-
LOGOUT.hu
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikari
addikt
válasz DarthSun #113894 üzenetére
Oh, ezt nem tudtam. Gondolkoztam is rajta, hogy hova tűnhetett, mert régebben gyűjtögetett ezt-azt. De így már minden értelmet nyert Amúgy végülis nem modoltam meg azt a procit, és nem is fogom megmodolni, azóta is az van a retró gépben állandóra építve 5.5*105-ön járatva. De be kellett a gép elejére raknom egy ventit, ami befúj neki némi levegőt, mert eléggé termeli a hőt.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
zotyesz66
őstag
Részemről -1
-
Ármester
válasz Pikari #113885 üzenetére
Az eredetileg vásárolt itthon van. Amit Neked küldtem az az óriás gyűjteményből van. For akosf - mivel anno engem ítélt a legelvetemültebb retrózónak, késő este hirtelen úgy döntött hogy nekem adja az egészet(mai áron kb 3milla), aztán éjszaka hirtelen kellett érte mennem.
Akosf törölte magát, már nincs a PH- n, pár évig volt jelen, de annyi neki elég volt, hogy egy bitang nagy CPU gyűjteményt hozzon össze. Majd megunta, és nekem adta ingyen...soha nem tudom sztem meghálálni ezt...A 3 test probléma nem megoldható.
-
addikt
válasz DarthSun #113881 üzenetére
Volt 1-2 ember aki elöl lovagolt pénz nem számít alapon. A többiek meg tőlük vették meg a cuccost. Nem is olyan régen kitárgyaltuk, hogy miként lett P3-mam 2000-ben, meg azt is, hogy milyen más vasak potyogtak még le gyártás közben.
arn: Pályakezdő tanárként még annyit sem 99-ben.
Én egy jó ösztöndíjas, melós húzásnak köszönhetően 98 Karácsonyára már megléptem a 300A-t. De felénk a budget nem ez volt: 99-ben elején a budget volt az MMX. Természetesen a turkálóból beszerezve, a korábbi cuccost otthagyva. Amikor megjelent a használt részlegen, akkor lett sláger a koliban sláger a 300A, ez kb. 1 évvel volt az után amit írtál tehát 99 utolsó harmadában.
Pikari: Csóri haverod jól átbaszták. Pont volt egy komment a videó alatt, hogy valakinek 386SX-et adtak el DX-ként. Mindig voltak ügyeskedők...
[ Szerkesztve ]
https://frescho.hu
-
Ármester
válasz Ranagol_5 #113882 üzenetére
SBEmu-->ennek a 16bites verziója a VSBHDA(pld Tyrianhoz)-->a VSBHDASF pedig a DOS alatti tetszőleges soundfont feltöltéshez készült, persze inkább modern gépekhez fut a project, tehát mai alaplapi hangkártyák, de támogatja az SB Live/Audigy/XFi vonalat is.
Modern alaplapival és SB0060- al folyamatosan tesztelem RyZen 3800X- el DOS alatt, elképesztően jó.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Pikari
addikt
válasz Fenyő #113890 üzenetére
Haverom 2000-ben vett celeronában még 66os ramok voltak (3 x 16mb), nekem a 2000res 5ali61-esemben már egy darab 32 megás 100as ram.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Fenyő
őstag
válasz Pikari #113860 üzenetére
K6-2+ és K6-3+ között azonos órajelen kb 10% difi van csak, a nagy különbség az l2 cahce nélküli k6-2-höz képest van, főleg 400 mhz fölött, mert onnantól már elég sz@rul skálázódik a cahce hiány okán.
Amelyik lapban megy a K6-2 vagyis tud lap kb 2.2v-ot, az szinte mindig tud 2.0v-ost (max undocumented beállítás, de elég könnyű extrapolálni ált, de persze nem árt rámérni előtte ), onnantól már csak bios kérdése, de anno ezt egy Jan Steunebrink nevű tag elég sok S5/S7/SS7 laphoz megírta, mondjuk S5-ös lapokhoz kell feszkonverter is, meg ha olcsón meg akarod úszni akkor némi kézügyesség a megépítéséhez. Pont a K6-X volt az egyetlen upgrade path S7-es lap tulajoknak MMX-ről, ha nem volt pénz platformot cserélni, de egy olcsó cxt magos K6-2-vel megvolt a 400(66)-450(75)-500(83) mhz 6x(2x-est átlapozva)-os szorzóval, és kicsit (igaz eléggé kompromisszumosan) még húzni lehetett a platformmal, K6-2+-ra is lehetett, de az már nem volt túl jellemző.
98-99-ben már nem nagyon volt 66-os Sd ram, igazából az elég rövid ideig volt csak a piacon, 98-ban az Acorp 5Ali61-et már 100-as rammal vettük, direkt a 350-es proci fsb-jéhez igazodva, ppga Celeronok korában még annyira sem volt már 66-os ram, Celeron alá inkább jó (leginkább BX, esetleg vmi tuningos ZX pl Abit ZM6) lap kellett, meg ha tutira akartál menni 300A, 400-asból tényleg csak a válogatott példány megy 600-on, elég kicsi a sansz rá, ráadásul ez a példány itt alapfeszen viszi zokszó nélkül.
K6-3+-ot meg akkor vettünk amikor olcsó (4K) volt[ Szerkesztve ]
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
arn
félisten
válasz frescho #113875 üzenetére
A slot1es c300a @450 98 telen volt slager bh6/bx6 lappal. 99re mar ppgas procikat vettek tuningra atalakitoval, 333-366 inkabb, 300asat nem is nagyon arultak.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Pikari
addikt
-
arn
félisten
válasz Pikari #113868 üzenetére
Sok spd nelkuli ram ment boven 100mhz felett is. Amiket en az mmxhez vettem pc66ot meg 98ban, siman mentek 100on, emlekeim szerint 112on is. A c366ot 550en hajtottam.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Ármester
válasz frescho #113875 üzenetére
Nem volt annyiért fekete Cerka. A P-III Copper meg az egekben(még 2002- ben is).
Jóval később vettem a K6-2+ procit olcsón egy kirakatból, azt is csak azért kaptam meg annyiért, mert a hozzáértő számteches nem tudta hogy értékesebb mint a sima K6-2.A 3 test probléma nem megoldható.
-
addikt
válasz Pikari #113870 üzenetére
Ez olyan gyorsan változott, hogy jó tisztázni, hogy mikor. 99 elején még elvoltak az MMX-szel a népek. 99 őszén-telén már a 300A-ra váltás ment a koleszben a többieknél amíg én videókártyát vadásztam. 2000 végén már P3-mom volt, igaz akkor már rendes fizuból. A többiek is 566-ot tuningoltak 850-re.
S7-be mindegy mit raksz, nem lesz az igazi, talán az L2 cache-es K6 verziókat. De azokat meg az áruk zárta ki, mert annyiért ősz elején már volt Celeron. 99 második harmadában a S7-et már szükség, nem budget megoldásnak tartom.
-
Pikari
addikt
válasz hobizoli #113871 üzenetére
Viszi, csak nem 1999-ben. Hanem ma, amikor kiválogathatod egy doboznyi alaplap, ram, és proci közül azt a kettőt, ami viszi
-
Ármester
válasz Ranagol_5 #113861 üzenetére
Ok. Még pld a VSBHDASF is lendületes fejlesztés alatt van(bár már a jelenlegi verzió is brutál), DOS alatt kb sosem hallott hullámtáblák. Madness gépen már akár a 2GB minta is feltölthető(1 perc kb SSD- ről ). 256M RAM felett rosálna a 7.1 DOS EMS/XMS is, de a saját fejlesztésű hamis EMS- el sikeresen feltöltöttem.
Folyamatosan integrálom bele az új verziókat, új könyvtárakba, bár még egy azonos menüpont alatt, de nem gond, csak a könyvtárnevet kell átírni az indítókban, a filenevek változatlanok.
Ha kialakul egy végleges verzió, feltöltöm, de a későbbi módosítás sem gond, hamar felmegy, már optika van, az utolsó feltöltés még DSL- en ment, asszem.A 3 test probléma nem megoldható.
-
hobizoli
nagyúr
válasz Pikari #113868 üzenetére
a 300A olcsobb volt es a 100MHz-s RAM-s gyorsabban ment is
366-s is a 415MHz helyett az 550MHz-t is vitte a 100MHz-s modulokkal a BX-s lapokban
de nem igazan volt erdemes a 100MHz alatti modulokkal szarakodni ezekkel, mert igazan meg a 133MHz-s se volt erdemben sokkal dragabb nala128MB-nal volt brutto 3k a diffi
wowegy teljes PC araban nezve fika ardiffi volt akkoris ennyi
[ Szerkesztve ]
több drón kell ;P
-
Pikari
addikt
válasz frescho #113869 üzenetére
Ez volt a budget stratégia. Használtan venni egy P1-es gépet, beledobni egy p1-MMX procit, szerencsés esetben mentek azok 270 mhz környékén is, vagy egy k6/2 vagy 6x86mx-et. Voodoo1-et beletenni, ramot felbővíteni 96 vagy 128 megára, CD meghajtó bele, két db 2 gigás vinyó bele. Ezért is tartom ezt a valódi budget kategóriának, nem a celeron, másrészt az ára is emberileg tűrhető volt, boltok is előszeretettel frankensteinezték össze ezeket a gépeket.
(Csak épp a fent ismertetett revolt ezen diavetítés lesz, kivéve, ha a rohadt drága k6/3+ procit dobod be alá, ami viszont vagy nem indul benne, vagy nem kapható, mert szinte azonnal leállították a gyártását.)
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Pikari #113867 üzenetére
Akkor a HW árak gyorsabban zuhantak, mint ahogy félretette az ember a pénzt. Fél év alatt kis túlzással a teljesítmény/ár duplázódott. Én akkor csurig húztam a 300A-t és használtam amíg bírtam.
Másik stratégia az volt, hogy a még eleget megvették a többiek, tuningolták amit bírt és már alig buktak rajta, majd pár hónap múlva váltottak eggyel újabbra. 8-ért MMX 166, 250-en járatva. Eladták 6-ért, így havi 1k-t sem buktak, de már tudtak venni egy Slot 1 300A Celeron-t amit más már cserélt és így tovább.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
válasz hobizoli #113865 üzenetére
Nem ritkaság kérdése, csak celeronos gépekhez 32 vagy 64 megás 66 mhz-es modulokat építettek a pc boltok. Ezek a modulok 75-ön menni szoktak, így pl egy 366os celeront fel tudtál énekelni 415 mhz-re. Már ha egyáltalán támogatta az alaplapod, mert sok esetben csak 66 és 100 mhz-et lehetett jumperolni.
A cxrix és k6 / k6/2 procik nem szorzózárasak, oda állítod a szorzót, ahova akarod.
De van socket7en is olyan proci, ami részben szorzó és fsb záras, ez pedig az első winchip, ami 2.333, 2.5-ös, meg talán kettes szorzót tud, és általában csak 66 mhz-es fsb mellett hajlandó elindulni, na azt 200 mhz fölé nem is nagyon lehet feltolni.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
válasz frescho #113864 üzenetére
Nem kell éhezned, ha nem költöd el mind a 45ezret, akkor viszont rakhattad rá félre lassan, mondjuk havonta egy 10-est max, és reménykedtél, hogy másra nem kell költeni.
De ha szerencséd volt, nem gyűlt össze a pénz rendes tempóban, így aztán nem vetted meg se a celeront, se a k6/2-t, hanem 2002-ben vettél egy athlonxp-t
-
Ármester
válasz Pikari #113854 üzenetére
Nem annyira vettem észre 2000- ben a vadul emelkedő fizetéseket. Még 2003- ban is köpködtek utánam a melósok a fizum miatt, pedig ők sokkal nehezebb fizikai munkát végeztek, aztán a harmadát keresték kb.
2003 augusztusban meg megvette a céget egy újgazdag magyarszkij, aztán meg is szűnt a jó minőségellenőrzés, meg a MEAO osztály, és a státuszom is.
Segédmunkásnak nagy nehezen felvettek, minimálbérrel. 10 évig tartott mire felküzdöttem magam ismét megbecsült minőségellenőrnek.A 3 test probléma nem megoldható.
-
hobizoli
nagyúr
válasz Pikari #113860 üzenetére
100MHz-s SDRAM nem volt ritkasag, hiszen mar 133MHz-s is van ezen a listan is
ez max evekkel korabban az elso VX meg TX chipsetes Pentium 1 alaplapoknal volt kerdes, mert ott meg volt 66MHz-s SDR-SDRAM is
de ha Cyrix CPU-d volt, amik eloszeretettel hasznaltak 75 meg 83MHz s FSB-t is, akkor eleve 100MHz-d bolt mar az melle akkoris
bar miertis adna el vki RAM nelkul csak az anyulapot meg a CPU-t?
ujkent az uj deszka + CPU melle meg nyilvan 133MHz-t erte meg megvenni nem sokkal tobbert akkoris, ha "csak" 100MHz-s gondoltad megrantani a Cerka CPU-t a 66MHz-rol, mert az 100MHz-nel jobb idozitesekkel tud futni a 133MHz-s modultöbb drón kell ;P
-
addikt
válasz Pikari #113849 üzenetére
Ahogy a K6/2 mellé is 12k valamennyit kellene írni az ÁFA miatt. A sima k6-2-vel az volt a baj, hogy annyira budget volt, hogy akkor már inkább egy MMX-et húztunk rommá. Kéz alól nem került többe, mint a K6 és azt is jól lehetett húzni. A gyorsabb k6-ok helyett meg már lassabb Celeront is lehetett venni. Pont beesett a nem megérős lukba.
szerk: Tutin leírtad, hogy a K6-tal mi volt a baj. Pont amire kellett volna a kakaó nem volt jó
A havi nettó átlagfizu 45-50k körül volt, az éheztetés erős túlzás azért.
balintka: PC és retró? Na jó, akkor szedhetem a sátorfám a djágaszágaimmal. Szólok is a csajoknak.
[ Szerkesztve ]
-
Ranagol_5
senior tag
válasz balintka #113859 üzenetére
Benne van a nevében is, hogy "és minden ami RETRO".. lol
Sokaknak nem, de akik itt vannak 2010-11 óta azoknak még jelent valamit az a k6-IIISometimes I feel my self like a fuckin' monkey. | Irigylem a szüleimet. Nekem sose lesz olyan zseniális gyerekem, mint amilyen nekik van.
-
Ranagol_5
senior tag
válasz DarthSun #113838 üzenetére
Hát, én is úgy csinálnám meg, ha lenne egy forrás txt, ahol meg van pl, hogy az A241343.exe az igazából a forceware 55.54-es nvidia whql driver. Azzal már lehetne kezdeni valamit egy script-tel.
#113840 Darthsun: Toljad csak, simán mehet. Én is a napokban küldtem fel rá 1-200GB-nyi ftp mirror-t, meg driver-t. Most kb 500G hely van még, de jövőhéten megküldöm még 2TB-tal.
Jelenleg linkelni nem lehet belőle, de le fogom cseréni egy modern megoldásra és annak lesz GUI-ja, amin már lehet linkelni.
Sometimes I feel my self like a fuckin' monkey. | Irigylem a szüleimet. Nekem sose lesz olyan zseniális gyerekem, mint amilyen nekik van.
-
Pikari
addikt
válasz Fenyő #113857 üzenetére
A K6/3+ már jól kell, hogy vigye, főleg 600 mhz-en, csak
-gyárilag az a proci önmagában 250 dollár volt
-nem megy a legtöbb asztali alaplapban (ez egy mobil processzor)
-pár hónap után kivonták a piacról, mert kellett a gyártósor az athlon procikhoz.A 400-as celeronokat pedig csak akkor tudtad húzni, ha 100 mhz-es ramod volt, mivel szorzózárasak, másrészt alapból is elég drága volt a platform, mint azt fent kidiskuráltuk.
szerk: igen, a k6/2 teljesítménye hullámzó, amit egyrészt az l2 cache nem léte okoz, azonban sajnos ezt a deficitet leginkább videójátékokban képes összeszedni, irodai programok alatt kissebb a lemaradása általában.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
-
Fenyő
őstag
válasz Fenyő #113825 üzenetére
Nos, pontosítok Re-volt ügyben, a Dethkarz eredményeivel kevertem, szóval még annál jobban megy mint emlékeztem, szóval 800x600 16bit Win 95 osr2.1 K6-3+400@600 TNT1 átlag 60 fps, TNT2-vel átlag 70 fps, ugyanez Celeron 400@600 esetében átlag 65 fps TNT1-el és átlag 100 Fps TNT2-vel na úgy már tényleg tükörsima, mikrolagmentes .
UT viszon max 30 fps kártyától teljesen függetlenül (szintén 800x600 16bit high detail), ugyanez Celeronnál 35 fps.SS7 alá nem is proci (k6-2) volt sokkal olcsóbb már 99-ben (a ppga celeronok már árban viszonylag közel voltak), az inkább még 98-ban volt csak igaz (még a slotos megoldások ellenében), hanem az alaplap, egy Acorp 5ali61, kb egy 10-es volt, míg egy bx-es lap inkább 20-25 körül volt, azért az nem volt mindegy. Meg azt is cáfolnám, hogy a P2 3x-or gyorsabb lett volna, erősen alkalmazás függő volt, a k6-2-nek nagyon hullámzó volt teljesítménye attól függően mennyire támaszkodott vmi fpu-ra vagy volt-e hozzá 3dnow patch stb., volt ahol közel tudott maradni (Quake 2 3dnow patchel még gyorsabb is volt K6-2-őn), volt ahol jó ha 50-60%-át tudta csak a P2-nek clock to clock.
[ Szerkesztve ]
-
hobizoli
nagyúr
mondjuk egy socket7-s anyulap + K6 CPU es egy socket 370 + Cerka CPU kozott arban szinte nem volt ardiffi
TNT1 16MB es TNT2 16MB kozel van arban, de a 32MB-s TNT2 mar khm
SCSI tema meg pont azert nem terjedt el otthon, ami az arlistan is lathato
es akkor meg kellett volna hozza vezerlo is
meg ez ugye netto artöbb drón kell ;P
-
Ármester
-
Pikari
addikt
válasz DarthSun #113851 üzenetére
Na igen, 2000-ben már más kérdés, egyrészt ott vadul elkezdtek emelkedni a fizetések, másrészt akkor már az volt, hogy kiment az ember az ócskapiacra, és 5000 ft alatt megkapott egy 400as celeron procit alaplappal, hűtéssel, szerencsés esetben használható mennyiségű rammal együtt.
-
Ármester
-
Ármester
Átlagkereset bruttó 80e esetleg . Én akkor laborvezető voltam, nettó 120e. 2000- ben már osztályvezető 180e nettóval, de nem ez volt a jellemző.
Mondjuk vásárolni nem sokat tudtam, futott a lakástörlesztés, meg asszony is jól tudott költekezni.
Annyi haszna volt hogy az a pár év megtolta kicsit a nyugdíjam.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Pikari
addikt
hol ferdítettem? oda van írva a te árlistádra is a 433a mellé tollal, hogy a valóságban 34237 ft az ára
nagyon a valóságtól elrugaszkodottnak érzem, hogy egy olyan konfig, aminek az árát kitermelni egy év munkába került napi 8 órában, az budget lenne, vagy csak egész egyszerűen nem értem a te általad képviselt humort.
most a magyar átlagfizetés nettó 500 ezer, akkor ezekszerint a logikádat követve az 500 ezres geforce 4080 super a belépő szint. KÉSZ
a k6/2 értelme nem önmagában annyi, hogy a celeronhoz mérhető, hanem egyrészt belemegy a socket7 alaplapokba, így szerencsés esetben meg lehetett spórolni az alaplap és a processzorhűtő megvásárlását, továbbá az olcsó alaplapok AT form faktorúak és AT tápot is támogatnak, így aztán meg lehetett spórolni a házat, tápot is, magyarán nem kellett érte egy évig éheztetni és pincébe zárva tartani az egész családot, mint a natasha kampusht az osztrákok, hanem ténylegesen is össze lehetett építeni belőle egy megfizethető buildet.
-
arn
félisten
válasz Pikari #113847 üzenetére
Mar megint ferditesz, es gyanitom nem ez volt a legolcsobb shop. A k6 alig volt olcsobb, es joval gyengebb volt, foleg ha a tuningot is melle veszed. En is 366@550et hajtottam akkor, hol voltak ettol az ennel olcsobb k6ok.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
A k6/2 300 mhz volt 9ezer ft, hozzá 32mb ram 6k, savage3d 8k, 4 gigás hdd 18, fix alaplap agp-vel 16. cd olvasó 10, tápegység és ház legyen mondjuk 10, (monitor, hangfal, egér, stb, ezektől tekintsünk el). Ez így összesen 85 ezer ft. Ez volt a középkategória alja.
A 15 ezres celeronod, az a legolcsóbb 333-mas celeron, a 433mas celeron már pl 34 ezer ft volt konkrétan, ehhez jön a TNT önmagában 16 ezer, 64 mb ram 12 ezer (+ház, vinyó, táp. alaplap, többi mondatrész), szóval a celeronos TNT-s konfigot összesen nyugodtan szorozhatod kettes-hármas szorzóval, az minden, csak nem budget, hanem a midrange legteteje, csúcskategória alja - már az akkori nyugati fizetésekhez mérve is.
A p3 pedig a csúcskategória teljes spektrumát fedte le, ezeknél is sokkal drágábban.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
válasz Pikari #113839 üzenetére
Az egyik legolcsobb proci volt, 15e huf korul 99 nyaran, a magyar atlagkereset meg 80e korul volt. Es ezek csak a magyar viszonyok. Ha ez nem budget, hova sorolnad a p3at?
-
KROK640
nagyúr
Raádsul hiába volt magas órajele a K6-X akárminek, egyszerűen nem volt olyan gyors mint egy Celeron clock to clock.
Én '99 novemberében vettem a Celeron 366-hoz ASUS V3400TNT 16MB-os kártyát (az akkor csúcs TNT1 volt), 31500ft-ért. Savage 4 32MB akkor lett kapható 20 ezerért. Pontosabban pénteken megvettem a VGA-t, és hétfőn vagy kedden megjelent az új árlistán. A TNT megvétele után egy ideig elég jól mentek a játékok és az S3 Triohoz képest az összes kiszemelt játék nagyon durván javult mind megjelenésben, mind sebességben.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz DarthSun #113822 üzenetére
Az SW racer az egy fanatasztikus játék, hihetetlen jó sebességérzetet adott akkoriban és már egy 233-as + Voodoo 1-el is szépen ment. Celeron 366, 96MB RAM, TNT1 kombón meg már nagyon szép is volt mellé. Aztán később a Celeron 466, 192MB RAM, TNT2 M64-en kb ugyanúgy ment, szép és gyors is volt.
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz Pikari #113821 üzenetére
Köszi a próbát
No, akkor azt hiszem meg is oldódott, hogy miért emlékszem rá, úgy, hogy jól ment. Sandás, hogy 800×600-ban játszottam, az tuti, hogy 16 biten. A Az 575-ös K6/2+ olyan 400-433-as Celeronnak felelhet meg, attól a 366-os nem sokkal lassabb. Még ha 18-25FPS-em volt akkor is, az akkori fogalmam szerint jól futott. Pláne, hogy sandás, hogy minden minimumon lehetett, mert akkoriban nagy szokásom volt lehúzni a dolgokat. csak később jöttem rá ('99 legvégén) hogy annál a VGAnal a 16MB VRam miatt bátra fel lelhet nyomni az egekig a textúrákat pl, semmit sem lassít csak sokkal szebb lesz a játék.
Vagyis összeségébe véve, '99 végi megjelenéssel hozta azt, hogy a '99 közepi PC-ken már játszhatóan futott. Mindezt akkor, mikor az 1 év múlva érkező géped már bőven többet tudott.#113820 arn : Az FPS kiírásra emlékszem, azt volt, hogy én is használtam.
-
Ármester
Frescho weblapja is bepakolva az összefoglalóba. Bacsis retró letöltője kivéve(mivel nem működik), helyette a site főlapját tettem be.
[ Szerkesztve ]
A 3 test probléma nem megoldható.
-
Ármester
válasz DarthSun #113838 üzenetére
A madness SSD- t feltöltöm majd, ha nincs ellenedre. DOS7.1 menüzve/SBEmu/VSBHDA/VSBHDASF. CPUSpd - XT--->mai sebesség.
Gondolom 1 filet is meg tudsz osztani külön accountra, akkor bárki letöltheti.szerk : 100GB lesz kb ISO- ban.
Mondjuk senki nem jelezte hogy érdekli, de legalább meglesz az FTPden is.[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
A 366os celeron 1999ben 158 dollár volt (kb 42 ezer ft). Csak a proci, nem az egész gép . A minimálbér meg 22ezer ft. Csak hogy lásd, mennyire volt budget.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Az oké, de én azt tartom egy jól optimizált játéknak, ami az adott korszak budget hardverein is jól megy. Ez pl nem ilyen, hiszen ahogy írod is, spórolni kellett ezekre a hardverekre.
99-ben úgy nézett ki egy low end gép, hogy 233mas p1mmx, 200as cyrix 6x86mx vagy 350 mhz-es k6/2, 4-6-8 megás rage pro, i740 vagy sis videókártya, 32 mb ram... ezeken meg nem igazán fogsz tudni revoltozni.
[ Szerkesztve ]
-
Ranagol_5
senior tag
válasz DarthSun #113824 üzenetére
Az alapból is fel van osztva, de nehéz pl 660 file-ból kitaláni, hogy pl melyik lesz a geforce 2 whql driver-ja. De megtudod nézni az FTP-men, fel van rakva a klónozott site-ok közé.
Sometimes I feel my self like a fuckin' monkey. | Irigylem a szüleimet. Nekem sose lesz olyan zseniális gyerekem, mint amilyen nekik van.
-
Ármester
@arn : az Általad javasolt link bepakolva az összefoglalóba.
-
vrob
aktív tag
válasz Pikari #113831 üzenetére
Aki 1999-ben K6-x csúcs processzorokra költötte a pénzét, meg is érdemelte, hogy fél évig csak arra keressen és ne egyen.
Ekkor CeleronA300/450-em volt, egy huszas körül vettem, pár hónap eltéréssel szintén 20 ezer körül lehetett egy normális grafikus kártya is (TNT, S3 Savage 3D), amin tökéletesen ment a Revolt. Egy kis plusz munkával, hétvégi melókkal simán ki lehetett gazdálkodni ezeket az upgradeket. A régi cuccokat meg pénzé lehetett tenni, ahogy most is.
Gyors játéknak számított a maga idejében, tök jól futott. Mondjuk én nem szerettem, nem láttam benne semmi játékélményt.
A MotoRacer az nagyon jó volt, játék szempontból is, de az két évvel korábbi. Azt én is 6x86 MX-en, játszottam. Próbáltam úgy is, hogy ment az MP3 lejátszás a háttérben - MMX varázslat - már kicsit szaggatott, de érdekes volt. -
Pikari
addikt
válasz Mindreader #113830 üzenetére
p3-mal biztosan jól fog futni, mert az majdnem háromszor gyorsabb, mint egy k6/2
-
Pikari
addikt
válasz DarthSun #113827 üzenetére
melyikre gondolsz? google szerint két játék is van ezzel a névvel. gondolom az ama féle superbikera?
-
Ármester
válasz Pikari #113826 üzenetére
Meg az SBike99 is ilyen, kis vason is pörgős, de Win98 kell hozzá, XP alatt nem fut.
Manapság nem sokat vacakolok a határon levő 99-2000 körüli címekkel, a Phenom-II-X2 van bepakolva ilyenekre - Win98/XP -, azon szóba sem kerülhet sebesség probléma.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Pikari
addikt
válasz Fenyő #113825 üzenetére
ezek közül a régi versenyzős gamek közül a motoracer talán a legjobban optimizált, az már pentium mmx + virge dx mellett is játszható.
[ Szerkesztve ]
-
Fenyő
őstag
válasz Pikari #113821 üzenetére
K6-x-nél eléggé számít az op-é is, 98 alatt pl jóval lassabb mint 95-el, nincs nálam a benches fájl ahová az eredményeket írom, de ha emlékeim nem csalnak átlag 40 fps körül volt 800x600 16biten K6-3+ 400@600 TnT1 régi driverekkel Win 95 osr 2.1, TNT2-vel már inkább 50 körül (nem gogos verzió ofkorsz, csak az utolsó hivatalos patch van rajta)...
Dartshun: Nálam jól megy K6-3-al is, igaz Win 95 alatt tesztelek egyelőre még a régebbi drivereknél tartva, és benne van pl az UT is, az inkább rezeg K6-X alatt amikor sok akció/bot van, Quake2/3 3Dnow patchekkel viszont fekszik a K6-X, SW Racer pedig már egy P1 MMX Voodoo pároson is jól elvan.
[ Szerkesztve ]
-
Ármester
válasz Ranagol_5 #113818 üzenetére
Ja hogy olyan rengeteg, az tényleg nagyon türelemjáték lenne. Nálam is volt pld olyan brand letöltőhely, aminél a filenév szám volt, de onnan csak pár db kellett, letöltéskor átneveztem, csak annyi hogy audio, chipset, háló, stb, hogy tudjam melyik-melyik.
-
Pikari
addikt
válasz DarthSun #113822 üzenetére
igen, mindig nekiáll töltögetni, főleg, ha a pályaelemeket kell betöltögetnie, kb ilyen gta feelinges betöltögetés ez pont akkor történik, amikor kanyarodsz, manőverezel a többiek körül
ezt azzal lehet mérsékelni, ha a draw distancet maximumra teszed, persze akkor meg erősebb videókártya kell hozzá (pl a már szóban forgó voodoo2/tnt1).
hogy ilyen processzora és videókártyája 1999-ben kinek volt? hát annak, aki fél éven keresztül nem evett, és erre keresett.
-
Ármester
válasz Fenyő #113813 üzenetére
Mikrolagról szó sincs, óriáslagok vannak. Illetve hiába nyomtam a nyilakat az irányításhoz, lomhán fordult, kifutottam, falnak mentem. Asszem a K6-2+/500 volt akkor, nagyon gyenge volt ehhez. Ha jól emlékszem P4- ezésnél nem vettem elő, de a DualCore tesztelgetéskor igen. Kíváncsi voltam hogy a játék bugos-e, de nem mert ezeken már jól megy Win98/XP alatt is.
Pld az SW Racer már jobb, kisebb vason is ok, meg a Quakek, az Unreal, UT1, stb.
Volt egy másik, ami XP- s, az a sötét tónusú,nem is jut eszembe a neve, DeusEx, én nem szoktam vele játszani, de zabálja a vasat az is, főleg a Szabadság szoborra néző részlet, voltak itt rá tesztelések.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Pikari
addikt
válasz KROK640 #113817 üzenetére
Kipróbáltam K6/2+ (128KB L2 cache) 575 MHz-en (overclock) TNT1 kártyával a Revoltot.
800x600 16 bit: 23-30 fps
1024x768 (32 bit): 21-28 fpsVoodoo2-vel kb ugyanezeket az értékeket kapom, talán 1 fps-el gyorsabb.
Sima K6/2-vel (amit most nem teszek be, hogy konkrétan lemérjem) már 20 fps alatt lesz.
Úgyhogy én ezt nem tartom egy jól optimizált játéknak, sőt.
-
arn
félisten
válasz KROK640 #113817 üzenetére
A revolt egy jol megirt jatek volt, 99ben antialiast es anisot tamogatott, fpst is ki lehet iratni vele. Egy p3+gts comboval mindent maxratolva is jol fut mai fogalmaink szerint is.
-
-
Ranagol_5
senior tag
válasz DarthSun #113782 üzenetére
Nyilván, de ezt megtenni ekkora fájl mennyiségnél esélytelen.. csak a win95-nek 3k+ file van. A win98-nak meg 4x ennyi.
Ha lenne egy listám script-tel megtudnám csinálni, hogy átnevezze őket.Sometimes I feel my self like a fuckin' monkey. | Irigylem a szüleimet. Nekem sose lesz olyan zseniális gyerekem, mint amilyen nekik van.
-
KROK640
nagyúr
válasz FoxiestFox #113816 üzenetére
Igen, ezért is gondoltam, hogy ők esteleg nem valami GOG-os verzióról beszélnek? A játék 1999-es, nagyon durva lett volna akkoriban olyan gépigény, hogy PIII 1GHZ, meg 256MB RAM, meg GeF2... Még 2000 végén is az lett volna.
Nekem szerencsére még megvan az eredeti régiDe jobban végig gondolva az Athlon XP-men XP van, hirtelen nem is tudtam volna 98-at mire felrakni arra a gépre, szóval lemondtam a kipróbálásról.
-
félisten
-
KROK640
nagyúr
válasz DarthSun #113811 üzenetére
és #113810 Pikari : Itt valami nagyon nem stimmel.
99 végén játszottama Revoltal (több egyéb emlék támasztja ezt alá) de legyen, hogy 2000 végén játszottam vele : Akkor pedig Celeron 366-osom volt 96MB RAM-al, és TNT1-esem... még 2000 végén is maximum álmomban volt 1GHZ-es PIII-asom, de még ott sem nagyon.Ráadásul megnézve a Revolt gépigényét még az ajánlottnál is 266-os PII szerepel, 64MB RAM mellett és "second generation 3D acc card" ami a 8MB-os kártyákat jelentette.
Tehát ehhez képest egy 100MHZ-el gyorsabb CPU, 32MB-al több RAM, és egy polccal fentebbi VGA-n mégiscsak illett volna már jól fusson.Azt elfogadom, hogy esetleg 640-ben játszottam, a 16 bites színmélység az tuti, mert nagyon sokáig a 32 bitet tök fölöslegesnek tartottam, sőt a grafikát sem tekertem fel, általában maximum a felbontást növeltem, hogy szebb legyen a grafika. Nem az volt mint ma (pl Marvel Spiderman 2-nél) hogy mindent ultrára, ray tracing on, DLSS ki, hogy minél szebb legyen minden, aztán adjad neki úgyis megvan a 60fps. Meg mondjuk akkoriban én már 18-20FPS-t is folyamatosnak láttam
Szóval az igazság valahol félúton is lehet, és könnyen lehet, hogy nekem is megszépültek a futásáról az emlékek, de én akkor is úgy emlékszem, hogy jól ment. (akkoriban a jól a 24FPS-t jelentette)De biztos, hogy ti nem valami GOG-os verzióra gondoltok? '99-ben nagyon durva lett volna egy ilyen gépigény.
(Egy pillanatra elgondolkodtam, hogy mivel megvan nekem az eredeti régi, lekorlátozom az Athlon XP-t 600MHZ-re (lejjebb nem tudom, mondjuk az IPC-je és az órajele is, így is messze verné a 366-os Celeront) és megnézem mit tud, de rájöttem, hogy GeForce 3 Ti200 128MB-nál gyengébb VGA-t nem tudok belerakni, akkor meg mindegy... Ráadásul így jobban végig gondolva extrém macerás is lett volna)
[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
Fenyő
őstag
válasz FoxiestFox #113799 üzenetére
Ezt én is bevettem a K6-3+ 400@600 vs Celeron 400@600 driver overhead tesztbe (bár még csak a 8.05-ös drivernél járok, a későbbi verziókkal valószínűleg folyamatosan fog bezuhanni a teljesítmény, legalábbis a K6-nál mindenképp), mert van beépített benche, és mindkét konfigon simán megy 800x600-ban (ez lett a választott tesztfelbontás) még TNT1-essel is bőven 40 Fps felett van az átlag fps, de K6-2 450@500 + TNT2 M64-el is játszottam vele anno és bár néha voltak ilyen mikrolagok amiket DarthSun is említ, de azért simán játszható volt.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
válasz KROK640 #113809 üzenetére
A tnt2ultra es p3 is lassu volt tobb jatekhoz 99ben, a revolt egy gyors, jol megirt jatek. Probald meg a battlefield2ot, egy gts/ultra mar ok.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
válasz KROK640 #113809 üzenetére
200 mhz-es cyrixen a revolt kb 10 fps-t tud tnt1 társaságában.
szerintem az emlékeid kissé megkoptak, mert a tnt1 1024-ben legalábbis 32 biten már magát a frame buffert is csak lógó béllel vonszolja maga utánA Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
KROK640
nagyúr
Már miért is lenne benne input lag?
Celeron 366MHZ, 96MB SD RAM, RivaTNT1 16MB-on a játék tökéletesen akadás és lag mentesen ment 1024-ben. De miért is ne ment volna? Egy 1999-es megjelenésű játékról beszélünk.
Ehhez képest a PIII 1GHZ, GeForce 2 már bőven űrtechnika a játéknak.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Pikari
addikt
Amúgy a dec gépek biosában egy idő után már volt x86 emulátor, hogy be tudják tölteni a pc-s videókártyák és lemezvezérlőkártyák option romját.
-
-
félisten
-
Pikari
addikt
https://www.islandco.com/sn-pbxgb-aa-powerstorm-3d30-graphics-card-tru64-openvms-alpha
SN-PBXGB-AA Powerstorm 3D30 Graphics Card PCI for Alphastation & Alphaserver
Ez nem x86hoz való, hanem DEC gépekhez.
-
Pikari
addikt
Ha jól emlékszem, arról velem vitatkoztál. És nem az 1 ghz-es gépeken van vele probléma, hanem az ilyen 400 mhz-es k6/2 kaliberű konfigokon.
-
válasz envagyok #113802 üzenetére
Szívesen.
Azt sajnos nem tudom mivel teszteld az mpeg kártyát.Ha már itt a különleges kártyáknál tarunk... ez mi lehet?
+ [kép] [kép]
Még nem próbáltam, most érkezett, ez önálló VGA kártya is?"Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981
-
Ármester
Lehet, már nem emlékszem pontosan a szálra. P3 1GHz, Geforce 2- őn már elfogadható, asszem valami ilyesmit mondtam én is, bár a C2Duo+6800GT- t preferáltam.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Soundcore Space One Pro - hordozható komfort
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- PlayStation 5
- Leradírozza az S26 Ultra a szelfikamerát?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Konteó topic
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Garanciális AMD Ryzen 5 8600G
- Gondolkodjunk? Ryzen 5 2600x Érdekel OEM Hibátlan CPU INGYÉ FOX
- Intel Core i7-4790K 4-Core 4GHz LGA1150 (8M Cache, up to 4.40 GHz) Processzor!
- Ryzen 7 7800 x3d , 2027.11.11 ig garancia
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest