Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Aquaphor Modern víztisztító
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sh4d0w: Árnyékos sarok
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #113230 üzenetére
"Azért tuningolhatóságban messze jobb volt, mint a core2 sorozat."- ezzel rögtön vitáznék is.
A C2D sorozat híresen jól tuningolható volt. A korai E6300/6400-as CPU-k gyakorlatilag válogatás néklül mentek 3GHZ-en. De láttam E6600-ast ami 5GHZ-en is simán tepert, és alig pár méterre van tőlem az az E2140-esem ami 1600@4800MHZ is vitt, LN2-vel.
Az 5000-es és a 7000-es széria valóban nem volt nagyágyú, és az újragyártott E63000/6400 sem, de az első széria, és a 2000-es sorozat durva volt.
Az E2000-es szériából, a 2200-ast kivéve gyakorlatilag mindegyiben benne volt +50%.Az I6 nekem kimaradt
Az I5 6000-es széria valóban nem volt nagy durranás, különösen Haswellről abszolút nem érte meg rá váltani. De még 2nd genről sem... -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #113228 üzenetére
Igen, ha kellett a +2GB RAM, akkor lement DC-re.
Mi azt csináltuk, a I975-el, hogy a 3 slotba próbáltunk minél nagyobb modulokat préselni, és így 12GB-án át a végén, sok-sok modulból de ASUS P6T lapban eljutottunk a 24GB-ig, ami azért nem volt rossz.
Igen, az LGA1366 egy kísérleti vonal volt, amolyan korai HEDT. Ténylegesen az 1156, 1155, 1150, 1151 vonalon mentek tovább. A tömegeknek szánt CPU-k aztán ezekbe jöttek. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #113223 üzenetére
Azért a 650@866 illetve 700@933 Duron durca lehetett a maga korában. Akkoriban a másik abszolút tévhit ami ment, hogy az AMD-t semennyire nem lehet húzni.
Szerintem is volt 1700+ -os Tbred A, ugyanis amikor bevezették a Tbred A-t már meghaladták az 1700+-ot és nem lett volna logikus kihagyni, főleg, hogy akkoriban kb az a CPU fogyott a legjobban.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #113292 üzenetére
#113294Czo: s939-en van ilyesmim, hatákony és kb hangtalan, valamint kis magasságú, elfér mindehol, nagyon könnyen szerelhető, a socket körül is frankón terelgeti a levegőt, a VRM is jól érzi magát.
Ennek egy kisebb változata van még az AGP-s Galaxy 7600GT-n valamint a pci-e Galaxy 9600 GT-n is - gyárilag ilyennel szerelték.
Zalman CNPS 9700 és hasonlók világbajnok hűtők a múltból, 9700NT halkan megfogta a 4,4 GHZ-re tolt C2D E8500-amat. -
envagyok
veterán
válasz
hobizoli #113293 üzenetére
Már 2002 november-december lehetett venni HT-s 3.06GHz P4 processzort.
Szerk.:
Most nézem, van ph!-s cikk is. -
Ez is igaz, de... nekem a diszkrét alkatrészekből összeválogatott konfig jön be továbbra is. Előre eltervezett brand gépet sosem vennék, teszteltem sokat, amikor még melóztam nyugger előtt, brutál problémák voltak már a helyi szerverről futtatott teszteknél is. Otthonira épített vason ugyanezt futtatva, semmi gond.
Köszi nem kell, a hyperinflációs forintból sem szánnék rá semmi fillért, korábbi postjaimban látszik több gép is, ami teljes mértékben szubjektív összeválogatás, semmiképpen nem cserélném le egy brand szabványtalan, megbízhatatlanra. -
válasz
hobizoli #113289 üzenetére
Van ilyen Zalmanom (7000), de ezt 2003-2004 korul lehetett megvenni eloszor, korabban nem nagyon leteztek halk hutok! Amikor 2002 vegen 3.0 GHz-re csereltem a P4 CPU-t, az osszes hutes, amit a boltokban ajanlottak hozza, az mindegyik hangos volt, az ugyonilyen CPU-t tartalmazo ThunkCentre gepem pedig halk volt, a gyari IBM megoldassal. Ugyonigy, amikor jottek a PCI-e power csatlakozot igenylo videokartyatk, a brand geped gyari tapjan csak akkor volt ilyen dugo, ha eleve ugy volt tervezve a geped (es a haz, hutes is), hogy oda bekerulhet egy ekkora fogyasztasu GPU. Persze, ezt figyelmen kivul hagyhattad, hiszen sok GPU-hoz adtak az elejen Molex-PCI-e power csatlakozo adaptert. Ezzel be tudtad tenni a brand gepbe, ha tudtal molexet juttatni a card slotokhoz, viszont sokszor jottek a melegedos, CPU lassitos problemak.
A Dell-nek voltak abban az idoben pl. kis form factoros gepei (pl.: si_optigx280_btx.jpg), itt ha meg is volt csinalva, hogy ne csak low-profile kartyat tudj beletenni, a PCI-e idoszakban sokszor nem volt tapcsatlakozo az SFF gepben, csak a nagy gepben.
-
hobizoli
nagyúr
Slot1-s Katmai 0.25mikronos CPU-k 2V Vcore-sak voltak, a 0.18mikronos CuMi-k meg mar csak 1,65-1,75V
meg ott is volt meg stepping diffi is
a 800MHz es feletti CuMi P3-k es Celeron2-k tobbnyire cD0 steppingsek voltak
az regebbi deszkakban is csak BIOS update utan ment
a korabbi lehet megy annelkul is -
hobizoli
nagyúr
azert letezett az
Zalman CNPS-7700AlCU/CU viragszirom alaku hutobordakon belul(!!) forgo 120mm ventivel, meg a kisebb tesoja 7000-s, a 92mm-s ventivel
pedig a P4-k 80-100W korul zabaltak max
utan a 95W-s i7-kre ennel kisebb hutoket raktak
nezz meg egy gyari i7 kuler mekkora volt ehhez kepest
réz core, meg ~3cm magas alu bordazat
az i3/i5-éban nicsn réz core, es ~2cm magas a alu borda
tetejen meg egy levegokavargato
es a gyari, tuningmentes CPU-t az is elbirta
mondjuk aki mATX hazba meg a foleg ITX-be akar egy hiresen villanykazan GPU-k berakni, ott azert van baj fejben.... -
-
-
válasz
DarthSun #113283 üzenetére
En pont ezert szeretem ezeket a gepeket. Amikor otthonra epitettel P3/P4 gepet, kb nem letezett a halk hutes definicioja, mert a boltokban megveheto CPU hutok mindegyike egy darab aluminium kocka volt, jo gyorsan forgo/hangos ventillatorral. Ha hazventit kerestel, azok is mind kb. egyfajta, egyforman hangos peldanyok voltak. 2003-2004 korul kezdtek jonni az epitheto gepekhez a "rendes" hutesi megoldasok, megjelentek a 12cm-es hazventiuk, a tapoknal is kezdett kiveszni a 8cm-es hangos ventillatorok kora. A brand gepek pedig, mar akkor is halkra voltak epitve, minden belove. Ha a gep gyartod nem tervezett azzal, hogy az x16-os slotba be fog kerulni egy 4090Ti-nyi fogyasztast okozo GPU, akkor akkor a gephaz sem ugy volt megtervezve, hogy az ott keletkezo ekkora meretu hot el tudja szallitani onnan. Cserebe a haz pl. jelentosen kisebb lehetett, mint a boltokbol megveheto, akkori legkisebb ATX haz. Szerintem, nem rossz ez, csak mas. Kinek mi a fontos, kinek mi a celja.
-
Pikari
veterán
nem gyári tápot rakok bele.
de megvan az is, csak túl hosszú, és nem fér be a házba. a gyári táp nem 12cm-es ventivel jön, hanem csak egy kis venti van a hátuljában, így az nem is része a szellőzésnek (nem a procikról szívja fel a meleget).
a táp alá beraktam egy 8 centi körüli hődiódás ventit, ami annak rendje és módja szerint full gázon teker terhelés alatt, meg a gépház elejében alul van egy 12cmes venti (8w-os szerverhűtő), amit az alaplap nem hajlandó teljes teljesítményen járatni akkor se, ha már hajszárító szintű hőmérsékletek uralkodnak belül. (megoldás: a cpu0 fan headerre fogom majd inkább rákötni, a cpu0 pedig majd lesz ennek a headerjén, ha végre eljutok odáig, hogy rendeljek venti hosszabbítót).
a tápnak elvileg 50 fokon max teljesítméynre kellene kapcsolnia a specifikációk alapján, de nem teszi.
egyszerűen az az érzésem van, hogy a középkategóriában minden egy nagy határ szar, semmi sem képes úgy működni, ahogy az elvárható lenne, minden vagy kétszeresen alul van méretezve, vagy valami 40wos irodai gépről lett átcopypastelve, még az alapvető hővédelem sem működik se a processzorban, se az alaplapban, se a tápban, de a legnagyobb gyász mind közül ez a fujitsu alaplap, ami olyan dizájn hibákat vonultat fel, ami egy 1000 forintos kukából kitúrt core2duo alaplapon is szégyen lenne: a hőproblémákon kívül még az erőforrásmegosztás se működik normálisan, ha az amd kártyám alá teszek bármilyen másik kártyát, akkor vagy elszáll a kernel non maskable interrupttal, vagy csak nem működik a kártya, és ütközik az erőforrás mindenhol mindennel, mint a megboldogult pentium1 és windows98 alatt, mindent fizikailag a letlehetetlenebb helyre raktak, hogy a tápkábelt kihúzni se lehessen az alaplap részleges kifeszegetése nélkül, napestig lehetne sorolni.
-
A brand gep egy egesznek van tervezve.
És emiatt úgy ahogy van az egész egy fos. Csak a diszkrét, szabványos komponensekből épített only expert user gép lesz jó, ezt már nagyon sokszor láttuk, távol kell maradni a brandek szivattyúinál, mondjuk azért nekem is van néhány, ami selejtezésből jött ingyen, de megvenni egy fillért nem ér kb. -
válasz
Pikari #113280 üzenetére
A mernok azt fogja beloni, ami a speckoban van/kell, se tobbet, se kevesebbet. Gyari, azaz fujitsu-siemens tapot raksz bele, vagy sima piaci tapot? En Dell workstationnal jartam ugy, hogy a sima PC boltbol megvett tapegyseg nem tudta ugy azt a hot kiszivni a gephazbol, amit a Dell gyari tapja igen, mert ott a CPU hutes ugy volt belove, hogy kb nem indult be a hutes, amig a CPU el nem erte a specko szerinti max homersekletet, igy a CPU borda kornyeken konstans 75-80 fokos volt a levego, igy a tap, mindig ilyen melegot szivott be. A mezei PC tapot Dell tapra cserelve, megszuntek a melegedesi es zaj problemak. A brand gep egy egesznek van tervezve.
-
Pikari
veterán
hát nyilván, de a fenti érték nem pillanatnyi érték, hanem 300w körül van folyamatosan, és a túlmelegedést is simán leszarja, izzik az alaplap, a proci hűtőbordája olyan forró, hogy kis híján égési sérüléseket okoz, a tápegység, ami ezt mind felfele szívja, lassan leolvasztja magát (ez már a 3. táp ebben a gépben, kettőt elfogyasztott).
vagy még azt tudom elképzelni, hogy a fujitsu mérnökei értelmi fogyatékosok, mert gondolták, jó poén lesz 85 fok körülire belőni az üzemi hőmérsékletet.
-
válasz
Pikari #113274 üzenetére
A server/workstation platformnal (mint pl. az LGA1366 is), minden komponens fogyasztasa nagyobb. Ha pl visszamesz par generaciot, ha nem desktop chipsetbe raktal 771-es Xeont, hanem fogtad az Intel Workstation/Server chipsetjeit, ott maga a chipset is 3-4x tobbet zabal, mint desltop alternativaja. Siman belfuthatsz konstans 10-15W-t elfuto memoriamodulokba is. De egy a lenyeg, a CPU speckoban szereplo TDP, az nem az elektromos aramfelvetelre vonatkozik, hanem a hutesi igenyre. Ha van 2 procid, ami ugyonazon csaladbol van, ugyonakkora a turbo orajeluk, de mas a base clockjuk, akkor a az alacsonyabb alaporajelu igy alacsonyabb TDP-s CPU-hoz gyengebb hutest fognak tervezni a brand gyartok, hiszen a specko szerint, nem kell ra jobb, igy a benchmarkokban is "gyengebben" fognak ezek teljesiteni, hiszen a specko szerinti hutes, hamarabb "elfogy" es a proci fel fog hagyni a turboval. Mig ha ebbol desktop gepet epitessz, ott sok alaplap igen szabadon kezeli a turbora vonatkozo ertekeket, igy ha tultolod a hutest es nagyobbat raksz a CPU-ra, mint kellene, akkor gyorsabb lehet a vegeredmeny. Volt is ebbol gond az elmult idoszakban, amikor a tul szabad alaplapok miatt doglodtek a CPU-k.
-
válasz
Pikari #113274 üzenetére
Há ' annyit azért nem zabálnak
, X99 TDP keret amúgyis korlátolt a CPU kiszolgáló cucc miatt(100W esetén pld max 140W kiugrások). A Zen2 meg már CPU- n belül intézi, nálam a keret 4.6GHz környékén tetőzik, lehet hogy menne a proci 5GHz- en is, de a felsőbb órajeleket már nem engedi a lap és a VRM sem.
-
Pikari
veterán
ez meg falból mérve 330w
és nem 4 másodpercig, hanem örökké.idleben csak 180-190.
a proci tdpje 60w, igaz kettő van belőle. (L5640)ami lehetetlen, nem jön ki a matek.
a valóságban egy ilyen proci legalább 120w-ot csócsál.
a kettő együtt 240, a maradék kb 90w meg a gépben a vinyók, ramok, alaplap, idleben ülő videókártya. -
-
Nekem ilyen lapon van a játszós P3-am, nagyon szeretem.
Igaz, az enyémen nincs Yamaha (direkt ilyet vadásztam belőle, úgyis csak letiltanám). 1 GHz-es Slot1 Coppert hajtok benne, de slotkettel korábban 850-es ment benne.
Ennél lassabbal nem próbáltam.
Amúgy a BIOS frissítés nem rémlik ilyen bonyolultnak (nekem is meg kellett csinálnom, mert nem akart indulni a slotketes procival). -
gban
veterán
Hihetetlen mikbe futok bele
Intel Slot1 lap, csinos is, Yamaha XG is van rajta, jó kis lap.
Ebben indul a fentebb emlegetett 266-os P2 233-on.
Írják, némelyik verzió coppermine-ready, nézzük meg...
Celeron 900, írja hogy Pentium Pro 500 MHz, XP alatt viszont látszik, 900-on megy az.
Frissítsünk biost, az egyik legkorábbi volt benne.
Önkicsomagolós, ami egy önkicsomagoló file-t ad
Bios file több darabban, fdd-re kell kibontani, hurrá.
Új bios feltöltve, gép indít, kiírja, celeron 900, hurrá.
Tovább megy, majd kiírja, celeron 900 detected, nem kompatibilis vele a lap feszültségileg, system halted, tegyél bele 600-ig valami mást.
P3-750-re ugyanez...
Kísérletezhetnék hogy melyik a legfrissebb aminél még nincs system halted, de majd az új tulaja...
Ja és a 266-os P2 ugyanúgy 233-on indul, állítási lehetőség nélkül az új biossal is. -
válasz
Pikari #113266 üzenetére
Nem, illetve nemtom, mivel 1366 sosem volt. X99 kb reális TDP Win10/11 alatt. XP alatt mániákus villanyfogyasztás, de ott nem megy a kiegyensúlyozott modell, mindegy, normális hűtő megoldja.
A csodálkozásom : GTX1650 tápcsati és anélkül. Pld a fentebbi képmentéseimen is látszik hogy a GDDR6 verzión nem véletlen van 8pin tápcsati, még a retró teszt boost is benyalt össz 100W- ot.
Persze GDDR5/5X verzióban is árulták ezeket tápcsati nélkül, ezeket kerültem, alaplap leégetés ON
-
Pikari
veterán
Ha már lga1366, más is észrevette, hogy az intel által megadott TDP adatok hazugságok, és legalább 2x annyit eszik minden, mint ami rá van hazudva?
-
Pista0001
addikt
válasz
MasterDeeJay #113189 üzenetére
Nálam vasárnap lett ingyengép, de csak ma jutottam el a próbáig. De ez már talán offos....
Quadro P1000 van benne, az jó lesz majd valami másra, "rendes" vga-val el lehet szórakozni vele.Szeretném majd bővíteni kicsit, még 2 ugyanilyen ram modul kelleni fog, szeretnék W-2145-öt bele, de az egyelőre elég drága (ebay-en legalábbis), meg rendes vga-hoz kelleni fog a nagyobb táp a pci-e kábelekkel. Na majd meglátjuk
-
válasz
envagyok #113259 üzenetére
Sokkal régebben visszafejtették. Blade 1 majd 2 - ezekre a modern víruskergető még jelez, de fals, mert nem MS kód pontosan, csak megkerüli, emiatt.
2008 - még Win98- at használtam A64X2- őn is. Há' mondom az ebédlőben a melóhelyen, a stock XP csontrafagy nálam, telepítés után - na, hozok neked egy rendeset. Blade1 szépen települt is.
Majd a Blade2, utána a Freedom.- mindegyik fent van a felhőmben.
Ma pedig az Integral edition bit szinten fordítja, hogy igen, tőzsgyökeres regisztrált XP- s vagyok. Erre már a modern vírusirtó sem jelez.
2008 óta senkit, ma pedig a kutyát sem érdekli már az XP licensz, evalutaion nulla.
Az XP pont az az oprendszer, amely a def gyári kiadással használhatatlan(ahogy már ecseteltem korábban), és emiatt a kifinomult warez verziók, lényegében nem warezek, hanem a rendes használhatósághoz szükséges moddok. Tehát ha zavartalan élményre vágysz, kénytelen vagy ezeket használni, a gyári kiadások csak bosszúságot fognak okozni.
A Win7 stock már más tészta volt, az def is jól használható volt már. -
envagyok
veterán
A windows xp aktiválását 2 éve visszafejtették, és "telefonos aktiválással" crack nélkül aktiválhatóak lettek.
Nincs meg valakinek et az app?
Már sehol se találom -
envagyok
veterán
válasz
MasterDeeJay #113248 üzenetére
Megérkezett a "drágaság"
Gondoltam egy "érdekesebb" lapban tesztelem le
Kíváncsi vagyok, stock hűtővel mit alkot, milyen hőfokok lesznek, és alapfeszen meddig jut el. -
Rx6300 vs r9 380
Háát várakozásaimmal ellentétben fele annyi fps-t tud a kis rx6300-as de így is 2x gyorsabb mint egy 7750-es. Cyperpunkban legalábbis. Illetve sokkal gyorsabb mint egy intel iris xe.
Mentségére legyen hogy mindössze 25w-ig megy fel a tdp cpuz szerint valamint a venti csak tesztek alatt kapcsol be. Boost órajelet 2ghz felett írja.
Szóval teljesítményben nem az r9 380 és Gtx960 alternatívája egyértelműen.
Nem hiszem hogy a 32bites ram fogja meg igazán hanem a kicsi tdp limit elsősorban. -
gban
veterán
-
válasz
Pikari #113240 üzenetére
Az iMacra az Apple 16G maxot irt, de belerkava 4db 8 gigas SODIMM-et, ment a 32. Csak 2 fajta alaplappal hasznaltam ilyet, ezekbol van is otthon (DH67CL es DH77EB), mind a ketto Intel, azt irja ra az Intel, hogy 32 GB MAX es ez megy is benne. Azt mondod, voltak vendorok, akik ezt direkt elrontottak?
-
gban
veterán
válasz
hobizoli #113238 üzenetére
Egyrészt senki nem mondta hogy full felbontásban futott, másrészt nem is az érdekel hogy hogy néz ki a szitakötő f@szán a pattanás hanem hogy kit kell szétlőni...
És neki se az arcvonásait nézem meg mielőtt lőnék.
Sandy gépekkel az a baj....
Azokkal az a 'baj' hogy megvannak nagyon sok embernél, eladni a fenti okok miatt nem lehet, így kipróbálja az egyszeri halandó - és viszi amit kell neki, így teljesen jogosan elveti a felhasználó hogy kiadjon fölöslegesen egy kisebb összeget, és nagy munkával lecserélje egy szinte ugyanolyanra.... Ez a baj vele hogy nem akarja senki lecserélni, aki nem csak olvasgat és nem mozgatja meg a 10-20% teljesítménynövekedés.
Szóval hogy minél mi drágább, az relatív.
Ha van valamid ami használható, akkor a megtartásnál mindig drágább a lecserélés.Régen ez nem így volt, sokszor kerestem is a jobbra cserén, így jutottam el a C2D Celeron 420-tól kis lépésekben az E7500-ig....
De a gyereknek is így lett a P2-350-ből P3, S462, stb.
Régen ez működött, ma nem annyira.
Most adtam el egy i5-2400 procit, hűtővel, alaplappal, 2*4 giga rammal 9-ért, 3 hónap után...
Ebből szerinted tudok venni egy gyorsabb konfigot? -
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari #113236 üzenetére
ezekkel Sandy gepekkel az a baj, hogy a Haswell ma mar kb semmivel sem dragabb nala, ami azonos orajelen is gyorsabb 5-10%-l es a Haswell eleve nagyobb orajeles
de egy 4c8t 10gen i3 CPU se dragabb egy 3-4gen i7-nel se...sőt
i7-3770 i7-4770 15-16k a HA-n, mikozben i3-10100F meg 12k
a RAM kb ugyanannyi, alaplap ami olcsobb hozza max, de +5-10k-ert konkretan 6 (!!!) generaciot lehet ugrani
gamerkedni meg a 3-4gen i7 IGP-jevel sem kell, hacsak nem passziansz meg az aknakereso a cel -
Pikari
veterán
Amúgy időközben az 1366 teljesen kihalt a piacról, már nem fellelhető szinte sehol.
Összesen három alaplap az egész országban (kettő hardveraprón, egy vaterán, jófogáson egyet se látok, csak két procit).Ha valakinek kell ilyen, az lehetőleg most vegye meg.
Ironikus módon nekem meg a fő gépem lga1366os, 1-2 éve még dunát lehetett velük rekeszteni.
-
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #113229 üzenetére
Azért a P6T sorozat elég combos lap, nem egy átlag X58.
X5690 karaj CPU, még piszka nélkül is.#113230envagyok: úgy értem, hogy az anno drágán megvett tuti Core2-es gépet nem volt értelme anyagilag lecserélni a még drágább s1366-ra.
Tuning egy dolog, sokan nem éltek vele, azt se tudták mi az (manapság is).6600K vs 6/12-es Xeon: játékja válogatja melyik a jobb.
-
gban
veterán
válasz
Pikari #113231 üzenetére
És az sem segít hogy a játékgyártók félrevezető minimum gépigényt adnak meg.
Far Cry 6 minimum gépigénye:
CPU: AMD Ryzen 3 1200 3.1GHz or Intel Core i5-4460 3.2GHz
RAM: 8 GB
VIDEO CARD: AMD Radeon RX 460 4GB or Nvidia GeForce GTX 960 4GB
DEDICATED VIDEO RAM: 4 GBEhhez képest simán végigjátszotta a gyerek egy i5-2400 / 16GB / 750 Ti 2GB konfigon.
És a 8 giga ram alá van lőve, annyival botrányos volt, 16-tal sima ügy - nem gondolnám hogy az erősebb hardver kompenzálná a kevés ramot, azért írtak 8 gigát. -
envagyok
veterán
válasz
jokeph #113228 üzenetére
"pláne nem érte meg leváltani rá a meglévő csúcs C2D/C2Q-s gépet"
Azért tuningolhatóságban messze jobb volt, mint a core2 sorozat.@Pikari hát nem tudom, én c2quadról először i6-6600k-ra váltottam, de nem tetszett az eredmény, egy 6/12 core 1366 xeon leverte multis játékokban 2016 körül az i5-6600k-t az akkor 6-7 éves platform.
Nekem nagyon tetszett, onnan x79-re váltottam. -
válasz
jokeph #113228 üzenetére
1366 kezel 4 rank-ot csatornánként, azaz ezért lehet 3 vagy 6 slot. Max 6x8GB ahogy eddig teszteltem az Asus p6t se lapban (2Rx8 modulokkal), elméletben 16GB-os modulokkal menne 2x ennyi de az dual rank méretben ritka. (illetve szerintem x4 modulokkal jobban terhelődik az IMC és esélyes hogy azzal nem megy)
ECC REGből volt dögivel nagy méretű, bár azt nem próbáltam ebben a z400-asban, elég a 3x8GB is bőven. Gyárilag 4x1GB ECC unbuffered volt benne.
A 3-4 slot osztozik a 3. csatornán azaz azonos méretet feltételezve az utolsó 4. ram lassabb lesz. (single megy)
Találtam friss biost is x5690-es támogatásra, alapból nem támogatja.Illetve szervereknél láttam még olyat hogy +1 slot volt a csatornákon felül de szerintem az spare-nek van, nem azért hogy konkrétan aktívan működjön is.
-
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #113190 üzenetére
Van pár olcsóbb X58-as nem brand lap, ami szintén 4 slotos. A maga idejében nem voltak még 8 GB-os modulok, jellemzően 1 és 2 GB-osakból lehetett építkezni. 3*2 volt a performance, így megvolt a tri-ch, ha kellett a +2 GB, összesen 8 GB RAM, akkor visszaállt tudtommal dual-ch.-re.
#113226Pikari: kisérleti darab volt az s1366, s mint ilyen (jó pár újítással) nem olcsó, ami nem olcsó az meg nem lesz tömegtermék - ez lett a desktop vonal s1156 és ezek folytatása (1155,1150,1151).
Az első 45nm-es CPU család a lap+cpu+ram árfekvést figyelembe véve nem volt megérős, pláne nem érte meg leváltani rá a meglévő csúcs C2D/C2Q-s gépet (P35/43/45,X38/48, nForce 6xx/7xx), a legnagyobb újítás az FSB felépítés elhagyása (enélkül a DDR3 ram kb értelmetlen, kihasználhatatlan) és a prociba költöztetett memória-vezérlő (végre). -
válasz
Pikari #113226 üzenetére
Nem volt rossz pedig. Eleg nagyot ugrott ott a teljesitmeny, amikor lecserelted az alig 1 eves, dual Xeonos servert (osszesen 4 csatorna, 533 vagy 667 MHz DDR2) az uj, foglalatonkent 3 csatornas, ott is 1066MHz-s DDR3 memorias gepre. Minimalis orajelcsokkentes mellett, nem eleg, hogy a teljesitmeny levitte a fejedet (mi 20-30% teljeistmeny novekedest mertunk egy x5470 - x5570 upgradenal), a hostingnal fizetett villanyszamlad is a negyedere esett vissza.
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok #113225 üzenetére
A sebességet, az órajelet (eredetileg csak ddr-1066), a késleltetést. Egyszóval mindent, amit lehetett. Ezért kellett 3 csatorna a 2 helyett. De kiderült, hogy az se elég, főleg az egyszálú teljesítmény miatt, így aztán telerakták cache memóriával a procikat inkább.
Tehát itt az elszúrás azt jelenti, hogy drága, túl komplikált, nem hozta a várt számokat (és nem azt, hogy instabil, még mielőtt valaki félreértené).
Párhuzamosan az lga1366-al futtatott az intel egy low end socketet, az lga1156, ide jöttek az i3mak, de a csúcs processzorokat is inkább ide hozták ki, kb kapásból kidobva az lga 1366-ot. Viszont 1366-ra később kihozták a 32nm-es die shrinkelt xeonokat (westmere), amik immár 1333-mas fsb-t is tudnak kezelni, szóval volt upgrade path, aki véletlenül azt vette meg.
-
envagyok
veterán
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari #113222 üzenetére
az sem az ECS alaplapban volt "tunnerolhato" jol, hanem Abit-kban, a Vcore emeles miatt
ECS-ben a nevleges orajelekkel keccsoltem, mert azt tuti tudta, meg a f4sznak se hianyzott elkezdjen fagyni vmi akarmi uj sw alatt
650@866 illetve 700@933 azt siman tudta
mondjuk 1.5V-s Duron nekem az Abit-ban volt csak, ott meg igazabol mind1 volt mennyi a default Vcore, abban azt allitottam be, amit akartam
a Tbred-A az orulhettel ha az 1.7GHz-t tudta
tuti volt olyan Tbred-A CPU, mert volt olyanom sajat es ujan vettem
1700+ volt ami gyarilag 1466MHz-s volt
input: [link] -
Pikari
veterán
válasz
hobizoli #113217 üzenetére
Nem tudom megítélni, hogy mennyire tuningharát, vagy hogy ezektől mi elvárható. 166on már nem indul el - de persze ez lehet a k7s5a pro hibája is - mindenesetre az, hogy 133 helyett megy 150 körül, szerintem teljesen korrekt tuning szempontból. így 1.6-1.7 ghz között van az órajele, kb 10%-os tuning, így jó rá a random egységsugarú hűtés is, és a teljesítménye is bőven elég. Ez a platform már úgyse tud érdemben skálázódni 2 ghz fölött, teljesen felesleges dolog szétizzasztani emiatt szerintem.
Én nem is szeretem azokat a hardvereket, amik izomból akarják megoldani a skálázódási problémákat, szóval sokkal jobban örülök ennek az 1.5 voltos 1700+nak, mint mondjuk amennyire egy 1.6-os 1800+-nak örülnék.
Google szerint 1700+ nem létezett thoroughbred-a változatban, csak thoroughbred-a változatban, viszont létezik 1.6v-os és 1.5v-os variánsban is ugyanezzel a névvel thoroughbred-b formában, szóval én ezekszerint a jobb változatot fogtam ki (továbbá palomino maggal 1.75v-on). Ezért már a csökkentett habzású változat.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari #113216 üzenetére
a 600-650-s Duron-bol is volt 1.5V-s is
de ez melyik core?
valszeg Thoroughbred amugy, mert a Palomino XP-k 1.75V-sak voltakha Tbred-A, az nem volt egy kifejezett tuningbarat cucc, azert is jott ki utana nem sokkal, kb 3-4 honappal a 8 helyett 9 layer-s + mas modositasos Tbred-B
azok mar komaztak a 2GHz-t alapbolTbred-A nekem 1.95V-n(!) ment 1953MHz-n 10x195MHz FSB-n 5:2:1 leosztassal, mert az elso szerias Abit KD7-kben a 6:2:1-re hibas volt a chip az anyulapon
-
válasz
hobizoli #113212 üzenetére
Tuning van a BIOSban, ha nem lockos a proci, akkor tudja. Viszont mem csak T3, másik BIOSban van T1 is, de nem merem ráírni, mert a PCIe variálás lehet eltűnik, aztán nem indul az XP vagy a DOS.
De nem cserélem a procit, jó ez, TDP is alacsony, talán nem égeti el a VRM- et.
Ha nagyobb teljesítmény kell, arra a Zen2. -
hobizoli
nagyúr
válasz
DarthSun #113210 üzenetére
van par kisebb okositas is, amivel meg azonos orajelen is jobb par %-l
nem csak annyi modosult, hogy 22nm helyett mar 14nm-s
Broadwell-EP az quad channel DDR4-2400-t is tud
a 2640v3 csak 1866-tszoval egyszalas kakaoban kb 20-25%l kajakabb lenne az 4GHz-n
bar nem ismerem ezt a Huanzhi deszkat
ami nekem volt regebben Machinist X99Z V102-s, meg hofeher lakkozasu X99 K9 megoldasok, azok egyike sem tudta a CPU nevelegesenel feljebb venni a RAM orajelet, csak lejjebbvagy 8c16t 1680v4 szinten 4GHz-n maxol
ez a csucs orajeles amugy E5-bol
ezutan mar ha no core szam, csokken a max egyszalas orajel is -
Amúgy az SBEmu/VSBHDA- ra jött fejlesztés. DOS alatt betölthető sound-fontok is játszanak már. Támogatás pedig modern alaplapi hang/Live/Audigy/XFi - utóbbit nemrég adták hozzá.
A sound-font fejlesztést Cacodemon345 Vogons felhasználó adta hozzá - a bináris futtatható fileok és a Vogons szál. -
válasz
Pikari #113206 üzenetére
Nem, csak laza alapjáraton(4GHz az kb idle a Zennek) néztem, hogy 100k felett hoz bőven, meg az X99 is 100k fölé tudott menni kicsivel. Nem izzasztom a Zent emiatt, 4.6GHz- et megy Win11 alatt, de az is bőven kevés lenne a csúcsközeli eredményekhez.
Bár a legjobb PH GTX1060 eredményt még talán be lehetne fogni.
130292 lett alapon, videón/procin lehet húzni, RAMok meg XMP- be, mert azok is alapon mennek általános használatra. -
válasz
DarthSun #113202 üzenetére
A belépő videókártyák is szóbakerültek. GTX1650 GDDR6- ot még gyártják. Ajándékba jött, bepakoltam az X99- be, mellé pedig a szépséges Giga HD6870- et.
A Zen2- őt is átvariáltam, Win10/11 GTX1060- at kapott, mellette maradt a 7900GS Win98/XP, és a beforgatott Live DOS/Win98/XP.
-
Nemrég szó volt a visszaportolt driverekről. XP alatt mértem egy NVMe és egy SATA SSD- t az X99- ben(a v3 CDM- el, mert v8 nem fut XP alatt, meg TRIM sincs, bár előtte Win11 futott, nem sok TRIMeletlen szektor lehetett).
-
válasz
MasterDeeJay #113200 üzenetére
Kössz az infót, akkor majd rápróbálok valami könnyeddel, asszem a Q2 vagy 3- nak van RT módja
Új hozzászólás Aktív témák
- macOS PC-re
- World of Warships
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- IFA 2025: Telepcsere kikapcsolás nélkül
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Villanyszerelés
- Házimozi belépő szinten
- Háztartási gépek
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3291
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! HTC VIVE Pro 2 virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP EliteBook 2560P - i5-2540M I 4GB I 250GB I DVDRW I 12,5" HD I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest