Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- czundermák: Shikoku Henro #0: Mégis mi ez?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- laskr99: DFI és DFI Lanparty gyűjteményem
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikari
veterán
válasz
frescho
üzenetére
a 125w-os táp valószínűleg egy 300as celeroncs mellett lehetett eredetileg. socket5 vagy socket7 mellé inkább még AT tápokat volt divat rakni akkor is, ha az alaplapokon már kezdett az atx csatlakozó is megjelenni.
2000-ben az év elején még sokaknak 486 vagy p1-75 volt, volt, 2001 elején meg már hirtelen 300-400 mhz-es géppel nyomultak az alsó kategóriában is (nyugatmagyarország), szóval kb 2000-ben történt meg az, hogy véglegesen kifutottak a low endből az mmx-et nem támogató dolgok.
-
Fenyő
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
A Duronok azonos órajelen kb 10-15%-al voltak csak elmaradva az azonos órajelű Athlonokhoz (szóval a P3-assal szemben is volt keresni valójuk), képest, miközben az áruk jóval kedvezőbb volt, ár/érték arányban egyértelműen a legjobbak voltak abban az időben, csakhát platformot kellett váltani hozzá, ami viszont már nem biztos, hogy megérte, de ezt már sokan leírták, minden esetre egy Celeron vs P3 között sokkal nagyobb volt a különbség mint egy Duron vs Athlon között.
Persze K6-3+ 600-tól nem várok nagyon sokat 400@600 Celeron ellenében, de az eddigi tesztek alapján nagyobb verésre számítottam, van ahol persze eléggé elhúz a Cerka, de néhol a K6 is nyer paraszthajszállal (kizárólag játéktesztek, csak a driververziók különböznek). Viszont a Duron 600 vs cumine PIII 600 között nem várnék szignifikáns különbséget.
-
válasz
Pikari
üzenetére
A nagy kérdés, hogy ez merre volt vidéken?
125W-os táp-ot P1-hez adták? Vagy esetleg macskát dobálni?
2000-ben az 5x86 már keskeny volt a P1-el együtt. Felénk a belépő a K6/3 volt. Akinek kevésbé futott a szekér az ment a lepattanóra, a lecserélt alkatrészeknek mindig volt piaca és mivel cimborák voltak, ezért egy kerítés építést is simán be lehetett számítani egy videókártyába.
Az emlgetett pályaváltásnál egy 600E-t vágtak hozzám. Ősszel-télen kaptam egy T20-at ahogy lejárt a próbaidő, az után lett rendelve. 2001-ben bent a cserélt gépek már P4-ek voltak. Egy Compaq munkaállomásom még megmaradt... Amikor kérdeztem, hogy de miért az volt a válasz, hogy többe kerülne lassú géppel dolgoztatni az embereket. Amikor már benti melót végeztem, akkor a gépben 2 vagy 2.4-es Northwood jött és emlékszem, hogy az első között kaptuk páran ezeket. Ez nyár eleje lehetett, mert a szemem műtötték a tavasszal és az után volt.
Lanpartyra ahova jártunk két ember ugrott bele RDRAM-os P4-be. Amikor láttuk az ár/érték arányt, akkor mi kivártunk. A Tua Cerka tuningolva kitolta a BX idejét sokaknak. De ez már ugye bőven GHz fölött ment és több embernél is láttam. Aztán Athlon XP lett, majd az cserélődött Thorton -> Bartonra unlockolva procira.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
50k volt a 166MMX, annal FPU-ban is gyorsabb volt a M2-300, aminek 233MHz volt az alap orajele, szoval a 250MHz-t rohogve vitte
FPU-ban akkor a 166 es 200MMX kozott volt vhol
clock2clock tuti az 166MMX nyert volna, de a mienk 80%-l magasabb orajelen jart
a maradek penzbol meg megvettuk a Voodoo1-t melle
azzal egyertelemuen nyertunk barmiben nezve a 166MMX-hez kepest, foleg ha az melllett ilyen hoki 1-2MB-s S3 VGA volt csak
TX csipszetes alaplapunk volt hozza, SDR-SDRAM-l, 3.5x83MHz FSB-vel hasznaltuk
siiiiiman vitte
100MHz-s FSB-t ez nem tudott, nem az AMD K2-3 féle Super Sockt7-s volt
az AT hazban elol-alul volt egybol a CPU helye, CPU kulerbol is egy par mm-l magasabb bordasat hasznaltunk, nem tunik soknak, de hutofeluletkent ~50%-l nagyobb, az is er vmit, meg az a 80mm-s is venti egybol rafujt direktben oldalrol
mogotte egy "legcsatornaban" a Voodoo meg az ET6000
hatra raktad mogejuk a kezed, erezni lehetett a kifele aramlo levegot a kartyak kozott
szerintem qrva jol osszeraktuk igy
a Vooodo Rush-ban 2D-s resz nem volt eleg "gyors", legalabbis az ET6000/6100 siman jobb volt akkor -
Pikari
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
ha a cxrix 6x86mx processzort fel bírod tolni 250 mhz-re, vagy afölé, ott már nagyjából megfelelő teljesítményt nyújt a 2000 előtti játékok alatt, vagy legalábbis bölcsebb választás volt a pénzt kicsit megspórolni a procin, és inkább videókártyába fektetni.
sokan próbáltak akkoriban cyrix 6x86mx + voodoo rush kombót, de nem volt rendesen beállítva. pl kézenfekvő tuning lett volna az fsb-t 66-ról 83-ra húzni, azt vinni is szokták a cyrixek (200 mhz) és ezzel a memóriasávszélességgel kapcsolatos problémák is mérséklődnek, illetve az alaplapok is tudni szoktak 75ös, vagy 83-mas fsb-t. vagy ha 100as ram volt benne, és tudta az alaplap, akkor eleve 2x100, vagy szerencsésebb esetben 2.5x100, a rushokon általában 55 mhz-es chip és ram szokott lenni, de a 3dfx gyári driverei driverek sokszor csak 45 vagy 50 mhz-en hajtották csak őket (ami a korai revekhez való), ezzel is elbuktak némi teljesítményt.
-
Fenyő
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
Duronok ugyanolyan fsbvel (100 ddr aka 200, szóval a minden P3-asnál bőségesebb) mennek mint az Athlonok 1 Ghz-ig, de a 266-os fsb-s Athlon is csak DDR-es rammal futja ki magát igazán, sdr melett nincs nagy különbség fsb200 és fsb266, ami van is inkább a szinkron fsb-ram órajel hajtásból adódó kedvezőbb késleltetés.
A különbség inkább abból fakad hogy a Duron (akár a Tbird) exkluzív L2 gyorsítótárral rendelkezik, szemben a hagyományosabb inkluzív L2 gyorsítótár architektúrával amit a Pentium III és a Celeron is használ, ami azt jelenti, hogy az L1 gyorsítótárban (32 KB) tárolt összes adat duplikálódik az L2 gyorsítótárban (256 KB vagy 128 KB). Tehát míg a Pentium III 256KB L2 gyorsítótárral rendelkezik, ebből 32KB valójában az L1 gyorsítótárban lévő adatokból duplikálódik. Ugyanez vonatkozik a Celeronra is, amely 128KB L2 gyorsítótárral rendelkezik, amelyből 32KB az L1 gyorsítótárban tárolt összes adat duplikációja.
Ezzel szemben az exkluzív gyorsítótár, az inkluzív gyorsítótár ellentéte, nem duplikálja az L1-adatokat az L2 gyorsítótár területén, tehát bár a Duron csak 64 KB-os L2 gyorsítótárral rendelkezik, az nem tartalmazza az L1 gyorsítótár másolatát, és így mellette dolgozik, hogy összesen 192 KB gyakran használt adatot tároljon (128 KB L1 + 64 KB L2). Ez a Celeronhoz képest, amelynek a mindent tartalmazó L2 gyorsítótárának meg kell duplikálnia mindent, amit az L1-ben tárol, ami azt jelenti, hogy a 128KB L2 használható 96KB L2-re csökken, tehát gyakorlatilag a Duron 2x annyi kessből gazdálkodhat mint a Celeron.
+ Duronoknak alacsonyabb volt az alapfesze, mint Tbirdöknek, így érezhetően hűvösebbek is voltak, kevesebbet ettek, kisebb hűtő elég volt rájuk ecetera.
+ off: Ha lenne vkinek 600-as Duronja kölcsönbe akkor a K6-3-as cpu overhead tesztet is 600-on végzem a későbbi összehasonlítási lehetőség okán, Mendocino Celeron 400@600 és Cumine P3 600 is van, ide illene a Duron 600, mondjuk ezeket még grafitozni is lehetne, ilyen 650 950 közöttiek akadnak, de pont 600 nincs
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
voltunk egy keruleti muvhazban tartott Lanparty-n, siman volt ott tobb P1-s PC is 8-12-16MB RAM-l is, meg P100-120-133-166-k tobbynire, volt 1-2 166MMX-l is S3 Trio 32-64 1-2MB-s VGA-kkal, meg egy P2-300 egy S3 Virge-l
mi meg a "szakadek" szájrix M2-300-l odamentunk, amit mindenki lenezett, meg sugarban leköpött es azokat 48-64MB-RAM-l hasznaltuk
18k-ba kerult a CPU ujan, ennyiert megis milyen P1-t lehetett volna venni?
a CD irasok miatt is volt ennyi benne a sok RAM, meg azert 16-24-32MB elegge musthave volt egyebkent is igazabol, de igy lehetett adni neki extra 8MB-s buffert az CD irashoz, meg nem volt "erzekeny" a gep az iras kozben a 2m-s kozelebe a légy se repuljon el
a CD irasrol is beszelgettunk ott 1-2 emberrel, mert lattak van a gepekben az is, aztan amikor mondtam nekik, hogy be van allitva +8MB RAM bufferkent az ironak, akkor csak lesett ki a fejebol, hogy az o gepeben 8MB az osszes RAM, hogyan adjon annyit o is?
hat, rakni kell bele tobbet
megis az a 3 PC-ken ment a leggyorsabban ott, a gyors Hercules Dynamite ET6000 4MB-s 2D VGA + Voodoo 1 miatt es kep is "szep" volt, nem pixeles, mogottunk alltak 8-10-n nezni a jatekot, a helyi sheriff P2-300 juzer feje meg majdnem felrobbant S3 Virge-l
egyreszt azert, hogy allandoan lelottuk, meg hogy nem az o "csucs" P2-s gepet nezik ennyien
vegen egyik nezo muki megkerdezte, hogy sracok ezek a gepek is P2-k, ugye?
nem, ezek Cyrix-k
rohogott es nem hitte el
akkor ujra inditottam neki a gepet, hogy a POST kepen lathassa a sajat szemeivel a "6x86MX CPU at 293MHz" kiirast, meg levettem neki a haziko burkolatat, hogy megjobban lesokkoljam
akkor azert ettol mattot kapott ott par emberke
AT haz volt eleve, a P2-k meg ATX-ben jottek, az is dragitotta volna az atallast arra
haziko elejeben nekunk volt egy 80mm-s befujoventi, akkoriban ez horror ritka volt, de mi raktunk bele azt is, es hatul az ures kartyahelyek takaroja is kiszedve, igy hatrafele ki tudott szellozni a 80-s venti altal elolrol befujt levego, atjarta a hazat, es nem szorult be a meleg
havernak a Voodoo 1-n vmi kis hutobordak is voltak a chip-ken, de azokat o rakta ra, szerintem vmi elektronikai boltban vehette es vaghatta meretre
ugy a 50MHz helyett 65MHz-n is ment ugy a +huto legaramlas miatt
ma mar rohogunk ezen, hogy ccööö +15MHz, de az akkor +20% kakao volt am
kis aprosagok ezek, de vegulis mukodott
ezek a gepek igy sokkal jobban "egyensulyban" voltak, es kimaxolva ahogy csak lehetett, mint egy akkor csucs aranyaru P2 CPU egy frutti S3-s VGA-val, amikor bottleneck az a VGA, de kozben meg jatszani akarnal vele
nyilvan az a P2 a HercDyn-l meg V1-l felpattintva kort vert volna mieinkre, de ez a PC a monitorral igy is benne voltak akkor 220-230k-ban a CD iro nelkul nezve is, amikor 35-40k volt az atlagkereset
szoval azert az, hogy +100-120k-t kirantasz zsebbol a P2-s konfigra, nem volt tul egyertelmu dolog
ma sem az, hogy 500k helyett 750k-ert raksz ossze egy gepet egy adott feladatra -
válasz
Pikari
üzenetére
Az milyen táp volt? A 98-ban vett "kék gombos házzal" nekem ilyen gondom nem volt. Választhattam azt a házat, meg egy 2x drágábbat, így jár aki dec 24-én megy gépet vásárolni. Most vagy neked volt peched, vagy nekem mázlim.
A múltkor valaki linkelte a miklandos árlistát. Akkor olvasgattam a PÁF-ot, ott is volt amúgy tápról szó: [link] Ezek szerint lehet én vagyok mázlista, de ezek a gépek tuti 100W alatt fogyasztottak. Akkor azok milyen tápok voltak maik még ennyit sem tudtak?
-
Pikari
veterán
én is így látom.
2000-ben elérhető volt az egységsugarú otthoni/oem/irodai celeron/p2 vonal, amit fel lehetett pimpelni pentium3-ra, 600 mhz környékére, szerencsésebb esetben 700 mhz-re, vagy kicsivel afölé. ez volt a középkategória legteteje, és a csúcskategória alja.
a középkategória alján és a belépő szint tetején pedig ott voltak a k6/2 vagy k6/3 procival bővített socket7 rendszerek, és a 400 mhz körüli celeronok, pentium2-esek.
az alsó kategóriában pedig továbbra is a pentium1 gépek, és a és kései 486-osok (5x86) pci foglalattal.
nem is nagyon rémlik olyan, hogy 2002 előtt láttam volna bármilyen real life földi halandót 1 ghz fölötti processzorral bóklászni.
-
arn
félisten
válasz
frescho
üzenetére
Ugy hogy fps benchben mindig valtozik eppen mi a szuk keresztmetszet (proci, mem, fsb, video), egy cpu bench meg csak a proci teljesitmeny szamit. Sose fog ugy skalazodni, csak ha a cpu a limites. A masik, hogy van optimalizalva, mit hasznal belole - a landmark egy dummy dolog, a quakeben meg ppro optimalizacio van mar fpura. De pl egy vlbs dx4 mar gyakran cpulimites, foleg ha vmi modernebb bench.
-
-
válasz
KROK640
üzenetére
A MHz mellé ne feledd a félig igaz 486 szériát: DLC, SLC.
Mert akkoriban átlag FPS mérés volt. aztán amikor multiban jöttek a nagy csaták, akkor átment képregénybe az egész. A bencheknek megvan a maguk hibája. A DOS-os időkben ezekkel nem voltunk igazán tisztába, de még a 2000-es évek elején sem. De akkor már sokkal több lehetőség volt.
DOS benchmarkra visszatérve:
Hogy lehet az, hogy egy proci több teszben 30-40%-kal sőt van amiben 80-nal gyorsabb, aztán a végén doom-ban 6% az előnye?
De van még durvább, Landmark, PMIPS +150 és +192%-os teljesítmény. Wolfeinsteinben már csak +18% az előnye.Ez lehet találós kérdés is: Mi okozhatta ezt?
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Fücsök007
üzenetére
igazabol a "kesselt" adat a Cerka2-ben volt a legkevesebb am, nem a Duron-ban
a Duron-ban nem volt sokkal kevesebb, mint a P3-ban
lasd amit irtam a inclusive vs exclusive cache temaban
a diffi leginkabb abbol adodott, hogy intel nyomasara egyre nagyobb mertekben a P3-ra lettek optimaizalva a sw-k
olyan, mint a Quake3 esete is
ha P3-d volt, alapbol hasznalta az SSE-t hozza
ha Morgan core Duron (1000-1300MHz) vagy Palomino core K7-d volt, akkor csak egy kulso patch utan, amit nem az ID csinalt meg hozza
erdekes modon, ugy egybol gyorsabb lett azzal is....ki erti ezt?
-
válasz
hobizoli
üzenetére
Én úgy emlékszem, az első Radeon kártyák számozásai mögött nagy kavarások voltak. Ami miatt nehéz megfelelő időszakba helyezni ezeket.
Volt egyszer a Rage 6 architectura, még 2000 elején.
Ez sima Radeon néven futott, ill. volt DDR változata, nekem ilyen volt Athlon 600 mellett.
És egy nagyon jó kártya volt, gyors volt 32 biten, lehetett tolni neki az anisotropic filtert az akkori programokban. Nem volt csúcs kártya, valahol középtájt helyezkedhetett el, ár-érték arányban nagyon jó volt.
Jóval később ugyanezeket elnevezték 7200, meg egyéb 7xxx-nek.Kb ekkorra jöhetett a Rage 7-es 8500 is 2001 végére. Volt ilyen kártyám, az anisotropic filter alkalmazása ha jól emlékszem már olyan gyors volt, hogy kb. semmit nem lassított.
Mellette jött ki a 7500, ami a beszámolók szerint már elég gyengécske volt ebben az időben (sőt, jokeph képei alapján ez csak 2002-ben jelent meg). Nem volt ilyen 7500-öm, de konkrétan nem is emlékszem erre a modellre, gondolom a 8500 végett már nem foglalkoztam vele.Csak így annyira furcsa, mert a "7xxx mögötti tech", az eredeti Radeon, ha a maga idejében nézzük egy nagyon jó kártya volt.
Nekem inkább a 8500-el volt rossz tapasztalatom. Bugosak voltak a korabeli driverei ami miatt sok játékban fagyott, megváltás volt a 9500-re átállni.
8500-hoz tartozó jó emlék, azon láttam a Doom3-at először futni 2002-ben, a kiszivárgott alpha verziót a három bejárható pályával.
Áll a padlón kategória volt, már csak a miatt megérte. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Igen, legtöbben csak azt nézték, hogy jó sok MHZ-es legyen a CPU, aztán akkor tuti jó lesz játszani.
Én is olvastam valami cikket, ahol kibontották, bizonyos CPU-k, bizonyos VGA-kkal, és akkor pár játékban tesztelve voltak, és a végén az jött ki, hogy a CPU alig számít, ellenben a VGA meg nagyon is, mondhatni szinte az határozza meg. Konkluziónak kijött, hogy az olcsó CPU + minél erősebb VGA a legjobb megoldás. Asszem ott is a Duron + GeF2GTS jött ki nyertesnek, de volt P3, meg Celeron meg minden ... -
hobizoli
nagyúr
ha uj gepet raktal ossze, akkor igazabol tokmind1 volt
a par eves Pentium 1 utan a P2-P3-Celeron1-2 hoz is masik deszka kellett, meg az AMD K7 Duron/Athlon-hoz is, meg RAM is tobb kellett mar a P1-nel szokasos 16-32MB helyett
akkor se cserelt mindenki evente komplett PC-t, mert kijott vmi ujdonsag
jobb huto kellett hozza? 4k volt a Titan TTC-D5TBA kuler...haljunk mar bele, de tenyleg
es siman raktak azt a Cerka2/P3-kra is igazabol -
Fücsök007
őstag
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Írhatsz privit.
-
FoxiestFox
félisten
Annyit Celeronoztok itt, hogy kezdek kívánni egy 300A-t most már tényleg
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
en akkoriban sokat neztem az Anandtech oldalat modem-s internet-l es ott egyertelmuen latszott, hogy Duron keresztbe megeszi a Cerka2-t kb akarmikor, huzva meg alulrol karcolja a 2x-3x annyiba kerulos P3-t, mert foleg a EB-ket nehez tunnerolni az eleve magas 133-s FSB miatt, a K7 meg P3 felett volt
az hogy olcsobb csak azert volt, hogy piacot szerezzenekazt meg en mar korabbrol is tudtam, hogy game-hoz elsosorban VGA kell, amikor a Cyrix MII 293MHz-n +Hercules Dynamite-128 4MB ET6000 +3Dfx Voodoo 1 nagyobb fps hozott a P2-300-nal, ami melle csak egy hoki S3 Virge volt bepattintva, mert a legtobb juzer CPU-ra gondolt csak gepben, a videokepre meg eleg ha van vmi tokmind1 milyen kartya
hat qrvara nemszoval egy Duron melle egy GF2GTS siman tobb fps-t hozott, mint a hozza kepest aranyaru csiribiri P3 melle egy frutti Radeon 7200, mert csak az jon ki a budget-bol, vagy a Cerka2 melle rakott Radeon 7500 vagy GF2MX vagy vmi ennel is putribb regebbi akarmi
egy ilyen Duron konfig akor mindkettot ugy lenyomta barmiben, mint a belyeget, mikozben a komplett gep ~ugyanannyiba kerult ehhez
mindig azt kellett venni ami eppen aktualisan jobban megeri az adott keretbol
-
válasz
Pikari
üzenetére
A 3 merevlemez Raid5 kártyával tuti többet fogyasztott, mint a régi merevlemezem. Úgy nagyjából a dupláját. DVD meghajtó van benne.
Nem terheltünk mindent egyszerre. CPU-grafika igen, de hogy közben CD-t írjunk senkinek nem jutott az eszébe.
A gépben 4 portos hálókártya van, ez valamikor szerverként volt használva, így került hozzám. Sőt egy hangkártya/modem kombó is ül benne, hogy minek azt nem tudom.
Ez a gép többet fogyasz, mint amim akkoriban volt. Ha kevesebbet akarnék etetni vele, akkor kibelezem. Simán tudnék 20-25W-ot spórolni csak a RAID kiírtásával, CF kártyával és a G450 Trióra cserélésével. A második proci többet evett most, mint amit felsoroltál és azok jó része nem volt a többségnek, vagy külső tápról ment. Webkameráról akkor még senki sem hallott, a korábbi modemem külső tápos volt, tuner kártya is ritka volt és az sem gyakori, hogy az ADSL miatt bent legyen egy hálókártya.
Akkoriban simán használtuk ezeket a tápokat a boldog tudatlanságban és működtek évekig. Mai fejjel bátrak voltunk, de ettől még ez volt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Igen, egy igazi ipari hulladék volt, de a sulinetes gépek révén hatalmas számban kezdett elterjedni. A jobbakba 2GHZ-es NW Cerka kerül tényleg, de abból eleinte hiány volt, és pont akkor mentek a jó példányok, amik képesek voltak 2660/3000MHZig is menni. A későbbiek meg 2400-at sem nagyon tudtak
persze ezekből lett aztán végtelen plusz egy a sulinetes gépekbe.
1800A NW-m nekem is volt, igaz már sokkal később 2007-ben jött fél retroként, és 2009ig volt meg.
A Bartonok még 2004 végén, sőt 2005.ben is ajánlhatóak voltak.
A Prescott alapú Celeron D-k meg megint remekül húzhatóak voltak, bár akkoriban a Pentium D805 volt az igazi bajnok, a legtöbb ment 4GHZ-en, és két maggal akkoriban igen ütős volt. -
KROK640
nagyúr
Emlékszem még voltak Appalosha/Applebread Duronok amik 1400-1600MHZ-esek voltak és sokban +300-400MHZ volt. VOlt olyan elképzelés, hogy építek valami ilyesmit, de ahogy írod is, akkor jött a hír, hogy felszámolják az egészet, és a régi alacsonyabb órajelű Athlon XP-k lesznek a low end. 1500+ - 1800+ ezek lettek az "új Duron"ok, aztán szépen skálázódott tovább egészen a 78 ezer ft-os 2800+ig. Aztán később erre jöttek a Bartonok.
-
Fücsök007
őstag
Ez igaz, viszont később nagyon kevés lett a 64Kb gyorsítótár, tehát mondjuk a 850Mhz-es Celókhoz képest már kijött a hátránya is, a programok Intelhez igazodtak és ott 128KB volt a minimum, 2001-től pedig 256KB. (A Willamette cerkákat felejtsük el, csak NW és utódai számítanak.)
-
KROK640
nagyúr
válasz
Fücsök007
üzenetére
Egy 366@550MHZ gyakorlatilag verhetetlen ár/teljesítmény viszont volt akkoriban, nem véletlen, hogy még 2001 kora tavaszán is arról ábrándoztam, hogy egy normális deszkában 550-en fogom járatni én is, és akkor 192MB RAM meg az ASUS V3400TNT mellett még korrekt kis játékgép volt. Pláne az osztálytársak 233-as vasaihoz képest.
A Tualatin Celeron az gyakorlatilag egy magas órajeles optimalizált nagy PIII volt, mikor megjött. Mert lehet jönni, hogy de a teljes értékűben 512KB cache volt, de ahogy írtad is, a játékok javarészének 128KB kellett, esetleg a 128 VS 256-ból még profitáltak, aztán ennyi.
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
Az egy ipari hulladék volt (mármint a Willamette Cerka), és az is maradt mindig. Jobb sulinetes gépbe is 2 GHZ-es NW Cerka került, némelyikbe a vége felé rendes NW Pentium. 2003-ban ha nem tudtam volna kiszorítani az 1,8-as NW Pentiumot, akkor bizony Athlon XP valami lett volna, Barton-ból, egy 2500+. Havernak sikerült szert tenni egy 3200+ Barton-ra 2004 végén, nagyon hasított.
A Prescott alapú Celeron D már nem volt akkora gáz.Vásárlás előtt volt szerencsém látni élőben az 1,7-es Willamette128 Cerkát és az 1,4-es Tua Cerkát is, komplett gépekben, ki tudtam próbálni, hát, na.
A Tua cerka aranyárban volt (a lap is hozzá), némileg többért bekerült az NW P4-es konfig inkább.
A PII meg elment félgépként.
#112240-es hsz-emben vidáman látszik, hogy a Willamette 128 Cerkát még a kis órajeles Palomino Athlon XP is keresztbeszántja, de van még pár érdekes CPU.

-
Pikari
veterán
válasz
frescho
üzenetére
nincs, ez teljesen egyértelműen túl sok egy régi codegen oem tápnak.
a teszted során ránézésre több módszertani hibát vétettél, például a leírásod alapján valószínűleg nem volt floppy meghajtó a gépben, nem volt optikai meghajtó (legalábbis használva nem volt), az általad használt 350PNF táp magassabb hatásfokú és fél havi minimálbérbe került, a raid alapján feltételezhetően az akkori vinyóknál újabb, kb fele akkora fogyasztású vinyókat használtál a tesztben, processzor stressztesztet mértél a teljes gép stressztesztelése helyett (pl cd írást elindítva, valamit tömörítve, közben játékot futtatva ablakban, stb), nem voltak különféle perifériák a gépedre csatlakoztatva (tuner kártya, hálózati kártya, modem, webkamera, stb), ezért kicsit olyan érzésem van a teszteddel kapcsolatban, hogy kitaláltad azt, hogy márpedig egy 100w alatti fogyasztást fogsz mérni, és ezért el is értél egy ilyen eredményt.
-
arn
félisten
-
válasz
Pikari
üzenetére
VP6 1 darab 1GHz-es P3-mal CPU stress tesztelve 75W alatt van paraszthajszállal. A gépben még egy disk, Matrox G400, RAID és háló kártya volt. Radeon 9200-re átcserélve a fogyasztás jelentékenyen esik, 67W-ra. Két procival 100W fölött eszik kicsivel (102-103 között ingázik), de ugye 1 CPU-s configról volt szó. Azt hozzá teszem, hogy linux alatt konzolról terheltem, mert a két procit akkor még csak Win 2k alatt lehetett volna még kihasználni. Szóval a grafika még ehetne többet, de még úgy is a kényelmes távolság van 100W-ig. A táp egy öreg 350-es 350PNF volt.
Van még kérdés?
Ja a procik 01-es Malay 1.75V-os SL52R típusúak. Ami érdekes, hogy akkor a TDP még értelmes volt, ha jól keresem, akkor ez 30W-os és a második proci ennél kevesebbel növelte kicsivel a rendszer fogyasztását. Ha táp hatásfokát is figyelembe veszem, akkor a 28W növekedésből olyan 22-23W lehet a proci. Valószínűleg a RAM keresztmetszet vagy valami kevés neki a lapon, ezért nem tudja koppig kihajtani a szuflát belőle.
Még egy: Már elfelejtettem, hogy ezek a régi házak milyen harapósak a feneseesen beléjük.
KROK640: Az Intel már meghúzott hasonló a lapot a 486SX-szel... A nagyobb szám, újabb név marketing ereje.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
A P4 Cerka - főleg az 1700-as - számomra egy rohadt nagy kérdőjel. Mármint hogy hogy futhatta be azt a pályafutást ami sikerült neki. Már mikor megjelenése után megvettem, akkor gyenge volt, hiába tuningoltam, mint írtam egy 500MHZ-es órajel hátrányból is verte a Tualatin Celeron, amihez olcsóbb volt a lap, olcsóbb volt a RAM (SD RAM volt ugye DDR1 helyett a Tualatinnál) maga a CPU meg hasonló árban volt. Ehhez képest, kb mire elengedtem a kezét és lecseréltem az Athlon XP-re, elkezdett terjedni az 1700-as Wilamette Celeron. De még mennyire, rendesen nép proci lett belőle. Én meg lestem, hogy javarészt annyiba került (vagy 1000ft-al volt olcsóbb) mint az Athlon XP 1700+ Tbred B, a lap is kb annyi volt hozzá, ugyanúgy DDR1 kellett hozzá (bár voltak SD RAMos hulladék konfigok is) akkor ezzel az erővel már az Athlont venném, ami tuning nélkül is agyoncsapta a Celeront ... de nem. Valószínűleg még itt is betett az a dolog, hogy "az AMD leég" meg persze az sem segített, hogy elkezdték +-ozni a CPU-kat, ami akkoriban egy eléggé rossz emlékű dolog volt.
-
Fücsök007
őstag
válasz
KROK640
üzenetére
Ez abszolút így van, régen nekem katmai PIII volt, gyakorlatilag csak az SSE miatt volt csere előtt előnye akármelyik 500/550MHz-re húzott Celeron 333/366-hoz képest, sőt játékok alatt a Celó gyorsabb is volt, mert nem kellett fél mega gyorsítótár, a késleltetése viszont számított. Egyébként ugyanez igaz volt a Tualatin Celeron procikra, ott a magasabb freki is segített, az újabb architektúra miatt nagyon alacsony késleltetésű volt a 256KByte L2 gyorsítótár.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Yutani
üzenetére
Szerintem Dartsun arra gondolt, hogy a Celeronok csak mai szemmel szemét, mikor a PIII és az azonos Celeron között van 500ft különbség. De régen a Celeronok nagyon is jók voltak, fele meg harmada áron tudták húzva kb azt a teljesítményt amit a nagy PIII-ak (teljesség igénye nélkül : Celeron 300@450, 366@550MHZ, 566@850MHZ, 667@1000MHZ és még sorolhatnám... )
-
Pikari
veterán
válasz
Yutani
üzenetére
ezekszerint 700 mhz körül még rendben van. úgy sejtem, hogy mivel a proci órajele közelebb van az fsbhez, így a cache kevésbé számít, mint mondjuk a videóban szereplő 1.4ghz-en. ezekszerint pont ez a 700 mhz lehet az a határ, ami fölött a duron elveszti a skálázódás képességét.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Nekem egy RX570 8GB van most ezekből, meg szokott lenni 580 8GB, sőt, volt egyszer RX590-em is, meg amit sajnálok, hogy elment : RX 580 SP2048 (kb RX 575 szint) 16GB. Az egy igazán érdekes kártya volt a sok-sok VRam miatt. Az más dolog, hogy ami profitált belőle, annak meg a GPU volt kevés, egy RX590 16GB VRammal, na az tényleg igazán jó lehetett volna.
RX 570 alatt viszont már nem foglalkozok velük, és a 4GB-osokkal sem. -
Yutani
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Anandtech AMD Duron 700 teszt - Oldman erre biztos veszettűl köpködött
Játék tesztek 640x480@16 bit, GeForce 2 GTS
Hozza egy drágább 600-as P3 teljesítményét játékban, és gyorsabb egy 850-re húzott 566-os Celeronnál. Jó vétel volt annak, aki nem félt az AMD-től és teljes rendszert kellett váltania, de egy BX-es alaplappal a gépben az ember jó eséllyel maradt Intel vonalon.
Én úgy maradtam anno Intelnél, hogy Abit BE6-II lap után először a 600-as Celeronhoz ECS P6S5AT lapot vettem, majd abba jött az 1GHz Tua Celeron (@1.33GHz), és abból lett végül Abit ST6, ami után már aztán 1700+ Athlon XP lett. A korai AMD vonatra nem ültem fel, bár rokonszenveztem vele.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Azért a Duronnál a 64KB L2 elsőre azért eléggé elrettentő volt. Hiszen megtanultuk, hogy a Celeronban a 128KB is kevés, hát még akkor a Duronban milyen lehet a 64 ... Persze legtöbbször csak az adatok alapján próbáltunk extrapolálni a CPU-k teljesítményére, még nekem is sokszor napokat vagy heteket kellett várnom 1-1 CPU kipróbálására*, a legtöbb osztálytársamnak meg kanyarban sem volt ilyen lehetősége.
* Ráadásul sokszor ez is úgy ment, hogy a kívánt rendszer ott volt előttem összerakva, lehetett rajta tesztelgetni a játékokat, de nem nagyon volt másik gép amivel összehasonlítsam, így csak a saját korábbi tapasztalataimra tudtam alapozni, azt is legtöbbször nem is konkrét számok, csak csupán emlékek alapján.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Azt viszont ne felejtsd el, hogy az AMD presztizse akkoriban eléggé a béka hátsója alatt volt. Akkoriban az ilyen "Duronos emberek" a "még Celeronra se telik neki" kategória voltak sokak szemében, eleinte többek között az enyémben is. Általában véve mindnekinek az volt a fejében, hogy az AMD gyengébb (még a K6-II/III széria miatt) illetve, hogy szeretnek leégni, tele voltak a fejek akkriban ezekkel a nézetekkel.
Anno nekem az első nagy meglepi az volt, mikor megláttam, hogy a Athlon 950MHZ + GEF2GTS milyen iszonyúan megy. Persze azt gondoltam, hogy majd akkor ettől is gyorsabb lesz ha veszek valami jó Tualatin Celeront 1300MHZ körül... Amiből ugye nem lett csak egy 1700-as Celeron. -
válasz
Yutani
üzenetére
Selejteseket említettem, nem szemétrevalót, bár az előbbi sem túl hízelgő nyilván. Nálam instabil volt a fekete Cerka, van egy csomó, lehet nem jól seteltem, bár ennek ellentmond hogy a Katmai és a Copper P3 stabil. Én nem voltam benne a gazdaságos Cerka korában, túl drága lett volna lapot, procit cserélni. Utólag jött, már alaposan retróként.
Mondjuk a Copper Celeron tényleg nagyon gyenge(a teljes P3 jó, kell a 256k kess, ahhoz a maghoz), hasonlóan mint a P4 Cerka. A Tua Cerka ok, ott nagyobb a kess, meg a mag is elég jó sztem. -
Yutani
nagyúr
válasz
envagyok
üzenetére
Retró hozzáértő topikban ilyet leírni, hogy az Athlon nem volt nagy szám, meg szemétre való a Celeron 300A@450 vagy 600@900 (by DarthSun)? Elvileg ott voltatok, amikor ezek kurrens termékek voltak, tudnotok kellene, hogy ezek jó cuccok voltak ár/érték arányban, és nem véletlen, hogy sokan vették ezeket. Sokszor csúcs közeli teljesítményt adtak olcsó pénzért!
Szóval tényleg nem értelek benneteket.
-
arn
félisten
válasz
envagyok
üzenetére
A tua jo volt olyan helyen ahol szamitott az alacsonyabb fogyasztas, de sose erte el a kortars athlont. A magasabb orajelu northwoodig az athlon volt a leggyorsabb proci, max nem mindenben
az a64tol megint nem volt meccs a core2ig.A 3gs hts northwood jo proci volt a maga idejeben, de ar/ertek aranyban mar kevesbe. Kb ossze is foglaltam a p4 esszencajat
-
jokeph
nagyúr
válasz
hobizoli
üzenetére
Nálam egy ilyen Radeon 7500 van:

#112238DarthSun: RX-ekből ezek vannak, erősorrendben írom: RX 550 4GB, 460 4GB, 480 8 GB.
Az RX550 "friss", de belépő szint, a 460 öregebb picvel és belépő szint teteje, a 480 meg kb. keresztbe vonszolja mindegyiket egyszerre (a 470,570,580 is).
Az RX 550-et teszteltük Farming Simulator 19-el, GPU erőben ugyanazt hozta mint a HD6850 1 GB, csak amíg a HD6850-et az 1 GBVRAM agyoncsapta, addig az RX 550 a 4 GB VRAM miatt használható volt, Forza Horizon 5 alatt ugyanez volt a helyzet.
-
válasz
hobizoli
üzenetére
A korszakot nem figyeltem különösebben, nem is gondoltam volna hogy egyszerre jöttek ki.
RX sorozat is kimaradt, annyi infót láttam róla postokban, hogy a videógyorsítása gyengébb, mint az NV vonalnak.
A relatíve modern, de már elavultnak számító GTX1060/1650- eseket használom ma. Filmezés ok, középrégi gamek ok, újakat meg nem kedvelem.
Félretróra(XP) a HD6870- esek, Win98 madness-fullretró- hoz pedig a GeF7900- asok. -
hobizoli
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
most megneztem kettot a wiki-n, orajelre kb ugyanannyi volt, de a vegrehajto egysegek szama a 8500-ban 2x annyi, mint a 7500-ban
7500 290MHz 2:1:6:2
8500 275MHz 4:2:8:4pixel shader : vertex shader : texture mapping : render output
ez altal fill rate-k is nyilvan majdnem duplak
amugy a 7500-bol volt egy putribb, LE kivitel is 250MHz-n, a videos kivitel meg 200MHz-l, szoval akinek olyanja volt, az meg nagyobb hatranyba kerult
GF2GTS meg 166MHz orejelu, de 4:8:4 szervezesu, azaz a fill rate-e a kapasbol a 7500 felett van 20%-l, meg azert az ~masfel evvel(!!) korabbi is am, meg driver-ben mindig jobb volt az Ati-nal, ahol sokszor honapokig tartott kijavitgatni vmit

de erdekes ez a 7500 amugy, mert ugyanaz nap adtak ki, mint a 8500-t is
amire ezek kijottek a GF3 is volt mar fel eve, par honappal utanuk meg GF4 isez 7500-t kb olyan "okossag" volt megvenni a 8500 helyett, mint par eve RX460/560-t venni egy RX470/570 helyett
alig volt dragabb, de szo szerint 2x annyi volt benne minden -
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Kikérem magamnak, Szilveszterkor volt piálás. Filmezek, csak közben írok antinaptárazós postot, ha éppen szükséges
. -
hobizoli
nagyúr
válasz
FoxiestFox
üzenetére
ami nagyobb lepes volt, az a Radeon 8500
az tenyleg gyors volt 7xxx utan nezve -
hobizoli
nagyúr
válasz
FoxiestFox
üzenetére
az hogy kesobb mi valtozott esetleg egy ujabb driverrel azt nemtom, de akkor nem volt gyorsabb
OK, mondjuk az en gepem tunnerolva is volt
150/300MHz FSB a 100/200 helyett, meg CPU 975MHz-n a 650 helyett, neki meg a 850MHz-s P3 nem komazta a 133MHz-s FSB-t a i815-ben, hogy 1133MHz-n tekerjen, meg by SPD ment a RAM is, mert csak vmi nyamvadt 100MHz-st vett abbol is, vagy volt neki korabbi gepbol, nekem meg 150MHz CL2-2-2-2 1T turbo timing-l tekert
a SiSoft Sandra-ban hajszallal 1000MB/sec feletti RAM atvitel volt igy
meg mondtam is neki, hogy occsobbe a 700-st kene megvennie P3-s intel-bol es akkor az 933MHz-n meg tuti jo lenne ilyen 150MHz-re kepes RAM-kkal, mert akkor az is belefert volna az budget-be, de neeeeeem
vagy vett volna egy 1200MHz-s tündérbárdot 850MHz-s P3 aran 133/266MHz-s FSB-vel es akkor CPU loeroben legalabb "gyors" lenne, mondjuk RAM ahhoz is kellett volna masik....
-------------
egyebkent ami nagy diffi volt meg ketto architekrura kozott az a cache szervezese
a Athlon-kban exclusive cache volt, az intel-kben "csak" inclusive
intel-nel az L2-bol copy-val kerult at az adat a L1-be, az K7 Athlon-ban meg move-l
igy az Athlon-ban annak helyere uj adat erkezhetett, az intelnel meg valojaban reszben 2x volt meg ugyanaz az adat a ket cache fokozatban
azaz valojaban csak 224kB volt a P3-ban, es 96kB a Celeron2-ben gyorstarazva, Athlon-ban meg 384kB ill a Duron-ban meg 192kB
ez meg a P4-knel is igy volt
+ melle meg a CPU<->chipset savszelesseg is 1.5-2x akkora volt, meg volt lehetoseg DDR-SDRAM-ra is -
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Radeon : 9600/9800, NV : GeF4Ti4200, vagy a nagyobbak használhatók csak ma már, a korábbiak DOSos másodkártyának jók csak, vagy 386/486- ba.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
FoxiestFox
üzenetére
haaat max papiron volt egy szinten vele, ha nyers szamokat nezted ossze
GF2GTS is siman megette, a TI meg az Ultra az meg foleg
haveromnak P3-850-s CuMi P3 mellett volt Radeon 7500-a, de a hoki Duron-m a GF2GTS-l ugy lenyomta, hogy majdnem sirva tolta ki az ablakon az "uj" gepet a 8.-rol
mikorbe az a CPU akkor egy vagyonba kerult a Duron-hoz kepest
arabol 1,2GHz-s K7 Tündérbárd-t lehetett volna venni, ami barmiben nezve IS gyorsabb volt -
hobizoli
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
ebbe eredetileg egy C2D T7250 technika volt meg 2x2GB RAM es a 54Mbps Wifi es 80GB HDD
SSD-t mar masnap megvettem bele, mert a HDD-vel 2-3 percig boot-lt a Win7-x64 is rajta
abbol lett felpimpelve igy.... 10 eve megvan
Dell dokkolo meg Dell szivargyujtos autos tolto is van hozza

standalone ECU-t programozni vettem meg anno, mert van rajta hardveres RS232 isebbe ennel eggyel nagyobb orajelu CPU-t lehet csak belerakni 800 FSB-sekbol, de az 3x annyiba kerult volna +200MHz-ert, mint ez
a 1066 FSB-seket ez nem is tudja -
válasz
Pikari
üzenetére
Mi köze a K7-nek a P3-hoz? Az a felvett teljesítmény, nem amit a tápnak le kell adnia. Akkor még a veszteség is sokkal nagyobb volt. 1 vinyó, hangkártya, vidikártya, DVD író, meg a megszokott rack volt a felállás. De ha gondolod holnap leballagok és megmérem a dual P3-mat, hogy az mennyit eszik.
arn: Írtam, hogy nagyon kedvező volt az ár. Meg végre futotta rá, miközben a 98-as 300A óta csak egy TNT2-re, meg vinyó cserére jutott, de ezekre spórolni kellett, míg akkor lett mozgástér. Az eredeti terv a továbbpasszolás volt, de aztán maradt nálam. Steppingre nem emlékszem, de nem slot-os volt, átalakítóval ment.
Jobban belegondolva, ha azt a lét amit akkor kaptam értelmesen fektettem volna be, akkor... Na de hagyjuk, mert így megismertem olyan embereket pár lan party miatt akik később segítettek jó állást találni. Szóval a fene tudja.
Mindreader: Itt ül mellettem. Ha mindenki csak ekkorát tévedne, akkor kevésbé lennének frusztráltak az emberek. Úgy kezdődött, hogy beragadt a nyomtatóba a papír és én segítettem neki.
FoxiestFox: Nem volt nagy eresztés. Egy MX-re is megérte lecserélni. A driverei kimondottan szarok voltak.
-
Pista0001
addikt
válasz
hobizoli
üzenetére
Van nálam is hasonló, Lenovo T500. P8600 helyett T9600 van benne, kéri is a 90 wattos tápot, a 65-össel "leszabályoz". 4 giga ram, igp, 1280×800-as kijelző, szóval nem olyan finom darab, mint FoxiestFoxé, de hát ez van. Munkahelyi selejtezésből lett az X201-gyel együtt, igazából napira sose használtam, túl nagy.

-
válasz
Pikari
üzenetére
Nemtom mikori, valami középretró féle. Ilyen van az egyik Barton mellett is. Occsón vettem számtechben, állítólag hozzáértő felújította pár alkatrészcserével. Az egyik Tua mellett pedig szintén FSP, 300W de brand gépből, ez szabványos pin kiosztású, azért tudtam felhasználni standard laphoz.
-
Pikari
veterán
válasz
frescho
üzenetére
Valójában egy 1 ghz k7 teljes gép monitor nélkül kb 150w körül fogyasztott. Ha rendesen teleraktad vinyókkal, akkor 200 körül.
Az 575 mhz-es socket7 gépem fogyaszt gaming alatt 95w-ot k6/2+ procival, két vinyóval és egy dvd meghajtóval, hálókártyával, 768mb rammal. Pár hete néztem meg épp.
-
arn
félisten
válasz
frescho
üzenetére
Pedig az akkor egy 1000 dollaros proci volt, nyaron kb japanban arultak az akibanal, es abszolut csucsot jelentett, amig nem jottek a magasabb orajelu athlonok. Kisebb oemek is csak osszel kaptak belole, annyira szar volt a kihozatal - a cc0 steppinggel lett csak jobb.
ps: visszaneztem… juliusban jelent meg eloszor a kiskereskedelemben japanban a slot1, a s370 augusztusban, az mar cc0 volt. Szoval elsok kozott kaphattal ilyesmit

-
válasz
KROK640
üzenetére
2000 nyár végén/ősz legelején amikor elkezdtem felépülni a tanári fizetésből és jött egy nagyon-nagyon kedvező ajánlat...
Pikari: Vagy csak emlékszem a gépeimre. De ha már google, akkor keressünk rá mennyit is fogyaszthatott.
R100 23W [link]
CPU 29W [link]
Merevlemez, CD, hangkártyára 20W bőven elég.Összesen 80W, ez bőven alatta van ennek:
codegen táp a valóságban kb 100w körül volt.
Sőt a 7500 csak átmeneti megoldás volt, mert a TNT2 után erősen nem vált be és egy fizuval később már valami Gef MX ment a gépben. Aztán meg egy 8500. Cserélgettem, mert volt rá végre keret és lelkesedésben sem volt hiány. Még a Tua Cerka is megjárta a gépet mielőtt cserére került. A táp meg nem változott. Mondjuk nem csoda, ezeken nem volt extra táp csati.
arn: 2000 nyarán váltottam állást, a tanári fizut tripláztam ezzel, hirtelen lett pénzem. De lehet, hogy a proci nem augusztusban, csak szeptemberben lett meg. Az tuti, hogy október előtt, mert még nem követtem el egy azóta is tartó hibát.

-
arn
félisten
válasz
hobizoli
üzenetére
2001ben megjelent, de a ghzes verziot is csak honapokkal kesobb kezdtek arulni, addig csak kis szamban kaptak a nagyobb oemek demonstralasi celbol.
cb0 ghzes p3at nem is hiszem, hogy nagyon fogsz talalni, a retros piacon a slot1esek cc0 steppingesek, a s370 90%ban mar 2001ben megjelent cd0. Kb a tualatinnal egy idoben jott csak.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Persze, hogy értékes, mert igencsak ritka. Egyrészt sok megdöglött már belőle, másrészt a maga korában sem volt valami elterjedt.
P4 Cerka : Életem nagy szívása volt. Emlékszem, hogy 1400MHZ-es Celeron Tualatint akartam venni, haver pár nappal előtte vett 1300-as Celeron Tua-t. Aztán hirtelen a legfrissebb árlistán megjelent az 1700-as és 1800-as P4 Cerka. Utóbbi aránytalanul drága volt, de az előbbi az 1400-as Tualatin Celeronhoz képest annyira nem is. Gondoltam jó lesz majd, dehogy várom meg a teszteket, gyorsan lecsapok rá. Vettem jó drágán P4 lapot, meg 1700-as Celeront, és örültem. Míg össze nem mértem haver gépével, utána meg folyamatosan azon aszaltam, hogy kéne egy nagy P4-et vadászni bele. Meg egy idő után, majd a NW magos 2GHZ-es Celeron elhozza a csodát ... Eleinte nem tudtam venni, mert még a nagykerben is hiány volt belőle, utána meg megdöglött a lapom. Akkor már átálltam Athlon XP-re, amik addigra amúgyis nagyon meggyőztek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Tesla topik
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 15 Plus 256GB Green-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4264, 92% Akksi
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 9060 XT 16GB Rampage SHIVA ADATA 650W
- Dobozos! Xbox Series X 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- HP EliteOne 800 G5 All-in-One i5-8500 32GB 1000GB 23.8" Érintőkijelző!! 1 év garancia
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
persze ezekből lett aztán végtelen plusz egy a sulinetes gépekbe.
az a64tol megint nem volt meccs a core2ig.