Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2018-01-14 14:06:07

LOGOUT.hu

Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#47039) tatabike válasza Rivaul (#47038) üzenetére


tatabike
őstag

Ezen egyszer vitáztam a sógornőmmel. Azt mondta, hogy olvasta valahol, hogy a -nák is elfogadott egyes szám első személyben. Szerintem meg nem... :(

"A -nák és -nék toldalékainkat elsősorban az illeszkedés törvénye szerint kell használnunk, azaz magas hangrendű magánhangzókat tartalmazó szavakhoz a -nék, mély hangrendű magánhangzókat tartalmazó szavakhoz a -nák toldalékot kell illesztenünk. Vegyes hangrendű szavaknál a helyes nyelvízlés (illetve a grammatika) szolgálhat segítségül, például a 'csinál' ige E/1 személyű feltételes módú alanyi ragozású alakja azért is lesz 'csinálnék', mert a 'csinálnák' alak ugyanazon ige T/3 személyű feltételes módú tárgyas ragozású alakja. A -nák toldalék E/1 személyű igei alakzatokban általában véve helytelen (én aludnák, én csinálnák)."

Tehát nem csak az a lényeg, hogy bántja az ember fülét, hanem az, hogy a -nák rag többes szám 3. személyre vonatkozik, vagyis ha E/1-ben kezded a mondatot, akkor szabálytalan ha egy T/3 raggal fejezed be.

Apám, látja mit csinál az a kutya? Látom fiam, nyalogatja a tökeit. Apám, ezt én is kipróbálnám. Próbáld fiam, de szerintem meg fog harapni...┌∩┐(◣_◢)┌∩┐

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.