Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Videokártyák  »  AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-08-30 10:47:05

LOGOUT.hu

A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1701) cwn válasza csatahajós (#1700) üzenetére


cwn
tag

játékok alatt nem tudom mi a helyzet , mert nem nagyon erdekel , de biztos nincs +-10% kulonbseg, mig ahogy látod gpgpu alatt 400%

(#1702) Atom_Anti válasza cwn (#1699) üzenetére


Atom_Anti
senior tag

Játékkártyáknál a játékteljesítmény számít tudtommal, nem is vágom mit linkeltél :N. Itt megnézheted az aktuális teljesítménysorrendet.

(#1703) cwn válasza Atom_Anti (#1702) üzenetére


cwn
tag

hat itt azt látom hogy a gtx480 a leggyorsabb az egy chipesek kozott
van alaplap amibe 4 darab gtx 480-at is tehet az ember, minden csak penz kerdes

(#1704) Atom_Anti válasza cwn (#1703) üzenetére


Atom_Anti
senior tag

:Y, én meg azt látom hogy az azonos fogyasztású AMD kártya 30%-al gyorsabb a leggyorsabb Nvidiától.

(#1705) cwn válasza Atom_Anti (#1704) üzenetére


cwn
tag

ez lehet hogy igaz, de ez az ara hogy gpgpu alatt 4-szer gyorsabb legyen
nincs ingyen ebed :D

(#1706) FRENK1988 válasza DrJános (#1681) üzenetére


FRENK1988
veterán

Értem, én pedig abban a tudatban voltam, hogy számozásilag tehát 58xx=68xx :) de akkor tévedtem. :)

Nem a lóerő öl, hanem a NYOMATÉK! :)

(#1707) Crytek


Crytek
veterán

Ez a jó hogy senki nem tud semmit mindenki csak találgat.Iponon most van hírbe ami itt már volt linkelve.

Ott a 6870 váltja az 5870 a másik meg az 5970 szintjét hozz a 6870 :C

Next PC Upgrade: 2022

(#1708) wednesday válasza cwn (#1705) üzenetére


wednesday
őstag

Az AMD VGA egy játék kártya, arra is lett tervezve és 99%-ban ezért várják az emberek. :) A döntő többséget meg, pont a gpgpu teljesítmény nem érdekel, az se tudják mi az. Ha meg valaki ezzel foglalkozik az nyilvánvalóan olyan terméket is keres magának, ami erre alkalmas.

(#1709) SzlobiG válasza Crytek (#1707) üzenetére


SzlobiG
félisten

" az 5970 szintjét hozz a 6870 "

Na ezt kizártnak tartom.:)

(#1710) Abu85 válasza Bici (#1696) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Ahogy néztem a diákat, javol a GPGPU, de főleg olyan területeket érint a változás, ami a PC-s programokban értékelhető lesz. Továbbra sem megy az AMD annyira HPC-s irányba, egyszerűen az rosszul hatna a PC-s teljesítményre. Ezt láthatod az NV-nél. Itt ez egy olyan dontés, amit el kell fogadni. Az AMD-t jobban érdeklik a PC-s eladások, mint a HPC-s szerverek. Az NV-nél ez fordítva van. Minden cégnek joga van eldönteni, hogy miben látja a jövőt.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#1711) Bici válasza Abu85 (#1710) üzenetére


Bici
félisten

Ok, sejtettem, hogy az AMD nem fog stratégiát váltani, de ha később elterjed a SW render, akkor szükség lesz GPGPU powa növelésre, nem? Arra gondoltam, hogy hátha már elkezdenek lépéseket tenni ez irányba, hogy a végén már nagyjából kitaposott ösvényen haladjanak.

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#1712) DrJános válasza Abu85 (#1691) üzenetére


DrJános
aktív tag

Szerinted a jövő héten hivatalossá tett adatok csak a 6850 / 6870 ről fognak szólni, vagy némi infó lesz a " nagyokról" is?

Gép és régi mobilok profilban. jelenlegi mobilom : Samsung Galaxy S10

(#1713) Gabrika válasza Bici (#1711) üzenetére


Gabrika
tag

attól tartok ez olyan hirtelen nem fog - sajnos - bekövetkezni
inkább valószínűsítek egy lassú folyamatot

ettől függetlenül szvsz több féle stratégia is lehet, nekem nagyon úgy tűnik, hogy az NV féle egy nagy mindenre jó nem a legszerencsésebb - lehet pl. még párhuzamos fejlesztés is - párhuzamos termékvonal is

[ Szerkesztve ]

Antec P182; ZM500-HP; ASUS M4A79TDe; AMD 965BE@3.7; Scythe Ninja2b; G.Skill 8GB@1866; ATI5850; 5.4TBHDD; MOMO; T.FlightX; G.EM500; Samsung 2443BW, PS42B450B1W; Yamaha RX-V663; Klipsch F/C/S-1

(#1714) Abu85 válasza Bici (#1711) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Hát, ha a szoftver rendert akarjuk erőltetni, akkor oda a CPU->GPU feldolgozás eleve nem hatékony. Ugye a szoftver rendernél az előnyök megvannak, vagyis a hardver szab gátat a rendszer képességeinek, és az API korlátjai kiüthetők, de minden egyes architektúrához meg kell írni a rendermotort. Ez ugye függ attól, hogy mennyi architektúra van a piacon, és nagyon korlátozó tényező a CPU és a GPU feladatátadásának kötött jelleme. Nyilván az oda-vissza kommunikáció nem játszik, mert sok időbe kerül. Éppen ezért a szoftver renderhez az egychipes gép illik, vagyis CPU és GPU egy lapkában közös memóriával. Ez a jövő tehát, és a piac is erre megy, de ez lassú folyamat.
Az integráció szempontjából még gyerekcipőben jár a piac. Odáig jutottunk el, hogy a GPU-t beraktuk a CPU mellé, de logikailag még teljesen elkülönülő egységekről van szó. A következő lépcső a fokozottabb integrálás. A Larrabee projektből már kitalálható, hogy az Intel ezt úgy képzeli el, hogy lesz x főmag, és sokkal több vektormag. Erre jó alap az AVX, ami a jövő szempontjából jól skálázható. A vektormagok akár 1024 bites FPU-val is bírhatnak. Az AMD elképzelése a Bulldozerből kiindulva nem ilyen. A Bulldozer alapvetően újradefiniálja a processzormag fogalmát. Konkrétan a mag szó ezen a rendszeren csak megkötésekkel értelmezhető, hiszen a modulon belül két integer és egy FP egység lesz. Gyakorlatilag itt lehet integrálni a GPU-s SIMD-eket. Egy modulon belül lehet három vagy négy integer is, és az FPU is lecserélhető egy GPU-s SIMD-re, vagy akár mindkettőt be lehet helyezni a modulba. Valószínű, hogy az AMD inkább erre fog menni.
A többiek is menetelnek a rendszerszintű integráció útján. Az NV évente hoz egy új Tegrát, vagyis egészen extrém a fejlesztési tempó. A Tegra gyakorlatilag ugyanaz, mint az AMD Fusion csak ARM alapokon. Aztán az NV mellett van még egy pár cég, aki ilyen SoC-okat készít.

(#1712) DrJános: Írtam, hogy a HD 6900-ról csak egy hónap múlva lehet beszélni. :)

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#1715) gbors válasza Abu85 (#1714) üzenetére


gbors
nagyúr

hát, azért ezt lehetne nagyon másképp is csinálni. a jelenlegi "vak az anyjának" típusú modell helyett lehetne egy lightweight renderelő logika, egy nagyon ügyes és hatékony dispatch, valamint sok-sok rakodómunkás típusú thread, amik lehetnek specifikusak az elérhető erőforrásokra (pl. brute force vektorizált aritmetika a GPU-knak megy, kis mennyiségű adat sokfeltételes feldolgozása CPU-knak, stb.). ezzel a laza csatolással persze vesztünk (nem kevés) hatékonyságot a halálba integrált rendszerekhez képest, viszont ezt az overheadet csak egyszer kell lenyelni, utána már a kapacitás növelésével tud skálázódni a teljesítmény anélkül, hogy 700mm2-es chipeket kellene gyártani :)

Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

(#1716) Abu85 válasza gbors (#1715) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

A 700 mm^2-es chip nem is kell az integrációnál. Amire odáig eljutunk, hogy a CPU és a GPU szorosra lesz főzve a rendszerben már túlléptünk a 20 nm-en is.
Az integráció egyébként nem zárja ki a kártyák gyártásának lehetőségét, például a professzionális piac még sokáig virágozni fog. Valószínűleg a grafikus kártyák sem húzzák le magukat teljesen, 3 év múlva a kérdés ott lesz, hogy 10-15%-os piaci résbe mi értelme lesz fejleszteni, egy aktív versenyhelyzet mellett. Ugye az NV-nek ezért lenne okvetlenül fontos lezárni a piacot a CUDA-val, hogy még az IGP-s procikhoz is venned kelljen egy GeForce-ot. Tökéletesen világos, hogy ha engednék a PhysX gyorsítását társkártyával, akkor az nagyobb reklámot kapna, és több eladást produkálna. Nyilván az NV is jobban érezné magát, ha visszatérnének az egymilliárd fölötti negyedéves bevételek, amik volt a 8800 idejében. Azonban ez nem oldja meg azt a hosszútávú problémát, hogy a piac komoly mértékben szűkül.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#1717) Med1on válasza Abu85 (#1716) üzenetére


Med1on
aktív tag

A "HTML5-ös vagy WebM-es videógyorsítás (utóbbi kettőt csak a HD 6000 fogja tudni)".

Lehet, hogy valamit én értek félre ezért szeretném tisztázni ezt a dolgot. Akkor elvileg egy Youtube WebM HTML5-ös videogyorsításhoz egy HW-s böngészőn kívül HD 6000 sorozatú kártya kellene?
Próbaképp a Chrome 8.0552.0-vel (hw gyorsítás bekapcsolva a labs részen) és egy HD 3850-el néztem HD videókat a youtubeon. Az eredmény itt. A cpu kihasználtság elég változó, de mindenképpen alacsonyabb lett, szóval elméletileg dolgozik a gpu.
Valamit én értettem félre vagy akkor "mi folyik itt Gyöngyösön"? :DDD

[ Szerkesztve ]

A semmi az a valami, ami azáltal van, hogy nincs.

(#1718) schwartz válasza Abu85 (#1691) üzenetére


schwartz
addikt

En se ertek hozza semmit, nekem is megsughatod... :DD

If he dies, he dies.

(#1719) Abu85 válasza Med1on (#1717) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

A VP8-as videók lejátszásához olyan kártya kell, ami támogatja a VP8-as kodek kezelését, ez a szabvány. Az UVD 3.0-ban benne lesz, tehát ehhez HD 6000 kártya kell. A Youtube egyelőre H.264-es.

(#1718) schwartz: Neked ződ az avatarod. Gyere vissza, ha pirosra festetted. ;]

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#1720) Med1on válasza Abu85 (#1719) üzenetére


Med1on
aktív tag

Akkor most még nagyjából megy, de később megoldják, hogy még ennyire se menjen?
:( Remek.
A H.264 már ingyenes lett, ha jól tévedek. Maradjon inkább ennél a youtube. :)

[ Szerkesztve ]

A semmi az a valami, ami azáltal van, hogy nincs.

(#1721) Abu85 válasza Med1on (#1720) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

De a H.264 a VP8-cal ellentétben nem teljesen nyílt. Ráadásul a VP8 a Google-é (ahogy a youtube), tehát sanszos, hogy váltanak.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#1722) Med1on válasza Abu85 (#1721) üzenetére


Med1on
aktív tag

Értem, kösz a választ. Valami "apróságot" mindig kitalálnak, hogy ne örüljenek a régebbi kártyákat birtokló tulajok. :DDD
NVIDIA oldalon mely kártyák fogják ezt tudni?

AMDs Northern Islands alias Radeon HD 6000: Eine Zusammenfassung - Update: Barts Pro mit 960 ALUs, Barts XT mit 1.120 ALUs?

[ Szerkesztve ]

A semmi az a valami, ami azáltal van, hogy nincs.

(#1723) Abu85 válasza Med1on (#1722) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Hát ez mindenképpen így van. Bár a VP8 esetében igazat adok nekik, mert egy teljesen nyílt rendszer sokkal jobb egy zártnál. Ráadásul még annyira az elején vagyunk, hogy probléma nélkül lehet váltani. Emellett ugye a H.264 alkalmazása nem tiltott, csak a VP8 mellett nem biztos, hogy megéri.
Valószínűleg a következő generációs GPU-kba ők is beépítik. Szerintem túlságosan lényegi jelentősége ennek még nincs, mert a flash egyelőre biztosan tartja magát, és azt meg mindenki tudja. Aztán, hogy mi lesz egy év múlva ... :U

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#1724) smkb


smkb
őstag

2010 Q3, AMD pénzögyi jelentése a VGA üzletágra nézve az alábbi tanulságos eredményekkel szolgál:

"Operating income was $1 million, compared with $33 million in Q2-10 and $2 million in Q3-09"

- vagyis a GPU üzletág 33 szor kisebb profitot termelt Q3-ban, mint Q2-ben, továbbá

Quarter Ended Nine Months Ended
------------------------- ----------------
Sept. June Sept. Sept. Sept.
Segment and Category 25, 26, 26, 25, 26,
Information 2010 2010 2009 2010 2009
------- ------- ------- ------- -------

Graphics (2)
Net revenue 390 | 440 | 293 | 1,239 |746
Operating income (loss) 1 | 33 | 2 | 81 | (15)"

Azaz 390 millió $ árbevételből 1 millió $ a profit...ez überbrutál gyenge, és erre az sem magyarázat amit Dirk Meyer adott, hogy a mobilszegmensbe a gonosz gyártók a legolcsóbb megoldásokat választották, és nem vitték a cuccot...

Nagyon nem úgy néz ki, hogy annyira nagyon olcsón tudja az AMD gyártani azokat a fránya VGA-kat (lehet a TSMC mégis csak drágábban nyomja nekik a szilíciumot mint az NV-nek???) ... és ezért sem bír nagyon árat csökkengetni, mert így is a nullához konvergál a nyeresége az elmúlt negyedévben még ezeken az árakon is.

[ Szerkesztve ]

(#1725) toldy


toldy
őstag

Abu, melyik az az ATI kártya amin van SLI interface? ;]

Én tudom, mert itt van a gépben, ez egy MSI 5770 Hawk hoz kapott füzetecske

[ Szerkesztve ]

Az élet nem habostorta.

(#1726) Abu85 válasza smkb (#1724) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Pontosan ezért nem csökkentenek, mert az asztali VGA-kon nincs nagy nyereség. A mobil meg ebben a negyedévben elúszott, mert a gyártók túlrendelték magukat. A diszkrét VGA nyeresége lószar. Most még az AMD-nek is csak nyűg. Ez jól mutatja, hogy a BFG miért ment tönkre és az XFX, miért váltott. A zsíros piac a mobil, és főleg az IGP.

(#1725) toldy: Erről az MSI-t kellene megkérdezni. :B

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#1727) smkb válasza Abu85 (#1726) üzenetére


smkb
őstag

szálljanak ki :) ezért tényleg kár időt, pénzt, energiát pazarolni rá... ha bankba tennék a pénzt is jobban járnak :), mert ez így 0.00256%-os banki kamatnak felel meg.

(#1728) Abu85 válasza smkb (#1727) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Ez itt a fő kérdés, hogy a PC-s diszkrét kártyák piacáról ki száll ki hamarabb, mert itt ez a verseny már csak azért megy. Az AMD és az NV sem azért csinálja, mert megéri, hanem azért mert meg fogja érni, ha a másik kiszáll. :) Mellesleg a mobil még mindig elég jó, mert arányaiban kisebb a gyártási költség és nagyobb az ár is. Ez majd jövőre lesz problémás, amikor az IGP-s procik kinyírják ezt a részleget is. Az NV ezért mondta a GTC-n, hogy a külső grafkártyák előtt nagy jövő áll, mert jövőre a platformosodásnak hála már a mobil fronton sincs más út. Az AMD-nek is lesz külső megoldása, bár nekik annyi előnyük van, hogy van processzoruk, így tudnak alkalmazni egy olyan vagy hasonló technológiát, mint az Optimus. Az Intel sajnos köcsög, és a Sandy Bridge IGP-je lekapcsol, amint van mellette egy külső GPU, ez nyilván hatalmas szopás az MXM modulok számára.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#1729) aram01 válasza Abu85 (#1728) üzenetére


aram01
nagyúr

kezdek egyre feszültebb lenni ;]

Isten jól sikerült alkotása vagyok, elvégre rögtön bőrkötésben adott ki...

(#1730) Abu85 válasza aram01 (#1729) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Akkor nézd meg Med1on előbbi linkjét. Ott nem minden pontos, de ... ;)

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#1731) rumkola válasza smkb (#1727) üzenetére


rumkola
veterán

jókor váltott az xfx, beletenyerelt a tutiba :U

(#1732) aram01 válasza Abu85 (#1730) üzenetére


aram01
nagyúr

értettem főnök,köszi főnök :R

Isten jól sikerült alkotása vagyok, elvégre rögtön bőrkötésben adott ki...

(#1733) Abu85 válasza rumkola (#1731) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Az XFX-nek van egy pár elképzelése a jövővel kapcsolatban. Ezt még nem hozták nyilvánosságra, de jövőre alaplapgyártásba kezdenek. Újra. :D

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#1734) SpeedR


SpeedR
őstag

Üdv!
Van már valami infó a 68xx-ek árairól illetve várható kisker. megjelenés időpontjáról?

(#1735) ftc válasza Abu85 (#1733) üzenetére


ftc
nagyúr

házat is gyárthatnának...

(#1736) schwartz válasza Abu85 (#1733) üzenetére


schwartz
addikt

A BFG-nek is volt egy-ket elkepzelese a jovovel kapcsolatban... :D Jah, bocs az NV szandekosan keresztbe tett nekik... :DDD

[ Szerkesztve ]

If he dies, he dies.

(#1737) Abu85 válasza ftc (#1735) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Ha nettop szintjén megelégszel a dolgokkal, akkor örülni fogsz. :)

(#1736) schwartz: A BFG túl optimista volt. :D

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#1738) ftc válasza Abu85 (#1737) üzenetére


ftc
nagyúr

inkább mini ATX vagy midi ATX jön be.... :U

milyen lesz az AMD logó rajta?

(#1739) Abu85 válasza ftc (#1738) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Vision logós a Fusion vagyis piros.

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#1740) Atom_Anti válasza aram01 (#1729) üzenetére


Atom_Anti
senior tag

Itt viszont azt mondják mindkét kártya 1120 streamprocesszoros. Az adatokat véglegesnek mondják.
Ez azt is jelenti hogy a Barts Pro lesz a "best buy" és manuálisan fel kell húzni az órajeleit ameddig lehet :B.

(#1741) Abu85 válasza Atom_Anti (#1740) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Én meg azt mondom, hogy nem. :)) Na ere varrj gombot. :DDD

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#1742) gbors válasza Abu85 (#1741) üzenetére


gbors
nagyúr

annyit elárulsz, hogy a Barts XT is harvestelt-e, vagy az full? ;)

Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

(#1743) Atom_Anti válasza Abu85 (#1741) üzenetére


Atom_Anti
senior tag

Nem birok, meg ezt az egész ködösítést nem bírom amit az AMD művel :W . +konkrétumot te sem árulsz el, csak találgathatunk :N. Azt hiszem inkább elmegyek egy hetes szünetre :K.

(#1744) Abu85 válasza gbors (#1742) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Az full. :)

(#1743) Atom_Anti: Mindjárt gbors leírja az elméletét a Barts Pro-ról. Neki szabad beszélni, és van olyan eszes, hogy feltálalja a speckókat.

(#1745) S-Attila: Megnéztem, nem volt ragacsos. Gondolom ez azt jelenti, hogy nem. :D

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#1745) S-Attila válasza Abu85 (#1741) üzenetére


S-Attila
aktív tag

És élvezed, hogy amikor megírsz egy ilyen hozzászólást? ;]

(#1746) aram01 válasza Atom_Anti (#1743) üzenetére


aram01
nagyúr

na most összefoglaltad az én mondandómat.csak nehogy Abu elküldjön minket egy hétre pihenni ;] Remélem 22.-én nem mondják azt hogy november 6 mert akkor kész leszek.

S-Attila olvass a sorok közt ;)

[ Szerkesztve ]

Isten jól sikerült alkotása vagyok, elvégre rögtön bőrkötésben adott ki...

(#1747) S-Attila válasza aram01 (#1746) üzenetére


S-Attila
aktív tag

Csak ezt ne mondtad volna. Sorok között. Azt a nők szokták. :O

(#1748) aram01 válasza S-Attila (#1747) üzenetére


aram01
nagyúr

hát,aki nem tud a sorok között olvasni,arra rá kell szólni :P

Isten jól sikerült alkotása vagyok, elvégre rögtön bőrkötésben adott ki...

(#1749) gbors válasza Abu85 (#1744) üzenetére


gbors
nagyúr

hááááát... :R fejvakarós a dolog...

egy dolog még nem állt össze nekem ezekkel a chipekkel. úgy tűnik, az már fix, hogy a szuperskalár egységek most négy részből állnak, és nem ötből, azt pedig feltételezném, hogy a SIMD tömbök továbbra is 16 egységből állnak. azt is majdnem biztosra tudjuk, hogy ugyanolyan duális felépítése lesz a chipnek, mint a Cypressnek (azaz dupla raszterizáló, talán dupla setup is, bár abban kételkedem), ami azt jelenti, hogy az ALU-k száma 128 többszöröse kell legyen. ha oldalanként 6 SIMD van, az 768 egység, ha 7, az 896, ha pedig 8, az 1024 - textúrázóban ez rendre 48, 56 és 64. na most ezek azok a számok, amik egyik pletykában sem jelentek meg, még nyomokban sem :W

tegyük fel, hogy megváltoztatták a 16 egység / SIMD elvet, és lett 20 / SIMD (fogalmam nincs, miért jó ez, de a folytatásból látszik, miért teszem ezt fel). akkor oldalanként 6 SIMD-del 960 ALU-ról beszélünk, 7 SIMD-del pedig 1120-ról, ez textúrázóban 48 és 56. az első verzió pontosan megegyezik az egyik hitelesnek tűnő pletykával - nézzük, mit tudhat ez a chip. csináltam 1-2 hete egy elemzést arról, hogy ezekkel a paraméterekkel mit tudhat a 6770 (most már 6870), és az jött ki, hogy GTX460 1G +4-8%.

még egy feltételezés: a 4 széles szuperskalár egységek effektív ALU-throughputban tudnak annyit, mint a Cypress 5 széles egységei - adjunk az ALU-kapacitáshoz 25%-ot, ez 10-12% effektív teljesítményt jelent, ezzel kb. az 5850-et érné utol - 850MHz-en.
ha 1120 ALU van, és 56 TEX, valamint 900MHz-en megy a kártya, akkor azzal kb. elcsípte az 5870-et.

és akkor itt viszont megállt a tudomány - a fenti modellben van annyi bizonytalanság, hogy ne lehessen igazán jól valószínűsíteni a 960 és az 1120 ALU közül valamelyiket.

ez volt az XT. a Pro innentől egyszerű - 99%, hogy harvestelt lesz, és a páros felépítés miatt 2 SIMD fog kipottyanni belőle, tehát ha az XT 960 ALU, akkor a Pro 800, ha az XT 1120, akkor a Pro 960.

Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

(#1750) Abu85 válasza gbors (#1749) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Nagyon ügyes elemzés. Lényegében ott a bizonytalanság, ahol a többieknek is. Nyilván nem mondhatom el, hogy mi az igazság, de reggel írtam egy hszt. [link] Itt egy nagyon fontos mondat: Még generáción belül is meg vannak kavarva a dolgok rendesen, de most már érthető, hogy miért lett így csinálva a számozás. Ez talán segít az sp-dilemma megértésében. És az atiforum talán jó számot írt, ők jó forrásból dolgoznak. :)

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Útvonal

Fórumok  »  Videokártyák  »  AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.