nyúlni), ilyesmi.
Nem hiszem, hogy műholdat tervezne és építene.
-
baly81
aktív tag
Köszönöm a magyarázatot! Így már tiszta, hogy miért kellett két műszer.
Az Anenges észrevételed nyilvánvalóan helytálló, ha pl. gyártási hibás készüléket nézel, legyen az forrasztás hiánya, gyengébb minőségű alkatrészek beépítése, esetlegesen egy-egy készülék részleges vagy teljes pontatlansága, stb. Azonban szerintem itt keveredünk egy kicsit és úgy gondolom talán nagyobb az elvárás felé, mint ami elvárható... Relatíve olcsó készülékeknél van olyan, ami totál flottul működik? Nem hiszem, legalábbis a kezemben nem járt ilyen, pedig kb. 30 típust kipróbáltam különböző gyártóktól.
Igaz én csak hobbista vagyok, biztosan nem rendelkezem századnyi tudással sem mint Te / Ti / vagy itt sokan, és nyilvánvalóan más a szemszög és az igény is. Azonban, az összehasonlító méréseim alapján a nálam lévő Aneng 683 közel a legpontosabb eredményeket produkálta, a nálam járt nem kevés számú muntiméter közül. Mint ahogy ekkold is leírta, pontosan ugyan azon a véleményen vagyok.
Már nem emlékszem, hogy mennyiért vettem, talán 11-ért, és nagyon úgy érzem, hogy jó választás volt, mert ennyi pénzért ilyen tudású, 6000 count-os, és mint mondtam -esetemben- pontos! készüléket, aminek ráadásul beépített akkuja van (type C aljzattal) nemigen vettem volna. Persze nem kell tőle hasra esni, látom a gyengeségeit is, de akinek hozzám hasonlóan hobbi/háztartási célra kell, annak véleményem szerint jó vásárlás lehet, ha szán rá ennyi jó magyar Forintnyi jüant!Egyébként érdemes megnézned az ekkold által linkelt videó kommentjeit is, nem csak egy, -a hangja alapján kiherélt- jútúber vergődésére hagyatkoznod, mert fele amit felró a készüléknek azt inkább szánalmasnak mondanám, nem szakmainak... Kommentben is többen, nagyon sokan írják, hogy van nekik Aneng készülék és teljesen jó...
Korábban linkeltem egy 683-as teszt-/ összehasonlító videót, amit már inkább nevezhetünk szakmainak. Mint írtam nem tökéletes, de ha megnézed, hogy a 300 EFt-os Fluke referenciához mérten mennyi az eltérés, akkor lehet más lesz a véleményed, arról a készülékről, amit ~11 EFt-ért (27%-os ÁFA-val) leszállítanak a címedre!No kiszálltam ebből a vonalból!

-
biker
nagyúr
válasz
ekkold
üzenetére
Egy órát kerestem, de nem találom már a képeket a műszeremről, ami eldurrant a kezemben, azóta nem használok CATII műszert. az Aneng kettős minősítése azért óvatosságra int. 600V AC állásban bedugtam a két mérőtüskét a dugaljba, és akkorát szólt, lefagytam. A dugalj örzi az emlékét. nem azért ilyen mert fritőz ment volna róla napi 12 órát, hidd el.
a műszer forgókapcsolóján áthúzott a 230VDe ezt az egyik anenges videóban is megemlítik, hogy ugyan CAT III 600V-ig, és CAT II 1000V-ig, de a kettős minősítés miatt nem javasolja nagy energiájú rendszerekben mérni.
De legalább körültekintéssel
-
ekkold
Topikgazda
Igen, ez egy gyári hiba, de nem hinném, hogy minden darab ilyen. Viszont ha végignézed a videót, egészen jól együtt fut (a nagyságrendekkel drágább, és pontosabb) asztali multiméterrel. Nekem is ez a tapasztalatom. Van több különböző kézi multiméterem is, és ahány darab szinte annyi féle értéket mutat. De ez a kínai műszer van a legközelebb az asztali multiméterrel mért értékhez. A kapacitásmérője is meglepően pontos, és a frekvencia mérő is jó. Persze ez sokszor nem számít, és elég a szerényebb pontosság is. A másik ami szimpatikus, hogy nem 9V-os elemmel működik, hanem 3V-al, így ezek az elemek sok évig bírják, és olcsóbb is cserélni.
-
baly81
aktív tag
válasz
totya694
üzenetére
Szép!
A Fluke 175-öt irigylem! Ennyit azért már nem költenék egy multira, nem azért mert sok(k) az ára, hanem mert az én felhasználási célomra ez már luxus és főleg felesleges lenne. De irigylésre méltó!
és akkor ezt csak 2 műszerrel tudtam megmérni,ismét elmentem a barátomhoz és még egy Fluke 25-el tértem haza.
És ezt hogy, miért, hogyan? Miért nem lehetett egy készülékkel mérni?
ekkold: szép gyűjtemény!
-
biker
nagyúr
Sose hallottam még erről az Anengről, de láttam valami menő kijelzős cucc, megnéztem
Hát nem győzött meg... [link] és ez csak egy olyan videó, amiben kihívásosnak tűnik. -
válasz
totya694
üzenetére
Sokáig volt meg egy Szovjet villamossági Deprez műszerem hasonló pontossággal mint a fentebb említett ledes és egy alkalommal panaszkodtam az idős barátomnak,hogy a műszerem már milyen vacak.Majd elő vett 1db katonai kivitelű Fluke 25-öt [link] műszert és meg is egyeztünk rá ennek már közel 20 éve.Nem sokkal később építettem a Nelson Pass F5 A osztályú erősítőmet és a kapcsolási rajzon is írja hol kell mérni a 0,7V-ot a munkapont beállításához és akkor ezt csak 2 műszerrel tudtam megmérni,ismét elmentem a barátomhoz és még egy Fluke 25-el tértem haza.Az óta van 2db egyforma Fluke 25 katonai műszerem.(olyan a háza ,hogy mind védekezésre és támadásra is egyaránt alkalmas)
Most meg karácsonyra kaptam sógoromtól egy Fluke 175-öt.
Ja meg van egy Simpson model 467 [link]
Van még pár mérőműszerem de azokat már nem sorolom fel. -
baly81
aktív tag
válasz
baly81
üzenetére
Kis pontosítás, mert még el is írtam:
"...de itt nyilván egy tizedről van szó."A Metex-el történő referenciamérések alapján, pár (2-7) század Voltos eltérést mutat az Aneng 168Max. A nálam lévő kütyü, főleg az alsó méréstartományban, ~1,1 Voltnál és 9Voltos blokkelem mérésénél mutat nagyobb eltérést.
-
Dr. Szilikát
őstag
Az elemteszterek tartalmaznak valamilyen értékű terhelőellenállást, illetve a benne lévő DC-konverter is terhel valamennyire (ha olyan) és úgy ellenőrzi a forrást.
Némelyik multiméteren is van battery test mód (általában a forgókapcsoló egyik állása), ennek is lényege, hogy ráterhel egyúttal. Nyilván ezt magunk is megoldhatjuk egy ellenállásos adapterrel, de az esetleg körülményesebb, lusták vagyunk barkácsolni stb. indoka lehet.
Egyébként egy ANENG elemteszter esetében a név is garantál bizonyos minőséget szerintem, ezért bizonyára vállalható.
-
ecaddsell
aktív tag
Az, hogy hobbi kicsit tág fogalom.
Más műszer kell villanyszerelős dolgokra (pl. kétpólusú fáziskereső, amivel pl. kicsit be is lehet terhelni azaz a csatolások miatt megjelenő látszólagos feszültségek eltűnnek vagy bátran lehet a folytonosság vizsgálót feszültség alatt használni stb.), meg megint más kell finom elektronikás javításokhoz pl.Ha nem gyárilag hibás vagy meghibásodott multiméterről beszélünk az elvárható pontosság ezeknél a cuccoknál (1% nagyságrendje) kb. mind megvan, de e-mellett millió egyéb más szempont lehet.
Pl. néhány véletlenszerűen eszembe jutott dolog:
- Milyen gyors a folytonosság vizsgáló és be tudja-e kapcsolni rövid értékre a jelezést (pl. IC lábait végigfésülve)
- A folytonosság vizsgáló milyen feszültséget használ (érzékeny elektronikák nem szeretik a túl nagyot)
- Van-e max/min vagy relatív mérés stb.
- Mennyire gyors az automata mérés vagy van-e beállítható fix méréshatár
- A dióda vizsgáló milyen feszültséget tud kiadni (pl. kék LEDhez több kell, hogy világítson)
- Milyen védettséget kell tudjon (villanyhoz nem árt a tényleges CAT IV, nem az ilyen kamu értékek amit senki sem minősített)
- AC-nál milyen frekvenciáig jó a mérés, van-e bekapcsolható szűrés
- Méréshatárok, vagy pl. AC-nál mennyire mér jól 5-10mV alatt
- Mennyire igaz az RMS kis kitöltési tényezőjű jeleknél (pl. PWM) bár ezt lehet inkább szkóppal kell nézni5000 Ft-ig pl. egész jó szilikonos mérőzsinórt kapni. Egy komolyabb (pl. Probe Master 8152) már nem fér bele. Ehhez viszonyíts ezeket a multimétereket. Mivel gyenge védelem van bennük egy tranziens elég könnyen kinyírja. Ez után már csak részben működnek vagy nem megbízhatóak. Pl. nekem az ősrégi Metex már ellenállást nem tud mérni...
-
laed
aktív tag
válasz
rednifegnar
üzenetére
Aldiban ilyen nem is szokott lenni.
De ilyen nekem nem is lenne jó, mert 12V-os akksikat is szoktam méregetni.
És elég sokat használom, tehát a multiméter mindig elől van. -
válasz
rednifegnar
üzenetére
Én érzem magam agyilag terheltnek... What do you mean terhelve mérés alatt? Ha úgy érted, hogy működő áramkörben alkalmas-e mérésre, hát azt a franc se tudja. Én nem próbálnám úgy. Ez egy simple elemteszter. Nem mérőműszer. Kell bele egy tripla Ás elem.
Ez a Varta:
Ha jól tudom, ez a Varta 2 db LR44-es gombelemmel működik.
-
válasz
rednifegnar
üzenetére
Esetleg ilyen?
A Lidliben vettem...
-
baly81
aktív tag
válasz
rednifegnar
üzenetére
Nekem van ilyenem, viszonylag pontos is, de itt nyilván egy tizedről van szó. Nincs benne elem! A kijelzőt az az elem táplálja feszültséggel, amelyiket méred, ergo mindig munkára fogható.
Megfelelően vásárolva, max két hét alatt megjön aliról házhoz, mindenféle plusz költség nélkül. (Több száz csomagom jön kintről évente. 5-6k$ értékben)lead: Ezt nem is vitatom! Biztosan van eltérés köztük. De hobbi célra kicsi pénzért ne várjunk még kalibráltságot is!
-
rednifegnar
senior tag
válasz
baly81
üzenetére
koszi, jo ez, probaltad? ugy lattam a jobbak terhelve mernek (tan meg allithato is mekkoraval). conradosakat neztem, es a velemenyek is hasznosak, pl van ami hamar lekapcsol v eszi a belso elemet. lattam olyat aminek elemtarto fiokjai vannak, az nem tunik praktikusnak.
az allival meg a tobbi kinaival az a bajom, hogy honapokig tart mire megjon, ha megjon mert nekem kb a fele sose jon meg, nem tom miert de ezert inkabb veszek itthon ha kapni.
-
baly81
aktív tag
A #95729 hozzászólásomban linkeltem. Nézd meg légyszíves mindkét videót. A 683-ast direkt olyannal linkeltem, ahol egy ipari közel 100 ezres készüléket használnak referenciaként, és nem fizetett promóvideó. Ezt követően vond le az Anenges következtetéseket. Nem mondom, hogy minden flott, sőt van olyan hogy ugyan abban az üzemmódban csak más méréstartományban több-kevesebb pontosságot ad, de egy tízezres készüléktől szerintem nem rossz.
A hiba inkább ott van, hogy minden 5000Ft alatti készülék nagyjából egy kaptafa, amiktől csodákat nem kell várni. Lehet Parkside, Ferrex, Somogyi, Aneng, Habotest, anyámtyúkja a neve, ugyan úgy made in China mindegyik.
Az, hogy a készüléked 30V pontatlanságot adott, annak is betudható, hogy belefutottál egy rossz készülékbe. Viszont, ha megnézed az online fellelhető teszteket, és adatlapokat akkor a kép más lesz.
Amit ajánlottam, az M118A pl TrueRMS, ilyenre képeset annyi pénzért, amennyin az Alin tudod megvenni nem fogsz kapni!
Persze senkit sem, sem téged sem mást nem akarok semmire sem rábeszélni! -
baly81
aktív tag
válasz
rednifegnar
üzenetére
pl ilyen?
-
rednifegnar
senior tag
ha mar elem, valami kis meretu elem (es nimh akku) toltottseg merot mondjatok nekem. ami megbizhato es pontos, no meg venni is lehet (2A,3A,C esetleg D mertre).
utalom eloszedni a multimetert kabelekkel egy gyors mereshez. eleg sok elemet hasznalok es hiaba rendezgetem mindig keverednek a kulonbozo szinten levok. -
laed
aktív tag
Akkor tudom ajánlani az ALDI-ban kapható FERREX nevű multimétert.
Mondjuk nem lehet kapni mindig. Én elemek mérésére használom főleg, a körkapcsolót nem nagyon nyúzom (legtöbbször az megy tönkre) de ennek van saját bekapcsolója. Rengeteg nyomkodás után még mindig tökéletes.
Az ára pont 5e Ft; de nekem szerencsém volt, akciósan vettem valami 3800-ért, ha jól emlékszem.
A többi mérésre van más műszerem. Ezt csak azért vettem, hogy ezekért már ne azokat b*sszam tönkre. -
baly81
aktív tag
Igen, mint ahogy írtam is, ne a legalját vásároljátok meg...
Az D850 -től sem kell sokat várni az 1-2000 Ft-os árával.
Szerintem itthoni kereskedelemben az általad meghatározott összegig nem fogsz kapni normálisabb készüléket.
Aneng vonalon maradva, az M118A -t tudom ajánlani. Abból 25-30db-ot adtam el, mindegyik jól mért, kompakt készülék. Kompromisszumokkal ugyan, de jól használható. Egyetlen rossz benne, az a mérővezeték minősége, azt cserélni kell jobbra. -
[w]
őstag
jah, én is bele futottam egy jó kis Aneng D850-be, szar is mint a fos, szóval jó hogy feljött a téma, ajánljatok már valami használhatót hobbi célra mondjuk 5000 Ft-ig
-
baly81
aktív tag
Én volt apósomtól kaptam, még a 2000-es évek legelején. Magának vette még '95-ben , de rájött, hogy hülye hozzá, így nekem adta. Így van, nem volt olcsó termék...
A mai napig pontosan méri a feszültséget, áramerősség mérést azonban nem ellenőríztem rajta, gyanítom az is jó lenne. Egyébként én is több -még ha nem is olcsó- műszert használok "kapkodósnak". Ilyen egy érintőképernyős Aneng 683, egy Aneng A3009 multiméter-toll, de van egy Aneng A3005 is mellette.
Ez utóbbiakkal lehet fázisszekvenciát is mérni, és többek között azért szeretem, mert könnyen lehet mérni velük szűk helyeken is, illetve nem kell lerakni/felakasztani a készüléket, amire sokszor nincs is lehetőség.Amúgy, ezeket az Aneng termékeket bárkinek szívesen ajánlom!
Ha nem a legolcsóbb szériákat vásároljátok meg tőlük, akkor nagyon pontos készülék lesz a kezetekben! -
biker
nagyúr
-
törölt tag
Sziasztok.
Van egy 8 eres vezetékem amit szeretnék felhasználni egy 5V/12V/-12V/GND tápfesz kábelnak.
Egészen pontosan ez a kábel felirata:
HELUKABEL TRONIC(LIYY) 8x0,25 QMM / 18035 500V
Szerintem erről lehet szó: [link]Az volna a kérdésem, hogy ez a vékony vezetékezés alkalmas lehet 5V/2A átvitelre?
Terv szerint 5V/1A körül lenne, de inkább felülméretezném. A többi feszültség nincs 1A sem.
Esetleg 2-2 eret összefognék.
Gyorsan kellene valamit rögtönöznöm és hirtelen ezt találta itthon. -
válasz
baly81
üzenetére
Olyan 20-25 évvel ez előtt sógorom segített a barátjának fóliaházakat építettek vas vázzal.Az anyag daraboláshoz vettek nyitásnak 2db nagy sarok köszörűt.Fél fél órát se mentek mind a 2 hajtása tönkrement(gyenge volt az anyag minőség) kicseréltette és a másik 2db gép ugyan úgy járt.Sógorom akkor mondta mérgébe,hogy "semmi sem tarthat örökké" de ez a mondata szálló igévé vált
-
biker
nagyúr
Éljen a próbapanel és az el...szott fél délelőtt egy ilyen miatt
[link] -
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nem a dugvillával volt a baj, a dugalj N csavarja lazult fel. És emiatt fűtötte a dugvilla csapját, azért látszik így. A dugaljról nincs fotóm sajnos, de az belülről is csodásan, ettől sokkal rosszabbul nézett ki!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
baly81
üzenetére
Ami a képen szerepel, belülről égett valószínűleg, ahol a vezeték és a villa találkozik, átmeneti ellenállás miatt fűteni kezdett, ami idáig fajult.
Noha dugaljak is szoktak produkálni, előbb az áramtól kigyengül a szorítása, utána már önmagát erősítő folyamat. Vagy belül csavarlazulás, ilyesmi.
-
baly81
aktív tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Azért ezzel az a furcsa, hogy általában 16A-esek az aljzatok, és a 2,5kW teljesítménnyel 11A körüli felvétel van matek szerint. Oké hogy van egy kezdeti peak, és sokszor folyamatosan megy a 2,5kW fogyasztás, de ez így is kb. 70%-os terhelés, ha a 16A-hez számoljuk... Hogy ez miért nem bírja nem tudom...
Ja de! Mert minden egyre szarabb és kispórolnak belőle mindent. Vékonyak és kis felületűek az érintkező lemezek, stb.totya694:
Cégnél vettünk új kompresszort. Első beüzemelés előtt, mondom átnézek mindent a biztonság kedvéért. A nyomáskapcsoló alja óra és biztonsági lefúvószelep fogadására kiképezve, és benne is mindkettő. Kiszedtem a szelepet, hát a fogadófurat feneke nem volt átfúrva! Várhattam volna, hogy a nyomáskapcsoló meghibásodása esetén nyisson a lefúvószelep....
És ez egy márkás kompresszor!
-
Munkahelyemen volt olyan,hogy hosszabítóba bedugott valaki valamit lecsapta az autómatát egyszer szétkaptam és akkor láttam,hogy olyan hitvány módon tervezték meg,hogy a 4 konnektorból a 2 belsőbe azért nem lehetett dugni semmit mert a védőföld áthidalóját a földelt dugó bedugásával rányomta a fázis összekötő hídjára.Középen nem volt alátámasztva és csak 3-4mm hézag volt csak a két összekötő közt.
-
-
baly81
aktív tag
A linkeddel kapcsolatosan: én is jártam így!
Meglazult / nem megfelelően meghúzott 230V-os aljzat csatlakozójánál. Sajnos ez a mi lakásunkban volt, amelyre azért sem büszke nem vagyok (mindig figyelek az ilyenekre, mondjuk ezt a részt nem én szereltem), sem örömmel nem töltött el...

Semmi előjelet nem vettem észre, csak azt, hogy egyszerre két(!) kör kismegszakítóját vágta le, amit először nem tudtam mire vélni, mert átnézve és kimérve mindent, nem találtam hibát. Aztán második körben, az asszony reggeli hajszárítása közben ment el az áram, de ekkor már a fő kismegszakítót csapta le Az óránál. Ekkor vált egyértelművé, hogy a fürdőszobában lesz nagyobb galiba. Az aljzatokkal kezdtem. Az egyikbe van egy hosszabbító bedugva, mert a mosógép vezetéke nem ér fel az aljzatig. (Továbbá a feleségem is szokta használni, pl hajvasaláshoz/szárításhoz) Nos, ennek a hosszabbítónak a dugvilláját alig bírtam kihúzni az aljzatból, mert összeolvadtak a szenesedés(!) ellenére is...
Jelzem sem én, sem az asszony nem éreztünk szagot, pedig mindketten érzékenyek vagyunk ezekre. Illetve, én időnként ellenőrzés szempontjából ha nagyobb fogyasztó van bedugva valahová, akkor fogdosom a dugvillát, dugvilla alatti ~10cm-es vezetékszakaszt, hogy meleg e. Ez ugye a rossz csatlakozásra, ne adj Isten az alulméretezett vezetékre is fényt vethet.
Örülök, hogy megúsztam némi vezetékcserével egy új dugvillával és aljzattal, plusz véséssel gipszeléssel, gletteléssel és festéssel!
-
Yes Főnök ez így igaz.
5kW:50-90W azaz 2kWh/nap, ez durva.
2kW, ilyen van nekem, 20-27W azaz 0,5kWh/nap.
És ezért csináltam én egy színuszinvertert ami 8-9,4W
vagyis 0,2kWh/nap.
És erről megy a ház éjjel-nappal. Összes világítás, inverteres hűtő, tv. pc, elektromos takaróm stb.De mivel csak 750 wattot tud, a "nagy" inverteremnek kiépítettem egy teljesen külön hálózatot amin a nagyfogyasztók lógnak. Mosó, mosogatógép, mikró, hidrofor szivattyú, hajszárítás, sufniba a konnektorok a flexnek, hegesztőtrafónak, fűnyírónak, konyhai nagyobb gépek pl. 1,9kW elektromos grillező stb.
Ez az ág gombnyomásra indul, a nyomógombok a "nagy" konnektorokon vannak szerteszét a lakásban.
Ha az udvarba vagyok barkácsolni, egy távirányítóval is indítható.
És ha megszűnt a fogyasztás, ezt egy áramváltó figyeli, 8 perc múlva automatikusan leáll a nagy inverter és így semmit nem fogyaszt pl. egész éjjel.
Tökéletes.
Mivel csak 1,85kWP a napelemem, kell a hálózat is de kb. márciustól október végéig havi 1000-1300Ft így a villanyszámlám. -
laed
aktív tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ha már inverter: azért az alapfogyasztásuk elég gáz tud lenni.
Ha csak kicsi fogyasztó van rákötve, az durván lerontja a hatásfokot. -
válasz
V.Stryker
üzenetére
" Már egyszer kuka lett a fagyasztó. "
az gyenge darab lehetett, nálam kísérleti napelemes félszigetüzem van másfél éve, ezelatt kb. 30 áramszünetet produkáltam
és legalább 100 átkapcsolást az inverter és a hálózat között.
Semminek sincs baja.
A rajz nagyon rossz. Így azonnal lever a fő avk mert csak az egyik ág megy át rajta.
Utánakötni meg megint öntökönlövés mivel semmivel nem leszel előrébb, ugyanúgy átmegy rajta a klíma mindkét vezetéke.
Fő avk előtt lehozni fázist-nullát, + a földet, ha náshogy nem megy egy 3x2,5 MTK vezetéken és így teszetelni a külön avk-val a klímát.
Ha meg akarod hagyni az eredeti vezetékekelést, és csak a klímához megy külön 3 szál madzag akkor azokat kikötöd, és akár wagoval ideiglenesen 20-30 centis repülővezetékkel az óradobozba vagy a biztidobozba átkötözöd ahogyan leírtam. -
Ribi
nagyúr
válasz
V.Stryker
üzenetére
Szeritnem az N-t is az első relé utánról kell venni, vagy amint bekapcsolod a klímát leávgja. Mert az fázis átmegy rajta, de a N nem.
Ha teljesen külön akarod akkor többet kell madzagolni. Akkor első relé elől kell N meg F, be a másik relébe, onnan kismegszakító és onnan klíma.
Az egyszerűbb amint rajzoltáj fent csak az N módosítással. De ezzel ha megy a klíma megint megy minden. -
V.Stryker
nagyúr
válasz
Audience
üzenetére
Akkor ez így nem teljesen jó. Hanem vegyem le a kismegszakítót a fázisinről és közvetlenül a nullához hasonlóan a bejövő fázisra kössem rá ha jól gondolom. Mert eredetileg így gondoltam (bocs a képért, a gyerekszobában skicceltem gyorsan.
) :A célom most az, hogy kiderítsem, hogy a klíma okozza-e vagy más. Gyanúsan azóta van ez, amióta a klíma van. Illetve ha már másik fi relé, akkor az is cél, hogy más ne menjen le. Már egyszer kuka lett a fagyasztó.
-
Audience
aktív tag
válasz
V.Stryker
üzenetére
A sorba kötött FI-k szinte kivétel nélkül minden esetben együtt mennek le hacsak az egyik nem szelektív vagy lényegesen eltérő a hibaáram és a az egyiknek alatta marad a kioldásának a készülék által generált.
Ha van már FI ami ezt az áramkört védi felesleges. Ha a másik relét megkerülve tudsz ide egy tápvezetéket hozni akkor van létjogosultsága a második relének.
-
V.Stryker
nagyúr
Az technikailag mennyire megoldás, hogy fogom a régi fi relét és bekötöm a klíma elé valamilyen módon? Tehát a kapcsolótábla úgy marad ahogy most van, csak a klíma úgy lesz a vagóba bekötve, hogy a fi relén keresztűl?
A kapcsoló táblán lévő fi relét fogja zavarni?
Ha a klíma a hibás, akkor csak az elé bekötött fi relét fogja leverni?
A kapcsoló táblához már biztos nem tudom bekötni, se a vezetékek se a hely nem enged még egy fi relét.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 157 - Lenovo LOQ (15ARP9) - AMD Ryzen 7 7435HS, RTX 4060
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3464, 96% Akkumulátor
- Samsung Galaxy S25 Ultra 256,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3844, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Elvileg az működik ha valami rázza a földet mint a bolond.
De nem Magyarföldi halandó pénztárcájához van árcédulázva! 
de ok, ez elkerülhető azzal, hogy olyat vesz az ember, amin legalább módválasztó van, de közel az 50-hez elég sok ilyennel dolgoztam, hogy tudjam, csak olyat szabad venni, amin az auto range mellett van manuális mód is, mert nem jó nélküle.
kopást nem láttam, még egy finom olajréteg is volt a réz felületen.
Most meg karácsonyra kaptam sógoromtól egy Fluke 175-öt.