- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikari
veterán
-
válasz
FoxiestFox #114683 üzenetére
Nem fogják megnyomni a gombot. Senki sem szeretne egy éjszaka a sugárzástól fluoreszkáló tájon uralkodni.
arn: Csodák nincsenek, a DX4 már csak egy 'Celeron track' volt a 486-nak. Az 5x86-ok meg még inkább szükség szülöttek voltak. Ettől függetlenül nekem kedves szerkezetek ezek.
Pikari: Azért egy 90 vs 133-at már lehetett érezni. Például Quake-ben a 25 és a 35 fps között nagyon lehet érezni a különbséget. A 120-133-at viszont tényleg esélytelen, az a 10% semmiség.
Ami P1 75 volt a kezemben szinte mind ment 90-en. Ahogy a 133 is simán 150-en, néha 166-on. Ami viszont csalódás volt az a sima 166-ról (gyárilag 133-as volt) MMX-re váltás. Egészen addig bosszantott amíg nem rántottuk fel 250MHz-re a 166-os MMX-et, ami akkor táltos programra váltott
Rögtön kb. 40%-kal volt gyorsabb az elődjénél.
Oroszt tanították nekünk. Nem volt egy nagy élmény és a szkóp feliratait most is csak felolvasni tudnám, de nem érteném...
gban: Ez inteles Mac, az megy keresztbe, max nem ad boot során képet. Rx570-et, GTX460-at próbáltuk Pro 2,1-ben. A lényeg, hogy a gyári videókártyával fel kell rakni a drivert és csak azután cserélni. Boot screen nincs, de ahogy betöltött a kernel máris ad képet.
-
gban
veterán
válasz
FoxiestFox #114693 üzenetére
Igen, fél napot autóztam érte
-
-
gban
veterán
Jött egy Mac, 50 kiló, 2 db 6 magos proci, 8 db 4 gigás ecc ddr3, minden mi szem-szájnak ingere.
HDD ha jól láttam SAS kell bele, minden kábel nélkül, a keretbe betéve, betolva rá kell cuppannia az alaplapi csatlakozóra.
Szóval pislogtam rendesen, nem volt dolgom még ilyennel.
De a 'lényeg' hogy van benne egy Quadro 4000, 'for Mac' felirattal.
Ad is képet, nincs vele gond.
De az 1366-ös lapban is ad képet, és Win10 alatt is.
Eddig úgy voltam vele, pusztán infó alapján, hogy a maces nem megy p-ben és fordítva.
Hogy is van ez akkor? -
arn
félisten
Erezheto valtozas nem hinnem, hogy sok lenne, merni lehet
a 120as csak 60as fsbvel megy, alig gyorsabb sok esetben mint a 100/66 (+20% cpu -10% busz). A 133as a 120asnal minden szempontbol +10%al gyorsabb.
De persze azon mulik mi a szuk keresztmetszet. A bios beallitasa, chipset is hozhat hasonlo kulonbsegeket, vagy az async-pb cache onmaga 15%ot jelent. 95ig az async cache ment socket5 foglalatokkal, ugy is ha a triton mar tamogatta, 96tol mar egyertelmuen a pb cachet nyomtak.
Hivatalosan a p54c volt a socket5 proci, a p54cs a socket7, de persze visszafele kompatibilis volt, es tobb socket5 lapban is mennek a p54cs procik (de ez nem garantalt).
-
Pikari
veterán
válasz
ata99 #114689 üzenetére
Én próbáltam nyelveket tanulni általánosban (90-es évek, rendszerváltás után). Elsősorban az angol érdekelt volna, de az nem volt. Indult viszont német és orosz szakkör. Mindkettőre jelentkeztem.
A németre hárman jelentkeztünk, így az el tudott indulni, de következő évtől bevezettek egy idegen nyelvórát órát az órarendbe is, így a német az megmaradt, az biztosított is volt.
Viszont mindenképp be akartam jutni oroszra, mivel már akkor is ilyen mérnöki beállítottságú voltam, és bizony tisztában voltam vele, hogy az összes ipari berendezés, low level tudományos cucc, stb orosz nyelvű (na meg persze angol, de azt nem tanították).
Csak hogy egyetlen jelentkező volt oroszra az egész iskolában, és az én voltam
Így nem indult el az orosz.
És felnőtt fejjel sajnos beigazolódott, hogy bizony kellett volna nekem az az orosz, ez a kép illusztrálja is, hogy miért:
Az angolt megtanultam a carton networkról, aztán meg fórumozgatva, úgyhogy azzal már nem volt gond.
-
ata99
tag
válasz
Pista0001 #114673 üzenetére
Akkor mégiscsak az én figyelmemet kerülte el valami. Mentségemre szóljon, hogy ezeknek az oldalaknak a nyelvezete nem kompatibilis teljesen az enyémmel, nekem alapsuliban még az oroszt nyomták. Jelenleg egy 512 megás passziv 7600gs van benne. Próbáltam egy szintén passziv 1GB-os HD 5570-el is, de azzal el sem indult. 6600-asom van nekem is, de az nekem túl hangos és nem vagyok hajlandó 2 percnél tovább hallgatni. Amikor a tuacerkával állitottam fel a rendszert 2 napig a titan hűtő hangját hallottam még álmomban is
-
Pikari
veterán
A 133masnak érezhetően gyorsabbnak kellett volna lennie, mert 120ról 133ra az FSB is növekszik. Persze mivel csak 10%-ról beszélünk, ami az emberi érzékelés szempontjából nem biztos, hogy könnyen észrevehető. Nekem p1-ból 90, 100, és 133mas modellek vannak, ez alapján azt tudom mondani, hogy 90-ről 133ra lépni sok értelme nem volt, viszont P1-MMX-re lépni az már 2x-es gyorsulást hoz, ami eléggé észrevehető.
Van egy p1-75ösöm is, de még nem volt olyan lapom, ami tudna 50 mhz-es fsb-t, így nem tudtam soha tesztelni
-
Fücsök007
őstag
válasz
frescho #114682 üzenetére
Elsősorban S939-nél volt sok butított változat, AM2-nél már jöttek később a normális X2 példányok. Ha tuningramra volt a felhasználónak akkor azzal csökkentette a hátrányt, de 2 maghoz már kellett 2X1MB, 800Mhz 4-4-4-12 ramokkal szépen muzsikált a proci.
Ma már csúcs AGP-s platformhoz én is vagy AM2 vagy S775-ös lapot használnék, S478 gyengus X1950GT-hez, kb. Geforce 6800GS-t hajt ki a platform. -
vrob
aktív tag
Érdekes, hogy említed, kétféle is volt a 120-asból.
Emlékszem, a szomszédunkban teszteltünk egy Pentium 120-ast Duke Nukem 3D alatt, és érezhetően sokkal gyorsabb volt az akkori Pentium 100-as standardhoz képest.
A +20% simán kijött rajta, nagyon jól skálázódott.
Majd nem sokra rá teszteltünk egy Pentium 133 gépet - na most aztán hú de gyors lesz - és nagy csalódás volt. Ezt nagyon furcsálltam, sose felejtem el.
Nincsenek meg a számok, de talán ugyanazt hozta mint a 120-as.
A alaplap és a videókártya is hasonló kaliberű volt, a pipeline burst cache már általános volt.
Lehet, hogy a 133-as már plusz késleltetéseket is kaphatott a nagyobb órajelhez? Vagy csak benéztünk valamit, vagy gagyi volt a lap, vagy túl sokat vártunk attól a plusz 10 %-tól
Nem most volt. Jó lenne újra tesztelni. -
arn
félisten
A nemetek mar 94ben is alapos teszteket csinaltak
A DX4 magyarázó elemzése világosan megmutatja, hogy a lebegőpontos egység (FPU) a DX2-höz hasonló. Minden FPU utasítás ugyanannyi órajelet igényel, mint a DX2 esetében. A nagyobb teljesítmény tehát kizárólag a magasabb órajelen alapul. Más a helyzet, ahogy már említettük, az egész számú egység (Integer-Unit) esetében. Bár itt is sok hasonlóság van a DX2-vel, az egész számú szorzás lényegesen gyorsabb lett. Csak öt órajelre van szüksége, így még a Pentiumnál is gyorsabb (11 órajel). Úgy tűnik, hogy az Intel a Pentium hardveres szorzóegységét egy továbbfejlesztett formában integrálta a DX4-be. Érdekes lesz látni, hogy ez az újabb, nagyobb teljesítményű egység eljut-e a jövőbeli Pentium processzorokba.
Viszont vannak olyan utasítások is a IntelDX4-nél, amelyek lassabbak lettek a DX2-höz képest. Ilyenek az összes IN utasítás. A 8-bites I/O a DX4-en 129 órajel helyett eddig 85 órajelet igényel, és a 16-bites I/O számára most már 201 órajel szükséges (i486DX2: 45 órajel). Mindkét eset a kompatibilitás szent tehene előtt tett engedmény, hiszen a régi x86 szoftvereknek, amelyek még nem ismerik a 100 MHz-es órajellel dolgozó CPU-kat, zavartalanul kell futniuk a DX4-en.
-
-
Ha nem sorozatgyártásról, hanem egyedi tuningról van szó, akkor minden csak kitartás kérdése. Még ISA kártyából is lehet olyanokat találni amik még 20MHz-en is stabilan teszik a dolgukat. Persze válogatni kell az alkatrészeket, de láttam már 66MHz-es FSB-vel is 486-ost. Na az már igazán /verz
arn: Tudom, nem kell levezetni, hogy mit csináltak 486 néven, de attól még visszanézve fuck logic-ot alkalmaztak. Ilyen a DX4 elnevezés is. Tudom miért, de ha már úgysem került ki, akkor használhatták volna a DX3-mat arra amit kiadtak. Máskor meg ugyanazon név alatt adtak ki 2-3 dolgot is áttervezve, meelt szorzóval stb. stb.
Ami viszont szuper volt az időszakban az a rohamos fejlődés. Ma egy évtized alatt nem történik annyi minden, mint akkor.
-
jokeph
nagyúr
válasz
envagyok #114677 üzenetére
A legtöbb tényleg karcsú volt L2 szempontjából, én anno az AM2-ből ügyelve az L2 cache-ra a 2*1MB-os Windsor A64 X2 5200+-ot vettem.
Elégedett voltam vele, Sapphire X1950GT AGP VGA és 2*1GB DDR2 800 ram mellett.
s939 kimaradt, mert a dualcore s939 tényleg bűn áron ment - valamint a core2duo is - és a P4 s478 után dualcore valamit akartam.
Továbbá meg akartam tartani az 1+ éves AGP-s VGA-mat, ehhez az Asrock Alive Dual EsataII lap tökéletesen megfelelt. -
arn
félisten
Meg annyi, hogy a pentium 1.5x verziojanal (p54c) is belefutottak a korabbi problemaba. Elvileg 94 marciusaban bejelentettek a 100as verziot, de lenyegeben csak 95 elejere tudtak nagyobb mennyisegben szallitani, 94 kozepetol igy a gyakorlati csucsot a 90 jelentette (hasonloan a 66-60as fiaskohoz).
Aztan 95 elejen meglendultek, es 100-120-133 vonalon szinte havonta csepegtettek a frissitest, de a 133hoz lenyegen ujabb magot csinaltak, fejlettebb gyartastechnologiaval. A 120asbol jelent meg meg regi maggal (p54c) es ujabb maggal is (p54cs). 200mhzig jo volt a dolog, amit szinten parhavi frissitessel ertek el 1995 kozepetol 1996 kozepeig. Ezutan mar az mmx jott (p55c).
A 133as pentium volt az utolso top pentium, utana mar 95 vegen jott a pentium pro, ami egy masik tortenet, es a pentium hasonlo szerepet jatszott, mint a dx4.
-
arn
félisten
válasz
frescho #114667 üzenetére
A kihozatallal es fejlettebb gyartastechnologiaval folyamatosan emeltek az orajelet… 25, 33, 50, 66, 100. Mindig el kellett erni a kovetkezot. A 33tol 50re akartak ugrani, a belso orajel meg is volt, de a periferiak nem birtak - innen jott, hogy akkor felezzek a kulso orajelet. Igy lett a dx50bol dx2-50, a 66mhz mar csak egy evolucios lepcso volt.
A dx4 neve is onnan jott, hogy 2.5x33 akartak elso lepcsoben dx3 neven (podnal fenn is maradt ez az orajel), de a pentiumra koncentraltak 92-93ban, ami igy is csuszasban volt, igy lenyegeben a 486 vonal fejlesztese kicsit mellekvagany lett, mert mar nem ez volt a top processzor.
Mire megint prioritast kapott, lenyegeben annyira jol skalazodott, hogy azonnal 100ra tudtak ugrani, igy a dx3 sose jelent meg, csak a dx4et tartottak meg 3x szorzoval, es inkabb lefele skalaztak a 75/25el.
Megjegyeznem, hogy a pentium 5von eleg izzadsagszagu lett, ott is gondok voltak a 66mhzes kihozatallal es stabilitassal, a dx4 sokkal hatekonyabb processzor volt hasonlo teljesitmenyt nezve. Ezert visszavettek 60mhzre, es a batman lapbol frissitest adtak ki vrm modullal. A kesobbiekben a pentiumon is a 486nal bevalt skalazasi modszereket kovettek.
De azt is siman el tudom kepzelni, hogy a dx4 megjeleneset addig toltak ki, amig elkeszultek a pentium skalazaval, hogy ne kannibalizaljak a pentium eladasait. Az fpu akkoriban nagyon retegigeny volt.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #114662 üzenetére
A legtobb lap hivatalosan tamogatja az 50mhzet, csak kerdes hogy megy, gyakran olyan timingokkal birja csak, hogy lehet gyengebb lesz, mint 40mhzen. A kartyak mellett a memoria, cache, stb is kerdes.
A 33 jelentosege ott volt, hogy szeles spektrumban hasznalhato volt, efelett mar szurogetni kellett az alkatreszeket. De minden architekturan megvolt az a szint, ami relativ gyors volt, de szeleskoru mukodest biztositott.En vmi late 91, 50mhzes gepet isa busszal szivesen osszeraknek
De ahhoz sem talaltam meg vmi fullos lapot.
-
Pikari
veterán
válasz
Pista0001 #114675 üzenetére
A 939es dual core procik valóban túl drágák voltak, újonnan és használtan is. Az azonos teljesítményű és fogyasztású PentiumD processzorok rendre felébe-harmadába kerültek.
Az AMD el is kaszálta a platformot az AM2 érkezésével, ahova viszont lefelezett cache memóriával tömegtermelte a procikat, gondolván, hogy majd a DDR2 kompenzálja ezt. Hát, nem
Azok igazi csótányok voltak, a mai napig van egy, family pc gyanánt üzemel.
-
Pista0001
addikt
válasz
Pikari #114674 üzenetére
A 6600GT-t nem használtam sokáig, HD3850-re cseréltem. 2 giga ram-mal, 1 mega cache-es processzorral én is jól elvoltam vele. A nagyjából aktuális játékok még jól futottak 1 magon. Természetesen szerettem volna 2 magos processzort, de sajnos túl drágán adták HA-n még 2009-ben. Nyár végén aztán komplett platform váltás lett, AM3-as lap, 4 giga ddr3, Athlon II X2 váltotta, a HD3850 maradt. 4770-re szerettem volna cserélni benne a vga-t, de az sem akart aztán olcsó lenni, végül 2010-ben ebből csak a ram maradt meg, Lynnfield váltotta, ebbe az akkor új 5770-et sikerült vennem..
-
Pikari
veterán
válasz
Pista0001 #114671 üzenetére
Nekem volt kb 2 éve 939-es athlon64 x2 de eladtam itt a hardveraprón, én 8800gt-t használtam hozzá elvétve, a teljesítményére nem volt panaszom, főleg az akkoriban brutál méretű cacheméret miatt akár ma is megállja a helyét multimédiás gépnek, bár a fogyasztása miatt inkább máson javaslom a filmnézést.
-
sidi
aktív tag
válasz
frescho #114670 üzenetére
Igen, úgy tűnik csak ennyi, ezért írtam, ha megfelelő méretű 27C128 EEPROM-ba lenne, akkor egyben látná a területet, ami ugyanúgy 16 kB összesen.
Érdekes, hogy csak egyszer tölti be, de ez pont jó, lehet az XT IDE szoftvere olyan, hogy nem indít rá még egyet, ki tudja, de lényeg, hogy jól van az így. -
Pista0001
addikt
válasz
ata99 #114666 üzenetére
Ebben az esetben szerintem 4×512 mega vagy 2×1 giga elég és autentikus is bele. Sőt, ez is már a továbbhasználóknál volt hétköznapos (inkább a 4×512), megjelenésekor inkább az összesen 1 giga lehetett az általános.
Nekem továbbhasználóként volt S939-es nforce4 gépem, 2008-ban jutottam hozzá, kb 1 évig használtam. Eredetileg 2×512 MB rammal ment új korától, nálam került bele még egyszer ennyi. Klassz gép volt, 3000+ majd 3700+ volt benne utóbbival jól elvoltam akkoriban.
Szeretnék retroként is ilyesmit, elvégre szép emlékeim vannak róla. Van elfekvőben egy 3400+-om (fogalmam sincs, honnan...), ddr1-em is van bőven, vagy egy Quadro FX3450-em, korban kb stimmel (az említett régi gépembe új korában 6600GT szereltek, hozzám is azzal kerül), szóval csak egy jó alaplap kell majd.
Ja, milyen vga-val próbáltad? Nem 512 megás?
-
Ez is értem, de ki a fene használta 2x 25-ön amikor ment 2x33-on? Persze 50MHz-es VLB-t is lehet stabilizálni, csak kicsit mókolósabb. A 33, de még a 40 is viszont sokkal bolond biztosabb.
sidi: Azért van 2x, mert a legmagasabb cím bit egy NC-re ment. Így újra címzi a másik 8k-t.
-
sidi
aktív tag
válasz
frescho #114651 üzenetére
Ja, nem az egészet olvastam vissza, hanem csak a checkit megjeleníti az elő 84 karaktert, ott pont látszik a felirat, hogy XT IDE Universal BIOS...
Érdekes, hogy 28C64-el az UMC kártya 1x 16 kB területet jelöl checkit-ben és 1 címet,
míg 27C64-el ugyanaz UMC kártya 2x 8 kB területet jelöl, és PCCONFIG program +2 BIOS kiterjesztést ír és 2 címet, de induláskor egyszer tölti be. Valószínű 27C128-at preferálna.
Az LCS viszont rendesen kezeli és annak a nyákjára is 27C64 van írva a Boot ROM alá, de az sem indul 28C64-el, csak checkit-ben látszik van benne valami. -
ata99
tag
A biosban csak + feszt lehet adni a ramoknak, semmi más beállitás nincs. Irják is a lap topickjában, hogy ez egy antitunning lap. Biost kellen frissiteni, de azt meg a 2 picit felfújódott kondi miatt nem merek, először azt kell orvosolni. Meg amúgyis most rám jár a rúd a biosfrissitésekkel. Nem is olyan régen küldtem a másvilágra egy PCChips m570-est. Azt irta rá az XP, hogy le van tiltva az L2. Mondom nincs is ilyen beállitás a biosban, de majd felfrissitem és utána engedályezem. Naná hogy frissités közben kifagyott és újrainditás után 11 csippanás.... L2 hiba
-
válasz
frescho #114654 üzenetére
A DX40 helyettesítése nem volt cél, csak önkényes döntés volt. A 25MHz busz miatt lassúbb is. Am5x86 már volt összepakolva, 3x50, 4x33 és 4x40 beállítással SIS- es lapokkal, bár azokban a videósebesség elég gyenge.
Később jött a FIC 486-PIO-3, ez PCI létére magasabb videósebességet karcol, mint a VLB. Elspájzoltam, ha bármilyen S3 procival támadna kedvem játszadozni, mindegyiket tudja, 3.3V-5V ig.
DX40-DX2/66- okat is lehet majd próbálgatni benne. -
ata99
tag
Üdv Mindenkinek! Talán már én is ideférek a gondommal. Tudom, hogy a bevezetőben soc. A-ig van irva, de mivel a [lapom] topickja már vagy 10 éve halott és a többiben meg már ferde szemmel néznek mindenkire, akinek nincs legalább DDR3 a gépében, Igy tán ez lesz a legmegfelelőbb. Ha mégsem, akkor töröltetjük.... Volt már valakinek olyan gondja, hogy a 4 giga ramból csak 3,4-et látott a lap? Rakhatom akármilyen sorrenbe, 3 gigáig rendesen megszámolja, de a 4.-iket már nem. Van ott valami korlát amiről én nem tudok? A lap a gyártó oldala szerint is 4 GB-ot támogat.
-
Látod, ha nem rázod, akkor menni fog, meg a jumperes is segít. Elvileg mennie kellene a 28c64-gyel, de van olyan amelyiknél az 1-es máshol NC láb RDY/!Busy funkciót kapott. Aztán a fene tudja, bármi lehet, akár csak időzítés is. Ami furcsa, hogy ki tudod olvasni a tartalmát, emrt akkor tényleg érthetetlen.
DarthSun: Neked kell szeretned. Régen nem értettem mért lett DX2 50MHz-en. Sebességben nem érte el testvérét, DX-50-nél gyengébb lett. Az Intel nem releaselt 40MHz-es DX-et, lehet ezt helyettesítette?
-
-
sidi
aktív tag
válasz
frescho #108844 üzenetére
Valóban fekete mágia is kell hozzá...
Most találtam pár jumperes hálózati kártyát és csak most tudtam tovább próbálgatni, érthetetlen jelenségeken át végül sikerrel.
Volt 2 hálózati kártyám LAN boot ROM-al, az Acer 286 gépekbe voltak amúgy:
Ezzel nem ment csak a saját LAN Boot ROM szoftver: [kép] és ez volt rajta: [kép]
27C64 EEPROM-ot AndrewBoyHUN barátom lementette, ha valakinek kell megvan a bin, és felírta rá nekem az általam konfigurált 16 bites vezérlőhöz való XT IDE bin-t, de az be sem jelentkezik, nem értem miért.
Érdekes, hogy a megírt ROM az XT IDE káryában sem megy. Természetesen 28C64 flash EEPROM-al is próbálkoztam, az megy XT IDE kártyával, de LAN kártya ugyanúgy nem látja, így ezt feladtam. Ja találtam hozzá config sw-t de nem segít.De térjünk is vissza oda, hogy végül találtam két jumperes kártyát:
Ami épp nem látszik, hogy az EEPROM foglalat alatt az van írva, hogy 27C64 való bele.
LCS-8634, van hozzá leírás is: [link]Ez meg a másik:
Foglalat alatt nincs felirat, hogy mi való bele, de el van oda bújva egy kis DIP8 PROM.
Ehhez mondjuk nem találtam leírást, de találomra próbálgatva sem volt sok lehetőség.A képekkel ellentétben kezdetben 28C64 flash EEPROM-al próbálkoztam, amit XT IDE kártyában írtam meg: [kép] ... és itt jön a fekete mágia:
Egyik kártya sem bootol vele, pedig checkit-el kiolvasható, hogy XT IDE tartalom van rajta.
Az egyik 8 kB-nak látja a másik ami újabb az 16 kB-nak.
Végül kínomba betettem az eddig semmiben sem működő 27C64-et, ami a képen is látható ablakos IC és nagy meglepetésemre működik vele.
Az LCS kártya 8 kB-nak látja, checkit szerint,
az UMC pedig 2x 8 kB-nak jelenik meg, vagyis 2x, de működik, szerencsére csak 1x tölti be az operációs rendszer előtt.Mi a különbség a 27C64 és a 28C64 között, hogy nem mindegy neki?
XT IDE kártyában sem megy csak a 28C64, értem, hogy az flash EEPROM és írni is tudja, de egy megírt 27C64 UV EEPROM-ot legalább olvasnia kéne és működnie vele, de nem. -
Byte vagy valamelyik másik amerikai lap volt. Nem 5x86-ként, hanem best computer for Chrismas-ként volt fent. Azért emlékszem rá, mert a 133-as Pentiumot írjták Best offernek és a 133-as 5x86 volt a jó belépő. Most keresgélem, persze nincs meg
De a 133-as Pentiumokról már átlapoztam pár tesztet, meg a 96-ra jósolt Nx868 -> P6 megjelenéről is olvastam.
DarthSun: Az a DX2-50 számomta mindig furcsa volt. Mára megrtettem, hogy a 25MHz-esek helyére mehetett a selejt és máris tádám el lehet adni a gépet. De ettől még mindig nem lett jó, a 66 az igazi.
-
arn
félisten
Lenyugoz, hogy mostanaban miket ossze nem raknak hw es sw szinten, ilyen minosegben. De a celkozonseg nem tudom kicsoda.
-
válasz
DarthSun #114630 üzenetére
Isyekeztem és ahogy emlgettem a négyessel nem mekegek tovább, csak részlegesen. De ezt is elfelejtem mikor kedves Z80 lesz tesztemben. Megyek, mert történelmet kell jegyzeteljek. Szégyeneltes fejezetek ezek, nem tetszenek, mert elvesztegettek embereket.
Mellette Fenyővel kell egyet értsek. Gépet szereld meg, kell, hogy legyen neked is egy kedves Z80 alapú szerkezeted.
sidi: köszi, igaziból először írok és aztán leülök mesélni, nincs script csak az összegyűjtött infó.
arn: 95 végén már volt 5x86, leglábbi árlistában már létezik. 96-ban lett igazán népszerű. Rövid idegi volt nekem is, de aztán a barátnőm gépben szolgált baromi sokáig. A szakdogám felét azon a gépen írtam meg... Az itteni beszélgetések is megjelentek a videóban, például az Intel féle 30%-os WB előny.
-
Fenyő
őstag
Igen 92-94 a Dosos pc gémek aranykora, előtte-utána 1-1 évvel egyetértek.
Batman vs Hendrix méretével valóban igazad van, úgy emlékeztem, hogy tök egyforma méretűek, de csak hosszra egyformák, a Hendrix 13 mm-el szélesebb, és ezt az at csati felőli oldalán hozza össze.
Darthsun: Egyáltalán nem nehéz kicserélni benne fóliát (márha szükség lenne rá), szvsz könnyedén megoldod, de ha netán mégsem boldogulnál, vagy csak nem bíbelődnél vele (létezik, hogy ez lenne) vatikáni valutáért szívesen megcsinálom neked.
-
válasz
frescho #114620 üzenetére
Részletes teszt !
Ebből a korból csak kisebb szemelvényeim vannak, de nem is kell tesztelnem akkor, csak rápillantok az eredményeidre, ha valamit össze akarok pattintani, vagy a meglévőket módosítani.
386DX33->Cx486DX40->K5PR100->CxMII300->K6-2+500 volt annó nálam a cserélgetési sorrend. -
-
-
Ezek a betöltetlen helyek mire vannak a nyákon? Első blikkre azt mondanám, hogy még egy rakat cache... de akkor meg nagyon furi, hogy teljesen más a pinout, mint ami a socket mellett van.
(Ja meg hát az is egy érdekes dizájn, hogy az áteresztő stabi TO220 höleadó oldalával ilyen passzentosan ráfekszik az elkóra...
)
-
arn
félisten
válasz
Fenyő #114618 üzenetére
Jah, 91-95 a kedvenc, de foleg a 92-94. Amikor meg midi ment blaster es vga. Az svgaval meg a sok 3dvel mar elment a dolog masik iranyba.
Azt tippelnem, hogy a hendrix ~ batman, csak a batmanre kevesebb dolgot integraltak. De ez a batman kisebb lap lehet… nezd csak meg az at csatlakozo feletti reszt. A hendrix tulmeretes, es epp annyival nagyobb, hogy ne ferjen bele egy atlagos baby at hazba.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #114619 üzenetére
Azzem 2.2ig megy, de a 2.4 is eleg korai. Szvsz csak annyi az oka, hogy akkor dragabb volt, kevesebben vettek, mint a kesobbi dbokat (de ez kb minden hwnel igy van). Meg nem is hinnem, hogy altalanossagban ritka, csak nekem nincs egy se.
Amikor en vettem 95ben, az 3.73as volt, 3.4es kartyara csereltem kesobb (mixer nelkuli) - mert volt olyan demo, hogy csak az egyik fele szolt. Lehet vmi bug volt a mixerben, a 3.74nel ilyet nem tapasztaltam.
93ban mehetett a 2.x, a 3.4et talan mar 94ben nyomtak, 95-96ra meg ki is futott.
-
Fenyő
őstag
A Batmanes lappal tudok egy-két referencia tesztet csinálni, úgysem ártana kicsit jobban letesztelnem, eddig csak annyira raktam össze, hogy megnézzem bekapcsol és indul rajta a Dos. Igen az érett Dos korszak nekem is ez egyik nagy kedvencem, de én a kezdőévet 92-re tenném, onnantól indult meg a jó Dosos címek garmadája (addig a C64 majd az Amiga jobb volt).
Darthsun: Ha az ep-t beüzemelnéd, itt egy kis segédlet hozzá kiindulási alapnak hozzá. A billentyűzetfólia jelentős eséllyel cserés lehet, de szerencsére van hozzá utángyártott (tudok hozzá kontaktot ha kell), igaz nem olcsó. -
arn
félisten
válasz
KROK640 #114612 üzenetére
vegulis a 95os dx4 vagy egy socket5 konfig remek erre a korszakra, foleg hogy mindket gep lenyegeben tokeletesre van csiszolva, a dx2 erdekes, de keves. A socket4el is jo lenne elerni ezt a szintet, de sokkal kemenyebb dio az alkatreszek elerhetosege miatt.
Pl ha korai socket4/pci 94 konfigot szeretnek (kesobbi konnyebb):
* jo lenne 66os proci, rohadt draga
* a jelenlegi asus lap jo alap, batman revenge alternativa. A batman revenge lapot meg nem vetettem el, csak ha akkora, mint a hendrix lapom, bele sem tudom rakni egy mini hazba.
* az asus laphoz nehez korhu hdd kontrollert talalni, erdekes modon a scsi konnyebb utnak tunik, korai pci kontrollert egyaltalan nem talaltam - csupan netes kepet is nehez volt
* ide vinyom van - wdc 2420/2540 pl, de itt meg scsi hdd a kemeny dio
* blaster, midi ok, de pl korai rev gusom nincs (3.74 az osszes), csak gus max - ami hataresetes
* korai pcios videokartya megint nehez. Pl s3bol a 928 ment meg - ugy 94 kozepen jelentek csak meg a hasznalhato kartyak (s3 visionok pl) -
arn
félisten
Ebben a gatewayben mar batman revenge van. [link]
A pcmag 94 aprilisi tesztjeben mar szerepelt, az osszes tobbi inteles gepbe meg sima batmant raktak, vezerlovel. Arrol sajnos semmilyen infot nem talaltam milyen vezerlo ez. De igy mar nagyjabol megvan, hogy milyen volt ez a korszak.Az rtc gyartasi datuma 93 vege… ami itt a topikban volt batman lap, valszeg az is vmi hasonlo koru gepbol szarmazhatott.
Csinaltam jopar tesztet, az asus socket4 lap korai 93as biosa eleg oszver db, alapbol eleg lassu, tweakelve mar gyorsabb, mint a hendrix (ami szvsz a batman tesoja lehet), es a koppra jaratott dx4 sem eri be - bar az integer tesztekben van nemi elonye a 486nak. 66os penyaval mar egyertelmu a meccs.
-
sidi
aktív tag
válasz
Pikari #114607 üzenetére
SiS 6326 az egy jó kártya, nekem PCI-s van, úgy nagyon jó. 2002 körül kaptam, betettem az AMD 5x86-osba, aztán mondtátok itt, hogy oda felesleges, így majd át fogom tenni Socket5 - K5 gépembe ha elkészül. 5x86-ba pedig PCI Trident 9440 kerül, tudom lehet S3 jobb választás lenne, de eredetileg is Trident volt benne csak az még ISA-s 8900CL-C, [kép] - az tudott 16 bitet is, CL-B még nem tudja, hiába teszek bele 16 bites RAMDAC-ot: [kép]
Legalább indításkor ugyanúgy Trident-et fog kiírni mint régen, ez a 9440 is pont kiírja. -
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #114606 üzenetére
Ezek a kártyák a voodoo1/riva128 teljesítményének a felét tudják kb.
A SiS 6326 például egy 1997-es kártya. Tudott 24 bites renderelést is. Általában 8 mega rammal volt szerelve. Viszonylag népszerű kártya volt, és AGP kivitelben gyakoribb volt.
Csak nem volt teljesítménytartalék a kártyában, az 1999-es játékok általában már szaggatnak rajta.
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok #114600 üzenetére
Ami kártya nálad van, az az eredeti Revolution 3D, ami 2x-3x annyiba került a megjelenésekor, mint egy Riva128 vagy Rage Pro, aztán közben meg a teljesítménye fele akkora sincs.
Aztán rá egy évre frissítették, és az már 32 mega rammal jött (feleslegesen, mert akkoriban még csak a TNT1 is csak max 16 megát tudott) ami megintcsak egy felesleges árdrágító tényező rajta. Bár annyiba került, mint egy TNT1, a sebessége csak fele akkora volt. Ráadásul grafikailag is nagyon sok a kvantizálás, 16 biten egyenesen úgy néz ki sokszor, mintha csak 12 bites lenne.
-
arn
félisten
Ezzel a modszerrel elvileg le lehetne csiszolni a sargult reteget, megragasztani a toreseket, majd helyreallitani a texutrazast regi hazaknal. [link]
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Bittorrent topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- Milyen processzort vegyek?
- További aktív témák...
- PS Plus előfizetések
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i3-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" HD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari