Hirdetés
- Mr.Csizmás: ncore free regisztráció
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
czundermák
aktív tag
válasz
KROK640
üzenetére
Akartam már kérdezni, hogy mi alapján nézed a sorozatszámhoz a CPU tuning teljesítményét? Nagyjából eligazodok a kódokban, de erre utaló jelet a neten sehol nem találtam, hogy ki lehetne bogarászni belőle. Nagyon top secret infó?
Végig nézném a prociimat, van vagy 150db s462-es XP-m, elég nagymintás teszt lehetne. -
KROK640
nagyúr
A sorozatszámát sajnos nem nagyon tudtam kibogarászni
csak egyéb jelekből kjövetkezetettem arra, hogy nem lehet túl jó, de pont azért számolunk, mert az előztes becslés lehet csalóka.A "ketchup NF7" pedig a piros NF7-es lapra utal (ketchup színük van szerintem). Léteznek Mustár (sárga) NF7-es lapok is.
Úgy 22-23 éve (tehát a saját koruk óta) hívom így őket. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Persze, ez az OKA volt annak amit leírtam.
Egy bizonyos árkategóriában tényleg olyan minimális különbség volt, hogy gyakorlatilag alaplap és doboz kinézetek közül válogattál, és gyakorlatilag nem lehetett melléfogni.pl anno úgy vadásztam lapot, hogy ASUS A7N8X-E DLX, Abit NF7, Chaintech 7NJS Zenith, DFI LANParty NFII Ultra B, Epox EP-8RDA6+ Pro közül kb mindegy, hogy melyik lesz. Végül a legelső helyen felsorolt ASUS A7N8X-E DLX lett.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Papíron a Prescott sokkal jobb, mert több az L2, de ne felejtsük el, hogy az elágazásbecslőhöz is hozzányúltak, és úgy emlékszem, meg a korabeli teszteken is úgy rémlik, hogy clock-to-clock sok esteben az NW megelőzte a Presit. A Prescottok clock-to-clock melegebbek voltak az NW-nél, kivéve ha valami nagyon jó Prescottot hasonlítasz egy rosszabbul sikerült (wafferben sokkal rosszabb helyről származó) Northwooddal.
A Northwood design 1500-tól volt skálázva 3400-ig (ment kicsit feljebb) míg a Prescott kifejezetten a magas órajelre volt kihegyezve, így magasabb órajelet lehetett vele elérni. De nem sokkal nagyobb teljesítménnyel.Northwoodból 2003 nyarán L. Árpi haveromnak volt 3069@4039-es HT-s NW-ja. Az akkor mindent is vitt, de még egy év múlva se kellett nézze a gépigényeket. Emlékszem, hogy az akkor még csak 1466@2200MHZ-es (2800+) Athlon XP-met is kielőzte mindenben, de hát nem csoda, hiszen az Athlon XP órajele éppen alig haladta meg a P4-es felét (és L2 cache is a fele volt, és HT sem volt).
Vagy ott volt Béla haverom 1600A-ja ami ment 3000MHZ-en, na az is érdekes gép volt a maga idején.Arra akarok kilyukadni, hogy a te Prescottod egy eléggé kivételes példány lehet, de alapvetően az átlag Prescottra nem feltétlenül igaz mindaz, ami a tiédre.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
mivel P4-ket mindenki IS huzta 3-3.2GHz-re meg joval feljebb is, muszaj volt olyan deszkat csinalniuk, amiben kiporog addig, es a VRM birja etetni eleg Amperrel
altalaban ezeket mar nagyon nem a csorik vettek meg a Celeron-k ala, szoval aki ki tudott kohogni egy 70-80k-s CPU-t ujan, az tudott venni ala 50-60k-s alaplapot is
gyartok az elso tulajnak fejlesztenek, nem annak aki majd 2-3 ev mulva mar hasznaltan atveszi
egyik gyarto csinal vmit, a masiknak is pariban kell lennie azzal, kulonben piacot veszit -
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
MSI 875P Neo FISR 2.0 kiváló lap volt tényleg. Érdekes, hogy azokban az időkben a nevesebb gyártók (Abit, ASUS, MSI) 865/875-re kiváló lapokat hoztak. Szinte mindegy volt melyiket választod, alig volt külünbség felszereltésgben vagy teljesítményben. Jóformán doboz és alaplap kinézetek között válogattál.
-
Nem, nem vagy képben, a kolléga jól írta hogy pont ez kell a retró világbajnoki eredményekhez, amint fentebb írtam a 865 az utolsó chipset, amivel ezt még meg lehet tenni, felette már nincs custom set, csak az unalmas fixált AGP/PCIe/PCI slot sebességek.
Úgy látom hogy kimaradtál a retró második osztályos évfolyamból, így sajnos évet kell ismételned. -
Sajnos pld a R9800Pro is leáll 4GHz környékén, a 4GHz+ AGP kindulási alapon indulásával. AGP nemtom, de a PCI 53 MHz- re ugrik 4.15GHz- en a kiinduló órajelekről.
de nem tudom mi köze az agp frekinek a cpu tuninghoz :
Fentebb írtam a javasolt tesztsort, abban az AGP frekinek is döntő jelentősége van, jó sok 3D teszt is figyel, ami egyaránt függ a CPU/VGA teljesítménytől.Nem csak CPU tuningról beszéltem, hanem egy általános DOS/Win98 használhatósági összpontszámról.
Az i865 az utolsó, ahol még a sima PCI órajel ia növelhető(gyakran leírtam, gondolom kihagytad), az AGP is az egekbe megy, pld XP alatt a HD3850AGP sem bírja ezt.
Megpróbáltam részletezni, hogy az Általad kihagyott postokat is összefoglaljam, ha mégis valamit nem értenél, nyugodtan kérdezz.
-
ata99
tag
Én meg közben átjárhatóvá tettem azt a 2 helyiséget, amelyikekben a régi cuccok voltak raktározva. Csak 2 lapot hagytam meg azokon kivül, amelyeket félre akarok tenni. Úgyhogy ha esetleg valakinek kellene próbalapnak egy A soc.-es PCCHIPS M848A az elviheti, ha felénk jár kirándulni. Mivel egy értéktelen lapról van szó, azt ne is várjátok, hogy becsomagoljam és elküldjem valahová.
Ha esetleg igy hirdetésnek minősülne, akkor úgy irom, hogy kölcsönadom, de nem kell visszaadni
-
válasz
DarthSun
üzenetére
PS :
Direkt villanásnyi külön hsz- ban - ha nem hajtod meg a NW- ot fullra, akkor nem tudod bizonyítani, hogy gyorsabb mint a mezei D0 Presim.
Én már bizonyítottam hogy sokkal gyorsabb, mint a korai PH tesztben(állításod is tükrözi, meg jópár egyéb hsz is, de ezek szintúgy nincsenek alátámasztva, hiteles, dátumbélyegzős, nickneves mentésekkel), most Te következel...elvégre a kiinduló véleményed az volt hogy ez nem így van, ma meg én már bizonyítottam, hogy az NW kb a pincében van már a sima D0 Presihez képest is.
Csak egy mai verseny döntheti el, le a kalappal a korhű tesztelő PH szakértők előtt, a mai erőviszonyokat viszont ők sem láthatták, nem voltak időutazók 20 évvel későbbre. -
Októberben kb.
Nálam most az AM3+ van a tesztpadon, Win3.1/3.11 műkszik standard módban(igen 3.11 is megy így, kiköböztem), védett mód nyomozás folyik, lehet 1-2 hónap, vagy 1-2 év is...mire megoldom.-FSB - tökmindegy, a legnagyobb resultokra törekedjünk, és az elérhető legnagyobb CPU tuningra. Valamint videó esetén is, csak egyeztetni kell egy azonos GPU- t, mely mindegyikőnknek rendelkezésére áll, brutál tuning evvel is megengedett.
- Aida, SPi ok.
- retró 3DMarkok elengedhetetlenek, főleg a 3DM01/03.
- Valamint be lehetne vonni a korábbi blogom tesztsorát is. -
válasz
envagyok
üzenetére
NW 3.4 gyenge, kicsire tuningolható(nagyobb a csíkszélesség, az NW alapértelmezésben elmarad a def Presitől, ezt nyilván a korai tesztekben a PH szakértők sem sejtették, utólag modern moddolt XP- vel már nyilvánvaló). Presi 3GHz @4150 szinte állva hagyja.
3.4 GHz Presivel lehet esélyed, attól függ milyen a lap, IS7 persze nem tudja ezt, összetetteb lap, több szolgáltatással, de nagyon elmarad sztem a mezei, és válogatottan kiugró spec P4P800- hoz képest.Az állításod szerint a PH korai tesztben nem jobb a Presi...sztem akkor még nem tudták...
...szóval itt is azt mondom jöhet a fent leírt paraméterekkel a versenyteszt, a konfigom ellen, semmiféle S478 nem képes elérni azt a szintet, ez világviszonylatban is kivételes kitt, nem véletlen ért el 3 világrekordot.Amúgy érdekes, itt sokan-sokan pedáloznak kiemelkedő vasakkal, vagy véleményekkel, de ezekhez kapcsolódó érvényes képmentéseket nem látok(jó, azért néha előfordult, de azokat a meglévő konfigjaim rendre lenyomták)....
...erről ennyit... -
ata99
tag
válasz
czundermák
üzenetére
Egy MSI MS-6337-esben magasabbra sikerült felrugdalnom az 1.3-as cerkát, mint az ABIT ST-6-osban.
Azért azt tegyük hozzá, hogy kezdő tunningos tudással. Előtte azért tartottam magamat ahhoz, amit a haverok mondtak, hogy 10%-tól többet ne tegyek rá, mert abból gond nem lehet. És úgy is szokott lenni. 100-ról 110-re emelve az fsb-t még nem történt semmi, de 111-en már bekrepált az alaplapi recsegő.
Szerintem az MSI tunningos lapjai ezőte már mind elhullhattak, mert tapasztalataim szerint nem nagyon ügyeltek a csipszetek hűtésére, vagy rossz lehetett a gyártási technológiájuk. Akkoriban a nálam kikötött elhullott lapok kb fele MSI volt, de később már kezdte őket behozni az ASUS
A 775-ős platformra is inkább egy Gigabyte lapot hagytam meg, mert az ASUS P5B-n is szinte sütött. -
envagyok
veterán
válasz
envagyok
üzenetére
Egyébként kíváncsi lennék, hogy mi lett volna a Pentium 4 prescottból, ha maradt volna a Nortwood 20 pipeline felépítés 1MB L2 cache-el, kisebb csíkszélességen.
Szerintem jobb lenne, a 31 pipeline felépítés rettenet hosszú.
Csinálhatott ilyen engineering sample procit az intel? -
válasz
czundermák
üzenetére
Egyetértek a full hsz- al, annyit felejtettem esetleg ki, hogy a nálam levő P4P800 kifogott példány, ahogy a benne levő 3GHz Prescott is kivételes(ahogy írod, ki kell fogni - pontosan). Evvel a kittel sztem úgy tippelem, hogy bármelyik IC7- et tönkreverem, még akkor is ha az utóbbiban 3.4GHz Prescott figyel alapból.
Nem csalás-nem ámítás - bárki kiállhat a csodalapom ellen, veszíteni fog
....léghűtés játszik, a nitrogénes HOC team-komplett labor izék más tészta. -
envagyok
veterán
-
jokeph
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
MSI 875P Neo FISR 2.0 kiváló lap volt (volt ilyenem), az 500 MHZ-es ramokat lehetett 500 MHZ-en hajtani trükk nélkül pl. Felszereltsége példás, felépítése bőven jó. A lapra hegesztett CoreCell OC chip és a hozzáadott szoftver is jól működött.
-
Fücsök007
őstag
-
czundermák
aktív tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Nagyon jó lapok a P4P800-ak, még az SE is baromi tuningos. Összességében a 865 valamivel többet szokott menni, mint a 875. Abban viszont vitára szálnék, hogy egyik gyártó csúcs lapja a másiknál rosszabb lenne. MSI-t nem igazán látok soha példaként említve, pedig akkoriban már azok is szépet léptek. Említhetném az Epoxot is, főleg ebben az időszakban elég jelentős minőséget képviselt.
Hogy kilyukadjak arra amit mondani szeretnék, lapot is ugyanúgy ki kell fogni, mint a CPU-t. Volt időszak egy évtizeddel ezelőtt, mikor a két IC7 MAX3, és az IC7 G a mezei IC7 mellett teljesen feleslegesnek érződött retróra , annyival jobban ment az a lap. Azóta elengedtem ezt a vonalat, a Max 3 csak teszt okán lett megtartva, és teljesen át álltam a korai chipsetekre, 850-es rambussal autentikusabbnak éreztem a P4-et, mint egy foglalat életciklus végi felső kategóriás lapban. Arról nem is beszélve, hogy egy Athlon64 erre a korra bőven komolyabb erőt képviselt már, mikor kiforrott technika lett a 875-ös chipset.
-
Holnap megérkezik az FT1, kíváncsi leszek. A frekigörbe alapján a mélyek tudják a 40kilós frontjaimat, 10Hz környékén még 0Db az 1KHz- hez viszonyított szint. A magas gondolom nem lesz olyan részletező, mint a nagy ládákon, de FT1Pro- t nem mertem, állítólag rezonálhat 100Hz alatt az 1mikrononos extra nagy membrán, ha intenzív mély van a forrásban, valamint 30Hz alatt azért esik kissé.
Csak azért kell, mert a szomszéd este-éjjel sír, akkor is ha halkan hallgatom a nagy dobozokat.
Tippre a retró Tyrian is jó lesz rajta
. -
Pista0001
addikt
Érdekes ez az S462 megoldás. Nincs közel se minden lapon meg az a 4 furat, így maga a rögzítés se tekinthető univerzális S462-nek. Kiváncsi vagyok, hogy benne van-e az AMD specifikációban, vagy valami gentlemen's aggreement az alaplap gyártók között, amire aztán ráállt pár hűtőgyártó is?
-
IC7 keresett, már aki képben van a kategóriájával. Nekem nincs.
P4P800- am a legjobb sztem, mármint tuningolhatóságban, tippre nem nyomja le az IC7.
Nagyon pörög az abszolút CPU órajel és az AGP/PCI órajel is, már amelyik kártya bírja, de sikerült hangkártyát, Voodoot és VGA- t is kiválasztanom, melyek birják az embertelen tempót, amit a P4P800 diktál. -
czundermák
aktív tag
válasz
envagyok
üzenetére
Alaplapoknál a jobb-rosszabb vonal eleve nehezen értelmezhető. Az IC7 csúcskategóriás cucc volt azért keresik, nem feltétlenül a teljesítmény miatt. A retró már csak ilyen, dolgok fel vannak hypeolva, mások meg alig. Egyébként volt az Abitnak egy másik 865-ös lapja, az AI7, ami megintcsak jóformán semmiben nem tér el az említett két típustól. Információim nem biztos, hogy pontosak, de talán ez később jött ki mint az IS7.
-
envagyok
veterán
válasz
czundermák
üzenetére
Ledöbbentem most, hogy jobbnak mondják, mint az IC7-est.
Aztán mindenki az IC7-est vadássza. -
Pista0001
addikt
S462-re szeretnéd? Az nem s754/939/AM2/stb lefogató?
-
czundermák
aktív tag
válasz
KROK640
üzenetére
Az Abit előszeretettel használta ezt a módszert, de a többi gyártónak sem kell szégyenkeznie.
Nagyjából 10db IC és néhány smd kondi kivételével egyformák a lapok, és így olcsóbb volt, mint típusonként új nyákot felszitázni.Az IS7 egy elég jó lap volt, minden felszereltségben. Legalábbis én kedvelem.
-
Köszi a tippeket.
-
Pista0001
addikt
CNPS9500/9700/9900 is van, előbbihez mellékeltek még S478-hoz rögzítést, utóbbi kettőhöz már nem a PH! tesztek és a gyártó weboldala szerint.
Sokszor az jelenthet problémát, hogy az ilyen régi hűtőkhöz elkallódnak a nem használt rögzítő kitek. A 7000 még inkább régi éra, a 9000-esek modernebb hűtők jó eséllyel tovább használták 775-ön vagy valami AMx foglalaton, a 478 sokszor nincs meg ahhoz sem, amihez amúgy volt.
-
Pista0001
addikt
válasz
Rowon
üzenetére
Régebbi Scythe-ok, pl Ninja rev A, Rev B (Mini, Copper
). Nagy általánosságban szerintem úgy 2003-2006. erős korszak volt. Nézegess PH! hűtő teszteket ebből a korszalb, de a hűtős hírekből is tájékozódhatsz, mindegyikben említik, milyen foglalatokhoz volt melékelt rögzítő szett. -
válasz
Rowon
üzenetére
Asus SilentKnight , TT SilentTower pld.
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
Igen, 2400-asból volt egy rakás féle. Most hogy így mondod, igen, HT-s 800-as NW, de volt 400-as NW, volt 533-as Prescott, de rémlik mintha 800-as Prescott is lett volna belőle.
Celeron D, 256KB L2-vel az azért sokkal jobb mint a 128-as.Egyetértek, a P4 ha nincs tuning a tervben, ha viszont igen, akkor jól megrántva a Celeron jobb lehet, főleg játszani.
-
válasz
czundermák
üzenetére
Ebbe a lapba:

-
KROK640
nagyúr
válasz
Rowon
üzenetére
Szerintem ezt Pikarinnak akartad írni, amit meg neki, azt nekem.
A lényeg az, hogy Celeron D, 2800-as jó eséllyel fog menni 4GHZ-en, ráadásul nem 128 hanem 256KB L2 van benne. A P4 meg 533-as NW, szóval 3GHZ körül kifullad.
Én a Celeront választanám ha tuning is képbe kerül. Ha nem, akkor a P4-et. -
czundermák
aktív tag
válasz
Rowon
üzenetére
Tuning van tervben? Abban az esetben ezt válaszd, bőven 3200-3400 körül mehetne érdemlegesen. Amennyiben a tuning felejtős, még így is erősebbnek tippelem a Northwood P4-et, hogy Prescott a Celeronod. Milyen alaplapba szánod?
Szerk: Ebben az esetben, érték szempontból a P4 és, ha nincs tuning akkor is a P4 jobban megéri.
-
válasz
czundermák
üzenetére
Köszi! Nem akarok tuningolni, csak azon gondolkozom, hogy melyiket tartsam meg.
-
válasz
czundermák
üzenetére
-
czundermák
aktív tag
válasz
KROK640
üzenetére
Volt 2400-as Northwood 800/HT-val, valószínűleg az a legerősebb 2400-as P4.
A Celeron gyengébb lesz, mint a P4.
A 2700-ig húzott 2GHz-es sem fogta meg a 2400/400-as Northwood P4-et, volt köztük 10-15%, azt a maradék 300 MHz nem valószínű, hogy ledolgozza. Talán, ha Prescott az a Celeron, úgy valahol egálban lehetnek, de akkor sem tennék sokat a Celeronra.
Szerk: Közben ki is derült, egyértelműen a P4, ha nincs tuning tervben. -
KROK640
nagyúr
válasz
Rowon
üzenetére
A V8-as Ford vagy a V8-as Chevrolet lesz a gyorsabb? jellegű kérdés volt ez így.
Milyen magos az a Celeron?
A Pentium 4 feltételezem Northwood (bár 533-as Prescott is lehet).
No meg miben? Régi játékokban szinte biztos, hogy a Celeronnal jársz jobban, de újabbakban vagy más programokban lehet, hogy a P4-el. Ráadásul ha a tuning is képben van, akkor én inkább a P4-et választanám. -
Sziasztok,
Intel Celeron 3.0 Ghz és Intel Pentium 4 2.4 Ghz processzorok közül melyik lehet az erősebb? Mindkettő PGA478.
-
10 hónap alatt 11860 komment

-
Vangelis
félisten
Találtam valami régi p3 masinát, ma megpróbálom beröffenteni

-
válasz
KROK640
üzenetére
Ez továbbra is tőzsgyökeres retró program, a szoftver+oprendszer azzá teszi, a vas a másik a primitív egyenletben, hiába modern -
1x0 és
0x1 is nulla
, a nulla nyilván a totális retró szinonímája, mármint nem szintben, hanem matek szerint.Most kapaszkodj meg...Quake-II változat DOS alatt, szimplán Q2D az átirat neve, FHD- ben betakar mintegy 2GB rendszer RAMot, videókártyából a 2GB fedélzeti RAMos kevés neki, 4-6Gigás videóval már elfogadja a FHD beállítást. És igen, DOS retrókockás SW renderrel nagyfelbontásban szebb a kép, mint Win alatt 3D gyorsítással

Ajánlott SSD- ről futtatni, valamint a smartdrv- t is betölteni, ha nem akarok 5 percet várni az indulására, így már kb 10mp alatt elindul.Pontgyűjtés : kevés embert érdekel, de hát picit bele lehet csapni a lecsóba, a 4 világrekord azért icipicit odavág, és 3 realretró vassal, csak a negyedik ment böszme vas+retró oprendszerrel.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Igen, sokunknak kiborult itt. Nekem néha vannak "jobb" időszakaim, mikor annyira nem tudok foglalkozni a retroval

Persze, a régi retro megy minden patch nélkül. De az olyanokat is imádom mint pl a Flat Out 1 (szemben a 2-vel) : mindenféle mókolás nélkül fut mai gépen is
Sőt, érdekes megnézni, hogy a FO1 az eredetileg 2000MHZ 1C1T CPU (P4 vagy Athlon XP 2400+), 512MB RAM, 128MB VRAM igény egy modern gépen hogy tud elnyújtózkodni FHDben
A RAM igénye nagyon nem nő, viszont képes 600MB VRAMot is befoglalni, amit 2005 februárjában nem sok kártya tudott volna megadni neki. Igaz akoriban FHD-ben ultrán se sokan játszottak."A pontgyűjtés egy másik feladata" --- de ilyenkor a foglalkozás eléri célját

-
2005/02 :
Ezek után kijelenthető, hogy az ATI Radeon X850 XT Platinum Edition a nagy átlagot tekintve jelenleg tényleg a leggyorsabb videokártya a piacon. Most pedig lássuk, hogy világ legdrágább otthoni használatra szánt videokártyái (Radeon X800 Pro/XL/XT; X850 XT PE; GeForce 6800 GT/Ultra) hogyan viszonyulnak egymáshoz.Radeon fronton az akkori legerősebb az X850 XT PE PCIe, ez az utolsó melynek még van Radeon Win98 drivere, ez még kell a madness gépeimhez. Sok jelentősége nincs persze, mivel ez a kártya kicsit gyorsabb csak a 6800 Ultránál, utóbbit pedig a 7800/900GTX keresztben lenyeli. Csak a Win98 leggyorsabb Radeon szempontból van életképessége az egyik madness gépembe.
-
válasz
KROK640
üzenetére

A gyógyszerem pár éve borult ki
, bár közben találtam pár szemet, volt amolyan középretró teszt is, meg realretró is, bár utóbbi is erősen antinaptárazottnak számít a R9800Pro videóval, de pont ez volt a cél, le is írtam a blogban, hogy miért is. Címlapos írásnak el is vetettem, de többen is javasolták, végül bekerült.Félreértés ne essék, a fentebb közölt Sandra és Q3 tesztek esetén is a gép már napi használatra van belőve, így gamelek, vagy DOS alatt kevergetek vele(meg asszem Win98 alatt is elegendő talán a 4GHz), tehát használom is. Egy realretró gépnek is megvan a vitathatatlan előnye, mindenféle modern peccs nélkül is működik, de a modern, ultragyors, hát mit ne mondjak, pld a Tyrian setupjában P1 is választható, de még ott is látok némi remegést az erőben, madnessen természetesen ez vajsima.
A pontgyűjtés egy másik feladata, csak akkor feszítem maxra, amúgy a fenti nyugis beállításokkal megy.
-
válasz
ricsip
üzenetére
Nyilván.
XP esetén(kezel sokmagot) pld durva tesztpontok vannak, reménytelen behozni, meg hát ott a videókártya is a GTX980Ti- ig terjedhet.
A Win98 kategória lényege hogy bitang nehéz modern gépre felpakolni. Emiatt lehet vele feelingezni, nagyképűsködni, már akinek sikerül.
A fenti képmentések alatt a proci+videó is lábujjhegyen, lényegében, energiatakarékos, napi használósban ment.
Kicsit meghajtva, és a 7900GTX bepakolva főkártyának x16 sávval...
...itt ugrik a kacsa a vízbe - ebben lazán tartom a Win98/világrekordot, és persze szerény vagyok
. -
válasz
DarthSun
üzenetére
Köszi, pontosan így vagyok én is, örülök az optikai egérnek, van pár korabeli retro stílusú PS/2 egér, igazi megváltás volt anno amikor végre megjelentek.
Egyedül a 486-os Laptopban lévő TrackBall / hanyatt-egeret szerettem, érdekes módon azt sosem kellett takarítani. -
hobizoli
nagyúr
erdekes, de nekem Radeon kartyaval nem megy a Q3 sehogy
RX580-l se ment, RX6750XT-vel se, meg a RX7900GRE-vel sem megy
hogyan lehet a video reszet full alaphelyzetbe rakni...?
a GTX1080-l siman ment -
Vogonson kértek Sandra és Q3 tesztet madness Win98 gépről, ide is bepakolom.
R3800X+QFX4500(NV7800GTX), CPU @4GHz fix, GPU alapórajel.
Sandra:
Q3 beállítások :
Teszt :
DOS Doom benchet is kértek, avval is jövök majd. -
Grat ! Kellemesebb optikai egérrel nyomulni. SS7 lapon nekem is sikerült bemadzagolni, kettőn is valami szabványtalan tüskesor van.
PS2 optikait meg beszereztem párat már régebben, nem is néztem hogy lehet-e még kapni.
Madness gépekhez is kell, bár néztem hogy még a B450- en is van soros port, de nem vezettem ki golyós egérhez
. -
Sziasztok!
Végre sikeresen bekötöttem PS/2 egér kivezetést APC Predator 747 lapomra,
akinek van ilyen és még nincs rajta, segítség lehet, amert gyári manualban nem, hogy rosszul de nem is olyan 5p csati van rajta a lapon... hanem 9p.
5p (amiből 1 NC) között is létezik több féle kiosztás, mindig ellenőrizni kell a PS/2 egér kiosztással és csatlakozóval összemérni.
Szóval 9p alaplapi tüskesor 2 sorban, persze, hogy mindkét sorban van használva 2 pin, nehogy az egy soros jó legyen rá:
Gyárlag 5pines PS/2 kivezetést alakítottam át, amihez 2 vezetéket külön műanyag hüvelybe áttettem, a legjobb volna kitermelt speaker 4p, csak azt nem találtam éppen szabadon, így reset / LED 2p lett egy kis odafigyeléssel, hogy hova kell dugni.No pin. o GND
Data o o NC
+ 5V o o NC
' NC o o NC
' NC o o Clock -
válasz
KROK640
üzenetére
A foglaltvaltasnak ehhez semmi koze. Pl. ha novelni akarod a felveheto aramot, akkor pl tobb VCC/GND padot raksz a CPU-ra, azaz valtozik a labak szama. Ha noveled a PCI-E laneket a CPU-bol, akkor is valtozik a labak szama. Ha valtoztatod a memoriat (DDR3-DDR4 pl) akkor is valtozhat a szukseges vezetosavok szama, azaz valtozhat a labak szama. Nyilvan, kitalalhatna az intel olyat, hogy felugrik mittomen LGA4000 foglalatra, majd lesz egy csomo nem hasznalt pad a CPU aljan. Viszont ez foloslegesen novelne a meretet, ezzel a koltsegeket, stb.
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
"Z chipsetes lap sem kell a tuningoz" -- Ezt a saját lapomon is észrevettem. Itt ugyan BFBnek hívják és nem klasszikus freelockos módon, de non-K CPU-t tudok tuningolni B-s lapban

-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
óóó hát ezt nem gondoltam volna.
-
Így van, még annyi hogy Z chipsetes lap sem kell a tuningoz. Letiltott Management Engine-al lehet húzni windows alatt unlocked procit, teljesen mindegy milyen a chipset. A H110-esben is szabadon álíltható a szorzó még a biosban is engedi nálam de néha bugos lesz a turbó tőle.
Xeon proci is megy letiltott ME melett.
Sőt ha azt vesszük akkor elvileg chipset sem kellene, pcie hub-al rá lehet kötni mindent ami kell. (bár az lpc, superio... nem tudom hova van kötve) -
válasz
KROK640
üzenetére
A foglalat nem szamit. Az Intel eszaki HID "DMI" protokollt hasznal kb 20 eve. Amikor az eszaki hid bekerult a prociba, kifele onnan, a memoriavezerlo labai a memoriahoz es a megmaradt deli hidhoz a DMI, valamit az X. darab PCI-E lane log ki a szokasos tobbi (aram, gnd, clock, reset, stb) labakon kivul. Elmeletileg, barmilyen DMI kepes deli hidat rarittyentessz az alaplapra, az minden DMI-t hasznalo tobbi cuccal (tehat akar egy eszaki hiddal, akar kozvetlen az eszaki hidat tartalmazo CPU-val) menni fog. Azaz, elmeletben, lehetne epiteni olyan LGA1200-as alaplapot peldaul, amin egy ICH 10 van a kulvilag iranyaba.
-
válasz
KROK640
üzenetére
A foglalat és lábszám az egy dolog, bekötés a lényeg.
10gen-nél (comet lake) kicsit csalóka a helyzet mivel nálam BGA1440 van konvertálva LGA1151-re. [link]

Xeon-t ír rá mivel az ME verzió az CORP amit ráraktam hogy igény esetén Xeon procit is kezeljen a lap. Amúgy hót közönséges low end MSI H110 lapról van szó. Nyilván nem ésszerű egy 8 magosat ilyenbe használni, ez miatt csak olyan 4.6ghz all core órajel megy és fixen max 85w-ig használható, ez felett lekapcsol, egyszerűen kevés a VRM ilyenhez. Egyébként 5.2ghz all core órajelet is tud ez a proci (windows alatt xtu-val állítottam, bios néha bugzik a szorzótól). Szóval szerintem jól sikerült a 10 gen intelnél, ez még valós 8 mag 16 szál, nem ilyen p meg e core keverés.Most van egy projektem logoutra folyamatban Z170-es lappal is 9400F procival, a korai kódokkal volt lehetőség BCK húzásra is mivel skylake-nél már külön volt a pcie/igp clock a bck-tól szóval lehetett húzni fix szorzós procit is.
Netes források szerint DDR3-at is támogat, ezt nem próbáltam de mivel skylake leszármazott ez is csak a sokadik refresh-e ezért minden probléma nélkül kell támogatni azt is. -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Igen, akkor jól tudtam, hogy semmi köze az eredeti Abithoz.
NER feliratos alaplap? Kérem
Sőt egy KROK márkásat is 
Igen ez a cserélgehteő Bios tök jó

"chipsetes 1151 lapot simán eladhatják úgy hogy fel van készítve 6-7-8-9-10 gen cpu-kra" -- na de 10th genre hogyan?
Az LGA1200 ...
Új hozzászólás Aktív témák
- Call of Duty: Black Ops 7
- EU-s vám vethet véget a nagyi temus vásárlási lázának
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Az SK Hynix elárulta, hogy meddig nem lesz elég memória
- Monitorkalibráló eszközök
- Suzuki topik
- A Retro Games feltámaszt egy legendát
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Apple Mac Mini 2023 M2 16GB 256GB + billentyűzet/egér garanciával, hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Végig nézném a prociimat, van vagy 150db s462-es XP-m, elég nagymintás teszt lehetne.
csak egyéb jelekből kjövetkezetettem arra, hogy nem lehet túl jó, de pont azért számolunk, mert az előztes becslés lehet csalóka.
Azért azt tegyük hozzá, hogy kezdő tunningos tudással. Előtte azért tartottam magamat ahhoz, amit a haverok mondtak, hogy 10%-tól többet ne tegyek rá, mert abból gond nem lehet. És úgy is szokott lenni. 100-ról 110-re emelve az fsb-t még nem történt semmi, de 111-en már bekrepált az alaplapi recsegő.

.
Q3 beállítások :
Teszt :
DOS Doom benchet is kértek, avval is jövök majd.