- sidi: SBC, avagy ipari számítógép ISA kártyán
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 17 – Nyári töltöttkáposzta
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gilfoyle: 23 éve itt...
- PSti: "Új" VGA kártya jelent meg: Gainward GeForce RTX 3060 Python II OC
- kenand: Intel NUC 5i3RYK (Core i3-5010U) házbővítés 2db SSD (HDD) befogadására
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
sidi
aktív tag
Köszi, jó ötlet, annyit fűznék hozzá, hogy összesen 8 MB RAM-ot kezel, 4 bank együtt, aminek fele van csak az alaplapon, vagyis elméletileg csak 4 MB lehetne, de azt nem néztem, hogy be van-e kötve az IC 5. lába, ami lenne az A9 cím.
Az 50 pines bővítőre viszont mindegyik bank ki van vezetve, azzal megoldható lenne 8 MB is, de másképp van kötve egy 8 MB-os 72 pin modul, azon közösítve vannak vezérlő jelek, itt viszont nem.64kx4 memória IC-hez láttam már ilyen átalakítót az egyik Hercules kártyámon... [kép]
-
sidi
aktív tag
Dip20 tokozásban alig gyártottak 1Mx4 FPM DRAM-okat, de valami ilyesmi kellett volna neked, és akkor a gyártást meg tudtad volna "spórolni":
AAA4M204P-05 Integrated Circuits NMB TECHNOLOGIES CORP | AAA4M204P05 | Quest ComponentsBár nem tudom mennyiért adnák, ki sem merik íni, valószínű horribilis összegért, ÉS MÉG VAN BELŐLE 10 db(!).

Csak kíváncsiságképpen kerestem rá V53C104HP45 256Kx4 45ns FPM DIP20 DRAM-okra. Jött is a találat, volt még 8 db belőle, 50USD/db áron. +szállítás, +vám, +áfa.
Akinek 6 anyja van, az sem fog ennyit kifizetni. Inkább akkor jön a soj20(26)-dip20 adapter projekt.S ha még tovább kell bővíteni a gépet, akkor az alaplapon lévő 8x dip20 foglalatba soj20(26)-dip20 adapter pcb-vel további 8M paszírozható. Én ezzel próbálkoztam volna első körben.
A SIMM72 is jó választás, mivel úgy lett kialakítva (esetedben szerencsére), hogy a 32bit-Single-Rank az valójában 2db 16bties, a #RAS/#CAS vonatkozásában egymástól független DRAM Bank.
Egyébként teljesen természetes volt abban az időben, hogy a 386-os gépek azonos címtartományú DRAM-okat szerettek kezelni, eltérő méretűek esetén a kisebbik méret volt a mérvadó.
Akkoriban nagyon jellemző volt a Bank-Interleave opció, amivel számottevő volt a RAM sávszélesség növekedése, és azzal viszont az EDO nem volt kompatibilis. A kezdeti 486-osoknál volt Bank Interleave, de a System Controller funkcióbővítések és lábszámhiány miatt a Bank Interleave-ről letettek. PcChips m912 486 alaplapban az EDO gond nélkül működik. Jobb 486-os gépek ezt az Interleave funkciót megtartották, illetve egyes gyártók a 486-os korszak végén újra felelevenítették.
EDO -> FPM : #CAS -> #OE
Aki ismerte a dörgést, ezt csinálta. Egyszerű trükk. De azzal számolni kell adott esetben, hogy ez a megoldás duplájára növeli a #CAS vonal kapacitív terhelését, ami sebességhatár csökkenést eredményezhet. De ez a 386-os korszakban egyáltalán nem okozott gondot.A lényeg, hogy a bővítés sikeres lett.
Köszi, jó ötlet, annyit fűznék hozzá, hogy összesen 8 MB RAM-ot kezel, 4 bank együtt, aminek fele van csak az alaplapon, vagyis elméletileg csak 4 MB lehetne, de azt nem néztem, hogy be van-e kötve az IC 5. lába, ami lenne az A9 cím.
Az 50 pines bővítőre viszont mindegyik bank ki van vezetve, azzal megoldható lenne 8 MB is, de másképp van kötve egy 8 MB-os 72 pin modul, azon közösítve vannak vezérlő jelek, itt viszont nem. -
csicsy70
csendes tag
Dip20 tokozásban alig gyártottak 1Mx4 FPM DRAM-okat, de valami ilyesmi kellett volna neked, és akkor a gyártást meg tudtad volna "spórolni":
AAA4M204P-05 Integrated Circuits NMB TECHNOLOGIES CORP | AAA4M204P05 | Quest ComponentsBár nem tudom mennyiért adnák, ki sem merik íni, valószínű horribilis összegért, ÉS MÉG VAN BELŐLE 10 db(!).

Csak kíváncsiságképpen kerestem rá V53C104HP45 256Kx4 45ns FPM DIP20 DRAM-okra. Jött is a találat, volt még 8 db belőle, 50USD/db áron. +szállítás, +vám, +áfa.
Akinek 6 anyja van, az sem fog ennyit kifizetni. Inkább akkor jön a soj20(26)-dip20 adapter projekt.S ha még tovább kell bővíteni a gépet, akkor az alaplapon lévő 8x dip20 foglalatba soj20(26)-dip20 adapter pcb-vel további 8M paszírozható. Én ezzel próbálkoztam volna első körben.
A SIMM72 is jó választás, mivel úgy lett kialakítva (esetedben szerencsére), hogy a 32bit-Single-Rank az valójában 2db 16bties, a #RAS/#CAS vonatkozásában egymástól független DRAM Bank.
Egyébként teljesen természetes volt abban az időben, hogy a 386-os gépek azonos címtartományú DRAM-okat szerettek kezelni, eltérő méretűek esetén a kisebbik méret volt a mérvadó.
Akkoriban nagyon jellemző volt a Bank-Interleave opció, amivel számottevő volt a RAM sávszélesség növekedése, és azzal viszont az EDO nem volt kompatibilis. A kezdeti 486-osoknál volt Bank Interleave, de a System Controller funkcióbővítések és lábszámhiány miatt a Bank Interleave-ről letettek. PcChips m912 486 alaplapban az EDO gond nélkül működik. Jobb 486-os gépek ezt az Interleave funkciót megtartották, illetve egyes gyártók a 486-os korszak végén újra felelevenítették.
EDO -> FPM : #CAS -> #OE
Aki ismerte a dörgést, ezt csinálta. Egyszerű trükk. De azzal számolni kell adott esetben, hogy ez a megoldás duplájára növeli a #CAS vonal kapacitív terhelését, ami sebességhatár csökkenést eredményezhet. De ez a 386-os korszakban egyáltalán nem okozott gondot.A lényeg, hogy a bővítés sikeres lett.
-
sidi
aktív tag
Imádom az ilyen HW, "mit lehet kihozni a helyzetből" bővítéseket. (látom 486-ban is 40Mbyte)
Processzor csere esetleg?
386SX-ről
- Tx486SXLC2: 8KB cache, clock doubling (20, 25, 33MHz input) for 40 to 66MHz parts.
- IBM 486SLC: 16KB cache, 33MHz.
- IBM 486SLC2: 16KB cache, clock doubling (25, 33MHz inputs) for 50 and 66MHz parts.
tx486sxlc2 50
De jobban nem néztem mi kompatibilis
[link]
[link]
[link]Örülök, hogy tetszett és a 486-os memóriabővítés is.
486SLC2-re gondoltunk mi is, de sajnos nem találtunk,
illetve van egy ami lábatlan lett: IBM 486SLC2 processzor
Sajnos nem volt hőlégfúvóm és anno az ezredfordulón nem is tartottam értékesnek.
Egy sima 486SLC sem könnyen beszerezhető, de amiatt nem kockáztatnánk a foglalatot.
Különben is megsúgom, hogy Ákos barátomnak van egy Toshiba T5200 [link]
Ez eredetileg 386DX-20 Mhz volt...
tettem is bele 486DLC procit, amiért külön köszönet petiba85-nek. [kép] - felső páros került bele, a másikat meghagytuk másnak.
Egész jó lett, landmark 486DLC esetén nem jól méri az órajelet, igazából 20 Mhz-en jár,
nem vettem fentebb, mert csak 20 Mhz-es a 82385 cache vezérlő is a gépben,
de így sokat is számít. (A másik érték pedig csak egy viszonyítás 286-hoz képest.)
386: [kép] [kép] 486: [kép] és még [kép] [kép] -
angyalpc2
aktív tag
Imádom az ilyen HW, "mit lehet kihozni a helyzetből" bővítéseket. (látom 486-ban is 40Mbyte)
Processzor csere esetleg?
386SX-ről
- Tx486SXLC2: 8KB cache, clock doubling (20, 25, 33MHz input) for 40 to 66MHz parts.
- IBM 486SLC: 16KB cache, 33MHz.
- IBM 486SLC2: 16KB cache, clock doubling (25, 33MHz inputs) for 50 and 66MHz parts.
tx486sxlc2 50
De jobban nem néztem mi kompatibilis
[link]
[link]
[link] -
ViZion
félisten
-
sidi
aktív tag
Jaja, de sajnos nem jött össze, hogy 5 MB legyen, mert a chipset nem támogatja a különböző modulokat és csak 4 MB lett összesen, így a Doom pont nem indul el.

Samsung Deskmaster 386s/20n gépen sikerült összehozni 5 MB-ot 8 simm sockettel.
Doky586: köszönöm, leginkább ami számít, hogy lett kiterjesztett memória,
a mérete már kevésbé, de az is dob még rajta egy kicsit, főleg Win 3.1 alatt. -
Sirus86
aktív tag
Anno megoldottam (mar nem tudom, hogyan), kb elertem 1-3 FPS-t 640*480 alatt
-
petakpa1
őstag
Pl a Doom
.Anno 93-ban pont amiatt nem tudtam játszani vele, mert 386SX-33 pro is gépem volt 2MB rammal.
A DX40 4 MB-tal már nem jött ki a keretből, memória bővítésről, majd Doomozásról igy csak álmodozhattam anno. Mondjuk SX-en valszeg nem is lett volna nagy élmény
. -
Doky586
félisten
Az elektronikai felújítási munka nagyon szép, ügyes munka de kíváncsiságból megkérdezném: mi használja ki azt a 'rengeteg' RAMot ezen (és a többi bővített) régi gépen???
-
Viktor S
csendes tag
Szuper írás, szuper mókolás!
-
sidi
aktív tag
Valóban, az ki is maradt, de valószínűleg sejthető, hogy kerestünk manulat a géphez, de nem találtunk, pedig jól jött volna a csatlakozó kiosztás. Ellenben a Toshiba-hoz megvan még, amiről az előző blogban írtam. Chicony gép esetén tényleg ki kellett találni.
-
CYBERIA
őstag
Hát vannak itt olyan dolgok, amikkel én már nem találkoztam. Nem semmi dolog így kitalálni a dolgokat egy ilyen régi géphez. 👍🏻
-
sidi
aktív tag
Így van, egy remek gép a számítástechnika egy csodás korszakából,

amikor még csak azt csinálta a számítógép amit a felhasználó akart.
Nekem is 386SX volt az első gépem, pont említettem is a blogban.
2 MB jellemző volt akkoriban, alaplaptól függően 4 vagy 8 memória foglalat félig feltöltve 2 x 1 MB vagy teli 8 x 256 kB volt benne, egyeseknek csak 4 x 256 kB, utóbbi vagyis összesen 1 MB már kevésnek bizonyult és kompromisszumosan lehet csak használni. -
Sirus86
aktív tag
Retro gépen korabeli programokat és játékokat lehet futtatni, nosztalgiázni,
anno 386SX-en már volt kiterjesztett memória, ez itt nagyon hiányzott,
bővítés után már a Win 3.1 is szépen megy rajta, DOS-on is bizonyos esetben sokat számít ha a programokat nem csak az alap 640 kB RAM-ba töltheted.Tehat valos felhasznalas volt adott. Nekem 386SX volt az elso, es ha jol emlekszem 2 Megabyte ram. Volt egy feelingje azoknak a gepeknek.
-
sidi
aktív tag
Retro gépen korabeli programokat és játékokat lehet futtatni, nosztalgiázni,
anno 386SX-en már volt kiterjesztett memória, ez itt nagyon hiányzott,
bővítés után már a Win 3.1 is szépen megy rajta, DOS-on is bizonyos esetben sokat számít ha a programokat nem csak az alap 640 kB RAM-ba töltheted. -
Sirus86
aktív tag
Elismeresem! Egy nagyon amator kerdes: Ezeket a gepeket mire hasznaljak az emberek, hiszen inkabb eszmei erteke van, mintsem gyakorlati. Igy a memoria bovitest en inkabb hobbi celkent tekintenem, mintsem valos igenykent.
-
petakpa1
őstag
Csatlakozom hcl-hez. Ilyeneket olvasgatni járok erre az oldalra. Hatalmes respect a kitartásodért és munkádért!
-
sidi
aktív tag
Köszönöm.
Úgy látom hcl-nek és Neked is igazad van, hogy hiánypótló írás lett ez itt.Ennek előzménye egy Toshiba szintén gázplazmás gép memóriabővítése, bár az egyszerűbb volt, de nem könnyű és ott is csak akkor csináltam meg a módosítást, miután értettem is, hogy mit csinálok, egy ilyen öreg és ritka gépen nem kötözgetek enélkül.

Toshiba engem március óta foglalkoztatott, több részletben volt rá lehetőségem.
Chicony ehhez képest időben hamar összejött, ellenben annál több munkával. -
vrob
aktív tag
+1 a dicsérő szavakhoz, nagyon alapos munka. Jó olvasni az ilyen írásokat.
-
sidi
aktív tag
-
SShadow
aktív tag
Egy igazi Géniusz vagy semmi kétség ennyi munkát kevesen fektettek volna bele!Igényesen lett megcsinálva szerintem.
-
sidi
aktív tag
-
Vesa
veterán
Csak annyit írnék ehhez, hogy hatalmas Respect!
-
sidi
aktív tag
-
iday
aktív tag
Bakker.
LT3400 gépem van, és is néztem a memória bővítést, lyukra futottam pont mint te.
Neked viszont most van több nyákod is.
-
sidi
aktív tag
-
hcl
titán
Szép munka, még akkor is, ha "csak" drótozás
Ilyen öreg géphez félve nyúlnék 
BTW végre vannak valóban a Logoutra való bejegyzések is, amikben emberek alkotnak is valamit, nem csak unboxolnak

Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Renault, Dacia topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Milyen okostelefont vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- BMW topik
- Építő/felújító topik
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- E-roller topik
- További aktív témák...
- G.Skill Ares F3-1600C9D-8GAB 8 GB (2x4 GB) DDR3-1600 MHz KIT memória
- Fehér Gamer PC Ryzen 5 5500 / RTX 2060 Super 8GB / 16GB 3600MHz / 512GB NVMe / Új Ház
- XBOX Series X 1tb Robot White - 3 év garancia
- Nagy Nintendo Switch csomag (2 Pokémon játék+Zelda+Animal Crossing
- HP ProBook 430 G5 / 13,3" FHD / i5-8250U/ 8GB DDR4 / 256GB SSD / W11
- GTA 6 előrendelés !! Standard: 26.990 Ft ! Ultimate: 34.990 Ft !
- ÚJ Lenovo IdeaPad Slim 3 - 15.3" WUXGA - Snapdragon X X1-26-100 - 24GB - 1TB - Win11 - Garancia
- FÉLÁRON! ÚJ/bontott 16" ProBook 4 G1AH Ryzen 5 220 16GB 512GB FHD+ GAR: 1év bővíthető
- iPhone 11 Pro Max 256GB (3 Hónap Garancia) - Felújított
- AKCIÓ! MSI SUPRIM X RTX 3070 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel

.
.

Úgy látom hcl-nek és Neked is igazad van, hogy hiánypótló írás lett ez itt.