Hirdetés
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Tonnara di Scopello
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikari
veterán
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Értem, akkor hagyd a mérést, mert nekem nem megfelelő úgy, hogy nem tudom lecsavarozni a meghajtókat. Arra asszociáltam volna, hogy a túloldalról lehet becsavarozni, nekem mindenképp olyan kell, amiben rendesen le tudom fogatni a cuccokat.
A crt monitorokra visszatérve, amikre én jó szívvel tudok visszagondolni, azok a nagy pixelkésleltetésű és utánhúzású foszforos monokróm hercules kompatibilis monitorok a 80as évek végéről, sárga vagy zöld foszforral. Azoknak volt olyan egyedi hangulata, ami miatt megéri fanolni őket, ráadásul ezek se kigyulladni, se megdögleni nem szoktak, és könnyen mozgathatóak, nem kap tőle sérvet sem az ember.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Amúgy abban nincs nézetkülönbségünk, hogy rém túlárazott az Eizo ha az eredeti árakat nézzük, bár én az LCD korszakban kerültem vele először kapcsolatba, és valóban, se panelt, se csövet nem gyártottak ők maguk, mindig a szolgáltatásokban és vezérlésben tették hozzá a magukét, de hogy ez a felárat megérte-e valaha... ezt csak cégek tudnák megmondani, lévén az Eizo inkább a corpo (cad, grafika stb) szektorra lőtt a termékeivel, semmint (az akkor még nem is létező) youtuberekre és egyéni felhasználókra.
Az mondjuk biztos, hogy mind a CRT-ik, mind a laposaik szupik, ennyi év távlatából pedig az eredeti áruk már nem sokat jelent.
A fő LCD-m jelenleg is egy Eizo IPS, használtan már olcsó volt, és semmi gémer dolgot nem tud, cserébe jó a képe. Nem tudom, milyen panel lehet benne, de LG-re tippelnék.Szóval ha valahol látsz eladó Eizo CRT-t, csak dobjál rám egy üzit és megtetted, amit megkövetelt a haza.
Most már hogy van tőlük nagy és közepes AG is, jó lenne egy kisebb, esetleg shadow maskos változat (ebből is volt fent aprón, bár Nyíregyháza környékén, 22k lett volna a benya +a moncsi párezer Forintos ára, ezt még én se vállaltam be).A házba csak sínnel tehetők meghajtók az 5.25 slotokba.
Nem tudok annyi sínt adni, amennyi slot van, de azért jár vele néhány.
Lehet amúgy 3D nyomtatni is ilyen síneket (Thingiversen vannal úgy emlékszem), én is azt akartam, csak aztán találtam egy marékkal aprón, úgyhogy megvettem azt. -
KROK640
nagyúr
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Nekem is volt egy EIZO-m, még 2004-ben került hozzám, egy selejtezésből, kis esztétikai hibákkal, de jó volt, bár pokolian melegedett és kattogott valamiért. De tényleg úgy melegedett, hogy közelében érezni lehetett. A képe bekapcsolás után 1-2 percig halvány volt, aztán szépen kiélesedett.
2005-ben egy viharban agyoncsapta valami becsapó villám
(Az ASUS A7V8X-X lapról is akkor ment el az összes USB meg egy IDE kivételével az összes IDE is, és akkor tanultuk meg, hogy a "modern PC-t" sem szabad viharban használni)
Ennek ellenére, hogy az enyém konkrétan hibás volt nem gondolom selejtnek, láttam sok jót is. De tényleg akkor valami 3-5 ezer ft-ért vettem selejtezésből, hibásan, annyiért, akkor nagyon megérte. -
KROK640
nagyúr
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Csakhogy nekem most nincs kocsi
busszal meg ránéztem a kíváncsiság kedvéért : egy vagy két átszállás, járattól függően. na meg kiöregedtem a buszon való CRT cipelésből. 20 éve talán még elmentem volna érte diákjeggyel, de akkor is már határ eset lett volna, pedig akkor még azért egy szemmel látható összegért tuti elvitték volna itt helyben*, már ha egyáltalán eladtam volna, akkoriban ugyanis pont egy szép képű de csak 15"-os LG Studioworks monitorral nyomtam, tehát eleve upgrade is lett volna.* Mondjuk akkor szinte tuti, hogy nem lett volna ingyen elvihető
-
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Itt egy manual is, a JP2 az a speaker headerjére megy jól gondoltam.
Nem akarok semmi polaritás gondot, tuti nem fogom bekötni.
A gomb meg elvileg lépteti a kiírt kódokat. Szintén elengedem...Viszont a kód leírások akár jól is jöhetnek egyszer. -
válasz
Pikari
üzenetére
Ja hogy akkor nem is valami kereskedelmi tapasztalat, hanem járt nálad egy hibás darab, és abból extrapolálsz mindegyikre.
Húbaz+.
Hót ugyanaz a belük mint a Sonynak.
Ugyanaz a neckboard, ugyanaz a flyback, ugyanaz a tápkör, komponensek szintjén ha egymás mellé tenném a két alaplapot, nem tudnád megmondani, melyik melyik.
Az Eizo hozzáadott értéke a vezérlése, és a firmware szokott lenni. -
válasz
FoxiestFox
üzenetére
2500 de egy hete 2100 volt

27-én rendeltem, gyorsan ideért.
Ha hozzáteszel még pár apróságot ami Choice-os és úgyis kellhet, ingyenes a szállítás, 3500 fölött. -
Pikari
veterán
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Felőlem mindenki arra rántja ki, amire akarja, én személyesen használtam egy évig, addig bírta ki a teljes megdöglés előtt. Egy low quality túlárazott használhatatlan hulladék.
Nincs is szebb, mint amikor a monitor javítása 5x annyiba kerül, mint maga a monitor használtan. A cső minősége semmivel sem jobb, mint egy bármilyen másik márkának az adott korból. Megkockáztatom, hogy ugyanaz van benne, mint bármilyen más monitorban az adott korszakban. Jobb volt a reklámjuk, ennyi, eladták az életérzést, mint az apple.Közben a PC házzal kapcsolatban, akartam is kérdezni, csak tegnap elfelejtettem, hogy az 5.25-ös bayeket csavarral nem lehet rögzíteni, csak csúsztatós cuccal?
-
-
Megjött az ISA + PCI tesztkártya, hibátlan, mindkét slotban.
Némileg eltér a termékfotótól, más a nagy chip:
S1 kapcsoló nem tudom mi lehet, meg azt sem hogy a JP2 mi, szintúgy nincs infóm a mellékelt fehér kábel szerepéről ami az egyik termékfotón is látszik.
Kábelt gyanúsan az alaplap csipogó kivezetésére kell dugni meg a JP2-re de nem biztos.
Ha valaki tudja, mondja, bár az az érzésem hogy enélkül is hasznos lesz
-
válasz
Pikari
üzenetére
Minden bizonnyal ezért szerepelnek a CRT használók legkeresettebb koronaékszerei között az Eizo CRT-k, és nyilván ezért mennek a scene-ben köztudottan bőven a cső tervezett élettartama felett úgy, hogy nem kell hozzájuk nyúlni egyáltalán, még kondizni se. Ez órák tízezreit jelenti.

Elhiszem hogy a vidékimen IT-s pályafutásod alatt lecsapódott nálad a kotvány mindenből is, de ilyen ordító tájékozatlanságokkal légyszi ne fárassz már.
A Sony csöves Eizok gyakorlatilag jobban ajánlhatóak retro használatra, mint a Sony saját, ugyanarra a csőre épülő monitorai, lévén a Sony imádta lekorlátozni a user hozzáférését a mélyebb beállításokhoz, az Eizoban egy billkombóval bent vagy, nem kell serial interface +Windas és ilyen körülményességek (persze ha ez a kinked, a connector ott van az alaplapon hozzá).
Ráadásul sok Sony G2 voltage driftelni fog, Eizon ez sincs, legalábbis nem találkoztam még vele, és senkiről sem tudok, aki ilyet használ, és előjött volna.Szó szerint az összes Eizo barn find amiről láttam posztokat vagy személyesen hallottam, pöcc-röff ment és megy azóta is.
Szóval oké, elhiszem, hogy lehetett 1-2 rossz sorozat, amibe a beszállító mondjuk béna flybacket épített, de 1. ez minden más CRT gyártóval is megeshetett (valszeg meg is esett), 2, ami eddig nem szállt szét, nem valószínű hogy mostanában fog.
Több éve kezdtem beleásódni a CRT hobbiba ismét, több tucat PC CRT ment át a kezemen is elég beágyazott vagyok a nemzetközi scene-en belül is, tudnék róla, ha az Eizo szar lenne.
Nem az, és sose volt.
A PC ház méretet amit kérdeztél majd küldöm, de nem találom a mérőszagalom, megint elcsórta a gyerek, és nem tudom hová dugta el
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox
üzenetére
azaz ibm szvsz tokeletes valasztas a dos fenykorahoz

-
Pikari
veterán
válasz
FoxiestFox
üzenetére
volt ilyen eizom. nagy határ fos az összes. egy idő után elkezdenek csattogni, ahogy szétég bennük a sorkimenő trafó, és egyre többet csattan, végül kijön belőle a varázslatos füst. hordósodik is a képük, az összes tekercs és belső alkatrész szétmegy pár hónap aktív használat után, kb 80%-al alul van méretezve minden áramkör bennük. meg is érdemelték, hogy eltűntek a süllyesztőben, a luxus áron adott hulladékjaikkal együtt.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Jól tette, hogy nem kidobta, hanem ingyen és szellemesen hirdeti.
Viszont nekem ide B.újfalu 50km (oda-vissza 100km), ráadásul két jó nagy CRT-m is van itthon, ebbúlé a sűrűbben használt is évi 30 percet se megy, szóval nagyon nem én vagyok az embere. -
Philipsből csak egy picike IBM-em van, az alapján igazad van, fantasztikus, korát meghazudtoló képe van fényben is, színekben is, élességben is. Még a kondik nagy része is Philips benne...

Illetve sok éve volt Philips Diamondtronom, de Philips csöves nagy (17" felettim) moncsim még sose volt. Volt fent egy középkategóriás Philips aprón nem is régen, de valaki elcuppantotta előlem, pedig el akartam hozni, max ha nincs helye, továbbajcsiztam volna.A picikéből pedig kettő került hozzám, mindkettőt kb a földből ásták ki, és Egerbe kellett elugranom Bp-ről a mentéshez, de tudtam, hogy meg kell menteni őket, mert ha én nem, senki se fogja.
Sajna csak az egyiket sikerült, a másikban a kék electron gun odavan, úgyhogy az csak alkatrész lehet.Ez a működő példány:

Azt hittem csak SVGA, de XGA 75Hz is megy neki
Persze a P1 vagy a PS/1 párja lesz, így 320x200-tól 800x600-ig lesz használva. 93-as a kicsike, a saját érája cuccaira fogom használni.De ha már CRT poszt, akkor tegnapi loot:

17" Eizo AG cukiság. A nagy T966-ommal ellentétben (sarka látszik a képen) ez nincs narancssárgára sárgulva, csak a gombjai indultak meg, de az összkép még csinos élőben.
Bőséges fény, penge kontraszt, képernyőről lemászó képminőség, de hát az Eizo az mindig olyan.
A szervizmenü key combo ami a T966-on működik, ezen nem, és nem is találtam hozzá, úgyhogy nem tudom, mennyi óra van benne, de szemre nem néznék ki belőle 5k-nál többet.
Szóval már van IBM, Nokia (analóg fény és kontraszt, de digitális egyéb beállításokkal
), és Eizo Trinitronom is ebben az univerzálisan jól használható 15"-17" kategóriában is.Shadow maskból kicsit le is építettem a készletet, már csak egy Nec Multisync, az említett nagy Samu, és a fenti kis IBM maradt.
Egy 17"-es Belineát nemsoká felteszek még apróra, az ultra vékony bezeles Hyundai ImageQuestet (Samsung cső szintén) pedig nemsoká viszi haverom. -
arn
félisten
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Ezeket a late samsungokat en is neztem, de a 90s philipseknek is eleg jo fenyerejuk van.
-
Van itt valaki Berettyóújfaluból, vagy környékéről?
Ha akar egy jó CRT-t, van ott egy ingyen.
Nem fűződik érdekem a hirdetéshez.Jelenleg is ugyanezt a típust napizom, kapcsolhatóan a modern gépem és 3 retro gép között, a legjobb shadow maskos modell amit valaha használtam. A highlight funkciója pedig pazar, olyan fényt és kontrasztot tud, hogy az már AG moncsi kategória. 3D felhasználásnál kifejezetten ajánlott, ahol buksz egy csomó fényt alapból.
-
Pikari
veterán
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Ja, de ezeknek a programoknak valahol az lenne a feladata, hogy valaki kiszed egy hardvert a kukából, akkor ez megmondja pontosan, hogy hány merre nyolc méter.
Csak aztán ha nagyon népszerű lesz valami, akkor átveszik olyanok az irányítást fölötte, akiknek pénze van, de fingja nincs hozzá.
-
válasz
Pikari
üzenetére
B*sznak a retrózásra.
Mondjuk ameddig elérhető egy régebbi verzió addig nincs gond, jelen esetben GPU-Z-nél is nem feltétlen kell a legfrissebbet használni egy retro konfignal.
#115279 jokeph: Elég sok konfigurációba járt már a kicsike, ahogy látom.
Én AGP-s kártyát utoljára mèg az első gépemnél használtam, azóta egyet se.
Viszont van pár, amiket szívesen visszaszereznék, meg úgy az egész akkori gépemet újraépíteném, csak aztán mindig lemondok róla (az akkori procim pedig még meg is van)
Drága lenne, fogalmazzunk úgy, meg például olyan alaplapot ami kéne (775i65G vagy 775VM800, nem emlékszek rá pontosan), nem mostanában láttam HA-n, videókártyákról meg ne is beszéljünk.
Na mindegy, majd talán egyszer.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Sokat molyoltam a régebbi AGP-s VGA-k miatt a különféle GPU-Z verziókkal.
Pár mérés, az a fenti kép az első mérésnél készült:
Az X1950 GT AGP s478 P4 2,8 GHZ Prescott mellett kezdte nálam anno, majd Athlon A64 X2 5200+ (AM2) mellett fejezte be pályafutását mint napi használatos cucc.
Anno nem méricskéltem, de észrevettem a változás a P4 vs AM2 között, durván meglódultak a játékok.
-
Pikari
veterán
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Sajnos előszeretettel eldobálják a régebbi dolgok támogatását a hasonló programok, pedig technikailag nem jelent plusz költséget az, hogy benntartsák a kódban. Egyszerűen csak a legtöbb programozónak van egy ilyen elitista beütődése, hogy ő majd megmondja, hogy mit kell támogatni, és mit nem. Ami elég vicces, hogyha egy ilyen diagnosztikai program esetén játsszák meg

-
válasz
Pikari
üzenetére
Sok dologgal nem vagyok tisztában, mint ahogy ezzel sem voltam.
Végén azért csak meg lett a megoldás.
#115276 jokeph: Jó amúgy, hogy ez így előjött, magamtól biztos nem próbáltam volna meg régebbi verziót.
Biztos van egy bizonyos verzió ameddig kiírja, vagy nem tudom, de egyébként szép!
-
Pikari
veterán
válasz
Kalacskepu
üzenetére
az amd többször kicserélte az apikat, amivel lekérdezgetni lehetett ezeket. egy időben volt valami nagyon korai verzió, az pl opengl extension formában támogatta ezeket, aztán gyanúsan hamar eltűnt.
-
válasz
jokeph
üzenetére
Igazad van.
Igaz, most egy X1650 GTO-val néztem meg, de újabb GPU-Z verziókkal tényleg nem írja ki az alap órajeleket.
A kis kérdőjellel amúgy tisztában vagyok, csak hát lehet nem Windows 10 alatt kéne tesztelnem (Vista driver ugye az utolsó). Meg amikor lefuttattam, semmit nem mutatott.

Megnéztem egy HD 2600 XT-vel is, itt már mindegyik verziónál kiírja rendesen. Úgy néz ki, a régi X szériás kártyáknál érdemes régebbi GPU-Z-t használni.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Kalacskepu
üzenetére
GPU-Z által kiírt infókat fenntartásokkal érdemes kezelni. Régebbi VGA-khoz nem feltétlen a legújabb GPU-Z dukál, érdemes régebbi verzióval is ránézni.
Továbbá, van a GPU-Z -ben egy beépített renderteszt (Bus Interface mező mellett jobbra a kis kérdőjellel indítható, kicsi és teljes ablakban is), azt is érdemes lefuttatni, ha nem fagy ki/nem lesz hibás a kép, akkor vélhetően rendben van a VGA.#115271Pikari: az X19xx szériának már van többlépcsős energiagazdálkodása, az AGP-s verzióknak is.
-
Pikari
veterán
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Hát például alapvetően az, hogy 20 éve még nem volt "alap órajel", energiaprofilokat is valamikor 2008 óta tudnak.
Mellesleg ezeknek az olvasgatása se szabványos, ilyen kártyák esetén sokszor csak egy adatbázisból veszik seggreütésre az értékeket, az is csoda, hoyg valamit egyáltalán kijelez a program.
Alapvetően nem a firmware a probléma, meg nem is a hardver, hanem amit keresel, az ekkoriban még évekig egyáltalán nem is létezik.
-
válasz
Bile Demon
üzenetére
Mindegyik régi kártyám kiírta az aktuális alap órajeleket, szóval ezért furcsálom az egészet. Egy darab teszt se futott le rajta soha, az a helyzet. DOS alól próbáltam bios flash-t, de kifagy az egész.
CH341A-val is próbáltam, azzal is semmi. Hagyom az egészet, buktam rajta 2k-t, nagy dolog.
#115269 Pikari: Akkor milyen probléma ?
Másrészt meg az utókornak hagytam meg, mivel 0 infó van neten (még a bios chip nevét se írták le sehol). -
Pikari
veterán
válasz
Kalacskepu
üzenetére
ez nem egy olyan probléma, hogy nagyítóval bios chipet kelljen hozzá a videókártyán keresgélni.
-
Bile Demon
őstag
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Szerintem semmi baja a kártyának / BIOS-nak. Feltéve, hogy lefutnak a benchmarkok / játékok.

Régi kártyáknál van ilyen, hogy nem tudja kiolvasni a GPU-Z a default értékeket.
Az aktuális órajelek és hőmérsékletek ott vannak és hihetőek. -
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Közben meg lett: PM25LV010
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Vagy az is jó, ha valaki megtudja nekem mondani, hogy itt melyik a bios chip.

-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
A wikipedia szerint 780 volt, bár most hogy így mondod, az tuti hogy valami későbbi verzió kellett, hogy legyen, mert 2007-ben még a 7000-es sorozat ment, rá majdnem 2 évvel jött a 200-as. A HD2900XT CF sokkal hihetőbb.
2007-ben azért még el leheett lenni az Athlon XP-vel, 2009 közepére viszont kezdett látványosan kevés lenni
és nem is a nyers ereje, hanem az utasításkészlet hiány és a magszám miatt.
2014 elejeéig elvoltam a Phenom 9500-al, ami gyakorlatilag egy magon egy Barton 3200+ volt, SSE4A-val. -
envagyok
veterán
válasz
Pista0001
üzenetére
Egy ismerős szerzett be egyet most, én is csak lestem mi is ez.
Geforce 8800 ultra van neki benne egyedi hűtéssel, de volt full vizes is, ahogy a Dell xps 720 és h2c sorozatból is voltak elvakult darabok. -
Pista0001
addikt
-
Üdvözlet!
Elég rég jártam már itt, és annak ellenére, hogy majdnem minden retro cuccomat amit itt bedobtam már rég eladtam (vagyis egy részét) ismét kedvet kaptam a dologhoz.
Van egy X1950 Pro-m, aminek a bajára nem tudok rájönni. Tök mindegy milyen gépben próbáltam (anno XP illetve Windows 7-en is próbáltam) ugyanaz a hiba, szóval biztos ezzel van valami. Már a GPU-Z sem stimmel, mert az alap órajeleket abszolút nem is jelzi. Szar lehet rajta a bios, vagy valami teljesen más lehet ? 

-
KROK640
nagyúr
-
válasz
Bile Demon
üzenetére
Köszi !
Gondoltam hogy a GTX : több pipa, magasabb órajelek, hoznak azért.
Pont úgy ahogy írod, relatíve kis CPU-videó órajel emelés is nagyot dob.
Majd összeszedem a teljes install folyamatot Zenre. Bár ha dokumentálom, akkor esetleg egy HOC- s benitrogénezi a procit/videót is, aztán pakol még rá +pár ezer pontot. Bár nem biztos hogy rámennének, Win98- al már kevesen foglalkoznak.
Jelentősége csak az e-sport, a Win98 korabeli címek kb fele erős vason is maxon mennek x100 FPS- el FHD- ben is. -
envagyok
veterán
HP Blackbird 002-ről hallott itt már valaki?
[link] -
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Gratulálok a topic- és világrekordhoz is!

Nem gondoltam, hogy ennyivel jobban kihajtja a Ryzen.
Az igaz, hogy az i7 X 990-nél is 5100MHz fölött is szószerint minden MHz számított még a pontszámban, de már messze nem egyenesen arányosan az órajellel. Az benne a szép, hogy vegyes limit van, és CPU-ból és GPU-ból is a legjobb kell. -
Skalabala
csendes tag
válasz
Armagedown
üzenetére
-
Fücsök007
őstag
válasz
envagyok
üzenetére
Ha a normális tuningra érted akkor volt, 915PE chipset volt az utolsó ami natívan támogatta, viszont már Pentium D se megy benne. Ami normális lap volt csak DDR foglalatokkal: Abit, Albatron, kombó formában Biostar 915P-A7 combo vagy Asus GDC deluxe. Viszont mindegyik lapnál A PCI-E frekit is 1:1 arányba emeli ahogy növeled az FSB-t, szóval 270-275Mhz körül fulladnak ki, de a 500Mhz fölött 2-2-2-5-1T időzítésekkel harapnak a ramok.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Világrekord :
70k nem lett meg, legalábbis egyelőre. Majd folytatom finomítással.
Valamint lekell mérni a 3DM99/2000- et is, meg XP alatt is.
Valszeg a Quadro verziók is tudni fogják ezt, csak ott a biztonsági szerver órajelek vannak, de tippelem hogy viszik a GTX órajeleit. -
ata99
tag
válasz
hobizoli
üzenetére
Én azóta rühelltem a Gigabytot, amikor a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy ezek képesek a reviziós változtatásokon belül kicserélni egy chipsetet. Megrendeltem netről a [rev 4.0] kiadást, és a 2.0-ást kaptam meg. Az egyiken SB710 a másikon meg SB 700. Nem is fogadták el a reklamációt, mert elvégre azt küldték amit rendeltem. A rev verziókat ők nem evidálták
-
Pikari
veterán
válasz
zoltanz
üzenetére
A linuxtelepítőt felimagelheted egy HDD-re, aztán ugyanarra a hdd-re a telepítés során létrehozhatsz egy partíciót a linuxnak, amire feltelepítheted. Csak arra vigyázz, hogy ne töröld le a telepítés alatt azt a partíciót, amiről a telepítés történik.
Ez a trükk nem minden disztribúció esetén működik, de általában igen.
-
zoltanz
nagyúr
Windows Xp -t lehet úgy telepíteni mint a Windows 9x-eket? Floppyról bootolva és a HDD-n lévő telepítővel. (elromlott a Cd-rom a notiban és nem ismeri az Usb boot-ot.
Köszi!
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Annyira azért nem könnyű. Bár CPU lazán, videó alapon, tehát van benne még...
CPUz is kell, ami kiírja rendesen mem részt.
69k mindenképpen kell, ha jól emlékszem 68800 pötty a világrekord.
Tisztelegjünk Loew mester nagysága előtt is, a 7900/512MB video-patch is jól működik.
Persze evvel már hivatalosan is bejegyzem az új topicrekordot. -
envagyok
veterán
válasz
Fücsök007
üzenetére
Volt normálisabb lap 775-ös DDR ramos?
@arn a 775-ös pentium 4 3.4ghz és 3.46ghz extreme edition ugyanolyan northwood+2MB L3 mint a 775-ös extreme edition.
Emellett lett az 1MB L3-as prescott, majd a 2MB L3-as prescott 2M, és ott jött ki a 3.73ghz p4 ee, ami igazából egy prescott 2M volt, csak a rendszerbusz ment 1066mhz-en 800 helyett. -
7900GTX beindítva RyZen/Win98 alatt, megy az optimalizálgatás.
-
arn
félisten
válasz
hobizoli
üzenetére
nw lenyegeben 2003ig ment, ami 2004 elejen megjelent, mar csak a gallatin herelt verzioja volt. p4 meg 2006ban is jelent meg.
de a lenyeg ez volt:
Intel's Core 2 Extreme X6800 didn't lose a single benchmark in our comparison; not a single one. In many cases, the $183 Core 2 Duo E6300 actually outperformed Intel's previous champ: the Pentium Extreme Edition 965. -
hobizoli
nagyúr
nemtom, de a Prescott-nak mennyi orajel elonye volt, 400MHz?
3.4GHz-s NW meg remlik, de lehet csak EE volt belole, de Prescott-bol meg 3.8GHz-nel nagyobbra nem emlexem gyarilag
azonos orajelen a NW volt a gyorsabb altalaban, ha nem volt SSE3 is hasznalva
a 64bit-s es 2MB L2-s verzio mar lehet jobb...meg a dual-core -
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Későbbi játékokban olyan 20% előnye van azonos órajelen, egyébként érdekes lenne dual gallatin magos AGP-s rendszer Asus alapon, még az északi híd is azonos mint az asztali lapoknál, tehát tényleg az 1 versus 2 proci közti eltérést mutatná meg.
Egyébként a Pentium D rákfenéje pont azt volt, hogy a 2 mag csak az északi hídon keresztül kommunikált, ami eléggé lassította még 266Mhz FSB-n is, de jobb mint a régebbi 2 procis 975p-s lapok azért.
-
Fenyő
őstag
válasz
hobizoli
üzenetére
Igen ez is default volt így 100x20 vagy 133x15 mindkettő 2ghz-re jön ki 2400+ esetében, lockos procinál nem is volt gond, mivel az fixen be van drótozva, de azok a lapok amik nem kezelték a high multit rendesen (tipikusan ilyen KT133-tól KT266A-ig), az ilyen nagyobb szorzós lockmentes procikkal rendre a 100-as fsb-hez tartozó szorzóval indultak el, mondjuk nem volt olyan nagyon gyakori, hogy egy kiöregedő platformba vki locmentes 2100+ fölötti procit vadásszon (de azért bele lehetett futni), inkább egy jól tuningolható steppingű (juihb volt talán) 1700+ volt a sláger.
-
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
Attól függ mert nem mindenben gyorsabb a Prescott, feltéve ha 200Mhz HT-képes procikat vetünk össze azonos órajelen, mert NW procikból van sok 133Mhz FSB-s ami pedig univerzális agp-s lapoknál a plafon. Nyilván nagyban függ, hogy 32 vagy 64-bit, de utóbbiban pl. S754-es AGP-s platform sokkal jobb és kevesebbet is eszik, egyedül a gallatin P4 veri el, de az sem azonos órajelen. (Annak jó a 64-bites támogatása mivel szerver proci lehozva asztali foglalatba), mellette 32-biten is a legjobb a natív AGP-s lapokhoz ha számít a PCI freki tuning is, amúgy az E7600-as proci Asrock AGP-s lappal viszi a prímet.
-
KROK640
nagyúr
Körülbelül stimmel is a hasonlat. A végére már eléggé durván kimaxoltam a platformot vele, pl 2GB RAM (Athlon XP-k általában 256-512MB-al mentek, esetleg 1GB-al), meg a magas órajel, viszonylag erős 7300GT VGA egy ilyen procihoz (már C2D-k mellé kerültek ezek inkább), de már sajnos ez is csak némileg halogatni tudta a cserét, amit elsősorban az SSE2 hiánya okozott, de már egyre inkább kellett volna egy második mag is. Tényleg az a fajta gép volt, aminek két féle játék létezett, az ami elindult és full grafikán is szépen ment, meg az ami el sem indult, és ezutóbbi tábor kezdett egyre népesebb lenni.
Csakhát sokkal olcsóbb volt szögelni a meglévő jó alapot, mint újat venni, bár már 2009 májusban (mikor meglett a Phenom 9500 és a HD3870X2) eldőlt, hogy csere lesz, de végül csak november elejére állt össze az új gép, ami leváltotta. -
arn
félisten
-
Mielőtt leszedem a Via P4 lapot, gyorsan bedobtam egy Northwodot, hogy ne kelljen majd a további tesztek előtt szórakozni a belövéssel.
Elég furcsa az EE proci után. 3DM01- ben szemre is észrevenni kis laggokat. 3.5GHz- re lőttem gyorsban, RAMokat szinkronra, de úgysem az igazi. Ahogy sejtettem, a Northwood jóval gyengébb a Prescottnál is. Hőfokok hasonlóak mindhárom proci esetén. A Northwood pont ugyanakkora hőfokot mutat mint a Prescott vagy az EE. Folyamatos Nature teszt esetén 40 fok max. Persze nagy Asus hűtő van rajta. -
zoltanz
nagyúr
Xp usb boot telepítőt nem tud valaki megosztani. Nem warez mert 30 napig reg nélkül használható.
Köahi!
-
Fenyő
őstag
válasz
hobizoli
üzenetére
Persze modern lapnál nem volt nagy kunszt, azokat már eleve arra tervezték, hogy tudja alapból kezelni a low/high állást a szorzóknál, kb a KT333 volt a választóvonal ami általában már tudta, a KT266A meg még nem, ez okozhatott is galibát pl. KT266A és szorzózár mentes 2400+ esetében, hogy az 20x-os szorzóval akart alapból indulni, de ha 133-as fsb-re volt jumperlve a lap akkor nem indult, előbb 100-asra kellett venni a lapon az fsbt, majd 15x-ösnek megfelelő átlapozott low szorzóra állítani (talán vmi 7,5x-es körül volt) és utána már mehetett vissza 133-ra az fsb, persze ha a fapad lap nem tudott szorzót állítani, akkor csak a drótozás maradt.

-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Pedig ez a csiricsáré papagáj színkombó nem csak rájuk volt jellemző akkoriban, sőt, ők már inkább az S754/C2D körül kezdték el (van Giga EP38-as lapom szép színes) de a Chaintech, az már a P3/P4 időkben is csiricsáré volt. Mondjuk akkoriban szépnek találtuk, nem kellett se RGB se semmi. Ahogy ablakos házikó sem, mert minden valamire való gamernek/kockának folyamatosan le volt véve legalább az egyik gépház oldala, és így meg pont látszott.
Ha belegondolok, akkor a 466-osom vagy házvázban (ház aminek kb minden oldala hiányzik csak egy váz) volt, vagy alaplapos dobozon. A Celeron 1700-as ATX házban, de az oldala sosem volt rajta, ahogy kb az Athlon XP-nek sem. Az Athlon XPnél a bő 6 év alatt 3 hónapot ha rajta volt a házon az oldala. A Phenom 9500 már zárt házzal kezdett de hamar megmutatta a HD3870X2, hogy célszerűbb lesz levenni az oldalát, aztán ez olyan jól sikerült, hogy a I3 4330 is végig levett ház oldallal ment (ugyanaz a ház mint a Phenomnál és még most is), és végül még a 10th gen I5 is így kezdte 2021-ben. 2023 januárban került csak fel a házra az oldala, miután az RTX 3060 12GB is belekerült és a gépet "kész"nek nyilvánítottam. Azzal jeleztem, hogy felkerült rá az oldala. A tápom csiricsáré RGBje ígyis színes mintákat rajzol a falra (amúgy tök szép) de semmi más RGB csicsa nem látszik a körbe teli házból. Ha belegondolok az elmúlt 25 évben összesen, több részletben, összesen vagy 3-4 évet ha össze tudnék szedni, amikor fent volt a házon az oldala.Abit tuningbarát jó lapokat gyártott, nagy kedvencem volt.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
abban az idoiben vhogy ruhheltem a Gigabyte alaplapokat
csiri-csare minden IS szines rajta alaplap, kb mint egy papagaj, aminek zart hazban pont semmi ertelme, hiszen ilyen mai uvegablakos ATX kucko akkoriban sehol nem volt
BIOS-ban meg allitasi lehetoseg +2.5% +5% +7.5%...oszt hello
az Abit-ban mg egzakt ertekeket tudtal beallitani pl Vcore-t 0.025V-nkenti lepesekben -
Fücsök007
őstag
válasz
hobizoli
üzenetére
Amíg nem lett a cégből Universial abit, addig sok kivételes vagy első lapjuk volt, később azért több középszerű lap jött tőlük ha nem a csúcskategóriát nézzük. Gyakorlatilag 975X majd Nforce 680i + X38 és végül nem hivatalosan X48-as lapok voltak jók, alatta 965P/P35/P43 nem volt egyedi. A végén azért pár dologban pl. fekete hátterű bios, meg 16GB DDR3 támogatás gyakorlatilag csak X48-Max és Rampage Extreme lapban ment stabilan, az összes többi lap 8GB-ot támogatott a gyakorlatban. Nyilván az X38 Quad GT DDR2-vel tudta a 16GB-ot de csak 800Mhz-en ami visszafogja a Quad procikat, de a portok ugyanazok ott is. Ma már nem lehetne annyi pluszt kicsikarni a procikból, de nincs is értelme, ezért a mezei felhasználó csúcslapra nem vágyik, bőven elég a középmezőny ha jó a chipset.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Igen, emlékszem, hogy anno a mesternél láttam olyat, hogy két 366-os Celeron dualba, 550MHZ-en, meg 256MB RAM. Nálam meg otthon akkor volt Celeron 366 meg 32MB RAM.
De a K7 platformra visszatérve, a másik jelöltem egy ketchup deszka Abit NF7 lett volna, de ASUS-t egyszerűen hamarabb találtam, és úgy voltam vele akkoriban, hogy ASUS vagy Abit. Akkor még nem sejtettem, hogy majd Phenom 9500 mellett megutálom az ASUS-t.
Akkoriban jött be az Asrock is, eleinte bottal se piszkálnám márkának indult, utána érdekes megoldásaival (azok is mindent IS megoldottak okosba) hívta fel magára a figyelmemet, és mára odajutottunk, hogy a főgépemben is Asrock van (B560M Pro4 -- mellesleg az egyik legszebb/legvagányabb kinézetű alap szerintem) meg a másikban is (Asrock Z790 PRO RS). -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Igen, ebből a szempontból a VIA-k jobbak voltak, az NF2 Bios/CPU buhera nélkül általában csak 12,5-13× -ig tudta a szorzót. Erre azért emlékszem ennyire mert kezdetben ez volt az oka mikor NF2 lapom lett, hogy "csak" 2700+ -on ment a CPU-m 2800+ helyett. Mondjuk ez nem volt érezhető veszteség, pláne, hogy az APU (Audio Processing Unit) levett egy csomó terhet a CPU-ról így a játékok hanggal futottak olyan gyorsan mint a VIAban hang nélkül, meg Dual Channel és ilyenek, ami miatt a kis órajel veszteség ellenére még mindig gyorsabbnak éreztem az új lappal a rendszert. Aztán idővel a szorzóra is volt okosságom, így mehetett - a már itt a topicban is unásig ismert - 16×166-on az eredetileg 11×133-as CPU.
Így lett egyébként a 2000-es évek végére (2009 elejére lett a legfullossabb) egy olyan Athlon XP-m ami szerintem az ország egyik leggyorsabb Athlonja lehetett napi használat mellett :
ASUS A7N8X-E DLX (NF2 Ultra)
1466@2669MHZ (11×133 @ 16×166)
2GB DDR RAM 400 @ 333 CL2 (Dual Channel)
NVidia 7300GT 128MB GDDR3
2×160GB HDDA nagy baj ezzel az csak az volt, hogy eddigre már azok a költségérzékenyebb vásárlók akik még 2005-ben is Athlon XP-t vettek, már addigra azok is kezdték lecserélni Athlon XP-jeit, és 2009 őszére az SSE2 hiánya nálam is nyugdíjba küldte az Atlon XP-t.
Amit sajnálok, hogy anno eladtam a 7300GT-met
(van helyette most Radeon 9800Pro mondjuk, bár nem tudom az mennyivel lassabb/gyorsabb) -
zoltanz
nagyúr
Sikerült az örök bitmezőkre küldeni egy 512 GB-os Sd-kártyát.
Véletlen olyan olvasóba raktam, ami nem támogat 32GB feletti tárolót. Ráküldtem Ventoy -jal egy format parancsot.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
Armagedown
üzenetére
Fent van Vogonson is, nem valószínű hogy troll.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Armagedown
üzenetére
Nem tartom valószínűnek. Szerintem csak elakar dicsekedni a neten minél szélesebb körben az eredményeivel. Szinte biztos, hogy egy google keresés hozta ide a topicba is, mert a tevékenysége is nagyon ontopic volt a topic címéhez mérten.
-
Köszönöm szépen a válaszokat! Közelebbről is fotóztam. A bal oldali led pirosan világít, a jobb oldali sárgán.

Az alaplap manual szerint a piros VCC, a sárga pedig az 5VSB. Utóbbit értem micsoda.

Közben meg is találtam az idevágó bejegyzést....

5VSB: This LED lights up when the power supply is connected with power source.
VCC: This LED lights up when the system power is on.
Jól besz*ratott, akkor ezek szerint ez abszolút normális.
Köszi mindenkinek! -
Fenyő
őstag
Hát ez elég szerencsétlen megoldás így, hogy nincsenek lábanként kivezetve a szorzójumperek, csak így fixen bedrótozva, persze így anno kényelmesebb volt, hogy csak egy jumpert kell állítani, a 5x-ös után nincs véletlen még egy szorzójumper (a feketével jelzett részen)? Ha nincs akkor csak drótozással tudod csak megoldani, rosszabb esetben a ki kell vezetni a lapról azt a szorzólábat, vagy az 5x-os szorzót ha lehet úgy megfaragni, hogy 5,5x-es legyen...
2.0v meg valszeg az összes fesz jumper off, de erre azért érdemes rámérni.Hobizoli: Persze ezek megvannak, 2x-est 6x-osnak, a 1,5x-est 3,5x-esnek lapozza át a K6-2 cxt, K6-3, az utóbbit már már sima a K6/K6-2 is, sőt már az MMX is. K7-nél meg 12,5x-es szorzó felett ment az átlapozósdi, de szorzózármentes prociknál az alapból low multival rendelkező pl 1700+-ost is drótozással rá lehetett venni a magas szorzókra, így mehetett pl. teszem azt a csak 100-as fsbt támogató kt133-asban pl 100x18-on 1800mhz.
Rowon: ahogy zotyesz66 is írja, ez csak a standby led.
-
Sziasztok,
Gondoltam rákérdezek, mert nekem gyanús egy kicsit az egész. Adott egy Abit IS7-E2G (socket 478) alaplap, aminek a jobb alsó sarkában folyamatosan világít egy piros színű led (lásd kép). Ez normális, vagy aggódnom kellene valami miatt?

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Jövedelem
- Horgász topik
- Áll néma csend, repülő szárnya kint
- War Thunder - MMO Combat Game
- Xbox Series X|S
- Nintendo Switch 2
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Samsung PM9C1b 1TB M.2 PCIe Gen4 SSD! 7.100-6.700MB/s
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- Samsung Galaxy A52 / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo ThinkPad T440,14",HD,i5-4300U,8GB RAM,256GB SSD,WIN11
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

(Az ASUS A7V8X-X lapról is akkor ment el az összes USB meg egy IDE kivételével az összes IDE is, és akkor tanultuk meg, hogy a "modern PC-t" sem szabad viharban használni)

Én AGP-s kártyát utoljára mèg az első gépemnél használtam, azóta egyet se.
Az X1950 GT AGP s478 P4 2,8 GHZ Prescott mellett kezdte nálam anno, majd Athlon A64 X2 5200+ (AM2) mellett fejezte be pályafutását mint napi használatos cucc.
Biztos van egy bizonyos verzió ameddig kiírja, vagy nem tudom, de egyébként szép!

70k nem lett meg, legalábbis egyelőre. Majd folytatom finomítással.
Annyira azért nem könnyű. Bár CPU lazán, videó alapon, tehát van benne még...