- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- eBay-es kütyük kis pénzért
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Kempingezés és sátrazás
- gerner1
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Rowon #116190 üzenetére
Én úgy szoktam, hogy a megtartós eredeti játékaim tokjába a lemez mellé teszek egy írottat is, ami a játék ripelt változatát tartalmazza, gyakran úgy beállítva ahogy szeretem, azokkal a modokkal, szükséges patchekkel stb.
Azt már megtanultam, hogy nem szabad eredeti lemezeket retro gépeken (Win95-XP) használni, mert a másolásvédelmi programrészeik gyakrolatilag vírusnak tekinthetők, képesek jól működő nem szétcustomizált OS-t is működésképtelenné tenni, ráadásul többségében használni is kényelmetlenebb őket.
Sajnos az van, hogy amióta másolásvédelem van, az jár jobban, aki tört játékokat használ.
-
válasz
KROK640 #116194 üzenetére
Ha belegondolunk ugyan ez volt az x99-nél is. Ddr4-el jött asztaliba pedig támogatta a ddr3-at is igen sokáig. Ddr3 1866 gyorsabb volt ddr4 2133-hoz képest ugyan azon procival. (Sok xeonom volt ami mindkettőt tudta.
Aztán intel a 10gen comet lakebe még tett ddr3 támogatást (kínai ES procim ilyen) pontosabban minden skylake asztali leszármazottja/optimalizációja tud ddr3-at.
Am5 jobban terjedne ha megmaradt volna a lehetőség ddr4 használatra is. Ugyanakkor az am4 meg jobban hanyatlana. Most is szerintem főként a ram miatt nem váltanak am4-ről az emberek. Ddr5 jelen formában nem éri meg. Nem is fogom most még ajánlani annak aki am4-ről menne át.
Szép lap az enyém hasonló bár több sajnos a fekete. -
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #116188 üzenetére
Nem gondoltam volna, hogy még 10 év után is van belőle új.
Én a plexi oldallapos Riing verziót vettem 2016-ban, akkoriban 35e volt.
Azóta lakott benne pár konfig, kezdve az AM3+-os FX8320e-vel.
Használtban megérős lehet talán.
Én örültem neki, hogy a tetején van minden I/O cucc (biztonsági szempont, asztalon van és nem látszik, tehát gyerkőc tuti nem nyomkodja/piszkálja).
Annak meg pláne, hogy 2 db USB 2.0 és 2 db USB 3.0 front csati van rajta, ráadásul úgy hogy bármi belefér egyszerre kb. mert jól szét vannak tolva a portok (ami, sajnos nem jellemző).
Illetve, a 140mm képes rear venti hely is szempont volt anno, oda csavartam fel a Cooler Master Nepton 140 XL AIO-t.
Az eredeti házventik töretlenül üzemelnek 9 éve, külön tetszett hogy sima víztiszta RGB és nem pasztell mosott ARGB.#116199FoxiestFox:
Nem iss !#116200DarthSun: Van a lap alján is RGB, csak a VGA kitakarja. Az AIO-ból a sima DARK-ot választottam, mert nincs már sima RGB-s, az ARGB meg nem vonz igazán.
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #116180 üzenetére
Nekem gyönyörű alaplapom van piskosul bejön a designja, de amúgy teljesen zárt házban van, teli oldallappal, semmi nem látszik, így abból sem, hogy karácsonyfa módjára villog benne a színes RGB. Meg a tápomban is, mondjuk az esténként tök szép fényeket vetít a falra.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu #116169 üzenetére
Látom a kalácsképed nagyon belelendült
HD3870 és HD4850 nagy királyságok. A kettőt esetleg össze is lehetne mérni. Anno volt HD370X2-esem meg utána 4850-em, olyan CPU limitem volt, hogy a két kártya abszolút egy erősnek tűnt.
Pentium D960, meg jó az
Hagy lássa a alp, hogy nem sajnálod a jó procit tőle
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #116164 üzenetére
Na igen, 50 ezret én sem adnék ki 32GB RAMért, de 64-ért se nagyon. Ahogy így elnézem, még jó, hogy DDR4-en vagyok, és a tervem szerint egyenlőre maradni is fogok. A másik gép DDR5, abba maradni fog a 32GB még jó sokáig, mert drága a DDR5.
"Jobbféle DDR4-nek nem okoz gondot 4000-5000 sem" - ez általában így van a RAMoknál. Emlékszem, hogy a DDR1-es RAMom 333-on CL2-n verte a 667-es DDR2 CL5-ös RAMokat. 400-on CL2-n meg a 800-ast is akár.
De a CSX Diablo 1200-as DDR2-es RAMom is megfektetett akkoriban bármilyen DDR3-at.AZ AM5 nagyon modern akar lenni, és rádkényszeríti a DDR5-öt, mert ha lenne DDR4-el is, akkor kb a kutya se venne DDR5-öt. Főleg a mai DDR4 árak mellett. De érdemes megnézni az Intelt, már a 12th genen volt DDR5, mégis még a 14th gen-t is javarészt DDR4-el veszik a népek. s
-
Sziasztok,
Retro DVD és CD játékokat van-e lehetőség ISO fájlba archiválni úgy, hogy működőképesek maradjanak?
Kettő darab régi DVD-m van, az egyik egy eredeti Warcraft III Reign of Chaos, a másik egy szintén eredeti Call of Duty 2 DVD. A Warcraft 3-at Linux alatt sikeresen archiváltam ISO-ba, az működik is WinCDEmu-val. A Call of Duty 2 valamiért nem működik, a telepítés végén random kilép a telepítőből és nem is megy fel a játék. A DVD-vel viszont simán feltelepül.
Van esetleg valami trükkje az egésznek? Hogy a legalitás talaján maradjuk még most is árulgatnak eredeti játéklemezeket a neten, így párat megvennék és archiválnám őket saját részre. Erről szólna a történet. Valaki csinált már ilyet? Mik a jó gyakorlatok? Köszi.
-
Pikari
veterán
válasz
FoxiestFox #116181 üzenetére
Amíg gyűjtőhöz kerül, addig nincs baj. A lényeg, hogy ne olvasztároké legyen.
-
-
válasz
DarthSun #116174 üzenetére
Ez totál így van, az egyszerű lapokat szeretem amelyek nem feketék. De az a helyzet hogy nincs egyszerű zöld lap am5höz. (Vagy lehet van oem lap csak nem tudom hol lehetne venni) Szóval valóban továbbra is utálom a fekete lapokat. Annyi hogy ezen nincs RGB meg színes szagos bordázat. Szerencsére zárt a ház és nem is akarom nyitogatni.
Szóval nincs más, az egész am5 felhozatal okádék. Ramokból sincs csupasz zöld. -
-
Úgy néz ki, hogy fel kell számoljam a gyűjteményem. Amiért nem jön el senki a hónapban az a végén, 31-én megy a kukába. Kell még bármit is mondanom?
-
Win3.11 madness alap megoldva. DOS6.22 bootolás USB3 Disk5 firmwares modern pendiveről sikerült - 1.44FDD Emu-->HDD image boot sector. Csak egy pici 16GB- os, de immár a saját módszeremmel 128GB- ig ON.
Szokásos 4x2047MB partíció, ezen már nagyjából el lehet férni.
Minitollal setupolva, az akció nem egy kimondottan falusi folyamat, ha valakit érdekel részletezem(képmentések is készültek), bár valszeg senkit nem fog érdekelni.
A végén a pendriveről úgyis készítek IMG- t szabványos felírható fileba - pen vagy HDD/SSD- re. Ezt egyszerübb használatba venni, mivel a moddolt driverek gépfüggetlenek.Habár, az eddigiek is csak akkor lesznek rentábilisak, ha felmegy a Win3.11 az eszmére, valamint a linkelt modern driverek is működni fognak a kis szerény, és immár elavult AM4 konfigomon.
-
válasz
Kalacskepu #116172 üzenetére
Ahogy elnéztem nyugodtan maradhatsz a linkelt moddolt telepítőnél. Egész jó, gondolom a szerző olvassa a Logoutot, és lemásolta az én módszeremet.
-
válasz
Sztem szép a fotódon levő konfig, de hát Neked a sima modern fekete lap??, amitől hányingered van? - korábbi hsz- ban ecsetelted ezt.
Hogy is van ez akkor? -
válasz
KROK640 #116162 üzenetére
1.44 floppy lényegében nem kell. A modern imagekkel már USB- n és optikán is kb ide-oda lehet vagdalkozni retró és modern szinten is. Meg hát fizikailag a nálam levő kb 8kiló floppynak kb már csak 10%- a műkszik. Retró géphez áttértem a Gotek- re, 1 penen 1000 floppy, az úgy elég is.
Épp emiatt vettem a VG7W- ből kettőt, amikor még lehetett kapni, mert már sejtettem, hogy majd minimum egy Raptorral tudok W98 alatt 100k fölé menni 3DM01- ben, és oda is kell az ODD, mint minden mai modern géphez is alap ez, ha nincs akkor bizonyos középretró és félretró telepítések xopásra lehetnek ítélve.
A visszajelzéses gondokban igen gyakran szerepel - USB- ről nem megy fel, optikám meg már nincs, hogyan tudom megoldani?...sehogy!. , vagyis de, vegyél optikát.
Persze nyilván a napi használat dönt, game meg egyéb, de a feeling az feeling, Zennel is világcsúcs, de azért még mindíg kevésnek érzem.
Win3.11 modern gépre?, haladok, riportolgatom lassanként.
-
-
válasz
Kalacskepu #116161 üzenetére
Jó pack, bár én a stock telepítővel küzdöttem fel elsőre. Akkor még a RAM cserés változatot. Majd tovább portoltam.
A fix millió RAMos gépnél a gyári kezdés már rosált. Kipróbáltam a CAB módot, az nekem hatástalannak bizonyult. De kiderült a turpisság, telepítés közben van egy eldugott szupertitkos mód, mellyel már TB mennyiségű RAMal is felmegy. -
hobizoli
nagyúr
válasz
tavaj nyaron adtam el a Coolermaster Elite 335U-t egy uj 550W-s tappal 15k-ert munkatarsamnak [link]
az FDD helyen egy 2+2 portos USB2.0-3.0 hub is volt benne pluszban, meg fent egy SATA-s LG DVDRW + 5db ventillator: oldalapon 2, lent 1, elol-alul 1, meg hatul fent 1 -
Dobok be pár képet, "gyönyörködjetek".
Plusz kettő (jön a harmadik is
) 775-ös lappal lettem "gazdagabb", az ASRock nem is annyira érdekes (ezt csak iGPU pontdöntögetés miatt vettem), viszont a másik igen (számomra). Az alján található PCIe X4-nek köszönhetően elméletileg mennie kell a CrossFire-nek. Neten nyilván nem találtam róla semmit, mert szerintem senki nem volt olyan elvetemült, hogy kipróbálja.
CPU támogatottsági listája meg nem egészen "hihető", 1333-as procikat elvileg abszolút nem kezel, de egy E8500-al nekem gond nélkül elindult, csak jóval alacsonyabb órajelen.
775i65GV meg kapott a Pentium D 925 helyett egy 960-at, teljesen overkill és felesleges de miért ne.
4,2GHz-nél tovább mondjuk nem ment, lap úgy van vele, hogy köszi ennyi elég.
Pedig a 925-vel elég szépen elmentem egészen 1080 FSB-ig, igaz, az csak single channelben volt (960-nál ez még vissza van).
Ebbe a lapba meg mindenképp megpróbálom bele erőszakolni a Core 2 Duo E4500-at, csak hát a bios moddolással eddig még sehol nem tartok.
-
arn
félisten
válasz
Kinek adnak el a threadrippert?
-
mmdms
addikt
válasz
MasterDeeJay #116115 üzenetére
A tápot már csak a neve miatt is elhoztam volna!
-
jokeph
nagyúr
válasz
Próbálj behúzni egy TT Core X31 Riing-et. Ebben 2 ODD-nek (vagy bármi 5"25-ös cuccnak) is van hely.
2015 vagy 2016 körüli kiadású. Talán használtan még fellelhető.
Létezik belőle sima ventis is (a Riing szócska hiányzik), illetve edzett üveg oldlallapos is, az első széria plexi oldallapos volt.
Ha bentmarad a HDD és az ODD tartó, felülre akkor is elfér egy vastag radis AIO, pl. Arctic Freezer II/III 360-as (a 420-ast neccesnek éreztem volna bele). Illetve megpakolható 120/140-es ventikkel gazdagon (hátulra is mehet a 140-es).Update: van még újonnan, de finoman szólva sem olcsó.
#116165Pikari: Nekem marad az AM4 (a Raptor mellett) 5600X-el, de szívesen belepróbálnék egy R9 5900X/5950X-et.
-
Pikari
veterán
válasz
wow. még szerencse, hogy am4-re váltottam, és nem am5-re.
-
válasz
KROK640 #116163 üzenetére
Bizony bár én 50-et a két kitért sem adnék ki nemhogy egyért. Most tesztelem a másik kittel együtt. Egyformák, még a gyártási hét is. Többszörös az ára a DDR4-hez képest közben meg feszek az egekben AMD-nél 4 ram single rankal meg csak normálisan. Az egész DDR5 egy eröltetett valami.
Ram sávszélre és késleltetése a régi x99 xeonomra hasonlít amiben 2133-as ramok voltak. Csak az kevesebb fesszel ment és nem is fűtött ennyire. Jó az 4x64bit csatorna volt ez meg 4x32bit vagy hogy van ennél.Feszeket még csökkentem. Memtest ment egy kört így, stabil de 60 fokon megy teszt alatt, azért valami tartósabbat szeretnék tekintve hogy garancia nincs rá.
Annyi lába van a szerencsétlen procinak, nem értem miért nem férne bele több csatorna. Minek szenvedünk még mindíg dualon... pcie sávok is alig vannak. Totál minimumot kapjuk desktopon.
AM5-öt ki kellett volna adni DDR4-el is. Azzal szívesebben vettem volna márkás ramokat is. Jobbféle DDR4-nek nem okoz gondot 4000-5000 sem és nem hiszem hogy akkora lemaradás lenne sávszélben. -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #116153 üzenetére
Na, így már mindegy, mert 49-50 ezer ft-ért már kb itthonról is megvan, valami eladhatóbb is. Ha lett volna még valmeddig ez az akció, bizony még darabonként 15-20-ért is vettem volna vagy két 32-es packot, de így már mindegy.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #116150 üzenetére
Jaja, pont azért gondoltam, hogy összeszedd, mert itt a sok post, meg más projectek (többünknek több is, meg neked is), között zéttöredezik. De összefoglalónak ez is megteszi
A gép meg egy igazi "minden van benne" már csak egy 1.44-es floppy drive kellene meg esetleg ZIP bár az annyira nem volt elterjedve.A Win3.1 meglep, de amúgy van számomra némi retro értéke, egyrészt mert hasonlít a Geoshoz másrészt bő 10 hónapokig dolgozgattam vele.
Igen, ma már sajnos vadászni kell azokat a házakat amik adnak optikai helyet is
Nekem is már csak kettő van, a 4th gen retro gépnek, meg a főgépemnek.
-
válasz
DarthSun #116159 üzenetére
Köszi a felvilágosítást.
Neten majd azért nézek valami leírást vagy videót mert vakon nem állok neki.
Ahogy a leírásban is olvasni lehet, szinte mindenhez is jó, előnye, hogy rohadt gyorsan feltelepül (nem kellett neki 1 perc sem mire feltelepült). Plusz tud magának az ember saját iso-t is csinálni, amibe azt rak amit akar (csak ez kicsit bonyolult
). Ryzenen még nem próbáltam, egyenlőre az XP installomat is félretettem amióta kis házba költözött.
-
válasz
Kalacskepu #116154 üzenetére
Elég jónak néz ki az a Win98 telepítő, sztem felmegy modern gépre is, úgy látom minden szükséges cucc benne van.
-
válasz
Kalacskepu #116158 üzenetére
A CD elég, a 775 tud bootolni róla. Boot után a telepítőt érdemes HDD- re másolni, és onnan indítani a telepítést. Közvetlen CD- ről xopatósabb lesz, később kéregetni fogja vissza a telepítő fileokat.
-
-
válasz
Kalacskepu #116156 üzenetére
Támogatott lap esetén a sima installt is megpróbálhatod. Ott csak a RAMra kell figyelni, ha 512MB felett van, kell a Loew memdriver.
-
válasz
DarthSun #116155 üzenetére
Igen írhattam volna, hogy teljesen natívan támogatott alaplapra.
775i65GV-re is van minden driver, csak ha lehetne, akkor rendes install-t raknék fel (mondjuk XP-ből is az Integral-t tettem fel
). Mindegy lehet itt is megkímélem magamat aztán marad fent ez a változat (elvileg megy modern gépeken is, de még nem próbáltam).
-
válasz
Kalacskepu #116154 üzenetére
Attól függ milyen az alaplap. A 775i65G pld támogatott Win98- hoz. A PCIe csatolósok, pld a P5Q már nem. Utóbbinál már komplexebb az install.
"legegyszerűbben"
Win98 esetén modern vagy félretró gép esetén már nincs olyan, hogy egyszerűen. Sokminden kell hozzá, és bonyolult. Ha visszaolvasol, már pár éve írogatom, miket kell figyelni, mik kellenek hozzá.
Egy hozzászólásban nem leírható, hosszú blogban esetleg. -
775-re hogyan lehet a legegyszerűbben Windows 95 / 98-at telepíteni ?
win98-quickinstall-t használtam, de ez ugye már tele van minden patchel meg javítással.
-
válasz
KROK640 #116146 üzenetére
Igen, csak akkor van akció ha egy nagyobb gyár új terméket visz fel alira. De ez gyakorlatilag pár óra vagy max fél nap amíg van mert lecsapnak rá igen hamar.
Most már mindkettő igen drágán van fent. [link] [link]
Hynix A die egyébként AMD-hez jó de nincs Expo profilja nem mintha gond lenne mert XMP ugyan azt tudja.Pikari
Sajnos nem igazán olcsóak a 4800-as ramok sem. Eredeti tervem az lett volna ha mondjuk felébe kerülne a 4800-as a 6000-eshez képest akkor nem kérdés hogy a lassabbat venném aztán az is lehet húzni valamennyire. -
válasz
KROK640 #116147 üzenetére
Jó hosszú blog lenne. Pár éve tolom már, ha visszaolvasol, bár közben volt néhány real-retró project is.
A gépet már részleteztem...most csak a secondary videókártya változott :
Asus B450 Pro/RyZen 3800X/4x8GB DDR4/GTX1060/7800GTX/SBLive/4SSD/1HDD/DVDRW/650W táp/Sharkoon ház.Blogokat is írogattam róla amúgy, külön-külön a Win98-XP telepítgetésekről modern gépre. DOS részletezés itt volt csak inkább.
Win98 a legbonyolultabb, DOS picit egyszerűbb, XP pedig kész ISO- val is rendelkezik, általam feltöltöttel, illetve az Integral oldalán is fejleszti profi programozó, meg az Olaszok is ráálltak már.
Win3.11- ről nem tudtam, ide linkelték a videót, ami mellett ott vannak a linkek is a modernizált videó/hang-driverekhez. Nekem annyival könnyebb lesz hogy DOS6.22- höz már van bootolható médiám modern géphez, a kiinduló pont tehát megvan. 6.22 kell a Win3.11 telepítéshez. Amúgy ezt is feltöltöttem, felírható imageben, egyszerűbb, mint a részletes magyarázat a telepítgetéshez.
A Sharkoon VG5W ház még adja az optikai helyet, még az egyel újabb is - Sharkoon VG7W - utóbbiból van még egy vadiúj, csak ellenőrizni bontottam ki, ez lesz a tervezett Raptorhoz, amire majd szintén telepítem az említett retró oprendszereket.
Az X99 pld VG7W- ben van : oldalfotó és front/rear-fotók. -
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay #116129 üzenetére
Épp most nézegettem tesztet, átlagban 10-15% körüli sebességkülönbség van a 4800as és a 6400as között a memóriasávszélességre érzékeny alkalmazásokban, a többiben 0-5%. Számomra ez nem lenne befolyásoló faktor, és simán venném a lassabbat, ha olcsóbb.
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #116129 üzenetére
Tehát ez azt jelenti, hogyha most én akarnék venni, akkor már kb "rendes ár"on tudnék venni csak? (van egy DDR5-ös gépem, csak azért
)
-
válasz
czundermák #116137 üzenetére
S100-as gépem van 8080-nal, csak éppen semmire sem használható. Szóval azzal semmivel nem lennél előrébb. MeV procim nekem is van, szépen el van rakva a polcra. Kb. erre jó, ha építenék, akkor azt Z80-nal tenném inkább.
Megnéztem a CP/M-es masinériákat, azok is mind Z80-nal mennek. De a kedvenc Kaypro-m megint meghalt álltában
Tovább gondolkolva: A Compukit 101 az 6502 alapú. Van egy NEC board, de az is 8085, esetleg ha meglenne a Tesla SBC. Az úgy rémlik, hogy 8080-nal ment. De nem esküszöm meg rá és legfőképp nincs ott ahol emlékeztem, hogy van.
-
laci1128
tag
válasz
zoltanz #116142 üzenetére
Esetleg az Easy2Boot, Windows XP-t ezzel szoktam pendriveról telepíteni. Egyaltalán nem néz ki bizalomgerjesztõen az oldal, de mûködõképes a cucc. Még a PCL-en láttam, bár ahogy nézem a csatornát azóta vannak újabb ötletek a Windows XP (98) telepítésére.
-
zoltanz
nagyúr
Pendrive boot kéazítöt.tudtok ajánlani mi több disztrót kezel (Linux, Windows Xp) egyszerre. MuliIso
Ventoy sajna ExFat -ra formáz amit a Windows Xp, 98Se nem olvas.
Balena Ether
Köazi! -
válasz
DarthSun #116138 üzenetére
Win3.11 madness érdekes lesz. Elvileg pendrive, max 32GB, FDD1.44 emuláció, vagy real HDD tükrözés(IMG az ISO helyett). Amiknek a firmwareje USB2 Disk2- őt jelent, ok lehet. Disk5 BIOS jelentés fail, mivel a FAT16 nem megy fel, ill felmegy külső USB drivere, de végleg kinyírja - reboot fail lesz, a flash pedig írásvédetté válik, csodálatos
, nem próbálom ki, mert egy retró 8GB penem, így vált írásvédetté - a rajta levő cuccok olvashatók amúgy, de kb olyan mint egy lezárt optikai lemez, írni nem lehet rá.
Nahát, már régóta van DOS6.22 boot CD- m, ezt ki kell írni HDD emu IMG- be, PowerISO- val beilleszteni a madness 3.11- hez szükséges installokat, majd az egészet egy USB DISK2 firmwares pendrivere vésni bootolhatóan USB to IMG toollal...ez a terv, eddigi tapasztalataim alapján sima liba, de hát tudjuk, hogy a xopások alattomosan alááshatják terveinket...
Ha mégis meglesz a bootolható FAT16 alap, akkor már gyerekjáték a kínai USB3.1 to SATA felületen levő 128GB SSD- re portolás.
Ha bebootol, akkor pedig...TBHDD, SATA AHCI, DOSLFN, NTFSDOS stb, feltölt, és már megint használható a teljes madness gép, immár DOS6.22 alatt...meglátjuk.
Ha bootolt a 6.22, akkor pedig már szépen installálható a Win3.11.
A linkelt videóval szemben egyéni elképzelés, de a korábbiak alapján logikus folyamat.
(mint előzőleg jeleztem, nem kell megijedni, a FHD videó driver megjelent, a hang pedig DVI/HDMI kimeneten támogatott - a régebbi LCD monitorokon is van már TRS jack kimenet, mely a DVI/HDMI hangot analóggá konvetálja).Ez a terv, de hát a fent vázolt folyamatot, valamint a drivereket sem én találtam ki, a tervezett egyéni install a korábbi tapasztalatok alapján fog futni - ha sikerül : egyéni refencia
- ha nem sikerül, akkor bitről-bitre kell másolnom a netes helpeket. -
Pikari
veterán
válasz
czundermák #116135 üzenetére
cp/m-es gépet keress
pl Imsai gépek, első generációs Bull Micral gépek (micral s, m c), altair 8800 vagy klónjai, ruszki gépek pl Partner, ms0511 pc01, pc02, bk01, irisa, consul. igazából száz számra voltak gyártók, csak már a történelem homályába veszett. arra vigyázz, hogy ne z80as gépbe tedd, annak más a lábkiosztása.
-
envagyok
veterán
-
válasz
envagyok #116133 üzenetére
Ezeket amúgy honnan szerváltad ? Ilyen tisztán és precíz padozással érkeztek ?, vagy Te renováltad...
WinXP FHD SSamHD karcolással is csak 61 fok max a 7800GTX is, a másik kettő is alapból ennyi lehet, mivel a CPU-GPU darálós 3DM01 Nature loop teszt is 60-61 fok - jó hát nyáron kb 10 fokkal magasabb lesz, de azt is bírnia kell.
Felüdülés hogy nem kellett szétszednem egy random 100+ fokos próbateszt után, hanem simán beépíthettem az őrűtt konfigomba.
Nagy triumvirátusA 7800GTX- ből +1 tartalék, a 7900GTX meg amint említettem, marad kint tesztre, vagyis ha meglesz a Raptor, akkor abban teszt...,tippelve - a jelenlegi Win98 világcsúcsom feltolása 100k fölé, aztán oda meg azt építem be véglegesre.
Korábban a minőségibb beszerzés/vásárlói vitára is emlékszem, akkor nem annyira értettem, de mint TG, vitáztam azért. Hát ezt OFFba teszem, de asszem most kezdem kapizsgálni hogy a retró termék/retró termék között jelentős különbségek vannak/lehetnek, ha a típus/márka is azonos, akkor is. Ezt előtte is tudtuk nagyjából, ha ránéztünk egy rozsdás/koszos fotóra, de ha fotó alapján jónak néz ki...kiderül hogy nem életbiztosítás az sem.
ON : a beárazósban is figyelembe kell ezt vennem fokozottan, asszem így lesz reálisabb. Ha nem adnak tiszta hardverről fotót, és/vagy rendes terheléses tesztről szabályos képmentést, akkor automatikusan felezni fogom a retró hardver aktuális értékét.
-
czundermák
aktív tag
válasz
frescho #116136 üzenetére
Sajnos nem, ez a korszak nekem teljesen homály. Történelmi ereklye céllal vettem a procikat, jobb híján építek köré valamit, amihez 8080 kellene, github-ról.
Világ összes ideje kéne ehhez, így gondoltam, első körben körül járom a lehetőségeket. Órajelet tudok neki adni és be lehet setelni, ez már haladás, de működni élesben nem láttam még ilyet.
-
válasz
czundermák #116135 üzenetére
Tudsz mondani olyan gépet amiben 8080 volt? Még az ABC is Z80 alapú
-
Pikari
veterán
válasz
czundermák #116131 üzenetére
Bármilyen 8080 rendszerben járatható. Lábkompatibilis. Ez egy "buta klón" tehát nem saját fejlesztés, csak lemásolták a tranzisztor rétegeket.
-
Kész, ez már tényleg a végleges. 5 oprendszer, 3 retró+2 modern, a negyedik retró a Win3.11 lesz. Mindent átfogó időgép, full extrás guminő. Be is vittem a próbapadról a kettes állomásra.
Éppen befért a 7800GTX a kínai PCIe to PCI csatoló mellé(kék kábeles kiskártya a lapon) :
Csendéletek, körbefotóztam, mint ahogy a playboy nyuszikat szokás :
-
czundermák
aktív tag
Szeretném a segítségeteket kérni.
Valakinél lapul otthon olyan gép amiben meg lehetne járatni egy hazai gyártású MEV 8080-at?
-
válasz
KROK640 #116127 üzenetére
5+15, két boltja van a puskillnak. Early bird akció az első vevőnek 5eft-on volt a másodiknak 15 aztán megy fel a rendes árig.
Tehát itt első voltam az egyik boltnál és második a másiknál. A puskill az egy átlagos nagyobb kínai márka, mint pl killsre, jingsha... nem a legalja noname.Pikari
AMD Ryzen am5-ben igen gyenge IMC-vel rendelkezik, nagyon érzékeny rá, ezért 6000-6200 a sweetspot. Felette nehezen megy, alatta meg lassabb. CAS is 28-30-32 az ideális 6000 körül. -
envagyok
veterán
Nem tudom mennyire ismert, de van ez a Metropoli driver / szoftver gyűjtemény:
http://files.mpoli.fi/ -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #116125 üzenetére
És akkor ez hogy ment? Egyszer 5000ft egyszer meg 15 ezer ugyanaz?
Mellesleg a 16+48GB elosztás esetén is 64GB RAMod lesz
Az viszont jó, hogy ezekszerint nem valami hamis kotralék, hanem tényleg működik. -
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay #116125 üzenetére
Én az elméleti memóriasávszélességgel sose szoktam foglalkozni. A modern gépek esetén is csak arra próbálok ügyelni, hogy lehetőleg dual channel legyen. És ha lehet, akkor ne a platform lehető leglassabb sebességű példánya legyen.
Régi gépek esetén, amíg ilyen 64 kilobájtos cachek voltak, még szórakoztam a késleltetésekkel, meg minden ilyesmivel, aztán azóta sok értelme nincs annak sem.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #116108 üzenetére
Tehát akkor a 64GB jött 16 + 48GB formátumban, és összesen volt 21 ezer? Az úgy nem rossz üzlet.
Igen a középső az érdekes a GTS450 és a 7750 az nem különösebben.
-
Mistral címkés gépház, korabeli Belinea, cuki is csomag.
Nem az én hirdetésem, csak belebotlottam Fb-n. -
arn
félisten
Nekem kene egy ilyen, mennyire popec mar
[link]
-
arn
félisten
Azta…. De ugy latom van sokfele
[link]
-
válasz
Fücsök007 #116116 üzenetére
Érdekes videó. Az X99- ben van NV+Radeon. Retrótól félretróig jól használható, ha mindkettő engedélyezve van, akkor sem ugranak össze. Bár az alaplap szerver BIOSa engedi slotonként a letiltást, engedélyezést, ha biztosra akarok menni, alkalmazom.
Zenben a retrórész és a félmodern is NV GPU, ott is kisakkoztam a használat módjait. A BIOS elsőbbség beállítása furmányosabb, de egy trükkel adott. Viszont utána is megjelenik, pld Win11 alatt a 7900-7800 GPU, de nincs driver, csak általános videókártyaként azonosítja, nem zavarja a 1060 funkcionalitását, eszközkezelőben letiltottam, aztán annyi. XP alatt meg fordítva, a 1060- at kell letiltani. Win98 meg már nem tesz be általános drivert sem a 1060- hoz, csak kérdőjeles, olyan mintha ott sem lenne, nem zavarhat be.X99 a legjobb felállás, a GTX1650+HD6870 kombináció sima ügy, legtöbb tesztben, és az általam kedvelt középrégi gamekban is kiválasztható melyik rendereljen. A SSam retró és HD talán a legkomfortosabbak, ott még a használt API is választható(D3D vagy OGL). Viszont HD6870- el nincs Win98, ez XP+későbbi oprendszeres gép. Persze DOS van még a 1650- el is, kell is, mert FHD retrókockáshoz annak az ereje szükséges(Q2DOS).
A videóban látható címek kissé már modernek nekem, de talán majd kipróbálok néhányat. Valszeg Raptorhoz is elég lesz nekem a 1650, abból van kettő tartalék, a lényeg a 7900GTX lesz Win98 alatt.
A készre retrósított Zenben folytatom, kipróbálom a modernizált Win3.1x- et. Az anyagokat+infókat gyűjtögetem most.
-
Fücsök007
őstag
-
-
Pista0001
addikt
válasz
MasterDeeJay #116109 üzenetére
Az a passzív vga pedig akár jó is lehetett volna valamire, nem?
-
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay #116111 üzenetére
lehet elültette, hátha kihajt
-
-
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay #116109 üzenetére
sajnos van egy két sötét arc, aki a kert végébe teszi a megunt számítógépet
-
Ja és egy bónusz amit ott hagytam.
-
válasz
KROK640 #116103 üzenetére
Ez az első kit volt 5eft ami érkezett, a második kit 15eft az már határon van. Azaz 4x16GB volt kicsivel több mint 20eft. Nem egy időben rendeltem őket.
Mai lomizás eredménye:
Középső érdekes x800 pro Agp 256MB
Illetve volt egy komplett gép i5 3gen, 4x2gb ddr3, csifi ház és táp, 250gb ssd, 1TB wd red. Azt most szedem szét de elázott, tesztelni nem tudom.
[kép] [kép] [kép] -
-
válasz
DarthSun #116090 üzenetére
A második QFX4500(7800GTX) próbája. CPU 4GHz, videó : alapórajelek.
61 fok max, perfekt, kiváló darab, jó a paszta, pad.
Win98 alatt gyorsabb azért :
Majd áttettem a x4- be - lassult, de még mindíg gyorsabb mint az XP/x16- al :
A x16- ba pedig visszakerült a 1060 :
Már csak új fotó kell, mivel a Win98 videó változott. Sztem marha jó lett, maximálisan retrósítottam az AM4- et. -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #116094 üzenetére
Nálam is az helyzet, hogy 60FPS és FHD elég, így a 10400F bőségesen kiszolgál meg az RTX 3060 12GB. Sok játéknál alig mennek pár %-ot, a CPU meg a VGA is. Így rá is mentem arra, kb mindennél, hogy max grafika és raytracing, DLSS nélkül.
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #116092 üzenetére
Igen, az Asrock B650 PG lightning is nagyon jó lap. Egyébként én is inkább vagyok már Asrock párti mint ASUSos, és most is a fő gépeimben is Asrock van (Egy Asrock B560M Pro4 a másik gépben meg egy Z790PRO RS).
Épp tegnap jutott eszembe hogy vajon a Puskill RAMokkal mi lehet? De akkor ezekszerint megjöttek, pontosabban ha jól számolom csak egy kit érkezett meg a kettőből (vagyis 21 ezerért 2×16GB RAMot kaptál?)
-
arn
félisten
igazad van, 95 nov/dec irjak hogy mar nehany oemnek szallitanak, ara is van. mindenesetre teszt errol a bejelentett geprol csak a 96 marciusi szamba kerult bele, mint "first looks". szoval en meg mindig ezt tekintenem inkabb a piacra kerules datumanak.
az arkokrol ezt talaltam, mint legkorabbi emlitest, a pcmagban csak kesobbi tesztek vannak (95 kozepe kb): [link]
az fcc szamok alapjan viszont nem ugy tunik, hogy egyszerre jottek volna, elobb letezhetett az 1000vl, amit kovetett a pcios verzio.
LBG-2000PV2M
1995-09-11 PCI Bus Video Card Maximum resolution: 1280 X 1024 non-interlaced.
Original Equipment
LBG-1000PV2M
1994-09-13 PCI Video Card Maximum Resolution 1280X1024 Non-Interlaced
Original Equipment
LBG-1000VL2M
1994-06-03 VESA Bus VGA Card (1280 X 1024 Interlaced).
Original Equipmenthercules az 1000pvnel az ark fcc szamat hasznalta (1994-09-13), viszont a 2000pvnel mar a sajatjat:
EW65T5S64
1995-03-07 PCI Video Card Maximum Resolution 1600X1200 Interlaced
Original Equipmentez alapjan herculesnel olyan 95 elejen kerulhetett piacra az 1000pv, es olyan 95 kozepen a 2000pv, a referencia dbok meg ennel is kesobb.
de ettol fuggetlenul tobb 64 bites kartya jelent meg 94ben, talan a cirrus 5434 volt az elso, utana a 964 apr kornyeken (diamond), ev kozepetol meg jott a 864, etc. ezek az adatok az amerikai adatokra vonatkoznak, azon kivul baromi nehez lenyomozni, hogy mi mikor jott ki.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Epson Expression 12000 XL Nagyformátumú A3 szkenner
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R9 5900X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Seasonic 520W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged