- Dany007: Kiakasztó frissítések
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Fűtés és hűtés klímával, napelem segítségével
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
DOS 3.3-ra gondoltál 88-ban már gondolom, nem a sima 3.0-ra. Lehet akkor már hozzáadnék még egy évet és egy 25MHz-es 486-tal indítanám a sort, sajnos 386-ból sem volt akkor még 33MHz-es. Bár van egy talán '86-os Deskpro a polcon, az pofás darab, de arra is 3.31-es DOS-t rakott valaki, hogy ne kelljen szanaszét particionálni a hatalmas talán 60MB-os merevlemezét
-
arn
félisten
Ha most total nullarol kezdenem, ertelmesebb lenne egy csucsgepet epiteni arra az evre, amikor az uj era kezdodott - nepszeru osek eseten:
pl
dos 3 1988
dos 5 1993
dos 6 1995
win95 1998
win98 2001
winxp 2009
win7 2015igy relativ keves geppel le lehetne fedni egyegy korszakot, de a visszafele valo kompatibilitas miatt figyelni kellene ra, hogy mit hasznalsz (videokartya, hangkartya - ami kompatibilis az idoszakkal).
-
arn
félisten
Erdekes input retro gep vs os.
-
arn
félisten
válasz
Kalacskepu #115791 üzenetére
Hm… kicsit kedvet csinaltal megint vizhuteshez. Regen terveztem es gyartottunk ilyet (2002-2004 idoszak) - persze elesben az akkori rendszerhez, egy radeon 9700at sikerult is a sirba tenni. De hogy most minden bagoert van, erdekesebb lenne.
Epp azt neztem a multkor, hogy melyik cuccok vannak a melyponton arilag, de volt a maguk koraban presztizse. Egyreszt meglepodtem, hogy mennyi szep holmi van gombokert, masreszt viszont van par dolog, ami erthetetlenul draga. Jopar van beloluk elado, de megis ugy kernek erte sokat, hogy mar nem erdemes oket hasznalni, mert ugyanannyiert van jobb.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
czundermák #115787 üzenetére
esetleg a RAM chipeket ki lehetne cserelni egy ilyenen vmi tuningabb darabokra, amik birjak ~300MHz-t is
-
válasz
Kalacskepu #115793 üzenetére
Vannak azért páran...
-
válasz
Kalacskepu #115791 üzenetére
Ja, szép és feelinges. Én viszont inkább a többféle oprendszernek tartom fent a PCIe foglalatokat. A retrósítás nekem többet jelent mint a CF/SLI lehetőség.
-
Kalacskepu
senior tag
válasz
DarthSun #115790 üzenetére
Én is csak kíváncsiságból csináltam, sose volt CrossFire setupom, játékra így sem használtam, csak a bench.
Visszakeresve van is pár képem amit akkor ide bedobtam.
Visszatekintve a vizezés elég gányra sikeredett de működött. Lehet akármennyire "használhatatlan" ez az egész CrossFire / SLi dolog (főleg 3-4 kártyánál), számomra mai napig menő amikor 2 vagy több gpu megy egy rendszerben.
-
válasz
Kalacskepu #115788 üzenetére
Azért a Shapphire is általában etalon, elég jól működnek ma is.
CrossFire/SLI- t nem használok, evvel sem xopatom magam, tehát sztem jó az a kártya magában. -
válasz
czundermák #115787 üzenetére
Ja értem, akkor mégjobb
.
-
Kalacskepu
senior tag
válasz
czundermák #115784 üzenetére
Az bizony, jobban tetszik mint az ASUS.
Majd azt is bedobom amit tőled vettem, csak még nem volt időm átvenni.
#115785 DarthSun: Az bizony, nem sűrűn láttam itt HA-n (már amikor néztem), plusz ahogy elnézem eBay-t ott is javarészt ASUS-t, GT-t vagy pedig az AGP-s változatát dobálja be.
Már csak egy pár kéne neki keresni, de szerintem esélytelen, hacsak nem lesz szerencsém.
-
czundermák
aktív tag
válasz
DarthSun #115786 üzenetére
Ez egy Geforce 2 Ti, abból is a "butább" 32MB-os verzió. Cserébe nem 180 nanométeres, hanem 150, ez már a Geforce 3-akkal egy időben jött ki. Ennek okán majd 300 MHz-et megfutja a GPU-ja, míg a GF2 Ultra "csak" 250-en jár. Végül annak az órajeleire lőttem be, a memóriát leszámítva, sajnos hibázik 430-on.
Általában jól ismerik fel a programok, az everest írja egyedül GTS-nek, messziről nézve az az őse. -
válasz
czundermák #115784 üzenetére
Jó életkép, szép fotók, és a teszt is ott van !
A GeF2GTS ritka, értékes, bár nekem már nem lesz, a Ti4200- al szoktam helyettesíteni. -
válasz
Kalacskepu #115782 üzenetére
Ma már ritkulóban van, szép kártya !
-
czundermák
aktív tag
válasz
Kalacskepu #115782 üzenetére
Szép ez a kártya, na végre hardver mutogatás!
Szombaton kezdtem össze építeni egy Thunderbird alapú gépet, egyelőre tesztpadozom, majd kap egy házat, ha minden ténylegesen össze áll a napokban.
Először 1400-as, majd 1100-as, aztán 1133-as, és 1200-as Tbird-el, végül az 1333-as lett a befutó. Egyszerű az oka, ez a proci 1,75V helyett működik 1,6V-on a saját órajelén, a többiek nem.
Szerettem volna egy olyan, korai DDR alapú PC-t, ahol használni tudok érdemben 266 MHz-es memóriákat. A KG7 meglepett azzal, hogy a bejelentkezéskor kiírja, hogy a 4. memória foglalat felől az első felé kell feltölteni a slotokat. -
válasz
Pikari #115780 üzenetére
Úgy emlékszem FAT32 esetén vannak valami korlátozások
, célszerűbb az NTFS.
Bár ilyesmit már régen nem használok, XP- ből csak a rendesen moddoltak futnak jól, retró gépre a Blade SP2, félretróra a FreeDom SP3, modernre pedig az Integral. Gyári XP- vel nem xopatnám magam.
Optikai meghajtó pedig nélkülözhetetlen ma is a retróhoz főleg, ha hibás ki kell cserélni. Minden gépemben ott a CD/DVD/BD optika, a modernekben is, ez nagyon hasznos és alapkövetelmény. -
Kalacskepu
senior tag
Lemaradtam már mint a sz*r az egésszel, de annyi megmaradt, hogy hardverekről legyen szó, ne pedig úgy az életről.
Na akkor itt az egyik új szerzeményem, bámmm.
-
Pikari
veterán
válasz
zoltanz #115778 üzenetére
érzésem szerint bármi jó hozzá, de a puding próbája az evés.
xp-s rendszerlemez floppy amúgy nincs, az valójában egy winme-s rendszerlemezt hoz létre.amúgy szerintem egy kicsit túlkomplikálod. a telepítés első szakaszát másik gépben is lefuttathatod, aztán átteszed a laptopba a vinyót, hogy onnan bootoljon először.
a telepítő cd tartalmát átmásolhatod a vinyóra egy kölyvtárba, ha később esetleg kérné a fájlokat.
-
válasz
zoltanz #115778 üzenetére
HDD előkészítés szükséges NTFS partícióval. Majd DOS7.1 boot NTFSDOS driverrel, utána a telepítő bemásolása a HDD- re, majd lehet indítani a telepítést.
A fenti bonyodalom kikerülhető, ha optikáról telepíted üres HDD/SSD- re, sokkal egyszerűbb. Penről is lehet persze, de ott sokan megakadnak, a telepítendő ISO- ban benne kell legyen a fejlett USB kezelés, anélkül a telepítés közben eldobhatja a médiát. -
válasz
Fücsök007 #115771 üzenetére
Igen, használathoz marad a 6800GS-7900GS. Vagy lehet hogy valamelyik 7800GTX megy vissza, majd a kipróbálás eldönti, kinézetre szebbek mint az előbbiek, és a házak ablakosak.
A 7900GTX marad kint a próbapadnál, kell majd a leendő Raptorba, Win98 alatt a még magasabb pontszámhoz. Tervben van a vétel, kiderül mennyi lóvé marad a vizesblokk felújítás után, megvan már vizes+burkoló árajánlat, eddig 2milla össz, az anyag+munkadíj, elfogadtam, de tudjuk az ilyenek általában a magasabb kiadás felé szoktak tendálni.
Ha lesz kedvem, ma folytatom a DOS/7900GTX feelinggel, majd a 7800GTX próbákkal.
-
zoltanz
nagyúr
Lehet csak ördögöm van, de nálam win7-win10 dual-boot rendszer.állandóan összeomlik.
Érdekes Linux-xal a win7 és win10 is jó, illetve magukban, walamint win7-wonXp dualboot is okés. -
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #115766 üzenetére
Más dolog a benchmark és más a valós játékteszt, utóbbiban a húzott 6800GS jobb az ultrához képest, de legrosszabb esetben is pariban van vele. Régebbi címeknél ahol nem képes a 6800GS pixel futószalagjait és vertex árnyalóit 100% használni ott a frekvencia a döntő.
Ahova a 6800GS pedig kevés, oda megfelel a 7800/7900GTX. -
cbmfan
senior tag
érdekes dologgal találkoztam amivel még soha. az alany egy intel i815 lap ami befagy VGA POST képénél és egyfolytában csipog mintha le lenne nyomva egy billentyű, akkor is ha nincs csatlakoztatva. van rá valami ötletetek? tippre chipset, vagy elcseszett BIOS frissítés volt.
-
válasz
Fücsök007 #115761 üzenetére
XPERTVision 7900GS- t tapasztaltam hogy extrán húzható, a QFX3450(6800GS) már kevésbé, de a hűtése ennek is príma, nem kell pad, csak paszta, a RAMok felé is domborítva van a borda. QFX3500 hűtése viszont gyengus, de rátehető a 3450- es bordája.
A csodaszép 7900GTX hűtése is príma, mondjuk húzni kevésbé lehet, de retró tesztekben kimagasló, a több pipa dönt. -
-
envagyok
veterán
-
Fücsök007
őstag
Sőt ha azt nézed a minőségi 6800GS kártyák lenyomták az eredeti 130nm-es 6800 Ultrákat mert jóval magasabb órajelet tudtak elérni és gyakram gyorsabb memóriákkal szerelték őket. Két etalon volt amit 2006 elején dobtak piacra: BFG és Gainward 6800GS AGP fordítóchippel 256/512MB rammal.
Ez olyan lenne manapság, mint amikor Titan megjelenés után ugyanannyi rammal jelent volna meg gyorsabb XX80 vagy XX90 Ti kártya ami sokkal jobban húzható.
-
válasz
DarthSun #115752 üzenetére
Nem FX, hanem RX5700. Akkor a 4800 volt a csúcs, a 4200 meg felülről a 4. Ma ez az RX5700,(5900,5800,5700Ti) és 120k-ért raklap számra vennék belőle. Ha a felépítés/órajel csökkentést nézzük, akkor még közelebb is volt a csúcshoz a 4200, mint ma az RX5700. Sajnos most nem 120k-ba kerülnek az akkor 40k-s kártyának megfelelő darabok
-
envagyok
veterán
Szerintem nem.
Mondjuk tény, hogy 4. Generációnál már kell a 4070 a 4080 ellen, lecsúsztatták a 4060ti-t.
Kíváncsi leszek, hogy az 5xxx szériánál mi lesz.
-
válasz
Pikari #115755 üzenetére
Mondjuk gyakorlati tapasztalat nincs, a netről vettem a viszonyító számokat. Bár a saját tesztpadomon produkáltakat veszem irányadónak.
Hát...most nem csak a local tesztpad, hanem egyéb saját futtatások, beillesztett vas esetén.
GTX1650 - full HW 4k irányadó, kb minimális CPU használat. Hasonlítás/RX580 - ja hát persze gamekban elég jó, de hát a videó-támogatás, az kb nulla, mármint a mai setekre viszonyítva. -
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #115754 üzenetére
Egy újabb 2 magos i3 csuklóból játsza 4k-ban a vp9-et szoftverből. Gyakorlatilag 50%-al kissebb fogyasztáskeretből, mint amennyibl az 580 lejátszaná.
De ha valaki egy core2duo mellé gondolta volna bepattintani videónézés céljából, az tényleg ne 580-at vegyen, hanem inkább valami újabb, passzív hűtésű single slotos kártyát keressen.
-
Pikari
veterán
válasz
FoxiestFox #115748 üzenetére
20k-ért kapsz egy 8 gigás rx580-as kártyát, ami mindenre is jó.
-
válasz
Ennyiért elfogadnék egy 5700-t.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
kb ennyiert adtam el a RX6750XT-t ket honapja
-
válasz
+1 ----pedig nem nevezném magamat gazdagnak...
-
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari #115746 üzenetére
a GF3 ujan siman tobbe kerult...sot a GF2 is
a 32MB-s GF2GTS-t hasznaltan vettem 38k-ert 2001 nyaran es ott orultem neki, hogy fude olcso volt, mert mar 40k alatt is meg lehet venni
akkor egy 64MB-s GF2Pro vagy GF2Ultra lazan verte az 50k-s arcedulat hasznaltan is (hiszen tipikusan a netto aron cserel gazdat
ahhoz kepest a GF4Ti4200 egyatalan nem volt draga bo fel evvel a megjelenese utan
megneztem 2001-ben "mar csak" 180-200USD volt ujan egy GF2Pro 64MB netto aron az USA-ban, kartyagyarto fuggoen
az akkori USDHUF 280-s mellett 50-55k netto ar, szoval itt kerult 65-70k-ba kiskerben
Apr 27, 2001
I am planning on purchasing a Leadtek GF2Pro. Price for the 32MB version is about $150, whereas the 64MB version costs $190. I typically use 1280x1024 resolution.
USA-ban mindenhol netto arakat irnak ki, hiszen az AFA ott tagallam fuggo
GF2Ultra sokk: 500 bucks for a video card is something really horrifying
2000 oszen a megjelenesekor ez az ar eleg meredek volt -
czundermák
aktív tag
válasz
KROK640 #115741 üzenetére
Mikor össze állítottam a "zöldség konfigot" vadásznom kellett hardveraprón a 32 megás 100 MHz-es SD-re, pedig volt itthon legalább 50 darab SD RAM-om, nem volt közte egysem. Ki koptak ezek is.
-
-
KROK640
nagyúr
Tegnap egy másik postom miatt két régi újságoldalt befotóztam. Az eredeti téma az volt, hogy 1999 elején 32MB meg 64MB RAM mennyinek számított-e soknak vagy sem.
Szóval 1999-ben még az év második felében is csak a nagy nagy profi gépeknél volt 128M
Állításom igazolásaképp felcsaptam az 1999 novemberi Gamestar magazint, ahol egy korhű hirdetés megmutatja, hogy bizony csak legnagyobb és legdrágább gépekbe jutott 128MB, de még ekkor is csak a 64MB volt inkább elterjedt, a könyezetemben meg leginkább a 32 (sőt, ekkor én is épp 32-vel voltam, mivel a szervíz benyelt 32MB-ot).De ha már itt tartottam, akkor fölcsaptam egy 2000 októberit is, hogy lássam, majd egy évvel később mi volt a helyzet : 2000 október. Jól látható, hogy a 270 ezres kategória alatt itt is, csak 64MB RAMmal találkozhatunk, mondjuk ami dícséretes, hogy ez viszont megvan már a 130 ezres kategóriában is. De ugyanebben a lapszámban írják, hogy a Carmagedon TDR2000 a szerkesztőségi gamer tesztgépen futott, ami egy PII 450, 160MB RAM, "ami nem egy kimondott tetű". (és ami gyanúsan egy 32MB RAMos gép feljavítása utólag egy 128-as modullal).
Eddigre már nálam is 96MB duruzsolt a gépben, ami Win 98 mellett nagyon gyors rendszert eredményezett.Igazából ezt csak azért hoztam ide, hogy itt is meglegyen
meg legalább bedobtam két régi korhű hirdetést.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #115735 üzenetére
Tehát akkor az X800GTO meg az FX sorozattal egyidős.
Jól mondod, a négyes és az FX ezért kiesett nekem is. A Radeonokat imádtam csomó sima 9500-ból csináltam 9700Pro-t, és úgy arra már érdemes is lett volna váltanom. Volt is, hogy volt, de általában csak jött és ment, pénzügyi okok miatt.
Aztán a 6600GT-re már beneveztem volna, de anyagi nehézségek jöttek, aztán mire kijött a 7000-es széria, pénzem is jobban lett, így jött a 7300GT GDDR3-as. 7600GT-t nem lett volna értelme vennem az Athlon XP mellé, azt meg már eddigre láttam, hogy a következő fejlesztés egyszerre lesz az AGP, DDR1 és S462 foglalat leváltása, vagyis mindenből újat kell majd vennem. -
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #115732 üzenetére
9600-tól felfele bármelyik 9000-esre szerintem. Az Xxxx elvileg a Gf6000-rel, az X1xxx meg a Gf7000-rel egyidős többé-kevésbé. Ha Gf3 tulajként azt láttam volna, hogy a 4-es vagy valójában 2-es vagy megfizethetetlen, az FX meg hát olyan, amilyen, emellett a Radeon 9000-es széria meg hasít, nem hiszem, hogy kivártam volna még egy generációt, ha anyagi akadály nincs.
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák #115733 üzenetére
Igen, arra én is emlékszem, hogy jó cuccok voltak. A 400-asra viszont nem. Mikor '99 májusában nézegettem a listát a 366-os volt a legyorsabb. ugyanis akkor még a legnagyobb MHZ-re mentem, mert azt hittem attól lesz jó a gép. De volt PII 450 is, csak ott a proci maga 98K volt.
De lehet, hogy volt 400-as, csak a boltnak nem volt.
Igen, a korai 366-osok mentek 550-en, de későbbiek is 458-on. Az enyém 458-at tudott biztosan. A mesternél irigykedtem neki 2db volt, és mindkettő 550-en ment dualban. 256MB RAMmal, mikor nekem 32MB volt. Na, az kemény volt. -
czundermák
aktív tag
válasz
KROK640 #115716 üzenetére
A Mendocino egy igazi ön tökön lövése volt az Intelnek, túl jó procik voltak.
Úgy rémlik a 366-al együtt jelent meg a 400-as változat is, valamikor 99 elején, talán januári példányok. Akkor a 400 csúcsabb volt. "sweet spot" szempontból a 366 ideálisabb tuning proci, 100-as FSB-vel bírták ezek a korai darabok az 550-et? Asszem Mendocinoból csak B0 stepping volt s370-ben, kinézem belőle, hogy megfutná különösebb erőlködés nélkül.Most nézem van két 366-os SL36C-m egyik 28. heti, másik 39., ennél régebbieket még be kéne szerezni, hogy közelítsek a megjelenési időponthoz.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #115726 üzenetére
Pontosan, tuningban is jobban bírta, de az már reitka volt nagyon.
Volt GeForce 4 MX480 is (MSI biztosan) az is tulajdonképp egy 8× AGP-s 128MB-os GeForce MX460 volt minimálisan magasabb órajelekkel. Tulajdonképpen a GeForce 2 MX(400) maximálisan kimaxolása volt, 32 helyett 128MB-al, magasabb GPU és memória órajellekkel, és 8× AGPvel. -
KROK640
nagyúr
Elképesztő, hogy milyen tempoban fejlődtek akkoriban a hardverek. A csúcskártyák egymásnak adták folyamatosan a trónt. Hozzánk poor néphez meg hónapokkal, vagy 1+ évvel később jutottak le. GeF2 GTS-em pl csak 2002 tavasza körül volt.
Amúgy én sem értem, hogya GeF3 miért aljább kártya, mikor elég jelentős előrelépés volt a geF2-höz képest, külön generáció, ráadásul eleinte csak egy kártya volt, majd mindössze további két kártyával (Ti 200 és Ti 500) bővült a család (ami pont értelemetlenné tette az eredeti kártyát), és a 64 és 128MB-os verziók miatt is maximum 5db kártya volt, (sima GeF3-ból nem volt 128-as) Így a rajongó/felhasználó tábort sem töredezte.
Nekem pl pont a GeF4 a kevésbé jelentős, mert mert az MX-ek ugye GeF2-esek voltak, a Ti4400, 4600, 4800 meg túl drága földi halandónak, de Ti4200-asa se volt egy haveromnak se vagy nekem. A 4400-as híresen rossz ár/teljesítmény viszonyú volt, a 4600 pokoli drága, a 4800 meg még ritka is az előzőek mellé. A 4000-es széria mikor kijött, inkább mindenki a nyomott GeF3-as áraknak örült és azt vette nem az újat.
Aztán jött a zavaros FX család (ahol volt kártya ami még a két generációval idősebb GeF3 belépőtől is gyengébb volt) majd megváltásként a 6800-as család, és utána a 7000-es, aminél már én is váltottam. A 7300GT volt az utolsó AGP-s kártyám amit újként vettem, és szépen kitolta az Athlon XP-m használati idejét, de már ott tornyosult felettem a PIC-E-re váltás és a DDR2-re váltás, na mega foglalat váltás. -
Pikari
veterán
Csakhogy belülről teljesen más chip az. A wikipedia is rengeteg új felsorol. Die shrinken és AGP 4x-n kívül kapott még támogatást a 2048x2048as textúrákhoz, 32 bites z buffert kapott, átalakították a dizájnt úgy, hogy felfele és lefele is lehessen egyszerűen skálázni 64 bites kártyákhoz is, vagy akár 32 mega ramot is támogat. Átalakították belülről úgy a chipet, hogy a 32 bites renderelés alatt kissebb legyen a sebességveszteség, teljesen más raszterizálót kapott, teljesen más típusú command batching és triangle setupot használ, ami az erősebb cpukat jobban szaturálni tudja, emiatt a tnt2 pl a gyengébb socket7 procik mellett nem is igazán használható már. A tnt1 7 millió tranzisztor, a tnt2 pedig 15 millió. Teljesen más chip. Gyakorlatilag a két kártyának semmi köze nincs egymáshoz azon kívül, hogy ugyanaz a 3 betű van a nevében.
-
-
Francia91
veterán
válasz
Kalacskepu #115424 üzenetére
Nekem sikerült beszereznem kb 2 éve egy GDDR3-as AGP-s HD3650-est, mai napig használva van a retrógépben
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #115708 üzenetére
Piacra kerules datumara nem emlekszem pontosan, de az akkori csucskartyak:
gf2gts - 2000 maj
gf2ultra - 2000 okt
gf3 - 2001 febr
gf3ti500 - 2001 novez mind csucskartya volt, nem csak az ultra es a ti500. Ezert fura nekem hogy a retropiac megis vmi aljabb kartyanak tekinti a gtst es a gf3at.
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák #115704 üzenetére
"Minden hónapnak megvolt a maga csúcsa, ha igazán mélyre ásunk. Mégis az esetek java részében az adott foglalatba való legnagyobb CPU-t "
Pontosan. Ha így nézzük akkor valamikor volt csúcs a 366-os Celeron is (pl '99 tavaszán mikor vettem), vagy a 2100+-os Tbred B is.Nekem a csúcs helyett sokkal inkább az adott korszakra átlag ember számára elérhető gép ami érdekes, és szerencsére ezek pont nincsennek túlértékelve
-
KROK640
nagyúr
"a tnt2 ultra gyakorlatilag egy tnt ultra" - a TNT2 Ultra nem TNT2 alapon volt?
" elindulva a gf2ultrat is nevezhettek volna mar gf3nak." - miért? A GeF2 Ultra GeF3 alapon ment már, nem GeF2 alapon?
Sima GeF3-ból biztos nincs sok, a maga idejében is ritka és drága volt, mire összegyűjtötted rá a zsét meg ott volt a gyorsabb Ti500 vagy az olcsóbb Ti200. -
gban
veterán
válasz
Pikari #115711 üzenetére
Igen, VLB-s trident ami nemrég nálam volt az is csíkos volt, de közel sem ennyire.
VLB Cirrus Logic bezzeg nem volt csíkos...
És ami fura, az i-s 9000 se csíkoz semmit.
Mondjuk az gyanítom fejlettebb, azon már csak 1 bios-forma chip van, nincs már külön UM70C171 : Color Palette With Triple 6-Bit DAC chip, ha jól rémlik amit itt írtatok, annál már a gpu-ban van ez. -
Vangelis
félisten
A voodoooooo kártyáim vajon hol lehetnek te jó isten . sosem gondoltam, hogy kincs lesz
-
gban
veterán
Rendeltem VGA ramokat Aliról, fel is töltöttem a Tridenteket.
9000-esből van egy i meg egy c chipes, előbbi forrasztott ramos, abba nem kellett pakolni.
Bios mindkettőben Quadtel, tehát egyik se 16 bit ready.
16 bites képük pcpbench alatt:
8 biten minden frankó:
De a lényeg, más rammal is és biosok felcserélése után is ilyen a c-s képe grafikus módokban, míg NC alatt pl. hibátlan:
Aztán észrevettem hogy a 2 szélső láb (jobb oldalt) között van kis ón:
Gondoltam eltávolítom.
De mielőtt megtettem, rálestem az i-s verzióra:
Direkt van az ott....
De mitől ilyen csíkos a c képe? i képe töksima ugyanott...
És pcpbench alatt miért nem csíkos, 800*600 8 bitben?
Vagy ha 16 bit ahol csíkos, akkor miért nem olyan full hibás mint pcpbenchben?
Illetve kizárnám hogy a 16 bit az oka mert az i is beteg pcpbench alatt míg wolf3d-ben és máshol teljesen sima a képe. -
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #115698 üzenetére
1,5 évig volt meg, Sapphire Vapor-X kivitel volt. Külföldre költözés előtt adtam el, tudtam, hogy a kinti fizuból nem fog fájni a fejlesztés. Ekkor használtam a 4350-et, amit egy barátomtól kaptam. A kezdeti időszakban másodlagos volt a játék, volt 3 kimete, képet adott, filmet dekódolt, szóval megfelelt.
-
Fücsök007
őstag
válasz
czundermák #115704 üzenetére
Bizony, a fejlődést túl sokan alulértékelik utólag.
-
czundermák
aktív tag
Például annó mikor kijött az AMD760 chipset és először támogatott DDR memóriákat, a saját korában még csak 1200-as Thunderbird volt, majd később érkeztek a nagyobbak, ezt is nevezhetjük csúcs hardvernek. Minden hónapnak megvolt a maga csúcsa, ha igazán mélyre ásunk. Mégis az esetek java részében az adott foglalatba való legnagyobb CPU-t és legkésőbb érkező lapokat értékelik túl. Korszakokat tekintve a hardver fejlődés egy komolyabb történelmi érdekesség, számomra így sokkal fontosabb egy egy korszak váltás, ott történtek az izgalmas dolgok.
Közben látom lényegében ugyan ezt leírtad a #115703-ban.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #115702 üzenetére
A csucs az, ami aktualisan a leggyorsabb volt. Pl a gf2gts tovabb volt ezen a tronon, mint a gf256ddr vagy a gf2 ultra. De ez elmondhato a gf3rol is.
Ez csak egy fogalomzavar… pl a tnt2 ultra gyakorlatilag egy tnt ultra, de ezen az analogian elindulva a gf2ultrat is nevezhettek volna mar gf3nak.
Az nvidia ekkor feleves ciklusokkal dolgozott, es a piaci megjelenesekkel ezek annyira osszecsusztak, hogy pl a gf256ddr gf2ultra vagy a ti500 utan par honappal be is esett az uj generacio. Szvsz inkabb ez adja a ritkasaguk jelentoseget, nem azert mert csucs volt. Epp olyan lepcso volt, mint a gts vagy a sima gf3. Abban sem vagyok biztos, hogy pl a sima gf3bol olyan sok lenne…
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Xbox Ultimate előfizetések
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1