Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#10011) aclandiae


aclandiae
senior tag

Sziasztok!

Windows telepítőt szerettem volna készíteni, ezért INNEN letöltöttem EZT a fájlt.
Véletlenül még ebben a mappában elindítottam, erre a teljes Letöltések mappa üressé vált.

SSD-t használok (WDS500G2B0A-00SM50), amin három partíció van:

- egy a C, ezen van a Win10 x64 Pro
- második a D, ezen vannak a programok és itt van az összes ideiglenes fájlnak külön mappa
- harmadik az E, amin a felhasználók alapból C-re tette könyvtárai (pl. Képek, Dokumentumok, Asztal stb.) vannak

Pont azért használom így, hogy ha valami lenne valamivel, a külön lévő partícióról gond nélkül visszaállítható legyen.

Próbáltam a GetDataBack Pro-val, a Recuva-val, a recoverit-el: mindegyik megtalálja a törölt fájlokat és a visszaállítás látszólag sikerül is, de mégsem tudok semmit megnyitni. Képeknél nincs nézet, a docx., xlsx, pdf-eknél sérültként indulnak.

A visszaállítás egy külső HDD külön mappájába történne.

Ilyenkor mivel tudok még próbálkozni?

(#10012) King Unique válasza aclandiae (#10011) üzenetére


King Unique
titán

Egyrészt azt nem írtad, hogy az adatmentő programoknál teljes keresés (deep scan) történt-e az adott partíción/lemezen, ugyanis az kell ahhoz, hogy biztosan minden fájlt megtaláljon és le tudjon menteni a program.
Másrészt mivel SATA SSD-ről van szó, ahol ha lefutott a fájltörlés után a TRIM és/vagy a szabad területen a meghajtóoptimalizálás, akkor nem meglepő, ha utána nem lehet visszaállítani a fájlokat, vagy max. csak hibásan jönnek vissza és nem lehet azokat megnyitni. Ha HDD-ről lenne szó, akkor ott nem jelentene ez gondot. Viszont ha rendszermeghajtó, annak is a C partíciója, ami utána használva volt, történt írás stb., akkor az eleve ronthatja a mentés esélyét és amiatt szintén sikertelen lehet.

Egyébként a W10 telepítési adathordozó létrehozásához ott a Microsoft weboldala, annál az MCT, ami jelenleg a 1909-es verziót tölti le, az az aktuális. A 2004-es W10 hivatalosan még meg sem jelent, az csak egy dolog, hogy az UUP-n lévő eszközzel létrehozható. Ahol annak is normál esetben elvileg nem kellene mindent törölni, igaz én általában eleve külön mappába rakom és úgy futtatom.
Ez a C, D, E partíciós megoldás meg nem éppen a legjobb, szvsz totál felesleges így szétszedni a Windowst... Normál esetben eleve a C-n van a Windows, az arra telepített programok, felhasználó mappák, hibernációs- és lapozófájl, stb. Az esetleges problémák elkerüléséhez meg ott a rendszer-visszaállítás és a teljes rendszermentés használata, az a biztos, az a javasolt, nem az ilyen egyszerre 3 partícióra szórom szét a rendszert megoldások.

[ Szerkesztve ]

(#10013) *Ropi* válasza aclandiae (#10011) üzenetére


*Ropi*
félisten

Röviden: semmivel.

Bővebben: Az SSD-n nincsenek szektorok, ezt csak az operációs rendszerek felé emulálja a vezérlő. Az SSD-n NAND lapkák vannak, azoknak pedig blokkjai, a blokkokban pedig a cellák vannak. Az SSD firmware-je a törlések után takarít (Garbage Collection algoritmus), pl. két félig használd blokkban vagy lapban összevon adatokat, hogy egy teljesen betelített blokkot hozzon létre, az eredetit felszabadítása után meg is TRIM-eli - így az adatot is odébb mozgatta, ami pedig a wear levelingnek tesz jót, mert megosztja az írásterhelést a cellák közt, így közel egyszerre degradálódnak. A lényeg, hogy a 3 külön partíciód az SSD vezérlőjének a szempontjából nem létezik (vagyis egybefüggő), az előbb említett folyamat pedig már valószínűleg lejátszódott rajta és sajnos TRIM-elte azokat a cellákat.

(#10012) King Unique: Egyetértek. :)

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#10014) aclandiae válasza King Unique (#10012) üzenetére


aclandiae
senior tag

A GetDataBack Pro-val most futtattam egy "négy csillagos" keresést. Éppen másolja a találatokat a kiválasztott mappába és ugyanaz az eredménye, mint eddig: semmi.

Igen, a 1909, viszont szeretném kipróbálni az új (várhatóan előbb-utóbb) legfrissebb verziót. Igen, külön mappába került volna - mint írtam véletlenül indítottam el.

A visszaállításokkal csak rossz tapasztalataim vannak, valami mindig hibádzik. Nem is szeretem használni, akkor már a teljes újratelepítés.
... DE (!): mivel most úgyis változtatni kell: használható a Windows saját biztonsági mentés programja és - szükség esetén - abból visszaállítani? ... vagy ehhez is javasolt más gyártó terméke? Pl. Iperius vagy Acronis?

Mindkettőtök (+ *Ropi*) hozzászólása rendkívül hasznos információ számomra. Ezután már teljes mértékben érthető a működési mechanizmus.

Értékékes és igen bosszantó tapasztalatokkal lettem gazdagabb.
Érdekelne, hogy akkor - a későbbiek a hasonlók elkerülése végett -, mi volna a jó megoldás?
Hagyni minden Windows beállítást, az egész mapparendszert, ideiglenes fájlokat stb. a C-n? ...és akkor a mappákat (Képek, Dokumentumok, stb.) illetve azok tartalmát menteni külső HDD-re?

(#10015) King Unique válasza aclandiae (#10014) üzenetére


King Unique
titán

Ha az SSD-n már trimmelve lettek a fájlok törlése után azok a cellák, akkor az szívás, utána nem lehet érdemben visszaállítani a fájlokat, mint már említve volt. Ilyen szempontból is problémásabb lehet az adatmentés SSD-ről, mint HDD-ről, nem árt vele tisztában lenni.

Az OS topikjában részletezve vannak a különféle mentési lehetőségek, megoldható akár a beépített eszközökkel is a fájlszintű mentés és a teljes rendszermentés (lemezképfájl) egyaránt. A 3rd party programok viszont rendszerint valamivel többet tudnak, jobban konfigurálhatók stb., ezért lehet előnyösebb a használatuk. De alapesetben megfelelhetnek a célra a Windowsban lévő eszközök is, mint az előbb említve volt. Ahogyan az szintén, hogy alapesetben felesleges ennyire szétszedni a rendszert, maradhat a C-n az, aminek alapértelmezetten amúgy is ott van a helye.
A megoldás a hasonló problémák elkerüléséhez: menteni, menteni, menteni! Azaz a fontos fájlokat is eleve több helyre, külön fizikai lemezekre, nem kizárólag csak a C letöltések mappájába, amire jelen topik 1. hozzászólása is fokozottan felhívja a figyelmet. Valamint magáról a Windowsról is javasolt mentést készíteni (lemezképfájlt), amiből szükség esetén 1:1-ben visszaállítható a rendszer, a mentéskori állapot. + A lemezképfájlba nemcsak rendszerpartíciók lehetnek, hanem akár adatpartíciók is, ami később felcsatolható a programban, tallózható a tartalma, vagyis az is jó egy mentésnek. Illetve ha lett volna ilyen mentés, akkor annál most fel lehetne csatolni a C-t és ott lenne a letöltések mappa tartalma hiánytalanul. Viszont az, hogy kizárólag 1 db fizikai meghajtón van tárolva minden, ami ráadásul SSD, meg nincsenek biztonsági másolatok, az adatbiztonság szempontjából kb. 0, hiába van 3 külön partíción a tartalom.

(#10016) *Ropi* válasza aclandiae (#10014) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ökölszabály, hogy SSD-n ne tárolj semmilyen olyan fontosságú adatot, aminek a [véletlen] letörlése érzékeny veszteséget jelent!

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#10017) aclandiae


aclandiae
senior tag

King Unique és *Ropi*, mindkettőtöknek köszönöm a segítségét! :R

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.