Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Szólánc.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Öregszem
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT.hu
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
siti
őstag
közben nálam is ház épül, illetve csak lakás, ott is csak egy szoba. kb így áll. valami isotex "hang" és "hőszigetelő" porózus farost lemez kerül felragasztásra, erre meg valami dekor panel, hogy szép is legyen. a lényeg elméletileg a hang és hő szigetelés (amivel amúgy elég szkeptikus vagyok), de én eddig csak porral találkoztam nem kevés kivitelben. persze esténként épül, amikor éppen ráérek, ezért pár kitámasztóval segítem magam, hogy amíg köt a ragasztó, addig ne hulljon a nyakamba. mint az első panel tette
(valójában lambériát akartam, azt is csak a plafonra olyan vidéki falusias kivitelben, de álmennyezet lesz helyette 15 apró spot lámpával és ha már szétfúrtam a plafont, akkor a falra néztem olyat, ami ragasztható, mert már így is utál a fél ház. (ütvefúró ft beton with betonvas industriál technó ment két napon át))
[ Szerkesztve ]
Füle -> 9. BRSZK -> 2024. Június 22-23. (hamarosan beérjük a Fast and furious sorozatot)
-
szacsee
nagyúr
Majdnem beletrafáltál.
Van kismillió féle, amit az elején leírtál az stimmel, viszont amit linkeltél épp IDE/EIDE - SATA átalakító
Neki SATA-SATA kiemelő keret, vagy toldó kell.
Igazából amit találtam ilyen téren:
IDE-SATA Régi lapos új HDD
IDE-Slim SATA Régi lapos új ODD
SATA-90°SATA Spec lapos dock kialakításnál láttam egy képen
SATA-90°Slim SATA szintén zenész, csak ODD-vel
SLim SATA-SATA Noti ODD-to SATA dock
SATA-SATA - Ez kell a mostani helyzetben
SATA-SATA 180° (ezt úgy kell elképzelni, hogy a merevlemez nem úgy csatlakozik rá a csatira, mint a csati apa része, hanem "fejtetőn".A linken látható boltot kell telón felhívni hátha tudnak szerezni, ha nem, akkor laptopszervíz biztos be tudja szerezni.
[ Szerkesztve ]
-
FatalEror
addikt
-
szab.tam
nagyúr
válasz Spiler125 #33306 üzenetére
másról van szó.
ő tényleg szakirányú júzer, és nagyon kíváncsi vagyok a véleményére.
anno írt is nekünk célirányos javaslatokat, de laikusként egy hangot sem értettem akkor belőlük.
az első gyakorlati próbák után már valamennyire kezdem felfogni az akkor leírtakat.
ez nem annyira egyszerű műfaj, mint gondoltam.[ Szerkesztve ]
fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
szacsee
nagyúr
Naszóval!
Ja ez szab.tam-nak szól és esetleg akit érdekel a téma. (6 sort leírtam de hosszú lesz)
Elsőre tudni kellene, hogy kb milyen keménységű a lemez... nem véletlen nem a szerszámmal kezdtem.
Otthoni cuccokkal, hiába 0,05mm-es a szerszám pontosság ha pár szabályt nem tartatok be, akkor sok gondotok lesz. Nem kell aggódni, nálunk is akad 1-2 szerszám, ami elég cudar állapotban van és meg lehet oldani, hogy normális lamella készüljön vele.
Az igazi szakik a szerszámkészítők. Nekem azirányú végzettségem nincs, viszont tapasztalattal próbálom kompenzálni és kipróbálok új dolgokat is közben.
Minél vastagabb a lemez annál jobb passzív hűtőnek, de ezt már tudod. Minél kisebb a csőátmérő annál vékonyabb lemez elég. Persze passzív mód miatt rászámolhatsz, csak nehogy annyira "rideg" legyen az anyag, hogy ne lehessen megmunkálni. Későbbiekben ott jelentkezik, ha meg is tudjátok munkálni, hogy sokkal hamarabb kopik a szerszám. Pár top secret adatot leírok viszonyítás képp.
10-es átmérőjű kihúzásnál ősrégi géppel 0,15-ös lemezzel 3,5-3,8mm magas kihúzást lehet csinálni úgy, hogy a munkafolyamat végén vissza van peremezve a vége, hogy ne csússzanak össze a lamellák.
Mivel a szerszám kopik ezért a cégnél is beneveztek egy új szerszámra, de amíg megjön ki kellett találni valamit, hogy a 4mm-es kihúzás meglegyen. 10-es átmérőjű (na jó 9,54mm) kihúzásnál 0,2mm vastag lemez kellett, hogy ne legyen ez gond és a gép amilyen állapotban van bírja is amíg megjön az új szerszám hozzá.
Másik gépen 12mm-es csőátmérőnél 7mm-es magasságú felhúzást 0,2mm-es lemezből lazán meg lehet oldani.
Ugyanezen gépen a 0,15-ös lemezzel is lehet dolgozni, csak a 12mm-es átmérő miatt ugye nagyobb a kerülete a peremnek és a lemez nem annyira lágy, emiatt a perem repedezett lesz. 4-5mm-es kihúzást repegetés nélkül is meg tudok csinálni vele 12mm-es átmérőnél.
15-ös átmérő más tészta, ott is "kicsit" avittos a szerszám, de nem is azzal van a gond. 10mm-es magasságú kihúzást 0,32mm-es vastagságú lemezből állítjuk elő. Ez nem is lenne gond a gépnek, de utóbbi időben keményebb lemezt hoztak és kénytelen voltam mahinálni vele, így a lágyabb 12-es átmérőhöz használt 0,2mm vastagságú lemezzel dolgozva 9,5-9,7mm-es kihúzást tudtam csinálni.
Lemez keménységét úgy szoktam nézni, mintha új heggyel kopogtatnák egy üvegen/szélvédőn, csak erősebben, mivel lágyabb lemezzel dolgozunk, mint pl közforgalomban levő táblalemezek.
Amúgy ha érdekel van 2 tekercs régebbi lemez, amit nem használunk, megkérdezhetem majd januárba, hogy nem akarják-e eladni... persze csak ha érdekel bennetek. Megprószálok kérni egy normális árat rá. kg-ba mérik, addig tudtok érdeklődni hogy mennyiért érné meg nektek. Január elején pedig megnézem pontosan hány kiló és milyen vastag.
Szóval keménységről azért hadoválok ennyit, mert az egyik legfontosabb tényező a kihúzás szempontjából.
Ha nincs elég lágy lemezetek, akkor be fog repedezni a kis rádiusznál... persze ki kell kisérletezni, mert mindegyik lemezhez lehet alkalmas szerszámot gyártani.A rajzot megnéztem, ha már le van gyártva a cucc próbáljátok ki, de szerintem nem fog menni (nem elkeseríteni akarlak bennetek), hacsak nem előfúrt a lemez.
Ha a 2-2,5mm-es felső szerszám alja lyukasztja ki a lemezt, akkor úgy fog kinézni elnagyolva, mint mikor a konzervos doboz tetejét 3/4-ig lehúzod, mert lehajta a többi részt és ahol a több anyag van megfeszül a szerszám.
Lehet rossz lesz a tippem, csak saccolom innen a dolgokat.
Ha pedig elő lesz fúrva a lemez és a felső tüske "vezeti" meg, majd rárakjátok az alsó szerszámra, akkor hagyjatok több helyet lefele. 1,5-2mm-nél. Ha beválik oké, de szerintem mivel nyújtjátok a lemezt magasabb is lehet a perem.
6-os átmérőjű csőnél 0,4-es lemezzel 2-2,5mm furatból indulva, ha elég lágy a lemez és a kúpon nem reped el lazán 4-6mm-es kihúzás is lehetséges....
Meg kell próbálnotok, mert egy lépésben nem próbáltam még kihúzást csinálni, meg ugye itt gépek vannak minek pöcsölnék egy kihúzással, ha egyszerre 12 lyukat üt a gép.
Ha nem jön össze próbáljatok a 2-2,5mm-es vastag részen növelni, ha szorul a szerszám, vagy feszül, esetleg nehezen húzza ki. Annak a jele, hogy jól sakkoztam, max lecsaptok belőle 0,5mm-t még addig míg jó nem lesz.
Lemezt pedig ha nagyon rideg, akkor kicsit (hülyén hangzik) lágyítsátok ki. Gondolom nem táblában van, ezért érdemes méretre vágni próba előtt nem a szalaggal, vagy táblával brékelni. A méretrevágott lemezt aztán ha rideg tegyétek be elektromos sütőbe, vagy csak simán egy ezer éves rezsóra, hogy jól átmelegedjen és levegőn hagyjátok szépen visszahülni... vagy még langyosan toljátok neki a kihúzószerszámmal.
Lecsekkolom a méreteket, ha valami kiszúrja a szemem szólok.[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz szacsee #33311 üzenetére
nem az én rajzom, nem nekem készül...
előfúrt lesz.
thx, holnap átolvasom.
[ Szerkesztve ]
fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
Spiler125
tag
válasz szacsee #33311 üzenetére
igyekszem én is mi hamarabb legyártani 4 ellen darab lesz más méretekkel valamelyik csak beválik ha nem akkor majd Mackó mondja az új méreteket vagy a tüskén méretet variáljuk, de így is nagyon gyalog mondban tudtam meg csináltam annyira vékony volt az anyag és nagyon ki volt lógatva és féltem, hogy megragad és meghajlik akkor lehetett volna újra kezdeni 0.10 fogásokkal szedtem le az utolsó 1mm
. . . . . . . . . . . . . . . . Privátra illik válaszolni! . . . . . . . . . . . . . . . . .
-
szacsee
nagyúr
válasz szab.tam #33313 üzenetére
Néztem a rajzot esély van rá, hogy működjön.
Milyen átmérőjű csővel dolgoztok?
Viszont ha elfogadtok egy jó tanácsot és nem akartok rossz szájízzel Jézuskához menni, akkor ezen a képen a felső kihúzószerszám kúpos felét és a felső részét, ahol még 6mm-es polírozzátok úgy fel, hogy ragyogjon, mint a tücsök segge.
Ugyanez vonatkozik az alsó szerszám rádiuszára és a 2-2,5mm-es részre, ami biztos kevés lesz szerintem.
(nem hajlítógépen vagyok, de ott is számolni kell egyoldalas hajtásnál hajtás vastagságra, itt meg ugye szerszám mivolta végett nyúlhat is az anyag... szóval macko20 rajzán a felső sor szerintem 2mm-es kihúzás lesz, a második sorral pedig 2,5-2,8mm, de nincs kizárva a 3 sem. Kisebb a perem persze nem lesz ennyi, de az anyag az szeretné magának kényelmesen... majd kiderül, ha szorul a szerszám az "alsó" holtpont felé, vagy mikor húznátok ki.
Csőjátmérőt majd azért írjatok... tudom 6-os, de ugye azok a szemét tizedek is szívathatják az embert.Spiler125: Nem a megmunkálás minőségével van gond, hanem sajnos ez a szemét alu ilyen. Ha nincs polír olyan, mintha satuba tennéd úgy megfeszül, szorul, vagy leszakad a "szoknyája". Azt mondjuk szab.tam-ék is meg tudják csinálni, ha van valami épkézláb fúrógépük és polírpasztájuk.
Mindenképp az alsón érdemes variállni, mert Neked is egyszerűbb és nem kell utómunkázni vele (felhúzás tetejénél (ami alsó szerszámnak pont az alja), ha leszúrod hosszabban 1mm-en nem fog múlni, hogy nincs felpolírozva a vége.[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
Persze jó, viszont ne közvetlenül érintkezzen a lánggal. Régebben lehetett kapni vastagabb főző alátétet, ami kb 5mm vastag ha tűzhelyen csinálod és nem a sütő részében, akkor azt érdemes használni és kis lánggal.
Tűzhely részben is érdemes valamit rakni alulra, hogy ne közvetlen érje a hőhatás. PL egy lemezdarabot raksz az alsó rostélytartóhoz, felette 2 . rostélytartón pedig elhelyezed a lemezeket pl.
Ez a lágyítás viszont általában csak akkor jön be, ha nincs túlszennyezve a lemez.
Lemezfüggően 95-98% alu 1-2% ötvözőanyag, a többi pedig szennyezőanyag kb...
Legideálisabb, ha 98% alu 1% ötvözőanyag, 1% szennyező adalék van a lemezben.
Egyet ki kell próbálni, hogy kilágyul-e ha felmelegíted és nagyon lassan lehűtöd, ha frankó, akkor mehet a többi is.
Sok lemeznél viszont tovább hagyd melegedni, hogy pl a legfelső is elérje a kívánt hőfokot. -
NEMO1968
őstag
válasz szacsee #33302 üzenetére
Sajna Székesfehérváron már minden boltot,bontót,szervizt végigkilincseltem már.
Mindenhol azt mondták,tartozéka a gépnek,külön nemigen lesz,esetleg bontásból arany áron.
Végül is a gép használható,mert egy van hozzá.
Nem tragédia,ha nem kapok,de mivel bele lehet tenni a gépbe 2 vinyót,úgy gondoltam,miért ne ?Az ember az időtől retteg, az idő a piramisoktól.
-
senior tag
Srácok!
Anno mintha olvastam volna olyat,hogy a barkács gépek kapcsán linkelt valaki valami topikot, ahol lehetett infókat kapni gépekkel kapcsolatban. Nem tudja valaki, melyik lehetett, nincs véletlen valakinek a kedvencekben?
Tervezek venni egy akkus fúró-csavarozó gépet, informálódnék...
Most pl. van ákciósan a tacskóban Skil 2395 7500-ért, nem tudom megéri-e, vagy drágábban valami komolyabb gépet.. itthoni alkalmi barkács munkára keresek valamit. Vagy ahogy nézem, már akadnak Li-ion akksis cuccok is. Mivel ritkán használnám, az akksi töltés miatt lehet az lenne jobb.. szóval ilyesmi kérdések miatt keresek valami szakmai topikot, de nem találok ilyen ..Előre is köszi!
-
szacsee
nagyúr
válasz macko20 #33319 üzenetére
Max zömíti a kihúzást, ha hosszú lenne, le nem vágja elvileg... vagy valamit nagyon benéztem.
Ha szorul a szerszám a kihúzás vége fele, vagy kivételkor, akkor vagy hosszabb részt szúratsz le az alsó szerszámból, de ezzel nő a perem, vagy csak egyszerűen nagyobb fúróval fúrjátok meg a lemezt... 0,5mm-el pl.
Kúp miatt rátalál, és a kihúzás is kisebb lesz... persze csak ha zömülne. -
szacsee
nagyúr
Hú ezt nagyon benéztem, abban a tudatban voltam végig, hogy SATA-SATA kell, amikor láttam, hogy az SATA-IDE.
Az zavarhatott meg, hogy a lapos HDD IDE csatija tele tüskés, a képen pedig amit NEMO linkelt középen volt egy kis hézag.
Bocs, hogy utána ki akartalak javítani, pedig nem kellett volna. -
siti
őstag
válasz szacsee #33326 üzenetére
én még most sem tudom valójában, hogy ez sata-ide, vagy sata-mini-pcie toldó-foltó. Képek alapján macerás belőni. sok kis fényes tüske. ezért írtam, hogy inkább ő nézze meg, hogy ez mit csinál, meg mibe kell
Füle -> 9. BRSZK -> 2024. Június 22-23. (hamarosan beérjük a Fast and furious sorozatot)
-
NEMO1968
őstag
Na megpróbálom elmagyarázni .
Egy SATA vinyóra lehet rádugni,amit vízszintesen teszel be ugye a gépbe.(laptopról van szó)
Namost okos HP kitalálta,hogy nem kábeles,vagy beépített normál SATA csatit tesz ebbe a nyavajásba,hanem egy aljzatot,amibe azok a tüskék vízszintesen mennek bele úgy,hogy felülről lefelé nyomod bele őket.
Tehát SATA-SATA valami,de mi a fene a neve ?
Legutóbb vittem magammal a mintát,hogy ilyet kérek .Az ember az időtől retteg, az idő a piramisoktól.
-
siti
őstag
válasz NEMO1968 #33328 üzenetére
ezt írtam, valami sata toldó. laptop név, típus és sata connector, onnan már google és szerencse kérdése
hacsak nincs az alján egy partnumber.
gyakori dolog az ilyen, hogy össze lehessen rakni, az enyém ugyan zif csatis, de az is át van alakítvaFüle -> 9. BRSZK -> 2024. Június 22-23. (hamarosan beérjük a Fast and furious sorozatot)
-
szab.tam
nagyúr
válasz NEMO1968 #33328 üzenetére
"Legutóbb vittem magammal a mintát,hogy ilyet kérek "
akkor miért nem teszel be erről egy képet, hogy talán vizuálisan megértsük, mit is szeretnél, ne a szöveges leírásaid alapján totózzunk....
[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
válasz NEMO1968 #33330 üzenetére
Bakter most nézem nem is olyan egyszerű, mert ahogy írtad meg van törve 90°-al. Kép nagyítva legalsó kép.
Nemtom ez-e az-e, de van ára.
Nem látni pontosan, hogy 90°-ban el van fordítva a tüskesor.
A másik parts szám alapján stimmel. 434106-001
Termék alatt van egy telszám, csörögd fel Őket és megmondják a frankót. Igaz hatezer pénz, de van.[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
sem nem barkács, sem nem gány. habár ez utóbbi talán kicsit.
inkább gyökér, köcsög, kontár.édesanyámhoz új bútor szállítása. az új helyén egy régi, ami átkerült a másik szobába. természetesen a szállítókkal tetettük azt is át, mert rohadt nehéz.
gurtni, felkap, lerak, majd kézzel lábbal berúgdos. gyakorlatilag tolták a végén a padlón, felszántva azt. szép hangja is volt.
én azt hittem, hogy gyosak a reakcióim, de annyira szürreálisan kontár volt, hogy lefagytam. elfejtettem ráüvölteni, hogy azonnal álljon meg.
a duma azért magától ment végig: kiskezicsókolom 87 óta csinálom. öhő. a mogács dániel jól tudta vola parodizálni. csodálkozom. ha 87 hét óta így csinálja, hogy nem rúgta még fel senki a hold első kráteréig?drága bútor, drága szállító, drága, vadi új padló, és tapéta.
elmentek, megnéztük:ötletek nem kellenek, hogy mit kéne velük csinálni, mert édesanyám egy igen békés asszony.
csak azért elég kontrasztos, hogy 1-2 centi elmozdításhoz is rongyokat pakoltunk mindig, minden alá.
de ők 87 óta akkora rutint szereztek, hogy erre már nem volt szükségük...tanulság:
a gyerekeknek azt tanítják, hogy idegent a lakásba ne engedjenek be. hát, mi se....[ Szerkesztve ]
-
FatalEror
addikt
válasz szab.tam #33338 üzenetére
Hát ez qrvajó! Legszívesebben visszahívatnám,hogy akkor hozza rendbe.De szeretem ezeket "munkásokat",nálunk összebaxták az üveggyapot szigetelést,volt akik lenyúlták a szerszámaim,5db nag párhuzam szorítót,egy Vidia pengés gyalukést,jobb fajta kivetőpántfúró készletet,szóval 30k-val faszán lenyúltak.
HardCore is my LifeStyle
-
szab.tam
nagyúr
válasz FatalEror #33339 üzenetére
ja, az még kimaradt, hogy ez a hátsó láb. az első lábnál, így jól látható helyen majdnem ugyanez, csak édesanyámat nem akartam idegesíteni, hogy még fényképezem is, lopva sütöttem el, így az lemaradt...
"Legszívesebben visszahívatnám,hogy akkor hozza rendbe."
-> "ötletek nem kellenek, hogy mit kéne velük csinálni"
nem is lehetne...
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Már elnézést kérek hogy beleszólok, de bizony a mai világban, ha ilyet csinál a vállalkozó, akkor addig nem fizetem ki, amíg az általa okozott kárt vagy helyre nem hozza, vagy levonom a béréből.
Felénk legalábbis ez a divat!
Ezt felétek azért merik megcsinálni, mert senki nem szól nekik! -
szab.tam
nagyúr
válasz #21346560 #33342 üzenetére
mint írtam: lefagytam.
és volt még meló. ez egy maradó, de átrakott, régi bútor volt. akkor jött az új. és egy régi ócskaság ment a pinyóba. túl nagy volt az iram, miután elmentek, akkor láttuk meg az eredményt.tanulág képpen és kibeszélésből osztottam meg. nem azért, hogy mit kellett volna csinálni. az már történelem...
de már tudjuk, mivel javítjuk. a szekrény melett nem járunk, így nem kell kopástűrő legyena javítás. csak optikai.
a pakettás dolgozott egy drapp, kötés előtt gyúrmaszerű anyaggal, amit az ajtótok és padló találkozásánál lévő kis rés bedolgozására hsznált. azzal óvatosan eldolgozzuk. (csak szerezni kell majd.)****
(#33345) Baltoafarkas
ez egy vastag laminált.
nem lakkozott parketta, amit egy kis lakkal ki lehetne javítani.
a szekrény a helyén van. nem szeretnénk arrébb tolni...(#33346) FatalEror
pontosan.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Parkettára ha fújsz lakkot nem tűnik el valamennyire? A fal már kérdőjel. Odébb kell tolni a szekrényt és a parkettát meg lefújni.
-
szab.tam
nagyúr
válasz blasko92 #33347 üzenetére
nem tudom, minek hívják. megvan mind a 10 ujjam. (gyk: nem vagyok asztalos...)
rákerestem. ez lesz az. köszi!
[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz blasko92 #33349 üzenetére
még jó...
galla, favágó dal. (érdemes végig meghallgatni...)[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Politika
- Hobby elektronika
- Autós topik
- Vallás
- PlayStation 5
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851