- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Okos Otthon kezdőknek
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- old rocker: Mindennapi reklámjainkat ne add meg nekünk ma...se holnap.
- moonlight115: Privát, oh!
- bambano: Bambanő háza tája
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Dany007: Kiakasztó frissítések
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
3shae #106399 üzenetére
Látszik GPU-Z-nél mindkét GPU? Mindkét 8 pin tápcsati rendesen rá van kötve?
Amúgy nvidiának az egy rohadt jó GPU-ja volt, GK104. 660Ti, 670, 760, 770...
Maga a 690-es is egy jól mégépített kártya, egyetlen gond az volt vele hogy csak 2x2Gb vram van rajta (van ugyan 2x4Gb-os de ritka). Nekem is volt egy régen.
Tápegység nem okoz olyat hogy nem megy az SLI mód, ha túlterhelsz egy tápot akkor lekapcsol (márkás táp esetén). -
3shae
aktív tag
Van nálam egy GTX690 fenevad. Mondom teszek vele egy próbát, sajnos a specifikációban megjelölt 600W minimum tápegységgel nem rendelkezem. 550a legnagyobb. Okozhatja ez azt, hogy az nvidia beállításoknál fel sem tűnik (nincs ilyen opció) az SLI aktiválása? Úgy tudom kártyán belül sli technológiával működik a kártya. A tesztprogramok lefutnak, de pl 3dmark11 3xxx pontot ad, és azt írja hogy GTX690 x1 nem ír két GPU-t.
-
3shae
aktív tag
válasz
DarthSun #106397 üzenetére
Tegnap egy Gainward 650TI-t kellett ráncba szednem, érdekes módon a ventilátor belelógott a bordába, és kellemetlen hangot adott - illetve enyhén szorult is ezáltal.
Rájöttem hogy a hűtés el lett távolítva, de a 4db kis gyűrű alátét nem lett visszarakva (ami elemeli a bordától a ventilátort tartó keretet) ezert belelógott a hűtőbordába. Egyébként a csavarmatrica meg fent van..
-
Rendeltem padokat random, 0.5, 1, 1.5mm vastagságban +MX4- et. Megpróbálok pár melegedő félretró videót javítani, ha mondjuk nem a hőcső xar. Bár azt sem tudom hogy kell ezeket szétszedni, régebben egy HD6850- re néztem mint a vettmalac, még a burkolatot sem tudtam hogyan kell levenni
-
jokeph
nagyúr
válasz
FoxiestFox #106381 üzenetére
végtelen +1-ig.
Amúgy igen, a netezés zsibbadt le itt is. -
Pista0001
addikt
válasz
frescho #106392 üzenetére
Jól visszájára fordult. 2006-2008. körül még a P3-ak mint netezős gép futottak az aprón meg a "közbeszédben", de ahogy a Fb meg a Yt kinőtte magát, már nem lehet elbliccelni. Azóta se kell erős gép, de korszerű kell legyen, hogy ne erőből kelljen dolgoznia, hanem hw skillből.
Ezt már inkább KROK640-nek:
Egykicsititt bukik a fejleszthető gép elmélete is. Nincsenek már belépő szintű VGA-k feature upgrade-hez, a középkategória meg annyiba kerül, mint a korszerű belépő szintű alaplap+proci+ram, amivel egyben az IGP és az esetleges dedikált részegységek révén megvan a HW-es támogatás mindenhez. Nincs mese, olcsóbb teljes platformot cserélni. És ezzel el is jutottunk a minigépek, USDT és SFF brand gépek létjogosultságához, nincs értelme a batár nagy DIY gépnek, ha a júzer nem játszik PC-n. Netezésre, office-ra, tartalomfogyasztásra ezek is jók, ha elavulnak/elavultatják őket, nem is lenne értelme fejleszteni, mert nincs mivel. Hozzáteszem, amíg voltak olyan VGA-k, amik erre a fejlesztésre jók voltak, azokból jellemzően volt belépő szinten 1 slotos LP, tehát megint rendben van az SFF.Mindennek megvan a helye, a nagy DIY gépek a gamerek (és egyéb teljesítményigényes felhasználók) asztalára vagy az alá valók, máshol nincs értelmük. A brand géppel support és kimagasló megbízhatóság jár, többnyire jól megtervezett konstrukciók, csendesek. Ha többen hajlandóak lennének ezt megfizetni, sokan jobban járnának. Kivéve persze azok, akik maszekba' gépeket raknak össze és menedzselnek a környezetükben...
-
válasz
KROK640 #106384 üzenetére
Itt inkább a hangsúly azon volt, hogy mindenre költenek, csak a nénire nem.
Erős gép annak kell aki játszani akar. Oda kell a kraft és nem értik, mert ez csak játék. Itt más a stájsz. A youtube/fb és társai memóriát és videó gyorsítást kérnek a CPU egy szinten túl mellékes. Igaziból egy mobilra kötött monitor is elég lenne neki, mert a mobillal csak az a baja, hogy nem látja rendesen. Tabletet meg elkavarta, hetekkel később került elő a díszpárnák közül
Engem nem érint ez a 3 év múlva mire emlékezik, mert én nem árulok. Sőt örülök, ha nem jönnek, így nem eszik az időm és energiám. Nem is értem a történeteket, hogy minek szívatod magad a sok idiótával. Látod Pikari is leépítette a vérszívókat.
A sok gép üzemeltetés azért érdekes, mert akkor láttad volna, hogy milyen alacsony a hibaarányuk időre vetítve. Ritkán döglenek meg, ami jellemző az a csöndes végelgyengülés. Amúgy én csináltam nagyon régen sok tucat SFF P3-ból load test farmot, ma már ahogy rendes emberhez illik rackes cuccok vannak itthon is, szépen elférnek 42U-n.
-
-
Hosssszu
őstag
válasz
FoxiestFox #106388 üzenetére
Ha esetleg csalni akarsz. Persze nem tudom hogy mennyire működik: [link]
-
-
-
Hosssszu
őstag
válasz
FoxiestFox #106383 üzenetére
Szia!
Én nagyon régen ahol dolgoztam, ott OS2/ volt bizonyos gépeken.
Sajnos érteni nem értek hozzá, de mintha lett volna hozzá valami "Bonus pack", vagy valami ilyesmi cucc. Hátha megtalálod valahol és az hátha segít a dolgokon. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #106380 üzenetére
Igen, a VGA miatt gondoltam, hogy brand.
Akinek eladtam a Phenom 9500-at, az 6GB RAMmal és HD4890-el használta/ja mai napig is, azt viszont tudom, hogy évek óta nincs netre kötve (mivel nincs internetje az illetőnek), így egy régi Win7-el még ma is használhatónak tűnik offlineban. -
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #106379 üzenetére
" A drága gyerekeinek utazgatásra és új autóra telik, de egy gépre már nem" - Ez annyira ismerős ...
Sőt, az átlag emberre még abszolút igaz is. De különösen az utóbbi pár évben tapasztaltam. Wellness hétvégére meg nyaralásra százezrek, meg új autóra milliók sem drágák, de amikor egy gépet kell venni, akkor AAA címes gamer gép 50-100 ezerből az elvárás, és ebbe a munkadíjad is legyen benne!
Nem azt mondom, mert régen is megvolt ez a réteg, de a határ kb ugyanez volt, és 2002-2003 körül amikor 60-70 ezer ft-ból volt 1200-1400-as Tualatin Celeron, 256-512MB RAMmal, meg GeForce 2/4MX400-al, amin akkoriban kb minden játszhatóan ment, akkor ezt a feltételt könnyebb volt teljesíteni, pláne, hogy akkoriban netto nagyker áron jöttek a cuccok, így az árazásom meglehetősen kedvező tudott lenni, még a munka díjammal együtt is.A másik amit észrevettem, hogy az embereknek, (különösen a nem hozzáértőknek) stabil, erős, és jól bővíthető gép kell. Amikor azzal kezdem, hogy jajj VGA-t cserélni kéne, de akkor már tápot is mellé, netalán egy drágább lap/proci, akkor annak nincs jó üzenete, hogy a fél gépet cseréltetni akarod vele, és azt mondja, hogy hagyjuk. 3 év múlva meg vesz újat mástól, és úgy emlékszik rá, hogy 3 évig szívott a tőled vett géppel, az, hogy ő volt zsugori, és előtte 2-3 évig jó volt már nincs meg neki.
Ezért nekem mindig fontos szempont volt mind saját, mind ügyfél gépnél a jól bővíthetőség, és a jó alap.
Szerencsére az Intel a 2010-es években erősen kezemre játszott, hiszen egy pl 2nd gen I5 és 7th gen I5 között nem volt akkora különbség, hogy megérje platformot váltani miatta, némi olcsó DDR3-al, és jobb VGAval megtömve az előbbit, ugyanúgy elment mint mondjuk 4th vagy 6th gen társa."De láttál már olyan helyet ahol tucatjával, százasával, esetleg ezresével használnak brand gépeket? " - azzal kezdtem, hogy otthonra, nem sok értelme van. Azért nem sok olyan átlag user otthont láttam, ahol százával vannak erősen hasonló paraméterű gépek
-
Más.
Elkezdtem ismerkeni az OS/2-vel, ért ehhez itt valaki?
Ezidáig az állás: natív kijelzőfelbontás van, GUI acceleration nincs, hang van, DOS prompt működik, MIDI nem.
DOS játékokkal és 16 bites Windows programokkal még nem próbálkoztam, majd ha több időm lesz.
De első körben a 2D gyorsítást kellene megoldani, és a MIDIt, hogy lehessen DOS gémelni. -
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #106381 üzenetére
A javascript gyilkolja az egesz webet.
-
válasz
jokeph #106380 üzenetére
Jó de az C2D már 5 éve is tizenéves volt, mégis, meddig kellene használhatónak maradnia?
A böngészők és weboldalak komplexitása szállt el sajna, és a netes videók kaptak újabb kodekeket, ettől eltekintve szerintem példátlan, mennyire jól helyt tudtak állni a C2D procik.
Tavaly év elején még napiztam én is, és nem azért cseréltem le, mert ne ment volna pattogósan a sokat szidott Windows, mert az ment mint a szél, hanem a netezés folyamatossága esett be az alá a kritikus szint alá, amit már nem szerettem volna tovább napizni.Az a proci ami Win alatt kevés netezni, Linux alatt is kevés lesz.
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #106376 üzenetére
Egyáltalán nem Brand gép, a VGA-t leszámítva, az tényleg Brand gépből származhat.
Normál ATX házba került, Phenom X4 első szériás CPU-t váltott le, volt benne ugyan 4*2 GB DDR2 RAM, de HDD-vel. Iszonyat lassú volt már a W10 miatt is, de hát W10 a minimum ugye már a web felé értelmesen (windowsban mérve).
Persze, egy SATA SSD megdobta volna, de utána a Phenom I lett volna a korlát, arra várt volna minden, még HDD mellett is nyélen járt sokat, pláne frissítéseknél. W7-el az egy jó gép volt sokáig.
A GTX 745 (dupla slot, low profil és bloweres és halk) egy 8800GTS-t váltott - ez félig dög sajna, egy kimenet kuka, másikon is csak lila/rózsaszín minden, meg hát véresen kevés is ha normálisan menne akkor is.No igen, az avultatás az megyen.
A mobil C2D 9300T (2,5 GHZ) még úgy 5 éve egész fürgén vitte a böngészőt, mostanra csak nyöszörög.(W7+SSD, 4 GB RAM)
-
válasz
KROK640 #106376 üzenetére
Az eddigi szaggató 480p helyett alapjáraton viszi a 1080p-t. Ahhoz kelleni fog pár codek váltás, hogy ezt már ne vigye. Linux alatt a VP9-et is részben hardverből dekódolja, tehát nem a CPU dolgozik tisztán, Win alatt ezt valahogy nem sikerült megoldani. Ami jó, hogy a HEVC-et teljesen viszi.
Ezen nem lesz windows és kikényszerített avultatás. Eleinte kérte, de én nem vagyok hajlandó rendszeres reinstallra az elkattintgatott dolgok miatt. Az egy szem böngésző ki van pinelve a shutdown gomb mellé, de már azt elpakolni sincs joga máshova
Aztán majd meglátjuk, 6-8-10 év múlva ha még él a néni, akkor kap valami modernebbet. A drága gyerekeinek utazgatásra és új autóra telik, de egy gépre már nem. A C2D is selejtezésből lett 10 évvel ezelőtt. Az 1600x900-as monitor most is marad, az egész jó.
Azt is elmondhatod, hogy az első pár évben használtál rendes retró gépet, nem csak ezeket a mai Windowsos szutykokat. Számtech boltban lehet, hogy igazad van. De láttál már olyan helyet ahol tucatjával, százasával, esetleg ezresével használnak brand gépeket? Ezek nem gyorsak, nem bővíthetők és évekig elmennek, ha nem ütik agyon őket. Ha mégis, akkor gyorsan és az apróról olcsón cserélhetőek.
Közben leteszteltem ezt a konvertert is. A képe olyan amilyen. Egy chippel oldottak meg mindent, van egy headernek hely a PCB-n, jó lenne tudni, hogy az vajon I2C vagy valami más és mit lehet állítgatni. Sajna adatlap nincs az IC-hez, így marad olyan amilyen. Nem jó, de ez jobban fogja bírni a brszk-t, mint a CRT-k.
-
KROK640
nagyúr
válasz
FoxiestFox #106375 üzenetére
Nekem egy 10400F mellett tökéletesen elvan. Az kb 10%-al gyorsabb a Ryzen 2600-nál, tehát szerintem megpróbálhatod. Legfeljebb ha mégis kevésnek érzed, ráérsz azután CPU-t cserélni. A Ryzen 5800X3D tuti elég lesz hozzá
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #106363 üzenetére
Mondtam, hogy bizonyos helyzetekre jók, de nem feltétlenül pont erre. Ok, idős embernek C2Q után atomvillanás, még most : De a böngészés és a videózás az aminek kb a leggyorsabban növekszik egy ideje a gépigénye. Gondolj csak arra, hogy 20 éve, 2004-ben, egy fél nyarat egy Pentium 133-assal és 128MB EDO RAMmal (ami ekkor ehhez bőven overkill volt) meg egy 512KB-os VGAval húztam ki böngészéssel --- ez a gép ma a google.com -ot se nagyon tudná behozni, vagy ha azt igen, a találatokat méár nem tudná megjeleníteni -- manapság pedig aki böngészik is 8GB RAM és SSD kb a minimum.
Na most amikor az oldalak és a videók gépigénye megnövekszik (ha csak nem a szent CRT + SD formátum szekta tagja, akkor előbb utóbb FHD, 1440P, 2K, 4K ide is beszivárog) a gépet viszont nem tudja, ehhez szinten tartani. Amikor 10 év múlva (6th gen, VS leálló Win 10 támogatás? Hamarabb lesz az), egy jó proci cserével, némi extra RAMmal és (most a hasamra ütök) a GT1030 2GB - addigra filléres - RTX3060 12GB-ra cserélésével a gép kaphatna még 10 évet, ehelyett a kukában landol, mert egyetlen használható része sem lesz.Ez persze csak az én meglátásom, 27 éve foglalkozva napi szinten számítás technikával (ebből 10 évet aktívan PC-s boltban lehúzva, sok évet meg emellé még magán szervízesként) természetesen a tévedés lehetősége benne van, de eleddig nem sok jót tapasztalatam ezekről.
Ennek ellenére tök jó, hogy vannak akikre rá lehet sózni ezeket a gépeket, és nem e-hulladékként végzik.
#106364 jokeph : ez valami Brand gép lenne?
GTX745 XD -
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #106362 üzenetére
Igen, a HD8450-et kellene lecserélni. Ehhez képest a K2200 is jó tipp, köszi.
Az RTX3060 12GB pedig nagyon jó kártya, erősen ajánlom, FHDhez mindenképp. Én alapból RTX és DLSSS nélkül használom mindenhez,de ha ezt a kettő egyszerre bekapcsolom akkor is kb ugyanannyi FPS van. (amennyit az RT elvesz annyit ad a DLSS).
-
válasz
Köszi, ez még beleférhet, bújok kicsit bencheket.
-
ityam
őstag
válasz
cbmfan #106367 üzenetére
Czo ra rácsatlakozva. Fop38 kinyírta.
Én 2 alaplapot vittem vissza gariba(annakidején) mert meghaltak a fan csatlakozók. Fop38 am volt.
Szerencsére gariba kicserélték mind2x-er. Utána csak molex átalakítóval használtam a porszívó fop 38 at.
Nekem akkor Abit KT7Em volt asszem. Ez idősíkban a te alaplapod környékén van. -
cbmfan
senior tag
szakik, mondjatok nekem okosat! adott egy Asus TUSL2-C lap ami hibátlanul működik, de nincs fesz egyik ventilátor csatlakozóban sem. ezt így hogy?
-
Pista0001
addikt
válasz
Tudnál kérlek írni pár sort, hogy mi az érdemi különbség a különböző Quadro szériák (M, K, stb) között? Az MXM modulokat nézegetem, és a K1200M és az M2000M például némi órajelbeli eltérést nem számítva teljesen megegyezik. Illetve annak tűnik.
-
válasz
jokeph #106364 üzenetére
Ez alacsonyabb cucc. Valami T szerias proci 35W fogyasztassal. A lap is low spec. De ha bekapcsolva felejti akkor sem szamit, annyira csondes es keveset fogyaszt. Igazi celszerszam ami sok embernek boven eleg.
8 bitesekhez rendeltem egy ujabb filleres video atalakitot. Este kiprobalom, bar nem sok bizodalmam van bennuk. Ha megis, akkor orom es boldogsag.
-
jokeph
nagyúr
válasz
frescho #106363 üzenetére
Ismerős fiának ezt adtam át (némi munkáért cserébe, pénzt nem kérek érte, mondtam a szülőkenk):
i5-6600K + Zalman CNPS2X hűtő.
Giga H170 DDR3-as
4*4 GB DDR3L1600
Fujitsu GTX 745 2 GB.
WD 256 GB M2 nVME SSD
Turbót kinyomja magából, és ebben a melegben is max 50 fok a CPU ezzel a slim hűtővel, mellesleg közel néma is. -
válasz
KROK640 #106354 üzenetére
Ezek az egybegépek jók, csak nem arra amire te akarod használni. Sok embernek nincs igénye arra amit felsoroltál. Pont most kapott kedves idős szomszéd kis pénzből egy ilyen Lenovo csodát. 6. gen i5, 4 szál, 8GB RAM és linux Mint. Filléres összegbe került a gép, a rászánt idő több lett volna, ha számláztam volna. Neki a C2Q után atomvillanás, gyerekekkel Facetime-on beszélni, bevásárlást rendelni, sorozatokat nézegetni, recepteket keresni tökéletes. Ha kell RAM, akkor még egy modult bepattintok, de a 2G után ez is előrelépés. Egy SSD bőven elég neki. CPU/GPU csak annyit kell, hogy tudjon ami a facebook videóhíváshoz, youtube videók lejátszásához kell. Mindezt halkan, kis méretben alacsony fogyasztással.
-
válasz
KROK640 #106359 üzenetére
HD 8450 az durván gyenge.
Mondanám azt hogy vadásszatok K2200-ast hátha van 10k alatt, az egy kellemes kártya.
Gyakorlatilag egy 750Ti 4Gb rammal, notimban van GTX960M ami totál ugyan az. Lehet vele Starfieldezni lowon, cyberpunkozni szintén ultra lowon, falout76 játszható.FoxiestFox
3060 12Gb amit vennék, aztán cyberpunk alá van frame gen mod, simán fogja vinni 60fpssel RT-vel is de persze nem totál maxon. -
Ha már nem retro gpu a téma, elkezdtem gondolkodni raytracing képes nvidia kártya vásárlásán, miután látom hogy egyre több retro játékhoz tesznek elérhetővé modderek egyre hangulatosabb RT implementációkat, pl tegnap volt egy NFS underground stream twitchen (tekergessetek bele) és, ugyan elég korai állapotú a mod, már most borzasztó ígéretes.
Ezt így ahogy van rácuppantanám a nagy Eizo CRT-re, 1600x1200 103Hz-en ezzel a látvánnyal nagyon élném a játékot.Mi az a gpu most használtan, ami raytracing képes, az említett felbontásban régi játékokkal ki tudnám használni, újakkal pedig közepes beállításokon élvezhető raytracing sebességet tudna 1600x1200-on?
Mondjuk egy RTX2070 megfelhet erre? 60-70 között mennek most, az tök olcsó. -
válasz
Mondanám a Quadro M2000-est. Az maxwell, modern driver van hozzá. 4Gb ram, egy slotos, táp nélküli. Teljesítményben GTX950-es csak több rammal. Viszont alkudni kell, 15k körül néha ki lehet fogni.
Vagy Quadro P2000 5Gb az kb mint egy GTX1060-as de az már 30eft.
Szóval ha egy slotos kell akkor quadro vonalon nézegetnék. AMD tápcsati nélküli workstation kártyái gyengébbek ilyen fronton. AMD FirePro W5100 van aprón esetleg azt még. (kb HD7790 de 4gb vrammal)
10k alatt K2000-K2200 ilyesmi lehetnek de nem lesz friss mai driver hozzájuk.
Régebben ki lehetett fogni ebayen 30eft-ért Tesla P4-est (GTX1080Ti gpu 8gb GDDR5 (nem X) rammal) tápcsati nélkül az gyorsabb volt mint egy GTX1060 de kevesebbet evett.
Röviden keress quadro kártyát valami újabbat. -
Pista0001
addikt
válasz
Mondjuk inkább, hogy az egy jó alap, nyilván mert a személyes emlék jó volt. A tetanuszhoz is fűződik személyes emlékem, mégse szeretem.
A kompromisszumok egy része nekem vállalható, sőt, inkább izgalmas. 10 liter -> 5 liter inkább már az SFF -> USDT különbség, az MT-k inkább 40 liter környékiek, a full ATX DIY toronyházak már 50 liter felett vannak.
Az SFF Lenovo M93p-mben i5 4570 (nem S, nem T) van, 4×4 giga RAM-mal, dupla széles LP 1050ti-vel. Sokan 3-4-szer ekkora dobozba se tettek erősebb hardvert. A 2010-es ModTecHall-ra építettem egy gépet, a pontos méreteire nem emlékszek, de úgy 20×20×25 centis lehetett, mellettem egy 5×5,25 helyes bazi nagy toronyház volt. Mindkét gép P55 alapú volt, az enyémben i5 760, abban i5 750 volt, mindkettőben 2×2 giga RAM volt, nekem HD5770 volt benne, neki valami ezzel kb egykutya Nvidia. A háza legalább 5-6-szor nagyobb volt, ATX alaplap volt benne a semmiért. Ugyanúgy 2 RAM modul és 1 bővïtőkártya (a VGA) volt benne, mint az én mini-ITX-emben, és még az én gépem volt nagyobb teljesítményű. Kb ekkor döntöttem el, hogy új DIY gépnek már csak mini-ITX jöhet szóba. Emellett az SFF brand gépek is néha pazarlóan nagyok.
Persze az igények különbözőek, bármire ezek se jók. Én is sokat kerestem, mire meglett az M93p (4 RAM slot és hely a dupla VGA-nak), elismerem, hogy nincs sok ilyen. Ha kell a sok vinyó, a nagy hűtőnek a hely, akkor nincs mese, nagyobb gépház kell.
USDT az ultra slim desktop. Az SFF alatti méretosztály.
-
KROK640
nagyúr
válasz
FoxiestFox #106346 üzenetére
Igen, - mint fentebb is írtam - régen gyűlöltem az ilyen kompromisszumokat, hogy vagy sok VRam van, de az lassú fajta, vagy gyors, de akkor meg kevés
Ez ügyfeles gépeknél, de néha saját magamnak is, gyakran állított nehéz döntések elé. Bár én általában a gyorsabbat választottam, mivel az ilyen két verziós kártyák idejében, még a kevesebb VRamos is elég volt általában az akkori címeknek.
Ma meg már egyértelmű a választás : a több VRamos egyúttal az amúgyis gyorsabb, jobb busz sebességű, gyorsabb stb.
Aztán persze ilyenkor is találkozok büszke ügyféllel aki újságolja, hogy vett egy RTX3050-et, 77 ezeres ajánlatom helyett 71 ezerért. Igaz én 8GB-osat ajánlottam annyiért, ő meg 6GB-osat vett, de semmi gond, spórolt 6 ezer ft-ot, és ekkora tételnél ez biztos megéri. Valakinek a szemetet is meg kell venni, ha már elkészítették.
(egyébiránt nem nagyon értem ezt az NVidia féle szűkmarkúan, spórolósan a VRammal dolgot, mikor a kártya egészéhez képest filléres tétel, és a több VRam valódi előnyöket hozna, de egy előnye van : így a játékfejlesztők is kordában vannak tartva valamennyire. És mivel az elmúlt három kártyámat a kevés VRam miatt kellett cserélnem, én nem bánom, ha lassítanak, a 12GB-os RTX3060 még sokáig jó leszpláne FHDhez)
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #106344 üzenetére
Akkor ha jól értem leginkább azért szereted őket, mert személyes emléked van hozzájuk
Én általában spéci L alakú táposakat láttam (1-2 volt amibe normál táp ment, meg is lepett), és általában S vagy T proci kell az újabbakba, a régiekbe normál kivitel ment, de legtöbbször a házba integrált hűtés épp ahhoz a modellhez volt optimalizálva, így a CPU csere necces volt / kiesett a hűtés miatt. RAMból is nagy a szórás, de külön litániát tudnék írni arról*, hogy milyen sok SSF-el találkoztam ami válogatós volt, de olyannal is ami a saját default RAMjain kívül semmit nem evett így bővíteni sem tudtam.
VGA-ból meg ugye egy slotos low profile kell.Nekem ezek a kompromisszumok nem érik meg, hogy kisebb. Pláne, hogy ez egy igencsak kétes előny. Hacsak nem egy kisboltban a pult alá vagy buszon jegykiadó automatának akarod (erre mást szoktak használni), akkor irodába vagy otthon, a kicsisége egy semmivel sem bíró előny, rengeteg hátrányért cserébe. Hiszen azt nem nagyon látom előnynek, hogy (most full tippre mondom) egy 10 literes PC ház helyett, csak 5 Literes a mérete, cserébe a hűtés és a bővítés is egyaránt problémás. Akinek ez tényleg számít, mert olyan kevés helye van, (de tényleg) annak nagyobb szobára/irodára van szüksége, nem kis PC-re.
Onnantól kezdve, hogy nagyobb mint egy átlagos laptop, és nem lehet hurcolni, a mérete már majdnem(!) irreveláns.* Viszont egy négy slotos gépre emlékszem, Zoltán haverom C2Q-ja az, 4×2GB RAMot szerezve bele tudtam bővíteni. Most neki keresnék VGA-t, de nem egyszerű, 1 slotos legyen, ne kérjen plusz powert, minimum 4GB VRam, friss driverek, és mindez férjen bele 10K alá... (egyébként annak a gépnek az érdekessége, hogy mai napig csak egy HDD van benne, nincs SSD-je, mondtam már neki, hogy kellene az is, de mivel csak egy HDD hely van a gépbe, inkább az 1TB HDD mellett maradt, amit mellesleg tőlem kapott. Azért az 1TB-os SSD-k még nálam sem állnak olyan halomban, hogy csak úgy adjak neki egyet. Pláne, hogy az összes M2-es, ami kizárt, hogy menjen C2Q mellett.
Az USDT mi lenne?
-
Yutani
nagyúr
Nekem egy 4650 DDR2 AGP kártyám van, most hirtelen nem is tudom, mennyi RAM van rajta. Egy 3.0GHz Prescott buildben van, Abit IC7 alaplappal, WinXP-vel. Szó szerint örökölt gép, úgy van, ahogy a gazdája megépítette, aki 10 éve már nincs velünk.
Ő ezt használta napi jelleggel 2014-ig, azaz Prescott és WinXP, míg én már 2007-től 2 magos, majd 2012-től 4 magos AMD konfigon voltam. Itt nekem bevillan Pikari és a körülötte lévő emberek, akik még ma is C2D-t használnak fő (ha nem egyetlen) gépként.
-
Fücsök007
őstag
válasz
Pikari #106330 üzenetére
A memóriavezérlő miatt változó, hogy mikortól elég mivel vannak eltérő GPU-k. Az erősebb/újabb GPU szűk memóriavezérlő mellett igényli a GDDR3-at, tapasztalataim alapján inkább 7600GS DDR2 volt az utolsó ahol még nem volt nagy eltérés GDDR3-al szemben, 9500GT-nél és 8600GT-nél már egyértelműen kevés a ddr2. 256-bit mellett DDR2 és GDDR3 variáns csak FX-es kártyáknál volt.
-
Rengeteg verzió jelenhetett meg ezekből. Gondolom nehezen gyűjthető be az összes spec. Nálam a DDR2 Asus 512M van, a TPUP oldalon meg ennek az 1GB verziója.
Tesztje, bár ez kisebb prociórajel mellett futott, mint a HD2600XT, közvetlenül nem hasonlítható. -
Czo
addikt
válasz
Ah, ez az oldal valami katasztrofalisan pontatlan. Mondjuk, nem is ertem, hogy ezen miert csodalkozok.
Van egy ilyenem:
Ezen GDDR3 van, es lathatoan egy VGA es egy DVI dugo. Techpowerupon nincs csak 1 fajta HD3650 AGP, azon is 2 db DVI van, es DDR2. De, ezen semmi meglepo nincs, mert a gyarto sem tudja, hogy mikor es mit arul
- 2008 oktobereben, meg csak 1 fajta 3650 AGP volt, az GDDR3 es 2db DVI [link, link]
- 2008 decemberere lett ketto fajta 3650 [link], az egyik ugyonaz, mint az elobbi, azaz GDDR3/512/dupla DVI [link], a masik pedig mezei DDR2 chipeket kapott [link]
Eddig, ebben semmi fura nincs, hiszen, ahogy telt az ido, jott meg 1 fajta kartya. A furcs dolog, ezutan kezdodik
- A 2011-es listajukon (nem talaltam kozteset) szinten 2 fajta kartya van [link], az egyik az a korabban is letezo DDR2-es 3650-es a ketto darab DVI kimenetevel [link], a masik viszont egy olyan GDDR3-as peldany, amin egy VGA es egy DVI csatlakozo van [link], nekem ez a fajta kartya van. Ami itt nekem fura, hogy eltuntettek a 2 DVI-os verziot az oldalrol, mintha soha nem is letezett volna. -
Pikari
veterán
válasz
Érdemes lenne ezeket letesztelni, elég ritkán tesztelik le a különféle középkategóriás kártyák eltérő variációit, inkább csak a csúcskártyákra (vagy az extrém low endre) vadásznak a gyűjtők, és azokat tesztelik. Persze a valódi felhasználás a kettő közötti kategória volt, ami meg pont hiányzik a tesztelők repertoárjából.
-
válasz
Pikari #106345 üzenetére
Ilyen, kép alapján pont ilyen, DDR2-es fajta.
Viszont ha jól emlékszem, az enyémen volt egy rakás memória, 512MB vagy 1GB vagy ilyesmi, de ilyet nem találok.
Az biztos, hogyha feleannyi vram lett volna rajta, de az legalább gddr3, jobban jártam volna.
De akkor még noob voltam ezekhez, újonnan vettem, egyik legolcsóbb volt a DX10-es kártyák között akkor, "középkategóriában". Gondoltam sok ram az biztos jó -
Pikari
veterán
válasz
FoxiestFox #106335 üzenetére
melyik fajta? 2600ból van jó néhány féle iteráció
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #106340 üzenetére
Megbízhatóak, kicsik, ez már nem rossz. Az SFF-ekbe inkább LP VGA kell manapság. Kb P4 korszakból láttam utoljára riseres kiviteleket, korábban inkább az volt a jellemző. RAM problémám szerencsére SFF-fel még nem volt. Már amennyiben az Asus Terminatort nem vesszük annak. Az első saját (nem családi, tesóval közös, stb) számítógépem egy Compaq Deskpro EN SFF volt 400 MHz-es P2-vel, alaplapra forrasztott Ati Rage pro turbo AGP 2X 4 MB VGA-val. Nagyon szerettem, mert nagyon csendes volt, nagyon kevés helyet foglalt, és igazából amire akkoriban kellett (net, zene, film, kicsi régi játék, elsősorban NFS Porsche), azt hozta. Úgy néz ki, tudok is szerezni egy (majdnem) ugyanolyat.
Időközben volt egy P3-as majd egy P4-es (már HP) változat is. Előbbi 24/7-ben Linux disztrókat torrentezett, meg apróságokat megnézni neten azt használtam, utóbbi már a közelmúltban került hozzám, azzal akartam DDR1-es 64 bites Windows XP projektet csinálni. Ezek a gépek valóban jobban megkötötték az ember kezét, a bővíthetőség sokkal korlátozottabb volt. Alkatrész pótlásra viszont nem volt szükség, igen megbízhatóan működtek.
Az említett gép amúgy egy Lenovo M93p SFF. Szabvány mATX alaplapja van, szabvány TFX tápja van, dupla LP VGA is belemegy (sokba valóban csak 1 slotos, még ha 2 hely is van, úgy helyezik el az AGP-t vagy PCI-E-t), és 4 memóriafoglalata van. Ja, van egy második 16X hosszú, de csak 4X-re drótozott PCI-E-je is. A merevlemezt nem számítva pont az ellenpélda.
Jó, nyilván procihűtő se fér bele bármekkora méretben. A háza amúgy elérhető többfajta előlappal is a beszállító jóvoltából.
A Lynnfieldbe teljes magas, 1 slotos hátlapú kártya kell, de a hűtés lehet vastagabb. Az a gép mini-ITX méretű, az alaplap az egyetlen létező mini-ITX alaplap típus P55
chipsettelPCH-val. A ház egy Lian-li PC-Q07, jelen esetben ez jelenti a limitációt. VGA hűtésben is csak azért megengedő, mert nincs benne 3,5-es merevlemez, így annak a tartóját is kiszereltem. Más komponensekkel szemben megengedőbb, normál 5,25-ös helye van (korábban hot-swap merevlemez rekesz, most ODD van benne), és normál ATX táp is belefér. Én SFX táppal használom, így a processzorhűtő is több levegőhöz jut. Természetesen utóbbiból itt is csak lapos megoldások jöhetnek szóba, de szerencsére már akkoriban is voltak ilyenből normális teljesítményűek.Kicsit visszatérve az SFF-re, "pár" éve már az USDT-k viszik a pálmát. Ahogy SFF-ből, ebből is relatív nagy a szórás méretben. Az igazán kicsikben talán csak RAM-ot lehet variálni. Van egy ilyen projektem is, de az kicsit nagyobbacska, HP Elitedesk 800 G1. Ami az extrája, hogy MXM kártyával bővíthető, emellett 2 so-dimm, 4C8T i5 Haswell (S-es, 65 wattos), mSATA, mini-PCI-E, 1 darab 2,5-es HDD/SSD és 1 slimline ODD fér bele. A méretéhez képest nem is rossz.
-
arn
félisten
A gyengebb tuning helyett cserebe kevesebbet fogyaszt. [link]
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #106336 üzenetére
"a brand sff-eket én is szeretem" mit lehet ebben szeretni? Egyesíti a laptop és az asztali gép hátrányait, azok előnye nélkül.
Az SFF gépnél a VGAval máris nagyon durván megvagy kötve (lásd jelenlegi helyzeted, hogy 1 slotos kell), de a tápbővítés sem olyan, hogy kicseréled egy nagyobbra, mivel spéci L alakú táp, ha bedöglik jó nehéz pótolni, de legalább drága. A hűtés is valami adott CPUra optimalizált custom, így a nagyobb procira cserélés sem mindig játszik, cserébe legalább jó válogatósak ami a RAMot illeti. Két HDDnél több meg tutira felejtős. Sok esetben az alaplap sem szabványos, így másik házba sem tudod rakni, ha pedig döglik a lap, - esetleg a táp - akkor jobban jársz ha elbontod, és veszel egy másikat. -
Czo
addikt
Biztos, hogy BIOS az? Lattam anno hasonlot, gigantikus meretu flash volt rajta, illetve, Intel lapokra jellemzo volt a multban, hogy eleg hamar EFI volt rajtuk, a kezdeti idokben pedig nem tudtal EFI bootot elocsalni, kotelezoen csak CSM volt hasznalhato (nem volt kapcsolo sem).
-
-
Tim82
félisten
válasz
Pista0001 #106333 üzenetére
Nekem Zotac és MSI van (nem Aero), mindegyik 1 slot-os hátlapos és hűtéses, volt hozzájuk low profile hátlap is (ez szempont is volt, mert nálam brand SFF gépbe került az egyik és a másik esetén is fent akartam annak a lehetőségét tartani, hogy szintén SFF gépbe kerül) és mindkettő GDDR5-ös. A dupla hűtéses GT1030 koncepciót bevallom, nem is értem a gyártók részéről, nem eszik/melegszik annyit a kártya.
-
Pista0001
addikt
válasz
Tim82 #106331 üzenetére
Ez a fajta Asus, elvileg gddr5-ös. MSI Aero-t meg Gigabyte Windforce hűtésest láttam sokat, ezeknek a hatlapjuk is dupla. Alapvetően ezen a gépen nem filmezek, de persze nincs kizárva.
Ó, most nézem, hogy csak 4 PCI-E sávot használ, ez viszont visszafoghatja, mert a gép csak 2.0-s, nem 3.0-s, mint a kártya
-
Megjárattam a hobbigépet kánikulában, jól bírja. Meg néha be kell kapcsolni hogy az SSDk nehogy megposhadjanak.
XP alatt VRM 60 fokig, CPU 55- ig ment terhelésen.
GTX560Ti talán elkerüli a gagyi kategóriát -GDDR5-, ez 70 fokon tetőzött.
Win11 alatt alacsonyabb hőfokok. Itt már lájtos GDDR5 az EVGA, a másik gépben az Asuson GDDR5X. Általános felhasználásban persze mindegy, simán viszik a 4k YT filmeket is.Retro tesztek : Win98/7900GS/3DM99 pontszámot nem lehet elérni velük, XP alatt az 560- al picit javítottam az eddigi 01 ponton, Win11 alatt meg a 03 hozott elfogadható eredményt, bár a prociteszt most is rosált.
-
Tim82
félisten
válasz
Pista0001 #106329 üzenetére
Szerintem a GT1030-ak jellemzően inkább 1 slot-osak, hűtésben is. (Van kettő is.) Arra vigyázz, hogy GDDR5-ös és ne GDDR4-es verziót vegyél.
Lehet, hogy benchmark-okban a 750Ti jobb elvileg, a gyakorlatban a GDDR5-ös GT1030 nem sokkal marad el. Cserébe ha nem csak játékra használod, hanem mondjuk videónézésre is, a GT1030 legalább támogatja a jelenlegi kodekeket.
-
Pikari
veterán
válasz
Fücsök007 #106327 üzenetére
Nekem egy single slot 9500 GT van, az 1GB DDR2 változat, a 8500GT (gddr3)-nél kb 2x gyorsabb. Szóval nehéz megmondani, hogy hol van az a határ, ahol a ddr2 már visszafogja a kártyákat, de valahol a gt9500 és gt9600 körül lehet ez a limit.
Ha valakinek van gddr3mas és ddr2-es változata is, javaslom, hogy mérje össze.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #106326 üzenetére
Hát, sok dologtól függ... Egyrészt a házam 1 bővítőhelyes, aminek a konkrét 1030 megfelel. Másrészt az aktuális piaci felhozataltól, nem tudok olyat venni, amit nem akarnak eladni.
Gyanítom amúgy, hogy létezik legalább hátlapjában 1 slotos 750ti, de nem gyakori, a 1030-ak is jellemzően 2 slotosok. A szóbanforgó darabnak csak a hűtése 2 slotos, a hátlap 1 slotos, mint a mostani R7 250. Ami esetleg még szóbajöhet, az a 750ti quadro változata, még ki kell nyomozzam, melyik az. Az szinte biztosan 1 slotos, inkább az kérdéses, mennyire halk. Xeon mellé jobban is illene...
Na, még ennek utánanézek, de amúgy nekem elég jónak tűnik a 1030. A játék alatti összfogyasztást 60 W környékére, vagy akar alá tudnám lenyomni cpu turbo nélkül, ami azt hiszem, igen jó érték, már-már notebook szint.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Pikari #106324 üzenetére
A 9600GT-t agyoncsapták az 512 MB VRAM-al.
Vidáman illene rá legalább az 1 GB-nyi.#106322arn: pici pénzért bőven jó, BIOS fapad, de megy, némi OC-t is enged, ramok mennek benne nagyobb frekin is (nem saját cucc volt, csak tudom).
#106321Pikari: na jóó, értem én.
Csak ennyiért (nyilván gar nélkül) hozzádvágnak egy GTX 1060 6 GB-osat is, na az "erős". -
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #106320 üzenetére
Igen, régen ezért kellet figyelni, a nagyobb memória pont a rosszabb változatot jelentette sokszor. Ez sokszor nekem is nehéz döntéseket hozott, mikor ügyfélnek gépet terveztem, hogy akkor melyik legyen? Ma annyiból könnyebb, hogy egyszerűen csak rá kell fizetni a nagyobb RAMos változatra és kész. Nem csak a több RAM miatt lesz jobb, hanem mert gyorsabb is.
Én pont hogy nem a GT1030-at venném, hanem a 750Ti-t. Abból is a 2GB-osat. Valószínűleg annyival nem drágább mint amennyivel jobban járnál vele.
-
arn
félisten
Intel DX79SI x79 lappal van vkinek tapasztala?
-
Pikari
veterán
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #106319 üzenetére
R7 250-em van ajiba kaptam egy cimborámtól. "Menő" 2 gigás változat ddr3-mal, míg az 1 gigáson gddr5 van.
Emellett a hűtése is "csodás", komolyabb terhelésre 90°C felett van a maximumon pörgő ventilátor ellenére.
Alig több, mint fele fogyasztással alig marad egy egy 5770 mögött (gyanítom, az 1 gigás, a 2 gigás kicsit jobban lemarad), így nézve nem olyan rossz. A Lynnfieldes gépemben van, abban annak idején pont 5770 volt. Az R7 250 még 5 éven belül van a platformhoz képest az szerintem teljesen rendben van. A héten megpályázok a leváltására egy 1030-at, de az már az én ízlésemhez is antinaptáras. Mellette szól a 25-30%-kal nagyobb teljesítmény feleakkora fogyasztás mellett. Talán így primitív hűtéssel se lesz ilyen zajos. 750ti lenne az igazi, az beleférne a naptárszabályomba (5 év), kb ugyanannyi a tdp-je, mint az R7 250-nek, teljesítményben viszont elvileg még 50%-ot ver a 1030-ra. Innen nézve látszik, mekkora dobás is volt a maga idejében, az egy évvel korábbi, azonos tdp-jű R7 250 teljesítményének közel dupláját hozza. Mindegy, bőven elég lesz a 1030 is ehhez a platformhoz, ha kell még kakaó, akkor ott a Haswell i5 1050ti-vel
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #106318 üzenetére
Igen, arra emlékeztem, hogy ezek jó sokat fogyasztanak, cserébe nem túl erősek.
Érdemes mostanában mindig a több VRAMos verzióhoz fordulni. Ma már nem úgy van mint régen, hogy volt egy kártyának 256MB-os változata GDDR3-al és 512-es változata GDDR2-vel hanem leginkább fordítva : A több VRamos verziókon van a gyorsabb, jobb memória (lásd pl RTX3050 vagy RTX3060 esete).Anno én is sajnáltam, hogy 2GB-os GTX950-et vettem, de abból nem volt négyes, a GTX960 2GB is 15 ezerrel volt drágább és még ahhoz képest is plusz 10 ezerrel a 4GB-os. És ígyis 58 ezerért vettem a GTX950-et, holott eredetileg max 50 ezret szántam volna VGA-ra.
A GTX960-asom meg 2016-ban jött 20 ezerért, ennyiért bőven elnéztem neki hogy csak 2GB VRamja van. -
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #106317 üzenetére
Az R9 380 kb GTX 1050 ti, csak jó 1,5-szörös fogyasztással.
Az említett Asus STRIX R9 380 4 GB OC-t vatta újonnan vettem 2015.08. valamikor, töretlenül szolgál. A 4 GB VRAM miatt még jó is valamire. Anno vacilláltam a 2GB vs 4 GB VRAM-os verziók között, aztán +10e-ért lett a 4 GB-os. -
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #106313 üzenetére
Pláne, ha a 2,53 GHZ-es base clk-hoz nézed.
A körítése:
Asus P6T Deluxe
3*4 GB DDR3 G.Skill Rip Jaws X 2133CL11 RAM
240 GB Crucial BX500 SATA SSD
Asus Strix R9 380 4 GB
Thermaltake Toughpower Grand 650W RGB Gold80+
Első időkben gyári Intel stock hűtővel ment, ezt cseréltem egy CM Nepton 140 XL AIO-ra, majd az E5540 helyére egy X5677 került, legvégén pedig (már nem napi használatba, csak benchelésekre) X5690.
Az északi hidat mindvégig aktív hűtéssel láttam el, úgy vettem észre hogy igényli.
Nem volt olyan vészes, elég jól szaladt, használtam napiba durván 3 évig a 2 CPU-val.
X5690-el alapon sem megy rosszul (szerintem sokan örülnének egy hasonló teljesítménynek ma is), megtolva all-core 4 GHZ-re megugrik, fogyasztás még nem vészes, 4,2 GHZ-re táltosodik egyet, fogyasztásra még moderáltnak mondanám.
A ráfeszített Wraith Prism RGB (AMD gyári hűtő, by Cooler Master) szépen hűtőtte 4,2 GHZ-en is. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #106300 üzenetére
Teljesen jó kis I7-esnek felelt meg
Azért 4GHZ-en 4C8T, még ma sem rossz.
Haver 2017 őszén egy ilyen gépet vett 320 eur-ért :
ASUS P6T
Intel Core I7 975 Extreme (4×3,33GHZ (HT))
12GB DDR3 RAM
120GB SSD
1TB HDD
GeForce 750Ti 2GB
DVD író
400W Chieftec tápAzóta már tovább ment a családban, de nagyon egyben volt a kis masina
meglepően jól ment.
-
válasz
FoxiestFox #106303 üzenetére
Üröm az örömben. Próbáld meg kicsit hangolni, lehet csak ahogy melegedett kicsit elmászott az oszcillátor és az AGC már nem tudta követni a TV-n.
Bárki tudja, hogy honnan lehetne 80-as évek beli érlistákat szerezni? Akár Otto katalógusok is jók lennének DM-ban a lista mellé rakva. Ja és ZX81 Specci közé még beékelném a VIC-20-at is.
-
KROK640
nagyúr
Mai Chill : Athlon XP 1700+ (ASUS A7N8X-DLX), 256MB RAM (most ennyi van benne), GeF3 Ti200@500 128MB : 1466@2083MHZ : 1,65V alapfesz helyett 1,5V.on
IMÁDOM!!
(Viszont a HDD nem a legjobb, furán kattog, és lassú. Szerintetek SSD mehetne hozzá? korhűség?)
-
Vladi
nagyúr
válasz
FoxiestFox #106301 üzenetére
"Oké, nem segít, hogy lett egy gyerekem"
Pedig ez életed legjobb híre volt."Szóval ha vannak spórolós tippjeid"
Anyám szokta mondani: nincs olyan nagy vagyon amit nem lehet elherdálni és nincs olyan kis pénz, amit nem lehet beosztani.
Beköltöztetem hozzátok, 1 hónap múlva a havi jövedelmed fele már megtakarításba megy. Csak győzzed elviselni. -
válasz
frescho #106302 üzenetére
Amúgy bejött az RF motyó, működik a kis tévé, legalábbis kibírt egy estét, aztán elkezdett vertical driftelni a kép, szerintem kell benne cserélni pár dolgot. De szép fényerős a cső és gyönyörű színei vannak, a Kisvakond szinte lemászott róla, a gyerek nagyon élte
Hogy még bosszantóbb legyen, a hdmi kompozit adapterem elszaródott, torz képet küld ki magából, kipróbáltam a PVM-en is, úgyhogy abból is kell új -
válasz
FoxiestFox #106301 üzenetére
Szóval dupla fizu, de elbuktátok párod keresetének jó részét és még gyerek is lett. Tökéletesen leírtad, hogy hova ment el a + kereseted. De ez azt is jelenti, hogyha mind a ketten dolgoznátok, akkor a GYES/fizu közötti pénzt félre tudnátok tenni kb.
Kis vígasztalásként: Behúztátok azt amit mi 20 évvel ezelőtt. 1 fizuból nehéz spórolni, nekünk sem ment kis gyerekkel, hacsak a hitel törlesztője nem tekinthető kikényszerített megtakarításnak. Mire jobban ment volna beütött a 2007-2008-as válság, szóval bejött a 7 szűk esztendő.
Az elb*t erre is értettem. Aki ma 30 évesnél idősebb, az mind tehet erről. Minden téren unortodox politikánkkal és kanyarban előzésünkkel haknizókat össze kellett volna párosítani az előttük lévő bandával.
Az OFF mellett azon gondolkoztam, hogy lehetne írni egy budget/best buy gép listát a 80-as évektől. Valami ilyesmire gondoltam:
81-82 ZX81 szigurúan kitben, házi összerakással
83-85 ZX Spectrum 16k kiadás házilag felbővítve
86-87 C16 vagy Plus/4
88-90 C64G széria csomag ajánlatban
91 XT: turbo, 360-as Floppy és Hercules monitor
92-93 AMD 386DX40 4MB RAM, VGA, 80-as HDD
94- Cyrix/AMD 486
95-96 AMD 5x86
97-98 Cyrix 6x86L, majd MX
98 végétől Celeron 300A és társai. Na jó ez már nem retró igaziból, de már megvan 25 éves. -
válasz
frescho #106293 üzenetére
Hát nem tudom, én irigylem azokat, akik manapság sima spórolással meg tudnak takarítani, az elmúlt években elszabadult áraknak köszönhetően, egy 710k-s kombinált jövedelemből például. Nekünk jóval efelett sem magától értetődő, tény, én sem vagyok jó a pénzzel, és a feleségem sem. Még úgy se, hogy nincs bulika és utazáska.
Ha az én esetem nézzük, tavaly nyáron váltottam munkát, több mint dupla annyit keresek a jelenlegi melóhelyemen mint azelőtt, de a mani tényleges értéke gyakorlatilag ugyanannyinak érződik.
Oké, nem segít, hogy lett egy gyerekem akit nem terveztünk két éve, és most pl az én jövedelmemből élünk a nyáron, asszonypajtás majd beszoktatás után megy vissza a hivatalba, de ahogy nézegetem a 3-4 évvel ezelőtti havi költségvetéseinket, és nézegetem a mostaniakat, rém depresszív a helyzet itthon. De igazából minden depresszív, a kormányzati oroszseggnyalás, hogy európa szégyenei vagyunk több fronton egyszerre, az értéktelen pénzünk, a horror állapotban lévő oktatás,és eü, úthálózat, a brutál arányban jelen lévő kádári minták a lakosságban, és sorolhatnám.
Mondjuk a trend már akkor látszott, beszéltük is hogy lépni kéne innen mert a nyíltan kialakítás alatt álló feudalizmus annyira nem tetszik nekünk, de aztán máshogy alakult.
Szóval ha vannak spórolós tippjeid, csak nyugodtan sziporkázz mert tanulnék
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen okostelefont vegyek?
- Trollok komolyan
- Milyen TV-t vegyek?
- Filmvilág
- Funkcionalitásra kihegyezett, USB4-es SSD ház a TerraMaster fémjelzésével
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- LEGO klub
- One mobilszolgáltatások
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Elden Ring
- További aktív témák...
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- 27% Számlával! Intel Core i7-7700K 4.2GHz (8M Cache, up to 4.50 GHz) LGA1151 Processzor
- AMD Ryzen 5 5500 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 5 5600 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 5 5600X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Ritkaság! Hibátlan! Intel Core I9 13900KS Processzor!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max