- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Fogadj örökbe egy szervert, avagy hogyan építsünk otthoni labot II. (Avagy miért
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Intel® Core™ i9 14900K Raptor Lake-S Refresh CPU/Processor UV/DC (Optimalizálás)
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- TOTP generátor PHP-ra
-
LOGOUT.hu
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
DarthSun
Topikgazda
Kár hogy rengeteg Quantum vinyó beépítésekor anyagi mélyrepülés volt, és még fotógépem sem volt.
1-2 azért le lett lőve :
Maxtor-Quantum klón :
Quantum 20GB :
És egy tőzsgyökeres IBM :
A floppykat, optikákat meg kilóra kaptam, így minden gépben van.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
KROK640
nagyúr
válasz DarthSun #112782 üzenetére
Igen, az 1TB már tényleg muzeális, épp az egyik előző kommentemben csodálkoztam rá, hogy van már belőlük (itthon is) 18 éves darab is
"Belépő a 8TB" - nálunk lehet, de az átlag embernél még mindig 1-2TB-osokat látok. A 4TB már kirívó (nekem 2db 4TB van)
8TB-om nincs, nagyon durva az ára még mindig 80 ezer felett járnak A 20TB meg 170-180 ezer környéke Pedig jó lenne már vennem még nagyobb HDDket, mert kezdek nehezen férni a mostani felhozatalon.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz Yutani #112779 üzenetére
Ezért írtam már régebben, hogy 1TB és azalatti méretnél a HDD már nem opció, mert ugyanannyiért van SSD is.
Sajnos aztán ahogy nő a méret, úgy nyílik az olló (hasonlíts össze egy 4TB-os HDD-t és egy 4TB-os SSD-t, aztán ugyanezt 8TB-al).
Egyébként a winyók aránytalanul drágák (erről ITT írtam)Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Pista0001
addikt
válasz KROK640 #112788 üzenetére
Sose dolgoztam sem ott, se más ilyen méretű cégnél.
Hát jah...
Ámultam és bámultam én is, amikor először telepítettem majd bootoltam ssd-ről. Onnantól egy jó darabig nem is volt merevlemez gépben, csak dokkolóban használtam. Mostanában félretró gépeket használok hdd-vel, nekem egészen élhető, de azért a polcon van már pár ssd ezekhez, csak rá kéne szánnom magam a migrálásra. -
KROK640
nagyúr
válasz jokeph #112772 üzenetére
van egy 2007-es gyártású 1TB-os HDD-m (a másik gépben) kb napira megy, és még mindig bad sector mentes. 18 éves HDD. Belegondolni is durva. Abba is, hogy már 18 éve, hogy jöttek az első 1TB-osok ... meg hogy 2007 már olyan régen volt
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz Pikari #112753 üzenetére
1999 - 1×3GB
2001 - 2×20GB
2002 - 2×40GB
2003 - 2×80GB
2004 - 2×120GB
2005 - 2×160GB
2009 - 1×1TB
2015 - 1+2TB
2020 - 4TB+2TB (+4TB + 1TB de ezutóbbi kettő offline)Itt most csak a főgép winyói vannak felsorolva, mert az összeset képtelenség lenne, ráadásul 2009-ben pl volt egy zöldségesládányi hibátlan 20-160GB HDD-m, amik összesen a franc se tudja hány száz GB-ot kiadtak meg hány darabban ... )
-
KROK640
nagyúr
válasz Pista0001 #112748 üzenetére
A "Tesco titok" c. kiadványt pont akkor olvastam mikor a Tescoban dolgoztam diákként xD
Ahogy látom azért te is fel vagy szerelkezve winyókkal.
Nekem az első SSD egy OCZ Vertex 3 120GB volt, és bitang gyors volt, meg nagy előre lépés. Utána a többi SSD-met nem éreztem gyorsabbnak nagyon még az M2-t se. Kivéve mikor tavaly ilyenkor tönkrement az ADATA, mert akkor HDD-re kellett váltsak pár napra. Nos, HDDvel a rendszer még 48GB RAM mellett is fájdalmasan lassú volt. Utána a Samsung 980Pro M2, maga volt a csodaInkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
DarthSun
Topikgazda
válasz Bile Demon #112786 üzenetére
Tedd rá egy ATX tápra, ami power on, uszöggel a megfelelő pinek zárva. Majd dugd rá a molexet, húzd ki, ismét dugd rá többször. Brutális de megoldja/megoldhatja.
-
Bile Demon
őstag
Ha már HDD téma.
Van egy 210 vagy 270MB Quantum HDD-m.
Nem tud elindulni magától. Segíteni kell neki (oldalba ütni, vagy függőleges tengely körül hirtelen megforgatni.) Ha elindult, akkor tök jól működik.Ez a gumi ütköző fáradás miatt van? Javítható házilag?
Bruhe
-
arn
félisten
válasz Pikari #112783 üzenetére
Marmint soho szinten meg ha nincs nas, vagy tobb adat. De ketsegtelen, hogy retegdolog lett. Ha a legjobb ar/ertek aranyt nezem meg mindig 3x az elteres per tb.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
DarthSun
Topikgazda
válasz jokeph #112781 üzenetére
WD Green paraszt módon 20mp- enként parkolt, nem lehet kiírtani az energiagazdálkodással/HDS moddal sem. Firmware felülírással lehet csak. PCLand visszaforgatta a firmware kódot, és kivette a WD általi böszme kódot, nemtom mit szívtak a fejlesztők a gyárban, hogy ennyire be vótak baxva
-
Pikari
addikt
A hdd korszaknak vége, az oem tömegtermelés leállt a legnagyobb japán HDD alkatrész beszállítójának csődjével tavaly előtt [link]
Limitált mennyiségben gyártják még 8-20 terás méretben őket szerverekhez, biztonsági rendszerekhez, hedt-hez.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
DarthSun
Topikgazda
Az 1TB már muzeális HDD. Belépő a 8TB. Kettőt vettem, de csak ideiglenesre. 20TB környéke megy ma már, annak az árát csekkold, Seagate EXOS vagy Toshiba MG, WD- t kerüld.
Nekem kell a filmmánia miatt, 8TB- oson már 2TB behasítva, pedig nem is oly régi...A 3 test probléma nem megoldható.
-
nagyúr
válasz DarthSun #112778 üzenetére
Mondjuk, energiagazdálkodásnál a HDD-k számára tiltottam minden időben az "alvó" módot. Irrtitáló volt, hogy meg kell várnom a felpörgést ha kell valami.
#112784DarthSun: ha üzembe helyezem őket, megnézem a firmwarejüket, lehet az enyémek gyárilag nem voltak elcseszve.
Újonnan vettem őket, és soha nem volt frissítve a firmware-jük.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Yutani
nagyúr
Most, hogy a vinyókról beszéltek, megnéztem a HDD árakat az Alzán. 1TB SSD olcsóbb, mint 1TB vinyó, de bőven 20k felett van minden? 2TB vinyó is majdnem 30k? Azoknak nem 15k körül kéne már lenniük? Mi folyik itt Gyöngyösön?
(Bocs a tájékozatlanságomért, utoljára HDD-t 12 éve vettem, egy WD10EZEX-et, ami azóta is naponta pörög és tárolja adataimat.)
#tarcsad
-
DarthSun
Topikgazda
válasz Pista0001 #112776 üzenetére
Az 1.5TB Green belassult, irdatlan ideig tartott a mentés másik vinyóra, akkor undorottam meg a WD- től. Mondjuk ma már az olcsó tárolók korában nem gond, alap hogy a fontos adatok a gépen + még 2 féle adathordozón a fiókban is mentve legyenek.
Viszont a WD élmény megmaradt, nemcsak nekem, sokan bexopták a parkolómániás Green szériát.
A Seagate gagyi SMR laptopvinyóim már régóta túllteljesítették az Enterprise szintű sokéves TBW- t, semmi bajuk, mennek mint állat. Ugyanígy a kommersz Toshibák is.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Pista0001
addikt
válasz DarthSun #112774 üzenetére
Én nagyon sokáig kerültem a WD-ket, aztán pár éve vettem egy WD mycloud EX2 nas-t 2×4 TB merevlemezzel, így lettek végül WD redjeim is (ezek kimaradtak a listából... ). Eddig nincs rájuk panaszom. Ezt leszámítva kitartok a Seagate mellett, pedig volt rossz tapasztalat is, a tesztgyőztes modell durván bad sectorosodott.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz DarthSun #112774 üzenetére
Lehet, csak kivételesen mázlista volnék ?
SSD-ben sem ?#112777DarthSun: SSD-ből csak a Green-t favorizálom, gyorsnak gyors (SSD-k között nem az utolsó), stabil a működése és minimálisan melegszik, laptopokba rakom leginkább.
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
arn
félisten
válasz hobizoli #112768 üzenetére
A fireball egy brand volt, kesobb lowend meg highend modellekkel, ez utobbiakat mar senki se kereste, az lctvel annyira leamortizaltak a nevet. De 95ben absz csucs volt az akkori fb - a sebessegeket meg onnan tudom, hogy ez a ket vinyo volt a s5 konfigomban. Azert hasznalom a wdt mert nincs korhu 1080 modellem.
Ezt mertem (benchmark tablaban vannak retro vinyok korhu kornyezetben). Bal a wd 1200, a masik a fireball 1280. A 31200 egy eleg oreg konstrukcio volt, gyk a 93-94es kocka wdk iteraltja nagyobb surusegu tanyerokkal.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
nagyúr
válasz DarthSun #112771 üzenetére
Az öreg WD GREEN 1 TB-s (5400 RPM, 32 MB, SATA2) HDD-im örök darabok, 15 éves körül vannak, van bennük pár föld körbejárás már.
Nem gyors, cserébe stabil. 2015-ben még rendszerként is szolgáltak, akkoriban kezdtem a rendszernek SATA SSD-t vételezni, akkoriban már számomra is megfizethetőnek bizonyultak.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
DarthSun
Topikgazda
Quantum - jó kihozatal retróban, 80MB->40GB, vagonnal, 2 db esett ki, LCT is prímán műkszik. WD retró is ok, modernek rosálnak. Utóbbiból Seagate és Toshiba, ma WD- t nem vennék, nagyon megbízhatatlan, SSD az jó. Fiamnak 8TB EXOS ment karácsonyra, nekem az SMR Barracuda is tökéletes, filmezni, USB csatolással.
-
veterán
LCT10 az elfüstölős Philips vezérlővel... brrr.
And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
envagyok
veterán
A napokban tesztelgettem az ős Tomb Raidert, és egyelőre úgy tűnik, hogy a Rendition v2200 kártyával, annak dos-os 3d gyorsítási módjával van a legjobb eredmény.
3dfx mosott fakó, matrox lassú, és nem szép, s3d ez a 2. Legjobb, de lasabb, mint a v2200, rush-al még nem próbáltam, pcx1 powervr-el meg nem sikerült eddig elindítani.
Lehet windows alatt megy csak vele.
Pedig állítólag a legjobb eredmény a rendition v2200+powervr kombóval jön. -
hobizoli
nagyúr
az LCT?
volt nalam egy Cerka266@412 + Abit BH6-s gep, abban egy Quantum EX 6.4GB es egy Quantum EL 5.1GB megoldas volt
ugyanakakkor kerult hozzam egy LCT-s HDD-s Cerka 300A-s gep is a Win-t ujrarakni, es neztem is, hogy baeg... esku az a L2 cache mentes butaCerka siman gyorsabban tolt be bamit
[ Szerkesztve ]
több drón kell ;P
-
arn
félisten
válasz Pikari #112766 üzenetére
Eleve olyan dbokat veszek be a gyujtemenybe, amik hibatlanok, es letesztelem oket hogy minden szempontbol megfeleloek e. Ezekkel sose volt problemam, 2016 ota egy sem halt meg kozuluk vagy valt bad sectorossa.
Ami nagyon csapagyas hangu, fura fejhangja van, vagy eleve bad sectoros es ezt legyalulni se lehet rola (zero fill + normal format), azokat inkabb kerulom.
Amugy vegyesen hasznalok mindenfelet, de vannak preferalt tipusaim az adott korszakokra:
95ig kocka wd (s2, s3, s5)
95-97 fireball/st (s7)
1999es ss7ben seagate medalist, ami eleg lassu, de ez mainstream gep - ahhoz passzol kategoriaban
98-2000 ibm (34gxpig - slot1)
2003as gepben seagate barracuda, baromi halk
2006 wd raptor + vmi meret optimalizalt wdModernebb korban wdt preferaltam.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Látom, te otthon vagy a retró vinyó témában. Nekem ilyen quantumokból egy 2 gigás, egy 4 gigás, és egy 6 gigás maradt. Az elmúlt pár évben találtam többet is közülük, de a többi valamiért megdöglött 1-2 óra használat után. Összesen kb 50%-os hibaarány. Neked mi a tapasztalatod, mekkora a hibaarány ezeknél?
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
arn
félisten
De megvan… ezt nem ireknel, hanem japanban gyartottak. Es csak 540/1080 szerepel a matrican. Talan ez lehetett az osmodell, gyartast max a chipek alapjan lehet tippelni.
-
arn
félisten
Az enyem ilyen, ez 95 legvegen jott. Itt az adattablan 540-1280 van. A legelso, 95 kozepen megjelent csak 540-1080 volt, csak kerdes hogy ezt feltuntettek e valahol, mert talaltam olyat is, aminel semmi alternativ modell nincs a matrican.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
A tied ez a szeria lehetett… majd utana nezek hogy is nezett ki pontosan a legelso szeria. Mert vannak fireball tmek trailblazer hazban is, az is 95ben ment.
Lehet a szokasos fireball tegla csak az 1280asokkal jott, a matrica nelkuli eleg allatul nez ki olyan industrial.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
A fireball egy highend hdd volt, vagy ketszer gyorsabb volt, mint barmi a piacon 95ben. A pcmag 95os highend gepeiben is ez volt a slager.
Hiba volt a quantum reszererol, hogy a jol csengo nevet leamortizaltak, sok ember csak az lct vinyoknal talalkozott a fireball nevvel. Fireball = gagyi hdd. 95-97 idoszakra nem is raknek mast a gepbe, st/se vinyobol van tobb is, de fireballbol csak egy 1280as, az elso szerias 1080am sajnos nincs, pedig az erdekelne a legjobban. Igy vegul csak a 97es mmxbe raktam 4.3as stt.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
válasz frescho #112758 üzenetére
ironikus módon a 2 db 1.5 terás seagate azóta is megvan. amikor azokat kaptam 2013, akkor láttam először satát, mert ilyen modern vagyok.
aztán az egyik egyszer elkezdett kattogni, azt hittem, megdöglött, de nem: a firmwaret kellett frissíteni bennük, mert elérve egy bizonyos óraszámot, bugra futottak.
ez a két vinyóm az, ami a legtovább húzta úgy, hogy aktív használatban van mind a mai napig (nálam mentek majdnem 10 évet, az előző tulajdonosnál is lehúztak párt évet). az elmúlt 2 évben csak backupolok rájuk, már nincsenek gépben (de akár lehetnének is, semmi bajuk nincs).
persze azok nem oylanok, mint a mostani 1-2 terás vinyók, hanem ezek ilyen nyúldobó cuccok 8 fejjel.
[ Szerkesztve ]
-
frescho
addikt
válasz Pikari #112753 üzenetére
Az én listám erősen hiányos, mert már nem emlékszem csak pár darabra.
93 - ST-225 MFM 20MB 386 mellé pont jó párosítás nem?
94-95 100-120 MB Conner
95 vége-96 eleje vége valami 420-as, elvégre 486-ra váltunk vagy mifene!
99 január Jó nagy Deskstar az első nagyvasba.
Itt van egy nagy luk amire nem emlékszem. Az tuti, hogy a Deskstar hordozóssá alakult, majd ebben el is halálozott. Az tuti, hogy 2004 körül az NF2-be már valami SATA került és volt mellette NAS is.
2005 végén 4x 120G SATA RAID 10 tömb a NAS-ba.
2006 elején RAID tömb kapmec fizikai behatás miatt, de le tudtam kaparni róluk az adat nagy részét pár trükkel. Ugyanekkor vettem 3x 250G-t, mind különböző gyártótól és széttelepítettem egymástól több km-re. Na ez nagyon fájt.
2009 Első SSD, valami kis méretű Intel a Win 7 alá.
2012 talán 120-as Agility 3 és mellé megint szétszórva 3 méretes, 1 TB feletti kapacitású merevlemez. Talán 2TB lehetett? De ez már messze nem retró.https://frescho.hu
-
hobizoli
nagyúr
nekem WDC AC 3-1200F volt kezdeskent a 75MHz-s Pentium-ban 1996-ban
az akkor eleg gyorsnak tunt barmihez kepest
meg a korabeli WD-k jol birtak az emelt PCI busz orajelet is, siman ment 83MHz FSB-nel 41,5MHz PCI orajelen is
ugyanezt egy akkori Seagate HDD rovid idon belul azzal dijazta, hogy ledobta FAT vagy MBR-t tablat magarol, aztan se kep se hang, es lehetett ujrarakni mindent vagy javito sw-l visszaallitani egy masik PC-ben a HDD-t
ugyanezt a gepet atrakva egy WD-re meg siman ment a tunnerolas is
szoval nekem sajat Seagate HDD-m pont ezert sosem voltQuantum meg Maxtor HDD-m az volt tobb is, amikor hasznalt PC-t vettem es abban pont az volt, de volt amikor lepasszoltam azt is egy geposszerakos PC-be, aztan vettem magamnak helyette bele egy WD-t
Quantum-bol is az LCT-ket ha lehetett inkabb kerultempl egy 20GB-s Maxtor 5400rpm-s HDD nagyobb atvitelt tudott, mint a Quantum LCT szinten 20GB-sa 7200rpm-n
lehet a cache nem volt abban annyi, vagy vmi mas nyomoreksaga volt...passzLCT = Low Cost Technology
[ Szerkesztve ]
több drón kell ;P
-
Igen, inkább sima Tm lehetett. Az tuti hogy 1,7 Gigás volt ("egy hetes") Jobban belegondolva, ST-ből talán nem is volt ilyen méret.
A Wikin annyiból rosszul írják, hogy low-end-nek sugallják, mintha lassú lett volna. De ez nagyon gyors volt az akkori egyéb kommersz felhozatalhoz képest. Ez megmaradt bennem. Pár évvel később amikor eladtam, a vevő is totál le volt döbbenve mennyire jót kap.
Lehet nyugaton ez volt a lassú -
-
Pikari
addikt
1995 - 20 MB (valószínűleg seagate)
1998 - 80 MB (seagate)
1999 - 300 MB (seagate)
2000 - 1.1 GB (quantum)
2001 - 10 GB (seagate)
2004 - 20 GB (maxtor slim)
2006 - 20 + 2x30 GB (maxtor slim mindegyik)
2007 - 2x80 GB (maxtor)
2013 - 2x1.5TB (Seagate)
2023-2025 - Mindenféle hdd és ssd márka / random kínai és amerikai brandekA Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
arn
félisten
A fireball 95os, 540es tanyerokkal jott, 1080as volt a legnagyobb, 95 legvegen jelent meg a 640 lemezes verzio (640/1280). 97ben az st, 98ban az se - meg ezek is nagyon gyors vinyok voltak.
-
válasz Pista0001 #112748 üzenetére
Winchesterek nálam valahogy az alábbiak szerint alakultak.
- 1991 - 40 MB MFM
- 1992 - 80 MB ?
- 1993 - 210 MB Quantum - nagyon gyors volt
- 1995 - 420 MB Conner - rosszul esett, hogy sokkal lassabb lett mint az előző, de legalább lett helyem
- 1996 - 1,7 GB Quantum Fireball - brutális állat gyors volt. Akkor jött be a sorozat, a csodájára jártak.
- köv években volt pár egyre nagyobb Quantum Fireball
- 2000 - 30 GB IBM Deskstar DTLA-307030 - nekem ez volt az utolsó csoda HDD-m. Iszonyat gyorsnak számított, atom stabilnak is bizonyult.
- utána kommersz Maxtorok leginkább. Nálam nagyon beváltak.
2013 -ban fingott ki életem első HDD-je, WD 2TB, adatvesztéssel, akkor nagyon sokat tanultam hogyan juthatunk hozzá az utolsó kis bithez is még mielőtt végleg kilehelte a lelkét. E miatt majdnemhogy megérte.
10.000 rpm Velociraptor kimaradt, pedig az is egy érdekes állatfajta ahogy olvastam róla. -
arn
félisten
válasz envagyok #112747 üzenetére
Jah varj, ez 96os mar akkor volt tseng, virge, stb. De sebessegre hasonlot tud, mint az et6000, csak nem bugos, win alatt mar kevesbe jo.
[ Szerkesztve ]
-
Pista0001
addikt
válasz frescho #112742 üzenetére
Komáromban a Nokiánál egy nő a micsodájában vitt ki telefont, ő azon bukott meg, hogy orvoshoz kellett mennie, mert nem tudta kiszedni... Remélem, a vinyókat meg turbokat máshogy vitték.
A "Tesco titok" c. kiadvány ha ismerős, abban (illetve azokban, volt 2. rész is) is jó sztorik vannak, mit hogy loptak kb minden szinten.
A saját vinyókat tekintve nálam van egy nagy sötét folt, csak azokra emlékszek biztosan, amik újonnan kerültek hozzám, de volt jópár használt darab is a P2-ben például(fő gép kb 2003/4-2006-ig kis megszakítással). Az első egy MFM-es, 40 MB-os, félmagas, 5,25-ös darab volt a 286-osban 1992-ben. Ez volt az első PC, még tesómmal közös. Idővel ezt a gépet teljesen kisajátította, a fejlődésére nem volt rálátásom, alkalomszerűen használtam kb 2000-ig, akkor költöztem külön. A P2-ben valami 40 gigás rémlik, ami mellé később lett egy 80-as. Az első, amit magam vettem, egy 160-as Samsung volt a 2005-ben használtan átvett P4-hez (MSI 865/P4 NW 2 GHz/2×512 MB ram/9800pro 128 MB). BIOS-t kellett frissítsek, ami rajta volt, nem tudta a 48 bit LBA-t, 137 gigát kezelt csak. Valamikor nyáron vettem a gépet és a merevlemezt, ősszel elvitték a betörők. Aztán jött egy 250-es Samsung a 2006-ban használtan vett Athlon XP-hez (MSI KT6 delta/Tbred B 2400+/2×512 MB ram/9600pro 256 MB). Ez a vinyó mai napig megvan, van még egy ugyanolyan, amit használtan vettem, RAID0-ban mentek elég sokat pótolható adatoknak. Valamikor 2009-2010-ben vettem egy 500-as Seagate-et, ez pár év alatt durván bad sectoros lett (370+), Pedig PH! tesztgyőztes típus volt. Szerencsére a Dohány utcában a "Víz" szaküzlet elfogadta a garancia igényemet, ráfizetéssel cseréltem egy 2 terás Barracuda LP-re. Az 500 gigás volt az utolsó online "nagy" merevlemezem, ez már csak offline ment (és megy azóta is), csak ha épp rámásolok, vagy filmet nézek róla. Egyben itt váltottam 7200-as fordulatú meghajtóról 5400/5900-asra, azóta csak ilyet vettem. Még egy ugyanolyat a rákövetkező évben, valamikor 2014-15. körül még kettő újabb Seagatet, szintén 2 terások (Video 3,5 HDD), 2020-ban 2 4 terás Ironwolf-ot. Az első SSD 2012. végén egy 128-as Samsung 830 volt, ez is megvan a mai napig, gépben van, jópár darab követte.
-
envagyok
veterán
Nagy öröm van ma, meghozta a postás talán a legjobb kártyát DOS-ra
-
arn
félisten
válasz FoxiestFox #112744 üzenetére
Googletol:
First try a search for ddeml.dll
You may find a backup under c:\windows\sysbackup. If not, see if you have a directory called c:\windows\vcm
Then go to Start>Programs>Accessories>System Tools>System Information, click on the Tools menu and choose Version Conflict Manager.
This should show present version and backed up version. If you replace, you'll be asked to reboot.facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
KROK640
nagyúr
válasz FoxiestFox #112744 üzenetére
"Szóval ha engem nem zavar, őt se fogja?" - nincs baj, jellemzően a kétoldalas RAMokkal csinálja
-
félisten
Win98 mestereknek egy kérdés.
Mit kell cseszni neki, amikor system file errort reklamál?
Olyankor is szokott, amikor drivert telepítek, de néha játékok telepítésénél is.
Kiírja, melyik fájl érintett, így:De amúgy ettől még működik megfelelően, csak zavar kinyomogatni minden alkalommal.
Más. BX lapban lehet használni olyan memóriát, aminek csak a felét látja a lap? Szóval ha engem nem zavar, őt se fogja?
Memtest lefut hibátlanul.[ Szerkesztve ]
-
KROK640
nagyúr
válasz frescho #112742 üzenetére
"benne volt mindenki a buliban..." --- ezt hidd el, hogy jobban tudom, hogy milyen mint hinnéd.
Csak nekem fura volt, hogy még a google is '97 végére 2.1-es HDD-t hozott. Mondjuk vannak itt olyan szerencsés emberek akiknek a hardverek már a megjelenésük napján megvoltak. Ehhez képest én sehol nem voltam, pedig a nagykeres hozzáféréssel, meg a mesterhez való bejárással, kb 1 évvel hamarabb láttam minden újdonságot mint az átlag halandó, és nagyon hardverem (messze nem minden azért!) hónapokkal hamarabb megvolt mint ahogy a haverok hozzájutottak. Anno eléggé sok mindenről kérdezgettek, hogy milyen? (pl a Hyper Threading volt ilyen, többen is kérdezgettek, hogy gyakorlatban mihez tudom hasonlítani? de ugyanez az első kétmagos gépekről is).
vagy pl nálam már akkor ketyegett 5GHZ-re húzott Pentium D, mikor a haverok az 1 mag 1.7-2GHZ-nél (meg annyinál se) tartottak. A saját berkeimen belül eléggé élen haladtam, sokszor nem is annyira a saját cuccokkal, hanem, hogy miket próbálhattam ki.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
zotyesz66
őstag
Ha jól emlékszem, kamionról leesett Elsa Geforce2 GTS videokártyák is forogtak a piacon 2000-2001-ben.
-
envagyok
veterán
válasz Pikari #112739 üzenetére
Igen, már nincsenek "okosságok", Audiban régi sorvezetők már milla/hó kapnak.
Persze van ennek negatív hozománya is, már a seggünkben is kamera van, sőt jön a dáp, az kb kémprogram kategória.
Készpénz visszaszorítás, fizetés csak utalva, onnantól azt is tudni mit hol veszel.
Szép új világ -
Pikari
addikt
válasz envagyok #112738 üzenetére
Mostmár azért szerintem fizetnek annyit ezeken a helyeken, hogy pár ezer ft haszonért ne kockáztassa senki a munkahelyét, plusz mindenhol ott vannak a kínai biztonsági kamerák elrejtve.
-
envagyok
veterán
Hulladék közé is raktak.
Mármint teherautóra a blokkokat, rá vastag nejlon, rá meg a maradék lemez dirib darabokat.
Persze kellett hozzá őr is.
Emlékszem 30k bárki vehetett komplett vezérlést.
De sztem mostanára megoldották ezt.
Kivi leszek, mikor jut eszébe valakinek drónnal kiszállítani a cuccost -
arn
félisten
válasz envagyok #112736 üzenetére
98 nyaran ott dolgoztam, epp akkor bukott le a wcs neni, aki a felmosovodorben vitte ki a fejegysegeket, es osszejatszottak a biztonsagi emberekkel. Kompett lokharitot is kivittek, hogy mi a fenet csinaltak egy meg sem jelent tt lokharitoval, en nem tudom gyanitom a blokk is igy jutott ki.
[ Szerkesztve ]
-
KROK640
nagyúr
válasz frescho #112731 üzenetére
Az adatokat alig, de valóban ki lehet bogarászni
Érteni értem, csak nem gondoltam volna, hogy ilyen korán volt már ekkora HDD ténylegesen.
Azért hozzátenném, én egy HW-t kb akkora datálok, mikor ténylegesen el lehetett érni a boltokban, megjelent az árlistákon, cikkeztek róla, esetleg elkezdett elterjedni.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz Fücsök007 #112728 üzenetére
4GB '99-bennem volt rossz, a mainstrem gépekben '99 nyarán jelent meg.
Nekem a 3GB után 2×20GB jött (2001), majd egyesével cserélve pár hét alatt 2×40GB (2002), aztán 2×80GB (2003 január-február), 2×120GB (2004 eleje), [majd 2×160GB (2005). Meg itt felugrott egy érdekes story, hogy nem lett 250GB-os HDD-m egyik nap*. Majd nagy szünet. 2009-ben 1TB. Ezután megint "csend", ez a HDD tényleg sokáig elég volt, pláne, hogy 2014 elején 500GB adatom elszállt. 2015-ben aztán jött még 2TB az 1TB mellé. Ez a 2TB-os HDD jelenleg is a gépemben szolgál, majd emellé jött 2×4TB még 2020-ban. De ezek csak a főgép meg fő winyók. (2009-ben pl egy 10-es zöldséges rekesznyi 20-160GB-os hibátlan HDD-m volt, meg ugyanannyi teszteletlen)* 2007-et írtunk, épp akkor kezdtem egy számtech boltba melózni, még tört hónapban voltam az elején. Egyik nap délelőtt mondta a főnök h írjam ki a weblapra, hogy a 250GB-os HDD-re szuper akció van, mert túl sok van belőle most készleten (12db volt, azt mondta, hogy elég ha 4-6db marad), és ezért 12500ft-al mindennel együtt ennyiért kínáljuk. Ki is írtam a weblapra annak rendje módja szerint.
Később, kora délután megjött a (tört havi) első fizetésem. Emiatt megindult a fantáziám, és elkezdtem játszadozni a gondolattal, hogy hát végülis ha nagyon nagyon összehúzom a nadrágszííjat... meg itt dolgozom, csak ideadja 11-11,5-ért, de még ha az utcai árat kell kitokolnom is nagynehezen valahogy majd csak megoldom... Mert otthon kevés HDD van, ideje lenne fejleszteni valamit a gépen, és végre megoldódnának a hely gondok... de jön a hétvége szóval lenne időm a Windowst is átrakni rá... Addig játszottam a gondolattal, hogy munkaidő végére megszületett az elhatározás, hazaviszek magamnak egy akciós winyót, lesz ahogy lesz.
Munka után odamentem a főnökhöz és mondtam neki h hazavinnék egy 250-es winyót, persze úgy h itt helyben azonnal kp-ban kifizetem. Azt mondta h semmi akadálya. Lekapott egyet a polcról megnézte a cimkét rajta, majd közölte, hogy nekem akár 15 ezerért is ideadja. Mondom neki, hogy főnök ne csináld már, ma írtam ki, pont a te kérésedre, hogy 12500ft bárkinek, mert akciós.
Erre mutatja nekem, hogy nézzem meg a beszer árat, 14000ftért jött darabja, és hát ez így veszteséges lenne, meg azért egy 1000-est még rádob mert ugye haszon is kell. Mikor mondtam h utcára meg 12,5? akkor azzal jött h bejön a vevő aztán vesz sok mást is, és akkor így belefér ennyiért.
Na ekkor kellett volna azt mondanom, hogy ok, adok most egy 10-est az 5-öst meg vond le a köv fizumból.... ehelyett azt mondtam (újonc friss mazsola voltam a cégnél mondjuk, az első hetem vége volt) hogy jó, ezesetben akkor köszönöm nem kérem. (egyébként nagyon jó arc volt a főnököm, nem is értem akkor ezt a húzását, de ez volt az egyetlen ilyen).
A hétvégén aztán költöttem a pénzből, azzal h akkor most úgy sem lesz winyó. Hétfőn elmeséltem havernak aki közölte velem h miért nem szóltam hamarabb, beesett volna ő mint vevő az utcáról, és elvitte volna ennyiért nekem a winyót. De eddigre már mindegy volt. Aztán valahogy elmaradt végül a nagy winyó vásár akkor.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz Pikari #112726 üzenetére
Hát minden elismerésem... Ugyan felhasználói szokások eltérőek ,de '99-ben nekem a Seagate 3.2-es HDD egy igazi ipari nyomor volt*, a tálca jobb alsó sarkában folyamatosan ott figyelt a ballon, hogy nincs elég hely a meghajtón... míg a registryben ki nem kapcsoltam
Igaz, ami igaz, hogy mi hárman voltunk 3GB-ra, és öcsémnek a világért se ugyanazokkal a játékokkal kellett játszania mint nekem, fater meg dolgozott a géppel, és a nagyfelbontású scannelt BMP-k darabjai már akkor elvittek 4-10MB-ot/db. Ráadásul egy ideig csak 2.1-es HDD volt, na az volt még az igazi nyomor! Nem győztem állandóan íratni hordani a winyót, a saját meg a fater cuccai miatt.
A megoldás végül 2001-ben 2db 20GB-os Quantum LCT20 20 lett, na onnantól végre volt hely (megjegyzem olyankor már csíptem el 100MB-os BMP-t is a gépen, de szemben a 96MB RAMmal, 192MB RAM mellett már dolgozni is lehetett velük).
BTW nagy mázli volt, hogy fater dolgozott a géppel, mert így minden tervezett fejlesztés zöldutat kapott, sőt kicsit segített is, pl meggyorsította azzal a fejlesztést, hogy a végefelé hiányzó pénzt gyakran bedobta, így 2-3 héttel előbb is jöhetett mondjuk az új RAM vagy HDD. Szóval nekem 1.1GB totál élhetetlen lett volna, talán ha tök egyedül vagyok a gépre, akkor esetleg talán nem.* Végül 9000ft-ért adtam el egy bontóba, remek beugró volt az első 20GB-os HDD-hez.
-
frescho
addikt
válasz KROK640 #112723 üzenetére
Gyors keresés: 98 szeptemberi Made in Hungary 10.1G
Szerintem nem ment át a helyi dolgozók + leesett a kamionról lényege. A lábasjószág mind elkelt a környéken töredék áron. Így lehetett nagy vinyót megfizetni. Ahogy egy időben Győrben fütyülős csigákat lehetett szerezni autóhoz.
[ Szerkesztve ]
https://frescho.hu
-
arn
félisten
Jah meg ket dolog remlik… a vinyok vhogy sose erdekeltek, azt vettem ami aktualisan jo ar/ertek aranyu volt es halk.
2003 160g samsung sata
2011 250g cruical ssd[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
válasz KROK640 #112721 üzenetére
Biztos nalam vhogy igy alakult…
93 120m
94 540m
96 1.2g
97 4g (ez volt ibm kamionos)
innentol kodos
2001ben a 40gs maxtor szallt ela cdre iras rovid ido alatt inkabb csak archivalassa valt, mint helysporolassa, 96ban meg sokat szamitott.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
1999-ben lett 1.1 gb-os quantum. meghalt 3 hónap után. garanciában cserélték. az is meghalt 3 hónap után. ezt már nem vittem vissza garanciába, hanem kimentem a garázsba, és szétvertem baltával. 10 gigás tengerkapu lett helyette.
-
KROK640
nagyúr
-
nagyúr
válasz KROK640 #112723 üzenetére
2000-ben vett PII-esembe került 10 GB-os HDD, azért nem 15 GB-os, mert az épp nem volt a boltnál ahol rakattam össze.
-
KROK640
nagyúr
válasz frescho #112722 üzenetére
A Google is hasonlóan emlékszik, rá keresve a dolgokra, azt írja, hogy '97 végén 2.1GB volt a legnagyobb HDD, és 1.2GB az átlag. Ezzel tökéletesen jasszol azzal amire emlékszem. 98 végére stimmelne a 4GB is. Ahogy '99-ben is a 10GB az OK.
Szóval szerintem csak egy évvel arrébb emlékszik, akkor helyre kerül minden.Nem hiszem, hogy 300km ebben nagy tétel lett volna, Székesfehérvár is ugyanebben az országban van, és ne felejtsük el, hogy Debrecen a második legnagyobb város, szóval ami itt nem volt, az nem is igen létezett.
-
-
KROK640
nagyúr
Biztos jól emlékszel?
'96 eleje teljesen rendben van, de '97 végén az 1.7GB-os HDD még ugyan hatalmasnak számított. '99-ben még 2-3-4GB-os HDDje volt mindenkinek, a boltban ugyan volt már 6GB-os is, de csak egyetlen osztálytársamnak lett ősszel. Mondjuk volt 8.4-es is, év végére talán még nagyobb is.
De '97-re a 4GB-os HDD-t akkor is korainak/nagynak érzem. 1997 végére egy 2.1GB-ot éreznék reálisnak.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
arn
félisten
válasz KROK640 #112719 üzenetére
96 elejen meg ilyen 540-850m vinyokkal nyomtuk, egymashoz masoltuk at a cuccokat, hogy el tudjuk vinni kiirni a cdnyi cuccot 97re lett kamionos 4gs ibm.
[ Szerkesztve ]
-
KROK640
nagyúr
'96-ban én még sehol sem voltam ezzel. Eleve '97-től kezdtem rendszeresen PC-hez jutni (Pentium 1), de CD írás meg ilyenek később jöttek nálam.
'99-ben én még azért rendesen fizetettem mint fentebb írtam, bár gyorsan csökkent az ár, aztán meg lett kölcsön, majd saját író.Egyébként a 3GBos HDD mellett különösen sok értelme volt nálam is, mert ha 2CDnyi cuccot (1300MB) összeszedtem kiíratni, a winyón a rám jutó terület gyakorlatilag fullra elvolt foglalva. (öcsémmel és faterral osztozkodtunk 3GB-on)
Később a 2db 20GB-os HDD idejében meg a begyűjtött cuccokat szerettem kiírogatni, de sokszor a HDD-n is fent maradtak, elvégre 2001 nyarán 40GB tárhellyel én voltam a faluban a nagybetűs TÁR.HU a legtöbben 4-6GGB-os HDD-kkel voltak, de még a nagyobbaknak is 10GB volt maximum. A náci haveromnak lett aztán 30GB-os HDD-je, de akkoriban már az is nagyon felfelé lógott ki az átlagból.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz MasterDeeJay #112713 üzenetére
Azért szerintem egy ilyen modern játéknál mint a CP2077 az is bitang sokat számít (meg úgy általában is), hogy 1GB VRam VS 4GB Vram. Ami szomorú eléggé (de nem meglepő!), hogy az 1GB-os kártya mellett 64GB RAMod van, a 4GB mellett 32GB RAM, és ez úgy érzésre b semmit sem befolyásol, pedig a rendszernek bőven lenne hová pakolni a textúrákat. (azt mondjuk el is tudom képzelni, hogy a system RAM is foglaltabb az 1GB-os kártya mellett -- meg sandásan még amúgyis mert ha sok a RAMod a Windows szeret nagyobb területet lefoglalni)
-
KROK640
nagyúr
-
arn
félisten
válasz KROK640 #112711 üzenetére
En 96ban emlekszem ilyen 2500ftra… akkor meg ertelme is volt, mert hasonlo meretu volt, mint a vinyom. 99re mar toresekbol sem fert tul sok egy cdre, meg szinte mindenkinek volt egy ismerose, akinek volt iroja en is egyik havernel potyaztam ugy 97-98tol.
-
nagyúr
válasz MasterDeeJay #112713 üzenetére
nVidia-ra átfordítva az R9 380 kb GTX 960.
Az R9 380 sok új ficsőrt kapott a korábbiakhoz képest a GCN3-al. Freesync-et is.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
veterán
Eléggé nagy szakadék van a HD7750/250X és a R9 380-as között.
GCN1 vs GCN3. Elöbbi nem teljes értékű DX12-es kártya.R9 380 4GB
HD7750/250X 1GB (itt ráadásul 4 csatona ramot használtam, előzőleg 1x32gb volt csak, bár ez az erős GPU limiten semmit sem segít)
-
nagyúr
válasz KROK640 #112710 üzenetére
CD burner manapság is okés, azzal írtam ki RW/BD lemezre a moddolt XP-t (By DarthSun).
Nero-t folyamatosan frissítettem, 3-astól egészen a 8-as főverzióig, utána a végéig csak a 8.x.x Micro Editiont használtam, ez sallangmentes és nem akarja a média fájlokat sem elvenni a lejátszóktól.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
KROK640
nagyúr
válasz envagyok #112709 üzenetére
(Sejtettem).
De azért annyira nem. Mikor '99-ben elkezdtem íratni akkor 2000ft/lemez volt (de már a játékot is ő adta) majd nagyon hamar 1500-ra majd 1000ft-ra ment le az ár (2000 ősze). Aztán nem sokkal ezután (2001 tavasz) 800ft-ra. Ekkor lett nekem is íróm.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz jokeph #112708 üzenetére
Nekem 1×3GB után 2×20GB-ra volt az ugrás, így teljesen más szituban találtam magam. Ekkor lett a 466-os Celeronom is, bár 2-3 játékkal már a 366-os + 3GB HDD-n is használtam. Persze rögtön hatalmas segítség lett a virtual drive. Pláne, hogy sok játék image nem volt 650-700MB mint a CD amire kiírták előfordultak 3-400MB-osok vagy még kisebbek is.
Tényleg, most hogy így írod, az Alcohol 120%-ot is használtam egy ideig meg a clone drive is beugrik bár azt nem nagyon használtam.
Az ISO formátumban az volt a legjobb, hogy az imagek több programmal is kompatibilisek voltak. (A CD copier egyik nagy hibája az volt, hogy amikor váltottam róla, akkor minden image-t újra kellett csináljak, mert valami saját formátumot használt).A Neroval írtam pályafutásom kb 90+ %-ában, aztán legvégefelé mikor már nagyon meghízott, meg egyre szarabb lett, akkor áttértem a CD Burner XP-re (az most is fent van, ahogy a Daemon Tools is).
-
nagyúr
válasz KROK640 #112707 üzenetére
A virtual optikai meghajtót már a 10 GB-os HDD mellett is tudtam értékelni a PII-es gépemen.
Nem kellett várni a drive felpörgésére, és nem szállt el évenként 1 drive a sok felesleges lemezkergetéstől.
A Daemon Tools volt talán a legjobb a korai időkben - a Virtual Clone Drive (Clone CD) mellett, az Alcohol 120% mellett, később lett a full ingyenes Alcohol 52% - ez utóbbival lemezt nem lehetett írni, csak ISO-ba másolni és virtual romból nyomatni, nekem meg csak erre kellett.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
KROK640
nagyúr
Egyébként ezt anno sem nagyon értettem : A legtöbb játéknak két-három szintű installja volt (minimal, medium, full).
A FULL install számomra azt jelenttette, hogy sok helyfoglalásért cserébe minden felkerül a HDD-re, és nem kell állandóan keresgélni és a meghajtóba rakni a CD-t. (Ez különösen akkor lett volna fontos, mikor öcsémmel közösen volt egy gépünk, persze ő a világért se ugyanazzal játszott volna mint én, ezért mindig mikor én kezdtem el játszani, akkor ki a meghajtóból az ő játékának a CD-jét, keressem meg hová górta el az enyémet, tegyem be, indítsam újra a a játékot stb. utáltam).
De sajnos a legtöbb játéknál a full installnál is azt volt, hogy a CD-t dobd csak be a driveba, legalább egy indításkori megpörgetésre mindenképp, mint valamiféle dongle-t. Illetve egyes játékok még a soundtracket onnan játszották a full install ellenére sem kerültek fel a zenék, koptatva ezzel a lemezt, a meghajtót, és okozva a kényelmetlenségeket.Aztán jött a CD copier nevű csoda, ami tényleg az volt, ugyanis képes volt akár Win 98 vagy ME alatt is arra, hogy létrehozott egy virtuális driveot, és image file-t a meglévő CD-kből. A 3GB-os HDD-n még viszonylag kicsi jelentősége volt (mivel nem volt helyem) de amikor megjött a 2×20GB HDD akkor az egekig nőtt a jelentősége. Csináltam ugyanis egy CD's könyvtárat (az öröklődő könyvtárstruktúra miatt ez a mappa 24 éve velem van, a nagyon sokadik (tizennegyedik fő) HDD-men is, persze már régen nem CD image fileokat tartalmaz, hanem komplett installereket olyan formában amilyenben vannak.
Na a lényeg az, hogy azt a 8-10 játékot ami a legfontosabb volt, szépen felimage-eltem a HDD-re, majd ezután minden játék minimal install-t kapott, hiszen a virtuális drive úgyis HDD sebességgel töltött, és ígyis olyan volt mintha full install lenne, csak épp a CD keresése helyett pár kattintással bent volt a virtuális lemez a virtuális meghajtóban, és már lehetett is indítani a játékot Ráadásul nem kellett no cd crack-et keresgélni*
Ez később Daemon tools-al, Neroval, meg még nem is tudom mivel aztán a 2010-es évek legvégéig velem maradt, sőt, bár alapból rejtve van, de van most is virtuális driveom, főképp a régi játékok miatt, de első installnál sokszor az újabbaknak is kell.
(és mellé még fizikai valódi DVD író is van bekötve)* Egyébként itt is kibukott a kései '90-es és 2000-es években abszolút trend, hogy a crackelt/másolt szoftver valódi előny volt (hiába hirdette a Microsoft tévesen, hogy valódi szoftver valódi előny), hiszen sokszor az erőforrásigényes védelmek (hello DRM) ki voltak gyepálva a játékból, valamint sok esetben volt no CD crack is az ilyen játékokhoz.
Ide kívánkozik még az a story is, amikor egyszer vettem egy nagy áruházban valami Serious Samhez hasonló lövöldét eredetiben, a címét már elfelejtettem (EVM - ezt vedd meg sorozatban volt, ha valaki még emlékszik rá) ám mikor hazamentem, a játék az install után kérte a CD-t, még úgyis, hogy a CD a driveban volt. Visszavittem, és a boltban azt javasolták, hogy keressek neki cracket az interneten XD Az eredeti kifizetett szoftveremnek ... Ráadásul akkor még ISDN-em volt, amivel külön nagy poén volt ilyesmit keresni. Be is szedtem pár vírust meg pár nem működő cracket végül elengedtem a kezét az egésznek.
-
frescho
addikt
válasz Pikari #112696 üzenetére
Az i 8250U-t már lassúnak tartom. Hiába van benne elég RAM és 4 mag+HT. Ahogy megnyitok rajta 2-3 nem túl nagy programot és 8 lapot érezhetően belassul. A háttérben egy word-excel-VS code triónak nem kellene ennyire megfognia. Egy hello world vagy 3 oldalas doksi nem okozhatna ilyet.
Szóval ami szerintem elfogadható az egy 6. gen i5, vagy 8. gen-től az i3. Ezeknek van megfelelő single thread teljesítménye és elég magja is rendes használathoz. Az első Swiftet sem azért vették, mert jó autó volt. Ha a Swift a Pentium, akkor az i3 egy Astra szint amibe már elfér a család.
arn: Linux alatt elvileg igen. De ez is arról szól amit írtam. Ezt fent kell tartani, idő, ember és költség.
Fenyő: Tudtam, mert megtaláltam a korabeli méréseim, csak már azóta kicsit elfelejtettem
[ Szerkesztve ]
https://frescho.hu
-
Pikari
addikt
válasz KROK640 #112701 üzenetére
Desktop form factorban ezeket a világpiacon nem árulják, csak Kínában és Oroszországban.
-
KROK640
nagyúr
válasz envagyok #112692 üzenetére
Na, ez már egy eléggé guszta konfig, és körülbelül ennél a vonalnál (Pentium 1, Voodoo1 stb. ) kezd az a korszak kezdődni, ahonnantól engem is érdekelnek a régi gépek. A kíváncsiság okán, mennyi RAMot tettél bele? Mert egy ilyen géphez anno a 16, 32 de még a 64MB RAM is korhű volt.
A saját 2003-ban feljavított P1-esemmel nem is nagyon jönnék ide, mert az 133-as volt, de 128MB EDO RAMmal, Voodoo2-vel, 1.7+8.4GB HDD-vel, CD íróval és ISDN modemmel, Win98-al, nem volt épp egy szokásos Pentium 1 konfig ... (az adott alap minél használhatóbb legyen, dolog volt a cél, a korhűség meg kb semennyire)Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz Pikari #112685 üzenetére
Így van, ebben egyetértünk, hogy egy történelmi érdekesség, és egy különlegességet birtokolsz. Ezt nem is vitatom. Sőt, szerintem a hozzászólásaimból kiderül, hogy magam is érdekesnek tartom.
Azt viszont igen, hogy ezek a CPU-k bármikor is valós alternatívái lennének asztali szinten az Intelnek vagy az AMD-nek itt Európában. A "Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?" topicban egy darab KhaiXian CPU-t nem ajánlottak még. Na, én ebbe az állításodba álltam bele, miszerint tényleges alternatívák ezek. A konkrét KX5000-es modelledet pedig igyekeztem kontextusba helyezni, hogy 2017-ben hozott kb 2010-es I3 teljesítményt, modernebb (2015-2016-os) featurekkel.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest