Keresés

Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• Pista0001

addikt

válasz KROK640 #106340 üzenetére

Megbízhatóak, kicsik, ez már nem rossz. Az SFF-ekbe inkább LP VGA kell manapság. Kb P4 korszakból láttam utoljára riseres kiviteleket, korábban inkább az volt a jellemző. RAM problémám szerencsére SFF-fel még nem volt. Már amennyiben az Asus Terminatort nem vesszük annak. Az első saját (nem családi, tesóval közös, stb) számítógépem egy Compaq Deskpro EN SFF volt 400 MHz-es P2-vel, alaplapra forrasztott Ati Rage pro turbo AGP 2X 4 MB VGA-val. Nagyon szerettem, mert nagyon csendes volt, nagyon kevés helyet foglalt, és igazából amire akkoriban kellett (net, zene, film, kicsi régi játék, elsősorban NFS Porsche), azt hozta. Úgy néz ki, tudok is szerezni egy (majdnem) ugyanolyat. :) Időközben volt egy P3-as majd egy P4-es (már HP) változat is. Előbbi 24/7-ben Linux disztrókat torrentezett, meg apróságokat megnézni neten azt használtam, utóbbi már a közelmúltban került hozzám, azzal akartam DDR1-es 64 bites Windows XP projektet csinálni. Ezek a gépek valóban jobban megkötötték az ember kezét, a bővíthetőség sokkal korlátozottabb volt. Alkatrész pótlásra viszont nem volt szükség, igen megbízhatóan működtek.

Az említett gép amúgy egy Lenovo M93p SFF. Szabvány mATX alaplapja van, szabvány TFX tápja van, dupla LP VGA is belemegy (sokba valóban csak 1 slotos, még ha 2 hely is van, úgy helyezik el az AGP-t vagy PCI-E-t), és 4 memóriafoglalata van. Ja, van egy második 16X hosszú, de csak 4X-re drótozott PCI-E-je is. A merevlemezt nem számítva pont az ellenpélda. :P Jó, nyilván procihűtő se fér bele bármekkora méretben. A háza amúgy elérhető többfajta előlappal is a beszállító jóvoltából.

A Lynnfieldbe teljes magas, 1 slotos hátlapú kártya kell, de a hűtés lehet vastagabb. Az a gép mini-ITX méretű, az alaplap az egyetlen létező mini-ITX alaplap típus P55 chipsettel PCH-val. A ház egy Lian-li PC-Q07, jelen esetben ez jelenti a limitációt. VGA hűtésben is csak azért megengedő, mert nincs benne 3,5-es merevlemez, így annak a tartóját is kiszereltem. Más komponensekkel szemben megengedőbb, normál 5,25-ös helye van (korábban hot-swap merevlemez rekesz, most ODD van benne), és normál ATX táp is belefér. Én SFX táppal használom, így a processzorhűtő is több levegőhöz jut. Természetesen utóbbiból itt is csak lapos megoldások jöhetnek szóba, de szerencsére már akkoriban is voltak ilyenből normális teljesítményűek.

Kicsit visszatérve az SFF-re, "pár" éve már az USDT-k viszik a pálmát. Ahogy SFF-ből, ebből is relatív nagy a szórás méretben. Az igazán kicsikben talán csak RAM-ot lehet variálni. Van egy ilyen projektem is, de az kicsit nagyobbacska, HP Elitedesk 800 G1. Ami az extrája, hogy MXM kártyával bővíthető, emellett 2 so-dimm, 4C8T i5 Haswell (S-es, 65 wattos), mSATA, mini-PCI-E, 1 darab 2,5-es HDD/SSD és 1 slimline ODD fér bele. A méretéhez képest nem is rossz. :)

Új hozzászólás Aktív témák