- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Astra kalandok @ Harmadik rész
- hdanesz: 50. Debrecen Nagydíj - nemzetközi salakmotorverseny - életemben másodjára
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
FoxiestFox #112391 üzenetére
Ez ilyen volt, fogadd el így.
Rájöttem, hogy mi a baja a DA kártyának. Kontaktos. Furcsa, hogy a PCIe foglalatba dugott kártya egyszer úgy dönt, hogy elkezd a megszokottnál jobban melegedni és kontaktossá válni. Vagy csak volt egy software upgrade és a kettő együtt. De a fene egye meg!
-
Pikari
veterán
válasz
FoxiestFox #112397 üzenetére
nem is kell, már lemondtam róla. kiderült, hogy nem körökre osztott, mint a régebbi neptuniák, hanem hack and slash harcrendszere van, azokat meg nem szeretem.
-
-
arn
félisten
válasz
Ezert kell tobb gep lefedni egy korszakot, haromevenkent epitve nagy esellyel nem erhet meglepetes, vagy szimplan az os korszakok vegere epits egyetegyet.
Tedd hozza azt is, hogy egy dolog hogy elindul a masik, hogy fut
Ha ez vigasztal, en 9 eve hegyezgetem a retro gepeket.
-
Pikari
veterán
válasz
FoxiestFox #112394 üzenetére
Neptunia X Senran Kagura: Ninja Wars
-
-
Pikari
veterán
válasz
ez sajnos nem retró only jelenség
múlt hétvégén bekészítettem a játékot, amivel már fél éve játszani akarok, mondván, hogy VÉGRE lesz rá idő.
elhelyezkedek kényelmesen a székben, előkészítem a nasit, entert nyomok rajta, és 5 másodperc krákogás után közölte, hogy a számítógépem nem éri el a minimum gépigényben meghatározott gépet.
azt hittem, keresztülütök a monitoron (amúgy kb 3x gyorsabb gépem van, mint ami a minimum gépigényben van)
-
Tudjátok mi volt a legnagyobb kihívás a retró gépeim építésekor?
Ezt most ütött belém.
Elfogadni, hogy sose fog _minden_ amit szeretnék, működni az adott gépen, akkor se, ha abból az érából való.
Kb 4 alaplapot, memóriát, CPU-t, videokártyát kipróbáltam a P3-amban, mielőtt rájöttem, hogy nem hardverhiba az, ha valamely random játékok csonttá fagyasztják a gépet.És hogy olyan sose lesz, hogy feltelepítem az összes érabeli kedvencem, és bármelyikre rákattintok, működik.
És ez az egyik legbosszantóbb dolog is - lehet, száz játék hibátlan, de amit épp játszani akarok, megmakacsolja magát, aztán mehetek egy modernebb laptophoz, vagy a modern pc-hez, netán emulátorozni, mint egy állat?!
Na mindegy, csak egy random rant arról hogy épp játszani akartam egy játékkal a P3-on, ami tökéletesen működik amikor a játékról van szó, de ha ott hagyom a menüben pár percre, elkezd demót játszani, és annak a betöltésénél általában csonttá fagy.
Ha megyek benne egy versenyt, aztán a végén ott hagyom, reggelig semmi baja, de a cseszett demójában fagy.Lehet el kell kezdenem úgy szeretni ezt is, hogy ennél 90-es évekebb semmi se lesz, ez is a retro része
Csak ugye ott az ilyen mindenes foteljátszós (DX7-8-ig leginkább) Thinkpad T60-am, amin szó szerint több száz játék van feltelepítve (256 GB SSD + 1TB HDD), egy része ripből, egy része gog-ról, egy része eredeti lemezről, a maradék warez, és azon bármire kattintok, hibátlanul fog futni, de ha mégsem, nem fagyasztja ki a gépet... de hát az XP egy jó OS, a 98-at pedig ismerjük hogy bármikor fagyasztja egy bugos game, vagy driver, vagy ha északi szél fúj, netán telihold van.
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok #112388 üzenetére
ezeken kívül értelemszerűen több tízezer van, mert a homebrew játékok, és a kis stúdiók által alkotott címek ebben a listában nincsenek benne. de így is szép, hogy elkezdték begyűjteni a listát.
a dx5 vga-t pedig használhatod újabb dx-es játékokkal is, a directxek visszafele kompatibilisek.
xp alól a dx9 is inicializálni tud dx5-ös videókártyával pl, ha van driver.
-
envagyok
veterán
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #112383 üzenetére
lehetett rakni bele Athlon XP-t is 15-20k-val tobbert, vagy butabb GF2/GF3 VGA a GF4 helyett, de attol nem lett volna a game szamottevoen gyorsabb nagy felbontasban, ahol mar inkabb a VGA szamit
de mar a 100k-ra is huztak a szajukat eloszor
utana meg amikor lattak, hogy monitor nativ felbontasaban is megy szepen, akkor meg ja ize, hat igen....
igy meg simabban ment 1024x768 high-ban is, a 800x600 low-medium helyetta 640x480-s tesztek meg parasztvakitasok, mert az CPU limitet mutatja csak, a VGA-t nem
meg sokszor ugy eleve SDR-l teszteltek mert a P3-hoz az volt az elterjedt, mikozben a K7 tudott DDR-t is, ezzel is az intel-k fele "elcsalva" kicsit
Anandtech-s tesztben a 800/133-s P3 20-25%-l gyorsabb a 700MHz-s 100FSB-t Duronhoz kepest
800x600-ban ez mar 15-20% lett volna csak, 1024x768-ban meg 10% meg alatta
es akkor meg mindig SDR RAM-t nezunk, meg alap FSB-t700-s Duron-t fel tudod okositani 933/133MHz-re kb egy gombnyomassal, amitol mar csokken a diffi, a P3-800/133 meg eleve 133-n jar, aztan onnan nagyon nem lehetett hova okositani max 860-900-g
ha DDR266-t is rax melle akkor megint csokken a diffi a meggyorsabb adatkommunikacio miatt, ha csak 2-3% is, akkoris gyorsubb vele es csokken a diffi, de ez az ugyanolyan VGA mellett annyi...
jobb VGA-val meg eleve gyorsabb is mar
kozben ujonnan is a 1/3-aba kerult es pont ez a "lenezos" hitvallas miatt hasznaltan 7-8k-ert meg lehetett venni 1-1.5 eves korabana legjobb underdog cucc volt fruttiert
es akkor ott tartasz, hogy ugyanannyi ammobol van egy 933/133-s Duron DDR266-l es egy GF4Ti-vel meg egy P3-800/133 vagy esetleg 900/150-d SDR-l meg egy GF2-vel
woooow
allitsd mar egymas melle a ket gepet game kozben
kivi lennek mennyien gondolnak a hoki K7-t a csucs P3-nak es forditvaazt meg te is tudod, hogy ez a oooo, majd par honap mulva veszek bele masik CPU-t vagy VGA-t temak tipikusan 95%-ban olyanok voltak, hogy 3-4 ev mulva amikorra total eljart felette az ido is meg az volt benne, amivel elsore osszerakodott, mert ujra rakolteni nem akart kb senki... hiszen "most" vettuk 120-150k-ert
foleg a sulinetes kotlák utan, amikor 120k-ert vett egy vegletekig lebutitott PC-t monitorral egyutt, es azt hitte tole, hogy az egy patent cucc amugy
-
jokeph
nagyúr
válasz
hobizoli #112384 üzenetére
BX440-el sosem volt ilyen gond.
#112383KROK640: 2003 ősze, október/november, PII cserélése P4 alapokra, 100e-ből ez jött ki:
Asus P4PE i845PE+ICH4 megspékelve asszem Promise Fasttrak vezérlővel - akkoriban a családon belül ez volt a fullos féleség, 2 db SATA port (Promise), és a megszokott 2 IDE port (ICH4) mellé még egy extra IDE port (Promise), Soundmax AC97 5.1 hangkeltő, normális DDR 333 support, nagyon jól állítható BIOS, stb.
Egy baja volt a lapnak a későbbi Prescott támogatás hiányán felül - 3 év garral adták és 3 év alatt 3-szor gariztattam, évenként 1-szer, így 4 példányom volt belőle a végére (nem egyszerre).
Intel P4 1,8 NW Pentium (később rájöttem, hogy visszabutított 3 GHZ-es példány, utána végig 3,06 GHZ-re lőve ment)
Titan procc hűtő
Samsung 512 MB DDR-333MHZ
Minden más (IDE optika, SCSI HDD-k, vezérlő és optika, Soundblaster 128 PCI, GF2 GTS, táp - ez egy 235W-os FSP volt) a PII-ből jött át, ideiglenesen az asztalon volt összerakva, decemberben szerváltam occsón (rekesz sör) egy server toronyház szerűséget.#112385envagyok: Pontosan. S pont ez miatt (is) már nem foglalkozok ilyen dolgokkal üzletszerűen, max havernak akivel lebartellezzük.
-
envagyok
veterán
válasz
KROK640 #112383 üzenetére
Emag, alza és társaival már nem lehet/érdemes konkurálni.
Kb nagyker áron adnak mindent, össze is rakják.
Ez már messze nem jó üzlet, max kínszevedés.
Ha az 5-6 évvel ezelőtti windows telepítés reálértékét (kb 5k) szeretnéd kérni, kb 15-20k érne annyit, amit ha kérnél, infarktust kapna a megrendelő. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #112381 üzenetére
Mifelénk nem szerették a Duronokat, meg úgy az AMD-t sem, mindnekinek Intel kellett. Persze hiába Celeron, a fejcsikben "Péhárom" volt, meg "Pénégy". De igazából spec a Tulatain Celeron 256KB L2-vel inkább csak nevében volt Celeron. Főleg ha megküldtem 133-as FSB-vel (egy 1300-asnál ez 1733MHZ volt már) ment mint a golyó, teljesítményre egy nagyon magas órajeles PIII-nak tűnt, és mindenki örült.
Én is, hogy nem sarkazom le a procikat, nem kell vagyont kiadni spéci hűtőre, és BIOSt sem kell hackelni. Jah, és örültek a magas CPU órajelnek, a GeF2MX400-ak meg bőven hozták még akkor a kötelezőt, pláne viszonylag erős CPU mellett. Ahol meg jobban telt oda ment a GeF3Ti200, meg ha nagyon kellett az 512MB RAM, bár az akkoriban még nem annyira volt divat.
Más logika mentén építkeztünk akkoriban, te is én is. Nem mondom, hogy rosszabbak vagy jobbak amiket te csináltál, szerinem a keretösszegből mindketten jó cuccokat hoztunk ki.Ha pedig nem ez a 60-80 ezres keret volt, akkor 2003-ban már bőven az Athlon XP-k felé hajlottam, ami úgy kezdődött, hogy valami komolyabb tuningos 1700+ legyen a rendszer alapja ... 150 ezres gépbe már nem is GeF2 került, általában vagy GeF3Ti500 vagy valami újabb és jobb.
Ne felejsd én nagyker áron fa nélkül hoztam a cuccokat, tehát ami konfig a boltban 150 ezer volt, azt mondjuk én 110-120 körül bőven tudtam. Aztán lehetett választani, hogy eggyel nagyobb - mondjuk - RAMot teszek bele (256 helyett mondjuk 512MB), VGA-t, CPU-t, vagy 150 helyett 140-ért érkezik a konfig... És ami a legjobb volt ilyenkor, hogy ebbe már a munkadíjam is benne volt ami akkoriban nem volt rossz pénz. Volt aki persze még emelett is rámmelegített pár ezer ft-ot a nagy örömre, de a legtöbben úgy voltak vele, most fizettek ki egy vagyont, én nehogy már ne szívességi alapon dolgozzak. 2002-2003-ban megkeresni egy nap alatt 20 ezer ft-ot (jó, nem volt mindennap, de havi 4-5-6 komplett gép igen, plusz alkatrészek is jöttek-mentek) azért igencsak jó volt. Ma már sajnos ez sem működik, mert a gép árak messze nem emelkedtek annyit (már nagyker áras forrásom sincs 15 éve) így gyakorlatilag egy 150 ezres gépen most nem is lenne 20 ezer ft (sőt egy forint sem) hasznom. Ez azért onnantól, hogy összeírom, hogy mi legyen, elmegyek érte a nagykerbe, összeszedem a cuccokat, hazaviszem, összerakom, telepítem, leszállítom az ügyfélnek, bekötöm, jajj még ezt meg azt tedd már rá, és mikor mindenki örül lelépek, ez akárhogy szépítem minimum egy munkanap, de nem is a 8, hanem sokkal inkább a 10-12 órás változat. És akkor feltételeztem, hogy pöccre indult minden. Na meg az is benne van, hogy ezután 2-3 hónapig minden random fagyásra rögtön vissza leszek rendelve, hogy nézzem meg a gépet mi baja lehet. Ez így visszaszámolva nem épp a legjobb üzlet már manapság.
Szoktam még gépeket összerakni ismerősöknek, de már nagyon nem úgy mennek ezek a dolgok, ahogy régen. Sőt, már nem is 1-2 napra vállalom, de már nem is tudnám olyan rövid időre, lassan mindent is rendelni kell ami eleve 2-3 nap. -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #112378 üzenetére
en 2002-3-ban 866-933MHz-n jaros FSB tunnerolt Spitfire Duron-kat raktam ossze, mert azokhoz ugy jobb VGA-t lehetett rakni
altalaban GF4Ti4200-64MB-l, amikor "uj" VGA volt+ECS K7S5A, hekkelt BIOS-l
+256-512MB DDR266
+80GB HDD
+"rendes" 300W-s tap, altalaban Chieftec, ami nem csak neveben volt 300W-s
+ATX haziko, +80/92mm-s venti 1-2100-120k korul alltak meg
GF4-n es a tapon kivul minden hasznalt
vagy hasznalt GF3Ti200-l kicsit olcsobban, de akkor a VGA loero is kisebb voltez igy eleg jol vitte az akkori gamekat szep grafika mellett is
vett egy monitort melle 30k-ert es ~150k-bol keszen is volt
vagy az megmaradt a regibol neki, neha az ATX haz isCodegen meg Koolink 250-300W-s tapokat nem is ertettem mar akkor se
10-12k volt a Codegen tap, 18k a Chieftec dupla ventis, es sulyra is 1,5x olyan nehez volthozam 3 tapot egyszerre, es a piaci "csikos" nylon szatyor fule megnyult alattuk
tobb ammobol nyilvan jobb CPU is lehetett volna bele, de gamek akkoris mar VGA limitesek voltak 1024x768-ban meg 1280x1024 vagy 1280x960-ban is
szoval qrva mind1 volt, hogy 1000 vagy 1300MHz-s CPU-d van, a "gyengebb" CPU + jobb VGA mindig jobb valasztas voltminden PC csak olyan gyors mint a leglassabb resze, ami a szuk keresztmetszete eppen,
gamehoz VGA loero kell leginkabbWin alatt desktop-ban meg web-n internetezve kis CPUload-nal meg nincs erdemi diffi, mert ott a kisebb orajelu CPU 2-3% helyett 3-5%-n jar, de elbirta
a Divx/Xvid avi-kat is levitte siman ez is
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #112373 üzenetére
A jóöreg 4in1 driver. Emlékszem mikor megjött a VIA Tomato lapom, meg a 466, akkor volt egy súlyos problémám. Mentek ugyan az új 20GB-os HDD-k, de pokoli lassan. PIO módban. 4MB/s volt a maximális olvasási sebességük. Ami azt eredményezte, hogy mp3-at nemhogy játék közben, de úgy semmikor sem tudtam hallgatni, mert még Win alatt is képes volt akadozni, ha közben sok ablakot nyitottam vagy ilyesmi. Így mentem vele hetekig, amikor is akitől jött a lap eszébe jutott, hogy jajj a laphoz tartozó driver CD-t kértem párszor, hát végre el is hozza. 4in1 driver, és a lap megtáltosodott. Sok limitáció megmaradt, sokat szívtam azzal alappal, de azért jelentősen javult.
Sajnos ezt kiesett PIO mode-ba dolgot időnként 4in1 után is csinálta ahogy írod. Emlékszem, hogy egy CD íráshoz is bekellett zárni mindent is, még a képernyő kímélőt is tiltani, és aztán imádkozni, hogy végigmenjen. Három lemezből legalább egyet tuti elrontott, mert leesett az adatátvitel túl hosszú időre. Pedig sokszor 1× tempoban írtam már a CD-ket kínomban. 74-80 perc, amikor a géphez sem lehet érni, mindezt úgy, hogy akkor még hárman voltunk faterral és öcsémmel egy gépre, suli, szakkör, úszás (később diák munka) stb mellett, ha hétköznapokon napi 2 óra jutott gépezni, már jó volt. Na emellett át kellett gondolni, hogy mikor is akarok CD-t írni ... -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #112363 üzenetére
" de DDR-l siman gyorsabb volt, mint SDR-l, pedig akkor a cache merete nem valtozik, orajel sem, viszont a RAM savszel javul, es amiatt kevesebbet jar uresen a CPU" --- így van, a DDR1 effektíve kétszer gyorsabb volt mintegy hasonló SDRAM. Pl a 266-os DDR 2×-ese volt a 133-as SD-nek, ami ott már nagyjából a csúcsot képviselte, DDR1-ből meg még utána jött a 333MHZ (ehhez az SDnek 166-on kellett volna menni, amire csak a legjobb csúcs tuning RAMok voltak képesek aranyáron), majd 400MHZ (amihez az SDnek már 200MHZ-en kellett volna járnia alacsony időzítés mellett)
"a CPU-deszka-RAM-GF3 meg csak ~1.5eves cuccok voltak amugy, es megnezed most se hasznal mindenki aktualis up-to-date max fel eves csucstechnikakat" --- Sőt, akkoriban ezek a cuccok úgy 1-1,5 évesen kezdtek igazán terjedni és reneszánszukat élni. Az újkori áruk nagyrészét elbukták, és igazán bestbuyok lettek. Pl 25 ezer környékén egy nagy rakás GeF3-ast adtam el, pedig nagyon nem annyi volt az újkori áruk. 2003 tavaszán nem győztem hordani a jóárasított GeF3-asokat a haveroknak meg az ismerősöknek.
Nekem ugye egy Ti500 128MB-os csúcsmodell volt, de mivel Ti200-nak vettem ezért harminpárezerből megúsztam anno. (én hamarabb vettem jóval mint a többiek)"a kene a fiamnak egy gep, de nem kell komoly, csak jatszani kell neki..." --- tudnád, hogy mennyi ilyennel találkoztam az elmúlt 25 évben ... Aztán odahajít egy 70 ezres keretet, hogy hűűű ez mennyire sok pénz, ebbe persze a munkadíjjam is legyen már benne. PFFF....
Mondjuk volt egy időszak amikor nagyon korrekt gépet tudtam ennyiért a nagykeres kapcsolataim miatt : Abit ST6/ASUS TUSL2, Celeron Tualatin 1200@1600MHZ, 128-256MB RAM, GeF2 MX400, 20-40GB HDD, gagyi olcsó táp, gagyi olcsó ház. ODD meg jöjjön a régi gépéből. Sőt, ha olyan volt akár a ház és a táp is. Ez 2002-2003-ban már messze nem volt a csúcs, de még elment "kezdő gamer"nek. -
Pikari
veterán
válasz
hobizoli #112373 üzenetére
4in1-el socket A-n én nem tapasztaltam hibákat a memória sávszélességben, vagy a merevlemezkezelésben. nálam az egyetlen jelenség az volt, hogy az AGP port így 4x módból 8x-ba tudott váltani (már ahol ez támogatva volt), és ez hozott is némi extra sebességet azoknál a játékoknál, amik nagyobb sávszélességet igényeltek.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari #112250 üzenetére
itt meg FSB diffi is van am, nem csak a L2 cache a tobb
meg a Via csipszetes alaplapoknal sokan nem kapcsoltak be a BIOS-ban a 4way interleave mode-t a RAM-ra, meg volt egy masik opcio is, aminek nem jut eszembe a neve, de szinten jol megtolta a RAM savszel-t, meg nem raktak fel a 4in1 drivert se, csak ment isten neveben a gep, ahogy feltelepult a WinXP ra a default/generic driverekkel, osztjolvanazugy ....mert azt se tudtak, hogy ilyen amugy van, meg kene
aztan akkor ezek nelkul eleg fura RAM savszelessegeket tudott
a masik, hogy neha csinalt olyat a 4in1 driver vmi sw bug miatt, hogy "kiesett" a HDD UltraATA mode-bol PIO mode-ba, es qrvara lelassultak a lemezmuveletek meg Win boot ido is, beszaggatott a mp3 lejatszas is pl a Winamp-ban, errol konnyen eszre is lehetett venni, hogy hoppa-hoppa van
ez akkor volt extran latvanyos is, ha pl CD/DVD-t irtal eppen
eccercsak elfogyott a buffer, es elkurodott a lemezpersze voltak buffer underrun protection-s irok mar meg lehetett adni RAM-bol tobb buffert korabban is, de ize
ekkor ujra felrakodott a 4in1, reboot, es ujra UltraATAmode-ban volt
ezt kesobb kijavithattak, mert egy verzioszamtol feljebb mar sosem jelentkezott ez a bug
nem volt amugy gyakori nekem par ev alatt max 2x jelentkezett ez, aztan az egyik ujabb verziotol fogva mar soha
nemtom melyikben javithattak ki amugy, mert 2-3-4 havonta jott ki egy uj belole, en meg csak siman felraktam -
válasz
jokeph #112361 üzenetére
Úgy bizony. Csak le kell ragasztani , meg összekötni 2-2 tapmancsot.
Viszont a capture kártyám megőrült az upgrade-től. 30 másodperc alatt fagyasztja meg a gépet attól, hogy elindítom az OBS-t. Most szerelhetem vissza, hogy tutira menjek...
hobizoli: Ezek a tuningok azért elég logikusan mentek. Fesz emeléshez a referenciához kell hozzányúlni. Ha vlaami új IC volt, akkor adatlap elő, azt kis méregetéssel megvolt, hogy mit kell csinálni. Az analóg időkben, mint pl. 486-nál még az a megoldás is volt, hogy a jumper helyett egy potmétert kötött be az ember és szépen beállította mondjuk a 3.8 vagy 4V-ot.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari #112369 üzenetére
de az FSB is emelve volt 100/200-rol 133/266-ra, nem csak SDR<>DDR savszel volt a diffi, azaz FSB-ben is javult a savszel es csokkent a kesleltetes
amikor 133/266-rol 166/333MHz-re vettek az FSB-t 1GHz-l feljebb is javult a gep altalanos teljesitmenye
nyilvan nem linealisan, de ha 10-15%-l lett tole gyorsabb is gyorsabb -
Tothg86
tag
333 celeron + R9 270X pci-pcie adapterrel következő felvonás:
Xp legelső verzió fenn, R9 driver nem megy fel
Mit gondoltok? Próbáljak egy sp1-et?
Hivatalos xp driver van az R9-hez, Windows XP profesionnal home néven.
Van egy Pci device is felkiáltójellel az eszközkezelőben. -
hobizoli
nagyúr
válasz
zotyesz66 #112360 üzenetére
lehet azert, mert ilyen hoki kis fing hutese volt
a sima 8500 nevleges orajele a 275MHz volt
a 8500LE orajele meg 250MHz
LE azokbol a GPU-kbol lehetett, amik nem kultivaltak a 275MHz-t
igy azt is eladtak óccóbban 8500LE-kent, es nem dobtak ki a selejtbe'
vagy lehet kellett volna +0.1V neki es amugy vitte volna az is
regebben neztem, voltak olyan alaplap tunnerolasok is, hogy errol az SMD akarmirol egy halszalvekony vezetek ide atkotodik, meg ez oda, es akkor egybol birja a tuningot
hogy honnan jottek ra emberek ezekre, raadasul vatta uj par hete kaphato cuccoknal is, sosem ertettem -
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari #112293 üzenetére
amugy azok a RAM savszel miatt doltek a kardjukba, mert a CPU egyre gyorsult, de a RAM savszel nem valtozik hozza es egyre tobbet var arra
viszont ugyanaz CPU, ugyanazon az orajelen, de DDR-l siman gyorsabb volt, mint SDR-l, pedig akkor a cache merete nem valtozik, orajel sem, viszont a RAM savszel javul, es amiatt kevesebbet jar uresen a CPU
csomo low budget DDR-s Duron konfigot raktam ossze egy idoben hasznalt cuccokbol, mert a DDR se volt mar sokkal dragabb az SDR-nel, meg volt hasznaltan is, voltak eleg ócccsó DDR-s anyulapok is, a Duron meg foleg volt egy rakattal
akkorra 8-10k-ert voltak a 600-650-700-s Duron-k
ECS K7S5A-ba mehetett a DDR es SDR SDRAM is, de eccerre csak az egyik
de ha ezt DDR-l raktam ossze siman gyorsabb volt a tokugyanaz gep, mint SDR-l, es csak SDR/DDR volt a diffi, minden mas ugyanaz benne
csak ilyen anyulapos PC-bol min 18-20-t osszeraktam es csak parba kerult SDR modul, tobbi az DDR volt
ezek a 800-866-933MHz-t siman vittek a FSB133-n DDR266-l, volt hozza egy hekker BIOS, amiben lehetett allitani is az FSB orajelet, azt fel 133-ra es csóközön
RAM es EV6 savszel-ben is javult, mintha a 800-850-900-st raktam volna bele, mert annak 100/200MHz volt az FSB-je, ez meg igy 133/266MHz es melle DDR a RAM is
de a 133MHz-s FSB-t ezek a "nagyok" mar nem birtak el, a szorzot meg ebben az ECS-ben nem lehett buzeralni...
meg amugyis minek legyen benne a "dragabb" CPU, ha a gyarilag kisebb orajelu is ugyanannyit tud vegulis es FSB-ben vegulis meg jobb is naluk?
egy ilyen DDR-s FSB tunnerolt Duron mar tenyleg karcolta egy SDR-s P3 szintjet, amiknel DDR-s anyulap kb 1 volt, aztan kifujt a buli, pl olyat sajat kezben nem is lattam... i840 volt talan az(?)
melle beugrott egy GF3Ti200 Ti500-ra huzva es keszen is vagyunk
amikor mar GF4Ti-k is voltak a GF3-k ara is occso lett
anno GF4Ti4200-128M-t vettem 48k-ert ujan, 64MB-s volt 40-42k korul, akkor mar egy GF3Ti200 huszonezres tema volt csak, Ti500-k voltak harmincezrek
meg csitti uj GF4Ti4200-64MB-l is raktam ossze ilyeneket olyanoknak, akik felfogtak, hogy jatekokhoz VGA loero kell elsosorban, nem csucs CPU....
foleg ha ennyije van csak ra, amennyi
akkor ez a CPU-deszka-RAM-GF3 meg csak ~1.5eves cuccok voltak amugy, es megnezed most se hasznal mindenki aktualis up-to-date max fel eves csucstechnikakat
ezek addigra az ujkori arukat mar elbuktak, mert kijott az ujabb generacio es az is annyiba kerult ujan
vki mar eladta, mert kijott vmi uj, tole megvettem, kicsit jobban osszehangolva, kiegyensulyozottabban osszeraktam, mint o tette, es hitte amiatt lassunak, es ment patentul
tipikus ellenpeldaja volt ennek, a kene a fiamnak egy gep, de nem kell komoly, csak jatszani kell neki....
uhm, OK
na az ilyen emberek mindig azt hittek a modemes meg az ADSL internethez meg a excel+word-hoz kell a kakao -
-
hobizoli
nagyúr
válasz
zotyesz66 #112351 üzenetére
a GF2GTS-nek 60% csak az orajele, 275MHz helyett 166MHz, 200MHz-t tok siman vittek
Notably, overclockers found that Radeon 8500 and Radeon 9000 could not reliably overclock to 300 MHz without additional voltage
a plusz feszko plusz disszipacio is
orajellel linealisan, fesz-l negyeztesen no a hotermeles
az a nagyobb borda egy ezeknel 1cm-l nagyobb atmeroju ventivel mar siman elvitte volna -
-
hobizoli
nagyúr
válasz
FoxiestFox #112347 üzenetére
mondjuk ez a kis passziv barda GPU-n eleg vicces
olvastam, hogy tervben volt egy Radeon 8500XT is 300MHz feletti orajellel, hogy a GF4Ti4600-nak ellenfele legyen, de elvetettek mert emelni kellett volna a GPU feszt- t, meg nagyobb hutoborda is kellett volna ra... woooow, mekkkkora problemak
nemelyik Radeon 7500-n eleg nagy passziv borda volt amugy, ennek 3x-a ami neked van, arra kene egy venti es kb hello
kozben meg az aktiv hutesueken meg ennel is kisebb hutoborda voltmegy igy 300MHz felett? igen
vevo kifizeti? igen
mi a baj?passziv hutesu 7500:
ezen ha jobban megnezed a bal felso RAM modul mellett balra ott a FAN csati helye is a NYAK-n feliratozva is, csak nincs ott csati, meg ventit se kapott
aktiv hutesu 7500 :
Radeon 8500:
hat ezt azert nem gondoltak tul, tiszta egy vicc a "hutese"
egy anyulap csipszet kulere is nagyobb szokott lenni ennelazt a passziv bordas megoldast azé csak megkinaltam volna egy hutoventivel egy 8500-n
-
zotyesz66
őstag
válasz
FoxiestFox #112347 üzenetére
Radeon VE=Radeon 7000. Kerülendő cucc. Nem volt benne T&L. Ellenben a Radeon LE jó vétel volt, abban feloldható volt a letiltott egység, bár már nem emlékszem, hogy az pontosan mi volt. Húzni is lehetett, elég jól.
-
válasz
hobizoli #112346 üzenetére
Ezt én is megtaláltam.
És közben azt is, hogy Radeon VE. Még csak nem is hallottam róla így, pedig azt hittem, pöpec vagyok Radeon témában
Phils is csinált róla videót. -
hobizoli
nagyúr
válasz
FoxiestFox #112344 üzenetére
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #112342 üzenetére
Az LGA1700 volt mostanság az egyetlen ami három generációt szolgált ki, általában kettőt szoktak. Sőt, ha anno nem B560-as, hanem B460-as lapot veszek, akkor nekem olyan lapom lett volna, ami csak a 10th gen-t tudja semmi mást. Az már tök másik történet, hogy semmi értelme nincs nekem 11th genre átállni, lévén a 11400 alig gyorsabb mint a jelenlegi procim, egy I7 10700-al sokkal jobban járnék. Jha és nem mellesleg jelenleg még tök elégedett vagyok a procimmal.
-
Ez került hozzám egy gépből.
Ez Radon 7000, ha jól sejtem?
Pont ezredfordulós.A hátulján annyi van: RV100 SD32M.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #112339 üzenetére
neha beleirok most is, de egy idoben elegge esz nelkul ment ott is minden
napokban is Alza-n 27" 2560x1440-s Freesync HDMI DP USB IPS monitor 59k
masik vki meg 24"s irt tobbert, meg a WQHD-st 100k fole saccolta....aztan jaaa nem
azert a socket 1700 is kiszolgalt 3 generaciot
annyi ido alatt siman van annyi fejlodes mas reszeken is, hogy amugy is elavul -
mad1
veterán
hali ,ez sd ram? -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #112338 üzenetére
Én sem nagyon hallottam róla. Eleve DDR4-re való átállással számoltam. Bár akkoriban nagy valószínűséggel egy 8GB-os RX480/580-ra váltással játékok alatt sokkal jobban jártam volna, csak épp kezdtek felmenni a VGA árak is. Érdekességképp váltottam volna, de nem volt rá kellő anyagi tartalék, így visszavezetettem a "majd veszek egy I7 4770-et bele" tervet, ami mai napig nem valósult meg.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #112337 üzenetére
"csak a marketing, meg a gigaherc bűvölet csapdájába sokan beleájultak ész nélkül" - bizony, bizony, eleinte még én is. Relative hamar rájöttem a dolgokra, de az első gépemnél (Celeron 366) bizony én is a MHZ-ek bűvöletében éltem. Abból indultam ki, hogy jujj ez mennyivel gyorsabb lesz mint haver 166-osa, meg mint a másik 333-asa. Csakhát utóbbiban volt egy Intel 740-es VGA ami nem volt egy nagy csoda, de az S3Trio 3D/2X-hez képest mégis csoda volt. Nem értettem miért megy neki sokkal szebben és több FPS-el is a Carmagedon 2, mikor nekem van gyorsabb gépem. Mikor megjött az ASUS V3400TNT, akkor rögtön sokmindent megértettem. Pedig addigra már csak 32MB RAMom volt, jó sokáig töltöttek be a játékok, de a különbség mind látványban mind sebességben ég és föld volt.
Mostanában rendes ajánlásokat látok a topicban. (Egyébként sosem baj, ha lapra kicsit többet szán az ember, de inkább csak AMDnél, ahol nem az lesz, hogy 2 év múlva elavult a foglalat).
-
jokeph
nagyúr
válasz
hobizoli #112335 üzenetére
Pontosan. Én meg is rántottam 4,6-ra.
Elraktam szépen, a Z170-el együtt pihennek.
ITX Z270-be meg bedobtam a 7600K-t, tartalék gépnek összeraktam az RX 460-al ITX házban.#112336KROK640: a ramok maradhattak volna, mert volt Z170-es DDR3-as deszka is, csak nem nagyon beszéltek róla.
#112340KROK640: ráadásul nem is nevenincs dzsunka gyártók csináltak olyat, hanem pl. az Asus és a Giga is.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #112334 üzenetére
lejjebb annal az Anandtech-s GF2GTS tesztnel is az volt a trukk, hogy 640x480-ban neztek a Quake3-t
de akkoriban is mar 800x600 meg inkabb az 1024x768 volt az altalanosabb felbontas, amit a gamerek gyakorlatban hasznaltak, ahol nem (annyira) CPU limites a tema, es meg ennyi se lenne a diffi
sot, az olcsobb Duron melle mindig egy jobb szintu VGA jott ki az ugyanannyi ammobol, ugyhogy valojaban az volt a gyorsabb gep jatszani
GF2GTS helyett vettel egy GF2Ultra-t vagy karcosan egy GF3-t, akkor azzal mindig tutira jobban jartal game kozben...
Win alatt meg pont qrva mind1 volt, a web-n se volt elonyod-hatranyod belole
mikozben pont annyiban volt a gep is, mint a P3 a GF2MX-l....csak a marketing, meg a gigaherc bűvölet csapdájába sokan beleájultak ész nélkül
99%-ban eleve nem unlimited ammo van/volt egy PC-re szanva, hanem ebbe a keretbe KELL beleferni, es pont
nincs +50-100kregebben neha irogattam en is itt a "milyen asztali gepet vegyek" thread-ben, de...
jottek az esz nelkul "osszekillkelgetem mindenbol IS a legdragabbat" ajanlasok a kerdezonek, hogy i7-7700K meg a fullsize Z270 istenfasza csucsdeszka meg 2x8GB RAM ....eeees ennyinel el is fogyott a 200k-s kassza
csak ez igy meg pont be sem indulnaes nem ertette meg az ember, hogy 200k-bol kene megoldani a feladatot es nem 400k-bol
akkor meg nem voltak tobb szazezres VGA-k se, mint ma...
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #112335 üzenetére
Azzal a cuccal én is szemeztem, és tuning lett volna nekem is a fő cél vele. Az volt az első CPU-ra amire a 4330-at érdemes lett volna lecserélnem. Csak hát Z-s lappal együtt ár (meg akkor RAMot is cseréljek) egész komoly pénzre jött volna ki a váltás, így sajnos kihagytam.
Volt aki itt a fórumon majdnem 5GHZ-et ért el vele. -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #112334 üzenetére
kesobb egy i3-7350K-m volt Z270-s deszkaban
kerdeztek miert nem vettem inkabb i5-7400-t
mert az 4.2GHz helyett csak 3.5GHz bááááástya
amire hasznaltam, arra meg a magas egyszalas teljesitmeny kellett inkabb es a game meg nem hasznalt 2 szalnal tobbet, akkor se a 10+ is van
Win10 meg ugyis szetdobjameg az i3K-t lehetett (volna) huzni is 4.5-4.6GHz-re a Z-s anyulapban
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #112331 üzenetére
Igen, a C2D-knél nem volt se HT se 2SMT, majd a Core I sorozatnál vették elő újra
"i3 is a 2c4t megoldasa sem tudta ugyanazt a kakaot egy i5 4c4t-hez kepest azonos orajelen, ha az adott sw rendesen kihasznalta a CPU tobbszalas kepesseget" - ha, ha ... De a valóságban azt tapasztalatam még 2015-ben is, hogya magasabb órajelű 2C4T gyakorlatban sokkal jobb mint az alacsonyabb órajelű 4C4T.
Konkrétan egy 3000MHZ-es 4th gen I5-re cserélhettem volna a I3 4330-at, de azt tapasztalatam, hogy nem jobb az akkori játékokkal, sőt... Szinte semmi hátrányát nem vettem észre a két valódi és két virtuális magnak, elindult minden olyan játék is ami minimum 4 szálat kért, viszont mivel volt párszáz MHZ órajl előny jobban is ment. Persze akkor a legtöbb játék maximum elméletileg használt 4 szálat, a legtöbb elvolt kettőn is. Mindegy, arra jó volt, hogy meggyőzzön, hogy nem kell cserélni.
Ma már könnyen lehet, hogy más lenne a helyzet, de 2015 őszén még ez volt. -
válasz
frescho #112322 üzenetére
Hasonló tapasztalataim vannak egy T40-nel, ez a sztorija.
Most is itt van a polcon mögöttem a többi között. -
válasz
hobizoli #112327 üzenetére
mert nincs egyensulyban
Istenem, de sok ilyen gépem volt. kb. 6 év alatt szerintem 2-3 havi rendszerességgel építettem át a gépem. Éppen volt kis pénz, akkor valami fejlődött, aztán megint várni kellett. A vidd el, használd egészséggel XT-ből így lett apránként más gép. Az Amigából kifutotta a monitor és a kártya hozzá, elvégre a Trident ment 8 bites slotban, de már csak ST-225 fért bele a maradékba, az is kölcsönbe félig. Tudtam, hogy a következő lépést csak ki kell várni, a nyári keresetből alakult 386SX +2MB RAM. Aztán lett 4MB RAM, mert már nem indultak el az új dolgok, de az MFM maradt. Intermezzóként a 80MHz-es kristályt 96-ra cserélve máris gyorsult a gép cca 20%-ot. Jött egy alkalmi hangkártya-CD kombó, egy írt CD után a hellyel már kevésbé voltam bajban és a lemezeket sem kellett cserélgetni, hogy visszatöltesm amit éppen letöröltem. De a legjobb az volt, hogy már volt hangja. Kicsit később merevlemez is akadt a gépbe, hihetetlen 80, vagy 120MB volt? Aztán a videókártya kapott több RAM-ot, mondjuk sok értelme nem volt, de olcsón utánam vágták. Igenám, de a nagyobb felbontást már nem bírta csak interlacedben a monitor, az is cserélődött. Azután befutott a kettes vágányra egy DLC-s deszka, hálásan megköszöntem. Valamivel később ez kapott egy DX2-őt ami 80 helyett 100-on járt, mást nem lehetett tenni 5V-os volt szegénykém. Valami hűtőházas meló után 8MB RAM lett benne. A vinyó egyre jobban szorított és kellett volna valami VLB-s kártya, de csak az utóbbira futotta a Danonos melóból. A sörösök jobban fizettek és az adatbázisokat jobban szerettem a túrórudi számolgatásnál. Ebből lett gyorsan vinyó, majd átmeneti megoldásként leesett egy 5x86, de csak ISA kártyával, mert az úgyis átmeneti. Aztán a koleszban akadt másodkézből S7-es lap és bele egy 6x86, na meg egy Miro S3-as kártya. Talán ez volt az első ami viszonylag kiegyensúlyozottan volt közepes gép. Procik jöttek-mentek, néha alig tudtak bemelegedni a foglalatba. Majd az egész ment a levesbe és betámadtam a görögöket, utánuk meg az első igazán jó PC-m: 300A cerkával 98 dec 24-én..
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari #112329 üzenetére
aztan jott a Core2 es a feledes homalyaba kerult az egesz SMT tema par evre, mert egyszerubb volt 2-4core-t odapattintani a tokba...
foleg amikor mar TENYLEG elkezdtek par evvel kesobb a tobbszalas vegrehajtast hasznalni a sw-k meg az oprendszer is, akkor az SMP sokkal jobban skalazodik
kesobb az i3 is a 2c4t megoldasa sem tudta ugyanazt a kakaot egy i5 4c4t-hez kepest azonos orajelen, ha az adott sw rendesen kihasznalta a CPU tobbszalas kepessegetamig max csak 1-2 szalon futott vmi, addig qrva mind1 volt, mert meg azt tudta az i3 is
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #112329 üzenetére
Mindenképp jól jött. 2003 márciusában már meglehetett venni a 3.06GHZ-es HT-s P4-est, nekem is akkor volt hozzá szerencsém.
mire 2005-ben jöttek a Pentium D-k (én főleg itt a későbbi D805-re gondolok) pedig ha nem is 1×2 szálon, de 2×1 szálon (tehát két egyszálas alkalmazás egymás melletti futtatatása) módon ki lehetett használni. -
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #112325 üzenetére
én úgy látom, hogy kellett a ht ahhoz, hogy a programozók elkezdjenek kacérkodni a többszálú végrehajtással (beleértve az alkalmazások, és operációs rendszerek fejlesztőit is). mire a pentium d jött, addigra a workloadok az ebben rejlő lehetőségeket érdemben ki tudták használni.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #112326 üzenetére
Utáltam is, hogy a HyperTransportnak is ugyanaz volta rövidítése.
De egyébként némi megszakítással de 20 éve vannak HT-s azaz Hyper Threadinges CPUim (11 éve folyamatosan a főgépem is Hyper Threadinges), de sehol nem láttam HTTnek emlegeteve, mindenhol HT vagy H-T azaz Hyper-Threading a neve, és cikkekben is így láttam. Logikus amit írsz, de ezzel így nem találkoztam.
-
hobizoli
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #112323 üzenetére
Persze, a későbbi HT jobb. De én emlékszem, hogy leginkább arra használtam a HT-t, hogy játék közben konvertáltam. Nyilván egy olyan játék alatt ami amúgyis remekül futott volna a gépen, és nyilván a konvertálás is lassabb volt mintha semmi mást nem csinálna a gép, de így ment a kettő egyszere, és a csík helyett a játékot tudtam nézni.
Ez később a Pentium D805-el, pláne 4GHZ-en jelentősen javult, mivel a combosabb játékok is rendesen futottak (2005-ben még nem volt gyakori, hogy egy játék ténylegesen két nagyon gyors magot igényeljen), és közben a 4GHZ-es másik magon a konvertálás olyan tempoval zajlott, hogy leesett az állam. Az Athlon XP 1466@2669MHZ még külön külön sem futtatta olyan jól ezeket a dolgokat, talán a játék so-so, de a konvertálás messze lassabb volt rajta. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #112321 üzenetére
HT lesz az nem HTT. Legalábbis szerintem te a Hyper Threadingre gondolsz.
SMP jobb volt mint a HT igen, de a 2SMT CPU-k kicsit később jöttek, azok már a valódi két magosak voltak asszem.Háát... alkalmazástól függően volt egy 2-3,6GHZ-es K7... De érdemes lenne lemérni. Csak az még nekem sem megy csak úgy
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli #112321 üzenetére
attól függ, hogy melyik korszakot nézzük. a pentium4 524 (64 bites processzor HT-vel, 533mas fsb-vel) már olyan módon tud profitálni a HT-ból, hogy pl 40%-al gyorsabb tömörítés 7zippel, bizonyos játékokat átdob 20 fps-ről 24 fps-re, vagy 33 fps-ről 40 körülire. az amúgy 80-90% körüli procihasználatot igénylő videólejátszás hirtelen csak az egyik logikai magot fogja 40%-osan elvinni, és már nem lassítja használhatatlanra az egész rendszert az, hogy ablakban egy ilyen videót nézel.
ez persze egy 2006os processzor, és az új 64 bites programokhoz, oprendszerekhez jött ki, a többmagos processzorok alá egyfajta upgrade path gyanánt a régebbi gépekhez egy olyan időszakban, amikor a programok már profitáltak a többszálú működésből.
de ha mondjuk egy két évvel korábbi 32 bites pentium4-et nézünk, akkor a programok kevésbé fognak ebből profitálni, ráadásul a HT implementációja is kevésbé lehet hatékony bizonyos esetekben.
-
válasz
FoxiestFox #112318 üzenetére
T42p amit kibírt mellettem az egy csoda volt. Beutazta velem a világot. A kijelzőjét nem szerettem, de amúgy jó darab volt. Elég sok volt belőle, párnál elhullott a GPU forrasztás, de 3 évesen cserélve ez sem volt akkor gond.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #112312 üzenetére
a HTT-t se hasznalta sok minden ki igazabol, max a WinXP utemezoje dobta szet a processeket tobb fele
de ami kihasznalta, ott 75-85% tobb kakao volt SMP-vel
ilyet a HTT sosem tudott, ott 15-25% amit er a virtualis 2. core
nezd ugy, hogy 2GHz helyett volt egy ~3.6GHz-s K7-d -
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Yutani #112315 üzenetére
amikor megvettem a MSI K7D a ket Athlon 2400-l ket darab GlobalWin CAK38 rezhuto volt hozza
aki nem ismeri, azt kell tudni rola, hogy 8100rpm per darab
szoval meglehetosen jol erzekelhetoen jelzi kornyezete fele, hogy mukodik
szerverszobaban volt, ahol senkit nem zavart, amikor bejottek az Opteron-k ~2003-ban akkor "dobtak ki"
itthon bekapcsoltam, aztan lefutott a POST kepernyo akkorra konstataltam, hogy ide erosen kell vmi mas hutesi megoldas
el Mistral-ba Váci utra, mondom a joembernek, hogy kene nekem 2 CPU kjuler de nem tom mi fer el egymas mellett
erre o vigyorogva, hogy a csipszet-re nem olyan nagy hutot rakni
na akkor ki, kocsibaol a berendezes be, ki a pultra, hogy errol lenne a szo:
egybol a 4 elado pult mogott meg par vevojelolt ossze ra, hogy űűűűűűűűűűűűű
de nem bontjak ki a hutoket a dobozbol, hogy elfer-e egymas mellett, hanem elobb vegyem meg, aztan utana oda probaljuk
nem lett biznisz
at az E-connect-be az Lehel utra (asszem), mondom ott a tenyallast, elado srac leveszi a ket Thermatake 80mm-s hutos rezkulert polcrol, dobozbol ki, vedobigyoka az aljan, ugy odarakta ket CPU-ra, elfernek, OK akkor ezeket kernem is
mondom neki, hogy vmi rendesebb ATX 24+4 csatis taperomu is kene, mert az Enermax 365AXVE-t a Radeon 9700 mellett nem gondolom tul erosnek ehhez, amim van
erre felcsillant a szeme, a pult alol elokapott egy Enermax 651P-VE 24P nevre hallgato megoldast (akkor ez egy giga cucc volt), amit vkinek berendeltek, de nem jott erte, es egy kicsit joarasitva megszamitotta azt is
-
válasz
FoxiestFox #112304 üzenetére
miután használtan kivásároltm az Asszony használta jó darabig. Sokkal jobb lett, mint a későbbi T30-as. Na azokat kimondottan rühelltem.
KROK640: Erősen kell akarni, na meg egy átalakító sem árt hozzá. Volt drága pénzért és olcsón is. A slot1 hátrányos helyzetű volt, mert egymásba kellett őket dugdosni. Gépmozgatás után az volt az első, hogy ellenőrizni kellett, hogy a helyén legyen.
-
Yutani
nagyúr
válasz
KROK640 #112314 üzenetére
Powerleap PL-IP3/T volt a becsületes neve.
#112302 envagyok: Köszönöm, így világos.
Abban az időszakban azért jöttek AMD fronton a különböző magok egymás után órajel emeléssel egyetemben, tehát a TBirdtől eljutottunk 3 év alatt a Barton magig, 1GHz-től 2,33GHz-ig. Nem volt azért annyira unalmas, de például én elvoltam egy 1700+ procival, csak már nem emlékszem, milyen magos volt. Aztán már 3000+ S754 A64 jött, csendes Arctic Freezer 64 Pro hűtővel...
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #112308 üzenetére
Igazából 8MB VS 48MB-t hasonlítasz Win98 (esetleg 95?) alatt ahol még 32MB VS 64MB között is óriási volt a különbség.
De értem amúgy, amit megspóroltál a CPU-n (emg esetleg a lapon) azt RAMba meg VGA-ba forgattad okos módon. Eleinte nekem sajnos nem volt ennyi eszem, de később igen.
Rövid ideig létezett a 466-osom olyan formulában, hogy 585MHZ-re húzva, 384MB RAM és GeForce 1. Akkoriban a 466 már nem számított egy hű de erős procinak (733-as, meg 566@850, ilyenek voltak a haveri körben) de az összképre eléggé rendben volt ennek ellenére, mert sokaknak csak erős proci volt, meg 64-128MB RAM meg valami kis vacak VGA. -
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #112302 üzenetére
"olyan érdekességmentes volt az az időszak" - pont nagyon nem.
Egyszerre futott egymás mellett a Copper Celeron, a Tua Celeron, a Tualatin, a P4 mindjárt két verzióval, és még a Copper PIII-ak is elfogadhatóak voltak. AMD oldalon meg Duron, és Athlonok. VGAban meg GeForce 2, GeForce 3, de futottak még kategóriában a TNT2 is.
Ezernyi veziós gépet lehetett építeni, és többé kevésbé mindnek volt értelme. -
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari #112293 üzenetére
Duron abban maradt el, hogy 2x nagyobb a savszelesseg a EV6 buszon a chipset es a CPU kozott, mint RAM es a csipszet kozott, azaz a proci "várt" RAM-ra, mert ezek jelllemzoen 100FSB-n haszanlodtak SDR-SDRAM-l.
Kesobb amikor lettek DDR-s deszkak is kaptak egy seggbe rugast azok is, foleg hogy addigra mindenki IS tudta, hogy csuklobol viszi a 10k-ba kerulos Duron 600 is 8-900MHz-t, csak az FSB-t kell ehhez 133 ill.150MHz-re atallitani.
-
válasz
frescho #112296 üzenetére
Majdnem vettem egy 600X-et egy 5-ösért a napokban.
Volt fent egy szép. Rám is írt haverom hogy rámegyek-e, na mondom, kell is meg nem is (túl sok vacak szindróma), ha nem megy el aznap estig, megveszem.
Elment. Kicsit bánom. De hát van 770-em, hasonló képességű gépek, csak a 600 jobb form factor. -
válasz
Pikari #112299 üzenetére
MMX és K6 mellett találtam minden félét meg a keveréküket, de a 125W elég keskeny volt. Upgrade-nél voltak meglepő dolgok amikor ATX-nek nézett ki, de mégsem az volt a cucc, mert a gomb nem nyomógomb volt, hanem kapcsoló a kamu ATX-ben.
Le voltatok maradva, a Celeronra váltás felénk 98-99-ben történt. Akinek nem futotta rá, az K6-ot próbált hergelni a gépbe.
-
envagyok
veterán
válasz
Yutani #112243 üzenetére
Nagyon félreértetted, amit írtam.
Semmi gondom az Athlonnal, srm a cerkával, hisz azok 2000 előtt jöttek ki.
Úgy értettem, hogy 2000-2002 között mind intel, mind amd vonalon megtorpant a fejlődés, olyan érdekességmentes volt az az időszak.
Intel belekavarodott a p3tua/p4 vonalba, először a p4 nagyon gyenge és lassú volt, AMD fejlődése is lelassult.
Tehát a 99-es p3 és Athlon érdekes, de nincs késztetésem pl egy 2002-es p3-ast összerakni, 2001 is érdektelen, 2002 decemberi p4 ht 3.06 ami már izgalmas. vagy egy 2000-2002 AMD konfigot építeni a Slot A Athlonom és a 2003-as Athlon XP 3200+ közé.2000 végére még van egy p4 konfigom, de azt csak a s423 és rdram miatt építettem meg, illetve egy dual p3 1.4s tua voodoo5-el, de ott is a dual proci és a dual gpu volt a hívószó
2001-re dual Athlon XP van tervbe véve még, de ott is a dual proci miatt lenne izgalmas esetleg rage furyval. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #112289 üzenetére
Azért itt a gyenge CPU mellett neked sokkal több RAMod meg jobb VGA-d volt. Én ennél a korszaknál azért később csatlakoztam a PC világba (1999-ben lett saját gép, a 366-os Celeronnal)
Én akkor jöttem rá igazán a RAM jelentőségére, amikor 64MB RAMról downgradeltem 32MB RAMra '99 őszén. Na azt nagyon észrevettem. Aztán mikor 2000 áprilisában 32MB RAMról 96MB-ra ugrottam.
A saját CD író korszak nekem már 192MB RAMmal jött, de kölcsön írókkal írogatás már volt 96MB RAM mellett is.
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3227, 91% Akkumálátor
- Apple iPhone 16 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U904 - i5-4G I 10GB I 256SSD I 14" QHD+ I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G3 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest