Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
ata99
üzenetére
Sezrintem is számítanak a körülmények, a fogdosás is, meg persze az is, hogy időnként be legyenek indítva.
Nekem a Radeon 9800Pro-mat sikerült némi építési törmelék közül kimentem (kisebb vakolat darabok, hungarocell ilyesmi) előtte korábban egy évtizedig egy szekrény tetején lakott egy szobában, bármiféle letakarás vagy törődés nélkül. Pöccre indult, de azért látszottak rajta az évek. Egy ideje elektrosztatikus zacsiban le van tárolva, egy zárt dobozban, még a fénytől is óvva, szabályozott hőmérsékleten, de majd eljön az ő ideje is
-
ata99
tag
válasz
KROK640
üzenetére
Nekem az elállóságról az a véleményem, hogy azt nagyban befolyásolja az is, hogy milyen körülmények között volt tárolva és mennyire volt összefogdosva
Mert ugye a levegő magas páratartalma fokozza az oxidációs folyamatot, de az ujjainkon lévő savak meg hatványozzák az eredményt.
Van itt egy Sapphire HD4850-es, amit már megfogni sem merek, mert szó szerint potyognak le róla az alkatrészek. A nagyobbakat még vissza tudom forrasztani, de egy apróbb alkatrész nekem már gondokat okoz. Régebben a raplizó fekete-fehér TV-knél még nem volt gond kikapni belőle a lapot és átforrasztani az összes alkatrészt és utána megint elvoltál vele pár évig, de ezek már picit másabb méretekben készülnek. Amúgy az a 4850-es számomra is érthetetlen módon ad képet, de ha terhelni akarod, akkor jó ha egy korabeli belépőszintet ad csak le.
A 90-es években a Sinclair klónokat szoktam begyűjteni a falunkban és felvinni a gyár márkaszervizébe, ahol megvárásra megjavitották őket. Az ottani szervizesek az évekig a raktárokon álló alkatrészek tárolási körülményeire hivatkoztak az alkatrészek meghibásodásainak okaként... -
Pista0001
addikt
Köszi, ha felbukkan FW kábel kihagyhatatlan áron, akkor ezt kipróbálom. De amúgy gondolom, az is járható út, ha kiveszem a merevlemezt, és mondjuk usb-n kötöm a másik Macre. Ehhez minden rendelkezésre áll. A PB-t úgyis szét kell szedjem, hogy az odd kábelt be tudjam szerelni, amint megjön.
#120583: high life a javából

-
Multiplayer tetris verseny, mikozben varjuk az ebedet
2 GameBoy, 2025, Budapest.
-
válasz
Pista0001
üzenetére
Kozben rajottem, hogy mi lehet meg a legegyszerubb! Ha van most ott nalad valamilyen Mac, amin akad Firewire (akar beepitett, akar ugy, ha veszel FB marketplacen 1-2 gbp Apple Thunderbolt Firewire adaptert (en pl A$5-ert vettem par hete szinten FB marketplacen TB-Ethernetet broadcom chippel es TB-Firewiret)), akkor azzal ra tudod dugni a gepre, ki tudod ajanlani a notebook diskjet FW-n, ugy az asztali gepen le tudod gyalulni a particiokat, tudsz csinalni egy ures apple partition mapet es tudsz csinalni ra 2 particiot (egyik lesz az OS, a masikra megy a telepito), majd restoreolod a telepitot a 2. particiora es arrol mar be fog tudni bootolni a notebook es fel tudod majd telepiteni.
-
KROK640
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Igen, az úgy eléggé sz*r, amikor az ember efféle kényszerből vált. Én az 1700-as Celeront úgy tudtam gyorsan leváltani, hogy egy reggel beállított egy haver KPval a kezében, hogy a lapot mega procit most azonnal vinné. Igaz, hogy mondtam neki előző nap, hogy majd elakarom adni, de nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan. Ráadásul megint nyáriszünet volt. épp az előző nyáriszünetet toltam majdnem végig gép nélkül, szóval nem örültem. De a kapcsolataim kiválóak voltak, gyakorlatilag másnapra volt egy igen jó tuningos Athlon XP-m.

E2180, azért annyira nem rossz, nekem egy E2140-em van, ami 4800MHZ-es eredményt is ért már el, folyékony nitrogén mellett

Van egy haverom, ő az előző évtizedben váltott Bartonról E2220-ra. 2017 táján adtam neki egy E8600 CPU-t helyette, aztán intéztem neki 8GB RAMot a 2GB helyett, majd 1TB HDD is. Közben szerzett magának egy Q8400-at, és most itt tart, 2025-ben

Asrock 4Core Dual VSTA alaplap az jó kis mindenes lap volt a maga idejében, én is akartam olyat, de nem lett.
Ti 4200 alá menjen egy Barton, azzal korhű is lesz, sima vagy SP1-es XPvel.#120578 T0mBd1gg3R : Aha
-
Pikari
veterán
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Annyira azért ne költekezz a ti4200 miatt. Tartóstejet ne vegyél neki. Ezek a kártyák úgy hullanak, mint a legyek. Csodálkoznék, ha pár hét aktív használatnál többet bírna. Játszd ki, amit akarsz, és búcsúzz el tőle.
Egyetértek egyébként, a dx8 erősen a senki földje.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
siman vettem volna egy 6-700MHz-s Duron-n bele par ezerert, ah annyira kell egyetem miatta gep es eppen nuku ammo jobbra
ezek mar akkoris fruttiba kerultek, amikor az elso Barton-k megjelentek
lehet game kozben visszalepes, de sima office kozben meg pont semmi hatranya sincs -
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
KROK640
üzenetére
Én sem akartam még váltani, de lesarkaztam a Bartont és nagyon kellett a gép egyetem mellett. Egyre sz*rabb lett hétről hétre, folyton fagyott, míg egyszer csak nem indult.
Pénzem persze nem sok volt, kb 2008 legelején vettem egy Pentium E2180 procit, meg egy Asrock 4Core Dual VSTA alaplapot.
Ebben ugye volt ddr1 és ddr2, agp és pci-e is.
Áttettem az AGP-s 9800SE-t (2005 ősszel cseréltem a ti4200-at erre) meg az akkor már 2x512 ddr1-et és kész.
Azt hiszem 2008 szeptember körül sikerült 15 ezerért vennem egy pci-e HD3850-et meg 2x2 ddr2 800 ramot.Ez a vissza kell rázódni fizikialag mit jelent? Kondik?
Még felmerült bennem hogy celeron 2000 lesz a Radeon 7000-rel, elég is 1 gig ram, akár win 98 SE, és a ti4200 alá meg kéne valami erősebb, barton vagy p4, de akár 775 alja is és WinXP Meg nem ártan egy sata port, mert ezen nincs. Nagyon megszoktam a SSD-t, kellemetlen ez a sok várakozás
Ez a geforce 4 pont billeg a 98 és xp határán, 98-nak erős, xp-nek gyenge (talán core2, 8800gts jobb xp-hez)
-
KROK640
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Csak nem te is Deberceni vagy?
Celeron 366 nagy királyság, főleg ha van hozzá valami jó kis BX-es lapod, meg a többi ami kell

-
KROK640
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Így már értem, köszi a gyors összefoglalót.
Nekem anno a C2D korszakot sikerült átlépnem (nem igazán akartam, de anyagi okai is voltak annak, hogy át kellett lépjem) a nagyon tuningos Athlon XP-vel, aztán onnan Phenom 9500-ra váltottam.
Igen, azt mondani akartam, hogy ez ahol indul hol nem, ez idővel jobb lesz, vissza kell rázódjon a cucc

Amúgy vagy nagy P4, 2200-3000MHZ közötti, vagy tolj bele egy Barton 3200+-t. De én azért mennék P4 vonalon, mert ott a lap adott.
A két magosnak a Ti4200 mellé nincs értelme.Nekem meg a GeForce 3-asom volt ilyen. Anno nekem 366-os Celeronom volt és TNT2 M64-el szintén

Voodoo 2-m SLIben volt de már GeForce 2 MX400 mellett az 1700-as Celeronban. -
KROK640
nagyúr
válasz
GL820
üzenetére
Nekem akkor három lehetőség volt :
1. Tualatin Celeron 1300/1400MHZ
2. Duron 1300
3. Celeron 1700Sajna az utolsót választottam. A Tualatin alá pont ST6-os Abitot terveztem én is. Én is 11 hónap múlva Athlon XP-re váltottam, egyrészt akkor már érdekelt, hogy milyen az AMD, másrészt láttam már addigra, hogy a Tbred B-t mennyire lehet tuningolni. Na meg az ár.
"Én a magam részéről jobban kedveltem azt a korszakot, mint ezt a mostanit" --- szintén

-
Pista0001
addikt
frescho és Czo, köszi srácok.
FW kábelt szerezni talán nem olyan nagy kaland.
A nagyobb baj, hogy az összes többi Mac a háznál már inteles vagy Apple M-es.Otthon Budapesti vagyok, de nem vagyok otthon. Szívesen mennék, jó móka lenne ilyet látni. A1052, 1,33 GHz-es, 2003. szeptembertől volt, ha jól tájékozódtam. Az USB-s telepítő létrehozása lehet, hogy túlmutat a felkészültségemen, de majd meglátjuk. Egyelőre úgy tűnik, hogy mindkét ram slot rendben van, a Mobil 9600 pro is talán működik jól, de terhelést még nem kapott.
Úgy tűnik, találtam Angliában ODD kábelt. Az lenne a legegyszerűbb, ha ODD-ről tudnék telepíteni, valamint úgy is érezném jobban magam, ha komplett, minden téren működő gép lenne.

-
válasz
Pista0001
üzenetére
Milyebn modell ez? Kb 2003-tol mindegyik bootol USB-rol. Az a legegyszerubb, ha beledugsz egy USB-s pendrivera kiirt OSX telepitot (egyszeruen a telepito dvd imaget restoreold), majd open firmware commandokkal tudod bootra birni. Ha budapesti vagy es beugrassz, nalam van minden. FW kabel, FW kulso hdd, masik G4. Eletre tuduk kelteni. A csaladra jellemzo volt a GPU hiba (hullott a 15/17 is az ATI GPU-val, de hullott a 12"-es nVidia GeFore GPU-val is) illetve volt RAM slot hiba, amikor a ketto RAM slotbol az egyik nem megy. Szoval probald ki 1 rammal is, hol az egyik, hol a masik slotban.
szerk: Inteles geprol csak Inteles gepet tudsz targettel telepiteni, PowerPC-rol pedig, csak PowerPC gepet.
-
válasz
Pista0001
üzenetére
ChatGPT barátom szerint target módban is újra lehet telepíteni. Erről mit tudsz? Próbáltál ilyesmit? Ha tényleg működik, azonos gép kellene hozzá, jól gondolom?
Nem kell ugyanolyan gép, de honnan lesz Firewire cuccod, kábeled? Legalábbis G4 különböző variánsaival ment. Proci arch-nak viszont egyeznie kell, mert csak annyit csinál, hogy a másik gép vinyónak használja a gépet. Mac mini-Pro viszonylatban is ment, de azok meg Intelesek voltak. Viszont ha nincs kéznél minden, akkor sokkal nagyobb macera, mint kiírni DVD-re a telepítőt.
-
Pikari
veterán
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
esetleg 45.32
-
Pikari
veterán
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Nem minden játék működik minden kártya és driver kombinációjával. Melyik drivert tetted fel? Ti4200hoz érdemes valami 4x.x körülit feltenni.
-
T0mBd1gg3R
veterán
Azt nem tdujátok mi lehet az Unreal Tournament-tel?
Az R7000-ren tökéletesen futott
A GeFroce 4-en meg a menüben 5 sec /frame-em van (nem FPS) -
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
Pikari
üzenetére

Ja, jött még valami vele, bár gőzöm sincs ez honnan van:
Intel PIIX4 82371AB Socket7 AT alaplap
Pentium MMX 233
Némi EDO ram (4 slotba belefért 2x8MB + 2x4MB, van még 4 megás)
Némi SD ram (abból is van 3 slot, de van itthon több ramom is mint ami volt vele)
Egy régi motorháztetős gépem 'Gear' márkájú/feliratú 200W AT tápegysége
Optikai meghajtók (elhanyagolható érték, de az egyik az enyém volt, ez biztos, mert Omikron Debrecen matricás)Plusz egy Celeron 366 bele de el vannak hajolva a lábak (szerintem visszahajtható)
Szerk: Ez Slot 1Sajnos ezen csak PCI van és nincs bele VGA-m, így nem tudom kipróbálni (meg AT-hoz sincs billentyűzetem vagy átalakítóm, PS2-re volt USB-ról.
-
Pikari
veterán
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
A ti4200 eredetileg agp 4x csatolóval jött ki, mert más a fejlesztésekor nem is létezett, és csak később hozták ki az agp 8x-ra is képes változatokat, mint ami neked is van.
Akárhogyis, az a kártya sokkal gyorsabb már nem lesz, de egy 2.4 ghz fölötti p4-et azért belepattinthatsz, az némileg segíteni fog a 3dmarkban begyűjtött alacsony pontszámon is.
-
Pista0001
addikt
válasz
frescho
üzenetére
Remélhetőleg az újratelepítés megoldja, de ahhoz előbb kell az odd kábel. Vaaagy... ChatGPT barátom szerint target módban is újra lehet telepíteni. Erről mit tudsz? Próbáltál ilyesmit? Ha tényleg működik, azonos gép kellene hozzá, jól gondolom? Mac pro 2010-em van még, amin van FW, gondolom, arról nem tudnék erre 10.5.8-at telepíteni...
-
T0mBd1gg3R
veterán
válasz
KROK640
üzenetére
Ha rákeresel a korábbi hozzászólásaimra 2022-2023 környékéről látsz egy kis személyes történelmet.
Ezt a Ti4200-at cseréltem annak idején 9800SE-re (talán San Andreas miatt?) és akkoriban még nem adtam el ami megmaradt, vagy elromlott, vagy eltűnt, vagy odalett, vagy odaadtam valakinek, vagy ilyesmi.
A Bartont sikerült lesarkaznom, és Core2 lett helyette.Ezt a Cerkás konfigot anyámnak építettem 2008-2009 magasságában fellelt használt cuccokból. De így is jó kis időkapszula ahogy mondod, virult a lelkem
Szerintem a (mostmár) feleségem családja felől jött a lap+proci, a ram szintén az eredeti Barton konfigból, a HDD-t nem tudom.
Ez a hol indul-hol nem úgy tűnik jobb lett, lehet kellet pár üzemóra a kondiknak?
A probléma még ezzel a lappal, hogy csak AGP 4X. 3D Mark 2001-ben csak 6966 pontot kapott a Ti4200, másoknál 10e fölötti eredményeket látok. Azt feltételezem a 4X és a Cerka fogta vissza. Lehet kéne másik lap de akkor lehet P4 helyett Barton kéne? Vagy már inkább valami 2 magos? Sokat költeni nem akarok, pár ezresnél többet nem ölnék ebbe.
Eladással ilyen árkategóriában nem fogok szórakozni.
Amúgy volt korábban VooDoo2 és TNT2 M64 is még a 333 Celeron mellett, de valamiért ez a GeForce4 maradt meg mint igazi komoly kártya a szívemben. -
válasz
Pista0001
üzenetére
Csak megfogtad a hibát, remélhetőleg csak ennyi a baja
Ezeknél is előjött a korabeli PC-ket is nyomó ATI 7500/9000 forrasztási hiba. Gef MX-nél annyira nem jellemző, de az sem életbiztosítás abban a korban 
RAM-ra annyira nem finnyásak, legalábbis PC-ből simán át tudtam rakno a G3-ba SD-t, a G5-be meg DDR-t. G4-re nem emlékszem, az fel volt bővítve azt hiszem már amikor hozzám került. Átgondoltam: A G4 pro tuti úgy jött, mert az a marketingeseknél szolgált prospektus készítésre és ki volt már gyúrva.
-
Pikari
veterán
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Lehet találni kukázott 2.4-2.5 ghz körüli northwood pentium4eket, annál feljebb nincs értelme menni ti4200-al.
Egyébként a ti4200 és a savage kivételével semmi sem ér benne semmit, elektromos hulladék kb. (Értsd: alaplap+proci 2-3 ezer ft max.)
-
GL820
tag
válasz
KROK640
üzenetére
Nekem is volt akkoriban tua celeron, jó volt, de az alatta lévő Abit st6 alig több mint egy év elteltével megpusztult.
A tua celeronom után én athlon xp-re váltottam, bár ennek 2 oka volt: akkor már voltak tesztek a p4 celeronokról, így tudtam, hogy az nem kell, a másik ok pedig az ár volt. Emlékeim szerint majdnem kétszer drgább volt a p4, mint egy neki kb. megfelelő teljesítményű xp, de kicsit azért tartottam tőle, mert előtte AMD-m soha nem volt, de nem volt vele semmi gond. Én a magam részéről jobban kedveltem azt a korszakot, mint ezt a mostanit, persze ezzel talán nem vagyok itt egyedül.
A mostani tuás gépben 256 ram van csak, lehetne még fokozni, de nem éreztem szükségét, egyedül a ház ami nem korabeli, de annyi baj legyen. -
KROK640
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
ÓÓÓÓÓ frankó ilyen személyes kis időkapszulát nagyon frankó találni!
Mondjuk azt nem egészen értem, hogy 2500+ Bartonról váltottál 2GHZ-es Celeronra?Egyébként én mindenképp beledobnék egy erősebb procit, pl egy 2200-3000MHZ közötti P4-et. VAGY esetleg cserélnék valami jól megtuningolt Bartonra, de legalább egy NF2 Ultra + 3200+ Barton kombóra.
Akárhogy is, a mostani proci és lap együtt sem ér túl sokat, tippre azt mondanám, hogy ha elég messze veszik meg tőled, akkor a postaköltség többe lesz mint amennyit kérhetsz a cuccért.Nekem a GeForce 3-as VGAm ilyen, hogy sosem szeretném eladni, nekem az volt az első komolyabb (illetve a GeForce 2, de azt beleszámítattam a GeF3-ba annak idején, csak így tudtam váltani).
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Igazad van, de én ezt a határvonalat picit korábbra tenném : A Tualatin Celeronokra is igaz volt ez, főleg ha nem riadtál meg a tuningtól.
De emlékszem, hogy 2002-ben rengeteg 60-70 ezres komplett gépet tudtam összerakni játékra (nyilván másoknak), általában egy Tualatin Celeron volt a CPU, GeForce 2MX 400 32-64MB akkor még mindent is futtatott, a tehetősebbeknek esetleg GeForce 3, mellé 128-256MB RAM, és kész is volt a gép a nagyjából."Előtte sose volt ilyen" --- így van, én sem tudok előtte hasonló időszakról. Ami szomorú, hogy azóta sincs ez így

Egy normálisabb új VGA simán kéthavi fizetés, és az még csak a VGA, de a 2000-es évek elejéhez képest reálértéken az alaplapok és a CPU-k is drágultak, a drágább SSD-k miatt a ft/GB arány az utóbbi években alig javult, sőt 2012-höz képest még HDD-HDD összehasonlításban is romlottak. A DDR4 pár hete végre kezdett kellemes áron lenni (32GB-os KITet 21K-ért nézegettem) de ez is elmúlt
tegnap már ugyanaz a KIT 35 ezer volt. 
-
KROK640
nagyúr
válasz
GL820
üzenetére
Én akkor vettem a Wialemette Celeront mikor megjelent. Csak a paramléterei alapján kellett döntenem. Mentségemre leyen mondva, hogy akkor jelent meg a CPU, nem volt internetem, és tudtam, hogy mire a PC-s újságok letesztelik még 1-2 hónap. Úgy voltam vele, hogy egy platform a P4-el, és hát ezzel majd haver pár nappal korábban vett 1300@1733MHZ-es Tualatin Celeronja orra alá pörkölök. A nyers adatokon kívül (magasabb órajel, Quad Pumped 4×100MHZ FSB, SSE2, P4 Architechtúra) semmi más nem volt ami alátámaszthatott volna, hiszen kipróbálni sem volt lehetőségem, a gép nekem meg MOST kellett, mert ráadásul akkor már 1,5 hónapja nem volt otthon saját gépem (eladtam a 466-ost és nem vettem semmit a helyére) a nyári szünet meg telt. Még örültem is magamnak, hogy milyen jó, hogy ennyit vártam a gépvétellel, mert megérte, ez így remek vétel lesz. Megvettem. Ekkor jött a hideg zuhany, ugyanis Árpi 1733-ra húzott Tualatinja csúnyán eltángálta a vadi új P4 Celeront. Először azt hittem azért mert a bios 0KB L2 cache-t írt ki, így kicseréltettem a procit egy másikra, de csak 1700-as volt, végül így lett 1700-asom csak. Abban is 0KB L2 volt, szal tuti volt h a lap hibája, bios frissítés, meglett az elveszett L2 cache. Viszont a tempo ígyis változatlan volt, miután a bios frissült. Az 1733-as Tualatin Celeron megverte az 1700-as P4 cerkát, de még 1300MHZ-en is gyorsabb volt a P4-es 1700-as Celeronnál. így végül (kb félidőtől) 2266MHZ-re húzva (az 1733-as Tua még itt is utolérte) 3 faceliftet is megélve, mindössze 11 hónap után távozott a házból a P4 Celeron. Nem is volt kérdés mi veszi át a helyét, addigra már nyakig voltam az Athlon XP-kben, már le volt válogatva néhány spéci példány és úgy gondoltam, hogy itt az ideje a nagy Pentiumok teljesítménynek világába belépni. Ekkor jött a legendás Athlon XP-m. (1466 helyett 3 évig 2166MHZ-en használtam, utána pedig 1466@2669MHZ-en)
A poén, hogy az 1700-as Celeron ekkor kezdett iszonyúan elterjedni, és vagy 2-3 évig minden olcsó és középárú Inteles gép alapja lett, én meg nem győztem fogni a fejem, ahogy a falu megtelt ezekkel az 1700 Celeron alapú gépekkel, igazi népproci lett belőle. De legalább a nagytöbbségtől sokkal jobb gépem volt
ÚÚ, az tényleg eléggé kimaxolt Tua Celeron. Mennyi RAM van benne, 265MB? 512MB?
Nekem is eredetileg 1300-as Celeron (persze 1733-on
) volt a tervem, vagy 1400-as esetleg, 384MB RAMmal (annyim volt adott), meg GeForce 3 ment volna bele idővel, ami később meg is lett 128MB-os. -
Pista0001
addikt
válasz
frescho
üzenetére
Köszönöm, átnézem a linkelt oldalt, és próbálkozok, amivel tudok. Hosszabb távon elengedhetetlen lesz az odd "kábel" beszerzése, biztos vagyok benne, hogy kell majd szűz install. Szerencsére van még ide vinyóm, nem feltétlenül kell a benne levőt használnom.
Ja, eszembe jutott, hogy amikor annó összeraktam, 2 Hynix 512 megás ddr333 modult raktam bele, talán ezekkel nem kompatibilis. Ezekre a gépekre mennyire jellemző, hogy hisztiznek a ram-ra, mint a későbbiek? Most egy modul van csak benne, ami emlékeim szerint benne volt "eredetileg". Ez is 512-es, egy elég fura modul burkolt chipekkel. Bármelyik foglalatba teszem, nincs kép, viszont a nyitógomb melletti fehér led feléledt, folyamatosan világít, időnként kétszer röviden elalszik. A Hynixekkel nem világít ez az állapotjelző led.
Ezzel került hozzám:
-
T0mBd1gg3R
veterán
Sziasztok!
Anyum talált egy régi gépet otthon amit emlékszem hogy még én raktam össze és ideadta
Alap fehér ház
Modecom táp
Asus P4PE-X/TE alaplap
Celeron 2.0 S478 proci
2x256 DDR400 (még az Athlon XP 2500+ Barton gépemből)
Ennyah Digicolor GeForce4 Ti4200 128 8x AGP videokártya ilyen
20GB Quantum vinyó
A gyári procihűtőre egy Zalman 80-as venti van rákötegelőzve.Elsőre indult de a crt-n nem akart kép lenni elsőre
Átpasztáztam, megszenvedtem a hűtő fel-leszereléssel, találtam itthon 2x1gb ddr400-at, meg egy pata kábelt.Megnéztem egy másik táppal is.
Remélem nem gyötörtem meg a lapot. A tünet: be kell kapcsolni a tápegységet, várni egy picit (10-20-30 másodperc) és utána bekapcsolni, amugy nem indul.
Másik monitoron így már működött.
WinXP van rajta, találtam rajta egy 2009-es mai szemmel nevetséges önéletrajzomat
Mi lehet a baj? Táp? Alaplap tápáramkör? Nyák sérülés? Öreg kondik?
Mivel ez volt annak idején az első komoly vga-m még NF7+barton 2500-zal nagyon örülök, ezt SOHA nem adom el (a venti már picit hangosabb, és a műanyag hűtőrögzitő pöckök eltörtek ezért cserélve lettek fém csavarokra)
De a nem biztosan stabil működés és a vga-hoz gyenge teljesitmény miatt kéne vagy egy pentium bele vagy egy másik lap+proci.
A laphoz és a procihoz nem kötnek érzelmi szálak csak a vga-hoz. Mit javasoltok?
Ér valamit ez a lap/proci?

Szerk: Találtam itthon Radeon 7000 64MB és Savage 4 8MB kártyát is, azok is elindultak, 7000-ren lefutott a 3DMark 2001.
Raktam fel egy friss Nvidia drivert, valamivel összeakadhatott, pl a Catalyst-tal, még a crt-m is túl magas frissítést ír.
-
válasz
3shae
üzenetére
Köszi szépen
Jön a következő része, most készül a tok az SD kártyához. Ha meglesz, akkor szoftverezem, tesztelem, felveszem, vágom... A C16 lesz megszeretgetve, 64-ra bővítve, FGPA-zva és SD kártyával dúsítva 
TCFS nagyon tud és jó fej ember. A flamingós képen is ő lenne, de elvi okok miatt nem rakok fel olyan képet amiről valaki felismerhető.
Pista0001: Indítsd safe módban, esetleg próbálhatsz pram-ot resetelni is. Kombó lista (ebből PRAM, NV RAM, Disable extensions ami érdekes lehet, főként az utóbbi, de single módba is indíthatod CLI-vel, elvégre ez egy UNIX ):
-
Pista0001
addikt
válasz
Pista0001
üzenetére
* Most már kb 1,5 órája nem lép tovább. Egy energiatakarékos funkció viszont működik, a háttérvilágítás fényerejét lejjebb veszi, majd le is kapcsolja a képernyőt. A billentyűzetre reagál, visszakapcsolja mindkét kisebb energiaigényű állapotból. Egérkurzor van a képen, de nem mozdul se tapipadra, se usb-s egérre. Valahogy nem tudom verbose módban indítani?
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok
üzenetére
A mohaa konkrétan az 1997ben szabványosított 1.1-es opengl függvényeket használja renderelésre amik kb a voodoo1 és a permedia2 második generációs opengl drivereivel mutatkoztak be és a lényegük az, hogy a rendszermemóriába mallocolt memóriaterületeket renderelik velük mint ahogyan azt a 90es évek végéig szokás volt. A másik játékot nem ismerem.
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok
üzenetére
Ha a múlt század beli játékokban méred, akkor persze, hogy nincs, mivel azok ramból renderelnek fixfunkciós grafikai effektek használatával. Kb mintha ferrarit hasonlítanád a trabanttal 50 km/h útszakaszon. A picivel újabbak kyron el se indulnak, vagy egy nagyságrend beli sebességkülönbség alsó hangon.
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok
üzenetére
Én az athlonxp-t tartom annak a határvonalnak, ami elérte azt, hogy egy havi fizetésből meg tudtál venni egy olyan félgépet, ami minden akkori szoftvert és játékot nagyjából a csúcskategória szintjén futtatott.
Előtte sose volt ilyen, mert úgy kellett kuporgatni a pénzt rá.
-
GL820
tag
válasz
Pista0001
üzenetére
Az én 1156-os gépem is megvan még, igaz már nem nálam, eladtam, de a mai napig működik. i7 860-at vettem bele, szerintem még 2009-ben, bár ilyen régre már nem emlékszek tökéletes pontossággal. Arra viszont emlékszek, hogy a szomszédos város számtech. üzletében rendeltem, volt nekik egy fórumuk is, ahol is csodálkoztak rajta, hogy valaki így rögtön a válság után i7-es gépet kíván összeállítani. Pedig, ha tudták volna menniyt kuporgttam rá...de megérte!
Nálam itthon csak gtx 260 van most, ami korban passzol hozzá, persze nem a legideálisabb, de korhű, így ez kerül bele. -
envagyok
veterán
válasz
Pikari
üzenetére
"A parhelia egy dx8as kártya, a kyro2 meg talán dx6. Kb mintha gőzgépet hasonlítanál egy belsőégésű autóhoz."
Azért szerintem nagy különbség nincs köztük.
Matroxot Yutani tesztelte, ott kb gf3 ti200 - gf4 ti4200 szintet tudott: [link]
A kyro meg gf2gts szint.Egyébként fura nekem ez a 2001-2002 időszak.
Intel tökölt a p3-p4 vonalon, a ddr még nem jött, csak sdram vagy rambus, ott 2003-ra lett versenyképes a p4 , Amd sem forrta ki magát AthlonXP-vel, csak 2003-ra.
Igazából a p3 1.4S tualatin az 512k cache-el szerintem 2002 végén, 2002 elején jó cucc volt, főleg 2 procis kivitelben. -
Pikari
veterán
-
KROK640
nagyúr
válasz
GL820
üzenetére
Nekem azért elég széles ismerősi köröm volt, ráadásul eddigre már egy számtech boltban dolgoztam, szóval előbb vagy utóbb kb mindent láttam.
A Tua Celeron is kimaradt sajátként, helyette P4 Celeront vettem sajnos, azt gondoltam, hogy előremutatóbb lesz. A másik opció 1300-as Duron volt, az 1300-as Tua Celeron ellenében, ezk helyett lett 1700-as Wilamette Celeron, ami a legrosszabb választás volt a háromból
de sajnos nem tudtam akkor tesztelni. -
Pista0001
addikt
válasz
GL820
üzenetére
Annó én is csak leesett állal néztem, 2010. őszére aztán lett nekem is 1156-os, ami részben megvan a mai napig is. Úgy értem, az alaplapja.
A ram, ami benne van még ahhoz lett pár évre rá. Még a vga-t cseréltem a rammal együtt 5770-ről 7870-re, aztán kapitulált látszólag a gép. A vga-t és a procit eladtam, a ramot és a háttértárat használtam másik gépben, az alaplap szerencsére a nyakamon maradt. Nemrég sikerült újraéleszteni, kapott Xeont és jóval újabb és erősebb vga-t.Az 1366-ot nem engedtem el, én is nagyon szeretnék. Illetve "részben" már van egy 2010-es Mac pro képében, de szeretnék DIY Wines gépet is. Nálam a cél mATX alaplap (leginkább MSI X58M), ebbe szeretnék 2 vga-s rendszert.
A GTX260-at szerintem elengedném, kb egy 5770 teljesítménye 5870 fogyasztással. Ezek közül választanék hozzá vga-t attól függően, hogy a fogyasztás vagy a teljesítmény fontosabb.
Bármilyen modern tápot használhatsz hozzá, ha tartasz a korhűektől. A GTX-szel terhelve az a gép már belenyal a 300 wattba, a 400-as öreg és emellett alsópolcos táp ott már nem biztos, hogy elég stabil. Ez a video bemutat egy hasonló szituációt.
-
Pista0001
addikt
OS X töltőképernyő, láttam Youtube-os G4 videókban is. Az animált kék csík végigmegy, de nem történik semmi*, az animáció nem áll meg, nem fagy le.
* Záros határidőn belül. Eddig is percek alatt jutunk el, 10-15 percig vártam tegnap este, annyi idő alatt nem lépett tovább erről a töltőképernyőről.
-
GL820
tag
válasz
KROK640
üzenetére
Hát nekem nem volt a környezetemben senki, akinek lett volna ilyen, bár lett volna!
Van még itt a szekrényben egy asus p4t-m is, 1.7 willamette procival, talán 512 rammal, hozzá geforce 4 ti 4600, de ahhoz is ház meg táp kéne, nameg idő, hogy foglalkozzak vele, akkoriban mikor ez komolynak számított nekem csak tua p3 celeron volt, tehát itt is van motiváció, hogy összerakjam egyszer. -
KROK640
nagyúr
válasz
GL820
üzenetére
Nekem is kimaradt sajátként az X58, de volt olyan haver akinél láttam, csak 920-as meg 930-es procival, de ugyanígy 12GB RAMmal.
Az egyik gép meg is van, amit akkor volt alkalmam használgatni :
GIGABYTE GA-X58A-UD3R (8 SATA2 + 2 SATA3)
Intel Core i7 930 (2,8GHZ ; 8MB Cache; 1333MHZ; S1366)
2*Kingston 6GB DDR3-1333 CL9 TRIKIT (12GB ram)
SAPPHIRE HD5870 1024MB GDDR5 PCIE
SAMSUNG 1000GB F3 7200rpm 32Mb SATA2 HD103SJ (1TB rendszer)
6*WD 1500GB 5400rpm 64Mb SATA2 WD15EARS (9TB HDD)
CORSAIR TX750W
COOLERMASTER RC-692Win 7-re remek gép lesz. Igen a bepótolás az erős motiváció mind itt a topicban

-
KROK640
nagyúr
válasz
Fücsök007
üzenetére
2009 is 2010 körül van
Mondjuk nekem ezek 2010-esek inkább, mert akkor találkoztam velük, de tudom, hogy valamivel régebbiek, ezért is írtam, hogy 2010 körüli.
Az I5 6500 még túl új, épp most lett 10 éves. Bár lehet, hogy Win 7 alá jobb. Nekem 4th gen után 10th gen lett, azt ítéltem már meg elég ugrásnak. A 4th gen mos is megvan Win7 gépnek, bár már 8 hónapja húzódik rajta egy upgrade. -
Pikari
veterán
válasz
GL820
üzenetére
Ahogy krok mondja, az a táp egy nagy rakás fos, kb a kínai noname tápok szintje.
Ettől függetlenül arra, hogy naponta egyszer 10 percre bekapcsold és nézegesd, elég lesz.
Ha a hétvége komplett forma1-es futamát akarod replikálni rajta 5 órán keresztül játszva egy készre szerelt, lezárt gépházban, akkor nem, mert szétmennek a kondik, és a megnövekvő ripple elkezdheti tönkretenni az alaplapot.
-
GL820
tag
válasz
KROK640
üzenetére
Igen win7-et tervezek rá rakni, 2010 meg már 15 éve volt, az én fogalmaim szerint is az már retro, persze másnak lehet nem az még. Nézek akkor valami erősebbet hozzá, de ideiglenesen ezt rakom bele ha lesz ház is.
Anno emlékszek sajnos nekem nem futotta x58-as platformra, csak 1156-osra, de most bepótolom, ami akkor kimaradt! -
Fücsök007
őstag
válasz
KROK640
üzenetére
2009-es konfig, de ugye rufus win11 24H2 modernebb videókártyával még elindulna rajta, ezért félretrónak mondanám. Egyébként erre a célra jobb ma már például i6-6500 procis 2X8GB DDR3-as konfig, mellé XP-t még támogató vidókártya. Kevesebbet eszik, és win7 alatt már lesz olyan játék ami kihasználja az újabb utasításkészleteket ha mondjuk 2 videókártyás rendszert csinálunk dual boot mellett.
-
KROK640
nagyúr
válasz
GL820
üzenetére
Huh, jó kis 2010 körüli gép
Win7-re igen jó lesz. De még XPre is. Igen, durva, de ma már ez is bőven retro a fogalmaim szerint, de ezzel nem mindenki ért ám egyet a topicban.Tápból ez a lehető leggyengébb szériája volt a Chieftechnek, én mindenképp szereznék valami erősebbet és újabbat.
-
GL820
tag
Sziasztok!
Kedvet kaptam egy retro gép összeállításához, be is szereztem a hozzávalókat, amik a következők: MSI x58 pro
i7 950
12 GB ram
gtx 260
250 GB sata HDD
Tápom viszont csak ez van itthon: chieftec gps-400AA-101A.
Elég lesz ez hozzá, vagy ha valami nagyobba kell gondolkodjak, akkor mit ajánlanátok?
Ház is kell még persze, de azt majd vadászok egyet. -
Pista0001
addikt
válasz
envagyok
üzenetére
Van, nem halott. Tavaly amikor vettem a gépet szétszedtem, usb-44 pinnel rádugtam linuxos gépre, tudtam olvasni rajta az adatokat. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs rossz szektor pont valamelyik rendszer fájlban. Sajnos optikáról nem tudom indítani a gépet, mert az odd "kábele" nem élte túl a szerelést, szóval át kell gondolnom, hogyan tovább... Alkatrészt eddig nem rendeltem, mert nem tudtam, hogy a hozzá kapott táp a hibás, vagy a gép.
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok
üzenetére
A parhelia egy dx8as kártya, a kyro2 meg talán dx6. Kb mintha gőzgépet hasonlítanál egy belsőégésű autóhoz.
A másik dolog a northwood. Bizonyára hallottad a pletykákat, hogy azonos órajelen a tualatin magos pentium3 gyorsabb, mint az első willamette magos p4-ek. Ez igaz, de ehhez kései felsőkategóriás tulatin-támogatású alaplap kell (a coppermine alapú p3makat a northwood szétszedi), másrészt ezt úgy érték el, hogy a tualatin több tranzisztort tartalmaz és alacsonyabb csíkszélességgel készül, mint a willamette, A northwood azonos órajelen kb ugyanazt tudja, mint a willamette, viszont simán van 2 ghz fölötti proci is, szóval ha csak rommá nem húzod a pentium3-mat, a northwood nagyon el fog tőle húzni.
-
envagyok
veterán
Hasonlított össze valaki Matrox Parheliát Powervr Kyro II-vel?
Bár lehet cpu limites lesz, tervezek még egy P3 1.4S procis gépet összedobni.
Dátumilag kb rendben van 2002 januári a p3, a kyro 3001-2002, a parhelia 2002 nyár.Hogysn skálázódik a korai Nortwood a legutolsó p3-hoz képest?
Ahogy nézem 2002 januárban jött ki a 2.2-es, áprilisban a 2.4-es, lapok hozzá 845 és 850 chipsetesek voltak.
-
Pista0001
addikt
válasz
Pista0001
üzenetére
Ma is voltam bolhapiacon, tudtam venni 2 db kerek csatlakozós tápot, és mindkettő működik, a gép is bekapcsol.
A oprendszer sajnos nem indul, úgyhogy van még bütykölnivaló. Chime nincs, Alma van, alatta karikázás van, kép képernyő van, utána kék háttér előtt kis ablak almával, Mac OS X felirattal, futó kék csíkkal van, és egyelőre ennyi... -
arn
félisten
válasz
Pikari
üzenetére
A tnt ota kb ugyanaz a vesaja… gf3ig tuti. A rivas128e abban jobb, hogy tobb felbontast ismer, amugy epp annyira kompatibilis. A demoscene cuccok eleg jo benchmark, a jatekok ahhoz kepest szinte semmit se hasznalnak, csak par def felbontas es csok. A highend kartyakat ismerem, az alatt fogalmam nincs mit muveltek.
Nem epitek olyan gepet, ami nem kompatibilis - ez az elso, utana johet a kepminoseg, sebesseg, etc. a gf2gts/ultra vesaja kituno, meg 2000ben is ezekrol nyomtuk a dosos demokat.
-
Pikari
veterán
A vesa remeksége is csak elméleti jellegű, eleve az, hogy egyáltalán működik -e, alaplaptól függ. Pl nekem a GeForce2 MX-es kártyám VBE-je egész egyszerűen nem működött az akkori alaplapommal használva egy kompatibilitási hiba miatt, emiatt egy SiS 6326-os kártyát kellett használnom DOS játékokhoz. A geforce kártyáknak a fejlesztésekor már nem volt szempont, hogy a dosos és dx5ös játékok normálisan működjenek, és csak a saját dolgát nehezíti meg vele az ember, ha ezekhez ragaszkodik. Ha mindenképp win98 és nvidia kártya kell, akkor riva128, esetleg TNT1 (lehetőleg valami rohadt régi driverrel), azzal még minden pöcc-röff. Csak sajnos eléggé beszerezhetetlenek már ezek a kártyák.
-
arn
félisten
válasz
Pikari
üzenetére
A geforceok visszafele meno kompatibilitasa lehet jobb, mint pl egy korai 97-98as kartyae, nem a hw miatt, hanem mert kb ugy 99 vegetol csinaltak normalis drveket. Vesa detto remek, ugyanaz mint a tnt2e. A riva128e jobb. A p3 melle eszembe se jutna mast valasztani, mert egy tnt2ultra is lassu 99en tul (de igazabol 99ben is van ami maszik rajta), en ezeket mind vegigprobaltam.
Az 3dfx, matrox, etc mind rosszabb dos ala, mint egy gf, vesa de gyakran vga szempontjabol is. Illetve pl a gts az elso, aminek nem kozepszar analog kimenete van, es nvidia (ott speciel viszont jobb a v3/matrox).
-
-
Pikari
veterán
Az rendben van, hogy az "alá" jelent meg, de attól még a régebbi játékok egy része nem fut velük. Pl indításnál lefagynak, drivertől függően featurek hiányára panaszkodnak, vagy épp a dosos (vesa) implementáció hiányos, vagy használhatatlan. Feltételezem, hogy aki windows98os retró gépet épít, annak a fő célja az, hogy az adott platformra létező játékokat és szoftvereket a lehetőség szerint futtatni tudja.
Nyilván fordítva is igaz a dolog, tehát egy g200on vagy voodoo2-esen a 2000 utáni játékok nem fognak már rendesen működni, de azokhoz eleve az xp a jobb választás a modernebb videókártyákkal.
De ehhez tudni kéne, hogy mi a célja. Ha csak annyi, hogy időnként elindítsa a win98at, és nézegesse, akkor nyilvánvalóan akár egy fx5200 is jó lesz hozzá akár, annak is vannak jó 98as driverei. Ha az 1997es forma1es szezont, carmageddont, és hasonlókat akarja átélni, akkor a geforceot a hajára kenheti.
-
Pikari
veterán
válasz
petakpa1
üzenetére
Windows 98 mellé nem geforce való, hanem inkább ilyen matrox g200 meg voodoo2 szintű kártyák. Azokkal lehet átétélni nagy sikerrel az eredeti, win9x-hez készült játékokat (1996, 1997, 1998, 1999), mivel újabb videókártyákkal sok cucc egyáltalán el se indul.
ha 2000-2010 közötti játékokat akarsz futtatni, ahhoz jó lesz a p4, mellé téve inkább windows xp-vel, és valami combosabb, pixel és vertex shadereket is támogató erősebb videókártyával párosítva.
-
válasz
petakpa1
üzenetére
A Win98SE elég csalós, bár a leírt gépre fel kell menjen. Viszont általában nagy gyakorlat kell a telepítéshez, de ha már megvan a mit-hogyan-miért rutin, akkor gyorsan megy. Ki vannak dolgozva a driverek modern gépre is. Épp nemrég mentettem Zen2- ről egy feelinges képet :
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Vicces képek
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Napelem
- Autós topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
- Intel Core i7 9700 12mb 8core 4,7Ghz processzor
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 11900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Eladó Intel Core i7-4770 Processzor (LGA1150) több db
- Intel Core I3 9100f
- Ryzen 7 7800X3D +ASRock X870 PRO RS WIFI +32GB 6000MHz DDR5 kit! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre kiállítva)
- BESZÁMÍTÁS! Nintendo Switch V2 32GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- LENOVO ThinkCentre M93p (SFF)i5-4570,4GB DDR3,500GB SATA3 HDD,DVD,WIN10
- szinteÚJ Lenovo ThinkPad L14 Gen5 i7 155U 32GB 1TB FHD+
- AKCIÓ! BESZÁMÍTÁS! Részletfizetés 0% THM ÚJ RTX 5090 több típusban 3 év garanciával 27% áfával
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z270M i7 7700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman S2 TG ADATA 650W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Mert ugye a levegő magas páratartalma fokozza az oxidációs folyamatot, de az ujjainkon lévő savak meg hatványozzák az eredményt.
A doboz, tartozékok is kiváló állapotúak. Még Gban kolléga mentette nekem baráti áron.
A nagyobb baj, hogy az összes többi Mac a háznál már inteles vagy Apple M-es.