- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- -szabi-: Kodi beállítása és használata CoreElec rendszeren
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ata99
tag
válasz
hobizoli #116597 üzenetére
tobb modul az mindig csak szopas volt
foleg ha nem egy gyartos chip-kSokszor igy van, de nem mindig törvényszerű. Az 1,3-as cerka mellett az Abit ST6-osban rengeteg memória megfordult, néha más frekvenciáúak meg más időzitésűek és sosem volt gond. Csak az a fránya 512 MB volt a korlát. Később egy Asus M3N HD/HDMI lapban is volt úgy, hogy volt 4 különböző modul és simán megette őket úgy, hogy egy Athlon II 240-es ment mellettük 3,7 GHZ-en. Akkoriban nem értettem, hogy miért panaszkodnak páran a nem kompatibilis ramokra...
a 166-os SDRAM-okat sajnos anno elajándékoztam, most 142-eseim vannak...Apropó Abit KT7A. Fontos a csipszetre az a ventilátor? Nem lenne gond, ha lecserélném egy passzivra. Mert azon a lapon ami itt van mellettem bizony már eléggé ki van szegény.
-
Pista0001
addikt
válasz
czundermák #116594 üzenetére
Persze, hogy kimaxoljuk a ramot, most már olcsón hozzá lehet jutni az átlagos darabokhoz.
De amúgy én is visszaestem a ló normálisabb oldalára, a 2500+ Athlon XP mellé csak 512 MB-t tettem, pedig annó 1 gigával használtam. Most lehetne benne 2 giga is (2 slot van, van "bőven" 1 gigás modulom), de felesleges. Majd jók lesznek a S939 gépbe, ha végre eljutok oda. Annó is 2 giga volt benne, de 4×512 MB felállásban, így volt elérhetőbb annó. A félretro Haswell gépemben is 4 modul van (4×4 GB), a memória így ingyen volt, a 2066-ban is 4 modul van (4×8), a 2 meglevő mellé vettem még 2-t, megintcsak így volt gazdaságos. Mondjuk az 4 csatornás, abba kell is a 4 modul.
-
hobizoli
nagyúr
PC66-s modult tuti nem vettem volna P2-P3 korszakban
P1-hez vettunk ilyet a TX chipsetes anyulapba, de akkor meg nem volt nagyobb orajeles
amikor lett PC100 is, meg 133 is, akkor csak azokat, akkoris, ha az FSB nem indokolta volna
nem kerult sokkal tobbe, hogy ezen megerje szarakodni
....foleg nem egy teljes uj PC araban nezve
ezt a Duron melle vett "-6" jelzesut is PC133-snak arultak amugy, mert magasabb JEDEC szabvany kb nem is lett ezekhez mar
DDR1-bol is volt DDR466-s modulom, hivatalosan az is csak DDR400-nal volt arulva -
hobizoli
nagyúr
válasz
czundermák #116594 üzenetére
tobb modul az mindig csak szopas volt
foleg ha nem egy gyartos chip-k
Hynix, Kingston, Kingmax, Micron, Samsung, Nyanya, Seitec... popularisabbak
mostanaban ezt a hutobordak alatt nem is latod
siman lehet azonos gyartonal is, hogy az egyik batch ezzel a beszallitoval keszult 4-6 honap mulva a masik szeria meg mar a masikkal
kivulrol meg tokugyanugy nez ki a hutoborda miatt, es max vmi hardver analitzator sw mondja meg, hogy mi van alatta a NYÁK-n
ismeros is gondolta ezt, hogy van 2x64MB-ja tesz melle 1x128MB-st es lesz 256MB...
aztan vegul a sok fagyas meg kekhalal utan vett 1db 256MB-s modult es hello
barmelyik 2 modullal ment a gep barmeddig, a 3.-t belerakva meg KO
de hat az almoskonvyek szerint is mindig csak annyi modult kell hasznalni, ahany csatornas a memvezerlo... ha a dualchannel-hez 2 eleg, akkor annyit, es nem 4-t, ermt akkor mar az orajel sem mindig lehet a nevleges, hanem 1-2 orajellepcsovel visszabb kell venni
....2 modullal meg mehet fullon
manapsag 64GB RAM-t ki lehet rakni DDR4-bol csupan 2 modulbol is
DDR5-bol 96 vagy 128GB-t is
mire nem eleg annyi...?
legputribb deszka is lekezeli csuklobol
-------------------
SATA-s K7 deszka SSD-vel lenne "jo" -
hobizoli
nagyúr
650-s Duron melle vettem egy PC133-s 256MB-s modult 2001-ben, amin "-6" vegzodesu chip-k voltak (=166MHz)
eloszor neztem is, hogy aaazanyád
hazaerve elkezedtem allitgatni a BIOS-t...
a vegen Abit KT7A-Raid-ben 150MHz FSB-n CL2-2-2-2 1T turbo timing-l ment
a Sisoft Sandra-ban nezve kicsivel 1GB/sec atvitelt tudott igy
igazabol az szabott hatart csak neki, hogy 155MHz-nel nem lehetett magasabb FSB-t sem beallitani, es 150 utan 155MHz jott, amit a 6,5x szorzoval 1008MHz, es azt mar nem birta el a CPU
160-t egy 6x szorzoval azert csak beprobaltam volna neki (=960MHz), mert 975MHz-n meg ment barmeddig a 6.5x150-n -
czundermák
aktív tag
válasz
hobizoli #116592 üzenetére
Nem tudom miért fontos, ezek feltételei voltak envagyok által tűzött kritériumoknak. Nem jelenti feltétlenül azt, hogy 1 GB-ig el kell menni 4 foglalattal, 64 megás modulokkal is ki lehet tölteni.
A frissen összerakott Thunderbird 1333+Abit KG7 Raid mellett 2x 128MB DDR van, ott sem a memória a szűk keresztmetszet, még játékok alatt sem. Valamiért memóriával erősen meg szoktuk kínálni a retró gépeket, erről igyekszem leszokni az utóbbi időben. Gyorsabb háttértár kéne, épp ez a Tbird is a lassú vinyó miatt szenved, kívánja a RAID 0-t.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
czundermák #116589 üzenetére
miert fontos a 4 DIMM, amikor csak egy csatornas a memvezerlo a deszkan?
akkoriban 512MB is qrva soknak szamitott, azt meg akar 1db SDR PC133-s modul is kiadja...
abbol 2 modul is 1GB lenne mar
mire nem volt eleg ennyi a WinXP alatt?
2004-ben volt dual K7-2400+ 1GB DDR266 ECC RAM-l es az egy workstation gepbol jott igy ki egyben anyulapppal egyutt, es egy csitti uj Opteron ment a helyere szinten 1GB-l
legtobb juzernek egy atlag P3 mellett jo ha volt 256MB a gepeben, 512MB is mar wow kategoria volt -
arn
félisten
válasz
czundermák #116581 üzenetére
a korabeli bioszokkal a p3b-f cb0 850/100 volt hivatalosan a plafon (2000 marc), cc0 procikat mar csak a 2002es utolag kiadott biosokkal tamogat. persze belerakhatod a cc0 procikat is, meg nalam szegeny szinte mindig 133on ment, mert nincs 100as procibol magasabb orajelum, 800/100 a max, mar 850eset se talaltam, foleg nem cb0asat. erre vagy a slot1es 1000/100es procira lepnek esetleg at az 1000/133rol.
begyujtottem a cuvx4 lapot a belevalo cc0 1000/133assal. es meglepoen jo lap, de ahhoz a korszakhoz nagyon a bx adja a feelinget
ugy 2000ig (nosztalgikus is), 2001es konfiggal mar nem hasznalnam.
-
czundermák
aktív tag
válasz
envagyok #116585 üzenetére
Késői, coppertámogatás, 4 ram , és ISA slot.
Ezekkel a feltételekkel semmi.
A BX6 v2.0 áll legközelebb, de az már bajos lehet nagyobb Coppermineokkal.
4 RAM slotból, csak ennél is régebbiek vannak Coppermine support nélkül vagy az SH6, de azon nincs ISA. Más gyártótól talán a Gigabyte 686BX ami legközelebb állhat a P3B-F-hez, hirtelen erre emlékszem ami tud Coppert és 4 RAM slotos ISA-val. -
envagyok
veterán
Apró érdekesség ;
asus mth sdram converter
-
envagyok
veterán
válasz
czundermák #116584 üzenetére
Asusnál a klasszik 440-es chipsettel ezek a lapok az ismertebbek:
P2B, P2B-F, P3B, P3B-F az F-es lapok 4 ram foglalatosak.
Persze volt még -D scsi, -DS p2-höz
A p3c2000 és a Via lapok jó cuccok, nálam is P3C-E a top, az van a 99 végi gépemben, de az már 820.
Szóval a P3B-F-hez mi hasonlít ABIT-ban?
Késői, coppertámogatás, 4 ram , és ISA slot. -
czundermák
aktív tag
válasz
fpeter84 #116582 üzenetére
Azért nézem a megjelenési dátumot, mert az épp aktuális CPU család alá tartozó BX-es lapot valahogy mégis kategorizálni kell. Erre jó a Klamath, Deschutes, Katmai és Coppermine megjelenési ideje, és az ezekkel párhuzamosan érkező lapok évszámok közé szorítása. Nyilván a régebbieket is felkészítették, nem arról van szó, hogy ezek képtelenek lennének az egyel újabb CPU-k fogadására, szimplán nem a legfrisebb aktuális fejlesztések. Emiatt nincs meg a funkció a P2B-F-ben, ami a P3B-F-ben igen, vagy emiatt nem tud a BH6 normális osztókat, ahogy egy BE6 és a BE6 II már gond nélkül megoldja. Maga az északi híd valóban nem jelent szűk keresztmetszetet a teljesítményben, legalább is ha BX-et BX-el vetünk össze, ugyan azt tudják a 98 eleji, mint a 2000 végi darabok.
A P2B-F-hez nem hasonlítottam a BX6 2.0-át, értem mire golndolsz, nem voltam pontos. Ott példaként hoztam őket, miszerint a P3 debutálása előtti lapokról van szó, mégis mennek bennük akár a Coppermine-ok is. Az IC felőli megközelítésed helyes, de azt se feledd, hogy a legkorábbi A1 és A0 steppinges 500-700 MHz-es Coppermineok még indultak ezekben a lapokban, gond nélkül, annak ellenére, hogy 1,6 voltosak. A felsőházban a CuMine már 1,75V-os, azoknak semmi bajuk nem lesz 1,8V-on sem, ahogy a kisebbeknek sem.
Valójában két kivételes gyártó képességeit hasonlítjuk össze egy olyan korszakban, mikor a fent nevezett tuning opciók, főleg a szoftveres része jóformán csak az Asust és az Abitot érintette. Egyet értek azzal, hogy a P2B-F a kanyarban sincs, egy BX6 2.0-hoz képest, de ismét jöhet az idősávozás, mert régebbi darabról van szó. Példaként a P2L97 a P2B-F-hez képest nincs a kanyarban, de ez nem von le abból, hogy mennyire jó lap volt a maga korában. Ez utóbbi lapokat nem tekintem még így sem P3 korszakba illőnek.
Egy olyan vitába keveredtük ami napokat fel tudna ölelni, viszont envagyok kolléga kérdését nem tudtuk megválaszolni.
Szóval igen, a BX6 2.0 lehetne alternatíva, ha nem létezne a BE6. Két teljesen egyező lap amúgy sem volt a piacon.
Tartom magam az évszámos megközelítésemhez, értem a te álláspontod is, abban viszont mindketten valószínüleg egyet értünk, az évszámokat elengedve, hogy a P3B-F-nél magasabb polcra lehet tenni egy BE6-II-t SH6-ot és egy VT6X4-et is Abit fronton. Asus saját portájáról pedig a P3C2000 és a P3V4X bizonyosan felszereltebb darabok nála. -
-
fpeter84
senior tag
válasz
czundermák #116581 üzenetére
no sztem ez a megjelenési dátum ez egy totálisan irreleváns információ, semmi jelentősége - ezzel szemben pont a felsorolt paraméterekkel lehet pontosan elhelyezni a térben hogy a BX-ek között az adott lap egy korai e (tud e coppermine-t?), tuning szempontból pedig full impotens, korai jumperes, korai szoftveres elnagyolt lépcsőkben állít (mint egy BH6), picit többmindent tud már (mint a BX6 2.0), vagy késői stepless (mint egy BE6-II rev2), illetve ehhez jön hozzá még a PCI osztó kérdése is mert hiába stepless valami, ha csak 3-al tud osztani, akkor erősen szűkíti a használhatóság körét...
a P2B-F-et abszolút nem említeném egy lapon a BX6 2.0-al, révén hogy még szoftveres FSB állításra sem képes, ráadásul itt van mellettem egy P2B-F 1.04, rajta egy HIP6019CB VRM IC - most nem vagyok benne biztos hogy pontosan ennek a datasheet-jét találtam meg, de ha minden igaz akkor még 1.8V alatt se tud, tehát coppermine-hoz sem igazán javasolt, bár azért működhet...
szóval hiába vonsz párhuzamot a megjelenési dátumok között, kifejezetten félrevezető következtetést vohatsz csak le belőle... ám ha hozzá nézed a fenti paramétereket, akkor kijöhet hogy ezekszerint az Abit akkor nem kicsit előbbre járt a fejlesztésben, a P2B-F max a füstjét szívhatta a kanyarban
ettől még nem tekinteném őket P3 korszakba illő lapoknak.
ezt sem igazán tudom értelmezni... mi az amiben a BX6 2.0 visszafogna egy Katmai-t vagy egy 100-as coppermine-t? igazából még a 133-ast rézbányákat se fogja vissza, amennyiben stabilan összeáll a konfig, de ez már persze tuning, tehát ingoványosabb talaj -
czundermák
aktív tag
válasz
fpeter84 #116580 üzenetére
Közben megtaláltam a kortársát P2B-F.
A P2B-F-be is lehet rakni Coppermine CPU-t, ahogy a BX6 2.0 is fogadja őket, ettől még nem tekinteném őket P3 korszakba illő lapoknak.Régebbi alatt azt értem, hogy a BX6 v2.0 1998 végi lap, bőven a Deschutes érában, míg a P3B-F 1999 végén debütált, már a Coppermine korszakban október után.
Az FSB értékek beállításában is hasonlót nyújt mint egy BE6, ami tekinthető inkább kortársának, hisz valamikor 99 nyár végén már voltak a piacon BE6-os Abitok. Ellenben ezen már megtalálható az UDMA66 vezérlő, ami a P3B-F-en nincs. Abban teljesen igazad van, hogy a felszereltségük szinte azonos. A listád, jobbára minden tuningra képes Slot 1 lapra ráhúzható adathalmaz. A nüansznyi különbségeket a lapoknál a megjelenési idejük és a hozzájuk viszonyított konkurencia lapjai jelentik.
Nekem a BX-es lapokkal a fő problémám az, hogy tuningnak számít a 133-as FSB P3 alatt. Jobban kedvelem emiatt a később érkező 694X-et, míg a BX-et legfeljebb 700/100-as Coppermine-ig érzem helyén valónak. Ezek persze mind saját preferenciák, van aki az 1400-as Tualatint is tuningolja BX-ben, ezt is meg tudom érteni miért jó.
-
fpeter84
senior tag
válasz
czundermák #116579 üzenetére
node mi az hogy "régebbi"? egyébként BX6 2.0-t írtam... mi az amiben kevesebb/más?
-ugyanúgy 1.3V-tól szabályoz a VRM-je tehát mehet bele coppermine is
-ugyanúgy van 4-es PCI osztó
-ugyanúgy 4 ramslot
-ugyanúgy csak a délihídból van IDE vezérlő tehát UDMA33
-a PLL-ek terén azt mondanám, hogy a P3B-F 1.04 inkább a 100-115MHz sávban tud többfélét, ezáltal egy 66-os FSB-s covington/mendocino-ból, esetleg szintén 66-os Cel2-ből lehet talán leginkább kirugdosni a maximumot - amelyik 100 felett még picit tovább hangolható - ezzel szemben a BX6 2.0 inkább a 124-153MHz sávban ad több lehetőséget, így az egy 100-as FSB-s coppermine P3/Cel2 szénné rugdosásában lehet jó partner, esetleg egy 133-as FSB-s P3-ból még egy kevés plusszt kihajtani... -
czundermák
aktív tag
válasz
fpeter84 #116578 üzenetére
Felszereltségre hasonlóak igen, viszont a BX6 régebbi, mint a P3B-F. Létezett az Asusnak is egy P2B-xxx nem tudom az utó tagját, ami pontosan a BX6 megfelelője, három memória slottal. A P3B-F már Katmai/Coppermine korszak inkább, mint Deschutes, ezért tenném a BE6-II mellé. Ebben az esetben viszont az Abit minden téren jobb választás lehetne nála.
-
fpeter84
senior tag
válasz
czundermák #116577 üzenetére
a BX6 2.0 -ra mondanám, hogy az egy az egyben megfelel a P3B-F -nek - mondom ezt úgy hogy nem néztem át részletesen a legalább 6 alverzióját, csak a legutolsót a retroweben...
-
fpeter84
senior tag
no az már nem fért bele, hogy asus és abit-nál is gyakran előfordult sok alverzió, és ezek között pont ilyen lényeges különbségek lehettek hogy milyen VRM chip van rajta, tud e 4-es PCI osztót, ha van RAID chip akkor az UDMA 66 vagy már 100-as, stb... szóval konkrét lap és rev számokat lehet leginkább összehasonlítani
-
fpeter84
senior tag
válasz
envagyok #116572 üzenetére
van amelyiken olyan régi VRM van, hogy csak 1.8V-tól felfelé szabályoz > coppermine proci csak olyan adapterrel rakható bele, amin jumperelhető a Vcore (1.65-1.7-1.75-ös procinak jó az 1.8)
OC szempontból a korai lapokon csak egészen elnagyolt FSB lépcsők vannak, a kicsit újabbakon már egyre több a lehetőség - pár MHz-es lépésekben - az utolsó softmen III pedig elvileg már 1MHz-es lépcsőket hoz 83MHz-es FSB felett
ide kapcsolódik hogy a korábbi lapok csak 2 és 3 PCI osztót tudnak, így 115-120MHz felett már egyre több probléma lehet az elszálló PCI órajel miatt, a későbbi darabok már tudják a 4-es osztót is így ezzel nem lesz gond... viszont AGP-re csak 1/1 és 2/3 osztót tudnak azok is, így az AGP órajele emelkedik meredeken az FSB-vel - egyes kártyáknál ez okozhat stabilitási gondokat, de nekem nem volt problémám vele eddig
#116574envagyok
mire gondolsz, miben tudna olyat amit egy abit ne? első nekifutásra a BX6-al kb azonos: 4 memória, 1.3V-tól Vcore, tud 4-es PCI osztót, nincsen RAID chip... -
envagyok
veterán
válasz
czundermák #116573 üzenetére
Akkor az ASUS P3B-F-nek nincs is nagyon ABIT megfelelője?
Olvastam itt a fórumban hogy terveztél ABIT BX chipsetes lapokról cikket írni, de nrm találtam.
-
czundermák
aktív tag
válasz
envagyok #116572 üzenetére
Korszakok alá valók, és a támogatottság.
BX6 korai, inkább P2 alá + SoftMenü II / UDMA33 / 1GB RAM
BH6 korai, de már jó lehet P3 alá + Soft Menü II / UDMA33 / 768 MB RAM
BE6 (Coppermineok alá nem az igazi) és BE6 II (ez már Copperek alá is az igazi) a 440BX-es Abitok közül a legjobb választás lehet, utóbbi Soft Menü III / UDMA66 / 768 MB RAM / akár RAID
BF6 a BE6 II olcsóbb változata, nagyon jó alternatíva, SoftMenü III-al / UDMA66 / 768 MB RAM
SH6 az i815 miatt különleges, és a legmodernebb köztük, valós 133 MHz-es támogatással Soft Menü III / UDMA100 / 512MB RAM
VT6X4 szerintem (ez szubjektív) az egyik legjobb lap P3 alá. Soft Menü III / UDMA66 / 1,5 GB RAM
-
envagyok
veterán
Az ABIT Slot1 lapjai között mi a különbség?
Már magam sem emlékszem BH6 vagy BX6 volt nekem. -
fpeter84
senior tag
válasz
Pikari #116561 üzenetére
a 98-2005 időszak nem arról szólt, hogy ha veszel valamit akkor 2-3 évig jó vagy... a 2-3 éves gép egy bármire is alkalmatlan őskövület volt - 200mhz-es gép az 1ghz-esek világában, 800mhz-es gép a 2+ ghz-esek világában... de igen, egyetlen mentsége az ára, költséghatékony fejlesztési lehetősége volt... persze ha valaki egy meglévő szerencsésebb S7 lapba (ami tudott 2.2-2.4V Vcore-t is) tolt bele egy K6-2-t akkor még annál is rettenetesebb eredményt kapott, mint amit én a SS7-ben tapasztaltam...
#116566KROK640
én pl 13e-ért vettem 2000 körül a PCPartner VIA MVP3 SS7 lapot - akkoriban egy tomato kategóriás EX/LX lap lett volna 18-20e-től, de egy ASUS/ABIT BX-es lap amivel számottevő tuning is lenne, az már 30+ lett volna. no most mivel így is csak az akkor is már rettentő kevés 64MB-ra maradt keretem vidkártya meg pár hónapig az átrakott Virge325 volt, így még a tomato EX/LX szint megugrása se tűnt reálisnak mindenféle bevétel nélküli kiskölökként, nemhogy egy jobb BX-es... aztán idővel az is eljött végül - használtan vettem egy ABIT BE6-II RAID v2.0 lapot huszonezerért, és szintén használtan egy (feltehetően utolsó steppinges) 633-as cel2-t adapterrel hűtővel kevesebb mint 10e-ért, ami ebben a lapban vígan szaladt 1100MHz felett - de ekkor jött az újabb pofon... idővel vettem egy Gef2 MX kártyát, és örültem mint majom a farkának hogy hogy szakít a vas - egészen addig amíg nem vittem el a kártyát egy próbára egy barátomhoz akinek 750-es Duronja volt, és kiderült hogy az a vas mindenhol alázza az agyonhúzott cel2-met -
válasz
Elrood #116562 üzenetére
A vintage CPUz és az 1.47- es verzió fut Win98 alatt, még RyZenen is, de fent kell lennie a kernelEx- nek.
DOS alatt hangra az SBEmu-VSBHDA-VSBHDASF triót használom. Alaplapi integrált/SBLive/Audigy támogatás. Vogonson mindegyiknek van topicja, telepítési útmutatókkal, valamint a telepítőkészletekben is helpek.
Pld Zenen a kimenet VSBHDASF- el, DOS alatt, Roland font feltöltéssel : -
KROK640
nagyúr
válasz
FoxiestFox #116563 üzenetére
Quake 3-nál meg pont az ellentetje volt.
Emlékszem, hogy osztálytársam a 566@850-es Celeronon mesélte, hogy ő Hardcore (második legnehezebb) botokat is veri Q3-ba, mi meg otthon öcsémmel a második legkönnyebbek ellen se nagyon tudtunk nyerni. Aztán elmentünk egy PC-be, ahol mi is vertük a hc botokat. Utána osztálytárs eljött hozzánk, és a mi gépünkön ő se tudta nemhogy a hc még a második legkönnyebb botokat sem elverni.
Aztán kiderült, hogy a Q3 enginenek volt egy olyan szokása, hogy a sebzésed és az FPS eléggé kemény összefüggésben van, így minél jobb géped volt, annál többet sebeztél a másikon. (és aztán 125FPS felett a rocket Jump is létezett, amivel magasabbra ugrottál, míg 125FPS alatt csak simán megölted magad).De nem csak a Q3-ból van ilyen élményem, hanem a Red Alert 2-ből is :
Pitta haverommal helyi hálóztunk, neki 667-es Celeronja volt 1GHZ-re húzva, nekem a 466-os mind a 466MHZ-ével. Már az feltűnt nekünk, hogy ő azonos idő alatt sokkal több unitot gyárt mint én. De a legdurvább az volt, hogy gyártott egy nagy sereget, majd a gépén lerohant és porig rombolt és nyert. Mindez alatt az én gépemen semmi nem történt. Gyártogattam tovább, majd pár perc múlva megjelent a bázisom határában a serege (ami az ő gépén már le is rombolt rég), én pedig visszavertem a támadást, majd elmentem és leromboltam a bázisát, és nyertem az én gépem szerint.
Ezt egyébként később PC barlango(k)ban is tudtuk reprodukálni, az összes gép 366-os volt, egyet kivéve ami 1400-as P4, az mindig sokkal gyorsabban gyártotta az egységeket mint a többi gép, mindig az nyert, aki a legjobb gépen volt.De az UT'99 sem szerette a nagy sebesség különbséget, P2 és P4 között szinte lehetetlen volt játszani úgy, hogy mesterlövész puskával vagy roham puskával vagy, mert a sebesség különbség miatt az ellenfél sosem pont ott volt, ahol láttad, így csak az olyan szóró fegyverek mint a Flak, rakétavető, reedemer hasonlók voltak igazán eredményesek.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #116561 üzenetére
Ez igazából csak akkor volt ajánlott vétel, ha megspórolhattad az alaplapvásárlást, házvásárlást, tápvásárlást, vagy nem gamer gépet akartál.
Mert igaz, hogy olcsók voltak a lapok, de akkoriban újban ezt venni nem biztos, hogy olyan jó ötlet volt.
Amit leírtál, akkoriban nem voltrossz gép, kivéve az 1GB-os HDD-t, lévén már '98 elején is 1.7-2GB volt a divat. A 8 megás VGA meg sok esetben a "rettegett" Intel 710 volt, vagy valami S3, jobb esteben TNT1 vagy Voodoo Rush (az 6MB) -
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák #116560 üzenetére
Amíg futott a War Thunder Zoltán haverom gépén (C2, 8GB RAM, HD8450) addig nála is hasonló volt az élmény. Sokkal több gépet lőtt le mint az én gépemen, mert a játék "lassítva" ment, és a megfelelő időben tudott tüzet nyitni.
A 2GHZ-es Northwood Celeronok jók voltak, a legtöbb ment 2660MHZ-en, de nagyon sok 3GHZ-en is. Olyanra akartam lecserélni az 1700-as Celeront, pont karácsony előtt, megvették az összeset
2-3 hónappal később már 2400-as Celeron is volt, gondolkodtam azon is (mert nem kellett volna lapot cserélnem, bár pont egy P4 P800SE-t javasoltak mellé, úgy egyben), és az ment volna 3GHZ-en, ami akkor tök jól hangzott volna az 1700-as Celeron után, na meg azzal, hogy sok játékban ez "majdnem" 3GHZ-es P4 szint. De inkább helyette jött a jól ismert Athlon XP-m (mivel tudtam, hogy lehet majd húzni rendesen), és inkább 10 ezerrel olcsóbban 1700+@2700+, és szerintem így sokkal jobban is jártam.
-
válasz
czundermák #116560 üzenetére
Jaj ez nagyon jó.
Emlékszem, mikor először játszottam azt a játékot jó gépen, lepődtem meg, hogy a drag mindig ilyen nehéz volt? -
Elrood
őstag
válasz
Elrood #116439 üzenetére
Még fejlemény VIA Epia ügyben.
Először is egy kérdés. Más találkozott már azzal, hogy a CPU-Z Vintage verziójától szétfagy a Win98?
Kipróbáltam a lapot DOS alatt is. (Win98-t GUI nélkül indítva és 6.22)
Hanghoz két drivert használtam: VIASBCFG és VIA_AC97.866 (UniSound itt nem működik)
Mindkét esetén hang volt, viszont zene nem (Doom).
Még nem fejeztem be a nyomozást, hogy ez miért lehet, de erre bárkinek ötlet? Valamilyen resource ütközés okozhat ilyet? -
Pikari
veterán
válasz
fpeter84 #116555 üzenetére
Meg az a tény, hogy bele tudtad pattintani egy pentium 1 helyére, így megspórolhattad az alaplapvásárlást, házvásárlást, tápvásárlást. Persze igen, a celeron leverte teljesítményben, de ha nem volt rá pénzed, akkor az se volt annyira rossz választás. 1999 körül a super socket7 alaplapok nagyon olcsók voltak már, 50k-ból meg tudtál venni egy 350 mhz körüli k6/2 processzort mondjuk egy 5ali61-el (AT form factor), 32 - esetleg 64 - mega rammal, 1gb HDD-vel, 8 megás grafikus kártyával, és akkor 2-3 évig nem kellett gépre költened, max ramot venned.
-
czundermák
aktív tag
válasz
KROK640 #116559 üzenetére
Anno mikor mindenki Underground 1-el tolta, volt egy házi versenyünk általános 8.-ban, ahol egymáshoz át járva nyomtuk a drag versenyeket, papírra felírt eredményekkel.
Dani barátomnak épp egy fentebb emlegetett 1700-as Celeronja volt, integrált VGA, 128 MB memóriával, egy olyan MSI lapban amin még AGP sem volt, csak a helye. Az Underground nem tudom tippelni mennyi fps-t produkált, de az a játék olyan lassan futott neki, hogy 1 másodperc kb. 3 volt. Az összes drag versenyt megnyerte, mert volt ideje jól váltani.Nekem akkor egy szintén sulinetes gépem volt, az első, amit már tudtam értékelni, 2 GHz-es Northwood Celeronnal, GF2 MX-el, azért az már nem volt rossz, sokáig nem cseréltem le, később kapott maga alá egy P4 P800SE-t és egy 9600Pro-t, emlékeim szerint ezzel már az Obliviont végig játszottam.
Tervezem össze rakni ezt a konfigot, mert minden adott hozzá. Az a 9600Pro azóta is megvan. A többi már a gyűjtői beszerzés okán újra megvan. Kíváncsi lennék mai szemmel mit tudna nyújtani. -
KROK640
nagyúr
válasz
fpeter84 #116555 üzenetére
Persze, valószínűleg az osztálytársam is ezért akart cserét, meg mert tudta, hogy 2× annyi RAMmal és 84MHZ-el magasabb órajellel is gyengébb a gépe mint az enyém. Valószínűleg még inkorrekt sem akart lenni (arról ugyan sosem volt szó, hogy mennyit fizetne rá, ha ... ) csak egyszerűen menekülni a konfigtól.
Ha belegondolsz a K6-2-nek ez volt az egyetlen előnye, hogy a két csomag (alaplap+CPU) között majdnem egy havi minimálbér különbség van. Na meg a magas órajel miatt madárfogásra is jó volt. -
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #116525 üzenetére
Ez nagyon jó kis progi, hatalmas köszönet. W11x64-n végre van több soros tálcám és mind a 2 kijelzőn.
-
válasz
MasterDeeJay #116530 üzenetére
Kipróbálom. Az értesítési terület def nem szabható egyénire, úgy látom ez megoldja.
-
arn
félisten
válasz
fpeter84 #116544 üzenetére
A sebessege miatt nem igazan volt meg forradalmi a v2 utan, viszont egy felbevagott kartyan, amin a gpun kivul par alkatresz volt, teljesen uptodate volt minden ficsorrel, a 3dfx hulye limitaltsaga nelkul, es az nvidia jott ra, hogy a drvek mennyire fontosak, nem eleg a jo hw.
Gyk a 3dfx minden problemajat megoldottak egy generacion belul, ugy hogy a sebessegrol se kellett lemondani, es a hozzaallas vezetett oda ket korrel kesobb mar piacvezetok voltak. A riva128 csinalta meg az alapokat, de a tnt egy nagyon fontos lepcso volt az nvidia kesobbi sikereben.
-
fpeter84
senior tag
válasz
KROK640 #116548 üzenetére
ha egyszer sikerül kitalálnom az egészet és meg is valósítom, akkor természetesen nem is tartom magamban - de már elég sok éve tervezgetem
a K6-2 létjogosultságát kizárólag az alacsony ára adta: én annó 2000 körül a K6-2 500-at 19e-ért, hozzá a PCPartner VIA MVP3 lapot 13e-ért vettem, vagyis 32e együtt... ekkor egy 400-as cerka asszem 20 v 21e, de egy normálisabb BX-es lap már 30++, tehát 50 feletti a csomag. alapból is úgy verte el a cerka az amd-t hogy csak porzott, de ráadásul a K6-2-vel nagyon max 550-et tudtam elérni úgyahogy stabilan, a 400-as cerka meg röhögve megfutotta az 550-600-at úgyhogy akkor már a kanyarban se látszott... szóval egyedül az alacsony ár az ami magyarázatot ad a létezésére - ezért nem is értem azokat akik ASUS, EPOX meg egyéb heroin árú SS7 lapot vettek... azok igencsak a saját maguk ellenségei voltak, mert ugyanabból a pénzből vagy kevesebből sokkal sokkal gyorsabb konfigot is vehettek volna... -
fpeter84
senior tag
válasz
ityam #116546 üzenetére
hivatalosan csak 100-at tudott, de igen valszeg nagyjából mind tudta a 133-at is... viszont egy elég fura dologra találtam a KT7E, valamint a KT7/KT7A manualjában is: a 133 bajos lehetett, mert ott valamiért még erőltette a 3-as PCI osztót és 44MHz-en robogott a PCI - ha ezt elviselték a kártyák, még jó gyors is lehetett a vas, de azért ilyen órajelen már szoktak jelentkezni gondok... fura hogy a biztonságos 4-es PCI osztó csak 136-tól lehetséges a doksik szerint... zavaros az egész, hogy van a CPU FSB/PCI állítás, meg külön valami FSB plus beállítás is...
fura, volt ilyen lapom, de nem emlékszem rá hogy ilyen nyakatekert lett volna... bár túl sok tuningra nem is volt lehetőségem, mert az 1200-as morgan duron-om kb a maximumán járt, +100MHz-el már nem volt atomstabil, szóval nem nagyon volt mit húzgálni rajta...
szerk: na jó, mostmár tényleg nem értem ezt a 133 dolgot... valóban a PLL-je tud 133/44-et is még, de ott van a 133/33 is - nehogy már ezt ne tudja alkalmazni a softmenü is...
-
ityam
őstag
válasz
KROK640 #116552 üzenetére
"De jött is 1 éven belül az Athlon XP. Akkor 1466@2166MHZ-en kezdtem vele. 640MB RAM, meg a GeF3Ti500 128MB. 2006-ra már 1466@2669MHZ-en ment a proci, és került mellé egy Nvidia 7300GT 128MB 2007 tavaszán."
S939 nekem AGPs volt. Akkor már számtekboltban dolgozvam ahol kiteszteltem magamnak 9800SE@pro-t.
Másik számtekbolta kerülve vettem félfával a C2D-t. Egy X800XL el. amit lecseréltem egy 8800 GTS320ra. Azt ingyér 8800GSre, majd azt olcsön egy 9600GSO 384re. Hú mennyit versenyeztem azzal a karival.[link].... versenyezni akkor még a kategóriában a top3 ért ment. Sok GTX8800 320MB volt a kategóriában akkor még.. -
KROK640
nagyúr
válasz
ityam #116550 üzenetére
Mire a Chip, vagy bármelyik haza újság megírta, hogy nem szabad 1700-as Celeront venni, addigra én azt má megtapasztaltam élőben.
De jött is 1 éven belül az Athlon XP. Akkor 1466@2166MHZ-en kezdtem vele. 640MB RAM, meg a GeF3Ti500 128MB. 2006-ra már 1466@2669MHZ-en ment a proci, és került mellé egy Nvidia 7300GT 128MB 2007 tavaszán. Úgy azért eléggé rendesen ment.
Azután jött a Phenom 9500 + HD3870X2, ami eléggé érdekes zsákutca volt, mert a paranméterei egész jók voltak akkor. 4 magos CPU, 3870X2, 2GB DDR2 (ez volt a gyenge pontja), 1TB HDD, Airbrusholt ház (most is az van)... a haverok a porban keresték az állukat, akár a paraméterek hallatán, akár a gépház láttán. A varázs eddig tartott : valójában egy nagyon lassú CPU volt ahhoz képest amit várhatott az ember, gyatra tuning potenciállal. Ettől az történt, hogy bizonyos feladatokban lassabbnak éreztem mint a 1446@2669MHZ-es Athlon XP Tbred B CPU-mat, és időnként downgradeként éltem meg az új gépet. Azzal vígasztaltam magamat, hogy paraméterek alapján(!) nem lehet rosszabb mint egy 3200+-os Barton.
Ráadásul mivel volt benne SSE2, meg 4 magos volt, elindultak olyan játékok is (hál'Istennek amúgy mert ezért lett új CPU-m, erőre még megtette volna a 2669MHZ-es XP, csak a fránya SSE2 hiánya miatt egyre másra nem indultak el az engem érdeklő címek) amik bőven kértek kakaót, és itt kijött a gyengesége.
Még egy éves sem volt, amikor leírtam, hogy bizonyos helyzetekben (és akadt sok ilyen helyzet) gyengébb mint a korábbi Athlon XP-m, és érdemes lenne Phenom II-re lecserélni minél hamarabb.
(Egyébként egy jó pont, hogy érzékeltessem a gyengeségét :
Amikor a HD3870X2-ről HD4850-re downgradeltem, akkor semmilyen változást sem vettem észre játékok alatt... amikor pedig beleraktam a HD4890-et megintcsak semmiféle gyorsulást nem vettem észre.
Aztán amikor az I3-ba bekerült a HD4850 akkor 2× annyi FPS-t hozott minden játék alatt mint a Phenom 9500-al... a HD4890 meg még ennél is látványosabb előrelépés volt az I3 mellett, míg a Phenomban semmi különbség nem volt a 4850 és a 4890 között. )
A tuningolhatósága meg megintcsak MEH... volt, 2600-on az istennek sem bírtam hosszútávon stabilizálni, 2500-on valamiért nem szeretett indulni, 2400-on rommáfeszelve stabil volt, de nagyon melegedett és sokat fogyasztott, miközben teljesítménynövekedés kb csak mérhető volt, érezhető nem, szóval hamar letettem a tuningjáról.
Sajnos pont akkor jött olyan élethelyzetem, hogy majdnem 5 évig egy csavart sem tudtam venni a géphez, szóval mai eszemmel már csak keresztül verekednék magamnak egy C2Q-t, valami tuningos lappal, és nem 2GB hanem legalább 4GB RAMmal amíg tehettem volna. Mire lecseréltem a Phenom 9500-at már borzasztóan csereérett volt. 2014-ben egy néhol csak 2003 májusát (Barton 3200+) idéző procit nagyon ideje volt már lecserélni.
Apró bár utólag nem vígasztaló adalék, hogy akkoriban folyton azt mondta mindenki, hogy AM2-es lapba nem lehet Phenom II-t rakni, vagyis nem csak CPU-t hanem lapot is kellett volna cseréljek, sőt, akkor már DDR2-ről DDR3-ra is érdemes lett volna átálljak, tehát memóriát is vennem kellett volna (ez akkoriban olyan 100 ezer ft körüli kör lett volna, ami szóba sem jöhetett); és nemrég valahol olvastam, hogy elvileg DE, bele tudtam volna rakni egy Phenom II-t.
Mondjuk a lapot amúgy is érdemes lett volna cserélnem, mert valami hibája volt : Tök mindegy milyen bios elemet tettem bele, az azonnal lemerült, vagy nem is funkcionált, a lényeg az, hogy áramtalanítás után mindig az egész bios visszaállt default-ba (még a dátum is); ha pedig áram alatt hagytam, akkor időnként random idő múlva bekapcsolt a gép. Nem egy éjszaka ébredtem arra, hogy a gép megint magától elindult.Z97 anniversary alaplapra váltottam anniversary szorzózármentes procival (Pentium G 3258), az nálam is megvolt, igaz második gépként az addigra már I3 4330 mellett. A proi és a lap is megvan, a lapba most egy I3 4170 van amit Berlinben vettem, de terv szerint egy I7 4770-nek megfelelő Xeon kerül majd bele, van hozzá egy RX570 8GB, meg 16GB RAMot is kap (vagy a mostani 4×4 lesz összekaparva bele, még meglátom) van hozzá egy 120GB-os OCZ Vertex 3 SSD, meg 1TB HDD. Egész jó kis 2020-ig játszogatós Win 7 gép lesz.
-
ityam
őstag
válasz
KROK640 #116547 üzenetére
Bátyám a chip magazint fizette előre és abból tájékozódtam. Abban én láttam hogy p4 celeront nem szabad venni. nem celeron meg hát elérhetetlen távban volt. Ezért maradtam AMD fronton. S939 re cseréltem a sempronom, ami nem sempron volt hanem rendes Athlon XP. ezt sokáig használtam elégedetten, de aztán megvettem a kövi inteles gépem. E4300 al 1800@2700 al.... Hát ott éreztem igencsak sebességtöbletet. És azóta sem volt AMD gépem
c2dt egy Z97 anniversary alaplapra váltottam anniversary szorzózármentes procival. Ebbe került később egy i7 4770. Azt már a mostani gépem követte sok sok idővel később -
KROK640
nagyúr
válasz
ityam #116536 üzenetére
Trio nekem is volt, majd ugyanúgy a TNT1-et elcseréltem TNT2M64-re, ami nem volt jó business, és tudtam is, de kénytelen voltam így lépni. Lett ugyanis 2db 20GB-os HDD-m, de a 366-osom csak 8-8GB-osnak ismerte fel őket, így kellett másik lap, amivel jött a 466-os is, viszont be kellett dobjam az alkuba az ASUS V3400TNT DLX kártyát is.
Nekem a TNT1 --> TNT2 M64 esetén még úgy sem volt gyorsulás, hogy 366-ost cseréltem 466-osra CPU fronton.#116533 ityam : hasonló szitu nekem akkor volt (csak nem bizonytalanodtam el) amikor öcsémnek meglett a Sempron 2800+ (Athlon XP alapon) az ugye 2GHZ-et jelentett, nekem meg 2700+ de teljes értékű (2133MHZ)
Fel is tekertem gyorsan 2200-ra, hogy 2800+ legyen nekem is
#116534 fpeter84 : '98-ban még PC-m sem volt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
ityam #116531 üzenetére
Nekem nem is tudom milyen, de valami vacak lapom volt. BX-ről álmodtam persze én is.
Azért a 366+LX-et hiba volt elcserélni K6-2-re
Én már akkor sejtettem, hogy valami gond lehet a K6-osokkal, mikor osztálytársam a 366-os Celeronom + 32MB RAM + alaplap kombóért adni akart egy 450MHZ-es K6-ost lappal és 64MB RAMmal, és még mondta, hogyha gondolom valamennyit még rá is fizet, csak cseréljünk. Szerencsére volt eszem, és elmentem hozzá megnézni a gépet. Mondanom sem kell, nem lett csere.
Utána egy másik osztálytársunk Celeron 300A-jára akarta elcserélni vele, de az sem jött neki össze, végül 1 év múlva az akkor 18 éves nővérére hagyományozta a gépet, és kapott másikat.nekem is volt valami ZX-es lapom, de már nem is emlékszem h mikor. Akkor neked a 433 ment kemény 480-on... az nem sok.
A 466-osom 83-as FSBvel még elment, de igazából 75-ön volt csak úgy ahogy gond mentes 83-on már nem volt hang (585MHZ). Vizont ha ezt leszartam, akkor rövid időre akár 109MHZ-en (766MHZ) is képes volt menni! Persze pár perc alatt fagyott, de arra jó volt, hogy betöltsem a GTA3-at és megállapítsam, hogy egy ilyen CPU már komoly javulást hozna.A 750-es Thunderbird nagy előre lépés lehetett a 433-as Celeronról. Nekem sajnos akkoriban ez a lépcsőfok kimaradt : előbb egy 950-es Athlon volt a terv, majd 1200-as Duron, onnan 1200-as Tualatin Celeron, majd 1300, 1400 ... és sajnos végül 1700-as Wilamette Celeront vettem inkább
Mentségemre leyen mondva, hogy akkor jelent meg a CPU, nem volt internetem, és tudtam, hogy mire a PC-s újságok letesztelik még 1-2 hónap. Úgy voltam vele, hogy egy platform a P4-el, és hát ezzel majd haver pár nappal korábban vett 1300@1733MHZ-es Tualatin Celeronja orra alá pörkölök. A nyers adatokon kívül (magasabb órajel, Quad Pumped 4×100MHZ FSB, SSE2, P4 Architechtúra) semmi más nem volt ami alátámaszthatott volna, hiszen kipróbálni sem volt lehetőségem, a gép nekem meg MOST kellett, mert ráadásul akkor már 1,5 hónapja nem volt otthon saját gépem (eladtam a 466-ost és nem vettem semmit a helyére) a nyári szünet meg telt. Még örültem is magamnak, hogy milyen jó, hogy ennyit vártam a gépvétellel, mert megérte, ez így remek vétel lesz. Ekkor jött a hideg zuhany, ugyanis Árpi 1733-ra húzott Tualatinja csúnyán eltángálta a vadi új P4 Celeront. Először azt hittem azért mert a bios 0KB L2 cache-t írt ki, így kicseréltettem a procit egy másikra, de csak 1700-as volt, végül így lett 1700-asom csak. Abban is 0KB L2 volt, szal tuti volt h a lap hibája, bios frissítés. Viszont a tempo ígyis változatlan volt, miután a bios frissült. Az 1733-as Tualatin Celeron megverte az 1700-as P4 cerkát, de még 1300MHZ-en is gyorsabb volt a P4-es 1700-as Celeronnál. így végül (kb félidőtől) 2266MHZ-re húzva 3 faceliftet is megélve, mindössze 11 hónap után távozott a házból a P4 Celeron. Nem is volt kérdés mi veszi át a helyét, addigra már nyakig voltam az Athlon XP-kben, már le volt válogatva néhány spéci példány és úgy gondoltam, hogy itt az ideje a nagy Pentiumok teljesítménynek világába belépni. Ekkor jött a legendás Athlon XP-m.
A poén, hogy az 1700-as Celeron ekkor kezdett iszonyúan eltrjedni, és vagy 2-3 évig minden olcsó és középárú Inteles gép alapja lett, én meg nem győztem fogni a fejem, ahogy a falu megtelt ezekkel az 1700 Celeron alapú gépekkel, igazi népproci lett belőle. De legalább a nagytöbbségtől sokkal jobb gépem volt -
fpeter84
senior tag
válasz
ityam #116543 üzenetére
emlékszem rá, a KT7E gyönyörű türkizkék volt - felépítését tekintve egy az egyben a KT7A, de amíg az utóbbin lévő KT133A chipset tudta a 133-as FSB-t PC133 rammal, addig a kékségen a KT133 újrakiadása volt KT133E néven amit papíron 100-as FSB-re limitáltak de asszinkronban tudta a PC133 ramot az is
de mivel igen kevesen engedhettek meg maguknak 133-as thunderbird-öt, legtöbben csak 100-as FSB-s Duron-ig jutottunk így nem volt nagy érvágás, viszont a lap fantasztikusan szép...
egy ALi chipsetes Acorp socketA lapom van ami ugyanilyen kék szépség - csak sajnos még nem sikerült életre lehelnem -
ityam
őstag
válasz
fpeter84 #116541 üzenetére
hát nekem nem volt kt7-A-ra pénzem. de kt7-e m volt(Hát ezek már akkoriban az olcsó jónak tűnő Abit alaplapok voltak(lehet az E-n egy memo foglalattal kevesebb volt...)) ami emlékeim ugyanazt tudta csak nem hivatalosan.
Én a kt7-E-t is azt hiszem bukás nélkül váltottam s754 sempronra. vagy legalábbis kevés pénzt költöttem rá. -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #116530 üzenetére
De ahogy látom ez a RETROBAR már támogatja legalább az XP-t. Ha az ablak keretek is olyanok, nem csak lent a start menü, akkor megfelelő.
Watercolor, XP royale ... ezeket azt sem tudom, hogy mik.
A Win 7 meg 2009-es vagyis 16 éves, nekem már bőven retro... bár tény, hogy 2021-ig haszánltam a fő gépemen napira. Te jó ég, 4 éve és 1 hónapja vagyok Win10-en ... -
fpeter84
senior tag
válasz
Pikari #116538 üzenetére
3db V550 PCI is hozzám keveredett, pedig egyáltalán nem kerestem - meg is lepett, hogy ez ennyire gyakori lenne?
én meg 84-es
de közel minden elsődleges gépemet fel tudom idézni hogy milyen proci és vagy pontosan/kb milyen lapban, de pl amit ha megfeszülök se tudok felidézni, hogy melyiket mennyi ideig hajtottam? ugye abban az időben picit pörgősebben fejlődtek a dolgok - a fél éves már picit avíttas, az 1 éves már határozottan, a 2-3 éves gép meg a múzeumba való volt akkoriban... most meg egy 10+ éves felsőközép vas sok rammal és gyors ssd-vel szinte megold... szóval fogalmam sincsen hogy a rengeteg vga/proci/lap közül melyik volt csak 1-2-3 hónapig, és melyik akár fél-1-másfél évig is
slot A: én majdnem, de aztán mégsem... valamikor 2001-ben lehetett, hogy szokásos nyálcsorgatós nézelődős körömre mentem a budaörsi "merthülyeazértnemvagyok" bótba... ahogy jártam a polcok között, kiszúrtam 2 abit dobozt: egy KT7A, valamint nemtom melyik slot A-s lap. asszem mindkét csomag bontott volt, de minden benne ahogy kell... és mindkettőn ott a 6e-re leértékelő árcímke! a KT7A abban a pillanatban is a boltok polcain volt soktízezres árcímkével, a slot A lap már csak használtpiaci értékkel rendelkezett akkor de akkor is legalább a dupláját érte ha nem a tripláját... de döntenem kellett, mert abban a pillanatban csak 1 lapra való pénz volt nálam, így a KT7A mellett döntöttem... másnap szereztem pénzt és suli után egyenesen mentem vissza a bótba, de nem meglepő módon addigra már elvitték a slot A lapot - na így nem lett végül slot A vasam akkoriban...
a mostani Abit KA7 + Pluto 550 (meg van egy 600 is) konfigomat valamikor 10 éve vettem egy pösti használt pc-s boltban kilós áron, asszem lap meg proci együtt talán egy bő ezresért...
azóta megbolondult a világ, és mostanra horror értéke lett ezeknek...
(mellesleg a KT7A-t használtam fogalmam sincs meddig, majd eladtam használtan 20e-ért, úgyhogy ez volt életem egyetlen olyan használós vasa, amin nemhogy nem buktam, hanem igencsak nyertem is
)
arn
igen, ez rémlik hogy bajosan indult... nyilván nem akartak eredetileg alámenni a riva128 órajelének márcsak marketing okokból sem, de hát végül csak így jött ki... -
ityam
őstag
válasz
fpeter84 #116534 üzenetére
aztán lehet rosszul emléxek és a 233MMXen nem volt AGP(mert hát ez levetett régi örökség volt...) ezért vettem meg a voodoo1 et és a 366cel+LX alaplappal használtam őket tovább és az LX es alaplaphoz lett már TNTm? Hát logikusabb ez, de emlékek foszlányosak... 1983 as születéssel.
-
ityam
őstag
válasz
fpeter84 #116534 üzenetére
Nekem bátyám volt. Az ő gépén nöttem fel(commodore64 után 286 tól). Külön gépünk akkor lett amikor én megörököltem a 233 as mmxet egy trio64 el. Ekkor váltott bátyám k6-2 re. Én megvettem a bátyám haverjától először a voodoo1et anyuéktól kikönyörögve persze rá a pénzt. Jó volt, de aztán a trio+v1 et TNTre cseréltem(nah itt nem tudom hogy tnt1 re amit tnt2m64re váltottam ingyen). Amit tuti radeon Le@ddr következett.(ezt filóztam kíro2re váltani de végül nem mertem alacsonyabb dxes kártyát venni így lett gef 3 ti200am később)
Ha volt is tnt1 tnt2m64 cserém nem emléxek sebességkülömbségre. Valszeg okkal -
ityam
őstag
válasz
fpeter84 #116532 üzenetére
Már nekem keveredik hogy volt e tnt1 em, vagy csak tnt2m64 em. Volt e tnt1 em amit ingyér be tudtam cserélni tnt2m64re.Hát fakó emlékek tini koromból. Lehet volt ilyen....
Amit írsz tesztet érdekes. én is tervezek ilyesmit. A legtöbbem meg is van. kivéve a slot A(tippem szerint ez a pluto). hú mennyit álmodoztam slot Aról. dehát nem volt lehetőségem(pénzem rá) kipróbálni, ezért lett végül 750 es thunderbirdem... -
fpeter84
senior tag
válasz
ityam #116526 üzenetére
akkor ott meg a proci volt rettentően lemaradva a vidkártyától - mármint release date tekintetében - igencsak cpu limites volt a kombód, a kis TNT minden plussz CPU MHz-et lelkesen meghálál közel lineáris gyorsulással
#116524KROK640
én 98-ban örültem a kölcsönkapott cyrix 486slc laptopnak - rettenet lassú volt, de végre az enyém volt, nem a bátyám gépéhez kellett néha bekönyörögnöm magamaztán DX2-66, Am5x86 133@160, az első "igazi" gépem meg asszem 2000 közepén lett egy K6-2 500 meg hozzá egy Matrox G200... a kezdeti nehézségek leküzdése után igencsak a szívemhez nőtt ez a kis Matrox, azóta is úgy be van kattanva nálam hogy igyekeztem abszolút minden variánsát összekukázni - még +8MB modulom is akad - egyedül PCI-os G200-at meg G250-et nem találtam még...
-
fpeter84
senior tag
válasz
ityam #116526 üzenetére
ha teljesen időhelyesek szeretnénk lenni, akkor egy 400 v 450-es deschutes-t kellene mellé rakni - a dátumok egy kicsit zavarosak, mert van aki 98 júniusra, de mások augusztusra, szeptemberre datálják a TNT1 megjelenését, de itt-ott még márciust is emlegetnek... a két proci meg április/augusztus a cpu-world szerint...
de konkrét oka van hogy miért ezt választottam: ez már tudja az SSE1-et is az MMX mellett - a korai driver viszont még nem, idővel jön be az is, így kíváncsi leszek a hatására... az egyértelmű hogy baromira CPU-függő ez a TNT1, minden MHz-től közel lineárisan gyorsul...
az 550 meg azért annyi amennyi, mert tudatosan kerestem ezt egy még nagyobb szabású teszthez:
-Mendocino Cel 366@550
-Katmai P3 550
-Copper P3 733@550
-VIA Cyrix 800A@550
-K6-2 500@550
-K6-III+ 400@550
-K7 Pluto 550
reményeim szerint még majd egy Spitfire Duron-t is le tudok kalapálni 550-re... olyan érzésem van hogy valamit kihagytam még a felsorolásból, de a lényeg hogy egy nagycsomó procit tudok majd 5.5x100-on összehasonlítani, clock2clock... -
ityam
őstag
válasz
KROK640 #116529 üzenetére
Én buta voltam akkor nagyon. Volt egy 366 os celeronom LX es alaplappal. Nagyon mondta az eladó hogy BXet vegyek mert azzal megy 550en a 366 os celeron, dehát nem volt rá pénzem. Ezt cseréltem le a k6-2re, de mután az nagyon rossz volt visszatértem egy 433 a celeronhoz ZX es alaplappal. Persze a 433 as celron nem ment 100 as fsbvel. stabiilan 73 as fsbvel használtam. Hát itt nagyot buktam...
Soká lett lecserélve a ZX+cel 433 am egy 750 es thunderbirdre....
Onnan már nem érzem hogy buta döntéseket hoztam. -
-
KROK640
nagyúr
válasz
ityam #116526 üzenetére
Kicsit le voltál maradva proci fronton. A TNT meghálálta maga mellé a gyors CPU-t.
Nekem ugye a Celeron 550-et tudott menni elvileg, gyakorlatban inkább 458-at. És persze ezerszer eljátszottam a gondolattal, hogy az az 550MHZ lehetne PIII-as is nem Celeronos. A 192MB meg adott volt, meg a TNT1 is. 2001 tavaszán még bőven elvoltam vele. Aztán sajnos cseréltem TNT2 M64-re, ami visszalépés volt, hiába 32MB VRAM volt már rajta. -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #116525 üzenetére
Van ebből Win7 szerű is?
nekem az volt a leghasználhatóbb, pl teljesen kiírt dátummal -
Valahogy nem bírtam soha sem használni a win11 felületét, egyszerűen nem állt össze. Most elkezdtem alakítgatni. Openshellt eddig is használtam win2000 stílussal (korábbi classic shell), meg mindenféle registry hacket.
Retrobar az ami nagyon bejön.
-
KROK640
nagyúr
válasz
fpeter84 #116522 üzenetére
ÚÚ jó kis gép ez, PIII 550MHZ, 256MB RAM, 16MB-os TNT. Régen oda lettem volna egy ilyenért, még úgy 2001 nyarán is
(2001 tavaszán meg kifejezetten ilyesmiről álmodoztam, csak csak 192MB RAM-al, amiből a RAM meg is lett meg a VGA is adott volt, csak a Celeron 366 volt Celeron... )
-
-
fpeter84
senior tag
0.48-as nv csomag V550 PCI-al, 550-es Katmai-val, Abit BX6 2.0 lapban... érdekes módon alapból 2x2 AA volt engedélyezve - a későbbiekben már az alabeállítás az hogy tiltva van, sőt van amelyikből el is tűnik a lehetőség - de hatását se a képen, se a benchmark eredményekben nem láttam... -
válasz
fpeter84 #116517 üzenetére
Kemény retró project
. Én ilyen szinten már nem mennék bele. Sima retró/középretró/madness is full komp.
Sőt XT/VGA csatolóval is jó a 83- as SpaceCommander, az átellenes pont Zen/HD6870- el is tökéletes, ennél nagyobb átfogás nem létezik az Univerzumban.
No, mindegy, én feltöltöttem az összes létező NV drivert, a többi már a Te dógod.... -
fpeter84
senior tag
válasz
KROK640 #116513 üzenetére
ez az időszak érdekel most leginkább
egy xls-be kimásoltam az összes inf-ből a kártya neveket, és így összeírom hogy melyik driver honnantól támogatja az adott kártyákat - mi a legkorábbi, mi a legutolsó, hol vannak köztes vakfoltok esetleg... pl van néhány driver verzió ami csak alig pár kártyát támogat, minden mást kigyomláltak előtte-utána, aztán elég gyakori hogy a TNT1 támogatása jön-megy, van amiben benne van, egy időre eltűnik, utána megint ott van... és ez igaz többminden másra is, pl az Aladdin TNT2, Gef2 Int GPU, Gef4 MX IGP, de több mással is előfordulnak kimaradások... meg több helyen előfordulnak átnevezések is... pl az FX 5200LE először még 5200SE-nek indult, az 5600SE elnevezés pedig 5600XT-re változott végül... -
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #116509 üzenetére
Megfordulás szintjén mindhez volt szerencsém, de régen, meg átmenőben. Nem mondanám, hogy nagy tapasztalataom van velük.
És bár játszottam a gondolattal, de GeF3 Ti500 128MB-ról nem érte volna meg Ti4200 64MB-ra váltani ráfizetéssel, a Ti4400 meg még felejtősebb volt... -
fpeter84
senior tag
válasz
KROK640 #116506 üzenetére
találtam jópár ilyen placeholder bejegyzést, de a legtöbb utána valós kártyává is vált... pl a 2000/08/01 5.33-ban még 3db Gef2 GTS volt:
NVIDIA&DEV_0150.DeviceDesc="NVIDIA GeForce2 GTS"
NVIDIA&DEV_0151.DeviceDesc="NVIDIA GeForce2 GTS"
NVIDIA&DEV_0152.DeviceDesc="NVIDIA GeForce2 GTS"
a 0152-re alig pár napot, 2000/08/11 6.18-ig kellett várni hogy kiderüljön hogy
NVIDIA&DEV_0152.DeviceDesc="NVIDIA GeForce2 Ultra"
viszont a 0151-re egészen 2001/06/25-ig kellett várni
NVIDIA&DEV_0151.DeviceDesc="NVIDIA GeForce2 Ti"
az AGP 4x Gef4 MX családot majd fél évvel beelőzte pár "NVIDIA NV17" sor... egyrészt ez ilyen fejlesztői állapot is lehetett - a mérnököknél már ott voltak a kártyák, tesztelték őket, másrészt a sajtónak is szólhatott: kezdjetek csak el totózni hogy vajh mi is lesz az a felbukkanó újdonság, az is csak ingyen reklám
#116505DarthSun
ha már amúgy is csomagolt állományokat húznál egybe, akkor érdemes intenzív tömörítésről store módra húzni a tömörítő program beállításait - akkor nem tart tovább, mintha szimplán másolnád, mert érdemben úgysem tudna már rajta csomagolni -
válasz
KROK640 #116506 üzenetére
Én csak a Ti4200- at használom, 4400/600 meg sem fordult nálam.
A korai SS7/P2-3 gépekhez a 4200 jól helyettesíti a GeF2 GTS/Ultrát, alacsonyabb áron, nagyobb sebességgel.
Amúgy madness gépben az NV7900GTX vagy a HD6870 ugyanazt nyújtja mint ezen koraiak, úgyhogy ma már így is megoldható. Nemrég másoltam be, hogy akár a DOS köztes felbontásokban is teljes a lefedettségük, legalábbis az általam kedvelt címek kifogástalanok. Van néhány aberrált 8bit/3D API cím, melyet belinkeltek korábban, kipróbáltam, azok csak szoftveres módban mennek tényleg, de nekem kiesnek, nem használtam soha, és nem is kedvelném meg, nekem nagyon primitív játékmenet... -
arn
félisten
-
KROK640
nagyúr
válasz
fpeter84 #116504 üzenetére
Ti 4800-at megismerhettük (az NV28-as alapú szemben a Ti4200-4600 NV25-ével). Sőt, az MX480-at is
Az NV25 meg valószínűleg egy meg nem jelent VGA placeholdere lenne, a sorrend alapján kb Ti4300 lett volna, vagyis az órajelei a Ti 4200 250/250-je és a Ti4400 275/275 (GPU/VRAM) közé ékelődtek volna be, és feltehetőleg a nagyon kicsi teljesítménykülönbség miatt nem lett belőle külön kártya. (mind a 4200, mind a 4400 NV25-re épül) ha belegondolsz a Ti4200 és Ti4400 között ígyis csupán 10% különbség volt mind GPU erőben, mind memória sebességben.
A 4400-nak még annyi előnye volt, hogy a 4200-asok 64/128MB-osak voltak, addig a 4400-ból asszem csak 128-as létezett. De ebben nem vagyok annyira biztos. -
fpeter84
senior tag
válasz
DarthSun #116502 üzenetére
Köszönöm az eddigieket, meg ha lesz még több azt is!
Engem azért érdekelnek a koraiak, mert pont a fejlődésre vagyok kíváncsi... Amikor egy régi kártya tudását illetve piaci életképességét próbáljuk meg megítélni így utólag, akkor hajlamosak vagyunk arra, hogy az elérhető legújabb csomaggal futtatjuk, és ebből vonunk le következtetéseket - ami igazából fals... Mert lehet olyan egy kártya, hogy a megjelenésekor ótvar xar drivereket kapott, problémás az egész, ezért nem futott be nagy karriert - aztán utólag már lehet faragtak és javítottak, de addigra már meg volt pecsételve a sorsa... Illetve ugye időnként felmerült a gyanú/pletyka hogy a következő generáció érkezte előtt esetleg szándékosan elkezdték lerontani a régi GPU-kat, hogy az új generáció nagyobbat tudjon villantani mellettük - ilyeneket is akarok majd keresgélni, megerősíteni vagy megcáfolni...
Illetve más faktor is játszhat: a 0.48 98/11/17 megjelenésekor még ugye nem létezet még a Katmai sem, nemhogy a CuMine így SSE utasításkészlet-támogatása se lehetett - ennek megfelelően ezt a két P3 procit is úgy azonosítja az nv control panel, hogy Intel Pentium II proci... Az 1.07 már helyesen beazonosítja hogy Intel Pentium III Family with SSE - bár az OpenGL driver nevében még ott se szerepel az SSE, pedig úgy rémlik hogy későbbiekben már ott is láttam... Szóval ez is számíthat abban, hogy milyen eredményeket érhetett el annó megjelenésekor, meg később...
-----------------------------------------------
Egy érdekesség: Ti hallottatok olyanról, hogy a Gef4 Ti család eretetileg nem csak a Ti 4200/4400/4600-ból állt volna, hanem lett volna egy ismeretlen 4dik variáns is? Eddig kizárólag a 41.09 11/18/2002 csomagban találtam, előtte-utána nyoma sincsen ennek a rejtélyes 0252 DeviceID-s kártyának:
NVIDIA&DEV_0250.DeviceDesc="NVIDIA GeForce4 Ti 4600"
NVIDIA&DEV_0251.DeviceDesc="NVIDIA GeForce4 Ti 4400"
NVIDIA&DEV_0252.DeviceDesc="NVIDIA NV25"
NVIDIA&DEV_0253.DeviceDesc="NVIDIA GeForce4 Ti 4200"
Valaki esetleg ért úgy mélyebben a driver-turkáláshoz, hogy ki tudja nyomozni hogy milyen felépítésű/órajelű lehetett volna ez az ismeretlen? Talán egy 64 bites Ti 4200SE, vagy egy Ti 4800 csúcsmodellt nem ismerhettünk meg végül? (tudom hogy az NV28 AGP 8x családban később megjelent a 4800 elnevezés, de ez a kérdéses ugye az első generációs NV25 AGP 4x családba érkezett volna)
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Battlefield 6 - Bemutatkozik a többjátékos mód
- Nintendo Switch 2
- Autós topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Októberben kerülnek legacy státuszba a régebbi GeForce VGA-k
- Az Exynos 2600 az első 2 nm-es mobilchip
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- További aktív témák...
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Super 6GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2192, 100% Akkumulátor
- Eladó karcmentes Apple iPhone 12 128GB / 12 hó jótállással
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest