- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- votlage71: Kábel menedzsment
- Gurulunk, WAZE?!
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- btz: Internet fejlesztés országosan!
Hirdetés
-
LOGOUT
Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
Új hozzászólás Aktív témák
-
dchard
veterán
"When running NAT traffic through a MediaTek MT7621 devices from a host
behind PPPoE to a host directly connected via ethernet, the TCP throughput
that the device is able to handle improves from ~130 Mbit/s to ~630 Mbit/s,
using fraglist GRO."Ez van még a commit-ban. Nyilván mivel az MT7621 tud PPE offload ot, ezt úgy kell érteni, hogy kikapcsolt HW/SW offload mellett ekkora a nyereség. A mi platformunk ugye csak SW ofload-ot tud, de a fentiből kiindulva jelentős gyorsulást vár még így is Felix. De ne felejtsük el, hogy sok múlik az ethernet driveren is (MTK vs Qualcomm).
-
dchard
veterán
Snapshot 24 óránként készül, tehát benne van, én megvárom a következő upstream kernelt ami 1-2 nap max.
Az RX GRO-tól azért én várok 15-20%-ot (értelemszerűen lefelé irányban), de ne felejtsük el, hogy az IPQ807x ethernet driver is egy rakás trágya, meg kéne kérdeznem Robit, hogy mi van pontosan implementálva, de arra tisztán emlkészem hogy mennyit panaszkodott erre... Fogok csinálni pár összehasonlító mérést, neked is ezt javaslom, aztán összenézhetjük hogy kinél mi jött ki. Értelemszerűen gigabites sebességnél a CPU terhelést kell nézni, a PPPoE egy mag limitje ezt viszonylag egyszerűvé teszi.
-
dchard
veterán
kernel: improve pppoe performance
kernel: improve pppoe performance
- drop tx qdisc
- implement rx GRO supportNa erre kíváncsi leszek, hogy mennyit fog javítani.
-
dchard
veterán
válasz
xabolcs #7234 üzenetére
Jót kérdezel, nekem a ddns-scripts volt az ami állandóan ezt csinálja mióta apk-ra váltottak. És igen: próbáltam nulláról léterhozni, ugyanúgy bekakál a következő upgrade-nél
Legutóbb talán egy hete frissült a ddns-scripts, az sem javította meg. Azért hozom ezt példának, mert ezt azért elég sokan használják.
Ha már itt tartunk: más nem tapasztalja ugyanezt?
-
Doky1988
senior tag
Van új stabil firmware OpenWRT 24.10.2
-
Jani899
csendes tag
Sziasztok!
Van egy ax3600-as routerem a mi egyszer csak elkezdte azt a játékot, hogy megy kb. 2-2.5 órát és eccce- csakk csak az alsó led világít rajta kéken. A vele kapcsolatban lévő összes eszköz innetől nem látja se a wifit se a madzagos netet. Vissza állítottam a leírásban található alapállapotra (ha baj lenne módszerrel, szerintem működött). Ki próbáltam rajta olyan routerek tápegységét +2 is amelyek jól mennek most is.
Sajnos a helyzet nyugaton változatlan.
Ha valaki tud kérem segítsen!
Köszönöm.Jani
-
dchard
veterán
Alapvetően a RAM a kevés benne. Nekem AX6 van ami tulajdonképpen az ax3600 512MB-os változata., és már az AX rádiók (lassan 5 évvel ezelőtt) is rohadtul ették a memóriát, valahogy nehéz elképzelnem hogy a BE-vel csökkent volna a memória igény. Akármilyen routert is vegyél, leginkább erre érdemes figyelni. És pont ez az oka annak is, hogy bár a SoC benne támogatott, kicsi az esély hogy egy dev nekiáll megcsinálni rá az eszköz szintű támogatást.
-
Mate
nagyúr
Köszönöm!
Ezek szerint nincs kizárva, hogy lesz rá, de hardveresen nem annyira acélos az eszköz.
-
dchard
veterán
Az összes a topikban tárgyalt Xiaomi router Qualcomm alapú, és mind támogatott. Honnan veszed ezt a butaságot? Az IPQ 5-6000-rel szerelt termékek is heti szinten bukkannak fel a támogatási listában. A BE3600 pro-val az a gond, hogy kevés benne a RAM, a nem Pro verzióban még kevesebb.
-
Mate
nagyúr
Sziasztok!
Lehet vennem kell egy routert. xiaomi BE3600 pro egész jó áron megkapható. Aki otthon mozog az openwrt világában, vajon várható rá openwrt támogatás?
-
Doky1988
senior tag
Megoldódott, megkérdeztem ChatGPT-t 😁
IP alapján nem működött de ahogy AI barátom írta MAC addressel müxik. -
Doky1988
senior tag
Próbáltam Firewall - Traffic Rulessel megoldani, de nem igazán működik. A beállítások:
-
Doky1988
senior tag
Sziasztok!
luci-app-access-control csomagot hogy tudom felrakni?
Cél: Gyereknek este 20:00tól ne tudja nézni (elment az internet) a mesét. 😁opkg update volt előtte.
root@AX3600:~# opkg install luci-app-access-control
Unknown package 'luci-app-access-control'.
Collected errors:
* opkg_install_cmd: Cannot install package luci-app-access-control. -
zacci
aktív tag
Van itt olyan, aki mesh-t hasznal openwrt alatt ?
Mukodik rendesen ? -
kgergo89
tag
Nem szoktam külön figyelni a CPU-t, a hálózaton 30+ eszköz van, de minden stabilan működik, még IPTV alatt sincs gond. Mesh-t nem használok, 3 ethernetes AP van a házban, a rackben switch-ek, otthoni szerver és NVR a kameráknak. Létezik Mesh-es OpenWRT build is, de arról nincs tapasztalatom.
-
zacci
aktív tag
válasz
FingR86 #7173 üzenetére
ok, de ugye a mikolt 1.1.19-bol ki lett gyomlalva a kinai haza pofazos ficsorok. Ezek akkor vissza fognak kuszni ? Az itteni leiras szerint tettem fel az 1.1.19-et.
Es ha felrakhato a legujabb fw, amit felkinalt a router, akkor nyomhatom a frissites gombot, vagy toltsem le az fw-t es ssh-n keresztul frissitsem az xqflash-el ?Ebben a leriasaban irja, hogy a jovobeli frissitesek siman felrakhatoak, de arra nem ter ki, hogy a gyomlalt uj frissites vagy a gyari frissites rakhato fel igy ?
gyomlaltbol csak 1.1.19 van ha jol tudom.
-
zacci
aktív tag
válasz
trance89 #7174 üzenetére
Openwrt most hogy all ? Mukodik a mesh ? teljesitmenyben hol tart ? ugy tudom meg mindig hianyzik belole a hw offload. Asszem az jelen allas szerint soha nem lesz implementalva.
Ez az 1.1.19 fw alapvetoen mukodott es 3 ev alatt kb. 2-3 alkalommal inditottam ujra a routereket. Nem akarok ezzel kulonoskeppen foglalkozni, csak mukodjon es kesz.
Felolem futhat rajta a windoz is csak mukodjon es ne kelljen vele kinlodni/foglalkozni. -
zacci
aktív tag
válasz
FingR86 #7171 üzenetére
Igen, 16 plus es 16 pro max, de az egyik mar kb. 3 honapja megvan es eddig nem volt gond. Igaz nemreg jott frissites IP-re.
Kicsit utana olvastam es kiderult, h masok is szivnak. Egy usernernek tuya okosotthon cuccal volt hasonlo tunete. A komplett router rebootolt miutan csatlakozott a wifire. Masoknal mas markaju teloval volt hasonlo jelensege, szoval nem egyedi az eset. Valami genral bug van az ax3600-ban ami miatt bizonyos eszkozokkel nem fer ossze es dob egy hatast. Router reset nem segitett egyik esetben sem. En most odaig jutottam h levettem 160- rol 80 Mhz-re, de ez sem segitett. Ugyan mar nem rebootolt a router, de folyamatosan elment a komplett wifi, majd egy ido utan visszajott, majd ismet…
Eloszor a tapra gyanakodtam, kicsereltem, de nem javult. Mar majdnem szetkaptam a routert, h ellenorizzem/csereljem a kondikat, de ugy tunik ez sem segitene, mert kiderult, h nem hw probelam.
Vegul sikerult ugy stabilizalni a helyzetet, h bekapcsoltam a wifi5 kompatibilitast a routerben, viszont igy elvileg nincs ofdma es bss coloring.
Igy most stabil a 160Mhz is.
Lattam h van frissites IP 16 miatt, de nem tudom, h ez hogyan rakhato fel. Jelenleg 1.1.19 kigyomlalt kinai fw fut. Erre hogy rakhato fel az ujabb fw ? Gondolom ha ra nyomnek az fw frissitesre, akkor tegla ?Eletemben nem lattam meg olyat, h egy csatlakoztatott eszkoz router rebootot okozna, pedig volt mar dolgom jo nehany routerrel. Ez igy hihetetlen gagyi.
-
zacci
aktív tag
válasz
Silent77 #4105 üzenetére
Szia,
Jol ertem, hogy nalad restartolt az AX3600 ?
Merthogy nalam is most ez a problema. kb. 3 evig mehetett minden kulonosebb gond nelkul, de mostansag random eldobja mindket wifi savot, sot az uptime szerint meg restartol is mind2 router. A node-on ilyenkor sargan vilagit a felso led.
Tapot mar csereltem, de nem segitett. Annyi valtozas tortent, hog uj telo lett itthon, de azert az durva lenne, hogy e miatt restartol a router.
Nalad lett valmai megoldas ? Lassan ott tartok, hogy nem erdekel a kimeno teljesitmeny, kibaxom az ablakon az egesz kinai csodat es veszek valami ertelmesebb markat.
Odaig jutottam, hogy levettem 160Mhz-rol 80Mhz-re a savszelt es igy nem restartol, de a wifi halozaton igy is megszunik a net idorol idore kb. 1 percre.
A wifi halozat meg lathato, de a ping mar nem megy. -
zacci
aktív tag
Ujabb erdekes megfigyeles. Este 21:30h korul indul az anomalia es egeszen reggelig tart. Ez ido alatt mindket mesh-be rakott router kb. 2-5 percenkent ujraindul. Ez nagyon fura jelenseg es egyelore nem talalom az okat. Napkozben nincs gond. Tegnap levettem 80Mhz-re a savszelt es ugy tunik azota nem produkalja a hibat.
Okozhat interferencia router ujraindulast ? Ilyenkor a node routeren a felso led sargara valt. Arra gyanakszom, hogy este valaki beinditja a routeret, majd reggel aramtalanitja. De olyat meg nem lattam, hogy e-miatt egy masik router rebootolna...
A mesh link kabelen tortenik. -
Norbi.Sz
senior tag
Sziasztok! Olyan problémám van, hogy 1Gbit-es optikai netem van, aminél ha közvetlenül a modem után mérek, általában 8-900Mbit a sebesség, de ha az AX3600 után mérek (ugyanúgy UTP), akkor csak 5-600Mbit-el megy. A routeremen Openwrt van... Viszont a belső háló fix IP-it a saját routerem osztja ki. Okozhatja ez a sebesség csökkenését? Esetleg megoldás? THX
-
zacci
aktív tag
Sziasztok,
Nehany eve tulajdonkeppen problema nelkul mukodik 2db AX3600 MESH-el kinai 1.1.19 kigyomlalt firmwarrel. A gond most az, hogy par napja elkezdte eldobalni az 5G-t. Lehetseges, hogy interferencia van valami kozeli routerrel (panel) passz. Azt viszont eszrevettem, hogy van mar ujabb cn fw ami kompatibilitasi problemat old meg IP16-al.
Kerdes, hogy van 1.1.19-nel ujabb kigyomlalt fw ?
Ha nincs, hogyan lehet feldobni a legujabb cn fw-t hogy ne legyen tegla ? Az int-ben ugye korlatozva van a teljesitmeny, ami viszont nem jo nekem
Openwrt support hogy all ? Mukodik a mesh es a kimeno teljesitmeny is rendben allithato, mint a cn-ben ?Valaszokat elore is koszi !
-
dchard
veterán
A legfrisebb Openwrt (master) verziót használók figyelmét felhívnám, hogy pont 7 perce váltottak az új 6.12-es kernelre:
https://git.openwrt.org/?p=openwrt/openwrt.git;a=commit;h=ba923ee5aec5db1f91b54a6fd24b58ad98df0b6f
Ismerve a korábbi évek tapasztalatát, a nem "bátoraknak" azt javaslom hogy pár napig ne frissítsenek, mert ilyenkor azért lehet bőven probléma.
-
Doky1988
senior tag
LED-ek kikapcsolása AX3600 (OpenWRT)
ledoff-openwrt-ax3600.sh:
# Vilagito LEDek kikapcsolasa AX3600 (OpenWRT)
# Kek LEDek /Elol/ (AioT, Network, System)
echo "0" > /sys/class/leds/blue:aiot/brightness
echo "0" > /sys/class/leds/blue:network/brightness
echo "0" > /sys/class/leds/blue:system/brightness
# Zold LEDek /Hatul/ (WAN, LAN1, LAN2, LAN3)
echo "0" > /sys/class/leds/90000.mdio-1:01:green:wan/brightness
echo "0" > /sys/class/leds/90000.mdio-1:02:green:lan/brightness
echo "0" > /sys/class/leds/90000.mdio-1:03:green:lan/brightness
echo "0" > /sys/class/leds/90000.mdio-1:04:green:lan/brightness
vagy ha valakinek kell fájlba, ami tuti müxik, kiraktam webemre: [Letöltés]
Letöltött fájlt, másold fel a router root könyvtárába (SCP, vagy lewgeteled), majd chmod +x ledoff-openwrt-ax3600.sh aztán LuCi -ba Rendszer/Ütemzett feladatok -nál add hozzá:
00 20 * * * /root/ledoff-openwrt-ax3600.sh
00 8 * * * /etc/init.d/led start
Majd Mentés, és készen is van. crontab rész: este 20:00-kor kikapcsolja a LED-et, reggel 8:00-kor meg vissza.
A megoldás természetesen TESZTELVE lett!
-
Jani899
csendes tag
Sziasztok!
Kérdezni szeretném a xiaomi be7000 router -hez esetleg magyarításról (visszaolvasva láttam róla említést) tud valaki valamit?
Vagy van talán direk topikja valahol?
Kössz előre is! -
dchard
veterán
válasz
xabolcs #7141 üzenetére
Mondjuk az egy nagy kérdés, hogy mi lesz a következő generációval, mert az ARM magok messze nem fejlődnek annyira, hogy tisztán SW-ből ki tudjanak nyomni 5-10gigabitet, ráadásul az NSS azért a bridge és wifi forwardingot is gyorsítja. Én teljesen értem, hogy az NSS-ből sosem lesz semmi upstream oldalon, de valamit mostmár ki kell majd találni, mert itt szétszakad a történet... És sajnos semmi ami netstack oldalon az elmúlt években történt, abból nem látszik, hogy lenne a csőben valami erre a problémára... Platform szinten nincs se DPDK, se semmi...
-
xabolcs
őstag
Amit meg latsz a nemzetkozi forumon, NSS build-ek, azok "community" build-ek, nem hivatalosak es lelkes fejlesztok legoztak ossze verrel es izzadsaggal.
Hasznalhatod azt is, hivatalos OpenWrt helyett, de oda menj panaszkodni, ha vmi nem mukodik!
En pl. azt hasznalom a Dynalink-emen, de csak mert az a fo router. -
dchard
veterán
Az NSS offload működéséhez szét kell túrni a kernel network stack-jét, méghozzá jó mélyen. Ezt ép eszű kernel fejlesztő soha nem fogja beengedni a kódba. Ezt egyébként fel is fogják a QCA-as devek, mert kísérletet sem tettek erre, ebből látszik hogy tisztában vannak a szituációval
Szóval nem valószínű.
-
Doky1988
senior tag
válasz
trance89 #7136 üzenetére
Egyébként azt mond meg nekem, hogy hogy lehet az, hogy kábelen lemérek szinte maxot, míg telefonon ugyanazzal a szolgáltatóval (ZNET Telekom Budapest) telefonon csak 200mbitet mérek. Ez mitől van?
Ez PC -n mérve:
Ez meg mobilon, kb 1 méterre se a routertől. (A telefon egy XIaomi 13T Pro, 1gbitet bőven kihajt WIFIn is, pesten Yettel szolgáltatóval 1200mbitet is mértem vele a Vácin)
Ez meg egy másik mérés 5 percel utánna, ugyanezen a telefonon csak most DIGI szolgáltatón mérve. Tehát ez azt jenti, hogy a gyári openwrt a vanilla is vígan kihajtja WIFIn is az 1gbitet szinte. Ez elég pozitív így.
-
-
xabolcs
őstag
válasz
Doky1988 #7134 üzenetére
cron-nal meg forum keresovel ... de az OpenWrt forumban!
-
Doky1988
senior tag
Sziasztok!
1 újabb kérdés.
Hogy kell beállítani azt OpenWRTbe hogy este 20:00 és reggel 8:00 között kikapcsolja a LEDet? Nappal mehet. -
blasi20
tag
A hack-elt Global is képes a 30dB-re?
-
Doky1988
senior tag
Ok megvan, hosszú volt a fájlnév
-
Doky1988
senior tag
Ilyenkor mi a szitu?
root@XiaoQiang:~# ubiformat /dev/mtd13 -y -f /tmp/openwrt-qualcommax-ipq807x-xia
omi_ax3600-initramfs-factory.ubi -s 2048 -O 2048 && nvram set flag_boot_rootfs=1
&& nvram set flag_last_success=1 && nvram commit
ubiformat: error!: please, first detach mtd13 (/dev/mtd13) from ubi0root@XiaoQiang:~# grep rootfs /proc/mtd
mtd12: 023c0000 00020000 "rootfs"
mtd13: 023c0000 00020000 "rootfs_1"
mtd17: 015cc000 0001f000 "ubi_rootfs" -
dchard
veterán
válasz
Doky1988 #7119 üzenetére
Nem. A master az master, ahol éppen a git tart:
https://git.openwrt.org/?p=openwrt/openwrt.git;a=summary
A stable az az utolsó stabil kiadás jellemzően több hónappal a master mögött. A master naponta akár többször is frissül --> nagy a kockázat arra hogy van benne hiba, vagy nem várt működés.
-
dchard
veterán
válasz
trance89 #7117 üzenetére
Arról nem beszélve, hogy azért a master az elmúlt hetekben átélt pár érdekességet. IPsec kliens nem fordul le napok óta, ergó aki frissít az utána nem tudja telepíteni. A sokak által használt ddns-scripts nem frissül normálisan, csak ha kézzel törlöm a konfigot és újra beállítom. Ennek az eredője az hogy most váltanak GC15-re és ilyenkor csomósodnak a hibák. Most biztosan érdemes várnia annak aki master-en van.
-
dchard
veterán
válasz
Doky1988 #7115 üzenetére
PPPoE-vel 940megát mérek vanilla Openwrt-n. Tök jól kihajtja. A probléma inkább akkor van, amikor PPPoE-n kéne nagy sebességgel de wifin keresztül forgalmazni. Ilyenkor a PPPoE a NAT és a Wifi is eszi az erőforrást (a három közül a wifi a leginkább). Ebben az extrém esetben megtörténhet, hogy 600megánál kikoppan. Ha ebből a háromból bármelyiket elhagyod, például nem arra élvezkedsz hogy mennyit mér a telefonod wifin speedtest-tel, akkor már nincs is probléma.
NSS-nek sajnos van számos hátránya is a nyilvánvaló előnyén túl, ezt sokszor kiveséztük már. Tökéletes megoldások nincsenek, dönteni kell.
-
Doky1988
senior tag
Valahol azt olvastam, sőt asszem openwrt oldalán, hogyha 1gbites neted van az NSS csomag tudja azt.
Ha az internetsebességed közel 1 Gbps, akkor a hivatalos OpenWrt build nem fogja elérni ezt a sebességet. Vagy ha további folyamatokat tervezel futtatni a routeren, amelyek erőforrásokat fogyasztanak, az ronthatja az útválasztási sebességet. Ebben az esetben megpróbálhatod használni ezeket a NEM hivatalos buildeket, de ne feledd, ezek NEM hivatalosak, és így nincs hivatalos támogatásuk .
De melyik verziót használod? Stable?
-
trance89
Topikgazda
válasz
blasi20 #7107 üzenetére
Ha mindent a leírás szerint jól csináltál akkor reset után nem maradhat 1.0.17-en. Valami biztosan kimaradt.
Miért nem az összefoglalóban található 2. Gyári patchelt firmware szerint csinálod? lényegesen egyszerűbb
Annyira fontos a miwifi app? Nem értem miért ragaszkodnak annyian hozzá, egy primitív adathalász szar
Akkor már miért nem az NSS openwrt fw-el próbálkozol? Jobb teljesítményt produkál mint bármelyik gyári fw verzió. Nem kell hozzá bdata-val sem szórakozni ami azért eléggé mélyvíz#7108 Doky1988
Gyári 24.10.1, tudom nincs HW-es gyorsítás de nem izgat túlságosan. A 800/200-as netet kábelen röhögve kihajtja izomból is, nálam ez a lényeg. A mobil eszközöknek sima netezésre több mint elég a 6-800mbit, sokkal fontosabb a megbízható működés ez pedig a hivatalos openwrt alatt adott.#7111ozono
Na pont ilyenkor érdemes elgondoldni a gyári fw lecserélésén... -
blasi20
tag
válasz
trance89 #7106 üzenetére
Köszönöm a válaszod!
Továbbá örülök, hogy te válaszoltál, mert te biztos tudsz tanácsot adni. Az alábbi leírás alapján(https://logout.hu/bejegyzes/fingr86_ax3600_global_verziobol_kinai.html) próbáltam megcsinálni a Kínai fw felrakását, de az istenért nem sikerül. Az utólsó pont az, hogy reseteljem a routert. Na eddig a rollback fw üzemel rajta, és az összes pont ami a leírásban van megtörténik, majd mikor reset megtörténik visszaáll a global fw-re mintha semmit nem csináltam volna. 4x próbáltam meg, és minden esetben ez a végeredmény. Számomra értelmezhetetlen a jelenség.
Nincs arra lehetőség, hogy távoli elérésen keresztül ezt valaki megcsinálja? Kezdek belefáradni....
-
ozono
csendes tag
udv, megjelent egy uj wifi hotspot ami kinaibetuk_wifi87EF neven (mi) logoval. A mac address-e kozel azonos az altalam hasznalt wifi-jevel, rakapcsolodva guest.miwifi.com "bejelentkezo oldal" kinai szovegekkel jon be.
Tippre azt gondolnam, h be lett kapcsolva guest wifi a routeren. A mi wifi app-ban azt mutatja hogy ki van kapcsolva. Ha bekapcsolom, es adok nevet jelszo stb latszolag elmenti, de igazabol nem tortenik semmi. marad off-on a kapcsolo es uj hotspot se lesz.
Kerdesem hogy lehet kikapcsolni ezt hotspotot? kiniai AX3600 1.1.19 stable verzioval -
Jani899
csendes tag
Üdv! Régebben olvastam itt valahol hogy a BE7000-re esetleg magyar firmware készülőben... Esetleg valami hír erről?
-
Doky1988
senior tag
Én is az 1.1.25 -ös firmwaret használom, igazából semmi problémám vele, megy minden flottul. Mióta kijött azóta lefrissítettem és patent.
Google Chromehoz meg ajánlom ezt a bővítményt, ez lefordítja a menüt:
[Translate Mi]
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 5300 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- ASUS ZenBook 14 OLED UM3402 - 14"2.8K OLED - Ryzen 7 7730U - 16GB - 512GB - Win11 - 1,5 év garancia
- Számlás!Windows 10 Pro 11 Pro,Windows 10 Home 11 Home, Office 2016,2019,2021 ,Vírusirtok,Mac
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest