Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Videokártyák  »  AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-08-30 10:47:05

LOGOUT.hu

A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#56001) Alogonomus válasza solfilo (#55998) üzenetére


Alogonomus
őstag

Csak valahogy a JPR számai nagyon nem igazodnak a Mindfactory valós eladások alapján meghatározott számaihoz. Jobbik esetben a JPR csak beleszámolta a gyárszalagról egyenesen a bányászfarmokra kerülő eleve monitorkivezetés nélkül gyártott kártyákat, rosszabbik esetben pedig téves adatokkal dolgozik a cég.
Alternatív magyarázat lehet még, hogy NVidia és AMD kártyákból is az összes még üzemelő példányt nézik, szóval ugyanúgy egy egységnek vesznek egy 10 éves kártyát, mint egy 2 éves kártyát. Na úgy tényleg lassan fog változni az arány, mert még úgy is sokára fognak kikopni a régi kártyák, hogy nemrégiben mind a két gyártó elkaszálta a régebbi kártyáik szoftveres támogatását.

[ Szerkesztve ]

(#56002) Hellwhatever válasza Alogonomus (#56001) üzenetére


Hellwhatever
aktív tag

Nem lehet hogy azért mert hiába hogy valós eladási számokkal dolgozik a MindFactory, de jóval kisebb (ezáltal pontatlanabb) a minta mint a JPR esetében?

Teljes piaci részesedés esetében miért baj az ha minden üzemelő egységet néznek? Pont ez a lényege.

[ Szerkesztve ]

(#56003) Alogonomus válasza Hellwhatever (#56002) üzenetére


Alogonomus
őstag

Kis eltérés lehet, de a 45-55 megoszlás nagyon távol van a 19-81 megoszlástól.

Kevés 8 éves kártya éri el egy pár éves IGP teljesítményszintjét, így ha egy GT 710, vagy egy R5 220 beleszámít, akkor az IGP-k is bele kellene számítsanak, amivel pedig az összehasonlítás dominánsan elcsúszna az AMD javára.

(#56004) solfilo válasza Alogonomus (#56001) üzenetére


solfilo
veterán

Mindfactory az egy szem német webshop, ami DIY piacra dolgozik. Azt tudjuk, hogy a DIY kisebb, mint az OEM szegmens, szóval a mindfactory számokra hivatkozni nem csak DIY esetében erősen félrevisz.
Ha a mindfactory-t ki lehetne vetíteni a globális piacra, nem lenne kb 6x árbevétele az Intelnek az AMD-hez képest. Megértem, hogy mi alapvetően DIY-ben gondolkodunk, hisz nekünk is ilyen gépünk van, de a globális eladások javát nem ez a szegmens adja. Renoir sem véletlenül hagyta ki hivatalosan a DIY szegmenst, már tavaly nyáron tudhatták, hogy nem lesz mindenre kapacitás, így már ide be se jelentették őket.

JPR market share-t jelent, negyedéves értékesítés, nem a működő kártyákról szól, ilyesmi a Steamnél van, csak ugye ott akad némi módszertani probléma. :)

#56003 Alogonomus
első ábra tartalmazza az IGP-ket is, nem sokkal előzi az AMD a zöldeket, hiába adnak el nagy tömegben APU-kat is (szintén nem DIY szegmensben, hanem pl notiban)

Egy példa a DIY és az OEM piacok különbözőségére, Japán, 2019 H1-ig (nem VGA, de szépen látszik benne, hogy milyen lassan követi az AMD-s OEM térnyerés a DIY térnyerést):

DIY
OEM

[ Szerkesztve ]

solfilo

(#56005) Busterftw válasza Alogonomus (#55997) üzenetére


Busterftw
veterán

Az Nvidia is csak éppen bejelentette őket és q3 végén voltak kaphatóak.
Utána az AMD növekedett de még így is csak kb 20%.

"Csak valahogy a JPR számai nagyon nem igazodnak a Mindfactory valós eladások alapján meghatározott számaihoz."

Ezen (20x-ra) nem kell csodálkozni, 1 webshopról és azon belül a sokkal kisebb DIY piacról van szó.
Ezért sem Mari néni PC boltjarol kell következtetni, hanem globális statisztikából.

Ha volument nézünk akkor 2020 Q4ben 9 millió Nvidia kelt el, és 1.9 millió AMD.
Egy webshopban lehet teljesen más az arány. Ha teljes piacot nézünk teljesen irreleváns 1 webshopok nézni.

(#56006) KillerKollar


KillerKollar
senior tag

Úgy néz ki, hogy ezeknek az 500 wattos videókártyáknak nem lesz hosszú élete...
Amerikában több államban betiltották adott fogyasztás feletti gamer PC-k árusítását a környezetvédelem érdekében. Ugyan ez csak pre-built PC-re vonatkozik egyenlőre, de szerintem hamarosan kibővítik de még ha nem is kétlem, hogy az AMD és az NV meg meri kockáztatni, hogy a jövőben nem árulhatják a kártyájukat egy esetleges szigorítás után, már ez is nagy érvágás, állítólag a prebuilt market elég nagy, bár nem tudom, hogy high-end PCk esetében mekkora, annak a célközönsége inkább fanatikusakból áll akik meg maguknak építenek.

(#56007) Pakmara válasza KillerKollar (#56006) üzenetére


Pakmara
őstag

Ezt hogyan tervezik "mérni" (75kWh/year and if they include a discrete GPU it cannot exceed 100kWh/year.). Van egy RTX 3090-el szerelt gépem és napi 2 órában böngészek vele vs ugyanezzel a géppel 0-24 mennek a botok vmi online gameben...

(#56008) Devid_81 válasza KillerKollar (#56006) üzenetére


Devid_81
nagyúr

Mehetne vele a banyaszat is, az is pocsekolja rendesen az aramot :U

...

(#56009) MZsoltee válasza Devid_81 (#56008) üzenetére


MZsoltee
veterán

Én az autozást bannolnám. Menjen mindeki tömegközlekedéssel. :))
Az auto/motor sportról nem is beszélve. ;]

A tökéletes nő süketnéma, nimfomániás, és az apjának kocsmája van.

(#56010) Devid_81 válasza MZsoltee (#56009) üzenetére


Devid_81
nagyúr

USA-ban mehetne tilto listara az osszes 2000ccm feletti auto is, nah akkor sokan setalnanak ;]

...

(#56011) Petykemano válasza Pakmara (#56007) üzenetére


Petykemano
veterán

Fentről nem nagyon lehet másként megoldani szerintem mint úgy, hogy egy kártya nem fogyaszthat valamennyi Wattnál többet. Mivel iparági standard a TDP, ezért azt lenne érdemes szabályozni.
(Persze nyilván rögtön kivételt képeznének a professzionális, HPC piacra készülő kártyák.)

Ugyanígy lehetne szabályozni a közforgalomban kapható PSU-k maximális teljesítményét.

Én nem mondom, hogy ezek jó megoldások, csak azt, hogy mit gondolok, hogy mit tehet egy hatóság.

A másik lehetőség okos mérő eszköz használata, ami lassan kötelező lesz. (Az NAV online pénztárgép kötelező bekötésének hatására emlékszel?) Ha a háztartásod konstans magas, a környezetedtől, vagy más átlagtól eltérő jellegű fogyasztást mutat, akkor kiszállnak megnézni, hogy mit csinálsz. Persze kijátszhatod a vizsgálatot, ha bemutatod, hogy van három gyereked, akik váltott műszakban játszanak a gamer szobában.

Én nem mondom, hogy ez igazságos. Mert az otthoni mondjuk 800W-os gép, ha tényleg játékra használod és nem 24 órás számításra (bányászat), akkor valószínűleg lényegesen kevesebbet fogyaszt, mint más ipari célok.
Olyan ez, mint a szokásos környezetvédelem. Te vegyél másfél-kétszer annyiért elektromos autót, amivel némileg csökkented, de inkább a városon kívülre helyezed a szennyezést, vagy biciklizz vagy tömegközlekedj és akkor a károsanyagkibocsátásért felelős (hasamraütök) 10-15%-ot megfeleztük, miközben a repülők égetik a kerozint, a közúti teherszállítás "gazdaságosabb", mint a vasúti, a kínából érkező hajók.... stb. Németország lignitet éget és a pl a Mátrai erőmű is azután kezd szivárogni és veszteséget termelni, hogy ez előző tulaj meglépett sokmilliárd nyereséggel. De Te ne vegyél 500W-nál többet fogyasztó gépet.

Vagy a másik a covid kapcsán: Te maradj otthon és viselj maszkot még otthon is. De hát az olimpia nem maradhat el. Te nem mehetsz le legurítani egy sört a kocsmába. De a miniszterek tarthatnak beszédet maszk nélkül 100 fős közönség előtt és meccset is lehet tartani többezer fős stadionban.

Ezzel együtt én helyesnek gondolnám a korlátozást.
Tudjuk, hogy a CPU-k és GPU-k esetében is az utolsó 10% teljesítmény teszi hozzá a felső 30-40% fogyasztást. Nem helyes, hogy a cégek az egymással való néhány százalékos versengést a környezet kárára teszik meg.
(De ezt mondjuk TDP limittel nem fogják megoldani)

[ Szerkesztve ]

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#56012) MZsoltee válasza Petykemano (#56011) üzenetére


MZsoltee
veterán

Sok mndennel egyetértek, főleg a +10% teljesítmény +30-40% fogyasztással mondással.
Amit még be kellene tiltani az a szándékos avultatás és a nem javítható termékek gyártása. Termékcsoportonként kellene előírni a minimális garancia időtartamát például. Itt nem feltétlenül a VGA-ra gondolok, például az izzók, autók, egyéb elektronikai cikkek.

Devid_81: Na és melyikkel spórolnánk több károsanyag kibocsátást? :))
Ez az egész egy álszent hólyeség.

[ Szerkesztve ]

A tökéletes nő süketnéma, nimfomániás, és az apjának kocsmája van.

(#56013) GeryFlash válasza KillerKollar (#56006) üzenetére


GeryFlash
veterán

En egyebkent ezzel egyetertek. Fogalmam sincs hogy mekkora valos impactje van a vilagra desktop CPU-k fogyasztasanak a CH kibocsatasra, valoszinuleg elenyeszo (1% alatt), ettol fuggetlenul ha mar mindent takarekosra csinalunk, mindent probalunk ujrahasznositani, ha az elmult evekben a notebook fogyasztasa a felere csokkkent akkor igenis itt ne legyen mar egy forditott trend. Indultunk onnan hogy 2006-ban egy csucs DX9-es kartya (Radeon X1950, Geforce 7950GT) 65 wattokat fogyasztottak. Aztan a DX10-es VGA-knal mar (4890, GTX 280) inkabb 200wattot, utana jottek a PCI-E VGA-k, GTX490-590 es 5970 is megevett 300-350 wattot es kezdett nagyon elharapozni a dolog. Utana viszont evekig egy konszolidalodast es TDP csokkenest lattunk, es 2080TI-ig max TDP 250 watton belul maradt.

Viszont a mostani uj generacional megint oruletes TDP-k lettek, es most mar nem csak csucsban hanem a kozepkategoria is jelentosen nott (6700XT 192bites busszal 230watt WTF). Mindezt ugy hogy folyamatosan jobb gyartastechnolgian keszulnek a VGA-k. Az, hogy a szupertakarekos 5nm-en 350-450 wattos kartyakat gyartsunk az olyan szintu f*szsag es mernoki beleszaras. Elszallt fogyasztassal ,,barki" kepes nagy teljesitmenyt hozni. Kicsit azt erzem, mint a jatekfejlesztoknel, hogy segguk ala van tolva a jo hardver es b*sznak optimalizalni (na nem a fejlesztok kivansaga ez, hanem a jatekkiadok-managerek felol jovo nyomas). Ugyanez van most itt a , adott lesz egy fasza gyartastechnologia a TSMC reszerol, es ahelyett hogy 230-250 wattban maximalizalt high-end kartyakat hoznanak a 3090-hez kepest +50%-kal, ehelyett inkabb megy a szamhaboru es hoznak 20 ezer core-os 400 wattos vadallatokat... HOVA? A next gen konzolok mar most kb csak egyszinten vannak a jelenlegi desktop VGA felhozatallal. Regen, amig nem x86 alapuak voltak a konzolok addig nagyokat lehetett hozni a konzolra valo optimalizalassal (lasd Xbox 360 512MB fedelzeti memoriaval 260GFLOPS-szal futtata a GTA V-t), addig most mar alig van elonye a fix hardvernek.
Egy 10FLOPS-os PS5-t alig tud jobb teljesitmenyt hozni mint a vele pariban levo 5700XT.
Ergo mar most kicsit outdatek a next-gen konzolok :DDD Es ezek meg velunk marad 5 evet, teljesen erthetetlen szamomra hova a 3090-hez kepest 2-2,5szer nagyobb teljesitmeny. Legyen +50%, de a TDP menjen vissza egy kevesbe elborult tartomanyba.
8K monitorok kvazi nem leteznek, 60HZ feletti 4K monitorok aranyarban mennek es valasztek sincs beloluk szoval ,,felesleges" ekkora teljesitmeny ugras...

Az hogy ennek a rendeletnek lesz e barmilyen impactje... Hat erosen ketlem pedig szerintem jo lenne ha igen.

Hi, i'm new to APHEX TWIN, so i was wondering how much the IQ requirements was to enjoy his stuff. and understand all the underlying themes, because its really complex stuff. I have IQ of 119 but i heard that you need atleast 120 is it true?

(#56014) Pakmara válasza Petykemano (#56011) üzenetére


Pakmara
őstag

A kezdeményezést (ne fogyasszunk annyit) tökre értem és támogatom. A teljesítmény maximalizálás +elengedett fogyasztás kapcsán is egy állásponton vagyunk. A megközelítést/hatékonyságot/kivitelezést nem értem. Tényleg annyi embernek van az USA-ban 3080+ kártyás gépe h ez akkora globális energia igényt teremt, h érdemes legyen vele foglalkozni. A mérhetősége nekem továbbra is elég kérdéses: a V8-asok hazájában tényleg kimegy majd a Watt-Swat és rátöri az ajtót Jonnykára ha túl sokat fogyaszt. Ne már... Az egész korlátozás nem hoz annyi megtakarítást mint aminnyit a betartatása (infrastruktúra kiépítés+fenntartás) felemészt.

[ Szerkesztve ]

(#56015) Devid_81 válasza MZsoltee (#56012) üzenetére


Devid_81
nagyúr

A benzin/diesel motorok tutira nem csinalnak semmi bajt...tuuutiiii ;] :D

[ Szerkesztve ]

...

(#56017) Z10N


Z10N
veterán

AMD CEO confirms Zen4 and RDNA3 is on track for 2022 launch

"This means that AMD Radeon RX 6000 GPUs may continue to see increased MSRP for a lot longer than expected." :D

[ Szerkesztve ]

# sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"

(#56019) Simi37 válasza #32839680 (#56018) üzenetére


Simi37
őstag

Csoportházirendben be lehet állítani, hogy windows update ne telepítsen drivert.

Ryzen 9 5900X • Asus Crosshair VI Hero • ASRock RX 6900 XT OC Formula

(#56020) solfilo válasza #32839680 (#56018) üzenetére


solfilo
veterán

Ezt én nem teljesen értem, nekem nem megy fel MS féle AMD driver, nem is állítottam semmit csoportházirendben. Win 8.1 Pro-t vettem anno, az a licenc él még, újrarakáskor mondjuk kell szendvedni, ahogy kész a Win10 telepítés, mire asztalra kerülök már felrakta az MS féle szutykot, úgyhogy amd.com-ról driver leszed, net kihúz, MS szutyok legyalul, AMD féle fel. Ezután nem szokott gondom lenni, csak akkor kerül új driver a gépre, ha én csinálom. :)
Vagy ez lehet a Pro miatt nem gond nálam?
Egy időben nem tett fel magától Win reinstallkor MS féle drivert, most már csinálja mondjuk.

[ Szerkesztve ]

solfilo

(#56023) solfilo válasza #32839680 (#56021) üzenetére


solfilo
veterán

Jah vagy úgy! :DDD
Mondjuk akkor ez nem sok jót ígér, ha a véglegesben is így lesz.

solfilo

(#56025) solfilo válasza #32839680 (#56024) üzenetére


solfilo
veterán

Ez egyre ijesztőbb, az az alapértelmezett program kiterjesztésekhez rendelése fájna rendesen... :Y

solfilo

(#56026) Alogonomus válasza #32839680 (#56021) üzenetére


Alogonomus
őstag

Azért egy béta állapotú tesztverziótól valószínűleg szép teljesítmény, ha már csak ez a "rakoncátlankodó kapcsoló" vár javításra. :D

(#56028) Petykemano


Petykemano
veterán

10 millió eladott PS5 példány. [link]
Ehhez mondjuk 11-12 millió lapkát már biztos le kellett gyártani, máskülönben az AMD nem dobná piacra a hibás SoC-okat. (4700S)

De ez most mindegy is.
Egy PS5 lapka 308mm2 ( [link] )
A caly calculator szerint 0.05-ös hibaaránnyal 90%-os a yield és egy waferből 160 jó lapka jön ki. [link]
Ez azt jelenti, hogy összesen kb 62500wafert használtak erre. Ez soknak hangzik, de a 8 hónap alatt ez csak ~7800 wpm.

(Plusz ha úgy vesszük, hogy az összes eladott Xbox XSX volt, akkor az is kb 46000wafer, vagyis 5800wpm )

Eltérő vélekedések vannak azzal kapcsolatban, hogy az AMD milyen kapacitással rendelkezik.
Van aki szerint 50-60K wpm [link]
mások szerint 30-40K wpm [link] [link]
2020 eleji megállípítások szerint volt 30k [link]

Nem állítom, hogy a feltételezett rendelkezésre álló kapacitáshoz képest a konzol nem használ el sok wafert, de azért nem is tűnik ilyen bénítóan soknak.

február elején volt cikk arról, hogy az AMD 1millió Ryzen 5000-t szállított le [link]

Mondjuk tételezzük fel, hogy 4-szer annyi lapka megy szerverbe, mint desktop piacra. És azt is tételezzük fel, hogy azóta már háromszor annyit eladtak. Tehát mondjuk 16 millió. az elmúlt 8 hónapban. Az 2 millió CCD havonta.

A Caly calculator szerint kb 700 jó CCD jön le egy waferről. Az a 2 millió CCD csak ~3000 wpm.
Ha havi 1 millió Cezanne-t (180mm2) leszállítanak, akkor az is csak 3500 wpm.

A mobil dgpu-t az AMD eddig nem nagyon adott el.
Desktop eladásai pedig negyedévente kb 2 milliót tesznek ki. [link]
De legyen úgy, hogy van mobil eladás is és akkor legyen 1millió havonta.
a GPU-k mérete persze változó, RDNA2-ből eddig csak a nagyobb, erősebb példányokat láttuk. Számoljunk úgy, hogy ezekből egy waferből átlagosan kijön 100db
Itt tehát kijön 10000wpm

Vajon most akkor inkább a 30-40 wpm kapacitás lehet a reális?
Vagy az általam használt 0.05-ös hibaarány túlságosan jó, és valójában ennél több a selejt?
Vagy valamiből többet gyárt, mint az általam becsült?

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#56029) GeryFlash válasza Petykemano (#56028) üzenetére


GeryFlash
veterán

Az komoly kalkulacio :R Nem benitoan sok, de azert 35-40%-at elfoglalja, azert ha ezek a kapacitasok meglennenek VGA teren (CPU-nal szerintem tudnak eleget szallitani, maximum a notebook CPU-k-bol lehetne tobb) akkor azert boven nem lenne hiany. Remelhetoleg 2022-tol 5nm-en minium ennyi, de inkabb tobb wafferjuk lesz. Onnantol kapasbol az altalad szamitott 13600wpm felszabadul (konzolok), es erzesem szerint 2022-ben, de talan 2023-ban sem jon semmi notebookba az AMD-tol, ami 5nm (oke, dedikalt RDNA3 VGA, de az nem szamottevo).

[ Szerkesztve ]

Hi, i'm new to APHEX TWIN, so i was wondering how much the IQ requirements was to enjoy his stuff. and understand all the underlying themes, because its really complex stuff. I have IQ of 119 but i heard that you need atleast 120 is it true?

(#56030) paprobert válasza Petykemano (#56028) üzenetére


paprobert
senior tag

"Vagy az általam használt 0.05-ös hibaarány túlságosan jó, és valójában ennél több a selejt?"

A 7nm kitapasztalt node, a TSMC történetének addigi legalacsonyabb hibaarányával, a hibaarány leggyorsabb javulásával a tömeggyártás felfutásáig.
Kb. értelmetlenné tette az EUV gyárthatóságra vonatkozó ígéretét, annyira jó lett.

Szóval a számolásod inkább biztonságos, talán pesszimista is.

[ Szerkesztve ]

640 KB mindenre elég. - Steve Jobs

(#56031) Raggie válasza Petykemano (#56028) üzenetére


Raggie
őstag

"Mondjuk tételezzük fel, hogy 4-szer annyi lapka megy szerverbe, mint desktop piacra. És azt is tételezzük fel, hogy azóta már háromszor annyit eladtak. "
Ez a feltételezés csak tipp vagy valami alapján saccoltad be("educated guess").

Clint Eastwood FTW

(#56032) Petykemano válasza Raggie (#56031) üzenetére


Petykemano
veterán

A szám teljesen hasraütésszerű. Abból indultam ki, hogy biztos hiány van itt is. Volt ugye egy cikk, ahol az 1milliós ryzen sales ünnepelték. Ha az 1 millió kevés, akkor másutt biztos sokkal több kell. Azt gondolnám, hogy ha nem lenne szűkösség, akkor az AMD biztos kiadott volna egy 5600-at is, hiszen az olcsóbb szegmensben több fogy. De a rendelkezésére álló lapkákat el tudja adni magasabb árú termékként is.
Szóval a 4x annyi csak egy hasraütésszerű nagynak tűnő szám. Valójában lehet több is, vagy kevesebb. Fogalmam sincs, hogy a cloud cégek vagy mások milyen mennyiségben vásárolhatnak.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#56033) Raggie válasza Petykemano (#56032) üzenetére


Raggie
őstag

Értem, akkor azért itt lehet jelentősen rosszabb és jobb arány is azért, mert kvázi semmilyen információnk nincs erről arészről csak a piac és a hírek alapján ez tűnik kvázi reálisnak.
Értem. Korrektül tippeltél szerintem. :K

Clint Eastwood FTW

(#56034) Z10N


Z10N
veterán

Gigabyte unveils Radeon RX 6600 XT GAMING and EAGLE graphics cards

The tweet that is likely to be deleted claims that this Radeon model is ‘incredible for 1080p gaming’.

A 4K korszakban $400-ert :D

# sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"

(#56035) Petykemano


Petykemano
veterán

Videokardz szerint 160W lesz a 6600XT TDP-je
[link]

Van, aki ennek örül:
"It's about where Polaris (RX 480) landed, about 5(!) Yeats ago. Luckily, it's faster" [link]
Szegény...
Ha $349-ért jelentik be, akkor a polaris $229-es árához képest 50%-kal magasabb, miközben ha előzi az 5700X-et, akkor 100%-kal gyorsabb.
Azért ez évi 5-6%-os perf/$ javulás lenne!

Bejelentés:
"Today 11:30PM ET"
VAgyis magyar idő szerint elvileg holnap 5:30-kor.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#56036) Petykemano válasza Z10N (#56034) üzenetére


Petykemano
veterán

POwercolor is: [link]

Ez a lapka méretre akkora, mint a polaris, vagy a Navi 10.
Mégis a nevezéktanban elfoglalt helye alapján talán inkább azt várnánk, hogy egyszerűbb kivitel legyen. Az AMD demo képein egyventis kiszerelés szerepelt.
Ezeket a képeket elnézve nekem az az érzésem támad, hogy talán a kelleténél magasabb frekvenciára húzták és a kelleténél komolyabb hűtőt raknak rá, hogy erősenek és komolynak tűnjön és sokat lehessen elkérni érte.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#56037) Alogonomus válasza Petykemano (#56036) üzenetére


Alogonomus
őstag

Csak az történik, ami az eddigi összes AMD kártyánál. Ha már az Nvidia konkurens kártyája kettő és háromventis kivitelben van a piacon, akkor miért fogták volna vissza az RX 6600 XT kártyát egy határozottan gyengébb hűtéssel? Így még csendesebb is lehet.

(#56038) Petykemano válasza Alogonomus (#56037) üzenetére


Petykemano
veterán

> Csak az történik, ami az eddigi összes AMD kártyánál.

Igen, ez a baj ;)

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#56039) olymind1 válasza Petykemano (#56035) üzenetére


olymind1
senior tag

A 250 dolláros 7850 2 GB-hoz képest a 240 dolláros RX480 8 GB között is eltelt 4 év, a VRAM mennyisége megnégyszereződött, a teljesítmény duplázódott miközben az ár nem változott.

Most meg érezhető drágulással kapjuk csak meg a sebesség duplázást ráadásul 5 évvel később, miközben a ram mennyiség is marad 8 GB.

Ha +~45% árért kapjuk csak meg a +100% teljesítmény kapunk, akkor a P/P előrelépés kb fele akkora mint Polaris esetén volt, meg aztán jobban zsebbenyúlós kártya lesz ez így. Nem tetszik hogy vastagabban fog a gyártóknál a ceruza. :(

#56037 Alogonomus
A Sapphire a 200-230W-os RX570 Nitro+ 2 ventis hűtésével is meg tudta oldani csendesen a hűtését, ez még 50W-tal kevesebbet fog fogyasztani, de mivel nagynak és erősnek fog tűnni a kártya/hűtés biztosan többet is fognak elkérni érte. :U

[ Szerkesztve ]

(#56040) Alogonomus válasza olymind1 (#56039) üzenetére


Alogonomus
őstag

Kicsit soknak tűnik egy RX570-hez az a 200-230 watt. Nem RX580-ra gondoltál? Az RX580 Nitro+ rendszer evett az itteni tesztben együttesen 355 wattot.

(#56041) .Ishi. válasza Petykemano (#56038) üzenetére


.Ishi.
aktív tag

Ne is mondd, kíváncsi voltam, hogy mi lesz végül az RX 6600XT TDP-je, és hát azért na, jobbat vártam, mint 160W.

Kíváncsi voltam, hogy mit hoznak a pirosak/zöldek ebben a generációban 120W környékén, és ezek szerint, még várnom kell. :DDD

Lehet, hogy rosszul emlékszem, de Abu nem 100-120W-ról beszélt először? Ha tippelnem kéne, szerintem lehet, hogy ez volt az eredeti terv (lásd még az eredeti bejelentés az egyventis megoldásról), de aztán jött a megszokott szénné húzás.

[ Szerkesztve ]

(#56042) olymind1 válasza Alogonomus (#56040) üzenetére


olymind1
senior tag

Hmm, lehet, RX570 Nitro+ kártyámon volt egy 8 és egy 6 tűs tápcsatlakozó is, persze biztos nem fogyasztott 300 (150+75+75) W-ot. Guru3D szerint 170W körüli lehetett a fogyasztása. Akkor elég lehet a 6600XT-re is a 2 ventis hűtés is, ha az RX570re is elég volt.

(#56043) Petykemano válasza .Ishi. (#56041) üzenetére


Petykemano
veterán

"Lehet, hogy rosszul emlékszem, de Abu nem 100-120W-ról beszélt először? Ha tippelnem kéne, szerintem lehet, hogy ez volt az eredeti terv (lásd még az eredeti bejelentés az egyventis megoldásról), de aztán jött a megszokott szénné húzás."

Abu megszólalásaiban az is megtévesztő lehet, hogy az általa kapott/hangoztatott információk éppenséggel lehetnek csak a lapkára vonatkozó fogyasztási értékek is.
Simán lehet, hogy a 160W-os TDP-ben egy 100-120W-os lapkára vonatkoztatott érték van elrejtve a sorok között.

Megjegyzem több esetben tévedett:
"Árban az NV-hez lesz lőve. 6700XT a 3060 Ti-hez, míg a 6700 a 3060-hoz. 6700 elvileg drágább lesz, de gyorsabb is.

Aki olcsón akar VGA-t, majd a 6600-akra figyeljen. Azok 300 dollár alá jönnek, és a teljesítményük meglepően magas, a fogyasztásuk pedig túró."
[link]

"Bár nincs megerősítve megbízható forrásból, de úgy tudom, hogy a 12 GB-os 6700 lesz 430, a 6 GB-os pedig 380. A 6600-ak inkább 230-300 dollár között jönnek."
[link]

"Úgy néz ki, hogy a végső specek alapján nem fog sokat kajálni. 75-120 watt között lesznek. A teljesítményük lesz magas. A 6600 XT kb. 5700 szint."
[link]

Valójában a 6600/XT (Navi23) lett a 3060Ti-hez-hoz igazítva. És úgy tűnik nem lesznek a 6600-ak $300 alattiak. (pláne nem 230-300)
A 75-120W vonatkozhat persze lapkára és kártyára is. Ha úgy értelmezzük, hogy kártya, akkor valójában 120-160W lett és talán így a 6600 XT sem 5700 szint, hanem 5700X+

Persze nem hibáztatom abut, ő is kaphatott elavult, időközben megváltozott, vagy szándékosan félrevezető információkat.

[ Szerkesztve ]

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#56044) Z10N válasza Petykemano (#56035) üzenetére


Z10N
veterán

Az rx480 juniusban volt 5 eves. A 4G $199 volt. Ez pedig tuti, hogy $379 lesz. Ami pedig nem 50%, hanem 90% (KIELNCVEN!!!). Az AIB-ok meg alapbol $400+ indul, illetve megse, mert instant megy a scalper arazas.

Az rx470 $179-ral nyitott, rx570 $169. 5 ev alatt ugyanannyiert (tehat $199) elvarom a teljesitmeny duplazast (evi 20% adott szegmensben). Ami ugye a 2 evente 40% ami pont realis. Persze manapsag mar 30%-ert is ujjonganak. $379-ert akkor szerinted mennyit varnak?!

A 160W es a 3 ventis hutes pedig arrol arulkodik, hogy agyon fogjak feszelni a magas orajel miatt.

# sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"

(#56045) Z10N válasza Petykemano (#56036) üzenetére


Z10N
veterán

"It’s a mid-range card targeted at 1080p gaming."

2021-ben...
1080p lowend
1440p midrange
2160p highend

"Ez a lapka méretre akkora, mint a polaris, vagy a Navi 10.
Mégis a nevezéktanban elfoglalt helye alapján talán inkább azt várnánk, hogy egyszerűbb kivitel legyen. Az AMD demo képein egyventis kiszerelés szerepelt."
Szenne lesznek tuningolva. 160W-ra nem kell ekkora hutes. Az rx580 185W-hoz kisebb hutott raktak nemelyikre, de meg az rx5600 160W-ra is.

"Ezeket a képeket elnézve nekem az az érzésem támad, hogy talán a kelleténél magasabb frekvenciára húzták és a kelleténél komolyabb hűtőt raknak rá, hogy erősenek és komolynak tűnjön és sokat lehessen elkérni érte."
Jol latod. Ez meg mar csak a validalas miatt van, hogy "konnyebben" kiadj majd erte $400+. Mertha meglatnad az egyventis ref kartyat $379-ert kirohogned, mivel instant DOA :D Rosszabb, mint az 5500xt fiasko.

# sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"

(#56046) Z10N válasza olymind1 (#56039) üzenetére


Z10N
veterán

"A 250 dolláros 7850 2 GB-hoz képest a 240 dolláros RX480 8 GB között is eltelt 4 év, a VRAM mennyisége megnégyszereződött, a teljesítmény duplázódott miközben az ár nem változott."

HD7850 2G $249 2012 Aug
RX480 8G $239 2016 Jun

Igy van :K Es meg $10-ral olcsobb is volt, illetve csak 4 ev, ellenben az altalam emlitett 5 evvel. Sot a TPU-n visszenezve a 7850 vs. rx480 kozott 244% van, azaz majdnem ket es felszeres. Tehat amit korabban mondtam meg alul is volt meretezve boven.

"Most meg érezhető drágulással kapjuk csak meg a sebesség duplázást ráadásul 5 évvel később, miközben a ram mennyiség is marad 8 GB."
+1

"Nem tetszik hogy vastagabban fog a gyártóknál a ceruza."
Ez meg a masik, hogy mar az AIB-ok sem tartjak be az msrp-t.

"de mivel nagynak és erősnek fog tűnni a kártya/hűtés biztosan többet is fognak elkérni érte."
Erre megy ki a jatek. Undorito...

# sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"

(#56047) Z10N válasza Petykemano (#56043) üzenetére


Z10N
veterán

Tehat egyikse jott be.

-6700XT tularazott, $399-tol messze van
-6700 kimarat ($380-430 :D )
-nalam az olcso $150-200
-6600/xt sose lesz $300 alatt, tul lesz arazva
-$230 :DDD igen ennyi kene, hogy legyen a 6600xt, a non-xt pedig $199
-a turo fogyasztas nalam 100W alatt van, NV oldalon 80W
-75-120W :D a felso ertekenel is +33%-kal nagyobb lett
-"A teljesítményük lesz magas." Meg az aruk is, bar az elobbibe nem vagyok biztos :D

Ez egy ujabb fiasko.

# sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"

(#56048) .Ishi. válasza Z10N (#56047) üzenetére


.Ishi.
aktív tag

Igen, ez a "meglesz a 3060Ti is teljesítményben" nyilatkozatokban is erősen kételkedem. A Hardware Unboxed RX 6700XT 14 játék átlagában ( [link] ) is épphogy verte az RX 6700XT a 3060Ti-t, így az RX 6600XT-t a 3060 és a 3060Ti közé várom. (Mondjuk egy 2070 Super szintre.)

Meg arra is kíváncsi leszek, hogy egy kis undervolttal mi fog kiderülni, hogy eredetileg hova szánták ezt a kártyát. :D

(#56049) b.


b.
félisten

Úgy néz ki az RDNA3 csúcs 450-500W fogyasztással jön. [link]
és a csúcs Nvidia is. :(

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#56050) Petykemano válasza Z10N (#56044) üzenetére


Petykemano
veterán

Azért a $230-as árat citáltam, mert - asszem HSM - jelezte, hogy a polaris $199-229 árazása nagyon agresszív volt.
Ugyanakkor persze az igaz, hogy eltelt 5 év és igazán lehetne 8GB ma már olyan minimum, mint 5 éve a 4GB
Nem mellesleg a játékok meg is követelik. 4GB + 8x pcie3 esetén már érezni a hiányosságokat.

Mi várható ez alatt?
Talán $299-ért egy 6600, ami ha aa 6600Xt 100-120%-kal, akkor ez mondjuk 70-80%-kal gyorsabb , mint az rx 480. Ez nagyjából az 5700 szintje, ami $349 volt, tehát $50-ra olcsóbban már "előrelépés"
Aztán valahová RX480 +20-30%-ra érkezhet majd a navi24 $199-229, 2-4GB

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Útvonal

Fórumok  »  Videokártyák  »  AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.